Tăcerea Guvernului este o invitație la proteste!

Suntem profund dezamăgiți de lipsa de răspuns din partea Executivului și considerăm că aceasta este, de fapt, o invitație la noi proteste, inclusiv demararea grevei generale în educație. Guvernul României se face Continuare »

Oferta de bilete pentru odihnă și tratament pentru anul 2023

An de an, membrii noștri de sindicat beneficiază de oferta de odihnă și tratament la prețuri avantajoase. Pentru a vă procura bilete în seria dorită vă rugăm să faceți solicitarea în termenul Continuare »

FSLI şi FSE „SPIRU HARET”: Declanşăm greva generală, dacă actuala guvernare continuă să ignore problemele din educaţie!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele membrilor de sindicat ale căror drepturi și interese le apără, își exprimă nemulțumirea față de decizia coaliției care Continuare »

Federaţiile din educaţie: SALARIAȚII DIN ÎNVĂȚĂMÂNT REIAU PROTESTELE PENTRU SALARII DECENTE

  Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese Continuare »

Mesajul Președintelui FSLI cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Dragi profesori și dragi elevi, 24 Ianuarie 1859 reprezintă o bornă în istoria poporului român, prin înfăptuirea Unirii Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Când veți răsfoi paginile cărților de Continuare »

România și Republica Moldova, valori educaționale comune

Promovarea valorilor unei educații de calitate și utilizarea durabilă a patrimoniului cultural se concretizează în două dintre școlile sucevene prin intermediul unui proiect internațional-transfrontalier. În perioada 20-22 ianuarie a.c. Colegiul Național Mihai Continuare »

Membri ai ASI Suceava au protestat în fața Instituției Prefectului

Astăzi, 16 decembrie 2022, în intervalul orar 11:00-12:00, aproximativ 150 de membri ai Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava au protestat în fața Instituției Prefectului – Județul Suceava pentru: • neaplicare în integralitate Continuare »

Așteptăm soluții! Deocamdată doar discuții între Primul-ministru și sindicatele din educație

̆,.., , ̆ – ̦ ̦ – ̦, ̆ ̦ ̦ ̦̂̆̆̂, ̆ ̆ ̦ – – ̆, ̦ , , ̂ ̦ ̦ ̆̆, ̂ ̦. ̂ ̆ ̆ ̆ ̦ Continuare »

Sindicaliștii din Educație anunță proteste la nivel național

sursa: monitorulsv.ro Prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava, cu peste 7.500 de membri în județ, anunță proteste ca urmare a nemulțumirilor personalului nedidactic și auxiliar cu privire la Continuare »

Scrisoare deschisă către profesori, elevi și părinți cu ocazia Zilei Internaționale a Educației – 5 octombrie 2022

Dragi colegi, Ziua Internațională a Educației este o sărbătoare a națiunilor care înțeleg că sistemul de învățământ este unica poartă către emanciparea, dezvoltarea și consolidarea unui stat democratic. Fără educație nu putem Continuare »

 

FSLI atrage atentia asupra nerespectării prevederilor Acordului din octombrie 2014

În data de 2.02.2015, liderii federaţiilor din învăţământ au avut o întrevedere cu conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (M.E.C.S.), respectiv cu ministrul educaţiei, domnul Sorin Cîmpeanu şi cu noul secretar de stat de la învăţământul preuniversitar,domnul Vasile Şalaru. La discuţie au participat şi directori generali din cadrul M.E.C.S.şi un consilier de la Ministerul Muncii.
În cadrul acestei întâlniri, partea sindicală a atras atenţia asupra mai multor puncte din Acordul semnat de Guvern cu sindicatele din învăţământ în data de 27 octombrie 2014, care nu sunt respectate sau care trebuie soluţionate în perioada următoare. Acestea se referă la:

  • Salarizarea personalului nedidactic şi pensionarea anticipată, cerându-se şi M.E.C.S. să se implice, pentru a face împreună cu federaţiile sindicale demersuri la Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor Publice şi Parlament, în vederea rezolvării acestor probleme;
  • Necesitatea modificării Legii 63/2011 privind salarizarea personalului didactic şi auxiliar din învăţământ. Chiar dacă prin OUG 83/2014 se vor acorda două indexări în procent fix pentru toţi angajaţii, mai sunt şi alte aspecte care trebuie reglementate, cum ar fi  de exemplu posibilitatea angajării în regim de cumul;
  • Lipsa  metodologiei de decontare a navetei. S-a stabilit că luni, 9.02.2015, la ora 14.00, va avea loc o discuţie la M.E.C.S.  pe acest subiect;
  • Situaţia neclară privind deblocarea posturilor. În  teritoriu, inspectoratele şcolare solicită unităţilor de învăţământ reducerea de posturi, în condiţiile în care, conform Acordului, ar fi trebuit suplimentate 1.250 de posturi pentru personalul nedidactic şi auxiliar, de la 1 ianuarie 2015. Reprezentanţii M.E.C.S. spun că au constatat  la finalul anului 2014  că s-au făcut pe parcursul întregului an, la nivel naţional, aproximativ 4.700 de angajări de personal nedidactic şi auxiliar, iar acum s-a cerut inspectoratelor şcolare să se încadreze în numărul de posturi bugetate. S-a solicitat conducerii M.E.C.S.   să se facă, în perioada următoare, împreună cu partea sindicală, o analiză pe fiecare judeţ privind aceste angajări;
  • S-a solicitat, de asemenea, demararea în cel mai scurt timp a discuţiilor privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale.

Conducerea M.E.C.S. s-a angajat că se va respecta prevederea din Acord în ceea ce priveşte programele şcolare.

Liderii sindicali au ridicat şi alte probleme în cadrul întâlnirii din data de 2 februarie:

  • ROFUIP-ul, publicat în M.O. în data de 13 ianuarie 2015, prezintă unele lacune şi se impune remediarea acestora. S-a convenit ca luni, 9.02.2015, să înceapă la M.E.C.S.  discuţii în acest sens;
  • Există articole în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate  Învăţământ Preuniversitar  care sunt încălcate şi am solicitat o întâlnire pentru a găsi soluţii de rezolvare;
  • Există în sistem nereguli în ceea ce priveşte calculul drepturilor salariale obţinute prin sentinţe judecătoreşti. Reprezentanţii M.E.C.S. au afirmat că vor face în perioada imediat următoare verificări la toate unităţile de învăţământ pentru a identifica şi remedia neregulile.
  • Totodată, am convenit împreună cu ministrul demararea procedurilor pentru desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea posturile de conducere de la inspectoratele şcolare, C.C.D.-uri şi unităţile de învăţământ. Conform angajamentului ministrului educaţiei, în luna martie va avea loc concursul pentru ocuparea funcţiile de conducere de la inspectoratele şcolare şi C.C.D.-uri, după care cele din unităţile de învăţământ.