ASI Suceava și Metropolitan Life, organizează cursuri de formare în domeniul financiar

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava, în parteneriat cu Metropolitan Life Agenția Suceava, organizează cursuri de formare profesională în domeniul financiar. După parcurgerea cursurilor aveți posibilitatea de a: desfășura activități în domeniul consultanței financiare; obține Continuare »

Educația nu înseamnă violență! Condamnăm comportamentul agresiv al cadrelor didactice!

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ reprezintă interesele a peste 130 de mii de angajați din sistemul de educație, dar NICIODATĂ nu vom tolera comportamentul neadecvat sau, mai mult de atât, agresiv al Continuare »

Cazul de vandalism din Giurgiu este șocant! Cerem Ministerului Educației Naționale măsuri urgente!

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită Ministerului Educației Naționale măsuri urgente privind creșterea numărului de psihologi școlari, dar și introducerea pazei și protecției în unitățile de învățământ din întreaga țară. Cazul grav Continuare »

Mesajul președintelui FSLI cu ocazia începutului de an şcolar 2019-2020

Stimați colegi, Dragi elevi şi părinți, Orice început de an școlar, când mii de unități de învățământ își redeschid porțile, reprezintă pentru elevi, cadre didactice și părinți un moment cu o semnificație Continuare »

Conducerea PNL ar trebui să îl sancționeze pe Florin Cîțu. Altfel este părtașă la acest atac la adresa bugetarilor!

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ constată faptul că au trecut 48 de ore de la declarația făcută de liderul senatorilor PNL, Florin Cîțu și nimeni din conducerea Partidului Național Liberal nu a Continuare »

 

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu, a participat la ședința Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Finanțelor Publice

Vineri, 28.06.2013, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu, a participat la ședința Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Finanțelor Publice.

În cadrul ședinței, tema principală de discuție a fost ”Contul general anual de execuție a bugetului de stat, contul anual de execuție a bugetului fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și contul general anual al datoriilor publice, pe anul 2012”.

Domnul Simion Hancescu a solicitat Ministerului Finanțelor Publice (MFP) să prezinte execuția bugetară pentru sistemul de învățământ.

Astfel, din datele puse la dispoziție de MFP, reiese că învățământul preuniveristar și învățământul universitar au primit împreună, în anul 2012, suma totală de 14,697 miliarde de lei, din care 3,994 miliarde de la bugetul de stat și 10,703 miliarde de la bugetele locale.

Având în vedere că PIB-ul României a fost în anul 2012 de 587,5 miliarde de lei, rezultă că educației i-a revenit anul trecut 2,5%din PIB!

 

Aceste date arată clar că fosta guvernare a mințit, lăudându-se cu peste 3 procente din PIB alocate educației în anul 2012. Aceasta este încă o dovadă, dacă mai era nevoie, că sistemul de învățământ este subfinanțat.

 

Va remedia actuala Putere situația gravă a finanțării învățământului românesc? Va aloca actuala Putere un procent mai mare din PIB pentru educație,  astfel încât învățământul românesc să poată fi resuscitat? Rămâne de văzut, dar așa cum stau lucrurile până în prezent, nu există indicii că acest domeniu va fi tratat cu mai multă atenție de USL, în sensul acordării unei finanțări corespunzătoare.

 

România se află la coada clasamentului și în ceea ce privește suma alocată din PIB pentru învățământ. Media Uniunii Europene este de 5,3%, ceea ce înseamnă că România alocă mai puțin de 50% față de media U.E.