Istoria ne-a dat o lecție pe care nu am învățat-o: Educația nu trebuie să mai fie politizată!

Astăzi se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Este unul dintre momentele pe care îl celebrăm în fiecare an, pentru că, Continuare »

Controalele din școli realizate de ministrul Educației trebuie să respecte legea, dincolo de intenția bună a acestor verificări!

Zilele trecute ministrul educației, doamna Monica Anisie, a vizitat inopinat, alături de jurnaliști, două unități de învățământ din județul Ialomița, pentru a vedea cu ce greutăți se confruntă învățământul românesc. Controalele au Continuare »

Incertitudini și promisiuni în cadrul Comisiei de dialog social de pe lângă MEC

În data de 15 ianuarie 2020, a avut loc ședința Comisiei de Dialog social de la nivelul MEC, în cadrul căreia s-au discutat următoarele proiecte de acte normative care vizează învățământul preuniversitar: Continuare »

Peste 100 de cadre didactice nu au fost plătite pentru munca prestată în sistem de plata cu ora

Sursa: obiectivdesuceava.ro Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava estimează că peste 100 de profesori încadrați la plata cu ora nu și-au primit drepturile bănești aferente muncii prestate în luna decembrie. Datele primite până Continuare »

 

Mesajul Preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţământ adresat salariaţilor din învăţământ la începutul anului şcolar 2014-2015

Începutul de an şcolar este un moment unic, atât pentru elevi, cât şi pentru dascăli, amintirea acestuia dăinuind peste timp. In această zi de sărbătoare pentru Şcoala Românească veţi fi onoraţi cu prezenţa la ceremonia de deschidere, a „aleşilor” şi „numiţilor” care, în cuvântările lor vor folosi frecvent cuvântul „vom”, mai ales acum când alegerile prezidenţiale bat la uşă, cuvânt pe care-l auzim de 25 de ani în prima zi de şcoală şi în campanile electorale.

Nu vă îndemn să-i huiduiţi pe transmiţătorii de mesaje, dar puteţi să-i priviţi cu neîncredere pentru că acele promisiuni probabil vor fi uitate, aşa cum s-a întâmplat până acum şi pentru că şi domniile lor se fac vinovate de faptul că învăţământul românesc a fost un domeniu aproape abandonat, atâta timp cât lui i se alocă cel mai mic procent din P.I.B. dintre ţările U.E.,salariile personalului din învăţământ sunt de mizerie, programele şcolare sunt în continuare supraîncărcate, funcţii le de conducere sunt politizate, iar birocraţia din sistem este sufocantă şi profund dăunătoare. Se întreabă oare înaltele feţe prezente propagandistic la acest eveniment, cât oare veţi mai avea puterea să manifestaţi dăruire şi pasiune în nobila muncă pe care o desfăşuraţi, fară să fiţi răsplătiţi cum se cuvine pentru munca d-voastră? Probabil că nu.

Sunt oare conştienţi cei care cuvântă din partea partidelor şi a candidaţilor la preşedinţie, că instrucţia şi educaţia sunt singurele pârghii prin care România se poate intergra în rândul ţărilor civilizate, dar pentru aceasta învăţământul trebuie tratat cu adevărat ca prioritate naţională?.Probabil că nu.
Elevilor noştri trebuie să le oferim şanse de integrare pe piaţa forţei de muncă, dar pentru ca acest lucru să se materializeze, trebuie regândite urgent programele şcolare.
In această zi importantă, cei care conduc destinele acestei tări trebuie să devină conştienţi că un învăţământ de calitate se poate face dacă ai oameni motivaţi financiar şi că fără salarii decente nu pot fi atraşi către învăţământ tineri cu vocaţie pentru meseria de dascăl.

Acum, la început de an şcolar, îţi urez, stimate dascăl, să ai parte de cât mai multe evenimente plăcute în anul şcolar care începe acum şi fie ca Dumnezeu să lumineze mintea celor care guvernează, pentru a-şi îndrepta privirea cu adevărat către şcoală şi slujitorii ei.

Președinte FSLI,
prof. Simion Hancescu