Tăcerea Guvernului este o invitație la proteste!

Suntem profund dezamăgiți de lipsa de răspuns din partea Executivului și considerăm că aceasta este, de fapt, o invitație la noi proteste, inclusiv demararea grevei generale în educație. Guvernul României se face Continuare »

Oferta de bilete pentru odihnă și tratament pentru anul 2023

An de an, membrii noștri de sindicat beneficiază de oferta de odihnă și tratament la prețuri avantajoase. Pentru a vă procura bilete în seria dorită vă rugăm să faceți solicitarea în termenul Continuare »

FSLI şi FSE „SPIRU HARET”: Declanşăm greva generală, dacă actuala guvernare continuă să ignore problemele din educaţie!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele membrilor de sindicat ale căror drepturi și interese le apără, își exprimă nemulțumirea față de decizia coaliției care Continuare »

Federaţiile din educaţie: SALARIAȚII DIN ÎNVĂȚĂMÂNT REIAU PROTESTELE PENTRU SALARII DECENTE

  Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese Continuare »

Mesajul Președintelui FSLI cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Dragi profesori și dragi elevi, 24 Ianuarie 1859 reprezintă o bornă în istoria poporului român, prin înfăptuirea Unirii Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Când veți răsfoi paginile cărților de Continuare »

România și Republica Moldova, valori educaționale comune

Promovarea valorilor unei educații de calitate și utilizarea durabilă a patrimoniului cultural se concretizează în două dintre școlile sucevene prin intermediul unui proiect internațional-transfrontalier. În perioada 20-22 ianuarie a.c. Colegiul Național Mihai Continuare »

Membri ai ASI Suceava au protestat în fața Instituției Prefectului

Astăzi, 16 decembrie 2022, în intervalul orar 11:00-12:00, aproximativ 150 de membri ai Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava au protestat în fața Instituției Prefectului – Județul Suceava pentru: • neaplicare în integralitate Continuare »

Așteptăm soluții! Deocamdată doar discuții între Primul-ministru și sindicatele din educație

̆,.., , ̆ – ̦ ̦ – ̦, ̆ ̦ ̦ ̦̂̆̆̂, ̆ ̆ ̦ – – ̆, ̦ , , ̂ ̦ ̦ ̆̆, ̂ ̦. ̂ ̆ ̆ ̆ ̦ Continuare »

Sindicaliștii din Educație anunță proteste la nivel național

sursa: monitorulsv.ro Prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava, cu peste 7.500 de membri în județ, anunță proteste ca urmare a nemulțumirilor personalului nedidactic și auxiliar cu privire la Continuare »

Scrisoare deschisă către profesori, elevi și părinți cu ocazia Zilei Internaționale a Educației – 5 octombrie 2022

Dragi colegi, Ziua Internațională a Educației este o sărbătoare a națiunilor care înțeleg că sistemul de învățământ este unica poartă către emanciparea, dezvoltarea și consolidarea unui stat democratic. Fără educație nu putem Continuare »

 

Federaţiile din educaţie: SALARIAȚII DIN ÎNVĂȚĂMÂNT REIAU PROTESTELE PENTRU SALARII DECENTE

 

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, vor organiza miercuri, 1 februarie 2023, începând cu ora 12.00, pichetarea sediului Guvernului. La protest participă aproximativ 1000 de membri de sindicat.

Acțiunea urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar și personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă. Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1800-2300 de lei, iar creșterea inflației (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creșterea prețurilor la produsele de bază și la utilități au condus la creșterea gradului de sărăcire.

În ceea ce privește salarizarea personalului didactic, nivelul salariilor stabilite de Legea-cadru nr.153/2017 pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar și superior nu reflectă importanța socială a muncii depuse de cadrele didactice.

Atragem atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educațional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puțini tineri aleg să profeseze în sistemul de învățământ, iar cei aflați la sfârșit de carieră aleg să se pensioneze.

Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situație revoltătoare: se constată o creștere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual.

Nici la ora actuală, personalul didactic și nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condițiile de muncă. Mai mult, deși sunt numeroase situații când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariații nu sunt remunerați pentru munca suplimentară depusă, deși acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă.

În acest context, federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior, consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ. De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații.