Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Adrese către Consiliile locale privind punerea în plată a dobânzilor

În data de 22 noiembrie 2016, în intervalul orar 9:00 – 12:30, la sediul M.E.N.C.Ș., o delegație a FSLI, a luat parte la o serie de întâlniri care au avut drept țintă rezolvarea unora dintre problemele cu care se confruntă salariații din învățământul preuniversitar românesc.

La Ministerul Educației s-a discutat cu domnul Vlad Laurențiu – Secretar de Stat, cu domnul Păunică Mihai – Director General, și cu doamna Anisie Monica Cristina – Secretar de Stat.

Principalele subiecte:

  • asigurarea sumelor necesare plății salariilor pentru trimestrul al IV-lea al anului calendaristic 2016;
  • cuprinderea în bugetul de stat pentru anul 2017 a sumelor necesare pentru plata ultimelor tranșe din drepturile salariale obținute prin sentințe judecătorești;
  • rezolvarea problemei plății dobânzilor prin cea de-a două rectificare bugetară din 2016;
  • concluzii pe tema concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de director/director adjunct din 2016; propuneri de modificare a metodologiei în perspectiva organizării și desfășurării viitorului concurs. 

Apoi, între 13:30-15:30, alături de peste 120 de profesori din județele Argeş, Bacău, Buzău, Călăraşi, Constanța, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Suceava, Vaslui, Vrancea şi Bucureşti, membri ai sindicatelor afiliate la F.S.L.I., am participat la pichetarea sediului Ministerului Finanţelor Publice în încercarea de a-i convinge pe cei care conduc acest minister să aloce sumele necesare pentru plata dobânzilor penalizatoare pe care, în numele membrilor lor, sindicatele din învățământ le-au câştigat în instanţele judecătorești.

Din păcate, aceste întâlniri mi-au lăsat un gust amar întrucât au scos în evidență (oare mai era nevoie?) lipsa de interes a factorilor decizionali pentru problemele colegilor noștri și faptul că în această perioadă sunt mult mai concentrați pe alte subiecte. Spun acest lucru pentru că, deși ne-a văzut încă de când a sosit la birou, domnului Secretar de Stat Vlad i-au trebuit 90 de minute pentru a-și face timp pentru noi, în timp ce la Ministerul Finanţelor Publice nu s-a găsit nimeni, ministrul, secretar, subsecretar de stat sau măcar vreun director, care să stea de vorbă cu noi pentru a vedea care sunt problemele pentru rezolvarea cărora eram acolo, stând în frig două ore.

Așa cum știți, Guvernul României a aprobat astăzi, miercuri, 23 noiembrie 2016, a II-a rectificare pe anul în curs. La bugetele locale au fost alocate 1,7 miliarde de lei, sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor autorităților administrației publice locale. Banii vor fi folosiți astfel:

  • 170 milioane lei pentru cheltuieli de personal aferente unităţilor de învățământ preuniversitar;
  • 938.3 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale; Deși sumele par la prima vedere destul de mari, ne exprimăm rezerva că autoritățile locale vor reuși să facă plăți pentru hotărârile judecătorești chiar dacă vor manifesta bunăvoință.

Deși ieri am fost asigurați că există un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului care ar fi trebuit aprobată în ședința de lucru a Executivului pentru a rezolva și problema plății dobânzilor, se pare că astăzi, pretextând lipsa de fonduri, primul-ministru nu a consimțit ca în textul documentului amintit să se facă vreo referire la rectificarea bugetară pentru alocarea sumelor necesare plății dobânzilor în învățământ. La nivelul județului Suceava vom face adrese către toate consiliile locale prin care le vom solicita să facă plata către cadrele didactice care dispun de sentințe definitive. 

Ni s-a promis, în termeni fermi, că săptămâna viitoare, printr-o nouă Ordonanța de urgență, salariile diminuate ale contabililor și secretarilor vor reveni la nivelul din luna iulie 2016.

Președinte ASI Suceava,
Giani LEONTE