În atenția membrilor de sindicat care și-au echivalat titlul științific de doctor cu gradul didactic I anterior datei de 01.07.2017

În ultima perioadă, am primit numeroase sesizări referitoare la intenția cadrelor didactice care și-au echivalat titlul științific de doctor cu gradul didactic I înainte de data de 01.07.2017- data intrării în vigoare Continuare »

Plângere prealabilă privind echivalarea titlului științific de doctor cu gradul didactic I

Federatiile sindicale formulează plângere prealabilă împotriva OME nr. 3993/2021- privind echivalarea titlului științific de doctor cu gradul didactic I. Descarcă documentul aici! Continuare »

Modificări aduse LEN cu privire la ocuparea funcțiilor de director

Începând cu data de 31 mai 2021 a intrat în vigoare modificările aduse de Ordonanţa de urgenţă nr. 41/2021 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, privind ocuparea funcțiilor de Continuare »

Demers privind respectarea legii în privința salarizării

Federația Sindicatelor Libere din învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au revenit la MEN cu solicitarea de a dispune măsurile ce se impun pentru a se asigura calculul corect al Continuare »

Cursurile în școli vor funcționa după două scenarii

Astăzi, 28 aprilie 2021, au fost aduse modificări Ordinul Comun Ministerul Educației – Ministerul Sănătății privind măsurile aplicabile în contextul prevenirii infecției cu SARS-COV2. Practic, începând cu data de 5 mai 2021, Continuare »

Acrediat: Lecția în on-line!

Află mai multe și completează Formularul de preînscriere pe: www.fsli.ro/index.php/lectia-in-on-line/ Este un program educațional destinat profesorilor, bazat pe exerciții practice interactivitate și sprijin constant în scopul: dobândirii rapide de competențe digitale cu Continuare »

Modificări aduse Calendarului evaluărilor naționale la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 377 din 12 aprilie 2021 a fost publicat  Ordinul nr. 3647/2021 pentru modificarea Ordinului ministrului educaţiei nr. 3.462/2021 privind aprobarea Calendarului de administrare a evaluărilor naționale Continuare »

Dreptul la concediul de odihnă trebuie respectat conform legii, nu după cum ”vrea” EDUSAL

În ultima perioadă s-au primit numeroase sesizări că programul EDUSAL obligă unitățile de învățământ ca „pe perioada vacanțelor, întregul personal didactic de predare, inclusiv personalul de conducere, să se afle în concediu Continuare »

Uniunea Europeană – Sinteza discuțiilor din cadrul CDS pentru Educație

Sinteza discuțiilor din cadrul Comisiei de Dialog Social pentru Educație de la nivelul UE din  9 martie 2021 Subiectul principal l-a reprezentat PLANURILE NATIONALE DE RECUPERARE ȘI REZILIENȚĂ. Reprezentantul Comisiei Europene dl. Continuare »

 

FSLI se alatură campaniei mondiale iniţiată de Internaţionala educaţiei

Pe 4 octombrie 2013, Internaţionala Educaţiei – organism mondial ce reuneşte toate organizaţiile sindicale din domeniul educaţiei, lansează un an de acțiune – o inițiativă pentru educație de calitate în întreaga lume, care va culmina cu o Zi Mondială de Acțiune în octombrie 2014. Internaţionala Educaţiei și Comitetul Sindical European pentru Educaţie -ETUCE îi invită pe toți cei cărora le pasă de educația copiilor noștri să-și unească forțele şi să susţină, prin diverse acţiuni, apelul „Educație de calitate mai bună, pentru o lume mai bună”.

„UNIȚI PENTRU EDUCAȚIE DE CALITATE – Educație de calitate mai bună, pentru o lume mai bună”este campania Internaţionalei Educaţiei,concepută pentru a se asigura că educația universală, de calitate şi gratuită, rămâne pe lista priorităţilor agendei politice mondiale pentru un viitor durabil.

Scopul campaniei este de a convinge agențiile inter-guvernamentale, guvernele și autoritățile publice din educație din toata lumea, să pună în aplicare cele trei elemente esențiale ale unei educații de calitate:

  • accesul universal și gratuit la profesori de calitate,
  • resurse și instrumente de predare moderne şi asigurarea de mijloace de susținere a sistemului de educaţie,
  • garantarea sănătății și securității elevilor şi profesorilor în timpul procesului de predare și învățare.

Campania va fi lansată cu ocazia unor evenimente paralele, de Susan Hopgood-Președintele Internaţionalei Educaţiei și de Ban KiMoon – Secretarul General al ONU, la sediul ONU din New York și de Fred van Leeuwen-SecretarulGeneral al Internaţionalei Educaţiei, Martin Rømer-Director European al Internaţionalei Educației și Irina Bokova-DirectorGeneral al UNESCO, la sediul UNESCO din Paris.

Comitetul Sindical European pentru Educaţie – ETUCE va organiza o reuniune specială cu tema „Ce este necesar pentru a îmbunătăți calitatea educației în Europa?”, care va avea loc la Bruxelles, în 23 octombrie 2013. Cu această ocazie, experți în educație de calitate vor împărtăși cunoștințele lor în cadrul unui forumde dezbatere ce va oferi posibilitatea de a discuta despre măsurile, strategiile și instrumentele care sunt necesare pentru a îmbunătăți calitatea educației în Europa.

 La acestă reuniune la nivel înalt, la care FSLI va fi reprezentată de președintele ei,Simion Hancescu, au confirmat participarea AndroullaVassilliou, Comisarul European pentru Educație și Cultură, SauliusZybartas de la Președinția lituaniană (Lituania deţine presedinţia UE în acest moment) și un reprezentant al OCDE.

 Mai multe informaţii referitoare la aceste acţiuni găsiţi pe site-ul campaniei, www.unite4education.org, ce găzduiește un portal web dedicat, care va fi prezentat la evenimentele de lansare ale campaniei.