Importanța reintroducerii voucherelor de vacanță

Cele 24 de organizații care acoperă tot spectrul industriei ospitalității, reunite sub numele Alianța pentru Turism (APT), împreună cu CNS Cartel Alfa, Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR) Constanța, Blocul Național Continuare »

Angajații din învățământ nu mai acceptă să fie umiliți!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” – federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar – solicită Guvernului României să intervină și să Continuare »

Condiții pentru reluarea cursurilor în format fizic! Proteste la Marginea și Milișăuți!

Ordinul comun emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 5338/2015 din 1 octombrie 2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ Continuare »

Angajații din învățământ, „cobaii“ României!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” – federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar – solicită Guvernului României să reevalueze decizia de Continuare »

Mesajul președintelui FSLI – Un stat bolnav nu se poate face bine dacă nu începe să își vindece rănile din educație si din sănătate!

De Ziua Internațională a Educației, Manifest pentru normalitate: În atenția guvernanților și a clasei politice, Trăim vremuri cum nu puteam vreodată să ni le închipuim: zeci de oameni mor în spitale, arși Continuare »

Guvernul României trebuie să anunțe cât mai repede dacă vor fi majorate salariile conform Legii nr.153/2017

Premierul României, domnul Florin Cîțu, a anunțat, din nou, fără a da dovadă că ar avea o minimă doză de părere de rău, că salariile din sistemul de învățământ românesc nu vor Continuare »

Precizări privind îndemnizația pentru titlul științific de doctor

În data de 05.08.2021, Curtea de Apel București – Secția a IX-a de Contencios Administrativ și Fiscal, a admis cererea de suspendare a executării art. 1 alin. (2) din OME nr. 3993/2021, Continuare »

Rezultatele Examenului Național de Titularizare sunt eșecul clasei politice care a condus România în ultimii 30 de ani!

FSLI: Cine vrea să arunce vina doar pe profesori, nu face altceva decât să arunce praf în ochii opiniei publice!              Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, cea mai Continuare »

În atenția membrilor de sindicat care și-au echivalat titlul științific de doctor cu gradul didactic I anterior datei de 01.07.2017

În ultima perioadă, am primit numeroase sesizări referitoare la intenția cadrelor didactice care și-au echivalat titlul științific de doctor cu gradul didactic I înainte de data de 01.07.2017- data intrării în vigoare Continuare »

 

Mesajul președintelui FSLI – Un stat bolnav nu se poate face bine dacă nu începe să își vindece rănile din educație si din sănătate!

De Ziua Internațională a Educației, Manifest pentru normalitate:

În atenția guvernanților și a clasei politice,

Trăim vremuri cum nu puteam vreodată să ni le închipuim: zeci de oameni mor în spitale, arși de vii, în tragedii care se repetă la indigo, iar Guvernul nu face nimic!; pacienți cu diferite diagnostice sunt trimiși acasă pentru că spitalele nu pot face față noului val de îmbolnăvire COVID-19, iar Guvernul nu face nimic!; campaniile de vaccinare sunt un fiasco, iar Guvernul nu face nimic!; autoritățile statului nu sunt capabile să decidă și să comunice clar ce măsuri se impun și ce nu în noul context, iar Guvernul nu face nimic!; părinții nu știu dacă să își trimită copiii la școală, cadrele didactice nu au niciun fel de protecție în fața îmbolnăvirii, iar oamenii nemulțumiți încep să iasă în stradă! Și din nou, Guvernul nu face nimic!

Nu putem vorbi, din păcate, de o sărbătoare a educației, cum e cea de astăzi, 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației – fără să vedem contextul în care ne aflăm.

Nepăsarea clasei politice este cea care ucide oameni! Disprețul de care a dat dovadă această clasă politică față de sistemul de sănătate, dar și față de cel de educație, a transformat România într-o țară în care drepturile fundamentale ale cetățenilor săi nu sunt respectate.

Dreptul la sănătate este unul dintre ele, iar în aceste momente nu ne este respectat, ca urmare a incompetenței de care au dat dovadă guvernanții. Niciun partid politic nu a fost interesat să repare sistemul sanitar din România, astfel încât spitalele să vindece, nu să răpună oameni nevinovății

Dreptul la educație este unul consfințit de Constituția României! Este un drept fundamental cu care ne naștem în această țară! Dar, educația din România se face într- o subfînanțare cronică, în unități de învățământ care nu au dotări modeme și nici măcar facilități de bun simț, cum ar fi toaletele! Avem cele mai mici salarii din educație, din Europa. Tinerii performanți nu sunt deloc încurajați să se îndrepte spre acest sistem, îmbolnăvit și el, nici prin remunerație și nici prin condițiile oferite!

De Ziua Internațională a Educației, ca și în fiecare zi a anului școlar, realizăm că în România încă se mai face carte, pentru că încă mai avem dascăli care știu cum să își facă datoria, conștienți fiind de menirea pe care o au. Lor le mulțumim pentru fiecare efort depus zi de zi!

In schimb, politicienilor le reamintim promisiunile pompoase făcute în fiecare an electoral și despre fiecare dezamăgire oferită poporului, în fiecare an de mandat!

Astăzi, de Ziua Internațională a Educației, cerem normalitate într-o țară pe care nepăsarea și incoerența guvernanților o șubrezesc pe zi ce trece! Cerem respectarea drepturilor fundamentale! Cerem și aplicarea legilor votate în Parlament, prin care cadrele didactice ar trebui să primească salarii mai mari! Cerem respect față de nobila profesie de cadru didactic! Cerem ca spitalele să nu mai fie bombe cu ceas pentru pacienți, așa cum cerem școli care să ofere perspective solide elevilor și în care să fie respectate cadrele didactice!

Le mulțumim tuturor celor care au muncit cu seriozitate și implicare, astfel încât sistemul de educație din România să existe, să funcționeze chiar și în aceste straie ponosite și, mai mult de atât, să ofere aripi elevilor care au reușit să urce pe cele mai înalte culmi!

Politicienilor le cerem să privească spre țările dezvoltate, unde guvernele au coalizat cu propriii cetățeni și au înțeles că doar prin unitate, respect și implicarea fiecăruia, lupta cu pandemia poate fi câștigată, iar țara poate avea un viitor dacă sistemul de sănătate și cel de educație sunt considerate priorități naționale și faptic, în strategiile de guvernare. Doar așa vom ajunge și noi să simțim normalitatea unui trai decent în țara noastră!

Președinte FSLI,

Simion HANCESCU