Istoria ne-a dat o lecție pe care nu am învățat-o: Educația nu trebuie să mai fie politizată!

Astăzi se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Este unul dintre momentele pe care îl celebrăm în fiecare an, pentru că, Continuare »

Controalele din școli realizate de ministrul Educației trebuie să respecte legea, dincolo de intenția bună a acestor verificări!

Zilele trecute ministrul educației, doamna Monica Anisie, a vizitat inopinat, alături de jurnaliști, două unități de învățământ din județul Ialomița, pentru a vedea cu ce greutăți se confruntă învățământul românesc. Controalele au Continuare »

Incertitudini și promisiuni în cadrul Comisiei de dialog social de pe lângă MEC

În data de 15 ianuarie 2020, a avut loc ședința Comisiei de Dialog social de la nivelul MEC, în cadrul căreia s-au discutat următoarele proiecte de acte normative care vizează învățământul preuniversitar: Continuare »

Peste 100 de cadre didactice nu au fost plătite pentru munca prestată în sistem de plata cu ora

Sursa: obiectivdesuceava.ro Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava estimează că peste 100 de profesori încadrați la plata cu ora nu și-au primit drepturile bănești aferente muncii prestate în luna decembrie. Datele primite până Continuare »

 

FSLI nu doreşte implicarea cadrelor didactice în procesul de recenzare a copiilor pentru clasa pregătitoare

În conformitate cu art. 3 alin. (2) din Metodologia privind cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I pentru anul şcolar 2012-2013 – Anexa nr. 1 la O.M.E.C.T.S. nr.3064/2012 (publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 62 din 25/01/2012) „În vederea cuprinderii în clasa pregătitoare şi în clasa I a tuturor copiilor care au vârsta corespunzătoare, inspectoratele şcolare judeţene (ISJ) şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale, realizează recenzarea acestora pentru fiecare dintre circumscripţiile şcolare”

Conform art. 44 alin. (3) lit. d) din aceeaşi Metodologie, comisia judeţeană/ a municipiului Bucureşti organizează şi coordonează desfăşurarea recensământului copiilor care au împlinit vârsta pentru debutul şcolar. În colaborare cu reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale, iar potrivit art. 45 alin. (2) lit.a) din metodologie, comisiile de înscriere din unităţile de învăţământ realizează recensământul copiilor din circumscripţia şcolară şi asigură informarea părinţilor referitor la prevederile legale, la procedurile şi calendarul de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare sau în clasa I.

Deşi această metodologie a fost aplicabilă pentru anul şcolar 2012-2013, în practică, inspectoratele şcolare au solicitat conducerilor unităţilor de învăţământ să dispună efectuarea recensământului copiilor de către cadrele didactice. In acest fel, au avut loc incidente regretabile, la nivelul municipiului Bucureşti, unde cadrele didactice – fără a beneficia de sprijinul organelor de poliţie – au efectuat recensământul copiilor.

Domnule ministru,

Având în vedere faptul că Metodologia privind cuprinderea elevilor în clasa pregătitoare şi clasa I, pentru anul şcolar 2013-2014 nu a fost emisă, vă rugăm să analizaţi posibilitatea eliminării din metodologie a dispoziţiilor privind efectuarea recensământului copiilor de către cadrele didactice.

Considerăm că există instituţii ale statului de unde se pot obţine datele necesare privind populaţia şcolară. Menţionăm şi faptul că nu există, în fişa postului personalului didactic, obligaţia efectuării recensământului.