Raport de activitate 2018-2023

Raportul de față aduce în prim plan cele mai importante demersuri și acțiuni întreprinse la nivel național și județean care au avut drept scop apărarea și promovarea intereselor profesionale și sociale ale Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

GREVA GENERALĂ CONTINUĂ!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

Solidaritate în fața nedreptății!

Doar împreună suntem o voce care contează! Suceava condamnă tăcerea sfidătoare a guvernului și reacționează. Peste 100 de membri ai Alianței Sindicatelor din Învățământ au pichetat astăzi Instituția Prefectului . Se cere Continuare »

 

România și Republica Moldova, valori educaționale comune

Promovarea valorilor unei educații de calitate și utilizarea durabilă a patrimoniului cultural se concretizează în două dintre școlile sucevene prin intermediul unui proiect internațional-transfrontalier.

În perioada 20-22 ianuarie a.c. Colegiul Național Mihai Eminescu și Școala Gimnazială Nr. 3 sunt gazdele unei delegații din Republica Moldova de la 3 instituții partenere: Universitatea de Stat din Moldova- Facultatea de Litere, Centrul de Formare Continuă și Leadership –Departamentul Educația Adulților și Dezvoltare Personală, Chișinău, Republica Moldova și NeoEduct -Chișinău. Acestor instituții de prestigiu li se alătură Alianța Sindicatelor din Învățământ, Suceava, organizaţie activă în domeniul educaţiei care încurajează implementarea de iniţiative educaționale comune cu scopul promovării, cooperării, învăţării reciproce şi schimbului de experienţă la nivel european.

Parteneriatul acesta oferă posibilitatea instituțiilor educaționale din Republica Moldova și România să colaboreze la nivel transnațional, să răspundă la provocările comune identificate în domeniul educației și să exploateze potențialul de perfecționare didactică, nevalorificat încă, producând la nivel instituțional rezultate tangibile.

Activitățile propuse prin intermediul proiectului urmăresc dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre instituții școlare, instituții cu profil educațional din România și din Republica Moldova și vizează colaborarea în domeniul practicii pedagogice pe disciplinele asociate Facultății de Litere și Centrului de Formare Continuă.

Coordonatorii de proiect sunt: de la  Colegiul Național Mihai Eminescu, Suceava: prof. dr. Silvia-Corina NUȚU, prof. Gabriela CAZAC, prof. dr. Anca GORBAN, prof. Florentina NĂSULEA, prof. înv. primar Gabriela CULIȚĂ, prof. Raluca CÎRȚU. De la Universitatea de Stat din Moldova – Facultatea de Litere activitățile sunt coordonate de către prof. univ. dr. hab.  Iraida CONDREA, conf. univ. dr. Victoria FONARI, conf. univ. dr. Adela MANOLII, lector univ. dr. Aliona SOBOL. Totodată, de la Școala Gimnazială Nr. 3, Suceava coordonatorii proiectului sunt: prof. Sidonia APETREI și prof. Renate ÎNTORSURĂ. Alianța Sindicatelor din Învățământ, Suceava este reprezentată prin coordonatorii implicați în proiect: prof. Giani LEONTE și prof. Dumitru IRIMIA. Parteneriatul cu Centrul de Formare Continuă și Leadership – Departamentul Educația Adulților și Dezvoltare Personală, Chișinău, Republica Moldova  este concretizat prin activitățile coordonatorilor prof. univ. dr. hab. Viorica ANDRIȚCHI și conf. univ. dr. Tatiana VERDEȘ, iar de la Neo Educt – Chișinău  coordonatori sunt conf. univ. dr. Tatiana VERDEȘ și prof. Svetlana NASTAS.

Proiectul educațional dintre România și Republica Moldova, Experiențe educaționale transfrontaliere, îşi propune prin activităţile de tip schimb de experiență și, mai ales prin orientarea pluridimensională a tuturor demersurilor educaționale, consolidarea dimensiunii europene a educaţiei, familiarizarea cu practicile educaționale din sistemele de învățământ din țările partenere, facilitarea comunicării în domeniul educațional între toți partenerii, creșterea vizibilității la nivel internațional a tuturor instituțiilor partenere și, nu în ultimul rând, identificarea unor noi posibilități de extindere a parteneriatului dintre instituțiile educaționale .

Proiectul a debutat cu discuții preliminare, în luna noiembrie a anului trecut, la Chișinău, când s-au pus bazele colaborării. Pe 16 ianuarie 2023, la Suceava a avut loc Simpozionul Abordarea multidisciplinară a operei eminesciene  la care au participat, cu lucrări în plen, profesori de la instituțiile partenere din ambele țări. Urmează ca în etapa aceasta, a venirii oaspeților din Republica Moldova,  să se desfășoare activități didactice comune, lecții interactive, workshop-uri și dezbateri educaționale. Lecțiile sunt susținute de profesorii: Lorenți Camelia, Iacob Cezara, Timoficiuc Ana Maria, Oltean Loredana, Maxim Cristina, Popescu Ana Maria, Culiță Gabriela, Cozaciuc Rodica, cadre didactice de la Colegiul Național Mihai Eminescu, Suceava. Ultima etapă din proiect se va desfășura în Republica Moldova, iar profesorii suceveni vor participa, alături de partenerii din Chișinău, la activități pregătire și formare continuă.

Așadar, proiectul reunește efortul a 7 instituții partenere sub același scop, al dezvoltării relațiilor de colaborare și al exploatării potențialului de perfecționare didactică. Educația fără hotare devine, în zilele noastre, nu doar un deziderat, ci un imperativ al unei societăți cu valori europene.

prof. dr. Gorban Anca – consilier educativ