Valabilitatea voucherelor de vacanță s-a prelungit cu un an

S-a emis Ordonanța de urgență privind modalitatea de emitere și prelungirea valabilității voucherelor de vacanță, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Descarcă OUG. Continuare »

Declarațiile Vicepremierului Raluca Turcan provoacă haos în educație!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că Vicepremierul Raluca Turcan a dat dovadă de totală lipsă de profesionalism ieșind în spațiul public cu declarații de presă care nu au făcut decât să Continuare »

MEC are obligația de a dispune măsuri unitare la nivel național

În condițiile declarării a stării de urgență la nivel național, generată de pandemia de COVIT-19, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a solicitat Ministerului Educației și Cercetării, prin Adresa nr. 221 din 20.03.2020, Continuare »

Mesajul președintelui FSLI către toți angajații din sistemul de învățământ

Dragi colegi, România traversează o perioadă dificilă, pe care o resimte fiecare dintre noi. Știm că există îngrijorare și foarte mult stres. Știm că vă întrebați cum vom putea face față situației Continuare »

Ministerul Educației și Cercetării trebuie să oblige inspectoratele și directorii să nu mai cheme angajații din învățământ la lucru!

Este o situație de urgență națională, iar populația trebuie protejată! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că protejarea oamenilor în fața COVID – 19, prin toate măsurile care pot fi dispuse, este Continuare »

 

Guvernul nu se implică, nu mă implic nici eu!

Astăzi, 3 iunie 2016, Guvernul României anunță intenția de a publica în Monitorul Oficial, Ordonanța privind salarizarea în sistemul bugetar, în forma pe care o stabilise inițial, fără a ţine cont de solicitările noastre în cadrul „aşa ziselor” negocieri.

În ciuda protestelor desfășurate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Guvernul își menține poziția față de educație, adică de 5%,  în medie, care înseamnă, de fapt, o corecție și nu o majorare.

Concluziile care se desprind sunt triste, ca aproape de fiecare data. Ceea ce  ne pune pe gânduri este faptul că minciuna a ajuns la rang de politică a statului şi noi nu însemnăm nimic nici în faţa guvernanţilor şi nici în faţa profesorului preşedinte Iohannis.

Enumerăm în continuare câteva argumente şi vă rugăm să le analizați:

  • În Legea 1/2011 (Legea Educației Naționale) este prevăzut faptul că educația este prioritate națională. O fi în textul legii, dar nu în realitate. Se afirmă că educaţia este prioritară doar  în campania electorală.
  • Aceeași lege prevede că pentru domeniul educației repartiția bugetară trebuie să fie la nivelul a 6% din PIB. De la an la an procentul oscilează la jumătate, adică în jurul a 3%.
  • Condiția socială a cadrului didactic s-a degradat permanent din 1990 încoace. Acest lucru a determinat mulți colegi să părăsească sistemul spre domenii mai atractive din punct de vedere salarial. Lucru și mai trist e ca nu s-au luat măsuri pentru a atrage cei mai buni absolvenți în sistem. Cel care dorește să intre în sistemul de învățământ poate fi asimilat celor care nu și-au putut găsi un loc de muncă în alt domeniu și atunci acceptă, temporar, să lucreze și în educație.
  • S-au făcut de-a lungul timpului foarte multe promisiuni. Pe baza lor s-au încheiat protocoale semnate de lideri marcanți din sfera puterii, care, chiar de a doua zi au fost încălcate.
  • Cât privește legea salarizării din sistemul bugetar, observăm că la nivel politic nimeni nu dorește să se angajeze serios pe linia promovării acesteia.
  • Constatăm din nou, că, atunci când e vorba de finanțare, educația nu mai este prioritară și pornind de la această perspectivă viitorul nu arata bine deloc, nici pentru elevi și nici pentru dascăli.

În concluzie, singura pârghie pe care o mai avem acum este neimplicarea la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.  Demersurile începute trebuiesc continuate și trebuie să fim solidari până la capăt. Solidaritatea va face ca forța noastră să crească în fața nedreptății.

Câţi dintre dumneavoastră sunt de acord să recurgem la această formă de protest?

Dacă nu vom reuşi, eforturile noastre, deși considerabile, vor rămâne fără finalitate iar angajații din sistemul de învățământ vor fi trataţi mereu cu nepăsare şi vor avea de suferit acum și în viitor.

Biroul Operativ al ASI Suceava
Președinte, Giani LEONTE