Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

FSLI nu doreşte implicarea cadrelor didactice în procesul de recenzare a copiilor pentru clasa pregătitoare

În conformitate cu art. 3 alin. (2) din Metodologia privind cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I pentru anul şcolar 2012-2013 – Anexa nr. 1 la O.M.E.C.T.S. nr.3064/2012 (publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 62 din 25/01/2012) „În vederea cuprinderii în clasa pregătitoare şi în clasa I a tuturor copiilor care au vârsta corespunzătoare, inspectoratele şcolare judeţene (ISJ) şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale, realizează recenzarea acestora pentru fiecare dintre circumscripţiile şcolare”

Conform art. 44 alin. (3) lit. d) din aceeaşi Metodologie, comisia judeţeană/ a municipiului Bucureşti organizează şi coordonează desfăşurarea recensământului copiilor care au împlinit vârsta pentru debutul şcolar. În colaborare cu reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale, iar potrivit art. 45 alin. (2) lit.a) din metodologie, comisiile de înscriere din unităţile de învăţământ realizează recensământul copiilor din circumscripţia şcolară şi asigură informarea părinţilor referitor la prevederile legale, la procedurile şi calendarul de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare sau în clasa I.

Deşi această metodologie a fost aplicabilă pentru anul şcolar 2012-2013, în practică, inspectoratele şcolare au solicitat conducerilor unităţilor de învăţământ să dispună efectuarea recensământului copiilor de către cadrele didactice. In acest fel, au avut loc incidente regretabile, la nivelul municipiului Bucureşti, unde cadrele didactice – fără a beneficia de sprijinul organelor de poliţie – au efectuat recensământul copiilor.

Domnule ministru,

Având în vedere faptul că Metodologia privind cuprinderea elevilor în clasa pregătitoare şi clasa I, pentru anul şcolar 2013-2014 nu a fost emisă, vă rugăm să analizaţi posibilitatea eliminării din metodologie a dispoziţiilor privind efectuarea recensământului copiilor de către cadrele didactice.

Considerăm că există instituţii ale statului de unde se pot obţine datele necesare privind populaţia şcolară. Menţionăm şi faptul că nu există, în fişa postului personalului didactic, obligaţia efectuării recensământului.