Jurnalul FSLI Info – Nr. 3, aprilie 2024

📣Informaţii relevante, de ultimă oră, de interes pentru angajaţii sistemului de învăţământ, precum şi realizările federaţiei, într-un nou număr al jurnalului informativ – „FSLI INFO”!! 📌Dacă vrei să descarci integral jurnalului informativ, Continuare »

Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

 

Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și al părinților.

Considerăm că aplicarea unei astfel de măsuri, fără consimțământul persoanelor supravegheate, reprezintă un atac la drepturile fundamentale ale cetățenilor români. În acest sens s-au pronunțat și reprezentanți ai Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

FSLI și FSE „Spiru Haret” consideră că o astfel de măsură poate fi aplicată acolo unde există un istoric al cazurilor de violență, doar după ce atât personalul angajat în unitatea de învățământ respectivă, cât și părinții și-au exprimat acordul scris pentru montarea camerelor de supraveghere.

Când vorbim despre supraveghere audio-video, fără acordul celor înregistrați, nu facem decât să aruncăm spre toți acuzația că sunt factori perturbatori și, dacă nu sunt acum, cu siguranță vor deveni, ceea ce este complet fals.

Din păcate, numărul cazurilor de violență de orice tip din școli este în creștere, dar nu putem spune că toți angajații din educație și toți elevii reprezintă un risc.

Lupta cu actele de violență trebuie dusă mai departe, dar prin reformarea completă a învățământului pe această temă. Cel mai important pas ar fi cel prin care relația părinte-profesor-elev va fi una reală, deschisă, la curent cu tot ceea ce se întâmplă în viața copilului. Creșterea numărului de psihologi școlari, care să depisteze la timp comportamente problematice în rândul cadrelor didactice și al elevilor, este absolut obligatorie! Dezvoltarea unor programe speciale de combatere a actelor de agresiune/abuz/bullying, care să fie puse în aplicare, nu bifate la orele de dirigenție, ar ajuta în această luptă. Reabilitarea copiilor care au astfel de derapaje nu are loc pentru că instituțiile statului fie nu se implică, fie nu au resurse suficiente pentru a veni în sprijin. Nu există o continuitate a măsurilor prin care victimele să primească suportul de care au nevoie, iar agresorii să înțeleagă consecințele faptelor lor și mai apoi să fie „reabilitați”.

Creșterea numărului de paznici școlari cu siguranță va descuraja astfel de fapte, iar un regulament mult mai strict privind sancționarea celor care greșesc ar avea mult mai mult impact asupra agresorilor. În niciun caz școala nu trebuie să ascundă astfel de situații, ci, din contră, să ceară intervenția instituțiilor abilitate cu aplicarea măsurilor legale.

Școala trebuie să rămână un spațiu al educației, dar nu prin forță, violență, presiune, inclusiv cea a supravegherii audio-video permanente. Școala trebuie să fie spațiul dezvoltării intelectuale și emoționale, al creativității și al cultivării relațiilor sănătoase interpersonale, precum și al respectului reciproc. Din păcate, primul care a dispărut este tocmai respectul la adresa cadrului didactic, înțelegând prin aceasta adevăratul său statut și rolul său în ceea ce înseamnă educarea unui copil.

sursa foto: bursa.ro