Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Ziua Veteranilor de Război, celebrată în comuna Bosanci

sursa: monitorulsv.ro

În ziua de 29 aprilie, în Vinerea Patimilor, Primăria Comunei Bosanci şi Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava au celebrat Ziua Veteranilor de Război.

Slujbă de pomenire şi coroane cu flori la Monumentul Eroilor

Manifestarea, prin care s-a adus un omagiu veteranilor de război din comună şi văduvelor acestora, a început la Monumentul Eroilor, unde preoţii satului, Ioan Bujorean, Nicolaie Mihoc şi Ioan Belei, au oficiat o slujbă pentru pomenirea celor care s-au jertfit pentru patrie.

Au fost depuse coroane cu flori, iar un cor de elevi, condus de prof. Tamara Bujorean, a creat o atmosferă cu încărcătură emoţională.

Sala de şedinţe a primăriei, unde a continuat manifestarea, a devenit neîncăpătoare, reunind alături de cei câţiva veterani de război rămaşi în viaţă, văduve de veterani şi rude ale acestora, oameni ai satului şi invitaţi din diverse sectoare de activitate, cadre didactice şi elevi de la Şcoala Gimnazială Bosanci, care au intonat Imnul României şi Imnul Eroilor.

Lansarea volumului „Valorificarea mărturiilor veteranilor de război din Bosanci în orele de consiliere şi orientare”

Cu acest prilej, prof. Valeru Avrămia şi-a lansat volumul didactic-documentar cu titlul „Valorificarea mărturiilor veteranilor de război din Bosanci în orele de consiliere şi orientare”, lucrare apărută anul trecut la Editura „George Tofan” a Casei Corpului Didactic Suceava.

Autorul şi cei care au luat cuvântul au adus cuvinte de mulţumire eroilor din Bosanci. Au vorbit cu emoţie,moderaţi fiind de prof. Maria Reuţ, primarul comunei Bosanci, Anton Curic, prof. Giani Leonte, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, prof. Constantin Grosu, directorul Şcolii Gimnaziale Bosanci, inspectorul şcolar Lucia Mihoc, prof. Constantin Mărgineanu, directorul Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, conf. univ. dr. Mihai Lazăr, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. Constantin Cernica, redactorul-şef al Cenaclului literar ASI Suceava, Brăduţ Avrămia, primarul comunei Forăşti, col. (r) Ioan Nechita, şeful Asociaţiei de Veterani M.I. Suceava, col. (r) Constantin Crăciun, redactorul-şef al revistei „Plăieşii”, veteranii Georgie Curic şi Adam Croitor, bibliotecarul Bogdan Ionescu şi nu în ultimul rând autorul cărţii, prof. Valeru Avrămia.

 

„Se sting veteranii!”

Primarul Anton Curic şi col. (r) Ioan Nechita au înmânat diplome veteranilor de război şi văduvelor de veterani, iar poeziile şi cântecele elevilor au emoţionat participanţii până la lacrimi.

Nina Cuciuc a prezentat apoi poemul „Se sting veteranii!”, al col. (r) Gheorghe Lacătuşu, moment care a sensibilizat întreaga asistenţă:

„Priveşte, copile, cum trec veteranii / În şiruri tăcute, bătrâni luptători / Se duc! Se topesc! Şi-odată cu anii / Dispar în neant, anonimi călători // Se sting veteranii, lăsaţi în uitare / Încet, în tăcere şi-n lacrimi se sting / Şi nimeni nu-i plânge! Pe nimeni nu doare / Că mor veteranii! Nici ei nu mai plâng! // Priveşte-i! Mai mişcă! Mai sunt încă vii! / Şi-aşteaptă să sune… un ultim atac / Căci astăzi sunt iarăşi în linia-ntâi / Şi-aşteaptă semnalul! Şi rabdă! Şi tac!”

Un eveniment emoţionant

A fost prezentat apoi un montaj cu interviurile veteranilor de război din comună, realizat de prof. Valeru Avrămia în anii 1995-1997. Din cei 20 de veterani intervievaţi (Silvestru Drăgoi, Nistor Roibu, Ion Moruz, Georgie A. Curic, Mihail Popovici, Ion Blându, Ilie Gavrilovici, Emilian Blându, Aurel Găitan, Aurelian David, Simeon Roibu, Vasile Blîndu, Ioan Găitan, Toader Blându, Ioan Ungurean, Ioan Nechita, Adam Croitor, Nicanor Spoială, Ioan Gavrilovici, Ioan Nicolai Pletosu) au mai rămas în viaţă doar patru: Georgie Curic, Ioan Găitan, Ioan Nechita şi Adam Croitor, din care trei au putut să participe la manifestare.

Veteranii de război, văduvele veteranilor de război din Bosanci, dar şi rudele acestora au primit cartea cu autograful autorului.

„A fost – aşa cum ne-a spus prof. Valeru Avrămia – un eveniment deosebit de emoţionant pentru că nu de multe ori ne va mai fi dat să fim în preajma unor eroi adevăraţi ai României”.

sursa: monitorulsv.ro