Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Cazul de vandalism din Giurgiu este șocant! Cerem Ministerului Educației Naționale măsuri urgente!

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită Ministerului Educației Naționale măsuri urgente privind creșterea numărului de psihologi școlari, dar și introducerea pazei și protecției în unitățile de învățământ din întreaga țară. Cazul grav care s-a petrecut în școala din Clejani, județul Giurgiu, unde trei copii au vandalizat întreaga clădire, este ceva greu de conceput.

Imaginile cu școala vandalizată din Clejani, județul Giurgiu sunt greu de descris, așa cum este greu de conceput că trei elevi, cu vârste sub 10 ani, au fost capabili să distrugă totul în calea lor. Sălile de clasă și holurile au fost devastate, iar școala nu poate fi, în acest moment, folosită, autoritățile făcând eforturi ca până la data de 20 septembrie să o reabiliteze, pentru a putea fi reluate cursurile.

Acest caz de o gravitate extremă ne arată, încă o dată, faptul că în toate unitățile de învățământ avem nevoie urgentă de psihologi școlari care să depisteze din timp astfel de comportamente și să poată interveni. Prin urmare, cerem Ministerul Educației Naționale și Guvernului României să adopte de urgență un act normativ prin care să fie mărit numărul de consilieri școlari în toate unitățile de învățământ.

Totodată, cerem autorităților să aplice legislația în vigoare și să asigure paza și protecția unităților de învățământ. Dacă, cel puțin aceste două condiții ar fi fost respectate, în acest moment, nu ne-am fi confruntat cu un astfel de caz de vandalism, extrem de grav.

„Este un caz extrem de grav, iar cei care trebuie să intervină în acest moment sunt polițiștii care, cu siguranță, au deschis o anchetă. Lucrurile nu trebuie lăsate așa, pentru că cineva trebuie tras la răspundere, cineva trebuie să plătească pentru daunele provocate, așa cum trebuie făcută și o anchetă socială în familiile copiilor. Plecând de la acest caz, reamintesc faptul că avem o legislație în vigoare care nu se aplică. Autoritățile locale sunt cele care ar trebui să asigure paza și protecția în unitățile de învățământ, dar din rațiuni financiare această lege este încălcată, ceea ce transformă unitățile de învățământ în spații vulnerabile. Nu ne puteam închipui că trei copii, cu vârstele între 8 și 10 ani, puteau să lase așa ceva în urma lor: întreaga școală este distrusă ca după un atac mafiot. Vă dați seama unde am ajuns? Explicația copiilor, că s-au enervat și că au reacționat cum au văzut într-un joc pe calculator, trebuie să fie semnalul pentru toată lumea că acest gen de copii au nevoie urgentă de intervenția specialiștilor. Trebuie să înțelegem ce se întâmplă cu ei, care este rolul familiei, de ce nimeni nu a intuit măcar că ar avea o predispoziție la astfel de fapte violente sau că este un comportament care răspunde la o situație-șoc. Oricum ar fi, psihologii școlari sunt o mare necesitate în unitățile de învățământ din România. Guvernul României trebuie să aplice urgent un plan de intervenție, mai ales că ne confruntăm din ce în ce mai des cu astfel de cazuri de violență în educație”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.