Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 7.11.2013

http://adevarul.ro/news/eveniment/profesorii-ies-strada-ameninta-greva-generala-prost-platiti-dascalii-romani-fata-cei-ue-1_52793b60c7b855ff56bed50e/index.html

FOTO VIDEO Aproape 10.000 de profesori au protestat miercuri în Capitală. Discuţii fără rezultate la Guvern

 

Aproape 10.000 de dascăli au protestat miercuri în Capitală, nemulţumiţi de salariile din educaţie, aproape de 10 ori mai mici decât media europeană, şi ameninţă cu închiderea şcolilor. Profesorii au fost susţinuţi de studenţi, elevi şi părinţi, care cer la rândul lor creşterea salariilor cadrelor didactice. Liderul sindicaliştilor, Simion Hancescu a înaintat „un apel” la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.

UPDATE Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, a declarat pentru adevarul.ro că miercuri au fost la protest între 9.500 – 10.000 de profesori.

„Am fost primiţi la sediul Guvernului de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi de Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană. Am discutat aproximativ o jumătate de oră despre revendicări şi pot spune că există deschidere din partea ministerului, dar pentru problemele fundamentale cum ar fi acordarea a 6% din PIB şi mărirea salariilor profesorilor nu avem un răspuns clar. Ni s-a spus că se lucrează la salarizare, dar acea creştere pe care a promis-o Victor Ponta, de 3,75%, nu este suficientă la ce salarii au debutanţii, fiindcă tot muritori de foame rămân”, a declarat liderul FSLI.

Tot Hancescu a spus că săptămâna viitoare ar putea fi organizat un referendum în rândul cadrelor didactice, cu privire la declanşare grevei generale în perioada alegerilor europarlamentare sau înainte de încheierea anului şcolar.

La protest a venit şi liderul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Mihai Dragoş, care a anunţat că studenţi din Capitală şi din alte centre universitare susţin revendicările profesorilor şi sprijină manifestaţia acestora, printr-o grevă japoneză.

UPDATE Protestatarii au ajuns la Parlament în jurul ore 13:45, iar la ora 14:00 protestul s-a încheiat fără incidente şi sindicaliştii s-au îndreptat spre autocare.

UPDATE  O delegaţie a sindicaliştilor din învăţământ a fost primită, la Palatul Victoria, de către ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, pentru discuţii legate de revendicările sindicatelor.

UPDATE Profesorii au plecat în marş de la Guvern spre Parlament, manifestanţii din primul rând al coloanei purtând tricouri inscripţionate cu litere care formează mesajul „SALVAŢI EDUCAŢIA”.

Traseul marşului este Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – bd. Naţiunile Unite – bd. Libertăţii – Piaţa Constituţiei.

Circulaţia rutieră este restricţionată atât pe acest traseu, cât şi pe străzile adiacente.

UPDATE Aproximativ 7.000 de profesori din toată ţara s-au strâns în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Aceştia sunt înarmaţi cu fluiere, steaguri şi pancarte cu mesaje printre care „Fără şcoală = popor analfabet” şi „Respectaţi resursa umană din educaţie sau va pleca”.

Unul dintre profesori, îmbrăcat ca un cerşetor, a avut un banner pe care scria „Murim noi, muriţi şi voi”.

Manifestanţii au scandat „Solidaritate!”, „Grevă generală!”, „Fără educaţie, moare orice naţie”, „Şase la sută!” şi „Legea respectaţi, 6 alocaţi”, dar şi împotriva Guvernului – „Guvernul USL e la fel ca PDL”, „Mincinoşii!” şi „Jos guvernul mincinos!”.

„De ce suntem în stradă? Vrem un stat de drept, vrem ca  legea să fie respectată şi vrem să avem 6% din PIB pentru că avem o lege, Legea Educaţiei unde la articolul şase apare acest procent. Considerăm că dacă primim acest procent din PIB, o parte din revendicările noatre se vor realiza. Dacă nu vom obţine acest lucru, îi vom consulta pe membrii noştri de sindicat şi în funcţie de opţiunea lor, vom acţiona. Nu obţinem, o grevă generală“,  susţine Violeta Amariei, din cadrul Alianţei Sindicale  „Gheorghe Asachi Iaşi“.

Bucureşti: mii de profesori au ieşit în stradă, nemulţumiţi fiind de salariile mici din educaţie

UPDATE: Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a anunţat că susţine acţiunile de protest ale profesorilor, desfăşurate în scopul creşterii finanţării sistemului educaţional, prin acordarea a 6% din PIB pentru educaţie. CNE solicită Guvernului, la rândul său, acordarea a 6% din PIB pentru educaţie, se arată într-un comunicat.

„În prezent, sistemul educaţional preuniversitar necesită o creştere a finanţării pentru a fi posibilă revizuirea programei şcolare, dotarea tehnică a unităţilor de învăţământ, formarea tinerilor pentru piaţa muncii şi asigurarea unor condiţii şi servicii sociale favorabile, precum burse, alocaţii şcolare şi programe de consiliere şi orientare în carieră. (…) Printre priorităţile de finanţare şi evaluare ale sistemului se află şi şcolile tehnologice, care nu pregătesc elevii pentru piaţa muncii şi care nu sunt promovate ca o alegere viabilă în defavoarea învăţământului teoretic. (…) Totodată, sistemul de învăţământ este foarte afectat de lipsa pregătirii resursei umane. Din cauza salariilor profesorilor, meseria aceasta nu reprezintă cu adevărat o oportunitate în cariera unei persoane, ci din contră, o alternativă a lipsei altor oportunităţi în piaţa muncii. Astfel, din cauza lipsei de competiţie şi de selecţie, ajung în sistem oameni care nu sunt devotaţi profesiei şi care nu deţin în primul rând calităţi de dascăl”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, CNE consideră dezavantajoasă ordonanţa guvernului privind decontarea transportului elevilor navetişti şi solicită acoperirea totală a cheltuielilor de transport, conform art. 84, alin.(3) din Legea educaţiei naţionale.

Susţinem profesorii în demersul pentru obţinerea a 6% din PIB pentru educaţie. Subfinanţarea cronică a sistemului educaţional atrage după sine consecinţe dezastroase asupra societăţii româneşti. Educaţia este considerată ca fiind o prioritate naţională, însă nu a fost tratată corespunzător. Trebuie să ne conformăm normelor europene, iar investiţia în educaţie reprezintă calea spre dezvoltarea unui sistem adaptat nevoilor socio-economice actuale„, a declarat preşedintele CNE, Iulia Flavia Miron.

După pichetarea principalelor instituţii ale statului, sindicaliştii din educaţie au anunţat că vor scoate astăzi în stradă peste 10.000 de dascăli.

Mitingul din Capitală începe cu un protest în Piaţa Victoriei, între 11.00 şi 12.00, urmat de un marş până la Parlament, pe traseul Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – Bdul Naţiunile Unite – Bdul Libertăţii – Piaţa Constituţiei, circulaţia rutieră urmând să fie restricţionată, până la ora 15.00, pe acest traseu şi pe străzile adiacente.

Mişcarea de astăzi se poate transforma într-o grevă generală, care va închide şi şcolile, în cazul în care politicienii nu vor aloca 6% din PIB pentru educaţie, spune liderul FSLI Simion Hăncescu.

Ultimele două mari greve din învăţământ au fost în anul 2000 (cinci săptămâni) şi în 2005 (trei săptămâni), dar liderul sindical avertizează că de această dată se poate ajunge la blocarea anului şcolar.

Referendum pentru blocarea anului şcolar

De altfel, şi Marius Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret“, a declarat luni, la Adevărul Live, că au declanşat deja „un referendum privind posibila blocare a anului şcolar, prin grevă generală“. „Nu se vor trece notele în cataloage, dacă Parlamentul nu va lua toate măsurile care vin în întâmpinarea sistemului şi a întregii societăţi. Dacă vrei dascăli de calitate, atunci trebuie să-i plăteşti corespunzător. Dacă s-ar aloca 6% din PIB educaţiei, am putea rezolva toate aceste probleme“, a spus Nistor.

Principala problemă reclamată de sindicalişti este cea a salariilor mici, strâns legată de amânarea acordării celor 6% din PIB pentru educaţie, prevăzute de lege, la care se adaugă, pe scurt, debirocratizarea şi depolitizarea sistemului de învăţământ. Hăncescu spune că vorbim despre salarii şi de 10 ori mai mici decât cifrele din alte state europene.

3 euro pentru o oră la catedră

În Luxemburg, un profesor de şcoală generală câştigă 85 de euro brut pe oră, în Danemarca – 75, Germania – 54, Finlanda – 41. Până şi în statele vecine, Ungaria (16 euro), Cehia (17 euro) şi Polonia (25 euro), tarifele orare brute sunt de câteva ori mai mari decât la noi, unde un profesor abia câştigă aproape 3 euro pe oră.

„Asta înseamnă că un profesor în România câştigă într-o lună cam tot atât cât câştigă un profesor din Luxemburg în patru ore sau cât unul din Polonia în 14 ore“, susţine acesta, adăugând că sumele trebuie corelate totuşi cu puterea de cumpărare din fiecare stat.

Liderul FSLI a mai explicat că procentele din PIB alocate educaţiei au scăzut în mod constant, trend opus celui din străinătate, România ajungând în 2012 sub jumătatea mediei UE, cu 2,5% din PIB. Mai mult, spune Hăncescu, până şi state precum Burundi (8, 3% din PIB), Botswana (8,9%) sau Republica Moldova (9,6%) alocau educaţiei în 2009 mai mult decât noi.

Deocamdată, Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional pentru anul viitor o majorare salarială cuprinsă între 3-4% pentru profesori debutanţi şi medici rezidenţi.

Proteste generale în primăvară

Hăncescu a adăugat însă că, cel mai probabil în primăvară, guvernanţii vor avea de înfruntat „acţiuni de protest în comun: învăţământ, studenţi şi părinţi, având în vedere că atunci au loc alegerile pentru Parlamentul European“.

Studenţii au anunţat că vor fi şi ei în grevă japoneză azi, urmată de proteste de stradă în 13 noiembrie, iar părinţii susţin cererile dascălilor, dar nu şi blocarea anului şcolar.

„Suntem solidari cu profesorii şi susţinem alocarea celor 6% din PIB pentru educaţie, nu doar pentru salariile lor, pentru că trebuie desigur motivaţi, dar şi pentru infrastructură, dotări, transport copii sau burse sociale. Nu susţinem însă blocarea anului şcolar, pentru că vor suferi copiii noştri“, a declarat Mihaela Gună, de la Federaţia Asociaţiilor de Părinţi din România. ;

Tarifele orare brute ale dascălilor în UE

Raportul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) „Education at a Glance, 2013“ plasează România la coada clasamentului în ceea ce priveşte tarifele orare brute pentru profesorii de şcoală generală, cu mai puţin de trei euro.

Concret, în statele dezvoltate din Europa, salariile orare ale dascălilor pleacă de la 85 de euro, în Luxemburg, şi ajung până la 16 euro, în Ungaria.

Luxembourg – 85 de euro pe oră

Danemarca – 57 de euro

Germania – 54 de euro

Anglia – 48 de euro

Belgia – 45 de euro

Irlanda – 44 de euro

Olanda – 42 de euro

Scoţia – 41 de euro

Finlanda – 41 de euro

Austria – 39 de euro

Norvegia – 36 de euro

Grecia – 35,3 euro

Spania – 34,7 euro

Slovenia – 34,5 euro

….

Polonia – 25 de euro

Cehia – 17 euro

Ungaria – 16 euro

Proteste şi în sănătate

Peste 10.000 de cadre medicale (dublu faţă de cât era estimat) din toată ţara au participat sâmbătă la „Marşul tăcerii“. Următorul pas luat în calcul de cei din sistem este greva generală, decizia ce va fi luată pe 14 noiembrie. Mai mult, personalul medical este hotărât să demisioneze în bloc, cel mai probabil în luna ianuarie 2014, dacă nu vor obţine dublarea salariilor rezidenţilor şi 6% din PIB pentru sănătate.

http://www.cotidianul.ro/miting-de-amploare-al-cadrelor-didactice-murim-noi-muriti-si-voi-225953/

Mii de oameni în stradă

Miting de amploare al cadrelor didactice: „Murim noi, muriţi şi voi”

Mii de cadre didactice din mai multe judeţe au protestat miercuri, începând cu ora 11.00, în Piaţa Victoriei, la Guvern.

Protestatarii au scandat „Solidaritate!”, „Grevă generală!”, „Fără educaţie, moare orice naţie”, „Şase la sută!” şi „Legea respectaţi, 6 alocaţi”. Au fost de asemenea scandări împotriva Guvernului, precum „Guvernul USL e la fel ca PDL”, „Mincinoşii!”, „Jos guvernul mincinos!”.

Unul dintre profesori, îmbrăcat ca un cerşetor, a purtat un banner pe care scrie „Murim noi, muriţi şi voi”.

Protestul a fost organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

De la Guvern, la ora 12.00, protestatarii au plecat în marş spre Parlament, pe traseul Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – bd. Naţiunile Unite – bd. Libertăţii – Piaţa Constituţiei.

Liderul FSLI, Simion Hancescu, a anunţat că sindicaliştii vor înainta „un apel” la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.

Acesta a mai spus că săptămâna viitoare ar putea fi organizat un referendum în rândul cadrelor didactice, cu privire la declanşare grevei generale în perioada alegerilor europarlamentare sau înainte de încheierea anului şcolar.

Sindicaliştii din educaţie cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educaţie, creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ în totalul cheltuielilor de personal din sectorul public, modificarea Legii educaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent şi să ducă la creşterea calităţii actului de instrucţie şi educaţie şi a gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor.

Reprezentanţii FSLI susţin că principalele modificări care se impun sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I; decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei; introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic; reintroducerea sporului de doctorat; posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei; acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar, precum şi introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat.

Sindicaliştii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1.

Aceştia consideră că se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, având în vedere faptul că actualele venituri ale acestei categorii de salariaţi „le permit un trai sub limita de subzistenţă”.

Sindicaliştii mai solicită depolitizarea învăţământului, în sensul că, în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învăţământ, rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu factorilor politici.

Totodată, se cere regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.

http://cronicaromana.ro/2013/11/06/peste-7-000-de-profesori-au-protestat-in-capitala/?ref=srctt

Peste 7.000 de profesori au protestat în Capitală

Peste 7.000 de cadre didactice au protestat miercuri în Capitală, participând au plecat în marş de la Guvern spre Parlament. Manifestanţii din primul rând al coloanei au purtat tricouri inscripţionate cu litere care formează mesajul “SALVAŢI EDUCAŢIA”. Protestul s-a încheiat în Piaţa Constituţiei, la ora 14.00, nefiind înregistrate incidente.

Traseul marşului a fost Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – bd. Naţiunile Unite – bd. Libertăţii – Piaţa Constituţiei.

Circulaţia rutieră a fost restricţionată atât pe acest traseu, cât şi pe străzile adiacente.

La protestul organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) s-au adunat miercuri dimineaţă, în Piaţa Victoriei, dascăli din Capitală şi din numeroase judeţe, care au venit cu fluiere, steaguri şi pancarte cu mesaje printre care “Fără şcoală = popor analfabet” şi “Respectaţi resursa umană din educaţie sau va pleca”.

Unul dintre profesori, îmbrăcat ca un cerşetor, a avut un banner pe care scria “Murim noi, muriţi şi voi”.

Manifestanţii au scandat “Solidaritate!”, “Grevă generală!”, “Fără educaţie, moare orice naţie”, “Şase la sută!” şi “Legea respectaţi, 6 alocaţi”, dar şi împotriva Guvernului – “Guvernul USL e la fel ca PDL”, “Mincinoşii!” şi “Jos guvernul mincinos!”.

Liderul FSLI, Simion Hancescu, a anunţat că sindicaliştii vor înainta “un apel” la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.

Tot Hancescu a spus că săptămâna viitoare ar putea fi organizat un referendum în rândul cadrelor didactice, cu privire la declanşare grevei generale în perioada alegerilor europarlamentare sau înainte de încheierea anului şcolar.

La protest a venit şi liderul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Mihai Dragoş, care a anunţat că studenţi din Capitală şi din alte centre universitare susţin revendicările profesorilor şi sprijină manifestaţia acestora, printr-o grevă japoneză.

Traficul în Piaţa Victoriei a fost blocat parţial, circulaţia fiind dirijată de mai mulţi poliţişti de la Rutieră.

“Dacă şi după această amplă acţiune vom fi trataţi cu aceeaşi ignoranţă, dascălii vor fi nevoiţi să închidă şcolile”, a declarat anterior preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

În 30 octombrie, după ce peste 400 de membri ai FSLI au pichetat timp de trei zile sediile Guvernului şi USL, reprezentanţii federaţiei au anunţat că acţiunile nu au dus la niciun rezultat, iar atitudinea guvernanţilor împinge profesorii spre protestul final – greva generală.

Şi sindicaliştii federaţiilor “Spiru Haret” şi “Alma Mater” au protestat în Bucureşti, luni, printr-un pichet la Palatul Parlamentului.

Sindicaliştii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educaţie, conform articolului 8 din Legea educaţiei, şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ în totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

De asemenea, sindicaliştii cer modificarea Legii educaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent şi să ducă la creşterea calităţii actului de instrucţie şi educaţie şi a gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor.

Reprezentanţii FSLI susţin că principalele modificări care se impun sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I; decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei; introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic; reintroducerea sporului de doctorat; posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei; acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar, precum şi introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat.

Sindicaliştii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1.

“Aceasta este singura soluţie pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă şi tinerii performanţi să fie atraşi către cariera didactică”, susţin reprezentanţii FSLI.

Aceştia au mai arătat că se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, având în vedere faptul că actualele venituri ale acestei categorii de salariaţi “le permit un trai sub limita de subzistenţă”.

Sindicaliştii mai cer depolitizarea învăţământului, în sensul că, în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învăţământ, rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu factorilor politici.

De asemenea, FSLI mai cere regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a anunţat miercuri că susţine acţiunile de protest ale profesorilor, desfăşurate în scopul creşterii finanţării sistemului educaţional, prin acordarea a 6% din PIB pentru educaţie.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-15969550-raluca-turcan-guvernul-ponta-fost-declarat-corigent-mii-cadre-didactice-iesite-strada.htm

Raluca Turcan: Guvernul Ponta a fost declarat corigent de mii de cadre didactice iesite in strada

„Protestul profesorilor este indreptatit. Victor Ponta se preface ca uita ca Guvernul USL a alocat educatiei mult sub prevederea legala din PIB, la prima rectificare a taiat din banii educatiei, copiii nu au primit alocatia pentru transportul elevilor, scolile nu au combustibil pentru iarna si nici manuale scolare noi”, sustine deputatul PDL Raluca Turcan intr-un comunicat remis HotNews.ro.

 
Aceasta face referire la protestul FSLI de astazi, 6 noiembrie, si declara ca „guvernul Ponta a fost declarat corigent astazi de peste 5.000 de profesori care au iesit in strada iar singura replica a premierului Ponta a fost o noua gogomanie din seria care l-a consacrat – ‘voi rezolva toate problemele din educatie asa cum le-am rezolvat pe toate celelalte'”.
Deputatul democrat-liberal sustine ca USL a creat „un plus de 60.000 de someri, in loc sa dea bani pentru investitii”, „o politica a taierilor, in loc sa reduca risipa banului public” si ca „in loc sa lupte impotriva coruptiei, USL sta cu ea la masa”.
„USL nu intelege un lucru foarte simplu: fara un sistem educational performant, in maxim doua decenii, nu vom mai avea profesori calificati, medici specialisti sau ingineri competitivi si competenti. Daca nu regandim finantarea educatiei romanesti vom ajunge o tara paralizata: fara scoli, fara spitale, fara un mediu de afaceri puternic. Acest protest nu este unul pentru buzunarul profesorilor – ci pentru viitorul tarii”, se arata in comunicat.
Potrivit deputatului PDL Raluca Turcan, „PDL considera insa ca investitiile trebuie sa mearga dincolo de salariile cadrelor didactice. Romania are nevoie de performanta in sistemul educational, de evaluarea continua a profesorilor, scolilor si elevilor, de rezultate competitive international, de corelarea sistemului educational cu cerintele pietei muncii”.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15967324-live-text-sindicalistii-din-invatamant-inceput-protestele-guvern.htm

VIDEO Aproximativ 5.500 de profesori au participat la un mars de protest in Capitala si au cerut alocarea a 6% din PIB pentru educatie. Protestul a luat sfarsit

Profesorii au inceput marsul spre Parlament

Aproximativ 5.500 de membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au participat astazi, miercuri 6 noiembrie, la un miting la Guvern, urmat de un mars pana la Palatul Parlamentului. Principala revendicare a profesorilor a fost alocarea a 6% din PIB pentru educatie. Protestatarii au scandat lozinci impotriva guvernului si au strigat: „Noi v-am votat, voi ne-ati tradat!”, „Guvernarea USL e ca cea a PDL”, „Scoala n-are rost, guvernul te vrea prost!” sau „Fara educatie, moare orice natie!”. In multime au fost si manifestanti care participa constant la protestele fata de proiectul Rosia Montana, unii chiar dintre cei care conduc marsurile si transmit mesaje de la portavoce.


Protestul a inceput in jurul orei 11:00 cu un miting in Piata Victoriei. La ora 12:00 sindicalistii au plecat in mars spre Parlament, pe traseul Calea Victoriei – Pod Natiunile Unite – bd. Natiunile Unite – bd. Libertatii – Piata Constitutiei, iar circulatia rutiera a fost restrictionata pana la ora 15.00 pe acest traseu si pe strazile adiacente.

  • HotNews.ro      a transmis LIVE TEXT cele mai importante evenimente de la protest. Vezi      cum s-a desfasurat mitingul

Ora 14:00 Protestul s-a incheiat

Ora 13:50 Participantii la mars au ajuns in fata Palatului Parlamentului, dar majoritatea protestatarilor se retrage la autocare. Protestul se stinge.

Ora 13:41 Coloana a ajuns in apropierea Parlamentului. In Bucuresti a inceput sa ploua usor
Ora 13:15 Profesorii care participa la mars trec prin fata sediului Politiei Capitalei. Coloana protestatarilor numara in continuare aproximativ 5.500 de persoane

Ora 13:12 Protestatarii au ajuns aproape de Teatrul Odeon si striga: „Afara, afara cu politica din scoala!
Ora 12:55 Printre scandari: „Noi v-am votat, voi ne-ati tradat!” si „Guvernarea USL e ca cea a PDL”

Ora 12:52 Marsul a ajuns la Piata Revolutiei. Protestatarii striga: „Nu va votam!

Ora 12:29 Potrivit estimarilor de la fata locului, in jur de 5.500 de persoane sunt in coloana de manifestanti. Oamenii scandeaza: „USL, USL du-te dupa PDL!

Ora 12:12 Protestatarii au inceput marsul spre Palatul Parlamentului. In capul coloanei sunt sindicalisti care formeaza urmatorul mesaj cu literele de pe tricouri: „Salvati educatia!

Ora 12:10 Reprezentanti ai FSLI se vor intalni la sediul Guvernului cu ministrul Educatiei, Remus Pricopie, cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, si cu Corneliu Calota, consilier al prim-ministrului, a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Executivului, Mirel Palada.

Ora 12:06 De la tribuna se anunta ca Simion Hancescu, liderul FSLI, depune la Guvern in acest moment apelul sindicalistilor. Se anunta incheierea mitingului din Piata Victoriei si inceperea marsului spre Piata Constitutiei
Ora 12:01 De la tribuna se anunta ca sunt 9.000 de oameni in Piata Victoriei la protest
Ora 11:53 Printre scandari: „Scoala n-are rost, guvernul te vrea prost!

Ora 11:47 Oamenii scandeaza: „Nu vrem indexare, vrem salarizare!”, „Rusine sa va fie!”, „Hotii!”. Protestul continua cu luari de cuvant de la tribuna. In acest moment, in Piata Victoriei sunt in jur de 5.000 de persoane.
In multime sunt si manifestanti care participa constant la protestele fata de proiectul Rosia Montana, unii chiar dintre cei care conduc marsurile si transmit mesaje de la portavoce.
Ora 11:27 De la tribuna au vorbit reprezentantii elevilor si cei ai studentilor, care si-au exprimat sustinerea fata de profesori. Cei care li s-au adresat protestatarilor au vorbit despre state africane care aloca cel putin 8% educatiei

 

Ora 11:19 Protestatarii striga mesaje precum: „Inghetarea anului„, „Greva generala” si „Demnitate

Ora 11:10 Oamenii scandeaza: „Legea respectati, 6 alocati!” si „Greva generala

  • Ora      11:09 Se scandeaza „Mincinosii„, iar      de la tribuna vorbeste liderul FSLI, Simion Hancescu
  • Ora      11:00 In jur de 3.000-4.000 de persoane      s-au strans in Piata Victoriei si continua sa vina protestatari. Oamenii      scandeaza: „Unitate„, „Nici dracu nu va mai voteaza”      si „Fara      educatie, moare orice natie!
    Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a anuntat ca la protestele de astazi, miercuri 6 noiembrie, sunt asteptate sa participe peste 10.000 de persoane.

    Simion Hancescu, presedintele FSLI, a declarat pentru HotNews.ro in aceasta dimineata ca daca nici dupa acest protest guvernul nu va incerca sa gaseasca solutii, toti membrii federatiei vor participa la un referendum in care vor spune daca doresc sa organizeze o greva generala in invatamant si cand. „Sunt doua variante propuse de colegi: greva generala in preajma europarlamentarelor sau greva generala undeva spre sfarsitul anului scolar, in iunie„, a afirmat pentru HotNews.ro Hancescu.

 

Liderul Federatiei a explicat pentru HotNews.ro ca daca greva generala va fi declansata cu ocazia alegerilor europarlamentare, „este vorba despre un boicot si vom monitoriza toti profesorii participanti la alegeri. Ideea e sa nu fie votati de catre cadrele didactice, care sa nu uitam ca sunt 300.000″. „Nu cred ca actuala putere se va simti confortabil daca va fi o greva generala in preajma unor alegeri sau o greva la sfarsitul anului scolar care poate sa conduca la neincheierea situatiei scolare„, a precizat Simion Hancescu.

Solicitarile FSLI:

  • alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru      educatie
  • cresterea ponderii cheltuielilor de personal pentru      invatamant in totalul cheltuielilor de personal din sectorul public
  • modificarea Legii educatiei nationale, inclusiv in      ceea ce priveste statutul personalului didactic
  • reintroducerea normei de predare de 16 ore pe      saptamana pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime in      invatamant si gradul didactic I
  • decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor      didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educatiei
  • introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind      stimularea achizitionarii de carti sau programe educationale pe suport      electronic
  • reintroducerea sporului de doctorat
  • posibilitatea pensionarii anticipate, cu cel putin      trei ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, fara      diminuarea cuantumului pensiei
  • acordarea gradatiei de merit si pentru personalul      didactic auxiliar
  • introducerea posibilitatii dobandirii de catre      cadrele didactice a celei de-a doua specializari, prin programe de      conversie profesionala, cu finantare de la bugetul de stat.
  • adoptarea unei legi de salarizare prin care      salariile profesorilor debutanti sa creasca cu 50%, iar raportul dintre      salariul de baza maxim al functiei didactice si cel minim sa fie de 2:1.
  • majorarea salariilor personalului nedidactic
  • depolitizarea invatamantului, in sensul ca, in      dobandirea functiei de director al unitatii de invatamant, rolul      determinant sa revina colectivului unitatii, si nu factorilor politici
  • regandirea programelor scolare si a sistemului de      evaluare a elevilor, in sensul de a se pune accent pe latura formativa si      nu pe cea informativa, iar prin evaluare sa se verifice capacitatea      elevilor de a aplica practic cunostintele dobandite, pentru a face fata      cerintelor in schimbare si competitiei de pe piata fortei de munca

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15970141-video-nu-vazut-protestul-cadrelor-didactice-scoala-are-rost-guvernul-vrea-prost-noi-votat-voi-ati-tradat.htm

VIDEO Ce nu s-a vazut la TV la protestul cadrelor didactice: „Scoala n-are rost, Guvernul te vrea prost” si „Noi v-am votat, voi ne-ati tradat”

Profesorii maramureseni le-au facut o dedicatie muzicala guvernantilor

In jur de 5.500 de cadre didactice au protestat si au marsaluit miercuri pe strazile din Capitala, bifand unul dintre cele mai mari proteste din aceasta toamna din Bucuresti in afara manifestatiilor anti proiectului de la Rosia Montana. Profesorii au manifestat pentru alocarea a 6% din PIB pentru educatie, au taxat promisiunile electorale ce nu au fost respectate si au amenintat cu greva generala sau inghetarea anului scolar. „Scoala n-are rost, Guvernul te vrea prost”, „Noi v-am votat, voi ne-ati tradat”, „Nu va votam”, „Demnitate” sau „Fara educatie, moare orice natie” au fost cateva dintre scandarile manifestantilor.

  • Vezi      in articol un videoreportaj marca HotNews.ro cu imagini de la protestul      cadrelor didactice

http://adevarul.ro/educatie/scoala/dascalii-ies-strada-educatie-primi-6-pib-adevarul-live-ora-1200-1_5279f289c7b855ff56c1c957/index.html

Dascălii, în stradă. Alexandru Ghiţă, preşedinte Educativa Group, la Adevărul Live: „Ne trebuie un nou moment de revoluţie în educaţie”

Aproape 10.000 de dascăli, membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au ieşit miercuri în stradă, cerând ca educaţia să aibă parte de finanţarea promisă în lege: 6% din PIB. Despre problemele din învăţământ şi mirajul cifrei magice „6%”, dar şi ce s-ar putea face cu aceşti bani dacă sindicaliştii i-ar îndupleca pe guvernanţi am discutat la Adevărul Live, în cadrul emisiunii difuzate de la ora 12.00.

Între 9.500 – 10.000 de dascăli ai FSLI au mărşăluit miercuri în Capitală, nemulţumiţi de salariile din educaţie, care sunt aproape de 10 ori mai mici decât media europeană, şi ameninţă cu închiderea şcolilor.

Ei cer ca educaţia să primească 6% din PIB. Însă ce s-ar întâmpla dacă guvernanţii chiar ar acorda o asemenea finanţare învăţământului, unde ar trebui utilizaţi aceşti bani, către ce priorităţi?

La aceste întrebări am încercat să răspundem în cadrul emisiunii Adevărul Live, de la 12.00, alături de Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA Group.

Prin telefon au intervenit şi Alexandra Anton, expert în educaţie finlandeză, parte dintr-un proiect al Ministerului Educaţiei şi Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.

Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: „Cred că cel mai important lucru este acela  că finanţarea sistemului de educaţie să fie cea corectă, aşa cum este ea prevazută în Legea Educaţiei. Nu ştiu dacă aţi văzut starea învăţământului prezentat de Inspectoratul Şcolar. Sunt în Bucureşti cadre didactice fără studii superioare. Gândiţi-vă cum este în mediul rural. În plus, Legea salarizarii nu prevede nimic legat de performanţa cadrului didactic. Nici măcar dacă fac performanţă nu sunt plătiţi corespunzător. Un cadru didactic trebuie să trăiască decent. Din păcate, în sistemul de educaţie, în acest moment prea este posibil. Sperăm să nu se ajungă la îngheţarea anului şcolar, iar lucrurile să se rezolve. Din păcate, în acest caz  perdanţii ar fi tot copiii noştri şi ei nu sunt vinovaţi de nimic“, a precizat aceasta.

La ora 14.00, mitingul s-a încheiat, cu o prezenţă de aproape 10.000 de dascăli, potrivit organizatorilor.

ORA 12.32: În Piaţa Victoriei din Bucureşti s-au strâns peste 7.000 de oameni. Ei cer să li se plătească cei 6% din PIB şi să li e respecte drepturile pentru un trai decent.Nu mai vrem să mai fim umiliţi. Vrem să trăim decent“.

Educaţie fără bani nu există

Alexandra Anton, expert în educaţie finlandeză. „Banii sunt o miză foarte mare, mai ales ca suntem în an preelectoral.Pentru factorii de decizie, banii din educaţie sunt o cheltuială, pentru noi ei sunt priviţi ca o investiţie. Eu cred că banii pentru educaţie trebuie văzuţi de Guvern ca pe o investiţie. Părinţii români sunt dispuşi să plătească pentru educaţia copiilor lor, ceea ce în Finlanda nu se întâmplă. Educaţia bună  fără bani nu se poate. Educaţia costă“

Profesorii români versus profesorii străini

Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA Group: „Diferenţa dintre salariile profesorilor noştri şi cei din străinătate, ţine de forţa economică a statului. În statele unde profesorii câştigă mult au veniturile de buget foarte mare“, a precizat acesta.

Ne trebuie un nou moment de revoluţie în educaţie

„În educaţie, nu avem imaginea unor pierderi măsurate în cifre. Ne trebuie un un nou moment de revoluţie în educaţie un moment de restructurare. Trebuie să schimbăm arhitectura cu totul. Să recunoaştem să statul nu poate să gestioneze situaţia şcolilor şi că, poate ar trebui să se dea mai mare putere pe plan local“, a concluzionat Alexandru Ghiţă.

Dascălii ies în stradă. Ce se poate face în educaţie dacă ar primi 6% din PIB 

Mitingul din Capitală începe cu un protest în Piaţa Victoriei, între 11.00 şi 12.00, fiind urmat de un marş până la Parlament, pe traseul Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – Bdul Naţiunile Unite – Bdul Libertăţii – Piaţa Constituţiei, circulaţia rutieră urmând să fie restricţionată, până la ora 15.00, pe acest traseu şi pe străzile adiacente.

Mişcarea de astăzi se poate transforma într-o grevă generală, care va închide şi şcolile, în cazul în care politicienii nu vor aloca 6% din PIB pentru educaţie, spune liderul FSLI Simion Hăncescu.

Hăncescu spune că vorbim despre salarii şi de 10 ori mai mici decât cifrele din alte state europene.

3 euro pentru o oră la catedră

În Luxemburg, un profesor de şcoală generală câştigă 85 de euro brut pe oră, în Danemarca – 75, Germania – 54, Finlanda – 41. Până şi în statele vecine, Ungaria (16 euro), Cehia (17 euro) şi Polonia (25 euro), tarifele orare brute sunt de câteva ori mai mari decât la noi, unde un profesor abia câştigă aproape 3 euro pe oră.

„Asta înseamnă că un profesor în România câştigă într-o lună cam tot atât cât câştigă un profesor din Luxemburg în patru ore sau cât unul din Polonia în 14 ore“, susţine acesta, adăugând că sumele trebuie corelate totuşi cu puterea de cumpărare din fiecare stat.

Liderul FSLI a mai explicat că procentele din PIB alocate educaţiei au scăzut în mod constant, trend opus celui din străinătate, România ajungând în 2012 sub jumătatea mediei UE, cu 2,5% din PIB. Mai mult, spune Hăncescu, până şi state precum Burundi (8, 3% din PIB), Botswana (8,9%) sau Republica Moldova (9,6%) alocau educaţiei în 2009 mai mult decât noi.

Deocamdată, Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional pentru anul viitor o majorare salarială cuprinsă între 3-4% pentru profesori debutanţi şi medici rezidenţi.

http://www.gandul.info/stiri/video-mitingul-profesorilor-din-capitala-noi-v-am-educat-voi-ne-ati-tradat-dascalii-ameninta-cu-greva-generala-si-inghetarea-anului-scolar-galerie-foto-11634025

VIDEO. Mitingul profesorilor din Capitală: „Noi v-am educat, voi ne-aţi trădat”. Dascălii ameninţă cu greva generală şi îngheţarea anului şcolar. GALERIE FOTO

Salarii mai mari pentru dascăli, minimum 6% din PIB pentru Educaţie şi depolitizarea învăţământului sunt principalele nemulţumiri ale celor 10.000 de dascăli de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI)  care au ieşit miercuri în stradă, în Bucureşti, nemulţumiţi de starea educaţiei. În cazul în care nu vor primi niciun răspuns la revendicările lor, dascălii spun că vor face grevă generală şi vor îngheţa anul şcolar 2013/2014 chiar înainte de terminarea acestuia. Vineri, sindicaliştii se întâlnesc cu ministrul Educaţiei pentru negocieri.

Timp de trei ore, profesorii le-au strigat guvernanţilor USL că le-au promis mărirea salariilor şi mai mulţi bani pentru învăţământ, dar imediat ce au câştigat alegerile au uitat de toate promisiunile făcute chiar prin programul de guvernare.

Dascălii veniţi din toate zonele ţării au strigat: „Fără educaţie, moare orice naţie”, „Ţara se depopulează, nici dracu’ nu vă mai votează”, „Ponta mincinos duce ţara cât mai jos”, „Legea respectaţi, 6 alocaţi”, „Noi v-am votat, voi ne-aţi uitat”, „Noi v-am educat, voi ne-aţi trădat”.

La ora 12, liderul FSLI, Simion Hancescu, a mers la Guvern să depună revendicările şi semnăturile celor prezenţi în Piaţa Victoriei. Aici, l-au întâmpinat ministrul Remus Pricopie şi Doina Pană, actualul ministru pentru Dialogul Social şi fost secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar.

În Piaţa Victoriei, protestatarii au adus un manechin cu un coş de covrigi, meniul principal al profesorilor

„Ministrul Remus Pricopie şi ministrul pentru Dialog Social, Doina Pană, cu care ne-am întâlnit la Guvern, ne-au asigurat, încă o dată, de bunele intenţii ale USL şi ne-au cerut să avem răbdare, că acum suntem cu toţii într-o situaţie grea. Dar oamenii nu mai au răbdare şi dacă nu se va întâmpla ceva concret legat de salarizare, aşa cum oamenii din Piaţa Victoriei au cerut, este foarte posibil să se ajungă la grevă generală. În perioada imediat următoare vom organiza un referendum în rândul membrilor noştri, prin care îi vom consulta în ceea ce priveşte declanşarea unei greve generale”, a spus Simion Hancescu.

Mesajul primit de la ministrul Educaţiei i-a iritat şi mai mult pe manifestanţii din piaţă, care i-au făcut pe loc versuri lui Remus Pricopie, căruia i-au cerut demisia:

„Stimate domnule ministru, am aflat,

Că astăzi la negocieri nu ai mandat

Şi mă întreb ce poţi negocia

Şi când demisia-ţi vei prezenta”.

După ce au strigat în Piaţa Victoriei, profesorii au pornit spre Palatul Parlamentului. Tot timpul marşului, dascălii au recitat versurile compuse ad-hoc de un profesor de educaţie civică şi un altul de sport.

Aurel Bogatu este profesor de sport şi vicepreşedinte la FSLI, cu o experienţă de 39 de ani şi gradul I în învăţământ. „Nu scriu versuri de obicei, dar îmi place poezia în general. Însă, acum le-am scris la nervi, pentru că am fost aduşi în starea aceasta. Eu am 2.100 de lei salariu, dar asta este salariu de încadrare, scade cu toate impozitele”, spune profesorul.

Profesorii „poeţi” au citit versuri tot timpul protestului

Dascălul Bogatu a fost ajutat de Traian Istrate, profesor de educaţie civică de la Ialomiţa, cu aceeaşi experienţă în educaţie. Acesta a făcut un vers pentru toţi politicienii prin care le reaminteşte că la anul vor fi alegeri europarlamentare: „Politician hoţit, devotat doar la partid,// Timpul curge şi-ţi arăt //Că tot nouă ne ceri vot”.

Aurel Şelaru, profesor de educaţie fizică din Vrancea, a ales să vină la protest îmbrăcat ca un om al străzii. La 33 de ani şi 12 ani vechime în sistemul de educaţie, Şelaru câştigă 1200 de lei. „Vrem 6% din PIB şi respectarea drepturilor noastre. Cu banii ăştia nu ne acoperim cheltuielile, dacă mai ai şi copii nu poţi trăi deloc”, spune profesorul. Şelaru arată că indexarea pe a făcut-o Guvernul Ponta i-a ajuns de o pereche de adidaşi second-hand.

Aurel Şelaru a păstrat costumaţia de „cerşetor” de pe vremea Guvernului Boc

„Costumaţia o am de pe vremea guvernării Boc. Constribuţia lui Ponta la salariul meu, aşa cum se laudă că a majorat salariile, este numai această pereche de adidaşi „second hand”. Atât. Nimic nu s-a schimbat, totul a rămas la fel”, arată Şelaru.

Printre manifestanţi s-au aflat mulţi dintre angajaţii care nu predau. „I-am votat cu toată încrederea. Vrem un salariu decent. Eu am 28 de ani vechime şi un salariu de 1.000 de lei”, spune Venera Deaconu, laborant de la Argeş.

Trei profesori din Argeş spun că USL i-a dezmăgit

Mulţi dintre profesorii prezenţi la miting spun că au votat cu USL, dar că i-au dezamăgit după 18 luni de guvernare.

„I-am votat, de ce să nu recunoaştem, nu imi e ruşine să spun. Au promis şi văd că nu se întâmplă nimic. Am ieşit în stradă în primul rând pentru 6% care este promis şi dat prin lege de atâta timp”, a spus Geogian Vasilescu, profesor de informatică la Colegiul Naţional Vlaicu Vodă din Argeş.

Marşul s-a încheiat în jurul orei 14.00 în faţa Palatului Parlamentului, unde profesorii s-au urcat în autocare şi au plecat spre casă.

Marşul de protest s-a încheiat în Piaţa Constituţiei, unde profesorii s-au aliniat cu un ultim mesaj pentru guvernanţi: Salvaţi Educaţia

Ce revendicări au depus profesorii la Guvern

– Alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din P.I.B. pentru educaţie şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public

– Modificarea Legii educaţiei naţionale, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent

– Reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I;

– Decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice să se facă de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei Naţionale;

– Introducerea prevederilor Legii nr. 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic;

– Reintroducerea sporului de doctorat;

– Posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei;

– Acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar;

– Introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat;

– Adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 %, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1. Aceasta este singura soluţie pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă şi tinerii performanţi să fie atraşi către cariera didactică. De asemenea, se impune majorarea salariilor personalului  nedidactic, având în vedere faptul că actualele venituri ale acestei categorii de salariaţi, le permit un trai sub limita de subzistenţă;

– Depolitizarea învăţământului în sensul că, în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învăţământ, rolul determinant să revină colectivului unităţii şi nu factorilor politici;

– Regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.

http://www.gandul.info/stiri/miting-cu-versuri-si-muzica-de-verdi-protestul-din-bucuresti-al-celor-aproximativ-10-000-de-profesori-s-a-incheiat-11629944

Miting cu versuri şi muzică de Verdi. Protestul din Bucureşti al celor aproximativ 10.000 de profesori s-a încheiat

Aproximativ 10.000 de cadre didactice au protestat în această dimineaţă în faţa Guvernului în cadrul unui miting organizat de FSLI cerând alocarea a 6% din PIB pentru învăţământ. Protestatarii au cerut demisia ministrului Educaţei prin intermediul unei epigrame şi au acuzat guvernul de minciună. O delegaţie a sindicaliştilor din învăţământ a fost primită la Palatul Victoria. Gândul a transmis LIVE TEXT.

UPDATE 14:20 Protestul profesorilor s-a încheiat în jurul orei 14:00, în Piaţa Constituţiei. Aici, profesorii venţi din întreaga ţară s-au urcat în autocare şi au plecat.

UPDATE 13:40 Se scandează: „Afară, afară cu politica din şcoală”. Nici Băsescu nu este uitat: „Băsescu, Băsescu, repetentul nostru”

UPDATE 13:00 Protestatarii în marş au ajuns în dreptul Bibiliotecii Centrale Universitare şi cer demisia ministrului Educaţiei, Remus Pricopie căruia i-au dedicat o epigramă. „Stimate domn ministru am aflat, Că astăzi la negocieri nu ai mandat / Şi mă întreb ce poţi negocia / Şi când demisia -ţi vei prezenta”.

Au câteva versuri şi pentru USL: „Voi şi aliaţii voştri aţi devenit nişte monştri / N-am săturat să fim minţiţi în faţă / Şi să ne moară ultima speranţă / Prefer mai bine în faţă să îţi zic: Ca şi ceilalţi, nu eşti bun de nimic”

UPDATE 12.07 Mitingul din Piaţa Victoriei s-a încheiat. Manifestanţii se pregătesc de marş. Grupul de protestatari a intrat pe Calea Victoriei. Se protestează auzindu-se pe fundal Verdi. Protestatarii le cer trecătorilor să li se alăture: „Veniţi alături de noi / Şi voi aveţi copii”, este mesajul acestora. „Fără educaţie / Moare orice naţie”, se scandează. „Victor Ponta şi ai lui / Mincinoşii neamului. Noi v-am educat / Voi ne-aţi trădat” sunt lozincile momentului.

UPDATE 12.00 O delegaţie a sindicaliştilor din învăţământ  a fost primită, la Palatul Victoria, de către ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, pentru discuţii legate de revendicările sindicatelor.

UPDATE 11:42 „Noi v-am votat, voi ne-aţi uitat” este o altă lozincă scandată de protestatri. Mesajul este pentru alianţa USL. Potrivit manifestanţilor, actuala coaliţie este preocupată de aur. „Munţii noştri aur poartă / Noi cerşim din poartă-n poartă” se aude în faţa Guvernului.

UPDATE 11.14: Manifestanţii ameninţă cu greva generală şi cu îngheţarea anului. La acest moment în faţa guvernului s-au adunat peste 8000 de persoane. Protestatorilor li s-au alăturat şi sindicaliştii din Constanţa. Se scandează: „Legea respectaţi, 6 acordaţi”

UPDATE 10.58: 6.000 de sindicalişti sunt în acest moment în faţa Guvernului, principala lor revendicare fiind alocarea a şase procente din PIB pentru educaţie. Manifestanţii strigă: „Ţara se depopulează, nici dracu nu vă mai votează”.

Protestatarii au un mesaj şi pentru şeful Guvernului: „Ponta mincinos / Duce ţara cât mai jos”

Circulaţia rutieră în zona Piaţa Victoriei din Bucureşti este resticţionată temporar, miercuri, din cauza protestelor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), la care sunt aşteptate, potrivit organizatorilor, peste 10.000 de persoane.

În conformitate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, în data de 6 noiembrie 2013 în intervalul orar 10.00 – 15.30, vor avea loc un miting şi un marş organizate de FSLI, informează Brigada Rutieră a Capitalei.

Conform sursei citate, între 11.00 şi 13.00, în Piaţa Victoriei, va avea loc un miting, în spaţiul delimitat Bulevardul Aviatorilor, Şoseaua Kiseleff şi breteaua din prelungirea Bulevardului Iancu de Hunedoara

Pe durata desfăşurării acestuia, circulaţia rutieră va fi sistematizată pe principiul dublu sens pe Bulevardul Aviatorilor. Pe Şoseaua Kiseleff se va circula normal până în momentul plecării în marş.

În intervalul 13.00 – 15.00, va avea loc un marş pe traseul Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – Bulevardul Naţiunile Unite – Bulevardul Libertăţii – Piaţa Constituţiei.

În timpul marşului, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe traseul de deplasare şi pe străzile adiacente la acesta.

Peste 10.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ sunt aşteptaţi să protesteze, miercuri, în Capitală, printr-un miting la Guvern şi un marş până la Palatul Parlamentului, principala lor revendicare fiind alocarea a şase procente din PIB pentru educaţie.

„Dacă şi după această amplă acţiune vom fi trataţi cu aceeaşi ignoranţă, dascălii vor fi nevoiţi să închidă şcolile”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

În 30 octombrie, după ce peste 400 de membri ai FSLI au pichetat timp de trei zile sediile Guvernului şi USL, reprezentanţii federaţiei au anunţat că acţiunile nu au dus la niciun rezultat, iar atitudinea guvernanţilor împinge profesorii spre protestul final – greva generală.

Şi sindicaliştii federaţiilor „Spiru Haret” şi „Alma Mater” au protestat în Bucureşti, luni, printr-un pichet la Palatul Parlamentului.

Sindicaliştii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educaţie, conform articolului 8 din Legea educaţiei, şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ în totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

De asemenea, sindicaliştii cer modificarea Legii educaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent şi să ducă la creşterea calităţii actului de instrucţie şi educaţie şi a gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor.

Reprezentanţii FSLI susţin că principalele modificări care se impun sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I; decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei; introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic; reintroducerea sporului de doctorat; posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei; acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar, precum şi introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat.

Sindicaliştii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1.

„Aceasta este singura soluţie pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă şi tinerii performanţi să fie atraşi către cariera didactică”, susţin reprezentanţii FSLI.

Aceştia au mai arătat că se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, având în vedere faptul că actualele venituri ale acestei categorii de salariaţi „le permit un trai sub limita de subzistenţă”.

Sindicaliştii mai cer depolitizarea învăţământului, în sensul că, în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învăţământ, rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu factorilor politici.

De asemenea, FSLI mai cere regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.

http://jurnalul.ro/stiri/observator/protest-de-amploare-in-piata-victoriei-peste-10-000-de-profesori-cer-in-strada-bani-mai-multi-pentru-educatie-654851.html

Mii de profesori au plecat în marş spre Parlament: „Fără educaţie, moare orice naţie!”. Vezi RESTRICŢIILE de circulaţie

UPDATE 12:29 – Peste 7.000 de cadre didactice care protestează miercuri în Capitală au plecat în marş de la Guvern spre Parlament, manifestanţii din primul rând al coloanei purtând tricouri inscripţionate cu litere care formează mesajul „SALVAŢI EDUCAŢIA”.

Traseul marşului este Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – bd. Naţiunile Unite – bd. Libertăţii – Piaţa Constituţiei.

Circulaţia rutieră este restricţionată atât pe acest traseu, cât şi pe străzile adiacente.

UPDATE 11:40 – Mii de cadre didactice protestează miercuri în Piaţa Victoriei din Capitală, cerând alocarea a 6% din PIB pentru învăţământ, prin scandări ca „Fără educaţie, moare orice naţie”, dar şi împotriva Guvernului, pe care îl acuză de minciună.

La protestul organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) s-au adunat dascăli din Capitală şi din numeroase judeţe, care au venit cu fluiere, steaguri şi pancarte cu mesaje printre care „Fără şcoală = popor analfabet” şi „Respectaţi resursa umană din educaţie sau va pleca”.

Unul dintre profesori, îmbrăcat ca un cerşetor, are un banner pe care scrie „Murim noi, muriţi şi voi”.

Manifestanţii scandează „Solidaritate!”, „Grevă generală!”, „Fără educaţie, moare orice naţie”, „Şase la sută!” şi „Legea respectaţi, 6 alocaţi”, dar şi împotriva Guvernului – „Guvernul USL e la fel ca PDL”, „Mincinoşii!” şi „Jos guvernul mincinos!”.

UPDATE 10:15 – Profesorii au început să se strângă în Piaţa Victoriei.

Peste 10.000 de membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ sunt aşteptaţi astăzi să protesteze, între orele 11:00-12:00, în faţa Guvernului. Dascălii solicită modificarea legislației din domeniu și alocarea unor sume mai mari pentru acest sector în bugetul din 2014.

Imagini LIVE pe webcam jurnalul.ro din Piaţa Victoriei
Potrivit unui comunicat, sindicaliștii vor pleca, la ora 12:00, într-un marș până la Parlament.

Principalele revendicări ale FSLI se referă la alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru educație, modificarea Legii educației naționale, adoptarea unei legi a salarizării, dar și la depolitizarea și debirocratizarea învățământului.

„Dacă şi după această amplă acţiune vom fi trataţi cu aceeaşi ignoranţă, dascălii vor fi nevoiţi să închidă şcolile”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Restricţii de circulaţie pentru desfăşurarea protestelor FSLI

În conformitate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti , în data de 6 noiembrie 2013 în intervalul orar 10.00 – 15.30, vor avea loc un miting şi un marş organizate de FSLI, informează Brigada Rutieră a Capitalei.

Astfel, între 11.00 şi 13.00, în Piaţa Victoriei, va avea loc un miting, în spaţiul delimitat Bulevardul Aviatorilor, Şoseaua Kiseleff şi breteaua din prelungirea Bulevardului Iancu de Hunedoara

Pe durata desfăşurării acestuia, circulaţia rutieră va fi sistematizată pe principiul dublu sens pe Bulevardul Aviatorilor. Pe Şoseaua Kiseleff se va circula normal până în momentul plecării în marş.

În intervalul 13.00 – 15.00, va avea loc un marş pe traseul Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – Bulevardul Naţiunile Unite – Bulevardul Libertăţii – Piaţa Constituţiei.

În timpul marşului, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe traseul de deplasare şi pe străzile adiacente la acesta.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/jos-guvernul-mincinos-1066196.html

„Jos Guvernul mincinos!”

Câteva mii de dascăli din toată ţara au manifestat, ieri, în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Ei au cerut ca Executivul fie să-şi îndeplinească promisiunile făcute în campania electorală, fie să plece de la guvernare.

„Mincinoşii, mincinoşii!”, „Jos Guvernul mincinos!” au scandat ieri în faţa Guvernului câteva mii de profesori, educatori şi bibliotecari veniţi din toată ţara să-şi exprime nemulţumirile faţă de actuala guvernare. Demonstranţii au cerut cu insistenţă Executivului să-şi respecte promisiunile făcute în campania electorală, în caz contrar somându- i să plece de la cârma ţării. „Nu vă mai votăm!”, au ameninţat ei.

Dotaţi cu steguleţe, vuvuzele, panouri şi trompete, cadrele didactice au reproşat Puterii că s-a folosit de ele şi le-a minţit atunci când a avut nevoie de voturi, iar acum revendicările lor sunt neglijate. Oamenii au spus că vechea guvernare le-a tăiat 40% din venituri, iar actuala a venit la putere promiţând că va corecta această nedreptate şi nu a făcut-o.

„Am fost transformaţi în cerşetori”

Principala revendicare a manifestanţilor a fost aceea de alocare a 6% din PIB pentru Educaţie, conform legii. „Sunt bibliotecară cu 15 ani de vechime şi am un salariu de 1.200 de lei. Fostul Guvern ne-a tăiat sporul de toxicitate de 15% şi nu mai avem dreptul nici la gradaţie de merit pentru că nu mai suntem considerate cadre didactice. Noi cerem ca Guvernul să respecte legea şi să ne dea ceea ce ni se cuvine, adică 6% din PIB”, a declarat una dintre participantele la miting, cadru didactic auxiliar la o şcoală din Sectorul 4.

Un alt dascăl, educatoare la o grădiniţă din Bucureşti, spune că după opt ani de muncă are un salariu de 1.100 de lei. „Am fost transformaţi în cerşetori. Nu ne doare numai faptul că avem salarii mici, ci şi că sunt clasele supraaglomerate cu câte 35 de copii şi nu ai cum să te ocupi de toţi”, mărturiseşte ea.

„Sunt profesoară la ţară, în Alba, şi nu am bani nici de transport. Cum să ajung la şcoală? Ce să le spun copiilor care de multe ori se uită la mine cu milă? Aşa nu se mai poate. Am sperat că venirea ăstora la putere va schimba ceva în bine şi pentru noi. Ne-am înşelat. Suntem umiliţi în ultimul hal”, spune profesoara revoltată.

Mai rău decât în ţările africane

Aflat la tribună, lângă un manechin care închipuia un profesor ducând în mână un coş cu mere şi covrigi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, a spus demonstranţilor că până şi ţările africane investesc 8% din PIB în educaţie pentru că au înţeles că altminteri nu se poate.

Manifestaţia profesorilor a atras simpatia unor bucureşteni care s-au alăturat protestului. Un tânăr ponosit şi cu o pancartă improvizată avertizând că desfiinţarea educaţiei este egală cu un popor analfabet a demonstrat alături de profesori susţinând că toţi locuitorii Capitalei ar trebui să facă acelaşi lucru.

În jurul prânzului, coloana manifestanţilor s-a îndreptat către Palatul Parlamentului. Sindicaliştii au promis celor aflaţi la Putere că vor continua protestele până vor obţine ceea ce doresc sau îi vor trimite acasă pe cei pe care i-au votat. „Greva generală, asta e soluţia”, au conchis protestatarii.

Masa la cantină, cât una la restaurant

Nici studenţii n-au stat ieri cu mâinile în sân. Din solidaritate faţă de profesori, sute de tineri de la peste 20 de universităţi din ţară au intrat în grevă japoneză, purtând la mână o banderolă albă pe care au scris principala lor solicitare: 6% din PIB pentru educaţie.

Manifestul, organizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, a avut în frunte o mână de tineri implicaţi, care au împărţit flyere, pliante şi banderole la intrarea la cursuri şi au dus muncă de convingere cu ceilalţi colegi. Viaţa de student din România a ajuns un adevărat coşmar, spune Sergiu Maier (20 de ani), student în anul întâi la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti: „Camerele de cămin sunt invadate de şobolani şi gândaci, chiria se măreşte lunar cu câţiva lei, iar o masă la cantină costă cât una la restarant. Unde mai pui că nici profesorii nu sunt motivaţi de salarii să vină la cursuri şi să ne predea”.
http://www.puterea.ro/social/ultimatum-sindical-6-din-pib-pentru-educatie-sau-greva-generala-81079.html

Ultimatum sindical: 6% din PIB pentru Educaţie sau grevă generală

Peste 8.000 de cadre didactice au participat la mitingul de protest din Capitală. Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţă un referendum intern prin care profesorii vor decide momentul oportun pentru greva generală. Acesta a fost un ultim apel adresat Guvernului şi Parlamentului pentru acordarea a 6% din PIB Educaţiei în viitorul buget.

Cea mai mare federaţie sindicală din Educaţie, FSLI, a strâns în Piaţa Victoriei circa 5% din numărul total al sindicaliştilor (178.000 de persoane). Timp de o oră s-au scandat sloganuri antiguvernamentale şi s-au propus următoarele etape de protest. De la tribuna improvizată în faţa sediului Guvernului, liderul sindical Simion Hăncescu le-a dat temă de gândire membrilor organizaţiei cu privire la greva generală. El a propus ca, printr-un referendum intern, cadrele didactice să aleagă momentul în care doresc să declanşeze greva generală: înainte de alegerile europarlamentare sau aproape de sfârşitul anului şcolar.

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a depus la sediul Guvernului un Apel prin care profesorii cer acordarea a 6% din PIB, respectarea Legii educaţiei şi salarii decente.

„Noi v-am votat, voi ne-aţi trădat” s-a scandat în Piaţa Victoriei, iar vorbitorii s-au arătat dezamăgiţi că politicienii nu au fost alături de ei la protest. „Parlamentarii nu au avut loc aici, sunt prea mulţi, sunt 600. Pentru ei au fost bani, dar pentru un profesor, care este plătit cu numai 2,9 euro pe ora depredare, nu sunt bani”, a afirmat un sindicalist. Protestatarii şi-au continuat demonstraţia printr-un marş până la Palatul Parlamentului.

Solidaritate clamată, dar absentă

Mii de sindicalişti au scandat „solidaritate”, iar cei care au luat cuvântul de la tribună au mulţumit elevilor, părinţilor şi studenţilor pentru susţinere. Ei au recunoscut că printre manifestanţi nu a fost prezent nici un director de şcoală, aceştia fiind numiţi politic. Câteva discursuri au născut controverse. Un sindicalist a reproşat confederaţiilor sindicale că nu au susţinut cadrele didactice. Lideri cu vechime au declarat că a fost o gafă a vorbitorului, dar nu au contestat că sunt trădaţi.

Ei îl acuză pe Marius Nistor, liderul Federaţia Spiru Haret, care, împreună cu Cătălin Croitoru, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, s-ar fi „apropiat prea mult de flacăra violet”. Cei doi ar fi „primit ordine să nu se solidarizeze cu FSLI”, ci să apară în studiouri de televiziune unde să dezbată problemele cadrelor didactice, cu toate că sunt străini de toate acestea.

Unde sunt mitingurile sindicale de altădată

La mitingul sindical din faţa Guvernului au participat şi foştii lideri ai profesorilor. Întrebat cum apreciază actualele demonstraţii comparativ cu cele de acum 15-20 de ani, Aurel Cornea, fost preşedinte FSLI, consideră că noua generaţie sindicală este încă în formare. Aceasta ar fi explicaţia gafelor făcute de vorbitori. Radu Minea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Cercetare, spune că mişcarea sindicală a fost intenţionat ridiculizată, iar liderii anchetaţi sau acuzaţi de luare de mită sunt oameni care nu au rezistat tentaţiilor.

SLOGANURI

Nu vrem indexare, vrem salarizare

Noi v-am votat, voi ne-aţi trădat

Fără educaţie, moare orice naţie

Şcoala n-are rost, Guvernul te vrea prost

http://www.puterea.ro/social/peste-10000-de-sindicalisti-fsli-protesteaza-in-piata-victoriei-81042.html

UPDATE. Peste 10.000 de sindicalişti FSLI protestează în Piaţa Victoriei

Peste 10.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ – FSLI vor protesta, miercuri, între orele 11,00-12,00, în Piaţa Victoriei, solicitând modificarea legislaţiei din domeniu şi alocarea unor sume mai mari pentru acest sector în bugetul din 2014, se arată într-un comunicat.

UPDATE ora 12.01: Reprezentanţi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ – FSLI, care protestează miercuri în Piaţa Victoriei, se vor întâlni la sediul Guvernului cu ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, şi cu Corneliu Calotă, consilier al primului-ministru, a declaratpurtătorul de cuvânt al Executivului, Mirel Palada.

Mitingul din Piaţa Victoriei ar urma să aibă loc între orele 11.00 şi 12.00, după care sindicaliştii vor pleca în marş până la Parlament, potrivit organizatorilor.

Principalele revendicări ale FSLI se referă la alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru educaţie, modificarea Legii educaţiei naţionale, adoptarea unei legi a salarizării, dar şi la depolitizarea şi debirocratizarea învăţământului.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/protest-al-profesorilor-in-capitala-7-000-de-cadre-didactice-au-plecat-in-mars-spre-parlament-317144.html

Protest al profesorilor în Capitală: 7.000 de cadre didactice au plecat în marş spre Parlament

UPDATE. Peste 7.000 de cadre didactice care protestează miercuri în Capitală au plecat în marş de la Guvern spre Parlament, manifestanţii din primul rând al coloanei purtând tricouri inscripţionate cu litere care formează mesajul „SALVAŢI EDUCAŢIA”, transmite Mediafax.

Traseul marşului este Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – bd. Naţiunile Unite – bd. Libertăţii – Piaţa Constituţiei.

Circulaţia rutieră este restricţionată atât pe acest traseu, cât şi pe străzile adiacente.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, au anunţat că vor discuta cu profesorii protestatari.

Peste 3.000 de profesori şi studenţi s-au adunat deja în faţa Palatului Victoria, pentru a protesta faţă de salariile mici din învăţământ şi pentru a cere 6% din PIB pentru educaţie, transmite B1 TV.

Persoanele prezente vor semna o petiţie pe care o vor trimite Parlamentului care discută, miercuri, bugetul şi taxele pentru 2014.

Peste 10.000 de profesori vor protesta, miercuri, între orele 11:00-12:00, în Piaţa Victoriei, pentru modificarea legislaţiei din domeniul educaţiei şi pentru alocarea unor sume mai mari pentru acest sector în bugetul din 2014.

Principalele revendicări ale manifestanţilor se referă la alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru educaţie, modificarea Legii educaţiei naţionale, adoptarea unei legi a salarizării, dar şi la depolitizarea şi debirocratizarea învăţământului.

Potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), profesorii vor pleca, la ora 12:00, într-un marş până la Parlament.

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat pentru HotNews.ro că dacă nici după acest protest Guvernul nu va încerca să găseascaă soluţii, toţi membrii federaţiei vor participa la un referendum, pentru a decide dacă doresc să organizeze o grevă generală în învăţământ.

„Sunt două variante propuse de colegi: greva generală în preajma europarlamentarelor sau greva generală undeva spre sfârşitul anului şcolar, în iunie”, a afirmat preşedintele FSLI.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/catalin-predoiu-despre-proteste-o-remuneratie-corecta-asigura-performanta-si-integritatea-317188.html

Cătălin Predoiu, despre proteste: O remuneraţie corectă asigură performanţa şi integritatea

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a declarat că este solidar cu miile de medici şi profesori ieşiţi în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirile. Acesta a susţinut că numai o remuneraţie corectă poate asigura performanţă şi integritatea.

„Mă solidarizez cu mişcările de stradă ale medicilor şi profesorilor şi mă pronunţ pentru sisteme de educaţie şi de sănătate reformate, finanţate şi plătite corect. O remuneraţie corectă asigură performanţa şi integritatea”, a spus Cătălin Predoiu.

Peste 5000 de medici au ieşit sâmbătă în stradă pentru a cere reformarea sistemului sanitar şi alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate şi 7.000 de profesori şi studenţi au protestat, miercuri, faţă de salariile mici din învăţământ şi pentru a cere 6% din PIB pentru Educaţie.

http://www.ziare.com/scoala/educatie/ne-condamnam-singuri-la-saracie-1266450

Ne condamnam singuri la saracie (Opinii)

Iesim in strada, violent chiar, pentru Rosia Montana si pentru gazele de sist. Foarte bine! Orice forma de manifestare civica este binevenita. Dar ma intreb daca acestea sunt singurele sau macar cele mai importante teme din societatea romaneasca.

Astazi au iesit in strada profesorii, dupa cateva zile de pichetari in fata institutiilor de la care cer alocarea a 6% din PIB pentru Educatie, dupa cum prevede insasi legea, si o majorare a salariilor profesorilor, macar a celor debutanti.

Ecoul in societate e minim. Ei protesteaza, ei aud. Semnalul lor de alarma se izbeste de autismul societatii. Nu stiu cat de grav va fi ea afectata, pe ansamblu. de exploatarea cu cianuri, insa e sigur ca invatamantul romanesc, asa cum arata el acum, e toxic pentru viitorul acestei tari.

Intr-un interviu recent acordat Ziare.com, liderul FSLI, Simion Hancescu, arata ca ne aflam la marginea prapastiei. De la an la an, numarul profesorilor scade. Predau 7.000 de profesori necalificati. 6.000 dintre profesori sunt pensionari si daca s-ar retrage tot cu necalificati ar fi inlocuiti.

Tinerii intra in sistem doar daca nu au nimic altceva mai bun de facut. Unii prefera sa plece la munci necalificate in strainatate, pentru ca nu pot trai cu salariul minim pe economie.

Efectele nu sunt doar asupra acestor oameni condamnati la saracie. Ei isi schimba meseria si scapa. Dar elevii raman. Ca sunt tot mai slab pregatiti se vede din testele internationale. Din neferice aceasta este totusi cea mai „buna”, dintre involutii. In mediul rural e jale: nu mai sunt profesori, se inchid scoli, abandonul scolar e in crestere.

Programele nu au fost reformate nici pana in ziua de astazi si nici macar nu mai exista concordanta intre ele si cerintele de la admiterea la facultate, astfel incat daca inveti doar ceea ce se preda la liceu nu ai nicio sansa sa ajungi intr-o facultate de top.

Invatamantul se muta spre zona privata, dar nu in cea curata, la vedere, care ar putea fi o alternativa, daca sistemul „finantarea urmeaza elevul” ar functiona, ci in zona neagra, a meditatiilor, a mitei, a aranjamentelor. Elitele pleaca, Romania se sufoca in mediocritate.

Nu poti sa ai invatamant de calitate fara bani. Nimic de calitate nu exista fara investitie. Finlanda are cel mai performant sistem de educatie din Europa, dar acolo invatamantul primeste 12% din PIB an de an, profesorii au salarii de elita, educatia este o autentica prioritate nationala. Si politicienii romani au declarat-o asa, cu toti, dar cu totii au continuat sa o trateze ca pe o Cenusareasa a societatii.

Si totusi, nimeni nu protesteaza pentru Educatie in afara de profesori. Privim resemnati cum Romania isi dinamiteaza viitorul, cum suntem condamnati la saracie pe termen lung. Pentru ca nu exista tara prospera fara o educatie solida. Starea jalnica a Educatiei nu este in primul rand despre profesori. Este in primul rand despre elevi si despre viitorul acestei tari.

Dezvoltarea prin exploatarea resurselor in orice conditii nu e o solutie dezirabila. Dar e singura care ramane unei tari cu o educatie foarte slaba, care nu stie sa isi cultive forta de munca bine calificata, care nu isi incurajeaza elitele, care nu conteaza in competitia creierelor.

Daca nu avem forta de munca bine educata, da, nu ne raman decat cianurile. Nu e o alegere, e un drum fara alternativa. Si totusi, nimeni nu pare ingrijorat. Asistam pasivi, fara reactie, fara ingrijorare. Preocupati de mizele mai mici, spectaculoase poate, ratam mizele mari.

http://adevarul.ro/locale/vaslui/elevul-ion-mincu-ajuns-coma-alcoolica-spital-sanctionat-scaderea-notei-purtare-1_527a8cd0c7b855ff56c593f6/index.html

Elevul de la „Ion Mincu“ care a ajuns în comă alcoolică la spital, sancţionat cu scăderea notei la purtare

Elevul de 16 ani de la un liceu vasluian „Ion Mincu“, care a ajuns în comă alcoolică la spital după ce a plecat de la şcoală, deşi era de serviciu, a fost sancţionat, miercuri, cu mustrare scrisă şi scăderea notei la purtare cu două puncte.

Potrivit Mediafax, conducerea Liceului „Ion Mincu” Vaslui a decis ca elevul de 16 ani să fie sancţionat cu mustrare scrisă şi scăderea notei la purtare cu două puncte.

De asemenea, adolescentul, elev în clasa a XI-a, este obligat să participe, timp de două săptămâni, la şedinţe de consiliere la cabinetul psihologic din incinta liceului.

„Sancţiunile luate de Consiliul Profesoral împotriva acestui elev nu au fost dintre cele mai drastice, având în vedere că este la prima abatere de când urmează cursurile liceale. S-a luat legătura şi cu părinţii săi, din localitatea Tătărăni, cărora li s-a adus la cunoştinţă sancţiunea aplicată fiului lor”, a declarat Ovidiu Lisievici, directorul Liceului „Ion Mincu” Vaslui.

 

Adolescentul a ajuns în comă alcoolică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui în după-amiaza zilei de 23 octombrie, după ce a plecat din şcoală, deşi era de serviciu, şi a mers cu nişte colegi la un bar din apropiere unde a băut mai multe pahare. El a fost transportat la spital de un echipaj al ambulanţei care l-a găsit inconştient şi cu spume la gură.

http://adevarul.ro/locale/zalau/educatie-palma-colegiu-zalau-1_527a6759c7b855ff56c4b6e3/index.html

Educaţie cu palma la un colegiu din Zalău

Un profesor de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău şi-a „liniştit” doi elevi cu palma, după ce aceştia s-au încăierat în laboratorul de informatică.

Este vorba despre profesorul Alexandru Mureşan, fost director al Casei Corpului Didactic şi fost director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, în prezent detaşat ca profesor metodist la Casa Corpului Didactic, dar titular la colegiul din Zalău. Incidentul a avut loc marţi, 5 noiembrie, puţin după ora 13.00. Directorul API, Ioan Lung, spune că din relatările elevilor, a înţeles faptul că profesorul i-a chemat pe doi dintre elevii clasei la care avea oră (clasa a XII-a A) pe hol, pentru a-i calma, după ce i-a surprins încăierându-se în clasă. Se pare că, odată ajunşi pe hol, profesorul le-a dat celor doi elevi (ambii majori), câte o palmă peste ceafă, moment în care unuia i s-a făcut rău. Elevul a fost condus de profesor la cabinetul medical al colegiului, unde ulterior a fost chemat un echipaj de pe Ambulanţă, care a decis că starea lui nu impune transportarea la spital.

Circumstanţele exact ale incidentului vor fi lămurite de o comisie de anchetă constituită la nivelul şcolii şi care îşi va începe de joi, 7 noiembrie, activitatea. „Nu începem azi pentru că liderul sindical, care va face parte din comisie, este la Bucureşti, la miting”, a explicat Lung.

Contactat de noi, profesorul Alexandru Mureşan nu a negat incidentul. „Regret incidentul, dar s-a întâmplat. Aştept acum să văd ce sancţiune va decide comisia de anchetă”, a spus profesorul, precizând că între el şi elevii respectivi nu au mai existat probleme sau neînţelegeri. „Eu reuşesc de obicei să mă fac ascultat de elevi. Nu ştiu ce s-a întâmplat acum”, a adăugat el. Deşi după incident poliţistul de proximitate s-a dus la şcoală şi a stat de vorbă cu elevii şi cu conducerea colegiului, cazul nu va face obiectul unei anchete. „Amândoi elevii sunt majori şi nu au dorit să depună plângere. În această situaţie noi nu continuăm investigaţiile”, ne-a declarat Tincuţa Dumuţa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj.

Nu este pentru prima oară când Alexandru Mureşan ajunge în atenţia mass media. În 2011 el a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru vot multiplu după ce la alegerile europarlamentare din 2009 a fost prins că a votat pe liste suplimentare în patru localităţi de pe Valea Someşului – Ileanda, Bălan, Băbeni şi Lozna.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/diplomele-obtinute-cu-mita-sunt-legale-decizie-uluitoare-in-dosarul-spaii-la-bac-din-gala-1066115.html

Diplomele obţinute cu mită sunt legale. Decizie uluitoare în dosarul şpăgii la Bac din Galaţi

Curtea de Apel Galaţi a casat hotărârea Tribunalului prin care examenele şi diplomele obţinute prin fraudă la Colegiul Cuza sunt ilegale. Decizia poate fi atacată la Înalta Curte.

Doi profesori de la Colegiul Cuza au fost găsiţi vinovaţi de luare de mită şi trafic de influenţă şi au fost condamnaţi pentru aceste infracţiuni.

Potrivit cotidianului Viaţa liberă, în dosarul „curcan şi caş la Bac”, Ioan Viorel a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu suspendare, iar Camelia Negoiţă la un an cu suspendare. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte.

Procurorii anticorupţie au stabilit că la examenul de Bacalaureat din 2010 fostul director al Liceului Teoretic „Dunărea”, prof. Ion Viorel, ar fi intervenit, contra unei sume de bani, pentru ca unii dintre elevi să treacă examele.

În timpul „negocierilor” se acceptau nu doar bani, ci şi produsele alimentare, printre care caş şi curcan.

Ion Viorel a recunoscut şi că a primit de la părinţii unui elev 500 de euro, pe care i-ar fi dat mai departe Cameliei Negoiţă, aceasta fiind preşedinta comisiei de Bacalaureat la Centrul de evaluare de la Colegiul „Cuza”, unde se corecta teza elevului pentru care se intervenise.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/meseriasii-au-salvat-germania-de-criza-1066063.html

„Meseriaşii au salvat Germania de criză”

La o întâlnire cu presa desfăşurată ieri, oamenii de afaceri germani au declarat că ar vrea să-şi dezvolte afacerile din România, dar nu găsesc forţă de muncă bine pregătită. Ei au spus că în timp ce românii dispreţuiesc învăţământul profesional, în Germania se trăieşte foarte bine dacă ştii o meserie

În urmă cu câţiva ani, problema forţei de muncă bine pregătite nu exista pentru că salariile erau mici. Prin 2006-2007 însă acestea au crescut, iar firmele şi-au pus problema eficienţei angajaţilor. „Nu te poţi aştepta să ai salariu mare dacă nu eşti eficient. Firmele germane ştiu ce trebuie să facă un meseriaş bun, iar la noi certificatele de calificare nu au acoperire”, a spus Radu Merica, în deschiderea dezbaterii pe marginea inexistenţei muncitorilor calificaţi în România, organizată de camera de Comerţ Româno-Germană.

Investiţii pe termne lung, doar dacă ai forţă de muncă

El a adăugat că investiţii pe termen lung nu se pot face decât dacă ai forţă de muncă bine pregătită. Piaţa forţei de muncă din România este săracă în meseriaşi, iar şcolile profesionale sunt lipsite de orice prestigiu.

„În România însă există mentalitatea conform căreia doar dacă ai o diplomă de licenţă eşti cineva. În Germania, lucrul acesta nu există. Poţi avea un statut social şi un nivel de trai confortabil dacă ştii o meserie”, a adăugat Merica.
Imaginea negativă pe care o are învăţămâtul profesional porneşte în primul rând de la părinţi. „Înainte de 1989 se intra foarte greu la facultate. Mulţi au rămas cu regretul că nu au făcut studii superioare şi şi-au dorit ca măcar copiii lor să aibă o diplomă”, a explicat Stelian Fedorca, consilierul Ministrului Educaţiei.
La distrugerea prestigiului învăţământului profesional au contribuit şi cei care ar fi trebuit să-l promoveze. „Este greşit să spui că aceia care nu obţin nota 5 la admiterea la liceu trebuie să meargă la şcoala profeională. Normal ar fi ca agenţii economici să te admită la şcoala profesională înainte de admiterea computerizată la liceu. Sunt şi elevi foarte buni care îşi doresc să urmeze şcoala profesională”, a spus Fedorca. El a adăugat că lucru acesta urmează să se schimbe printr-o modificare adusă legii educaţiei.

Cum funcţionează acum sistemul

Potrivit datelor oficiale, în anul şcolar 2013-2014 au fost ofertate 20.000 de locuri la şcolile profesionale, dar doar 12.500 au fost ocupate efectiv. Profesionala durează 2 ani, timp în care elevul învaţă pe lângă terorie şi multă practică. Raportul este de 40la 60 în primul an ţi 25 la 75 în cel de-al doilea. Pentru ca aceste clase de elevi din şcoala profesională să se formeze trebuie să existe o cerere din partea angajatorilor locali.

Statul pune la bătaie clădirile, profesorii, programa, maiştrii, burse de 200 de lei lunar pentru fiecare elev (cu stitlu de stimulent), iar angajatorii îi primesc pe tineri ca ucenici. La Carei, Satu Mare, de exemplu funcţionează o astfel de şcoală profesională după model german.

Elevii fac două zile teorie la şcoală după care fac trei zile de practică în producţie la firma Polipol. Aceasta este specializată în mobilă tapiţată, iar ceea ce se fabrică aici merge în totalitate la export. Compania are acum 630 de angajaţi şi doreşte ca în 2-3 ani să ajungă la 1.000. „Acum câţiva ani când am venit în România am vrut să angajăm tapiţeri. Cred că i-am anajat pe ultimii 15, pe restul i-am format noi”, a spus Dan Brumboiu, directorul general al Polipol Satu Mare.
Pentru că nu a găsit pe piaţa forţei de muncă oameni calificaţi, firma s-a implicat în instruirea elevilor care vor să urmeze profesionala pentru că s-a considerat că aceasta este cea mai ieftină metodă de a beneficia de forţă de muncă calificată. Elevii de la profesională primesc cazare, masă şi transport gratuit, la care se adaugă câte 200 de lei lunar atât din partea Ministerului Educaţiei, cât şi din partea angajatorului.

Pentru a primi aceste burse elevii nu trebuie să aibă absenţe, iar notele obţinute la evaluări trebuie să fie de minimum 8.

Dacă un tapiţer se formează în 9-12 luni, pentru alte meserii precum cele de mecanic auto, sculer matriţer, operator maşini cu comandă numerică durata de şcolarizare ar trebui să fie de 2-3 ani. Din acest motiv angajatorii au insistat ca durata şcoalii profesionale să fie de 3 ani, nu de 2 cum este acum.
„O maşină cu comandă numerică costă 1,5 milioane de euro. Pentru a putea să lucrezi cu ea ai nevoie de o pregătire de 2-3 ani. Pregătirea trebuie atent monitorizată de şcoală şi agenţii economici”, a spus Uwe Kando, directorul Centrului de formare profesională Schaeffler Braşov. Şcoala a început să funcţioneze în 2012, are 260 de elevi, iar prima promoţie de absolvenţi va ieşi în 2014 în specializările de mecanici auto, operatori maşini cu comandă numerică, sculeri matriţeri şi mai nou, pielărie. Certificatele de calificare obţinute după absolvire le va permite tinerilor să lucreze la orice firmă germană.
„Învestiţia în pregătirea forţei de muncă este pentru toată regiunea, nu pentru o companie, de accea este important ca la acest demers să participe toţi agenţii economici”, a spus Uwe.

Cum e la nemţi

Lorin Arz, consilierul directorului general al firmei Polipol, a explicat că în Germania, se caută tineri de 21-22 de ani care au experienţă, iar statutul de ucenic este foarte respectat. Elevii au un contract de ucenicie plătit, iar certificatul de calificare este o garanţie că tânărul în cauză este chiar ce pretinde a fi. Chiar şi la facultate se practică acelaşi sistem. „Primul an este de teorie după care urmează 6 luni de practică, apoi încă un an şi jumătate de teorie după care erai trimis la munca de birou, adică la proiectare. Reveneai apoi la teorie, îţi dădeai licenţa şi deveneai inginer”, a explicat Arz parcursul său profesional.

Ce ar fi de făcut

Oamenii de afaceri germani au cerut o standardizare a pregătiri profesionale în aşa fel încât un mecanic de exemplu să poată lucra oriunde pe o maşină cu comandă numerică, au cerut ca programa şcoalră să se schimbe la profesională şi să se lucreze după standarde europene şi nu după STAS-ul românesc.
Nu se întreabă nimeni cum de a rezistat atât de bine Germaniei în aceşti ani de criză. Ca o opinie personală vă spun că meseriaşii au salvat economia, lucru care nu s-a întâmplat nici în Franţa, nici în Italia, nici în Spania, a conchis Lorin Arz.
http://www.gandul.info/pofta-de-scoala-idei-creative/cum-sa-i-ajutam-pe-copii-sa-se-adapteze-mai-bine-la-scoala-11633232

Cum să-i ajutăm pe copii să se adapteze mai bine la şcoală

Întoarcerea la şcoală poate fi un moment dificil pentru  copiii care se întorc din vacanţă. Tranziţia către un program strict, cu multe ore petrecute la şcoală şi alte ore pentru temele de acasă este dificilă pentru cea mai mare parte a elevilor.

Soluţia pentru ca elevii să se adapteze mai repede la programul şcolar vine din partea unei  profesoare de la Universitarea Limerick  din Irlanda, care a realizat un set de tehnici atât pentru elevi, cât şi pentru părinţi, astfel încât tranziţia la programul şcolar să fie mult  mai uşoară.

Tehnici utile pentru elevi

Copiii ar trebui în primul rând să înceapă învăţarea prin joacă. Înainte să înceapă învăţarea propriu-zisă copiii ar trebui să facă un puzzle sau un joc de inteligenţă care să-i ajute să se concentreze la realizarea temelor.

Hobby-urile din vacanţă trebuie continuate şi în timpul şcolii, arată profesoara de la Universitarea Limerick din Irlanda.

„Fie că a învăţat o limbă străină, fie că a urmat un sport sau pur şi simplu şi-a făcut mai mulţi prieteni  din afara şcolii în timpul vacanţei, acest hobby îl va ajuta să aibă mai multă încredere în sine la clasă”, consideră Sarah Moore, profesoară  la Universitatea Limerick.

Cititul de plăcere este o altă tehnică care îi poate ajuta mai bine pe elevi, deoarece îi ajută să citească fluent şi le dezvoltă imaginaţia.

Motivarea este o altă tehnică prin care elevii pot obţine rezultate mult mai bune la învăţătură. „Elevii ar trebui să scrie pe o foaie de hârtie toate lucrurile pe care le-au învăţat în anul şcolar precedent şi astfel vor începe cursurile plini de energie.

Amintirea notelor obţinute la materii învăţate la şcoală poate fi foarte utilă pentru elevii care se întorc la şcoală, deoarece îi poate ajuta să-şi facă un plan pentru anul următor. „Îi va ajuta să vadă în ce domenii ar trebui să se concentreze mai mult”, mai spune profesoara.

Ce trebuie să facă părinţii

La rândul lor, părinţii ar trebui să ţină seama se nişte reguli  pentru a-i ajuta într-un fel pe copiii lor. „Organizarea este un lucru esenţial pentru părinţi. Ei ar trebui să-şi facă o listă cu cele necesare pentru şcoală, de la caiete până la uniforma.

Ei ar trebui să-şi facă un orar bine stabilit la începutul anului  şcolar astfel încât să-i ajute pe copii să intre în rutină”, arată profesoara. Părinţii ar trebui să-i încurajeze pe copiii lor să-şi ţină un jurnal de vacanţă. Acest lucru îi va ajuta să-şi formeze abilităţi importante pentru şcoală cum ar fi scrisul şi în acelaşi timp gândirea analitică.
Înainte de a se termina vacanţa de vară, părinţii ar trebui să-şi facă un program, dar fără să uite să se ditreze alături de copiii lor. Părinţii care fac activităţi educaţionale precum puzzle-urile şi rebusurile îşi menţin mintea trează. Profesoara de universitatea irlandeză arată că părinţii ar trebui să-şi ajute copiii să folosească foarte mult culorile pentru diferite activităţi pe care le fac fie la şcoală, fie acasă. ”Culorile sunt foarte importante pentru copii, deoarece elevii nu gândesc în alb şi negru”, mai arată profesoara.

Cum e simţită reîntoarcerea la şcoală la diverse vârste

Studiile despre învăţare arată că la diverse vârste copiii învaţă diferit. Între 7 şi 10 ani întoarcerea la şcoală poate fi aşteptată cu nerăbdare de către cei mici. De aceea, la această vârstă elevii ar trebui încurajaţi să să-şi petreacă mai mult timp cu prietenii pe care şi i-au făcut peste vară. Între 11 şi 13 ani, în preadolescenţă, elevii sunt preocupaţi de cum sunt priviţi de către colegii lor şi aceasta va fi una dintre preocupările lor principale.

Atunci când se întorc la şcoală, adolescenţii  între 14 şi  17 ani sunt preocupaţi de examenele care vor urma pentru ei. Specialiştii susţin că în aceste situaţii  părinţii nu ar trebui să ignore deloc sentimentele copiilor şi să vorbească deschis despre preocupările lor privind examenele.

http://www.puterea.ro/bursa_zvonurilor/pretul-sindicalistului-dumitru-costin-81113.html

Preţul sindicalistului Dumitru Costin

Sindicaliştii din Educaţie sunt supăraţi pe liderul Blocului Naţional Sindical (BNS) Dumitru Costin, după ce acesta ar fi afirmat că „preuniversitarii nu merită 6% din PIB”.

Sindicaliştii promit dezvăluiri în privinţa lui Dumitru Costin, care ar demonstra cum a fost el „cumpărat” de actuala putere. Potrivit acestora, ar fi vorba despre accesul la nişte fonduri europene, de pe urma cărora liderul BNS ar obţine profituri substanţiale. Bursa Zvonurilor aşteaptă dovada.

UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/universitar/academiaromana-si-a-ales-vot-secret-membri-1_5279f6e4c7b855ff56c1e8be/index.html

Academia Română şi-a ales prin vot secret noi membri

Medicul Irinel Popescu a fost ales, marţi, prin vot secret membru corespondent la Secţia de Ştiinţe Medicale, iar Daniel Daianu şi Lucian Albu au fost aleşi membri titulari ai Academiei Române. De asemenea, Monseniorul Vladimir Ghika şi Petre Pândrea au fost aleşi membri post-mortem ai Academiei Române, potrivit Hotnews.

Decizia a fost luata înainte de şedinţa de prezidiu a Academiei Române, unde Irinel Popescu, profesor la Clinica de Chirurgie Generala Fundeni în cadrul UMF „Carol Davila”, urma să candideze din nou la poziţia de membru corespondent al Academiei Române. El a mai candidat pe 28 martie pentru acelaşi post, dar a fost respins.

Potrivit Statutului Academiei, „persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică în stat sau care sunt conducători de partid nu pot candida pentru alegerea ca membri ai Academiei Române în perioada exercitării mandatului”.

El  a declarat în octombrie pentru Hotnews că i s-a propus să candideze pe postul de senator în Sectorul 4, pe locul rămas vacant ca urmare a demisiei lui Dan Voiculescu, dar a refuzat. „Doresc să declar ferm şi fără niciun fel de îndoială că nu intenţionez şi nu voi candida pe acest loc de senator disponibil în momentul de faţă”, a afirmat Irinel Popescu.

Popescu s-a retras din funcţiile de vicepreşedinte PC şi de preşedinte al organizaţiei PC Bucureşti, potrivit unui comunicat de presă transmis de conservatori pe 15 octombrie.

Noii membri ai Academiei Române:

Membri titulari

  • Lucian Liviu Albu – Secţia de Ştiinţe economice, juridice şi sociologie
  • Daniel Daianu – Secţia de Ştiinţe economice, juridice şi sociologie


Membri corespondenţi

  • Prof. univ. Irinel Popescu – Secţia de Ştiinţe medicale


Membri post-mortem

  • Monseniorul Vladimir Ghika
  • Petre Pandrea

Scrisoare deschisă către Academia Română

Asociaţia Ad Astra, dedicată comunităţii oamenilor de ştiinţă români, cere conducerii Academiei Române, printr-o scrisoare deschisă, ca procesul alegerii noilor membri să fie unul cât mai transparent.

http://adevarul.ro/educatie/universitar/150-ani-litere-1_527a911dc7b855ff56c5a7cd/index.html

150 de ani de Litere

Într-un fel, e un eveniment de importanţă naţională. În alt fel, când profesorii ies în stradă şi Guvernul nu ştie cum să mai cârpească bugetul, destule voci ar putea relua refrenul preferat al tranziţiei: “altele sunt marile probleme ale ţării”.

În noiembrie 1863 s-a înfiinţat Şcoala Superioară de Litere. După un an, s-a transformat în Facultatea de Litere şi Filozofie (cu 22 de studenţi înscrişi) şi a intrat în componenţa nou înfiinţatei Universităţi din Bucureşti. Învăţământul superior bucureştean a început sub semnul Literelor, iar de-a lungul unui secol şi jumătate societatea românească în ansamblu a avut mari beneficii de pe urma acestei facultăţi. Nu numai pentru că, în cadrul ei, au profesat mari nume ale elitelor intelectuale româneşti, dar şi pentru motivul mai practic că, de-a lungul timpului, aici s-au pregătit generaţii de profesori care au predat, în şcoli şi licee, limba şi literatura română – această disciplină fundamentală pentru formarea şi păstrarea identităţii culturale. Zeci de ani, facultatea a îmbinat Literele cu Filozofia; în prima jumătate a secolului XX, au ţinut cursuri marii intelectuali ai României – de la Tudor Vianu şi Alexandru Rosetti la Nicolae Iorga şi Dimitrie Gusti. Doar 10% dintre ei au mai rămas în facultate după “reforma” învăţământului introdusă de comunişti în 1948, iar în anii ’50 conţinutul programelor de studii s-a supus presiunilor ideologice ale epocii. După epoca stalinistă, facultatea (devenită între timp de Filologie, apoi de Limba şi Literatura Română) a revenit la un parcurs didactic şi ştiinţific mai apropiat de normalitate, astfel încât, în ultimele decenii ale comunismului, era un loc unde se făcea carte serioasă şi un spaţiu  al deschiderii intelectuale (chiar dacă, la fel ca toate instituţiile din România, nu scăpase cu totul de constrângerile ideologice ale vremii). Astăzi, Facultatea de Litere pregăteşte aproximativ 3000 de studenţi (cam câţi avea şi în anul universitar 1938-1939; în anii ’80 ai secolului trecut rămăseseră doar vreo 200), în specializări diferite: de la studiile filologice propriu-zise la comunicare, de la studii culturale europene la ştiinţele informării.

Există impresia că de la Litere “ajungi în învăţământ” – adică într-un sistem greoi, cu salarii mici şi fără perspective. Nu e întru totul real. Cu Literele “la bază”, mulţi absolvenţi ajung să lucreze în tot felul de domenii foarte dinamice ale lumii de azi (în comunicare, publicitate, edituri, presă, administraţie etc.). Iar asta tocmai pentru că ştiinţele limbajului şi toate ramurile conexe oferă o mare deschidere intelectuală.

E adevărat, pe de altă parte, că, practic, cei mai mulţi dintre absolvenţi ajung profesori. Din păcate, meseria de profesor nu e valorizată în societatea românească de azi şi, după tot felul de cârpeli şi o lege care complică şi birocratizează sistemul de educaţie, nobila vocaţie de a-i învăţa pe tineri nu mai pare interesantă şi atractivă. Dar, în ciuda acestei realităţi, Literele se bucură în continuare de interes şi construiesc – alături de alte facultăţi, desigur – noile elite ale ştiinţelor umaniste. Probabil că, în ansamblu, nu sunt vremuri tocmai bune pentru filologie şi pentru studiile literare. Nici în alte ţări, mai evoluate (şi care au înfiinţat universităţi acum sute de ani, nu doar de un secol şi jumătate, ca noi), Literele nu se mai bucură de atâta căutare. Dar prestigiul şi importanţa disciplinelor care studiază limba şi cultura unei ţări rămân fundamentale pentru orice societate care ţine să-şi respecte identitatea şi umanitatea.

Profesorii ies în stradă, guvernele din ultimii ani n-au respectat legea care prevede alocarea a minimum 6% din PIB pentru învăţământ, sistemul şcolar şi universitar funcţionează greoi şi e bântuit de confuzie şi dezorientare. Dar, într-o asemenea situaţie, tocmai reperele majore sunt cele care ne pot arăta un viitor mai bun. Prin urmare, 150 de ani de Litere reprezintă, orice s-ar spune, o aniversare importantă. Merită măcar câteva momente de reflecţie asupra faptului că, dacă societatea românească s-a modernizat, din secolul XIX încoace, într-un ritm accelerat, acest proces se datorează, în bună parte, şi intelectualilor umanişti care s-au format şi au profesat sub acoperişul Facultăţii de Litere.

http://economie.hotnews.ro/stiri-20_ani_internet-15969144-istoria-internetului-romania-alexandru-rotaru-nu-pot-spun-inventat-noi-ceva-plus-aici-romania-doar-majoritatea-noutatilor-adoptat-printre-primii.htm

20 de ani de internet in Romania

Istoria internetului in Romania. Alexandru Rotaru: Nu pot sa spun ca am inventat noi ceva in plus aici in Romania. Doar ca majoritatea noutatilor le-am adoptat printre primii

„Demersurile pentru inregistrarea domeniului .ro au fost realizate integral de Institutul National de Cercetare in Informatica, sub coordonarea lui Eugen Staicut. Mai intii in 1992 s-a obtinut pentru ICI statutul de registru local IP la RIPE”, a declarat pentru HotNews.ro Alexandru Rotaru, director general RoLink PLus si membru fondator GURU (Asociatia Utilizatorilor de Internet din Romania). Intr-un interviu acordat HotNews.ro, acesta prezinta principalele etape ale revolutiei Internet in Romania si cateva previziuni. „Lumea retelelor sociale este doar un pas care va fi rapid depasit”, sustine Alexandru Rotaru.

Luna aceasta se implinesc 20 de ani de la aparitia domeniului .ro. HotNews.ro – primul ziar online din .ro – va prezinta o serie de interviuri cu persoanele implicate direct in Revolutia Internetului in Romania. In cazul in care cunoasteti persoane care au fost implicate in revolutia informatica in Romania, pionieri ai .ro care doresc sa vorbeasca despre primii ani de internet in Romania, trimiteti datele lor de contact la redactie[at]hotnews.ro si HotNews.ro le va contacta pentru a le publica povestile.

Rep: Cum a aparut domeniul .ro si ce rol ati jucat dumneavoastra in aceasta „poveste” care a inceput in 1993?

Alexandru Rotaru: Demersurile pentru inregistrarea domeniului .ro au fost realizate integral de ICI (Institutul National de Cercetare in Informatica) sub coordonarea lui Eugen Staicut. Mai intii in 1992 s-a obtinut pentru ICI statutul de registru local IP la RIPE si primul bloc de adrese IP alocat a fost: 193.226.0.0/16. Cererea pentru .ro a fost adresata catre IANA (Internet Asigment Numbers Authority) in mai 1992 prin RIPE. De abia in 26 februarie 1993 s-a obtinut autorizarea de functionare pentru ROTLD (Romania Top Level Domain). Pentru ca acest lucru sa fie posibil a fost necesara transformarea protocolului de comunicatie pe linia inchiriata EARN a lui ICI catre universitatea din Viena in protocol TCP/IP, chestiunea aceasta fiind rezolvata in decembrie 1992.
Singura noastra mica influenta in acea perioada a fost promovarea sistemelor Unix, care aveau nativ protocolului TCP/IP, fata de sistemele folosite in reteaua EARN in 1992 bazate pe protocolul BITNET. Acestea functionau pe sisteme Digital (VAX – VMS). De altfel primul serviciu DNS (Domain Name Server) din Romania a fost rulat la ICI pe un Unix HP-UX folosind un minicalculator HP.
Rep: Domeniul .ro a fost o cerinta a pietei comerciale sau o cerinta a sistemului educational?

Alexandru Rotaru: Nici nu se punea problema de internet comercial la acea vreme. In 1993-1994 majoritatea utilizatorilor din Romania erau multumiti cu email-ul.

Evident zona cea mai activa era cea universitara (reteaua academica ROEDUNET, coordonata de Nini Popovici), dar si cercetarea (reteaua de cercetare RNC, coordonata de Eugen Staicut).
In paralel s-a initiat la Fundatia Soros un program numit „computere pentru licee” coordonata de Nicolai Sandu, care a dus la dezvoltarea unei retele a liceelor. Aceasta retea a functionat initial prin dial-up (linie comutata) pentru email cu protocolul UUCP si apoi on-line, prin TCP/IP.
Cel mai important cistig insa pentru dezvoltarea Internet-ului din Romania a fost folosirea pe scara larga a Unix-ului respectiv a Linux-ului pentru toate aceste retele. In plus asociatia de Unix din Romania (grupul GURU), infiintata inca din 1991 si coordonata de un grup de entuziasti (printre care Rotaru Alexandru si Irinia Athanasiu), cat si miscarea emigratiei Romanesti din Occident numita „Free Unix for Romania” coordonata de Marius Hancu au avut un rol esential in educarea mai multor generatii in spiritul Internet-ului.
Rep: In 1993 internetul era la inceput in tara noastra si abia patrunsese in cateva zone din Occident. Cum vedeati atunci viitorul internet-ului si al domeniului .ro, v-ati gandit ca va ajunge atat de important si mai ales ca va ajunge indispensabil pentru business?

Alexandru Rotaru: Europa de Vest era conectata cu America prin doua cabluri de fibra optica submarine, unul in Franta si altul in Olanda. Deoarece Europa era putin in urma Americii in utilizarea Internet-ului, numarul informatiilor care sosea din America catre Europa era semnificativ mai mare. Intr-o buna zi, prin 1991, s-a defectat cablul de fibra optica din Franta. Cei din New York, ca sa rezolve problema, au trimis o banda continind toate mesajele din acea zi pentru Europa prin DHL. Banda a ajuns la Paris insa nimeni nu stia nimic. Asa ca a fost trimisa inapoi la New York. Dupa 6 luni, timp in care banda aceasta a circulat pe ruta Paris – New York de vreo 8 ori, ea a fost in sfirsit rulata la Paris. Astfel citeva sute de utilizatori din Europa au primit mesajele prin email cu 6 luni intirziere.
Despre business prin Internet in acea perioada chiar nu-mi amintesc. Se intimplau citeva lucruri interesante, insa nu la noi. Sita Airlines s-a transformat prin 1993 dintr-o companie de distributie bilete pentru avion si intr-un furnizor de servicii Internet. Noi aflam lucrurile astea prin email si ni se pareau promitatoare. In nici un caz insa nu intrevedeam amploarea la care se va ajunge.
De altfel imi amintesc ca primul simpozion ECommerce s-a organizat de catre USENIX la New York in vara anului 1995. Speriati de perspectiva implicarii Internetului in tranzactii financiare, marile firme au platit atunci foarte multi bani. Conferinta a avut un succes financiar urias. Din banii platiti de catre cei care urmau sa vinda produse prin Internet, USENIX a finantat integral urmatoarele 5-6 Conferinte tehnice si au platit taxe de scolarizare integrale pentru un numar de circa 150 studenti din intreaga lume.

La noi in Romania, primele firme comerciale de Internet (EUnet, PCNet, Intercomp, KAPPA s.a) percepeau taxe in 1994-1995 pentru a plati liniile de comunicatii Internationale, extrem de scumpe la acel moment, cat si pentru asigurarea suportului tehnic la serviciile email sau ulterior la cele de Internet on-line.

Rep: In afara de faptul ca romanii sunt mari amatori de gadget-uri, care ar fi principalele motive care au facut ca tara noastra sa aiba conexiuni atat de rapide si la abonamente ieftine, mult peste tarile din vestul Europei?

Alexandru Rotaru: Este o piata supra-aglomerata. Concurenta este foarte mare si asta a dus la caderea preturilor si la broadband pe scara larga. Cit despre gaget-uri, ele sunt fata de azi a competitiei intre operatori. Nimeni nu are azi sanse pe aceasta piata fara a oferi broadband si toate serviciile integrate (internet, telefonie si televiziune) eventual pe suport fix si/sau mobil.
Din pacate, pe cit de avansata este piata, pe atat de asimetrica este Romania. Exista o lume a oraselor unde domina broadband-ul si unde abunda gaget-urile si o lume aproape total neconectata, formata din sate raspindite pe toata suprafata Romaniei. Acesta este un decalaj si un handicap major. La fiecare noua guvernare problema aceasta este reluata, dar pina acum este aproape nerezolvata, chiar daca asistam chiar si in acest moment la a 5-a reluare a proiectului.

Rep: Ce lucruri v-au surprins cel mai mult la evolutia internet-ului in Romania? Sunt anumite lucruri despre care credeati ca sunt cu totul nepromitatoare, insa au explodat pur si simplu online?

Alexandru Rotaru: A fost uimitor pentru mine in 1995 cind o companie CATV, KAPPA s-a transformat intr-un operator de Internet prin Cablu TV. De asemenea a fost o revelatie realizarea primului exchange intre operatorii de Internet din Romania, numit BUHIX, tot prin KAPPA in 1996-1997. In general am fost martor la fiecare moment mai important din acest domeniu, insa nu pot sa spun ca am inventat noi ceva in plus aici in Romania. Doar ca majoritatea noutatilor le-am adoptat printre primii.
Rep: Prin anii ’95 multi jucau ore in sir jocuri stil „board games” online, apoi prin anii 2000 a fost o perioada a jocurilor stil Counter Strike, a site-urilor tip mIRC in net cafe-uri, iar acum multi romani isi petrec cel mai mult timp online pe Facebook. Care ar putea fi „the next big thing” care sa ocupe majoritatea timpului petrecut online de romani?

Alexandru Rotaru: Pentru mine primul joc pe calculator a fost Dungeon, un joc fara imagini, in limbaj natural, creat la MIT la inceputul anilor ’80. Tin minte ca situatiile prin care treceai incercind sa stabilesti un traseu printr-un fel de labirint nu se repetau. Asa am inceput sa prind interes pentru un domeniu numit „artificial intelligence” care s-a dezvoltat constant pe parcursul timpului.
Apoi prin 1997 in Trafalgar Square la Londra s-a deschis o casa numita „Virtual Reality House”, care avea circa 6 etaje pline cu cele mai sofisticate sisteme si jocuri de realitate virtuala. Am stat peste o ora acolo ca sa ghicesc cum se vor transpune toate astea pe Internet. Asa ca nu sunt mirat atunci cind unii dintre studentii de azi creeaza personaje pentru jocuri sau obiecte virtuale pe Internet. Cred ca este ceva foarte eficient in special pentru cistigul material.
Totusi lumea retelelor sociale este doar un pas care va fi rapid depasit. Mai degraba consider ca „umanizarea calculatoarelor” va oferi cele mai mari surprize. Este suficient sa urmarim razboiul smartphone-urilor sau diversificarea aplicatiilor prin care interactionam cu Internet-ul. Un mare pericol insa il reprezinta anihilarea creativitatii la majoritatea utilizatorilor prin bombardarea acestora cu informatii triviale sau goale de continut.
Rep: Cum vedeti piata furnizorilor de internet din Romania? Sunt anomalii ce o deosebesc de pietele din Vest? Ce lucruri pozitive exista si ce anume din piata a ajutat la crearea unei infrastructuri cum este cea de astazi?
Alexandru Rotaru: Este in derulare un proces de colationare a furnizorilor, chestiune care conduce la o standardizare nefericita a serviciilor. Este vorba despre o simpla lupta comerciala intre operatori fara prea multe evolutii spectaculoase. Asistam la un razboi de uzura, purtat cu instrumente foarte sofisticate, dar care in esenta ne priveaza de experiente „interesante”.
Perioada „revolutiei Internet” ca gradient al evolutiei a fost cu mult mai intensa. Exista in plus anomalii specifice ca de exemplu monopolizarea uneori a accesului la infrastructura. Dar sunt si lucruri pozitive cum ar fi local-exchange-urile (Ronix si Interlan), aparitia unor asociatii care reprezinta interesele operatorilor in raport cu administratia publica (ANISP) sau asociatii ale ultilizatorilor (cum ar fi ISOC Romania).
Rep: Au fost studii care au comparat influenta internetului asupra lumii secolului XXI cu cea pe care a avut-o Revolutia Industriala asupra lumii secolului al XIX-lea. Sunteti de acord cu o astfel de comparatie?

Alexandru Rotaru: Eu sunt de parere ca asemenea comparatii sunt putin fortate. Cred insa ca lumea digitala, bazata pe Internet, creeaza o alta economie pe care statele sunt departe de o controla. Sunt foarte multe persoane care lucreaza si cistiga exclusiv on-line prin Internet si care sunt considerati de exemplu someri in tarile lor. Pe de alta parte ne-am mirat teribil cind primul post de radio a inceput sa emita prin Internet spargind bariera transfrontaliera (copyright, drepturile de autor s.a.m.d). Acum este rindul televiziunii, iar productiile multimedia se vor muta complet pe Internet. Vom vorbi despre HollyWood ca despre o lume pe care au prins-o bunicii nostri, iar „Icar”-ul pe care nu a mai apucat sa-l termine Steva Jobs se vede deja prin standardizarea si conectarea on-line a masinilor moderne.
Rep: Ce aspecte ale modului in care romanii utilizeaza internetul vi se par exagerate? Spre exemplu, vi se pare ca lumea pierde prea mult timp pe retelele sociale in loc sa acceseze lucruri instructive?

Alexandru Rotaru: Fiecare pierde pe Internet atata timp cit considera. Categoric un copil nu este pregatit sa inceapa sa perceapa realitatea inconjuratoare direct prin Internet. Acest lucru insa poate fi reglat de parintii lui prin educatie.
Este putin exagerat sa ma uit pe Facebook ca sa aflu ce voi face in urmatoarele 10 minute, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa avem conturi pe Facebook. Cel mai bine este sa reusim sa ne comportam firesc folosindu-ne rezonabil de mediul on-line.
Rep: Care este „povestea” dumneavoastra in timpul scurs din 1993 si pana in prezent? V-a influentat in vreun fel faptul ca ati fost implicat in dezvoltarea internetului inca de la aparitia lui in Romania?
Alexandru Rotaru: Acum cind se scrie istoria Internetului („Internet Hall of Fame”) cei care au avut contributii au fost impartiti in 3 categorii: pioneri, inovatori si conectori. Eu consider ca ma incadrez in a 3-a categorie deoarece printr-un concurs de imprejurari in perioada 1991-1998 am avut sansa sa adun oamenii in jurul acestui subiect si sa contribui la formarea citorva generatii de Internauti. In ziua de azi conduc un operator Internet de pe piata din Romania si in acest fel am grija de functionarea corecta a bucatii de Internet de care sunt responsabil.

Evident nu o sa uit niciodata „revolutia Internet” din perioada 1993-1998, care a avut pentru mine o contributie esentiala in modul in care judec fenomenul on-line in ziua de azi.

 

Scurta carte de vizita:

Dr. ing Rotaru Alexandru

Director General RoLink PLus SRL

Membru Fondator GURU (Grupul Utilizatorilor Romani de Unix) Initiator al seriei de conferinte ROSE (Romanian Open Systems Event): ROSE’93-ROSE’98
Membru Fondator prin RoLink Plus SRL al ANISP (Asociatia Furnizorilor de Internet din Romania) si RONIX (primul Local Exchange comercial din Romania)
Membru in conducerea ISOC Romania
Scurt istoric al Internetului in Romania – Sursa: Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor (ANISP)
1991: Accesul la Internet din Romania se facea prin apel telefonic in alte tari (de regula Austria, Germania sau Olanda); adresele de e-mail erau inregistrate in domeniile din aceste tari. Guvernul Romaniei aproba propunerea Academiei Romane, Ministerului Invatamantului si Stiintei si Comisiei Nationale de Informatica pentru conectarea la reteaua EARN (European Academic Research Network), cu primele noduri ICI, IFA si IPB.
1992: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI) trimite catre IANA (Internet Assignet Numbers Authority) cererea pentru inregistrarea domeniului .ro.
1992: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica a obtinut statutul de registru local IP la RIPE si primul bloc de adrese IP alocat a fost: 193.226.0.0/16.
26 februarie 1993: Se obtine autorizarea de functionare pentru ROTLD (Romania Top Level Domain). Pentru ca acest lucru sa fie posibil a fost necesara transformarea protocolului de comunicatie pe linia inchiriata EARN a lui ICI catre universitatea din Viena in protocol TCP/IP, chestiunea aceasta fiind rezolvata in decembrie 1992.
Domeniul .ro este inregistrat in baza de date IANA (Internet Asigment Numbers Authority). Este momentul in care Romania primeste acceptul de a inregistra domenii nationale sub „.ro”. Din acel moment ICI a inceput sa inregistreze nume de domenii .ro. Primul nume de domeniu a fost rnc.ro. Serviciul de inregistrare a fost gratuit pana in 1995. Primul furnizor comercial de acces la INTERNET din Romania: EuNET (azi GTS Telecom).
1993: Nodul national RNC – Reteaua Nationala de Cercetare – asigura conectivitate totala la INTERNET. Se conecteaza la Nodul RNC de la ICI (Institutul National de Cercetare in Informatica) nodurile de la IFA, UPB, Universitatea Tehnica Timisoara, CEPES si IMAR.
1993: Universitatea Politehnica Bucuresti implementeaza prima reteaua locala LAN in luna noiembrie, pe care o conecteaza prin linie dedicata la EuropaNet. Latimea de banda a liniei era de 9.6 kbps, iar punctul de acces situat la Dusseldorf – Germania.
Din momentul in care a aparut primul punct de prezenta Internet in lumea academica romana, incepe si dezvoltarea infrastructurii de comunicatii de date din Romania. In acelasi an apar doua noi conexiuni interne: Bucuresti-Cluj si Bucuresti-Iasi, prin care se conecteaza retelele a doua dintre cele mai importante universitati din tara: Universitatea Tehnica din Cluj Napoca si Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Sursa
6 iulie 1993: se atribuie primele doua licente de operatori de date din Romania firmelor RTNS (actualul Equant) si LOGIC
1993-1998: Se desfasoara programul „Computere pentru licee” finantat prin Fundatia Soros Romania si coordonat de Nicolai Sandu, care a dus la dezvoltarea unei retele a liceelor. Aceasta retea a functionat initial prin dial-up (linie comutata) pentru email cu protocolul UUCP si apoi on-line, prin TCP/IP.
1994: Apare conceptul de Comunitate „on-line”; cea mai mare parte a comunitatii accepta ca  Internet-ul (prin ARPANET) implineste 25 de ani. In Romania, Retelele nationale de transmisiuni de date se extind in teritoriu cu noi noduri: 14 noduri la LOGICnet si 7 noduri la ROMPAC.
1995: Se pune in functiune legatura pe satelit la 64 kbps Bucuresti – Viena (a functionat pana in februarie 1999).
1996: In octombrie se instaleaza legatura terestra Bucuresti – Budapesta pentru conectarea RNC la Europanet, cu finantare PHARE (a functionat pana in februarie 1998).
1997: In Romania, Mobifon lanseaza primul serviciu GSM la 900 Mhz (CONNEX la 15 aprilie). Mobilrom lanseaza serviciul Dialog la 21 aprilie.

http://www.ziare.com/afaceri/marketing/scoala-de-comunicare-cum-i-ai-explica-bunicii-tale-ce-inseamna-pr-ul-1266464

Scoala de comunicare: Cum i-ai explica bunicii tale ce inseamna PR-ul?

Tinerii interesati sa urmeze o cariera in comunicare si relatii publice vor avea ocazia sa ia parte la ateliere practice in perioada 18 noiembrie – 9 decembrie 2013, la cea de-a treia editie a Scolii de PR, organizata de Chelgate Public Affairs & Public Relations.

Atelierele vor avea loc la British Council, unde specialistii in comunicare le vor impartasi tinerilor din cunostintele lor si ii vor ajuta sa aplice practic cunostintele teoretice acumulate.

„Prin Scoala de PR ne propunem sa facem legatura intre cunostiintele teoretice accumulate de studenti in facultate si informatiile practice aduse de specialistii in relatii publice. Uneori este o mare diferenta intre ce se asteapta un student sa faca dupa absolvirea facultatii si ce va face de fapt. Ne propunem ca, impreuna cu directori de comunicare din companii multinationale, sa aducem informatii practice viitorilor specialisti in relatii publice si ne bucuram ca initiativa noastra se bucura de sprijinul unor profesionisti fapt pentru care organizam acum cea de a treia editie a Scolii de PR”, a declarat Mirela Meita, General Manager Chelgat.

Printre lectoriicare vor sustine atelierele suntdirectori de comunicare dincompaniimultinationale si specialisti din agentie: Dana Dobrescu (Communication Manager Unilever South Central Europe), Laura Sgarcitu (Communication Manager Provident Financial Romania), Radu Acsinia (Social Media Specialist Samsung Electronics Romania), Mirela Meita (General Manager Chelgate).

Pentru inscriere, cei interesati trebuie sa urmeze doi pasi: in primul rand, posteaza pe wall-ul lor de Facebook raspunsul la intrebarea „Cum i-ai explica bunicii tale ce inseamna PR-ul?” in maximum 600 de caractere, folosind la final hastag-ul #scoaladepr si taguind pagina de Facebook sau website-ul Chelgate.

In al doilea rand, trimit o descriere a lor de maximum 2000 de caractere cu spatii (aproximativ 1/2 pag A4) in care spun organizatorilor de ce ar trebui sa-i aleaga sa ia parte la scoala. Descrierile vor fi trimise Claudiei Oprescu la adresa cd@chelgate.com pana la data de 14 noiembrie 2013.

Vor fi selectate cele mai originale 23 de aplicatii (text Facebook si descriere), iar participantii vor fi contactati telefonic si pe email in data de 15 noiembrie. Studentii si masteranzii care iau parte la toate cele 5 ateliere primesc diplome de participare, iar cei mai activi dintre ei vor avea ocazia sa urmeze programe de internship.

Mai multe detalii despre Chelgate School pe website-ul: http://chelgate.ro/scoaladepr/.