Întâlnire a reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative din învățământ cu Prim-Ministrul

Astăzi, 17.02.2021, a avut loc la sediul Guvernului României, o întâlnire a reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative din învățământ cu Prim-Ministrul Guvernului României, domnul Florin Cîțu, Ministrul educației, domnul Sorin Cîmpeanu, Secretarul de Continuare »

Structura anului școlar 2021-2022

Anul școlar 2021-2022 se structurează pe două semestre după cum urmează: Semestrul I are 14 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021. În perioada 25 – 31 octombrie Continuare »

Avem un  Guvern opac, care ignoră dialogul social și care ia măsuri de austeritate ilogice!

În anul 2021 se repetă scenariul din anii 2009-2010? Avem un  Guvern opac, care ignoră dialogul social și care ia măsuri de austeritate ilogice! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care apără interesele Continuare »

Cifrele analizei ministrului de Interne arată dezastrul din educație

Trebuie să aibă loc tragedii, ca în sănătate, pentru ca Guvernul să investească în învățământ? 4.000 de clădiri, dintr-un total de peste 25.000 în care funcţionează unităţi școlare, fără autorizație de la Continuare »

Atenție mare la redeschiderea școlilor! Nu ne permitem nicio greșeală; costul plătit ar putea fi sănătatea copiilor și a colegilor noștri!

Redeschiderea unităților de învățământ începând cu data de 8 februarie 2021 va însemna revenirea la normalitate în cadrul sistemului de educație, dar totul trebuie gândit și făcut cu mare responsabilitate. Nu trebuie Continuare »

Corectarea Legii salarizării și a inechităților din sistemul public de pensii, principalele teme discutate de ministrul Muncii cu reprezentanții sindicatelor din educație

sursa: mmuncii.ro Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanții principalelor structuri sindicale din educație. O primă temă discutată cu partenerii sociali a vizat proiectul de Continuare »

FSLI salută decizia Ministerului Educației prin care este redus numărul de elevi la clasa a IX-a

Este una dintre măsurile pentru care federația noastră a militat ani la rândul și ne bucurăm că insistența noastră a dat roade, iar ministrul Sorin Cîmpeanu a dat dovada de receptivitate, conștient Continuare »

Consilierii școlari forțați să accepte un număr de elevi peste limita prevăzută de lege

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, federație la care ASI Suceava este afiliată, s-a adresat, în regim de urgență, Ministerului Educației pentru a clarifica numărul de elevi/preșcolari în raport de care se face Continuare »

Întâlnire de lucru cu ministrul educației. Probleme abordate

Astăzi, 7 ianuarie 2021, a avut loc la sediul Ministerului Educației (ME) o întâlnire a președinților celor trei federații reprezentative din învățământ: FSLI, FSE Spiru Haret și FNS Alma Mater, cu ministrul Continuare »

Austeritatea anunțată de Guvernul Cîțu îndeamnă la declanșarea acțiunilor de protest în educație

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care apără interesele a peste 165.000 de salariați din învățământ, protestează față de politica de austeritate pe care noul Guvern al României se pregătește să o pună Continuare »

 

Întâlnire de lucru cu ministrul educației. Probleme abordate

Astăzi, 7 ianuarie 2021, a avut loc la sediul Ministerului Educației (ME) o întâlnire a președinților celor trei federații reprezentative din învățământ: FSLI, FSE Spiru Haret și FNS Alma Mater, cu ministrul educației, domnul Sorin Cîmpeanu, precum și cu secretarii de stat, domnii  Sorin Ion și Gigel Paraschiv.

În cadrul întâlnirii au fost abordate următoarele probleme:

Reluarea cursurilor în format clasic. Dorința este a se relua cursurile în forma clasică, din data de 8 februarie, însă acest lucru va fi posibil dacă se va ajunge la concluzia că atât elevii, cât și personalul din învățământ vor fi în siguranța în spațiul școlar în ceea ce privește riscul contaminării cu coronavirus. Cei care vor avea cuvântul decisiv în ceea ce privește redeschiderea școlilor, vor fi specialiștii din cadrul CNSU. Trebuie luată în calcul și varianta mixtă sau chiar cea mai nedorită: continuarea cursurilor în forma online;

  1. În situația în care va fi posibil ca școala să se facă în formatul clasic, va trebui să se desfășoare și activități remediale, în primul rând pentru elevii care urmează să susțină examenele naționale, dar și pentru ceilalți elevi. ME va trebui să găsească și soluția motivării financiare pentru implicarea în aceste activități remediale;
  2. Având în vedere că modul în care s-a derulat procesul didactic încă de la începutul pandemiei și până în prezent a fost diferit de la o unitate la alta, ceea ce înseamnă că materia a fost parcursă în mod diferit, am propus ca CNEE să elaboreze, în regim de urgentă, seturi de subiecte pentru examenele naționale, care să poată fi lucrate la clasa până la desfășurarea acestor examene;
  3. Problema vaccinării personalului din învățământ. Vaccinarea nu poate fi impusă, fiecare salariat este liber să decidă dacă se vaccinează sau nu;
  4. Am solicitat ca să se facă o analiza riguroasa în ceea ce privește proiectele planurilor cadru pentru liceu, în special pentru profilul teoretic, astfel încât efectele să nu fie negative, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi;
  5. Referitor la majorarea salarială care ar fi trebuit să se acorde începând cu data de 1 septembrie 2020, se așteaptă și de către conducerea ME decizia pe care o va lua CCR, în urma contestării legii care ar permite aceasta majorare, la aceasta instituție;
  6. Necesitatea depolitizării funcțiilor de conducere de la unitățile de învățământ. Conducerea ME susține necesitatea regândiți modului de accedere în aceste funcții de conducere, astfel încât să se diminueze substanțial sau chiar să se elimine influența nociva a politicului în ceea ce privește ocuparea acestor funcții;
  7. Finanțarea educației. Conducerea ME s-a angajat ca va susține creșterea bugetului educației pentru acest an.