Scrisoare deschisă adresată Președintelui României Klaus Iohannis

Astăzi, 20 octombrie 2020, a fost înregistrată la Administrația Prezidențială o scrisoare deschisă comună adresată Președintelui României Klaus Iohannis, privind promulgarea legii prin care se acordă stimulentul de risc angajaților din sistemul Continuare »

Raport publicat de Comisia Europeană: Situație comparativă privind salariile din educație

România se numără printre țările europene cu cele mai mici salarii pentru profesori, dar și cu cele mai mari creșteri salariale din ultimii ani, potrivit ultimului Raport Eurydice pe tema salarizării cadrelor didactice în Continuare »

Apel public către Guvern: Asigurați condiții pentru funcționarea școlii în mediul online!

Astăzi, 5 Octombrie 2020, zi în care se sărbătorește Ziua Mondială a Profesorilor, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ adresează un Apel public Guvernului României, prin care solicită asigurarea tuturor condițiilor necesare pentru Continuare »

5 octombrie 2020 – Mesajul Președintelui Federaței Sindicatelor Libere din învățământ

Dragi colegi, Anul acesta, Ziua Mondială a Profesorilor este pusă, fără voia noastră, sub semnul provocărilor și ne îndeamnă la găsirea unor soluții. 2020 este cu siguranță anul în care am trecut Continuare »

Ziua Internațională a Educației, Zi nelucrătoare!

Din 1994, data de 5 octombrie marchează în fiecare an Ziua Internațională a Profesorului (Ziua Internațională a Educaţiei). Anul acesta, în condițiile speciale impuse de răspândirea noului tip de coronavirus – SARS-CoV-2, Continuare »

APEL PUBLIC: Luați măsuri urgente de dotare a școlilor cu infrastructura necesară cursurilor online

FSLI: APEL PUBLIC către instituțiile statului: Luați măsuri urgente de dotare a școlilor cu infrastructura necesară cursurilor online; sistemul de învățământ riscă să se blocheze! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția Continuare »

Covid-19: Probleme care decurg din aplicarea Ordinului comun MEC/MS

Astăzi, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a înregistrat la Ministerul Educației și Cercetării  Adresa nr. 10108/17.09.2020 prin care atrage atenția asupra problemelor și neclarităților generate de ordinul comun MEC-MS. În același timp, Continuare »

Mesajul Președintelui FSLI cu ocazia deschiderii anului școlar 2020-2021

Dragi elevi, angajați din sistemul de educație și părinți, pregătiți-vă să fiți puternici! Va fi un an școlar dificil, cu multe obstacole și necunoscute, un an școlar fără precedent în țara noastră. Continuare »

A fost lansat Programul național de formare “Profesor în Online”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în calitate de Furnizor al Programului de formare “Profesor în Online”, împreună cu Digital Nation, în calitate de Furnizor al instrumentelor și metodologiei de formare în Continuare »

Testarea întregului personal din învățământul sucevean are iz electoral!

Intenția Primăriei Suceava de a testa, la început de an școlar, toți angajații din  învățământul preuniversitar din municipiu nu rezolvă problema siguranței din școli. O astfel de intenție naște multe întrebări. Cum Continuare »

 

Tactică inventată de ISJ Suceava și argumente lipsite de substanță!

În ziua de luni, 29.02.2016, a avut loc la ISJ Suceava şedinţa Comisiei paritare care trebuia să lămurească situaţia privind acordarea sporului pentru condiţii deosebite şi a îndemnizaţiei pentru bibliotecari.

Discuţiile nu au condus la nici un rezultat, iar argumentele aduse de ISJ Suceava au fost lipsite de substanţă, în tonul însuşirii unor recomandări ministeriale.

Într-un comunicat transmis de ASI Suceava în şcoli, în data de 19 februarie 2016, am solicitat ca în caz de neavizare a statelor de plată („bulina roşie”) datorită punerii la plată a sporurilor, pagina din EDUSAL să fie copiată, pentru a demonstra că ISJ Suceava este cel care nu respectă o hotărâre judecătorească.

Aflând despre intenţiile noastre, ISJ Suceava a găsit o cale de avizare a statelor de plată prin aşteptare, în sensul că nu transmite nici „bulina roşie”, nici „bulina verde”, iar avizarea statelor de plată e în aşteptare, cu „bulina galbenă”.

Această tactică inventată de ISJ Suceava este nedemnă, pentru că:

  • produce un şantaj la adresa directorului prin faptul că salariaţii care nu beneficiază de aceste sporuri se revoltă că nu-şi iau salariul la timp;
  • nesocoteşte activitatea sindicală, a drepturilor câştigate de aceasta, drepturi de care beneficiază şi angajaţii ISJ Suceava;
  • stârneşte tensiuni în cancelarii.

Faptul că, doar unii angajaţi pot beneficia de aceste sporuri, creează un măr al discordiei în cancelarii, dar, nu vrem să credem că solidaritatea nu este o calitate a membrilor Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava.

ASI Suceava a respectat, respectă legea şi solicită punerea imediată în aplicare a hotărârilor judecătoreşti. În caz contrar, rămân două căi de rezolvare: plângere penală împotriva ISJ pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, sau apelarea la executorul judecătoresc!

Prin Adresa nr. 17 din 3.03.2016 am solicitat Inspectoratului Școlar Județean Suceava să argumenteze:

  • Motivul și temeiul legal pentru care nu se respectă Legea 71/2015;
  • Motivul pentru care refuză avizarea statelor de plată care cuprind aceste sporuri pentru care există Hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.

În funcție de răspuns, Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își rezervă dreptul de a acționa pe toate căile legale pentru respectarea drepturilor membrilor noștri de sindicat!