Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Apel către Ministerul Sănătăţii: Elevii ar trebui să facă orele de educaţie fizică fără mască!

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „ALMA MATER” consideră că măsura impusă de Ministerul Sănătăţii de a obliga elevii să poarte mască la orele de educaţie fizică este excesivă şi susţin propunerea Ministerului Educaţiei de a fi eliminată această interdicţie.

Este inexplicabil faptul că, atunci când s-au stabilit măsurile prin ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au afirmat că s-au inspirat din deciziile luate de alte ţări, nu însă şi în ceea ce priveşte purtarea măştilor de către elevi la orele de educaţie fizică. Şi atunci, şi în prezent, elevii din majoritatea ţărilor membre UE nu sunt obligaţi să poarte mască la orele de educaţie fizică. Greşesc specialiştii din aceste ţări sau noi avem o problemă?!

Se pune întrebarea: când este mai mare riscul transmiterii coronavirusului, atunci când elevii îşi petrec timpul liber în mall-uri, în staţiuni, în mijloacele de transport în comun sau la orele de educaţie fizică, păstrând distanţa corespunzătoare?

Semnatarii acestui comunicat consideră că, după o perioadă atât de îndelungată în care elevii au stat departe de şcoală, orele de educaţie fizică, acolo unde există condiţii optime de desfăşurare a acestora, sunt mai mult decât binevenite dacă se fac fără mască şi reprezintă o revigorare fizică şi psihică.

Mai mult, oficialii din Ministerul Sănătăţii ar trebui să ţină cont de riscurile la care sunt expuşi elevii care fac orele de educaţie fizică cu masca pe faţă, având în vedere că masca afectează capacitatea de efort, iar hiperventilaţia pe o durată mai mare de 15 minute cu masca pe faţă nu este indicată, după cum arată specialiştii.

Orele de educaţie fizică se pot organiza, astfel încât să fie evitate sporturile de echipă în spaţiile închise, acestea putând să se desfăşoare în aer liber, pe terenuri de sport corespunzătoare şi cu păstrarea distanţei. Elevilor li se poate impune să poarte mască atunci când se deplasează către şi de la locul de desfăşurare a activităţilor fizice şi până la momentul începerii orei, precum şi după finalizarea orei.

Avem ferma convingere că profesorii de educaţie fizică sunt capabili să-şi organizeze orele, în aşa fel încât să reducă la minimum riscul ca elevii să contacteze virusul.

Descarcă comunicatul aici (*.pdf)