Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Vești bune! Posibile majorări salariale!

În data de 31 octombrie și 1 noiembrie 2016, reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ au participat la discutarea O.U.G. nr. 20/2016 în Comisiile reunite de Muncă și protecție socială și Buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților. Ca urmare a intervențiilor argumentate ale domnului președinte al FSLI, Simion Hancescu, majoritatea parlamentarilor au fost convinși să accepte transformarea personalului nedidactic în personal auxiliar specific sistemului de învățământ, ceea ce înseamnă că nu se vor mai găsi în anexele personalului bugetar cu funcții comune și vor putea beneficia de creșteri între 5 și 25 %, corespunzătoare tranșelor de vechime în muncă. Pentru această categorie de personal, parlamentarii nu au acceptat și acordarea sporului de stabilitate. Insă, urmărim acordarea  acestuia atunci când se va dezbate viitoarea lege a salarizării unitare.

Dar, cea mai importantă reușită este obținerea unei majorări a salariilor cu un procent mediu de 15% pentru întregul personal din învățământ, inclusiv pentru angajații din inspectoratele școlare, începând cu data de 1 ianuarie 2017.

Un alt amendament prevede calcularea sporurilor pentru practică pedagogică, pentru predarea la clase simultane și pentru localități izolate geografic, la actualele salarii de bază și nu ca sume compensatorii așa cum prevede O.U.G. 20/2016.

Luni, 7 noiembrie 2016, inițiativa cuprinzând aceste amendamente ar trebui să fie pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților. Sperăm că acest document va fi adoptat pentru binele angajaților din sistemul de învățământ, chiar dacă vor exista câteva obstacole serioase în calea concretizării acestei intenții: opoziția deschisă a ministrului muncii, a reprezentanților ministerului finanțelor publice și a parlamentarilor unui partid politic, având drept pretext lipsa fondurilor necesare, dar și incertitudinea referitoare la asigurarea cvorumului ședinței, ținând cont de faptul că peste 80% dintre actualii deputați nu se mai regăsesc pe listele alcătuite în așteptarea alegerilor parlamentare de pe 11 decembrie 2016.

Totuși, indiferent de rezultat, noi ne vom continua eforturile în privința promovării și apărării drepturilor salariaților din învățământul preuniversitar românesc.