Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Cifrele analizei ministrului de Interne arată dezastrul din educație

Trebuie să aibă loc tragedii, ca în sănătate, pentru ca Guvernul să investească în învățământ?

4.000 de clădiri, dintr-un total de peste 25.000 în care funcţionează unităţi școlare, fără autorizație de la ISU, 14 unități de învățământ fără căldură în toiul iernii, 538 de microbuze școlare defecte și peste 11 mii de unități școlare care nu au pază și protecție, sunt date anunțate recent de ministrul de interne. Acestea sunt o parte a cifrelor care atestă subfinanțarea cronică a sistemului de învățământ din România, dar și dezinteresul față de acest sistem din partea guvernelor care s-au succedat în ultimii 30 de ani la conducerea țării.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a atras anual atenția asupra dezastrului din educație, generat de subfinanțare și a cerut în nenumărate rânduri ca Executivul să aloce fondurile necesare prin care elevii și cadrele didactice să beneficieze de condiții decente în unitățile de învățământ. Aceste cifre, pe care le-a făcut publice ministrul de Interne, Lucian Bode, nu trebuie să fie o surpriză pentru nimeni, pentru că ele se rostogolesc de la un an școlar la altul.

Le atragem și acum atenția membrilor Executivului, dar și parlamentarilor României asupra realității sistemului de educație, care reprezintă un tablou mult mai sumbru, decât reiese din aceste date. Vă reamintim, pe această cale, faptul că avem peste 800 de  școli cu toalete în curte sau fără apă curentă și sistem de canalizare; unități de învățământ care funcționează în clădiri care nu au mai fost reabilitate de ani întregi sau care au laboratoare de fizică, informatică sau chimie, în care dotările sunt zero sau nu au conexiune la internet; grădinițe care folosesc mobilier școlar vechi sau care nu au materiale didactice moderne sau biblioteci școlare care nu au mai primit fonduri noi de carte de ani de zile. Adăugăm aici și insuficiența personalului nedidactic sau didactic auxiliar în multe dintre școli sau suprapopularea claselor unde sunt chiar și peste 35 de  elevi.

„Investițiile în educație nu sunt un moft, sunt obligatorii în multe dintre școli. Vă închipuiți ce înseamnă lipsa autorizației ISU, în condițiile în care am asistat la tragedii în spitale care erau în aceeași situație? Sau cât de periculoase sunt microbuzele școlare fără sistem de frânare sau cu alte defecțiuni tehnice? Trebuie să apară  tragedii și în sistemul de educație, pentru ca lucrurile să fie luate în serios? Cine poartă responsabilitatea aceasta pe umeri, pentru că acum nu vedem decât acțiuni demonstrative – publicăm cifre, ne fălim că facem analize și rapoarte, ieșim în fața presei și apoi anunțăm că bugetul nu permite în niciun an investiții în acest sector de activitate. Există și surse alternative pentru a se face investiții în educație, în afara bugetului de stat, așa cum este PNRR care are un buget de aproximativ 30 de miliarde de euro. Un guvern interesat de soarta învățământului ar trebui să solicite ca peste 10% din această sumă să fie direcționată către educație și nu 3%, cât a propus Guvernul Orban. Datele anunțate de ministrul de Interne vin în momentul când este creionat Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul acesta, iar neoficial se vorbește despre faptul că educația ar urma să primească aproximativ 2,5% din PIB de la bugetul de stat. Un asemenea buget ar îndepărta România de țările  membre ale UE, țări unde se alocă, în medie, aproximativ 5% din PIB pentru educație și ar consolida drumul „glorios” al României către lumea a treia!„, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.