Tăcerea Guvernului este o invitație la proteste!

Suntem profund dezamăgiți de lipsa de răspuns din partea Executivului și considerăm că aceasta este, de fapt, o invitație la noi proteste, inclusiv demararea grevei generale în educație. Guvernul României se face Continuare »

Oferta de bilete pentru odihnă și tratament pentru anul 2023

An de an, membrii noștri de sindicat beneficiază de oferta de odihnă și tratament la prețuri avantajoase. Pentru a vă procura bilete în seria dorită vă rugăm să faceți solicitarea în termenul Continuare »

FSLI şi FSE „SPIRU HARET”: Declanşăm greva generală, dacă actuala guvernare continuă să ignore problemele din educaţie!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele membrilor de sindicat ale căror drepturi și interese le apără, își exprimă nemulțumirea față de decizia coaliției care Continuare »

Federaţiile din educaţie: SALARIAȚII DIN ÎNVĂȚĂMÂNT REIAU PROTESTELE PENTRU SALARII DECENTE

  Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese Continuare »

Mesajul Președintelui FSLI cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Dragi profesori și dragi elevi, 24 Ianuarie 1859 reprezintă o bornă în istoria poporului român, prin înfăptuirea Unirii Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Când veți răsfoi paginile cărților de Continuare »

România și Republica Moldova, valori educaționale comune

Promovarea valorilor unei educații de calitate și utilizarea durabilă a patrimoniului cultural se concretizează în două dintre școlile sucevene prin intermediul unui proiect internațional-transfrontalier. În perioada 20-22 ianuarie a.c. Colegiul Național Mihai Continuare »

Membri ai ASI Suceava au protestat în fața Instituției Prefectului

Astăzi, 16 decembrie 2022, în intervalul orar 11:00-12:00, aproximativ 150 de membri ai Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava au protestat în fața Instituției Prefectului – Județul Suceava pentru: • neaplicare în integralitate Continuare »

Așteptăm soluții! Deocamdată doar discuții între Primul-ministru și sindicatele din educație

̆,.., , ̆ – ̦ ̦ – ̦, ̆ ̦ ̦ ̦̂̆̆̂, ̆ ̆ ̦ – – ̆, ̦ , , ̂ ̦ ̦ ̆̆, ̂ ̦. ̂ ̆ ̆ ̆ ̦ Continuare »

Sindicaliștii din Educație anunță proteste la nivel național

sursa: monitorulsv.ro Prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava, cu peste 7.500 de membri în județ, anunță proteste ca urmare a nemulțumirilor personalului nedidactic și auxiliar cu privire la Continuare »

Scrisoare deschisă către profesori, elevi și părinți cu ocazia Zilei Internaționale a Educației – 5 octombrie 2022

Dragi colegi, Ziua Internațională a Educației este o sărbătoare a națiunilor care înțeleg că sistemul de învățământ este unica poartă către emanciparea, dezvoltarea și consolidarea unui stat democratic. Fără educație nu putem Continuare »

 

FSLI şi FSE „SPIRU HARET”: Declanşăm greva generală, dacă actuala guvernare continuă să ignore problemele din educaţie!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele membrilor de sindicat ale căror drepturi și interese le apără, își exprimă nemulțumirea față de decizia coaliției care guvernează România de a elimina din Proiectul Legii Învățământului Preuniversitar un articol pe care îl considerăm fundamental și de care depinde evoluția învățământului românesc în următorii ani, articol potrivit cărui a “În conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”.

Transpunerea în practică a acestui articol ar însemna ca un profesor debutant să obțină un venit net de aproximativ 3.900 de lei, mai mic decât a multor categorii de salariați cu studii inferioare celor ale cadrelor didactice. Prin eliminarea acestui articol înțelegem că în noua lege de salarizare elaborată de către Ministerul Muncii nu se dorește ca personalului didactic să i se acorde un nivel de salarizare motivant și în concordanță cu importanța activității profesionale desfășurată.

Motivarea resursei umane din învățământ este condiția primordială pentru a avea un sistem de educație performant în România. Pentru guvernanți, trebuie să fie un semnal de alarmă serios faptul că în România crește numărul profesorilor necalificați, categorie care nu se regăsește în nicio țară membră a UE și nu numai.

De asemenea, există semnale că actuala coaliție nu este de acord nici cu un alt articol, extrem de important, din acest proiect de lege, cel conform căruia “Finanțarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ, cu toate componentele sale de asigurare a funcționării, reprezintă anual, minim 15% din cheltuielile bugetului general consolidat.” Considerăm că eliminarea acestui articol ar fi un semnal clar că se dorește în continuare menținerea subfinanțării cronice a educației.

FSLI și FSE „SPIRU HARET” își exprimă, de asemenea, nemulțumirea față de nerezolvarea problemelor salariale ale personalului nedidactic, cerința fiind aceea ca salariile acestei categorii profesionale să fie majorate la nivelul maxim prevăzut de Legea 153/2017. Reamintim faptul că acești salariați au venituri, în medie, de aproximativ 2.000 de lei lunar, ceea ce înseamnă că acești oameni sunt condamnați la sărăcie extremă. Este greu de înțeles de ce Guvernul României amână rezolvarea acestei probleme, având în vedere că impactul bugetar este nesemnificativ.

FSLI și FSE „SPIRU HARET” cer de urgență Guvernului României să găsească soluții la următoarele:

  1. rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toate
    categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022;
  2. identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar;
  3. adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998;
  4. aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri;
  5. în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate;
  6. remedierea anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție;
  7. instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  8. plata suplimentară a personalului din unitățile/instituțiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile;
  9. plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

În cazul în care solicitările noastre rămân fără rezolvare, angajații din educație se pregătesc de următoarele acțiuni de protest:

  1. Pichetarea sediului Guvernului și a sediilor prefecturilor în lunile martie și aprilie 2023;
  2. Marș de protest desfășurat în București în luna mai 2023;
  3. Declanșarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai;
  4. Alte acțiuni specifice.