APEL PUBLIC: Luați măsuri urgente de dotare a școlilor cu infrastructura necesară cursurilor online

FSLI: APEL PUBLIC către instituțiile statului: Luați măsuri urgente de dotare a școlilor cu infrastructura necesară cursurilor online; sistemul de învățământ riscă să se blocheze! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția Continuare »

Covid-19: Probleme care decurg din aplicarea Ordinului comun MEC/MS

Astăzi, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a înregistrat la Ministerul Educației și Cercetării  Adresa nr. 10108/17.09.2020 prin care atrage atenția asupra problemelor și neclarităților generate de ordinul comun MEC-MS. În același timp, Continuare »

Mesajul Președintelui FSLI cu ocazia deschiderii anului școlar 2020-2021

Dragi elevi, angajați din sistemul de educație și părinți, pregătiți-vă să fiți puternici! Va fi un an școlar dificil, cu multe obstacole și necunoscute, un an școlar fără precedent în țara noastră. Continuare »

A fost lansat Programul național de formare “Profesor în Online”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în calitate de Furnizor al Programului de formare “Profesor în Online”, împreună cu Digital Nation, în calitate de Furnizor al instrumentelor și metodologiei de formare în Continuare »

Testarea întregului personal din învățământul sucevean are iz electoral!

Intenția Primăriei Suceava de a testa, la început de an școlar, toți angajații din  învățământul preuniversitar din municipiu nu rezolvă problema siguranței din școli. O astfel de intenție naște multe întrebări. Cum Continuare »

 

Testarea întregului personal din învățământul sucevean are iz electoral!

Intenția Primăriei Suceava de a testa, la început de an școlar, toți angajații din  învățământul preuniversitar din municipiu nu rezolvă problema siguranței din școli.

O astfel de intenție naște multe întrebări. Cum poți face prevenția dacă nu testăm și elevii? Există angajați care nu vor dori să-și facă testul; ce se va întâmpla cu ei? Nu vor fi primiți la școală, nu vor fi plătiți? Are municipiul Suceava capacitatea de a testa un număr atât de mare de persoane într-un interval atât de scurt? La intrarea în școală cine interpretează testul? Ce utilitate are testul efectuat cu 3 zile înainte de începerea cursurilor? După efectuarea testului nu ne mai putem infecta?

Pe de altă parte, considerăm o cheltuială inutilă să testezi persoane fără simptome în condițiile în care anticipăm că va fi nevoie de multe teste după ce școala va începe. Credem că acești bani ar trebui redirecționați către achiziția de aparate pentru măsurarea temperaturii, aparate de purificare a aerului, lămpi pentru dezinfectare care sunt de durată și pot fi instalate în fiecare sală de curs.

Nu există nicio reglementare legală prin care se poate impune obligativitatea testării întregului personal din învățământul preuniversitar sucevean, însă punerea în practică a unei astfel de măsuri ar trebui să fie rezultatul unui dialog cu sindicatele din învățământ, directorii unităților școlare, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Direcția de Sănătate Publică și nu la decizia Primăriei.

Reamintim că întreg personalul din învățământul preuniversitar are obligația de fi prezent în școli cu două săptămâni înainte de începerea cursurilor, adică începând de marți, 1 septembrie 2020, iar o eventuală testare ar fi trebuit gândită din timp. De aceea, credem că afirmațiile primarului Sucevei au un iz electoral.