Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 3.06.2013

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-2013-i-au-ajutat-elevi-subiectele-diferite-profil-1_51ab7da2c7b855ff564e1149/index.html

BACALAUREAT 2013 Cum i-au ajutat pe elevi subiectele diferite pe profil

Anul acesta, în premieră, elevii vor avea subiecte diferite la Bac, în funcţie de profil. Olimpicii şi sportivii au intrat primii în noul sistem de testare, iar profesorii susţin că cei de la Real şi de la profilul Tehnologic au şanse să ia note mai mari, pentru că subiectele sunt mai accesibile.

Candidaţii la Bac-ul special din 2013 au avut la prima probă scrisă, la Română, de săptămâna trecută, două variante de subiecte, una pentru cei de la profilul Uman şi alta pentru cei de la Real, mai accesibilă per total, susţin profesorii.

Ministerul Educaţiei a decis diversificarea şi simplificarea subiectelor la Bacalaureat anul acesta, pentru a adapta cerinţele la numărul de ore studiate la materia de examen şi la ce se predă la clasa. „În comparaţie cu anii precedenţi, în acest an, un element de noutate l-a reprezentat introducerea a două tipuri de subiecte, a căror structură a fost concepută în funcţie de filiera urmată de absolvenţi”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

De asemenea, s-a eliminat textul critic de la subiectul al II-lea pentru demonstrarea competenţelor de argumentare, în scris, a unor opinii, în diverse situaţii de comunicare, deoarece îi punea în dificultate pe foarte mulţi dintre candidaţi. Aceştia se concentrau pe ideea formulată în citat (de cele mai multe ori înţeleasă greşit) şi nu pe formularea propriei opinii, au mai explicat oficialii.

Limba română, Real vs Uman

Iulia Pop, profesor de Română la Colegiul Naţional „Sfântul Sava“, a explicat pentru adevarul.ro în ce a constat diferenţa faţă de subiectele date la Română la Bac-ul de anul trecut.

„Subiectele pentru cei de la Real au fost relativ simple şi pe acelaşi model cu cele de la simulare. Însă, subiectul al III-lea, care le cerea să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman psihologic studiat, a fost mult mai restrictiv, cei mai mulţi alegând probabil Camil Petrescu – „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“. Subiectul de la Uman era mai clar, dar şi mai larg de abordat, fiind nominalizaţi trei autori la alegere, dar şi prin faptul că au avut de comentat pe marginea unei nuvele, nu a romanului psihologic“, susţine Pop.

Însă, spune profesoara, subiectul I de la Real a fost mult mai uşor de abordat, li s-au cerut sinonime simple, nu neologice, ca în cazul celor de la Uman. „Iar subiectul al II-lea, despre voluntariat în general, este unul bun şi actual, problema este însă că nu suntem toţi din Bucureşti şi poate sunt elevi în ţară care nu au trecut prin experienţe personale de voluntariat, deci nu se poate da aşa la Bac-ul normal. Dacă ar fi avut un citat suport pe marginea căruia să comenteze, cum era construit subiectul până acum, poate le era mai simplu, aveau de ce să se agaţe şi puteau scoate nişte idei personale“.

Hiba subiectelor la Bac-ul de la Română

La Uman, în schimb, explică Pop, „cerinţa nu e relevantă“, referitoare la utilitatea cunoaşterii biografiei artistului, pentru că literatura română nu se mai studiază cronologic şi nu se mai pune accent pe biografia scriitorilor. „E frumos că pune subiectul în discuţie“, susţine aceasta. Există însă dificultăţi la subiectul I, unde termenul arhaic „tăgăduire“ ar fi putut să-i încurce, asemenea poeziei din Blaga, care nu e un autor simplu, însă era normal ca la Uman să existe aşa ceva.

„O problemă a acestor subiecte date la Bac este că se rezumă la programa de clasa a IX-a şi a X-a şi nu se dă nimic din ultimii doi ani, cum ar fi curentele literare mari, nu existe cerinţe care să le solicite astfel de cunoştinţe“, a mai spus profesoara de Română.

Avantaj pentru elevii de la grupurile şcolare industriale

A doua probă scrisă, la materia obligatorie de profil, le-a adus un avantaj în 2013 elevilor care au studiat la profilul industrial, tehnic sau economic, pentru că la Matematică a fost introdusă o a treia variantă, destinată celor de la profilul Tehnologic, separându-i de profilul Ştiinţele Naturii, susţine Claudia Preda, profesoară de Matematică la Colegiul Bilingv „George Coşbuc“.

„Subiectele au fost asemănătoare cu cele de anul trecut, cum ne-am aşteptat de altfel. Diferenţa este la varianta a III-a, M3, destinată celor de la profilul Tehnologic, introdusă anul acesta, unde subiectele sunt mult mai uşoare şi potrivite cu numărul de ore de matematică şi materia studiată la clasă. La M2 – varianta creată pentru cei care studiază la profilul Ştiinţele Naturii, subiectele sunt aşa cum le ştiam, de anul trecut, mai dificile decât cele de la Tehnologic, dar mai simple decât cele de la M1, destinate profilului Mate-Info“, a explicat Preda pentru adevarul.ro.

„Nu era corect până acum ca elevii care au studiat la un liceu industrial sau economic să aibă de rezolvat probleme la fel de dificile precum cei de la Ştiinţele Naturii, care au mai multe ore de matem atică, nu poţi compara elevii care se pregătesc pentru Medicină cu cei de la un grup şcolar industrial, unde picau cei mai mulţi în trecut. Deci schimbarea e potrivită cu ce e la şcoală“, a mai spus dascălul.

Rată de promovare în creştere la Bac-ul olimpicilor din 2013

Din totalul celor 209 de candidaţi care au susţinut în mai 2013 examenele în sesiunea specială de bacalaureat pentru absolvenţii de liceu participanţi la loturile naţionale lărgite care se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale, 104 au promovat, adică 49,76%, arată rezultatele parţiale, înainte de contestaţii, anunţate joi seară de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Cele mai multe medii obţinute, respectiv 35, au fost între 6 şi 6,99, însă niciun candidat nu a promovat cu media 10. Din totalul absolvenţilor prezenţi la examene, trei au fost eliminaţi pentru tentative de fraudă.

Mediile finale se vor afişa vineri, după soluţionarea contestaţiilor.

Cifrele preliminare indică totuşi o creştere a ratei de promovare în rândul olimpicilor şi al sportivilor, fără a ajunge însă la nivelul anului 2011 (98,82%), ultimul an fără camere video de supraveghere la Bac.

Conform MEN, spre deosebire de sesiunea similară din 2012, când doar 34,21% dintre participanţi au reuşit să treacă examenul de bacalaureat, se observă, pentru acest an, o tendinţă de creştere a procentului de promovare“, se arată în comunicatul ministerului.

Promovare în „cădere liberă“ din 2012

Diferenţa, deşi mică, poate fi explicată şi prin schimbarea variantelor de subiecte date la examene de Română, Matematică, Chimie şi Fizică, diferite în funcţie de profilul studiat: Uman vs Real, Real/Ştiinţele Naturii vs Tehnologic. La Română, a existat o variantă pentru Uman şi alta pentru Real, iar la Matematică a fost introdus al treilea set de subiecte, mult mai uşoare, pentru cei de la profilul Tehnologic.

Din anul 2012, când s-au introdus camerele video la Bacalaureatul special destinat olimpicilor, rata de promovare aproape s-a înjumătăţit: de la 98,82%, în 2011, cifră apropiată de cea din 2009, la 34,21%, în 2012, scădere similară înregistrată si în cazul bacalaureatului tradiţional. În 2008 şi în 2010, toţi elevii au trecut cu bine de Bac-ul olimpicilor, când rata de promovare a fost de 100%, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/grafic-s-au-schimbat-rezultatele-bac-ul-olimpicilor-ultimii-sase-ani-1_51a871fbc7b855ff5643c6d0/index.html

GRAFIC Cum s-au schimbat rezultatele la Bac-ul olimpicilor în ultimii şase ani

Rezultatele preliminare de anul acesta la Bacalaureatul special, dedicat olimpicilor şi sportivilor care participă la competiţii internaţionale, indică o creştere cu aproximativ 15% a ratei de promovare în rândul candidaţilor faţă de 2012, de la 34% la 49%, însă reprezintă o scădere la jumătate faţă de rezultatele înregistrate din 2008 până anul trecut.

UPDATE 18:17 – Fostul ministru al Educaţiei şi actualul consilier prezidenţial, Daniel Funeriu, a comentat pe blogul său în privinţa simplificării subiectelor, în premieră, la bacalaureatul special de anul acesta, spunând că guvernul Ponta „a prevăzut ca elevii de la filiera tehnologică să aibă un bacalaureat mult mai uşor decât cei de la filiera teoretică, cu toate că diploma va fi identică”.

„Altfel spus, un elev bunicel de la tehnologic va avea o medie la bac mai mare decât un elev bun de la filiera teoretică pentru că subiectele vor fi mult mai uşoare. Şi cum Guvernul a aprobat ca media de la bac să fie luată în considerare la intrarea la facultate, cei buni care au făcut filiera teoretică vor fi clasaţi sub cei bunicei care au făcut filiera tehnologică. Din nou se răstoarnă valorile”, a scris Funeriu pe blog.

El mai spune că lucrul acesta se datorează faptului că, în 2009, ministrul Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu, „nu a înscris niciun elev de clasa a IX-a la filiera profesională, deci anul acesta intră la bacalaureat un număr mare de elevi care ar fi trebuit să meargă la profesional şi care, se ştie bine, nu au nicio şansă să ia un bacalaureat pe bune. Se prefac că păstrează forma (camere de luat vederi) dar renunţă la fond: bacalaureatul să fie o diplomă adevărată”.

Din totalul celor 209 de candidaţi care au susţinut în mai 2013 examenele în sesiunea specială de bacalaureat pentru absolvenţii de liceu participanţi la loturile naţionale lărgite care se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale, 104 au promovat, adică 49,76%, arată rezultatele parţiale, înainte de contestaţii, anunţate joi seară de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Cele mai multe medii obţinute, respectiv 35, au fost între 6 şi 6,99, însă niciun candidat nu a promovat cu media 10. Din totalul absolvenţilor prezenţi la examene, trei au fost eliminaţi pentru tentative de fraudă.

Mediile finale se vor afişa vineri, după soluţionarea contestaţiilor.

Cifrele preliminare indică totuşi o creştere a ratei de promovare în rândul olimpicilor şi al sportivilor, fără a ajunge însă la nivelul anului 2011 (98,82%), ultimul an fără camere video de supraveghere la Bac.

Conform MEN, spre deosebire de sesiunea similară din 2012, când doar 34,21% dintre participanţi au reuşit să treacă examenul de bacalaureat, se observă, pentru acest an, o tendinţă de creştere a procentului de promovare“, se arată în comunicatul ministerului.

Promovare în „cădere liberă“ din 2012

Diferenţa, deşi mică, poate fi explicată şi prin schimbarea variantelor de subiecte date la examene de Română, Matematică, Chimie şi Fizică, diferite în funcţie de profilul studiat: Uman vs Real, Real/Ştiinţele Naturii vs Tehnologic. La Română, a existat o variantă pentru Uman şi alta pentru Real, iar la Matematică a fost introdus al treilea set de subiecte, mult mai uşoare, pentru cei de la profilul Tehnologic.

Din anul 2012, când s-au introdus camerele video la Bacalaureatul special destinat olimpicilor, rata de promovare aproape s-a înjumătăţit: de la 98,82%, în 2011, cifră apropiată de cea din 2009, la 34,21%, în 2012, scădere similară înregistrată si în cazul bacalaureatului tradiţional. În 2008 şi în 2010, toţi elevii au trecut cu bine de Bac-ul olimpicilor, când rata de promovare a fost de 100%, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.

Scandal cu sportivi la BAC-ul olimpicilor de anul trecut

În 2012, când la examen s-au înscris 880 de candidaţi, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, s-a declarat surprins de numărul mare al acestora, subliniind că la Centrele Naţionale Olimpice pentru Pregătirea juniorilor activează doar 108 sportivi cu vârsta de bacalaureat.

Mai mult, COSR a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST) şi Ministerului Educaţiei demararea unei investigaţii privind numărul candidaţilor, demersul venind după ce a fost făcută publică rata de promovare înainte de contestaţii, 34,2%, de trei ori mai mică decât cea din 2011.

În replică, Ministerul Educaţiei a precizat că la sesiunea specială a bacalaureatului din 2012 au participat peste 800 de competitori la concursuri sportive. Mai precis, au subliniat reprezentanţii ministerului, doar 47 dintre candidaţii din 2012 sunt competitori la concursuri pe discipline de învăţământ, restul fiind la cele sportive. Ca atare, ministerul a demarat o anchetă, însă rezultatele acesteia, din toamna lui 2012, nu au indicat vreo ilegalitate.

Calendarul Bacalaureatului clasic 2013

În ceea ce priveşte sesiunea pentru restul elevilor, din vară, înscrierile candidaţilor la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2013 au avut loc între 27 şi 31 mai, când se vor încheia şi cursurile.

Probele încep pe 10 iunie şi se încheie pe 5 iulie, iar rezultatele finale, după contestaţii, se vor afişa pe 12 iulie.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/admitere-liceu-2013-uman-vs-real-disciplinele-studiate-functie-profil-1_51a8b267c7b855ff56451977/index.html

ADMITERE LICEU 2013 Uman vs. Real. Disciplinele studiate în funcţie de profil

Atunci când vă alegeţi profilul la liceu trebuie să luaţi în calcul câte ore săptămânale de studiu va trebui să acordaţi fiecărei materii. Am analizat planul-cadru de învăţământ, pentru filiera teoretică, pentru clasele IX-XII şi iată ce am aflat.

În clasele a IX-a şi a X-a, atât profilul uman, cât şi cel real însumează 32 de ore de curs pe săptămână. Indiferent că optaţi pentru filologie sau ştiinţe sociale sau matematică-informatică sau ştiinţele naturii, veţi avea săptămânal două ore de educaţie fizică şi una de consiliere şi orientare (dirigenţie). Diferenţele apar la distribuţia celorlalte materii.

Primii 2 ani de liceu cunosc o repartizare egală a orelor pe materii în cazul profilelor matematică-informatică şi ştiinţele naturii.

Astfel că cei care vor urma unul din aceste două profile, ar trebui să se pregătească săptămânal pentru 14 ore de real (4 de matematică, 3 de fizică, 2 de chimie, 2 de biologie, 1 de informatică şi 2 TIC – – Tehnologia Informaţiei şi Comunicării) şi 16 ore de uman (4 română, 4 limbi străine moderne, 1 de istorie, 1 de geografie, 1 de religie, 1 din aria socio-umană şi 2 de arte – muzică, desen).

În clasele a IX-a şi a X-a, la profilele filologie şi ştiinţe sociale, elevii se vor pregăti săptămânal pentru 19 ore de materii umaniste (4 de română, 1 de latină, 6 de limbi străine moderne, 2 de istorie, 2 de geografie, 2 de socio-umane, 1 de religie sau istoria religiilor, 2 de arte – muzică, desen) şi 8 de real (2 de matematică, 2 de fizică, 1 de chimie, 1 de biologie, 2 de TIC).

Fără arte şi TIC la Mate-info din clasa a XI-a

În clasele a XI-a şi a XII-a, la profilul matematică-informatică, numărul de ore de română scade cu 1, la fel se întâmplă şi cu biologia şi chimia, iar artele şi TIC dispar complet din orar. În schimb va creşte numărul de ore de informatică (la 4 pe săptămână) şi apare un număr de 4 până la 6 ore de curriculum la decizia şcolii, care va fi cel mai probabil îndreptat spre opţionale pe zona de real.

În cazul profilului ştiinţele naturii, numărul de ore de chimie şi biologie se păstrează în clasele XI-XII, ba chiar creşte dacă luăm în considerare că cele 4-6 ore de curriculum la decizia şcolii vor viza şi aceste materii. Dispar complet din orar artele şi TIC, iar numărul de ore de română şi matematică scade cu 1.

O oră de sport în ultimii doi ani de liceu

Dacă vă hotărâţi să optaţi pentru filologie, va trebui să ştiţi că în ultimii 2 ani de liceu veţi face cam 20 de ore de uman pe săptămână, fără să punem la socoteala opţionalele. Apare o materie nouă: literatura universală. Se va păstra o oră de educaţie artistică pe săptămână, în timp ce matematica şi informatica dispar complet. Veţi avea o singură ore de ştiinţe şi una de TIC.

Cei de la Ştiinţe Sociale nu vor face literatură universală, insă li se va mări numărul de ore de istorie şi vor trece prin studii sociale. Matematica rămâne în orar cu 2 ore pe săptămână, identic cu TIC. Celelalte materii de real sunt însă complet absente. În ultimii 2 ani de liceu, la toate cele 4 profile, programa prevede doar o oră de educaţie fizică pe săptămână.

Este util să ţineţi cont de programul-cadru atunci când optaţi pentru profilul pe care să îl urmaţi, deparece este un angajament de 4 ani, pe care trebuie să îl susţineţi. Dacă în gimnaziu competenţele voastre s-au îndreptat spre materii precum româna, istoria, engleza, etc. poate ar trebui să luaţi în considerare un profil umanist. Rezultate bune în gimnaziu la chimie, matematică, fizica, informatică, ar putea să vă sugereze că nu ar fi o idee bună să vă luaţi angajamentul a 18 până la 24 de ore de ştiinţe umaniste, pe săptămână, şi să vă îndreptaţi atenţia spre profilul real.

Voi v-aţi hotărât deja pentru ce profil aţi vrea să optaţi?

http://adevarul.ro/educatie/scoala/a-aparut-ghid-manual-educatie-sexuala-crestina-limba-romana-1_51ab68c5c7b855ff564dc6fc/index.html

A apărut primul ghid-manual de educaţie sexuală creştină în limba română

Primul manual auxiliar de educaţie sexuală din perspectivă creştină, scris de un autor american, a fost tradus şi publicat în România de o asociaţie creştină din Timişoara, „Darul Vieţii”. Ghidul promovează „educaţia pentru castitate“.

Manualul auxiliar „Aspiră. Trăieşte-ţi viaţa! Fii liber!” este un ghid de „educaţie pentru castitate” şi a fost redactat pentru ca elevii să înveţe despre „consecinţele negative ale relaţiilor sexuale la vârste mici şi să li se vorbească despre beneficiile abstinenţei”, se arată într-un comunicat. El reprezintă „o replică demnă la ‘educaţia sexuală’ modernă, bazată pe aspectele exclusiv „mecanice” ale contracepţiei şi actului sexual“, susţin reprezentanţii Asociaţiei.

„Ideea acestui manual scris de autorul şi oratorul american Scott Phelps a pornit de la premisa, verificată deja în SUA şi alte ţări, că este important ca elevilor să li se ofere mesaje clare despre consecinţele negative ale relaţiilor sexuale la vârste mici şi să li se vorbească despre beneficiile abstinenţei (castităţii). Intimitatea sexuală nu trebuie văzută ca o gratificare personală, ci ca o exprimare a dragostei şi angajamentului adulţilor într-o relaţie de durată, prin căsătorie. Aşezarea relaţiilor sexuale în acest cadru îi va încuraja pe adolescenţi să se abţină şi să reziste presiunii conformiste a colegilor“, explică aceştia.

„Nu este un manual religios“

Manualul redă lecţiile prin povestire, brainstorming, interviu, discuţie, jocuri de rol, sau satiră şi se vrea unul ştiinţific, mai spun cei de la Asociaţia „Darul Vieţii“. „Manualul nu este unul religios, argumentaţia fiind întemeiată pe argumente psihologice, de sănătate, educaţionale, relaţionale, sociale şi de comunicare, folosind metoda inductiv-obiectivă, adică elevii analizează ei înşişi avantajele abstinenţei, dar şi pierderile în urma activităţii sexuale premaritale“, se arată în comunicat.

Membrii asociaţiei susţin că acest ghid „a fost folosit cu succes în învăţământul din SUA, contribuind la reducerea ratelor de sarcini şi avorturi adolescentine“.

Manualul a apărut la scurt timp după ce, în contextul discuţiilor despre introducerea unor ore obligatorii de „educaţie sexuală”, peste 70 de organizaţii non-guvernamentale creştine au trimis Ministerului Educaţiei un memoriu în care solicită „oficializarea” programelor de educaţie pentru viaţa intimă bazate pe principiile moral-creştine.

Acesta este un ghid, nefiind un manual obligatoriu acreditat de Ministerului Educaţiei şi ar putea ajunge pe băncile elevilor acolo unde există cursuri opţionale de educaţie sexuală avizate de inspectoratele şcolare, dacă părinţii şi profesorii vor fi de acord cu utilizarea lui.„Părinţii îl pot dărui diriginţilor şi profesorilor de religie ai copiilor lor“, mai spun reprezentanţii „Darul Vieţii“.

Capitolele manualului

1.A trăi viaţa cu un scop. Înţelegerea importanţei de a avea un plan/un scop în viaţă.
2. A fi ferm. Învaţă şi practică rezistenţa faţă de presiunile negative din jur.
3. Gândeşte mai departe. Învaţă să gândeşti în perspectivă şi să evaluezi consecinţele unei vieţi sexuale premature. Incidenţa bolilor venerice.
4. Protejează-ţi mintea. Cum să te protejezi faţă de influenţele/manipulările mass media.
5. Puterea auto-controlului. Avantajele auto-controlului. Libertatea de a decide care le sunt instrumentele ce le vor modela viaţa.

6. Fundamente pentru căsătorie. Recunoaşterea elementelor sănătoase şi a celor distructive pentru o căsătorie.

7. A începe din nou. Importanţa de a ne debarasa de greşelile din trecut, pentru a ne concentra la un nou început.

8. Imaginea de ansamblu. Legătura dintre abstinenţă, realizările şcolare/academice şi oportunităţile de viitor. Recompensele abstinenţei.

 

 

 

 

 

 

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/ismb-1_51a8b7cdc7b855ff56453299/index.html

GHIDUL ADMITERII LA LICEU 2013 Broşura cu ofertele tuturor liceelor din Bucureşti a fost publicată de ISMB

Părinţii şi elevii pot consulta Ghidul Admiterii la Liceu 2013 valabil pentru liceele din Capitală, după ce Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a publicat vineri pe site broşura cu ofertele tuturor instituţiilor, cu o întârziere de aproape o lună faţă de calendarul anunţat oficial.

Broşura admiterii la liceele din Bucureşti în acest an, valabilă pentru anul şcolar 2-13-2014, a fost publicată pe site-ul ISMB, vineri, 31 mai, deşi potrivit calendarului oficial stabilit de Ministerul Educaţiei ghidul trebuia să fie gata de la 1 mai 2013.

Ea ar fi trebuit transmisă liceelor în data de 7 mai 2013, urmând ca în perioada 13-31 mai să aibă loc sesiuni de instruire cu părinţii şi elevii, în fiecare şcoală, pentru prezentarea procedurilor de admitere şi a acestui plan de şcolarizare, astfel încât aceştia să ştie către ce liceu să se îndrepte şi cum să completeze fişele de înscriere.

Mai mult, pe broşura publicată de ISMB pe 31 mai, apar trecute greşit datele la care trebuiau să aibă loc aceste şedinţe de informare cu părinţii (16, 18 şi 19 mai).

Sesiunile de instruire cu părinţii, peste 10 zile

„Au fost probleme cu planul de şcolarizare care a fost aprobat târziu. Noi aveam broşurile gata, dar nu puteam să le publicăm, evident că datele ar fi trebuit updatate. În cel mult 10 zile vor avea loc şi aceste şedinţe cu părinţii pentru informare. Vom comunica zilele şi orele exacte cât mai curând posibil”, a explicat pentru adevarul.ro, inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

 

 

 

 

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/Imbulzeala-colegiul-iulia-hasdeu-examenul-profilul-bilingv-subiecte-primit-limba-engleza-1_51a87064c7b855ff5643be1a/index.html

ADMITERE LICEU 2013 Îmbulzeală la Colegiul „Iulia Haşdeu“, la examenul pentru profilul bilingv. Ce subiecte au primit la limba engleză

Elevii bucureşteni care vor să meargă în toamnă la un liceu bilingv susţin vineri proba de competenţe lingvistice la limbile engleză,germană, spaniolă, italiană şi franceză. Cei mai mulţi copii, peste 900, au ales sădea examenul de engleză la centrul de la Colegiul „Iulia Haşdeu”, unde îmbulzeala a fost atât de mare încât s-a deschis, pe ultima sută de metri, înainte cu o zi, un al doilea centru de examinare.

UPDATE 17.50: Elevii care dau proba orală la limba engleză, la Colegiul ”Iulia Haşdeu” din Capitală, au fost anunţaţi că vor fi luaţi în ordinea prezenţei la centrul de examinare, fără să se mai respecte programarea afişată vineri, după proba scrisă.

Ca atare, cei care sunt la liceu vor putea intra la proba orală mai devreme, în ciuda faptului că erau programaţi pentru ora 20.00, spre exemplu.

Astfel, jumătate din aceştia au dat testul scris la Şcoala generală nr. 56 „Jose Marti” din Capitală. „Mulţi părinţi cred că dacă îşi înscriu copiii la un anumit liceu pentru proba de limbă străină au şanse mai mari să intre la admitere acolo, aşa că au venit şi din alte sectoare la ‘Iulia Haşdeu’ şi mai puţini la Sava, de exemplu”, a explicat pentru adevarul.ro Alexandrina Peter, secretarul Comisiei Municipale de Admitere şi inspector şcolar pentru educaţie permanentă la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Fiindcă la Haşdeu nu există o asemenea capacitate pentru examenul scris, s-a format o subcomisie la Şcoala nr. 56, „Jose Mari”, însă examenul oral se ţine tot la „Iulia Haşdeu”, primii elevi fiind programaţi începând cu ora 11.00.

Din cauza numărului mare de candidaţi, unii copii au aflat că vor intra în examenul oral chiar la opt seara.

Reprezentanţii ISMB au subliniat faptul că pentru admiterea computerizată la liceu nu contează centrul unde elevul dă examenul de limbă străină, proba fiind necesară pentru a bifa admis sau respins pe anexa la fişa de înscriere la un liceu bilingv.

Subiecte unice la nivel de Capitală

Indiferent de centrul de examinare ales de elevii bucureşteni, subiectele au fost unice, pentru fiecare limbă străină.

Subiectele primite la Limba Engleză:

Părinţii şi elevii au aşteptat în ploaie listele pentru proba orală

„Aşteptăm în ploaie să vedem şi noi pe liste când sunt programaţi copiii la examenul oral, fiindcă nu am ştiut ora la care trebuie să se prezinte până când nu au ieşit din examenul scris. Ne-au împărţit între ”Haşdeu” şi Şcoala 56 şi am alergat până la liceu să vedem listele”, spune o mamă care stătea fără umbrelă la intrarea Colegiului Naţional „Iulia Haşdeu”, unde aproape 1.000 de copii s-au înscris la examenul bilingv de engleză.

Cei mai mulţi, atât părinţi cât şi elevi, spun că nu vor să opteze în mod special pentru ”Haşdeu”, la toamnă, însă a fost mai aproape de casă decât celelalte centre din Capitală.

Subiecte ”accesibile”

„Noi locuim în zonă şi ne-a fost mai uşor să venim până aici. Subiectele de la examenul scris ni s-au părut accesibile”, a comentat o elevă care se adăpostea sub o umbrelă împreună cu o prietenă.

Mai sus, pe scări, lângă panoul unde sunt afişate listele cu repartizarea pentru examenul oral, mai mulţi elevi înghesuiţi îşi căutau numele.

„Ştiam că nu le vor afişa mai devreme de proba scrisă. Unii dintre noi vor aştepta mai mult decât ceilalţi, eu sunt programată la 12, mai devreme, dar am o colegă care e programată pe la patru după-amiaza şi trebuie să fim aici cu o oră sau o oră şi jumătate înainte. Unii dintre noi ne ducem înapoi acasă şi ne întoarcem mai târziu”, a explicat Alexandra, una dintre candidatele înscrise la centrul de la „Iulia Haşdeu”.

Un alt părinte care aştepta în ploaie împreună cu fiica sa a explicat că sunt copii veniţi de departe pentru examen şi care nu au timp să se întoarcă acasă şi să revină la timp.

„Nişte colege de-ale mele au plecat să aştepte la un restaurant din apropiere fiindcă sunt programate mai târziu. Eu mai stau aici, fiindcă intru mai devreme şi trebuie să fim din timp la centru”, a spus o elevă.

Carmen Almăşan, directorul Colegiului ”Iulia Haşdeu”, a declarat că nu se aşteptau la cifra de peste 900 de candidaţi înscrişi la centrul de examinare al liceului. „La ora 11:00, când a început examenul, le-am dat drumul înăuntru, în liceu, niciun copil nu aşteaptă afară în ploaie” a explicat Almăşan pentru adevarul.ro.

Mai puţini înscrişi la Colegiul „George Coşbuc”

Un alt părinte nemulţumit de îmbulzeala de la liceu a explicat pentru adevarul.ro că şi-a înscris copilul la Haşdeu tocmai ca să evite o posibilă aglomeraţie la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc”, aflat în apropiere.

„Am crezut că acolo va fi îmbulzeală, însă iată că nu am anticipat corect, poate şi alţi părinţi s-au gândit la fel”, spune mama unui băiat care termină anul acesta clasa a VIII-a.

Faţă de cei aproape 1.000, la „George Coşbuc” sunt înscrişi doar 222 de candidaţi, dintre care 82 sunt elevi care au studiat în clasele V-VIII în cadrul colegiului.

Notele se vor afişa tot la avizier luni, în aceeaşi zi în care se pot depune şi contestaţiile.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/manuale-digitale-1_51a859d8c7b855ff56433e0c/index.html

Editorii reclamă graba Ministerului Educaţiei de a introduce primele manuale digitale din septembrie 2014

Uniunea Editorilor din România a cerut joi Ministerului Educaţiei un răgaz de cel puţin 9-12 luni, faţă de cel de patru luni, pentru a putea scrie, tehnoredacta şi digitaliza noile manuale pentru clasa I şi a II-a. Ministrul Remus Pricopie le-a acordat şase luni, însă a precizat că menţine solicitarea ca primele manuale digitale obligatorii să fie pe băncile elevilor din 15 septembrie 2014.

Preţul manualelor, respectarea drepturilor de autor în cazul cărţilor şcolare online şi suportul pentru accesarea manualelor în format electronic s-au numărat printre aspectele discutate de ministrul Educaţiei Remus Pricopie cu editorii, joi, la Bookfest, la dezbaterea „Educaţia digitală. Începuturi şi pericole”, potrivit Mediafax.

Evenimentul dedicat manualelor digitale a fost organizat de Uniunea Editorilor din România (UER) şi societatea Read Forward, cea care a realizat primul manual digital, după unul tipărit, „Lecţia Verde” (lectiaverde.ro), lansat la 27 martie şi aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Editorii au reclamat că termenele stabilite de minister pentru schimbarea manualelor de clasa I şi clasa a II-a sunt „mult prea sufocante” şi „nu permit o competiţie de calitate, într-un termen rezonabil”.

Ca atare, aceştia i-au propus ministrului Pricopie alocarea unui interval de 9 – 12 luni de la data afişării programei şcolare, metodologiei şi specificaţiilor tehnice pentru scrierea, tehnoredactarea şi digitalizarea proiectelor, în locul termenului de patru luni propus de minister săptămâna trecută.

Editorii au mai atras atenţia că nu au fost furnizate informaţii despre viitoarea platformă pe care se vor regăsi manualele digitale. „Timpul pentru realizarea componentei software este foarte scurt şi riscă să devină şi mai scurt dacă CNEE (Centrul Naţionale de Evaluare şi Examinare din cadrul MEN, n.r.) furnizează date despre www.velro.eu mai târziu de 31 mai 2013. Să se decaleze termenul de depunere a proiectelor pentru evaluare cel puţin cu intervalul de timp trecut de la 31 mai până la clarificarea aşteptată de la CNEE”, spune UER.

Termene amânate de Pricopie

În urma dezbaterii, ministrul a fost de acord cu acordarea unui termen de şase luni editorilor, de la aprobarea documentaţiei, dar şi cu prelungirea perioadei în care metodologia privind noile manuale este în dezbatere publică, până la 15 iunie, în loc de 1 iunie.

Pricopie a mai arătat că propunerea MEN este ca „punctul terminus pentru a introduce obligatoriu manuale digitale să rămână 15 septembrie 2014“ şi că ar trebui să existe manuale digitale din anul şcolar 2013 – 2014, chiar dacă acestea vor fi gata în următorul an calendaristic, prin amânarea termenului de depunere a proiectelor.

„În anul şcolar 2013 – 2014 să avem primele manuale digitale, care nu vor fi obligatoriu utilizate la clasă, pe băncile copiilor, dar vor fi în circuit, vor fi în biblioteci, iar profesorii vor putea să se acomodeze cu ele”, a spus Pricopie, citat de Mediafax.

Editorii vor introducerea tabletelor pentru manualele digitale

Editorii au mai semnalat faptul că metodologia ar acredita din nou, ca şi în perioada 2001 – 2007, introducerea unui prag eliminatoriu la criteriul preţ, măsură care favorizează dumping-ul, scade calitatea manualelor şi produce riscuri în asigurarea lor pe patru-şase ani, cât durează contractul de furnizare.

Ministrul a răspuns că nu se va urmări preţul cel mai mic, în cadrul licitaţiei, ci „preţul corect”.

UER mai atrage atenţia că, potrivit proiectului de metodologie, nu apare nicăieri ideea de tabletă ca platformă ţintă, suportul despre care se vorbeşte fiind desktop-ul, „ca în anii 2000”, pe care să ruleze Windows 7 şi care să aibă 512 MB de memorie ram şi 800 Mhz, însă specificaţiile minime pentru rularea programului Windows 7 sunt de 1 Ghz – procesorul şi de unul sau doi GB memorie ram. „În educaţie nu se folosesc computere minime, ci doar în mediul office. (…) Tabletele sunt cele care revoluţionează utilizarea tehnologiei în educaţie şi nu desktop-urile”, se arată în comunicatul UER.

Ministrul a mai spus în cadrul dezbaterii, privind proiectul de metodologie, că „orice document poate fi îmbunătăţit”.

Gratuitate online condiţionată de drepturile de autor

O altă chestiune ridicată la dezbatere de UER, dar şi de Paul Balogh, managing partner la Read Forward, a fost cea a respectării drepturilor de autor în accesarea manualelor online „În toate ţările în care se respectă drepturile de autor se stabilesc condiţii de plată pentru exploatarea operei în format online, în funcţie de numărul de accesări. Ministerul nu precizează nimic în acest sens, el asigurându-se doar că are dreptul exploatării operei timp de patru-şase ani. Nu apare niciun cuvânt despre securizarea manualelor pe platformele propuse – manuale.edu.ro şi velro.eu”, se arată în comunicatul UER.

Ministrul Educaţiei a comentat punctul de vedere al UER legat de drepturile de autor. „Dacă dreptul asupra unei cărţi îl au, evident, autorul şi editura, eu cred că manualul este şi un bun public. (…) Este o părere personală, verificată cu juridicul, şi eu cred că suntem obligaţi să avem acces liber la manuale, pentru că, altfel, înţeleg că manualul nu mai e manual, este ceva, un secret, sau nu ştiu”, a declarat Pricopie, în cadrul dezbaterii.

Demnitarul a mai precizat că pe el, ca ministru al Educaţiei, îl interesează ca manualele să fie disponibile pe internet pentru ca, în primul rând, profesorii să aibă acces, în orice moment, la toate manualele alternative, ca să poată decide cu care dintre ele va lucra.

„Acum decide pe baza prezentărilor pe care dumneavostră le faceţi în şcoli, la inspectorate, şi, mă rog, eu cred că este mai bine ca profesorul să decidă singur, şi nu în proximitatea reprezentanţilor editurilor şi o spun cu tot respectul aici, în mijlocul editorilor”, a spus ministrul.

Pricopie a mai arătat că este important ca manualele să fie disponibile online şi pentru copiii români din alte ţări, ai căror părinţi „se chinuiesc să facă rost de manuale”.

http://adevarul.ro/educatie/prescolar/video-cazul-exceptional-fetite-varsta-cinci-ani-citit-800-carti-intr-un-singur-an-1_51a860d7c7b855ff564364ad/index.html

VIDEO Cazul excepţional al unei fetiţe în vârstă de cinci ani care a citit peste 800 de cărţi într-un singur an

Ţi s-a întâmplat să începi să citeşti o carte şi să nu apuci să o termini? Ei bine, un exemplu de perseverenţă în acest sens îl oferă Sophia Moss, o fetiţă în vârstă de cinci ani din Louisiana care a reuşit să citească, într-un singur an, 875 de cărţi.

„Îmi place să citesc! Îmi place să citesc toată ziua. Doar în câteva zile nu citesc”, spune micuţa Sophia, care încă este la grădiniţă, relatează wafb.com.

Chiar dacă alţi copii de vârsta ei preferă să se joace, micul „şoarece de bibliotecă” a devorat cele 875 de cărţi pentru clasa întâi de la biblioteca Şcolii Elementare T.S. Cooley Magnet din oraşul Lake Charles. Performanţa de a împrumuta peste 20 de cărţi pe săptămână i-a determinat pe bibliotecari să se gândească la noi achiziţii.

„I-am spus Sophiei că va trebui să comandăm mai multe cărţi pentru biblioteca şcolii pentru că ea le-a citit aproape pe toate. Este destul de neobişnuit ca un copil de grădiniţă să citească atât de multe cărţi într-un singur an. Foarte neobişnuit.”, a declarat Mary Lanier, unul dintre bibliotecari.

Carl, tatăl micuţei Sophia, este la rândul său fascinat de pasiunea fiicei sale pentru lectură. Tatăl a ajutat-o pe Sophia să împrumute cărţi în fiecare săptămână de la biblioteca şcolii, începând cu doar cinci cărţi şi ajungând până la 20. „Îi place să citească şi o face tot timpul”, adaugă şi tatăl ei, care dă de înteles că micuţa stă treză şi noaptea doar pentru a-şi termina lectura preferată.

Mai mult, micuţa de doar cinci ani a scris deja o carte, intitulată „Animalul de companie al Sophiei”, care spune povestea unei broaşte ţestoate cu superputeri. „Eu am scris cartea de una singură, iar tata m-a ajutat să o produc”, povesteşte ea.

Chiar dacă este abia la început, povestea Sophiei este pe cale să devină una măreaţă. Micuţa Sophia are un viitor strălucit în faţă, lucru sesizat şi de tatăl ei, dar şi de bibliotecar. „Este fascinant. Am primit foarte mult ajutor, iar acum mă gândesc că Sophia este pe drumul ei”, crede bibliotecarul Mary Lanier.

http://adevarul.ro/news/politica/ponta-spune-fiul-invata-scoala-privata-considerente-logistice-fiind-aproape-casa-1_51ab668bc7b855ff564dbe6f/index.html

Ponta spune că fiul său învaţă la o şcoală privată din considerente logistice, fiind aproape de casă

Premierul Victor Ponta a declarat că fiul său urmează cursurile unei şcoli private din „considerente logistice”, fiind mai aproape de casă.

Victor Ponta susţine că în zonele urbane şi în Bucureşti nu sunt diferenţe foarte mari între o şcoală privată şi una publică, ci doar între zona urbană şi cea rurală.

„Alegerea şcolii este o opţiune a părinţilor, iar ideea nu este de a face diferenţiere şi de a spune că şcoala privată e mai bună, iar cea publică mai rea, ci mai degrabă de a încerca să faci un tip de concurenţă pozitivă, în aşa fel încât să ridici nivelul şi la o şcoală publică, şi la una privată”, a spus Ponta, la postul Digi 24.

Ponta consideră că, din punct de vedere al taxei de şcolarizare percepute la unitatea la care învaţă fiul său, de circa 7.000 euro, şcoala aceasta nu este „una de top”.

 

 

 

 

http://adevarul.ro/news/bucuresti/1-iunie-guvernul-copiilor-guvern-1_51a9d747c7b855ff5648e435/index.html

Guvernul copiilor s-a reunit de 1 Iunie la Palatul Victoria. A fost „aprobată“ o vacanţă de vară de patru luni

„Guvernul copiilor merituoşi“ s-a reunit, pe 1 Iunie, la Palatul Victoria, prilej cu care a discutat probleme legate de mediul şcolar şi lumea copilăriei, la şedinţă asistând premierul Victor Ponta şi câţiva miniştri, printre care cel al Educaţiei şi Cercetării.

La masa de lucru a Guvernului, în locul miniştrilor şi al consilierilor acestora, s-au aşezat 100 de copii cu rezultate foarte bune la învăţătură, selecţionaţi din mai multe şcoli. În joacă, ei au aprobat în unanimitate ca vacanţa de vară să dureze patru luni, dar au dezbătut aprins şi probleme serioase cu care elevii se confruntă zi de zi, cum ar fi numărul orelor de sport, violenţa în şcoli, protejarea naturii, necesitatatea sau inutilitatea prezenţei unor materii în structura programei şcolare.

La finalul şedinţei Guvernului copiilor, Ponta a spus că miniştrii-copii „au avut idei mult mai bune decât toate guvernele adevărate“, iar unele subiecte dezbătute de aceştia sunt chiar probleme reale.

Întrebat de jurnaliştii prezenţi dacă este de acord cu prelungirea vacanţei de vară, primul-ministru a spus, râzând, că el şi-ar dori asta, dar problema este mult mai complexă.

ƒ„Cu cât înveţi mai mult, cu atât munceşti mai puţin şi eşti plătit mai bine“

„Dacă ar fi după mine, eu tot spun că mai multă vacanţă. Pe de altă parte, însă, trebuie să ne gândim că îi pregătim pe aceşti copii şi după acea pe elevi pentru o competiţie extrem de dură, competiţia pe piaţa muncii, competiţia pentru viaţă. Eu o să rămân întotdeauna în minte cu ce mi-a spus un mare om, actualul preşedinte al Israelului (Shimon Peres-n.r.): «Cu cât înveţi mai mult, cu atât munceşti mai puţin şi eşti plătit mai bine». Încerc să-i conving şi pe copiii mei – nu reuşesc întotdeauna, e adevărat – şi cred că niciun părinte nu reuşeşte în totalitate, dar e o realitate“, a spus Ponta.

Şedinţa Guvernului copiilor merituoşi a fost precedată de alte activităţi dedicate Zilei Copilului, acestea desfăşurându-se în curtea Palatului Victoria. Copiii s-au putut juca liber prin curtea Guvernului, au desenat pe asfalt, s-au plimbat cu bicicletele, au jucat baschet şi au scris bileţele cu dorinţele lor pe care le-au lipit pe un panou ca să le citească Victor Ponta. Animatorii, prinţese, prinţi şi clovni au înveselit atmosfera, au lansat diferite concursuri , au dansat şi au împărţit bomboane şi baloane copiilor prezenţi.

Premierul a intrat în această lume a copiilor însoţit de soţia sa, Daciana Sârbu, şi fiica Irina şi s-a fotografiat cu cei prezenţi, a citit dorinţele, a privit desenele şi a asistat la jocuri cu mingea.

La finalul plimbării prin curtea Palatului Victoria, jurnaliştii l-au întrebat dacă va păstra coşul de baschet şi hamacul amplasate cu această ocazie pe peluza Guvernului.

„Păstram coşul, păstrăm hamacul, mai trimitem câte un ministru să mai stea să se mai gândească în hamac. Nu, păstrăm ideea şi sper că de-acum încolo, în zilele acestea mai speciale, fie că e vorba de 1 Decembrie, fie că e vorba de 1 Iunie, să rămână o tradiţie pentru clădirea Guvernului, o mai umanizăm, aşa, parcă începe să aibă un pic de viaţă“, a spus primul-ministru.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013060387165/Social/Ponta-sustine-ca-nu-are-bani-pentru-cresterea-alocatiilor-copiilor.html

Ponta susține că nu are bani pentru creșterea alocațiilor copiilor

Premierul Victor Ponta a declarat la emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24 că impactul bugetar al creșterii alocației pentru copii de la 42 de lei cât este în prezent la 52 de lei înseamnă 1,4 miliarde de lei, ceea ce înseamnă foarte mult pentru buget.

Victor Ponta a făcut referire și la decizia Curții Constituționale care a stabilit că nivelul alocației nu poate fi diferit, întrucât este un drept al copilului și nu ține de venitul părinților.

„Sunt părinți pentru care cei 42 de lei nu contează, pentru alții e o sursă esențială. Curtea Constituțională a decis că alocația nu poate fi diferită. În măsura în care și ministrul Muncii a venit cu un calcul – să se treacă la 52 de lei – a reieșit 1,4 miliarde de lei primul impact pe buget. Impactul bugetar e foarte mare și poate găsim o altă metodă în spiritul Curții Constituționale pentru că vor fi părinți care vor spune 10 lei în plus nu mă interesează, și sunt alții care spun că îmi trebuie cei 10 lei, dar oricum nu îmi ajung. Soluțiile creative sunt cele realiste. Pentru că altfel să spui dă mai mulți bani, ne întoarcem la vechea problemă: de unde îi dai”, a spus Victor Ponta.

În prezent, alocația pentru copii este de 42 de lei lunar, iar cuantumul nu a mai fost crescut din 2008.

 

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013060387179/Actualitate/Minciuna-din-cartile-comuniste-de-istorie-Rascoala-din-1907.html

Minciuna din cărțile comuniste de istorie: „Răscoala din 1907”

Decenii la rând, generații întregi de elevi au fost obligate să învețe, din cărțile comuniste de istorie, despre „Marea Răscoală din 1907”. În lecțiile dedicate acestei cumplite revolte sociale, manualele vorbeau despre „exploatarea nemiloasă a țăranilor nevoiași”, despre „sărăcia fără margini” în care burghezo-moșierimea îi obliga să trăiască, precum și despre „înăbușirea în sânge” a unei revolte care zguduise, atunci, întreaga societate. Acestor relatări dramatice li se adăugau și diverse texte literare, declarate „lecturi obligatorii”, în care câțiva scriitori, uitați acum, povesteau despre boierii care le puneau botnițe năcăjiților de țărani epuizați de foame, pe care-i obligau să muncească pe moșiile lor. Iar peste toate acestea, pentru ca povestea să fie cât mai dramatică, s-a mai vorbit și despre 11.000 de țărani uciși de forțele armate care au reprimat răscoala trăgând cu tunurile asupra unor sate pe care le-au șters de pe fața pământului. Acum, nimeni nu mai discută despre acest episod dramatic al istoriei noastre recente, la fel cum nu nimeni nu mai discută despre greva de la Lupeni din anul 1929 ori despre greva ceferiștilor de la Grivița Roșie din 1933. Iar asta dintr-un motiv foarte simplu, pe care l-am aflat abia după căderea regimului comunist din țara noastră: toate aceste povești, oricât de cumplite ar părea ele, au fost doar niște minciuni grosolane, elemente de propagandă politică care au avut foarte puține legături cu adevărul.
Minciuna dintr-un tablou celebru
Pe vremea comuniștilor, lecțiile de istorie dedicate „Marii răscoale” erau ilustrate, obligatoriu, cu un tablou pictat de Octav Băncilă și numit simplu „1907”. Un tablou ciudat, altfel bine realizat, care conține, totuși, o absurditate pe care foarte puțini privitori o sesizează. Este vorba despre personajul din prim-plan, un țăran care fuge, cu ochii holbați de teamă, de gloanțele care deja l-au rănit grav, probabil mortal, pe un consătean al lui, care se prăbușește împușcat în gât. Absurditatea acestei scene dramatice constă în faptul că, în loc să fugă de proiectilele ucigașe, omul aleargă, contrar oricărei logici, exact spre locul de unde ar putea să-i vină și lui moartea. O imagine, cumplită, menită să impresioneze privitorul și să-i transmită ura față de „burghezo-moșierimea” asupritoare. Așadar un tablou care, deși reprezintă o scenă lipsită de orice noimă, de fapt o minciună grosolană spusă prin intermediul artei plastice, a fost utilizată ca mijloc de propagandă. Iar pentru ca mesajul propagandistic să fie și mai percutant, încă de la început s-a tot spus că acea scenă ar reprezenta un episod real, petrecut în județul Vaslui. În realitate, tabloul „1907” este doar un fals propagandistic. O minciună explicată prin faptul, cunoscut doar de biografii pictorului, că Octav Băncilă era fratele Sofiei Nădejde. Iar aceasta era soția agitatorului socialist Ioan Nădejde, un fost profesoraș destituit din învățământ exact pentru că făcea propagandă marxistă în rândul elevilor din școala primară. Dar, chiar și așa, pur propagandistic, tabloul lui Băncilă a rămas, până în ziua de azi, ilustrația „clasică” a „Marii Răscoale din 1907”.
O istorie deosebit de complexă
Propaganda comunistă a vorbit, decenii la rând, despre sărăcia cumplită în care trăiau țăranii noștri în primii ani ai secolului XX. Apoi, politrucii comuniști au început să vorbească despre „conștiința de clasă” a țărănimii iar la un moment dat, Ceaușescu a boscorodit câte ceva despre „Revoluția din 1907”. De fapt, la fel ca în multe alte cazuri, și în această privință comuniștii au mințit iar adevărul a fost cu mult mai complicat decât era el prezentat în toate discursurile propagandistice. Discursuri care ne mai spuneau și că toți cei 11.000 de țărani care au fost uciși, atunci, în 1907, au murit având pe buze cuvintele „Noi vrem pământ”. Adevărul este că, de fapt, nu pământul era cel care le lipsea. Conform unor studii ale economiștilor vremii, atunci, în primii ani ai sec.XX, circa 51,3 la sută din terenul arabil al țării se afla în proprietatea țăranilor. Dar ceea ce le lipsea, cu adevărat, acestora era posibilitatea de a-și folosi pământul în mod eficient. Eficiență pe care o atingeau arendașii, greci sau evrei care, veniți de obicei din vestul Europei, aduceau cu ei cele mai moderne tehnici agricole. De fapt condițiile socio-economice din acea perioadă erau cam aceleași cu acelea prezente și pe alte meleaguri, prin țările învecinate. Condiții care proveneau mai ales de tentativele de modernizare a societății. Dar asta nu a fost tot. Tot comuniștii ne mai spuneau că, în 1907, țăranii mureau de foame. Nimic mai fals: anul agricol anterior, unul extrem de rodnic, adusese niște recolte deosebit de bogate.
Dar, dincolo de aceste aspecte, au mai existat niște cauze pe care comuniștii, așadar și manualele lor de istorie, s-au ferit, mai ceva ca dracul de tămâie, să le recunoască. Este vorba atât despre activitatea unor cercuri autohtone socialiste de orientare marxistă cât și despre instigatorii bolșevici care, veniți de pe meleaguri străine, au avut un rol deosebit de important atât în declanșarea cât și în desfășurarea acelor revolte, așa-zis țărănești. Analizând acest aspect în lucrarea „Istoria loviturilor de stat din România”, Alex Mihai Stoenescu menționează, în Volumul II că, în acea perioadă „șeful din umbră al activităților socialiste antiromânești a fost Cristian Racovski. Revoluționar de profesie și beneficiar al toleranței politice de la noi, acesta nu a încetat, nici o clipă, să organizeze structuri antistatale pe teritoriul României, ca urmare a ordinelor primite de la Lenin și Troțki. Ei plănuiseră declanșarea unei revoluții pe spații largi europene și, la nivel european, vedeau o legătură strânsă între provocarea mișcărilor anarhiste pe care le aveau în vedere pentru Rusia și cele din statele vecine”. De fapt, în 1905, în Rusia chiar avusese loc o încercare de „revoluție” care fusese însă înăbușită de regimul țarist. Iar o bună parte dintre activiștii care puseseră la cale acea revoltă eșuată se refugiaseră în zonele estice ale țării noastre, exact în zonele din care aveau să apară primele scântei ale răzmeriței din 1907. Lucru cu atât mai clar cu cât, în anul 1906, o grupare condusă, din umbră, de către același Cristian Racovski a încercat să introducă în țară, prin Dobrogea, circa 50.000 de puști, transport capturat, însă de autoritățile românești. Alex Mihai Stoenescu mai afirmă că, de fapt, Racovski însuși a recunoscut, într-o autobiografie, că răscoala din 1907 din România s-a produs sub influența de netăgăduit a mișcărilor similare din Rusia. Iar toate acestea au și fost confirmate în cursul anchetelor efectuate de către autoritățile vremii, care au arestat și condamnat mai multe grupuri de asemenea „agitatori” străini. Tabloul lui Octav Băncilă ne prezintă niște țărani jerpeliți, îmbrăcați în zdrențe. Iar „izvoarele literare” afirmă că ei s-au luptat cu mâinile goale, ori înarmați cel mult cu furci și coase împotriva unor militari înarmați până în dinți. Anchetele vremii au menționat, însă, foarte multe cazuri în care „țăranii” au fost, și ei, înarmați cu arme de foc, cu care i-au atacat pe reprezentanții autorităților, dintre care mulți au fost grav răniți ori chiar uciși. Începută în Moldova, în jurul Vasluiului, revolta s-a răspândit mai apoi, în forme deosebit de violente, în județele din sudul țării. Acolo, autoritățile au raportat existența altor agitatori marxiști străini, îndeosebi bulgari. Iar acolo, în sudul țării, evenimentele au luat adeseori o turnură de-a dreptul criminală. Țăranul speriat care alerga disperat exact spre gloanțele ucigașe a fost o ficțiune care a existat doar în mintea și sub penelul lui Octav Băncilă. În anumite zone, atât din Moldova cât și ți județele sudice, răsculații s-au dedat la acțiuni de o violență sălbatică, în cursul cărora victimele, de obicei arendași ori reprezentanți mai mărunți ai autorităților locale, au fost uciși iar cadavrele lor au fost profanate. Motiv pentru care forțele de ordine, inclusiv Armata, au deschis focul mai ales în cazurile în care răsculații astfel instigați, și de foarte multe ori aflați sub influența alcoolului, s-au dedat la asemenea crime odioase. De fapt au existat și cazuri în care obștile sătești s-au organizat și au luptat, cot la cot cu autoritățile, împotriva unor asemenea bande de răufăcători care se pretindeau a fi răsculați.
Bilanțul

Ideologii din vremea regimului comunist au afirmat decenii la rând, că atunci, în cursul răscoalelor din 1907 ar fi fost uciși exact 11.000 de țărani. La fel ca tabloul lui Octav Băncilă, și această cifră s-a dovedit a fi tot o minciună propagandistică. Conform rapoartelor întocmite de autoritățile vremii, în cursul „Răscoalei din 1907” care a durat, efectiv între 28 martie și 5 aprilie, s-au înregistrat, în toată țara, 421 de morți, circa 112 răniți și 1751 de arestați. Oricum ar fi și oricum le-am socoti, aceste cifre sunt departe de cei 11.000 de morți de care vorbeau comuniștii. De fapt asta nici nu ar trebui să ne mire prea mult. Minciunile propagandistice au circulat și mult mai aproape de zilele noastre: în decembrie 1989 soții Ceaușescu au fost acuzați că ar fi provocat moartea a circa 60.000 de români. Adevărul este cel pe care-l știm: Ceaușescu este vinovat de moartea a circa 400 de oameni, în timp ce restul de aproximativ o mie au murit în luptele cu inexistenții „teroriști” inventați de Ion Iliescu. Asta este: propagandă de stânga, propagandă de dreapta… tot un drac.

Un vechi proverb spune că „minciuna are picioare scurte”. Bineînțeles că, le fel ca multe alte proverbe și acesta este doar parțial adevărat. Iar asta pentru că minciuna comunistă privitoare la „Marea Răscoală din 1907” are picioarele îndeajuns de lungi încât să alerge sprintenă chiar și acum, în zilele noastre. Zile în care multă lume încă mai crede că „boierii le puneau țăranilor botnițe” dar și că „țărăniștii lui Coposu și ai lui Rațiu” au tras cu tunurile în țăranii răsculați în anul 1907.

 

http://www.cronicaromana.ro/2013/05/31/rezultate-dezatruoase-la-bacalaureatul-olimpicilor/?ref=srctt

Rezultate dezatruoase la bacalaureatul olimpicilor

Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, profesorul Horia Toma, un număr de 104 dintre cei 209 candidaţi care au susţinut bacalaureatul în sesiunea specială organizată anul acesta la Ploieşti au reuşit să promoveze acest examen.

Horia Toma a mai spus că trei dintre candidaţi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă, examenul desfăşurându-se în săli dotate cu camere de supraveghere, informează Mediafax.

Rezultatele afişate, joi, la sediul Colegiului Naţional “Mihai Viteazul” din Ploieşti, unde s-a organizat sesiunea specială de bacalaureat, arată că patru dintre candidaţi au obţinut note de 10 la examenul de matematică-informatică, în timp la aceeaşi probă alţi candidaţi au primit note precum 1,20 sau 1,45.

Cea mai mare medie obţinută la acest examen a fost de 9,83, candidatul cu această medie obţinând 9,50 la examenul de limba română şi 10 la examenele de matematică şi anatomie.

Jumătate dintre absolvenţii de liceu care au susţinut examene în sesiunea specială de bacalaureat 2013, care s-a desfăşurat la Ploieşti, au picat bacalaureatul, unii reuşind să obţină, la matematică, note de 1,20 sau 1,45, trei candidaţi fiind eliminaţi pentru fraudarea examenului.

Cea mai mic notă cu care un candidat a promovat acest examen a fost 6,00, medie obţinută din notele 5,75 la limba română, 5,25 la limba engleză şi 7,00 la geografie.

Potrivit Ministerului Educaţiei, procentul de promovabilitate la sesiunea specială a bacalaureatului 2013, pentru absolvenţii de liceu participanţi la loturile naţionale lărgite care se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale, este de 49,76 la sută.

Cele mai multe medii obţinute, respectiv 35, au fost între 6 şi 6.99, iar alte 28 de medii au fost între 7 şi 7.99. Medii între 9 şi 9.99 au luat 24 de candidaţi, iar între 8 şi 8.99, 17 dintre absolvenţii de liceu prezenţi. La această sesiune, niciun candidat nu a promovat cu media 10.

Trei dintre absolvenţii prezenţi la examene au fost eliminaţi pentru tentative de fraudă.

La sesiunea similară din 2012, doar 34,21% dintre participanţi au reuşit să treacă examenul de bacalaureat.

Un număr de 209 elevi din toată ţara care în perioada când se va organiza bacalaureatul vor participa la olimpiade sau concursuri sportive internaţionale şi nu vor fi în ţară au susţinut, la Ploieşti, sesiunea specială de bacalaureat, printre candidaţi numărându-se un etnic german şi patru maghiari.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/maine-incepe-inscrierea-la-gradinita-afla-care-sunt-criteriile-de-departajare-1040403.html

Mâine începe înscrierea la grădiniţă. Află care sunt criteriile de departajare

Înscrierea copiilor care merg pentru prima oară la grădiniţă în anul şcolar 2013-2014 se face începând de mâine, 3 iunie, şi se va încheia pe 21 iunie, urmând ca pe 25 iunie să fie afişate locurile rămase libere după această perioadă.

Reînscrierea copiilor în grădiniţe pentru anul şcolar viitor a avut loc între 16 şi 31 mai, potrivit unei note publicate pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Înscrierea copiilor la grădiniţă se va face de luni până vineri, între orele 8,00 şi 18,00.

Criteriile de departajare pe care grădiniţele le aplică atunci când sunt mai mulţi copii pe un loc sunt: apropierea de domiciliul copilului, existenţa unui frate sau soră a copilului înmatriculat/ă în unitatea de învăţământ, existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, întreţinător unic de familie.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bac-2013-subiecte-diferentiate-pentru-elevii-din-liceele-rusinii-funeriu-guvernul-fr-1.html

BAC 2013. Subiecte diferențiate pentru elevii din „LICEELE RUȘINII”. Funeriu: „Guvernul FRAUDEAZĂ examenul înainte de a începe”

Pentru elevii de clasa a XII-a de la liceele tehnologice, unde media de intrare coboară în unele cazuri până la nota 3, Bacalaureatul de anul acesta va fi ceva mai la matematică, fizică și chimie. Cu toate acestea, în privința dimplomei de Bac, vor fi pe picior de egalitate cu restul colegilor, un lucru care, spune Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, le va permite elevilor slabi să-i surclaseze pe colegii lor mai buni la admiterea la facultate.

Modificarea s-a făcut fără mare tam-tam, astfel că nici măcar dascălii nu și-au anunțat elevii.

Deși modelele de subiecte pentru Bacalaureat publicate pe site-ul ministerului Educației, în octombrie 2012, conțineau două tipuri de cerințe la matematică, fizică și chimie, unele pentru filiera tehnologică, altele pentru cea teoretică, a lipsit un anunț public, care să tranșeze problema.

Explicațiile au venit abia odată cu sesiunea specială de bacalaureat, când elevii s-au trezit că primesc subiecte diferite la probele scrise. Iar cea care a regizat întreaga poveste este Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, care, în luna august a anului trecut, imediat după dezastrul înregistrat la Bacalaureat, a luat măsuri pentru a crește procentul de promovabilitate.

Andronescu a aprobat, printr-un ordin de ministru, diferențierea subiectelor de examen, evitând însă să vorbească public despre acestă decizie. Lucrurile n-ar fi atât de grave însă, dacă elevii ar primi și diplome diferite, care să ateste că au dat un examen mai ușor și, prin urmare, ar trebui să aibă un acces mai restrâns la studii superioare.

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, crede că scopul acestor modificări este creșterea cu orice preț a ratei de promovabilitate la Bacalaureat, care a scăduz dramatic, începând cu 2011, odată cu introducerea camerelor de supraveghere video.

“Guvernul Ponta a fraudat bacalaureatul înainte ca acesta să înceapă: a prevăzut ca elevii de la filiera tehnologică să aibă un bacalaureat mult mai ușor decât cei de la filiera teoretică, cu toate că diploma va fi identică. Altfel spus, un elev bunicel de la tehnologic va avea o medie la bac mai mare decât un elev bun de la filiera teoretică pentru că subiectele vor fi mult mai ușoare. Și cum Guvernul a aprobat ca media de la bac să fie luată în considerare la intrarea la facultate, cei buni care au făcut filiera teoretică vor fi clasați sub cei bunicei care au făcut filiera tehnologică. Din nou se răstoarnă valorile”, a explicat Funeriu, pe blogul său.

http://www.gandul.info/stiri/cele-mai-scumpe-scoli-si-gradinite-private-din-romania-factura-pana-la-19-000-de-euro-an-10910082

Cele mai scumpe ŞCOLI şi GRĂDINIŢE PRIVATE din România. Factura: până la 19.000 de euro/an

Cu alte metode de predare şi cursuri ţinute de cele mai multe ori într-o limbă străină, şcolile particulare prind teren în România. De la an la an, numărul elevilor care freventează cursurile unei şcoli particulare a crescut considerabil. Dacă în 2010 erau aproximativ 60.000 de elevi, în 2013 numărul elevilor care care urmează cursurile la particular a ajuns la aproape 100.000.

Mai exact, conform Registrului Naţional al Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar Particular din România, în ţara noastră sunt acreditate 985 de şcoli particulare la care învaţă peste 98.000 de elevi.

Multe dintre aceste şcoli orgranizează toate formele de învăţământ, în timp ce altele au numai învăţământ preşcolar.

Cei mai mulţi elevi care învaţă la particular sunt înmatriculaţi la grădiniţă – 20.444, la învăţământul liceal – 20.922 şi la învăţământul postliceal- 47.911.

Cele mai scumpe şcoli particulare, în Bucureşti

Chiar dacă funcţionează după aceeaşi programă şcolară ca şi şcolile de stat, şcolile particulare îşi stabilesc fiecare costurile anuale pe care le plătesc elevii, dar şi modul în care sunt admişi elevii.

„Fiecare şcoală îşi stabileşte taxele, mai ales că ele sunt toate unităţi non-profit”, a spus Şerban Iosifescu, preşedintele ARACIP, autoritatea care acrediteaza şcolile.

Cele mai scumpe şcoli particulare sunt în Capitală, unde costul unui an de studiu ajunge pentru liceu şi la 19.000 de euro/an.

Şcoala Internaţională Americană din Bucureşti, Şcola Internaţională „Mark Twain”, Şcoala Genesis, Şcoala Cambridge din Capitală, Liceul Internaţional de Informatică sunt în topul şcolilor cu cele mai mari preţuri.

La Şcoala Internaţională Americană din Bucureşti, părinţii plătesc 18.300 de euro pe an pentru clasele I-VIII şi 19.500 euro pentru liceu.

La Şcoala Internaţională Mark Twain, un an de studiu la gimnaziu costă 8.500 de euro, în timp ce pentru liceu ajunge la 9.000 de euro.

Grădiniţă de 5.400 de euro/an

O altă şcoală scumpă este Şcoala Internaţională din Bucureşti, unde costurile pentru un an de studiu cresc progresiv odată cu anii de studiu. Dacă la grădiniţă un an de studiu ajunge la 5.400 euro, la gimnaziu părinţii vor plăti între 7.500 de euro şi 8.000 de euro, iar la liceu 8.950 de euro.

Costurile unui an de studiu la Cambridge School of Bucharest pornesc de la 3.800 euro/an la grădiniţă şi ajung la 5.800 euro/an la liceu.

O altă şcoală particulară cu preţuri mari este Şcoala Internaţională pentru Educaţie Primară, unde un an la clasele primare ajunge la 12.950 euro.

Pentru Şcoala Lauder-Reut, părinţii plătesc pentru o lună de cursuri între 550 euro/lună pentru a şcoala primară şi peste 600 euro la gimnaziu şi liceu.

Un an de studiu la Şcoala Little London variază în funcţie de nivelul de studii – de la 3.250 la 6.400 de euro/an.

 

 

 

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/guvernul-copiilor-s-a-reunit-la-palatul-victoria-ponta-1040332.html

Guvernul copiilor s-a reunit la Palatul Victoria. Ponta: „Au avut idei mult mai bune decât toate guvernele adevărate”

Reunit azi la Palatul Victoria, cu ocazia Zilei Copilului, „Guvernul copiilor merituoși” a discutat probleme legate de mediul școlar, la ședință participând și premierul Victor Ponta, dar și ministrul Educației și ministrul Cercetării.

Cei aproximativ 100 de copii cu rezultate foarte bune selecționați din mai multe școli s-au așezat în sala de ședințe a Guvernului, acolo unde, în timpul anului stau miniștrii și secretarii de stat.

În joacă, ei au aprobat în unanimitate ca vacanţa de vară să dureze patru luni, dar au dezbătut aprins şi probleme serioase cu care elevii se confruntă zi de zi, cum ar fi numărul orelor de sport, violenţa în şcoli, protejarea naturii, necesitatatea sau inutilitatea prezenţei unor materii în structura programei şcolare, informează Mediafax.ro.

La finalul acestei ședințe, premierul a afirmat că miniştrii-copii „au avut idei mult mai bune decât toate guvernele adevărate”.

Întrebat de jurnaliști dacă este de acord cu prelungurea vacanței de vară, premierul a răspuns: „Dacă ar fi după mine, eu tot spun că mai multă vacanţă. Pe de altă parte, însă, trebuie să ne gândim că îi pregătim pe aceşti copii şi după acea pe elevi pentru o competiţie extrem de dură, competiţia pe piaţa muncii, competiţia pentru viaţă. Eu o să rămân întotdeauna în minte cu ce mi-a spus un mare om, actualul preşedinte al Israelului (Shimon Peres-n.r.): Cu cât înveţi mai mult, cu atât munceşti mai puţin şi eşti plătit mai bine. Încerc să-i conving şi pe copiii mei – nu reuşesc întotdeauna, e adevărat – şi cred că niciun părinte nu reuşeşte în totalitate, dar e o realitate”, a spus Ponta.

Înainte de ședință, copiii s-au jucat în curtea Palatului Victoria, au desenat pe asfalt, s-au plimbat cu bicicletele, au jucat baschet şi au scris bileţele cu dorinţele lor pe care le-au lipit pe un panou ca să le citească Victor Ponta. Premierul a participat la aceste activități, însoțit de soția sa, Daciana Sârbu și fiica lor, Irina.

Întrebat dacă va păstra coşul de baschet şi hamacul amplasate cu această ocazie pe peluza Guvernului, Ponta a răspuns: „Păstram coşul, păstrăm hamacul, mai trimitem câte un ministru să mai stea să se mai gândească în hamac. Nu, păstrăm ideea şi sper că de-acum încolo, în zilele acestea mai speciale, fie că e vorba de 1 Decembrie, fie că e vorba de 1 Iunie, să rămână o tradiţie pentru clădirea Guvernului, o mai umanizăm, aşa, parcă începe să aibă un pic de viaţă”, a spus primul-ministru, potrivit mediafax.ro.

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/rezultate-bacalaureat-2013-sportivi-1040281.html

BACALAUREAT 2013. Sportivii au picat pe capete la Bac-ul olimpicilor

Nu-i întrece nimeni la atletism, canotaj sau baschet, dar la examenul maturității, campionii țării s-au făcut de tot râsul

Rezultatele recent obţinute la Bacalaureat de absolvenţii de liceu care se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale din vară au „şifonat” iremediabil re putaţia acestei se siuni de examen, considerată pe vremuri reţeta sigură de a promova Bac-ul.

Doar jumătate dintre cei 209 candidaţi care au susţinut mai devreme examenul maturităţii au obţinut medii de trecere, cei mai mulţi mândrindu-se cu note între şase şi şapte.

Cele mai slabe note s-au înregistrat la matematică, unde câţiva elevi, obişnuiţi să doboare recorduri sportive, au reuşit performanţa de a lua note de 1,25 sau 1,45. Nimeni n-a terminat cu zece pe linie, dar Alexandru Bolun duţ, care va partici pa, în vară, la Olimpiada Internaţională de Biologie din Elveţia, s-a apropiat destul de mult. „Am luat 9,83 şi, în afară de limba română, subiectele mi s-au părut destul de uşurele, chiar şi la matematică. Cred că reuşita mea se datorează faptului că am învăţat constant în toţi anii de liceu”, explică băiatul, elev al Liceului de Informatică “Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca.

„Nu au timp să înveţe”

Cei picaţi mai au o şansă, la sesiunea de toamnă a Bac-ului. Dascălii spun însă că dezastrul ar fi putut fi evitat dacă aceşti elevi, majoritatea sportivi, ar fi primit subiecte croite pe măsura puterilor lor.

„Ar trebui să aibă un examen mai accesibil, pentru că, spre deosebire de ceilalţi elevi care n-au altă treabă decât să înveţe, ei petrec luni de zile în cantonament. Nu le poţi cere să facă performanţă sportivă, să exceleze şi la învăţătură”, spune Ingrid Istrate, directoarea clubului sportiv CSM Oneşti.

Aceasta dă exemplul gimnastei Dianei Chelaru, care, deşi nu a promovat sesiunea specială de Bac de anul trecut, a reuşit să obţină medalia de bronz alături de echipa de gimnastică a României la Jocurile Olimpice de la Londra. „Sportivii au nevoie de un examen care să vină în ajutorul lor, nu să-i încurce”, mai arată Ingrid Istrate.

Pe de altă parte, Andrei Dobre, profesor de matematică din Ploieşti, crede că, pe undeva, şi părinţii sunt vinovaţi:„În loc să-i îndrume spre un colegiu sportiv, părinţii insistă să termine un liceu normal, ca să aibă şi o diplomă în alt domeniu”.

Interesant este că, în 2011, cu un an înainte de introducerea camerelor video la „Bac-ul olimpicilor”, promovabilitatea a fost de circa 90%.

Noutatea Bac-ului 2013: subiecte diferenţiate

Sesiunea specială de Bac a reprezentat o surpriză şi pentru elevii care vor da examenul maturităţii în vară.

După ce au văzut subiectele primite de olimpici, elevii de la liceele tehnologice au răsuflat uşuraţi: vor avea de rezolvat cerinţe mai uşoare la matematică, chimie şi fizică. O măsură aprobată de Ecaterina Andronescu, fosta şefă de la Educaţie, printr-un ordin de ministru publicat fără prea mare tam-tam, în august 2012.

Profesorii spun însă că se aşteptau la acest lucru, pentru că nu doar modelele de subiecte publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei, ci şi cele date la simulări au fost diferenţiate.

”Se vede cu ochiul liber diferenţa. Dacă se va da aşa şi la Bac, cred că vor lua note de trecere mai mulţi elevi decât anul trecut”, spune profesorul de matematică Andrei Dobre. Deşi elevii liceelor tehnologice, care înregistrează anual cele mai mici rate de promovabilitate la Bac, vor da un examen mai uşor decât cei de la profil teoretic, diplomele vor fi aceleaşi pentru toată lumea. Criticii acestei măsuri spun că se va duce la o gravă situaţie de inegalitate între elevi.

REZULTATE BACALAUREAT 2013

CEL MAI CITIT PORTAL DIN ROMANIA ÎȚI PREZINTĂ: Probe bacalaureat 2013, cele mai interesante știri despre BACALAUREAT 2013 și REZULTATE BACALAUREAT 2013

 

 

 

 

http://www.gandul.info/stiri/esarfe-cu-numele-lui-vasile-blaga-pentru-absolventii-liceului-lucian-blaga-din-bucuresti-10917897

Eşarfe cu numele lui „Vasile Blaga” pentru absolvenţii Liceului „Lucian Blaga” din Bucureşti

Situaţie ridicolă la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Bucureşti, unde elevii clasei a XII-a au primit, pentru festivitatea de absolvire, eşarfe pe care era scris numele Vasile Blaga, în loc de cel al poetului.

Elevii de clasa a XII-a ai Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, situat în sectorul 2 al Capitalei, au fost obligaţi să poarte la festivitatea de absolvire robe cu eşarfe inscripţionate cu numele şefului PDL, Vasile Blaga. Greşeala este a firmei care a inscripţionat articolele de îmbrăcăminte.

„Când au venit robele şi eşarfele, nu erau înscripţionate cum trebuie, în sensul în care în loc să scrie ‘Lucian Blaga’ scria ‘Vasile Blaga'”, a declarat un absolvent al liceului în cauză la Realitatea TV.

Conducerea liceului nu a luat nicio poziţie faţă de această situaţie, mai susţine tânărul. Elevii au găsit însă o soluţie pentru a ieşi din „penibil”: au întors eşarfele invers, pentru a nu se vedea scrisul.

Până la această oră nu a putut fi obţinut un punct de vedere al conducerii liceului.

Inspectoratul Municipiului Bucureşti nu are cunoştinţă de această situaţie, dar spune că o va analiza.

„Nu ştiu nimic despre asta. Vedem mâine despre ce este vorba şi vom analiza”, a declarat pentru gândul Daniel Mălăelea, inspector şcolar general adjunct. „Poate a fost o greşeală (inscripţionarea eşarfelor cu numele lui Vasile Blaga n.r.)”, a mai spus acesta.

 

 

 

 

 

 

http://www.puterea.ro/articol/diplomele_spiru_haret_ministerul_educatiei_a_pierdut_definitiv_75_000_de_pr

DIPLOMELE SPIRU HARET. Ministerul Educaţiei a pierdut definitiv 75.000 de procese cu absolvenţii universităţii particulare

Ministerul Educaţiei este obligat de 75.000 de hotărâri definitive şi irevocabile să recunoască studiile absolvenţilor Universităţii „Spiru Haret”. Ministerul Educaţiei şi instituţia de învăţământ superior particulară sunt obligate să elibereze diplomele de licenţă ale absolvenţilor.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) pierde pe bandă rulantă procese cu absolvenţii Universităţii „Spiru Haret” (USH) care nu şi-au primit diplomele de licenţă, după ce Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a declarat programele de studiu finalizate de aceştia neautorizate să funcţioneze. Potrivit ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, în acest moment, la MEN sunt înregistrate 75.000 de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile ce obligă instituţia să recunoască diplomele absolvenţilor USH. „Noi suntem obligaţi să eliberăm talonul de diplomă, iar apoi universitatea să elibereze diplomele”, a declarat ministrul Remus Pricopie în cadrul unei dezbateri organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Pricopie s-a plâns de numărul insuficient al juriştilor Ministerului Educaţiei (trei la număr), ce fac faţă cu greu proceselor. Potrivit lui Pricopie, în acest moment, Ministerul Educaţiei este implicat în 12.000 de procese.

Problema diplomelor absolvenţilor Universităţii „Spiru Haret” este una veche. Pe rând, din 2010, miniştrii care au preluat frâiele învăţământului au promis că vor soluţiona acest caz. Absolvenţii USH s-au ales însă doar cu promisiuni din partea miniştrilor Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu sau Liviu Pop.

„Nu poate fi luată o decizie administrativă”

Senatorul Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei, susţine că o decizie administrativă care să rezolve toate cazurile absolvenţilor USH nu poate fi luată, singura soluţie rămânând acţiunea în instanţa de judecată. „O hotărâre judecătorească se execută, nu se discută. Din păcate, nu există cale pentru a fi luată o decizie administrativă care să rezolve problema pentru toţi absolvenţii universităţii. Am încercat să rezolv această problemă (n.r. – a absolvenţilor USH rămaşi fără diplome de licenţă) când am fost ministru, dar nu s-a putut. Este un paradox, dacă vreţi, ca şi în cazul taxei auto, unde oamenii au fost nevoiţi să dea în judecată statul pentru a-şi recupera banii. Singura soluţie pentru absolvenţii Universităţii «Spiru Haret» este să dea în judecată Ministerul Educaţiei”, a declarat pentru PUTEREA senatorul Liviu Pop. Acesta susţine că, în timpul mandatului său, figurau aproximativ 300.000 de absolvenţi ai USH ce aşteptau să le fie recunoscute studiile.

http://www.puterea.ro/articol/copiii_au_ramas_fara_tabere

Copiii au rămas fără tabere

Elevii au din ce în ce mai puţine locuri în care pot merge în tabără. La nivel naţional, în ultimii 20 de ani, numărul locurilor de cazare în tabere s-a redus la jumătate. Dacă în 1990 existau 47.000 de locuri de cazare în taberele şcolare din toată ţara, numărul acestora nu depăşea 17.000 în 2010. În opt judeţe nu există nici măcar o tabără funcţională. Pentru ca primăriile să le preia şi să le redeschidă, Guvernul ar trebui să ia o hotărâre şi să aprobe trecerea loc în administrare locală.

 

http://www.puterea.ro/articol/mai_multe_ore_de_sport

Mai multe ore de sport

Din noul an de învăţământ, numărul de ore de sport ar putea creşte de la două la patru pe săptămână. „Din toamna anului 2013, vom avea de la clasele 1-4 patru ore de educaţie fizică şi sport, noi am zis în diversele variante, muzică şi mişcare, mişcare pentru că sunt cei mai mici, vom avea 30 de minute de mişcare la gradiniţă şi se dublează numărul orelor de educaţie fizică şi sport şi în gimnaziu şi, la fel, pe partea liceală”, a declarat ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, citat de B365. Potrivit acestuia, propunerea a fost agreată şi de Ministerul Educaţiei. Iniţiativa a apărut după ce mai multe statistici au arătat că România a ajuns pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte obezitatea infantilă. În plus, datele arată că aproape jumătate dintre elevii români au scutiri medicale de la orele de educaţie fizică.

 

 

 

 

 

 

 

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/programul-de-guvernare-al-copiilor-303551.html

„Programul de guvernare” al copiilor

„Guvernul copiilor merituoşi” s-a reunit, pe 1 Iunie, la Palatul Victoria, prilej cu care a discutat probleme legate de mediul şcolar şi lumea copilăriei, la şedinţă asistând premierul Victor Ponta şi câţiva miniştri, printre care cei a Educaţiei şi Cercetării.

La masa de lucru a Guvernului, în locul miniştrilor şi al consilierilor acestora, s-au aşezat 100 de copii cu rezultate foarte bune la învăţătură, selecţionaţi din mai multe şcoli.

În joacă, ei au aprobat în unanimitate ca vacanţa de vară să dureze patru luni, dar au dezbătut aprins şi probleme serioase cu care elevii se confruntă zi de zi, cum ar fi numărul orelor de sport, violenţa în şcoli, protejarea naturii, necesitatatea sau inutilitatea prezenţei unor materii în structura programei şcolare.

La finalul şedinţei Guvernului copiilor, Ponta a spus că miniştrii-copii „au avut idei mult mai bune decât toate guvernele adevărate”, iar unele subiecte dezbătute de aceştia sunt chiar probleme reale.

Întrebat de jurnaliştii prezenţi dacă este de acord cu prelungirea vacanţei de vară, primul-ministru a spus, râzând, că el şi-ar dori asta, dar problema este mult mai complexă.

„Dacă ar fi după mine, eu tot spun că mai multă vacanţă. Pe de altă parte, însă, trebuie să ne gândim că îi pregătim pe aceşti copii şi după acea pe elevi pentru o competiţie extrem de dură, competiţia pe piaţa muncii, competiţia pentru viaţă. Eu o să rămân întotdeauna în minte cu ce mi-a spus un mare om, actualul preşedinte al Israelului (Shimon Peres-n.r.): «Cu cât înveţi mai mult, cu atât munceşti mai puţin şi eşti plătit mai bine». Încerc să-i conving şi pe copiii mei – nu reuşesc întotdeauna, e adevărat – şi cred că niciun părinte nu reuşeşte în totalitate, dar e o realitate”, a spus Ponta.

 

 

 

 

 

 

http://www.puterea.ro/articol/ministrul_educatiei_despre_rezultatele_de_la_bacalaureatul_special_rezultat

Ministrul educaţiei despre rezultatele de la bacalaureatul special: Rezultate medii

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a apreciat, vineri, la Miercurea Ciuc, că rezultatele obţinute de elevii care au susţinut sesiunea specială a bacalaureatului sunt unele de nivel mediu, conform AgerPres.

Remus Pricopie a explicat că, din analiza datelor, rezultă că elevii sportivi au avut rezultate puţin mai slabe, în vreme ce toţi olimpicii au promovat fără probleme.

‘Nu sunt rezultate bune, nu sunt rezultate slabe. M-am uitat cu mare atenţie pe toate datele pentru că, sigur, noi avem acel procent de 50 la sută pe toate categoriile de programe. Avem elevi olimpici, care au trecut cu un procent de sută la sută, avem elevi sportivi care au trecut cu 44 la sută (…), iar elevii sportivi au fost mult mai mulţi decât elevii olimpici. Eu cred că este un rezultat care poate fi îmbunătăţit, dar repet, este doar o porţiune din ceea ce urmează să se întâmple. (…) Probabil că rezultatul este unul mediu’, a spus Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre decontarea banilor pentru naveta elevilor, precizând că această problemă a apărut din cauză că unele firme de transport percep tarife şi de zece ori mai mari pentru aceeaşi distanţă.

‘Cred că faptul că în cinci zile s-au deblocat sume distincte este un semn clar că această problemă este pe agenda Guvernului şi încercăm să o rezolvăm. În acelaşi timp, însă, (…) această problemă a apărut, în principal, din cauza faptului că anumiţi transportatori, nu toţi, au considerat că indiferent de valoarea abonamentului Guvernul şi Ministerul trebuie să deconteze. Şi aşa ajungem în situaţia în care deşi în acelaşi judeţ sau judeţe diferite un elev plăteşte pentru o distanţă de 15 kilometri un abonament de 25 de lei, un alt transportator şi sunt mulţi alţi transportatori care aplică tarife de 5, 6, am identificat şi de 10 ori mai mari’, a afirmat ministrul Educaţiei, care a promis că va face publice aceste date în perioada următoare.

 

 

http://www.ziare.com/scoala/bac-2013/bacalaureatul-din-nou-sub-zodia-mediocritatii-1238495

Bacalaureatul din nou sub zodia mediocritatii (Opinii)

Eu nu inteleg ceva. Pe toate diplomele de bacalaureat emise anul acesta de Ministerul Educatiei va scrie acelasi lucru. Toate vor avea aceeasi valoare, vor produce aceleasi efecte, vor genera aceleasi drepturi si acelasi statut.
Si atunci de ce subiectele sa fie diferite? De ce absolventii liceelor tehnologice vor avea subiecte mai usoare decat ai celor teoretice.

De exemplu, au fost create subiecte unice pentru profilul Tehnologic la examenul de Matematica. Pana acum subiectele pentru absolventii de la Stiintele naturii erau aceleasi cu subiectele pe care le aveau de rezolvat absolventii de la filiera Tehnologica, incepand de anul acesta subiectele pentru cele doua filiere vor fi diferite.
Nu este asadar vorba de diferentieri real/uman, ci teoretic/tehnologic in cadrul profilului real, unde matematica a fost mereu nuca cea grea.

De aici putem ajunge in situatia aberanta ca un elev care stie mai putin, dar are subiecte mai usoare sa ia nota mai mare la Bac decat un elev care stie mai mult, dar are subiecte mai grele.

Macar bacalaureatul profesional, aberatia aceea gandita de Ecaterina Andronescu, avea in final o diploma diferita de cea obtinuta in urma unui bacalauareat clasic. Treceau toate loazele, dar nu in rand cu elevii buni. Dl. Pricopie nu mai face nicio diferenta si deschide larg portile pentru toata lumea.

De ce? Din motive pur electorale, in primul rand. Eu si acum imi aduc aminte socoteala d-nei Andronescu, care evalua la vreo 2 milioane numarul celor afectati direct sau indirect de inasprirea conditiilor de promovare a examenului de bacalaureat in vremea lui Daniel Funeriu. Absolventi, cu familii, cu prieteni, pe acolo ii estima d-na Andronescu.

Pai rele sunt voturile acelea? Nu prind ele bine PSD, mai ales ca ruptura USL pare mai mult o chestiune de timp? Cum sa nu. Cand elevii si parintii lor sunt cu totii multumiti, altfel se duc la vot, recunoscatori pentru patalamaua obtinuta usor.

In plus, un procent mai bun de promovare nu arata ca invatamantul a incaput in sfarsit pe maini bune? Arata.

Dar dl. Pricopie vrea si cu slanina in pod, si cu sufletul in Rai. Vrea si voturile celor care nu ar fi luat un bacalaureat serios, vrea si procentele de promovare care sa-l faca un bun ministru al Educatiei, dar vrea si onorabilitatea unui bacalaureat serios.

Asa ca pastreaza pasamite masurile de securitate din timpul examenului. Camerele de luat vederi vor urmari totul cu maxima severitate. Daca va fi asa de usor incat nici nu va mai fi nevoie sa copieze, nu vad ce rost au camerele.
Dupa scurtul puseu de intransigenta fortat de un ministru cu reflexe occidentale adanc inradacinate si detestat pentru ele inclusiv in propriul partid, ma refer la Daniel Funeriu, iata ca alunecam din nou sub zodia mediocritatii si a imposturii.
Din nou vor fi emise o multime de diplome fara acoperire. Din nou elitele vor fi umilite de loaze norocoase pentru simplul motiv ca sunt majoritare la vot. Fabricile de diplome universitare, in dificultate de cand cu bacalauratul serios, vor reporni voioase la capacitate maxima, banii vor reincepe sa curga in buzunarele cui trebuie si in pusculitele de partid ca doar la anul avem doua randuri de alegeri.

Viitorul tarii? Ce vorba desueta! Nimanui nu-i mai pasa de el.

 

 

 

 

 

 

 

UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/universitar/analizA-cauzele-generatii-pierdute-ajung-absolventii-someri-1_51a9971cc7b855ff5648134e/index.html

ANALIZĂ Cauzele unei „generaţii pierdute“: de ce ajung absolvenţii şomeri

Tinerii între 15 şi 29 de ani care nu au un loc de muncă şi nici nu studiază reprezintă o adevărată problemă, atât pentru societate, cât şi pentru buna lor dezvoltare, arată o analiză a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare (OECD). Experţii au găsit o serie de factori care favorizează fenomenul şomajului în rândul tinerilor, o problemă identificată la nivel global sub numele de „generaţia pierdută“.

Aproape 6% din tinerii din întreaga lume nu au un loc de muncă, în timp ce în Uniunea Europeană şi în România, în speţă, fenomenul tinerilor între 15-24 de ani şomeri se cifrează la 23%, atingând cote record în 2013, după anii de criză economică.

Specialiştii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare (OECD) atrag atenţia, într-o analiză publicată de curând, că aceste cifre îngrijorătoare privind tinerii care nu au nici loc de muncă şi nu sunt nici cuprinşi în vreo formă de educaţie (aşa-numiţii NEETS), oferă o perspectivă nefavorabilă asupra modului în care diverse sectoare de muncă şi mediul educaţional gestionează tranziţia între şcoală şi serviciu.

„Statisticile devin şi mai îngrijorătoare atunci când tinerii sunt împărţiţi în alte subcategorii, cum ar fi cei care sunt în căutarea unui loc de muncă, mai precis şomerii, şi cei care au renunţat definitiv să mai muncească, fiind inactivi şi neproducând nimic nici pentru societate, nici pentru propriul trai“, scrie Karinne Logez, statistician la Departamentul pentru Educaţie al OECD, pe blogul organizaţiei.

Tinerii fără liceu, pericolul cel mai mare

Mult mai îngrijorătoare este categoria tinerilor între 15 şi 19 ani care riscă să nu termine liceul şi, astfel, să nu-şi mai caute un loc de muncă. „Tocmai acest aspect îi face să piardă pasul cu colegii lor mai bine pregătiţi“, spune Logez.

Specialistul inventariază cauzele care generează creşterea numărului tinerilor şomeri sau cu studii neterminate. Şi, mai ales, ce pot face guvernele pentru o tranziţie mai uşoară între domeniul educaţional şi un loc de muncă.

O slabă conexiune între şcoală şi piaţa forţei de muncă

Logez susţine că există o problemă de corelare între ceea ce se învaţă în sistemul educaţional şi ceea ce se cere în diverse domenii ale forţei de muncă, iar conexiunea celor două elemente „poate ajuta, cu siguranţă, la reducerea procentelor tinerilor lipsiţi de orice finanţare“.

Ţările în care stagiile de practică şi ucenicia, necesare pentru a dobândi experienţă, sunt un exemplu benefic în acest sens, susţine aceasta: „În cadrul unor astfel de programe, tinerilor li se oferă calificări profesionale recunoscute, potenţialul tinerilor este exploatat la maximum, iar ratele de şomaj sunt foarte mici, chiar dacă în ultimii ani, din cauza crizei economice, efectul acestor programe a fost redus“.

Starea economiei, dezavantaj sau avantaj

Specialistul explică şi de ce rata şomajului în rândul tinerilor tinde să aibă aceeaşi evoluţie precum un ciclu economic. De exemplu, pe timp de criză economică, un loc de muncă stabil este foarte greu de găsit din cauza competiţiei cu lucrători mai experimentaţi. „Din fericire, foarte mulţi tineri reacţionează la acest lucru prin adâncirea studiilor şi găsirea unei portiţe spre angajare atunci când economia oferă acest prilej. Cum tinerii sunt principalul pilon al viitoarei forţe de muncă, încurajarea participării la o educaţie completă este o tendinţă importantă“, susţine Logez.

Implicaţia culturală

În medie, femeile tinere sunt cele care reprezintă cea mai mare proporţie a tinerilor NEET. În unele ţări, precum Turcia sau Mexic, acest efect este semnificativ, pentru că aici fetele sunt obişnuite de la o vârstă fragedă să se concentreze mai mult pe treburile casnice şi pe familie decât pe o carieră.

Ce rol joacă vârsta tinerilor

În general, datele demografice sunt în favoarea tinerilor, mai spune specialistul. Pe măsură ce populaţia tărilor OECD îmbătrâneşte şi, ca atare, ar trebui să scadă şi numărul tinerilor NEET din sânul populaţiei, în paralel cu creşterea şanselor acestora de angajare şi de participare la sistemul educaţional.

„În momentul de faţă, stagnarea economică a contracarat efectul demografic, dar odată ce economia se va redresa tinerii vor avea o cale deschisă spre locuri de muncă. În mod clar, problema tinerilor care abandonează şcoala şi piaţa forţei de muncă este una destul de complexă, care nu se bazează pe o singură cauză“, concluzionează Karinne Logez.

Strategii naţionale pe hârtie

Ministrul Muncii declara în luna aprilie că şomajul în rândul tinerilor este o problemă cu care se confruntă România, mai ales în contextul în care procesul „de tranziţie de la educaţie la viaţa profesională a devenit tot mai greoi, mai îndelungat şi oportunităţile de ocupare a unui loc de muncă sunt tot mai limitate”. Guvernul are însă din aprilie 2012 un plan de măsuri, adaptat la cel de la nivel european, care a rămas deocamdată doar pe hârtie.

„În 2008 aveam 18,6% şomaj în rândul tinerilor între 15 şi 24 de ani, în 2011 a urcat la 23,7% şi tot în jur de 23% va fi şi în 2012. Rata şomajului în rândul tinerilor este de patru ori mai mare decât şomajul populaţiei adulte, care a fost în aceeaşi perioadă în jur de 6%. O mare problemă o reprezintă riscul ca aceşti tineri să devină ulterior abonaţii sistemului de asistenţă socială. Cu cât trece timpul fără să fie încadrat în câmpul muncii, cu atât unui tânăr îi va fi mai greu”, spune ministrul Câmpeanu.

Rata şomajului în ţările membre ale Uniunii Europene (UE) a continuat să crească în prima lună din 2013, ajungând la 10,8%, şomajul în rândul tinerilor cu vârste sub 25 de ani atingând cote-record, respectiv 23,6%. În ţările membre ale zonei euro, situaţia este şi mai dificilă, rata şomajului fiind de 11,9%, în timp ce un tânăr din patru este şomer, potrivit datelor publicate în martie de Eurostat.

Şase miliarde de euro, investiţia UE în tineri

În multe state comunitare, ratele şomajului în rândul tinerilor sunt aproape duble faţă de mediile naţionale, iscând temeri serioase privind viitorul populaţiei Uniunii Europene. În Grecia, rata şomajului pentru segmentul 15-24 de ani se ridică la peste 59%, în timp ce în Spania ea se apropie de 56%.

UE a încheiat deja un acord pentru a aloca şase miliarde de euro în următorii şapte ani pentru a reduce rata şomajului în rândul tinerilor. Această sumă s-ar putea majora de până la 10 ori şi să ajungă la 60 de miliarde de euro sub formă de credite pentru angajatori, în cazul în care strategia va fi aplicată.

În paralel cu strategia Uniunii Europene, Parisul şi Berlinul au elaborat o strategie comună, numită „Noua Înţelegere”, bazată pe bani europeni pentru a lupta cu rata uriaşă a şomajului care ameninţă să transforme tineretul Europei într-o generaţie pierdută.

290 de milioane de tineri şomeri în lume

Potrivit datelor oficiale publicate de Organizaţia Internaţională pentru Muncă, 75 de milioane de tineri din întreaga lume nu au locuri de muncă, adică 6% din totalul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. Statistica Băncii Mondiale susţine că 260 de milioane de tineri sunt şomeri. Însă, potrivit calculelor publicaţiei britanice „The Economist”, nivelul real al şomajului în rândul tinerilor se ridică la 290 de milioane.

Ultimul raport al Organizaţiei, din septembrie 2012, arăta că rata şomajului în rândul tinerilor va continua să crească în mod constant la nivel mondial, până în 2017, ajungând la 13%, în contextul în care criza din zona euro va afecta nu doar statele dezvoltate, ci şi pe cele aflate în dezvoltare.

http://adevarul.ro/educatie/universitar/dependent-de-1_51a8b98ec7b855ff564539d5/index.html

Dependent de…

Uneori devenim atat de preocupati de problemele si grijile noastre, incat uitam ca viata inseamna mult mai mult de atat. Dar lumea se vrea descoperita. Iar noi…ei bine, noi suntem exploratori.

În timpul unui curs de comerţ internaţional, un profesor din SUA ne-a spus: “we depend on people whom we don’t even know. And we won’t ever know them”.

Pentru o secundă, mi-am spus “ha!”. Apoi, am realizat. Depindem de oameni pe care nici măcar nu-i cunoaştem. Este adevăratşi nu numai în contextul comerţului internaţional. Dar apoi am mai realizat ceva: şi alţii depind de noi.

Relaţia asta de interdependenţă este complexă. Oamenii sunt fiinţe uşor contradictorii. Dorim egalitate, dar suntem competitivi. Vrem să fim mai buni ca alţii. Nu ne place să depindem de persoane sau circumstanţe, dar trăim într-un sistem în care totul este interconectat. Butterfly effect a încetat să mai fie un concept de domeniul fantasticului, iar experienţele personale ne-au demonstrat în timp că deciziile noastre întrec întotdeauna graniţele propriei vieţi. Modificămmediul în care trăim prin simpla prezenţă, prin gesturi, gânduri, acţiuni, iar mediul nostru personal este schimbat prin refracţiile acţiunilor celor din preajma noastră.

Cumva globalizarea a amplificat de un infinit de ori aceste efecte. Ne-a dat oportunitatea să intervenim mai departe de cercul imediat de cunoştinţe. Întrebarea ce se impune este: ce facem cu toată lumea asta care ne-a fost pusă pe tavă?

Ceea ce trebuie să faci este să deschizi ochii şi să realizezi că nu te afli într-o cutie, ci pe un câmp deschis. Şi eşti liber să te faci cunoscut lumii, eşti liber să intri în orice sistem de conexiuni în care vrei să faci parte, dar cum faci asta să se întâmple depinde doar de tine. Indiferent dacă începi să contactezi online oamenii şi companiile care-ţi surâd profesional, sau că decizi să mergi acolo, să pui piciorul pe un colţ de lume unde nu a mai fost nimeni din familia ta şi să arăţi lumii cine eşti şi de ce eşti în stare, în final, tu vei trăi viaţa conturată de tine. Ideea este să încerci tot timpul să explorezi cât mai mult din “câmpul” ăsta deschis, să-ţi desenezi singur hărţile şi să-ţi urmezi singur reperele. Fiecare din noi are drumul său, însă nu te limita la parcela ta. Caută mai mult. Descoperă ce are câmpul ăsta deschis de interdependenţe de oferit, şi tu, la rândul tău, dătot ce ai mai bun. Nu uita că depinzi de alţii şi, alţii depind de tine şi de alegerile tale.

Cât despre planurile de explorare, ei bine, acestea sunt, pur şi simplu, o chestiune de alegere. Dacă vrei să vezi lumea cu ochii tăi, ca de pe o scenă, îţi propunem să începi cu internshipurile AIESEC. Aici înţelegem cel mai bine ce înseamnăinterdependenţe, cum arată lumea ca un câmp deschis, şi, dacă vrei, îţi putem arăta şi tie.

Pentru intrebari sau sugestii, ma puteti gasi la ioana.dobre@aiesec.ro.