Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Sinteza activității Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava în anul 2016

Înainte de începutul unui an nou cred că este normal să întoarcem o privire spre anul care tocmai se încheie și să vă prezentăm o sinteză a activității ASI Suceava. Putem afirma că am parcurs o perioadă marcată de confruntări şi schimbări în viaţa politică, cu promisiuni neonorate faţă de sistemul învăţământului, fapt ce denotă o lipsă de omogenitate şi mai ales, o lipsă de viziune coerentă şi unitară pentru reformarea întregului sistem.

  • Ne-am fi dorit să avem, la finalul anului 2016, o Lege a salarizării unitare care să situeze educația pe o treaptă superioară în sectorul bugetar și să elimine actualele inechităţi şi dezechilibre din salarizarea personalului din sectorul public. Actualul sistem de salarizare, mai ales pentru personalul din învățământ, este complet nemotivant, nu încurajează performanța profesională și nu atrage, către acest sector vital, tinerii cu vocație pentru meseria de dascăl. De aceea, elaborarea Legii salarizării unitare în sectorul bugetar, devine prioritatea numărul unu a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și a Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, pentru anul 2017. Această lege trebuie să respecte două principii majore: Salariul de bază a personalului didactic de predare debutant cu studii superioare să reprezinte 2,5 X salariul minim brut pe țară garantat în plată; Raportul dintre salariul maxim al fiecărei categorii de personal cu studii superioare și salariul debutantului corespunzător aceleiași categorii de personal cu studii superioare să fie de 2,2/1.
  • În data de 27 iunie 2016, o delegație a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, formată din Simion Hancescu – Președinte, Constantin Rada – Secretar General, Giani Leonte – vicepreședinte și Președinte al Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, Laviniu Lăcustă – Președinte Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași și George Purcaru – Președinte Sindicatul Liber din Învățământ Bacău, a avut o discuție cu Viceprim-ministrul României, domnul Vasile Dâncu, ca urmare a situației din cele trei județe (Suceava, Iași, Bacău) în care a existat un procent semnificativ de membri de sindicat care au anunțat public că doresc să se retragă de la examenele naționale din această vară. Semnalul în acest sens a fost dat de ASI Suceava și putem afirma că determinarea membrilor de sindicat din cele trei județe a făcut ca lucrurile să se miște și să nu se stingă lupta pentru Legea salarizării. În cadrul discuțiilor s-au abordat probleme generate de intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență nr. 20/2016, dar și alte probleme specifice sistemului educațional, inclusiv cele privind elaborarea unui proiect de lege a salarizării în sistemul bugetar.
  • ASI Suceava a fost prezentă la toate acțiunile de protest desfășurare la MENCȘ și MFP pentru  punerea în plată a dobânzilor câștigate în instanță. În luna decembrie 2016, am trimis fiecărei primării din județ o notificare prin care am atenționat consiliile locale că nepunerea în plată a sentințelor judecătorești se sancționează conform legii. În urma acestui demers, o parte din consiliile locale au alocat sumele necesare punerii în plată a dobânzilor. Precedentul pozitiv s-a creat pentru că la Grupul Școlar „Nicanor Moroșan” Pârteștii de Jos, dobânzile au fost achitate integral. În prima parte a anului 2017, punerea în plată a dobânzilor e prioritate pentru ASI Suceava.
  • Urmare a demersurilor ASI Suceava, în Comisia paritară din 18 ianuarie 2016 s-a obținut acordarea sporului pentru predarea simultană și personalului didactic din învățământul gimnazial. Acest spor a fost acordat atât personalului din învăţământul primar, cât şi celui din învăţământul gimnazial. Aceasta până la data de 1 ianuarie 2010, moment din care respectivul spor a fost acordat doar personalului didactic care asigură predarea simultană în învăţământul primar, nu şi celui din învăţământul gimnazial. Tot în cadrul aceleaiși Comisii paritare s-a obținut acordarea primei de instalare în primul de activitate de la absolvirea studiilor. Această primă de instalare reprezintă un stimulent important pentru cadrele didactice la început de carieră având în vedere faptul că un profesor debutant câștigă puțin peste salariul minim pe economie.
  • În ziua de luni, 29.02.2016, a avut loc la ISJ Suceava şedinţa Comisiei paritare care trebuia să lămurească situaţia privind acordarea sporului pentru condiţii deosebite şi a îndemnizaţiei pentru bibliotecari. Discuţiile nu au condus la nici un rezultat, iar argumentele aduse de ISJ Suceava au fost lipsite de substanţă, în tonul însuşirii unor recomandări ministeriale. După o perioadă destul de lungă în care a trebuit să adunăm probe, în data de 2 noiembrie 2016, Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava a depus Plângere penală împotriva Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava pentru nepunerea în executare a sentinţelor judecătoreşti prin care s-a dispus plata unor drepturi legale, respectiv sporul pentru condiţii vătămătoare şi periculoase (sporul de ecran). Am luat această decizie după ce am epuizat toate demersurile posibile în vederea obţinerii acestor drepturi băneşti. Reiterăm că, în acest moment, nu există un Regulament care să reglementeze acordarea sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă. În aceste condiții, legalitatea acordării acestui spor este reglementată de Legea 71/2015, care prevede, clar, faptul că angajatul care l-a avut în luna decembrie 2009, trebuie să îl aibă și în prezent, dacă condițiile de muncă nu s-au schimbat.
  • În perioada 8-13 februarie 2016, am demarat un eveniment unic la nivel național, denumit „10 pentru folclor”, care trebuie să vină în sprijinul colegilor care predau disciplina educație muzicală și nu numai. Când am pornit la drum cu acest proiect, aveam o oarecare îndoială că opționalul de folclor va fi predat în toate cele zece unități școlare în care am dus mesajul nostru prin spectacole. Însă, acum, la ceas de bilanț, am constatat că așteptările noastre au fost depășite prin implicarea profesorilor, a conducerilor unităților școlare, a părinților și a elevilor. Faptul că, în peste 40 de unități școlare din județul Suceava, în anul școlar 2016 – 2017, opționalul de folclor a fost agreat, demonstrează reușita unui proiect unic în România! Suntem mândri de ceea ce am realizat și acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea cu bunăvoința artiștilor noștri de seamă, susținuți de Ansamblul Artistic ”Ciprian Porumbescu”, a Inspectoratului Școlar Județean Suceava, care a înțeles cerințele unităților școlare de a introduce folclorul ca obiect de studiu opțional. Cred că păstrarea și perpetuarea valorilor și tradițiilor românești s-au așezat pe un făgaș bun ceea ce ne dă speranțe că tezaurul folcloric românesc și al zonei va fi perpetuat din generație în generație.
  • S-a nimerit, ca, în acest an, Vinerea Patimilor să fie în ziua de 29 aprilie, dată, când se sărbătorește Ziua Veteranilor de Război. Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava și Primăria comunei Bosanci au hotărât să marcheze acest eveniment aducând un omagiu atât veteranilor cât și văduvelor acestora.  Cu această ocazie, domnul profesor Valeru Avrămia și-a lansat volumul cu caracter didactic „Valorificarea mărturiilor veteranilor de război din Bosanci în orele de consiliere și orientare”. Ideea lansării cărții în această zi specială, s-a născut în cadrul Cenaclului literar al ASI Suceava. Asta înseamnă că ceea ce am început acum un an a dat roade și am fost părtași la prima lansare de carte sub egida Cenaclului nostru.
  • Și în anul 2016, peste 500 de membrii ai Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, indiferent de nivelul salariilor sau de vechimea în sistemul educaţional, s-au bucurat, împreună cu familiile lor, de ofertele promoţionale negociate de sindicat, pentru concedii la mare sau în staţiuni balneoclimaterice, pentru odihnă sau pentru refacerea capacităţii de muncă.
  • Aproximativ 15.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ s-au strâns, în data de 1 iunie 2016, în faţa Palatului Victoria pentru a protesta faţă de grila de salarizare propusă de Guvern. Angajaţi din educaţie din toată ţara au venit pentru mitingul de la Bucureşti, judeţul Suceava fiind reprezentat de 200 de membri de sindicat ai ASI Suceava. Lista de revendicări a cuprins respectarea Legii Educației Naționale, în sensul alocării a minimum 6% din produsul intern brut pentru educație și elaborarea, până la finalul mandatului Guvernului Cioloș, a unei legi de salarizare echitabilă, pornind de la principii corecte, care să abroge toate actele normative de salarizare existente în prezent, astfel încât fiecare categorie socio-profesională să fie poziţionată în grila de salarizare în funcţie de rolul pe care îl are în dezvoltarea societăţii.
  • Ajuns la ediţia a IV-a, proiectul „Spartachiada profesorilor”, a atins o altă dimensiune, datorită faptului că a avut caracter interjudețean prin participarea colegilor din județele Bacău, Neamț și Vrancea, și pentru că numărul de participanţi a crescut, iar ramurile de sport s-au pliat pe cerinţele participanţilor, multe dintre ele devenind tradiţie. Unul din scopurile acestui eveniment a fost cel de a sensibiliza autorităţile locale pentru a investi în bazele sportive şcolare şi de a permite, în afara orelor, accesul elevilor noştri şi nouă pe aceste terenuri de sport.
  • Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a urmărit cu mare atenție modul în care s-a derulat concursul pentru ocuparea funcțiilor de director/director adjunct. Decizia de a se folosi un sistem de înscriere electronic neverificat a generat erori de sistem și a condus la nereguli, care au ridicat serioase semne de întrebare privind corectitudinea înscrierii candidaților și încadrarea în timpul alocat acestui proces, conform metodologiei de concurs.
  • După intrarea în vigoare a HG nr. 582/2016 un număr apreciabil de salariați din categoria personalului didactic auxiliar a înregistrat diminuări salariale cu sume cuprinse între 300 și 1000 de lei, învățământul  fiind singurul sector bugetar în care s-a constatat că există scăderi salariale. Hotărârea de Guvern 935/2016 repară această nedreptate și, la solicitarea ASI Suceava, așteptăm răspunsul ISJ Suceava privind modalitatea de recuperare a sumelor pierdute în perioada august-decembrie 2016. Apreciem că H.G. nr. 935/2016 ce vizează salarizarea secretarilor și contabililor nu este momentan afectată de acest context legislativ. Va trebui însă ca ea să fie integrată în noile grile de salarizare care vor trebui elaborate în conformitate cu Legea nr. 250 de către M.E.N.C.Ș. printr-o metodologie aprobată ulterior printr-o hotărâre de guvern.
  • Cea mai importantă reușită este obținerea unei majorări a salariilor cu un procent mediu de 15% pentru întregul personal din învățământ, inclusiv pentru angajații din inspectoratele școlare, începând cu data de 1 ianuarie 2017. Un alt amendament prevede calcularea sporurilor pentru practică pedagogică, pentru predarea la clase simultane și pentru localități izolate geografic, la actualele salarii de bază și nu ca sume compensatorii așa cum prevede O.U.G. 20/2016. Întârzierea constituirii noului Guvern face imposibilă aplicarea creșterilor salariale începând cu 1 ianuarie 2017, dar credem că ea va fi posibilă începând cu 1 februarie 2017.
  • Am continuat să edităm publicația „Cuvântul Sindicatului”. Este o publicație de informare şi opinie sindicală, cu ISSN, și care poate fi folosită de membrii ASI Suceava care doresc să-și facă publice creațiile.
  • O constantă a anului 2016 a fost intervențiile și aparițiile în presă, televiziune, radio, în cadrul Reuniunilor manageriale în care am semnalat problemele cu care se confruntă învățământul românesc, cerând eliminarea finanțării per elev, stabilirea unui traseu al finanțării care să nu depindă de administrația locală. Am atras atenția că mulţi elevi nu vor găsi pe bănci manualele şcolare; programele şcolare sunt în continuare supraîncărcate şi rupte complet de realităţile din România; mii de unităţi de învăţământ nu au autorizaţii sanitare de funcţionare; salariile personalului din învăţământ sunt umilitoare.

Desigur că ar mai fi multe de spus, probleme în învăţământ sunt multe şi greu de rezolvat, dar împreună şi numai împreună, vom reuşi în anul care vine să mai facem câţiva paşi în rezolvarea doleanţelor noastre.

Acum, în prag de An Nou, doresc multă sănătate și realizări remarcabile tuturor celor care slujesc învăţământul sucevean!

LA MULŢI ANI!

Preşedinte ASI Suceava,

Giani LEONTE