Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Ziua Mondială a Profesorilor – Locurile de muncă sigure și sănătoase sunt viitorul educației

Comunicat de presa comun Comitetul European Sindical pentru Educație – ETUCE și Federația Europeana a Angajatorilor din Educație – EFEE

De Ziua Mondială a Profesorilor 2019 sărbătorim în special profesorii tineri, viitorul profesiei didactice. Pentru a proteja acest viitor, partenerii sociali europeni în educație au lansat noi instrumente inovatoare online de evaluare a riscurilor interactive pentru educația și îngrijirea timpurie a copiilor și învățământul secundar.

ETUCE și EFEE sunt de acord că tot personalul din educație ar trebui să aibă locuri de muncă care să le protejeze bunăstarea mentală și fizică.

5 octombrie 2019

În fiecare 5 octombrie, profesorii din întreaga lume sunt sărbătoriți pentru munca grea pe care o fac ajutând elevii și studenții să își atingă potențialul maxim ca cetățeni angajați și profesioniști calificați. Predarea este mai mult decât un loc de muncă, iar profesorii trebuie să arate un angajament intelectual, emoțional și fizic constant. Într-un rol atât de provocator, cu o importanță atât de semnificativă pentru societate, ar trebui să se presupună că profesorii au cel mai bun mediu de lucru posibil și cele mai motivante condiții de muncă, pentru a atrage tinerii către aceasta profesie. Cu toate acestea, meseria de profesor se confruntă în prezent cu mari provocări precum atractivitate scăzută, recrutare și probleme de păstrare a angajaților in sistem. Pentru a preveni lipsa de profesori, ceea ce ar avea un impact negativ asupra calității generale a educației, recrutarea și reținerea cadrelor didactice este, prin urmare, esențială. Din acest motiv ediția din 2019 a Zilei Mondiale a Profesorilor este centrata pe tinerii profesori care reprezintă un colectiv profesional important. Profesorii tineri, alături de toți ceilalți lucrători din sectorul educației, au nevoie de medii de muncă sănătoase și sigure, încă de la începutul carierei. O strategie pentru prevenirea și combaterea riscurilor profesionale la locul de muncă este o piatră de temelie a unităților de învățământ care funcționează bine. În centrul unei astfel de strategii trebuie să se afle procedurile sistematice de evaluare a riscurilor, corespunzătoare legislației europene și naționale. Aceste evaluări de risc sunt responsabilitatea angajatorului – așa cum este cerut de lege la articolul 9.1. din „Directiva-cadru SSM” a UE – și implementată în cooperare constantă cu personalul și reprezentanții sindicali.

Partenerii sociali europeni în educație, ETUCE și EFEE se angajează pe deplin să sprijine organizațiile membre naționale în crearea unor structuri eficiente de prevenire a sănătății și securității în muncă. Am întreprins procente comune pe tema riscurilor profesionale încă de la începutul dialogului social în educație la nivel european. Astăzi, de Ziua Mondială a Profesorilor, lansăm noi instrumente de evaluare interactivă a riscurilor online (OiRA) pentru învățământul preșcolar și secundar inferior și superior. Cele două instrumente sunt ușor de utilizat și sunt disponibile online gratuit. Acestea au fost dezvoltate în contextul proiectului comun OiRA, în cooperare cu Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU OSHA).

În ajunul lansării primelor instrumente OiRA pentru sectorul educației, Susan Flocken, director european ETUCE, a comentat:

„În fiecare an, la 5 octombrie, ETUCE sărbătorește profesorii și personalul din educație ca forțe devotate pentru bunăstarea elevilor și comunităților in care își desfășoară activitatea. În acest an, aducem un omagiu special tinerilor profesori, sunt încântata să vă prezint aceste noi instrumente OiRA. Aceste instrumente sunt o modalitate inovatoare de a sprijini organizațiile noastre membre și tot personalul educațional în activitatea lor de zi cu zi. Sănătatea și siguranța nu sunt doar documente, iar faptul ca încă înregistram accidente de munca fatale nu înseamnă ca profesorii beneficiază de un loc de muncă modern, fără riscuri. Este vorba despre starea de bine la locul de muncă, o problemă pentru rezolvarea căreia profesorii au nevoie într-adevăr de sprijin. Trebuie să le protejăm bunăstarea mentală și fizică pentru a putea face ceea ce fac cel mai bine: sa ii învețe pe copii.”

Secretarul general al EFEE, Daniel Wisniewski, a adăugat în continuare:

„În calitate de parteneri sociali europeni în educație, sperăm ca, odată cu dezvoltarea instrumentelor de evaluare interactivă a riscurilor online, să oferim organizațiilor noastre membre un exemplu concret de munca in comun pentru ca mediile de lucru să fie mai sigure pentru toți profesorii și pentru celelalte persoane care lucrează în cadrul școlii. Aceste instrumente sunt doar începutul eforturilor noastre de a construi mecanisme accesibile de evaluare a riscurilor pentru toate instituțiile de învățământ. Așteptăm cu nerăbdare proiectele viitoare în acest domeniu, pentru a face școlile noastre mai sănătoase și mai sigure.”

Instrumentele ajută serviciile de securitate și sănătate în muncă în cadrul școlilor (CSSM) pentru a evalua pericolele profesionale pentru personalul din învățământ in legătura cu mediul de lucru, apoi dezvoltă un plan de acțiune pentru prevenirea și combaterea acestora.

Instrumentele OiRA se referă la legislația UE în domeniul securității și sănătății în muncă, iar organizațiile membre ETUCE și EFEE sunt invitate cu căldură să le considere un exemplu de bună practică care trebuie completat de instrumente similare care se referă la legislația națională. De astăzi sunt disponibile două instrumente OiRA:

  •     The OiRA tool for the early childhood and care education sector
  •     The OiRA tool for the secondary education sector

Pentru mai multe informații va invitam sa accesați website-urile noastre: ETUCE csee-etuce.org si educationemployers.eu