Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 8.11.2013

http://adevarul.ro/educatie/scoala/concurs-mai-bunprofesor-lume-premiul-1-milion-dolari-1_527bab82c7b855ff56cad91f/index.html

Concurs pentru cel mai bun profesor din lume. Premiul: 1 milion de dolari

Anul viitor, profesorii din toată lumea se pot înscrie la o competiţie internaţională unde va fi desemnat câştigător cel mai bun profesor, iar premiul este de un milion de dolari (620.000 de euro).

Detalii despre participarea la concursul pentru cel mai bun profesor din lume vor fi anunţate tot anul viitor, iar nominalizările vor fi făcute în luna martie, la Dubai, de către Global Education ans Skills Forum, scrie BBC.

Concursul este sponsorizat de Fundaţia Varkey Gems şi de Şeicul Mohamed bin Rashid Al Maktoum, conducătorul Dubai-ului şi vicepreşedintele Emiratelor Arabe.

El spune că profesorii sunt adevăraţii agenţi ai schimbării şi merită să fie răsplătiţi pentru asta. Premiul înseamnă recunoaşterea contribuţiei pe care o aduc profesorii societăţii umane, la fel ca premiul Nobel.

Cel mai bun profesor din lume va fi ales de foşti mari lideri din toată lumea şi alţi membri importanţi ai comunităţii internaţionale.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/balul-liceelor-bucuresti-loc-weekend-1_527b67fac7b855ff56c93fa5/index.html

Balul liceelor din Bucureşti are loc în acest weekend

Sâmbătă, 23 noiembrie, are loc balul liceelor din Bucureşti (Highschool Uber Fest), începând cu ora 13:00 până târziu în noapte, potrivit unui comunicat de presă. Evenimentul va avea loc la Turbohalle.

Elevii se vor putea bucura de concerte şi concursuri la balul liceelor. Dacă fac parte dintr-o trupă de teatru, pot participa la „Trofeul Masca”, concursul trupelor de teatru formate din liceeni.

De asemenea. dacă au talent, ei se pot înscrie la „Trofeul UTV” la karaoke, sau pot să candideze alături de partener sau de parteneră pentru titlul de

Miss şi Mister Highschool Bucureşti. Câştigătorii vor pleca într-o excursie de trei zile la Veneţia.

La petrecerea de la Highschool Uber Fest vor cânta trupele Gojira & Planet H, Electric Fence, Antonia şi Paraziţii, iar după miezul nopţii, elevii vor putea participa cu biletul de acces la tombola festivalului.

Biletele costă 35 de lei în avans şi  pot fi achiziţionate din reţeaua myticket.ro La intrare, un bilet costă 45 de lei. Evenimentele sunt sponsorizate de UTV şi Radio 21 şi vor fi prezentate de VJ Liza Sabău de la UTV.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/claie-peste-gramada-45-de-copii-in-grupa-la-gradinitele-din-iasi-1066438.html

CLAIE PESTE GRĂMADĂ: 45 de copii în grupă la grădiniţele din Iaşi

Deşi părinţii reclamă de ani de zile condiţiile proaste din grădiniţele de stat, inspectoratul şi primăria ridică din umeri.

Legea spune că nu pot fi mai mult de 20 de preşcolari într-o clasă, însă în fapt sunt şi 45.

„ Nu pot vorbi despre calitatea învăţământului, dacă eşti obligat să lu­crezi în astfel de condiţii“, a declarat pentru Ziarul de Iaşi Dorina Bro­doceanu, educator la Grădiniţa PP4.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât lipseşte şi personalul auxiliar.

„Toate grădiniţele din Iaşi, toate grupele sunt supraaglomerate. Apar probleme nu doar în actul educativ, ci şi în privinţa activităţilor de îngrijire. Nu avem suficient personal, posturile sunt blocate. Ne trezim ca la Grădiniţa 24 din Mircea, unde DSP-ul a întrebat de ce personalul de îngrijire serveşte la mese. Pentru că bucătăresele nu fac faţă şi nu se descurcă cu un număr dublu de copii!“, a explicat Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicale.

Problema este cunoscută atât la inspectoratul şcolar, cât şi la primărie. Autorităţile susţin că situaţia este determinată de părinţii care vor grădiniţe cu program prelungit.

„Numărul general al locurilor, atât la grădiniţele cu program normal, cât şi la cele cu program prelungit, ar satisface nevoile pentru învăţământul preşcolar. Cum activităţile părinţilor continuă şi după ora 12, se justifică această solicitare excesivă în zona unităţilor cu program prelungit. Directorii au făcut grupe mai mari, ceea ce rezolvă problema din punct de vedere social, dar nu o rezolvă din punctul de vedere al calităţii actului didactic şi al confortului copilului“, declară şefa IŞJ

http://www.evz.ro/detalii/stiri/elevii-din-bacau-platiti-de-primarie-ca-sa-invete-cu-cati-bani-se-aleg-premiantii-1066274.html

Elevii din Băcău, plătiți de primărie ca să învețe. Cu câți bani se aleg “premianții”

Olimpicii, dar și adolesenții care termină anul cu zece pe linie vor fi recompensați de municipalitate cu sume frumușele. Premii vor primi inclusiv dascălii conștiincioși.Între 500 și 3.000 de lei, atât le va da primăria din Bacău celor mai buni elevi, scrie site-ul ziarulevenimentul.ro.

Eligibili de a primi acești bani sunt elevii şi profesorii care vor obţine la concursurile naţionale şi olimpiadele internaţionale premii şi menţiuni, elevii care termină clasa a VIII-a sau a XII-a cu 10 pe linie, dar şi cei mai buni elevi de liceu, de şcoală generală, profesori şi directori care se vor remarca prin proiectele derulate.

Astfel, pentru locul I la o olimpiadă internaţională, elevii vor încasa 3.000 de lei.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/succes-rasunator-pentru-dascalii-unui-liceu-din-romania-cum-au-redus-la-minimum-absentele-1066265.html

SUCCES răsunător pentru dascălii unui liceu din România. Cum au REDUS la minimum ABSENȚELE

O unealtă tehnologică introdusă de câțiva ani în sistemul de educație din țara noastră a redus cu 60% numărul absențelor dintr-un liceu sucevean.

Virginel Iordache, directorul Liceului de Informatică ”Spiru Haret” din Suceava, nu-și mai încape în piele de bucurie: introducerea catalogului virtual i-a rezolvat problema absenteismulului. Așa se face că, de la peste 1.700 de absențe câte adunaseră elevii liceului în luna octombrie în 2012, anul acesta, în aceeași lună, au scăzut la doar 1.200.

Mai mult, 35% dintre părinți consultă pagina de internet a instituției, pentru a verifica în mod constant situația școlară a copiilor lor, însă directorul are de gând să demareze o campanie pentru a convinge și mai mulți părinți de eficiența catalogului virtual.

UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/centru-cercetare-terapia-66-milioane-euro-cluj-vor-crea-medicamente-z-1_527b6b18c7b855ff56c95605/index.html

Centru de cercetare Terapia de 6,6 milioane de euro: la Cluj se vor crea medicamente de la A la Z

Terapia Ranbaxy a obţinut finanţare de la UE pentru realizarea unui centru de cercetare şi dezvoltare de medicamente, în valaore de 6,6 milioane de euro. Proiectul, care a fost astăzi lansat în prezenţa ministrului Educaţiei şi Cercetării, Mihnea Coştoiu, va fi finalizat în 2015.

Cel mai mare producător de medicamente generice din România, Terapia Ranbaxy, a lansat, astăzi, în prezenţa ministrului Educaţiei şi Cercetării, Mihnea Coştoiu, proiectul centrului de cercetare şi dezvoltare. Compania indiană Ranbaxy, care a cumpărat Terapia, a realizat astfel de centre în SUA şi în India.

 

Medicamente create la Cluj

 

Mihaela Opriş, manager de cercetare la Terapia Ranbaxy şi managerul de proiect  a explicat: “Acest centru este primul din Europ al companiei. Vor fi dezvoltate aici produse generice noi, tablete , capsle, comprimate filamte etc. Proiectul a fost  finanţat pe axa de creştere a competitivităţii tehnologice.Vom realiza o mini-facilitate de producţie strict pentru dezvoltarea medicamentelor. Aici se va defăşura întregul ciclul de dezoltare a unui produs. Contractul a fost semnat în 31 iulie, iar centrul va fi finalizat în 2015. Aici vor munci 7 cercetători noi angajaţi, pe lângă echipa noastră de cercetare”.  Clădirea va avea trei niveluri, respectiv 2000 mp desfăşuraţi.

100 de milioane de euro de la Guvern 

“E important că am reuşit în acest an să schimbăm paradigma finanţărilor. Dacă pân acum un an banii de cercetare erau destinaţi pentru cercetări fundamentale în institute de cercetare sau în universităţi, anul acesta am concetrat finanţarea  pe cercetarea aplicată, aceea care ajută la producerea de bunuri şi servicii pentru populaţie. Ne dorim crearea de loc de muncă şi facilităţi pentru companii . An acest am oferat 100 de milioane de euro pentru proiecte legate de creşterea competitivităţii economice, invitând companiile să vină alături de noi în cofinanţarea. Proiectul acesta are o valoare de 6,6 milioane de euro din care Terapia a pus 2,7 milioane euro. Aceste e răspunsul companiilor la suta de milioane de euro puse de noi, companiile au venit cu mai mult de 100 de milioane de euro”, a spus ministrul Mihnea Coştoiu.

 

http://www.gandul.info/stiri/studiile-in-strainatate-nu-garanteaza-obtinerea-unui-loc-de-munca-si-a-unui-salariu-mare-ce-cantareste-mai-mult-in-ochii-angajatorilor-11524064

Studiile în străinătate nu garantează obţinerea unui loc de muncă şi a unui salariu mare. Ce cântăreşte mai mult în ochii angajatorilor

Mii de viitori absolvenţi de liceu se înghesuie în această perioadă la târgurile de universităţi străine organizate în Bucureşti şi în ţară în căutarea unei instituţii de învăţământ unde să-şi continue studiile. Cei mai mulţi vor să rămână şi să lucreze în străinătate după ce îşi finalizează studiile, dar există şi tineri care merg să studieze în afară gândindu-se că vor avea un avantaj în momentul în care vor dori să se angajeze în România. Specialiştii în recrutare chestionaţi de gândul explică în ce condiţii studiile superioare în străinătate reprezintă un atu în ochii angajatorilor din România.

Despre cum sunt priviţi absolvenţii de studii superioare în străinătate de către angajatorii români, pentru ce tipuri de compani contează să ai studii în străinătate, cum influenţează acest aspect salariul şi care sunt limitele studiilor în străinătate, dar şi despre costurile pe care le presupune să studiezi la o universitate din afară şi care sunt cele mai căutate universităţi din Europa, citiţi într-o analiză gândul.