Tăcerea Guvernului este o invitație la proteste!

Suntem profund dezamăgiți de lipsa de răspuns din partea Executivului și considerăm că aceasta este, de fapt, o invitație la noi proteste, inclusiv demararea grevei generale în educație. Guvernul României se face Continuare »

Oferta de bilete pentru odihnă și tratament pentru anul 2023

An de an, membrii noștri de sindicat beneficiază de oferta de odihnă și tratament la prețuri avantajoase. Pentru a vă procura bilete în seria dorită vă rugăm să faceți solicitarea în termenul Continuare »

FSLI şi FSE „SPIRU HARET”: Declanşăm greva generală, dacă actuala guvernare continuă să ignore problemele din educaţie!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele membrilor de sindicat ale căror drepturi și interese le apără, își exprimă nemulțumirea față de decizia coaliției care Continuare »

Federaţiile din educaţie: SALARIAȚII DIN ÎNVĂȚĂMÂNT REIAU PROTESTELE PENTRU SALARII DECENTE

  Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese Continuare »

Mesajul Președintelui FSLI cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Dragi profesori și dragi elevi, 24 Ianuarie 1859 reprezintă o bornă în istoria poporului român, prin înfăptuirea Unirii Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Când veți răsfoi paginile cărților de Continuare »

România și Republica Moldova, valori educaționale comune

Promovarea valorilor unei educații de calitate și utilizarea durabilă a patrimoniului cultural se concretizează în două dintre școlile sucevene prin intermediul unui proiect internațional-transfrontalier. În perioada 20-22 ianuarie a.c. Colegiul Național Mihai Continuare »

Membri ai ASI Suceava au protestat în fața Instituției Prefectului

Astăzi, 16 decembrie 2022, în intervalul orar 11:00-12:00, aproximativ 150 de membri ai Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava au protestat în fața Instituției Prefectului – Județul Suceava pentru: • neaplicare în integralitate Continuare »

Așteptăm soluții! Deocamdată doar discuții între Primul-ministru și sindicatele din educație

̆,.., , ̆ – ̦ ̦ – ̦, ̆ ̦ ̦ ̦̂̆̆̂, ̆ ̆ ̦ – – ̆, ̦ , , ̂ ̦ ̦ ̆̆, ̂ ̦. ̂ ̆ ̆ ̆ ̦ Continuare »

Sindicaliștii din Educație anunță proteste la nivel național

sursa: monitorulsv.ro Prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava, cu peste 7.500 de membri în județ, anunță proteste ca urmare a nemulțumirilor personalului nedidactic și auxiliar cu privire la Continuare »

Scrisoare deschisă către profesori, elevi și părinți cu ocazia Zilei Internaționale a Educației – 5 octombrie 2022

Dragi colegi, Ziua Internațională a Educației este o sărbătoare a națiunilor care înțeleg că sistemul de învățământ este unica poartă către emanciparea, dezvoltarea și consolidarea unui stat democratic. Fără educație nu putem Continuare »

 

Mesajul președintelui FSLI – Un stat bolnav nu se poate face bine dacă nu începe să își vindece rănile din educație si din sănătate!

De Ziua Internațională a Educației, Manifest pentru normalitate:

În atenția guvernanților și a clasei politice,

Trăim vremuri cum nu puteam vreodată să ni le închipuim: zeci de oameni mor în spitale, arși de vii, în tragedii care se repetă la indigo, iar Guvernul nu face nimic!; pacienți cu diferite diagnostice sunt trimiși acasă pentru că spitalele nu pot face față noului val de îmbolnăvire COVID-19, iar Guvernul nu face nimic!; campaniile de vaccinare sunt un fiasco, iar Guvernul nu face nimic!; autoritățile statului nu sunt capabile să decidă și să comunice clar ce măsuri se impun și ce nu în noul context, iar Guvernul nu face nimic!; părinții nu știu dacă să își trimită copiii la școală, cadrele didactice nu au niciun fel de protecție în fața îmbolnăvirii, iar oamenii nemulțumiți încep să iasă în stradă! Și din nou, Guvernul nu face nimic!

Nu putem vorbi, din păcate, de o sărbătoare a educației, cum e cea de astăzi, 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației – fără să vedem contextul în care ne aflăm.

Nepăsarea clasei politice este cea care ucide oameni! Disprețul de care a dat dovadă această clasă politică față de sistemul de sănătate, dar și față de cel de educație, a transformat România într-o țară în care drepturile fundamentale ale cetățenilor săi nu sunt respectate.

Dreptul la sănătate este unul dintre ele, iar în aceste momente nu ne este respectat, ca urmare a incompetenței de care au dat dovadă guvernanții. Niciun partid politic nu a fost interesat să repare sistemul sanitar din România, astfel încât spitalele să vindece, nu să răpună oameni nevinovății

Dreptul la educație este unul consfințit de Constituția României! Este un drept fundamental cu care ne naștem în această țară! Dar, educația din România se face într- o subfînanțare cronică, în unități de învățământ care nu au dotări modeme și nici măcar facilități de bun simț, cum ar fi toaletele! Avem cele mai mici salarii din educație, din Europa. Tinerii performanți nu sunt deloc încurajați să se îndrepte spre acest sistem, îmbolnăvit și el, nici prin remunerație și nici prin condițiile oferite!

De Ziua Internațională a Educației, ca și în fiecare zi a anului școlar, realizăm că în România încă se mai face carte, pentru că încă mai avem dascăli care știu cum să își facă datoria, conștienți fiind de menirea pe care o au. Lor le mulțumim pentru fiecare efort depus zi de zi!

In schimb, politicienilor le reamintim promisiunile pompoase făcute în fiecare an electoral și despre fiecare dezamăgire oferită poporului, în fiecare an de mandat!

Astăzi, de Ziua Internațională a Educației, cerem normalitate într-o țară pe care nepăsarea și incoerența guvernanților o șubrezesc pe zi ce trece! Cerem respectarea drepturilor fundamentale! Cerem și aplicarea legilor votate în Parlament, prin care cadrele didactice ar trebui să primească salarii mai mari! Cerem respect față de nobila profesie de cadru didactic! Cerem ca spitalele să nu mai fie bombe cu ceas pentru pacienți, așa cum cerem școli care să ofere perspective solide elevilor și în care să fie respectate cadrele didactice!

Le mulțumim tuturor celor care au muncit cu seriozitate și implicare, astfel încât sistemul de educație din România să existe, să funcționeze chiar și în aceste straie ponosite și, mai mult de atât, să ofere aripi elevilor care au reușit să urce pe cele mai înalte culmi!

Politicienilor le cerem să privească spre țările dezvoltate, unde guvernele au coalizat cu propriii cetățeni și au înțeles că doar prin unitate, respect și implicarea fiecăruia, lupta cu pandemia poate fi câștigată, iar țara poate avea un viitor dacă sistemul de sănătate și cel de educație sunt considerate priorități naționale și faptic, în strategiile de guvernare. Doar așa vom ajunge și noi să simțim normalitatea unui trai decent în țara noastră!

Președinte FSLI,

Simion HANCESCU