A fost semnat ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2020

Astăzi a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social de la MEC, în cadrul căreia a fost avizat Proiectul de OMEC privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2020. Tot astăzi, Ordinul Continuare »

Atitudinea iresponsabilă a MEC produce consecințe

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava a atras atenția, în nenumărate rânduri, asupra riscului mare de răspândire a virusului COVID-19 în școli, dacă acestea vor fi deschise în perioada 2-12 iunie 2020. Această Continuare »

Criza COVID-19: Concluzii seminarului organizat de ETUCE

În data de 25 mai 2020, ETUCE (European Trade Union Committee for Education) – Comitetul European Sindical pentru Educație, instituție la care la care FSLI este afiliată, a organizat un seminar în cadrul Continuare »

Lipsa de respect la adresa salariaților din învățământ capătă noi valențe

Într-un total dispreț față de instituția dialogului social, fără o minimă consultare publica privind intențiile legate de modalitățile și modurile de finalizare a parcursului școlar de către elevii din clasele terminale,  doua Continuare »

FSLI solicită MEC revocarea măsurii privind reducerea posturilor din CJRAE

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Ministerului Educației și Cercetării, Monica Anisie, revocarea măsurii privind reducerea numărului de posturi finanțate din bugetul de stat pentru unitățile de învățământ special și centrele județene/al Continuare »

 

Sindicaliştii suceveni îi cer prefectului să intervină pentru eliminarea finanţării per elev

Alianţa Sindicatelor din Învăţământ, cel mai mare sindicat al angajaţilor din învăţământul preuniversitar sucevean, a înaintat prefectului Constantin Harasim o adresă prin care îi solicită să intervină pentru eliminarea finanţării per elev din şcoli. Totodată, sindicaliştii cer asigurarea banilor pentru plata cadrelor didactice şi revenirea la finanţarea educaţiei din perioada 1995-1999, prin modificarea sistemului de finanţare a cheltuielilor pentru plata salariilor oamenilor şcolii.

„Costul standard, astfel cum este stabilit, nu are în vedere faptul că există numeroase unităţi de învăţământ care au un număr mare de elevi şi la nivelul cărora sunt încadrate multe cadre didactice cu gradul didactic I, cu mulţi ani de vechime în învăţământ şi unele dintre ele beneficiare ale gradaţiei de merit. Aceste elemente nu au fost avute în vedere la fundamentarea costului standard per preşcolar/elev, ceea ce a creat, an de an, dificultăţi în plata salariilor personalului didactic, din cauza insuficienţei fondurilor alocate pentru plata salariilor, situaţia fiind dramatică la nivelul unităţilor de învăţământ vocaţional”, a subliniat Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava.

Acesta a mai specificat că determinarea costului standard trebuia să se facă de către Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar, însă nici până în prezent acest consiliu nu s-a întrunit.

Sindicaliştii transmit că unele neajunsuri din învăţământ puteau fi înlăturate prin adoptarea unor măsuri legislative prin care să se elimine costul standard per preşcolar/elev.

Aceştia mai solicită schimbarea modalităţii de finanţare a cheltuielilor pentru plata salariilor din învăţământul preuniversitar, astfel încât sumele pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora, dar şi cele pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti să fie alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, aşa cum a fost în perioada 1995-1999.

„Solicitarea noastră are în vedere dificultăţile întâmpinate în ultimii ani în plata salariilor, mai ales, în acordarea drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din învăţământul preuniversitar, prin hotărâri judecătoreşti. Aceste dificultăţi au fost generate, în principal, de ordonatorii principali de credite (primarii) care au dispus, după bunul plac, modul de repartizare a sumelor alocate prin legea bugetului de stat pentru plata salariilor şi a tranşelor cuvenite conform hotărârilor judecătoreşti”, a punctat Leonte.

Sursa: monitorulsv.ro