În atenția membrilor de sindicat care și-au echivalat titlul științific de doctor cu gradul didactic I anterior datei de 01.07.2017

În ultima perioadă, am primit numeroase sesizări referitoare la intenția cadrelor didactice care și-au echivalat titlul științific de doctor cu gradul didactic I înainte de data de 01.07.2017- data intrării în vigoare Continuare »

Plângere prealabilă privind echivalarea titlului științific de doctor cu gradul didactic I

Federatiile sindicale formulează plângere prealabilă împotriva OME nr. 3993/2021- privind echivalarea titlului științific de doctor cu gradul didactic I. Descarcă documentul aici! Continuare »

Modificări aduse LEN cu privire la ocuparea funcțiilor de director

Începând cu data de 31 mai 2021 a intrat în vigoare modificările aduse de Ordonanţa de urgenţă nr. 41/2021 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, privind ocuparea funcțiilor de Continuare »

Demers privind respectarea legii în privința salarizării

Federația Sindicatelor Libere din învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au revenit la MEN cu solicitarea de a dispune măsurile ce se impun pentru a se asigura calculul corect al Continuare »

Cursurile în școli vor funcționa după două scenarii

Astăzi, 28 aprilie 2021, au fost aduse modificări Ordinul Comun Ministerul Educației – Ministerul Sănătății privind măsurile aplicabile în contextul prevenirii infecției cu SARS-COV2. Practic, începând cu data de 5 mai 2021, Continuare »

Acrediat: Lecția în on-line!

Află mai multe și completează Formularul de preînscriere pe: www.fsli.ro/index.php/lectia-in-on-line/ Este un program educațional destinat profesorilor, bazat pe exerciții practice interactivitate și sprijin constant în scopul: dobândirii rapide de competențe digitale cu Continuare »

Modificări aduse Calendarului evaluărilor naționale la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 377 din 12 aprilie 2021 a fost publicat  Ordinul nr. 3647/2021 pentru modificarea Ordinului ministrului educaţiei nr. 3.462/2021 privind aprobarea Calendarului de administrare a evaluărilor naționale Continuare »

Dreptul la concediul de odihnă trebuie respectat conform legii, nu după cum ”vrea” EDUSAL

În ultima perioadă s-au primit numeroase sesizări că programul EDUSAL obligă unitățile de învățământ ca „pe perioada vacanțelor, întregul personal didactic de predare, inclusiv personalul de conducere, să se afle în concediu Continuare »

Uniunea Europeană – Sinteza discuțiilor din cadrul CDS pentru Educație

Sinteza discuțiilor din cadrul Comisiei de Dialog Social pentru Educație de la nivelul UE din  9 martie 2021 Subiectul principal l-a reprezentat PLANURILE NATIONALE DE RECUPERARE ȘI REZILIENȚĂ. Reprezentantul Comisiei Europene dl. Continuare »

 

Sindicaliştii din învăţământul sucevean vor salarii majorate cu 30% până în 2017

Reprezentanţii Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) atrag din nou atenţia asupra unor probleme cu care se confruntă angajaţii din sistemul de învăţământ preuniversitar, atât cei de la catedră, cât şi personalul TESA.

Cât priveşte prima categorie, Giani Leonte, liderul ASIS, oferă ca soluţie o creştere anuală de 10% a salariilor, în perioada 2015-2017, motivând că nu se poate vorbi de un învăţământ de calitate fără o resursă umană motivată financiar.

Mai mult de atât, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, structură la care este afiliat şi sindicatul sucevean, solicită o întâlnire cu ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, pentru a dezbate tema privind salarizarea personalului didactic și nedidactic din învăţământul preuniversitar.

Leonte: „Statutul social al personalului din învăţământ s-a degradat alarmant”

Preşedintele sindicatului sucevean, prof. Giani Leonte, evidenţiază faptul că în ultimii ani s-a degradat alarmant statutul social al personalului din învăţământ, categoria socio-profesională în care marea majoritate a salariaţilor au studii superioare.

„În România, salariul mediu din sistemul de educaţie este de 13 lei/oră brut (2,92 de euro) şi 9,3 lei net (2,09 euro). Un profesor debutant câştigă 7,08 lei pe oră brut (1,59 de euro), iar un profesor cu gradul I şi o vechime de 25 de ani câştigă 14 lei/oră brut (3,14 euro) şi 9,73 de lei net (2,18 euro). Cu alte cuvinte, un profesor în România câştigă într-o lună cam tot atât cât câştigă un profesor din Luxemburg în patru ore sau cât unul din Polonia în 14 ore, transmite ASIS.

Cât priveşte salarizarea personalului nedidactic, sindicaliştii suceveni spun că în cazul acestuia sporul de vechime este inclus în salariul de bază şi nu se adaugă la leafa lunară, aşa cum este normal. Prin urmare, salariile pe care aceştia le încasează sunt în jurul a 650-700 de lei.

„Primeşte sau nu spor de vechime o îngrijitoare care are 30 de ani de muncă, dacă salariul ei este identic cu al altei îngrijitoare nou angajată?”, se întreabă retoric sindicaliştii.

Giani Leonte a mai adăugat că blocarea ocupării posturilor vacante în ultimii ani a condus, în multe cazuri, la dublarea normei de muncă a personalului de îngrijire din unităţile de învăţământ, incapabil să asigure minimum de igienă în spaţiile şcolare.

„Deşi o mare parte din personalul nedidactic lucrează în condiţii deosebite de muncă – grele sau periculoase – acesta nu sunt remunerat corespunzător, fiind discriminat faţă de alte categorii de salariaţi plătiţi din fonduri publice, a căror salarizare reflectă condiţiile efective de muncă, prin acordarea unor sporuri specifice”, conchide liderul salariaţilor din învăţământul sucevean.
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: Monitorulsv.ro