Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu, a participat la ședința Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Finanțelor Publice

Vineri, 28.06.2013, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu, a participat la ședința Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Finanțelor Publice.

În cadrul ședinței, tema principală de discuție a fost ”Contul general anual de execuție a bugetului de stat, contul anual de execuție a bugetului fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și contul general anual al datoriilor publice, pe anul 2012”.

Domnul Simion Hancescu a solicitat Ministerului Finanțelor Publice (MFP) să prezinte execuția bugetară pentru sistemul de învățământ.

Astfel, din datele puse la dispoziție de MFP, reiese că învățământul preuniveristar și învățământul universitar au primit împreună, în anul 2012, suma totală de 14,697 miliarde de lei, din care 3,994 miliarde de la bugetul de stat și 10,703 miliarde de la bugetele locale.

Având în vedere că PIB-ul României a fost în anul 2012 de 587,5 miliarde de lei, rezultă că educației i-a revenit anul trecut 2,5%din PIB!

 

Aceste date arată clar că fosta guvernare a mințit, lăudându-se cu peste 3 procente din PIB alocate educației în anul 2012. Aceasta este încă o dovadă, dacă mai era nevoie, că sistemul de învățământ este subfinanțat.

 

Va remedia actuala Putere situația gravă a finanțării învățământului românesc? Va aloca actuala Putere un procent mai mare din PIB pentru educație,  astfel încât învățământul românesc să poată fi resuscitat? Rămâne de văzut, dar așa cum stau lucrurile până în prezent, nu există indicii că acest domeniu va fi tratat cu mai multă atenție de USL, în sensul acordării unei finanțări corespunzătoare.

 

România se află la coada clasamentului și în ceea ce privește suma alocată din PIB pentru învățământ. Media Uniunii Europene este de 5,3%, ceea ce înseamnă că România alocă mai puțin de 50% față de media U.E.