Metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare

Metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare, anexă la O.M.E.C. nr. 5991/2020. Descarcă aici (*.pdf) Continuare »

Punctul de vedere al FSLI privind modificarea CIM

În contextul desfășurării activităților on-line, vă transmitem punctul de vedere al federației noastre privind modificarea contractelor individuale de muncă Descarcă documentul aici (pdf) Continuare »

Demersuri pentru acordarea sporului de ecran

Ministrul Educației și Cercetării trebuie să își amintească permanent: scopul muncii sale și obiectivele pe care le are trebuie să fie în folosul educației, deci și în folosul angajaților din acest sistem, Continuare »

Asistența la orele on-line trebuie anunțată în prealabil

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ s-a adresat Ministerului Educației și Cercetării solicitând să transmită precizări către inspectoratele școlare și conducerile unităților de învățământ privind respectarea planificării inspecțiilor școlare de specialitate sau a Continuare »

Situațiile și raportările financiare vor fi transmise exclusiv în format electronic

A fost publicat în Monitorul Oficial OMFP nr. 2948/2020 privind transmiterea situaţiilor financiare trimestriale centralizate întocmite de instituţiile publice la 30 septembrie 2020 şi de modificare a Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.998/2019 Continuare »

Scrisoare deschisă adresată Președintelui României Klaus Iohannis

Astăzi, 20 octombrie 2020, a fost înregistrată la Administrația Prezidențială o scrisoare deschisă comună adresată Președintelui României Klaus Iohannis, privind promulgarea legii prin care se acordă stimulentul de risc angajaților din sistemul Continuare »

Raport publicat de Comisia Europeană: Situație comparativă privind salariile din educație

România se numără printre țările europene cu cele mai mici salarii pentru profesori, dar și cu cele mai mari creșteri salariale din ultimii ani, potrivit ultimului Raport Eurydice pe tema salarizării cadrelor didactice în Continuare »

Apel public către Guvern: Asigurați condiții pentru funcționarea școlii în mediul online!

Astăzi, 5 Octombrie 2020, zi în care se sărbătorește Ziua Mondială a Profesorilor, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ adresează un Apel public Guvernului României, prin care solicită asigurarea tuturor condițiilor necesare pentru Continuare »

5 octombrie 2020 – Mesajul Președintelui Federaței Sindicatelor Libere din învățământ

Dragi colegi, Anul acesta, Ziua Mondială a Profesorilor este pusă, fără voia noastră, sub semnul provocărilor și ne îndeamnă la găsirea unor soluții. 2020 este cu siguranță anul în care am trecut Continuare »

Ziua Internațională a Educației, Zi nelucrătoare!

Din 1994, data de 5 octombrie marchează în fiecare an Ziua Internațională a Profesorului (Ziua Internațională a Educaţiei). Anul acesta, în condițiile speciale impuse de răspândirea noului tip de coronavirus – SARS-CoV-2, Continuare »

 

A fost lansat Programul național de formare “Profesor în Online”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în calitate de Furnizor al Programului de formare “Profesor în Online”, împreună cu Digital Nation, în calitate de Furnizor al instrumentelor și metodologiei de formare în cadrul acestui program, anunță că s-au deschis înscrierile la cursul Profesor în Online” – primul curs online din România făcut în mod profesionist dedicat formării cadrelor didactice în predarea online și mixtă.

După închiderea școlilor în data de 11 martie, inevitabil s-a trecut de formatul clasic al școlii, la școala online.Trebuie recunoscut că acest tip de școală a luat luat pe nepregătite cadrele didactice din România, majoritatea acestora întâmpinând probleme în folosirea echipamentelor necesare acestui tip de învățare.În aceste condiții, formarea cadrelor didactice pentru școala online a devenit o necesitate majoră , iar pentru FSLI care are, ca membri, aproximativ 120.000 de cadre didactice, această formare a devenit o preocupare majoră.

Această preocupare de formare a manifestat-o și Digital Nation care, în perioada stării de urgență, a demarat gratuit cursul Profesor în Online, peste 35.000 de cadre didactice parcurgâdu-l.

Cele două entități, FSLI și Digital Nation au convenit să demareze împreună acest curs, îmbunătățit față de cel derulat inițila de Digital Nation și primul pas a fost acela de acreditare a acestui curs de către Ministerul Educației și Cercetării, lucru făcut de către FSLI.

Cursul Profesor în Online dezvoltat de Digital Nation, care se desfășoară 100% online, are menirea principală pentru a forma competențele digitale pentru cadrele didactice ce urmează a susține lecții în online, dar important este și faptul absolvirea cursului este certificată de MEC printr-un atestat profesional în valoare de 16 credite profesionale transferabile (CPT), necesare la dosarul de formare continuă a personalului didactic. Obținerea acreditării cursului online la timp pentru începutul noului an școlar a fost înlesnită de o serie de automatizări tehnologice inovative, prin care echipa Digital Nation a reușit să adapteze și să extindă rapid cursul său online la standardele și metodologiile MEC necesare acreditării, cu sprijinul FSLI.

În noul format acreditat, ‘Profesor in Online’ își propune să facă training-ul tuturor cadrelor didactice din România în tehnici de folosire a platformelor digitale și învățământ online, până la finalul anului. Cursul online de competențe digitale este croit special pe nevoile actuale ale cadrelor didactice și este adaptat la realitatea dinamică a învățământului românesc în contextul pandemic. Acesta se desfășoară în serii limitate, în format 100% online, pe parcursul a 16 zile calendaristice și are un format de 20% teorie și 80% practică, precum și un program cu ore de studiu convenabile și modalități de lucru variate. Prima serie de curs este programată pentru luna septembrie, iar înscrierile sunt deschise pe site-ul digitalnation.ro până pe 6 septembrie.

‘Conținutul cursului a fost creat special pentru a fi complet, interactiv și de ce nu? Distractiv! Dintre cele mai cunoscute instrumente digitale, profesorii vor avea avea ocazia sa testeze: Google Classroom (clasa virtuală cu gestionarea elevilor, catalog, teste grilă etc.) și Google Apps, precum și Microsoft Teams, Zoom, Jamboard si Kahoot. Pe langa acestea, vom încerca împreună și altele mai puțin cunoscute, dar cu potențial imens pentru construirea unei lecții captivante pentru elevi, precum: Pear Desk, Miro și diverse extensii Chrome și Add-on-uri ce scurtează timpul de pregatire al unei lecții digitalizate. Spre final, în modulul 2 vom discuta și despre bune practici în modelul hibrid de predare, metoda Flipped Classroom și ce este micro-learning-ul – toate pentru a păși cu încredere în lumea învățării digitalizate.  Pentru a pune toate cunoștințele la un loc și a folosi instrumente ‘pe alese’ în funcție de nevoi, la final.

Practic, la finalul acestui curs, în funcție de nivelul de implicare și capacitatea tehnică din dotare, ați putea ajunge la performanța de a aloca doar 30 de minute pentru pregatirea unei lecții digitale” declară Armina Sîrbu, arhitect de învățare @Digital Nation și Formator Coordonator al programului.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, preocupată fiind constant de creșterea calității în învățământ, consideră că acest curs va contribui la îndeplinirea acestui deziderat. Am convingerea că acest curs va fi unul de succes și multe cadre didactice din România vor dobândi, pe lângă cele 16 credite tranferabile, competențele necesare pentru ca forma de învățare online să fie de calitate. Atrag atenția cadrelor didactice care doresc să parcurgă acest curs că el nu va fi unul formal, exigența fiind o constantă pe toată perioada acestor cursuri. Acest curs nu va face rabat de la calitate, iar atestatul va fi obținut numai dacă cursanții vor demonstra că și-au însușit cunoștințele necesare obținerii acestuia. Precizez și faptul că membrii FSLI beneficiază de o reducere de 20% din costurile acestui curs de formare, pe baza unui cod de reducere transmis de FSLI fiecărui sindicat afiliat.declară dl. Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Peste 92% din cei 35.000 de profesori care au urmat cursul ‘Profesor în Online’ în perioada aprilie – mai 2020 au remarcat o creștere semnificativă a competențelor de predare în mediul online, iar 98% dintre aceștia și-au evaluat competențele nou dobândite de predare in online ca fiind peste medie. ‘Cu toate că am o experiență de peste 40 de ani în învățământ, participarea la acest curs a fost o deschidere spre noutatea digitală, atât de necesară noii generații de elevi, în predarea on-line. Folosesc în prezent competențele nou dobândite în predarea on-line la școala unde sunt profesor titular și recomand tuturor profesorilor să se înscrie!’ – Felicia Gheorghe, Scoala Gimnaziala Nr. 7 ”Remus Opreanu” jud. Constanța.

 

PARTENERII DIGITAL NATION IMPLICAȚI IN ACEST PROGRAM DE FORMARE

Pentru a veni în sprijinul profesorilor și elevilor lor, partenerii Digital Nation pregătesc o serie de demersuri care să asigure un număr cât mai mare de cadre didactice pregătite pentru învățământul online.

UiPath Foundation va oferi 450 de burse pentru profesorii din mediul preuniversitar care predau copiilor care provin din familii vulnerabile social, prin intermediul rețelei de parteneri strategici locali și naționali, organizații non-guvernamentale care desfășoară activități în școli din comunități defavorizate.

BCR va acoperi costurile de formare pentru 100 de profesori din toată țara, prin burse sociale, ca angajament de a construi lucruri durabile care să impacteze pozitiv modul în care învață copiii noștri și să le ofere cadrelor didactice tot ceea ce au nevoie pentru a-și desfășura activitatea cât mai bine.

Printre partenerii programului se anunță și Primăria Municipiului București, care va lansa un program special de burse ‘Profesor in Online’ destinat cadrelor didactice din capitală.

Pentru mai multe detalii despre eligibilitate și burse vă invităm să urmăriți site-urile: www.fsli.ro și digitalnation.ro