Scrisoare deschisă către profesori, elevi și părinți cu ocazia Zilei Internaționale a Educației – 5 octombrie 2022

Dragi colegi, Ziua Internațională a Educației este o sărbătoare a națiunilor care înțeleg că sistemul de învățământ este unica poartă către emanciparea, dezvoltarea și consolidarea unui stat democratic. Fără educație nu putem Continuare »

Precizări privind stabilirea normei didacatice de predare în anul școlar 2022-2023

In urma intervenției la ME, în data de 7 septembrie 2022 au fost trimise aceste precizări: (descarcă aici) Continuare »

Obiectivele FSLI pentru perioada imediat următoare

Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, întrunit în ședința din data de 31.08.2022, în conformitate cu prevederile art. 31 alin. (2) lit. i) din Statutul Federației, a stabilit următoarele Continuare »

Mesajul președintelui FSLI cu ocazia deschiderii noului an școlar

Educația din România nu trebuie să devină un motiv al dezbinării sociale! Avem nevoie de unitate și seriozitate când vorbim despre investițiile de orice natură în educație! Prima zi de școală rămâne Continuare »

A fost aprobat noul ROFUIP!

A fost aprobat noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) Descarcă modificările! Continuare »

Guvernul României a uitat de promisiunile făcute la începutul anului!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater “, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese Continuare »

Salariații din învățământ reiau protestele!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le Continuare »

Mesajul președintelui FSLI cu ocazia Sfintelor sărbători de Paști!

Sărbătorile religioase ale ultimilor trei ani, încărcați de provocări mult prea puternice pentru întreaga omenire, au fost un liant între familii, colegi sau prieteni și ne-au oferit speranța de care am avut Continuare »

Obiectivele FSLI pentru perioada imediat următoare

Colegiul Național al Liderilor FSLI, întrunit în zilele de 12 și 13 aprilie, a stabilit următoarele obiective ale federației pentru perioada următoare: 1. Implicarea activă în elaborarea proiectelor privind Legea Învățământului Preuniversitar Continuare »

Precizări acordare vouchere de vacanță!

Având în vedere că sunt numeroase întrebări de la membrii de sindicat referitoare la voucherele de vacanță, mai jos, puteți descărca precizările la cele mai frecvente dileme. Precizari acordare vouchere de vacanta.pdf Continuare »

 

Întâlnirea între reprezentanții noștri și ai Guvernului României a avut loc

sursa captură foto: gov.ro 

În cursul zilei de astăzi, 21 ianuarie 2022, în intervalul orar 11:00-12:30, a avut loc întâlnirea reprezentanților Guvernului cu cei ai federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ, ca urmare a grevei de avertisment din data de 19.01.2022.
La discuții, părțile au fost reprezentate după cum urmează:

I. Guvernul:

 • Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministrul României,
 • George Agafiței, Consilier de stat – Cancelaria Prim-ministrului,
 • Sorin-Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației,
 • Gigel Paraschiv, secretar de stat – Ministerul Educației,
 • Mihai Păunică, director general – Ministerul Educației,
 • Lucian Ovidiu Heiuș, secretar de stat – Ministerul Finanțelor,
 • Cristian Vasilcoiu, secretar de stat – Ministerul Muncii și Solidarității Sociale;
II. Federațiile sindicale reprezentative:
 • Simion Hancescu, Președintele F.S.L.I.,
 • Cornelia Popa-Stavri, secretar general F.S.LI.,
 • Marius Ovidiu Nistor, președinte F.S.E. „SPIRU HARET”,
 • Ionel Barbu, secretar general F.S.E. „SPIRU HARET”,
 • Anton Hadăr (prin Skype),președinte F.N.S. „ALMA MATER”,
 • Mihai Buțu, secretar general F.N.S. „ALMA MATER”,
 • Alin Mazăre, vicepreședinte F.N.S. „ALMA MATER”.
Discuțiile s-au purtat pornind de la materialul comun al celor trei federații sindicale. În cadrul discuțiilor, reprezentanții federațiilor sindicale au pus accentul pe urgența:
 • acordării salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
 • calculării corecte, în conformitate cu dispozițiile Legii-cadru nr. 153/2017, a drepturilor salariale cuvenite personalului din învățământ;
 • soluționării problemei personalului nedidactic [din punct de vedere salarial (salariu de bază, ore suplimentare, sporuri pentru condiții de muncă) și al încadrării (suplimentarea numărului de posturi)].
De asemenea, reprezentanții federațiilor sindicale au scos în evidență faptul că Legea 153/2017 este profund inechitabilă pentru salariații din învățământ, atâta timp cât coeficienții de ierarhizare sunt în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare, profesorul debutant fiind chiar în șeptimea inferioară a acestora.
Domnul Prim-ministru a afirmat că salarizarea personalului din sistemul educațional este la un nivel inacceptabil, că se impun a fi luate, cât mai rapid, măsuri privind îmbunătățirea acesteia și calculul corect al salariilor și că este hotărât să rezolve cât mai multe dintre problemele supuse atenției. Șeful Executivului a solicitat un răgaz de două săptămâni, în care să se elaboreze un plan concret de măsuri.
În urma discuțiilor, s-a stabilit constituirea unui grup de lucru format din reprezentanți ai Guvernului și federațiilor sindicale reprezentative care va fi coordonat de ministrul educației. Din grupul de lucru mai fac parte ministrul finanțelor și ministrul muncii. Grupul de lucru va elabora un proiect de Acord, cu măsuri și termene concrete pentru soluționarea problemelor personalului din învățământ, Acord ce urmează să fie asumat de domnul Prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă în data de 4 februarie 2022.
Membrii de sindicat vor fi în permanență informați cu privire la evoluția discuțiilor din cadrul grupului de lucru.