Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 25.06.2013

http://adevarul.ro/news/eveniment/capacitate-2013-cetrebuie-stiti-despre-examen-marti-loc-proba-limba-literatura-romana-1_51c72eedc7b855ff56bc648d/index.html#

CAPACITATE 2013 Ce trebuie să ştiţi despre examen: marţi are loc prima probă la Limba şi Literatura Română

Prima probăde la Capacitate, la Limba şi Literatura Română,are loc marţi, pe 25 iunie, dupăweekendul prelungit de Rusalii. Examenul va începe la ora 9.00, iar elevii sunt aşteptaţi mai devreme cu o orăla şcolile unde dau probele, având în vedere căla 8.30 trebuie săfie toţi în clase.

Diriginţii îi sfătuiesc pe părinţi să meargă de astăzi la şcoală pentru a vedea exact în ce săli au fost repartizaţi copiii, listele fiind deja afişate.

„Primul subiect din cadrul probei scrise la Limba Română presupune un text literar la prima vedere din categoria de texte studiate de către elevi“, a explicat profesoara de Română Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava“ din Capitală, în cadrul lecţiei video publicate pe adevarul.ro în campania „adevarul.ro te mediteaza“.

Acest prim subiect are două părţi, punctul A cu cinci cerinţe, fiecare având câte şase puncte, şi punctul B, cu o cerinţă de 12 puncte.

Profesoara Pop le cere elevilor să fie foarte atenţi la cerinţa de sinonimie din prima parte. Spre exemplu, dacă cerinţa cere un sinonim la un adjectiv, atunci elevul trebuie să se gândească tot la un adjectiv.

La punctul B, care valorează 12 puncte, candidaţii trebuie să rezolve o compunere de 150-250 de cuvinte (15-20 de rânduri) în care să argumenteze apartenenţa textului la un gen literar, la o specie literară sau la o anumită tematică.

Cel de-al doilea subiect presupune un text nonficţional, structurat tot în două părţi, iar la punctul B, care valorează 12 puncte, li se va cere alcătuirea unei compuneri de 10-15 rânduri pe o anumită temă.

CAPACITATE 2013 Limba şi literatura română

Înscrierea la liceu, din 5 iulie

Al doilea examen de la Capacitate 2013 este la Matematică şi va avea loc pe 27 iunie. După afişarea rezultatelor la Capacitate 2013, pe 3 iulie 2013, părinţii vor avea timp cinci zile, între 5-9 iulie, să completeze şi să depună fişele de înscriere la liceele dorite pentru repartizarea computerizată, iar rezultatele finale se vor afişa după 9 septembrie 2013.

Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor, adică în primele căsuţe trebuie trecute codurile celor mai râvnite licee. Profesoara Ioana Nicolae, diriginte la o clasă de a VIII-a la Şcoala Gimnazială „Ion Heliade Rădulescu“ din Capitală, le recomandă elevilor care au medii între 7 – 8 să bifeze cât mai multe opţiuni pentru a avea un loc asigurat, fiindcă cei mai mulţi obţin aceste note, ce reprezintă rezultatul mediei între nota de la Capacitate şi mediile din gimnaziu.

Calendarul Evaluării Naţionale

  • 14 iunie – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 17-19 iunie – Înscrierea la Evaluarea Naţională
  • 25 iunie – proba scrisă la Limba şi Literatura Română
  • 26 iunie – proba scrisă la Limba şi Literatura Maternă
  • 27 iunie – proba scrisă la Matematică
  • 29 iunie – Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor între orele 16:00-20:00
  • 30 iunie – Rezolvarea contestaţiilor
  • 3 iulie – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

 

 

 

 

 

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/adevarul-live-despre-examen-capacitate-proba-scrisa-romana-1_51c9320cc7b855ff56c39f8d/index.html#

Adevărul Live despre primul examen de la Capacitate: proba scrisă la Română

Elevii de clasa a VIII-a trec astăzi prin primul lor examen naţional, din cadrul Evaluării Naţionale 2013, proba la Limba şi Literatura Română. Profesoara de Română Ecaterina Stanca, de la reputatul liceu „Tudor Vianu” din Capitală, discută astăzi la „Adevărul Live”, de la ora 10:15, despre subiectele pe care trebuie să le rezolve copiii şi ce greşeli nu trebuie să facă.

La „Adevărul Live” vor fi discutate toate detaliile acestui prim examen de la Capacitate, cum se desfăşoară examenul în Capitală şi în ţară, cât de uşoare ar trebui să fie subiectele, care au fost cerinţele primite de copii şi ce greşeli tipice trebuie evitate.

 

Examenul începe teoretic la ora 9:00, rămâneţi pe adevărul.ro pentru a urmări cum se desfăşoară proba şi mai târziu care au fost subiectele primite de elevi la proba de marţi.

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat2013-cincea-lectie-video-adevarulro-proba-scrsa-limba-romana-1_51c7dd4bc7b855ff56be7219/index.html

BACALAUREAT 2013 A cincea lecţie video adevărul.ro: Proba scrisă la Limba Română

Profesoara de Limba şi Literatura Română, Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava“ din Capitală, prezintă lecţia video pentru proba scrisă la Română din cadrul examenului de Bacalaureat 2013. Lecţia face parte din campania „adevarul.ro te mediteaza“.

Proba scrisă la Limba şi Literatura Română, care se va desfăşura pe 1 iulie, are trei subiecte: la primul subiect se dă un text literar la prima vedere pe baza căruia se dau cerinţe, cel de-al doilea subiect presupune un text nonfincţional şi cel de-al treilea subiect este un eseu care „vizează capacitatea elevului de a realiza o lucrare despre o temă prevăzută în programa de Bacalaureat 2013“, explică profesoara Pop.

Primul subiect are două părţi, punctul A cu cinci cerinţe, fiecare având câte şase puncte, şi punctul B, cu o cerinţă de 12 puncte, unde candidaţii trebuie să rezolve o compunere de 150-250 de cuvinte (15-20 de rânduri) în care să argumenteze apartenenţa textului la un gen literar, la o specie literară sau la o anumită tematică.

„Primul subiect pare foarte simplu la prima vedere, motiv pentru care elevii nu îi acordă suficientă atenţie“, a explicat profesoara Pop, care a ales un text de Radu Gyr pe baza căruia a formulat nouă cerinţe. Profesoara atrage atenţia că elevii au uneori dificultăţi acolo unde li se cer sinonime, sau la cerinţele unde trebuie să explice rolul cratimei.

Cel de-al doilea subiect presupune un text nonficţional, structurat tot în două părţi, iar la punctul B, care valorează 12 puncte, li se cere alcătuirea unei compuneri de 10-15 rânduri pe o anumită temă.

La subiectul al treilea, elevii trebuie să realizeze un eseu. Profesoara Pop a ales tema „roman al experienţei“, iar în acest caz, elevul îşi poate alege să analizeze un roman de factura subiectivă cum ar fi „Patul lui Procust“, sau „Enigma Otiliei“.

BACALAUREAT 2013: Proba scrisă la Limba şi literatura română

adevarul.ro te meditează pentru Bac şi Capacitate

Elevii care învaţă în această perioadă pentru examenele de Bacalaureat 2013 (10 iunie – 5 iulie) şi Capacitate 2013 (25 – 27 iunie) pot accesa, în secţiunea de Educaţie a site-ului adevarul.ro, lecţii video în care profesorii din şcolile şi liceele de top explică modul de rezolvare a subiectelor la principalele materii de examen, oral şi scris.

Până acum, la Bacalaureat s-au publicat lecţiile pentru proba orală de Limba Română, Competenţele Digitale şi compoetenţele lingvistice la Franceză şi la Engleză.

Calendar Bacalaureat 2013

  • 10-12 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  • 12-14 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  • 17-21 iunie – evaluarea competenţelor digitale
  • 25-28 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
  • 1 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura Română
  • 2 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura Maternă
  • 3 iulie – proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie)
  • 5 iulie – proba la alegere a profilului (fizică, biologie, chimie, informatică, sau geografie, filosofie, logică, psihologie, economie, sociologie).
  • 8 iulie – afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi de punerea contestaţiilor între orele 12:00 – 16:00
  • 9-11 iulie – rezolvarea contestaţiilor
  • 12 iulie – afişarea rezultatelor finale

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-2013-bacalaureat-1_51c6d2f7c7b855ff56baee86/index.html

BACALAUREAT 2013 adevarul.ro publică luni lecţia video pentru prima probă scrisă la Bac: Limba şi literatura română

Adevarul.ro publică luni o nouă lecţie video destinată elevilor de clasa a XII-a care vor da pe 1 iulie prima probă scrisă de la Bacalaureatul 2013: examenul la Limba şi literatura română, în cadrul campaniei ”adevarul.ro te meditează”.

Probele scrise de la Bacalaureatul 2013 încep pe 1 iulie, cu examenul la Limba şi literatura română, probă obligatorie pentru toţi elevii.

O parte din absolvenţii de clasa a XII-a a arătat la prima probă la Română, proba orală cu care a debutat Bacalaureatul în 10 iunie, că au totuşi probleme în ceea ce priveşte exprimarea unei opinii în mod liber, în condiţiile în care doar în jur de 63% din ei au obţinut certificatul de utilizator experimentat al limbii române.

Profesoara de Română Iulia Pop, de la Colegiul Naţional ”Sf. Sava” din Capitală, care le-a dat elevilor câteva sfaturi legate de abordarea acestei probe orale înainte de examen în cadrul primei lecţii video adevarul.ro, a povestit că elevii de anul acesta au avut neaşteptat de multe emoţii la examenul oral.

Pop speră să fie atenţi la rezolvarea subiectelor de la proba scrisă, aşa cum îi sfătuieşte în cadrul unei noi lecţii video, care va fi publicată luni în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro

Profesoara le va explica elevilor din ce este formată varianta pe care o vor primi la examenul scris la Română şi cum să rezolve, pas cu pas, cerinţele de la cele trei subiecte, de la primul subiect, considerat unul de acomodare, până la al treilea subiect, care le va testa capacitatea de sinteză şi exprimare a unui punct de vedere argumentat, plecând de la un model propus de Ministerul Educaţiei.

adevarul.ro te meditează pentru Bac şi Capacitate

Elevii care învaţă în această perioadă pentru examenele de Bacalaureat 2013 (10 iunie – 5 iulie) şi Capacitate 2013 (25 – 27 iunie) pot accesa, în secţiunea de Educaţie a site-ului adevarul.ro, lecţii video în care profesorii din şcolile şi liceele de top explică modul de rezolvare a subiectelor la principalele materii de examen, oral şi scris.

Până acum,adevarul.ro le-a oferit elevilor de clasa a VIII-a lecţii video pentru cele două probe de la Capacitate 2013, la limba română şi la matematică, dar şi o serie de meditaţii pentru probele orale de la Bacalaureatul 2013: la Română, la competenţe digitale şi pentru examenul oral la o limbă străină, respectiv Engleză şi Franceză.

Calendar Bacalaureat 2013

  • 10-12 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  • 12-14 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  • 17-21 iunie – evaluarea competenţelor digitale
  • 25-28 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
  • 1 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura Română
  • 2 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura Maternă
  • 3 iulie – proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie)
  • 5 iulie – proba la alegere a profilului (fizică, biologie, chimie, informatică, sau geografie, filosofie, logică, psihologie, economie, sociologie)
  • 8 iulie – afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi de punerea contestaţiilor între orele 12:00 – 16:00
  • 9-11 iulie – rezolvarea contestaţiilor
  • 12 iulie – afişarea rezultatelor finale

 

 

http://adevarul.ro/locale/pitesti/Sase-victime-accidentului-muntenegru-pitesti-patru-profesori-aceeasi-scoala-1_51c83bebc7b855ff56c0374d/index.html

Şase victime ale accidentului din Muntenegru sunt din Piteşti. Patru dintre ele sunt profesori la aceeaşi şcoală

Şase dintre victimele accidentului care s-a petrecut duminică după-amiază în Muntenegru sunt din Piteşti, a anunţat primarul oraşului, Tudor Pendiuc. Potrivit edilului, patru dintre aceştia sunt profesori la aceeaşi şcoală din municipiu.

În total, 14 victime ale tragediei din Canionul Moraca, din Muntenegru, sunt din judeţul Argeş. Opt dintre acestea sunt din oraşul Curtea de Argeş, iar şase din Piteşti.

„Din Piteşti, sunt şase persoane, iar una este decedată. Dintre aceştia, patru sunt profesori la Şcoala nr. 4 din Piteşti. Ei mai petrecuseră astfel de concedii împreună. Excursia urma să dureze 10 zile“, a declarat primarul oraşului Piteşti, Tudor Pendiuc.

Opt dintre victimele tragicului accident ce a avut loc ieri în Muntenegru sunt din Curtea de Argeş. Potrivit surselor din Prefectura Argeş, s-a constituit celulă de criză la nivelul judeţului. În accidentul din Muntenegru şi-au pierdut viaţa 18 români, alte 29 de persoane fiind rănite.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV Fiul a două victime ale carnagiului în Muntenegru: „Am văzut la televizor autocarul în care mi-am urcat părinţii“

Printre cele opt victime din Curtea de Argeş, se aflau şi părinţii lui Mădălin Marinescu, lider al organizaţiei PNL Argeş, fost consilier judeţean. Acesta a declarat că se uita la televizor şi a recunoscut autocarul în care şi-a urcat părinţii. L-a sunat pe primarul Nicolae Diacon care, la rândul lui, a sunat la MAE, de unde a aflat că două persoane, dintre cele opt şi-au pierdut viaţa.

VIDEO FOTO Accidentul din Muntenegru, în care au murit 18 români, descris de o bucureşteancă

În momentul în care s-a petrecut tragedia din Muntenegru, şoferul autocarului conducea prea repede, a declarat pentru ziarul „Vijesti“ din Podgorica Carmen Dorobeţ, din Bucureşti, internată la secţia de ortopedie a unui spital din capitala muntenegreană.

Corlăţean a convocat Celula de criză a MAE pentru accidentul din Muntenegru

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a convocat Celula de criză a MAE pentru accidentul din Muntenegru în care un autocar cu numere de înmatriculare româneşti s-a prăbuşit într-o prăpastie.

O aeronavă a MApN este pregătită să plece în Muntenegru pentru a aduce românii răniţi în accident

O aeronavă militară pusă la dispoziţie de MApN este pregătită să plece în Muntenegru pentru a aduce cetăţenii români răniţi în accidentul în care un autocar românesc cu turişti s-a prăbuşit într-o prăpastie, a anunţat ministrul Mircea Duşa.

Lista românilor internaţi în spitalul din Muntenegru în urma accidentului în care au murit 18 persoane

Spitalul din Muntenegru, la care au fost duse 32 de persoane care se aflau în autocarul implicat în accidentul produs duminică seara, a publicat o listă cu numele celor internaţi. Un autocar, care avea număr de înmatriculare de România, s-a răsturnat într-o prăpastie. Ministerul de Externe a anunţat luni dimineaţă că numărul persoanelor decedate a ajuns la 18.

 

 

 

 

 

 

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013062588030/Social/Bac-2013-Trei-zile-pentru-evaluarea-competentelor-lingvistice.html

Bac 2013: Trei zile pentru evaluarea competențelor lingvistice

Candidații la prima sesiune a examenului de bacalaureat vor susține de marți, 25 iunie, și până vineri, 28 iunie, proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale.

Probele scrise ale examenului de bacalaureat vor începe în data de 1 iulie cu limba și literatura română, care va fi urmată în 2 iulie de proba la limba maternă și în 3 iulie de proba obligatorie a profilului.

Proba scrisă la alegere a profilului și specializării se va da pe 5 iulie iar rezultatele vor fi afișate pe 8 iulie până la ora 12,00. Tot în aceeași zi până la ora 16,00 se vor putea depune contestațiile. Rezolvarea acestora se va face între 9 și 11 iulie iar afișarea rezultatelor finale pe data de 12 iulie.
Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat, precizează metodologia aprobată de MEN.

Pentru susținerea examenului național de bacalaureat în sesiunea iunie – iulie s-au înscris 187.898 de elevi.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013062588003/Social/Marti-are-loc-prima-proba-a-Evaluarii-Nationale.html

Marți are loc prima probă a Evaluării Naționale

Elevii claselor a VIII-a încep marți, Evaluarea Națională, cu prima probă scrisă la Limba și Literatura Română. Examenul va începe la ora 9.00 iar elevii sunt așteptați mai devreme cu o oră la școlile unde dau probele, având în vedere că la 8.30 trebuie să fie toți în clase.

Listele cu repartizarea copiilor în sălile de examen sunt afișate de luni, iar părinții au fost invitați de diriginți să consulte aceste liste cu o zi înainte de examen. „Primul subiect din cadrul probei scrise la Limba Română presupune un text literar la prima vedere din categoria de texte studiate de către elevi”, a explicat profesoara de Română Iulia Pop, de la Colegiul Național „Sfântul Sava“ din Capitală. Profesoara le recomandă elevilor să fie foarte atenți la cerința de sinonimie din prima parte. Spre exemplu, dacă cerința cere un sinonim la un adjectiv, atunci elevul trebuie să se gândească tot la un adjectiv. Examenul de Capacitate va continua pe 26 iunie cu proba scrisă la Limba și Literatura Maternă, urmând ca pe 27 iunie să aibă loc proba scrisă la Matematică. Rezultatele vor fi afișate pe 29 iunie până la ora 16.00 iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi în intervalul orar 16.00-20.00.

Prima repartizare computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a va avea loc în 16 iulie. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listelor cu absolvenții repartizați proveniți din școlile respective și a listei cu locurile neocupate în licee se va face în 17 iulie, iar dosarele de înscriere se vor putea depune între 17 iulie și 26 iulie. Cea de-a doua repartizare computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a care nu au fost cuprinși în prima etapă va avea loc în 25 iulie, iar a treia etapă se va desfășura în perioada 5 – 6 septembrie.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/evaluare-nationala-2013-vezi-aici-rezolvarea-subiectelor-la-proba-de-limba-romana-1044143.html

EVALUARE NAȚIONALĂ 2013. Vezi aici REZOLVAREA subiectelor la PROBA de LIMBA română

În total, circa 190.000 de absolvenți de liceu susțin, astăzi, prima probă din cadrul Evaluării Naționale, cea de Limba română. Aceștia au intrat în sala de examen încă de la ora 8.30, cu jumătate de oră înainte să primească subiectele elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare și vor avea la dispoziție 120 de minute pentru a le rezolva.

Pentru al doilea an consecutiv, examenul se va desfășura în aceleași condiții stricte ca și la Bacalaureat, sub supravegherea camerelor video. Candidații vor avea voie să folosească doar pastă sau cerneală albastră și, indiferent dacă au copiat sau nu, dacă vor fi prinși asupra lor cu un telefon mobil, un manual, dicționar sau orice alte materiale ajutătoare, vor fi eliminați din examen și notați cu nota unu.

Emoțiile elevilor și ale părinților sunt cu atât mai mari cu cât, în 2012, subiectele de la proba de Limbă română conțineau o cerință extrem de ambiguă, care a dat naștere unui întreg scandal.

În plus, dascălii speră ca rezultatele de anul acesta să fie ceva mai îmbucurătoare, după ce la ultima Evaluare Națională, 34% dintre elevi n-au reușit nici măcar să obțină o medie de cinci.

Examenul va continua pe 26 iunie, cu proba la limba maternă, și pe 27 iunie, cu proba de matematică, urmând ca primele rezultate să fie afișate în 29 iunie, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 16.00 şi 20.00. În perioada 30 iunie – 2 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 3 iulie vor fi afişate rezultatele finale, notele urmând să conteze la admiterea în liceu.

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/evaluare-nationala-2013-afla-cum-vor-arata-subiectele-si-ce-spaime-au-elevii-la-proba-de-1044088-1.html

EVALUARE NAȚIONALĂ 2013. Află cum vor arăta SUBIECTELE și ce SPAIME au elevii la PROBA de LIMBA română

Absolvenții de clasa a VIII-a vor intra, de mâine, în focurile examenului de Evaluare Națională. Pe lângă emoțiile date de camerele video de supraveghere, elevii au temeri și în privința subiectelor la proba scrisă de Limba română. Anul trecut, una dintre cerințe le-a dat de furcă până și dascălilor, lingviștilor, părinților și chiar șefilor de la Educație, după ce s-a constat că era plină de neclarități.

Ca și în 2012, Evaluarea Națională se va desfășura în condiții stricte, fiecare sală beneficiind de supraveghere video, întocmai ca la Bacalaureat.

Examenul propriu-zis, la Limba română, va începe la ora 9.00 punct, iar candidații vor avea la dispoziție 120 de minute să rezolve subiectele elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare. Important de știut este că supraveghetorii îi vor trata în mod egal pe elevii care încearcă să copieze și pe cei care doar sunt prinși având asupra loc un telefon mobil, o carte, un dicționar sau orice alte materiale ajutătoare: nota unu pe loc, fără posibilitatea de a contesta decizia.

Cei care termină mai repede subiectele, trebuie să își verifice cel puțin o dată lucrarea. Atlfel, odată ieșiți din examen, nu mai pot intra înapoi în clasă. Și pentru a elimina orice tentativă de fraudă, eventualele greșeli vor fi tăiate cu o singură linie orizontală.

PREDICATIVĂ sau SUBIECTIVĂ?

De departe cea mai mare spaimă a dascălilor, dar și a elevilor este repetarea situației de anul trecut, când subiecte la Limba română au dat peste cap întreaga organizarea a Evaluării Naționale. A treia cerință a subiectului al II-lea suna în felul următor:

3. Notează litera corespunzătoare răspunsului corect: Propoziţia subordonată din fraza “Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii” este: a. atributivă; b. predicativă; c. subiectivă.

Potrivit baremului, răspunsul corect la acest exercițiu notat cu șase puncte era c. subiectiva.

Profesorii și mai mulți experți lingviști au sărit însă în apărarea miilor de copii care scriseseră b. predicativa, iar lucrurile au degenerat până într-acolo încât 15.000 de elevi și dascăli au semnat o petiție trimisă ministerului Educației, pentru a cere revizuirea baremului și punctarea predicativei ca fiind corectă.

“Subiectul care le-a creat cele mai mari probleme elevilor a fost acela care le cerea sa identifice tipul propozitiei subordonate din fraza „Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii”. Elevii aveau de ales intre atributiva, predicativa sau subiectiva. Majoritatea a optat pentru subiectiva, desi propozitia „Ceea ce ma jeneaza” era una predicativa. Daca pui subordonata dupa principala si nu inaintea ei, asa cum este in textul original, si faci contragerea (Dificultatea rasfoirii este jena – n. r.), lucrurile sunt mai clare. Subordonata este predicativa”, explica la acea vreme Irina Georgescu, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național “Sf. Sava” din București.

Pentru a îngropa scandalul, șeful de la Educație, ministrul interimar Liviu Pop, a decis recorectarea lucrărilor și a dat asigurări că vor primi cele 60 de sutimi la notă atât elevii care au bifat “subiectiva”, cât și cei care au ales varianta “predicativa”.

Cu toate acestea, rezultatele examenului au fost dezamăgitoare. În jur de 34% dintre cei aproximativ 200.000 de elevi de clasa a VIII-a terminat Evaluarea Națională cu medii sub cinci, în timp ce doar 7% au reușit să înscrie o medie finală de admitere la liceu peste 7.

Iată cum vor arăta subiectele de anul acesta la Limba română, Limba maternă și Matematică

Examenul va continua pe 26 iunie, cu proba la limba maternă, și pe 27 iunie, cu proba de matematică, urmând ca primele rezultate să fie afișate în 29 iunie, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 16.00 şi 20.00. În perioada 30 iunie – 2 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 3 iulie vor fi afişate rezultatele finale, notele urmând să conteze la admiterea în liceu.

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/admitere-la-liceu-2013-1043989.html

Admitere la liceu 2013. Competiţie cu capcane pentru elevii slabi

Ministerul Educaţiei încearcă să „spele” ruşinea liceelor tehnice, unde se intră cu note de 3, cu ajutorul claselor de mate-info

Oferta completă a liceelor din ţară, aprobată recent de şefii de la Ministerul Educaţiei, abundă în clase de mate-info. Un paradox, ţinând cont că rezultatele în cădere liberă de la Bacalaureat şi interesul scăzut al elevilor pentru acest examen arată clar că mulţi dintre adolescenţi sunt mai potriviţi mai degrabă pentru o „şcoală de meserii”.

„Matematicieni” rataţi

Numai în Capitală s-au aprobat 56 de clase în filieră teoretică (ştiinţe ale naturii, mate-info, filologie şi ştiinţe sociale) pentru liceele tehnice, codaşele Bacalaureatului.

Iar problemele, spun dascălii, vor începe imediat după Evaluarea Naţională, care va debuta în acest an pe 25 aprilie, când mulţi dintre elevi cu note slabe, de 3 şi 4, vor fi tentaţi să completeze pe fişa de opţiuni o specializare greşită, doar pentru că sună de viitor.

O reţetă sigură de a îngroşa, patru ani mai târziu, rândurile celor care pică examenul maturităţi, crede Ştefan Vlaston, fost director al unui liceu tehnologic şi preşe dintele Asociației EDU-CER. „ Mulți părinţi au aşteptări nerealiste de la copiii lor şi îi vor împinge de la spate să opteze pentru o clasă de mate-info la unul dintre aceste licee tehnice. Mai târziu, vor avea o misiune ingrată: vor trebui să înveţe şi după curricula generală, în privinţa matematicii, şi după cea tehnică, plus orele de practică”, explică Vlaston.

Acesta crede că vina se împarte între directorii liceelor tehnologice, care au trimis propunerile de înfiinţare a acestor clase şi Ministerul Educaţiei, care le-a aprobat. „Şefii de la Educaţie n-ar fi trebuit să ia în seamă ideile acestor directori, interesaţi doar de a nu rămâne fără elevi”, punctează dascălul, care crede că ministerul ar trebui să extindă proiectul sistemului dual de învăţământ, introdus de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.

Concret, elevii acestor şcoli profesionale îşi petrec mare parte din timp făcând practică în companiile de profil, unde vor fi angajaţi ulterior. Momentan însă, doar 6% dintre elevii români urmează acestă rută educaţională.

Capitala, cele mai mari medii de admitere

Popularitatea specializării mate-info este confirmată şi de succesul liceelor de profil din Bucureşti.

În 2012, cea mai mare medie cu care s-a intrat la această filieră a fost la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, de 9,65, aceeaşi ca şi la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”. Urmează în top Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, unde ultimul elev admis a avut media 9,57; Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, cu 9,50 şi Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, cu 9,45.

Secretele fişei de înscriere

Înscrierea în clasa a IX-a se va face prin repartizare computerizată, iar pentru a-şi maximiza şansele de a ajunge la liceul dorit, absolvenţii de gimnaziu trebuie să deschidă bine ochii la completarea fişei de înscriere, care va avea loc în perioada 5-9 iulie. Ministerul Educaţiei vine cu câteva sfaturi:

  • Completează pe primele      locuri opţiunile pe care ţi le doreşti mai mult şi încheie cu cele mai      puţin dorite;
  • Ţine cont de mediile de      admitere din anii precedenţi pentru a-ţi calcula şansele de intrare;
  • Completează cât mai multe      opţiuni, altfel există riscul de a nu avea o medie suficient de bună      pentru niciuna din opţiunile exprimate;
  • Introduceţi cu atenţie codurile      liceelor.

 

 

 

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/sadoveanu-interzis-in-romania-1043990.html

Sadoveanu, „interzis” în România! Strănepotul cere 1.000 € pe o povestire

Războiul dintre Jordan Herford, urmașul scriitorului, și edituri continuă. Acesta contestă sumele fi xate pentru drepturi de autor și cere negocieri directe cu fiecare editură în parte. „Dumbrava minunată” a dispărut complet din librării, iar o premieră anunțată la Teatrul „G. Bacovia” din Bacău a fost anulată în ultima clipă

Mihail Sadoveanu a dispărut din librării. Mai găseşti câteva exem plare, pe ici, pe colo, tipărite cu mulţi ani în urmă. Unul din titanii literaturii române, nelipsit din bibliografiile obligatorii din şcoală, a devenit prohibit în România. „Dumbrava minunată”, de exemplu, a dispărut complet din Iaşi; nu se mai găseşte decât în biblioteci. Explicaţia: sunt 5-6 ani de când nepotul scriitorului, care trăieşte în Olanda şi deţine drepturile de copyright, ar cere preţuri uriaşe pentru publicarea operei ilustrului său înaintaş.

„Nu le ia nimeni pielea”

Jordan Herford este strănepot al scriitorului, fiind fiul vitreg al nepoatei acestuia, Smaranda Caterina Herfurt. El are procură de la mama sa pentru a beneficia de drepturile de autor ce revin în urma publicării operelor lui Sadoveanu. În acelaşi timp, se află în conflict cu Societatea Colectivă a Drepturilor de Autor (Copy-Ro), care nu-i recunoaşte calitatea de moştenitor. Editurile nu ştiu cum şi cu cine să trateze, aşa că preferă să nu mai publice nimic.

Contactat telefonic, strănepotul lui Sadoveanu a spus că se exagerează pe seama sumelor pe care le solicită editurilor: „Acestea urmăresc doar interesul lor. Cine vrea să pună în scenă operele scriitorului să-mi trimită un mail şi negociem. Nu ia nimeni pielea de pe ei”. Dar directorul de vânzări de la cel mai mare retailer de carte din Moldova, Sedcom Libris, a declarat că Jordan Herford a cerut 1.000 de euro pentru publicarea unei singure povestiri, în urmă cu aproape doi ani. „Preţul era total nerealist”, a spus acesta.

Jordan Herford, strănepotul lui Mihail Sadoveanu, locuiește în Olanda și este profesor de muzică

Rămăşiţe printre rafturi

Nici măcar la Librăria „Mihail Sadoveanu” nu se găseşte niciun exemplar din operele scriitorului. „Din toamna anului trecut nu mai avem cărţi. Sunt cerute de copii pentru că au în bibliografia şcolară obligatorie. Am înţeles că sunt probleme cu drepturile de autor”, s-a plâns librarul. Doar la cea mai mare libărie din oraş, Casa Cărţii, se mai găsesc câteva volume de Sadoveanu, acestea fiind publicate cu mulţi ani în urmă. „Toată lumea întreabă de «Dumbrava minunată», însă editura nu mai trimite. Nu mai avem cartea de aproape un an”, a menţionat vânzătoarea de la Casa Cărţii.

Nici Polirom nu mai publică nimic, iar Junimea a scos ultima ediţie în 2005. „Nu am vorbit direct cu moştenitorul scriitorului, ci prin intermediul altei persoane. Nu am mai scos nimic pentru că nu vrem să riscăm”, a declarat directorul editurii.

Herford: „Ani la rând, editurile ne-au furat”

Jordan Herford s-a născut la Bucureşti şi este profesor de muzică în Olanda. El a afirmat că doreşte o revigorare a prestigiului lui Mihail Sadoveanu şi că va publica integral opera acestuia la propria sa editură, care poartă numele scriitorului. „Ani la rândul, editurile ne-au furat. Editurile nu sunt altceva decât nişte negustori de la tarabe. Nu ştiu să respecte valoarea”, a menţionat strănepotul scriitorului.

„Domnul nu e la curent cu realitatea”

Şi în teatre a căzut cortina peste montarea operelor lui Mihail Sadoveanu. Teatrul „Bacovia” din Bacău a anulat în ultima clipă spectacolul „Dumbrava minunată”, pentru că Jordan Herford i-ar fi ameninţat că vor plăti despăgubiri imense dacă dau drumul la piesă.

Conducerea teatrului plătise 6.449 de lei către Copy-Ro, dar, pentru a evita orice risc, a decis să scoată complet piesa din repertoriu. La Iaşi, Ioan Holban, directorul Teatrului „Luceafărul”, a fost mai curajos. „Dumbrava minunată” se juca deja când au fost contactaţi de Jordan Herford, care le cerea o sumă fixă pentru fiecare reprezentaţie: „M-am adresat Oficiului Român pentru Drepturile de Autor şi mi-au spus că se aşteaptă o hotărâre judecătorească privind calitatea de moştenitor a domnului Herford. Aşa că am hotărât să mergem mai departe”.

„Am hotărârea judecătorească”

În replică, moştenitorul lui Sadoveanu a precizat că „am obţinut această hotărâre judecătorească încă de-acum doi ani şi că toţi care o încalcă vor suporta consecinţele”. Directoarea Copy-Ro a declarat că Jordan Herford n-are niciun drept asupra sumelor cerute: „Domnul nu e la curent cu realitatea. Cere preţuri exorbitante. Se opune unei utilizări normale a operelor lui Sadoveanu”.

 

http://www.gandul.info/stiri/evaluare-nationala-2013-examenul-de-la-limba-romana-subiectele-si-baremul-de-corectura-le-veti-afla-de-pe-gandul-11013623

EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. Examenul de la limba română. Subiectele şi baremul de corectură le veţi afla de pe Gândul

Peste 196.000 de elevi de clasa a VIII-a participă începând de marţi, 25 iunie, la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013. Gândul vă oferă în timp real toate informaţiile despre EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 – calendar, subiecte barem şi REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013.

Anul acesta examenul se desfăşoară după aceleaşi reguli ca şi în anii trecuţi, iar durata fiecărei probe este de 120 de minute. Subiectele de la EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 sunt elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare. Notele obţinute de elevi la examen se vor lua în considerare la ADMITEREA LA LICEU pentru care repartizarea computerizată se va face pe 16 iulie, când computerul de la Ministerul Educaţiei îi va repartiza electronic pe elevi.

Elevii vor intra în sală la 8.30, înainte cu 30 de minute înainte de începerea examenului.Proba scrisă de la LIMBA ROMÂNĂ de la EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 începe la ora 9:00, când se deschid plicurile sigilate care conţin varianta de subiecte multiplicată, în fiecare sală în care se susţine proba.

SUBIECTELE ŞI BAREMUL LA ROMÂNĂ VOR FI PUBLICATE PE GÂNDUL.INFO

În Capitală, există 198 de centre de examen, 28 de centre de evaluare şi un singur centru unde se pot depune contestaţiile. „Avem opt elevi care sunt în spital, dar ei vor da examen în aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi elevi, în camere supravegheate video. În total, sunt 52 de cazuri speciale, şi aici mă refer inclusiv la elevii cu probleme de vedere”, a spus Marian Banu, inspector de imagine la Inspectoratul Bucureşti.

În total, în centrele de examinare din Bucureşti sunt înscrişi la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013 un număr de 11.562 de elevi, dintre care 210 provin de la şcolile particulare.

Elevii vor fi aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe clase. Pe uşa fiecarei săli de examen se găseşte lista nominală cu elevii repartizaţi în acea sală. Dacă elevii care intră în sală cu materiale ajutătoare sau cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare sunt eliminaţi din examen şi li se acordă nota 1, indiferent dacă au copiat sau nu.

Camere video în sălile de examen

Examenul se va desfăşura şi anul acesta, pentru al doilea an consecutiv, în săli supravegheate video. Pe lângă supravegherea video, în fiecare sală de examen supravegherea este asiguratăde doi profesori de altă specializare decât cea corespunzatoare disciplinei la care se susţine proba.

Fiecare elev primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi completează lizibil celelalte date de pe colţul ce urmează a fi lipit. Colţul colii tipizate este lipit, după distribuirea subiectelor în săli, numai după ce asistenţii din săli au verificat completarea corectă a tuturor datelor prevăzute şi dupa ce aceştia semnează în interiorul porţiunii care urmează a fi sigilată.

Când se dau subiectele, elevii trebuie să fie obligatoriu în sală

Elevii primesc atât coli tipizate, cât şi ciorne marcate cu ştampila şcolii câte le sunt necesare. Aceştia completează, pe fiecare dintre colile tipizate utilizate, datele personale, în coltul care urmează să fie lipit.
Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală şi niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia.

Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţionala în sesiunea respectivă. În cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de clasă. În această situaţie, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit. Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru.

Cum se corectează greşelile din foaia de examen

Regulamentul de concurs arată că în cazul în care elevii vor să corecteze o greşeală, taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. În cazul în care unii elevi, din diferite motive – corectări numeroase, greşeli care ar putea fi interpretate drept semn de recunoaştere – doresc să-şi transcrie lucrarea, făra să depăşească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Profesorilor asistenţi le este interzis să le dea elevilor indicaţii referitoare la rezolvarea subiectelor. A ceştia vor avea grijă ca elevii să nu discute între ei. În fiecare sală de examen vor exista doi asistenţi: unul dintre asistenţi stă în faţa clasei, celalalt în spatele clasei.

Cum se vor numerota paginile de la examen

După ce îşi încheie lucrările, elevii numerotează foile sub îndrumarea asistenţilor, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colţul din dreapta, indicând pagina curentă şi numărul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini.

Metodologia de examen de la EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 arată că se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de către asistenţi. După încheierea numerotării, elevii predau asistenţilor lucrările şi semnează pentru confirmarea predării lucrării şi a numărului de pagini.

120 de minute durează examenul

La expirarea celor 120 de minute acordate, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sală până la predarea ultimei lucrari. În cazul în care un elev refuză să predea lucrarea scrisă, atunci el va fi eliminat din examen.

Candidaţii aflaţi în această situaţie nu vor fi nota 1 la lucrarea respectivă, nu vor mai putea participa la probele următoare, vor fi menţionaţi în lista finală ca „eliminati” şi nu li se va încheia media la EVALUARE NAŢIONALĂ 2013.

Cum se pun notele la EVALUARE NAŢIONALĂ 2013

Lucrările scrise ale elevilor vor fi evaluate pe baza unui barem de evaluare şi de notare, în cadrul centrului zonal de evaluare, de către doi profesori. În fiecare sală unde are loc corectarea lucrărilor se vor afla cel puţin trei profesori evaluatori. Schimbarea lucrărilor de la primul evaluator la al doilea se va face în prezenţa preşedintelui sau secretarului comisiei.

Evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi de notare, pe baza unui punctaj pe scara de 1-100. Profesorii vor acorda 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi compelte şi 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabileşte nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire, şi o trece pe lucrare.

Dacă diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este cel mult un punct, atunci se calculează şi se trece nota pe lucrarea finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale. Aceasta va fi nota luată în considerare la ADMITERE 2013.

În cazul în care diferenţa între notele acordate de către cei doi profesori evaluatori este mai mare de un punct, atunci lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori stabiliţi de preşedintele comisiei de examen la EVALUARE NAŢIONALĂ 2013.

Când se fac contestaţiile la EVALUARE NAŢIONALĂ 2013

Contestaţiile la probele scrise se depun şi se înregistrează la şcoala unde s-a desfăşurat examenul. Regulamentul de concurs arată că dacă după recorectarea lucrărilor există diferenţe de notare mai mari de 1,5 puncte , în plus sau în mi nus, între notele de la evaluarea iniţialăşi cele de la contestaţii, atunci lucrările vor fi recorectate încă o dată.

Calendar EVALUARE NAŢIONALĂ 2013

25 iunie – Limba şi literatura română – proba scrisă

26 iunie – Limba şi literatura maternă – proba scrisă

27 iunie – Matematica – proba scrisă

29 iunie – Afişarea rezultatelor (până la ora 16)

29 iunie – Depunerea contesţiilor (orele 16 – 20)

30 iunie – 2 iulie – Rezolvarea contestaţiilor

3 iulie – Afişarea rezultatelor finale dupa contestaţii
Ce s-a înâmplat în anii trecuţi: contestaţii la ROMÂNĂ în 2012

În 2012, rezultatele centralizate de Ministerul Educaţiei, pe edu.ro, aproape 34% dintre absolvenţii claselor a VIII-a nu au reuşit să ia nici măcar media 5.

Examenul de anul trecut a fost contestat de o parte dintre elevi, profesori şi părinţi care au susţinut că unul dintre subiectele de la LIMBA ROMÂNĂ a fost greşit.

Era vorba despre Subiectul II, unde la cerinţa 2 elevilor li se cerea să spună care este propoziţia subordonată din fraza „Ceea ce mă jeneaza este dificultatea răsfoirii”. În baremul de notare al acestei cerinţe, răspunsul notat ca şi corect era punctul „c”, adică propoziţie subiectivă.

Din această cauză, atât elevii, cât şi unii dintre profesori susţineau ca varianta corectă era de fapt „b”, adică predicativă. După proteste în stradă şi dezbateri, Ministerul Educaţiei a fost nevoit să recunoscă ambele variante. Examenul din 2012 a fost contestat de 6,3% dintre elevi.

În 2012, elevii au obţinut note după cum urmează: 10 – 0,2%; 9.50 – 10 – 3,8%; 9 – 9.50- 5,3%; 8.50 – 9 – 5,7%; 8 – 8.50 – 6,1%; 7.50 – 8 – 6,5%; 7 – 7.50 – 6,9%, 6.50 – 7– 7,6%, 6 – 6.50 – 7,8%; 5,50 – 6 – 8,1%; 5 – 5.50 – 8%; sub 5 – 33,9%.

Cu un an înainte, în 2011, mediile obţinute au fost: 10 – 0,2%; 9.50 – 10 – 3,5%; 9 – 9.50 – 5,6%; 8.50 – 9 – 6,5%; 8 – 8.50 – 7,5%; 7.50 – 8 – 8,5%; 7 – 7.50 – 9,7%; 6.50 – 7 – 10,5%; 6 – 6.50 – 10,8%; 5.50 – 6 – 10,2%; 5 – 5.50 – 8,9%; sub 5 – 18,2%.

http://www.puterea.ro/articol/evaluare_nationala_absolventii_de_clasa_a_viii_a_vor_sustin_proba_la_limba

EVALUARE NAŢIONALĂ: Absolvenţii de clasa a VIII-a vor susţin proba la limba română

Absolvenţii de clasa a VIII-a vor susţine marţi prima probă a evaluării naţionale – cea la limba română, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor susţine miercuri evaluarea la limba maternă.

Ultima probă, cea la matematică, va avea loc joi, 27 iunie.

Rezultatele vor fi afişate pe 29 iunie şi tot în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 16,00 – 20,00. Rezolvarea contestaţiilor se va face între 30 iunie şi 2 iulie, iar rezultatele finale după soluţionarea contestaţiilor vor fi făcute publice pe 3 iulie.

Notele obţinute la evaluarea naţională vor conta la admiterea în liceu.

Pe 16 iulie va avea loc prima repartizare computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor, iar afişarea rezultatelor va fi făcută pe 17 iulie. Între 17 şi 26 iulie se vor depune dosarele de înscriere la liceele unde elevii au fost repartizaţi.

Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere va avea loc în 25 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. Candidaţii repartizaţi în această etapă vor putea depune dosarele de înscriere la licee în zilele de 25 şi 26 iulie, potrivit Agerpres.

 

http://www.puterea.ro/articol/bacalaureat_evaluarea_competentelor_lingvistice_intr_o_limba_de_circulatie

BACALAUREAT: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internationala

Candidaţii la prima sesiune a examenului de bacalaureat susţin de marţi şi până vineri, 28 iunie, proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Probele scrise ale examenului de bacalaureat vor începe în data de 1 iulie cu limba şi literatura română, care va fi urmată în 2 iulie de proba la limba maternă şi în 3 iulie de proba obligatorie a profilului.

Proba scrisă la alegere a profilului şi specializării se va da pe 5 iulie iar rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie până la ora 12,00. Tot în aceeaşi zi până la ora 16,00 se vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 9 şi 11 iulie iar afişarea rezultatelor finale pe data de 12 iulie.

Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat, precizează metodologia aprobată de MEN.

Pentru susţinerea examenului naţional de bacalaureat în sesiunea iunie – iulie s-au înscris 187.898 de elevi, potrivit Agerpres.

http://www.puterea.ro/articol/modificarea_legii_educatiei_vezi_ce_schimbari_vrea_comisia_de_invatamant_di

MODIFICAREA LEGII EDUCAŢIEI. Vezi ce schimbări vrea Comisia de Învăţământ din Senat

Se anunţă o vară fierbinte pentru învăţământul din România. Senatul şi-a fixat termen până în septembrie pentru a finaliza un proiect pentru adoptarea noii forme a Legii educaţiei naţionale 1/2011. În acest moment, la Comisia de Învăţământ de la Senat există două variante ale Legii educaţiei plus proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului 92/2012 pentru modificarea Legii 1/2011.

Preşedintele Comisiei de Învăţământ de la Senat, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru PUTEREA că ea şi colegii săi vor lucra două săptămâni pe perioada vacanţei parlamentare, pentru a avea o variantă pentru modificarea Legii educaţiei în septembrie. Ecaterina Andronescu susţine menţinerea clasei a IX-a la gimnaziu şi nu ar spune nu unei modificări a structurii examenului de bacalaureat. “O formă a Legii învăţământului nu poate fi luată în pripă. Trebuie să avem discuţii cu toate părţile implicate, cu universităţile, cu sindicatele… Învăţământul românesc are tradiţie cu patru ani în ciclul liceal. Doar pe perioada învăţământului rusesc a avut trei ani. Nu cred că suntem pregătiţi din punctul de vedere al infrastructurii, dar nici al resursei umane, pentru a muta clasa a IX-a la gimnaziu. Pot spune doar punctul meu de vedere (n.r., legat de posibilitatea modificării structurii examenului de bacalaureat), cred că învăţământul românesc trebuie să se adapteze noilor tendinţe. Cred că trebuie să avem un învăţământ mai personalizat, orientat spre cinetica de asimilare a cunoştinţelor pe care o are fiecare elev. Trebuie să dăm flexibilitate în funcţie de competenţele fiecărui copil, în funcţie de potenţialul pe care îl au. Vedem, în alte ţări, deja implementate platforme de videocursuri pentru elevi şi studenţi. Aceasta este direcţia în care trebuie să mergem, acces liber la învăţământ pentru toţi. Nu aş spune nu unei diferenţiere în învăţământ”, ne-a declarat Andronescu.

Andronescu ţine la reînfiinţarea pedagogicelor

Preşedintele Comisiei de Învăţământ de la Senat susţine în continuare implementarea prevederii OUG 92 ce reînfiinţează liceele pedagogice, dar, acum, Ecaterina Andronescu se arată mai rezervată în ceea ce priveşte titularizarea absolvenţilor de clasa a XII-a ca educatoare sau învăţătoare/învăţători. “Liceele pedagogice sunt o continuare a şcolilor normale introduse de Spiru Haret. Dacă nu am fi avut şcolile normale, cu învăţătorii de acolo, învăţământul românesc nu ar mai fi fost performant. În timpul celor trei perioade în care m-am aflat la conducerea Ministerului Educaţiei, am dorit să redau importanţa liceelor pedagogice. În plus, noţiunile de pedagogie sunt însuşite mai uşor la această vârstă, a elevilor de liceu. Cred că mulţi dintre absolvenţii liceelor pedagogice vor alege să-şi continue studiile la facultate, pentru a deveni profesori. Vor putea să se şi angajeze într-un after-school sau unde avem cămine”, ne-a mai explicat Ecaterina Andronescu.

Senatorul Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei, consideră că prioritare sunt lămurirea problemelor legate de structura sistemului de învăţământ preuniversitar şi curricula. “Trebuie să modificăm legea pentru a păstra clasa a IX-a la liceu. De asemenea, trebuie lămurită problema consiliilor de administraţie ale şcolilor. Avem consilii constituite atât pe Legea 1/2011, cât şi pe vechea Lege a educaţiei. Problema perfecţionării cadrelor didactice este una delicată. Şi casele corpului didactic au această atribuţie, dar şi universităţile. Este important ca la începutul noului an şcolar să avem şi o Lege a educaţiei care să permită urmarea unor paşi siguri”, ne-a declarat Liviu Pop.

Principalele modificări vizate:

•clasa a IX-a la liceu;

•reînfiinţarea liceelor pedagogice;

•introducerea Bacului diferenţiat;

•introducerea video-cursurilor online.

http://www.puterea.ro/articol/bacalaureat_2013_in_perioada_25_28_iunie_urmeaza_evaluarea_competentelor_li

Bacalaureat 2013: în perioada 25-28 iunie, urmează evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internationala

Candidaţii la prima sesiune a examenului de bacalaureat vor susţine de marţi, 25 iunie, şi până vineri, 28 iunie, proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Probele scrise ale examenului de bacalaureat vor începe în data de 1 iulie cu limba şi literatura română, care va fi urmată în 2 iulie de proba la limba maternă şi în 3 iulie de proba obligatorie a profilului.

Proba scrisă la alegere a profilului şi specializării se va da pe 5 iulie iar rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie până la ora 12,00. Tot în aceeaşi zi până la ora 16,00 se vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 9 şi 11 iulie iar afişarea rezultatelor finale pe data de 12 iulie.

Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat, precizează metodologia aprobată de MEN.

Pentru susţinerea examenului naţional de bacalaureat în sesiunea iunie – iulie s-au înscris 187.898 de elevi, transmite Agerpres.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/evaluarea-nationala-2013-elevii-sustin-marti-proba-scrisa-la-limba-romana-305718.html

EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013. Elevii susţin marţi proba scrisă la LIMBA ROMÂNĂ

Absolvenţii de clasa a VIII-a vor susţine, marţi, examenul scris la Limba şi literatura română, în cadrul Evaluării Naţionale, informează rtv.net.

Acesta este al doilea an în care elevii vor susţine probele în săli de examen supravegheate cu camere video. Dacă elevii vor intra în sala de examen cu copiuţe, cu mijloace electronice de calcul sau cu telefoane mobile sunt daţi afară din examen şi li se acordă nota 1 la proba respectivă, indiferent dacă au copiat sau nu.

Calendar Evaluarea Naţională 2013

25 iunie – Limba şi literatura română – proba scrisă26 iunie – Limba şi literatura maternă – proba scrisă27 iunie – Matematică – proba scrisă29 iunie – Afişarea rezultatelor (până la ora 16)29 iunie – Depunerea contestaţiilor (orele 16 – 20)30 iunie – 2 iulie – Rezolvarea contestaţiilor3 iulie – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii.

Evaluarea Naţională se desfaşoară, anual, într-o singură sesiune. Subiectele sunt elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare şi permit rezolvarea în 120 de minute.

Examenele din cadrul Evaluării Naţionale încep la ora 9.00, când se deschid plicurile sigilate care conţin varianta de subiecte multiplicată, în fiecare sală în care se susţine proba. Accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu, cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoara probele scrise.

În 2012, aproape 34% dintre absolvenţii claselor a VIII-a nu au reuşit să obţină media 5. Pentru susţinerea celor trei examene de la Evaluarea Naţională 2012 (examenele de Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă, Matematică) au fost înscrişi 190.291 de elevi, iar 6,3% dintre cei care au susţinut probele au contestat notele primite.

 

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/cele-mai-tari-perle-de-la-bac-305701.html

Cele mai tari PERLE de la BAC

Absolvenţii de liceu sunt în febra examenului de bacalaureat 2013. După ce au trecut de proba orală la limba română, de evaluarea competenţe digitale, săptămâna aceasta susţine proba orală la limba străină, potrivit adevarul.ro.

Chiar dacă mai sunt două săptămâni până la afişarea rezultatelor de la bacalaureat 2013, profesorii au avut ocazia să se amuze în timpul testelor de la limba română.

În această poezie, luna semnifică noaptea, şi asta înseamnă că a venit timpul acţiunilor care nu pot fi făcute ziua.- Margulis este tipul uman pe cale de dispariţie.

Vezi mai jos perlele elevilor:

– „Cu trup şi suflet” înseamnă a avea încredere într-o persoană care te-a pătruns.

– Atunci omul este fericit, când dragostea-i ajunge pân-în fund.

– Dragostea oferă cele mai puternice sentimente şi simţăminte, care se reflectă şi asupra corpului.

– Slavici de asemenea întruchipează moralul în sânul mamei lui Ghiţă.

– Moromete avea un loc aparte în fruntea mesei.

– Mara punea banii în colţunaşi.

– Ca în poezia Pe lîngă plopii fără solzi.

– …mărul – fructul iscoadei…

– …iar tinerii tresar de neştiinţă.

– Pronumele le arată o direcţie, aici poetul demonstrează că adoarme.

– Nam nici o ideie cum trebuiam să mai dezvolt ideia aceasta, că poiezia este compusă aşa că nam nici o emoţie pozitivă asupra ei.

– Vitoria Lipan şi-a înmuiat bine picioarele în apa poporului român.

UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/locale/iasi/proiectul-consortiului-universitar-fost-resuscitat-iasi-cele-cinci-universitati-stat-capitala-moldovei-urma-uneasca-investitie-uriasa-1_51c6ca96c7b855ff56baca70/index.html\

Proiectul consorţiului universitar a fost resuscitat la Iaşi. Cele cinci universităţi de stat din Capitala Moldovei ar urma să se unească după o investiţie uriaşă

Interuniversitas, un proiect care datează la Iaşi de cel puţin 10 ani, a fost „redesenat” zilele trecute de rectorii celor cinci universităţi de stat din Iaşi şi de oficiali ai Consiliului Judeţean Iaşi şi ai Ministerului Educaţiei.

Cele cinci universităţi de stat din Iaşi ar urma să se unească într-un consorţiu, al cărui scop este acela de a le spori influenţa educaţională şi financiară.

Mai precis, proiectul prevede construirea unei „plaforme integrate de cercetare”, un campus universitar complet nou, ridicat pe un teren al Consiliului Judeţean din cartierul Copou.

Finanţarea, care n-a fost încă estimată cu precizie, dar care ar putea depăşi 200 de milioane de euro, ar urma să fie accesată, în cea mai mare parte, din fondurile puse la bătaie de Uniunea Europeană în exerciţiul bugetar 2014-2021.

Un astfel de consorţiu a fost discutat la Iaşi încă de acum zece ani, dar discuţiile s-au blocat la un nivel incipient. Rectorii s-au arătat reticenţi atunci din cauza pierderii independenţei decizionale.

Totuşi, în cursul zilei de vineri, 21 iunie, toţi cei cinci rectori ieşeni, alături de ministrul Educaţiei şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, au inspectat terenul din Copou pe care urmează să fie ridicat campusul şi s-au pus de acord, de principiu, pentru începerea proiectului.

„InterUniversitas poate fi cel mai important proiect educational pentru municipiul nostru. Cu siguranţă, şi cel mai scump, depăşind, ca şi costuri, preţul extinderii aeroportului”, a precizat Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi.

Elementele de principiu ale consorţiului, la care se asociază Universitatea „Al. I. Cuza”, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” şi Universitatea de Arte „George Enescu”:

– Crearea unui Consorţiu al universităţilor de stat, în vederea folosirii în comun a resurselor educaţionale şi de business;

– Donarea, de către Consiliul Judeţean către Consorţiul Universitar Iaşi, a terenului disponibil în Copou, cu rezolvarea pozitivă a contractelor deja existente în clădirile din zona respectivă;

– Dezvoltarea unui nou campus universitar al consorţiului în Copou, cuprinzând spaţii separate de învăţământ, cercetare şi acomodare ale fiecărei universităţi, cămine noi, cantină, sala de sport polivalenta (obligatorie pentru FEFS) şi cel puţin o clădire, cea principală, în folosinţă comună;

– Amplasarea în clădirea principală de spaţii comune de predare, expoziţionale, laboratoare multifuncţionale, multi şi interdisciplinare;

– Construirea Centrului Expozitional Universitar în locul şi pe terenul Corpului “C” al Universităţii Tehnice “Gh. Asachi” Iaşi. Găzduirea în acest centru şi a Centrelor Culturale străine care îşi manifestă interesul;

– Dezvoltarea unor centre de cercetare şi transfer tehnologic, cel puţin în domeniile IT, medical, inginerie;

– Atragerea marilor companii multinationale in acest campus si sustinerea parteneriatului academic-business. Aceste companii vor dezvolta in campus noi facilitati, proprii, de cercetare, productie si servicii bazate pe avantajele acestui parteneriat, realizand astfel transfer de tehnologie;

– Potenţarea Cercetării – Dezvoltării – Inovării ca fundament al dezvoltării durabile a Iaşului şi a Moldovei, producerea de nouă valoare adaugată, recunoaşterea şi consolidarea oraşului nostru ca Pol de dezvoltare a României.

 

 

http://adevarul.ro/locale/galati/te-intereseaza-studentn-vezi-locuri-scos-concurs-facultatile-cadrul-universitatii-dunarea-jos-1_51c4a28ec7b855ff56b49d09/index.html

Te interesează să fii student? Câte locuri au scos la concurs facultăţile din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”

Senatul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi a aprobat deja repartizarea pe facultăţi a locurilor la buget trimise de Ministerul Educaţiei Naţionale. Facultăţile vor anunţa marţicum şi-au împărţit locurile pe domenii de admitere. După repartizarea locurilor la buget, facultăţile vor face propuneri pentru locurile la forma de învăţământ cu taxă.

Conducerea Universităţii „Dunărea de Jos”, din Galaţi, a dat publicităţii numărul de locuri scoase la concurs pentru admiterea 2013. Astfel, Universitatea va scoate la bătaie 1.800 de locuri bugetate pentru studiile de licenţă şi 770 pentru master.

Pentru studiile de licenţă, facultăţile pun la bătaie următoarele locuri:

1. Mecanică – 193

2. Arhitectură Navală – 96+ 1 (pentru tinerii din Rep. Moldova care au absolvit Bacalaureatul în România)

3. Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică – 253 + 4 (pentru tinerii din Rep. Moldova)

4. Metalurgie, Ştiinţa Materialelor şi Mediu – 70

5. Inginerie din Brăila – 130(dintre care 2 pentru rromi)

6. Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor – 165

7. Medicină şi Farmacie -185 (dintre care 3pentru rromi) + 2 (pentru tinerii din Rep. Moldova)

8. Ştiinţe şi Mediu – 73 + 1 (pentru tinerii din Rep. Moldova)

9. Litere – 160 + 6 (pentru tinerii din Rep. Moldova)

10. Istorie, Filosofie şi Teologie – 109

11. Arte – 30

12. Economie şi Administrarea Afacerilor – 175 (dintre care 4 pentru rromi) + 4 (pentru tinerii din Rep. Moldova)

13. Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice – 96 (dintre care 6 pentru rromi) + 2 (pentru tinerii din Rep. Moldova)

14. Educaţie Fizică şi Sport – 65

La master s-au repartizat următoarele locuri:

1. Mecanică – 91 + 1 (pentru românii de pretudindeni)

2. Arhitectură Navală – 38

3. Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică – 92 + 1

4. Metalurgie, Ştiinţa Materialor şi Mediu – 46 + 1

5. Ingineri din Brăila – 51 + 1

6. Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor – 116 + 22

7. Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice – 41 + 2

8. Economie şi Administrarea Afacerilor – 105 + 3

9. Litere – 65 + 1

10. Istorie, Filosofie şi Teologie – 34 + 1

11. Ştiinţe şi Mediu – 48 + 1

12. Educaţie Fizică şi Sport – 43 + 1

Numărul de locuri scoase la concursul de admitere, pentru fiecare specializare în parte, va fi cunoscut marţi, după discuţiile de la nivelul fiecărei facultăţi. Tot săptămâna viitoare, facultăţile vor face propuneri şi pentru numărul de locuri la taxă pe care le vor pune la bătaie pentru anul universitar viitor. Numărul acestora nu va depăşi diferenţa dintre cifra de şcolarizare ARACIS (aprobată prin lege) şi numărul de locuri la buget la fiecare domeniu/specializare.

http://www.ziare.com/scoala/bac-2013/am-luat-10-la-o-licenta-dar-nu-a-contat-si-nici-nu-conteaza-interviu-cu-studentul-anului-1242548

Am luat 10 la o licenta, dar nu a contat si nici nu conteaza – Interviu cu Studentul Anului

Aura Stan este studenta in anul III la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti. La inceputul acestei luni, a fost desemnata Studentul Anului in cadrul galei organizate de Voluntari pentru Idei si Proiecte.


Ziare.com a stat de vorba cu Aura despre ce inseamna pentru ea aceasta distinctie, despre experienta sa de un semestru cu bursa Erasmus, in Franta, dar si despre starea actuala a invatamantului romanesc si faptul ca vorbim din ce mai mult de someri cu diploma.
Cum te simti ca Studentul Anului in Romania, ce valoare are pentru tine aceasta distinctie?
Viata mea e aceeasi, nu s-a schimbat nimic, beau cafea din acelasi ibric, citesc presa si carti, ma regasesc la fel de mult in gesturi si lucruri simple, pentru o „restartare” e nevoie de mai mult. M-am bucurat tare, tare mult atunci cand mi-am auzit numele, dupa festivitate m-am plimbat prin parc, cu pantofii cu toc in mana laolata cu florile, diploma si trofeul, si am avut asa, un nou sentiment pentru mine, ca lumea e a mea, macar pentru o seara.
Ideea e ca eu cred foarte mult in evaluarea „pe moment”, desi e bine sa iti recunosti potentialul, sa stii unde ti-e locul tot timpul. Cand eram in clasa I, aveam o invatatoare care ne incuraja foarte mult cand nu luam 10. Poate nu stiti, dar pentru unii copii e o drama sa ia „Bine” in loc de „Foarte bine”, 9 in loc de 10… „La test, adica acum o saptamana, intre orele 10-11, la matematica ai fost de 9 plus, nu de 10, nu am de ce sa te mint. La urmatorul poti fi de 10. Intervalul ala nu iti demonstreaza sau anuleaza valoarea!”, imi spunea ea.
Aplicand algoritmul logic de atunci la situatia de acum, se pare ca anul asta mi-a mers bine din punct de vedere profesional. La anul, cine stie…
Care este cea mai importanta experienta profesionala pe care ai avut-o?
Am fost un an ziarista cu norma intreaga la unul dintre ziarele quality din Romania. Atunci am avut si cele mai frumoase impliniri, am cunoscut oameni noi, mi-am facut prieteni in domeniu, am scris articole pe subiecte propuse de mine si, nu stiu, parca toate capatasera un rost, un sens.
Imi amintesc ca am petrecut o zi intreaga intr-un orfelinat unde erau ingrijiti copii cu dizabilitati mintale si locomotorii foarte grave. M-am pregatit ca la carte, mi-am luat si un tricou cu un pokemon, m-am documentat inainte sa ajung la centru, am incercat sa-mi pastrez zambetul pe buze si sa fiu atenta la detalii. Nu poti sa ramai imuna cand ti se spune „noi vrem sa le asiguram acestor copii un sfarsit linistit, intr-o atmosfera calda, de afectiune. Aici ajung cele mai grave cazuri”, dar am incercat sa fiu puternica, sa-mi fac treaba.
Mi-am dorit ca lumea sa stie ca exista si acesti copii, ca universul lor se rezuma la cativa pereti, ca au restrictie la dulciuri (le-ar agrava sanatatea, au o dieta adecvata), dar ca cineva incearca sa-i ajute.
Crezi ca ne putem multumi doar cu educatia pe care o primim in scoala/facultate sau e neaparat nevoie si de o educatie informala?
Eu nu m-am dezis de vreuna, cred ca teoria si practica pot conta in egala masura in formarea unui viitor jurnalist. Am renuntat la job in momentul in care am fost promovata, nu stiu daca a fost neaparat o decizie inteleapta, dar mi-am dorit sa termin facultatea, dupa ce mi-am inghetat un an universitar.
Cum te-a influentat experienta de a studia in Franta, atat din punct de vedere academic, cat si ca experienta de viata?
Decizia de a pleca in Franta a fost una pe care mi-am dorit-o, a fost unul dintre acele „lucruri de facut” pe lista intocmita in noaptea de Revelion, experienta pe care o recomand oricui. Nu am plecat neaparat pentru studiu, nu m-am inchis in biblioteca, mi-am dorit sa vad cum e si la altii, daca pot face fata.
Am luat prima selectia la franceza dintre studenti si am ales Institutul de Stiinte Politice din Lyon. Puteam alege orice altceva, dar am ales varianta cea mai grea.
Si in Franta, la majoritatea facultatilor, admiterea e pe baza de dosar, la institut e un examen riguros, in etape, incepe cu o aplicatie, urmeaza multe interviuri si un examen la urma. Am fost mandra sa ajung acolo, uneori eram intrebata de vecini unde invat si dupa ce ziceam IEP, eram felicitata. Nu sunt eu in masura sa compar, dar acolo studentii aveau un mare respect pentru scoala, cursurile nu erau doar in orar, francezii nu lipsesc de la scoala.
Erau si foarte atractive, ne uitam de exemplu la filme si seriale si le comentam din punct de vedere sociologic si filosofic. Stii ca Ally McBeal poate fi interpretata potrivit grilei lui Bordieu?
Consideri ca o mobilitate reprezinta o experienta pe care ar trebui sa o aiba orice student pentru dezvoltarea sa profesionala si personala?
Da, incurajez studentii sa plece intr-o mobilitate de studii in strainatate, ba chiar sa nu se limiteze doar la asta. (…) In Franta nu am primit camin, am fost lasata balta in ultimul moment de proprietara unor garsoniere si asa am ajuns in orasul lui Saint-Exupery fara a avea unde sa stau. Initial, am locuit la o studenta intalnita pe Facebook, mi-am facut acte pentru un camin privat si apoi am avut sansa de a gasi o batrana aristocrata care locuia in Lyon si care avea nevoie de cineva sa o asculte.
Am locuit intr-un apartament cu mii de carti, patefon, pianina, lampi, semineu, oglinda pictata, zavor la ferestre si trei masini de scris. La zece minunte de cel mai mare parc din Franta.
Madame Devay, caci asa o chema, ma lasa sa ii citesc corespondenta, era un dulap plin cu scrisori de dragoste, sa ard clatite (mie asa imi plac) si sa folosesc un balsam de rufe cu aroma de ciocolata pentru a spala parchetul din lemn de cires. Le faceam din placere. Nu m-a tratat ca o pe o biata studenta, am fost prietena ei mai tanara.
Cand m-am intors in Romania, mi-a fost tare greu. Eram mai stresata dupa o saptamana decat dupa cateva luni acolo. Si nu am mai gasit motivatia de a invata, am functionat din inertie. (…) Eu am mai absolvit o facultate, Litere, si am trecut si acolo printr-o licenta. Am luat 10, dar nu m-a intrebat nimeni vreodata, nu a contat, nu conteaza.
Cum iti explici faptul ca avem din ce in mai multi someri cu diploma?
Avem foarte multi someri cu diploma pentru ca oferta depaseste cererea de pe piata muncii. Sunt sute de filiale, zeci de facultati private, tot felul de pseudoscoli care scot absolventi pe banda rulanta. Probabil va exista in cativa ani o facultate de jurnalism si la Vatra Dornei, orasul meu natal, nu m-ar mira.
Cum arata planul tau profesional de viitor? Spre ce cariera vrei sa te indrepti? In tara sau in strainatate?
Eu nu mizez vreodata pe un plan anume, au fost unele atat de ticluite, incat le-as fi putut descrie oricui in cele mai mici detalii. Voi incepe cu o colaborare, sa scriu pentru o revista, doua, apoi o sa mai vad. Intr-un mare fel, sunt dezamagita, nu stiu daca merit sau meritam mai mult, iti trebuie si foarte mult noroc.
Vechii greci aveau un crez aparte, considerau ca exista un „moment kairotic”, adica sa fii omul potrivit la locul potrivit. Eu inca imi astept momentul in presa sau in redactia unei televiziuni. Poate ar fi bine sa nu il mai astept, ci sa merg eu in intampinarea lui.
Ziare.com lanseaza campania „Romania – tara somerilor cu diploma. Care e solutia?” Vrem prin aceasta campanie sa aducem in atentia autoritatilor, dar si a opiniei publice o problema care persista de ani de zile, cu efecte din ce in ce mai grave pentru tineri si pentru societatea romaneasca.


Avem tot mai multi tineri someri cu diploma. Tineri debusolati, care ies de pe bancile scolii fara sa stie sa faca ceva, fara o specializare sau chiar fara cea mai mica directie, din lipsa de cunostinte si motivare, pentru care diploma obtinuta nu va insemna niciodata mai mult decat o hartie uitata intr-un sertar.


In ultimii 20 de ani, bacalaureatul a fost doar motiv pentru elevi, parinti si profesori deopotriva sa critice Guvernul, Ministerul Educatiei, indiferent de culoarea politica a celor aflati la Putere. Fiecare generatie s-a autointitulat „de sacrificiu”. Si, pe buna dreptate, avand in vedere nenumaratele modificari fara sens suferite de „examenul vietii”.


Rezultatele au fost dezastruoase, de la an la an efectele s-au simtit in procentul de promovare, tot mai mic, si in dezinteresul, tot mai mare, al tinerilor.

Cel mai grav este ca nici acum nu se contureaza o solutie, ca pentru rezultatele proaste si tinerii fara viitor doar se da vina dintr-o parte in alta pe lantul parinti – profesori – sistem de invatamant – minister. Suntem inca incapabili sa ne urnim sa schimbam lucrurile, sa invatam de la cei care au reusit.


Esti parintele unui elev care isi cauta drumul, un profesor care ar vrea sa schimbe ceva, un absolvent care acum stie ce ar fi trebuit sa fie altfel sau un elev care are multe intrebari si putine raspunsuri – contribuie si sustine si tu campania Ziare.com.


Ce crezi ca ar trebui facut? Crezi ca exista o rezolvare pentru aceasta problema? Care crezi ca este sistemul de educatie din alte tari care s-ar potrivi cel mai bine Romaniei? Scrie un comentariu sau trimite-ne un articol pe adresa redactie@ziare.com si il vom publica in cadrul campaniei noastre.

 

http://www.gandul.info/financiar/fabrica-de-idei-tinerii-de-la-politehnica-au-reinventat-sensul-cuvantului-donatie-11008039

FABRICA DE IDEI. Tinerii de la Politehnică au reinventat sensul cuvântului „donaţie”

Gândul vă prezintă în această săptămână poveştile de succes ale unor tineri studenţi români care au reuşit. Sunt tineri care au crezut în ideea lor şi care, cu puţin ajutor, au ajuns să o pună în practică. Campania Fabrica de Idei îşi propune să le arate tinerilor din România că se poate. Citiţi, aşadar, poveştile lor şi inspiraţi-vă.

Vi s-a întâmplat vreodată ca atunci când faceţi curăţenie sau vă mutaţi să daţi peste lucruri de care nu mai aveţi nevoie, dar pe care nu aţi vrea să le aruncaţi? Ce-ar fi dacă le-aţi putea dona cât mai uşor cuiva care chiar are nevoie de ele şi care va veni la voi acasă să le ia? Pornind de la această idee, cinci tineri care urmează masterul la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii “Politehnica” Bucureşti au realizat o aplicaţie pentru telefoanele inteligente prin care cei interesaţi pot dona mai uşor orice obiect pe care nu îl mai folosesc, sau dimpotrivă, pot primi, gratuit, de la altcineva, un obiect necesar.

Aplicaţia se numeşte Freemble şi a câştigat în luna mai premiul “Best Pitch” (cea mai bună prezentare), obţinând cele mai multe voturi la “hackathon-ul” – un maraton de programare de 24 de ore, pentru dezvoltare de idei de afaceri – Innovation Labs, organizat de Universitatea „Politehnica” Bucureşti.

Echipa care a câştigat premiul pentru cea mai bună prezentare a fost formată din Lucia Roşculete, Daniel Rizea, Dragoş Dena, Emma Mirică şi Sergiu Costea. Toţi fac cursuri de master la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii “Politehnica” Bucureşti şi au vârste cuprinse între 23 şi 24 ani. În prezent din echipă mai fac parte Lucia, Daniel şi Dragoş.

Cu ajutorul platformei create, care va fi disponibilă în mod gratuit, cei interesaţi pot vedea şi locul unde se află persoana căreia îi donează sau de la care primesc un obiect. În plus, pe email vor primi doar mesaje referitoare la obiectele de care sunt interesaţi, fără să fie spamaţi zilnic cu sute de alte mesaje.

“Toţi avem diverse obiecte prin casă devenite inutile pentru noi, dar pe care de multe ori nu ne îndurăm să le aruncăm din cauză că ştim că ar putea avea valoare pentru altcineva. Haine vechi pe care nu le vom mai purta niciodată, manuale de prin liceu sau facultate deja citite, electrocasnice pe care le-am înlocuit cu versiunile lor noi, lucruri gratis – pixuri, caiete, umbrele, genţi, ghiozdane, mp3 playere – câştigate la conferinţe etc. Cu Freemble, dorim să oferim posibilitatea de a dona aceste obiecte celor care se află cât mai aproape de noi, bazându-ne pe Google Maps”, ne explică Lucia Roşculete, 24 ani, studentă în anul I la Facultatea de securitate a reţelelor informatice complexe şi care este unul dintre membrii echipei care a realizat Freemble.

Ce este Freemble

Pe scurt, Freemble reprezintă o platformă care permite oamenilor să doneze cât mai uşor lucrurile de care nu mai au nevoie şi cât mai aproape de locul în care se află.

“Acest proiect a pornit cu motivaţia unei competiţii. Am aflat de <<hackathon-ul>> – un maraton de programare de 24 de ore, de dezvoltare de idei de afaceri – Innovation Labs. Ne-am făcut o echipă şi am încercat să venim cu cât mai multe idei, astfel încât să ne calificăm cât mai departe. Asta se întâmpla în martie anul acesta. Am avut cinci idei, iar în timpul brainstorming-ului ne-am dat seama că ideea aceasta are cel mai mult potenţial. Noi tot reveneam asupra ei. În cadrul <<hackathon-ului>> trebuia să obţii cele mai multe voturi. Ideea aceasta a plăcut cel mai mult şi a obţinut cele mai multe voturi», îşi aminteşte Lucia.

Pentru ca procesul de donare să implice cât mai puţin efort, aplicaţia ajută oamenii să facă asta bazat pe locaţie, pe Google Maps.

“Poţi să pui clar locaţia în care te afli, şi oamenii care doresc să primească acel obiect gratuit vor spune că îl vor şi vor veni ei la tine. Astfel încât tu să pierzi cât mai puţin timp cu donaţia obiectului”, explică Lucia Roşculete.

Comunităţile se bazează pe grupuri de email în care cineva, când vrea să doneze ceva, lansează un mesaj şi pune o fotografie cu fotoliul vechi pe care vrea să îl doneze, de exemplu. Problema cu aceste comunităţi este că zilnic membrii lor primesc foarte multe emailuri care nu au legătură cu obiectele de care ei sunt interesaţi.

„De exemplu, de când nu am mai intrat eu sunt 100 de mesaje. Dacă nu le citesc zilnic se acumulează foarte multe mesaje. Ca să pot să gestionez apartenenţa la un grup, trebuie să am nişte cunoştinte mai avansate, să constitui nişte filtre de email, iar dacă emailul pe care il folosesc eu nu este atât de avansat, la un moment dat mă pierd în numărul mare de mesaje. Cu aplicaţia noastră vrem să înlăturăm acest flux mare de mesaje. Dacă vrei să donezi un obiect, pui doar mesajele de la cei care sunt interesaţi de obiectul respectiv sau de obiectele pe care le donezi. Dacă eşti interesat să obţii un obiect, eşti pus pe o listă de interese şi vei primi numai mesajele care se potrivesc cu acea listă de interese a ta, astfel încât să nu mai fii zilnic spamat cu mesaje. Poate nu te interesează că cineva vrea un fotoliu”, ne arată tânăra intervievată în timpul demonstraţiei pe care ne-a făcut-o.

Cei care au un mobil cu Android îşi pot instala aplicaţia şi pot vedea dacă în apropierea lor se află membri ai comunităţii.

Cum funcţionează Freemble

„Aplicaţia pe telefon a fost concepută cu un design cât mai simplist, care să îndeplinească funcţionalităţile şi să răspundă cerinţelor utilizatorilor”, ne explică Daniel Rizea, student la anul I la master Arhitecturi avansate de calcul în cadrul Universităţii „Politehnica” Bucureşti şi care este un alt membru al echipei ce a realizat aplicaţia Freemble.

În imagine, Daniel Rizea//Foto Facebook

Când intră în meniul principal, utilizatorul are 3 opţiuni semnificative şi anume de a găsi un obiect în jurul lui pe care să îl poată să îl ia, de a oferi un obiect şi în a vedea statusul obiectelor pe care le doreşte sau pe care le-a oferit pentru donaţie.

„Pentru ca o persoană să aibă acces la aplicaţie trebuie să aibă un smartphone, un telefon cu Android. Vom lansa şi o aplicaţie şi pentru sistemul de operare iOS. Trebuie să aibă un cont de gmail sau de Facebook sau să îşi facă un cont pe aplicaţia noastră, şi cel mai important lucru să îşi dorescă să primească obiecte sau să aibă ceva spre a oferi.

Utilizatorul poate de exemplu să vadă ce este disponibil în zona lui. De exemplu o carte. După ce citeşte descrierea cărţii tastează ok, exprimându-şi interesul pentru carte.

Automat, cel ce are acea carte va primi un mesaj în care cineva şi-a manifestat interesul pentru carte. Apoi ei pot să intra în legătură, ca într-un chat normal, să stabilească o întâlnire.

Sursa Facebook

„Partea în care tu vrei să oferi un obiect, să faci o donaţie cuiva, pui o mică descriere, de exemplu – monitor, LCD, luăm şi o poză a monitorului pentru a o încarca pe site, şi adăugăm şi locaţia unde se găseşte monitorul, apoi apăsăm butonul GIVE şi am încărcat oferta pe website. Cine este interesat va putea intra în legatura cu mine”, ne arată Daniel pe smartphone-ul său.

Freemble este mai mult decât o platformă. E un mod de a socializa

Lucia şi Daniel îşi doresc ca aplicaţia lor să fie o platformă în care cei interesaţi să facă donaţii sigur şi rapid şi spun că până la urmă este mult mai mult de atât, e un mod de a socializa, şi prin anumite donaţii să întâlneşti oameni cu pasiuni asemănătoare. Ai o chitară veche, doreşti să o dai cuiva, te întâlneşti cu cineva care are o pasiune similară cu tine. E un mod bun de a-ţi face noi prieteni.

„Vrem să o aducem la un nivel de concept. Vrem ca primul lucru care să îi vină în minte cuiva care doreşte să doneze ceva să fie Freemble”, spun cei doi.

„Aşa cum spune numele, aplicaţia va fi gratuită. Partea de monetizare va veni probabil în viitor. Nu ne gândim intens la acest lucru, încercăm să facem ceva ce oamenii să folosească cu drag şi care să îi ajute în procesul de a dona şi primi obiecte”, adaugă cei doi.

Comunităţi online de milioane de utilizatori

În lume există mai multe grupuri online care fac donaţii sau primesc gratuit obiecte, una dintre comunităţi, freecyle.org având peste 9 milioane de utilizatori la nivel mondial. În România, astfel de comunităţi există în câteva oraşe, precum Bucureşti, Timişoara şi Cluj. Cea din Bucureşti are aproximativ 7.000 de membri în prezent. Un exemplu de astfel de comunitate este freecycle_bucuresti, pe yahoo.groups.

Echipa care a realizat Freemble speră ca jumătate dintre membrii acestei comunităţi să ajungă să folosească aplicaţia lor.

“Problema cu aceste comunităţi este că zilnic primeşti foarte multe emailuri, chiar dacă nu se leagă de un obiect care pe tine te interesează. De exemplu, de când nu am mai intrat eu sunt 100 de mesaje. Ca să pot să gestionez apartenenţa la un grup, trebuie să am nişte cunoştinte mai avansate, să constitui nişte filtre de email, iar dacă emailul pe care îl folosesc eu nu este atât de avansat, la un moment dat mă pierd în numărul mare de mesaje. Cu aplicaţia noastră vrem să înlăturăm acest flux mare de mesaje.

Foto Facebook

Dacă vrei să donezi un obiect, pui doar mesajele de la cei care sunt interesaţi de obiectul respectiv sau de obiectele pe care le donezi. Dacă eşti interesat să obţii un obiect, pe baza unei liste de interese vei primi numai mesajele care se potrivesc cu lista ta de interese, astfel încât să nu mai fii zilnic spamat cu mesaje. Poate nu te interesează că cineva vrea un fotoliu”, ne explică Lucia Roşculete studentă în anul I la Facultatea de securitate a reţelelor informatice complexe, care se caracterizează ca fiind o persoană curioasă, căreia îi place să pună întrebări “şi comode şi incomode”, ca să afle cât mai multe lucruri.

Despre Innovation Labs

Un număr de 11 echipe de studenţi din cadrul Innovation Labs si-au prezentat pe 22 mai produsele finale dezvoltate timp de 3 luni în cadrul programului. 50 de studenţi au învăţat timp de 3 luni cum să-şi facă un startup în cadrul proiectului Innovation Labs, primul accelerator de business tech pentru studenţi din România.

Peste 100 de invitaţi le-au adresat întrebări şi au interacţionat cu participanţii în cadrul evenimentului de final găzduit de TechHub Bucureşti – primul spaţiu de birouri şi evenimente din România dedicat afacerilor IT la început de drum.

Daniel Rizea şi Lucia Roşculete//Sursa Facebook

Proiectul a fost unul care s-a derulat pe parcursul unui semestru de facultate. A început în luna martie cu un « hackathon » de 24 de ore. În cadrul acelui « hackathon » tinerii trebuiau să vină cu o idee de business în faţa unor antreprenori de succes din domeniu care îşi spuneau părerea despre ideea tinerilor.

„Ne-au invăţat foarte multe lucruri despre cum să adresezi o problemă. Degeaba ai tu o idee extraordinară, dacă ea nu se adresează unei probleme reale pe care oamenii chiar o au. Faptul că noi ne-am adresat acelei comunităţi, ne-am dat seama care este problema şi cum trebuie să rezolvăm astfel încât oamenii să fie fericiţi cu soluţia noastră”, povesteşte Lucia.

Pe tot parcursul semestrului echipa a participat la workshop-uri săptămânale cu oameni de afaceri.

Proiecte de viitor

În prezent echipa rămasă lucrează la prima versiune a aplicaţiei pentru browser şi telefoane mobile cu Android, pentru a permite comunicarea şi schimbul de obiecte cu cât mai puţin efort din partea celor care donează. „După obţinerea acestui prim prototip, dorim să validăm modul în care se poate dona în Freemble, luând legătura cu comunităţile online (grupuri de e-mail) care deja fac schimb liber (freecycle.org, ilovefreegle.org )”

Vor să lanseze aplicaţia până în toamnă şi îşi doresc să primească reacţii de la cei care vor folosi aplicaţia, în funcţie de care vor încerca să mai adauge şi alte funcţionalităţi.

“Am învăţat că un investitor va veni când simte că tu nu mai ai nevoie de el ca să supravieţuieşti”

De la oamenii de afaceri pe care i-au cunoscut au învăţat că, în momentul în care au un început de succes, oamenii vor dori să vorbească cu ei.

“Ce am învăţat de la diverşi antreprenori este că un investitor va veni când simte că tu nu mai ai nevoie de el ca să supravieţuieşti, că te poti descurca şi fără el şi atunci sperăm să ajungem în acel punct. Te poţi confrunta cu multe păreri pozitive, de genul « este super ideea ta , dar eu nu aş băga bani în ea ». Şi atunci chiar vrei să afli care este efortul tău suplimentar prin care să faci pe cineva să investească”, ne povesteşte unul dintre membrii echipei.

Deocamdată, investiţia în proiect nu a fost una consistentă, ci doar una care să le asigure accesul la servicii de tip cloud, adică de stocare virtuală de date.

Oportunităţi oferite tinerilor în România

Întrebată dacă ea crede că, în România, tinerilor care studiază domeniul IT le sunt oferite oportunităţi pentru dezvoltarea profesională, Lucia se declară optimistă.

“Există o ofertă de muncă pe piaţa IT care nu este acoperită de cerere. E un domeniu Cenuşereasă, mulţi elevi nu realizează câte oportunităţi există în IT şi cred că ar trebui promovat domeniul în licee ca să atragă din ce în ce mai mult tinerii către acest domeniu”, spune Lucia.

Daniel Rizea: „Îmi place să construiesc aplicaţii”. Ce sfat a primit Lucia de la un mentor

Dacă este întrebată ce vrea să facă pe viitor, Lucia zâmbeşte şi spune că încă explorează: “În principal nu pot să zic că mi-am ales un scop, încă explorez diverse alternative, să văd care e cea care îmi place cel mai mult. Un mentor de la competiţia Innovation Labs m-a sfătuit ca, pentru a-mi da seama ce vreau să fac mai departe, mi-a zis că o să fie acel lucru pe care îl poţi face toată ziua şi tot nu te simţi obosit seara”.

Freemble ar putea să fie ceva la care să lucreze fără să obosească, pentru că are satisfacţia de a face ceva ce ajută oamenii din jurul său.

Daniel Rizea, student la anul I la master Arhitecturi avansate de calcul în cadrul Universităţii „Politehnica” Bucureşti se descrie simplu: „Îmi place să construiesc chestii diverse, mai ales chestii de IT, aplicaţii”. Lucrează ca dezvoltator într-o firmă IT.

Daniel şi-a descoperit pasiunea pentru IT încă din liceu, când diriginta i-a încurajat pe elevi să participe la mai multe consursuri. Una dintre primele sale realizări în domeniul IT îl reprezintă un sistem de îngrijire a animalelor de companie, pe internet, când eşti plecat de acasă, precum şi un microscop virtual.

„Am făcut un proiect care, în momentul când plecai de acasă, puteai să ai grijă de animalul tău de companie. Colegul meu avea un papagal şi chiar întâmpina problema asta, cum să îi dea de mâncare, cum să îi schimbe apa. Am făcut câteva componente hardware, ca să spunem aşa, am improvizat diverse valve din electrocasnice şi am realizat un soft care prin intermediul calculatorului să poţi comanda apa şi o cameră web prin care puteai să vezi ce mai face animăluţul de companie. Am dezvoltat ideea şi la animale mai mari, de exemplu la câini, pe baza reflexului Pavlov. Proiectul acesta a fost în clasa a XI-a. În clasa a X-a, la acelaşi concurs, am făcut un microscop virtual”, îşi aminteşte Daniel Rizea.

Despre popularizarea aplicaţiei.

„La ce probleme au grupurile de Freecycles şi alte grupuri similare, nu cred că o să avem nevoie de prea multă popularizare. Unii se plâng pe forumuri că sunt spamaţi de o groază de mesaje şi nu pot găsi ceea ce caută sau că, pentru un obicet pe care l-au dat acum două-trei săptămâni, încă mai primesc mesaje, ceea ce devine foarte enervant. Strategia noastră este că se va populariza singur. Desigur vom găsi şi alte situaţii prin care o să încercam să ne facem cunoscută aplicaţia”, este încrezător Daniel Rizea.

Odată cu aplicaţia pe mobil, va fi funcţional şi site-ul, care va reprezenta o extindere a aplicaţiei pe mobil.

Dacă se vede lucrând în România peste câţiva ani? „De ce nu. Chestia cu lucratul afară, personal nu am primit un motiv întemeiat de la cei din jurul meu pentru care ar trebui să plec din ţară”, conchide Daniel.

Acest proiect este susţinut de Microsoft România. Prin iniţiativa YouthSpark, compania îşi propune să creeze oportunităţi pentru 300 de milioane de tineri în următorii 3 ani, cu un focus în România pe orientarea în carieră şi pe crearea de competenţe de tehnologii digitale şi antreprenoriale. Descrierile programelor şi mai multe exemple de tineri care schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei sunt disponibile pe nexters.ro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/comuna-1_51c74951c7b855ff56bcc613/index.html

EXCLUSIV Mircea Cirţ, finanţatorul primei universităţi dintr-o comună: „Avem nevoie de tineri profesionişti pentru care corectitudinea şi etica să nu fie doar vorbe“

O asociaţie nonguvernamentală, condusă de omul de afaceri băimărean Mircea Cirţ, va construi prima universitate în cea mai mare comună din ţară, Floreşti, situată la aproximativ 5 kilometri de oraşul Cluj. La Floreşti se va ridica de la zero, cu circa 10 milioane de euro, şi un campus cu spaţii de cazare pentru studenţi şi profesori, teren de sport, cantină,parcări.

Omul de afaceri Mircea Cirţ, din Baia Mare, a semnat recent, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Pro Integritate, un contract cu primăria din comuna clujeană Floreşti prin care se va construi o universitate.

Clădirea se va ridica pe un teren de circa 10 hectare de teren în zona Cetatea Fetei din Floreşti. Proiectul cuprinde atât construirea sediului imobilului universitar, care va cuprinde săli de curs, spaţii verzi, teren de sport, cât şi internat pentru studenţi şi profesori. Investiţia a fost estimată la circa 10 milioane de euro.

Deşi a fost prezentată ca o universitate creştină, iar asociaţia este una de rit penticostal, instituţia de învăţământ superior nu va preda doctrine religioase, ci va avea cinci specializări întâlnite la orice altă universitate de stat sau privată – facultăţi de management, economie, drept, asistenţă socială şi inginerie.

Se speră ca universitatea să fie funcţională din anul universitar 2015/2016, deşi lucrările vor fi gata în 5-7 ani.

Asociaţia Pro Integritate a fost creată de un an şi are 50 de oameni de afaceri. Sediul social este la Baia Mare, de unde este şi omul de afaceri care o conduce – Mircea Cirţ, unul dintre cei mai mari dealeri auto din ţară.

E director general al grupului ATP Exodus – furnizor de piese şi accesorii auto şi dealer al mărcilor Mercedes-Benz, MAN, Mazda şi Opel. Anul trecut, grupul condus de Cirţ a avut o cifră de afaceri de 71,3 milioane euro. La fel şi în 2011.

Mircea Cirţ este o prezenţă discretă la evenimente, locuieşte în Baia Mare şi este un credincios de rit penticostal.

Acesta a povestit, pentru „Adevărul“ ce planuri are legat de această universitate, ce parteneriate intenţionează să semneze şi care au fost criteriile de selecţie ale facultăţilor.

De când v-aţi gândit să înfiinţaţi o universitate? A cui a fost ideea?
Universitatea este un proiect la care lucrăm de doi ani, un interval timp în care au fost multe de pregătit, dar ne gândim la această instituţie de mult mai mult timp.
Nu pot spune că a fost ideea unei persoane anume. Mai mulţi au ajuns la concluzia că se impune să investim în acest domeniu, motiv pentru care asocierea noastră în Pro Integritate a fost ceva firesc, o evoluţie naturală.

De ce credeţi că este nevoie de o universitate creştină?

Mari universităţi ale lumii au pornit la drum ca universităţi creştine. Iar astăzi, credem că avem nevoie de tineri profesionişti pentru care corectitudinea şi etica să nu fie doar vorbe, ci să se manifeste şi în viaţa profesională, locul în care activitatea lor îi influenţează mult pe cei din jur. Nu vorbim de lucruri complicate, ci de acele valorile morale cu care am crescut, valori fundamentale în viaţa unui om, dar pe care graba zilnică ne poate face să le uităm. Va fi o universitate creştină, dar care nu va discrimina în funcţie de confesiune. Noi suntem interesaţi să investim în primul rând în oameni, în generaţia de mâine, dar nu suntem interesaţi să facem din această universitate un business.

De ce tocmai la Floreşti, într-o comună?

Pentru că Floreştiul are un primar care a înţeles de la prima discuţie dimensiunea acestui proiect şi a posibilităţii de dezvoltare. De fapt, de ce nu am investi într-o comună? Dacă ne uităm un pic peste hotare, o să vedem că este ceva firesc în alte ţări. Suntem bucuroşi că am găsit înţelegere şi deschidere la această primărie.

Nu v-aţi gândit să construiţi o universitate într-un oraş, în Baia Mare, Cluj sau în Bistriţa?

Referitor la cele trei oraşe: nu, da, nu. Ţinta a fost clară: Clujul.
Cum posibilităţile de a găsi teren în Cluj au fost limitate, am trecut la planul B – împrejurimile localităţii – unde am fost bucuroşi să găsim deschidere şi înţelegere.

Cât timp va dura construcţia şi de când se vor putea înscrie absolvenţii?
La un proiect de asemenea amploare, estimăm că întreaga construcţie va fi încheiată în 5-7 ani de acum încolo, în funcţie şi de capacitatea noastră de a strânge fondurile necesare. Vorbim nu doar despre clădirea unei universităţi, ci de un întreg campus, cu spaţii de cazare şi de parcare, cu teren de sport etc.
Cu toate acestea, ne propunem să începem să funcţionăm din anul universitar 2015/2016 cu anumite specializări.

În funcţie de ce aţi ales specializările/facultăţile din cadrul universităţii?
Piaţa muncii este dinamică, lucrurile se pot schimba de la un an la altul, dar am constatat că aceste specializări sunt cerute pe piaţă şi, dincolo de asta, sunt domenii în care e mare nevoie de profesionişti (n.r. management, economie, juridic, asistenţă socială şi inginerie).

Aţi ţinut cont de vreun studiu de piaţă ce arată de care meserii ar fi nevoie în zona Transilvaniei?

Am ales aceste specializări pentru că sunt cele de care le „lovim” cel mai frecvent. Din experienţa noastră în lumea business-ului în România am constatat că se impune o infuzie de calitate în aceste specializări, dacă ne dorim să mergem înainte.

Vor fi şi alte facultăţi, de arte sau limbi străine spre exemplu, pe viitor?
Momentan, specializările rămân cele anunţate. Vom anunţa, la momentul potrivit, extinderea acestei liste.

Aveţi de gând să încheiaţi parteneriate cu alte universităţi din Europa sau America?
Cu siguranţă vom face acest lucru. Relaţiile internaţionale sunt foarte importante în lumea universitară şi sunt convins că vor ajuta la dezvoltarea şcolii noastre dar, mai ales, îi vor ajuta pe studenţi în parcursul lor academic.
Trăim într-o lume deschisă, plină de oportunităţi, şi vrem ca ele să fie cât mai uşor accesibile studenţilor noştri.

Credeţi că aceste parteneriate îi vor ajuta pe tineri să se angajeze mai repede?
Un student care termină facultatea cu experienţă practică, un tânăr care cunoaşte realităţile din domeniul în care vrea să se angajeze şi care a beneficiat şi de un parteneriat internaţional este cu siguranţă un om mai calificat şi un profesionist mai bun.

Motiv pentru care sunt convins că parteneriatele vor avea o puternică influenţă pozitivă asupra şanselor de angajare ale absolvenţilor.

Vor fi locuri cu taxă şi locuri bugetate, ca la orice altă universitate?
Aceste detalii nu au fost încă stabilite în mod definitiv. Pot spune doar că nu gândim universitatea ca un business.

Care va fi atuu-ul studenţilor ce optează pentru această universitate, în condiţiile în care, se ştie foarte bine, oraşul Cluj este recunoscut pentru mediul academic?

Nu este încă momentul să vorbim despre acest subiect, pur şi simplu pentru că e prea devreme. Vom comunica activ ceea ce gândim şi vrem să transpunem în fapte la momentul potrivit.

Fiind om de afaceri, bănuiesc că veţi gestiona această universitate precum o afacere. În cât timp credeţi că vă veţi recupera investiţia de 10 milioane de euro?

Această universitate este un proiect al unei asociaţii non-profit şi nu va fi gestionată ca o afacere. Vorbim despre o investiţie pentru tineri, pentru generaţia următoare, pentru un viitor mai bun, nu vorbim despre recuperarea unei investiţii.
Nu se calculează pragul de rentabilitate ca în afaceri, dar şi aici performanţa are criterii de măsurare clare, iar efectele nu vor întârzia să apară, datorită motivaţiei cu care pornim aceasta investiţie.

De ce aţi confirmat abia după semnarea contractului că dumneavoastră veţi finanţa, prin Asociaţia Pro Integritate, construirea acestei universităţi?
Eu nu sunt politician. Consider că este un semn de maturitate să vorbim când trebuie, ce trebuie, cu asumare maximă de responsabilitate. Nu e lăudabil cel care susţine un proiect, este lăudabil produsul finit care rezultă pe urma susţinerii, aşa că discutăm peste 7 ani.