Tăcerea Guvernului este o invitație la proteste!

Suntem profund dezamăgiți de lipsa de răspuns din partea Executivului și considerăm că aceasta este, de fapt, o invitație la noi proteste, inclusiv demararea grevei generale în educație. Guvernul României se face Continuare »

Oferta de bilete pentru odihnă și tratament pentru anul 2023

An de an, membrii noștri de sindicat beneficiază de oferta de odihnă și tratament la prețuri avantajoase. Pentru a vă procura bilete în seria dorită vă rugăm să faceți solicitarea în termenul Continuare »

FSLI şi FSE „SPIRU HARET”: Declanşăm greva generală, dacă actuala guvernare continuă să ignore problemele din educaţie!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele membrilor de sindicat ale căror drepturi și interese le apără, își exprimă nemulțumirea față de decizia coaliției care Continuare »

Federaţiile din educaţie: SALARIAȚII DIN ÎNVĂȚĂMÂNT REIAU PROTESTELE PENTRU SALARII DECENTE

  Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese Continuare »

Mesajul Președintelui FSLI cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Dragi profesori și dragi elevi, 24 Ianuarie 1859 reprezintă o bornă în istoria poporului român, prin înfăptuirea Unirii Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Când veți răsfoi paginile cărților de Continuare »

România și Republica Moldova, valori educaționale comune

Promovarea valorilor unei educații de calitate și utilizarea durabilă a patrimoniului cultural se concretizează în două dintre școlile sucevene prin intermediul unui proiect internațional-transfrontalier. În perioada 20-22 ianuarie a.c. Colegiul Național Mihai Continuare »

Membri ai ASI Suceava au protestat în fața Instituției Prefectului

Astăzi, 16 decembrie 2022, în intervalul orar 11:00-12:00, aproximativ 150 de membri ai Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava au protestat în fața Instituției Prefectului – Județul Suceava pentru: • neaplicare în integralitate Continuare »

Așteptăm soluții! Deocamdată doar discuții între Primul-ministru și sindicatele din educație

̆,.., , ̆ – ̦ ̦ – ̦, ̆ ̦ ̦ ̦̂̆̆̂, ̆ ̆ ̦ – – ̆, ̦ , , ̂ ̦ ̦ ̆̆, ̂ ̦. ̂ ̆ ̆ ̆ ̦ Continuare »

Sindicaliștii din Educație anunță proteste la nivel național

sursa: monitorulsv.ro Prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava, cu peste 7.500 de membri în județ, anunță proteste ca urmare a nemulțumirilor personalului nedidactic și auxiliar cu privire la Continuare »

Scrisoare deschisă către profesori, elevi și părinți cu ocazia Zilei Internaționale a Educației – 5 octombrie 2022

Dragi colegi, Ziua Internațională a Educației este o sărbătoare a națiunilor care înțeleg că sistemul de învățământ este unica poartă către emanciparea, dezvoltarea și consolidarea unui stat democratic. Fără educație nu putem Continuare »

 

România și Republica Moldova, valori educaționale comune

Promovarea valorilor unei educații de calitate și utilizarea durabilă a patrimoniului cultural se concretizează în două dintre școlile sucevene prin intermediul unui proiect internațional-transfrontalier.

În perioada 20-22 ianuarie a.c. Colegiul Național Mihai Eminescu și Școala Gimnazială Nr. 3 sunt gazdele unei delegații din Republica Moldova de la 3 instituții partenere: Universitatea de Stat din Moldova- Facultatea de Litere, Centrul de Formare Continuă și Leadership –Departamentul Educația Adulților și Dezvoltare Personală, Chișinău, Republica Moldova și NeoEduct -Chișinău. Acestor instituții de prestigiu li se alătură Alianța Sindicatelor din Învățământ, Suceava, organizaţie activă în domeniul educaţiei care încurajează implementarea de iniţiative educaționale comune cu scopul promovării, cooperării, învăţării reciproce şi schimbului de experienţă la nivel european.

Parteneriatul acesta oferă posibilitatea instituțiilor educaționale din Republica Moldova și România să colaboreze la nivel transnațional, să răspundă la provocările comune identificate în domeniul educației și să exploateze potențialul de perfecționare didactică, nevalorificat încă, producând la nivel instituțional rezultate tangibile.

Activitățile propuse prin intermediul proiectului urmăresc dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre instituții școlare, instituții cu profil educațional din România și din Republica Moldova și vizează colaborarea în domeniul practicii pedagogice pe disciplinele asociate Facultății de Litere și Centrului de Formare Continuă.

Coordonatorii de proiect sunt: de la  Colegiul Național Mihai Eminescu, Suceava: prof. dr. Silvia-Corina NUȚU, prof. Gabriela CAZAC, prof. dr. Anca GORBAN, prof. Florentina NĂSULEA, prof. înv. primar Gabriela CULIȚĂ, prof. Raluca CÎRȚU. De la Universitatea de Stat din Moldova – Facultatea de Litere activitățile sunt coordonate de către prof. univ. dr. hab.  Iraida CONDREA, conf. univ. dr. Victoria FONARI, conf. univ. dr. Adela MANOLII, lector univ. dr. Aliona SOBOL. Totodată, de la Școala Gimnazială Nr. 3, Suceava coordonatorii proiectului sunt: prof. Sidonia APETREI și prof. Renate ÎNTORSURĂ. Alianța Sindicatelor din Învățământ, Suceava este reprezentată prin coordonatorii implicați în proiect: prof. Giani LEONTE și prof. Dumitru IRIMIA. Parteneriatul cu Centrul de Formare Continuă și Leadership – Departamentul Educația Adulților și Dezvoltare Personală, Chișinău, Republica Moldova  este concretizat prin activitățile coordonatorilor prof. univ. dr. hab. Viorica ANDRIȚCHI și conf. univ. dr. Tatiana VERDEȘ, iar de la Neo Educt – Chișinău  coordonatori sunt conf. univ. dr. Tatiana VERDEȘ și prof. Svetlana NASTAS.

Proiectul educațional dintre România și Republica Moldova, Experiențe educaționale transfrontaliere, îşi propune prin activităţile de tip schimb de experiență și, mai ales prin orientarea pluridimensională a tuturor demersurilor educaționale, consolidarea dimensiunii europene a educaţiei, familiarizarea cu practicile educaționale din sistemele de învățământ din țările partenere, facilitarea comunicării în domeniul educațional între toți partenerii, creșterea vizibilității la nivel internațional a tuturor instituțiilor partenere și, nu în ultimul rând, identificarea unor noi posibilități de extindere a parteneriatului dintre instituțiile educaționale .

Proiectul a debutat cu discuții preliminare, în luna noiembrie a anului trecut, la Chișinău, când s-au pus bazele colaborării. Pe 16 ianuarie 2023, la Suceava a avut loc Simpozionul Abordarea multidisciplinară a operei eminesciene  la care au participat, cu lucrări în plen, profesori de la instituțiile partenere din ambele țări. Urmează ca în etapa aceasta, a venirii oaspeților din Republica Moldova,  să se desfășoare activități didactice comune, lecții interactive, workshop-uri și dezbateri educaționale. Lecțiile sunt susținute de profesorii: Lorenți Camelia, Iacob Cezara, Timoficiuc Ana Maria, Oltean Loredana, Maxim Cristina, Popescu Ana Maria, Culiță Gabriela, Cozaciuc Rodica, cadre didactice de la Colegiul Național Mihai Eminescu, Suceava. Ultima etapă din proiect se va desfășura în Republica Moldova, iar profesorii suceveni vor participa, alături de partenerii din Chișinău, la activități pregătire și formare continuă.

Așadar, proiectul reunește efortul a 7 instituții partenere sub același scop, al dezvoltării relațiilor de colaborare și al exploatării potențialului de perfecționare didactică. Educația fără hotare devine, în zilele noastre, nu doar un deziderat, ci un imperativ al unei societăți cu valori europene.

prof. dr. Gorban Anca – consilier educativ