Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Istoric

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava, este noua denumire a Sindicatului Județean Învățământ „Spiru Haret” Suceava. Sindicatul Județean Învățământ „Spiru Haret” Suceava a fost înființat la 23 ianuarie 1990 de către dl. prof. Constantin Cernica, și, din 1999 s-a reafiliat la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.

În urma reorganizării juridice declanșate în aprilie 2011, grupele sindicale componente, și-au dobândit personalitatea juridică la judecătoriile zonale, iar Sindicatul Județean Învățământ „Spiru Haret” Suceava și-a schimbat denumirea în Alianța Sindicatelor din  Învățământ Suceava, în baza hotărârii judecătorești nr. 2366 din 22.11.2011, dată de Tribunalul Suceava.

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava este continuatorul de drept al  Sindicatului Județean Învățământ „Spiru Haret” Suceava.

Alianța noastră diferă prin diversitatea unităților școlare care sunt afiliate (grădinițe, școli, licee, centre școlare, Casa Corpului Didactic, Cluburi sportive, Seminar teologic, Inspectoratul școlar, Școală Postliceală, Centrul Județean de Resurse şi Asistenţă Educaţională).

Dimensiunea pe care Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava a atins-o se datorează și seniorilor mișcării sindicale sucevene, pentru că ei, formatorii, au meritul principal că au știut să dezvolte o activitate socială total diferită de ceea ce exista înainte de 1990. Așadar, am pornit la drum în ianuarie 1990 când domnii profesori Constantin Cernica în Suceava, Virgil Bujdei în Rădăuți, Florentin Cauc în Gura Humorului, Corneliu Zofotă în C-lung Moldovenesc, Mihai Lucescu în Vatra Dornei și Constantin Mateiciuc în Fălticeni, cu implicare și devotament, au semnat certificatele de naștere ale sindicatului nostru.

Nu puteam fi ceea ce suntem astăzi fără seniorii mișcării sindicale, personalități puternice care au dus greul și au militat pentru drepturile și interesele lucrătorilor din învățământul sucevean, cărora le aducem sincere mulțumiri.

Constatăm că în fața noastră se configurează noi obiective, noi realizări, un alt echilibru de forțe pe scena confruntărilor sociale. Dacă seniorii luptau cu o clasă politică în curs de structurare și consolidare, noi luptăm astăzi cu o clasă politică, bine organizată, structuri guvernamentale interesate din ce în ce mai puțin de problematica învățământului, de calitatea educație și de demnitatea dascălului.

În toată istoria noastră, sindicatele noastre, au demarat și participat la toate acțiunile de amploare ale FSLI și aici putem menționa marile greve în sistemul de învățământ preuniversitar, mitinguri, pichetări, negocieri, acțiuni în instanță, acțiuni care au dus la promovarea și apărarea drepturilor membrilor de sindicat, constând în măriri salariale în decursul timpului și salvarea a numeroase locuri de muncă.

ASI Suceava se mândrește cu o abordare vizionară a problematicii sindicale, cu transparență în luarea deciziilor, cu o manieră de comunicare bazată pe ascultare și respect pentru opinii. Prin viziunea actuală, ASI Suceava își propune nu doar să promoveze și să apere drepturile și interesele membrilor de sindicat, ci totodată să demareze noi proiecte ce îi vizează direct pe salariații din învățământul preuniversitar sucevean. În acest sens menționăm: gama extinsă de ajutoarele materiale acordate, CAR – ul sindicatului, Concursul de întreceri sportive „Spartachiada profesorilor”, Cenaclul literar al ASI Suceava și publicația „Cuvântul Sindicatului”.

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava a fost și este preocupată în permanență și  de creșterea calității învățământului românesc. Salarizarea decentă, modificarea programelor școlare și corelarea ofertei educaționale cu cerințele de pe piața muncii, depolitizarea funcțiilor de conducere din unitățile de învățământ sunt doar câteva căi prin care se poate înfăptui acest deziderat major. Suntem convinși că prin efortul nostru susținut, aceste neajunsuri vor fi rezolvate și vom reuși să recăpătăm statutul și respectul avute odată.

Fără educație și oameni dedicați care să o facă, o națiune nu are valoare!