Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 14.11.2013

PREUNIVERSITAR

Costoiu: Guvernul va plăti în 2014 un miliard de euro pentru procesele câştigate de profesori

Ministrul delegat pentru Cercetare şi Educaţie, Mihnea Costoiu, a declarat miercuri că Guvernul Ponta va plăti în 2014 un miliard de euro pentru procesele câştigate în instanţă de profesorii care au avut salariile micşorate de Guvernul Boc. „Considerăm educaţia o prioritate şi de aceea în bugetul pentru anul 2014 ne vom concentra atenţia pentru a rezolva o parte din problemele pe care sistemul le are. În 2014, Guvernul Ponta va plăti în 2014 un miliard de lei pentru procesele câştigate în instanţă de profesorii care au avut salariile micşorate de Guvernul Boc. Bugetul Educaţiei va fi suplimentat cu 350 de milioane de euro pentru plata lucrărilor la şcoli, universităţi şi cămine”, a declara Mihnea Costoiu. Ministrul delegat pentru Cercetare şi Educaţie a mai declarat că autorităţile sunt deschise la dialog şi negocieri cu studenţii şi profesorii. „Am înţeles că este nevoie de o comunicare reală şi transparentă. În această perioadă am deschis dialogul cu sindicatele, studenţi şi profesori. Unele dintre solicitările studenţilor îşi pot găsi soluţionarea imediată, pentru altele încercăm să găsim soluţii. Există disensiuni între asociaţiile de studenţi şi între asociaţiile de studenţi şi rectorii universităţilor deoarece există diferenţe mari între solicitările lor. De exemplu, studenţii vor schimbarea mecanismului de alocare a burselor, dar rectorii nu sunt de acord”, a precizat Mihnea Costoiu. Ministrul a apreciat faptul că studenţii se implică în rezolvarea problemelor din sistemul de învăţământ.

Sura: Romanialibera.ro

Vocea elevilor grevişti, Iulia Miron: „Statul nu are interes real să investească în educaţie. Un stat needucat e mai uşor de controlat“

Preşedintele structurii care îi reprezintă pe elevi (Consiliul Naţional al Elevilor), clujeanca Iulia Miron, consideră că statul nu doreşte să investească în educaţie fiindcă o societate needucată e mai uşor de manipulat. Speră, ca şi alţii, că generaţia născută după 89, care nu a cunoscut comunismul, va schimba lucrurile. Pe Iulia Miron am găsit-o azi la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“ din Cluj-Napoca, purtând banderolă albă pe mâna stângă şi sperând că greva japoneză de azi, dintr-o zi de 13, nu va fi una cu ghinion. Ea a vorbit, într-un interviu, pentru „Adevărul“, despre speranţele ei legate de generaţia din care face parte şi despre experienţa statelor din nordul Europei care ştiu preţui, la adevărata valoare, educaţia, iar prin asta, ştiu să-şi construiască viitorul. Studenţii au mai ieşit în stradă să ceară 6% din PIB pentru educaţie. De ce tocmai acum v-aţi hotărât voi, elevii, să protestaţi sub forma unei greve japoneze? Consiliul Naţional al Elevilor are o anumită vechime şi a ajuns la un anumit nivel la care a înţeles că este important să reprezinte într-adevăr interesele elevilor şi prin acţiuni de protest când dialogul social nu dă rezultate. Am trimis zeci de solicitări la Guvern pentru că vorbim aici de o datorie a Guvernului. Am primit tot felul de promisiuni legate de o mai mare finanţare, dar au rămas doar promisiuni. Ca să obţinem cei 6% s-a creat o alianţă socială între profesori, studenţi, elevi şi părinţi. Cum săptămâna trecută, profesorii au protestat în toată ţara, noi şi studenţii am fost solidari cu ei. Iar acum e rândul nostru, al elevilor şi studenţilor, beneficiarii direcţi ai sistemului. Cât de departe sunteţi dispuşi să mergeţi ca să obţineţi cei 6%? O grevă generală pe termen nelimitat? Tot ceea ce ne stă în putinţă! Ne dorim un viitor mai bun pentru noi şi societatea românească. Dacă alianţa socială de care vorbeam mai devreme, profesori, părinţi, elevi, studenţi, decide că nu se mai poate atunci şi noi, elevii, vom merge până la capăt. De ce crezi că Guvernul nu a alocat, până acum, cei 6% educaţiei? Există două motive pentru care Guvernul nu doreşte să investească în educaţie: nu înţelege importanţa acestei investiţii pentru societate şi nu are un interes real să investească în educaţie. Un stat care nu e unul educat, care nu are cunoştinţe civice, care nu-şi cunoaşte drepturile şi care nu are informaţii suficiente despre ceea ce este în jurul lui este mai uşor de controlat, de manipulat prin diverse mecanisme, chiar dacă vorbim de un stat democratic. Nu acelaşi lucru îl putem spune despre statele nordice. Cum credeţi că ar putea convinşi guvernanţii să aloce mai mulţi bani educaţiei? Este speranţa tuturor că noua generaţie, aici mă refer la generaţia celor născuţi după comunism, va avea un interes real ca să respecte statutul de reprezentant al cetăţenilor şi de a face ceva în acest sens, nu doar de a ocupa o funcţie la nivel înalt.

Sursa: Adevarul.ro

Demonstraţiile elevilor şi studenţilor

Apărute după demonstraţiile profesorilor, medicilor şi personalului medical, a altor categorii socioprofesionale, manifestaţiile de astăzi sunt dovada că promisa pace socială este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire. Acum se decontează de către USL promisiunile nesăbuite din campanie, 6% din PIB pentru educaţie, tot felul de ajutoare mirobolante, dar socoteala din campanie nu se potriveşte cu aceea de la execuţia bugetară. Banii sunt puţini şi oricât ar biciui Victor Ponta „mârţoaga privată” care tractează căruţa bugetară, nu poate mai mult. Ba sunt şanse să se prăbuşească de tot, să împingem cu toţii la căruţă, prin noi tăieri de pensii şi salarii. Universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a Educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional. Jumătate dintre studenţii din România ajung să renunţe la studii din motive financiare sau din cauză că nu şi-au ales corespunzător facultatea. Totodată, studenţii reclamă şi faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereuşind să acopere nici jumătate din costurile de masă şi de cazare. Grav este faptul că jumătate dintre studenţii din România ajung să renunţe la studii din motive financiare sau din cauză că nu şi-au ales corespunzător facultatea. România este la coada Uniunii Europene, atât în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei cât şi rata populaţiei cu studii superioare. Studenţii mai cer să crească finanţarea de bază a universităţilor până la valoarea ei din 2008 şi să fie mărită cu 30% subvenţia camine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale. Cred, totuşi, că doar finanţarea mai consistentă nu rezolvă problemele, fără mecanisme de control şi verificare a eficienţei cheltuirii banilor, a gradului de răspuns adecvat pe care sistemele de educaţie şi formare ar trebui să-l dea la creşterea finanţării. Cum am văzut până în prezent, fără aceste mecanisme, bazate pe aplicaţii informatice, banii se duc precum apa în nisip. Educaţia rămâne locul în care nimeni nu dă socoteală de nimic. Importante sunt şi legăturile dintre educaţie, formarea profesională şi piaţa muncii. Modul în care universităţile străine măsoară performanţele lor se reduce la gradul de inserţie în piaţa muncii a absolvenţilor, în specializarea urmată şi nivelul salarizării acestora. La noi, deşi se promite de mult timp aşa ceva, nici gând să se pună în practică. În preuniversitar ar fi simplu să se treacă la măsurarea informatizată a progresului şcolar al elevilor, ca reper de salarizare, evaluare, promovare în funcţii de conducere, dacă ar exista ştiinţa şi voinţa unei măsuri mai mult decât necesare. Fără o schimbare masivă a sistemelor de educaţie şi formare profesională, bazată pe Legea Educaţiei Naţionale, frustrările dascălilor, elevilor şi studenţilor se vor adânci şi reverbera în stradă, până la nivelul blocării anului şcolar, lucru ce încă nu s-a întâmplat în învăţământul românesc. Guvernul Ponta trebuie să aibă grijă să nu întindă coarda până la acest deznodământ.

Sursa: Adevarul.ro

Profesorii și preoții care organizează excursii ar putea fi obligați să aibă licențe de turism

ANAT cere autorităților din turism ca toți cei care organizează servicii de călătorie, inclusiv profesorii și preoții, să fie obligați să dețină licențe de turism, iar capitalul social minim pentru înființarea unei agenții de turism să crească de la 200 de lei la 25.000 de lei. „ANAT cere ministerului pentru IMM, Turism și Mediu de Afaceri, precum și Autorității Naționale pentru Turism (ANT) să introducă obligația ca toți operatorii care oferă servicii de călătorie sau pachete turistice, în mod clasic sau online, să dețina licență de turism și să urmeze aceleași reguli cu agențiile. Ne referim la firmele de organizare de evenimente, profesori, prelați, site-uri cu cupoane de reducere etc”, a declarat agenției Mediafax Lucia Morariu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Totodată, ANAT solicită majorarea capitalului social minim pentru înființarea unei agenții de turism, de la 200 de lei la minim 25.000 de lei pentru o agenție detailistă și 100.000 de lei pentru un turoperator. Altă solicitare este asigurarea sumelor avansate de client pentru călătorii prin instrumente financiare alternative, precum polițe de asigurare, scrisori de garanție bancară și/sau contribuții la un fond național de garantare a călătoriilor cu scop turistic. Asociația solicită autorităților din turism și majorarea sumelor obligatorii a fi asigurate la 250.000 de euro pentru turoperator și 50.000 de euro pentru detailiști și introducerea asigurării facultative pentru acoperirea 100% și imediat a riscului de insolvabilitate. În prezent, turoperatorii sunt obligați să asigure o sumă de 50.000 de dolari, iar o agenție detailistă 10.000 de dolari.

Sursa: Curentul.ro

Elev olimpic la pian, somat sa plateasca 13 lei impozit pentru venitul obtinut la primul concert

Un elev olimpic la pian, in varsta de 12 ani, din Iasi, a fost somat de ANAF sa plateasca 13 lei impozit, pentru venitul obtinut in urma concertului sau de debut, mama copilului afirmand ca nu suma este problema, ci atitudinea statului, care nu incurajeaza performanta, relateaza Mediafax. Calin Calfa, elev in clasa a VI-a la Colegiul de Arta „Octav Bancila” din Iasi, a primit acasa, in urma cu cateva zile, o somatie de la ANAF, prin care este instiintat ca trebuie sa achite un impozit in valoare de 13 de lei, in urma concertului sau de debut, sustinut anul trecut, pe scena Filarmonicii din Iasi. Pentru acest concert, elevul a incasat 400 de lei. Copilul este olimpic national la pian, iar in scoala unde invata este cunoscut sub numele de „Micul Mozart”. Geanina Albu, mama copilului, sustine ca va plati suma de 13 lei catre ANAF, insa considera atitudinea statului drept „penibila”. „Cum sustine statul performanta unui copil de 12 ani? Nu conteaza valoarea impozitului, este o suma mica, evident ca o vom achita, dar nu mi se pare corect. Copilul s-a speriat, m-a intrebat ce a facut rau si ce inseamna impozit. Mai avea putin si plangea”, a spus Geanina Albu. Potrivit acesteia, copilul primeste o bursa lunara de merit, in valoare de 28 de lei, insa acesti bani nu au fost virati in ultimele doua luni. Femeia a declarat ca vara trecuta, Calin Calfa a sustinut un concert la Viena, ea precizand ca efortul familiei pentru participarea la acest eveniment a fost imens. Geanina Albu a mai spus ca statul ar trebui sa faca mai mult pentru copiii talentati.

La randul sau, directorul Directiei Regionale a Finantelor Publice Iasi, Ioan Grigoriu, a declarat, miercuri, ca venitul obtinut de copil se supune impozitarii si ca nici el, nici parintii acestuia, nu au venit la Finante, pentru a depune o declaratie in acest sens. „Eu nu judec statul, eu aplic legea. Daca trebuie sa plateasca, asta e, trebuie sa plateasa”, a afirmat directorul DRFP Iasi, Ioan Grigoriu.

Sursa: Hotnews.ro

PREMIERĂ. Trei elevi din Galați pleacă la Olimpiada Internațională de Robotică

Trei adolescenţi din Galaţi, câştigători ai Olimpiadei Naţionale de Robotică au plecat, astăzi, în Indonezia, unde vor reprezenta în premieră România la Olimpiada Internaţională de Robotică, în perioada 15-17 noiembrie. Cei trei sunt Cristian Chira, de la Colegiul Vasile Alecsandri, Dorin Clisu, fost elev la acelaşi colegiu, actuamente ,,boboc’ la Universitatea Jacobs din Germania şi Dan George Mitescu, de la Colegiul Costache Negri. Tinerii au explicat cât de performant este robotul construit de ei, dar și ce presupune concursul. ,,Totul constă într-un chit lego pe care îl are toată lumea şi cu acel chit lego trebuie construit un robot care trebuie să îndeplinească nişte sarcini prestabilite într-un timp cât mai bun. Robotul nostru poate îndeplini acele sarcini într-un timp performant. La acest proiect am lucrat, cumulate, cam 30-40 de ore la faza regională a olimpiadei, cam tot atâtea la faza naţională, iar pentru internaţională cam câteva sute de ore, deci mult, foarte mult’, a declarat Chira pentru Agerpres. Cu așa pregătiri la activ, tinerii sunt convinși că se vor întoarce victorioși. ,,Mergem cu gândul de a câştiga. Cei mai redutabili concurenţi vor fi din Rusia, China, Japonia, Thailanda, pentru că aceştia au mai câştigat în anii trecuţi, dar noi credem că timpul nostru de execuţie este extrem de bun şi cred că avem şanse să luăm un premiu’, a spus Dorin Clisu. ,,Eu mă gândesc să fim în primii opt, dar cred că este posibil să ajungem chiar în primii patru’, a declarat, la rândul lui, Dan George Mitescu. Din păcate, toți trei plănuiesc să plece peste hotare. România participă în premieră la Olimpiada Internaţională de Robotică, unde vor fi prezenţi peste 16.000 de elevi din peste 40 de ţări din întreaga lume. Ţara noastră va fi reprezentată de două echipe de la Colegiul Tudor Vianu din Bucureşti, la categoriile ciclu primar şi gimnaziu şi de cea de la Galaţi, la categoria licee.

Sursa: Evz.ro

Proiect pe masa deputaţilor: elevii şi studenţii integraţi pe piaţa muncii cu bani bugetaţi de stat

Un proiect aflat în prezent pe masa Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială de la Camera Deputaţilor prevede ca angajatorii care apelează part-time la elevi şi studenţi să primească un bonus din partea statului, aşa cum s-a întâmplat, în vară, cu firmele care angajau pe perioada vacanţei reprezentanţi ai acestei categorii sociale. Unul dintre motivele principale este faptul că familiile din România îşi permit tot mai greu să îşi menţină copiii în şcoală. De altfel, ţara noastră se află pe locul 3 în topul european în ceea ce priveşte rata abandonului şcolar, iar asta numai în ceea ce priveşte învăţământul obligatoriu, cu un procent de 17,4%. Conform proiectului iniţiat de doi deputaţi PSD, se prevede ca articolul 1 din Legea 72/2007, care până acum se referea strict la perioada vacanţei de vară, să fie modificat şi să se refere la toată perioada anului. Astfel, “angajatorul care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază, pentru fiecare elev şi student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.” Practic, firma respectivă ar urma să primească un ajutor de 250 de lei lunar din partea statului pentru fiecare elev sau student angajat, însă pentru ca acest proiect să prindă contur mai este nevoie şi de avizul deputaţilor. 500 de lei pentru studenţii din spitale În aceeaşi iniţiativă legislativă există un articol special dedicat elevilor din liceele cu profil sanitar şi şcoli sanitare, dar şi studenţilor din facultăţile de medicină. Unităţile sanitare publice şi private ar beneficia de un ajutor egal cu 100% din indicatorul social de referinţă, adică 500 de lei în prezent, bani care ar urma să vină de la sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă. Întâlnire la Paris pentru viitorul tinerilor Liderii europeni s-au întâlnit marţi, la Paris, pentru a discuta problema tinerilor, deoarece în prezent nu mai puţin de 6 milioane de europeni cu vârsta sub 25 de ani îngroaşă rândurile şomerilor. “Cel mai important este să ne grăbim”, a anunţat preşedintele Franţei, Francois Hollande, în cadrul evenimentului la care România a fost reprezentată de Traian Băsescu şi Mariana Câmpeanu. La nivel european, rata şomajului în rândul tinerilor este de 23,5%, însă ţări precum Grecia şi Spania au depăşit deja pragul de 50%, UE anunţând că va aloca 45 de miliarde de euro pentru măsuri de combatare a acestei situaţii. Cifre: 52.000 de români lucrează temporar, o cincime fiind student

Sursa: Puterea.ro

Calendar MEN. Manuale şcolare noi, în format tipărit şi digital, până în septembrie 2014

După ce editurile au atras atenţia că nu vor putea realiza manuale digitale în termenul prevăzut, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a publicat în sfârşit calendarul privind introducerea cărţilor şcolare, dar şi caracteristicile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească cele în format digital. Potrivit specificaţiilor tehnice, „începând cu anul şcolar 2013/2014, Ministerul Educaţiei Naţionale va asigura elevilor claselor I şi a II-a următoarele manuale noi: Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă, Religie”. Elevii vor primi manualele în două formate, un format imprimat şi un format digital. Manualele tipărite vor avea câte două volume. Potrivit calendarului, pe 22 noiembrie va avea loc lansarea sesiunii de evaluare şi a licitaţiei proiectelor de manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a şi aprobarea, prin ordin al ministrului Educaţiei naţionale, a Metodologiei privind evaluarea/reevaluarea, aprobarea, achiziţionarea şi gestiunea manualelor şcolare în învăţământul preuniversitar. Până în aprilie 2014 vor trebui elaborate proiectele de manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a, în varianta tipărită, însoţită de forma electronică a acestora. După evaluarea proiectelor, verificarea preţurilor, rezolvarea eventualelor contestaţii şi consultarea cadrelor didactice, în perioada 28 iulie-22 august 2014 va fi realizat tirajul de manuale scolare pentru clasele I şi a II-a, urmând ca până pe 5 septembrie cărţile să ajungă la inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ. În ceea ce priveşte manualele digitale, acestea vor rula în cadrul platformei www.manuale.edu.ro şi vor cuprinde integral conţinutul manualului tipărit, având în plus (sau în locul ilustraţiilor de pe hârtie) elemente specifice precum: exerciţii interactive, jocuri educaţionale, animaţii, filme şi simulări.

Sursa: Puterea.ro

Bacău: Trei elevi, loviţi de o maşină pe o trecere de pietoni

Trei elevi în vârstă de 13 şi 14 ani au fost transportaţi la spital, miercuri, după ce au fost loviţi de o maşină pe o trecere de pietoni din municipiul Bacău, transmite Mediafax. Pe numele şoferului a fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Copiii au fost accidentaţi în timp ce mergeau la şcoală, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Bacău. „În urma accidentului, minorii au fost transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău. În ceea ce-l priveşte pe şofer, şi acesta a fost dus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Bacău, Narcisa Butnaru. Poliţiştii băcăuani au întocmit dosar penal pe numele şoferului, în vârstă de 52 de ani, pentru vătămare corporală din culpă.

Sursa: Romanialibera.ro

 

UNIVERSITAR

 

UPDATE Mii de studenţi au protestat în toată ţara: „Vrem cămine, nu ruine”. În Capitală, traficul rutier a fost deblocat

Mii de studenţi din 11 centre universitare din ţară au ieşit miercuri în stradă pentru a protesta faţă de neajunsurile din sistemul de învăţământ superior. Protestele din Capitală s-au terminat la ora 18.30. Ministrul Învăţământului Superior, Mihnea Costoiu, a vorbit cu o delegaţie a studenţilor despre revendicările lor. UPDATE 18:30 – Protestele s-au terminat. Studenţii părăsesc zona din faţa sediului Ministerului Educaţiei. O delegaţie de nouă studenţi din rândul celor care au protestat miercuri în Capitală, la sediul Ministerului Educaţiei, a fost invitată la discuţii de ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu. La sediul ministerului au ajuns, în jurul orei 17.30, aproximativ 150 de studenţi, care au scandat „Să iasă afară!”, cerând astfel să discute cu Mihnea Costoiu. Ministrul, aflat în sediul instituţiei, a susţinut mai întâi o declaraţie de presă, după care a invitat înăuntru un grup de reprezentanţi ai manifestanţilor. În declaraţia de presă, el a anunţat că este deschis pentru continuarea negocierilor cu studenţii, precizând că trebuie să vorbească cu rectorii, întrucât există divergenţe chiar între organizaţiile studenţeşti, pe de o parte, şi între cererile lor şi ceea ce anunţă universităţile. UPDATE 18:00 – Studenţii au ajuns în faţa sediului Ministerului Educaţiei. Traficul este restricţionat total pe strada General Berthelot, între străzile Th. Aman şi Luigi Cazzavilan. UPDATE: Ministrul delegat Mihnea Costoiu a anunţat, miercuri, că este deschis pentru continuarea negocierilor cu studenţii, precizând că trebuie să vorbească cu rectorii, întrucât există divergenţe chiar între organizaţiile studenţeşti, pe de o parte, şi între cererile lor şi ceea ce anunţă universităţile. Ministrului delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a mai spus că, în 2013, Ministerul Educaţiei Naţionale a reuşit să creeze condiţiile pentru creşteri salariale importante pentru cadrele didactice debutante şi pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene. „Anul viitor, în condiţiile unor rezultate economice pozitive, vom încerca să continuăm acest drum şi vom ţine cont de opinia sindicatelor şi a studenţilor”, a mai spus Costoiu, într-o declaraţie de presă de miercuri, potrivit Mediafax. Costoiu a mai spus că, în calitate de fost student şi rector al unei importante universităţi din România, înţelege revendicările studenţilor. „Înţeleg revendicările studenţilor şi doresc să îi asigur pe toţi studenţii că Ministerul Educaţiei Naţionale depune toate eforturile pentru îmbunătăţirea situaţiei lor, precum şi pentru asigurarea accesului la un proces educaţional de cât mai bună calitate, în limitele constrângerilor bugetare cu care România se confruntă în prezent. După ani de zile în care atât sindicatele, cât şi organizaţiile studenţeşti au fost marginalizate şi ignorate de guvernanţi, am demarat un program de consultare, negociere şi comunicare transparentă, tocmai pentru că ştim că nicio politică publică nu poate fi realizată fără consultarea beneficiarilor ei sau a personalului care o va aplica”, a continuat Costoiu. Ministrul delegat a adăugat că organizaţiile studenţeşti au puncte de vedere divergente pe unele solicitări. „Există disensiuni între organizaţiile studenţeşti pe anumite solicitări. Unii vor una, alţii vor alta. De aceea, va trebui să purtăm discuţii şi cu rectorii. Sunt divergenţe şi între ceea ce spun studenţii şi ceea ce spun rectorii. Eu ţin la autonomia universitară. Banii sunt puşi la dispoziţia universităţilor şi ele decid cum le repartizează, şi nu ministerul”, a mai spus Costoiu. Demnitarul a subliniat şi faptul că tânăra generaţie de studenţi dă dovadă de implicare şi acţionează pentru rezolvarea unor probleme cu care sistemul educaţional se confruntă. „De alfel, multe dintre observaţiie făcute în cadrul discuţiilor dintre minister şi reprezentanţii profesorilor sau ai elevilor şi studenţilor au fost şi sunt avute în vedere de către minister. Prin atragerea într-o proporţie din ce în ce mai ridicată a fondurilor europene, prin această îmbunătăţire a salarizării, prin creşterea fondurilor alocate de autorităţile locale pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ, am reuşit să realizăm o creştere a finanţării reale a sistemului educaţional în scurtul timp de când am început să aplicăm această politică de respect şi responsabilitate în educaţie şi cercetare. Am crescut finanţarea bugetară pentru cercetarea aplicată şi am reuşit să creştem în termeni reali, alături de partenerii din mediul privat, alocările destinate cercetării şi inovării în România. Nu este încă suficient, dar este un drum corect, şi vom continua în această direcţie”, a conchis Costoiu. UPDATE Circulaţia pe Şoseaua Kiseleff a fost blocată de câţiva dintre studenţii care protestează în Capitală, aceştia aşezându-se pe trecerea de pietoni din zona Muzeului Antipa, la scurt timp după ce au ajuns de la Universitate în Piaţa Victoriei. Manifestanţii au spus că stau pe trecerea de pietoni pentru ca jandarmii să ridice gardurile de protecţie din zona amenajată pentru protest. După ce jandarmii au ridicat gardurile de protecţie, manifestanţii aflaţi pe trecerea de pietoni au mers să protesteze în zona amenajată, circulaţia pe Şoseaua Kiseleff, blocată aproximativ 20 de minute, fiind reluată. În jurul orei 17.00, studenţii au plecat în marş din Piaţa Victoriei pe traseul Calea Victoriei – Bulevardul Dacia – strada Th. Aman – strada G-ral Berthelot – sediul Ministerului Educaţiei. Mitingul la sediul Ministerului Educaţiei este programat să se încheie la ora 18.30. În timpul protestului de la Ministerul Educaţiei va fi restricţionat total traficul rutier pe strada General Berthelot, între străzile Th. Aman şi Luigi Cazzavilan. UPDATE Studenţii au blocat traficul din zona Pieţei Victoria pentru câteva minute. Un negociator a încercat să vorbească cu aceştia pentru a reuşi să îi îndepărteze de pe trecerea de pietoni din faţa Muzeului Antipa, însă fără rezultat. După câteva minute însă, studenţii s-au îndreptat către ţarcul special amenajat pentru protest.   UPDATE Peste o sută de studenţi şi elevi au protestat, miercuri după-amiază, în municipiul Constanţa, principala revendicare fiind alocarea de către Guvern a 6% din PIB pentru Educaţie.   Manifestanţii au pornit într-un marş de protest în jurul orei 14.00 din faţa sediului Universităţii Maritime Constanţa către sediul Prefecturii, iar pe drum au scandat lozinci între care „Nu vrem pe plantaţie, noi vrem educaţie”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi”, „Vrem o ţară pentru toţi, nu guvern de mafioţi” sau „Educaţia salvează naţia”.   Ei au purtat mai multe pancarte pe care scria „Nu neglijaţi elevii, ei sunt viitorul ţării”, „Remember 89?”, „Nu ai 6 nu ai şanse”, „Educaţia este gratuită, nu trebuie plătită”, „Minciunile se plătesc, studenţii fac iar protest”, „Ministerul să ne vadă, ţinem orele în stradă”, „Şase la sută pentru educaţie”.   După ce au mărşăluit aproximativ o oră, protestatarii au ajuns pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, unde li s-a alăturat o delegaţie din partea Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, care şi-a manifestat astfel solidaritatea cu acţiunea de protest.   Protestul, organizat de Universitatea Maritimă din Constanţa şi Asociaţia Elevilor din Constanţa, s-a încheiat în jurul orei 16.00. UPDATE Peste o sută de studenţi, membri ai Sindicatului „Univers” din Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, dar şi membri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar sucevean au participat, miercuri, la un miting de protest în faţa Prefecturii Suceava cerând alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.   Preşedintele Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Suceava, Bogdan Viţelariu, a declarat, citat de Mediafax, că protestul de miercuri este a doua acţiune organizată de ASUS în semn de solidaritate cu acţiunile declanşate la nivel naţional de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România în cadrul campaniei „Şanse pentru Educaţie”.   Viţelariu a spus că în cazul în care revendicările nu vor fi ascultate se va continua cu un protest naţional la Bucureşti, unde vor participa studenţi din toate centrele universitare, urmate de grevă generală.   El a mai spus că studenţii suceveni doresc alocarea a şase procente din PIB pentru educaţie, creşterea finanţării de bază a universităţilor, precum şi creşterea subvenţiei pentru cantină şi cazarea în cămine, îmbunătăţirea activităţilor de consiliere şi orientare în carieră.   Liderul Sindicatului „Univers”, sindicat afiliat la Federaţia „Alma Mater”, Floricel Babei, a declarat că la acest miting au participat şi cadre didactice universitare, arătând că şi angajaţii universităţii sucevene, respectiv cadrele didactice universitare, personalul auxiliar, personalul nedidactic doresc alocarea a şase la sută din Produsul Intern Brut pentru Educaţie.   „Este o sumă foarte importantă pentru sistemul de învăţământ, care nu înseamnă salarii, ci înseamnă dezvoltarea întregului sistem de învăţământ, dezvoltarea bazei materiale, creşterea condiţiilor de cazare în cămine, cât şi în spaţiile de desfăşurare a procesului de învăţământ atât pentru studenţi, cât şi pentru elevi sau pentru preşcolari, pentru a simţi că este educaţie în România şi să nu aibă tendinţa toţi să plece în afară”, a spus liderul sindicatului „Univers” din Universitatea „Ştefan cel Mare”. Unul din liderii Sindicatului FSLI Suceava, Dorin Rusu, a arătat că şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar sucevean s-au alăturat, miercuri, protestului studenţilor, arătând că aceştia nu au venit să ceară bani de salarii, ci au venit doar să ceară ferm respectarea legilor.   „Mi se pare anormal ca într-un stat de drept să nu se respecte legile în vigoare. Ceea ce se întâmplă de douăzeci şi ceva de ani este că învăţământul este subfinanţat cu bună ştiinţă pentru că, aşa cum strigau colegii mei, „Ţara te vrea prost” şi, din păcate, există articole şi în Constituţia României, şi în Legea învăţământului, care nu pot fi încălcate de nicio ordonaţă de urgenţă. Sunt articole care prevăd pentru învăţământ minimum şase la sută din PIB. Ni se pare anormal ca an de an să fim finanţaţi cu doi la sută din PIB”, a explicat Rusu.   UPDATE Aproximativ 150 de studenţi de la Universitatea „Dunărea de Jos” au participat, miercuri, la un marş de protest desfăşurat între Campusul universitar „Alexandru Ioan Cuza” şi sediul instituţiei de stat din Galaţi, cerând alocarea a şase procente din PIB pentru educaţie şi reducerea taxelor de studii Pe întreg parcursul marşului, participanţii la protest au scandat lozinci precum „Educaţia salvează naţia”, „6% pentru student, 0% pentru Parlament”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu-nvăţăm cât ne furaţi”, iar în final au aprins în mod simbolic lumânări pe scările Universităţii „Dunărea de Jos”. „Principala noastră revendicare este alocarea celor şase la sută din PIB pentru educaţie. De trei ani nu se respectă legea, partidele politice prin Pactul Naţional pentru Educaţie şi-au asumat acest lucru, dar nu îl respectă. Guvernanţii îşi bat joc de români, îşi bat joc de educaţie de 23 de ani”, a declarat, în timpul protestului, Ionuţ Dumitraşcu, preşedintele Ligii Studenţilor din universitatea de stat din Galaţi, citat de Mediafax. Acesta a mai susţinut că o altă problemă cu care studenţii din Galaţi se confruntă este cea a taxelor de studiu care cresc de la un an la altul. „În 2013, taxele au ajuns chiar la 3.000 lei, o sumă foarte mare pentru mediul socio-economic din zilele noastre, iar studenţii nu îşi vor mai putea permite să plătească aceste taxe şi vor renunţa la studii”, a mai spus preşedintele Ligii Studenţilor din Galaţi. Reprezentanţii studenţilor au spus că vor declanşa o grevă generală dacă revendicările lor nu se vor rezolva. UPDATE Aproximativ o mie de studenţi protestează, miercuri, în centrul municipiului Sibiu, cerând 6% din PIB pentru Educaţie şi scandând lozinci împotriva Guvernului. Tinerii s-au strâns în curtea Facultăţii de Inginerie după care au pornit în marş către Piaţa Mare a oraşului. Pe traseu, studenţii au scandat lozinci împotriva Guvernului şi au cerut alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie: „Vrem o şcoală pentru toţi, nu Guvern de mafioţi”, „Educaţia finantaţi sau de la Guven plecaţi”, „Noi vrem educaţie, nu vrem pe plantaţie”, „Minciunile se plătesc, studenţii fac iar protest”, „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne finanţaţi educaţia noastră”. Când au ajuns în Piaţa Mare, studenţii au format un cerc în mijlocul căruia au „desenat” din cărţi „6%”. UPDATE Studenţii au ajuns în Piaţa Victoriei. Preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş, a precizat pentru „adevarul.ro” că acesta este cel mai mare protest al studenţilor din ultimii şase-şapte ani. „Protestăm pentru finanţarea educaţiei, pentru cei 6% din PIB, pentru o educaţie de calitate unde toţi studenţii să poată învăţa indiferent de background-ul economic. Educaţia ar arăta altfel dacă ar avea această finanţare: profesorii ar fi mai motivaţi, am avea parte de consiliere în carieră, am avea parte de materiale didactice mai bune şi mai multe burse. Ne dorim să nu se mai mărească taxele de studiu şi taxele de la cămine”, a mai arătat Mihai Dragoş. UPDATE Peste o mie de studenţi din Timişoara au pornit, miercuri după-amiază, într-un marş de protest din Complexul Studenţesc până în faţa Prefecturii Timiş. Studenţii s-au adunat mai întâi în Complexul Studenţesc, în jurul orei 13.00, iar de acolo au pornit spre Universitatea de Vest şi Universitatea Politehnica, unde li s-au alăturat şi alţi colegi care ieşiseră de la cursuri. Astfel, s-au adunat peste o mie de studenţi care au pornit spre Prefectura Timiş, care va fi punctul final al marşului, acolo urmând să fie depus un memoriu cu nemulţumirile lor. Studenţii fluieră şi scandează lozinci precum: „Fără Educaţie piere orice naţie”, „Să vină banii la studenţi” sau „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”. UPDATE În jur de 500 de studenţi de la universităţile de stat din Iaşi au ieşit în stradă miercuri, într-o acţiune de protest îndreptată împotriva subfinanţării sistemului educaţional. La acţiunea de protest sunt prezenţi studenţi de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, plus zeci de reprezentanţi ai Federaţiei „Alma Mater”. UPDATE Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a precizat miercuri, printr-un comunicat de presă, că înţelege revendicările studenţilor şi doreşte să îi asigure că Ministerul Educaţiei „depune toate eforturile pentru îmbunătăţirea situaţiei lor, precum şi pentru asigurarea accesului la un proces educaţional de cât mai bună calitate, în limitele constrângerilor bugetare cu care România se confruntă în prezent”. „După ani de zile în care atât sindicatele, cât şi organizaţiile studenţeşti au fost marginalizate şi ignorate de guvernanţi, am demarat un program de consultare, negociere şi comunicare transparentă, tocmai pentru că ştim că nicio politică publică nu poate fi realizată fără consultarea beneficiarilor ei sau a personalului care o va aplica”, se mai arată în documentul citat. „Ţinând cont de buget, ne vom concentra atenţia pentru a rezolva din probleme. Apreciez că studenţii sunt implicaţi şi îşi doresc rezolvarea problemelor. Continuăm dialogul astfel încât în momentul în care vom finaliza bugetul, să rezolvăm o mare parte din acestea. Pentru unele din solicitările studenţilor, trebuie să stăm de vorbă cu rectorii universităţilor ”, a declarat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu, la o conferinţă de presă de la sediul Ministerului Educaţiei, miercuri după-amiaza. UPDATE Studenţii au pornit spre Piaţa Victoriei. În drumul lor însă, aceştia au pătruns în incinta Facultăţii de Istorie pentru a-şi chema colegii la protest. „Am venit pentru că vrem ca cei care şi-au asumat să dea cei 6% din PIB Educaţiei să şi facă acest lucru. Banii ar acoperi costurile pentru infrastructură, materiale didactice şi chiar mai multe burse. În facultăţi este o stare generală de nemulţumire. Doar treceţi prin câteva cămine, săli de curs sau cantine să vedeţi condiţiile în care se învaţă. Am văzut că se dau mulţi bani către cultele religioase. Finanţăm o catedrală care nu cred că va aduce niciun beneficiu societăţii”, a precizat pentru „adevarul.ro” Roxana, studenta la SNSPA, Facultatea de Ştiinţe Politice. UPDATE Aproximativ 200-300 de tineri se află în zona Universităţii din Capitală unde scandează „România e ţara mea şi nu vreau să plec din ea”, „Fără educaţie moare orice naţie”, „Educaţia salvează naţia”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi” sau „Toţi miniştrii să trăiască dintr-o bursă studenţească”. Mai mult, aceştia au şi pancarte pe care au notat „Educaţi, nu manipulaţi”, „Vrem cămine nu ruine”. În plus, aceştia au steaguri, dar şi sticle din plastic pe care le agită. „Pentru 6% din PIB am venit, fiindcă ne pasă de educaţie. La facultate, când plouă, curge apa în săli şi nici în cămine nu este prea bine. Aş vrea să fie renovate clădirile în care învăţăm”, a declarat pentru „adevarul.ro” Andreea, o studentă a Academiei de Studii Economice, Facultatea de Cibernetică. UPDATE 13:25: Studenţii care s-au adunat în Piaţa Romană vor trece pe la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, apoi pleacă mai departe spre Universitate, unde se vor întâlni, în jurul orei 14:00, cu colegii lor care vin pe traseul Regie, Grozăveşti, Facultatea de Filosofie, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Drept şi complexul studenţesc Mihail Kogălniceanu, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială. UPDATE 12:27 Cei câţiva zeci de studenţi care s-au adunat la Belvedere fac apel la colegii din cămine să li se alăture, apoi vor trece pe la facultăţi pentru a aduna mai mulţi protestatari. Ei pleacă acum spre Regie. UPDATE La ora 12.00, studenţii au început să se adune în Belvedere. Protestatarii au mai multe puncte de plecare şi se vor aduna în jurul orei 14:00 la Universitate, potrivit vicepreşedintelui ANOSR, Cristi Popescu. UPDATE Circulaţia va fi restricţionată miercuri, de la ora 16.30, în centrul Capitalei, pentru marşul de protest al studenţilor, pe traseul Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Bulevardul Dacia, iar în timpul mitingului din faţa sediului Ministerului Educaţiei, traficul va fi oprit pe strada G-ral Berthelot. Studenţii care vor participa la miting se vor aduna de la ora 15.00 în Piaţa Victoriei, în prelungirea Parcului Kiseleff dintre Bulevardul Aviatorilor şi Şoseaua Kiseleff, unde vor protesta aproximativ o oră. Protestatarii vor pleca, în jurul orei 16.30, în marş din Piaţa Victoriei, pe traseul Calea Victoriei – Bulevardul Dacia – strada Th. Aman – strada G-ral Berthelot – sediul Ministerului Educaţiei. Traficul rutier va fi restricţionat pe traseul marşului, pe prima bandă de circulaţie, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei. Mitingul la sediul Ministerului Educaţiei se va încheia la ora 18.30. În timpul protestului de la ministerul Educaţiei, începând de la ora 16.45 şi până la ora 18.30 va fi restricţionat total traficul rutier pe strada General Berthelot, între străzile Th. Aman şi Luigi Cazzavilan.

Sursa: Adevarul.ro

Dan Mateescu a revoluţionat ingineria. În anii 40  a ridicat prima construcţie metalică sudată din România

Personalitate marcantă a Universităţii „Politehnice“ şi a comunităţii ştiinţifice româneşti, Dan Mateescu a trăit până la adolescenţă în oraşul de pe malul Borcei. S-a născut la 15 noiembrie 1911, la Călăraşi, unde a urmat şcoala primară şi cursurile Liceului Ştirbei Vodă. Studiile superioare le-a făcut la Şcoala Politehnică din Berlin-Charlottenburg, devenind inginer în anul 1934. De numele său se leagă mai multe proiecte şi lucrări în ţară şi străinătate în domeniul construcţiilor metalice. De exemplu, în perioada 1934-1948, obiectivele cele mai importante pe care le-a construit  sunt: structura metalică a Pavilionului Administrativ CFR Bucureşti, fiind prima construcţie metalică complet sudată din ţară, podurile de cale ferată pe Someşul Mic, tablierele podurilor Ilva Mică, Vatra Dornei şi linia Câmpina-Braşov-Făgăraş-Sibiu.  De asemenea, a participat la ridicarea podurilor peste Prut la Reni şi a condus lucrările de consolidare a viaductelor Borcea. Între anii 1948-1954 a condus Centrul de Studii şi Proiectări al Combinatului Siderurgic Hunedoara, unde a realizat printre altele şi complexul Oţelăriei noi de la Hunedoara, obiectivele la furnalele şi laminoarele vechi de la Hunedoara şi Oţelul Roşu. Carieră excepţională a făcut şi prima femeie medic din România. Şi ea sa născut tot la Călăraşi. Părintele fabricii de poduri din Reşiţa Cariea bogată de inginer a lui Dan Mateescu a început în anul 1935, Dan Mateescu la Reşiţa, unde a ocupat mai multe funcţii. A fost şef atelier proiectare, şef al Fabricii de Poduri şi Construcţii Metalice din Reşiţa şi Bocşa Montană, unitate proiectată, executată şi pusă în funcţiune sub conducerea sa. Decan  la Facultatea de Construcţii din Timişoara În anul 1944, Dan Mateescu îşi începe activitatea de profesor suplinitor la Politehnica din Timişoara, iar din anul 1948 devine profesor titular şi şef al catedrei de construcţii metalice la Facultatea de Construcţii, iar în paralel a mai predat la Facultatea de Mecanică din Timişoara şi la cea de construcţii din Cluj-Napoca. A fost decan al facultăţii de Construcţii din cadrul Institutului Politehnic Timişoara în perioada 1961-1976. A proiectat cupola Pavilionului expoziţional din Capitală În acestă perioadă a desfăşurat şi o impresionantă activitate de proiectare: cupola Pavilionului Expoziţiei Naţionale din Bucureşti, structura metalică a Centralei hidroenergetice Porţile de Fier I, acoperişul Centralei hidroenergetice Porţile de Fier II, acoperişurile spaţiale ale sălilor de sport din Timişoara, Arad, Baia Mare şi Râmnicu Vâlcea, turnătoria de la Combinatul de Utilaj Greu din Iaşi şi Oţelăria electrică de la Combinatul de Utilaj Greu de la Cluj-Napoca, centralele termoelectrice de la Rovinari şi Turceni. „Un om deosebit, care a reuşit să realizeze foarte multe lucruri importante şi ar trebui să nu uităm oamenii de seamă care s-au născut la Călăraşi“, a spus Nicolae Ţiripan, şef serviciul la Direcţia Judeţeană Călăraşi a Arhivelor Naţionale. Mateescu a reuşit să se facă remarcat şi peste hotare. A eleborat studii şi a întocmit proiecte de execuţie la Centrala Termică Praga Nord şi Sala de sport şi Velodromul acoperit din Tripoli. Peste 200 de studii Activitatea academicianului s-a concretizat în peste două sute de studii,  comunicări ştiinţifice apărute în reviste din ţară şi străinătate şi 18 volume de cursuri şi tratate. A fost profesor universitar emerit în anul 1971, membru titular al Academiei Române în anul 1974, iar Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti în anul 1997 i-a oferit titlul ştiinţific de Doctor honoris causa. Este cetăţean de onoare al municipiului Timişoara, decorat cu ordinal de merit în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Muncii şi Ordinul Merit Ştiinţific. S-a stins din viaţă la 15 aprilie 2008, la vârsta de 97 de ani. La Călăraşi, în semn de recunoştinţă, un liceu îi poartă numele, iar în anul 2005a fost înscris în galeria cetăţenilor de onoare.

Sursa: Adevarul.ro

VIDEO Aproximativ 1.000 de studenţi au ieşit în stradă la Sibiu. S-a scandat „Vrem o şcoală pentru toţi, nu guvern de mafioţi”

Aproximativ 1.000 de studenţi au ieşit în stradă miercuri, la Sibiu, pentru a protesta, acţiuni similare având loc în mai multe centre universitare din ţară. Studenţiui sibieni au plecat din spatele Facultăţii de Inginerie şi au mărşăluit pe bulevardul Victoriei şi pe strada Nicolae Bălcescu, până în Piaţa Mare. Aici, au făcut un cerc mare în mijlocul căruia au scris, cu sărţi, 6%, procentul din PIB pe care îl doresc alocat educaţiei. Pe tot parcursul marşului, studenţii au scandat lozinci precum „Voi daţi afară tinerii din ţară”, „Legea respectaţi, 6 la sută alocaţi”, „Educaţia salvează naţia”, „Fără promisiuni, vrem acţiuni”, Minciunile se plătesc, studenţii fac iar protest”, „Noi vrem educaţie, nu vrem pe plantaţie”, Vrem o şcoală pentru toţi, nu Guvern de mafioţi”.  „Am ieşit pentru că vrem 6 la sută din PIB pentru educaţie, ne-am săturat de bursele mici pentru care vrem să învăţăm tot timpul, sunt taxe sunt foarte mari la facultate, căminele sunt dezastruoase şi sunt foarte scumpe, ne-am săturat pur şi simplu de tot şi vrem ceva mai mult de la guvernanţii noştri. Eu ca şi studentă am luat bursă şi m-a ajutat bursa să-mi plătesc doar căminul, am plecat şi dincolo cu bursă Erasmnus şi tot aşa bursa a fost foarte mică şi e păcat, chiar avem talente în ţară şi nu ne ajută nimeni şi nu ne sprijină”, a spus Loredana Ciurcă, una din studentele participante la protest.

Sursa: Adevarul.ro

Studenţii şi elevii constănţeni au ieşit în stradă. Mitingul de miercuri este „repetiţia” pentru greva generală

Peste 200 elevi şi studenţi din Constanţa au ieşit miercuri în stradă. Marşul lor de protest a fost unul îndreptat în egală măsură Guvernului şi autorităţilor locale din Constanţa. Principala lor revendicare: alocarea a 6 procente din Produsul Intern Brut pentru educaţie. Marşul de protest a plecat din faţa Universităţii Maritime din Constanţa, pe strada Mircea, a mers apoi pe Bulevardul Tomis, pe strada 1907 şi pe Bulevardul Ferdinand a ocolit teatrul Fantasio pe lângă Colonade şi apoi a ajuns în faţă la Prefectura Constanţa.  La acţiune au participat atât fete cât şi băieţi, elevi şi studenţi din tot judeţul Constanţa. Înarmaţi cu bannere şi flancaţi de Jandarmi şi de poliţiştii de la Serviciul Rutier, protestatarii au vrut să atragă atenţia autorităţilor cu privire la nepăsarea pentru sistemul de educaţie. Alexandru Bajdechi, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa spune că cei pe care îi reprezintă doresc „ca Guvernul să-şi respecte promisiune şi să aloce 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum au semnat în Pactul Naţional pentru Educaţie în 2008, să se ducă la îndeplinire revendicările noastre cu privire la burse pentru studenţi şi alocaţiile pentru copii, să deconteze integral naveta pentru elevi. Dacă nu, luăm în calcul împreună cu profesorii o grevă generală. Vom vedea care sunt rezultatele negocierilor de la Bucureşti. O grevă ar forţa Guvernul să aloce 6% din PIB pentru Educaţie. Dacă în 2014 nu se va putea aloca, atunci mîcar în 2015 şi 2016”.   Pe bannerele lor puteau fi văzute mesaje precum: „2 km de autostradă = un cămin cu locuri” „Nu ai 6%, nu ai şanse” „Ministerul să ne vadă! Ţinem orele în stradă” „Educaţia salvează naţia” „Unde sunt banii de navetă?”   George Albina, vicepreşedintele Ligii Studenţilor din UMC a declarat că ei vor 6% pentru ca „studenţii au nevoie de burse şi de locuri de cazare, au nevoie de profesori motivaţi, care să vină să predea din plăcere nu să se simtă stresaţi şi să aibă o grijă că nu au bani”. Nici pe plan local, dialogul cu autorităţile nu este mai bun. Andrei Gâlcă, Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor spune că revendicările cu caracter local sunt legate de refuzul Primăriei Constanţa de a le acorda reducerea pentru transportul în comun. Noi vom ataca în instanţă acest lucru pentru că nu ni se pare normal”. Următorul pas pentru elevi este greva generală.

Sursa: Adevarul.ro

VIDEO Studenţii au mărşăluit pe străzile Galaţiului strigând cât au putut de tare „şase la sută”

În drumul lor spre sediul Prefecturii, studenţii căminişti au făcut un popas în Campusul Ştiinţei de unde au mai luat câteva zeci de protestatari. Cu toţii au mers mai întâi pe treptele Universităţii, şi apoi la Prefectură. Tinerii au început să se strângă în faţa Căminului H în jurul orei 13.30. În jumătate de oră, s-au strâns câteva sute. Căminiştii şi-au folosit cearceafurile şi le-au inscripţionat cu mesaje împotriva guvernanţilor. La ora 14.00 au pornit cu toţii spre Universitate. Au strigat pe tot drumul lozinci antiguvernamentale, nemulţumiţi de finanţarea din educaţie. Pe drum, s+au oprit în Campusul Ştiinţei şi au mai luat cu ei câteva zeci de studenţi care ieşeau de la cursuri. Pe treptele Universităţii, tinerii au păstrat un moment de reculegere şi au aprins câteva lumânări în memoria educaţiei româneşti, au strigat câteva lozinci, iar după câteva minute au plecat spre Prefectură. Şi acolo au strigat câteva minute, dar după ce au văzut că nu vine nimeni din conducerea instituţiei pentru a sta de vorbă cu ei, au plecat spre cămine.

Sursa: Adevarul.ro

FOTO VIDEO Preşedintele statului, premierul, Emil Boc şi foşti miniştri ai Educaţiei, transformaţi în gogoşi de studenţii clujeni la „6% pentru educaţie“

Sute de studenţi au ieşit în stradă, şi la Cluj-Napoca, ca să ceară guvernanţilor alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. La manifestaţie au participat şi elevi. UPDATE 18.57 Peste 1.500 de studenţi şi elevi s-au adunat în centrul Clujului ca să ceară, încă o dată, alocarea unui procent de 6% din PIB pentru educaţie. Ei aveau pancarte pe care scria „Educaţia salvează naţia“, „Legea respectaţi, 6% alocaţi!“, „Uniţi salvăm educaţia!“. În Piaţa Unirii s-au unit discursuri, s-au scandat lozinci precum: „Să vă fie frică, studenţii se ridică!“, „Ole, ole, să se audă în toată ţara, educaţia e salvarea“, „Nu mai vrem politică-n sistem“. Alături de liderii studenţilor a fost şi Mihnea Blidariu, solistul trupei „Luna Amară“, care le-a transmis manifestanţilor un mesaj de solidaritate din partea simpatizanţilor campaniei „Salvaţi Roşia Montană“. Tot el a afirmat că e timpul ca politicul să nu se mai implice peste tot: „Trebuie să terminăm odată cu amestecul politicului în universităţi şi licee. Trebuie să încetăm să promovăm persoane care sunt aservite politic. Nu mai vrem politică-n sistem!“. Preşedintele Băsescu şi miniştrii ai Educaţiei, transformaţi în gogoşi Studenţii au adus la protest şi o tavă plină de gogoşi, iar alături era o foaie pe care erau scrise numele miniştrilor Educaţiei din ultimii 20 de ani, ai premierilor care au promis că vor sprijini educaţia, dar şi numele preşedintelui statului, Traian Băsescu. În dreptul fiecărui nume, studenţii au desenat câte o gogoaşă, diferită una de cealaltă, ca să arate că fiecare ministru al Educaţiei nu s-a ţinut de promisiune. „Astea sunt gogoşile pe care nu le-au spus ei!“, a spus un student de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. După vreo 40 de minute de discursuri şi scandări în Piaţa Unirii, tinerii au plecat în marş spre Bulevardul Eroilor – Prefectură- Primăria Cluj-Napoca – Casa de Cultură a Studenţilor, adică pe deja obişnuitul traseu al manifestanţilor anti-RMGC de la Cluj. Protestele studenţilor pentru acordarea a 6%din PIB pentru educaţie au început mai târziu la Cluj-Napoca decât în celelalte nouă oraşe ale ţării unde au loc manifestaţii similare. Studenţii clujeni au ieşit în stradă de la ora 15.00 faţă de colegii lor din Iaşi şi Bucureşti care au început protestele  la ora 13.00. Studenţii din Observator, campusul studenţesc din cartierul Zorilor, au ieşit, de la ora 15.00, cu pancarte scandând „Nu staţi la ferestre, haideţi la proteste!“. O oră mai târziu, colegii lor din cartierul Mărăşti s-au adunat. Iar la ora 17.00 se vor strânge toţi în Piaţa Unirii din centrul Clujului.Sursa: Adevarul.ro

 

FOTO VIDEO „Vrem 6 la sută pentru educaţie”! Peste 2.000 de tineri au participat la protestul de la Timişoara

Peste 2.000 de studenţi au protestat miercuri, la Timişoara, cerând mărirea procentului din buget alocat Educaţiei. Aceştia au pornit în marş din Complexul Studenţesc, pe la Universitatea de Vest, apoi pe la Politehnică, şi au ajuns la Prefectură, trecând prin centru. Studenţii din Timişoara s-au alăturat în număr mare protestului naţional, evenimente asemănătoare având loc în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia. Alături de studenţi au venit la marş şi elevi de toate vârstele, de la liceu la clasele primare. Tinerii au plecat din faţa Cantinei din Complexul Studenţesc, au trecut pe la Universitea de Vest, apoi pe la Universitatea Politehnică. De acolo au mers în Piaţa Victoriei, unde s-au oprit pentru câteva minute în faţa Operei, amintindu-şi de Revoluţia din 1989. De acolo, elevii şi studenţii au plecat spre Prefectură, „reprezentanţa” Guvernului în teritoriu, unde au rămas până la ora 16.00. Tinerii au cerut, prin pancarde sau prin scandări, mărirea cotei din bugetul statului alocată educaţiei, până la 6 la sută. Printre nemulţumirile studenţilor se mai număra şi faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a Educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă sau chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional. Rectorul Universităţii de Vest susţine manifestarea studenţilor, chiar dacă orele de curs au fost întrerupte în universităţile timişorene între 13.00 şi 16.00. „Demersul studenţilor este normal într-o democraţie autentică. Învăţământul este subfinanţat, deşi s-au purtat nenumărate discuţii şi dezbateri cu ministerul şi sindicatele pentru majorarea bugetului. Nici măcar promisiunile nu au fost pe măsură, aşa că protestul studenţilor mi se pare un act de normalitate împotriva acestui sistem de subfinanţare. Este un minim istoric alocat pentru educaţie. Niciodată nu a fost alocat 3,2% din PIB în România. Maximul istoric a fost 4,7% prin 2008. Sper ca protestul să fie mai mult un semnal de alarmă şi să nu disturbe activitatea didactică a anului universitar, să nu ajungem la receuperări de ore. Noi, corpul profesoral, suntem solidari cu protestul studenţilor. Ei protestează nu pentru ei, ci pentru întreg sistemul de învăţământ”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest, citat de debanat.ro.

Sursa: Adevarul.ro

Studenţii Universităţii din Oradea ies în stadă. Cer 6% din PIB pentru Educaţie

Studenţii orădeni ies, astăzi, în stradă, la fel cum fac şi colegii lor din alte centre universitare. Vor organiza un marş prin Oradea, ocazie cu care vor solicita alocarea a minim 6% din PIB către educaţie, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale şi Pactul Naţional pentru Educaţie semnat de toate partidele parlamentare în 2008. “Chiar dacă educaţia reprezintă unul dintre cei mai importanţi piloni în dezvoltarea oricărui stat, sistemul de educaţie din România ultimilor ani s-a confruntat cu o subfinanţare constată, lucru care a afectat dramatic calitatea actului educaţional şi relevanţa educaţiei pentru piaţa muncii şi pentru societate în general”, susţin studenţii într-un apel lansat pe Facebook. Viitorul nostru este în mâinile guvernanţilor, iar ei dau 2 bani pe educaţia noastră. Chiar dacă educaţia reprezintă unul dintre cei mai importanţi piloni în dezvoltarea oricărui stat, sistemul de educaţie din România ultimilor ani s-a confruntat cu o subfinanţare constată, lucru care a afectat dramatic calitatea actului educaţional şi relevanţa educaţiei pentru piaţa muncii şi pentru societate în general. Deşi Legea Educaţiei Naţionale prevede alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi defineşte învăţământul ca prioritate naţională, modul în care educaţia a fost finanţată în ultimii ani nu arată decât iresponsabilitatea cu care aleşii statului tratează legile şi lipsa de viziune pe termen mediu lung faţă de modul în care România ar trebui să se dezvolte ca societate”, se arată în mesajul postat de tineri pe Facebook. Ei mai solicită creşterea subvenţiei pentru locurile din cămine, creşterea fondului de burse şi servicii de consiliere de calitate în cadrul universităţilor. Marşul studenţilor orădeni este programat în intervalul orar 16.00-18.00, urmând să se desfăşoare pe traseul  Universitatea din Oradea (Căminele C1 şi C2) – Piaţa Unirii – Str. Republicii -Parcul Traian- Parcul 1 Decembrie – Piaţa Independenţei – Piaţa Unirii – Universitatea din Oradea “Sunt alături de noi elevii, părinţii, profesorii, sindicatele şi toţi cei preocupaţi de dezvoltarea educaţiei şi tratarea cu responsabilitate a educaţiei”, au mai scris studenţii pe Facebook.

Sursa: Adevarul.ro

Proteste ale studenţilor în toată ţara

Mii de studenţi protestează miercuri în Capitală şi în marile oraşe din ţară, ei cerând, printre altele, alocarea a 6 % din PIB pentru Educaţie. Aceştia scandează “Voi daţi afară tinerii din ţară”, “Vrem să învăţăm şi nu să emigrăm”, “Fără educaţie moare orice naţie”. Aproximativ 50 de studenţi au ajuns, în jurul orei 14.00, în zona fântânii de la Universitate, aceştia venind în grup dinspre Piaţa Romană. Lor li se va alătura un alt grup de studenţi care a plecat din campusul studenţesc Regie. Aceştia scandează “Educaţia salvează naţia”, “Fără educaţie moare orice naţie”, “Elevii sunt cu noi”, “Minciunile din guvern ne-au dus la sapă de lemn” şi au bannere şi pancarte pe care scrie: “6, vin studenţii”, “Şi noi creştem odată cu procentul”, “Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi”, “Vrem cămine, nu ruine”, “6% PIBune”, “6% pentru Educaţie”, “Educaţia salvează naţia”, “Vrem cultură 6%”. După ce se vor reuni la Universitate, studenţii vor pleca spre Piaţa Victoriei, unde vor protesta aproximativ o oră, în zona aflată în prelungirea Parcului Kiseleff dintre Bulevardul Aviatorilor şi Şoseaua Kiseleff, . Protestatarii vor pleca, în jurul orei 16.30, în marş din Piaţa Victoriei, pe traseul Calea Victoriei – Bulevardul Dacia – strada Th. Aman – strada G-ral Berthelot – sediul Ministerului Educaţiei. Traficul rutier va fi restricţionat pe traseul marşului, pe prima bandă de circulaţie, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei. Mitingul la sediul Ministerului Educaţiei se va încheia la ora 18.30. În timpul protestului de la Ministerul Educaţiei, începând de la ora 16.45 şi până la ora 18.30 va fi restricţionat total traficul rutier pe strada General Berthelot, între străzile Th. Aman şi Luigi Cazzavilan. Potrivit reprezentanţilor Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), miercuri au loc acţiuni de protest în centrele universitare din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba-Iulia. Studenţii cer Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi se declară “revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie, când ea este definită că o prioritate naţională”. Printre nemulţumirile lor se numără, potrivit ANOSR, faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional. “Totodată, studenţii sunt revoltaţi şi de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereuşind să acopere nici jumătate din costurile de masă şi de cazare, de faptul că jumătate dintre studenţii din România ajung să renunţe la studii din motive financiare sau din cauză că nu şi-au ales corespunzător facultatea şi de faptul că România este la coadă Uniunii Europene atât în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei cât şi rată populaţiei cu studii superioare”, a precizat ANOSR. Pe lângă alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie, studenţii mai cer să crească finanţarea de baza a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30 la sută subvenţia cămine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora. Şi Consiliul Naţional al Elevilor a anunţat că elevii vor purta miercuri banderole albe, în semn de protest faţă de subfinaţarea sistemului educaţional, iar în unele judeţe, după orele de curs, se vor alătura manifestaţiilor studenţilor. Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), structura reprezentativă a elevilor la nivel naţional, trage un semnal de alarmă în privinţa subfinanţării învăţământului românesc şi solicită Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie. CNE mai cere decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti, creşterea alocaţiilor, valoarea acestora fiind neschimbată din 2009, şi anume 42 de lei (aproape 10 euro), dar şi manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, revizuirea curriculumului şcolar, a conţinuturilor manualelor şcolare şi adaptarea învăţământului tehnologic la cerinţele agenilor economici. Elevii bucureşteni nu vor face grevă japoneză şi nici nu se vor solidariza cu acţiunile de protest ale studenţilor, a declarat marţi, pentru Mediafax, vicepreşedintele Consiliului Municipal al Elevilor Bucureşti, Cleopatra Nestor. “Nu suntem de acord cu nicio formă de grevă. Avem alte priorităţi. Suntem elevi. Nu ne asumăm decizia Consiliul Naţional al Elevilor”, a spus Cleopatra Nestor. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat pentru Mediafax că nu are nicio problemă privind greva japoneză anunţată pentru miercuri de Consiliul Naţional al Elevilor, el precizând că respectă “dreptul acestora de a se exprima liber” . Demersurile studenţilor pentru creşterea finanţării educaţiei au început încă din ianuarie, cu iniţierea unei petiţii de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenţi din întreagă ţară, care a fost depusă la Guvern şi Parlament, dar care, potrivit ANOSR, “nu a stârnit nicio reacţie din partea instituţiilor statului, acestea ignorând complet mesajul”. În 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidară cu protestul din Capitală al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Sindicaliştii din educaţie cer, de asemenea, minimum 6% din PIB pentru învăţământ, liderul FSLI, Simion Hancescu, anunţând că, în perioada imediat următoare, va fi organizat un referendum în rândul membrilor de sindicat, în ceea ce priveşte declanşarea unei greve generale. Aproximativ 500 de studenţi de la universităţile ieşene participă, miercuri, la un miting de protest organizat în Piaţa Unirii, din municipiul Iaşi, ei solicitând, printre altele, alocarea a 6 % din PIB pentru Educaţie. La acţiunea de protest de miercuri sunt prezenţi studenţi de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Universitaea Tehnică “Gheorghe Asachi” şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, la miting participând şi câţiva reprezentanţi ai Federaţiei “Alma Mater”. Pe pancartele studenţilor se poate citi, printre altele, “Ministerul să ne vadă, ţinem orele în stradă”, “Dragi părinţi, copiii voştri au făcut dinţi”, “Dacă şase nu ar fi educaţia ar muri” şi “Lăcomia voastră trezeşte România noastră”. Participanţii la miting au scandat: “Vrem să fim mai educaţi, vă rugăm să ne scuzaţi”, “Studenţii au sărăcit, taxele s-au tot mărit”, şi “Ultima soluţie facem revoluţie”. Potrivit estimărilor jandarmilor, la protest participă aproximativ 500 de studenţi care se manifestă în mod paşnic. Mai mulţi studenţi s-au urcat pe statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii, purtând steaguri tricolore, iar unul dintre aceştia este îmbrăcat într-un costum popular. Potrivit organizatorilor acţiunii, studenţii intenţionează să se deplaseze în marş din Piaţa Unirii către Prefectura Iaşi. Potrivit reprezentanţilor Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), miercuri au loc acţiuni de protest în centrele universitare din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba-Iulia. Studenţii cer Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi se declară “revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie, când ea este definită că o prioritate naţională”. Printre nemulţumirile lor se numără, potrivit ANOSR, faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional. Aproximativ o mie de studenţi protestează, miercuri, în centrul municipiului Sibiu, cerând 6% din PIB pentru Educaţie şi scandând lozinci împotriva Guvernului. Cei aproximativ o mie de studenţi s-au strâns în curtea Facultăţii de Inginerie din municipiul Sibiu, apoi au pornit în marş către Piaţa Mare a oraşului. Pe traseu, studenţii au scandat lozinci împotriva Guvernului şi au cerut alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie: “Vrem o şcoală pentru toţi, nu Guvern de mafioţi”, “Educaţia finantaţi sau de la Guven plecaţi”, “Noi vrem educaţie, nu vrem pe plantaţie”, “Minciunile se plătesc, studenţii fac iar protest”, “Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne finanţaţi educaţia noastră”. De asemenea, tinerii au purtat pancarte şi bannere pe care au scris: “Voi daţi afară tinerii din ţară”, “6 la sută pentru Educaţie”, “Legea respectaţi, 6 % alocaţi”, “6 % pentru Educaţie, sută la sută pentru viitor”, “6, vin studenţii”, “SRI nu e educaţie”, “Fără promisiuni, vrem acţiuni”. Când au ajuns în Piaţa Mare din Sibiu, studenţii au format un cerc în mijlocul căruia au “desenat” din cărţi “6%”. La ora transmiterii acestei ştiri, studenţii au plecat din Piaţa Mare către punctul iniţial de întâlnire, care se află vizavi de Rectoraul Universităţii Lucian Blaga. Coloana de studenţi este însoţită de jandarmi, iar până în prezent nu s-au înregistrat incidente, protestatarii deplasându-se doar pe trotuare, astfel că traficul rutier nu a fost perturbat. Peste o mie de studenţi din Timişoara au pornit, miercuri după-amiază, într-un marş de protest din Complexul Studenţesc până în faţa Prefecturii Timiş, cerând Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie. Studenţii s-au adunat mai întâi în Complexul Studenţesc, în jurul orei 13.00, iar de acolo au pornit spre Universitatea de Vest şi Universitatea Politehnica, unde li s-au alăturat şi alţi colegi care ieşiseră de la cursuri. Astfel, s-au adunat peste o mie de studenţi care au pornit spre Prefectura Timiş, care va fi punctul final al marşului, acolo urmând să fie depus un memoriu cu nemulţumirile lor. Studenţii fluieră şi scandează lozinci precum: “Fără Educaţie piere orice naţie”, “Să vină banii la studenţi” sau “Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”. Ei poartă pancarte şi bannere pe care au scris: “6%”, “Încercăm să avansăm, fără bani nu avansăm”, “6% şanse”, “Vrem 6. PIBune” sau “6% Dreptatea noastră, obligaţia voastră”. Printre nemulţumirile studenţilor se numără şi faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a Educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile care ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional. Totodată, studenţii sunt revoltaţi şi de faptul că bursele sociale sunt de două sau chiar de trei ori mai mici decât prevede legea, ele nereuşind să acopere nici jumătate din costurile de masă şi de cazare, de faptul că jumătate dintre studenţii din România ajung să renunţe la studii din motive financiare sau din cauză că nu şi-au ales corespunzător facultatea.

Sursa: Cronicaromana.ro

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, despre protestele studentilor: Pe undeva ma bucura, ca fost lider al miscarii studentesti, faptul ca tanara generatie da dovada de implicare

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, a sustinut miercuri, 13 noiembrie, o declaratie de presa in legatura cu protestele organizatiilor studentesti. „Ca o opinie personala, pe undeva ma bucura, ca fost lider al miscarii studentesti, faptul ca tanara generatie da dovada de implicare si nu pot decat sa apreciez ca isi doresc rezolvarea acestor probleme”, a declarat ministrul. Acesta a sustinut ca Guvernul considera educatia ca prioritate „si in aceste conditii, tinand cont de constrangerile bugetare, ne vom concentra atentia pentru a rezolva o parte dintre problemele pe care sistemul le are”. „Atat ca student, cat si ca rector inteleg revendicarile studentilor”, a afirmat Mihnea Costoiu. In timpul declaratiei, studentii care protesteaza au ajuns in fata Ministerului, unde scandeaza „6% vrem” si „Uniti salvam educatia”. Cele mai importante declaratii ale ministrului delegat Mihnea Costoiu: • Studentii au avut in aceasta perioada mai multe proteste. • Guvernul din care fac parte, precum si eu consideram educatia ca prioritate si in aceste conditii, tinand cont de constrangerile bugetare, ne vom concentra atentia pentru a rezolva o parte dintre problemele pe care sistemul le are. • Incepand cu 1 ianuarie, salariile debutantilor din invatamant vor creste semnificativ. • Atat ca student, cat si ca rector inteleg revendicarile studentilor • Am deschis colaborarea cu absolut toate structurile implicate in sistemul educational • Ca o opinie personala, pe undeva ma bucura si ca fost lider al miscarii studentesti faptul ca tanara generatie da dovada de implicare si nu pot decat sa apreciez ca isi doresc rezolvarea acestor probleme • In anul 2014, sumele pe care guvernul le va plati pentru acoperirea cheltuielilor generate de sentintele judecatoresti ca urmare a diminuarii salariilor din 2010 reprezinta peste 1 miliard de lei • Guvernul PDL a taiat 25%, profesorii au castigat in instanta, iar guvernul va plati peste 1 miliard de lei, ceea ce inseamna o crestere pe medie a veniturilor de 8% a tuturor cadrelor didactice • Continuam sa dialogam cu studentii, stim despre solicitarile lor, unele isi pot gasi rezolvare imediata, altele sunt in curs de solutionare si continuam dialogul • Fac precizarea ca exista deja disensiuni importante intre diferite organizatii studentesti, pentru ca unii isi doresc alocari in anumite directii, altii in alte parti. Va trebui sa facem o mediere intre studenti si universitati • In 2014 bugetul educatiei va fi suplimentat cu circa 350 de milioane de euro pentru plata diferitelor lucrari incepute la scoli, universitati, camine • Credem ca alocarea fondurilor cu destinatia invatamant, fie de la UE, fie de la bugetul de stat este cel mai important lucru pe care l-am facut si continuam sa il facem • Eu sunt unul dintre ministrii care tin la autonomia universitara. Legea prevede ca sumele sunt puse la dispozitia universitatilor, si universitatile decid cum le aloca • In 2014 bugetul educatiei va creste, maine se va face prezentarea cu toate datele in Guvern • Important este ca pentru educatie sa fie mai multi bani alocati la nivelul statului, din toate sursele posibile. Trebuie sa despartim patrimoniul scolii de invatamant, cu alte cuvinte primarii sa isi asume responsabilitatea cladilor, iar Ministerul Educatiei de actul didactic Declaratia vine in contextul in care in jur de 500 de studenti au protestat in Piata Universitatii in aceasta dupa-amiaza, s-au indreptat apoi spre Guvern, iar in timpul declaratiei ministrului Costoiu in jur de 150 de protestatari au ajuns in fata Ministerului Educatiei si au scandat „Educatia finantati sau de la guvern plecati!”.

Sursa: Hotnews.ro

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior: Inteleg revendicarile studentilor si doresc sa ii asigur ca Ministerul Educatiei depune toate eforturile pentru imbunatatirea situatiei lor Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, anunta intr-o declaratie publicata pe site-ul Ministerului Educatiei ca intelege revendicarile studentilor care protesteaza miercuri dupa-amiaza in centrul Capitalei.

„Guvernul din care fac parte stie ca educatia este prioritara pentru dezvoltarea Romaniei”, precizeaza ministrul delegat pentru Invatamant Superior. Declaratia ministrului vine la cateva ore dupa ce  Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania a inceput protestele in Capitala pentru cresterea finantarii educatiei. Miercuri, 13 noiembrie, in jur de 500 de studenti au protestat la Universitate si au plecat in mars spre Ministerul Educatiei. Urmareste aici evolutia protestului studentilor. Declaratia integrala a ministrului Mihnea Costoiu:

„Guvernul din care fac parte stie ca educatia este prioritara pentru dezvoltarea Romaniei. Anul acesta am reusit sa cream conditiile pentru cresteri salariale importante pentru cadrele didactice debutante si pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene. Anul viitor, in conditiile unor rezultate economice pozitive, vom incerca sa continuam acest drum si vom tine cont de opinia sindicatelor si a studentilor. In calitate de fost student si rector al unei importante universitati din Romania, inteleg revendicarile studentilor si doresc sa ii asigur pe toti studentii ca Ministerul Educatiei Nationale depune toate eforturile pentru imbunatatirea situatiei lor, precum si pentru asigurarea accesului la un proces educational de cat mai buna calitate, in limitele constrangerilor bugetare cu care Romania se confrunta in prezent. Dupa ani de zile in care atat sindicatele, cat si organizatiile studentesti au fost marginalizate si ignorate de guvernanti, am demarat un program de consultare, negociere si comunicare transparenta, tocmai pentru ca stim ca nicio politica publica nu poate fi realizata fara consultarea beneficiarilor ei sau a personalului care o va aplica. Ma bucura, de asemenea, faptul ca tanara generatie de studenti da dovada de implicare si actioneaza pentru rezolvarea unor probleme cu care sistemul educational se confrunta. De alfel, multe dintre observatiie facute in cadrul discutiilor dintre minister si reprezentantii profesorilor sau ai elevilor/studentilor au fost si sunt avute in vedere de catre minister. Prin atragerea intr-o proportie din ce in ce mai ridicata a fondurilor europene, prin aceasta imbunatatire a salarizarii, prin cresterea fondurilor alocate de autoritatile locale pentru reabilitarea unitatilor de invatamant, am reusit sa realizam o crestere a finantarii reale a sistemului educational in scurtul timp de cand am inceput sa aplicam aceasta politica de respect si responsabilitate in educatie si cercetare. Am crescut finantarea bugetara pentru cercetarea aplicata si am reusit sa crestem in termeni reali, alaturi de partenerii din mediul privat, alocarile destinate cercetarii si inovarii in Romania. Nu este inca suficient, dar este un drum corect, si vom continua in aceasta directie”.

Sursa: Hotnews.ro

VIDEO / FOTO Proteste ale studentilor in fata Guvernului si a Ministerului Educatiei: Educatia finantati sau de la guvern plecati!

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania a organizat astazi, 13 noiembrie, proteste de strada in Capitala si in centrele universitare din tara. Studentii au cerut Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educatie, majorarea subventiei camine-cantine si a fondului de burse. Studentii au pornit in mars din Complexul studentesc Regie, s-au oprit la facultatile de pe traseu, au organizat un miting in Piata Victoriei, urmat de un alt protest la sediul Ministerului Educatiei. 17:30 In jur de 150 de protestatari scandeaza in fata Ministerului Educatiei: „Educatia finantati sau de la guvern plecati” 17:21 Studentii au ajuns in fata Ministerului Educatiei si scandeaza „6% vrem” si „Uniti salvam educatia”  17:17 Mihnea Costoiu sustine o declaratie de presa: Pe undeva ma bucura, ca fost lider al miscarii studentesti, faptul ca tanara generatie da dovada de implicare 17:00 Coloana a pornit pe Calea Victoriei, pe carosabil, pe o banda de circulatie 16:56 Studentii scandeaza: „Toate partidele aceeasi mizerie”, dupa ce de la portavoce s-a amintit despre reducerile mari din educatie facute si de fostele guverne 16:47 Multimea pleaca din Piata Victoriei catre sediul Ministerului Educatiei, unde ministrul delegat pentru invatamant superior, Mihnea Costoiu, a anuntat pentru ora 15:00 o declaratie de presa 16:47 Un reprezentant al Consiliului Elevilor a luat cuvantul si le-a transmis studentilor ca elevii ii sustin. In multime este si un reprezentant al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) care vorbeste si el despre sustinerea pe care le-o acorda sindicatele 16:38 O parte a studentilor a incercat sa fuga spre Guvern, dar jandarmii s-au repliat si au reusit sa ii opreasca. Numarul protestatarilor a scazut fata de momentul in care au plecat in mars de la Universitate. In jur de 200-250 de persoane protesteaza la Piata Victoriei 16:32 Studentii elibereaza carosabilul si traverseaza strada in Piata Victoriei. Jandarmii strang gardurile. 16:28 O parte a studentilor s-a oprit pe trotuarul din fata Muzeului Antipa, altii s-au asezat pe carosabil si scandeaza: „Nu vrem in tarc!” 16:24 Studentii blocheaza circulatia pe bulevardul Kiseleff si striga „Nu vrem in tarc”, facand referire la gardurile pregatite de jandarmi in piata 16:13 Marsul se desfasoara cu dificultate din cauza masinilor parcate ilegal pe trotuarul bd Lascar Catargiu. Coloana se apropie in acest moment de Piata Victoriei, unde studentii au programat un miting. Se scandeaza: „Solidaritate”, „6% vrem”, „Minciunile se platesc!”, „Educatia salveaza natia” 15:56 Multimea pleaca acum din Piata Romana spre Piata Victoriei. In continuare marsul se desfasoara pe trotuar 15:50 La protest participa si unii dintre liderii informali ai protestelor anti-Rosia Montana, printre care si Claudiu Craciun 15:46 Multimea de studenti intra in una dintre cladirile Academiei de Studii Economice (ASE) si face un tur interior, la fel cum a facut si la Facultatea de Arhitectura 15:38 Coloana ajunge la Piata Romana 15:32 Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior: Inteleg revendicarile studentilor si doresc sa ii asigur ca Ministerul Educatiei depune toate eforturile pentru imbunatatirea situatiei lor 15:18 Marsul porneste pe bulevardul Magheru spre Piata Victoriei. Protestatarii se deplaseaza pe trotuar, si nu pe carosabil, iar studentii sunt acompaniati de jandarmi 15:15 Se scandeaza: Minciunile din guvern ne-au dus la sapa de lemn!, Sa va fie frica, studentii se ridica! 15:12 In Piata Universitatii a mai venit un grup de studenti de circa 200 de persoane. In acest moment, la Universitate protesteaza circa 500 de studenti 15:05 Studentii au iesit din facultate si protesteaza in zona fantanii de la Universitate 14:56 Studentii s-au oprit la Facultatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, unde fac un mars in interiorul cladirii.  14:47 Coloana scandeaza si face turul interior al Facultatii de Arhitectura. „Va rugam sa ne scuzati, suntem tineri educati”, „6 la suta, ole!”, „Veniti cu noi!”, „Ce vrem noi e si pentru voi!” 14:40 Circa 150 de studenti cu banderole albe pe brat marsaluiesc in Capitala, ajungand la aceasta ora in zona Universitatii. Printre scandari: „Toti ministrii sa traiasca dintr-o bursa studenteasca!”, „Facem revolutie pentru educatie!”, „Educatia o salvati doar daca o finantati!” Intre orele 16:30-17:00 se va desfasura un mars pe traseul Piata Victoriei – Calea Victoriei – Bulevardul Dacia – strada Th. Aman – strada G-ral Berthelot – sediul Ministerului Educatiei Nationale. Pentru buna desfasurare a manifestatiei si asigurarea sigurantei participantilor se va restrictiona traficul rutier pe banda I de circulatie pe traseul sus-mentionat. Intre orele 17:00-18:30 va avea loc un miting la sediul Ministerului Educatiei Nationale pe strada G-ral Berthelot. In intervalul orar 16:45-18:30 se va restrictiona total traficul rutier pe strada G-ral Berthelot, intre strada Th. Aman si strada Luigi Cazzavilan. In tara, proteste vor avea loc in orasele Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Galati, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea si Alba Iulia. • Care sunt revendicarile studentilor Printre nemultumirile studentilor se numara, potrivit ANOSR, faptul ca universitatile, in contextul unei subfinantari constante a educatiei, au fost nevoite sa creasca taxele, sa comaseze grupe si facultati sau sa reduca si chiar sa opreasca, in unele cazuri, investitiile ce tin de imbunatatirea calitatii sistemului educational. „Totodata, studentii sunt revoltati si de faptul ca bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decat prevede legea, ele nereusind sa acopere nici jumatate din costurile de masa si de cazare, de faptul ca jumatate dintre studentii din Romania ajung sa renunte la studii din motive financiare sau din cauza ca nu si-au ales corespunzator facultatea si de faptul ca Romania este la coada Uniunii Europene atat in ceea ce priveste finantarea educatiei cat si rata populatiei cu studii superioare”, se mai arata in comunicatul ANOSR.  Studentii mai cer sa creasca finantarea de baza a universitatilor pana la valoarea ei din 2008, sa fie marita cu 30% subventia camine-cantine, sa creasca si fondul de burse cu destinatie clara catre bursele sociale si sa existe investitii reale in centrele de consiliere si orientare in cariera si o metodologie care sa defineasca normele de functionare a acestora.

Sursa: Hotnews.ro

„Toţi miniştrii să trăiască dintr-o bursă studenţească”

Vocile tinerilor protestatari s-au auzit, ieri, în 11 centre universitare din ţară. Bucureştenii au fost cei mai „anemici”. Ziua de ieri ar fi trebuit să marcheze una dintre cele mai importante manifestaţii de tineret din România. Stundeţii şi-au atins obiectivul numai pe jumătate. În timp ce la Cluj circa 2.000 de studenţi au mărşăluit pe străzi pentru alocarea celor 6% din PIB pentru Educaţie, în Timişoara şi Sibiu, în jur de 1.000, iar la Iaşi circa 500, Capitala a dezamăgit. Grupul protestatarilor de aici abia dacă a ajuns la 200 de persoane. „Trebuie să recunosc, studenţii nu sunt uniţi”, spune Valentin, student în primul an la Facultatea de Istoria a Universităţii Bucureşti, care şi-a înfăşurat spatele cu tricolorul românesc. Originar din Craiova, băiatul recunoaşte că fără bursa de studii în valoare de 350 de lei, pentru care a trebuit să ia nota 9,60 la admitere, nu şi-ar permite studiile în Capitală: „Jumătate se duc pe chiria la cămin şi stăm cinci în cameră”. Chiar şi aşa, până să vadă cât de puţini studenţi s-au strâns în Piaţa Universităţii, era convins să rămână în România. Protest all-inclusive Dintr-un slogan într-altul, studenţii, aşezaţi în cerc în jurul unui borcan cu eticheta „Bani pentru educaţie”, au început să scandeze şi împotriva proiectului Roşia Montană. La un moment dat, protestul a fost întrerupt de apariţia unui „cetăţean tumentat”, care s-a postat în mijlocul mulţimii şi a început să recite şi el după tineri. A fost scos din scenă de Marius Ivănuş, negociatorul trimis de Jandarmerie. Acesta a avut însă numai cuvinte de laudă la adresa protestatarilor: „Sunt la fel de paşnici ca şi medicii”. Elevii, scindaţi în două Din solidaritate cu studenţii, şi reprezentanţii elevilor au anunţat că vor intra în grevă japoneză. O mică parte s-au solidarizat cu studenţii şi au ieşit în Piaţa Universităţii. „Mâine elevii îşi realeg liderii”, spune Tudor, elev al Colegiului German „Goethe” din Capitală, care a ales să protesteze. Tânărul acuză presiuni din partea unor inspectori şcolari din Capitală, care nu vor să audă de elevi ieşiţi în stradă. Printre altele, elevii cer creşterea alocaţiei, neschimbată din 2009.

Sursa: Evz.ro

Sute de STUDENȚI furioși au scandat în Piața Universității: „Toți miniștrii să TRĂIASCĂ dintr-o BURSĂ studențească”

Circa 200 de studenți au mărșăluit în Capitală împotriva subfinanțării din Educație. Pentru a întruchipa cel mai bine situația în care se află la acest moment sistemul românesc de învățământ, aceștia au adus un borcan pe care l-au umplut pe jumătate cu monezi.Dintr-una într-alta, studenții au ajuns să protesteze și împotriva exploatării de la Roșia Montană. UPDATE: Piața Universității răsună de vocile studenților nemulțumiți, cărora li s-au alăturat câțiva elevi de la Colegiul German „Goethe”, iar 50 de jandarmi îi păzesc ca pe ochii din caop, de teamă ca lucururile să nu degenereze. „Ne-am săturat să învățăm în amfiteatre unde ne cade acoperișul în cap, ne-am săturat să avem manuale de pe timpul războiului, ne-am săturat ca masa de la cantină să fie un lux”, strigă din toți rărunchii la portavoce, Cristi Popescu, vicepreședinte al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Deși inițial se aștepta să fie peste o mie, negociatorul de la Jandarmerie, Mariu Ivănuș, estimează că protestul va reuni cel mult 200 de participanți:”Sunt pașnici, așa cum au fost și medicii. Noi practic nu încercăm să le punem piedici, le oferim protecție”. Aceștia urmează să ajung în fața Parlamentului, nu înainte de a trece și pe la ministerul Educației. „Elevii sunt beneficiarii direcţi ai sistemului educaţional, cei care se supun normelor prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale, în timp ce Guvernul nu îşi respectă propriile asumări şi angajamante faţă de aceştia şi de sistemul educaţional, prin acordarea a 6% din PIB pentru educaţie. Educaţia este considerată că fiind o prioritate naţională, însă nu a fost tratată corespunzător”, se menţionează într-un comunicat al CNE. Potrivit Știrile Pro TV, printre revendicările propuse de elevi este şi dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ. „Există numeroase cazuri în care şcolile nu au autorizaţie sanitară de funcţionare şi nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. În mediul rural, există încă şcoli cu toalete în curte şi fără apă potabilă. De asemenea, în unele situaţii, şcolile sunt încălzite cu sobe vechi şi degradate. Potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de învăţare adecvat, unităţile de învăţământ trebuie să aibă în dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, săli de clasa dotate corespunzător, dar şi spaţii destinate activităţilor extra-curriculare”, se arată într-un comunicat al CNE. Elevii cer totodată și decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti. „Consiliul Naţional al Elevilor consideră dezavantajoasă ordonanţă guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu şi solicită acoperirea totală a cheltuielilor de transport conform Legii Educaţiei Naţionale”, se mai arată în comunicat, precizându-se că suma maximă decontată pentru un abonament lunar emis pentru distanţă de 50 de kilometri este de 120 lei. Elevii mai cer şi creşterea alocaţiilor, valoarea acestora fiind neschimbată din 2009, şi anume 42 de lei (aproape 10 euro). Totodată, ei mai cer manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, revizuirea curriculumului şcolar şi a conţinuturilor manualelor şcolare şi adaptarea învăţământului tehnologic la cerinţele agenilor economici.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunţat că  astăzi vor avea loc mai multe proteste de stradă în Capitală şi în centrele universitare din ţară, prin care se va cere Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. Protestele au loc loc la Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Albă Iulia. În Capitală, au fost stabilite două puncte de întâlnire pentru cei care doresc să participe la protest: la ora 12.00, la Belvedere, pentru a urmă traseul: Regie – Grozăveşti – Facultatea de Filosofie – Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport – Facultatea de Drept – Complexul Studenţesc „Mihail Kogălniceanu” – Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială – Piaţă Universităţii, şi la ora 13.00, în Piaţă Română, cu destinaţia Piaţă Universităţii. De acolo, participanţii la protest vor porni, la ora 14.00, spre Ministerul Educaţiei pentru a ajunge la final în Piaţă Victoriei. Pe lângă alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, studenţii mai cer să crească finanţarea de baza a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30 la sută subvenţia cămine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora. Demersurile studenţilor pentru creşterea finanţării educaţiei au început încă din ianuarie, cu iniţierea unei petiţii de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenţi din întreagă ţară, care a fost depusă la Guvern şi Parlament, dar care, potrivit ANOSR, „nu a stârnit nicio reacţie din partea instituţiilor statului, acestea ignorând complet mesajul”, scrie Știrile Pro Tv.

Sursa: Evz.ro

Protest inedit la Cluj. Diploma universitară de azi egală cu o bucată de hârtie igienică

Studenţii clujeni susţin că valoarea diplomei universitare a ajuns să fie fie echivalată cu o bucată de hârtie igienică. Un student care învaţă la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca a venit la protestul cu organizat de studenţii din toată ţara cu o bucăţică de hârtie igienică pe care scria „diplomă”. „În momentul de față așa arată diploma noastră. Este puțin mai mare, dar are aceeași valoare, adică valoarea unei hârtii igienice deoarece guvernanții nostri nu ne alocă cei 6% din PIB conform Legii Educației Naționale. Noi suntem 100 de studenți de la USAMV. Dacă după această zi guvernanții nu vor răspunde pozitiv la ceea ce solicităm noi, atunci vom merge la București pentru a vedea guvernanții că studenții sunt o voce importantă”, a declarat Bogdan Moldovan, presedintele FAS USAMV Cluj. Studenţii au reclamat faptul că din cauza subfinanţării universităţilor, taxele de studii au crescut constant iar cei care au avut de suferit au fost doar ei.

Sursa: Evz.ro

Două studente, lovite pe o trecere pentru pietoni de o maşină condusă de un handbalist de la Naţională

Două tinere de 19 ani, ambele studente, au fost rănite uşor, miercuri la prânz, după ce au fost lovite în timp ce traversau o stradă pe o trecere pentru pietoni din staţiunea Mamaia de maşina condusă de internaţionalul Alexandru Viorel Şimicu, handbalist la HCM Constanţa. Potrivit reprezentanţilor Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa, accidentul s-a petrecut în jurul orei 13.00, la intrarea în staţiunea Mamaia, transmite corespondentul MEDIAFAX. Alexandru Şimicu conducea un autoturism pe bulevardul Mamaia şi, ajungând la marcajul pietonal din zona Satului de Vacanţă, din Mamaia, nu a acordat prioritate şi le-a accidentat uşor pe cele două fete de 19 ani, care traversau strada pe marcajul pietonal. „Nu le-am văzut deloc. Circulam în paralel cu o maşină pe care se făcea şcoala de şoferi. După ce au trecut ei, au apărut fetele pe trecerea de pietoni, dar eram mascat de acea maşină şi nu le-am văzut. Nu aveam viteză, aveam doar 30 kilometri la oră, dar nu am mai apucat să frânez”, a declarat Şimicu. Cele două studente au fost transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru investigaţii medicale de specialitate, fiind în afara oricărui pericol. Alexandru Şimicu a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0. Internaţionalul Alexandru Şimicu are 25 de ani şi este inter stânga la echipa de handbal masculin HCM Constanţa.

Sursa: Gandul.info

Costoiu, despre cererile studenţilor: Vom vorbi cu rectorii, sunt divergenţe chiar între studenţi

Ministrul delegat Mihnea Costoiu a anunţat, miercuri, că este deschis pentru continuarea negocierilor cu studenţii, precizând că trebuie să vorbească cu rectorii, întrucât există divergenţe chiar între organizaţiile studenţeşti, pe de o parte, şi între cererile lor şi ceea ce anunţă universităţile. Ministrului delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a mai spus că, în 2013, Ministerul Educaţiei Naţionale a reuşit să creeze condiţiile pentru creşteri salariale importante pentru cadrele didactice debutante şi pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene. „Anul viitor, în condiţiile unor rezultate economice pozitive, vom încerca să continuăm acest drum şi vom ţine cont de opinia sindicatelor şi a studenţilor”, a mai spus Costoiu, într-o declaraţie de presă de miercuri. Costoiu a mai spus că, în calitate de fost student şi rector al unei importante universităţi din România, înţelege revendicările studenţilor. „Înţeleg revendicările studenţilor şi doresc să îi asigur pe toţi studenţii că Ministerul Educaţiei Naţionale depune toate eforturile pentru îmbunătăţirea situaţiei lor, precum şi pentru asigurarea accesului la un proces educaţional de cât mai bună calitate, în limitele constrângerilor bugetare cu care România se confruntă în prezent. După ani de zile în care atât sindicatele, cât şi organizaţiile studenţeşti au fost marginalizate şi ignorate de guvernanţi, am demarat un program de consultare, negociere şi comunicare transparentă, tocmai pentru că ştim că nicio politică publică nu poate fi realizată fără consultarea beneficiarilor ei sau a personalului care o va aplica”, a continuat Costoiu. Ministrul delegat a adăugat că organizaţiile studenţeşti au puncte de vedere divergente pe unele solicitări. „Există disensiuni între organizaţiile studenţeşti pe anumite solicitări. Unii vor una, alţii vor alta. De aceea, va trebui să purtăm discuţii şi cu rectorii. Sunt divergenţe şi între ceea ce spun studenţii şi ceea ce spun rectorii. Eu ţin la autonomia universitară. Banii sunt puşi la dispoziţia universităţilor şi ele decid cum le repartizează, şi nu ministerul”, a mai spus Costoiu. Demnitarul a subliniat şi faptul că tânăra generaţie de studenţi dă dovadă de implicare şi acţionează pentru rezolvarea unor probleme cu care sistemul educaţional se confruntă. „De alfel, multe dintre observaţiie făcute în cadrul discuţiilor dintre minister şi reprezentanţii profesorilor sau ai elevilor şi studenţilor au fost şi sunt avute în vedere de către minister. Prin atragerea într-o proporţie din ce în ce mai ridicată a fondurilor europene, prin această îmbunătăţire a salarizării, prin creşterea fondurilor alocate de autorităţile locale pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ, am reuşit să realizăm o creştere a finanţării reale a sistemului educaţional în scurtul timp de când am început să aplicăm această politică de respect şi responsabilitate în educaţie şi cercetare. Am crescut finanţarea bugetară pentru cercetarea aplicată şi am reuşit să creştem în termeni reali, alături de partenerii din mediul privat, alocările destinate cercetării şi inovării în România. Nu este încă suficient, dar este un drum corect, şi vom continua în această direcţie”, a conchis Costoiu. Câteva mii de studenţi au ieşit în stradă, miercuri, în Capitală şi în mai multe centre universitare din ţară, pentru a cere alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie. Potrivit reprezentanţilor Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), au loc acţiuni de protest în centrele universitare din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba-Iulia. Studenţii se declară „revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie, când ea este definită că o prioritate naţională”.

Sursa: Jurnalul.ro

Toţi miniştrii să trăiască dintr-o bursă studenţească! Studenţii cer mai mulţi bani pentru Educaţie

Revendicările studenţilor din Bucureşti nu au reuşit să mobilizeze prea mulţi tineri. Până la finalul manifestaţiei de protest, organizatorii au strâns cu greu 300 de persoane. În primele trei ore, ziariştii şi jandarmii au fost la paritate cu manifestanţii. Strategia Asociaţiei Naţionale a Studenţilor din România (ANSR), cea care a organizat manifestaţiile studenţeşti, nu a fost una fericită. Potrivit programului, un grup de studenţi trebuia să mobilizeze tinerii din căminele din Regie, altul pe cei de la ASE şi Universitate. La ora de start, în Complexul Belvedere s-au strâns circa 40 de persoane. Planul studenţilor a fost dat peste cap de firma de pază angajată de Politehnică. Agenţii au blocat toate aleile de acces în campus, invocând lipsa autorizaţiei. Unii studenţi ieşeau la ferestre să-şi vadă colegii, dar dacă observau vreo cameră de luat vederi îndreptată spre ei, se retrăgeau imediat în camere. Până în centrul oraşului, grupul protestatarilor era de circa 100 de persoane. Cel de-al doilea grup, format la ASE, nu depăşea 60 de studenţi. După ce s-a realizat joncţiunea din Piaţa Universităţii, în jurul orei 14.00, studenţii au făcut o ultimă încercare de mobilizare a colegilor lor. Au intrat în clădirea Universităţii peste studenţii aflaţi la cursuri sau seminarii, cerându-le să li se alăture. Tentativa a eşuat. În multe săli, nici un student nu s-a ridicat să se alăture manifestanţilor, deşi aveau permisiunea profesorilor. Dezinteres total al tinerilor Din cele 4 organizaţii studenţeşti, doar ANSR a participat la protest. Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi-a anunţat solidaritatea cu manifestaţiile studenţeşti, declarându-se în grevă japoneză. Conform declaraţiilor preşedintelui CNE Bucureşti, Tudor Stomff, între 50 şi 100 de elevi erau aşteptaţi în Piaţa Universităţii, dar au venit doar prietenii din bloc ai acestuia, pe care îi instruia instant. La Fântână, studenţii au ţinut un moment de reculegere, semn că Educaţia a murit. Un alt grup a venit cu un borcan de murături în care făceau chetă pentru sistemul educaţional. Studenţii au protestat pentru condiţii mai bune de studiu în cămine, burse mai mari, reducerea taxelor, mâncare mai bună la cantine, o programă educaţională adecvată timpurilor noastre şi pentru alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie. În jurul orei 16.00, studenţii s-au deplasat spre Guvern, singurul loc pentru care aveau autorizaţie de miting. Potrivit protocolului semnat cu Jandarmeria, ANSR a anunţat o participare de 1.500 de persoane. Astfel, organele de ordine au mobilizat câte 30 de jandarmi pentru protecţia fiecărui grup de studenţi. Costoiu: suplimentare de 350 milioane euro în 2014 Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică, susţine că există divergenţe între doleanţele studenţilor şi cele ale rectorilor. Cu toate acestea, anul viitor, Educaţia va avea o suplimentare bugetară de 350 de milioane de euro. “Tânăra generaţie de studenţi dă dovadă de implicare şi acţionează pentru rezolvarea unor probleme cu care sistemul educaţional se confruntă. De altfel, multe dintre observaţiile făcute în cadrul discuţiilor dintre minister şi reprezentanţii profesorilor sau ai elevilor/studenţilor au fost şi sunt avute în vedere de către minister”, a declarat Costoiu. Sloganuri: Să vă fie frică, studenţii se ridică! Studenţii fac iar protest, minciunile se plătesc! Vrem să învăţăm, nu să emigrăm! Toţi miniştrii să trăiască dintr-o bursă studenţească! Cine ţine Pontabilitatea României? Somnul lui Antonescu naşte proşti! Studenţii vor mai vota când nu va mai minţi Ponta! “Soluţia este cea a dialogului, pentru că sunt convinsă că prin dialog putem să identificăm soluţii la toate problemele. Este greu de presupus că, începând cu anul bugetar 2014, putem avea 6% din PIB (n.r. – pentru Educaţie)”, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei

Sursa: Puterea.ro

Protestele studenţilor. Mulţi pe Internet, puţini în stradă

Studenţii au protestat, miercuri, în Bucureşti şi în marile centre universitare din ţară, şi au cerut alocarea unor sume mai mari pentru Educaţie – 6% din PIB. Un protest anemic şi trist, ca toate din ultimele ani. În anii ’90, in marile centre universitare ale ţării se strângeau zeci de mii de studenţi, iar în Bucureşti şi mai mulţi. Nici sloganurile nu mai sunt ce-au fost; doar şabloane citite de pe foaie. M-am alăturat studenţilor adunaţi la Universitate unde, conform paginii de Facebook a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), erau aşteptaţi cel puţin 700 de oameni. Am găsit doar câteva zeci de persoane care purtau însemnele ANOSR. După o jumătate de oră, lângă Universitate se aflau cel mult 200 de studenţi (estimarea autorului, Jandarmeria a anunţat anterior că nu va face estimări) şi câteva zeci de jandarmi. Multă agitaţie pe Internet, puţină agitaţie în stradă Sute de studenţi şi-au anunţat prezenţa la proteste, pe reţelele de socializare. Pe pagina de Facebook a ANOSR, 29.000 de studenţi au fost invitaţi să participe la proteste. 760 de tineri au declarat că vor ieşi în stradă, în timp ce 488 au fost indecişi. Ceilalţi 27.700 de studenţi nu au răspuns chemărilor organizatorilor. Protestatarii au trecut şi prin clădirile Facultatăţii de Istorie şi ale Academiei de Studii Economice (ASE), însă numărul celor implicaţi în miting nu a părut să depăşească, în momentul de maximă amploare, 500. În interiorul ASE, protestatarii au încercat să-i convingă pe nişte studenţi care participau la un curs să li se alăture. Nici unul dintre cursanţi nu a părăsit sala, iar uşa amfiteatrului a fost închisă, cu ostentaţie, în nasul studenţilor protestatari. ”O să schimbaţi ceva când o să fiţi 50.000” Atunci când coloana de studenţi s-a pus în mişcare de la Universitate către Piaţa Romană, un bărbat de aproximativ 40 de ani i-a întrebat pe studenţi: „De ce sunteţi atât de puţini? În anii ’90 era spectacol, mii, zeci de mii de oameni, de studenţi, ieşeau în stradă! V-a moleşit capitalismul, dragilor? O duceţi bine? Sunteţi câteva sute, ce vreţi să schimbaţi? Urlaţi degeaba, o să schimbaţi ceva când o să fiţi 50.000!”. Răspunsul unei studente a venit cu promptitudine: „Lumea e indiferentă”. Un alt bărbat a întrebat o tânără protestatară de ce au ieşit atât de puţini studenţi în stradă. Studenta a zâmbit şi a trecut mai departe, fără să-i răspundă. Scandări de pe foaie Studenţii au venit înarmaţi cu portavoce, steaguri şi banderole pe care scria 6% şi pe care le-au purtat legate de braţe sau pe frunte. Câţiva studenţi cu protavoce ţineau câte un scurt discurs şi lansau sloganurile, repetate, frenetic, de peste o jumătate dintre cei adunaţi lângă fântâna de la Universitate. Pe lângă protestatari au trecut, de câteva ori, mai multe grupuri de studenţi de la Facultatea de Arhitectură, care şi-au văzut de drum, fără să se oprească şi fără să ştie nimic despre protest. Unul dintre studenţi mi-a spus că nu ştie despre ce este vorba, probabil colegii lui „vor mai multe reforme în învăţământ”, în timp ce o studentă mi-a spus că „nu ştie despre ce este vorba, dar este, mereu, alături de studenţi”. Două studente mi-au spus că „ar fi participat şi ele la protest, dar nu au timp, oricum, ceva trebuie să se schimbe în ţara asta”. „Nu există o listă de priorităţi, cerem de toate” Am întrebat mai mulţi studenţi de ce protestează. Cei mai mulţi dintre ei, în special cei cu steaguri, banderole şi portavoce, mi-au spus că cer 6% din PIB pentru Educaţie, aşa cum scrie în Legea Educaţiei Naţionale, scăderea taxelor de şcolarizare şi de cazare la cămine, creşterea subvenţiilor la cămine şi cantine cu 30%, precum şi creşterea fondului de burse, cu direcţionare clară către bursele sociale. „Nu există o listă de priorităţi, cerem de toate”, a declarat Rocsana Zbranca, una dintre organizatoarele protestului şi membră a ANOSR. „Însă, în principal, cerem ca bursele sociale să crească, pentru a acoperi cheltuielile de cazare şi masă. Cea mai mare bursă socială din ţară este la ASE şi este de doar 345 de lei, deci nici măcar cheltuielile de cazare şi masă nu sunt acoperite. Prioritară este şi subvenţia pentru cămine şi cantine, deoarece în foarte multe centre universitare din ţară, regia de cămin a crescut foarte, foarte mult, iar condiţiile din cămin sunt îngrijorătoare. Cam astea sunt priorităţile”, a declarat Rocsana Zbranca şi a adăugat că taxele au crescut în toate centrele universitare din ţară, începând cu 500 şi până la 1.500 de lei. 6% din PIB? Peste 18% din Buget… Studenta Rocsana Zbranca vede o rezolvare a problemelor din sistem prin cele şase procente pin PIB pe care studenţii le doresc alocate sistemului de învăţământ: „Ideea este că, odată cu finanţarea Educaţiei ca şi procent, şi tinerii care vor să se angajeze în sistemul de învăţământ vor avea salarii mai mari”. Un student la Facultatea de Istorie mi-a spus, însă, că întregul sistem educaţional din România este putred şi ar trebui reconstruit de la zero. „Nu poţi să schimbi miniştri pe bandă rulantă, nu poţi să bagi mai mulţi bani în Educaţie aşa, tam-nesam, pentru că e ca şi cum ai investi într-o caroserie de Dacie şi te-ai hotărî să-i pui motor de Porsche. Degeaba faci asta, că tot aşa va merge, însă va înghiţi de 50 de ori mai mulţi bani. Vrem 6% din PIB pentru Educaţie, dar vrem şi mult mai mult de atât”, mi-a spus studentul, care consideră că cercetarea ar trebui să fie una dintre priorităţile guvernanţilor români. „Doar aşa ţii creierele în ţară. Altfel, nu. Vor merge în afară şi vor veni cu idei şi inovaţii pentru alţii”, a adăugat tânărul protestatar. O studentă la Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti a reuşit, însă, să ofere câteva detalii şi a declarat că studenţii vor să se facă auziţi, că problema de sistem este mult mai mare, că nu se ştie dacă hibele ar putea fi rezolvate în cazul în care Educaţia primeşte 6% din PIB, că profesorii vor fi la fel de slab pregătiţi şi că absolveţii foarte bine pregătiţi vor pleca, oricum, din ţară. „Dar e bine că protestăm, să se vadă, în ţară şi în birourile politicienilor, că n-am înclinat steagul”, a declarat studenta şi a adăugat că, „oricum, facultatea nu ne pregăteşte pentru câmpul muncii, nu ne angajează nimeni pentru că am făcut o facultate. Când ieşim din şcoală, dăm de haos şi de loterie”. Protestatarul turmentat Unul dintre protestatarii cu protavoce a strigat, la un moment dat: „NU vrem educaţie/ Noi VREM pe plantaţie”, după care a inversat sensul mesajului, fiind atenţionat de unul dintre colegii săi. Deşi studenţii au declarat că „Vrem o şcoală pentru toţi, nu Guvern de mafioţi”, cei mai mulţi dintre ei nu pot indica vinovaţii pentru situaţia învăţământului din România. În opinia lor, vinovaţi sunt „toţi, Guvernul, toţi miniştrii şi parlamentarii”. „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne finanţaţi educaţia noastră”, au strigat, de mai multe ori, protestatarii. Şi chiar nu au plecat, astfel încât la Guvern au mai ajuns cel mult 150 de persoane. Elevii nu au participat la proteste Deşi unul dintre sloganuri spunea că „Elevii sunt cu noi! Elevii, elevii, elevii sunt cu noi!”, tinerii liceeni au lipsit de la proteste. Deşi elevii au anunţat că vor face, miercuri, grevă japoneză şi se vor alătura studenţilor din Bucureşti şi din marile centre universitare din ţară, aceştia puteau fi număraţi pe degete.

Sursa: Romanialibera.ro