Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Întâlnire a reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative din învățământ cu Prim-Ministrul

Astăzi, 17.02.2021, a avut loc la sediul Guvernului României, o întâlnire a reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative din învățământ cu Prim-Ministrul Guvernului României, domnul Florin Cîțu, Ministrul educației, domnul Sorin Cîmpeanu, Secretarul de Stat, domnul Gigel Paraschiv și Directorul General din cadrul M.E., domnul Mihai Păunică. În cadrul acestei întâlniri a fost prezentată o listă cu probleme ale sistemului de învățământ și ale salariaților acestuia.

Din partea FSLI au participat: Simion Hancescu-Președinte; Cornelia Popa Stavri-Secretar general și George Purcaru-Prim-vicepreședinte. Astfel, au fost aduse în discuție cele mai importante probleme cu care se confruntă sistemul de învățământ în contextul actual.

  1. Referitor la calculul incorect al drepturilor salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017, partea guvernamentală și-a manifestat disponibilitatea de a soluționa această problemă în perioada următoare, având în vedere că impactul bugetar este sustenabil.
  2. Legat de voucherele de vacanță, reprezentanții noștri au atenția că anularea lor este o măsură greșită, cu efect negativ asupra salariaților, în special a celor cu venituri mici. Prim-Ministrul a promis că acestea se vor da, din nou anul viitor, fiind nevoit să ia această decizie pentru anul 2021 din cauza constrângerilor bugetare. Rămâne de văzut dacă această promisiune se va pune în practică!
  3. În ceea ce privește vaccinarea pentru salariații din învățământ care și-au exprimat dorința de se vaccina, Premierul a recunoscut că se impune urgentarea acestui proces, afirmând că urmează să sosească în țară un lot semnificativ de vaccinuri și că se vor identifica și spații de vaccinare dedicate angajaților din învățământ.
  4. Am semnalat faptul că suma propusă pentru educație prin Programul Național pentru Redresare și Reziliență este mică, ținând cont de nevoile sistemului educațional, Premierul afirmând că această sumă va creste.
  5. Am atras atenția asupra faptului că Legea nr. 109/2020 referitoare la achiziționarea de echipamente pentru elevi și cadre didactice, necesare școlii online, nu a fost respectată. Promisiunea făcută a fost că acestea vor fi achiziționate tot din PNRR.
  6. La întrebarea referitoare la ceea ce se va întâmpla cu sporurile, având în vedere zvonurile apărute în spațiul public, răspunsul domnului Florin Cîțu a fost că nici un spor nu va fi tăiat în anul 2021 și nici indemnizația de hrană. Să sperăm că nu vom avea probleme în învățământ legate de acest aspect, nici în viitor.
  7. Altă problemă ridicată a fost aceea că poziționarea salariilor personalului din învățământ în grila de salarizare este în pătrimea inferioară a acesteia, ceea ce este profund incorect. Premierul a afirmat că anul acesta urmează să se modifice legea salarizării, urmând ca reprezentanții federațiilor reprezentative din învățământ să fie consultați atunci când se vor face aceste modificări.

S-a convenit ca următoarea întâlnire să aibă loc în data de 10 martie, când se va constitui un grup de lucru pentru stabilirea unui calendar de soluționare a principalelor probleme din educație, calendar care ar urma să fie trecut într-un Acord semnat de Guvernul României cu reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ.