Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 1.11.2013

http://adevarul.ro/educatie/scoala/funeriu-fac-apel-guvern-somez-plateasca-banii-naveta-elevilor-1_52727918c7b855ff56a070bc/index.html

Funeriu: „Fac un apel către Guvern şi îl somez să plătească banii de navetă elevilor”

Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, a „somat” Guvernul, joi, la Miercurea Ciuc, să plătească banii pentru naveta elevilor, atenţionând că, în caz contrar, consecinţa va fi creşterea abandonului şcolar.

Daniel Funeriu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Miercurea Ciuc, că Guvernul a acoperit naveta elevilor chiar şi „în cumplitul an 2010 al crizei” şi a atenţionat că neachitarea cheltuielilor de transport ale acestora va spori abandonul şcolar în judeţele mai sărace, cum este şi Harghita.

„Aş vrea să fac un apel de aici, dintr-o zonă care, din păcate, nu este foarte bogată, să fac un apel către Guvern şi să îl somez să plătească banii de navetă elevilor. Foarte mulţi copii nu mai merg la şcoală, pentru că Guvernul nu le asigură banii pentru navetă. Nici în cumplitul an 2010, al crizei, Guvernul nu s-a atins de banii de navetă ai elevilor. Consecinţele faptului că Guvernul nu mai dă banii de navetă elevilor care să le acopere toate costurile de transport sunt clare – abandon şcolar pentru foarte mulţi copii”.

Funeriu a mai spus că Executivul ar trebui „să facă bine” să le deconteze naveta elevilor, în loc să „vorbească şi să se ocupe cu tot felul de federalizări, care de fapt sunt nişte baronizări ale ţării”.

Sute de elevi de la mai multe şcoli din judeţul Covasna au protestat, la mijlocul lunii septembrie, formând lanţuri vii în faţa unităţilor de învăţământ şi solicitând Ministerului Educaţiei decontarea banilor pentru plata navetei.

În urmă cu câteva luni, elevi de la mai multe şcoli din judeţul Covasna au organizat acţiuni de protest cerând decontarea banilor pentru abonamentele de navetă.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/doua-consortii-depus-oferte-noul-sistem-it-salarizare-educatie-1_5272591ec7b855ff569fc45c/index.html#

Două consorţii au depus oferte pentru noul sistem IT de salarizare în educaţie

Ministerul Educaţiei a primit, marţi, două oferte pentru furnizarea unui nou sistem informatic care ar trebui să eficientizaeze sistemul de salarizare în domeniul educaţional în contextul descentralizării, în cadrul unui proiect european estimat la aproape cinci milioane de euro.Ofertele au fost depuse de consorţiile formate din Siveco România şi S&T România, respectiv Q’Net International şi Crescendo International, potrivit Mediafax.

„Proiectul are ca scop realizarea unui sistem informatic care va permite o gestionare mai eficientă a finanţării unităţilor de învăţământ preuniversitar, prin transferarea responsabilităţilor la nivel local, precum şi verificarea permanentă a corectitudinii alocărilor bugetare şi respectarea prevederilor legale privind remunerarea personalului”, se arată în anunţul de participare publicat pe www.e-licitatie.ro la începutul lunii septembrie.

Termenul de finalizare a proiectului este de un an şi trei luni de la data atribuirii contractului.

Proiectul este finanţat din fonduri europene şi este estimat la valoarea de 21,5 milioane de lei (4,84 milioane de euro), cu tot cu TVA.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/protocol-educatie-justitie-elevii-preuniversitar-vor-invata-notiuni-direct-magistrati-1_5272426bc7b855ff569f3f04/index.html

Protocol Educaţie-Justiţie prin care elevii din preuniversitar vor învăţa noţiuni de drept direct de la magistraţi

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a semnat joi un protocol cu Ministerul Justiţiei, CSM şi Parchetul General care prevede că elevii din învăţământul preuniversitar vor avea parte de lecţii de legislaţie, despre principii şi norme etice predate de procurori şi judecători.

„Elevii din învăţământul preuniversitar vor avea ocazia să afle direct de la specialiştii în domeniu – procurori, judecători etc. – informaţii utile legate de legislaţie, principiile şi normele civice. Elevii vor avea posibilitatea să viziteze instanţele şi parchetele, să participe la concursuri cu teme juridice, dar şi la mese rotunde”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).

Procurorii şi judecătorii le vor preda educaţie civică elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a, urmând să-i înveţe noţiuni simple despre justiţie, în cadrul unui proiect comun al ministerelor Justiţiei şi al Educaţiei, a anunţat de curând ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc

Iniţiatorii acestui protocol – MEN, Ministerul Justiţiei (MJ), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Parchetul de pe lângă instanţa supremă – doresc ca educaţia juridică să înceapă încă de la vârsta de integrare a copilului în învăţământul obligatoriu, prin facilitarea accesului la cunoştinţe elementare de drept.

Instituţiile semnatare vor realiza un program de educare a elevilor din învăţământul preuniversitar în spiritul respectului faţă de lege, al echităţii sociale şi al atitudinii civice, se mai arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

Voluntariat în rândul magistraţilor

Procurorii, judecătorii şi personalul de specialitate care vor participa la aceste activităţi vor fi selectaţi de reprezentanţii Ministerului Public şi de cei ai Consiliului Superior al Magistraturii. Activitatea derulată de ei nu constituie activitate didactică şi se va realiza în mod voluntar şi neremunerat.

De asemenea, comitetul de monitorizare, alcătuit din reprezentanţi ai tuturor părţilor semnatare, va autoriza, printre altele, temele care urmează a fi abordate în cadrul sesiunilor de informare, dar şi conţinutul materialelor care va face parte din programul de educaţie juridică.

Protocolul de colaborare a fost semnat de Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologie, Mihnea Costoiu, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, preşedintele Consiliul Superior al Magistraturii, Oana Andreea Schmidt-Hăineală, şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu – Mihail Niţu.

http://adevarul.ro/locale/calarasi/elevii-liceul-mihai-eminescu-locul-competitia-patrunde-inima-energiei-1_52722bf8c7b855ff569eba53/index.html

Elevii de la liceul Mihai Eminescu, locul II la competiţia „Pătrunde în inima energiei”

Enel România premiază tinerii talentaţi în cadrul programului educaţionale Play Energy,  dedicat  în fiecare an liceelor şi şcolilor generale din judeţele Constanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi. Aceasta competiţie promovează conştientizarea energiei, încurajand copiii de toate vârstele să descopere lumea ştiintei.

În acest an, tema “Pătrunde în inima energiei” a invitat copiii şi adolescenţii să construiască, pornind de la ideile lor, o lume ce mizează pe cunoaşterea energiei din prisma ştiinţifică. De asemenea, tinerii au fost invitaţi să aprofundeze teme de actualitate precum emisiile de CO2 şi eficienţa energetică. “Cele 82 de lucrări înscrise la nivelul Enel Dobrogea au fost  evaluate în baza unor criterii de relevanţă a temei şi de coerenţă, de creativitate, de implicare şi de efort depus, de realizare (interpretare)”, a anunţat Enel.

Proiect dezvoltat în 10 ţări

Play Energy este un proiect internaţional dezvoltat de Enel în 10 ţări (România, Slovacia, Italia, Rusia, SUA, Panama, Costa Rica, Chile şi Guatemala. Tema de anul acesta, „Pătrunde în inima energiei”, a ajuns în peste 800 de şcoli din România, respectiv la 40.000 de copii din ţară. Simultan competiţiei regionale Dobrogea se desfăşoara şi etapa regională în zonele Banat şi Muntenia. Câştigătorii etapelor regionale se confruntă în etapa natională urmând ca în cursul lunii noiembrie, Enel să desemneze câştigătorii etapei naţionale. Elevii Liceului Teoretic Mihai Eminescu din Călăraşi,  îndrumaţi de domnul profesor Dumitru Iordache, s-au clasat pe locul II pentru proiectul „Oraşul viitorului”.

http://adevarul.ro/news/societate/halloween-1_52727fefc7b855ff56a09738/index.html#

Peste 30 de ONG-uri cer Ministerului Educaţiei să ia măsuri pentru oprirea manifestărilor în şcoli: Halloween-ul este satanism

Aproape 30 de ONG-uri cer Ministerului Educaţiei să ia măsuri pentru oprirea manifestărilor organizate în şcoli cu ocazia „sărbătorii sataniste“ Halloween, pe motiv că acestea ar leza sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor, ameninţând să dea în judecată instituţia în caz contrar.

Într-un comunicat de presă intitulat „Halloween-ul este satanism promovat de Ministerul Educaţiei Naţionale“, Coaliţia pentru Familie şi Constituţie, constituită din ONG-uri „ce au ca scop promovarea valorilor tradiţionale ale poporului român“, transmite că „a luat act cu profundă îngrijorare de perpetuarea în sistemul educaţional românesc a unei aşa zise sărbători care exaltă frica, întunericul şi moartea“.

„Şi în acest an, la fel ca în anii precedenţi, în numeroase instituţii de învăţământ, atât şcoli, cât şi grădiniţe, profesorii, învăţătorii şi educatorii au derulat şi continuă să desfăşoare activităţi prin care îşi propun să generalizeze această campanie de reeducare a elevilor români, în spirit păgân, cu accente malefice“, se arată în comunicat, ONG-urile semnatare considerând că, prin manifestările de Halloween, „conştient sau nu, cu concursul cadrelor didactice, elevii români sunt implicaţi în lumea vrăjitoriei şi a satanismului“.

De asemenea, reprezentanţii coaliţiei mai spun că acest fenomen a căpătat o largă răspândire în sistemul de învăţământ „cu generosul concurs al Ministerului Educaţiei Naţionale“ şi „contrar prevederilor Constituţei României şi Legii Educaţiei Naţionale care statuează că printre principiile care guvernează învăţământul se numără «principiul asumării, promovării şi păstrării identităţii naţionale şi a valorilor culturale ale poporului român», «principiul centrării educaţiei pe beneficiarii acesteia», «principiul fundamentării deciziilor pe dialog şi consultare» ş.a“.

Coaliţia atrage atenţia că, deşi în ultimii ani numeroase organizaţii nonguvernamentale au atras atenţia asupra acestui fenomen, trimiţând memorii Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) şi solicitând luarea unor măsuri în vederea scoaterii din sistemul de învăţământ a acestei manifestări, până în acest moment, la nivelul MEN şi al inspectoratelor şcolare judeţene, nu a fost luată nicio măsură, „ba mai mult ministerul continuă să o gireze“.

ONG-uri: „membrii corpului didactic îi obligă pe părinţi la eforturi financiare suplimentare  de Halloween“

ONG-urile mai semnalează că, de la an la an, exigenţele cresc, astfel că „membrii corpului didactic îi obligă pe părinţi la eforturi financiare suplimentare pentru ca Halloween-ul să fie oficiat cu succes“.

Coaliţia invită „toţi părinţii responsabili din România“ să boicoteze serbările organizate de instituţiile de învăţământ cu ocazia Halloween-ului şi să semnaleze organizaţiilor semnatare „eventualele consecinţe negative pe care le va atrage neparticiparea copiilor la aceste evenimente”.

De asemenea, părinţilor le este recomandat să doneze banii pe care i-ar fi cheltuit pentru costumaţiile de Halloween copiilor nevoiaşi sau să îi vireze în conturile Ministerului Educaţiei „pentru ca în toate unităţile de învăţământ din România să fie introdusă apa curentă şi grupuri sanitare decente”.

„Atenţionăm Ministerul Educatiei Nationale asupra faptului că, dacă nu ia măsuri pentru oprirea acestor manifestări, care lezează sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor şi tinerilor nostri şi încalcă Constituţia României şi Legea Educaţiei Naţionale, vom fi obligaţi, pe cale de consecinţă, să-l acţionăm în judecată, în scopul opririi acestor manifestări morbide în unităţile de învăţământ din România“, se mai arată în comunicat.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013110192882/Social/Criza-de-specialisti-in-limbile-vechi.html

Criză de specialiști în limbile vechi

Arhivele Naționale nu au specialiști în limbile vechi, precum germana veche sau chirilică, a arătat joi directorul general al instituției, Ioan Drăgan, cu ocazia marcării Zilei Arhivelor din România, care se sărbătorește pe 31 octombrie.
Drăgan a subliniat că dezvoltarea tehnologiei nu a atins deloc instituția pe care o conduce, în prezent ea fiind deficitară în ceea ce privește specialiștii și sistemul informatic adecvat.

„Putem ajunge străini în propriile noastre depozite(…) Nu am avut voie să facem angajări din anul 2008 și am ajuns să nu mai avem persoane calificate. Situația paleografiilor este dificilă, avem lipsă de personal cunoscător de limba chirilică. Arhivele Naționale gestionează documente foarte vechi și avem nevoie de astfel de specialiști.(…)Faptul ca o instituție ca aceasta a fost ținută departe de informatizare este o crimă, nu avem decât un angajat pentru sistemul informatic“, a arătat el.

Costin Feneșean, fostul director al instituției, a propus în intervenția sa înființarea unui Consiliu Consultativ în care să fie reprezentați toți șefii arhivelor din țară.
„O altă problemă la care mă gândesc este ca pentru început să se înființeze un Consiliu Consultativ în care să fie reprezentanți toți șefii arhivelor din țară, unde să fie luate hotărâri care să se aplice pretutindeni. Un alt aspect este spațiul de depozitare, ar trebui să existe un depozit central „, a spus Feneșean.
Fostul ministru al Lucrărilor Publice, Nicolae Noica, a spus la rândul său că arhivarii, istoricii își fac datoria și consideră că Arhivele Naționale trebuie să fie declarată instituție de utilitate publică. El a cerut și o expertizarea clădirii Arhivelor Naționale, care are un risc mare de seism.

Istoricul Cristian Vasile a menționat că situația arhivelor din teritoriu este foarte gravă, fiind zeci de metri liniari de arhivă neprelucrată în anumite depozite.
Aspectul legat de un posibil transfer al arhivelor la Ministerul Culturii a fost categoric respins de arhiviști, care au apreciat că acest minister a dat dovadă de-a lungul timpului de lipsă de transparență.

„Ziua Arhivelor“ este marcată în fiecare an la 31 octombrie. Arhivele Naționale își propun să readucă în atenția publicului această instituție cu rol strategic pentru democrație și identitate națională.

Alături de specialiștii din structurile centrale și județene ale Arhivelor Naționale, la masa rotundă au mai participat invitați din cadrul principalelor instituții ale administrației publice centrale.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013110192865/Social/Elevii-vor-invata-notiuni-de-drept-de-la-magistrati.html

Elevii vor învăța noțiuni de drept de la magistrate

Elevii din învățământul preuniversitar vor învăța de la procurori și judecători despre legislație, principiile și normele civice, putând chiar să viziteze instanțele și parchetele, în baza unui protocol de colaborare încheiat, joi, de MEN cu MJ, CSM și Parchetul de pe lângă instanța supremă.

„Elevii din învățământul preuniversitar vor avea ocazia să afle direct de la specialiștii în domeniu – procurori, judecători etc. – informații utile legate de legislație, principiile și normele civice. Elevii vor avea posibilitatea să viziteze instanțele și parchetele, să participe la concursuri cu teme juridice, dar și la mese rotunde”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației Naționale (MEN).
Inițiatorii acestui protocol – MEN, Ministerul Justiției (MJ), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Parchetul de pe lângă instanța supremă – doresc ca educația juridică să înceapă încă de la vârsta de integrare a copilului în învățământul obligatoriu, prin facilitarea accesului la cunoștințe elementare de drept.
Procurorii, judecătorii și personalul de specialitate care vor participa la aceste activități vor fi selectați de reprezentanții Ministerului Public și de cei ai Consiliului Superior al Magistraturii. Activitatea derulată de ei nu constituie activitate didactică și se va realiza în mod voluntar și neremunerat.

De asemenea, comitetul de monitorizare, alcătuit din reprezentanți ai tuturor părților semnatare, va autoriza, printre altele, temele care urmează a fi abordate în cadrul sesiunilor de informare, dar și conținutul materialelor care va face parte din programul de educație juridică.

Protocolul de colaborare, în baza căruia instituțiile semnatare vor realiza un program de educare a elevilor din învățământul preuniversitar în spiritul respectului față de lege, al echității sociale și al atitudinii civice, a fost semnat de Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Tehnologie, Mihnea Costoiu, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, președintele Consiliul Superior al Magistraturii, Oana Andreea Schmidt-Hăineală, și procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu – Mihail Nițu.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15926743-elevii-din-invatamantul-primar-prescolarii-intra-vineri-vacanta.htm

Elevii din invatamantul primar si prescolarii intra de vineri in vacanta

Elevii din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar vor intra in vacanta de vineri, dupa terminarea cursurilor, pentru o saptamana, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei Nationale. Urmatoarea vacanta de care vor beneficia toti elevii va incepe sambata, 21 decembrie si se va incheia duminica, 5 ianuarie 2014. Cursurile vor incepe luni, 6 ianuarie 2014 si se vor incheia vineri, 31 ianuarie 2014.

Vacanta intersemestriala este prevazuta de sambata, 1 februarie 2014, pana duminica, 9 februarie 2014, cursurile semestrului al doilea desfasurandu-se de luni, 10 februarie 2014, pana vineri, 11 aprilie 2014.

Vacanta de primavara este cuprinsa intre 12 si 22 aprilie iar cursurile se vor desfasura din 23 aprilie pana pe 20 iunie.

Vacanta de vara va incepe sambata, 21 iunie si se va incheia duminica, 14 septembrie.
„In zilele libere prevazute de lege nu se organizeaza cursuri. Unitatile de invatamant si inspectoratele scolare vor marca prin manifestari specifice data de 5 octombrie – Ziua internationala a educatiei si de 5 iunie – Ziua invatatorului, conform planificarilor existente la nivelul fiecarei unitati de invatamant preuniversitar. Saptamana 7 – 11 aprilie 2014 din semestrul al doilea este dedicata activitatilor extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului numit <Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!>, avand un orar specific”, precizeaza MEN.

Tezele din semestrul I al anului scolar 2013 – 2014 se sustin, de regula, pana la data de 20 decembrie iar cele din semestrul al II-lea – pana la data de 23 mai 2014.
In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii, inspectoratele scolare pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificari ale structurii anului scolar. Solicitarea de modificare a structurii anului scolar se face dupa consultarea consiliului reprezentativ al parintilor din unitatea/unitatile de invatamant respectiva/respective.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15927223-6-pana-18-ani-elevii-vor-lua-lectii-despre-legislatie-procurori-judecatori-ministerul-educatiei.htm

De la 6 pana la 18 ani, elevii vor lua lectii despre legislatie de la procurori si judecatori – Ministerul Educatiei

Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a semnat astazi, joi 31 octombrie, un protocol de colaborare cu ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, presedintele Consiliul Superior al Magistraturii, Oana Andreea Schmidt-Haineala si procurorul general Tiberiu Nitu, anunta Ministerul. In baza acestui protocol, institutiile semnatare vor realiza un program de educare a elevilor din invatamantul preuniversitar „in spiritul respectului fata de lege, al echitatii sociale si al atitudinii civice”.

Semnatarii isi propun ca educatia juridica sa inceapa inca de la varsta de integrare a copilului in invatamantul obligatoriu, prin facilitarea accesului la cunostinte elementare de drept, anunta Ministerul Educatiei Nationale (MEN). Elevii vor avea posibilitatea sa viziteze instantele si parchetele, sa participe la concursuri cu teme juridice, dar si la mese rotunde, se arata in comunicatul remis HotNews.ro.

Procurorii, judecatorii si personalul de specialitate care vor participa la aceste activitati vor fi selectati de reprezentantii Ministerului Public si de cei ai Consiliului Superior al Magistraturii. Comitetul de monitorizare, alcatuit din reprezentanti ai tuturor partilor semnatare, va autoriza, printre altele, temele care urmeaza a fi abordate in cadrul sesiunilor de informare, dar si continutul materialelor care va face parte din programul de educatie juridica.

Activitatea derulata de practicienii dreptului in temeiul prezentului protocol nu constituie activitate didactica si se realizeaza in mod voluntar si neremunerat, precizeaza MEN.

Pricopie a precizat ca modalitatile concrete de punere in practica a protocolului urmeaza sa se stabileasca la nivelul fiecarui inspectorat scolar, impreuna cu procuratura sau tribunalele, transmite Agerpres. Ministrul a precizat ca doreste extinderea acestei activitati si la nivelul universitatilor. „Poate ca este bine pentru studenti sa inteleaga aceasta dimensiune a aplicarii legii”, a adaugat Remus Pricopie.

Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, a explicat ca ideea acestui protocol a pornit de la initiativa Zilei Portilor Deschise la Guvern, cand pe scaunul reprezentantului MJ s-a asezat o eleva de clasa a VI-a care, intrebata de ce a ales acel loc, a raspuns ca „pentru a face dreptate”, scrie Agerpres.

Amintim ca marti, 29 octombrie, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, declara ca procurorii si judecatorii le vor preda Educatie civica elevilor din clasele a VII-a si a VIII-a, ore in timpul carora ii vor invata notiuni simple despre justitie. Elevii „vor invata ce inseamna o norma, ce consecinte sunt pentru nerespectarea unor norme, in masura in care poti sa ai acest dialog la clasa a VII-a sau a VIII-a. In cadrul unor ore de educatie civica, unde se vorbeste despre organizarea societatii, cu siguranta putem vorbi si despre justitie”, a explicat Cazanciuc, citat de Mediafax.

Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a anuntat in urma cu o luna ca va aproba prin ordin de ministru o strategie anticoruptie in sistemul de educatie si ca Ministerul pe care il conduce va realiza un protocol cu Ministerul Justitiei, pentru ca „persoane din zona justitiei sa vina in scoli si sa le vorbeasca elevilor despre lege, despre sistemul judiciar, despre fapte de coruptie”. „De fapt, aceasta abordare transversala o facem nu doar in zona justitiei, o sa o facem si in zona medicala, educatie pentru sanatate, protectia mediului, literatura, teatru”, a mai spus Remus Pricopie.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/1065167.html

Târg de inovaţii: Verifică tema copilului de la serviciu!

Numeroase proiecte menite să schimbe stilul de viaţă al comunităţii pot fi testate la primul târg de inovaţie prin tehnologie, deschis la Biblioteca Naţională.

Cum ar fi să poţi verifica temele celui mic în timp real, chiar dacă te afli la serviciu? Dar dacă eşti în vârful unui munte şi vrei să găseşti calea cea mai scurtă către prima cabană? Nimic mai simplu dacă ai la îndemână un PC, un telefon mobil sau o tabletă.

O dovedesc chiar tinerii inventatori care şi-au dat întâlnire zilele acestea la Biblioteca Naţională din Bucureşti, la Târgul Future Communities.

Târgul va fi deschis şi astăzi

Dacă miercuri, 30 octombrie, au participat la deschiderea târgului Neelie Kroes, comisarul pentru Agenda Digitală, Dacian Cioloş, comisarul pentru Agricultură, Dan Nica, ministru pentru Societatea Informaţională, ieri, a fost rândul publicului să afle despre ce proiecte este vorba.

Microsoft a creat un program cu ajutorul căruia părinţii care stau mult timp la serviciu se pot ocupa şi de supravegherea temelor celui mic. Aplicaţia SkyDrive permite corectarea temei aproape simultan cu scrierea ei. Altă aplicaţie calculează câte calorii conţine mâncarea sau dă o listă posibilă de diagnostice în funcţie de simptomele medicale pe care le indici.

Vodafone propune, printre altele, Seenow, o platformă video accesibilă de pe telefonul mobil, PC sau tabletă şi care oferă acces la 60 de canale TV, precum şi Cinemagia, o aplicaţie prin care se pot rezerva şi plăti biletele la cinema direct de pe mobil.

Eugen Tudorache are 25 de ani şi este directorul tehnic al firmei Updivision Code. Firma a pus la punct o aplicaţie IT prin care timpul de muncă din companii poate fi monitorizat mai bine. „Poţi să-şi faci singur agenda zilei, iar la final să vezi automat pentru câţi clienţi ai lucrat, cât din timpul tău ai alocat fiecăruia sau câte ore ai stat în plus la serviciu peste programul obişnuit”, ne-a explicat tânărul. Târgul e deschis şi astăzi, intrarea fiind gratuită.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/este-satanist-ong-urile-vor-marginalizarea-halloween-ului-1065151.html

„ESTE SATANIST!” ONG-urile vor marginalizarea HALLOWEEN-ului.

Aproape 30 de ONG-uri cer Ministerului Educaţiei să ia măsuri pentru oprirea manifestărilor organizate în şcoli cu ocazia „sărbătorii sataniste” Halloween, precizând că sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor este pusă în pericol.

ONG-urile au precizat că în cazul în care Ministerul nu va opri manifestaţiile se va ajunge la la proces.

Coaliţia pentru Familie şi Constituţie, constituită din ONG-uri „ce au ca scop promovarea valorilor tradiţionale ale poporului român”, transmite că „a luat act cu profundă îngrijorare de perpetuarea în sistemul educaţional românesc a unei aşa zise sărbători care exaltă frica, întunericul şi moartea”, scrie Mediafax.

„Şi în acest an, la fel ca în anii precedenţi, în numeroase instituţii de învăţământ, atât şcoli, cât şi grădiniţe, profesorii, învăţătorii şi educatorii au derulat şi continuă să desfăşoare activităţi prin care îşi propun să generalizeze această campanie de reeducare a elevilor români, în spirit păgân, cu accente malefice”, se menţionează în comunicat.

Potrivit ONG-urilor, Ministerul Educaţiei implică într-un fel „conştient sau nu, cu concursul cadrelor didactice, elevii români în lumea vrăjitoriei şi a satanismului”.

Coaliţia invită „toţi părinţii responsabili din România” să boicoteze serbările organizate de instituţiile de învăţământ cu ocazia Halloween-ului şi să semnaleze organizaţiilor semnatare „eventualele consecinţe negative pe care le va atrage neparticiparea copiilor la aceste evenimente”.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/elevii-din-clasele-i-iv-si-prescolarii-intra-de-maine-in-vacanta-1065139.html

Elevii din clasele I-IV şi preşcolarii intră de mâine în vacanţă, pentru o săptămână

Vineri, după terminarea cursurilor, elevii din ciclul primar şi copiii de grădiniţă intră timp de o săptămână în vacanţă. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, următoarea vacanţă va începe pe 21 decembrie şi se va încheia pe 5 ianuarie 2014.

Vacanţa intersemestrială este prevăzută de sâmbătă, 1 februarie 2014, până duminică, 9 februarie 2014, cursurile semestrului al doilea desfăşurându-se de luni, 10 februarie 2014, până vineri, 11 aprilie 2014.

Vacanţa de primăvară este cuprinsă între 12 şi 22 aprilie iar cursurile se vor desfăşura din 23 aprilie până pe 20 iunie.

Vacanţa de vară va începe sâmbătă, 21 iunie şi se va încheia duminică, 14 septembrie.

‘În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri. Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice data de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi de 5 iunie – Ziua învăţătorului, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar. Săptămâna 7 – 11 aprilie 2014 din semestrul al doilea este dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit ‘Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!’, având un orar specific’, precizează MEN.

Tezele din semestrul I al anului şcolar 2013 – 2014 se susţin, de regulă, până la data de 20 decembrie iar cele din semestrul al II-lea – până la data de 23 mai 2014.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/a-plecat-la-scoala-si-nu-s-a-mai-intors-un-elev-de-13-ani-e-cautat-de-politie-de-mai-bine-1065161.html

A plecat la şcoală şi nu s-a mai întors. Un elev de 13 ani e căutat de Poliţie de mai bine de o săptămână

Poliţia din Suceava a fost sesizată că Mircea Bodale, un copil din comuna Marginea, Suceava, a plecat la şcoală şi nu s-a mai întors. Copilul locuia într-un apartament de tip familial pentru minorii aflaţi în dificultate din Fălticeni.

Pe 23 octombrie, copilul a plecat spre scoală, însă nu a mai revenit.

La data dispariției era îmbrăcat cu haină tip uniformă şcolară de culoare neagră, pantaloni de trening din fâş de culoare neagră, iar în picioare purta pantofi sport de culoare maro. Asupra sa, minorul avea un ghiozdan verde.

„În cazul în care dețineți date cu privire la persoana în cauză, vă rugăm să apelaţi Poliţia prin 112 sau să sunaţi la 116.000 număr telefonic special pentru copiii dispăruţi”, se arată în comunicatul poliţiei.

UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/studii-in-strainatate/topul-universitatilor-absolventi-angajeaza-mai-repede-1_52726f96c7b855ff56a04387/index.html

Topul mondial al universităţilor ai căror absolvenţi se angajează cel mai repede

Absolvenţii universităţilor Oxford, Harvard, Cambridge, Stanford şi MIT au cele mai mari şanse de angajare după ce termină facultatea decât absolvenţii celorlalte universităţi, potrivit unui top realizat de firma franceză de consultanţă Emerging, în care nu figurează nicio universitate din România.

Topul celor 150 de universităţi care produc absolvenţi cu un grad mare de angajabilitate a fost realizat pe baza răspunsurilor angajatorilor la un chestionar în care au descris universităţile care pot da pieţei muncii absolventul ideal.

21% dintre angajatori spun că pentru ei cel mai important lucru dintr-un CV este universitatea pe care au absolvit-o candidaţii care aplică pentru un job, în timp ce 41% spun că este un factor destul de important.

Cele mai multe universităţi din top, 65 la număr, sunt din Europa, dintre care cele mai multe sunt din Franţa, apoi Germania şi abia pe al treilea loc se clasează Marea Britanie, care are însă cele mai prestigioase universităţi din lume (Oxford şi Cambridge).

SUA, în top cu 45 de universităţi

De asemenea, 52 din cele 150 de universităţi din top sunt din America de Nord, dintre care doar şapte sunt din Canada, iar restul de 45 sunt universităţi din Statele Unite (SUA).

Practic o treime din instituţiile superioare care figurează în top sunt americane, ceea ce nu este de mirare având în vedere că în topul Times Higher Education al celor mai bune universităţi din lume SUA domină primele 100 de locuri.

Asia figurează cu 24 de universităţi, cele mai multe din Japonia şi China, Africa apare în top cu o singură universitate (Witwatersrand), America de Sud şi Centrală au patru instituţii de învăţământ superior şi Australia este prezentă în top tot cu patru universităţi.

Anul trecut, pe prima poziţie era o universitate americană, nu britanică,şi anume Harvard, care a coborât pe locul al doilea anul acesta, în timp ce Oxford, care era pe locul al patrulea în 2012, a urcat pe primul loc în 2013.

Cel mai mult au coborât Imperial College London, care de pe locul nouă a ajuns de 21 anul acesta, iar Universitatea Goethe din Frankfurt a coborât de pe 10 pe 47, fiind înlocuită de Universitatea Tokio din Japonia, care în 2012 era pe locul 23.

Primele 10 universităţi din topul din 2013:

1.Universitatea Oxford (Marea Britanie)
2. Universitatea Harvard (SUA)
3. Universitatea Cambridge (Marea Britanie)
4.Universitatea Stanford (SUA)
5. Institutul de Tehnologie din Massachusetts (SUA)
6. Universitatea Princeton (SUA)
7. Universitatea Columbia (SUA)
8. Universitatea Yale (SUA)
9. Institutul de Tehnologie din California (SUA)
10. Universitatea din Tokyo (Japonia)

Primele 10 universităţi din topul din 2012:

1. Universitatea Harvard (SUA)
2. Universitatea Yale (SUA)
3. Universitatea Cambridge (Marea Britanie)
4. Universitatea Oxford (Marea Britanie)
5. Universitatea Stanford (SUA)
6. Massachusetts Institute of Technology (MIT) – SUA
7. Universitatea Columbia (SUA)
8. Universitatea Princeton (SUA)
9. Imperial College London (Marea Britanie)
10. Universitatea Goethe din Frankfurst (Germania).

http://www.puterea.ro/social/targul-de-cariere-ajunge-in-bucuresti-dupa-optzeci-de-editii-in-intreaga-tara-80729.html

Târgul de Cariere ajunge în Bucureşti, după optzeci de ediţii în întreaga ţară

Târgul de Cariere (TdC) ajunge în această toamnă pentru prima oară în Capitală, după 7 ani şi mai bine de optzeci de ediţii ale evenimentului desfăşurate în Cluj, Iaşi, Timişoara şi în celelalte oraşe mari ale României. Târgul de va avea loc în 22 şi 23 noiembrie la World Trade Center, iar înscrierile pentru companii rămân deschise până în 19 noiembrie.

Conform unui studiu IRES derulat în această primăvară la Târgul de Cariere, evenimentele de carieră şi recrutare au devenit a doua opţiune la nivel naţional, după internet, pentru tinerii români aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Prin intermediul evenimentelor de recrutare TdC, din 2006 şi până în prezent 18.000 de tineri şi-au găsit un loc de muncă.

Pentru prima ediţie a Târgului de Cariere Bucureşti organizatorii vizează 50 de angajatori majori, atâţia câţi participă într-un sezon şi la târgurile din Cluj sau din Iaşi, de exemplu, dar şi 10.000 de candidaţi, tineri cu vârste între 20 şi 30 de ani, cu studii superioare absolvite sau în curs, majoritatea cu experienţă. Candidaţii participanţi se vor bucura nu doar de ofertele de angajare prezentate de companii, ci şi de oferte de internship şi de voluntariat, precum şi de traininguri şi seminarii, în cadrul Atelierului de Cariere, componenta de educaţie a Târgului de Cariere. Din oferta Atelierului fac parte seria de workshopuri „Ghid de supravieţuire la birou”, cu instrumente de eficienţă personală, de colaborare şi de luare a deciziilor, dar şi key-note speech-urile unor invitaţi speciali, care împărtăşesc celor prezenţi idei din experienţa lor de găsire a vocaţiei şi urmare a propriului drum. Participarea la evenimentele Atelierului este gratuită şi se face pe baza formularului de înscriere de pe site (www.targuldecariere.ro).