Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Testarea întregului personal din învățământul sucevean are iz electoral!

Intenția Primăriei Suceava de a testa, la început de an școlar, toți angajații din  învățământul preuniversitar din municipiu nu rezolvă problema siguranței din școli.

O astfel de intenție naște multe întrebări. Cum poți face prevenția dacă nu testăm și elevii? Există angajați care nu vor dori să-și facă testul; ce se va întâmpla cu ei? Nu vor fi primiți la școală, nu vor fi plătiți? Are municipiul Suceava capacitatea de a testa un număr atât de mare de persoane într-un interval atât de scurt? La intrarea în școală cine interpretează testul? Ce utilitate are testul efectuat cu 3 zile înainte de începerea cursurilor? După efectuarea testului nu ne mai putem infecta?

Pe de altă parte, considerăm o cheltuială inutilă să testezi persoane fără simptome în condițiile în care anticipăm că va fi nevoie de multe teste după ce școala va începe. Credem că acești bani ar trebui redirecționați către achiziția de aparate pentru măsurarea temperaturii, aparate de purificare a aerului, lămpi pentru dezinfectare care sunt de durată și pot fi instalate în fiecare sală de curs.

Nu există nicio reglementare legală prin care se poate impune obligativitatea testării întregului personal din învățământul preuniversitar sucevean, însă punerea în practică a unei astfel de măsuri ar trebui să fie rezultatul unui dialog cu sindicatele din învățământ, directorii unităților școlare, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Direcția de Sănătate Publică și nu la decizia Primăriei.

Reamintim că întreg personalul din învățământul preuniversitar are obligația de fi prezent în școli cu două săptămâni înainte de începerea cursurilor, adică începând de marți, 1 septembrie 2020, iar o eventuală testare ar fi trebuit gândită din timp. De aceea, credem că afirmațiile primarului Sucevei au un iz electoral.