Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Demers al FSLI în problema pensionării

Ca urmare a numeroaselor demersuri întreprinse de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ în ultima săptămână, în vederea rezolvării problemelor generate de art. 18 din Legea nr. 7/2017 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, conform căruia: „Indicele de corectje prevăzut la art. 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1.14 până la data de 30 iunie 2017 şi de 1.05 începând cu 1 iulie 2017″, în principal la nivelul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), astăzi 20.06.2017, Plenul Camerei Deputaţilor (camera decizională), cu majoritate de voturi (231 voturi pentru) a aprobat la propunerea reprezentanţilor CNPP, un proiect de lege (nr. 489/2015) conform căruia indicele de corecţie determinat la art. 170 din Legea nr. 263/2010 este de 1.14 pe parcursul anului 2017. Reprezentanţii CNPP, prezenţi la şedinţa Camerei Deputaţilor, au propus acest amendament având în vedere şi problemele cadrelor didactice care, conform Legi 1/2011, nu se pot pensiona în cursul anului şcolar, situaţie sesizata de F.S.L.I. Coborârea indicelui de corecţie la 1.05 începând cu data de 1 iulie 2017 ar fi condus la pierderea unor sume consistente pentru cei care se pensionau după această data. Proiectul de lege urmează a fi transmis Preşedintelui României spre promulgare. Menţinerea indicelui de corecţie la valoarea de 1.14, pe parcursul întregului an 2017, va determina menţinerea valorii punctului de pensie așa cum este prevăzută în Programul de Guvernare respective in OUG. 2/2017.

În aceste condiţii, ţinând cont de aceste modificări legislative, membrii de sindicat trebuie să știe că NU MAI ESTE OBLIGATORIU SĂ DEPUNĂ CERERILE DE PENSIONARE ÎN TIMPUL ANULUI ŞCOLAR, urmând să rămână valabile cererile de pensionare depuse la nivelul unităţilor de învăţământ, în luna ianuarie 2017, conform calendarului mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar, prevăzut în Anexa nr. 19 la Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare, aprobată prin O.M.E.N.C.Ş. nr. 5739/2016, cu modificările ulterioare. În acest fel, cadrele didactice care urmează să se pensioneze începând cu 1 septembrie 2017 îşi vor putea efectua integral concediul de odihnă care li se cuvine pentru anul şcolar 2016-2017. În acest, fel dispare şi problema diminuării cuantumului îndemnizaţiei de concediului de odihnă aferent anului şcolar 2016-2017, ca urmare a încetării contractului de muncă în timpul anului şcolar.

Cererile deja înregistrate la casele teritoriale de pensii pot fi retrase de către cei care doresc să-si primească integral banii pentru concediul de odihnă aferent anului şcolar 2016-2017.