Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Declaratia de sprijin a FSLI pentru colegii din Grecia

Federația Sindicatelor Libere din învățământ, cea mai mare federatie a sindicatelor profesorilor din România, reprezentând 197.000 de cadre didactice și angajați din învățământ, afiliată la Internationala Educatiei, dorește să-și exprime nemulțumirea profundă cu privire la acțiunea fără precedent a Guvernului elen, care consideră ilegale și anticonstituționale actiunile de protest ale profesorilor greci  şi care a luat în considerare emiterea unui ordin de mobilizare civilă sub pretextul că se perturbă examenele elevilor.

Știm că, în conformitate cu legislația elenă, guvernul poate mobiliza cu forța lucrătorii în caz de nesupunere civilă, dezastre naturale sau în caz de risc pentru sănătatea publică. Dar este incredibil și inacceptabil ca în Grecia, țară în care a luat naştere conceptul de democrație, un guvern poate acționa împotriva libertății de exprimare, a dreptului la muncă și la o viață decentă a propriilor cetățeni!

Noi înțelegem că în încercarea de a arăta creditorilor străini că ţara adoptă reforme nepopulare, Guvernul dvs. vrea să invoce legea de urgență pentru a forța greviștii să se întoarcă la locul de muncă, dar în numele cadrelor didactice din România vrem să condamnăm cu fermitate orice act anti-democratic, anti-social sau impotriva sindicatelor, promovat de un guvern care nu asigură condiții decente de muncă și de viață cetățenilor săi, și care încalcă toate convențiile internaționale la care țara a aderat.
În acest context, FSLI România,

1. reamintește Guvernului elen puternicul angajament pe care si l-a asumat pentru a promova și realiza strategia UE 2020;

2. solicită Guvernului elen să re-lanseze dialogul cu sindicatele din sectorul educației;

3. își reafirmă sprijinul deplin pentru profesorii greci și sindicatele din învăţământul primar și secundar.

Simion HANCESCU,

Președinte, Federația Sindicatelor Libere din Invatamant

ROMÂNIA