Istoria ne-a dat o lecție pe care nu am învățat-o: Educația nu trebuie să mai fie politizată!

Astăzi se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Este unul dintre momentele pe care îl celebrăm în fiecare an, pentru că, Continuare »

Controalele din școli realizate de ministrul Educației trebuie să respecte legea, dincolo de intenția bună a acestor verificări!

Zilele trecute ministrul educației, doamna Monica Anisie, a vizitat inopinat, alături de jurnaliști, două unități de învățământ din județul Ialomița, pentru a vedea cu ce greutăți se confruntă învățământul românesc. Controalele au Continuare »

Incertitudini și promisiuni în cadrul Comisiei de dialog social de pe lângă MEC

În data de 15 ianuarie 2020, a avut loc ședința Comisiei de Dialog social de la nivelul MEC, în cadrul căreia s-au discutat următoarele proiecte de acte normative care vizează învățământul preuniversitar: Continuare »

Peste 100 de cadre didactice nu au fost plătite pentru munca prestată în sistem de plata cu ora

Sursa: obiectivdesuceava.ro Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava estimează că peste 100 de profesori încadrați la plata cu ora nu și-au primit drepturile bănești aferente muncii prestate în luna decembrie. Datele primite până Continuare »

 

Demersurile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ se concretizează

Prevedere a programului de guvernare actual, modificarea Legii Educației Naționale începe printr-o Ordonanță de Guvern. Știam că sâmbătă, 28 iunie 2014, Guvernul urma să adopte ordonanța care aduce modificări la LEN, dar a făcut-o mai devreme, adică azi, 26 iunie2014.

Nu știm care e conținutul acestei ordonanțe, dar demersurile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ se concretizează.

E bine dar nu suficient!

Posibilitatea pensionării anticipate e bună, dar nu știm care vor fi condițiile acordării ei. Credem că uzura psihică e primordială și nu vreo condiție de grad, fidelitate sau performanță;  Reducerea normei de predare pentru profesorii cu gradul I și 25 ani vechime de la 18 la 16 ore nu trebuie să privelegieze dreptul cadrului didactic la plata orelor suplimentare; Nu știm care va fi procedura de alegere a directorului școlii, dar considerăm că trebuie să aibă „avizul” Consiliului profesoral pentru a paticipa la concurs și tot Consiliul profesoral să-l poată demită.

Sunt o parte din măsuri luate târziu de Guvern în lipsa unei Legi a Educație Naționale ancorate într-o strategie de dezvoltare pe termen lung a educației.

Dacă toate se pot rezolva prin OG, mai vrem:

  • respectarea legii adică acordarea a 6% din PIB pentru educație;
  • acordarea sporului de vechime legal personalului nedidactic;
  • plata integrală a sentințelor judecătorești;
  • metodologie pentru acordarea sporului pentru condiții deosebite;
  • decontarea navetei;
  • debirocratizare.