Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Revista presei – 9.07.2013

http://www.gandul.info/edu-ro-rezultate-bac-2013-pe-edu-ro-rezultatele-la-bacalaureat-au-fost-publicate-pe-site-ul-ministerului-educatiei-11109015.html

REZULTATE BAC 2013 EDU.RO – UPDATE 12.02 FSLI susţine că, deşi promovabilitatea la bacalaureat este 55%, multe dintre diplomele obţinute de absolvenţi sunt „otrăvite”, deoarece o parte vor intra direct în şomaj, iar unii dintre cei care vor fi admişi în universităţi cu ajutorul mediei de la bacalaureat vor ajunge pseudospecialişti. „Chiar dacă procentul de promovabilitate este de 55%, multe dintre aceste diplome pe care le obţin elevii sunt otrăvite, deoarece o parte dintre absolvenţi vor intra direct în şomaj, iar unii dintre cei care vor fi admişi în învăţământul superior cu ajutorul mediei de la examenul de bacalaureat, fie vor ajunge pseudospecialişti, fie vor deveni şomeri după terminarea facultăţii”, au arătat, luni, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), într-un comunicat de presă. Aceştia au precizat că, analizând situaţia înregistrată la examenul de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2013, se poate constata că sunt angajaţi din instituţii ale statului care „au acţionat abuziv”, atât asupra unor profesori din comisiile de examen, cât şi asupra elevilor, „ceea ce demonstrează că în România drepturile cetăţenilor nu sunt respectate”. „Există, din păcate, şi cadre didactice, într-un procent nesemnificativ, care recurg la gesturi ce nu fac cinste acestei nobile meserii”, a precizat FSLI.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013070988555/Social/Bacalaureatul-a-avut-promovabilitate-mai-mare-dar-elevi-mai-putini.html

Bacalaureatul a avut promovabilitate mai mare dar elevi mai puțini

Promovabilitatea examenului de bacalaureat a crescut cu 11 procente față de anul trecut, ajungând la 55 la sută. Însă acest lucru nu reflectă neapărat o îmbună­tățire, luând în considerare că numărul candidaților la examenul maturității a fost inferior celui din anul 2012.

FSLI susţine că, deşi promovabilitatea la bacalaureat este 55 la sută, multe dintre diplomele obţinute de absolvenţi sunt „otrăvite“, deoarece o parte vor intra direct în şomaj, iar unii dintre cei care vor fi admişi în universităţi cu ajutorul mediei de la bacalaureat vor ajunge pseudospecialişti. „Chiar dacă procentul de promovabilitate este de 55 la sută, multe dintre aceste diplome pe care le obţin elevii sunt otrăvite, deoarece o parte dintre absolvenţi vor intra direct în şomaj, iar unii dintre cei care vor fi admişi în învăţământul superior cu ajutorul mediei de la examenul de bacalaureat, fie vor ajunge pseudospecia­lişti, fie vor deveni şomeri după terminarea facultăţii“, au arătat, luni, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţă­mânt (FSLI), într-un comunicat de presă.
Aceştia au precizat că, analizând situaţia înregistrată la examenul de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2013, se poate constata că sunt angajaţi din instituţii ale statului care „au acţionat abuziv“, atât asupra unor profesori din comisiile de examen, cât şi asupra elevilor, „ceea ce demonstrează că în România drepturile cetăţenilor nu sunt respectate“. „Există, din păcate, şi cadre didactice, într-un procent nesemnificativ, care recurg la gesturi ce nu fac cinste acestei nobile meserii“, a precizat FSLI. Pe de altă parte, FSLI atrage atenţia asupra faptului că sumele nete pe care urmează să le primească profesorii care au făcut parte din comisiile exa­menelor de bacalaureat sunt „umilitoare“, respectiv trei lei pentru o lucrare corectată, 19 lei pentru asistenţi şi 330 de lei pentru preşedinţii de comisii. Totodată, FSLI a arătat că şcoala nu mai este motivantă pentru elevi, din cauza programelor şcolare neadaptate la realitatea de pe piaţa muncii, multora fiindu-le greu să îşi găsească un loc de muncă după absolvirea liceului.

Promovabilitatea ridicată este o iluzie

Ministerul Educaţiei anunţa duminică, după centralizarea a 98,3 la sută din date, că ponderea de promovare la nivel naţio­nal, la sesiunea iunie – iunie a bacalaureatului 2013, este de 55,65 la sută. Procentul de promovare este de 62,32 în rândul absolvenţilor de clasa a XII-a din promoţia 2012 – 2013 şi de 30,82 în rândul celor din promoţiile anterioare. În ceea ce priveşte promovarea pe filiere, situaţia se prezintă astfel: filiera Tehnologică – 34,15 la sută, filiera Teoretică – 76,95 la sută, filiera Vocaţională – 66,39 la sută. Situaţia pe judeţe arată cea mai mare pondere de promovare este în Brăila – 74,17 la sută, şi cea mai mică în Ilfov – 27,91 la sută, potrivit rezultatelor parţiale transmise de Ministerul Educaţiei. Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat, luni, că s-ar putea să promovabilitatea din acest an la exa­menul de bacalaureat să fie mai scăzută decât cea de anul trecut, având în vedere faptul că foarte mulţi elevi nu au intrat în examen.Întrebată despre faptul că anul acesta s-au contabilizat 11 procente în plus la promovabilitate faţă de anul trecut, Andro­nescu a răspuns: „Aş vrea să nu ne pripim. Rezultatele acestea nu sunt definitive, nu le aveam pe toate, cel puţin aseară, şi în acelaşi timp nu cred că pot fi judecate doar aceste procente. Eu cred că trebuie să luăm în considerare care este numărul elevilor care ar fi trebuit să intre în Bacalaureat şi al elevilor care nu intrat în bacalaureat, şi s-ar putea să ajungem la concluzia că nu stăm deloc mai bine decât anul trecut, pentru că numărul acesta a fost mult mai mare“. Andronescu a precizat că au existat mulţi elevi care nu au intrat în examentul de bacalaureat, ceea ce face ca promo­vabilitatea să scadă.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-2013-bac-2013-adevarul-live-1_51daf6d4c7b855ff5618ea8f/index.html

BAC 2013 Analiza completă a primelor rezultate de la Bacalaureat, marţi la Adevărul Live, începând cu ora 11.00

Profesorii analizează marţi, la Adevărul Live, începând cu ora 11.00, principalele rezultate la Bac 2013 anunţate luni de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie: cât de reală este rata de promovare oficială.

Profesorul Ştefan Vlaston, directorul adjunct al Colegiului Naţional ”Sf. Sava” Adrian Troie, profesor de matematică, şi Adrian Enache, profesor de matematică la Colegiul Naţional ”Nicolae Iorga” vor dezbate marţi, de la ora 11.00, la Adevărul Live, rezultatele parţiale la Bacalaureat 2013.

„Adevărul“ a calculat dinamica promovabilităţii de la Bacalaureat în ultimii patru ani astfel încât să ocolească manipularea la care au recurs autorităţile şcolare pentru a-şi ameliora statisticile.

Astfel, în loc să raporteze numărul elevilor care au luat Bac-ul la numărul celor care au intrat în examen, „Adevărul“ a calculat promovabilitatea raportând numărul celor care au luat acest examen la numărul celor care au absolvit clasa a XII-a. Pentru relevanţă, am făcut aceleaşi calcule pentru rezultatele din ultimii patru ani, adică inclusiv anul 2010, ultimul în care Bacalaureatul s-a dat fără supravegherea camerelor video. I-am inclus în cifre doar pe absolvenţii anului respectiv, nu şi pe cei care veneau „din urmă“ pentru că picaseră Bac-ul în anii anteriori.Calculată astfel, promovabilitatea pentru anul 2013 este de 46,7 la sută, faţă de 62 la sută, cât reiese după statistica oficială.

Anul acesta s-a înregistrat prima creştere a ratei de promovare la Bacalaureat de la introducerea camerelor de supraveghere, în 2011, şi până acum: datele parţiale anunţate ieri arată o creştere de la aproape 44% la 55,65%. Rezultatele parţiale pot fi găsite pe portalul bacalaureat.edu.ro. Rezultatele finale vor fi publicate pe edu.ro pe 12 iulie.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/rezultate-bacalaureat-2013-povesti-ciudate-rezultate-ba-nebun–luat-bacu-fericire-tinerii-facut-baie-sampanie-satu-mare-1_51dac321c7b855ff5617ccbe/index.html

BAC 2013 Poveşti ciudate, după rezultate: „Bă, eşti nebun? Am luat Bacu’!“. De fericire, tinerii au făcut baie în şampanie

Rezultatele parţiale ale examenului de Bacalaureat 2013 au fost afişate luni, 8 iulie, atât la avizierelor centrelor de evaluare, cât şi pe site-ul Ministerului Educaţiei. După ce notele au fost făcute publice, pentru cei care au susţinut examenul de Bacalaureat a început tragedia sau extazul.

Adevarul.ro vă spune cele mai neobişnuite poveşti din centrele în care au fost afişate rezultatele parţiale ale Bac-ului, modul în care au reacţionat candidaţii din acest an şi care sunt planurile celor care au obţinut o notă de trecere.

BAC 2013 Povestea bucureşteanului care a picat pentru a treia oară examenul de maturitate: „Mama m-a ţinut acasă să învăţ. Eu voiam să muncesc“

Printre cei care nu au reuşit să obţină o notă de trecere în această sesiune se numără şi Bogdan, un bucureştean, fost elev la Colegiul Tehnologic „Edmond Nicolau“ din Bucureşti, care a susţinut pentru a treia oară examenul de Bacalaureat anul acesta. Băiatul povesteşte că în anul 2011 a dat prima dată testarea, dar atunci nu a reuşit să obţină o notă de trecere la două dintre probele examenului, discipline la care a trebuit să susţină din nou testările: Matematică şi Biologie. În schimb, la Limba şi Literatura Română nu a avut niciun fel de problemă, promovând examenul fără emoţii încă de acum doi ani.

BAC 2013 Lacrimi de bucurie şi baie de şampanie la Satu Mare. Şase elevi au obţinut medii de 10

Şase elevi din Satu Mare, cinci de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ şi unul de la Liceul Teoretic German „Johann Ettinger“, au obţinut la Bacalaureat medii de 10 pe linie. Aceştia au plâns de bucurie şi au făcut o baie de şampanie după aflarea notelor. Mare bucurie la aflarea rezultatelor de la examenele de Bacalaureat 2013. Elevii din Satu Mare au părut extrem de încântaţi de notele primite, în special cei de la Colegiul Naţional„Mihai Eminescu“. Din cei şase candidaţi care au obţinut media 10 la examen, cinci sunt de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Satu Mare, respectiv Andrişan Teodora, Coţan Romina Larisa, Donca Claudia Manuela, Dumitru Oana Denisa şi Petran Teodora, iar unul este de la Colegiul Naţional „Kolcsey Ferenc” Satu Mare, respectiv Varga Csenge

BAC 2013 Emoţii mari la aflarea rezultatelor de la Bacalaureat. La Arad au fost urlete de bucurie şi multe îmbrăţişări

Absolvenţii arădeni de liceu care au dat Bacalaureatul în sesiunea de vară din acest an au aşteptat cu sufletul la gură afişarea rezultatelor. Ei s-au adunat în faţa centrelor de examinare cu câteva ore înainte de afişare. La Colegiul Economic din Arad rezultatele au fost afişate la ora 12.00, moment în care absolvenţii au început căutarea notelor pe panou. Cei care au văzut că au promovat au ţipat, s-au luat în braţe şi s-au pupat. Unii chiar au bufnit în lacrimi de bucurie. Au fost şi unii care au început să plângă deoarece au luat note sub cinci. „Robert spune că a luat 7,50 şi că este mulţumit de notă. „Nu voi face contestaţie. Important este că am trecut examenul”, afirmă Robert. Andreea se află printre cei mai fericiţi.

BAC 2013 Bucurie unui absolvent de BAC cu media 8,16: „Am greşit, mai ales la Română, greşeli de ortografie, dar e ok“ 

Au tercut două săptămâni de BAC 2013 la Colegiul Naţional „George Coşbuc“ din Cluj. Emoţii ca şi lunea trecută, când un grup de vreo şase mame îşi aşteptau copiii să iasă de la examen. Poate doar mai mari fiindcă azi s-au afişat notele. În curtea interioară a şcolii mai multe eleve, care au terminat la „George Coşbuc“ fumau o ţigară ca să omoare timpul şi stresul aşteptării. „Doamne! Fumăm în curtea şcolii, îţi dai seama!“, zice o elevă. O alta observă că în spatele curţii de beton se construieşte ceva: „Uite! Ne fac sală de sport!“.

„Nu, tu, nouă nu ne mai fac nimic! Celorlalţi“, o contrazice colega ei. „Greşeşti, noi tot de la Coşbuc suntem!“, o corectează colega de ţigară şi şcoală.

BAC 2013 Peste jumătate din elevii tulceni au luat examenul maturităţii: „Nu ne aşteptam la note aşa de mari la Limba Română!“

„M-am aşteptat la o notă mai mică. Eu am crezut că la Română nu o să e convină ce am scris pentru că la simulare al luat nota 6,25 deşi scrisesem tot aşa că acum mă aşteptam la un 6 la Română. Mai departe vreau să dau la Medicină sau la UMC Constanţa, voi da la amândouă examen şi voi vedea la care intru. Acolo se dă examen la Chimie şi Biologie, la Biologie ştiu bine materia, iar la Chimie deocamdată nu m-am pregătit.

Eu cred că au fost note mai bune anul acesta pentru că subiectele au fost ceva mai uşoare, la Matematică au fost subiecte mai uşoare faţă de anii trecuţi şi a fost o idee bună să fie subiecte diferenţiate pentru Real şi Uman“.

BAC 2013 Unul dintre cele mai slabe licee din judeţul Botoşani, Liceul Tehnologic de Cooperaţie, promovabilitate de 100% la Bacalaureat

BAC 2013 Procent de promovabilitate 55,28 % la Bacalaureat în Ialomiţa. Candidaţi încântaţi de rezultate: „Mamă miaaaa, am luat! Diseară mă îmbăt!”

Imediat după afişarea rezultatelor la Bacalaureat, absolvenţii de liceu au sărit în sus de bucurie, la propriu. S-a întâmplat la centrul de examen de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Slobozia. Mai mulţi băieţi au încins o horă în curtea centrului, bucuroşi de faptul că au promovat examenul. Unul dintre ei a făcut o declaraţie uluitoare. „Frate diseară merg să mă îmbăt! Să moară mama” a spus candidatul fericit de faptul că a trecut cu bine de examenul de Bacalaureat

BAC 2013 Rezultate parţiale Vrancea. Trei medii maxime obţinute de elevii liceelor din judeţ

Performerele Bacalaureatului 2013 sunt trei eleve, două de la Colegiul Economic „Mihai Kogălniceanu” şi o fată de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret”.

Mai mult de jumătate din absolvenţii din Vrancea care au susţinut examenul de Bacalaureat în această sesiune au reuşit să promoveze, procentul celor care au trecut proba maturităţii fiind de 54,6 %. Anul acesta, au fost şi trei note maxime la Bacalaureat, obţinute de trei eleve cu care şcolile lor se mândresc.

Este vorba despre Aura Dinu şi Ana Maria Dobre, de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, care au susţinut examenele la limba română, matematică şi economie şi de Georgiana Tănase, de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, care a luat note maxime la toate cele trei discipline de examen, respectiv engleză, istorie şi geografie.

BAC 2013 Rezultate parţiale. Buzăul, pe locul 4 la promovabilitatea în rândul elevilor din promoţia curentă

Denisa Agapie este unul dintre cei nouă elevi cu note maxime la toate cele trei probe scrise ale Bacalaureatului. A luat 10 pe linie iar gândul i-a zburat deja către studenţie. Mărturiseşte că a avut o adolescenţă normală, dar că a muncit mai mult decât majoritatea colegilor ei.

”Muncă, muncă, muncă şi multă voinţă. Ce-i drept, mi-am mai diminuat din activităţile din weekend-uri dar a meritat, acum o să am o vacanţă lungă. La istorie mi-a fost mai greu, pentru că am avut o mapă ceva mai consistentă, a fost mult de învăţat, cu exerciţii multe, dar a fost bine”, spune Denisa Agapie, o elevă care doreşte să ajungă ofiţer în Serviciul Român de Informaţii.

BAC 2013 „Am luat Bacu’, media nu contează!“. Bucurie la afişarea rezultatelor, în Ploieşti 

La centrul de examinare „Nichita Stănescu“ din Ploieşti, mulţi dintre cei peste 500 de candidaţi din trei licee arondate, care au susţinut bacalaureatul, majoritatea pe filieră teoretică, au venit încă de la ora 10.00 la colegiu, sperând că rezultatele vor fi afişate mai devreme de ora prânzului, anunţată în mod oficial.

Nu au avut noroc, astfel că au fost nevoiţi să-şi prelungească emoţiile încă două ore, când, într-un final, profesorii din comisia de bacalaureat au afişat la avizierul liceului, notele şi mediile obţinute de fiecare candidat.

Bac 2013 Teleorman. Două medii de zece la ”examenul de maturitate”

Doi elevi din judeţul Teleorman au reuşit să obţină notă maximă la Bacalaureat. Este vorba despre două fete. Una este din Alexandria de la Liceul Pedagogic ”Mircea Scarlat”, iar cealaltă din Turnu Măgurele de la Liceul Teoretic ”Marin Preda”.

Andreea Daniela Bălaşa, de la Liceul Teoretic ”Marin Preda” din Turnu Măgurele a reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat cu media generală. A doua fată care a reuşit această performanţă este Adriana Stancu de la Liceul Pedagogic ”Mircea Scarlat” din Alexandria.

BAC 2013 Rezultate parţiale Braşov. Judeţul nostru este pe locul nouă la nivel naţional după promovabilitate. Nu a fost însă nicio medie de 10.00

La Braşov au dat examenul de Bacalaureat 3. 741 de elevi. Au promovat  2.309, au fost respinşi 1.425, iar 11 au fost eliminaţi din examen. La Braşov nu s-a obţinut nicio medie de 10.00. Note între 6.00 şi 7.99 au luat 789 de elevi, între 7.00 şi 7,99 au luat 658 de elevi, note între 8.00 şi 8.99 au luat 645 de elevi, iar note între 9.00 şi 9.99 au luat 317 elevi. Datele sunt cele oficiale făcute publice de Ministerul Educaţiei. Cifra este cu aproape 12% mai mare decât anul trecut. Pe filieră tehnologică au promovat 39,15% dintre elevi, pe filieră teoretică, 77,17%, iar pe filieră vocaţională, 60.70%. Procentul de promovabilitate la elevii din seria curentă a fost de 72,6%, iar la cei din seriile anterioare 29.41%. Potrivit acestor cifre Braşovul este pe locul al nouălea după procentul de promovabilitate.

BAC 2013 – Elevi de nota 10. Povestea fetei care nu a avut niciodată note mai mici de 10

În judeţul Argeş doar cinci elevi au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat cu media 10. Patru dintre eceştia sunt de la Colegiul Naţoional Zinca Golescu (Mihaela Călin, Matei Bădulan, Atena Popa şi Ioana Dicu) şi unul de la Colegiul Naţional I.C. Brătianu (Denisa Coroja).

La sesiunea din vară a anului trecut, în judeţul Argeş au fost 10 medii de 10. Ioana Dicu are 19 ani şi de când se ştie are numai note de zece. A învăţat mult, studiază la fel de mult şi rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. A participat la olimpiade şi la concursuri şcolare în fiecare an calificându-se până în etapele finale.

BAC 2013 Olt –  “Bă, eşti nebun ?! Am luat bacu’ !!!“

La Colegiul Naţional “Ion Minulescu” din Slatina, afişarea rezultatelor a avut loc în jurul orelor 10.30. Aproximativ 60 de elevi şi părinţi erau masaţi strategic în faţa scărilor de la “intrarea profesorilor” în aşteptarea anunţării rezultatelor.

Angajaţii liceului de la secretariat care au afişat rezultatele au avut de furcă cu elevii şi părinţii care se înghesuiau să vadă primii notele, dar, până la urmă, au reuşit să se achite de datorie. Dintre cei 266 de absolvenţi care au susţinut aici examenul, 22 au fost respinşi. A existat o singură medie de 10 (zece), aceasta aparţinând elevului Alexandru Obretin. Dar note “perfecte” au fost mai mult, pe ansamblu, respectiv 29 de note.

Rezultate parţiale BAC 2013. Peste 2070 de elevi din Vâlcea au promovat examenul de Bacalaureat

Rezultate foarte bune au obţinut elevii de la C.N. „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea, unde rata de promovare este de 98,9 %. De asemenea, rezultate excepţionale s-au înregistrat la C.N „Alexandru Lahovari”- 96,8 % rată promovare, şi C.N. „Mircea cel Bătrân” -95, 4 % rată de promovare.

Medii foarte mari au obţinut, şi în acest an, elevii de la C.N. „Alexandru Lahovari”. La afişarea rezultatelor partiale, mulţi dintre elevi au început să plângă de fericire.

„Plâng pentru că am obţinut o medie bună şi cred că am şanse să intru la Litere, la Bucureşti, la buget. Am 9,30 în total şi mi-era foarte frică că n-o să reuşesc să intru la facultate”,  spune Maria Muşulete, absolventă a C.N „Alexandru Lahovari”.

BAC 2013 S-au afişat rezultatele la Sibiu: „E super, e cea mai tare senzaţie”

Încă de dimineaţă de la ora 9:00 absolvenţii de liceu au început să se strângă în faţa centrului de examinare de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr. Cu emoţii mari, unii dintre ei mai aveau încă puterea să glumească „Hai să dăm sms-uri că s-au afişat, să vedem, cine vine?”.

La 12 fără un sfert, pe panourile de la intrare sunt afişate listele cu rezultate. Elevii năvălesc înăuntru, apar primele chiote de bucurie, dar şi primele lacrimi.

„E bine, 8,73, mă aşteptam peste 8,50, e bine. Pregătirea pentru Bac a fost intensivă, groaznic, 8 ore pe zi de învăţat constant”, spune Luisa Stanciu, care vrea să dea mai departe la Studii de Securitate.

BAC 2013 Lacrimi de fericire pe chipul candidaţilor de la Colegiului Naţional «Tudor Vladimirescu»: niciun absolvent nu a picat Bac-ul

Toţi absolvenţii clasei a XII-a de la Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu» au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat. „Plâng de fericire pentru că sunt foarte emoţionată. Am muncit mult pentru acest examen şi am primit ce am aşteptat.

Am luat 9,80 la română, 8,70 la matematică şi 9,20 la biologie. La biologie mi s-a părut cel mai greu. A fost foarte mult de muncă şi m-am apucat pe ultima sută de metri. Şi la română au fost foarte multe comentarii de învăţat, dar fost bine până la urmă“, ne-a spus Andreea Stoenescu.

BAC 2013 Colegiul Naţional „Gheorghe Ţiţeica” din Drobeta Turnu Severin are cele mai bune rezultate

Sute de absolvenţi, care au trecut prin focul examenului maturităţii, au aşteptat cu sufletul la gură afişarea rezultatelor la avizierele liceelor.  La Colegiul Naţional „Unirea” a fost sărbătoare. Toţi elevii înscrişi la Bac au promovat examenul.

„M-am descucat foarte bine. Am luat media 9,75.  Chiar mă bucur foarte mult, pentru că am muncit pentru acest Bacalaureat. Cel mai greu mi s-a părut examenul la Matematică. Am avut mari emoţii. În schimb la Biologie am luat 10. Dar pe total, subiectele au fost accesibile. Vreau să merg mai departe la medicnă.” ne-a spus Adelina Maria Cormoş, absolventă a Colegiului Naţional „Unirea”.

BAC 2013 Rezultate parţiale Alba. Cine sunt elevii de nota 10

Potrivit vicepreşedintelui Comisiei de Bacalaureat din Alba, inspectorul Dan Cherecheş, în sesiunea din această vară, performanţa de a încheia examenul de Bacalaureat cu nota maximă, la toate cele trei probe scrise,  a fost atinsă de doi elevi. Una dintre tinerele care au obţinut media 10 esteCezara Busuioc de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia. Cealaltă elevă de nota 10, Anca Elena Anghel, a studiat la Colegiul Naţional ”Lucian Blaga” din Sebeş.

Merită subliniat că în topul primelor cinci medii obţinute la examenul de maturitate patru poziţii sunt ocupate de absolvenţi de la Colegiul „Lucian Blaga“ din Sebeş. Procentul promovaţilor înregistrat în Alba în această sesiune, înainte de depunerea şi rezolvarea contestaţiilor, este de 62,22 la sută.

BAC 2013 Rezultate parţiale Hunedoara. Colegiul „Decebal”, în topul promovabilităţii: rezultate primite cu bucurie de elevii liceului devean

Nu mă aşteptam să iau o notă aşa de mare: peste 9.00. Am fost bine pregătit, zic eu, la examene, dar eram pesimist în privinţa notelor”, a spus Radu, unul dintre elevii decebalişti.

Colegiul „Decebal” din Deva a obţinut una dintre cele mai bune performanţe din ultimii ani: cinci dintre absolvenţii de clasa a douăsprezecea înscrişi la Bacalaureat au primit note de zece pe linie la examene.

Trei licee hunedorene au obţinut o promovabilitate de peste 95 la sută la Bacalaureat: Colegiul Naţional „Decebal” din Deva, Liceul Traian din Deva şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani. Cele mai slabe rezultate au fost înregistrate la liceul din Crişcior, unde promovabilitatea a fost de 5 la sută.

BAC 2013 Caraş-Severin rezultate finale. Promovabilitate mare la Reşiţa: până şi cei care au plâns, plângeau de fericire

Rezultatele parţiale ale examenului de Bacalaureat 2013 au fost anunţate luni, până în ora 12.00. Peste 2.000 de absolvenţi de liceu din judeţul Caraş-Severin aşteaptă primele rezultate.

„Este foarte bine, am luat, am luat exact cât îmi trebuia! Sunt mulţumit, mie 6 îmi ajunge“ spune elevul cu cea mai mică notă din Reşiţa la examenul de Bacalaureat. Andrei Ionuţ Sabău a luat 6.03 la Bacalaureat şi este nespus de fericit.

Nici nu se gândeşte că are cea mai mică notă ci este nespus de fericit că a luat examenul. Şi zecile de părinţi prezenţi alături de elvi spun la fel: nu contează nota ci faptul că au promovat examenul.

BAC 2013 Emoţii mari la Timişoara, la aflarea rezultatelor de la Bacalaureat. Nu există nici o medie de zece în Timiş!

Absolvenţii de liceu care au dat Bacalaureatul în sesiunea de vară din acest an au aşteptat cu sufletul la gură afişarea rezultatelor. Unii s-au postat în faţa liceelor încă de duminică seara, în speranţa că vor veni mai rapid notele. Alţii au venit luni încă de la ora 8.00 dimineaţa, ca de exemplu la „C.D. Loga”, însă li s-a spus că ordinul de la Minister este ca afişarea să se facă la ora 11.45. Elevii au fost rugaţi să părăsească holul de la „Loga”, pentru ca profesorii să poată lipi afişele cu rezultatele finale.

BAC 2013 BIHOR S-au publicat rezultatele la examenul maturităţii. Bihorul pe locul şase la nivel naţional

Cei care au reuşit să promoveze examenul maturităţii recunosc că subiectele au avut un nivel de dificultate mediu şi că se aşteptau la cerinţe mult maio grele.

“A fost un BAC mediu. Bine că l-am luat. Mă voi înscrie la facultate, dar până atunci voi petrece în weekend alături de colegi. Părnţii sunt foarte bucuroşi. Sper că acasă mă aşteaptă o maşină”, ne-a spus Gabriel Carţiş.

Rezultate bacalaureat 2013 Sălaj: două eleve care au absolvit cu 10 toţi cei patru ani de liceu au promovat cu media 10 şi bacalaureatul

Doi dintre cei şapte şefi de promoţie de la Colegiul Naţional „Silvania”, care au încheiat liceul cu 10 pe linie, au promovat şi examenul de bacalaureat recent încheiat tot cu media 1+. Este vorba despre Ronela Popa şi despre Faluvegi Agota.

După cum declara, pentru Adevărul, imediat după absolvire, pentru Ronela media la bacalaureat nu era foarte importantă,  pentru că ease pregăteşte din greu pentru admiterea la Medicină.

Cât despre „seceretul” care se află în spatele performanţei sale, Ronela spune că gândirea logică a fost cea care a ajutat-o să fie atât de perfomantă de-a lungul liceului. „Contează şi perseverenţa, şi consecvenţa, să înveţi fiecare lecţie. Pe mine m-a ajutat şi faptul că am reuşit să mă concentrez foarte bine la ore“, spune ea.

BAC 2013 Cinci note de 10 obţinute de absolvenţii maramureşeni

Cinci dintre elevii maramureşeni s-au făcut remarcaţi prin obţinerea mediei de 10 pe linie la examenul maturităţii. Aceştia sunt Ciobanu Andreea Loredana,  absolventă a profilului de filologie din cadrul Colegiului Naţional Mihai Eminescu, Grebeniţa Alex Cătălian şi Mureşian Oana, absolvenţi ai Colegiului Naţional Gheorghe Şincai dar şi doi absolvenţi ai Colegiului Naţional Vasile Lucaciu, Lung Mihai şi Petca Alexandra Maria. De asemenea au existat peste 900 de note cuprinse între 9 şi 9,99.

Deşi pentru mulţi elevi ziua de astăzi a însemnat un motiv de bucurie, absolvenţii a şapte licee din judeţ nu au reuşit să obţină nici măcar nota de trecere.

BAC 2013 Rezultate parţiale Bistriţa-Năsăud. Rată de promovare de 58,31%. Vezi care este ierarhia liceelor din judeţ

Emoţii mari astăzi pentru absolvenţii  celor mai bune licee din judeţ. Încă de la  ora 10:00 în curţile liceelor au început să apară absolvenţi, părinţi sau prieteni. Rezultatele au fost afişate în toate liceele din judeţ abia la 11:45, majoritatea candidaţilor de la Bac-ul de anul acesta arătându-se mulţumiţi de rezultate.

La Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, unde au susţinut examenul de Bacalaureat elevi din mai multe unităţi de învăţământ din municipiu puteai să numeri pe degete numărul celor care au fost respinşi.

BAC 2013 Suceava. Singura medie de zece a fost obţinută de o elevă din Gura Humorului

Singura medie de zece din judeţul Suceava a fost obţinută de Diana Elena Grosariu, elevă la specializarea matematică-informatică, intensiv limba engleză la Colegiul „Alexandru cel Bun” din oraşul Gura Humorului.

Rezultatul nu a fost deloc o supriză pentru eleva din Gura Humorului. Diana a terminat toţi cei patru ani de liceu cu media zece pe linie. În plus, în perioada liceului, eleva a reuşit să obţină rezultate bune la etapa judeţeană a olimpiadei de matematică.

În schimb, suprizător a fost faptul că nu au fost înregistrate medii de zece la liceele de tradiţie din municipiului Suceava, Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”.

REZULTATE BAC 2013 Lacrimi de fericire pe chipurile multor elevi din Vaslui: „Gata! Acum că am luat BAC-ul, plec în străinătate. Nu vreau la facultate“

Mai bine de jumătate din numărul absolvenţilor care au susţinut examenul de Bacalaureat din judeţul Vaslui s-au declarat mulţumiţi de rezultatele obţinute. Imediat după afişarea rezultatelor parţiale, au apărut şi primele reacţii ale elevilor. Mulţi dintre ei plângeau din cauza notelor obţinute la examen, însă şi mai mulţi ai plâns de fericire.

Primar de nota 2,85 – a ratat toate probele examenului de maturitate: „Nici nu am vrut vreodată să-l trec“

Comisia de evaluare a decis că valoarea noţiunilor acumulate de către primar este de 1,30 la Limba Română, 3,05 la Geografie şi 4,20 la Istorie.

Cu o medie de 2,85, Petru Dochiei a fost declarat respins la examenul de Bacalaureat.

El a absolvit anul acesta, la frecvenţă redusă, Liceul particular “Grigore Moisil” din Bacău.

Acesta este primul său mandat de primar, din partea PER, după ce a ocupat în trecut funcţia de viceprimar al comunei Letea Veche.

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/grafic-rezultate-bacalaureat-2013-cei-122-elevi-luat-nota-10-linie-1_51daa133c7b855ff5616ef12/index.html#

GRAFIC Rezultate Bacalaureat 2013: Cei 122 de elevi care au luat nota 10 pe linie

122 de absolvenţi de clasa a XII-a au obţinut media 10 la Bacalureatul 2013, elevi care provin din aproape 30 de judeţe ale ţării, inclusiv din Bucureşti, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Educaţiei, pe portalul edu.ro

adevarul.ro vă prezintă lista celor 122 de elevi care au terminat Bac-ul 2013 cu media 10 pe linie, premianţii ţării la examenul de maturitate.

În lista publicată de Ministerul Educaţiei pe site-ul Bacalaureatului 2013 pot fi văzute atât judeţele şi liceele din care provin aceşti candidaţi, cât şi specializarea studiată în cei patru ani.

Printre cei 122 de elevi din toată ţara care au luat nota 10, sunt unii care nu au văzut vreodată o notă mai mică, în toate cele douăsprezece clase prin care au trecut.

Mai jos puteţi găsi un grafic în care puteţi vedea o comparaţie pe judeţe în funcţie de notele de 10 luate de elevi. De asemenea, numele celor 122 puteţi să le descoperiţi în imaginile de mai jos. 

FOTO Rezultate bacalaureat 2013 Sălaj: două eleve care au absolvit cu 10 toţi cei patru ani de liceu au promovat cu media 10 şi bacalaureatul

Un rezultat perfect. Asta au reuşit, în Sălaj, două absolvente ale Colegiului Naţional „Silvania”, care după ce că au terminat toţi cei patru ani de liceu cu 10 pe linie, au reuşit aceleaşi note maxime şi la probele examenului de bacalaureat.

BAC 2013 – Elevi de nota 10. Povestea elevei care nu a avut niciodată note mai mici de 10

Ioana Dicu este unul dintre cei cinci care au promovat examenul de Bacalaureat din Argeş cu media generală zece. Mai mult decât atât, ea a fost şefă de promoţie al Colegiului „Zinca Golescu” , absolvind în cei patru ani de studiu cu zece pe linie. Tânăra a studiat la profil Matematică-Informatică.

FOTO/ VIDEO BAC 2013 Lacrimi de bucurie şi baie de şampanie la Satu Mare. Şase elevi au obţinut medii de 10

Şase elevi din Satu Mare, cinci de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ şi unul de la Liceul Teoretic German „Johann Ettinger“, au obţinut la Bacalaureat medii de 10 pe linie. Aceştia au plâns de bucurie şi au făcut o baie de şampanie după aflarea notelor.

BAC 2013 Cinci note de 10 obţinute de absolvenţii maramureşeni

Ziua de astăzi, 8 iulie, a marcat sfârşitul emoţiilor şi a stresului pentru o mare majoritate dintre elevii maramureşeni. Afişarea rezultatelor examenului de bacalaureat a făcut curţile şcolilor să devină neîncăpătoare, aceştia înghesuindu-se să vadă notele obţinute.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/rata-promovare-bacalaureat-2013-aevoluat-promovabilitatea-bac-1_51da6eb0c7b855ff561578d4/index.html

GRAFIC Rata de promovare la Bacalaureat 2013. Cum a evoluat promovabilitatea la BAC în toate judeţele

Rata de promovare la Bac după rezultatele parţiale este mai mare faţă de anul trecut. Dacă în 2012, promovabilitatea era de 43,04%, anul acesta, rata de promovare la Bac 2013 este de 55,65%, cu aproape 10% mai mare faţă de 2012. Totuşi, anul acesta au fost mai mulţi elevi înscrişi la examenul de maturitate, aproximativ 187.000 faţă de 180.000, anul trecut.

După centralizarea a 98,3% din datele privind promovarea la Bacalaureat 2013, cea mai mare rată de promovare la examenul BAC 2013 a fost în judeţul Brăila, 74,17% din absolvenţi promovând, Clujul fiind alt judeţ cu rată de peste 70% la rezultatele Bacalaureatului 2013, cu 70,99%. Giurgiu nu a fost momentan centralizat.

Cea mai mică rată de promovare după centralizarea preliminară a rezultatelor BAC 2013 a fost în Ilfov, doar 27,91% din candidaţii de la Bacalaureat luând notă peste 5.

Pentru susţinerea examenului naţional de bacalaureat în sesiunea iunie – iulie 2013 s-au înscris 187.898 elevi.

Prin comparaţie, la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2012 au participat aproximativ 180.000 de absolvenţi, număr destul de mic având în vedere că promoţia de anul trecut a fost de aproximativ 200.000 de absolvenţi de liceu. În 2012, rata de promovare la Bacalaureat după rezultatele parţiale a fost de 43,04%.

Rata de promovare pe judeţe (fără Giurgiu) în 2013:

Alba: 62,22%
Argeş: 57,60%
Arad: 52,62%
Bucureşti: 50,82%
Bacău: 59,36%
Bihor: 63,21%
Bistriţa-Năsăud: 58,31%
Brăila: 74,17%
Botoşani: 56,15%
Braşov: 61,72%
Buzău: 63,99%
Cluj: 70,99%
Călăraşi: 48,32%
Caraş-Severin: 43,02%
Constanţa: 54,28%
Covasna: 42,74%
Dâmboviţa: 46,79%
Dolj: 47,10%
Gorj: 56,99%
Galaţi: 59,39%
Giurgiu = nu exista date
Hunedoara: 53,25%
Harghita: 42,49%
Ilfov: 27,91%
Ialomiţa: 55,28%
Iaşi: 67,55%
Mehedinţi: 46,94%
Maramureş: 60,52%
Mureş: 54,69%
Neamţ: 57,61%
Olt: 43,44%
Prahova: 60,56%
Sibiu: 63,70%
Salaj: 57,93%
Satu Mare: 57,81%
Suceava: 64,48%
Tulcea: 57,85%
Timiş: 54,41%
Teleorman: 35,22%
Vâlcea: 56,60%
Vrancea: 54,63%
Vaslui: 61,20%

Rata de promovare pe judeţe în 2012:

Alba – 48,71%
Arad – 39,07%
Argeş – 46,07%
Bacău – 45,43%
Bihor – 53,37%
Bistriţa-Năsăud – 41,57%
Botoşani – 38,09%
Braşov – 49,79%
Brăila – 59,25%
Bucureşti – 38,97%
Buzău – 50,79%
Călăraşi – 37,17%
Caraş-Severin – 30,25%
Cluj – 54,30%
Constanţa – 45,17%
Covasna – 32,42%
Dâmboviţa – 38,73%
Dolj – 40,9%
Galaţi – 45,09%
Giurgiu – 45,27%
Gorj – 46,26%
Harghita – 30,21%
Hunedoara – 36,99%
Ialomiţa – 42,18%
Iaşi – 56,7%
Ilfov – 15,10%
Maramureş – 48,82%
Mehedinţi – 30,89
Mureş – 45,74%
Neamţ – 47,27%
Olt – 29,08%
Prahova – 45,49%
Sălaj – 42,51%
Satu Mare – 39,83%
Sibiu – 51,66%
Suceava – 46,98%
Teleorman – 29,09%
Timiş – 42,17%
Tulcea – 40,85%
Vaslui – 48,16%
Vâlcea – 38,35%
Vrancea – 43,5%

http://adevarul.ro/locale/turnu-severin/ancheta-iSj-mehedinti-profesorii-modificat-notele-scoala-nr-6-fost-neglijenti-1_51dba030c7b855ff561b1c19/index.html

Ancheta IŞJ Mehedinţi: Profesorii care au modificat notele la Şcoala nr 6 din Drobeta Turnu-Severin au fost neglijenţi

În urma anchetei desfăşurate de Inspectoratul Şcolar Mehedinţi a reieşit faptul că cei doi profesori în mâinile cărora au ajuns lucrările de la Evaluarea Naţională ale celor trei absolvenţi de la Şcoala numărul 6 care s-au trezit cu note mult mai mici înainte de contestaţii, au corectat greşit.

Şeful Inspectoratului Judeţean Mehedinţi, Marian Şuţă, spune că profesorii au dat dovadă de neglijenţă.

„Comisia judeţeană a finalizat verificarea şi a constatat din păcate neglijenţa în procesul de evaluare a celor doi profesori evaluator. Nu este vorba de fraudă, nu a fost înlocuită lucrarea, nu au fost adăugate foi la lucrare şi nu au fost modificări pe lucrare, lucruri care reies din cele relatate de evaluatori. Dumnealor au dat dovadă de neglijenţă datorită oboselii, altor factori în evaluarea lucrării şi punerea notei. Urmează să stabilim sancţiunile“, a declarat inspectorul şcolar judeţean Marian Şuţă.

Lucrările iniţiale ale celor trei absolvenţi ai claselor a VIII-a de la Şcoala numărul 6 au fost evaluate de încă două comisii şi de Comisia Judeţeană, astfel că aceştia au rămas cu notele obţinute după contestaţii.
Ca sancţiune, şeful IŞJ Mehedinţi spune că aceştia  nu vor mai participa la astfel de examene în perioada următoare. Conducerea Inspectoratului Judeţean Mehedinţi a refuzat să facă publice numele dascălilor neglijenţi.

Inspectoratul Şcolar Mehedinţi a demarat joia trecută o anchetă după ce trei elevi de la o şcoală din Drobeta Turnu Severin au obţinut note mult mai mari decât nota iniţială, în urma contestaţiilor la examenul de evaluare naţională.

Cei trei elevi învaţă la Şcoala nr. 6 din Drobeta Turnu-Severin, iar notele erau în toate cele trei cazuri la disciplina matematică. Miercuri seară, când au fost afişate rezultatele finale la examenul de Evaluare Naţională în urma rezolvării contestaţiilor notele au fost mult mai mari.

Cei trei elevi sunt:

1. Chivu Adrian Cosmin: nota iniţială – 4,40, după contestaţie – 9,70
2. Codreanu Raluca Andreea: nota iniţială – 4,50, după contestaţie – 8,30
3. Danciu Simona Maria: nota iniţială – 7,60, după contestaţie – 10.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/lectia-tacere-ora-matematica-1_51db8e8fc7b855ff561adb2d/index.html

Lecţia de tăcere, la ora de matematică

Toată zarva ultimelor zile mi-a adus în minte – ca multor altora, desigur – întâmplări din timpul şcolii. Voi povesti aici despre Monica, eleva care tace.

Se întâmpla în anii ’80, la şcoala de pe Strada Exerciţiu din Piteşti. Era ziua tezei la matematică. Profesorul de matematică era şi dirigintele nostru, domnul Trandafirescu. Când toţi ne aplecam pe problemele atent selecţionate din caietele subţirele, un loc din clasă rămânea liber. Lipsea Monica Dumitru.

Monica nu se număra printre premianţii clasei, dar clasa era cea mai bună din serie. Cum nimeni nu lipsea niciodată de la teză fără să se afle vreun motiv, o întâmplare cu totul ieşită din comun, priveam cu toţii pe furiş la locul gol şi ne întrebam ce s-o fi putut întâmpla. Nimeni nu ştia nimic.

Într-un târziu, când poate că uitasem de colega absentă şi ne grăbeam mai tare, cu obrajii încinşi, să abordăm şi ultima problemă, uşa clasei s-a deschis şi în prag a apărut Monica. Răvăşită dar calmă, reţinută. I s-a dat voie să intre şi să se aşeze. Timp să dea teza nu mai era.

Mai departe îmi amintesc foarte bine aşa: eu stau în rândul de la fereastră, am terminat exerciţiile; Monica stă în rândul din mijloc, cu o bancă mai în spate. Mă uit la ea. O văd cum stă foarte dreaptă, cu spatele lipit de tăblia scaunului, cu privirea înainte, cu palmele în poală. Profesorul o întreabă ce s-a întâmplat. Încet, ca să nu deranjeze elevii. Ea nu răspunde. Se uită înainte, se uită în jos şi zice într-un târziu doar atât: „Nu… Nu m-aţi crede.” Din nou e întrebată, din nou refuză să spună. Profesorul insistă, cu blândeţe: a rămas încuiată în casă? S-a blocat în lift? A pierdut cheia? Încearcă să destindă situaţia, nu o ceartă deloc, o asigură că poate să dea mâine teza, numai să spună ce s-a întâmplat. O răsfaţă, face glume cuminţi, îi spune „Monel…”, doar-doar fata va mărturisi ce i s-a întâmplat. Monica se tot uită în faţă, trec secunde lungi, pare să ia o hotărâre, iar atunci când buzele ei se mişcă ne aşteptăm ca ea să spună, în sfârşit, ce s-a întâmplat. Suntem deja toţi cu ochii pe ea. Se simte în toată clasa că s-a întâmplat ceva. Ne imaginăm ceva fantastic. Dar ea repetă acelaşi lucru: „Nu pot. Ştiu că nu m-aţi crede”. Şi astfel până la finalul orei. Profesorul încheie: Monica va da teza mâine. Până atunci, dacă va dori să îl caute ca să îi spună ce s-a întâmplat, poate să o facă oricând. Dar fata, la fel, privind în gol nu spune decât: „Nu, nu are nici un rost. Ştiu că nimeni nu m-ar crede.”

Teza s-a terminat, a urmat pauza, pauzele şterg multe la vârsta aceea, timpul vâjâie ameţitor la vârsta aceea, o fi urmat chimia, biologia, o fi urmat engleza, nu mai ştiu. Ştiu că mi-a rămas în minte Monica Dumitru, „Monel”, pentru tăcerea ei de argint care nu era sfidare, care nu era obrăznicie, care era un fel de seif în care, indiferent ce-ar fi ascuns ea, ceva fantastic sau ceva banal, era doar al ei, nu al nostru. Ea cunoştea valoarea acelei tăceri, a acelei taine. Tăcerea asta mi-o amintesc azi – era semn de putere şi de modestie la un loc, era semn de simplitate şi cuminţenie, era refuzul de a spune o realitate care ar fi putut fi luată drept minciună. Adică, nu doar să nu minţi – dar nici măcar să nu spui ceva ce ar putea fi considerat minciună.

Nu am aflat ce i s-a întâmplat în acea zi Monicăi, eleva care tace şi nu vrea să se scuze, nu vrea să se pună la adăpost cu nici o scuză. Tăcerea ei mi se pare astăzi şi mai frumoasă, frumoasă precum tăcerea îndrăgostiţilor păcătoşi din Balada unei nopţi de iarnă a lui Radu Gyr, cei care ard pe dinăuntru când sunt înveşmântaţi în gheaţă, cei care „mai goi decât apele, tac”, „mai goi decât stelele, tac”, „mai goi decât nopţile, tac”, „mai goi ca veciile, tac”.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/mandatul-aducere-aminte-1_51db2d44c7b855ff5619e7ed/index.html

Mandatul de aducere aminte

Mandatul de aducere este în zilele astea un subiect fierbinte. Şi, din nefericire, la fel ca majoritatea dezbaterilor din spaţiul public românesc, o falsă problemă care ascunde altceva.

Nu vreau să comentez dosarul BAC-ului, un subiect mult prea larg ca să poată fi abordat exhaustiv într-o simplă postare de blog.

Ceea ce vreau să comentez este efortul unora de a crea imagini răsturnate, de a discredita, de a dezinforma, de a ridiculiza cu rea credinţă. Metodele nu sunt noi, sunt doar mai lipsite de subtilitate, mai mediocre, dacă pot spune aşa, decât în alte cazuri. Până la urmă ne lovim tot de o problemă de educaţie. Problemele se reduc la a fi cu cineva sau împotriva cuiva. Şi la cine nu-i cu mine e împotriva mea.

Pe ecrane rulează aceleaşi câteva imagini, aceleaşi două-trei feţe care spun şi nu spun ceva concret, aceleaşi două-trei scene mărunte şi întâmplătoare. Imaginile sunt reluate, repetate obsedant pe parcursul întregii zile; ziua cârtiţei pare să fi pus stăpânire pe minţile noastre. Imaginea apocaliptică de proporţii este creată prin multiplicarea, prin clonarea măruntului. Prin repetiţie, incidentul izolat este instituit drept regulă. În 2003 am fost la concertul lui Elton John de la Bucureşti. Stadionul mi s-a părut atunci surprinzător de gol. După un timp am văzut acelaşi concert la televizor şi, pe cuvânt, de data asta stadionul chiar era plin.

Apar martori care, intrând în direct la televizor, spun cu totul altceva decât se spune despre ei că ar fi spus. Dezamăgesc şi, în consecinţă, se trece uşor peste ei. Discursul prestabilit îşi urmează nestingherit cursul. Am râs aproape, aflând despre o elevă care a spus că nu a fost speriată de poliţie ci de reprezentanţii presei.

Pe de altă parte, românul e sensibil, sentimental, compătimeşte cu confraţii. Nu e important dacă s-a dat sau nu s-a dat mită, e important să răspundă cineva pentru emoţiile create. Televizorul nu e doar un robot ci un izvor pentru suflet. Sentimentul triumfă asupra materiei. Avem, e drept, domenii prioritare (stabilite inclusiv prin mecanisme europene) care vizează, printre altele, corupţia şi învăţământul. Să fie! Dar, Doamne fereşte să te atingi de ele şi nu doar să te baţi cu cărămida în piept. Fenomenul trebuie constatat însă trebuie făcut cât mai puţin ceva concret. Corupţia fără corupţi este deja clasică.

Petardele patriotice nu întârzie să bubuie. Parchetul Capitalei e înfierat că strică imaginea României în lume. Adică să ne punem poalele-n cap, dar să dăm în croitor. Şi în cei care privesc sub fustele astfel ridicate. Numai că patrioţii recunosc implicit şi fără să vrea că există o oarecare ruptură între imagine şi realitate.

Mă gândesc cu amărăciune că în ţara asta am văzut la televizor o revoluţie şi câteva mineriade. Păstrând proporţiile, mecanismele şi persoanele care le manipulează sunt, în parte, aceleaşi. Adevărul iese confortabil, colectiv şi fără niciun semn de întrebare direct din ecranul (din ce în ce mai performant) al televizorului. Iar în oglindă nu se reflectă decât uitarea, golul de memorie. Am înţeles că uitarea, ca funcţie psihică, ne ajută să nu înnebunim. Pe de altă parte, extrema cealaltă, capacitatea inepuizabilă de a uita repede şi definitiv, ar putea avea aceleaşi consecinţe demente ca şi lipsa oricărei uitări.

Cineva ar trebui să ne dea un mandat de aducere aminte. Şi să îl pună de îndată în executare. În aşa fel încât să fim în stare să ne folosim dramul de minte pe care îl mai avem ca să închidem televizorul şi să facem un exerciţiu de gândire. Individual.

Avem o problemă cu educaţia. Şi nu neapărat din cauza şpăgii. Ci mai ales pentru că aproape nimeni, aproape niciodată, nu ne învaţă să gândim singuri şi să stăm pe propriile picioare.

http://adevarul.ro/locale/giurgiu/bac-2013-giurgiu-1_51db07ddc7b855ff56193bcc/index.html

BAC 2013 Candidat care a picat la Bacalaureat în Giurgiu: “Şi câinii au stat mai mult la şcoală decât noi” FOTOGALERIE

Au aşteptat cu sufletul la gură afişarea rezultatelor însă majoritatea au izbucnit în lacrimi la vederea notelor. Aproape două treimi dintre cei care au susţinut examenul de Bacalaureat în acest an au fost declaraţi respinşi.

Candidaţii din judeţul Giurgiu, care au susţinut examenul de Bacalaureat 2013, pot afla rezultatele parţiale, luni, 8 iulie. Elevii pot depune contestaţii luni, între orele 12.00 şi 16.00, iar rezultatele finale pentru BAC 2013 vor fi afişate vineri, 12 iulie, după rezolvarea contestaţiilor.

Cu  o rată a promovabilităţii de 39,45%, Giurgiu s-a clasat pe antepenultimul loc. La distanţă mare de media naţională (55%), judeţul nostru este şi singurul care a înregistrat un declin faţă de Bacalaureatul din 2013.

Primele rezultate au fost afişate la Grupul Şcolar “Miron Nicolescu”, exemplul negativ din 2010 atunci când niciun candidat n-a reuşit să promveze în sesiunea din vară.

Tinerii se aşteaptă la ce-i mai rău. Recunosc nonşalant că au chiulit la greu, au stat în bar la biliard, mai mult decât la orele de la liceu.

“Nu cred că o să iau Bacalaureatul. Am fost împreună cu prietenii mai mult pe la biliard decât la ore. Cred că şi câinii au stat mai mult la şcoală decât noi” afirmă unul dintre tineri.

La afişarea rezultatelor, încep să apară murmurele: “Pe foaia asta sunt toţi respinşi. Sună-l pe ăsta şi spune-i că a luat 1” încep să discute tinerii.

A treia oară a fost cu noroc

Din grupul celor care priveau la foile care erau lipite pe geam de profesori, iese un tânăr care se îndreaptă spre maşina parcată, îmbrăţişează o fată şi vrea să plece cât mai repede de-acolo. Aflăm că îl cheamă Alin Grădinaru şi că a promovat examenul de maturitate. Din a treia încercare.

“Este a treia oară când dau Bacul: de două ori anul trecut şi acum. Pot spune că fost mai greu atunci însă acum m-am pregătit şi eu mai bine pentru că am avut ambiţie. Se pare că este nevoie de un şoc pentru a conştientiza cât de important este un astfel de examen”  susţine Alin.

Întrebat cine crede că este principalul vinovat pentru rezultatele slabe de la acest liceu, el răspunde fără să clipească. “Singurii vinovaţi sunt elevii, nu altcineva. Sunt delăsători şi nu prea au chef de şcoală. Din păcate eu mi-am dat seama de lucrurile astea prea târziu” a mai spus tânărul care se gândeşte acum să urmeze şi o facultate.

„Pentru ei muncim”

La Colegiul Tehnic Naval “Viceamiral Ioan Bălănescu” notele apar la 12.30, cu o jumătate de oră întârziere. Adolescenţii sar de la un geam la altul pentru a vedea dacă au avut noroc. Majoritatea se uită doar la ultimul chenar. Acolo unde scrie “Admis” sau “Respins”.

“Oano, ai luat fată. Şi eu am luat. Nu. Nu ştiu nota, dar am văzut Admis. Oricum…” spune în telefon o tânără.

La câţiva metri depărtare, un adolescent s-a prăbuşit în braţele tatălui său. Hohotele de plâns se aud prin hărmălaia făcută de ceilalţi absolvenţi ai clasei a XII-a.

“Bravo, tată. Ai făcut examenul vieţii tale” îl încurajează părintele. “Sunt foarte bucuros. A apucat să-mi spună doar că a promovat examenul. Sper acum să vrea să meargă şi la facultate. Dacă-l sprijin? Păi pentru ei muncim” afirmă bărbatul.

Limba română i-a „stricat” media

La “Tudor Vianu” este linişte. Procentul de promovabilitate este de aproximativ 70%.

Andreea Cosmina Badea, una dintre candidate a fost la un pas de nota maximă. Limba română a tras-o în jos cu 9.95. La istorie şi geografie luase 10.

“Dumneavoastră vă întrebaţi de ce nu a luat 10, iar aici sunt unii care n-au luat deloc” răspunde indignată o doamnă la comentariul meu.

Ultima oprire este la Şcoala Gimnazială Nr. 8 “Academician Marin Voiculescu”, locul în care au susţinut examenul absolvenţii de la “Maiorescu” şi cei de la “Cartojan”. Printre elevii obişnuiţi, aici au dat Bacalaureatul atât fata deputatului Florian Nicolae cât şi cea a city-managerului Emil Vucă.

Dacă Dariela Nicolae a obţinut media 9,48, Andreea Vucă a promovat examenul de Bacalaureat cu media 9,76.

“A fost foarte uşor la Bacalaureat. Am luat media 8,98, însă cred că voi face contestaţie la Istorie. Mă bazam cel mai mult pe nota de-acolo, am făcut mai mult decât 8,1 cât mi-au dat” afirmă Roxana, una dintre candidate.

Până la ora 16.00, cei nemulţumiţi de notele primite au puttu depune contestaţii. Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat, sesiunea de vară, vor fi afişate la 12 iulie.

Înainte de contestaţii, 705 de candidaţi din 1787 au promovat examenul de Bacalaureat la Giurgiu, procentul de 39,45% fiind sub media pe ţară (55%).

Trei elevi au obţinut nota maximă: Dan Alexandrescu, Mihai Niculae (ambii de la Colegiul Naţional “Ion Maiorescu”) şi Anca Elena Arambaşa (de la Liceul Tehnologic “Dimitrie Bolintineanu”).

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/solutii-scoala-de-elevii-nota-zece-1_51db8fe9c7b855ff561ade8c/index.html

Soluţii pentru şcoală de la elevii de nota zece

Păstrarea camerelor de supravegere, diversificarea profilurilor liceale, teze semestriale centralizate, dar şi majorarea lefurilor profesorilor. Acestea sunt sugestiile absolvenţilor eminenţi.

Chiar dacă rezultatele contestaţiilor nu au schimbat esenţial notele candidaţilor de la sesiunea de Bacalaureat, procedura de reverificare aproape a dublat numărul elevilor cu nota 10 pe linie, de la patru la şapte. Cătălinei Ciubotaru, Cezarei-Elena Polisca, Victoriei Iachim şi Nicoletei Nichifor li s-au alăturat Victoria Gorceac (Chişinău), Anastasia Rusu (Grozeşti, raionul Nisporeni) şi Dan Luchianiuc (Bălţi). Tinerii eminenţi s-au întâlnit ieri cu oficialii de la Ministerul Educaţiei, cu care au discutat despre camerele de supraveghere şi au venit şi cu unele sugestii ce ar schimba actualul sistem de învăţământ.

“Cred că e nevoie de mult curaj pentru a schimba lucrurile, mai ales în cazul obişnuinţelor urâte”, Nicoleta Nichifor, absolventă

EMINENŢII OPTEAZĂ PENTRU CAMERE

Cei mai mulţi dintre zecişti s-au arătat convinşi că supravegherea video a fost benefică pentru combaterea fraudei. „În sfârşit la BAC notele au fost mult mai reale decât în anii precedenţi. Înainte eram demoralizată, pentru că vedeam că cei care învaţă bine aveau note mult mai mici decât cei care nu au depus niciun efort în anii de liceu. Ar trebui să se menţină camerele video, au avut un efect scontat“, susţine Anastasia Rusu, absolventă a Liceului „Prometeu“ din satul Grozeşti, raionul Nisporeni.

Supravegherea video a fost lăudată şi de Nicoleta Nichifor, o altă eminentă din promoţia 2013. „Sunt foarte norocoasă că am susţinut BAC-ul anume anul acesta, pentru că au existat condiţii egale pentru toţi, iar camerele au eliminat măcar parţial copiatul“, afirmă absolventa Liceului „Mircea Eliade“ din Chişinău. Nicoleta şi-a făcut studiile şi în SUA, iar experienţa din Occident a obişnuit-o cu monitorizarea video. „Cred că e nevoie de mult curaj pentru a schimba lucrurile, mai ales în cazul obişnuinţelor urâte“, e sigură Nicoleta Nichifor. Neînfricat de ochii camerelor s-a arătat şi unicul băiat cu nota zece pe linie, Dan Luchianiuc. Făcând parte din lotul olimpic la chimie mulţi ani la rând, elevul spune că s-a obişnuit cu supraveghetorii neînsufleţiţi.

VOR SĂ SE PROFILEZE DIN LICEU

Elevii de aur ai Bacalaureatului 2013 au propus să se facă şi unele modificări în sistemul de învăţământ. „Aş sugera să fie elaborate teze semestriale de aceeaşi complexitate pentru toate liceele din republică. Acum, fiecare şcoală decide individual ce să includă în test“, a spus Anastasia Rusu.

Victoria Iachim gândeşte mai global. „Pentru a reforma învăţământul nostru, trebuie să se producă o schimbare în întreaga societate. La fel, s-ar dori majorarea salariilor profesorilor, pentru că acum meseria de dascăl nu este printre cele mai atractive“, susţine ea. Tânăra a mai recomandat Ministerului Educaţiei să diversifice profilurile liceale. „Nu e destul să fie real sau umanist. Ar fi bine să fie profilul de matematică-informatică sau fizică-chimie. Aceasta ar ajuta elevii să se aprofundeze într-un anumit domeniu şi, ulterior, să aleagă o profesie“, a declarat fosta elevă la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi“ din Chişinău.

DECARII, O PICĂTURĂ ÎN MAREA RESTANŢIERILOR

Chiar dacă numărul elevilor decari s-a mărit, rata de promovabilitate de pe urma contestaţiilor a crescut doar cu 1,6%. Cele mai multe cereri pentru reverificare au fost depuse la limba şi literatura română (aproape 8.000), geografie şi matematică (câte 4.000), iar cele mai puţine (2.700) – la istoria românilor.

Din cele peste 30.000 de lucrări contestate doar 3.555 de note au fost modificate cu un punct, iar 13 note au fost ridicate cu două puncte. După procedura de contestare numărul candidaţilor care au susţinut toate examenele de Bacalaureat a crescut cu 403 persoane. În acelaşi timp, 6.291 de absolvenţi au doar o singură restanţă, iar 379 de candidaţi au restanţe la toate disciplinele de examen. Toţi cei care au picat se vor putea prezenta în sesiunea suplimentară ce se va desfăşura între 15 şi 20 iulie. „Vom fi fermi în eliminarea copiatului şi în sesiunea suplimentară“, a declarat ministrul Educaţiei Maia Sandu.

“Înainte eram demoralizată, pentru că vedeam că cei care învaţă bine aveau note mult mai mici decât cei care nu au depus niciun efort în anii”,  Anastasia Rusu, absolventă de liceu.

http://adevarul.ro/news/societate/ministrul-remus-pricopie-recunoaste-am-avut-informatii-strang-bani-examen-1_51dafa5dc7b855ff5618fad0/index.html

Ministrul Remus Pricopie recunoaşte: „Am avut informaţii că se strâng bani înainte de examen“

Invitat într-o emisiune la RTV, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a spus că avea cunoştinţă de faptul că se colectează bani înaintea examenului de Bacalaureat. „N-a fost foarte clar dacă erau pentru festivităţi sau pentru altceva, dar cert e că se adunau bani“.

Informaţii că se strâng bani am avut, inclusiv de la organele cu atribuţii specifice în domeniul informaţiilor. Dar la un moment dat n-a mai fost foarte clar dacă erau pentru festivităţi sau pentru alte destinaţii, oricum nici dacă erau pentru festivităţi nu era în regulă, cert este că se adunau bani. Apoi am avut surpriza să descoperim că există o întreagă reţea în Bucureşti“, a spus ministrul Pricopie.

Cât despre cazul de la Mehedinţi, „acela a fost descoperit de poliţişti şi procurori, la nivel local“, a mai spus şeful Educaţiei.

„Dacă lucrările au fost viciate, le anulăm“

Întrebat ce se va întâmpla cu elevii implicaţi, respectiv dacă li se vor recunoaşte lucrările prezentate la examene, Remus Pricopie a răspuns că „lucrările nu au fost viciate, pentru că soluţiile nu au ajuns în sală, dar dacă vor exista astfel de suspiciuni, sigur, mergem pe lucrarea respectivă şi o anulăm“.

Se vor face simulări de Bac şi în clasa a XI-a

Pricopie a anunţat, cu aceeaşi ocazie, că la anul vor exista simulări de Bac şi în clasele a XI-a, având în vedere utilitatea lor în pregătirea elevilor. „Încă nu am luat o decizie în acest moment, dar analizăm şi vom introduce simulări şi în clasa a XI-a“, a spus ministrul.

http://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/dupa-recensamantul-2011-valcea-mai-371-000-locuitori–44–valceni-nivel-scazut-educatie-1_51dadfccc7b855ff56186f1a/index.html

După recensământul din 2011, Vâlcea mai are 371 000 de locuitori.  44 % dintre vâlceni au un nivel scăzut de educaţie.

Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, la data de 20 octombrie 2011, populaţia stabilă a judeţului Vâlcea era de 371 714 persoane, cu 41 000 mai puţine persoane faţă de recensământul din 2002.

Vâlcenii cu vârste între 25 şi 64 de ani reprezintă 55 % din populaţia judeţului. De remarcat că 15 % din totalul populaţiei stabile din Vâlcea este formată din copii cu vârste între 0-14 ani. Persoanele în vârstă de  65 de ani şi peste deţin o pondere de 18,80 % din totalul populaţiei stabile

„În general, în România, natalitatea a scăzut în ultimii 20 de ani. Până în anul 1989, populaţia a crescut continuu iar, după Revoluţie, lucrurile s-au schimbat, populaţia României a scăzut de la an la an. Această scăderea este determinată de sporul natural negativ şi migraţia cetăţenilor. În Vâlcea, aproape în fiecare lună se înregistrează un spor natural negativ”, susţine Sorin Statie, directorul DJS Vâlcea.  

Faţă de recensământul din 2002, se constată o creştere cu un procent a ponderii populaţiei de etnie romă. 6 900 de persoane s-au declarat romi, la recensământul din 2011.

44 % dintre vâlceni au un nivel scăzut de educaţie

Peste 164 000 dintre cetăţeni trăiesc în mediul urban. Aceştia reprezintă  44,29 % din populaţia stabilă a judeţului.

În Râmnicu Vâlcea locuiesc 99 000 de cetăţeni, în Drăgăşani au domiciliul peste 17 000 de persoane, iar, în Băbeni, 8 400 de vâlceni.

12 % dintre vâlceni au studii superioare şi, potrivit DJS Vâlcea, 3 743 de persoane sunt analfabete.

44,54 % din totalul populaţiei stabile cu vârsta peste 10 ani are un nivel de educaţie scăzut.

Comunele cu cel mai mare număr de locuitori sunt Mihăeşti, Budeşti şi Frânceşti.

La polul opus, cu mai puţin de 1000 de locuitori, se regăsesc comunele Titeşti, Mitrofani şi Runcu.

Peste 17 000 de vâlceni sunt plecaţi în străinătate.

http://adevarul.ro/locale/slatina/circulatia-auto-slatina-data-cap-concurs-educatie-rutiera-elevi-1_51dad2b8c7b855ff56182251/index.html#

Circulaţia auto în Slatina, dată peste cap de un concurs de educaţie rutieră pentru elevi

Municipiul Slatina găzduieşte, în această săptămână, faza naţională a Concursului “Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”, iniţiat de Ministerul Educaţiei şi Ministerul de Interne. Scopul concursului, ce angrenează peste 200 de copii din toată ţara, e unul nobil, respectiv formarea unui comportament rutier responsabil. Problema este că organizatorii au blocat centrul urbei în acest sens, bulversând aproape total circulaţia rutieră în oraş.

O săptămână de coşmar a început pentru toţi posesorii de autoturisme din municipiul Slatina, dar şi pentru cei aflaţi întâmplător în oraş în intervalul 8-11 iulie, deoarece aici se desfăşoară faza naţională a Concursului “Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”, iniţiat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul de Interne, prin Direcţia Rutieră a Inspectoratului General al Poliţiei Române. Scopul concursului constă în formarea unui comportament rutier responsabil în rândul elevilor, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, pentru a preveni producerea de accidente de circulaţie în categoria lor de vârstă.

Deschiderea oficială a concursului a avut loc luni – 8 iulie, în prezenţa reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, a unor autorităţi locale şi a Serviciilor Rutiere din judeţele participante. „La această ediţie participă 42 de echipaje din toate judeţele ţării şi din municipiul Bucureşti, formate din 210 elevi din clasele gimnaziale şi liceale care s-au clasat pe locul întâi la fazele judeţene. Concurenţii au de trecut două probe: una teoretică, prin care îşi vor demonstra cunoştinţele de legislaţie rutieră şi proba practică, constând în respectarea regulilor de circulaţie de către biciclişti, într-un poligon”, a declarat comisar-şef Claudia Radu, purtător de cuvânt al IPJ Olt.

Toate bune şi frumoase în organizarea acestui concurs… până la alegerea locului de desfăşurare a acestuia. Astfel, reprezentanţii autorităţilor-gazdă ale competiţiei, respectiv Primăria Slatina, s-au gândit că probele practice ar putea avea loc în centrul urbei, respectiv pe strada Libertăţii, una dintre cele mai circulate artere ale oraşului. În acest sens, Primăria – în calitate de administrator al drumului, a aprobat ca circulaţia autovehiculelor să fie întreruptă pe strada menţionată, între intersecţia cu strada Unirii şi Bulevardul Alexandru Ioan Cuza. Ei bine, acest lucru a dat peste cap aproape total circulaţia rutieră în tot oraşul, majoritatea locuitorilor urbei fiind nevoiţi să ocolească enorm zona, aflată, cum spuneam, în centru.

“Ăştia nu sunt în stare să facă un lucru cum trebuie…”

Coloane lungi de autovehicule de orice categorie s-au format pentru ore bune în zona menţionată (strada Libertăţii, n.a.), fluxul fiind deviat pe strada Unirii, o micuţă arteră, total neîncăpătoare pentru traficul preluat de pe Libertăţii. Prin urmare, şoferii – cei mai obidiţi din această cauză, au avut numai cuvinte “de laudă” la adresa autorităţilor locale, pe care le-au acuzat de amatorism, lipsă de implicare, prostie etc.

“Domne’, eu nu am nimic cu copiii ăştia care vin la concursul ăsta, dar să blochezi tu una dintre cele mai circulate străzi din oraşul ăsta mic, unde, culmea, ai băgat şi sensuri unice că aşa le-a spus lor (reprezentanţilor Primăriei, n.a.) cineva că este bine, mi se pare o prostie fără seamăn! E la mintea copilului că sensurile unice într-un orăşel ca Slatina sunt o tâmpenie, nici nu trebuie să ai facultate să îţi dai seama de asta şi aşa ceva se vede. Uitaţi-vă cum se înghesuie maşinile, stai şi aştepţi până te uită sfinţii, când puteau binemersi să închidă o stradă de la marginea oraşului – pe la Cimitirul Eroilor sau în altă parte, şi nu să blocheze şi să dea peste cap toată circulaţia în oraş pentru că nu te duce capul să organizezi cum trebuie un concurs. Să vedeţi nebunie ce va fi până se termină totul că ăştia (Primăria Slatina, n.a.) nu sunt în stare să facă un lucru cum trebuie, totul se face parcă în bătaie de joc!”, a spus unul dintre şoferii slătineni.

http://adevarul.ro/locale/tulcea/bac-2013-tulcea-1_51dac58cc7b855ff5617d96c/index.html

BAC 2013 Au fost publicate mediile obţinute de elevii din toată ţara. Cine sunt cei mai buni zece elevi din judeţul Tulcea

Pe site-ul bacalaureat.edu.ro au fost publicate astăzi mediile obţinute de elevii tulceni care susţinut examenul de maturitate în sesiunea de vară 2013. Oricine poate vedea, accesând pagina tulcea.adevarul.ro sau site-ul Ministerului educaţiei ce note a luat la acest examen.

În total, 57,85% din elevii care au susţinut examenul de bacalaureat în această sesiune au obţinut note de trecere. Dacă analizăm mediile obţinute de elevii din promoţia curentă, atunci procentul de promovare este de 64,98%, iar în cazul promoţiilor anterioare, procentul este de 28,5%.

Din cei 1.556 elevi aşteptaţi la examen, numai 1.395 s-au prezentat la probe. 161 de elevi au absentat, iar un elev a fost aliminat din examen după ce i-a sunat telefonul mobil. În total, 587 de elevi au fost respinşi (127 cu medii între 5.50 şi 6 şi 37 cu medii între 5 şi 5,49), iar 807 au promovat.

110 elevi au avut între 6 şi 6.49, 121 elevi au avut între 6.50 şi 6,99). 93 de elevi au avut între 9 şi 9,49 şi 27 elevi au avut medii între 9,5 şi 9,99.

Pe site-ul Ministerului educaţiei au fost publicate rezultatele obţinute de elevi la bacalaureat 2013.  Click AICI pentru a vedea notele obţinute de absolvenţii din acest an!

Elita judeţului: elevi de la Gheorghe Munteanu Murgoci, Spiru Haret şi Grigore Moisil

Printre primii zece elevi din judeţ se regăsesc nouă elevi de la cele trei licee situate în top în acest an: Liceul Teoretic Grigore Moisil, Colegiul Dobrogean Spiru Haret şi Liceul Teoretic Gheorghe Munteanu Murgoci din Măcin, dar şi un absolvent al Colegiului Delta Dunării din Tulcea.

Pe primele două locuri (ordonaţi alfabetic, pentru că sunt , de fapt, pe acelaşi loc), se regăsesc cei doi elevi care fac onoare judeţului Tulcea: Cristian  Constantin Topriceanu de la Colegiul Spiru Haret din Tulcea şi Cristina Ştefania Rădulescu, de la Măcin, care au obţinut media 10 la examenul de bacalaureat din acest an. Cei doi şefi de promoţie au confirmat şi la examenul naţional: au fost cei mai buni din judeţul Tulcea.

Pe locurile trei şi patru sunt două eleve de la Liceul Grigore Moisil: Nicoleta Gândac şi Alexandra Teodora Ifrim (cu mediile 9,86, respectiv 9,85). Tot cu 9,85, se situează printre cei mai buni elevi din judeţul Tulcea şi Ana Raluca Mihalcea, de la Colegiul Dorbogean Spiru Haret.

Pe următoarele locuri, cu 9,76, se află elevele Ioana Cristiana Greceanu de la Liceul Teoretic Grigore Moisil şi Eliana Rusu de la Liceul Teoretic Gheorghe Munteanu Murgoci.

Următoarele locuri sunt ocupate de două eleve care au obţinut 9,75 la examenul de bacalaureat din acest an: este vorba despre Florentina Ion de la Grigore Moisil şi Violeta Loredana Nechifor de la Colegiul Economic Delta Dunării.

Pe locul zece, tot printre fruntaşii judeţului, se află Mădălina Georgiana Colaxiz de la Colegiul Dorbogean Spiru Haret, care a obţinut media 0,73 după examenul din această vară.

http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/bac-2013-ajuns-clujul-locul-tara-promovabilitate-1_51dab8fac7b855ff56178d92/index.html

Bac 2013 Cum a ajuns Clujul pe locul II în ţară la promovabilitate

Clujul este pe locul II pe ţară, în funcţie de rata promovabilităţii la Bacalaureat, cu 70,99%, fiind depăşit de judeţul Brăila. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Valentin Cuibus, a explicat motivele pentru care promovabilitatea a crescut cu 16% faţă de anul trecut.

„În primul rând au contat foarte mult simulările. Rezultatele au crescut foarte mult, în decembrie 2012, note peste 6 au luat 42% dintre elevi, în aprilie 51%, iar la examenul propriu-zis 77,85 %. Faptul că lucrările au ajuns înapoi la şcoli, au fost văzute de profesori, de părinţi, de elevi a contat foarte mult. Un alt motiv a fost numărul mare de inspecţii şcolare, în special pe zonele tehnologice, unde au fost mari probleme anul trecut. Am fcut spre 100 de inspecţii în zona liceelor tehnologie concetrate pe materiile de bacalaureat. Elevii au făcut ore suplimentare şi au fost mai bine pregătiţi. De asemenea, a contat şi faptul că subiectele au fost diferenţiate, în funcţie de specializări”, a precizat Cuibus. În legătură cu faptul că judeţul Brăila a fost pe primul loc, inspectorul a susţiut: “Ştiu că cei din Brăila sunt înaintea noastră, însă care-s motivele nu ştiu. Nu contează foarte multe acest lucru, ci contează faptul că un număr mare de elevi a reuşit să treacă. Nu clasamentul e important”.

 

Rezultatele finale

Rezultatele parţiale ale examenului de Bacalaureat 2013 vor fi anunţate luni, 8 iulie, în jurul orei 12.00. Notele vor fi afişate la şcolile unde s-au dat examenele, pe edu.ro şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Cluj. În topul judeţelor făcut după promovabilitatea la BAC 2013, Clujul se află pe locul al II-lea cu 70.99. Pe locul I este judeţul Brăila cu 74,17%. Codaş este Ilfov cu 27,91%. În judeţul Cluj au susţinut examenul de maturitate aproximativ 5.000 de absolvenţi în 18 şcoli. Aproape 200 au absentat, iar 4 au fost eliminaţi. Din statisticile Ministerului Educaţiei, liceenii care au terminat un profil teoretic au avut o promovabilitate de 85,99%, cei de la un profil vocaţional – 76,11%, iar cei de la liceele tehnologice nu au reuşit să treacă de 50% (49,37%).  Promoţia 2013 de liceeni a Clujului şi-a luat BAC-ul în proporţie de 77,85%, iar cei din promoţiile anterioare, 33,94%.

Procentul total de promovare, la nivel naţional, este de 55,65%, cu aproape 10% mai mare faţă de cea de anul trecut. În ceea ce priveşte promovarea pe filiere, situaţia la nivel naţional se prezintă astfel:

a) total absolvenţi promoţia curentă şi anterioară, filiera Tehnologică – 34,15%
b) total absolvenţi promoţia curentă şi anterioară, filiera Teoretică – 76,95%
c) total absolvenţi promoţia curente şi anterioară, filiera Vocaţională – 66,39%

Ministerul Educaţiei Naţionale continuă procesul de centralizare a datelor privind promovarea candidaţilor din cadrul examenelor de Bacalaureat 2013, sesiunea iunie – iulie. Rezultatele finale vor fi afişate pe edu.ro. 

http://adevarul.ro/news/bucuresti/bac-2013-1_51daa931c7b855ff561724cf/index.html

BAC 2013 Povestea bucureşteanului care a picat pentru a treia oară examenul de maturitate: „Mama m-a ţinut acasă să învăţ. Eu voiam să muncesc“

Rezultatele parţiale ale examenului de Bacalaureat 2013 au fost afişate luni, 8 iulie, atât la avizierelor centrelor de evaluare, cât şi pe site-ul Ministerului Educaţiei. În curtea Liceului „Edmond Nicolau“ din Capitală, Bogdan Rasu aştepta cu emoţii afişarea rezultatelor. Era pentru a treia oară când a încercat să obţină diploma de Bac.

Rezultatele parţiale pot fi consultate pe portalul bacalaureat.edu.ro. Rezultatele finale vor fi afişate pe edu.ro. 

Candidaţii din Bucureşti, care au susţinut examenul de Bacalaureat 2013, pot afla rezultatele parţiale pe adevarul.ro, luni, 8 iulie. Elevii pot depune contestaţii luni, între orele 12.00 şi 16.00, iar rezultatele finale pentru BAC 2013 vor fi afişate vineri, 12 iulie, după rezolvarea contestaţiilor.

Cu emoţii sau nu, aşteptat sau mai puţin aşteptat de elevi, majoritatea candidaţilor de anul acesta au declarat că examenul de BAC a fost mai uşor decât se aşteptau, în unele cazuri chiar mai uşor decât simulările din timpul anului şcolar.

Rezultatele parţiale au fost afişate luni, în jurul orei 12.00, la centrele în care s-a dat examenul de Bacalaureat. În aerul fierbinte au plutit emoţii amestecate cu planuri de viitor, după cum povesteau candidaţii din acest an.

Printre cei care nu au reuşit să obţină o notă de trecere în această sesiune se numără şi Bogdan, un bucureştean, fost elev la Colegiul Tehnologic „Edmond Nicolau“ din Bucureşti,  care a susţinut pentru a treia oară examenul de Bacalaureat anul acesta. Băiatul povesteşte că în anul 2011 a dat prima dată testarea, dar atunci nu a reuşit să obţină o notă de trecere la două dintre probele examenului, discipline la care a trebuit să susţină din nou testările: Matematică şi Biologie. În schimb, la Limba şi Literatura Română nu a avut niciun fel de problemă, promovând examenul fără emoţii încă de acum doi ani.

„Mama m-a ţinut acasă să învăţ. Eu voiam să muncesc“

Bogdan povesteşte că mama lui a fost cea care l-a îndemnat să dea examenul de BAC din nou şi să nu renunţe la ideea de a-şi obţine diploma. În toată această perioadă, tânărul s-a gândit că poate ar fi o variantă mai bună să muncească, ce-i drept, fără să se mai înscrie la examen.

„Mama m-a ţinut acasă să învăţ. Eu voiam să muncesc. Dar am zis că dacă nici anul acesta n-o să iau n-o să mai încerc“ , a povestit tânărul. Băiatul spune că a contat foarte mult faptul că face parte dintr-o familiecare nu se confruntă cu probleme financiare, pentru că părinţii lui au salarii destul de bune, după cum povesteşte chiar el.

„Poate dacă nu avea bani trebuia să muncesc. Dar n-a fost vorba de bani niciodată, ăsta a fost motivul pentru care am stat acasă să învăţ“ , precizează Bogdan.

A făcut meditaţii pentru o scurtă perioadă de timp, în primul an în care a susţinut examenul de Bacalaureat, apoi a renunţat la ajutor. „Făceam meditaţii cu o tipă care s-a mutat. Avea un stil de a preda care mă prindea, îmi plăcea mie cum îmi explica. După ce s-a mutat n-am mai făcut meditaţii cu nimeni“ , a precizat băiatul.

De atunci a decis să înveţe singur şi să încerce să promoveze examenul bazându-se pe câteva ore de studiu în fiecare zi. „Anul acesta, când s-a aporpiat examenului, am început să învăţ în fiecare zi vreo două ore“, a spus Bogdan.

Pentru probele din 2013, tânărul a pornit la drum fără meditaţii, dar încrezător că o să-şi încheie socotelile cu BAC-ul, povestind înainte de afişarea rezultatelor că s-a decis să încerce pentru ultima dată în acest an. Abia după ce a văzut rezultatele, mai exact nota sub cinci pe care a obţinut-o la Matematică, şi-a dat seama că în toamnă îl aşteaptă un nou examen, o ultimă şansă, după spune chiar el.

„Speram din tot sufletul să iau acum, pentru că nu mai am de gând să dau şi anul viitor. O să mănânc cartea până în toamnă. Dacă nu nici acum n-o să mai dau“ , a povestit  tânărul dezamăgit.

Planuri pentru facultate: Electronică şi Informatică

După ce rezultatele au fost afişate, dezamăgirea i se citea pe chip tânărului, pentru că avea planuri destul de mari pentru facultate. Voia să meargă la o facultate privată din Capitală, acolo unde urma  să studieze Electronica şi Informatica, domenii care îl fascinează.

Planurile i-au fost spulberate pentru moment, dar mai are o şansă să obţină diploma de Bacalaureat în sesiunea din toamnă şi să îşi ducă la bun sfârşit dorinţa: să studieze Electronica şi Informatica, domenii pe care le consideră extrem de interesante şi prin care speră să obţină şi un loc de muncă avantajos.

Emoţii la „Caragiale”

În curtea Colegiului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, zeci de tineri au aşteptat cu sufletul la gură să fie afişate notele de la examenul maturităţii. Imediat după ce au acces la rezultatele parţiale, cei mai mulţi au început să-şi sune cunoscuţii, anunţându-i dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat.

Bucuria reuşitei şi tristeţea eşecului s-au împletit imediat după ce notele au fost făcute publice, iar tinerii care au luat examenul au început să-şi facă planuri de vacanţă, dar şi pentru facultate. Cei care nu au obţinnut note de trecere au preferat să plece dezamăgiţi spre casă, dar cu speranţa că mai au o şansă în toamnă.

http://adevarul.ro/locale/arad/bac-2013-rezultate-partiale-procentul-promovabilitate-judetul-arad-contestatii–4958-1_51dab558c7b855ff56177453/index.html

BAC 2013 Rezultate parţiale. Procentul de promovabilitate pe judeţul Arad înainte de contestaţii este de  49.58%

Ministerul Educaţiei a postat, duminică seara, pe site, informaţii legate de promovabilitatea la examenul de maturitate. Judeţul Arad are o promovabilitate de 49.58% la BAC 2013.

Rezultatele parţiale ale examenului de Bacalaureat 2013 vor fi anunţate luni, 8 iulie, în jurul orei 12.00. Notele vor fi afişate la şcolile unde s-au dat examenele, pe edu.ro şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

La prima sesiune de Bacalaureat s-au înscris 4208 de absolvenţi din judeţul Arad. Dintre aceştia au fost prezenţi 3937. Nu s-au prezentat 271, iar 9 elevi au fost eliminaţi din examen. Au fost respinşi 1976 de candidaţi. Dintre care 1654 cu medii mai mici de 5.  322 cu medii între 5 şi 5.99. Media generală pentru promovare trebuie să fie minimul 6.

Au fost declaraţi promovaţi 1952 de candidaţi. Procentul de promovabilitate pe judeţ înainte de contestaţii este de 49.58%.

Notele au fost astfel: între 6-6.99: 741 elevi; între 7-7.99: 478 elevi; între 8-8.99: 461 elevi, între 9-9.99: 270 de elevi. Au fost şi două medii de 10.

Procentul total de promovare, la nivel naţional, este de 55,65%, cu aproape 10% mai mare faţă de cea de anul trecut. În ceea ce priveşte promovarea pe filiere, situaţia la nivel naţional se prezintă astfel:

a) total absolvenţi promoţia curentă şi anterioară, filiera Tehnologică – 34,15%
b) total absolvenţi promoţia curentă şi anterioară, filiera Teoretică – 76,95%
c) total absolvenţi promoţia curente şi anterioară, filiera Vocaţională – 66,39%

http://adevarul.ro/locale/arad/arad-bac-1_51daaab2c7b855ff56172e30/index.html

FOTO BAC 2013 Emoţii mari la aflarea rezultatelor de la Bacalaureat. La Arad au fost urlete de bucurie şi multe îmbrăţişări

Candidaţii din judeţul Arad, care au susţinut examenul de Bacalaureat 2013, pot afla rezultatele parţiale pe adevarul.ro, luni, 8 iulie, după afişarea acestora pe site-ul Ministerului

UPDATE: Două eleve din judeţul Arad au reuşit să obţină nota maximă la sesiunea din acest an a Bacalaureatului. Este vorba despre Pelea Sanda, de la Liceul „Mihai Viteazu” din Ineu şi Neamu Ruxandra Ioana, de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”.

UPDATE: Un număr de 717 absolvenţi care au susţinut examenul de bacalaureat au făcut contestaţii.

UPDATE: La Liceul Tehnologic „Sava Brancovici” nici un candidat nu a trecut bacalaureatul. Din cei 63 de de candidaţi înscrişi, 33 s-au şi prezentat la examen, dar nici unul nu a trecut. Cele mai mari medii au fost 5,80 şi 5,85, în timp ce restul au fost medii de 2 şi 3.

Elevii pot depune contestaţii luni, între orele 12.00 şi 16.00, iar rezultatele finale pentru BAC 2013 vor fi afişate vineri, 12 iulie, după rezolvarea contestaţiilor.

În judeţul Arad au existat doar două medii de zece la examenul de Bacalaureat.

Absolvenţii arădeni de liceu care au dat Bacalaureatul în sesiunea de vară din acest an au aşteptat cu sufletul la gură afişarea rezultatelor. Ei s-au adunat în faţa centrelor de examinare cu câteva ore înainte de afişare. La Colegiul Economic din Arad rezultatele au fost afişate la ora 12.00, moment în care absolvenţii au început căutarea notelor pe panou.

Cei care au văzut că au promovat au ţipat, s-au luat în braţe şi s-au pupat. Unii chiar au bufnit în lacrimi de bucurie. Au fost şi unii care au început să plângă deoarece au luat note sub cinci. „Robert spune că a luat 7,50 şi că este mulţumit de notă. „Nu voi face contestaţie. Important este că am trecut examenul”, afirmă Robert. Andreea se află printre cei mai fericiţi.

„Am media 9,01 şi sunt foarte bucuroasă. Vreau să mă mai uit o dată să fiu sigură”, a declarat Andreea după ce s-a îmbrăţişat cu o parte dintre colegii care se aflau lângă ea.

La prima sesiune de Bacalaureat s-au înscris 4208 de absolvenţi din judeţul Arad. Dintre aceştia au fost prezenţi 3937. Nu s-au prezentat 271, iar 9 elevi au fost eliminaţi din examen. Au fost respinşi 1976 de candidaţi. Dintre care 1654 cu medii mai mici de 5.  322 cu medii între 5 şi 5.99. Media generală pentru promovare trebuie să fie minim 6.

Au fost declaraţi promovaţi 1952 de candidaţi. Procentul de promovabilitate pe judeţ înainte de contestaţii este de 49.58%.

Notele au fost astfel: între 6-6.99: 741 elevi; între 7-7.99: 478 elevi; între 8-8.99: 461 elevi, între 9-9.99: 270 de elevi. Au fost şi două medii de 10.

Contestaţiile se depun în Centrele de Examen în data de 8 iulie 2013, între orele 12.00 – 16.00. Soluţionarea contestaţiilor se face în perioada 9-12 iulie 2013.

Afişarea rezultatelor după contestaţii – în 12 iulie 2013. adevarul.ro va anunţa luni rezultatele parţiale ale examenului de Bacalaureat 2013.

http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/bac-2013-promovabilitatea-crescut-cluj-16–noua-elevi-avut-medii-10-1_51daabb5c7b855ff561735e9/index.html

Bac 2013 Promovabilitatea a crescut la Cluj cu 16 %. Nouă elevi au avut medii de 10

Clujul este pe locul II pe ţară, în funcţie de rata promovabilităţii la Bacalaureat, cu 70,99%, după Brăila. Rezultatele sunt cu 16% mai bune decât anul trecut, când au luat peste 5 doar 54,3% dintre elevi.

“Rezultatele au fost bune la Cluj şi nu s-au înregistrat niciun fel de probleme. Anul trecut promovabilitatea a fost de 54,3%, iar anul acesta am avut 70,99 % promovabilitate înainte de contestaţii. Rezultatele au fost mai bune cu 16%”, a susţinut şeful Inspectoratului Şcolar Cluj, Valentin Cuibus. Au fost 9 elevi cu medii de 10, cei mai mulţi dintre ei (trei personae) fiind absolvenţi ai Liceului Emil  Racoviţă din Cluj-Napoca. Un număr de 731 de elevi au avut media între 9 şi 10. Cea mai slabă promovabilitate s-a înregistrat la liceele tehnologice – 49,37%, iar cea mai bună la liceele teoretice – 85,99%. La şcolile vocaţionale, 76,11% a fost rata promovabilităţii. Trei licee din oraş au avut promovabilitate 100% – “Şincai”, „Avram Iancu” şi “Pedagogic”. “La Cluj, supravegherea a fost mai strictă ca anul trecut. Am avut patru elevi daţi afară, dintre care unul a plecat pentru că aşa a vrut el. Ceilalţi trei, au fost prinşi încercând să copieze. Am avut 778 de supraveghetori,

396 de corectori şi 179 de membri de comisii de organizare”, a declarat Valentin Cuibus.

Promovabilitatea pe ţară

Procentul total de promovare, la nivel naţional, este de 55,65%, cu aproape 10% mai mare faţă de cea de anul trecut. În ceea ce priveşte promovarea pe filiere, situaţia la nivel naţional se prezintă astfel:

a) total absolvenţi promoţia curentă şi anterioară, filiera Tehnologică – 34,15%
b) total absolvenţi promoţia curentă şi anterioară, filiera Teoretică – 76,95%
c) total absolvenţi promoţia curente şi anterioară, filiera Vocaţională – 66,39%

Ministerul Educaţiei Naţionale continuă procesul de centralizare a datelor privind promovarea candidaţilor din cadrul examenelor de Bacalaureat 2013, sesiunea iunie – iulie. Rezultatele finale vor fi afişate pe edu.ro. 

http://adevarul.ro/news/politica/blaga-despre-bacalaureat-vinovati-derapaje-membrii-actualei-guvernari-1_51daa555c7b855ff56170b4d/index.html

Blaga, despre Bacalaureat: „Vinovaţi pentru aceste derapaje sunt membrii actualei guvernări“

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat luni că Guvernul este singurul vinovat pentru derapajele de la Bacalaureat, de aceea cere demisia ministrului de Interne, Radu Stroe, şi a ministrului Educaţiei, Remus Pricopie.

„Apropo, avem ministru al Educaţiei? L-aţi auzit după scandalurile de la Bolintineanu? Eu nu l-am auzit. Domnul ministru de Interne îşi face imaginea trimiţând Poliţia la şcoli, domnul prim-ministru îşi face imagine trimiţând Poliţia acasă“, a afirmat Blaga, înainte de şedinţa Biroului Permanent al PDL.

Preşedintele PDL a ţinut să-i felicite pe absolvenţii de liceu care au obţinut cinstit rezultate bune la examenul de Bacalaureat.

„Aş vrea să transmit felicitări celor care au obţinut prin muncă şi efort examenul de bacalaureat. Din păcate, s-au aglomerat şi multe scandaluri care au ştirbit prestigiul şcolii româneşti. Vinovaţi pentru aceste derapaje sunt membrii actualei guvernări. Învăţământul a ajuns ca pe vremea comunismului. România are de fapt două ministere: PSD şi PNL“, a adăugat Blaga.

Întrebat după şedinţa BPN al PDL dacă îşi menţine declaraţia potrivit căreia cere demisia celor doi miniştri, liderul democrat-liberalilor a afirma în sens pozitiv.

Despre proiectul de revizuire a Constituţiei, Vasile Blaga a afirmat: „Este indiscutabil prima victorie împotriva unei majorităţi parlamentare de 70%“.

http://adevarul.ro/news/societate/perpetua-tranzitie-permanenta-criza-1_51da9beac7b855ff5616c36c/index.html

Perpetua tranziţie, permanenta criză

Scandalul de la bacalaureat – care n-a dus lipsă de nimic, de la procurori şi talk-showuri, la jandarmi şi profesori cu bani ascunşi te miri unde – reprezintă eşecul unui întreg sistem, perpetuat la nesfârşit şi care, cel puţin aparent, nu se va schimba prea curând.

Nu e vorba doar de bacalaureat. Din 1990 încoace, o pleiadă aşa-zise reforme au fost implementate în cascadă, zăpăcind generaţii în tregi de copii şi părinţi deopotrivă. Rezultatele sunt vizibile cu ochiul liber. Învăţământul românesc rămâne într-o criză profundă, cu şanse mari de a se adânci, oglindă a unei societăţi inepte, care nu înţelege că educaţia reprezintă poate singura şansă a României. Pe scurt, există două direcţii majore ale eşecului.

1. Criza sistemului educaţional, incapabil să creeze programe moderne şi să se desprindă dintr-un imobilism păgubos. La toate palierele, de la învăţământul primar la cel universitar, funcţionează o schemă care nu mai corespunde provocărilor de astăzi, care nu rezonează defel cu schimbările profunde de pe piaţa muncii. S-a împământenit concepţia conform căreia fiecare tânăr trebuie ajutat să obţină o diplomă de bacalaureat, fără să ne preocupăm dacă obţinerea ei îl şi ajută pe respectivul să se integreze, cumva, în societate. Strigătele de bucurie referitoare la procentele mai mari de promovabilitate de anul acesta îmi aduc aminte de rapoartele cu producţia la hectar de altădată. Desigur, ai bac-ul, te poţi duce la o facultate particulară, nu degeaba anumiţi domni şi doamne au ajuns să schimbe şi Constituţia în sensul ăsta. Din nou, cu ce-l va ajuta pe deţinătorul de licenţă acel carton fără valoare evident nu-i preocupă.

2. Criza morală, concretizată în confuzia firească a tinerilor, îndemnaţi de părinţi să fie preocupaţi de educaţie şi realitatea de zi cu zi, în care oamenii cu şcoală sunt cei care se luptă la limita decenţei. Aceşti tineri ştiu foarte bine că într-o societate în care nepotismul e lege, nu studiile sau o diplomă obţinută prin muncă te ajută, ci relaţiile părinţilor şi a celor apropiaţi. Creatorii fabricilor de diplome ştiu şi ei, la rândul lor, că protejaţii au posturi călduţe asigurate, în timp de marea majoritate rămâne să orbecăie pe o piaţa a muncii haotică, fără nicio corelaţie cu sistemul de învăţământ.

Soluţia nu poate veni decât de la liderii naţiunii, care ar trebui să înţeleagă că direcţia în care mergem ne duce direct în prăpastie. Avem nevoie de reforme radicale, profunde, concomitent la toate palierele sistemului de învăţământ. Dar cine să fie capabil de aşa ceva?

Opoziţia? În afara extazului domnului Blaga în faţa partidului comunist chinez şi excluderile de tip dejist, n-am auzit nimic din acea direcţie. Exista mai multă opoziţie la începutul anilor `90!

Puterea? Din rândul ei provin cei preocupaţi de permanentizarea fabricilor de diplome prin Constituţie. În plus, sunt într-un extaz total în faţa turneului primului nostru ministru, devenit celebru printr-un furt  (asta reprezintă plagiatul!) şi care urmează să se întâlnească probabil şi cu federaţia klingoniană, ca să-i dea peste nas lui Băsescu şi să-i arate cum se face politică externă.

Avem şi câţiva parlamentari foarte activi pe forumuri. Bat cămpii cât e ziulica de lungă, cu populisme şi propagandă ieftină, de parcă i-am plăti să-şi dea cu părerea aici, nu să lucreze cu greu în Parlament. Da, aveţi dreptate, sunt în concediu. Două luni! Acum un an, nu doar că s-au mobilizat, dar au reuşit într-o singură zi să facă schimbări pe bandă rulantă. Deci, se poate, când interesul ţării o cere…. Poate ar trebui să se adune de prin insule într-o sesiune extraordinară, să analizeze starea învăţământului românesc şi să-şi sacrifice vacanţa pentru a lua măsurile absolut necesare redresării nu doar a educaţiei, dar a societăţii în ansamblul ei.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/Sansa-examen-1_51daa368c7b855ff5616fdc1/index.html

Maria Iordănescu: „Şansa de a da examen”

În prezent, majoritatea liceelor şi facultăţilor includ, în grila de evaluare pentru admitere, notele obţinute în gimnaziu şi, respectiv, notele obţinute la bacalaureat. Argumentele pro şi contra acestui principiu n-au avut parte de prea multe dezbateri publice, deşi ar fi meritat din plin.

În urma acestei măsuri, autonomia universitară pendulează bezmetic între dorinţa de performanţă şi spaima de săli goale, la început de an universitar. Iar părinţii bombăne fiecare notă proastă obţinută de copil la educaţia fizică sau la cea muzicală.

Argumentele pro nu sînt deloc de neglijat: elevii trebuie încurajaţi să se pregătească din timp pentru marile examene, care le influenţează major viaţa. Nu poţi ca, la sfîrşit de gimnaziu sau de liceu, după ani de stat pe tînjală, de evitat profesorii mai cărpănoşi cu laudele, de visat la cai verzi pe pereţi, prin cluburi, să pretinzi, în mod onest, un loc la un liceu bun sau la o facultate performantă. Nici nu poţi susţine, cinstit, că pregătirea pentru un examen atît de serios poate fi făcută pe ultima sută de metri a clasei finale. E esenţial să le propui copiilor, încă din clasa a V-a sau a IX-a, un scop atît de important, precum administrarea propriului viitor. Efectul nu poate fi decît unul benefic: avînd în faţă un astfel de obiectiv major, elevii pot ajusta multe dintre proastele deprinderi date de vîrstă, de anturaj, de false modele etc. şi sînt încurajaţi să mizeze mai mult pe seriozitate şi pe responsabilitate.

E corect, oare, să fie sancţionat nu din cauza unei pregătiri precare, ci din cauza unui deficit – cel mai probabil nativ – de aptitudine? 

Pe de altă parte, însă, tocmai pentru că în discuţie este un examen cu o miză atît de importantă (viitorul profesional al copilului), argumentele contra par a căpăta din ce în ce mai multă consistenţă, mai ales dacă sînt luate în considerare circumstanţele nu tocmai ideale în care se desfăşoară învăţămîntul românesc. Mai întîi, este nedrept ca un elev bun să piardă un loc la un liceu performant numai din cauza unei sutimi din media de intrare. Sutime care poate însemna o performanţă mai proastă la ora de sport sau o viziune ceva mai îndoielnică la ora de desen.

E corect, oare, să fie sancţionat nu din cauza unei pregătiri precare, ci din cauza unui deficit – cel mai probabil nativ – de aptitudine? Mai apoi, se ştie că, de la şcoală la şcoală, de la profesor la profesor, de la mediul rural la cel urban, există diferenţe consistente în modul de evaluare, sancţionare, stimulare şi notare a performanţelor şcolare. Elevii se plîng adesea de concurenţa neloială pe care le-o fac colegii proveniţi din şcolile cu standarde ceva mai laxe decît prevede un învăţămînt serios.

Maria Iordănescu este psiholog. Citiţi articolul integral pe dilemaveche.ro 

http://adevarul.ro/locale/ploiesti/bac-2013-rezultate-partiale-prahova-locul-11-tara-promovabilitate-bacalaureat-6056-1_51da913ec7b855ff56166fb2/index.html

BAC 2013 Rezultate parţiale. Prahova, pe locul 11 din ţară ca promovabilitate la Bacalaureat: 60,56%

Ministerul Educaţiei a postat informaţii legate de promovabilitatea la examenul de maturitate. Judeţul Prahova are o promovabilitate de 60,56% la BAC 2013.

Rezultatele parţiale ale examenului de Bacalaureat 2013 au fost anunţate luni, 8 iulie, în jurul orei 12.00. Notele au fost afişate la şcolile unde s-au dat examenele, dar pot fi consultate şi pe edu.ro şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Prahova. Notele sunt centralizate şi pe adevarul.ro.

În topul judeţelor, realizat după promovabilitatea la BAC 2013, Prahova se află pe locul al 11-lea cu 60,56%, un procent mult mai mare faţă de 2012, când promovabilitatea a fost de numai 45,49%.

De altfel, cu mici excepţii, în toate judeţele s-au înregistrat procente mai mari faţă de 2012.

Pe primele locuri se situează judeţul Brăila cu 74,17%, urmat de Cluj, cu 70,99%. Codaş este Ilfov cu 27,91%. Cea mai mică rată de promovare după centralizarea preliminară a rezultatelor BAC 2013 a fost în Ilfov, doar 27,91% din candidaţii de la Bacalaureat luând notă peste 5.

În judeţul Prahova au susţinut examenul de maturitate aproximativ 7.200 de absolvenţi. Câteva sute au absentat de la probe, iar alţi 9 au fost eliminaţi. Din statisticile Ministerului Educaţiei, liceenii care au terminat un profil teoretic au avut o promovabilitate de 85,99%, cei de la un profil vocaţional – 76,11%, iar cei de la liceele tehnologice nu au reuşit să treacă de 50% (49,37%)

Procentul total de promovare, la nivel naţional, este de 55,65%, cu aproape 10% mai mare faţă de cea de anul trecut. În ceea ce priveşte promovarea pe filiere, situaţia la nivel naţional se prezintă astfel:

a) total absolvenţi promoţia curentă şi anterioară, filiera Tehnologică – 34,15%

b) total absolvenţi promoţia curentă şi anterioară, filiera Teoretică – 76,95%

c) total absolvenţi promoţia curente şi anterioară, filiera Vocaţională – 66,39%

Ministerul Educaţiei Naţionale continuă procesul de centralizare a datelor privind promovarea candidaţilor din cadrul examenelor de Bacalaureat 2013, sesiunea iunie – iulie. Rezultatele finale vor fi afişate pe edu.ro.

http://adevarul.ro/locale/braila/bac-2013-braila-7417-cea-mai-mare-promovabilitate-tara-an-1_51da73e3c7b855ff5615990a/index.html

BAC 2013 Brăila: 74,17 % – cea mai mare promovabilitate din ţară şi în acest an

Ministerul Educaţiei a postat, duminică seară, pe site, informaţii legate de promovabilitatea la examenul de maturitate. Judeţul Brăila are o promovabilitate de 74,17% la BAC 2013.

Rezultatele parţiale ale examenului de Bacalaureat 2013 vor fi anunţate luni, 8 iulie, în jurul orei 12.00. Notele vor fi afişate la şcolile unde s-au dat examenele, pe edu.ro şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Brăila. În topul judeţelor făcut după promovabilitatea la BAC 2013, Brăila se află pe locul întâi cu 74,17 %..

Pe locul I este judeţul Brăila cu 74,17%. Codaş este Ilfov cu 27,91%. În judeţul Brăila au susţinut examenul de maturitate aproximativ 3.000 de absolvenţi în 18 şcoli.

Ponderea de promovare la exameul de bacalureat in Bucuresti este de 50,82 la suta, iar situatia pe judete arata cea mai mare pondere de promovare este in Braila – 74,17 la suta, si cea mai mica in Ilfov – 27,91 la suta, potrivit rezultatelor partiale transmise de Ministerul Educatiei.

Subiectele nu li s-au părut deloc grele absolvenţilor din Brăila

Dupa centralizarea a 98,3% din date, ponderea de promovare la nivel national, la sesiunea iunie – iunie a bacalaureatului 2013, este de 55,65 la suta. Procentul de promovare este de 62,32 in randul absolventilor de clasa a XII-a din promotia 2012 – 2013 si de 30,82 in randul celor din promotiile anterioare.

Povestea dascălilor care formează eminenţi. In ceea ce priveste promovarea pe filiere, situatia se prezinta astfel: filiera Tehnologica – 34,15 la suta, filiera Teoretica – 76,95 la suta, filiera Vocationala – 66,39 la suta.

http://adevarul.ro/locale/brasov/bac2013-rezultate-partiale-brasov-judetul-locul-opt-nivel-national-promovabilitate-1_51da6c12c7b855ff56156638/index.html

BAC 2013 Rezultate parţiale Braşov. Judeţul nostru este pe locul nouă la nivel naţional după promovabilitate. Nu a fost însă nicio medie de 10.00

Rezultatele parţiale ale examenului de Bacalaureat 2013 vor fi anunţate luni, până în ora 12.00. Peste 3.500 de absolvenţi de liceu din judeţul Braşov aşteaptă primele rezultate. Din datele Ministerului Educaţiei, la Braşov promovabilitatea este de 61,72%.

UPDATE 14.10. La Braşov au dat examenul de Bacalaureat 3. 741 de elevi. Au promovat  2.309, au fost respinşi 1.425, iar 11 au fost eliminaţi din examen. La Braşov nu s-a obţinut nicio medie de 10.00. Note între 6.00 şi 7.99 au luat 789 de elevi, între 7.00 şi 7,99 au luat 658 de elevi, note între 8.00 şi 8.99 au luat 645 de elevi, iar note între 9.00 şi 9.99 au luat 317 elevi. Datele sunt cele oficiale făcute publice de Ministerul Educaţiei.

Cifra este cu aproape 12% mai mare decât anul trecut. Pe filieră tehnologică au promovat 39,15% dintre elevi, pe filieră teoretică, 77,17%, iar pe filieră vocaţională, 60.70%. Procentul de promovabilitate la elevii din seria curentă a fost de 72,6%, iar la cei din seriile anterioare 29.41%. Potrivit acestor cifre Braşovul este pe locul al nouălea după procentul de promovabilitate.

Cele mai bune rezultate s-au înregistrat la Colegiile Andrei Şaguna, Dr. Ioan Meşotă, Grigore Moisil, Unirea şi Mircea Cristea. Din judeţ cele mai bune rezultate au fost la Colegiile Radu Negu şi Doamna Stanca din Făgăraş. Cele mai slabe rezultate au fost la Zărneşti, Victoria, Prejmer şi Feldioara.

În toate judeţe promovabilitatea este mai mare decât anul trecut.

Braşovul, locul VI la nivel naţional după promovabilitatea din 2012

Anul trecut, procentul de promovabilitate a fost de 49.8% Braşovul s-a clasat pe locul al VI-lea după Brăila, Iaşi, Cluj, Sibiu şi Buzău. Dintre  candidaţii care au terminat în 2012 liceul şi au susţinut bacalaureatul, 64,8% au trecut cu bine de examen, însă au fost traşi în jos de cei din promoţiile anterioare, dintre care care au promovat numai 19%. Peste 16% dintre cei care au picat nu au avut media 6.00, dar au trecut toate probele.

http://adevarul.ro/locale/resita/bac-2013-rezultate-partiale-caras-severinul-scapa-mai-codasul-tarii-printre-ultimii-suntem-4302-1_51da6a6ac7b855ff56155b9a/index.html

BAC 2013 Rezultate parţiale. Caraş-Severinul scapă de a mai fi codaşul ţării, dar tot printre ultimii suntem: 43,02%

Ministerul Educaţiei a postat, în această seară, pe site, informaţii legate de promovabilitatea la examenul de maturitate. Judeţul Caraş-Severin are o promovabilitate de 43,02% la BAC 2013.

Rezultatele parţiale ale examenului de Bacalaureat 2013 vor fi anunţate luni, 8 iulie, în jurul orei 12.00. Notele vor fi afişate la şcolile unde s-au dat examenele, iar rezultatele finale vor fi afişate, pe 12 iulie, pe edu.ro şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Caraş-Severin.

Dacă în anii 2011 şi 2012 am fost codaşii României la procentul de promovabilitate cu puţin peste 16 respectiv 30% dintre elevii înscrişi la examen promovaţi, anul acesta am reuşit să creştem cu peste 10 procente faţă de anul trecut, dar suntem tot printre codaşi, după Ilfov, Teleorman şi Harghita şi Covasna.

Cu atât mai mult cu cât chiar media naţională a promovabilităţii este cu peste 10 procente mai mare decât cea din Caraş-Severin. Dacă fostul ministru, Ecaterina Andronescu, explica procentul mare de promovabilitate prin organizarea a două sau chiar trei simulări de Bacalaureat în judeţe cu procent de promovabilitate chiar peste media naţională, în judeţul Caraş-Severin tot aceasta pare a fi explicaţia pentru unul dintre cele mai mici procente de promovabilitate la nivel naţional: în judeţ anul acesta a fost organizată, la nivelul Inspectoratului Şcoalar, o singură simulare a examenului de Bacalaureat, în rest rămânând la decizia şcolilor organizarea şi altor simulări sau nu.

Procentul total de promovare, la nivel naţional, este de 55,65%, cu aproape 10% mai mare faţă de cea de anul trecut. În ceea ce priveşte promovarea pe filiere, situaţia la nivel naţional se prezintă astfel:

a) total absolvenţi promoţia curentă şi anterioară, filiera Tehnologică – 34,15%
b) total absolvenţi promoţia curentă şi anterioară, filiera Teoretică – 76,95%
c) total absolvenţi promoţia curente şi anterioară, filiera Vocaţională – 66,39%

Ministerul Educaţiei Naţionale continuă procesul de centralizare a datelor privind promovarea candidaţilor din cadrul examenelor de Bacalaureat 2013, sesiunea iunie – iulie. Rezultatele finale vor fi afişate pe edu.ro. 

http://www.cotidianul.ro/pricopie-ma-pot-judeca-acei-188000-elevi-si-toti-parintii-217645/

Bacalaureatul s-a incheiat. Dar mai există o sesiune

Pricopie: Mă pot judeca acei 188.000 elevi şi toţi părinţii

Invitat la „Jocuri de Putere” de la Realitatea TV, Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a vorbit despre probleme apărute la examenul de bacalaureat.

Acesta a admis existența unor condiții improprii desfășurării examenului fiind viciată de prezența procuraturii și spune că nu și-ar fi dorit să fie în pielea acelor părinţi și copii. “Nici pielea de ministru n-a fost mai confortabilă”, a dat asigurări  Pricopie. Referitor la ziua de vineri, oficialul admite că au fost momente de confuzie, neștiind exact ce se întâmplă la Liceul Bolitineanu. „În prima secundă a fost un moment de confuzie, nu ştiam exact despre ce e vorba. Ziua de vineri, pentru noi a fost cea mai grea (…) Din momentul predării lucrării, e un moment pe care eu personal nu-l mai controlez, nu ştiu exact ce s-a intâmplat acolo, aici trebuie să intervină specialiştii şi să spună dacă a fost sechestrare”, a spus ministrul.

Am comunicat cu premierul, cu ministrul Justiţiei, cu ministrul de Interne. Sunt lucruri la care nu mă pricep.

„Ziua de vineri a fost foarte complicată. Nu doar pentru noi, ci şi pentru elevii şi părinţii care erau acolo. Aveam de gestionat 188.000 elevi, nu am avut timp de comunicate. Nu e neapărat să vezi un ministru pe postul de TV. Prioritatea mea şi a colegilor era să finalizăm examenul. Au existat discuţii toată săptămâna despre anularea examenuluide bacalaureat. Vineri am făcut ceea ce am considerat. Am comunicat cu premierul, cu ministrul Justiţiei, cu ministrul de Interne. Sunt lucruri la care nu mă pricep”.

Preocupat ca examenele să fie finalizate Pricopie a apreciat intervenția Ministerul Educaţiei ca fiind inutilă. “Eu cred că un lider trebuie să vadă în permanenţă ansamblul, să facă aşa încât mecanismul să meargă mai departe, să inţeleagă ce atribuţii are şi ce atribuţii nu are. Nu avea rost să intervină Ministerul Educaţiei în condiţiile în care existau specialişti. Am avut oameni acolo în liceu şi prima intrebare a fost: s-au finalizat examenele?”

Ministrul regretă cele întâmplate la Bolintineanu, dar spune că este total împotriva fraudelor. „Le spun că nu pot decât să regret ce s-a intâmplat, că sper în urma a ceea ce s-a intamplat să se investigheze şi clarifice situaţia şi să nu se mai întâmple”.

7 zile complicate pentru ministrul de la Educație

„În situaţii excepţionale iei măsuri excepţionale. Noi am eliberat din funcţie toată Comisia. A fost cel mai complicat Bacalaureat. Am făcut şi un inventar al experienţei mele in Ministerul Educaţiei, sunt 3100 de zile de când m-am angajat prima dată în minister. Ultimele 7 zile au fost cele mai complicate”.

Întrebat în ce măsură își asumă răspunderea pentru cele întâmplate, Pricopie a răspuns:

“Eu cred că o situaţie atât de complicată mai întâi trebuie analizată. Dacă vrem să găsim vinovaţi, nicio problemă. Dar mai intâi trebuie să înţelegem ce s-a intamplat. Cred că atâtea răspunsuri câte am avut, am dat. Limita mea în această seară pe această avalanşă de intrebări în raport cu un singur punct… fiecare are limitele lui. Responsabilitatea mea in primul rând e in raport cu educaţia, nu sunt politic, premierul şi-a asumat acest lucru intru-un fel, pentru a asigura un anume tip de detaşare.

În calitate de ministru am responsabilităţi pentru tot sistemul. E cel mai greu examen. Lucrând ani mulţi în minister am fost interesat şi de abordarea comparativă. Mă uitam la ce probleme au avut in Franţa: telefoane mobile, diposizitive elctronice, problemele de promovabilitate. Evident, situaţia de vineri cu duba e regretabilă şi nu vă doresc să fi fost în pielea mea vineri. Mă pot judeca cei 188.000 elevi şi toţi părinţii. Am optimismul că in urma anchetelor cei care sunt responsabili de evenimentul vineri vor fi traşi la răspundere”.

Ministrul este de părere că și în Educatie, și în Sănătate sunt lucruri care ţin de securitatea naţională. “Examenul de BAC ar trebui să facă parte din securitatea naţională. Ar trebui să ne gândim ce să facem ca să evităm situaţiile de acest gen”, este de părere ministrul.

Referitor la funcția din minister, Pricopie afirmă că nu este preocupat de „scaun” și că nici nu se preocupă dacă e mai bun sau nu decât predecesorii săi.

“Nu sunt preocupat dacă mai rămân în funcţie sau nu. Un ministru, dacă e responsabil, are o foaie albă pregătită în fiecare zi când se duce la serviciu. Sunt pregătit pentru orice variantă din prima zi când am preluat mandatul. Nu vreau să fi fost în pielea acelor părinţi, copii, dar nici pielea de ministru n-a fost mai confortabilă. Preocuparea mea nu e dacă sunt mai bun sau nu decât predecesorii.

Bacalaureatul s-a încheiat, mai există o sesiune

„Măsurile au şi ele timpul lor. Sunt măsuri pentru ce se întâmplă astăzi şi măsuri pentru etapa următoare. Bacalaureatul s-a incheiat. Dar mai există o sesiune”.

Bacalaureatul 2013 a fost marcat de un eveniment fără precedent în Educație prin scandalul apărut la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” după suspiciunile privind fraudarea examenului.

Ziua de vineri a fost marcată de violențe după ce autocare ale poliţiei au fost aduse la poarta şcolii pentru a-i lua la audieri pe elevi. Părinții au protestat, oficialii s-au contrazis în declarații, purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei a fost suspendat, iar elevii sunt aşteptaţi la sediul Poliţiei pentru a continua audierile.

Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile și acuzată de trafic de influență, iar ministrul Pricopie așteaptă judecata părinților și copiilor și asigură că nu e preocupat de „scaun”.

http://www.cotidianul.ro/sindicat-guvernul-trebuie-sa-inaspreasca-legislatia-pentru-a-impiedica-darea-de-mita-in-scoli-217583/

Sindicat: Guvernul trebuie să înăsprească legislaţia, pentru a împiedica darea de mită în școli

Autorităţile trebuie să înăsprească legislaţia în vigoare, pentru a împiedica darea şi luarea de mită în sistemul educaţional, astfel încât situaţiile de tipul celei întâlnite la Liceul Bolintineanu din Capitală să nu mai existe în viitor, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

„Evenimentele de la Liceul Bolintineanu nu trebuie generalizate la nivelul celor 583 de centre de examen din toată ţara, însă Guvernul trebuie să înăsprească legislaţia, pentru a împiedica darea şi luarea de mită în sistemul educaţional. De asemenea, considerăm că se impune reintroducerea examenelor de admitere în liceu şi facultate, pentru că numai în acest mod va scădea presiunea exercitată în prezent asupra cadrelor didactice. Nu în ultimul rând, este necesară introducerea unui examen de bacalaureat diferenţiat, în funcţie de filiera educaţională pe care o urmează elevul”, a afirmat Marius Nistor, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, autorităţile trebuie să ia măsuri pentru depolitizarea sistemului de învăţământ.

„Persoanele cu funcţii de conducere din cadrul inspectoratelor şcolare şi din cadrul ministerului nu mai trebuie numite pe criterii politice. În plus, profesorii trebuie să primească salarii decente, care să le permită să depăşească pragul de sărăcie cu care se confruntă la ora actuală foarte multe cadre didactice la nivelul ţării. Este inadmisibil ca un profesor cu vechime maximă şi cu toate gradele didactice obţinute să primească numai 2.000 de lei lunar’, a mai spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Acesta a precizat, totodată, că în România pentru educaţia unui elev se alocă în medie numai 1.500 de euro pe an, în timp ce în alte ţări din Uniunea Europeană această sumă ajunge şi la 14.000 de euro.

„Am înaintat astăzi (luni, n.r.) o scrisoare premierului Victor Ponta, în care am solicitat o întâlnire în regim de urgenţă, pentru a stabili strategia pe termen scurt, mediu şi lung, necesară rezolvării problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc”, a subliniat Marius Nistor.

http://www.cotidianul.ro/ecaterina-andronescu-situatia-la-bacalaureat-ar-putea-fi-mai-rea-decat-anul-trecut-217569/

Ecaterina Andronescu: Situația la bacalaureat ar putea fi mai rea decât anul trecut

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte PSD, a declarat luni că promovabilitatea din acest an la bacalaureat ar putea să fie mai scăzută decât cea de anul trecut, având în vedere faptul că foarte mulţi elevi nu au intrat în acest examen, transmite AGERPRES.

„În primul rând, aş vrea să nu ne pripim. Rezultatele acestea nu sunt definitive, nu le aveam pe toate, cel puţin aseară, şi în acelaşi timp nu cred că pot fi judecate doar aceste procente. Eu cred că trebuie să luăm în considerare care este numărul elevilor care ar fi trebuit să intre în bacalaureat şi al elevilor care nu au intrat în bacalaureat şi s-ar putea să ajungem la concluzia că nu stăm deloc mai bine decât anul trecut, pentru că numărul acesta a fost mult mai mare”, a declarat Ecaterina Andronescu la sediul PSD, întrebată ce părere are despre faptul că anul acesta s-au contabilizat la bacalaureat 11 procente în plus la promovabilitate faţă de anul trecut.

Potrivit fostului ministru al Educaţiei, subiectele trebuie adecvate programei parcurse de elevi iar gradul de dificultate nu trebuie să fie nici maxim, nici minim, ci unul mediu.

„Anul acesta ar fi trebuit să fie adecvate subiectele programei pe care elevii au parcurs-o. Lucrul acesta l-am reproşat în anii trecuţi şi sper ca anul acesta nu-l mai putem reproşa”, a adăugat Andronescu.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale până duminică seară, peste 60% dintre absolvenţii actualei promoţii de clasa a XII-a (62,32%) şi 30,82% din absolvenţii promoţiilor anterioare au reuşit să promoveze bacalaureatul.

http://www.cotidianul.ro/costoiu-autorul-incidentului-de-la-iasi-anchetat-217566/

Costoiu: Autorul incidentului de la Iaşi, anchetat

Ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, a declarat luni că bărbatul care a provocat incidentul de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi se află în ancheta poliţiei şi a SRI, potrivit Agerpres.

Bărbatul a pătruns în sediul Facultăţii de electronică din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” ameninţându-i pe studenţii prezenţi la un examen.

„Incidentul s-a petrecut în faţa decanului, prof. Ioan Bogdan, unul dintre cei mai buni profesori de specialitate din România. Incidentul s-a soldat prin detonarea a ceea ce avea individul în bagaj, ameninţând că vrea să stea de vorbă cu Poliţia, că are ceva de rezolvat cu Poliţia”, a declarat Costoiu, la sediul Partidului Socialist Democrat (PSD). El a spus că studenţii l-au imobilizat pe cel în cauză iar acesta este anchetat. „SRI şi Poliţia fac verificări. Nu s-a întâmplat nimic, nici personajul în sine nu a fost rănit. (…) A fost o negociere cu individul”, a afirmat Mihnea Costoiu.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013070988553/Social/Numarul-somerilor-a-scazut-in-iunie-cu-5875.html

Numărul şomerilor a scăzut în iunie cu 5.875. Rata şomajului în iunie a fost de 4,96 la sută, cu 0,07 puncte procentuale mai mică decât cea din luna mai, fiind înregistraţi 438.110 şomeri, cu 5.875 mai puţini, informează, luni, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Potrivit ANOFM, rata şomajului înregistrat în luna iunie, de 4,96 la sută, a fost mai mare cu 0,38 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă din 2012. „În ceea ce priveşte rata şomajului înregistrat pe sexe, în luna iunie 2013, comparativ cu luna precedentă, rata şomajului masculin a scăzut de la 5,59 la sută la 5,49 la sută, iar rata şomajului feminin a scăzut de la 4,41 la sută, în luna mai a.c., la 4,37 la sută. Numărul şomerilor femei la 30 iunie era de 182.917 persoane”, a precizat ANOFM, într-un comunicat de presă. Din numărul total de şomeri, 45.939 au sub 25 de ani, 33.111 au între 25 şi 29 de ani, 105.041 au între 30 şi 39 de ani, 126.701 au între 40 şi 49 de ani, 58.454 între 50 şi 55 de ani şi 68.864 au depăşit 55 de ani. Cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului au fost în judeţele Vaslui (9,63 la sută), Teleorman (9,39 la sută), Mehedinţi (9,01 la sută), Dolj (8,89 la sută), Galaţi (8,56 la sută), Buzău (7,89 la sută) şi Gorj (6,99 la sută).  Scăderi ale ratei şomajului s-au înregistrat în judeţele Alba (cu 0,80 puncte procentuale), Bistriţa-Năsăud (cu 0,35 pp), Caraş-Severin (cu 0,30 pp), Constanţa (cu 0,28 pp), Vâlcea (cu 0,27 pp) şi Mehedinţi (cu 0,22 pp).

Din totalul şomerilor înregistraţi la nivel naţional, 139.243 au fost şomeri indemnizaţi şi 298.867 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut cu 7.796, iar al celor neindemnizaţi a crescut cu 1.921 de persoa­ne faţă de luna precedentă.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/rezultate-bacalaureat-2013-note-liceul-din-arad-unde-totii-candidatii-au-fost-respinsi-1046530.html

REZULTATE BACALAUREAT 2013. NOTE. Liceul din Arad unde toții candidații au fost RESPINȘI

Un liceu arădean are promovabilitate zero la examenul de bacalaureat, după ce niciunul dintre cei 33 de candidaţi din 63 înscrişi nu a obţinut media 6, potrivit Mediafax.

Cele mai mari medii au fost 5,80 şi 5,85, în timp ce restul au fost medii de 2 şi 3.

Potrivit rezultatelor de la BACALAUREAT 2013, la Liceul Tehnologic „Sava Brâncovici” din oraşul Ineu niciunUL dintre cei 63 de candidați nu a promovat examenul de bacalaureat. De asemenea, doar doi candidaţi de la Liceul Tehnologic „Moga Voievod” Hălmagiu au promovat bacalaureatul, cu mediile 6.75 şi 9,26. Ceilalţi 17 candidaţi prezenţi la bacalaureat, din totalul de 19 provenind de la acest liceu, au obţinut medii de 2 şi 3. Promovabilitatea la BACALAUREAT 2013 înainte de contestaţii este de 49,58 la sută în judeţul Arad, cu 10,51%  mai mare decât în vara anului trecut.

În 2012, procentul final de promovabilitate la bacalaureat a crescut uşor în urma soluţionării contestaţiilor, de la 39,07 la 40,32.

Află aici NOTE BAC 2013 foarte simplu. Caută AICI județul tău în lista cu județe, apoi accesează direct pagina edu.ro cu NOTE BACALAUREAT 2013, UNDE gasești NOTELE TALE, in lista cu liceele din fiecare județ și oraș.

n total din cei 188.842 candidaţi înscrişi la sesiunea de vară a bacalaureatului 2013, au participat la examen 175.498 candidaţi, promovând 97.140 (55,4 la sută) înainte de soluţionarea contestaţiilor.

Județul cu cea mai mare rată de promovabilitate este Brăila cu o rată de promovabilitate de 74,1%. La polul opus, cea mai mică rată de promovabilitate s-a înregistrat în Ilfov.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/rezultate-bac-2013-liceele-in-care-a-fost-promovare-100-1046515.html

REZULTATE BAC 2013. NOTE BUNE: Liceele în care a fost PROMOVARE 100%

În colegiile militare liceale toți elevii au absolvit „cu brio” examenul de Bacalaureat. Promovare sută la sută au mai fost înregistrate și la alte două licee „civile” din Cluj și din Sibiu.

Toţi cei 342 de absolvenţi ai colegiilor militare liceale de la Alba Iulia, Breaza şi Câmpulung Moldovenesc au promovat examenul de bacalaureat, aspect ce evidenţiază calitatea învăţământului militar preuniversitar, transmite Ministerul Apărării Naționale.

Cu această ocazie, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, transmite un mesaj de felicitare atât profesorilor, cât şi  absolvenţilor, cărora le urează mult succes în următoarele etape de pregătire şcolară.

În țară mai exista și alte licee unde toți elevii au promovat examenul. De exemplu, la Liceul „Emil Racoviță” din Cluj, rata de promovare este de 100%, la fel ca anul trecut. La acest liceu, șase elevi au reușit, în 2012 să obțină 10 la Bac.

De asemenea, toţi elevii Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal”,  cu predare în limba germană, candidaţi la Bacalaureatul 2013, au promovat „Examenul maturităţii”.

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/contestatii-note-bac-2013-bistrita-nasaud-1046619.html

CONTESTAȚII NOTE BAC 2013. 600 de candidați din Bistrița Năsăud au contestat rezultatele

REZULTATE BAC 2013. În județul Bistrița Năsăud au fost depuse ieri aproape 600 de de contestații cu privire la rezultatele obținute la BAC 2013.

Vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat, inspectorul şcolar Gavril Câmpan, a declarat, citat de Agerpres, că au fost depuse 595 de contestaţii, dintre care 213 la limba şi literatura română, lucrările urmând să fie reevaluate de comisii din alt judeţ.

Alte contestații la notele obținute la BAC 2013 au fost depuse la matematică, anatomie şi biologie vegetală şi animală.

Rezultatele finale vor fi anunţate în 12 iulie, după soluţionarea contestaţiilor.

Din cei 2.708 candidaţi din Bistriţa-Năsăud care au susținut examenul de BAC 2013 au promovat 58,31%.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bac-fraudat-directoarea-spagara-de-la-bolintineanu-vrea-sa-fie-libera-astazi-se-judeca-r-1046615.html

BAC FRAUDAT. Directoarea șpăgară de la Bolintineanu vrea să fie liberă. Astăzi se judecă recursul

Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, a fost adusă astăzi la Curtea de Apel București. Profesoara vrea să fie liberă și a declarat recurs împotriva hotărârii Tribunalul Bucureşti de arestare preventivă pentru 29 de zile. Fosta directoare este acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Directoarea de la ”Bolintineanu” a fost adusă la Curtea de Apel în aceeași dubă cu Sile Cămătaru. interlopul crea să fie și el liber.

Potrivit procurorilor, Costica Vărzaru a intervenit să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori „permisivi” la probele scrise ale examenul de bacalaureat, precum şi ca în comisie să fie anumite persoane care ar putea fi influenţate „în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului”.

Combinațiile cu inspectoarea

În referatul procurorilor se arată că, în 25 iunie, Costica Vărzaru a avut cu Iuliana Costeniuc, inspector şcolar la Inspectoratul Şcolar al Sectorului 5, o discuţie telefonică în care i-a cerut să meargă la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) pentru „a alege Bolintineanu”. În aceeaşi zi, Costeniuc i-ar fi comunicat telefonic lui Vărzaru că a vorbit, dar i s-a comunicat că nu poate participa întrucât a fost profesoară la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” şi mai ales pentru că a avut clasa a XII-a.

„În aceste împrejurări, cele două discută cu privire la ce profesor ar putea să participe la examenul de bacalaureat ce se susţinea la acest examen, stabilind că nu este recomandabil să participe Oprea, ci Curcan. În acest scop, Costeniuc Iuliana urma să transmită persoanei ce avea în atribuţii repartizarea profesorilor cererea directoarei Vărzaru Costica cu privire la participarea la examenul de bacalaureat ce se susţinea în liceu a lui Curcan: «Îi spus că ai vorbit cu mine şi că îl vreau pe domnul Curcan, da?», notează procurorii în referat.

Discuțiile compromițătoare

Totodată, Vărzaru i-ar fi cere lui Costeniuc să îi spună numele vicepreşedinţilor şi membrilor înscrişi pentru comisia de examen de la Liceul „Bolintineanu”. Ulterior, Costeniuc i-a spus lui Vărzaru că „s-a rezolvat” şi i-a comunicat faptul că „s-a discutat la inspectorat că este mai bine ca Curcan să fie monitor în comisia pentru examenul de bacalaureat, în loc de preşedintele acesteia”, potrivit procurorilor.

În 30 iunie, Costica Vărzaru a discutat din nou cu Costeniuc, pentru a se asigura că se vor îndeplini promisiunile pentru care a pretins şi primit bani. Procurorii mai arată că Vărzaru ştia cine este preşedintele comisiei de examen, discutând în 26 iunie cu Costeniuc despre acesta.

„Iuliana Costeniuc: Am vorbit, s-a aranjat.

Costica Vărzaru: Da.

Iuliana Costeniuc: Şi primul şi membru şi la mine, lângă mine şi am aflat şi că e lângă mine, pe ăla mare, preşu de la mine. E Craiova

Costica Vărzaru: Dacă mă întrebai îţi spuneam eu.

Iuliana Costeniuc: Nu am ştiut.

Costica Vărzaru: Păi, eu am crezut că ţi-am spus.

Iuliana Costeniuc: Nu, nu mi-aţi zis de ăla, mi-aţi zis doar de ea, de Graţi.

Costica Vărzaru: Da.

Iuliana Costeniuc: Şi zice, cine e, că vă dau aici pe cine a zis. Păi, nu ştiu. A! Staţi că aveţi. Ce bine zic. Nu ştiam. Şi a zis că da, se rezolvă toate.

Costica Vărzaru: Da.

Iuliana Costeniuc: I-am cerut şi lui un membru, i-am zis, ok, a zis că e ok.

Costica Vărzaru: Bine.

Iuliana Costeniuc: Ca să ştii şi tu.

Costica Vărzaru: Nu uita de bârtie, da?

Iuliana Costeniuc: … decizie şi acum o iau.

Costica Vărzaru: Şi să-i trimitem, îi mai dau certificat medical? Iuliana Costeniuc: Păi da, trebuie copie după certificat.

Costica Vărzaru: Şi Bogdan. Să ştie neapărat Bogdan, da?

Iuliana Costeniuc: M-am dus la Mihaela Cârstea şi acum mă duc şi la Bogdan şi îi spun.

Costica Vărzaru: Bun. Bine”

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/constestatii-note-bac-2013-1180-de-contestatii-au-fost-depuse-in-judetul-mures-1046604.html

CONSTESTAȚII NOTE BAC 2013. 1.180 de contestații au fost depuse în județul Mureș

REZULTATE BAC 2013. Din cele 1.180 de contestații depuse ieri de elevii care au susținut examenul de BAC 2013, aproape jumătate sunt la proba de limba și literatură română.

Potrivit inspectorului şcolar general al judeţului Mureş, Ştefan Someşan, 517 contestații au fost depuse la limba română.

Pe locul doi sunt contestațiile la biologie – 187, iar locul trei e deținut de contestațiile la matematică – 181. Au mai fost depuse contestații și la istorie – 93 -, geografie – 89 și limba maghiară – 63.

Lucrările ale căror note au fost contestate se trimit la centre de evaluare din alte judeţe, iar Mureş va fi centru de evaluare pentru lucrările care vor veni din alte două judeţe.

La nivelul județului Mureş, gradul de promovabilitate înainte de contestații a fost de 54,69%.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/dezbatere-evz-note-bac-2013-cum-ti-se-par-notele-din-acest-an-1046465.html

NOTE BAC 2013. Cum ţi se par NOTELE din acest an? | DEZBATERE EVZ

NOTE BAC 2013. Primele rezultate la BACALAUREAT 2013 s-au afișat aseară. După centralizarea a 98,3% din date, Ministerul Educației a anunțat că rata de promovabilitate la BAC 2013 este de 55,65%, gradul de promovabilitate fiind de 55,65%. Acest procent este cel mai mare înregistrat în ultimii trei ani. EVZ.RO îți prezintă rezultatele BAC 2013 pe județe. Cum ţi se par NOTELE din acest an?

NOTE BAC 2013. Judeţul cu cea mai mare rată de promovare de anul acesta este Brăila, iar cea mai mică promovabilitate s-a înregistrat în judeţul Ilfov.

Pe site-ul ministerului Educaţiei fiecare elev care a susţinut în acest an examenul de maturitate îşi poate vedea notele obţinute pentru fiecare probă.

În 2011, în sesiunea de vară a examenului de bacalaureat au trecut 45,7% dintre dintre elevi, iar în 2012 numai 44,4% dintre candidați au promovat examenul de bac.

NOTE BAC 2013. În acest an, liicele teoretice au o rată de promovabilitate de 76,95%, în timp ce liceele tehnologice 34,25% dintre absolvenții filierei tehnologice au obținut note de trecere.

NOTE BAC 2013. . Judeţul cu cea mai mare rată de promovare de anul acesta este Brăila. Aici, 74,1% dintre elevi au obținut note de trecere, comparativ cu anul trecut când rata promovabilității a fost de 59,2%.

NOTE BAC 2013.  Cele mai slabe rezultate le-au obținut elevii din Ilfov. Aici, numai 27% dintre candidați au promovat examenul de bac. Comparativ cu anul trecut, numărul celor care au obținut note de trece a crescut. În 2012, în Ilfov numai 15,1% dintre absolvenții clasei a XII-a au trecut examenul de bac, iar în 2011, procentul de promovabilitate din acest județ a fost de numai 24,4.

Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Promovabilitatea de la BAC in ultimii 9 ani – Sesiunea iunie-iulie

  • BAC 2012: 44,3% (inainte de solutionarea      contestatiilor promovabilitatea era de 43,04%)
  • BAC 2011: 45,72% (inainte de      solutionarea contestatiilor promovabilitatea era de 44,07%)
  • BAC 2010: 69,30%
  • BAC 2009: 81,47%
  • BAC 2008: 78,26%
  • BAC 2007: 82,08%
  • BAC 2006: 80,48%
  • BAC 2005: 84,66%
  • BAC 2004: 84,61%

Rămâi pe evz.ro pentru REZULTATE BACALAUREAT 2013 roedu, dar și pentru a afla cele mai interesante știri despre BAC 2013: SUBIECTE BAC 2013, REZULTATE BAC 2013, reacții și opinii despre SUBIECTE și REZULTATE BAC 2013 roedu.

BACALAUREAT 2013. SCANDALUL anului

Cel mai mare scandal din acest an s-a consumat la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti. Citiţi mai mult: SCANDALUL ȘPAGĂ LA BAC 2013. Surse EVZ: „Au fost 112 mandate de aducere”. Procurorii confirmă!

BAC 2013 – CALENDARUL COMPLET AL examenului

Bacalaureat 2013 roedu
Sesiunea iunie-iulie 2013

8 iulie 2013
REZULTATE BAC 2013 (până la ora 12:00)

8 iulie 2013
CONTESTAȚII BACALAUREAT 2013 (orele 12:00 – 16:00)

9 -11 iulie 2013
Rezolvare CONTESTAȚII BAC 2013

Rămâi pe evz.ro pentru a afla, în timp real, cele mai noi informații despre rezultate BAC 2013.

12 iulie 2013
REZULTATE finale BACALAUREAT 2013, notele finale roedu.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/rezultate-bacalaureat-2013-salt-promovabilitate-1046560.html

EXCLUSIV PRINT. REZULTATE BACALAUREAT 2013. Ce se ascunde în spatele saltului de promovabilitate de la Bac

REZULTATE BACALAUREAT 2013. Primul salt de promovabilitate la Bac, după era Funeriu, când s-au introdus camerele video, este un cadou otrăvit, avertizează mai mulți experți educaționali, consultați de Evz. „Statistic stăm mai bine, dar nu există dovezi că avem o creștere calitativă”, comentează un expert.

Care va fi efectul asupra absolvenților, care e numărul alarmant al celor care refuză să mai susțină acest examen, dar și asupra sistemului universitar de educație, aflați din Evenimentul zilei, ediția de print.

 

http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-15151122-remus-pricopie-despre-scandalul-liceul-bolintineanu-nu-avea-rost-intervina-ministerul-educatiei-conditiile-care-existau-ministere-specializate.htm

Remus Pricopie, despre scandalul de la Liceul Bolintineanu: Nu avea rost sa intervina Ministerul Educatiei in conditiile in care existau ministere specializate

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a vorbit luni seara, la Realitatea TV, despre scandalul privind audierea elevilor de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” care au sustinut bacalaureatul. El a declarat ca i-a rugat pe anchetatori sa nu bulverseze examenele, iar din punctul sau de vedere, pana in momentul predarii lucrarii, toate lucrurile au decurs normal. „Dupa predarea lucrarii, este un moment pe care eu personal nu-l mai controlez, in sensul ca nu stiu exact ce s-a intamplat acolo, si aici trebuie sa intervina specialistii”, a spus Pricopie. Chestionat cu privire la lipsa unei reactii publice din partea sa referitoare la acest scandal, ministrul a explicat ca prioritatea sa era finalizarea examenului de bacalaureat, precizand ca a monitorizat constant situatia prin colegii sai de la Justitie si Interne. „Nu avea rost sa intervina Ministerul Educatiei in conditiile in care existau ministere specializate si colegi din guvern care stiau despre ce e vorba”, a spus el.

Declaratiile lui Remus Pricopie:

  • (Despre evenimentele de vineri) Evident ca in prima      secunda a fost un moment de confuzie, pentru ca nu stiam exact despre ce-i      vorba. Oricum ziua de vineri pentru noi, la Ministerul Educatiei, a fost      ziua cea mai grea, pentru ca am avut 10 discipline, traduse in sase limbi,      100 de pagini de subiecte, plus baremul. Or noi eram foarte concentrati,      am inceput activitatea la ora 3.05 dimineata, iar la 11.30 cred ca a      inceput (scandalul de la Liceul Bolintineanu, n.r.).
  • Apropo de Procuratura, noi ne-am aflat in      permanenta, din momentul in care au intrat in Liceul Bolintineanu,      respectiv luni – cred ca la o ora-doua am reusit sa vorbesc cu cei de la      Procuratura si evident ca nu puteam sa intru peste dumnealor, nici nu      cunosc procedurile, nu sunt de specialitate – dar i-am rugat, atat cat se      poate, sa tina cont de un singur lucru: sa nu bulverseze examenul. Adica,      daca am un elev care nu are nicio problema cu ce se intampla acolo, el are      dreptul sa-si desfasoare examenele in bune conditii. Or, din fericire, cel      putin acest lucru nu s-a intamplat. Nici luni, pentru ca n-au intrat in      salile de curs, si nici vineri.
  • Pana in momentul predarii lucrarii, toate lucrurile      au decurs normal, cel putin din punctul nostru de vedere. Dupa predarea      lucrarii, este un moment pe care eu personal nu-l mai controlez, in sensul      ca nu stiu exact ce s-a intamplat acolo, si aici trebuie sa intervina      specialistii, eu nu sunt de specialitate, si sa spuna daca a fost      sechestrare, daca a fost procedural, daca n-a fost…
  • (Intrebat de ce nu a avut pana acum o iesire publica      despre cele intamplate) Ziua de vineri a fost foarte complicata, nu doar      pentru noi ce de la Ministerul Educatiei, ci si pentru elevii care erau      acolo, si pentru parintii care erau in fata scolii. Vineri aveam de      gestionat un examen pentru 188.000 de elevi. Nu este neaparat sa-l vezi pe      ministrul Educatiei pe posturile de televiziune. Prioritatea mea si a      colegilor de la minister era sa fializam examenul si l-am finalizat. Au      existat discutii toata saptamana despre anularea examenului de      bacalaureat. Cum ne-am fi simtit astazi, despre ce am fi discutat dupa ce      188.000 de elevi si familiile lor ar fi aflat ca se anuleaza examenul din      diferite motive?
  • Vineri am facut ceea ce am considerat, nu doar eu,      toata echipa de la minister, am comunicat cu colegii din guvern, cu      premierul, cu ministrul Justitiei, cu ministrul de Interne. Si mai e un      aspect, sunt lucruri la care ma pricep si lucruri la care nu ma pricep.      Vineri a iesit premierul, a iesit ministrul de Justitie si cel de Interne.      Fiecare intr-un Cabinet are un anumit rol. Noi am considerat ca trebuie sa      existe o actiune unitara a celor care raspund de acest sector, iar acolo      aveam o problema de Educatie, de Procuratura, de Ministerul de Interne, o      problema de Justitie.
  • Dialogul meu cu cei de la Procuratura a inceput de      luni, dupa ce Politia si Procuratura au mers acolo la Liceul Bolintineanu,      pana vineri. In momentul in care eu am vazut autocarele, atunci am sunat      la colegii mei din Guvern, s-a preluat problema de catre cele ministere –      MAI si MJ – apoi a intervenit si premierul, iar noi am monitorizat      constant, prin oamenii pe care ii aveam acolo – pentru ca aduceti-va      aminte ca am schimbat comisia de bacalaureat integral, deci era o comisie      noua si aveam si reprezentant de la Inspectoratul Scolar – si prin colegii      de la MAI si MJ.
  • Apropo daca sunt sau nu ministru al Educatiei, eu      cred ca un lider, un sef de structura, trebuie sa vada in permanenta      ansamblul si sa faca in asa fel incat mecanismul sa mearga mai departe. Pe      de alta parte, eu cred ca un lider trebuie sa inteleaga ce atributii are      si ce atributii nu are. Niciodata in viata mea n-am avut idee  – de      abia acum am inceput sa inteleg ce-i cu mandatul de aducere, mandat de      ne-aducere, pentru ca n-am studii juridice – prin urmare, nu avea rost sa      intervina Ministerul Educatiei in conditiile in care existau ministere      specializate si colegi din guvern care stiau despre ce e vorba.
  • Cu siguranta copiii aceia nu au dat examenul 100% in      conditii de normalitate. Cand ai Procuratura la poarta scolii si iesi din      examen printre politisti, evident ca e un caz special. Asta a ridicat      toate sistemele de alarma din Ministerul Educatiei.
  • (In ce masura isi asuma raspunderea pentru acest      incident) Eu cred ca o situatie atat de complicata trebuie analizata mai      intai. Daca vrem sa gasim vinovati, nicio problema, dar mai intai trebuie      sa intelegem ce s-a intamplat. Cred ca am dat atatea raspunsuri cate am      avut. Responsabilitatea mea in primul rand e in raport cu Educatia, nu      sunt politic, premierul si-a asumat acest lucru intr-un fel, pentru a      asigura un anume tip de detasare. In calitate de ministru, am      responsabilitati pentru tot sistemul. E cel mai greu examen. Lucrand ani      multi in minister am fost interesat si de abordarea comparativa. Ma uitam      la ce probleme au avut in Franta: telefoane mobile, dispozitive      electronice, probleme de promovabilitate.
  • Evident, situatia de vineri cu duba e regretabila.      Nu vreau sa fi fost in pielea acelor parinti, copii, dar nici pielea de      ministru n-a fost mai confortabila. Ma pot judeca cei 188.000 elevi si      toti parintii. Am optimismul ca, in urma anchetelor, cei care sunt      responsabili de evenimentul de vineri vor fi trasi la raspundere.

http://www.gandul.info/politica/stroe-premierul-a-inteles-pe-deplin-situatia-privind-actiunea-politistilor-la-liceul-bolintineanu-11110677

Stroe: Premierul a înţeles pe deplin situaţia privind acţiunea poliţiştilor la Liceul „Bolintineanu”

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat luni seară că i-a prezentat lui Victor Ponta elementele privind activitatea poliţiştilor judiciarişti la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, iar premierul „a înţeles pe deplin situaţia”, raportul pe această temă urmând să fie gata „într-o zi, două”.

„Am prezentat toate elementele legate de activitatea poliţiştilor judiciarişti în acest caz. Premierul a rămas complet mulţumit, (…) a înţeles pe deplin situaţia. Într-o zi, două, vom avea şi un raport despre activitatea poliţiştilor judiciarişti”, a spus Stroe, la Realitatea TV, care a precizat că la discuţia cu Ponta de la Palatul Victoria a participat şi şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.

Tot ministrul Afacerilor Interne a confirmat o informaţie potrivit căreia părintele unui elev de la „Dimitrie Bolintineanu” este cercetat pentru ultraj în urma incidentelor de vineri de la liceu, însă nu a oferit mai multe informaţii, pe motiv că este vorba despre un dosar lucru.

În acelaşi context, Radu Stroe a admis că unii poliţişti care s-au aflat vineri în afara liceului au comis un abuz. „Este evident că au greşit”, a spus ministrul, care a ţinut să sublinieze, pe de altă parte, că nu are nimic de reproşat poliţiştilor judiciarişti care au acţionat în interiorul unităţii de învăţământ, pentru punerea în executare a dispoziţiilor procurorilor.

Întrebat despre informaţiilor contradictorii privind mandatele de aducere pe numele unor elevi, Stroe a explicat că a existat o „schimbare de strategie” a procurorilor ce anchetează suspiciunile de fraudă de la bacalaureatul organizat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din cauza căreia i-a comunicat premierului, vineri, date ce au fost corectate ulterior.

Premierul a declarat anterior, referindu-se la intervenţia la Liceul „Bolintineanu”, că în opinia sa au existat nişte probleme de funcţionare, el arătând că, dacă acestea au fost în zona Parchetului, CSM poate lua măsuri, iar dacă au fost în zona Ministrului Afacerilor Interne (MAI), va discuta cu ministrul.

Ponta a precizat că el nu îl consideră vinovat pe purtătorul de cuvânt al MAI, chiar dacă a furnizat date care s-au dovedit ulterior neadevărate.

El a precizat că aşteaptă în acest sens o informare de la ministrul de Interne, Radu Stroe, arătând că şi acesta trebuie să afle de la cei din subordine cum s-au întâmplat lucrurile.

„Ministrul Stroe conduce Ministerul de Interne, are atribuţii privind coordonarea celor din subordinea sa. Nu e vinovat de ceva, o să discutăm ca asemenea situaţii să nu se mai repete. (…) Şi el mi-a transmis informaţiile pe care le avea, ulterior lucrurile s-au schimbat. O să vedem ce nu a funcţionat bine”, a spus Ponta.

El a mai arătat că persoanele care comit fraude trebuie sancţionate, dar că nu trebuie comise abuzuri, asigurând că pentru abuzurile comise vineri „nu o să rămână lucrurile aşa”.

Premierul Victor Ponta a mai spus că forţa statului trebuie sprijinită şi aplicată, dar conform legii, el arătând că procurorii nu sunt dumnezei şi trebuie să răspundă în faţa cuiva, dacă au încălcat legea.

„Toată lumea trebuie să fie responsabilă în faţa cuiva. Procurorii nu răspund în faţa Guvernului şi e foarte bine lucrul ăsta, dar în faţa cuiva trebuie să răspundă şi ei, că nu suntem, repet, mă refer şi la mine, ca fost procuror, nu suntem dumnezei şi n-ai voie să spui nimic”, a adăugat premierul.

El a precizat că este problema sa, ca premier, atunci când sute de poliţişti sunt puşi să dea năvală în şcoli.

„În momentul în care pui sute de poliţişti să dea grămadă într-o şcoală, da, este treaba mea ca prim-ministru. Totuşi şcoala e o instituţie de învăţământ care depinde de autoritate locală şi centrală şi pacea socială e un lucru care ţine de Guvern şi de mine, nu are cine altcineva, nu vă aşteptaţi să se ocupe preşedintele ţării de aşa ceva. De problemele de zi cu zi ale ţării răspunde primul-ministru şi e normal să intervin, să am poziţii”, a adăugat Ponta.

Ponta a adăugat că susţine în totalitate acţiunile organelor statului privind aplicarea legii, dar că nu vrea să vadă zeci sau sute de poliţişti care dau năvală în şcoli, arătând că poliţiştii trebuie să combată crima organizată sau contrabandiştii.

„Vreau să văd poliţişti care combat oamenii din crima organizată, contrabandiştii. Nu vreau să văd poliţişti care dau năvală în şcoli şi spitale. Asta nu se întâmplă într-o ţară europeană. Zeci, sute de poliţişti care dau năvală în şcoli nu reprezintă un stat democratic, european”, a spus Ponta.

El a subliniat faptul că forţa statului trebuie folosită conform Constituţiei şi a procedurilor legale, însă în special împotriva infractorilor.

„Sunt convins că avem procedurile şi prevederile legale pentru ca o activitate de cercetare penală să se desfăşoare în condiţii legale fără desfăşurări de forţă, fără abuzuri, fără manifestări care amintesc de vremuri dinainte de ’89, sau de vremea regimului Morar-Macovei, în care 20 de milioane de români sunt infractori şi trebuie cercetaţi şi abuzaţi de o mână de indivizi, o gaşcă, ca să folosesc un termen prezidenţial, care cred că doar prin forţă şi abuz pot să obţină ceva în ţară”, a spus Ponta.

Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba şi literatura română, anunţa, marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.

Ulterior, anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.

„Din cele 250 de persoane (numărul elevilor care au susţinut proba de limba română a bacalaureatului la Liceul Dimitrie „Bolintineanu” din Capitală, n.r.), erau 100 care trebuiau să reprezinte primul eşalon, care să fie audiate, dacă se putea azi (vineri, n.r.), mâine, cel târziu luni, iar celelalte peste o sută de persoane urmau să fie audiate la epuizarea primului eşalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat în sălile în care au fost găsiţi asupra supraveghetorilor bani nejustificaţi, fie sunt 16 elevi în privinţa cărora exista o listă, iar alături de această listă existau rezolvările subiectelor la limba română xeroxate în 16 exemplare. Deci aceştia au fost cei vizaţi cu prioritate”, a declarat Staicu.

Procurorul şef Bogdan Staicu a mai spus că cei aproximativ 250 de elevi, împărţiţi în cele cinci săli de examinare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, în care s-au găsit sume nejustificate de bani în urma descinderilor din 1 iulie, sunt martori la posibile infracţiuni de corupţie, acesta fiind motivul pentru care ei ar trebui audiaţi.

Vineri, 17 elevi au dat declaraţii de martori, la Poliţia Capitalei, iar luni au fost reluate audierile.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara, vineri, că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că „Poliţia a lucrat foarte corect”.

Stroe mai declara, vineri, că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei Române în privinţa unui părinte bruscat de poliţişti la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” şi a purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, care a spus că Tribunalul a emis mandate de aducere pentru 100 de elevi.

http://www.gandul.info/stiri/rezultate-bac-2013-cei-122-de-elevi-de-10-am-invatat-constant-de-a-lungul-celor-patru-ani-de-liceu-12-ore-pe-zi-11110025

REZULTATE BAC 2013. Cei 122 de elevi de 10. „Am învăţat constant de-a lungul celor patru ani de liceu, 12 ore pe zi”

Pentru câţiva absolvenţi de liceu, EDU.RO a adus astăzi, când a publicat REZULTATE BAC 2013, o veste cu care se vor putea mândri toată viaţa: un BAC de 10. Multe ore de muncă şi multă ambiţie, aşa poate fi descris în câteva cuvinte succesul elevilor care au obţinut 10 pe linie la examenul de BACALAUREAT 2013. Numărul elevilor care se pot lăuda cu media 10 în 2013 s-a dublat practic în comparaţie cu ultimii doi ani. Dacă în 2013 există 122 de medii de 10, în 2012 au fost 67 de medii maxime, în timp ce în 2011 65 de elevi au luat 10 pe linie.

Răspândiţi în licee din toată ţara, elevii de 10 par să aibă aceeaşi reţetă pentru reuşită: atenţie sporită la cursuri şi multe ore de pregătire acasă. În timp ce unii vor să-şi continue studiile în România, alţii au fost deja admişi la universităţi din străinătate care nu au avut nevoie să aştepte REZULTATE BAC 2013. Gândul a contactat câţiva dintre cei mai buni elevi care au trecut anul acesta cu succes de examenul de maturitate.

Singura elevă de 10 din Capitală, studentă la UCL

Alina-Gabriela Negrea, absolventă la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Capitală este singurul candidat din Bucureşti care a luat numai note de 10 la bacalaureat. Nu a participat la olimpiade şi nici nu a făcut meditaţii. ”M-am concentrat pe ce mi-a plăcut mie şi pe ce am crezut că îmi va folosi”, spune Alina. Se poate lăuda că este deja studentă, pentru că a fost admisă  la University College of London (UCL), unde va începe să studieze din toamnă.

În Anglia, Alina va studia chimia şi limbile străine. „Voi vedea ce latură a chimiei o să aleg. Îmi place foarte mult chimia organică”, spune adolescenta, care precizează că astfel îşi poate alege să lucreze în mai multe domenii, de la medicamente până la cosmetice.

Alina-Gabriela Negrea, Colegiul Sf Sava, Foto Arhivă Personală

Subiectele de la BAC 2013 i s-au părut acceptabile, nimic n-a fost foarte greu. „Am învăţat pe parcursul celor patru ani şi mi-am dorit să termin cu notă mare. Condiţia celor de la UCL (după trecerea concursului de admitere, n.red.) este ca media de la bacalaureat să fie de cel puţin 9”, a spus Alina, care mărturiseşte că nu se aştepta chiar la 10 curat la REZULTATE BAC 2013.

„Ştiam că am făcut bine la chimie şi la matematică”, mai spune eleva. Îşi va plăti taxele din împrumutul de la guvernul britanic. Se va întoarce în România? Încă nu ştie. „M-am hotărât să aplic în acest an, deoarece acolo am mai multe şanse la angajare, iar munca mea va fi apreciată”, a precizat absolventa.

Andreea Dobre: „Aş vrea să devin profesoară de Geografie”

În apropiere de Bucureşti, în oraşul Otopeni, Andreea Dobre, elevă la Liceul „Ioan Petruş”, secţia filologie, este o altă elevă de nota 10 pe linie, singura din judeţul Ilfov.

„Pentru mine a fost foarte bine la toate probele”, spune Andreea. Timpul acordat studiului a fost de 12 ore pe zi. „Am învăţat constant de-a lungul celor patru ani de liceu, n-am chiulit, am fost atentă la ore”, spune Andreea, care vrea să studieze geografia la facultate. „Aş vrea să devin profesoară de geografie, aşa că geografia este prima opţiune. Dar mai vreau să dau şi la limbi străine”, mai spune eleva.

Andreea Dobre, elevă la Liceul „Ioan Petruş// Foto Arhivă Personală

Elevă de 10 din Buzău: „Mi se pare onorant să lucrezi într-un spital militar”

Adriana Roşca, de la Colegiul „B.P.Hasdeu”, este unul dintre cei 10 elevi din judeţul Buzău care au luat nota 10 la toate probele de la BACALAUREAT 2013.

”Nu mă aşteptam să iau chiar zece la română pentru că la simulări am avut tot felul de puncte scăzute pentru diverse cerinţe”, spune Adriana, care vrea să devină medic. A fost printre primii candidaţi la simulările de la Medicină.

Adriana vrea să-şi continue studiile la Medicină Militară, în cadrul Institutului de Medicină Militară din Bucureşti. „Imi place să fiu organizată şi mi se pare un drum foarte sigur. Am locul de muncă asigurat. Şi, în plus, mi se pare onorant să lucrezi într-un spital militar”, spune Adriana, care crede că medicina militară o va ajuta să devină, treptat, independentă financiar. „Primesc şi o soldă lunară şi asta mă ajută să mă desprind de părinţii mei, care mă vor ajuta în continuare”, dezvăluie Adriana unul dintre avantajele de a urma Medicina Militară.

Adriana Roşca de la Colegiul  „B.P.Hasdeu” din Buzău// Foto Arhivă Personală

„Sper să-mi ofere o slujbă de femeie puternică, la ONU de exemplu”

EDU.RO i-a dat astăzi şi Denisei Agache o veste foarte bună, ea fiind o altă elevă de la Colegiul  „B.P.Hasdeu” cu 10 pe linie la BAC 2013. Spune că s-a apucat din vara trecută să înveţe la limba română. „La istorie am început să învăţ de la începutul anului. Dar uite că după atâta muncă rezultatele s-au văzut”, spune fata care visează la o carieră în Ştiinţe Politice. ”M-am hotărât să urmez studii de securitate la Ştiinte Politice la Universitatea Bucureşti. Sper să-mi ofere o slujbă de femeie puternică, la ONU de exemplu. Este un profil care mă atrage şi pentru perspectivele pe care mi le oferă”, spune Denisa, care precizează că media 10 la BACALAUREAT 2013 îi oferă un loc sigur la Ştiinţe Politice, unde intrarea la examen se face exclusiv pe nbaza acestei medii.

Denisa Agache Colegiul „B.P.Hasdeu” din Buzău// Foto Arhivă Personală

„Am mai multe oportunităţi în străinătate”

O altă elevă de 10, Alexandra Neag, de la secţia de Ştiinţe Sociale de la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca, spune că n-a făcut meditaţii pentru BAC 2013, ci a fost să dea numai teste. „M-am pregătit constant. Cel mai greu a fost la proba de psihologie, pentru că programa de examen este foarte extinsă şi verifică modul cum faci conexiuni”, spune Alexandra, care vrea să devină criminalist. „Am fost acceptată la secţia de Criminologie a Universităţii Essex, unde au un program foarte bun de criminologie”, arată eleva.

Alexandra Neag de la  Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca// Foto Arhivă Personală

De ce a ales străinătatea? „Pentru că am multe pespective după ce termin, pot să lucrez cu multe instituţii. Iar cei de la facultăţile din Marea Britanie au tot interesul să facă toate eforturile ca tu să te angajezi, astfel  ca să dai banii pe care îi primeşti ca imprumut pentru studii”, a mai spus eleva.

 

 

 

 

http://www.gandul.info/stiri/bacalaureat-2013-procurorii-au-audiat-39-de-elevi-de-la-bolintineanu-11110022

BACALAUREAT 2013. Procurorii au audiat 39 de elevi de la „Bolintineanu”

Procurorii bucureşteni au audiat, luni, 39 de elevi ai Liceului „Dimitrie Bolinteanu”, din totalul celor 46 care confirmaseră că vor veni să dea declaraţii, în această zi, în ancheta privind suspiciunile de fraudă la bacalaureat, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanţii Parchetului Capitalei.

„Oficial, audierile pentru ziua de luni, care au avut loc la sediul Poliţiei Capitalei, s-au încheiat. Au fost aşteptaţi 46 de elevi, dintre care s-au prezentat 39”, a precizat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti, Corina Paraschivescu.

Oficialul Parchetului a mai spus că pentru ziua de marţi şi-au confirmat prezenţa la audieri aproximativ 11 de elevi.

Avocatul fostei directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu”, care a participat luni la audierea mai multor elevi, a declarat că doi dintre cei chestionaţi de procurori au spus că au auzit că s-ar fi dat câte o sută de lei, însă aceştia nu au ştiut unde şi pentru cine s-au dat aceste sume.

Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba şi literatura română, anunţa, marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.

Ulterior, anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.

„Din cele 250 de persoane (numărul elevilor care au susţinut proba de limba română a bacalaureatului la Liceul Dimitrie „Bolintineanu” din Capitală, n.r.), erau 100 care trebuiau să reprezinte primul eşalon, care să fie audiate, dacă se putea azi (vineri, n.r.), mâine, cel târziu luni, iar celelalte peste o sută de persoane urmau să fie audiate la epuizarea primului eşalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat în sălile în care au fost găsiţi asupra supraveghetorilor bani nejustificaţi, fie sunt 16 elevi în privinţa cărora exista o listă, iar alături de această listă existau rezolvările subiectelor la limba română xeroxate în 16 exemplare. Deci aceştia au fost cei vizaţi cu prioritate”, a declarat Staicu.

Procurorul şef Bogdan Staicu a mai spus că cei aproximativ 250 de elevi, împărţiţi în cele cinci săli de examinare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, în care s-au găsit sume nejustificate de bani în urma descinderilor din 1 iulie, sunt martori la posibile infracţiuni de corupţie, acesta fiind motivul pentru care ei ar trebui audiaţi.

Vineri, 17 elevi au dat declaraţii de martori, la Poliţia Capitalei, iar luni au fost reluate audierile.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara, vineri, că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că „Poliţia a lucrat foarte corect”.

Stroe mai declara, vineri, că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei Române în privinţa unui părinte bruscat de poliţişti la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” şi a purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, care a spus că Tribunalul a emis mandate de aducere pentru 100 de elevi.

http://www.gandul.info/stiri/ponta-l-a-convocat-la-guvern-pe-stroe-pentru-audierile-politiei-in-cazul-bacalaureatului-11109903

Ponta l-a convocat la Guvern pe Stroe, pentru audierile Poliţiei în cazul bacalaureatului

Premierul Victor Ponta l-a convocat, luni, la Palatul Victoria pe ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, cei doi având o discuţie pe tema audierilor de la Poliţia Capitalei în ancheta privind suspiciuni de fraudă la bacalaureatul organizat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Surse oficiale au declarat că la discuţia cu premierul Ponta au fost ministrul Radu Stroe şi şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.

Premierul a declarat luni, referindu-se la intervenţia la Liceul „Bolintineanu”, că în opinia sa au existat nişte probleme de funcţionare, el arătând că, dacă acestea au fost în zona Parchetului, CSM poate lua măsuri, iar dacă au fost în zona Ministrului Afacerilor Interne (MAI), va discuta cu ministrul.

Ponta a precizat că el nu îl consideră vinovat pe purtătorul de cuvânt al MAI, chiar dacă a furnizat date care s-au dovedit ulterior neadevărate.

El a precizat că aşteaptă în acest sens o informare de la ministrul de Interne, Radu Stroe, arătând că şi acesta trebuie să afle de la cei din subordine cum s-au întâmplat lucrurile.

„Ministrul Stroe conduce Ministerul de Interne, are atribuţii privind coordonarea celor din subordinea sa. Nu e vinovat de ceva, o să discutăm ca asemenea situaţii să nu se mai repete. (…) Şi el mi-a transmis informaţiile pe care le avea, ulterior lucrurile s-au schimbat. O să vedem ce nu a funcţionat bine”, a spus Ponta.

El a mai arătat că persoanele care comit fraude trebuie sancţionate, dar că nu trebuie comise abuzuri, asigurând că pentru abuzurile comise vineri „nu o să rămână lucrurile aşa”.

Premierul Victor Ponta a mai spus că forţa statului trebuie sprijinită şi aplicată, dar conform legii, el arătând că procurorii nu sunt dumnezei şi trebuie să răspundă în faţa cuiva, dacă au încălcat legea.

„Toată lumea trebuie să fie responsabilă în faţa cuiva. Procurorii nu răspund în faţa Guvernului şi e foarte bine lucrul ăsta, dar în faţa cuiva trebuie să răspundă şi ei, că nu suntem, repet, mă refer şi la mine, ca fost procuror, nu suntem dumnezei şi n-ai voie să spui nimic”, a adăugat premierul.

El a precizat că este problema sa, ca premier, atunci când sute de poliţişti sunt puşi să dea năvală în şcoli.

„În momentul în care pui sute de poliţişti să dea grămadă într-o şcoală, da, este treaba mea ca prim-ministru. Totuşi şcoala e o instituţie de învăţământ care depinde de autoritate locală şi centrală şi pacea socială e un lucru care ţine de Guvern şi de mine, nu are cine altcineva, nu vă aşteptaţi să se ocupe preşedintele ţării de aşa ceva. De problemele de zi cu zi ale ţării răspunde primul-ministru şi e normal să intervin, să am poziţii”, a adăugat Ponta.

Ponta a adăugat că susţine în totalitate acţiunile organelor statului privind aplicarea legii, dar că nu vrea să vadă zeci sau sute de poliţişti care dau năvală în şcoli, arătând că poliţiştii trebuie să combată crima organizată sau contrabandiştii.

„Vreau să văd poliţişti care combat oamenii din crima organizată, contrabandiştii. Nu vreau să văd poliţişti care dau năvală în şcoli şi spitale. Asta nu se întâmplă într-o ţară europeană. Zeci, sute de poliţişti care dau năvală în şcoli nu reprezintă un stat democratic, european”, a spus Ponta.

El a subliniat faptul că forţa statului trebuie folosită conform Constituţiei şi a procedurilor legale, însă în special împotriva infractorilor.

„Sunt convins că avem procedurile şi prevederile legale pentru ca o activitate de cercetare penală să se desfăşoare în condiţii legale fără desfăşurări de forţă, fără abuzuri, fără manifestări care amintesc de vremuri dinainte de ’89, sau de vremea regimului Morar-Macovei, în care 20 de milioane de români sunt infractori şi trebuie cercetaţi şi abuzaţi de o mână de indivizi, o gaşcă, ca să folosesc un termen prezidenţial, care cred că doar prin forţă şi abuz pot să obţină ceva în ţară”, a spus Ponta.

Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi
Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba şi literatura română, anunţa, marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.

Ulterior, anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.

„Din cele 250 de persoane (numărul elevilor care au susţinut proba de limba română a bacalaureatului la Liceul Dimitrie „Bolintineanu” din Capitală, n.r.), erau 100 care trebuiau să reprezinte primul eşalon, care să fie audiate, dacă se putea azi (vineri, n.r.), mâine, cel târziu luni, iar celelalte peste o sută de persoane urmau să fie audiate la epuizarea primului eşalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat în sălile în care au fost găsiţi asupra supraveghetorilor bani nejustificaţi, fie sunt 16 elevi în privinţa cărora exista o listă, iar alături de această listă existau rezolvările subiectelor la limba română xeroxate în 16 exemplare. Deci aceştia au fost cei vizaţi cu prioritate”, a declarat Staicu.

Procurorul şef Bogdan Staicu a mai spus că cei aproximativ 250 de elevi, împărţiţi în cele cinci săli de examinare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, în care s-au găsit sume nejustificate de bani în urma descinderilor din 1 iulie, sunt martori la posibile infracţiuni de corupţie, acesta fiind motivul pentru care ei ar trebui audiaţi.

Vineri, 17 elevi au dat declaraţii de martori, la Poliţia Capitalei, iar luni au fost reluate audierile.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara, vineri, că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că „Poliţia a lucrat foarte corect”.

Stroe mai declara, vineri, că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei Române în privinţa unui părinte bruscat de poliţişti la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” şi a purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, care a spus că Tribunalul a emis mandate de aducere pentru 100 de elevi.

http://jurnalul.ro/stiri/observator/bacalaureat-2013-ce-faci-daca-ai-picat-examenul-cum-se-depun-contestatiile-647263.html

BACALAUREAT 2013. Ce faci dacă ai picat examenul. Cum se depun CONTESTAŢIILE

Astăzi, până la ora 16:00, se vor putea depune contestaţiile, rezolvarea acestora urmând a se face între 9 şi 11 iulie, iar afişarea rezultatelor finale pe data de 12 iulie.

Contestaţiile se depun şi se înregistrează la centrul de examen.

Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat va începe în perioada 15 – 19 iulie cu înscrierea candidaţilor. (Vezi calendarul examenului de bacalaureat)

– 19 şi 20 august: vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală a limbii române

– 19 şi 21 august: va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternal

– 20 şi 21 august: se vor desfăşura evaluările competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie international

– 22 şi 23 august: se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale.
Prima probă scrisă – cea la limba şi literatura română – va avea loc în 26 august, fiind urmată de proba scrisă la limba şi literatura română pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale în 27 august.

Proba obligatorie a profilului se va susţine în 28 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării în 30 august.

Afişarea rezultatelor va avea loc pe 2 septembrie, până la ora 12,00, iar depunerea contestaţiilor în aceeaşi zi până la ora 16,00.

Contestaţiile vor putea fi rezolvate în zilele de 3 şi 4 septembrie, urmând ca afişarea rezultatelor finale să se facă pe 5 septembrie.

http://www.puterea.ro/social/proba-scrisa-la-definitivat-va-avea-loc-pe-18-iulie-la-colegiul-caragiale-din-capitala-74626.html

Proba scrisă la definitivat va avea loc pe 18 iulie la Colegiul Caragiale din Capitală

Proba scrisă la examenul de definitivat se va desfăşura în 18 iulie, la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale”, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Potrivit site-ului definitivat.edu.ro, aproximativ 700 de candidaţi din Capitală au trecut de probele eliminatorii şi se vor prezenta la examen.

Pentru a susţine proba scrisă, candidaţii au avut de trecut două inspecţii la clasă, la care să obţină nota 8, precizează metodologia în vigoare. De asemenea, un alt criteriu pentru a se califica în proba finală îl reprezintă şi stagiul de predare de cel puţin un an la catedră. Subiectele şi baremele pentru examenul scris sunt realizate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Modele de subiecte şi bareme sunt postate pe pagina http://definitivat.edu.ro, şi vor fi utilizate în programele pentru pregătirea debutanţilor, desfăşurate de Casele Corpului Didactic.

Afişarea rezultatelor se va face pe 23 iulie, iar înregistrarea contestaţiilor şi transmiterea acestora la centrele de evaluare se vor realiza în 23-24 iulie. În 25-26 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi disponibile în data de 27 iulie.

Peste 8.300 de aspiranţi în toată ţara

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în perioada 4-25 ianuarie s-au înscris la examenul naţional de definitivare peste 8.500 de candidaţi dintre care au fost validaţi 8.335. Faţă de anul trecut, numărul celor înscrişi este mai mare cu 27%. Creşterea din 2013 este datorată, în mare parte, scăderii vechimii minime necesare la catedră, de la 2 ani la 1 an. Cei mai mulţi candidaţi care doresc să susţină examenul de definitivat în acest an provin din segmentul de vârstă 20-25 de ani (33,5%), fiind urmaţi de cei cu vârste între 26 şi 30 de ani (28%).

Potrivit Legii educaţiei naţionale, cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar. Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivat, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din şcoala respectivă.

Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ pot participa la cel mult două alte sesiuni ale acestui examen, în condiţiile reluării de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică cu durata de un an şcolar, se mai arată în lege. Persoanele care nu promovează examenul de definitivare pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant. Ulterior definitivatului, evoluţia în carieră se realizează prin gradul didactic II şi gradul didactic I.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/bac-2013-mai-multi-absolventi-la-o-prezenta-mult-redusa-306991.html

BAC 2013. Mai mulţi absolvenţi la o prezenţă mult redusă

Pe fondul unui examen de bacalaureat cu iz penal, presărat cu numeroase scandaluri intens mediatizate, cifrele de promovabilitate arată mult mai bine decât în anii trecuţi. Aparent.

Procentul de promovare a examenului de bacalaureat în sesiunea iunie – iulie 2013 este de 55,52 la sută, informează Ministerul Educaţiei. După centralizarea a 93,7 la sută din date, s-a constatat că 62,09 la sută dintre absolvenţii de clasa a XII-a din promoţia 2012 – 2013 au promovat bacalaureatul, ca şi 31,01 la sută din absolvenţii promoţiilor anterioare.

Spaima de camere video

Aici intervine o primă discuţie. Comparativ cu anul trecut asistăm la o îmbunătăţire a procentului de promovabilitate cu 12% (43% în 2012). Numai că numărul copiilor care refuză să se mai prezinte la examene este unul în continuă creştere. Principalul motiv îl reprezintă introducerea camerelor video de supraveghere care le-a risipit multora iluzia că ar mai putea trece examenul copiind sau inspirându-se de la vecin.

Această tendiţă s-a văzut şi anul trecut când fostul ministru interimar al Educaţiei, Liviu Marian Pop, declara că peste 338.000 de elevi sunt eligibili pentru a se înscrie la examene. Fostul ministru includea în această cifră atât absolvenţii ciclului liceal 2008-2012, cât şi elevii picaţi la cele două sesiuni de bacalaureat din 2011, precum şi absolvenţii şcolilor profesionale sau vocaţionale unde ciclul liceal durează 5 ani. Totuşi, 140.000 din cei 338.000 de absolvenţi ai clasei a XII-a nu s-au prezentat, anul trecut, la examen. Anul acesta cifrele au fost şi mai îngrijorătoare – doar 170.000 de elevi s-au prezentat la examenul de bac, cu aproape 30.000 mai puţin decât în 2012. Astfel încât această creş­tere de 12% a promo­vabi­lităţii nu mai este atât de îmbucurătoare. Mulţi dintre cei 30.000 de absenţi este foarte probabil să fi picat examenul de bacalaureat dacă s-ar fi prezentat. Tocmai conştiinţa acestui aspect i-a făcut să nu intre în examene de bac.

Fetele, mai inteligente

În concluzie, faţă de 2012: au promovat cu 12% mai mulţi, s-au prezentat cu 15% mai puţini.

Ponderea de promovare la exameul de bacalaureat în Bucureşti este de 50,5 la sută, iar situaţia pe judeţe arată cea mai mare promovare în Brăila – 74,2 la sută, Cluj – 71 la sută şi cea mai mică în Ilfov – 27,91 la sută, potrivit rezultatelor transmise de Ministerul Educaţiei, înaintea contestaţiilor. În ceea ce priveşte promovarea, pe filiere, situaţia se prezintă astfel: filiera Tehnologică – 34,3 la sută, filiera Teoretică – 76,81 la sută, filiera Vocaţională – 66,44 la sută. Promovabilitatea la bacalaureat în rândul fetelor este de 62,25 la sută, iar în rândul băieţilor, de 47,64 la sută, fetelor revenindu-le 104 din cele 122 de medii de 10 la nivel naţional, potrivit rezultatelor finale, înaintea soluţionării contestaţiilor, anunţate luni.

În ultimii 10 ani (2004 – 2013), ponderile de promovare în rândul fetelor au fost de fiecare dată mai ridicate, diferenţele variind între aproximativ 7,5 şi chiar peste 17 la sută.

Caravana promovabilităţii

Procentele de promovare pe judeţe sunt: Alba – 62,2, Argeş – 57,6, Arad – 49,6, Bucureşti – 50,5, Bacău, 59,4, Bihor – 63,2, Bistriţa-Năsăud – 58,3, Brăila – 74,2, Botoşani – 56,2, Braşov – 61,7, Buzău – 64, Cluj – 71, Călăraşi – 48,3, Caraş-Severin – 43, Constanţa – 54,3, Covasna – 42,7, Dâmboviţa – 46,8, Dolj – 47,1, Gorj – 57, Galaţi – 59,4, Giurgiu – 39,5, Hunedoara – 53,3, Harghita – 42,5, Ilfov – 27,9, Ialomiţa – 55,3, Iaşi – 67,6, Mehedinţi – 46,9, Maramureş – 60,5, Mureş – 54,7, Neamţ – 57,6, Olt – 43,4, Prahova – 60,6, Sibiu – 63,7, Sălaj – 57,9, Satu Mare – 57,8, Suceava – 64,5, Tulcea – 57,8, Timiş – 54,4, Teleorman – 35,2, Vâlcea – 56,6, Vrancea – 54,6, Vaslui – 61,2.

http://www.ziare.com/victor-ponta/psd/un-bac-ratat-desi-a-fost-coafat-de-psd-1245160

Un Bac ratat, desi a fost coafat… de PSD

Au fost afisate rezultatele la examenul de bacalaureat. Povara de pe umerii lui Victor Ponta a cazut. A facut un tur de forta in care a dat cu procurorii si politistii de pamant si spera sa fi castigat admiratia sutelor de mii de elevi si parinti revoltati de faptul ca nu s-a putut copia pe cat si-ar fi dorit.


Acesta e un alt an in care Romania scapa de cei mai buni 5.000 de absolventi de liceu care vor pleca la universitatile din lumea larga sa se salveze de „oportunitatile” de studiu oferite de cele de acasa. Se constata doar o inviorare a invatamantului medical care produce specialisti pentru export.
Taxele la medicina pentru locurile nesubventionate s-au dublat, 7.000 de lei la Iasi. Nimeni nu se gandeste ca poate peste 10 ani, in urma unei reforme radicale a sistemelor de asistenta sociala, s-ar putea sa apara somaj si in randul medicilor din intreaga Europa.
Niciun stat nu poate sustine cresterea exponentiala a cheltuielilor pentru sanatate. Dar ce conteaza viitorul? In Romania, nimeni nu pregateste tineri pentru viitor. Si din acest motiv, scolile noastre creeaza someri pe banda rulanta.
Victor Ponta e un premier fericit. A mai castigat o confruntare cu oamenii legii. Distrugerea statului merge inainte pana cand statul va deveni Victor Ponta. Atunci va face apel la acelasi stat pentru a-si pastra puterea. E circuitul natural de marire si decadere a liderilor PSD.
Dar ce ne spun cu adevarat rezultatele la acest examen national?
1. Nu e nicio imbunatatire a nivelului de educatie din 2012 in 2013. Cele zece procente castigate la rata de promovare tin strict de scaderea dificultatii subiectelor.

2. In aceasta sesiune, s-a copiat mai mult decat in cea din vara trecuta. Cea mai populara metoda de a insela camerele de supraveghere a fost cea a „ciornei”. Elevul cere o ciorna noua si primeste una cu subiectele rezolvate.
3. Au fost mai multe centre de examinare corupte, nu doar cel de la Bolintineanu. Sunt diferente mari de rata de promovare intre judete apropiate ca numar de locuitori si nivel de performanta. Braila are o rata de promovare de 74%, iar judetul vecin, Galati, 59%.
4. In continuare, 50% dintre absolventii care s-au inscris la examen nu au cunostinte minime. Sunt total nepregatiti pentru piata muncii si au slabe perspective de a se angaja in Romania sau in strainatate. In aceasta sesiune, puteau sa se inscrie la examen 338.000 de elevi, dar s-au inscris putin peste 200.000. Din cei inscrisi, au luat examenul in jur de 100.000.
La un simplu calcul, avem peste 200.000 de absolventi fara nicio directie, fara nicio meserie, fara niciun viitor, care vor trai, in medie, inca cinci ani din banii parintilor. Victor Ponta ar trebui sa se gandeasca daca acesti absolventi si familiile lor il vor mai vota si in viitor.
5. Orientarea spre frauda este descurajanta si arata un sistem educational aflat in deriva care nu reuseste sa ajute in niciun fel societatea si nu raspunde la niciuna dintre provocarile realitatii – somajul in randul tinerilor, initiativa individuala, valoare, orientarea catre tehnologie, adaptabilitate pe piata muncii.
Un mare castig ar fi fost sa avem macar un examen cinstit. Dupa sesiunea din 2013, nici macar asta nu se poate spune.

http://www.ziare.com/remus-pricopie/ministrul-educatiei/bomba-din-educatie-opinii-1245184

Bomba din Educatie (Opinii)

Nu procurorii zelosi au detonat-o, asa cum nici macar tanarul iesean nu a facut-o, desi acesta din urma a reglat folosirea cuvintelor intr-un mod adecvat.
Dupa intamplarea de la Universitatea din Iasi, nimeni nu mai poate sa spuna fara sa para ridicol ca elevii de la liceul Bolintineanu din Bucuresti au fost terorizati de prezenta procurorilor in fata liceului. Studentii care au stat fata in fata cu un tanar care ameninta ca arunca in aer o bomba, ei pot spune ca au cunoscut teroarea pentru cateva clipe.
Bomba nu e nici macar faptul ca doar unul din doi elevi a luat bacalaureatul, un examen care nu reflecta nimic mai mult decat ca absolventul si-a insusit cunostintele de baza in urma celor patru ani de studii. Nu este un test de exceptie, nu recunoaste excelenta si nici nu recompenseaza o activitate iesita din comun. Este doar testul de maturitate si dezvoltare personala care atesta ca individul este pregatit pentru a se integra in societate.
Bacalaureatul nu ar trebui sa surprinda pe nimeni nici daca ar ajunge la un procent al promovabilitatii de peste 95, intrucat cifra nu ar spune nimic mai mult decat ca atat elevii, cat si profesorii si-au facut datoria de a nu pacali un sistem care a fost inventat pentru a responsabiliza si a transmite un set de cunostinte elementare viitorilor cetateni. Stiu, multe cuvinte patetice si fara sens pentru majoritatea celor care astazi se plang ca nu au trecut bacalaureatul „pentru ca nu sunt faimosi” sau pentru ca „au fost terorizati” de presiunea procurorilor.
In ritmul acesta, bomba din Educatie abia se construieste. Treptat, esecul din fiecare an de la bacalaureat adauga inca un fitil situatiei tot mai explozive din invatamant. Cu reforme ratate, incomplete sau care se bat cap in cap, subfinantat cu regularitate si inconjurat de false valori si modele, sistemul de educatie devine tot mai ineficient si mai paralel cu realitatea pe care ar trebui sa o modeleze si sa o imbunatateasca. Iar cu exceptia catorva scoli si universitati, invatamantul romanesc produce pierderi in serie.
Efectele acestei catastrofe abia perceptibile deocamdata se vor vedea cu siguranta peste cativa ani, oricum in maxim 10-20. Este un proces inevitabil in ritmul actual si sub actiunea factorilor din prezent. Salariile mizerabile (de departe cele mai mici din UE) si exodul profesorilor din invatamantul preuniversitar, popularea universitatilor cu tot mai multe cadre slab pregatite, o societate care nu recompenseaza excelenta si studiile avansate, migrarea tot mai accentuata a exceptiilor…efectele nu au cum sa nu apara si sa afecteze societatea in viitor.
Cauzele se cunosc, solutiile sunt in mana politicienilor. Poate tocmai pentru ca stiu si ei prea bine situatia nu se pot abtine sa nu inceapa de fiecare data cand se schimba la putere cate o reforma in educatie. Calitatea scazuta a celor care au initiat reformele e, poate, o explicatie decenta a esecului constant de 23 de ani. Iar daca nu ne vom schimba toti modul in care ne raportam la educatie, in cel mai scurt timp va fi prea tarziu.

UNIVERSITAR

http://www.gandul.info/stiri/rezultate-finale-bac-2013-incep-inscrierile-la-facultate-11110793

REZULTATE FINALE BAC 2013. Încep înscrierile la facultate

După ce au văzut REZULTATE FINALE BAC 2013 absolvenţii de liceu care au luat examenul de maturitate îşi pot depune dosarul pentru înscrierea la facultate. La  Universitatea din Bucureşti înscrierile pentru admitere la studii universitare de licenţă vor începe miercuri.

Înscrierile la cele 19 facultăţi şi Departamentul Credis din cadrul Universităţii din Bucureşti vor începe în 10 iulie şi se vor încheia în data de 18 iulie, se arată într-un comunicat de presă al UB.

Instituţia de învăţământ superior a pus la dispoziţia candidaţilor, pentru anul universitar 2013-2014, 4.400 de locuri la buget şi 4.000 de locuri la taxă.

Susţinerea probelor de concurs se va face în perioada 19-25 iulie iar data limită de afişare a rezultatelor este 27 iulie.

În funcţie de facultate, admiterea se va face pe bază de examen, pe baza unei formule mixte sau pe baza mediei de la Bacalaureat.