Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Cronică de Cenaclu

În data de 02 aprilie anul curent, s-a desfășurat o nouă ședință a cenaclului literar sub patronatul și în interiorul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava. La această ședință, profesorul Valeriu Avramia și-a prezentat volumul „Valorificarea mărturiilor veteranilor de război din Bosanci în orele de consiliere și orientare”, apărut în 2015, la editura George Tofan.

Așa cum universitarul Mihai Lazăr, în „Cuvânt înainte” face un elogiu autorului care aduce în aria istoriei, pe lângă sursele clasice de cercetare și interviul, interviu cu oameni ce au parcurs, fiind participanți, evenimente de excepție. Ca mijloc, interviul este un instrument al sociologiei dacă vreți, al stării națiunii. În acest caz devine un instrument particular, ce evidențiază elemente particulare survenite din construcția subiectivă a fiecărui intervievat, cu axare pe evenimentul crucial din viața fiecăruia în război. O „istorie vie”, cum o numește domnul Mihai Lazăr, o istorie a participării. Pe această dominantă se dezvoltă acolade ale posibilului, probabilului cu deschideri sociale, politice, literare sau aforistice. Din păcate, astfel de mărturisitori ale unor evenimente cruciale (al doilea război mondial). Tocmai de aceea, aceștia cât mai sunt, trebuie așezați în mijlocul comunității, pentru că ei sunt și trebuie să rămână modele.

Prin ei, ființa poporului a mai putut fi vindecată de consecințele pactului Ribbentrop-Molotov.

A luat cuvântul profesorul Gheorghe Solcan, profesorul Giani Leonte și mai jos semnatul, care au evidențiat parte din cele expuse în această „Cronică de Cenaclu”, dar și inspirația de excepție a autorului, profesor Valeru Avrămia, în recuperarea acelor fragmente de viață trăite într-o traumatizantă experiență, la limita existenței, fără a le denatura umanitatea.

S-a convenit ca pe 29 aprilie anul curent, de ziua veteranilor, la Bosanci, să fie lansată cartea, sub egida și organizarea Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava.

Profesor C. Cernica