Controalele din școli realizate de ministrul Educației trebuie să respecte legea, dincolo de intenția bună a acestor verificări!

Zilele trecute ministrul educației, doamna Monica Anisie, a vizitat inopinat, alături de jurnaliști, două unități de învățământ din județul Ialomița, pentru a vedea cu ce greutăți se confruntă învățământul românesc. Controalele au Continuare »

Incertitudini și promisiuni în cadrul Comisiei de dialog social de pe lângă MEC

În data de 15 ianuarie 2020, a avut loc ședința Comisiei de Dialog social de la nivelul MEC, în cadrul căreia s-au discutat următoarele proiecte de acte normative care vizează învățământul preuniversitar: Continuare »

Peste 100 de cadre didactice nu au fost plătite pentru munca prestată în sistem de plata cu ora

Sursa: obiectivdesuceava.ro Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava estimează că peste 100 de profesori încadrați la plata cu ora nu și-au primit drepturile bănești aferente muncii prestate în luna decembrie. Datele primite până Continuare »

Din nou probleme la plata salariilor profesorilor din județ

sursa: obiectivdesuceava.ro Azi este zi de salariu pentru toți cei peste 10.600 de angajați din învățământul preuniversitar sucevean, iar cei încadrați la plata cu ora au avut neplăcuta surpriză să constate, încă Continuare »

 

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu, a participat la ședința Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Finanțelor Publice

Vineri, 28.06.2013, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu, a participat la ședința Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Finanțelor Publice.

În cadrul ședinței, tema principală de discuție a fost ”Contul general anual de execuție a bugetului de stat, contul anual de execuție a bugetului fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și contul general anual al datoriilor publice, pe anul 2012”.

Domnul Simion Hancescu a solicitat Ministerului Finanțelor Publice (MFP) să prezinte execuția bugetară pentru sistemul de învățământ.

Astfel, din datele puse la dispoziție de MFP, reiese că învățământul preuniveristar și învățământul universitar au primit împreună, în anul 2012, suma totală de 14,697 miliarde de lei, din care 3,994 miliarde de la bugetul de stat și 10,703 miliarde de la bugetele locale.

Având în vedere că PIB-ul României a fost în anul 2012 de 587,5 miliarde de lei, rezultă că educației i-a revenit anul trecut 2,5%din PIB!

 

Aceste date arată clar că fosta guvernare a mințit, lăudându-se cu peste 3 procente din PIB alocate educației în anul 2012. Aceasta este încă o dovadă, dacă mai era nevoie, că sistemul de învățământ este subfinanțat.

 

Va remedia actuala Putere situația gravă a finanțării învățământului românesc? Va aloca actuala Putere un procent mai mare din PIB pentru educație,  astfel încât învățământul românesc să poată fi resuscitat? Rămâne de văzut, dar așa cum stau lucrurile până în prezent, nu există indicii că acest domeniu va fi tratat cu mai multă atenție de USL, în sensul acordării unei finanțări corespunzătoare.

 

România se află la coada clasamentului și în ceea ce privește suma alocată din PIB pentru învățământ. Media Uniunii Europene este de 5,3%, ceea ce înseamnă că România alocă mai puțin de 50% față de media U.E.