Valabilitatea voucherelor de vacanță s-a prelungit cu un an

S-a emis Ordonanța de urgență privind modalitatea de emitere și prelungirea valabilității voucherelor de vacanță, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Descarcă OUG. Continuare »

Declarațiile Vicepremierului Raluca Turcan provoacă haos în educație!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că Vicepremierul Raluca Turcan a dat dovadă de totală lipsă de profesionalism ieșind în spațiul public cu declarații de presă care nu au făcut decât să Continuare »

MEC are obligația de a dispune măsuri unitare la nivel național

În condițiile declarării a stării de urgență la nivel național, generată de pandemia de COVIT-19, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a solicitat Ministerului Educației și Cercetării, prin Adresa nr. 221 din 20.03.2020, Continuare »

Mesajul președintelui FSLI către toți angajații din sistemul de învățământ

Dragi colegi, România traversează o perioadă dificilă, pe care o resimte fiecare dintre noi. Știm că există îngrijorare și foarte mult stres. Știm că vă întrebați cum vom putea face față situației Continuare »

Ministerul Educației și Cercetării trebuie să oblige inspectoratele și directorii să nu mai cheme angajații din învățământ la lucru!

Este o situație de urgență națională, iar populația trebuie protejată! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că protejarea oamenilor în fața COVID – 19, prin toate măsurile care pot fi dispuse, este Continuare »

 

FSLI atrage atentia asupra nerespectării prevederilor Acordului din octombrie 2014

În data de 2.02.2015, liderii federaţiilor din învăţământ au avut o întrevedere cu conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (M.E.C.S.), respectiv cu ministrul educaţiei, domnul Sorin Cîmpeanu şi cu noul secretar de stat de la învăţământul preuniversitar,domnul Vasile Şalaru. La discuţie au participat şi directori generali din cadrul M.E.C.S.şi un consilier de la Ministerul Muncii.
În cadrul acestei întâlniri, partea sindicală a atras atenţia asupra mai multor puncte din Acordul semnat de Guvern cu sindicatele din învăţământ în data de 27 octombrie 2014, care nu sunt respectate sau care trebuie soluţionate în perioada următoare. Acestea se referă la:

  • Salarizarea personalului nedidactic şi pensionarea anticipată, cerându-se şi M.E.C.S. să se implice, pentru a face împreună cu federaţiile sindicale demersuri la Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor Publice şi Parlament, în vederea rezolvării acestor probleme;
  • Necesitatea modificării Legii 63/2011 privind salarizarea personalului didactic şi auxiliar din învăţământ. Chiar dacă prin OUG 83/2014 se vor acorda două indexări în procent fix pentru toţi angajaţii, mai sunt şi alte aspecte care trebuie reglementate, cum ar fi  de exemplu posibilitatea angajării în regim de cumul;
  • Lipsa  metodologiei de decontare a navetei. S-a stabilit că luni, 9.02.2015, la ora 14.00, va avea loc o discuţie la M.E.C.S.  pe acest subiect;
  • Situaţia neclară privind deblocarea posturilor. În  teritoriu, inspectoratele şcolare solicită unităţilor de învăţământ reducerea de posturi, în condiţiile în care, conform Acordului, ar fi trebuit suplimentate 1.250 de posturi pentru personalul nedidactic şi auxiliar, de la 1 ianuarie 2015. Reprezentanţii M.E.C.S. spun că au constatat  la finalul anului 2014  că s-au făcut pe parcursul întregului an, la nivel naţional, aproximativ 4.700 de angajări de personal nedidactic şi auxiliar, iar acum s-a cerut inspectoratelor şcolare să se încadreze în numărul de posturi bugetate. S-a solicitat conducerii M.E.C.S.   să se facă, în perioada următoare, împreună cu partea sindicală, o analiză pe fiecare judeţ privind aceste angajări;
  • S-a solicitat, de asemenea, demararea în cel mai scurt timp a discuţiilor privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale.

Conducerea M.E.C.S. s-a angajat că se va respecta prevederea din Acord în ceea ce priveşte programele şcolare.

Liderii sindicali au ridicat şi alte probleme în cadrul întâlnirii din data de 2 februarie:

  • ROFUIP-ul, publicat în M.O. în data de 13 ianuarie 2015, prezintă unele lacune şi se impune remediarea acestora. S-a convenit ca luni, 9.02.2015, să înceapă la M.E.C.S.  discuţii în acest sens;
  • Există articole în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate  Învăţământ Preuniversitar  care sunt încălcate şi am solicitat o întâlnire pentru a găsi soluţii de rezolvare;
  • Există în sistem nereguli în ceea ce priveşte calculul drepturilor salariale obţinute prin sentinţe judecătoreşti. Reprezentanţii M.E.C.S. au afirmat că vor face în perioada imediat următoare verificări la toate unităţile de învăţământ pentru a identifica şi remedia neregulile.
  • Totodată, am convenit împreună cu ministrul demararea procedurilor pentru desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea posturile de conducere de la inspectoratele şcolare, C.C.D.-uri şi unităţile de învăţământ. Conform angajamentului ministrului educaţiei, în luna martie va avea loc concursul pentru ocuparea funcţiile de conducere de la inspectoratele şcolare şi C.C.D.-uri, după care cele din unităţile de învăţământ.