Întâlnire a reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative din învățământ cu Prim-Ministrul

Astăzi, 17.02.2021, a avut loc la sediul Guvernului României, o întâlnire a reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative din învățământ cu Prim-Ministrul Guvernului României, domnul Florin Cîțu, Ministrul educației, domnul Sorin Cîmpeanu, Secretarul de Continuare »

Structura anului școlar 2021-2022

Anul școlar 2021-2022 se structurează pe două semestre după cum urmează: Semestrul I are 14 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021. În perioada 25 – 31 octombrie Continuare »

Avem un  Guvern opac, care ignoră dialogul social și care ia măsuri de austeritate ilogice!

În anul 2021 se repetă scenariul din anii 2009-2010? Avem un  Guvern opac, care ignoră dialogul social și care ia măsuri de austeritate ilogice! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care apără interesele Continuare »

Cifrele analizei ministrului de Interne arată dezastrul din educație

Trebuie să aibă loc tragedii, ca în sănătate, pentru ca Guvernul să investească în învățământ? 4.000 de clădiri, dintr-un total de peste 25.000 în care funcţionează unităţi școlare, fără autorizație de la Continuare »

Atenție mare la redeschiderea școlilor! Nu ne permitem nicio greșeală; costul plătit ar putea fi sănătatea copiilor și a colegilor noștri!

Redeschiderea unităților de învățământ începând cu data de 8 februarie 2021 va însemna revenirea la normalitate în cadrul sistemului de educație, dar totul trebuie gândit și făcut cu mare responsabilitate. Nu trebuie Continuare »

Corectarea Legii salarizării și a inechităților din sistemul public de pensii, principalele teme discutate de ministrul Muncii cu reprezentanții sindicatelor din educație

sursa: mmuncii.ro Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanții principalelor structuri sindicale din educație. O primă temă discutată cu partenerii sociali a vizat proiectul de Continuare »

FSLI salută decizia Ministerului Educației prin care este redus numărul de elevi la clasa a IX-a

Este una dintre măsurile pentru care federația noastră a militat ani la rândul și ne bucurăm că insistența noastră a dat roade, iar ministrul Sorin Cîmpeanu a dat dovada de receptivitate, conștient Continuare »

Consilierii școlari forțați să accepte un număr de elevi peste limita prevăzută de lege

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, federație la care ASI Suceava este afiliată, s-a adresat, în regim de urgență, Ministerului Educației pentru a clarifica numărul de elevi/preșcolari în raport de care se face Continuare »

Întâlnire de lucru cu ministrul educației. Probleme abordate

Astăzi, 7 ianuarie 2021, a avut loc la sediul Ministerului Educației (ME) o întâlnire a președinților celor trei federații reprezentative din învățământ: FSLI, FSE Spiru Haret și FNS Alma Mater, cu ministrul Continuare »

Austeritatea anunțată de Guvernul Cîțu îndeamnă la declanșarea acțiunilor de protest în educație

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care apără interesele a peste 165.000 de salariați din învățământ, protestează față de politica de austeritate pe care noul Guvern al României se pregătește să o pună Continuare »

 

NORMALITATEA – singura revendicare!

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava  a participat în zilele de 18 și 19 aprilie 2016 la acțiunea de pichetare a sediului Guvernului României, organizată de Federația Sindicatelor Libere din  Învățământ, acțiune la care au participat aproximativ 500 sindicaliști din toate județele țării.

Aș concluziona că, intrarea în NORMALITATE este singura noastră revendicare!

NORMALITATE înseamnă, primordial, respectarea legii, a articolului 8 din LEN care specifică clar, alocarea a minimum 6% din PIB pentru educație. Guvernanții au alocat pentru anul 2016, pentru educație, 3.6 din PIB!! Respectarea legii înseamnă decontarea cheltuielilor pentru naveta cadrelor didactice, respectarea efectivelor la clasă, punerea în plată a sporurilor și a sentințelor judecătorești.

NORMALITATE înseamnă viziune în educație, lucru care a lipsit și lipsește oricărui Guvern de după 1989, interes pentru cea ce formăm și adaptarea conținutului programelor școlare la cerințele de pe piața forței de muncă.

NORMALITATE înseamnă bani pentru finalizarea investițiilor din școli și grădinițe începute cu ani în urmă, cercetare, burse pentru elevi și studenți, locuri în cămine și salarii motivante pentru toți angajații din sistem.

NORMALITATE înseamnă școli încălzite și avizate sanitar.

NORMALITATE înseamnă siguranță și securitate pentru elevi și profesori.

Consecința acțiunilor noastre, de ieri și din viitor, este generată de starea deplorabilă în care se găsește sistemul educațional din România. Interesul nostru, al tuturor celor implicați în fenomenul educațional, este de a salva viitorul copiilor noștri și de a pune umărul la salvarea învățământului românesc. Afirmația este întărită de faptul că au fost prezenți la pichetare și reprezentanți ai Federației Naționale Sindicale ”Alma Mater”, care reprezintă interesele și drepturile colegilor din mediul universitar.

Cu toții, am cerut guvernanților să dea șansa României și poporului român de a se  dezvolta ca o nație de care să fim mândri și de a nu mai păși cu capul plecat în Europa și-n lume.

Ne dorim o Românie cinstită și dreaptă, respectată în lume, lipsită de non-valori, debirocratizată, fără implicarea politicului în educație.

Giani LEONTE, presedinte ASI Suceava