Istoria ne-a dat o lecție pe care nu am învățat-o: Educația nu trebuie să mai fie politizată!

Astăzi se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Este unul dintre momentele pe care îl celebrăm în fiecare an, pentru că, Continuare »

Controalele din școli realizate de ministrul Educației trebuie să respecte legea, dincolo de intenția bună a acestor verificări!

Zilele trecute ministrul educației, doamna Monica Anisie, a vizitat inopinat, alături de jurnaliști, două unități de învățământ din județul Ialomița, pentru a vedea cu ce greutăți se confruntă învățământul românesc. Controalele au Continuare »

Incertitudini și promisiuni în cadrul Comisiei de dialog social de pe lângă MEC

În data de 15 ianuarie 2020, a avut loc ședința Comisiei de Dialog social de la nivelul MEC, în cadrul căreia s-au discutat următoarele proiecte de acte normative care vizează învățământul preuniversitar: Continuare »

Peste 100 de cadre didactice nu au fost plătite pentru munca prestată în sistem de plata cu ora

Sursa: obiectivdesuceava.ro Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava estimează că peste 100 de profesori încadrați la plata cu ora nu și-au primit drepturile bănești aferente muncii prestate în luna decembrie. Datele primite până Continuare »

 

Astăzi, 23.05.2013, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu, a participat la ședința Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Finanțelor Publice

Domnul Simion Hancescu a abordat, printre altele, problema insuficienței fondurilor pentru acoperirea integrală a salariilor personalului din învățământ pentru anul 2013. Această situație se întâlnește la o bună parte a unităților de învățământ.

Președintele FSLI a atras atenția că problema este generată de modul greșit de calculare a costului standard per elev. Nu se ține cont că, din motive obiective, sunt și școli cu un număr mai mic de elevi la clasă. Așa se explică faptul că sunt unități de învățământ care au surplus la cheltuielile de personal și altele care au deficit.

“Singura soluție, care s-a aplicat și în anii trecuți, este aceea de a se modifica Legea Bugetului de Stat pentru anul 2013, în sensul de a exista posibilitatea transferului de fonduri de la unitățile de învățământ cu surplus la cele cu deficit, pentru că altfel unitățile de învățământ cu surplus financiar vor returna acest surplus la bugetul de stat, în timp ce la celelalte unități, salariații nu-și vor primi salariile pentru lunile octombrie și noiembrie”, a explicat domnul Hancescu.

Reprezentanții Ministerului de Finanțe și-au luat angajamentul că, la rectificarea bugetară de la finalul lunii iulie, vor soluționa această problemă, în sensul de a crea posibilitatea transferării banilor de la unitățile cu surplus către cele care au deficit la capitolul “cheltuieli de personal”.