Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Mesajul Preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţământ adresat salariaţilor din învăţământ la începutul anului şcolar 2014-2015

Începutul de an şcolar este un moment unic, atât pentru elevi, cât şi pentru dascăli, amintirea acestuia dăinuind peste timp. In această zi de sărbătoare pentru Şcoala Românească veţi fi onoraţi cu prezenţa la ceremonia de deschidere, a „aleşilor” şi „numiţilor” care, în cuvântările lor vor folosi frecvent cuvântul „vom”, mai ales acum când alegerile prezidenţiale bat la uşă, cuvânt pe care-l auzim de 25 de ani în prima zi de şcoală şi în campanile electorale.

Nu vă îndemn să-i huiduiţi pe transmiţătorii de mesaje, dar puteţi să-i priviţi cu neîncredere pentru că acele promisiuni probabil vor fi uitate, aşa cum s-a întâmplat până acum şi pentru că şi domniile lor se fac vinovate de faptul că învăţământul românesc a fost un domeniu aproape abandonat, atâta timp cât lui i se alocă cel mai mic procent din P.I.B. dintre ţările U.E.,salariile personalului din învăţământ sunt de mizerie, programele şcolare sunt în continuare supraîncărcate, funcţii le de conducere sunt politizate, iar birocraţia din sistem este sufocantă şi profund dăunătoare. Se întreabă oare înaltele feţe prezente propagandistic la acest eveniment, cât oare veţi mai avea puterea să manifestaţi dăruire şi pasiune în nobila muncă pe care o desfăşuraţi, fară să fiţi răsplătiţi cum se cuvine pentru munca d-voastră? Probabil că nu.

Sunt oare conştienţi cei care cuvântă din partea partidelor şi a candidaţilor la preşedinţie, că instrucţia şi educaţia sunt singurele pârghii prin care România se poate intergra în rândul ţărilor civilizate, dar pentru aceasta învăţământul trebuie tratat cu adevărat ca prioritate naţională?.Probabil că nu.
Elevilor noştri trebuie să le oferim şanse de integrare pe piaţa forţei de muncă, dar pentru ca acest lucru să se materializeze, trebuie regândite urgent programele şcolare.
In această zi importantă, cei care conduc destinele acestei tări trebuie să devină conştienţi că un învăţământ de calitate se poate face dacă ai oameni motivaţi financiar şi că fără salarii decente nu pot fi atraşi către învăţământ tineri cu vocaţie pentru meseria de dascăl.

Acum, la început de an şcolar, îţi urez, stimate dascăl, să ai parte de cât mai multe evenimente plăcute în anul şcolar care începe acum şi fie ca Dumnezeu să lumineze mintea celor care guvernează, pentru a-şi îndrepta privirea cu adevărat către şcoală şi slujitorii ei.

Președinte FSLI,
prof. Simion Hancescu