Istoria ne-a dat o lecție pe care nu am învățat-o: Educația nu trebuie să mai fie politizată!

Astăzi se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Este unul dintre momentele pe care îl celebrăm în fiecare an, pentru că, Continuare »

Controalele din școli realizate de ministrul Educației trebuie să respecte legea, dincolo de intenția bună a acestor verificări!

Zilele trecute ministrul educației, doamna Monica Anisie, a vizitat inopinat, alături de jurnaliști, două unități de învățământ din județul Ialomița, pentru a vedea cu ce greutăți se confruntă învățământul românesc. Controalele au Continuare »

Incertitudini și promisiuni în cadrul Comisiei de dialog social de pe lângă MEC

În data de 15 ianuarie 2020, a avut loc ședința Comisiei de Dialog social de la nivelul MEC, în cadrul căreia s-au discutat următoarele proiecte de acte normative care vizează învățământul preuniversitar: Continuare »

Peste 100 de cadre didactice nu au fost plătite pentru munca prestată în sistem de plata cu ora

Sursa: obiectivdesuceava.ro Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava estimează că peste 100 de profesori încadrați la plata cu ora nu și-au primit drepturile bănești aferente muncii prestate în luna decembrie. Datele primite până Continuare »

 

Declaratia de sprijin a FSLI pentru colegii din Grecia

Federația Sindicatelor Libere din învățământ, cea mai mare federatie a sindicatelor profesorilor din România, reprezentând 197.000 de cadre didactice și angajați din învățământ, afiliată la Internationala Educatiei, dorește să-și exprime nemulțumirea profundă cu privire la acțiunea fără precedent a Guvernului elen, care consideră ilegale și anticonstituționale actiunile de protest ale profesorilor greci  şi care a luat în considerare emiterea unui ordin de mobilizare civilă sub pretextul că se perturbă examenele elevilor.

Știm că, în conformitate cu legislația elenă, guvernul poate mobiliza cu forța lucrătorii în caz de nesupunere civilă, dezastre naturale sau în caz de risc pentru sănătatea publică. Dar este incredibil și inacceptabil ca în Grecia, țară în care a luat naştere conceptul de democrație, un guvern poate acționa împotriva libertății de exprimare, a dreptului la muncă și la o viață decentă a propriilor cetățeni!

Noi înțelegem că în încercarea de a arăta creditorilor străini că ţara adoptă reforme nepopulare, Guvernul dvs. vrea să invoce legea de urgență pentru a forța greviștii să se întoarcă la locul de muncă, dar în numele cadrelor didactice din România vrem să condamnăm cu fermitate orice act anti-democratic, anti-social sau impotriva sindicatelor, promovat de un guvern care nu asigură condiții decente de muncă și de viață cetățenilor săi, și care încalcă toate convențiile internaționale la care țara a aderat.
În acest context, FSLI România,

1. reamintește Guvernului elen puternicul angajament pe care si l-a asumat pentru a promova și realiza strategia UE 2020;

2. solicită Guvernului elen să re-lanseze dialogul cu sindicatele din sectorul educației;

3. își reafirmă sprijinul deplin pentru profesorii greci și sindicatele din învăţământul primar și secundar.

Simion HANCESCU,

Președinte, Federația Sindicatelor Libere din Invatamant

ROMÂNIA