Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Mesajul Președintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Președintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ

Astăzi sărbătorim 159 de ani de la Mica Unire, Unirea Principatelor Române din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Un pas extrem de important pentru români și un pas esențial pentru învățământul românesc.

Mica Unire a însemnat înnoirea societății românești. Sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza învățământul a devenit gratuit și obligatoriu, situând România înaintea Italiei, Angliei sau Elveției. Este adevărat că Legea instrucțiunii, prima prin care învățământul a fost organizat unitar, a fost promulgată în 1864, dar Unirea a făcut posibilă această schimbare. O schimbare care se vede și în zilele noastre. Principatele Române au avut primii dascăli pregătiți special pentru a preda elevilor și o programă școlară unică. Până la Mica Unire, de învățământ beneficiau doar cei bogați, iar profesori erau, în general, preoții.

Astăzi, la mai bine de o sută cincizeci de ani, avem datoria morală de a-i pomeni și venera pe înaintașii noștri care au lăsat ceva în urma lor, dar trebuie să ne și întrebăm: noi ce lăsăm în urma noastră?

Am evoluat în tot acest timp, asta este clar. Avem profesori pregătiți, avem elevi eminenți, sunt școli cu medaliați la olimpiadele internaționale. Da, trebuie să ne mândrim cu toate aceste lucruri. Mai ales, astăzi, la ceas de sărbătoare, să știe că munca lor nu este în zadar dar, din păcate, aceasta nu este recunoscută și apreciată la adevărata ei valoare.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ poate ține capul sus pentru eforturile depuse pentru a se ajunge la un învățământ de calitate. În ciuda eforturilor și evidentei dorințe de a reda demnitatea cadrelor didactice, de a aduce învățământul acolo unde îi este locul și de a readuce ordinea, respectul și disciplina în spațiul școlar, sunt încă foarte multe de făcut. Sistemul de educație trebuie să fie în atenția tuturor celor care se ocupă de treburile acestei țări. Eșecul unei reforme reale în educație apasă pe întreaga societate, iar consecințele acestui eșec vor fi suportate de generațiile viitoare. Să nu uităm totuși că e sărbătoare. Nu dăm cu pietre, dar nici nu ne putem face că nu vedem că mai este de muncă până vom reuși să ne ridicam la înălțimea lor, a înaintașilor care au reformat în mod organic educația.

Preşedinte FSLI,

Simion HANCESCU