Mesajul președintelui FSLI cu ocazia Sfintelor sărbători de Paști!

Sărbătorile religioase ale ultimilor trei ani, încărcați de provocări mult prea puternice pentru întreaga omenire, au fost un liant între familii, colegi sau prieteni și ne-au oferit speranța de care am avut Continuare »

Obiectivele FSLI pentru perioada imediat următoare

Colegiul Național al Liderilor FSLI, întrunit în zilele de 12 și 13 aprilie, a stabilit următoarele obiective ale federației pentru perioada următoare: 1. Implicarea activă în elaborarea proiectelor privind Legea Învățământului Preuniversitar Continuare »

Precizări acordare vouchere de vacanță!

Având în vedere că sunt numeroase întrebări de la membrii de sindicat referitoare la voucherele de vacanță, mai jos, puteți descărca precizările la cele mai frecvente dileme. Precizari acordare vouchere de vacanta.pdf Continuare »

Contractul privind asigurarea membrilor noștri de sindicat a fost reînnoit!

Începând cu data de  24 februarie 2021, membrii noștri de sindicat beneficiază de oferta de asigurare de la ASIROM. Contractul de asigurare a fost reînnoit în data de 16 februarie 2022 și are Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2022

Mai jos, puteți descărca oferta de odihnă și tratament pentru anul 2022 de care beneficiază membrii noștri de sindicat. Pentru că locurile sunt limitate, vă rugăm să faceți rezervarea în timp util. Continuare »

Mesajul Președintelui FSLI, Simion Hancescu, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Dragi colegi, părinți și elevi Dragi români, 🇹🇩 Ne aflăm la 163 de ani distanță de unul dintre cele mai importante momente ale istoriei neamului românesc – Unirea Principatelor Române, înfăptuită pe Continuare »

Întâlnirea între reprezentanții noștri și ai Guvernului României a avut loc

sursa captură foto: gov.ro  În cursul zilei de astăzi, 21 ianuarie 2022, în intervalul orar 11:00-12:30, a avut loc întâlnirea reprezentanților Guvernului cu cei ai federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector Continuare »

Salariații din învățământ au reluat protestele!

Am constatat cu tristețe că actualul Guvern continuă politica de a desconsidera salariații din învățământ. Prin urmare, am reluat seria protestelor în fața Guvernului și vom picheta sediile principalelor partide politice- PSD Continuare »

Salariații din învățământ reiau protestele!

Ne-am săturat să fim „sacrificații de serviciu” din sectorul bugetar! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 Continuare »

Profesorii României, printre cei mai săraci europeni!

Protestele din ultimile trei zile organizate de federaţiile sindicale din educaţie sunt un semnal puternic pe care vrem să îl tragem nu doar în faţa guvernanţilor, ci şi a opiniei publice! Majorările Continuare »

 

Mesajul președintelui FSLI – Un stat bolnav nu se poate face bine dacă nu începe să își vindece rănile din educație si din sănătate!

De Ziua Internațională a Educației, Manifest pentru normalitate:

În atenția guvernanților și a clasei politice,

Trăim vremuri cum nu puteam vreodată să ni le închipuim: zeci de oameni mor în spitale, arși de vii, în tragedii care se repetă la indigo, iar Guvernul nu face nimic!; pacienți cu diferite diagnostice sunt trimiși acasă pentru că spitalele nu pot face față noului val de îmbolnăvire COVID-19, iar Guvernul nu face nimic!; campaniile de vaccinare sunt un fiasco, iar Guvernul nu face nimic!; autoritățile statului nu sunt capabile să decidă și să comunice clar ce măsuri se impun și ce nu în noul context, iar Guvernul nu face nimic!; părinții nu știu dacă să își trimită copiii la școală, cadrele didactice nu au niciun fel de protecție în fața îmbolnăvirii, iar oamenii nemulțumiți încep să iasă în stradă! Și din nou, Guvernul nu face nimic!

Nu putem vorbi, din păcate, de o sărbătoare a educației, cum e cea de astăzi, 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației – fără să vedem contextul în care ne aflăm.

Nepăsarea clasei politice este cea care ucide oameni! Disprețul de care a dat dovadă această clasă politică față de sistemul de sănătate, dar și față de cel de educație, a transformat România într-o țară în care drepturile fundamentale ale cetățenilor săi nu sunt respectate.

Dreptul la sănătate este unul dintre ele, iar în aceste momente nu ne este respectat, ca urmare a incompetenței de care au dat dovadă guvernanții. Niciun partid politic nu a fost interesat să repare sistemul sanitar din România, astfel încât spitalele să vindece, nu să răpună oameni nevinovății

Dreptul la educație este unul consfințit de Constituția României! Este un drept fundamental cu care ne naștem în această țară! Dar, educația din România se face într- o subfînanțare cronică, în unități de învățământ care nu au dotări modeme și nici măcar facilități de bun simț, cum ar fi toaletele! Avem cele mai mici salarii din educație, din Europa. Tinerii performanți nu sunt deloc încurajați să se îndrepte spre acest sistem, îmbolnăvit și el, nici prin remunerație și nici prin condițiile oferite!

De Ziua Internațională a Educației, ca și în fiecare zi a anului școlar, realizăm că în România încă se mai face carte, pentru că încă mai avem dascăli care știu cum să își facă datoria, conștienți fiind de menirea pe care o au. Lor le mulțumim pentru fiecare efort depus zi de zi!

In schimb, politicienilor le reamintim promisiunile pompoase făcute în fiecare an electoral și despre fiecare dezamăgire oferită poporului, în fiecare an de mandat!

Astăzi, de Ziua Internațională a Educației, cerem normalitate într-o țară pe care nepăsarea și incoerența guvernanților o șubrezesc pe zi ce trece! Cerem respectarea drepturilor fundamentale! Cerem și aplicarea legilor votate în Parlament, prin care cadrele didactice ar trebui să primească salarii mai mari! Cerem respect față de nobila profesie de cadru didactic! Cerem ca spitalele să nu mai fie bombe cu ceas pentru pacienți, așa cum cerem școli care să ofere perspective solide elevilor și în care să fie respectate cadrele didactice!

Le mulțumim tuturor celor care au muncit cu seriozitate și implicare, astfel încât sistemul de educație din România să existe, să funcționeze chiar și în aceste straie ponosite și, mai mult de atât, să ofere aripi elevilor care au reușit să urce pe cele mai înalte culmi!

Politicienilor le cerem să privească spre țările dezvoltate, unde guvernele au coalizat cu propriii cetățeni și au înțeles că doar prin unitate, respect și implicarea fiecăruia, lupta cu pandemia poate fi câștigată, iar țara poate avea un viitor dacă sistemul de sănătate și cel de educație sunt considerate priorități naționale și faptic, în strategiile de guvernare. Doar așa vom ajunge și noi să simțim normalitatea unui trai decent în țara noastră!

Președinte FSLI,

Simion HANCESCU