Întâlnire a reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative din învățământ cu Prim-Ministrul

Astăzi, 17.02.2021, a avut loc la sediul Guvernului României, o întâlnire a reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative din învățământ cu Prim-Ministrul Guvernului României, domnul Florin Cîțu, Ministrul educației, domnul Sorin Cîmpeanu, Secretarul de Continuare »

Structura anului școlar 2021-2022

Anul școlar 2021-2022 se structurează pe două semestre după cum urmează: Semestrul I are 14 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021. În perioada 25 – 31 octombrie Continuare »

Avem un  Guvern opac, care ignoră dialogul social și care ia măsuri de austeritate ilogice!

În anul 2021 se repetă scenariul din anii 2009-2010? Avem un  Guvern opac, care ignoră dialogul social și care ia măsuri de austeritate ilogice! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care apără interesele Continuare »

Cifrele analizei ministrului de Interne arată dezastrul din educație

Trebuie să aibă loc tragedii, ca în sănătate, pentru ca Guvernul să investească în învățământ? 4.000 de clădiri, dintr-un total de peste 25.000 în care funcţionează unităţi școlare, fără autorizație de la Continuare »

Atenție mare la redeschiderea școlilor! Nu ne permitem nicio greșeală; costul plătit ar putea fi sănătatea copiilor și a colegilor noștri!

Redeschiderea unităților de învățământ începând cu data de 8 februarie 2021 va însemna revenirea la normalitate în cadrul sistemului de educație, dar totul trebuie gândit și făcut cu mare responsabilitate. Nu trebuie Continuare »

Corectarea Legii salarizării și a inechităților din sistemul public de pensii, principalele teme discutate de ministrul Muncii cu reprezentanții sindicatelor din educație

sursa: mmuncii.ro Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanții principalelor structuri sindicale din educație. O primă temă discutată cu partenerii sociali a vizat proiectul de Continuare »

FSLI salută decizia Ministerului Educației prin care este redus numărul de elevi la clasa a IX-a

Este una dintre măsurile pentru care federația noastră a militat ani la rândul și ne bucurăm că insistența noastră a dat roade, iar ministrul Sorin Cîmpeanu a dat dovada de receptivitate, conștient Continuare »

Consilierii școlari forțați să accepte un număr de elevi peste limita prevăzută de lege

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, federație la care ASI Suceava este afiliată, s-a adresat, în regim de urgență, Ministerului Educației pentru a clarifica numărul de elevi/preșcolari în raport de care se face Continuare »

Întâlnire de lucru cu ministrul educației. Probleme abordate

Astăzi, 7 ianuarie 2021, a avut loc la sediul Ministerului Educației (ME) o întâlnire a președinților celor trei federații reprezentative din învățământ: FSLI, FSE Spiru Haret și FNS Alma Mater, cu ministrul Continuare »

Austeritatea anunțată de Guvernul Cîțu îndeamnă la declanșarea acțiunilor de protest în educație

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care apără interesele a peste 165.000 de salariați din învățământ, protestează față de politica de austeritate pe care noul Guvern al României se pregătește să o pună Continuare »

 

A fost lansat Programul național de formare “Profesor în Online”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în calitate de Furnizor al Programului de formare “Profesor în Online”, împreună cu Digital Nation, în calitate de Furnizor al instrumentelor și metodologiei de formare în cadrul acestui program, anunță că s-au deschis înscrierile la cursul Profesor în Online” – primul curs online din România făcut în mod profesionist dedicat formării cadrelor didactice în predarea online și mixtă.

După închiderea școlilor în data de 11 martie, inevitabil s-a trecut de formatul clasic al școlii, la școala online.Trebuie recunoscut că acest tip de școală a luat luat pe nepregătite cadrele didactice din România, majoritatea acestora întâmpinând probleme în folosirea echipamentelor necesare acestui tip de învățare.În aceste condiții, formarea cadrelor didactice pentru școala online a devenit o necesitate majoră , iar pentru FSLI care are, ca membri, aproximativ 120.000 de cadre didactice, această formare a devenit o preocupare majoră.

Această preocupare de formare a manifestat-o și Digital Nation care, în perioada stării de urgență, a demarat gratuit cursul Profesor în Online, peste 35.000 de cadre didactice parcurgâdu-l.

Cele două entități, FSLI și Digital Nation au convenit să demareze împreună acest curs, îmbunătățit față de cel derulat inițila de Digital Nation și primul pas a fost acela de acreditare a acestui curs de către Ministerul Educației și Cercetării, lucru făcut de către FSLI.

Cursul Profesor în Online dezvoltat de Digital Nation, care se desfășoară 100% online, are menirea principală pentru a forma competențele digitale pentru cadrele didactice ce urmează a susține lecții în online, dar important este și faptul absolvirea cursului este certificată de MEC printr-un atestat profesional în valoare de 16 credite profesionale transferabile (CPT), necesare la dosarul de formare continuă a personalului didactic. Obținerea acreditării cursului online la timp pentru începutul noului an școlar a fost înlesnită de o serie de automatizări tehnologice inovative, prin care echipa Digital Nation a reușit să adapteze și să extindă rapid cursul său online la standardele și metodologiile MEC necesare acreditării, cu sprijinul FSLI.

În noul format acreditat, ‘Profesor in Online’ își propune să facă training-ul tuturor cadrelor didactice din România în tehnici de folosire a platformelor digitale și învățământ online, până la finalul anului. Cursul online de competențe digitale este croit special pe nevoile actuale ale cadrelor didactice și este adaptat la realitatea dinamică a învățământului românesc în contextul pandemic. Acesta se desfășoară în serii limitate, în format 100% online, pe parcursul a 16 zile calendaristice și are un format de 20% teorie și 80% practică, precum și un program cu ore de studiu convenabile și modalități de lucru variate. Prima serie de curs este programată pentru luna septembrie, iar înscrierile sunt deschise pe site-ul digitalnation.ro până pe 6 septembrie.

‘Conținutul cursului a fost creat special pentru a fi complet, interactiv și de ce nu? Distractiv! Dintre cele mai cunoscute instrumente digitale, profesorii vor avea avea ocazia sa testeze: Google Classroom (clasa virtuală cu gestionarea elevilor, catalog, teste grilă etc.) și Google Apps, precum și Microsoft Teams, Zoom, Jamboard si Kahoot. Pe langa acestea, vom încerca împreună și altele mai puțin cunoscute, dar cu potențial imens pentru construirea unei lecții captivante pentru elevi, precum: Pear Desk, Miro și diverse extensii Chrome și Add-on-uri ce scurtează timpul de pregatire al unei lecții digitalizate. Spre final, în modulul 2 vom discuta și despre bune practici în modelul hibrid de predare, metoda Flipped Classroom și ce este micro-learning-ul – toate pentru a păși cu încredere în lumea învățării digitalizate.  Pentru a pune toate cunoștințele la un loc și a folosi instrumente ‘pe alese’ în funcție de nevoi, la final.

Practic, la finalul acestui curs, în funcție de nivelul de implicare și capacitatea tehnică din dotare, ați putea ajunge la performanța de a aloca doar 30 de minute pentru pregatirea unei lecții digitale” declară Armina Sîrbu, arhitect de învățare @Digital Nation și Formator Coordonator al programului.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, preocupată fiind constant de creșterea calității în învățământ, consideră că acest curs va contribui la îndeplinirea acestui deziderat. Am convingerea că acest curs va fi unul de succes și multe cadre didactice din România vor dobândi, pe lângă cele 16 credite tranferabile, competențele necesare pentru ca forma de învățare online să fie de calitate. Atrag atenția cadrelor didactice care doresc să parcurgă acest curs că el nu va fi unul formal, exigența fiind o constantă pe toată perioada acestor cursuri. Acest curs nu va face rabat de la calitate, iar atestatul va fi obținut numai dacă cursanții vor demonstra că și-au însușit cunoștințele necesare obținerii acestuia. Precizez și faptul că membrii FSLI beneficiază de o reducere de 20% din costurile acestui curs de formare, pe baza unui cod de reducere transmis de FSLI fiecărui sindicat afiliat.declară dl. Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Peste 92% din cei 35.000 de profesori care au urmat cursul ‘Profesor în Online’ în perioada aprilie – mai 2020 au remarcat o creștere semnificativă a competențelor de predare în mediul online, iar 98% dintre aceștia și-au evaluat competențele nou dobândite de predare in online ca fiind peste medie. ‘Cu toate că am o experiență de peste 40 de ani în învățământ, participarea la acest curs a fost o deschidere spre noutatea digitală, atât de necesară noii generații de elevi, în predarea on-line. Folosesc în prezent competențele nou dobândite în predarea on-line la școala unde sunt profesor titular și recomand tuturor profesorilor să se înscrie!’ – Felicia Gheorghe, Scoala Gimnaziala Nr. 7 ”Remus Opreanu” jud. Constanța.

 

PARTENERII DIGITAL NATION IMPLICAȚI IN ACEST PROGRAM DE FORMARE

Pentru a veni în sprijinul profesorilor și elevilor lor, partenerii Digital Nation pregătesc o serie de demersuri care să asigure un număr cât mai mare de cadre didactice pregătite pentru învățământul online.

UiPath Foundation va oferi 450 de burse pentru profesorii din mediul preuniversitar care predau copiilor care provin din familii vulnerabile social, prin intermediul rețelei de parteneri strategici locali și naționali, organizații non-guvernamentale care desfășoară activități în școli din comunități defavorizate.

BCR va acoperi costurile de formare pentru 100 de profesori din toată țara, prin burse sociale, ca angajament de a construi lucruri durabile care să impacteze pozitiv modul în care învață copiii noștri și să le ofere cadrelor didactice tot ceea ce au nevoie pentru a-și desfășura activitatea cât mai bine.

Printre partenerii programului se anunță și Primăria Municipiului București, care va lansa un program special de burse ‘Profesor in Online’ destinat cadrelor didactice din capitală.

Pentru mai multe detalii despre eligibilitate și burse vă invităm să urmăriți site-urile: www.fsli.ro și digitalnation.ro