Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 5.07.2013

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/comparatie-socanta-intre-salariile-profesorilor-din-europa-dascalii-din-romania-umiliti-306603.html

Comparaţie ŞOCANTĂ între salariile profesorilor din Europa. Dascălii din România, UMILIŢI

În România, un profesor este plătit cu 9,3 lei net (2,09 euro) pe oră, comparativ cu celelalte ţări europene, unde salariile sunt până la de 40 de ori mai mari, informează Mediafax.

„În România, salariul mediu orar din sistemul de educaţie este de 13 lei brut (2,92 euro) şi 9,3 lei net (2,09 euro). Un profesor debutant câştigă 7,08 lei pe oră brut (1,59 euro), iar un profesor cu gradul I şi o vechime de 25 de ani câştigă 14 lei pe oră brut (3,14 euro) şi 9,73 lei net (2,18 euro). Aceasta înseamnă că un profesor în România câştigă într-o lună cam tot atât cât câştigă un profesor din Luxemburg în patru ore sau cât unul din Polonia în 14 ore”, susţin reprezentanţii FSLI.

Cel mai mare tarif orar pentru profesorii de şcoală generală este în Luxemburg, respectiv 85 de euro, urmat de Danemarca – 57 de euro, Germania – 54 de euro, Anglia – 48 de euro, Belgia – 45 de euro, Irlanda – 44 de euro, Olanda – 42 de euro, Scoţia şi Finlanda – câte 41 de euro.

Acelaşi raport mai arată că salarii mai mari decât profesorii români au şi cei din Austria – 39 de euro, Norvegia – 36 de euro, Grecia – 35,3 euro, Spania – 34,7 euro, Slovenia – 34,5 euro, Polonia – 25 de euro, Cehia – 17 euro şi Ungaria – 16 euro.

Astfel, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere Guvernului să adopte o lege de salarizare a personalului din învăţământ, deoarece un profesor din România câştigă într-o lună cât un cadru didactic din Luxemburg în patru ore.

FSLI a adăugat că studiul scoate în evidenţă că dascălii din România sunt umiliţi, atât timp cât salariile acestora sunt de 15 sau de 20 de ori mai mici decât cele ale dascălilor din Europa de Vest, mai ales că preţurile din România sunt similare cu cele din statele occidentale. FSLI a adăugat că salariile trebuie să crească semnificativ, astfel încât profesia de dascăl să devină atractivă. „De-abia după aceea este corect să se analizeze calitatea actului educaţional”, au mai arătat reprezentanţii federaţiei sindicale.

http://adevarul.ro/news/societate/protest-profesor-1_51d57387c7b855ff56004419/index.html

Sindicaliştii din învăţământ protestează: un profesor din România câştigă pe lună cât unul din Luxemburg în patru ore

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere Guvernului să adopte o nouă grilă de salarizare pentru profesori, întrucât aceştia se simt „umiliţi” ştiind că au cele mai mici salarii din învăţământ. Asta după ce Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a lansat un studiu în care a făcut publice câştigurile medii salariale ale profesorilor din mai multe state.

Liderii de sindicat din învăţământ protestează faţă de salariile mici ale profesorilor români, după publicarea raportului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care arată că cele mai multe state europene oferă salariile de câteva zeci de ori mai mari decât cele pe care le primesc profesorii români.

Un profesor din Luxemburg câştigă în medie 85 de euro pe oră

Un profesor din România, explică sindicaliştii, câştigă în medie 13 lei brut (2,92 de euro) pe oră, chiar mai puţin dacă este debutant. Asta în condiţiile în care un profesor din Luxemburg va fi remunerat pentru o oră de lucru cu aproape 85 de euro. Asta înseamnă că în patru ore de lucru, profesorul care predă în Luxemburg va fi câştigat salariul pe o lună al unui profesor român.

Şi profesorii din Danemarca au salarii bune, aceştia câştigând în medie 57 de euro pe oră, urmaţi de profesorii germani, care câştigă 54 de euro pe oră, şi de cei englezi unde salariul este echivalentul a 48 de euro.

Sindicalişti: indemnizaţiile de la exemene umilesc profesorii

Sumele pe care le primesc cadrele didactice care fac parte din comisiile de bacalaureat reflectă, spun sindicaliştii, că  profesorii din România sunt „umiliţi şi că această activitate importantă nu este răsplătită aşa cum ar trebui”.  Preşedintele comisiei din centrul de examen primeşte o indemnizaţie de 483 de lei, în timp ce un profesor asistent câştigă 29 de lei pe zi, iar un profesor evaluator primeşte 4,8 lei pentru o lucrare corectată.

„Dascălii din această ţară sunt umiliţi, atât timp cât salariile acestora sunt de 15 sau de 20 de ori mai mici decât cele ale dascălilor din Europa de Vest, în condiţiile în care preţurile din România sunt similare cu cele din statele occidentale. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) solicită Guvernului României să ia o decizie care trebuia de mult luată: adoptarea unei legi de salarizare pentru personalul din învăţământ, prin care salariile să crească semnificativ, astfel încât profesia de dascăl să devină atractivă. De-abia după aceea este corect să se analizeze calitatea actului educaţional”, au mai arătat sindicaliştii.

http://www.cotidianul.ro/fsli-un-profesor-din-romania-castiga-pe-luna-cat-un-cadru-didactic-din-luxemburg-in-patru-ore-217335/

Discrepanţe uriaşe

FSLI: Un profesor din România câştigă pe lună cât un cadru didactic din Luxemburg în patru ore

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere Guvernului să adopte o lege de salarizare a personalului din învăţământ, arătând că salariul mediu orar din sistem este de 9,3 lei net (2,09 euro), ceea ce înseamnă că un profesor câştigă într-o lună cât un cadru didactic din Luxemburg în patru ore.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au precizat că în raportul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) sunt prezentate veniturile din învăţământ din ţările Uniunii Europene, fiind constatată o discrepanţă uriaşă între veniturile pe care le obţin cadrele didactice din celelalte ţări ale UE şi veniturile profesorilor din România.

Cel mai mare tarif orar pentru profesorii de şcoală generală este în Luxemburg, respectiv 85 de euro, urmat de Danemarca – 57 de euro, Germania – 54 de euro, Anglia – 48 de euro, Belgia – 45 de euro, Irlanda – 44 de euro, Olanda – 42 de euro, Scoţia şi Finlanda – câte 41 de euro.

Acelaşi raport mai arată că salarii mai mari decât profesorii români au şi cei din Austria – 39 de euro, Norvegia – 36 de euro, Grecia – 35,3 euro, Spania – 34,7 euro, Slovenia – 34,5 euro, Polonia – 25 de euro, Cehia – 17 euro şi Ungaria – 16 euro.

http://www.cronicaromana.ro/2013/07/04/sindicatele-cer-urgentarea-concursurile-pentru-directorii-de-scoli/?ref=srctt

Sindicatele cer urgentarea concursurile pentru directorii de şcoli

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) i-a solicitat ministrului Educaţiei, într-o scrisoare deschisă, să adopte de urgenţă măsurile necesare pentru organizarea concursurilor de ocupare a funcţiilor de directori şi directori adjuncţi din unităţile de învăţământ.

“Incidentele de la proba de Limba română desfăşurată la Liceul «Dimitrie Bolintineanu» din Sectorul 5 al Capitalei ne îndreptăţesc să vă solicităm adoptarea, în regim de urgenţă, a măsurilor necesare pentru organizarea concursurilor de ocupare a funcţiilor de directori şi directori adjuncţi din unităţile de învăţământ”, se arată în scrisoarea deschisă a FSLI transmisă, miercuri, ministrului Educaţiei, Remus Pricopie.

FSLI a precizat în documentul citat că, din anul 2008 şi până în prezent, nu s-au mai organizat concursuri pentru ocuparea funcţiilor de directori, cei mai mulţi fiind numiţi prin detaşare în interesul învăţământului, “pe baza unui singur criteriu – al apartenenţei la unul dintre partidele aflate la guvernare – şi nu pe baza competenţelor manageriale”.

Totodată, sindicaliştii îi reamintesc ministrului Remus Pricopie că Legea educaţiei prevede că Ministerul Educaţiei trebuia să elaboreze metodologiile, regulamentele şi celelalte acte normative care decurg din aplicarea acesteia în termen de opt luni de la intrarea în vigoare a legii, respectiv cel mai târziu la data de 13 octombrie 2011.”Nici până la această dată Ministerul Educaţiei Naţionale nu a elaborat metodologia privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar. (…) Este momentul să înceteze acest «provizorat» permanent la conducerea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, care nu serveşte intereselor sistemului”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

FSLI susţine alegerea directorului de către colectivul din unitatea de învăţământ, în urma concursului desfăşurat la nivelul unităţii, apreciind că numai în acest fel va creşte gradul de responsabilitate a persoanelor care exercită aceste funcţii de conducere şi se vor evita, în viitor, situaţii neplăcute precum cele de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”.

Directoarea Liceului “Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti arată în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic “Dimitrie Bolintineanu” şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/evaluare-nationala-2013-liceu-1_51d4faadc7b855ff56fd454b/index.html

EXCLUSIV Topul celor mai bune licee din România. Cele mai bune variante de înscriere la liceu, în fiecare judeţ

În fiecare judeţ există licee foarte bune, cu tradiţie, pe care se bat mulţi elevi. Odată cu afişarea rezultatelor finale la Evaluarea Naţională 2013 şi începerea, pe 5 iulie, a înscrierilor la liceu, Adevarul.ro vă prezintă topul celor mai bune colegii din ţară. Criteriile sunt nenumărate, de la rezultate foarte bune la olimpiadele naţionale şi internaţionale până la prezenţa unor profesori de elită şi a unor dotări de ultimă oră.

Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti este poate cel mai vechi din ţară, descendent direct al Colegiului Sfântul Sava, divizat în 1864 de către domnitorul Al. I. Cuza în Universitatea din Bucureşti şi actualul Colegiu „Sf. Sava“. Între 1946-1990, colegiul a purtat numele de „Liceul Nicolae Bălcescu“, după numele revoluţionarului paşoptist, care a fost elev al liceului. De altfel, foarte mule personalităţi din istoria ţării au studiat la acest colegiu, printre care: Nicolae Bălcescu, Constantin I. C. Brătianu, Gheorghe Lazăr, Regele Mihai, C. A. Rosetti, Tudor Arghezi, Henri Coandă, Nicolae Iorga, iar lista continuă. În prezent, liceul are mulţi olimpici şi se axează pe profilul de Real (Mate-Info, Ştiinţele Naturii).

ALBA 
Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul “ din Alba Iulia rămâne una dintre instituţiile de elită pe harta liceelor militare şi civile din România. Reuşita în realizarea unui învăţământ aflat sub zodia excelenţei a ajuns să caracterizeze Colegiul înfiinţat în urmă cu 94 de ani, în 15 noiembrie 1919, dată la care a avut loc o mică solemnitate de începere a cursurilor. De atunci, pe poarta Colegiului au ieşit 61 de generaţii, ceea ce înseamnă peste 6.250 de tineri.

ARAD

Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal” din Arad a aniversat în anul 2012 două secole de existenţă. Înfiinţată în data de 15 noiembrie 1812, „Preparandia”, aşa cum era cunoscută în epocă, a fost cea dintâi instituţie şcolară destinată pregătirii cadrelor didactice din întreg spaţiul românesc şi între primele din Europa (prima şcoală normală a fost înfiinţată în 1810 la Strassbourg).

Istoria Şcolii Pedagogice de la Arad dovedeşte că ea nu a fost o şcoală regională sau locală, ci a fost de la început o şcoală naţională prin excelenţă. De-a lungul celor două secole de existenţă, s-a dovedit a fi una dintre cele mai prestigioase instituţii care au răspândit cultura în zona de  vest a României. Bazele „Preparandiei” arădene au fost puse de Dimitrie Ţichindeal, preot şi învăţător, spirit iluminist, care a devenit şi primul său director.

ARGEŞ

Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu ”, prestigioasă instituţie de învăţământ din judeţul Argeş, a luat fiinţă la 6 septembrie 1866, când în Piteşti se deschideau cursurile „celei dintâi clase gimnaziale”. Sporirea permanentă a numărului de elevi care solicitau intrarea în clasa I a gimnaziului a determinat înfiinţarea în iulie 1894, „la petiţia cetăţenilor piteşteni şi la raportul directorului”,transformarea gimnaziului în liceu.Pe 26 ianuarie 1898” se aprobă ca, pe viitor, liceul să poarte numele de Liceul „Ion C. Brătianu”. Construcţia clădirii actuale a liceului este realizată din fondurile Ministerului, şi a fost gata în toamna anului 1899.

BACĂU

Colegiul Naţional “Gheorghe Vrănceanu” a fost înfiinţat în anul 1961 sub denumirea de Şcoala Medie Nr. 4 Bacău. În primul an, aceasta a funcţionat în clădirea Şcolii Generale nr. 5, de pe strada 6 Martie. Abia în anul următor, s-a început construcţia clădirii care există şi azi, pe strada 15 August, astăzi Lucreţiu Pătrăşcanu.

Este vorba despre o clădire cu 24 de săli de clasă, 4 laboratoare, cabinet medical, cancelarie, după un proiect arhitectural modest, comun tuturor şcolilor din acea vreme. Lipseau biblioteca, sala şi terenul de sport, sala de festivităţi, care au fost construite mai târziu. În anul şcolar 1963-1964, cei 853 de elevi de la clasele IX-XII au putut învăţa într-o clădire nouă unde predau 43 de profesori. În următorul an, şi-au finalizat studiile prima promoţie de liceeni.

BIHOR
Colegiul Naţional “ Mihai Eminescu” din Oradea a fost întemeiat ca instituţie la data de 2 decembrie 1699. Din 1717 instituţia a funcţionat ca şcoală iezuită, iar din 1874 ca Arhigimnaziu cu limba de predare latină, tutelat de Ordinul călugaresc “Premonstratensis”. Din anul şcolar 1999-2000, şcoala a primit denumirea de Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”.

Liceul este orientat către filiera teoretică şi cuprinde profilurile filologie, ştiinţele naturii si matematică-informatică, la secţia română, profilurile filologie, ştiintele naturii şi matematică-informatică la maghiară, şi matematică-informatică la secţia germană.

BISTRIŢA-NĂSĂUD

În 2011 s-au împlinit 100 de ani de când clădirea care acum adăposteşte „Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” găzduieşte elevi. Clădirea a fost dată în folosinţă în 1911, funcţionând în primă fază Gimnaziul Evanghelic German. În timpul războiului, populaţia şcolară germană emigrează, iar clădirea începe din anul şcolar 1944-1945 să găzduiască elevi români.

Blazonul şcolii conţine o carte, precum şi un struţ  galben cu o potcoavă în cioc, pe un fond albastru. Din anul 2011, când liceul şi-a sărbătorit centenarul, are şi un imn, realizat de trupa bistriţeană Hara, solistul Flavius Buzilă fiind şi el un absolvent al acestui colegiu, alături de alte personalităţi marcante ale judeţului. Disciplina şi performanţa sunt cuvintele care ar descrie cel mai bine Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, care reuşeşte an de an să-i trimită pe cei mai buni elevi ai săi la olimpiadele naţionale şi chiar internaţionale.

BOTOŞANI

Colegiul Naţional „AT Laurian” Botoşani este una din instituţiile de învăţământ cu tradiţie din judeţul Botoşani, care funcţionează încă  de acum peste 150 de ani. De-a lungul timpului, prin liceu au trecut sute de generaţii, care au scos de pe băncile şcolii oameni de seamă. Între aceştia istoricul Nicolaie Iorga, geograful Victor Tufescu, lingviustul Alexandru Graur, matematicianul Octav Onicesu, scriitorul Constantin Gane sau cunoscutul inginer Elie Radu.

La finele anului trecut, activitatea din Colegiul Naţional AT Laurian a fost eveluată de specialiştii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul preiuniversitar, iar cu trei calificative de excelent a fost clasată între primele instituţii de învăţământ la nivel naţional.

BRAŞOV
La 17 septembrie 1851 mitropolitul Andrei Şaguna a pus piatra fundamentală a clădirii Colegiul National „Andrei Saguna“, la a cărei edificare au contribuit toţi cei care doreau, cu ardoare, învăţământ românesc. În 1996 a devenit colegiu naţional. Dintre foştii profesori şi elevi ai colegiului 47 au devenit, în timp, academicieni. Printre aceştia se numără Titu Maiorescu, Andrei Bârseanu, Gherogeh Dima, Lucian Blaga, Octavian Goga, Sextil Puşcariu sau Vasile Goldiş.

În prezent, Colegiul National „Andrei Saguna“ scolarizează elevi în clasele V-XII, învăţământ gimnazial si liceal, de zi, cu o oferta medie de sase clase liceale pe an. Există clase intensive şi bilingve de limbi de circulaţie internaţională (engleză, franceză, germană), precum şi clase intensive de informatică şi matematică. Colegiul are un renume greu de egalat: promovabilitate de 100% la Bacalaureat, dar şi faptul că toţi absolvenţii său au urmat studii superioare la universităţi din ţară şi străinătate.

BRĂILA

Fondat la 1 septembrie 1919 ca şcoală secundară de fete, liceul şi-a deschis porţile la 20 octombrie 1919, cu trei clase şi 133 de eleve, într-un spaţiu al Primăriei, pe Bulevardul Al.I. Cuza din Brăila. În 1922, Comitetul Şcolar a cumpărat de la Primărie clădirea Comandamentului Regientului II Grăniceri cu 1.000.000 lei.

 

La 30 octombrie 1922, şcoala s-a mutat în localul său propriu, pe Calea Călăraşilor, unde funcţionează şi astăzi, lângă Palatul Administrativ al oraşului Brăila, iar în 1923, a absolvit cursurile prima promoţie şi 192 de absolvente au susţinut pentru prima dată examenul de bacalaureat.

 

BUZĂU

Colegiul Naţional ”B.P. Hasdeu” este unul dintre cele mai prestigioase licee din ţară, valoarea sa fiind garantată de numărul mare de personalităţi care au învăţat ori au predat aici, de-a lungul istoriei sale de un secol şi jumătate.
Cea mai mică medie de intrare, în urma admiterii computerizate din 2012, a fost 9,39. Au promovat examenul de Bacalaureat, anul trecut, 99,30 la sută  dintre elevii din clasele terminale şi au fost admişi în  învăţământul superior 99 la sută. În ultimii cinci ani, Colegiul Naţional ”B.P. Hasdeu” a avut un număr de 179 de olimpici, iar 13 elevi au participat, numai în acest an, la diverse concursuri şcolare. Colegiul Hasdeu a luat fiinţă în 1867, clădirea fiind construită pe un teren care a aparţinut Mănăstirii Banu.

CĂLĂRAŞI

Piatra de temelie a actualului Colegiu Naţional “Barbu Ştirbei” a fost pusă la 23 iunie 188, iar la 20 septembrie 1884 s-a admis înfiinţarea unui gimnaziu real. Acesta îşi va dobândi repede faima de prestigioasă instituţie de învăţământ. La 19 februarie 1894 profesorii au luat hotărârea “să facă un act de dreptate şi recunoştinţă, perpetuându-se memoria întemeietorului oraşului” prin adoptarea numelui “Gimnaziul real Ştirbei – Vodă”.

CONSTANŢA

Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa ste cea mai veche şi cea mai prestigioasă şcoală constănţeană, fondată în 1895. Nu a pierdut niciodată supremaţia în învăţământul constănţean, fiind instituţia şcolară emblematică a judeţului. Amănuntul cel mai grăitor despre valoarea perenă a instituţiei de învăţământ: reputaţii săi dascăli sunt, la rândul lor, absolvenţi ai liceului.

Arhitectura impunătoare şi atmosfera sobră i-au adus renumele de „Bastilia“ printre elevi, care treceau prin regulile cele mai stricte pentru a studia la „Mircea“. În topurile naţionale a fost desemnat nu o dată drept „Şcoala anului“.

COVASNA

Rezultatele obţinute la învăţătură de elevi, performanţele la olimpiade, concursuri naţionale şi internaţionale, precum şi rata de promovare la Bac din ultimii ani arată că cele mai bune licee din judeţul Covasna sunt Liceul Teoretic ”Székely Mikó”, Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” şi Liceul Teoretic „Nagy Mózes”. Rata de promovare la Bac la aceste licee a fost de peste 80%, iar mediile de intrare sunt de peste 7.

CLUJ

Înfiinţat pe 5 decembrie 1870, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Cluj-Napoca este cunoscut în judeţ drept şcoala unde se face performanţă în matematică. Aici predau doi dascăli foarte buni de matematică, doi soţi, Corina şi Emil Sitaru.

„Nicolae Bălcescu“ a fost printre cele mai bune licee din ţară şi în ultimii 60 de ani. În diferitele întreceri între şcoli, liceul clujean a obţinut locul I pe ţară ca şcoala normală, locul II şi III ca şcoala medie în 1950, iar între anii 1984-1986 a obţinut locurile III , II şi I rămânând în topul liceelor clujene. Pentru anul şcolar 2-13-2014, liceul are o clasă de matematică-informatică intensiv, două de ştiinţele naturii intensiv engleză şi una de filologie intensiv engleză.

DOLJ

Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova este o unitate de învăţământ etalon al judeţului Dolj. În octombrie 1882, Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice, Diviziunea Şcoli, înfiinţează la Craiova Gimnaziul Real şi îl numeşte director pe profesorul Grigore Cazanescu.  În 1910 ministrul Spiru Haret aprobă ca acel gimnaziu să se numească „Fratii Buzeşti”.

Anul trecut în luna noiembrie, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a acordat  pentru prima oara Placheta şi Diploma aniversară „Nicolae Iorga” Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova pentru activitatea educativă desfăşurata şi pentru performanţele profesionale înregistrate în cei 130 de ani de existenţă. Printre membrii marcanţi ai Academiei Române se află un numar mare de absolvenţi ai Liceului „Fratii Buzeşti”: Ştefan Berceanu, Paul Alexandru Georgescu, Mihnea Gheorghiu, Ilie Murgulescu, Marin Sorescu, Ştefan Ştefănescu, Radu Voinea, Titu Georgescu. Ilie Murgulescu şi Radu Voinea au ocupat fotoliul de preşedinte al Academiei Române.

GALAŢI

Colegiul Naţional „Costache Negri” sau Liceul Pedagogic cum mai este el cunoscut în oraş, ocupă poziţia secundă, dar suflă-n ceafa CNVA-ului de câţiva ani. Vechi de peste 130 de ani şi cu o clădire din cărămidă roşie absolut superbă din punct de vedere arhitectural, CNCN are un obiectiv de neclintit: „să furnizeze educaţie de calitate specifică unei unităţi de învăţământ de nivel european care să asigure şanse egale tuturor beneficiarilor”. Şi aici avem practic o pepinieră pentru viitorii liceeni, cu diferenţa faţă de CNVA că există şi ciclu primar. Concurenţa este la fel de acerbă şi nu de multe ori cei care au condus liceul au fost nevoiţi să introducă criterii de admitere. Profesorii bine pregătiţi, dar şi elevii de calitate, au făcut ca în ultimii ani „Pedagogicul” să fie la o lungime de undă în spatele CNVA-ului şi la capitolul „olimpici”. La Colegiul „Costache Negri” funcţionează şi un puternic club de şah, care a dat deja un campion naţional care abia trecuse în clasa a doua.

GIURGIU

Fondat în anul 1869, Colegiul Naţional “Ion Maiorescu” reprezintă cea mai veche şcoală giurgiuveană în activitate.Iniţial a fost şcoală gimnazială, din anul 1923 a devenit liceu, iar la finele anilor ’90 s-a transformat în colegiu naţional. Este considerată cea mai prestigioasă instituţie de învăţmânt din Giurgiu. În acest moment procesul de învăţământ se desfăşoară în două cicluri: gimnazial şi liceal (cu două profiluri – real şi uman). Numărul elevilor este de aproximativ 1.000, iar numărul profesorilor se apropie de 70. În urmă cu şase ani, Colegiul a intrat într-un amplu proces de reabilitare a vechii clădiri.

GORJ

Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu» este cea mai prestigioasă unitate de învăţământ din judeţul Gorj. Printre cei care au absolvit liceul se numără actorul Horaţiu Mălăele sau medicul Constantin Copotoiu, şeful Secţiei Chirurgie Generală I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. Aceştia sunt doar câţiva dintre absolvenţii care au reuşit să ajungă la performanţe în domeniul în care au ales să activeze.

HUNEDOARA

Colegiul Naţional „Decebal” a fost înfiinţat în anul 1871, fiind primul liceu care a funcţionat în Deva. În primii ani ai şcolii devene, localnicii orăşelului de la poalele cetăţii au fost de acord să plătească taxe suplimentare pentru ca banii strânşi să fie folosiţi pentru construirea unei clădiri în care elevii să poată învăţa şi pentru susţinerea acesteia.

Niciun localnic al Devei, indiferent că era român, maghiar sau german, nu s-a opus ideii de a contribui la dezvoltarea şcolii. La început liceul devean a funcţionat având o singură clasă, cu 23 de elevi, însă în anii următori numărul claselor a crescut la fel cum s-a întâmplat şi cu numărul materiilor predate.

IALOMIŢA

Liceul de elită al judeţului Ialomiţa, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Slobozia, a fost înfiinţat în anul 1952 sub numele de Şcoala Medie Mixtă „Mircea cel Bătrân“. Recent, unitatea de învăţământ a serbat onorabila vârstă de 60 de ani. Cu toate acestea, rămâne una din şcolile de elită ale învăţământului ialomiţean. De pe băncile Colegiului Naţional „Mihai Viteazul“ Slobozia şi-au început carierele celebrul poet Mircea Dinescu, precum şi reputaţi ingineri, medici sau profesori universitari.

Rezultatele deosebite obţinute de elevii acestei şcoli atât la examenele naţionale, cât şi la concursuri şi olimpiade, demonstrează foarte clar că unitatea de învăţământ este una a elitelor. „În fiecare an avem rezultate excelente la concursurile şcolare şi olimpiadele, avem rezultate excelentel la examenele finale. Majoritatea elevilor noştri se afirmă şi în instituţiile de învăţământ superior şi excelează în domeniile pe care le aleg“ a declarat profesorul de istorie Vitalie Buzu, directorul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul“ Slobozia.

IAŞI

Colegiul „Naţional“ Iaşi este, de departe, cel mai prestigios liceu din Iaşi. Înfiinţat în 1828 de către cărturarul Gheorghe Asachi, sub numele de „Gimnaziul Vasilian“, este una dintre primele şcoli pe de teritoriul ţării având ca limbă de predare româna. În 1834 se transformă în „Academia Mihăileană“, prima instituţie de învăţământ superior din principatele române la acea vreme, cu facultăţi de Filosofie, Drept şi Teologie.

În 1864, Alexandru Ioan Cuza decide să transforme academia în Colegiul „Naţional“, denumirea actuală, după terminarea universităţii din Copou. De-a lungul vremii, la colegiu au învăţat personalităţi precum Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Ionel Teodoreanu, Nicolae Labiş, Grigore T. Popa, Alexandru Philippide sau Petru Poni. În ultimii ani, colegiul a fost nominalizat frecvent printre cele mai valoroase instituţii de învăţământ din România şi premiat de către Ministerul Educaţiei cu diplome de excelenţă pentru rezultatele deosebite ale elevilor la concursurile internaţionale.

MARAMUREŞ

Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“ a fost înfiinţat în anul 1919. La deschidere acesta avea un număr de 172 de elevi, 17 profesori, 8 săli de clasă, un laborator de fizică şi unul de chimie. Pe parcursul aniilor, datorită rezultatelor excepţionale ale elevilor pe care i-a pregătit, liceul şi-a caştigat locul fruntaş în topul liceelor din Maramureş

MEHEDINŢI

În topul celor mai bune 3 licee din judeţul Mehedinţi se clasează Colegiul Naţional Traian din Drobeta Turnu Severin. Ani de-a rândul această prestigioasă unitate de învăţămînt a scos pe bandă rulantă elevi olimpici atât pe plan naţional, cât şi internaţional. A fost înfiinţat la 1 septembrie 1883 prin transformarea şcolii normale Traian în liceul Traian. Colegiul Naţional Traian se mândreşte cu faptul că foşti profesori şi elevi ai săi au devenit academicieni: Theodor Costescu, Gheorghe Ionescu Şişeşti, Petre Sergescu, Şerban Cioculescu, Vasile Gionea şi mulţi alţii.

MUREŞ

Colegiul Naţional “Unirea” a luat fiinţă în 1907, ca liceu romano-catolic, cu predare exclusiv în limba maghiară, purtând numele de Ferenc Rákóczi. După al doilea război mondial a fost instalată, într-o parte a clădirii, şcoala de stat pentru învăţători, cu predare în limba română. După desfiinţarea Regiunii Autonome Maghiare, în 1968, numele liceului s-a schimbat în Unirea. De atunci şi până în prezent, colegiul şi-a câştigat pe bună dreptate denumirea de “pepiniereă” a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş. Printre cei mai renumiţi medici din ţară şi din străinătate, au absolvit cursurile acestui liceu.

NEAMŢ

Colegiul Naţional „Petru Rareş” Piatra Neamţ are o istorie de peste 140 de ani, la începuturi (1869), unitatea funcţionând ca şcoală. Profilul era atât clasic (1869-1878), cât şi real (1878-1897) cu profesori Ion Negre (partea ştiinţifică) şi Calistrat Hogaş (partea literară), marele scriitor fiind şi director.

Iniţial se numea „Gimnaziul Piatra“, iar din 1893 poartă numele „Petru Rareş“. Pe parcursul anilor, titulatura i s-a modificat în mai multe rânduri: de la „Liceul de Băieţi nr.1“ până la „Liceul Petru Rareş“ (1897) şi în cele din urmă „Colegiul Naţional Petru Rareş Piatra-Neamţ“ (2000). Din ianuarie 1977, i s-a stabilit profilul matematică-fizică, iar din anul şcolar 1999-2000, liceul se reprofilează având şi acum specializările: matematică-informatică, ştiinţe ale naturii, filologie şi ştiinţe sociale.

OLT

De-a lungul istoriei sale, actualul Colegiu Naţional “Ion Minulescu” din Slatina a urmat o linie ascendentă şi o dinamică, obţinând rezultate dintre cele mai bune în toate domeniile şcolare. Apariţia sa în planul educativ al judeţului a fost impusă în anul 1963 de faptul că singura şcoală medie de cultură generală existentă atunci în oraş – actual liceu “Radu Greceanu”, atinsese un număr de elevi extrem de mare datorită dezvoltării urbei. Devenise obligatorie, practic, înfiinţarea unei şcoli cu acelaşi profil pe care-l avea Şcoala Medie nr. 1. Rezolvarea acestei cerinţe s-a făcut prin crearea Şcolii Medii nr. 2, adică actualul Colegiu “Ion Minulescu”.

PRAHOVA

iceu cu lungă tradiţie, în care au învăţat multe dintre personalităţile României, Colegiul Naţional I.L.Caragiale (CNILC) Ploieşti este prezent în fiecare an în topul naţional al colegiilor din ţară, prin raportarea la mediile de admitere, deseori nota maximă, şi rezultatele excepţionale de la olimpiadele naţionale şi internaţionale.

În ultimii zece ani, CNILC s-a remarcat prin „pepiniera“ de informaticieni, medaliaţi cu aur la concursurile internaţionale, majoritatea deveniţi studenţi sau absolvenţi ai unor universităţi celebre din SUA şi Europa. Cei mai buni absolvenţi de clasa a VIII-a din Prahova, dar şi din judeţele învecinate, au ca primă opţiune la admitere un profil din CNILC. Profesorii din colegiu sunt recunoscuţi ca unii dintre cei mai buni din ţară, majoritatea autori de manuale.

SATU MARE

Aşezat pe una dintre cele mai vechi străzi ale oraşului Satu Mare, cunoscut din perioada interbelică sub numele de Liceul Teoretic „Doamna Stanca” Satu Mare, colegiul de azi este cotat încă de la înfiinţare ca una dintre cele mai importante aşezăminte de cultură din această parte a ţării. Documentele existente în arhivele oraşului atestă calitatea de monument arhitectonic a clădirii în care funcţionează colegiul.

Ridicată în anul 1814, încă de la început în aceasta clădire a funcţionat un liceu romano-catolic şi o şcoală de învăţători, iar în 1919 aici se înfiinţează Şcoala Normală de Fete. În anul 1931 liceul primeşte numele de „Doamna Stanca”, numele soţiei lui Mihai Viteazul care a străbătut cu oastea sa plaiurile sătmărene. Clădire impunătoare ce şi-a extins şi modernizat spaţiul pe măsura solicitărilor, liceul oferă azi o bază didactico-materială la nivelul celor mai înalte exigenţe. În cele 26 de săli de clasa, trei cabinete şi patru laboratoare, învaţă peste 800 de elevi, îndrumaţi cu profesionalism şi devotament de 52 de cadre didactice.

SĂLAJ

Locul I în topul celor mai bune licee din judeţ este adjudecat, şi în acest an, de Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău, desemnat în anii trecuţi drept unul dintre cele mai bune colegii din Transilvania şi din ţară. Cea mai bună clasare într-un top naţional a avut-o în 2011, când a ocupat locul 2 pe ţară într-un clasament făcut după media de la bacalaureat şi de la admitere şi după rezultatele la olimpiade.

SIBIU

Înfiinţat în 1692, Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, primul în topul liceelor din judeţul Sibiu are printre absolvenţi un număr impresionant de personalităţi ale cuulturii naţionale. Gheorghe Lazăr, al cărui nume îl poartă de altfel din 1919, Octavian Goga, Aurel Vlaicu, Onisifor Ghibu, Emil Cioran sau Nicolae Manolescu sunt doar câţiva dintre cei care au absolvit renumita instituţie de învăţământ de la Sibiu.

În ultimii 50 de ani cu o orientare puternică spre matematică, ştiinţe şi limbi moderne, colegiul are în prezent 1003 elevi (241 la gimnaziu şi 762 la liceu) iar pentru nivelul liceal filieră teoretică, profiluri real şi umanist, specializări ştiinţe ale naturii, matematică informatică şi filologie, specializări suplimentare intensiv germană/franceză, intensiv informatică, bilingv.

SUCEAVA

Înfiinţată în 1904, prin decret al împăratului Imperiului Austro-Ungar, ca liceu german de fete, şcoala îşi schimbă numele în 1921 în Liceul „Domna Maria”, în 1971 devine Liceul Teoretic „Petru Rareş” iar în 2000 primeşte titlul de Colegiu Naţional „Petru Rareş” Suceava

În 2012, într-un clasament al primelor 50 de specializări din ţară realizat de MECTS în funcţie de ultima medie de admitere, secţia de matematică – informatică, bilingv română-engleză a ocupat locul 12 pe ţară cu ultima medie 9,74, secţia matematică-informatică, bilingv română-germană s-a clasat pe locul 18 cu 9,67 iar secţia de ştiinţele naturii a ocupat locul 39 cu 9,59.

TÂRGOVIŞTE

Liceul „Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte, primul creat în judeţul Dâmboviţa în epoca modernă, este continuatorul firesc al formelor de învăţământ mediu existente în Târgovişte din perioada feudală. Epoca de eflorescenţă spirituală, care cuprinde secolul al XVII-lea începând cu domnia lui Matei Basarab şi sfârşind cu a lui Constantin Brâncoveanu a consacrat Târgoviştea ca primul centru cultural al Ţării Româneşti.

Cu 140 de ani de existenţă şi tradiţie culturală, „Ienăchiţă Văcărescu”, se laudă cu rezultatele strălucite ale elevilor în cele mai diverse domenii de activitate. Responsbilitatea şi competenţa profesorilor  conduc automat la creatori de conştiinţe şi mentalităţi, factorii decisivi care conferă stilul modern, inconfundabil şi original al colegiului.

 

TELEORMAN

Colegiul Naţional ”Anastasescu” din Roşiorii de Vede este cea mai bună unitate de învăţământ din judeţul Teleorman. A luat fiinţă pe data de 15 octombrie 1919, ca gimnaziu teoretic. Din anul şcolar 1924-1925, gimnaziul a funcţionat ca liceu teoretic de băieţi, iar peste patru ani, mai exact în anul 1928, absolvind prima promoţie a liceului. Fraţii Ion şi Niculache Anastasescu încep, între anii 1928-1931, construcţia unui nou corp al şcolii. În 1938, ministerul desfiinţează cursul superior al liceului, situaţie ce se va menţine până în 1943. În 1943, ministerul aprobă reînfiinţarea cursului superior.

Din 1943 şi până în prezent, şcoala a funcţionat pe structură liceală, iar între 1948-1970  a funcţionat pe cicluri complete, de la clasele I-a până la a XI-a sau a XII-a. Începând din anul  şcolar 1990-1991, liceul îşi reia vechea denumire: Liceul teoretic „Anastasescu”, până în anul 2000 când devine Colegiul Naţional „Anastasescu”.

TIMIŞ

Liceul Teoretic „Grigore Moisil” sau, popular, Liceul de Informatică, este una dintre şcolile tinere ale Timişoarei, fiind înfiinţat în 1971. A fost unul dintre primele cinci Licee de Informatică din România, alături de cele din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Brasov, toate fondate în 1971, sub denumirea de „Licee pentru prelucrarea automată a datelor”.

Pe parcurs, liceul a fost dotat cu aparatură elecronică simplă, cum ar fi maşini de calcul de birou. Până în 1978, liceul neavând un calculator pe care să-l utilizeze, toate lucrările şi instruirea elevilor se făceau pe calculatorul de la Centrul de calcul, primul institut de informatică din România. De altfel, la Timişoara a apărut, în 1961, MECIPT-1, primul computer conceput şi realizat într-o universitate din România.

TULCEA

Spiru Haret este un liceu cu tradiţie la Tulcea. Cea mai veche unitate de învăţământ liceal din Tulcea a luat naştere în anul 1883, pe data de 14 noiembrie, ca şcoală de băieţi, în în 1897 aceasta se transformă în liceu.

De pe băncile Colegiului Dobrogean „Spiru Haret”, au plecat să slujească ştiinţa, cultura românească,  academicienii Constantin Bratescu (geograf), Orest Tafrali (istoric),  Nicolae Cornateanu (biolog), Nicolae Dinulescu (inginer), savanţii Alexandru Arbore, Paul Nicorescu, Sergiu Condrea, Ovidiu Voicu, profesorii universitari – doctori Constantin Caloghera, Enciu Minciu, Alexe Cristea, Dan Potolea,  Edmond Berceanu, Marin Ciurel, filologii Mioara Avram, Victor Ivanovici, Gheorghe Nedioglu.

VASLUI

Liceul „Mihail Kogălniceanu“  (LMK) înfiinţat în anul 1890, graţie unei iniţiative unui grup de vasluieni, în frunte cu prefectul din acea vreme, D.S. Donici. Timp de 25 de ani, unitatea şcoalră a funcţionat ca gimnaziu, purtând numele renumitului politician Mihail Kogălniceanu, ca un omagiu adus acestuia. Această şcoală a început cu 60 de levi şi doi profesori, în timpul comunismului înscriindu-se în lista unităţilor reprezentative a judeţului Vaslui.

Din punct de vedere al actului de instrucţie, acest liceu progresează estrem de rapid. Între anii 1928 şi 1929 autoritîţile locale construiesc aripa dreaptă a liceului, un corp cu cu două etaje. În 1962 se dă în folosinţă un nou local, iar în 1993 este dat în folosinţă un corp anexă, lângă noua clădire, cu 8 săli de clasă, un amfiteatru cu o capacitate de 200 de locuri şi o sală de lectură.  LMK-ul a dat României mari personalităţi, de la academicienii Grigore Moisil, Viorel Barbu, Constantin Motaş, George Mironescu sau Constantin Moisil, la actori precum Ştefan Ciubotăraşu sau Constantin Tănase.

VÂLCEA

Colegiul Naţional “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea a fost înfiinţat în anul 1891. Iniţial, şcoala a funcţionat cu patru clase de gimnaziu într-un local din curtea Episcopiei Râmnicului. Abia la începutul secolului XX, elevii şi cadrele didactice s-au mutat într-o clădire nouă, care a devenit foarte repede emblema oraşului. În anul 1913, Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice aprobă înfiinţarea cursului superior cu două secţii, reală şi pedagogică.

Unitatea de învăţământ trece prin momente grele în timpul Primul Război Mondial, când fondurile sunt canalizate în alte scopuri, ceea ce a dus la desfiinţarea claselor de liceu. De asemenea, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o parte a liceului a funcţionat ca spital. Din 1956, la liceu sunt primite şi fete şi se înfiinţează primele clase mixte. Începând cu 1965, şcoala s-a numit Liceul „Nicolae Bălcescu”. Abia după Revoluţia din 1989, numele şcolii a fost schimbat din nou, revenindu-se la denumirea de „Alexandru Lahovari”.

VRANCEA

Colegiul Naţional „Unirea” este de mai bine de un deceniu cel mai bine cotată unitate de învăţământ liceal din Vrancea. Înfiinţat în anul 1866, la acest liceu au învăţat mari personalităţi ale ştiinţei şi culturii româneşti, precum istoricul Constantin G. Giurăscu, savanţii Anghel Saligny şi Simion Mehedinţi, arhitectul Ion Mincu, scriitorul Duiliu Zamfirescu, actorii Emanuil Petruţ şi Cornel Coman, sunt numai câteva dintre numele foştilor iluştri elevi ai liceului.

La realizarea acestui material au participat: Valentin Silaghi, Claudia Untaru, Cristian Franţ, Daniel Guţă, Alin Ion, Andreea Mitrache, Mugurel Manea, Corina Macavei, Irina Rîpan, Iulian Bunilă, Simona Suciu, Claudia Petraru, Sînziana Ionescu, Claudiu Dumitrache, Bogdan Vladu, Bogdan Nistor, Dorin Ţimonea, Tudor Chirilă, Claudia Bonchiş, Florina Pop, Olimpia Man, Cosmin Carp, Ramona Găină, Cezar Pădurariu, Anca Nechita, Olimpia Filip, Dinu Zară, Ştefan Borcea, Florin Jbanca, Dana Mihai, Ionela Stănilă, Laurenţiu Ionescu, Mădălin Sofronie, Miruna Luca, Bianca Sara, Cristina Cicău, Ioana Nicolescu. 

http://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/valcea-1_51d55d5ec7b855ff56ffaa1d/index.html

Admitere Liceu 2013. Poveştile celor mai buni profesori din Vâlcea. Simona Andrei, un pedagog de şcoală nouă

Simona Andrei a debutat în meseria de dascăl la Colegiul Naţional de Informatică “Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea. În cei 18 ani de când predă pedagogie la acest liceu, a format peste 10 000 de elevi şi a avut parte de numeroase satisfacţii profesionale.

Copiii pregătiţi de Simona Andrei au obţinut zeci de premii la olimpiada naţională de pedagogie.

 

Din 2003 până în prezent, premiul I la această competiţie a revenit de fiecare dată elevilor de la C.N. de Informatică “Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea.

 

„Cel mai frumos moment din viaţa mea de dascăl a fost acum 10 ani, când am obţinut premiul I la olimpiada naţională de pedagogie. De atunci, am tot câştigat premii, dar momentul acela m-a marcat. Mi-am dat seama că trebuie să mergem mai departe pentru că avem copii foarte buni şi e păcat să nu-i solicităm, chiar dacă e  mult de lucrat.”, povesteşte pedagogul.  

 

Despre generaţia pe care o pregăteşte în acest moment, Simona Andrei spune că, deşi este foarte diferită, are multă iniţiativă.

 

 “Îmi place foarte mult să lucrez cu copiii, mai ales cu cei aflaţi la vârsta adolescenţei. Nevoile lor sunt din ce în ce mai diversificate şi trebuie să ne raportăm la specificul vârstei lor. E o generaţie total diferită de cum am fost noi. Există însă şi lucruri pozitive în ceea ce-i priveşte. Observ că e o generaţie cu iniţiativă, care dă dovadă de responsabilitate atunci când e cazul. Am văzut că sunt preocupaţi de viitorul lor, să-şi găsească un loc de muncă.  E adevărat, mai au şi momente când depăşesc limita, dar e şi vârsta de vină.”, spune Simona Andrei. 

 

Copiii sunt pe primul loc

 

În toată cariera sa, Simona Andrei nu a regretat niciodată că a intrat în învaţământ. Dacă ar fi nevoită să plece din şcoală, şi-ar alege o meserie care să-i permită să fie aproape de copii.

 

„Nu m-am gândit să plec din învăţământ dar, dacă ar fi să fac altceva, aş face ceva legat de psihologie, poate mi-aş deschide un cabinet particular. Din ce în ce mai mulţi copii au nevoie de consiliere. Am observat că părinţii optează pentru cabinete individuale de psihologie şi se feresc de cele din şcoli. Ne confruntăm cu o etichetare a copilului care merge la psiholog, lumea crede automat că a avut o problemă. Pentru binele elevului, este normal să discute cu un specialist.”, crede dascălul.

 

Despre învăţământul românesc, Simona Andrei spune că e pe calea cea bună. Dascălul consideră că numărul foarte mare de premii naţionale şi internaţionale obţinute de elevi, în ultima perioadă, e un semn de evoluţie.

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bac-2013-subiecte-bac-2013-subiecte-bac-rezolvare-subiecte-bac-2013-rezolvare-subiecte-bac-1_51d5e367c7b855ff5602bd44/index.html#

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 / adevarul.ro publică, vineri, rezolvarea subiectelor de la proba la alegere, la Bacalaureat

Peste 165.000 de absolvenţi de liceu susţin vineri, 5 iulie, ultima probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2013 – proba la alegere, în funcţie de profil. Adevarul.ro publică, vineri, rezolvarea subiectelor la Bac 2013.

Examenul de Bacalaureat 2013 se încheie vineri, 5 iulie, cu proba scrisă la alegere, la care sunt aşteptaţi să participe 165.000 de elevi înscrişi pe listele de Bac 2013.

 

Bacalaureatul de anul acesta se încheie cu testarea cunoştinţelor elevilor la materia opţională de profil, la alegere dintre fizică, biologie, chimie, informatică, geografie, filosofie, logică, psihologie, economie şi sociologie.

 

Sfaturile profesorilor pentru ultima probă

 

Profesoara de Biologie Angelica Mihăilescu de la Colegiul Naţional „George Coşbuc“ din Capitală susţine că elevii aleg aceasta materie pentru că se poate învăţa uşor şi nu ridică la fel de multe probleme ca Fizica sau Chimia. Ea a mai spus că primul subiect este unul simplu, de încălzire, la care elevii trebuie să rezolve câteva întrebări-grilă, iar abia la subiectele II şi III se cer explicaţii mai elaborate, exerciţiile fiind mai dificile. „De obicei, în anii anteriori, la prima problemă s-a dat din circulaţie şi la a doua s-a dat din genetică“, a explicat profesoara într-o lecţie video publicată pe adevarul.ro în cadrul campaniei „adevarul.ro te meditează pentru Bac“.

 

O altă probă preferată de elevi este cea la Geografie. Nicoleta Beliciu, profesor de Geografie la Colegiul Naţional ”Grigore Moisil” din Bucureşti, susţine că examenul la această materie nu este unul dificil şi tocmai de aceea mulţi elevi o aleg ca proba opţională de la Bac.

 

Profesorul George Trifan, care pregăteşte olimpici la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică (ICHB) din Capitală a explicat, de asemenea în cadrul unei lecţii video adevarul.ro, că „numai elevii care au studiat Informatica intensiv în liceu o aleg ca probă opţională la Bac, altfel cei de la profilul Real aleg alte materii mai simple“.

 

Examenul de Bacalaureat 2013 se încheie vineri, 5 iulie, cu proba scrisă la alegere, la care sunt aşteptaţi să participe 165.000 de elevi înscrişi pe listele de Bac 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/subiecte-bac-2013–165000-elevi-sustin-vineri-proba-alegere-1_51d57ee0c7b855ff56008a9f/index.html

SUBIECTE BAC 2013 / Peste 165.000 de elevi susţin vineri proba la alegere

Peste 165.000 de absolvenţi de liceu susţin vineri, 5 iulie, ultima probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2013 – proba la alegere, în funcţie de profil. Adevarul.ro publică, vineri, rezolvarea subiectelor la Bac 2013, pe care le va rezolva şi dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

Examenul de Bacalaureat 2013 se încheie vineri, 5 iulie, cu proba scrisă la alegere, la care sunt aşteptaţi să participe 165.000 de elevi înscrişi pe listele de Bac 2013.

 

Bacalaureatul de anul acesta se încheie cu testarea cunoştinţelor elevilor la materia opţională de profil, la alegere dintre fizică, biologie, chimie, informatică, geografie, filosofie, logică, psihologie, economie şi sociologie.

 

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, cei mai mulţi elevi s-au înscris anul acesta la Biologie (aproape 68.000), Geografie (aproape 56.500), Fizică (peste 14.000) şi Chimie (în jur de 10.500), iar aproape 6.000 au ales Informatica.

 

Candidaţii care susţin, vineri, proba la fizică, chimie, biologie sau informatica au absolvit profilul  Real din filiera teoretică, profilul Tehnic şi cel de Resurse Naturale şi Protectia Mediului din filiera tehnologică. De asemenea, şi cei care au terminat profilul Militar din filiera vocaţionalaă dau examen la una din aceste probe.

 

Probele de la geografie, filosofie, logică, economie, psihologie şi, după caz, sociologie, sunt susţinute de candidaţii care au absolvit profilul Umanist din filiera teoretică, profilul Servicii din filiera tehnologică şi toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia profilului militar.

 

Sfaturile profesorilor pentru ultima probă

 

Profesoara de Biologie Angelica Mihăilescu de la Colegiul Naţional „George Coşbuc“ din Capitală susţine că elevii aleg aceasta materie pentru că se poate învăţa uşor şi nu ridică la fel de multe probleme ca Fizica sau Chimia. Ea a mai spus că primul subiect este unul simplu, de încălzire, la care elevii trebuie să rezolve câteva întrebări-grilă, iar abia la subiectele II şi III se cer explicaţii mai elaborate, exerciţiile fiind mai dificile. „De obicei, în anii anteriori, la prima problemă s-a dat din circulaţie şi la a doua s-a dat din genetică“, a explicat profesoara într-o lecţie video publicată pe adevarul.ro în cadrul campaniei „adevarul.ro te meditează pentru Bac“.

 

O altă probă preferată de elevi este cea la Geografie. Nicoleta Beliciu, profesor de Geografie la Colegiul Naţional ”Grigore Moisil” din Bucureşti, susţine că examenul la această materie nu este unul dificil şi tocmai de aceea mulţi elevi o aleg ca proba opţională de la Bac.

 

Profesorul George Trifan, care pregăteşte olimpici la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică (ICHB) din Capitală a explicat, de asemenea în cadrul unei lecţii video adevarul.ro, că „numai elevii care au studiat Informatica intensiv în liceu o aleg ca probă opţională la Bac, altfel cei de la profilul Real aleg alte materii mai simple“.

 

Calendar Bacalaureat 2013

 

• 5 iulie – proba la alegere a profilului

• 8 iulie – afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi de punerea contestaţiilor  între orele 12:00 – 16:00

• 9-11 iulie – rezolvarea contestaţiilor

• 12 iulie – afişarea rezultatelor finale

 

Examenul de Bacalaureat 2013 se încheie vineri, 5 iulie, cu proba scrisă la alegere, la care sunt aşteptaţi să participe 165.000 de elevi înscrişi pe listele de Bac 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/sindromul-bolintineanu-inceputul-sfarsitului-the-tipping-point-1_51d5c74cc7b855ff560229b2/index.html#

Sindromul „Bolintineanu”, începutul sfârşitului: „The Tipping Point”

În conştiinţa publică, vara 2013 va marca începutul necesarei despărţiri de sechelele comunistoide ale şcolii ca sistem în România. După oglinda necruţătoare a rezultatelor ultimilor trei ani de bacalaureat, care au dovedit în fapt falimentul public al stării curente din fibra profundă a învăţământului preuniversitar, testul roşu de turnesol a fost pecetluit, fără putinţă de tăgadă, într-un liceu de cartier din sectorul “care este”.

Prin implicarea consistentă a jurnaliştilor (felicitări, Sorina Matei, pentru excepţionala prestaţie profesională de ieri!…), dar şi beneficiind de contribuţia instituţiilor cu atribuţii în informaţii şi anticorupţie – demers perfect justificat, în opinia mea, dată fiind gravitatea excepţională a sindromului, ca ameninţare directă la siguranţa naţională (absolvenţi inepţi ai şcolii de azi, posibili conducători inepţi ai României de mâine; am detaliat tema aici: http://adevarul.ro/educatie/scoala/IncremenireaScolii-proiectul-comunist-vulnerabilitatea-strategica-romanieisecolului-xxi-1_5145872f00f5182b851a42e3/index.html) – viesparul de impostură şi incompetenţă clădit pe interese, inclusiv politice, care nu au cea mai vagă tangenţă cu educaţia a fost expus brusc în lumina crudă a reflectoarelor publice. Printr-un necesar contrast de transformare a unei probleme endemice în oportunitate strategică, Bac-ul 2013 a probat fără putinţă de tăgadă necesitatea istorică a închiderii definitive a acestui capitol al învăţământului preuniversitar şi a schimbării paradigmei educaţiei în România, făcând loc larg unui sistem educaţional pentru secolul XXI, clădit pe valorile veacului în care am păşit deja de paisperezece ani buni, dar şi pe tot ce a însemnat valoros în istorie şcoala românească adevărată, cea de care nu ne e ruşine ca naţie, care ne face mândri de ţara în care trăim şi prin care, ca popor, ne-am ridicat fruntea din ţărână spre lumină.

Sunt 50 de ani de duplicitate comunistă şi încă 23 de ani de ape tulburi în societate şi în educaţie, adunaţi otrăvitor şi fără noimă în această clipă fatidică “Bolintineanu”, în care ineptocraţia şi-a etalat agresiv toată splendoarea sa letală. Răul este adânc, sistemic – poate mai profund decât ni-l putem imagina. Iar vindecarea – îndelungă, dureroasă, dar perfect posibilă. Acum e începutul sfârşitului unei lumi încremenite într-un proiect educaţional care şi-a împlinit de mult menirea şi are a merge, urgent, în adâncul istoriei.

Şi tot acum e începutul ieşirii noastre din negare: România secolului XXI are nevoie de şcoala secolului XXI.

România pe bune începe cu Şcoala pe bune.

http://adevarul.ro/locale/vaslui/vaslui-1_51d5a13dc7b855ff56015198/index.html#

ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni profesori de liceu din Vaslui: Florin Racoviţă, cel mai iubit profesor de la Liceul „Mihail Kogălniceanu“

Se ştie că la şcoală, mai ales în liceu, reputaţia contează foarte mult, fie că vorbim despre elevi, fie că vorbim despre profesori. Dacă în rândul elevilor criteriile pentru a-ţi crea o reputaţie sunt mult mai vaste, în rândul dascălilor contează foarte mult, pe lângă rezultate, felul în care se face plăcut.

Un astfel de exemplu este Florin Racoviţă, profesorul de religie şi cult ortodox de la Liceul „Mihail Kogălniceanu“ (LMK) din Vaslui. Pe lângă numeroasele premii obţinute la concursuri, dascălul a reuşit să fie foarte apreciat de elevi după ce a reuşit să devină prietenul lor. Este cunoscut faptul că religia este o materie pretenţioasă, pe care mulţi din liceenii din ziua de azi fie nu o acceptă, fie o tratează la categoria „diverse“. Cu toate astea, Florin Racoviţă se poate lăuda că la orele lui elevii nu chiulesc ci, din contră, vin cu mare plăcere să mai afle din poveştile pregătite de domn’ profesor. „Am ţinut cont de problema fiecărui elev, de personalitatea lui şi am încercat să îi ascult pe fiecare în parte. Am încercat să îi tratez cu respect, în primul rând, dar păstrând, în acelaşi timp, distanţa dintre profesor şi elev. Ca să reuşeşti, elevul nu trebuie tratat ca un număr dintr-o clasă“, mărturiseşte dascălul.

Cotrar aşteptărilor, Florin Racoviţă consideră că materia pe care o predă este un atu în relaţia sa cu elevii. Mai mult, având în vedere specificul obiectului, el a avut posibilitatea să îşi ghideze elevii şi către spiritualitate. „Poate dacă eram profesor de matematică era mult mai dificil să mă apropii de copii. Am pus mai întâi de toate pasiune în această meserie, şi apoi m-am gândit că trebuie să fiu un simplu profesor din sistem“, mai spune cadrul didactic.

Îi îndeamnă pe copii către şcoală

Ca şi profesor de religie, Florin Racoviţă a avut an de an elevi care au participat la olimpiada de religie. Se poate lăuda chiar şi cu două premii speciale obţinute în 2008 şi la faza naţională din acest an. Şi el un profesor tânăr (38 de ani), este conştient că tinerii abia aşteaptă să plece de la şcoală şi să ajungă în faţa unui calculator, însă a reuşit ca, cel puţin orele lui, să le facă atrăgătoare pentru elevii de la LMK. Practic, dacă întrebi orice elev de la acest liceu cum i se pare că este domnul profesor Racoviţă, nu există unul care să nu îl laude. „Consider că orice obiect, inclusiv religia, poate fi tratat cu responsabilitate şi interes, în măsura în care dascălul este un model pentru elevi. Acest obiect este perceput, inevitabil, şi prin prisma atitudinii profesorului de religie. Din experienţa didactică am observat am observat că atitudinea constructivă şi torelantă, indiferent de convingere şi confesiune, pune bazele unui dialog sincer. Rolul acestui obiect este să propună şi nu să impună convingeri religioase şi spirituale“, ne-a mai dezvăluit profesorul.

http://adevarul.ro/locale/zalau/o-noua-clasa-genii-zalau-1_51d5723ec7b855ff56003ae3/index.html

O nouă clasă de genii la Zalău

După anul 2010, când dintr-o clasă de 29 de absolvenţi ai Colegiului Naţional „Silvania”, 27 au încheiat clasa a XII-a cu media 10, o nouă promoţie cu rezultate ieşite din comun se conturează – de această dată la gimnaziu. Este vorba despre una dintre clasele de absolvenţi de la Şcoala „Gheorghe Lazăr” din Zalău, unde 21 dintre cei 27 de elevi au obţinut la Evaluarea Naţională la amtematică note peste 9.

O clasă de absolvenţi ai Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Lazăr” din Zalău se poate lăuda cu o performanţă cu care, probabil, nu multe clase din ţară se pot lăuda. Este vorba despre clasa a VIII-a B, unde, din 27 de elevi, 21 au luat note peste 9 la Evalaurea Naţională la proba de matematică, iar 16 au depăşit acest prag şi la proba de limba şi literatura română. Mai mult, 7 dintre ei au fost notaţi cu 10 la matematică, unul dintre ei obţinând aceeaşi performanţă şi la limba şi literatura română.

Profesorul lor de matematică, Simion Prodan, spune că la aceste rezultate s-a ajuns cu foarte multă muncă, atât din partea elevilor, cât şi din partea dascălilor lor. Mândru că la disciplina pe care le-a predat-o elevii au obţinut, la Evaluarea Naţională, media 9,41, probabil cea mai mare medie pe clasă din judeţ, profesorul spune că performanţa elevilor săi a fost confirmată şi în condiţiile subiectelor mult mai dificile de la simulare. La testarea din luna martie, media clasei la matematică a fost de 7,30, în condiţiile în care în general nu au prea fost medii mai mari de 6.

http://adevarul.ro/news/societate/coruptia-bac–trambulina-subdezvoltarii-maine-1_51d546c4c7b855ff56ff0b4a/index.html

Corupţia de la BAC = trambulina subdezvoltării de mâine

Părintele de astăzi care munceşte 14 ore pe zi ca să dea 400 de euro şpagă pentru trecerea examenului de către copilul puturos va fi pensionarul abandonat de mâine, bătrânul nejutorat, fără pensie şi fără sprijin de la acelaşi copil care a învăţat la şcoală şi acasă că soluţia fericirii este să furi şi să-i îngraşi pe cei care fură.

În urmă cu două săptămâni scriam pe acest blog un articol intitulat Corupţia = Sărăcie. Prea săraci pentru a fi cinstiţi sau săraci pentru că nu suntem cinstiţi? în care spuneam că sărăcia este o sursă a corupţiei, dar mai ales corupţia este o sursă a sărăciei. Iată că realitatea ne ajunge din urmă, iar zilele acestea asistăm la unul dintre cele mai grave scandaluri cu privire la actele de corupţie din învăţământul românesc. Subiectul este întors pe toate feţele, nelipsind nici exerciţiile de manipulare menite să arunce totul în derizoriu pentru protejarea făptuitorilor. Tocmai de aceea, mi se pare important să clarificăm câteva dintre falsele dileme introduse de cohorta supărată pe faptul că instituţiile statului îşi fac datoria, curăţind societatea de otravă. Iată câteva dintre ele.

  1. Ce este aşa de grav. Alţii fură zeci de milioane de euro, iar pentru câteva mii daţi la Bolintineanu se face atâta scandal. Pentru lămurirea tuturor, corupţia la cel mai important examen naţional este foarte gravă deoarece afectează major infrastructura de dezvoltare a ţării. Cea mai importantă resursă a unei naţiuni este cea umană. Atunci când generaţia tânără este încurajată să fure examenele vieţii, rezultă o populaţie tânără nepregătită care, în loc să contribuie la bunăstarea personală şi a naţiunii, rămâne o povară pe umerii părinţilor. O generaţie nepregătită, educată în spiritul corupţiei nu va găsi locuri de muncă pentru că nu se va pricepe la nimic, va fi prost plătită, iar peste 20 de ani va deveni stâlpul ros de terminte al unei societăţi scăldate în sărăcie şi incapabilă să susţină serviciile sociale esenţiale sau sistemul public de pensii. Părintele de astăzi care munceşte 14 ore pe zi ca să dea 400 de euro şpagă pentru trecerea examenului de către copilul puturos va fi pensionarul abandonat de mâine, bătrânul nejutorat, fără pensie şi fără sprijin de la acelaşi copil, care a învăţat la şcoală şi acasă că soluţia fericirii este să furi şi să-i îngraşi pe cei care fură. Deci, da, corupţia de la BAC este foarte gravă, iar semnalul din ultimii ani că instituţiile statului nu mai tolerează asemenea derapaje este una dintre cele mai bune veşti pe care le primeşte naţiunea română în ultimii ani.
  2. Dacă vorbiţi despre subiectul mitei de la Bolontineanu, jigniţi toţi profesorii din România. Este o tactică veche, deloc originală, dar adesea eficace. Cei care o practică mizează pe un mecanism simplu: ascunderea mizeriei în spatele masei populare oneste, în acest caz corpul profesoral în ansamblu. Nimeni nu îşi propune să spună, în urma devoalării cazului de la Bolintineanu, că toţi profesorii din România sunt corupţi. Singurii care sugerează inabil acest lucru sunt tocmai cei care pentru a-şi salva pielea bocesc cu lacrimi de crocodil la catafalcul imaginar al reputaţiei pătate a breslei profesorilor. Cadrele didactice cinstite se bucură că în sfârşit cineva face curăţenie şi îi elimină pe cei care le fac de ruşine profesia.
  3. Huo statul poliţienesc. Ce caută Poliţia şi SRI-ul să-i asculte pe profesori şi să-i percheziţioneze pe elevi şi profesori? Poliţia îşi face treaba în acest caz prin structuri specializate – Direcţia pentru Investigarea fraudelor din Poliţia Capitalei şi Direcţia generală Anticorupţie din Ministerul Afacerilor interne. În ceea ce priveşte SRI, iată ce spune una dintre misiunile acestei instituţii:  ”Prin acţiuni specifice, culegem şi verificăm informaţii care ne permit să identificăm forme de manifestare ale fenomenului corupţiei ce determină disfuncţii majore în domenii de interes pentru segmente largi de populaţie, precum administraţia publică, justiţia, învăţământul, sistemul sanitar ori cel de protecţie socială.” Este o informaţie publică, postată pe site-ul instituţiei.

 

În concluzie, oare chiar nimic nu merge în ţara asta? Zecile de mii de profesori care şi-au făcut datoria la BAC-ul de anul acesta arată că lucrurile încep să meargă. Cei care au descoperit şi documentat cazul de corupţie de la Bolintineanu sugerează că cineva îşi face datoria. Sutele de mii de părinţi care nu au dat şpagă la BAC pentru că şi-au ”terorizat” copiii să înveţe arată că ceva se mişcă în direcţia corectă. Orice acţiune de curăţire a societăţii este bună pentru cetăţeanul român, pentru prezentul şi viitorul său. România nu se va schimba peste noapte. Corupţia pare un comportament social fundamentat cultural. Aproape că nu există român care să nu fi dat măcar o dată în viaţă  o ”atenţie” pentru rezolvarea unei probleme. Dar astăzi sunt mai puţini cei care fac aceste lucuri decât erau ieri. Iar asta este o veste bună pentru noi toţi. Bătălia însă, rămâne grea…

 

 

http://adevarul.ro/locale/turnu-severin/rezultate-finale-evaluare-naTionalA-2013-ancheta-iSj-mehedinti-trei-elevi-obtinut-note-foarte-mari-urma-contestatiilor-matematica-1_51d53c40c7b855ff56fec3a2/index.html

REZULTATE FINALE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Anchetă la IŞJ Mehedinţi: trei elevi au obţinut note foarte mari în urma contestaţiilor la matematică

Inspectoratul Şcolar Mehedinţi a demarat joi o anchetă după ce trei elevi de la o şcoală din Drobeta Turnu Severin au obţinut note mult mai mari decât nota iniţială, în urma contestaţiilor la examenul de evaluare naţională.

Cei trei elevi învaţă la Şcoala nr. 6 din Drobeta Turnu Severin, iar notele sunt în toate cele trei cazuri la disciplina matematică. Miercuri seară, când au fost afişate rezultatele finale la examenul de evaluare naţională în urma contestaţiilor, toată lumea a rămas cu gura căscată. „Este imposibil ca un elev care a obţinut iniţial nota 4,40 după contestaţie să obţină nota 9,70”, spunea foarte revoltată o mămică.

Cei trei elevi sunt:

1. Chivu Adrian Cosmin: nota iniţială – 4,40, după contestaţie – 9,70

2. Codreanu Raluca Andreea: nota iniţială – 4,50, după contestaţie – 8,30

3. Danciu Simona Maria: nota iniţială – 7,60, după contestaţie – 10.

Directorul şcolii nr. 6, Marioara Săftoiu, spune că „ s-a copiat greşit borderoul”, dar că această greşeală nu este sub nicio formă imputabilă şcolii nr. 6, ci centrului de examinare de la Colegiul Economic  din Turnu Severin.

Inspectorul general şcolar Marian Şuţă de la IŞJ Mehedinţi a declarat că astăzi s-a declanşat o anchetă care urmează să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat în cazul celor trei elevi de la şcoala nr. 6.

„Am observat şi noi această situaţie, o avem în atenţie şi sigur că va fi cercetată şi conform metodologiei şi regulamentelor vom lua măsurile necesare. În acest moment suntem în desfăşurare cu examenul de bacalaureat şi imediat ce se încheie acest examen vom analiza această situaţie creată şi vom vedea ce s-a întâmplat. Rămâne să vedem greşeala unde este şi vina cui apaţine. Rămâne să vedem dacă a fost greşită evaluarea, dacă a fost copiat greşit borderoul. Va fi constituită o comisie de veriifcare şi în momentul în care vom avea datele vă vom comunica”, a precizat Marian Şuţă.

http://adevarul.ro/news/eveniment/evaluare-naTionalA-2013-rezultate-finale-capacitate-1_51d51f76c7b855ff56fdf672/index.html

UPDATE REZULTATE CAPACITATE 2013 Numărul de note mai mari de 5 a scăzut, dar un elev din Mehedinţi a primit 5 puncte după contestaţii

Absolvenţii claselor a VIII-a vor afla astăzi locul pe care îl ocupă în ierarhia pe judeţ în funcţie de mediile finale de la Evaluarea Naţională, ierarhie ce va fi publicată pe site-ul admitere.edu.ro. În urma contestaţiilor de sâmbătă, a scăzut însă numărul elevilor care au luat note peste 5, de la 75,91% la 75,89%, conform datelor furnizate adevarul.ro de Ministerul Educaţiei.

UPDATE 13:28 – Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mehedinţi va declanşa o anchetă după ce trei elevi de la Şcoala numărul 6 din Drobeta Turnu Severin, care au depus contestaţii la Matematică la Evaluarea Naţională, au obţinut note mai mari chiar şi cu cinci puncte.

Potrivit rezultatelor finale la Evaluarea Naţională afişate la şcolile din Drobeta Turnu Severin, trei absolvenţi de clasa a VIII-a de la Şcoala numărul 6 din municipiu, care au depus contestaţii la Matematică, au obţinut după finalizarea acestora note mai mari cu 2,40 puncte, 3,80 şi 5,30 puncte.

Astfel, dacă înainte de depunerea contestaţiei la Matematică, un elev a obţinut 4,40, după soluţionarea acesteia, el a primit nota 9,70. De asemenea, o colegă a elevului respectiv a obţinut iniţial nota 4,50 la Matematică, iar după soluţionarea contestaţiei a primit 8,30. Un al treilea elev a primit nota 10, tot la Matematică, după soluţionarea contestaţiei, iniţial fiind notat cu 7,60.

UPDATE 11:58 –  În urma contestaţiilor depuse sâmbătă, procentul elevilor care au luat peste 5 la Evaluarea Naţională a scăzut în loc să crească, cu câteva sutimi, de la 75,91% la 75,89%, potrivit datelor primite în exclusivitate de adevarul.ro.

Astfel, în urma contestaţiilor, mai mult de 123.000 de elevi, reprezentând 75,89%, au obţinut note peste 5 la Capacitate în urma rezolvării contestaţiilor. Cele mai bune rezultate s-au înregistrat în judeţul Brăila (88%), iar cele mai scăzute, în judeţul Olt (61%).

În niciun judeţ nu s-a înregistrat un procent de note peste 5 sub 60%. Pe discipline, situaţia notelor peste 5 se prezintă astfel: la Limba şi literatura română – 82%, la Limba şi literatura maternă – 93%, la Matematică – 71%, potrivit Ministerului Educaţiei.

Sâmbătă, 29 iunie, între orele 16.00 – 22.00, au fost depuse peste 10.000 de contestaţii, dintre care au fost acceptate în jur de 4.000. Cele mai multe contestaţii dintre cele acceptate au fost la Limba şi literatura română, peste 2.800, urmate de cele la Matematică, aproape 1.200 şi cele la Limba şi literatura maternă – 63.

Rezolvarea contestaţiilor a avut loc în perioada 30 iunie – 2 iulie. Afişarea finală a rezultatelor s-a realizat în ziua de miercuri, 3 iulie. Următorul pas este completarea fişei de înscriere pentru repartizarea computerizată la liceu, în perioada 5-9 iulie, în funcţie de ultima medie de admitere la liceul dorit, de locul ocupat de elev în ierarhia locală, dar şi de numărul de locuri disponibile pentru fiecare specializare.

Conform rezultatelor parţiale de la Capacitate, afişate sâmbăta trecută la avizierele şcolilor, anul acesta, 75% din cei peste 123.000 de elevi care au participat la examen au obţinut note peste 5. Notele foarte bune se datorează subiectelor uşoare, în special celor de la Matematică, unde, spun profesorii, nu s-a mai putut face departajarea între elevii foarte buni şi restul, iar în acest caz, nu numai că vor creşte mediile de admitere la liceu, dar este posibil ca elevii cu adevărat buni să nu mai prindă loc la un liceu de top.

„Valoarea intrinsecă a unui elev nu mai este vizibilă, nu se mai vede diferenţa dintre un copil cu adevărat valoros şi unul mai slab la învăţătură. În condiţiile acestea, este posibil ca la un liceu foarte bun, cum este „Sf. Sava“, să intre elevi care nu fac faţă nivelului cerut.  S-a dorit să fie sprijinită masa, majoritatea, dar nu se face asta în detrimentul elitelor“, a spus directorul adjunct de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală, profesorul de matematică Adrian Troie.

Calendar admitere liceu

  • 5-9 iulie – Completarea fişelor de înscriere
  • 6-10 iulie – verificarea fişelor de înscriere
  • 16 iulie – repartizarea computerizată
  • 17 iulie – afişarea listelor cu repartizaţii
  • 17-26 iulie – depunerea dosarelor la licee

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013070588442/Social/Rezultatele-finale-ale-Referendumului-mai-putini-analfabeti-mai-multi-absolventi-de-studii-universitare.html

Rezultatele finale ale Referendumului: mai puțini analfabeți, mai mulți absolvenți de studii universitare

Datele recensământului din 2011 au fost analizate și stabilite în mod oficial. În Româia trăiesc peste 245.000 de persoane analfabete, deși potrivit recensământului realizat de Institutului Național de Statistică în 2011, număul persoanelor care au urmat cursurile unei universități este mai mare decât cel înregistrat la recensnsământul din 2002 sau la cel din 1992, a declarat, joi, președintele INS, Tudorel Andrei.

„Populația care a absolvit o universitate a crescut în 2011, în raport cu ultimele recensăminte din 1992 și 2002. Dacă în 1992, numai 5,2 la sută din populație urma o universitate, la nivelul anului 2011, procentajul este de 14,4 la sută. A scăzut simțitor și ponderea persoanelor analfabete, de la 3,1 la sută în anul 1992, la 1,4 la sută la nivelul anului 2011“ a declarat Tudorel Andrei. Numărul persoanelor analfabete ar putea fi și mai mare având în vedere că 2,8 la sută dintre locuințe nu au putut fi recenzate. În consecință INS a luat în calcul, pe lângă chestionare, și date de la Agenția Națională de Administrare Fiscală, Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, dar și date de la Registrul General de Evidență a Salariaților. Comparativ cu datele recensământului din 2002, a crescut procentul persoanelor cu nivel mediu de educație, de la 39,6 la 41,4 iar procentul persoanelor cu nivel scăzut de educație a scăzut de la 53,3 în 2002 la 44,2 la Recensământul din 2011. De asemenea, a scăzut și procentul persoanelor analfabete, de la 2,6 în 2002 la 1,4 în 2011.

Un număr de 16.269.839 de persoane din populația stabilă a României au 18 ani și peste, această cifră nefiind însă și cea a populației cu drept de vot, care nu a fost dată joi, la anunțarea rezultatelor definitive privind populația ale Recensământului din 2011. Populația stabilă a României la 20 octombrie 2011 era de 20.121.641 de persoane, în scădere cu 1.559.300 de persoane, față de recensământul anterior, din 2002. Populația stabilă evaluată în cadrul Recen­sământului Populației și Locu­ințelor 2011 cuprinde persoanele care au reședință pe teritoriul țării pe o perioadă de minim 12 luni, indiferent de cetățenie. „INS încearcă să aibă toți indicatorii prevăzuți în PSNA (Programul Statistic Național Anual, n.r.), cum sunt utilizați nu intră în atribuțiile noastre“, a spus președintele INS, Tudorel Andrei. Un număr de 18.861.900 de persoane și-au declarat religia la Recensământul din 2011, 86,5 la sută arătând că sunt ortodocși, 4,6 la sută romano-catolici, 3,2 la sută reformați, 1,9 la sută penticostali și 0,2 la sută „fără religie“ sau atei, potrivit rezultatelor definitive privind populația anunțate joi de INS. „La recensământul din 20 octombrie 2011, înregistrarea etniei, limbii materne și a religiei s-a făcut pe baza liberei declarații a persoanelor recenzate. Pentru persoanele care nu au vrut să declare aceste trei caracteristici, precum și pentru persoanele pentru care informațiile au fost colectate indirect din surse admi­nistrative, informația nu este disponibilă pentru aceste trei caracteristici“, au precizat reprezentanții INS.

Maghiarii și romii – cele mai numeroase minorități entice

Maghiarii și romii sunt cele mai nume­roase minorități etnice din România, populația de etnie maghiară fiind de 1.227.600 de persoane (6,5 la sută), iar numărul celor care s-au declarat romi fiind de 621.600 (3,3 la sută). La Recensământul din 2011 s-au declarat români 16.792.900 de persoane, reprezentând 88,9 la sută. Față de recensământul din anul 2002 s-a înre­gistrat o creștere a ponderii populației de etnie romă, de la 2,5% la sută la 3,3 la sută și o descreștere a ponderii populației de etnie germană, de la 0,28 la sută la 0,20 la sută.
Potrivit liberei declarații a celor 18.891.600 de persoane care au declarat limba maternă, structura populației se prezintă astfel: pentru 90,9 la sută limba română reprezintă prima limbă vorbită în mod obișnuit în familie în perioada copilăriei, iar în cazul a 6,7 la sută dintre persoane limba maghiară reprezintă limba maternă. Limba romani a repre­zentat limba maternă pentru 1,3 la sută, iar limba ucraineană pentru 0,3 la sută din totalul populației stabile pentru care această informație a fost disponibilă. Limbile turcă, tătară sau rusă reprezintă limba maternă pentru o persoană din o mie care fac parte din populația stabilă. Altă limbă maternă decât cele prezentate a fost declarată de către 0,5 la sută din populația stabilă.

Un număr de 727.500 de persoane care au fost recenzate sunt plecate în străinătate pentru cel puțin un an, arată rezultatele Recensământului 2011, această cifră reprezentând aproximativ 30 la sută din cea reală, potrivit președintelui Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei. „Sub-înregistrarea semni­ficativă a fost cauzată de faptul că, la momentul critic al recensământului, mare parte dintre aceste persoane erau plecate cu întreaga familie în străinătate și nici nu au existat alte persoane (în țară) care să declare informațiile solicitate despre aceștia“, a precizat INS.

 

 

 

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013070588424/Social/Frauda-la-bacalaureat-si-la-liceul-Dimitrie-Gusti-din-sectorul-5.html

 

Fraudă la bacalaureat și la liceul „Dimitrie Gusti“ din sectorul 5

Frauda bacalaureatului nu s-a redus doar la evenimentele, deloc demne pentru un examen național, petrecute la liceul „Dimitrie Bolintineanu“. Și la liceul „Dimitrie Gusti“, tot din sectorul 5 al domnului Vanghelie, bacalaureatul a fost unul cu „taxă“ de aproximativ 600 de euro de elev.

Într-un alt liceu din sectorul 5 al Capitalei, Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti“, elevii ar fi plătit câte 600 de euro pentru a promova examenul. Mama unei eleve de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti“, din Capitală, a reclamat la Inspectoratul Şcolar că ar fi dat 600 de euro pentru ca fiica sa să promoveze examenul de Bacalaureat. Mai mult, alţi 40 de elevi i-ar fi urmat exemplul. În schimb, elevii ar fi primit ajutor din partea profesorilor supraveghetori. Lucrurile nu au ieșit însă, conform planului și fata a cărei mamă a reclamat frauda a fost eliminată de la proba de matematică din cadrul examenului de Bacalaureat după ce a fost prinsă copiind. Eleva a fost dată afară pentru că una dintre profesoare a acuzat-o că ciorna pe care o avea în față nu era a ei. Părinții fetei au mers la dirigintă pentru a-i cere socoteală, oamenii vrând să-și recupereze banii, dar diriginta le-a spus că le va înapoia banii după examen. La acest moment, banii s-ar afla în școală. Părinții au făcut plângere la Inspectoratul Școlar București împotriva dirigintei.
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti face o anchetă la Liceul „Dimitrie Gusti“, după ce o elevă a reclamat că a fost exclusă nedrept din examenul de bacalaureat, verificările vizând şi suspiciuni potrivit cărora unii elevi ar fi dat mită. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) au declarat joi, că o elevă a depus, miercuri, o plângere la sediul instituţiei, în care a reclamat faptul că ar fi fost dată afară pe nedrept din examenul de bacalaureat pe care îl susţinea la Liceul Tehnologic „Dimtrie Gusti“. Verificările au fost extinse, ulterior, şi pentru suspiciuni că unii elevi care susţin bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Gusti“ ar fi dat mită pentru a promova examenele scrise. Decizia a fost luată după ce în presă au apărut informaţii privind suspiciuni de dare de mită la Liceul „Dimitrie Gusti“. Reprezentanţii ISMB au precizat că în plângerea depusă de către elevă nu există nicio referire privind o eventuală mită dată de elevi care susţin bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Gusti“, aceasta reclamând doar că a fost dată afară din examen pe nedrept.

 

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013070588461/Actualitate/Presedintele-unei-comisii-de-bacalaureat-cercetat-pentru-frauda.html

Președintele unei comisii   de bacalaureat, cercetat pentru fraudă

Președintele comisiei de bacalaureat   de la Centrul zonal de evaluare Sibiu, un funcționar al unui colegiu din oraș   și un candidat la bacalaureat sunt cercetați penal de procurorii DNA pentru   trafic de influență, după ce au primit 2.200 de lei de la elev pentru a-l   promova la limba română.

Potrivit unui comunicat de presă al   DNA, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba   Iulia au început urmărirea penală față de Sorin Joantă, inspector școlar și   președinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu,   pentru trafic de influență, Viorel Giupană, funcționar la Colegiul Tehnic   „Independența” din Sibiu, pentru trafic de influență, și   Toma-Ștefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de   influență.

Astfel, procurorii susțin că Giupană   a primit, luni, de la acel candidat suma de 2.200 de lei (echivalentul a 500   de euro), întrucât susținea că are influență asupra cadrelor didactice din   Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat, astfel încât să   îi fie asigurată candidatului reușita la proba de Limba și Literatura Română.

 

 

 

 

 

 

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15128667-federatia-sindicatelor-din-educatie-spiru-haret-intr-scrisoare-deschisa-catre-victor-ponta-cerem-lege-care-impuna-salarizare-decenta-invatamant.htm

Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, intr-o scrisoare deschisa catre Victor Ponta: Cerem o lege care sa impuna o salarizare decenta in invatamant

Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” ii cere premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisa, „o lege care sa impuna o salarizare decenta, corelata cu un sistem de evaluare corecta a calitatii actului de invatamant”. „Resursa umana din invatamant este continuu devalorizata si umilita. Un cadru didactic al carui salariu lunar este, in medie, echivalentul a 250 de euro, va fi tentat sa apeleze fie la meditatii cu plata nesupusa impozitarii, fie la acceptarea de foloase necuvenite de la parinti si elevi, din nevoia de a-si asigura traiul zilnic”, sustine federatia.

 
In ce priveste numeroasele cazuri de mita la Bacalaureat, reprezentantii federatiei sindicale sustin ca „este cazul sa fie trase la raspundere nu numai cadrele didactice care vor fi dovedite ca au acceptat o plata necuvenita, ci si acele persoane care au considerat mita o solutie pentru a acoperi trandavia, dezinteresul si superficialitatea propriilor copii. Un parinte care considera ca educatia este sarcina exclusiva a scolii si ‘uita’ ca are, la randul sau, obligatii de acest fel fata de copil, este la fel de vinovat ca si profesorul care accepta mita”.

 

Citeste integral scrisoarea deschisa adresata de Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” premierului Victor Ponta

 
„SCRISOARE DESCHISA

EXCELENTEI SALE, DOMNULUI VICTOR PONTA,

PRIMUL- MINISTRU AL ROMANIEI
Domnule Prim-ministru, Federatia Sindicatelor din Educatie ‘Spiru Haret’ va solicita adoptarea, de urgenta, a unor masuri coerente, necesare si suficiente, bazate pe o analiza reala si corecta a problemelor din invatamantul preuniversitar, care sa conduca la modificari de substanta in functionarea acestui sistem.

In contextul derularii, in aceasta perioada, a examenelor de Evaluare Nationala si de Bacalaureat, a devenit extrem de vizibila in spatiul public problema fraudarii acestora, iar incidente de tipul celui de la Liceul ‘Dimitrie Bolintineanu’ din Bucuresti incep sa fie semnalate si in alte unitati de invatamant.
Subliniem ca nu suntem de acord cu practicile de fraudare si consideram ca este normal ca, in cazul in care exista dovada acestora, institutiile abilitate trebuie sa-si indeplineasca atributiile. Dar este la fel de normal si corect sa cautam cu atentie cauzele reale ale aparitiei acestor practici. De aceea, organizatia noastra atrage atentia ca:
a. Luarea de mita este considerata infractiune corelativa cu darea de mita. Asadar, este cazul sa fie trase la raspundere nu numai cadrele didactice care vor fi dovedite ca au acceptat o plata necuvenita, ci si acele persoane care au considerat mita o solutie pentru a acoperi trandavia, dezinteresul si superficialitatea propriilor copii. Un parinte care considera ca educatia este sarcina exclusiva a scolii si ‘uita’ ca are, la randul sau, obligatii de acest fel fata de copil, este la fel de vinovat ca si profesorul care accepta mita. Pentru ca indemnul la invatatura trebuie sa vina atat din partea familiei, cat si a institutiei, iar un elev nu se va pregati niciodata daca stie ca, la sfarsitul celor 8 sau 12 clase, diploma ii este, oricum, ‘rezolvata’ de parinte cu o oarecare suma de bani. Toate comentariile din media, in ultimele zile, ignora acest aspect, directionand comentariile negative exclusiv asupra cadrelor didactice din comisiile de examene.

b. Cele mai sigure metode de regres, pe termen lung, ale unei societati sunt cele care lovesc in sistemul educational si de sanatate. Ori, contrar declaratiilor politice, in Romania ultimilor 23 de ani, tocmai acestea doua sunt cele mai afectate de masuri, politici si strategii aberante si ineficiente.
Resursa umana din invatamant este continuu devalorizata si umilita. Un cadru didactic al carui salariu lunar este, in medie, echivalentul a 250 de euro, va fi tentat sa apeleze, fie la meditatii cu plata nesupusa impozitarii, fie la acceptarea de foloase necuvenite de la parinti si elevi, din nevoia de a-si asigura traiul zilnic. Suntem acuzati de unii ca noi, cei de la catedra, stim care sunt conditiile financiare din invatamant si ne asumam, totusi, o salarizare scazuta, pentru ca mizam pe alte beneficii. Este un pseudo-argument, care nu face decat sa ‘justifice’ sub-finantarea cronica din educatie! Efectele nocive, pe termen mediu si lung al acestei ‘viziuni’ sunt ca zeci de cadre didactice decid anual sa paraseasca catedra in favoarea unei munci necalificate in agricultura altor tari din Europa; absolventii de facultate refuza an de an posibilitatea de a ocupa un post in invatamant; exista discipline care nu pot fi acoperite cu necesarul de profesori calificati iar calitatea actului educational scade de la an la an; se desfiinteaza unitati de invatamant, in special in zona rurala etc.
Federatia Sindicatelor din Educatie ‘Spiru Haret’ cere o lege care sa impuna o salarizare decenta, corelata cu un sistem de evaluare corecta a calitatii actului de invatamant.
Nu vrem sa acoperim non-valoarea, ci dorim sa fie recunoscuta si apreciata competenta reala a celor care practica cu dedicatie si cu respect profesia de dascal. Exista (inca) in scoala romaneasca un numar foarte mare de persoane din aceasta categorie – oameni care stiu ca aceasta meserie cere profesionalism, abilitate didactica si corectitudine fata de parinti si copii. Insa, in conditiile in care situatia din invatamant va ramane in parametrii actuali iar munca lor va fi, in continuare, desconsiderata si blamata, numarul lor se va micsora vizibil. Am primit semnale din ce in ce mai dese de la cadre didactice care cer retragerea in bloc din comisiile de examen de la bacalaureat sau de la Evaluarea Nationala, atat timp cat acuzatiile de frauda sunt aruncate asupra intregii categorii profesionale, fara a se face distinctia clara intre vinovati si corecti.

 

F.S.E. ‘Spiru Haret’ solicita ca situatia invatamantului preuniversitar sa fie luata in discutie cu celeritate, inclusiv in structurile de dialog social existente la nivelul Guvernului si al Ministerului Educatiei, iar analiza sa fie urmata de masuri legislative si financiare care sa conduca la redresarea acestuia.
Cu deosebita consideratie,

Prof. Marius Nistor

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie ‘Spiru Haret'”

http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-15128221-basescu-merge-pana-sista-alocatia-pentru-copiii-romi-daca-nu-duc-scoala.htm

Basescu: As merge pana la a sista alocatia pentru copiii romi daca nu se duc la scoala

Basescu a spus, la Digi 24, ca se constata ca avem o crestere mult mai rapida a populatiei roma.

„Se schimba structura populatiei si viteza va fi tot mai mare. Ma ingrozeste, si de ce deschid acest subiect: se va mentine situatia si va trebui ca generatia care vine sa tina un numar mult mai mare de pensionari. Daca scade generatia tanara, cum sa tii un numar mult mai mare de pensionari?”, a spus Basescu, citata de Mediafax.

El a spus ca trebuie luate masuri astfel incat copiii romi sa mearga la scoala.

„Un lucru este clar, daca nu se schimba tendinta, si nu pot fi optimist, trebuie sa facem sa mearga la scoala copiii romi si as merge pana la a sista alocatia pentru copii daca nu se duc la scoala. Daca se mentine tendinta, aceasta minoritate va deveni destul de consistenta si trebuie sa fie la fel de instruita ca si majoritarii. Trebuie facut ceva”, a spus Basescu.
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis pe 3 iulie, ca declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la natalitate („Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci – sase copii, iar romanca nu poate?”) nu sunt discriminatorii si se incadreaza in limitele libertatii de exprimare. Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi, anunta CNCD printr-un comunicat remis HotNews.ro. Colegiul director avertizeaza, insa, ca „declaratia cuprinde stereotipuri negative fata de rolul femeii in societate si natalitate, respectiv evolutia natalitatii la romi si dezaproba continutul declaratiei supuse analizei.

Presedintele Basescu a facut o declaratie similara si pe 13 martie considerand ca nu poate fi solutionata problema romilor daca nu se incepe cu trimiterea copiilor acestora la scoala, punctand, in context, ca problema romilor nu este una de Schengen.

 

REFERINTE

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii: Declaratiile lui Traian Basescu referitoare la natalitate nu sunt discriminatorii
Ioan Oltean despre scaderea populatiei: „Femeile si barbatii sa-si faca datoria fata de tara si popor, sa sporeasca natalitatea”
Mai multe organizatii au depus o petitie adresata Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii pentru sanctionarea lui Traian Basescu, in urma declaratiilor despre natalitate
Adriana Saftoiu – Traian Basescu se mira: Cum Dumnezeu femeia rroma poate tine 5-6 copii, iar romanca nu? Uluitoare naivitate!
Efectele pe care le va avea scaderea demografica din Romania, efecte pe care deja incepem sa le simtim.
Tudorel Andrei, presedintele INS: Datele finale ale Recensamantului nu vor soca. Diferentele fata de rezultatele preliminare nu sunt mari

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15125719-admitere-liceu-2013-inscrierea-liceu-incepe-maine-prin-completarea-fiselor-optiunile-absolventilor-gimnaziu.htm

Admitere la liceu 2013 Incep inscrierile la liceu, prin completarea fiselor cu optiunile absolventilor de gimnaziu. Topul liceelor din Bucuresti

Admiterea in liceu incepe vineri, 5 iulie, cu completarea fiselor de inscriere de catre absolventii claselor a VIII-a. Admiterea in anul scolar 2013 – 2014 se face fara examen, prin repartizare computerizata, pe baza mediei generale de la Evaluarea Nationala si a mediei generale de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a. Exceptie fac clasele de liceu pentru care elevii trebuie sa sustina probe de aptitudini si clasele cu predare in regim bilingv. Repartizarea computerizata in invatamantul liceal se va desfasura pe 16 iulie.

Inscrierea in clasa a IX-a se face fara examen, pe baza mediei de admitere. Media de admitere este media aritmetica intre media generala la Evaluarea Nationala si media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a. Exceptie fac clasele de liceu pentru care elevii trebuie sa sustina probe de aptitudini, clasele cu predare in regim bilingv pentru care elevii trebuie sa sustina probe de verificare a cunostintelor de limba moderna si clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale.

Inscrierea in clasa a IX-a (cu exceptia absolventilor de gimnaziu care sustin probe de aptitudini) se face prin repartizare computerizata, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv si in limita locurilor aprobate prin planul de scolarizare.

In cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, acestia vor fi departajati folosind, in ordine, urmatoarele criterii:

a)    media generala la Evaluarea Nationala din clasa a VIII-a

b)    media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a

c)    nota obtinuta la proba de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale

d)    nota obtinuta la proba de matematica din cadrul Evaluarii Nationale

e)    nota obtinuta la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Nationale, in cazul candidatilor care solicita inscrierea la unitati de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale.

In cazul in care la un liceu, pe ultimul loc, exista candidati cu optiunea exprimata pentru acea unitate scolara si care au mediile de admitere, precum si toate mediile mentionate mai sus egale, atunci toti acesti candidati sunt declarati admisi la optiunea solicitata.

Cum se completeaza fisele de inscriere la liceu

Candidatii completeaza pe fisa de inscriere, in ordinea preferintelor, codurile optiunilor pentru profilurile, specializarile sau domeniile de pregatire pe care le doresc. Pentru profilurile la care predarea se face intr-o limba a unei minoritati nationale, absolventii pot inscrie codul respectiv in fisa de optiuni numai daca au urmat cursurile gimnaziale in limba materna respectiva sau daca au promovat proba de verificare a cunostintelor de limba materna.
Similar, pentru specializarile la care predarea unei limbi moderne se face in regim bilingv, candidatii pot inscrie codul respectiv in fisa de optiuni numai daca au promovat examenul de verificare a cunostintelor la limba moderna respectiva si au pe fisa nota obtinuta la aceasta proba.

Completarea listei de optiuni se va face de catre elev in prezenta parintelui/tutorelui si a dirigintelui clasei. Acestia, impreuna cu candidatul, vor semna fisa de inscriere.

Calendarul admiterii in clasa a IX-a

5 – 9 iulie     Completarea optiunilor in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a si de catre parintii acestora, asistati de dirigintii claselor a VIII-a

5 – 9 iulie      Introducerea in baza de date computerizata a datelor din fisele de inscriere
6 – 10 iulie    Verificarea, de catre parinti si candidati, a fiselor editate de calculator, corectarea greselilor in baza de date computerizata si listarea fiselor corectate din calculator

11 iulie         Termenul limita pentru transmiterea bazei de date de la centrele de inscriere la centrul judetean de admitere, precum si a listei absolventilor care nu participa la repartizarea computerizata

12 iulie         Transmiterea bazei de date, de la centrele de admitere judetene la Centrul National de Admitere

13 – 14 iulie   Verificarea si corectarea bazelor de date de catre Comisia Nationala de Admitere si comisiile de admitere judetene, transmiterea modificarilor la comisia nationala

15 iulie         Corectarea erorilor si confirmarea incheierii modificarilor

16 iulie        Repartizarea computerizata in invatamantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2013-2014

17 iulie        Afisarea in unitatile de invatamant gimnazial a listelor cu absolventii repartizati proveniti din scolile respective si a listei cu locurile neocupate in unitatile de invatamant liceal de stat din judet

17 iulie         Afisarea de catre fiecare unitate de invatamant liceal a listei candidatilor repartizati in acea unitate

17 – 26 iulie  Depunerea dosarelor de inscriere la scolile la care candidatii au fost repartizati

Pe 17 iulie incepe si a doua etapa de inscriere la liceu, care se finalizeaza la 1 august.

Cele mai bune licee din Bucuresti

Colegiul National „Sfantul Sava” – ultima medie la cel mai cautat profil 9,93

  • Matematica-informatica: colegiul organizeaza 5 clase      la aceasta filiera, cu un total de 140 de locuri; media ultimului admis      anul trecut este de 9,65.
  • Matematica-informatica – bilingv engleza: 1 clasa cu      28 de locuri; media ultimului admis anul trecut este de 9,93.
  • Stiinte ale naturii: 1 clasa cu 28 de locuri; media      ultimului admis anul trecut este de 9,78.
  • Filologie: 1 clasa cu 28 de locuri; media ultimului      admis anul trecut este de 9,59.

Colegiul National „Gheorghe Lazar” – ultima medie la cel mai cautat profil 9,68

  • Matematica-informatica: 3 clase, 84 de locuri; media      ultimului admis anul trecut este de 9,65
  • Stiinte ale naturii: 3 clase, 84 de locuri; media      ultimului admis anul trecut este de 9,68
  • Filologie: 1 clasa, 28 de locuri; media ultimului      admis anul trecut este de 9,64
  • Stiinte sociale: 2 clase, 56 de locuri; media      ultimului admis anul trecut este de 9,63

Colegiul National „Mihai Viteazul” – ultima medie la cel mai cautat profil 9,57

  • Matematica-informatica: 10 clase, 280 de locuri;      media ultimului admis anul trecut este de 9,57

Colegiul National „Gheorghe Sincai” – ultima medie la cel mai cautat profil 9,57

  • Matematica-informatica: 5 clase, 140 de locuri; media      ultimului admis anul trecut este de 9,45
  • Stiinte ale naturii: 2 clase, 56 de locuri; media      ultimului admis anul trecut este de 9,57
  • Filologie: 2 clase, 56 de locuri, media ultimului      admis anul trecut este de 9,31

Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” – ultima medie la cel mai cautat profil 9,50

  • Matematica-informatica: 9 clase, 252 de locuri;      media ultimului admis anul trecut este de 9,50

Colegiul National Bilingv „George Cosbuc” – ultima medie la cel mai cautat profil 9,45

  • Matematica-informatica – bilingv engleza: 3 clase,      84 de locuri; media ultimului admis anul trecut este de 9,45
  • Filologie – bilingv engleza: 3 clase, 84 de locuri;      media ultimului admis anul trecut este de 9,24

Colegiul National „Iulia Hasdeu” – ultima medie la cel mai cautat profil 9,42

  • Matematica-informatica: 3 clase, 84 de locuri; media      ultimului admis anul trecut este de 9,16
  • Matematica-informatica – bilingv engleza: 1 clasa,      28 de locuri; media ultimului admis anul trecut este de 9,42
  • Filologie: 3 clase, 84 de locuri; media ultimului      admis anul trecut este de 9,05
  • Filologie – bilingv spaniola: 1 clasa, 28 de locuri;      media ultimului admis anul trecut este de 6,69
  • Filologie – bilingv engleza: 1 clasa, 28 de locuri;      media ultimului admis anul trecut este de 9,17

Colegiul National „Spiru Haret” – ultima medie la cel mai cautat profil 9,37

  • Matematica-informatica: 2 clase, 56 de locuri; media      ultimului admis anul trecut este de 9,28
  • Matematica-informatica – bilingv engleza: 1 clasa,      28 de locuri; media ultimului admis anul trecut este de 9,37
  • Stiinte ale naturii: 2 clase, 56 de locuri; media      ultimului admis anul trecut este de 9,31
  • Filologie: 2 clase, 56 de locuri; media ultimului      admis anul trecut este de 9,11
  • Stiinte sociale: 1 clasa, 28 de locuri; media      ultimului admis anul trecut este de 9,27

Colegiul German „Goethe” – ultima medie la cel mai cautat profil 9,35

  • Matematica-informatica – matern germana: 1 clasa, 28      de locuri; media ultimului admis anul trecut este de 8,97
  • Clase speciale – profil real –      Matematica-informatica – matern germana: 1 clasa, 25 de locuri; media      ultimului admis anul trecut este de 9,35
  • Filologie – matern germana: 1 clasa, 28 de locuri;      media ultimului admis anul trecut este de 6,48
  • Stiinte sociale – matern germana: 1 clasa, 28 de      locuri; media ultimului admis anul trecut este de 8,15

Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” – ultima medie la cel mai cautat profil 9,22

  • Matematica-informatica: 1 clasa, 28 de locuri; media      ultimului admis anul trecut este de 9,22
  • Matematica-informatica – bilingv engleza: 1 clasa,      28 de locuri; media ultimului admis anul trecut este de 8,98
  • Stiinte ale naturii: 2 clase, 56 de locuri; media      ultimului admis anul trecut este de 8,89
  • Filologie – bilingv engleza: 1 clasa, 28 de elevi –
  • Stiinte sociale: 1 clasa, 28 de locuri; media      ultimului admis anul trecut este de 8,73

Colegiul National „Cantemir Voda” – ultima medie la cel mai cautat profil 9,20

  • Matematica-informatica: 2 clase, 56 de locuri; media      ultimului admis anul trecut este de 9,00
  • Matematica-informatica – bilingv engleza: 1 clasa, 28      de locuri; media ultimului admis anul trecut este de 9,20
  • Stiinte ale naturii: 1 clasa, 28 de locuri; –
  • Stiinte sociale: 1 clasa, 28 de locuri; media      ultimului admis anul trecut este de 8,95

 Colegiul National „I.L Caragiale” – ultima medie la cel mai cautat profil 9,01

  • Matematica-informatica: colegiul organizeaza 3 clase      la aceasta filiera, cu un total de 84 de locuri; media ultimului admis      anul trecut este de 8,69
  • Matematica-informatica bilingv germana cu examen de      limba la admitere: 0,5 clase, 14 locuri, media ultimului admis anul trecut      este de 9,01
  • Matematica-informatica bilingv germana fara examen      de limba la admitere: 0,5 clase, 14 locuri, media ultimului admis anul      trecut este de 8,53
  • Matematica-informatica bilingv engleza: 1 clasa, 28      de locuri; media ultimului admis anul trecut este de 8,56
  • Filologie: 3 clase, 84 de locuri; media ultimului      admis anul trecut este de 8,56
  • Filologie bilingv-germana cu examn de limba la      admitere: 0,5 clase, 14 locuri; media ultimului admis anul trecut este de      7,79
  • Filologie bilingv-germana fara examen de limba la      admitere: 0,5 clase, 14 locuri; media ultimului admis anul trecut este de      8,49
  • Filologie bilingv-engleza: 1 clasa, 28 de locuri;      media ultimului admis anul trecut este de 8,85

 

 

 

 

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15125289-evaluarea-nationala-2013-directoarea-scolii-115-din-capitala-demisa-dupa-neconcordante-intre-unele-note-puse-lucrari-cele-afisate.htm

Evaluarea Nationala 2013 Directoarea Scolii 115 din Capitala, demisa dupa neconcordante intre unele note puse pe lucrari si cele afisate

Directoarea Scolii Gimnaziale nr. 115 din Capitala a fost demisa, dupa ce corpul de control al Inspectoratului Scolar a descoperit neconcordante intre notele puse pe lucrari la Evaluarea nationala si cele afisate la unitatile de invatamant in 18 cazuri, anunta Mediafax.

Corpul de control al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a descoperit, la centrul zonal de evaluare pentru examenele din cadrul Evaluarii nationale de la Scoala Gimnaziala nr. 115 din Sectorul 5 al Capitalei, 18 lucrari care prezentau neconcordante in ceea ce priveste nota pusa pe teze si nota afisata la unitatile de invatamant de unde apartin elevii, informeaza inspectoratul intr-un comunicat.

Dintre cele 18 lucrari, in opt cazuri nota afisata era mai mica decat cea de pe teza, iar in 10 cazuri nota afisata era mai mare decat cea de pe teza. Unul dintre candidati a avut notele marite la ambele probe, respectiv limba si literatura romana si matematica.

Diferente foarte mari intre nota de pe lucrare si cea afisata la unitatile de invatamant au fost depistate, intial, la cinci dintre lucrari, din lotul celor 18, in urma contestatiilor depuse de elevi. Inspectorii ISMB s-au autosesizat si au declansat procedura de verificare a tuturor lucrarilor evaluate la centrul de la Scoala Generala nr. 115.

Corpul de control al ISMB a constatat ca, in aceste cazuri, se ridica suspiciuni de frauda sau de neglijenta si, drept urmare, joi va inainta dosarul intocmit Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, pentru investigatii suplimentare.

Totodata, ISMB a decis eliberarea din functie a directoarei Scolii Gimnaziale nr. 115, care a indeplinit si calitatea de presedinte al centrului zonal de evaluare din cadrul Evaluarii nationale 2013.

ISMB asigura toti elevii vizati ca nota pe care o vor primi este cea reala, conforma cu nivelul de cunostinte din lucrarile realizate.

 

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15123827-rezultate-finale-evaluarea-nationala-2013-ministerul-educatiei-75-89-dintre-elevi-obtinut-note-peste-5.htm

Rezultate finale Evaluarea Nationala 2013 Ministerul Educatiei: 75,89% dintre elevi au obtinut note peste 5

Rezultatele finale ale examenelor din Evaluarea Nationala 2013, dupa solutionarea contestatiilor, au adus o micsorare cu 0,02 puncte procentuale a numarului absolventilor de gimnaziu care au luat note peste 5. Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat remis HotNews.ro ca a centralizat rezultatele finale si ca 123.192 de elevi, reprezentand 75,89%, au obtinut note peste 5. La Evaluarea Nationala 2013, numarul elevilor cu note peste 5 este cu aproape 10 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in 2012.

Cele mai bune rezultate s-au inregistrat in judetul Braila (88,86%), iar cele mai scazute, in judetul Olt (61,04%). In nici un judet nu s-a consemnat un procent mai mic de 60% al notelor peste 5.

Pe discipline, distributia procentuala a notelor peste 5 se prezinta astfel:

  • Limba si literatura romana – 82,56%,
  • Limba si literatura materna – 93,14%,
  • Matematica – 71,64%

Sambata, 29 iunie, intre orele 16.00 – 22.00, a fost depus un numar de 10.064 de contestatii. Dintre acestea, au fost acceptate ca fundamentate, 4.070 de contestatii.

Cele mai multe contestatii acceptate au fost la Limba si literatura romana, respectiv 2.865, urmate de cele la Matematica, 1.142 si cele la Limba si literatura materna, 63. Solutionarea contestatiilor s-a efectuat in perioada 30 iunie – 2 iulie. Afisarea finala a rezultatelor a avut loc miercuri, 3 iulie.

 

Rezultate Evaluarea Nationala 2013 inainte de solutionarea contestatiilor

Inainte de solutionarea contestatiilor, rezultatele erau urmatoarele: 75,91% dintre absolventii de gimnaziu au luat note peste 5 la examenul de Evaluare Nationala, la nivel de tara. Fata de Evaluarea Nationala 2012, anul acesta s-a inregistrat o crestere cu aproape 10 puncte procentuale a numarului de elevi care au luate note peste 5 (anul trecut – 66,12%). Cresterea substantiala a promovabilitatii a venit pe fondul acuzelor ca subiectele au fost mult mai usoare decat anul trecut, lucru care ar putea duce la frustrarea elevilor buni.

Cele mai bune rezultate s-au inregistrat in judetul Braila (89,82%), iar cele mai scazute in judetul Olt (60,98%). In nici un judet nu s-a inregistrat un procent sub 60% de note peste 5.

Pe discipline, situatia notelor peste 5 se prezinta astfel: la Limba si literatura romana – 82,29%, la Limba si literatura materna – 93,07%, la matematica – 71,60%.
Cele mai multe note de 10, la toate disciplinele, s-au luat in Bucuresti (87). Afisarea rezultatelor inainte de contestatii s-a realizat sambata, 29 iunie, in fiecare centru de examinare. Contestatiile s-au depus in aceeasi zi, sambata, 29 iunie, intre orele 16.00 – 22.00, iar rezolvarea acestora s-a facut in perioada 30 iunie – 2 iulie, in timp ce rezultatele finale vor fi afisate pe 3 iulie.

Potrivit MEN au fost eliminati pentru tentative de frauda 3 elevi din totalul celor 162.693 de elevi inscrisi.

La Limba si literatura romana din
totalul celor 163.098 de elevi prezenti, 134.215 (82,29%) au obtinut note peste 5, un elev din judetul Timis fiind eliminat pentru ca a fost prins copiind.

Cele mai multe note peste 5, la nivelul tarii, la limba si literatura romana au fost inregistrate in transa de note 8-8,99 (30.300).

Cele mai multe note de 10 la limba si literatura romana 160 au fost obtinute in Bucuresti si judetul Ialomita – 101.

La Matematica, din totalul celor 162.802 de elevi prezenti, 116.562 (71,60%) au obtinut note peste 5, fiind eliminati doi elevi din judetul Arad si din judetul Teleorman pentru ca au fost prinsi copiind.

Cele mai multe note peste 5, la nivelul tarii, la matematica au fost inregistrate in transa de note 9-9,99 (29.720). Cele mai multe note de 10 la matematica au fost obtinute in Bucuresti 1.286, Iasi 572 si Prahova 545.

In ceea ce priveste examenul la Limba si literatura materna, din totalul de elevi prezenti, 9.515, 8.856 (93,07%) au primit note peste 5. Cele mai multe note peste 5 la aceasta disciplina, la nivel national, au fost inregistrate in transa de note 8-8,99 (2.477).

Cele mai multe note de 10 au fost obtinute in judetul Satu Mare (34) si in judetul Harghita (31).

Numarul de elevi cu note peste 5 in anii 2004 – 2012 a fost:

  • 2012      – 66,12% / Primul an in care au fost introduse camere video la evaluare
  • 2011 – 81,79%
  • 2010 – 85,97%
  • 2009 – 88,90%
  • 2008 – 89,93%
  • 2007 – 77,96%
  • 2006 – 67,16%
  • 2005 – 62,39%
  • 2004 – 71,38%

Amintim ca acesta este al doilea an in care Evaluarea Nationala s-a desfasurat cu camere video in salile de examen.

Primul examen din cadrul Evaluarii Nationale 2013 a fost cel de Limba si literatura romana, la care au participat 161.724 de elevi. Proba s-a desfasurat pe data de 25 iunie, iar absolventii de gimnaziu au avut de realizat doua compuneri. Prima cerinta a subiectelor a pornit de la un fragment – „Din durerile lumii” de Alexandru Vlahuta, in timp ce la a doua cerinta au avut de raspuns mai multor intrebari pe baza unui text de pe www.eucitesc.ro.

A urmat examenul de Matematica, pe 27 iunie, proba la care mai multi profesori contactati de HotNews.ro au declarat ca subiectele au fost foarte simple. „Subiectele de la examenul de Matematica au fost foarte foarte simple. Nivelul a fost redus si fata de anul trecut. Chiar si subiectul de departajare a fost o jucarie„, a declarat pentru HotNews.ro Geta Ion, profesor de Matematica la Scoala gimnaziala Valea Macrisului, Ialomita. „Probabil ca vor fi foarte multe note de 10”, a precizat aceasta.

 

Calendar Evaluarea Nationala 2013

14 iunie               Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

17 – 19 iunie        Inscrierea la Evaluarea Nationala

25 iunie             Limba si literatura romana – proba scrisa

26 iunie             Limba si literatura materna – proba scrisa

27 iunie             Matematica – proba scrisa

29 iunie             Afisarea rezultatelor (pana la ora 16)

29 iunie              Depunerea contestatiilor (orele 16 – 20)

30 iunie – 2 iulie   Rezolvarea contestatiilor

3 iulie                Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii


Evaluarea Nationala se desfasoara, anual, intr-o singura sesiune.


Rezultatele de la Evaluarea Nationala 2012

Anul trecut, dupa sustinerea examenelor si afisarea rezultatelor au fost depuse peste 12.000 de contestatii, dintre care 7.009 la limba si literatura romana. Pentru sustinerea celor trei probe din cadrul Evaluarii Nationale 2012 au fost inscrisi 190.291 de elevi, iar 6,3% dintre cei care au sustinut probele au contestat notele primite (Sursa).

Rezultatele de anul trecut, primul in care absolventii de clasa a VIII-a au fost supravegheati cu camere video la Evaluarea Nationala, au aratat ca o treime dintre candidati au luat note sub 5 la examenul national. In 2011, procentul elevilor care au luat medii sub 5 la Evaluarea Nationala a fost de 18,2 (Sursa).

Evaluarea Nationala 2012 – transe de medii

  • Media 10: obtinuta de 0,2%
  • Media 9.50 – 10: obtinuta de 3,8%
  • Media 9 – 9.50: obtinuta de 5,3%
  • Media 8.50 – 9: obtinuta de 5,7%
  • Media 8 – 8.50: obtinuta de 6,1%
  • Media 7.50 – 8: obtinuta de 6,5%
  • Media 7 – 7.50: obtinuta de 6,9%
  • Media 6.50 – 7: obtinuta de 7,6%
  • Media 6 – 6.50: obtinuta de 7,8%
  • Media 5.50 – 6: obtinuta de 8,1%
  • Media 5 – 5.50: obtinuta de 8%
  • Media      sub 5: obtinuta de 33,9%

Evaluarea Nationala 2011 – transe de medii

  • Media 10: obtinuta de 0,2%
  • Media 9.50 – 10: obtinuta de 3,5%
  • Media 9 – 9.50: obtinuta de 5,6%
  • Media 8.50 – 9: obtinuta de 6,5%
  • Media 8 – 8.50: obtinuta de 7,5%
  • Media 7.50 – 8: obtinuta de 8,5%
  • Media 7 – 7.50: obtinuta de 9,7%
  • Media 6.50 – 7: obtinuta de 10,5%
  • Media 6 – 6.50: obtinuta de 10,8%
  • Media 5.50 – 6: obtinuta de 10,2%
  • Media 5 – 5.50: obtinuta de 8,9%
  • Media      sub 5: obtinuta de 18,2%

„Admiterea in liceu in anul scolar 2013 – 2014” incepe pe 5 iulie, cu completarea fiselor de inscriere de catre absolventii claselor a VIII-a. Inscrierea in clasa a IX-a se face fara examen, pe baza mediei de admitere. Media de admitere este media aritmetica intre media generala la Evaluarea Nationala si media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a. Exceptie fac clasele de liceu pentru care elevii trebuie sa sustina probe de aptitudini, clasele cu predare in regim bilingv pentru care elevii trebuie sa sustina probe de verificare a cunostintelor de limba moderna si clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale.

Inscrierea in clasa a IX-a (cu exceptia absolventilor de gimnaziu care sustin probe de aptitudini) se face prin repartizare computerizata, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv si in limita locurilor aprobate prin planul de scolarizare.

Pe 16 iulie are loc prima repartizare computerizata in invatamantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a, iar pe 17 iulie se afiseaza rezultatele.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/evaluare-nationala-2012-rezultatele-finale-dupa-contestatii-pe-judete-cititi-mai-mult-1045878.html

EVALUARE NAȚIONALĂ 2012. REZULTATELE FINALE după contestații, pe județe

Rezultatele finale după contestaţii la evaluarea naţională au fost afişate la avizierele școlior, iar câteva inspectorate le-au publicat și pe propriile site-uri. Mâine începe repartizarea elevilor la liceu.

Repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape. În prima etapă de admitere se pot înscrie candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014.

Din 5 până în 10 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţi, şi vor fi verificate fişele editate de calculator, pentru corectarea eventualelor greşeli. În 16 iulie va avea loc repartizarea computerizată a absolvenţilor înscrişi în prima etapă. Listele cu candidaţii vor fi afişate în 17 iulie la şcolile în care elevii au învăţat şi la liceele la care au fost repartizaţi, iar până în 26 iulie pot fi depuse dosarele de înscriere.

A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 17 iulie – 1 august, pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014.

În perioada 17-22 iulie vor fi completate fişele de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi de către cei care au rămas nerepartizaţi. Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere va avea loc în 25 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. Candidaţii repartizaţi vor putea depune dosarele de înscriere la licee în perioada 25-26 iulie.

În 26 iulie, liceele vor transmite situaţia locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaţilor admişi în cele două etape, iar în perioada 29 iulie – 1 august vor fi rezolvate, de către comisia judeţeană de admitere, situaţiile speciale, respectiv cele privind candidaţii care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi cei care nu au participat la primele două etape.

În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 5-6 august, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.

Înainte de rezolvarea contestațiilor, mai bine de 80% dintre elevii de clasa a VIII-a obținuseră note peste cinci la Evaluarea Națională. Cele mai multe note de zece la Limba Română și Matematică au fost obținute în București. Contestațiile soluționate în perioada 30 iunie-2 iulie au făcut fericiți sute de elevi, după ce procentul mediilor peste cinci a crescut vizibil.

Au existat însă și cazuri unde candidații au regretat că au făcut contestație. Astfel, la Constanța, peste o sută de copii s-au ales cu nota scăzută la matematică după ce au cerut revizuirea lucrărilor.

Mai norocoși au fost elevii din Cluj, unde, după analizarea contestațiilor, numărul mediilor peste cinci a crescut ușor de la 88,15% la 88,30%.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 pe judeţe:

La Matematica, Înainte de contestații, dintre cei 5.413 de absolvenți prezenți, au obținut note peste cinci note peste cinci 3.938 de candidati, iar după contestații, numarul acestora s-a diminuat la 3.820. Note sub cinci, înainte de contestatii, au obținut 1.475 de elevi, iar după contestații, 1.593 de candidați.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/evaluare-nationala-2013-o-directoare-de-scoala-a-fost-demisa-dupa-ce-s-au-descoperit-neco-1045947.html

EVALUARE NAȚIONALĂ 2013. O directoare de școală a fost DEMISĂ după ce s-au descoperit NECONCORDANȚE între NOTELE din lucrări și cele trecute la avizier

Felicia Oprean, directoarea Școlii Nr.115 din Capitală a fost demisă, astăzi, din funcție, după ce Corpul de control al Inspectoratului Școlar București (ISMB) a descoperit că notele a 18 elevi care susținuseră Evaluarea Națională suferiseră modificări în drumul dinspre masa comisiei de corectare și până la avizierul școlii.

„Corpul de control al Inspectoratului Școlar al Municipiului București a descoperit, la centrul zonal de evaluare pentru examenele din cadrul Evaluării Naționale, de la Școala Gimnazială nr. 115, 18 lucrări care prezentau neconcordanțe în ceea ce privește nota pusă pe teze și nota afișată la unitățile de învățământ de unde aparțin elevii„, se arată într-un comunicat emis de ISMB.

Astfel, în opt dintre cazuri nota afișată era mai mică decât cea trecută pe teză, iar zece dintre elevi citiseră pe foile de la avizier o notă cu mult mai mare decât cea pe care o obținuseră. Ba chiar un candidat, s-a trezit cu note mărite la ambele materii, Limba română și Matematică.

Discrepanțele uriașe au fost sesizate de către cinci dintre elevii ale căror lucrări suferiseră modificări, prin contestație. În urma anchetei demarate de Corpul de control al ISMB, s-au descoperit și restul tezelor cu probleme.

„În aceste cazuri, se ridică suspiciuni de fraudă sau de neglijență și, drept urmare, în cursul zilei de astăzi, va înainta dosarul întocmit Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pentru investigații suplimentare. ISMB a decis eliberarea din funcție a directoarei de la Școala Gimnazială nr. 115, care a îndeplinit și calitatea de președinte al centrului zonal de evaluare din cadrul Evaluării Naționale 2013″, se mai arată în comunicatul emis de inspectorat.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/nicoale-ceausescu-si-bacalaureatul-liderul-comunist-a-primit-cadou-diploma-de-bac-1045911.html

Nicoale Ceaușescu și BACALAUREATUL. Liderul comunist a primit cadou diploma de BAC

Nicolae Ceaușescu a primit cadou diploma de bacalaureat, dar și pe cea de licență. El a obținut cele două diplome în doar o lună, scrie revista Historia. După ce comuniștii au legiferat în 1957 obligativitatea învăţământului de şapte clase, liderii comuniști, majoritatea cu studii minime, au ajuns mai jos decât poporul muntor. Este și cazul soților Ceaușescu ce se găseau acum în inferioritate faţă de media educaţiei clasei muncitoare. Pentru remedierea acetei situații, mai marii partidului au fost meditați chiar în sediul Comitetului Central de profesori din licee și facultăți. Nicolae Ceaușescu nu s-a grăbit să-și finalizeze studiile pentru că, după cum spunea mentorul său, Gheorghe Gheorghiu-Dej, „Dacă activiştii lucrează bine unde i-a trimis partidul, la ce le mai trebuie diplome de studii?”.

Cu toate aceastea, nouă ani mai târziu, în decembrie 1966, Nicoale Ceaușescu a primit în dar o diplomă de bacalaureat emisă prin Şcoala Medie nr. 10 „Zoia Kosmodemianskaia”, actualmente Şcoala Centrală din Bucureşti. La o lună distanță, secretarul general al partidului devine și licențiat sub semnătura rectorului Institutului de Ştiinţe Economice „V.I. Lenin”, astăzi Academia de Ştiinţe Economice.

Responsabil de studiile lui Nicolae Ceaușescu a fost chiar ministrul Învățământului de la acea vreme, Ștefan Bălan.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/top-cele-mai-educate-state-din-lume-1046068.html

TOP cele mai educate state din lume

Finlanda şi Coreea de Sud conduc topul celor mai educate 40 de state din lume.

În clasament urmează alte sisteme de învățământ foarte performante: Hong Kong, Japonia şi Singapore.

Potrivit specialiştilor din domeniu, succesul reflectă importanţa acordată educaţiei, dar şi aşteptările ridicate pe care le au părinţii.

Alte state „educate” sunt Marea Britanie, Noua Zeelandă, Elveţia şI Canada.

Sistemul de educaţie din SUA este poziţionat pe locul 17 în topul ţărilor cu cele mai bune sisteme de învăţământ.

Comparaţiile între sistemele educaţionale, realizate de firma internaţională Pearson, sunt realizate pe baza rezultatelor obţinute de elevi la testele standard internaţionale, rata de absolvire între anii 2006 şi 2010, dar şi numărul mare al celor care vor să urmeze cursuri de învăţământ superior.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bacalaureat-2013-subiecte-si-bareme-la-proba-la-alegere-a-profilului-1045948.html

BACALAUREAT 2013. SUBIECTE: BIOLOGIE, INFORMATICA, GEOGRAFIE, FIZICA, CHIMIE, ANATOMIE, ECONOMIE,LOGICA, PSIHOLOGIE, FILOSOFIE si SOCIOLOGIE

BACALAUREAT 2013. SUBIECTE: PSIHOLOGIE, FILOSOFIE si SOCIOLOGIE, BIOLOGIE, INFORMATICA, GEOGRAFIE, FIZICA, CHIMIE, ANATOMIE, ECONOMIE,LOGICA  Probele scrise de la examenul de Bacalaureat 2013 continuă astăzi cu proba la alegere a specializării. Candidații la examenul de BACALAUREAT 2013 au de ales între următoarele materii: Anatomie, Biologie, Chimie, Economie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, Psihologie, Filosofie și Sociologie.

SUBIECTE BACALAUREAT 2013: BIOLOGIE, INFORMATICA, GEOGRAFIE, FIZICA, CHIMIE, ANATOMIE, ECONOMIE,LOGICA, PSIHOLOGIE, FILOSOFIE si SOCIOLOGIE

Evz.ro îți prezintă subiectele și baremele de corectare la proba la alegere a profilului din cadrul examenului de BACALAUREAT 2013.

SUBIECTE BAC 2013: BIOLOGIE, INFORMATICA, GEOGRAFIE, FIZICA, CHIMIE, ANATOMIE, ECONOMIE,LOGICA, PSIHOLOGIE, FILOSOFIE si SOCIOLOGIE: Candidaţii nu pot intra în sălile unde susțin proba la alegere a profilului din cadrul examenului de BACALAUREAT 2013 cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare, cei prinşi cu astfel de materiale fiind eliminaţi din examen.

http://www.gandul.info/stiri/subiecte-bac-2013-subiecte-si-barem-bacalaureat-2013-la-geografie-biologie-fizica-chimie-informatica-in-timp-real-pe-gandul-absolventii-de-liceu-sustin-azi-proba-la-alegere-11083847

SUBIECTE BAC 2013. SUBIECTE şi BAREM BACALAUREAT 2013 la GEOGRAFIE, BIOLOGIE, FIZICĂ, CHIMIE, INFORMATICĂ, în timp real pe Gândul. Absolvenţii de liceu susţin azi proba la alegere

SUBIECTE BAC 2013 GEOGRAFIE,  BIOLOGIE, FIZICĂCHIMIE,  INFORMATICĂ, LOGICĂ, ECONOMIE, PSIHOLOGIE, FILOSOFIE, SOCIOLOGIE. 165.000 de absolvenţi de liceu susţin vineri proba opţională a profilului. Gândul publică, în timp real, subiectele pe care trebuie să le rezolve elevii în acest an, precum şi baremul de corectare, odată ce acesta va fi disponibil pe EDU.RO,

Variantele de SUBIECTE BAC 2013, precum şi BAREMELE după care vor fi corectate lucrările absolvenţilor claselor a XII-a sunt publicate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) online, în fiecare zi de examen, după ora 15:00, pe site-ul www. subiecte2013.edu.ro.

Cei mai mulţi absolvenţi ai claselor a XII-a au ales să dea, la ultima probă de la BACALAUREAT 2013, BIOLOGIE. Ei pot alege, potrivit programei, fie „biologie vegetală şi animală”, materie parcursă în primele două clase de liceu, fie „anatomie şi fiziologie umană, genetică si ecologie umană”, materie parcursă în clasele a XI-a şi a XII-a.

Anul trecut, elevii au avut la partea a treia, la proba de la biologie vegetală şi animală, subiectul „Organele de simţ cu rol în realizarea sensibilităţii la mamifere” şi teoria celulei. La anatomie, la ultimul subiect au avut de scris din „Sistemul respirator” şi „Funcţiile fundamentale ale organismului uman”.

Circa 67.700 de elevi vor susţine, vineri, proba la BIOLOGIE. Alţi 45.400 de absolvenţi de liceu au ales să susţină examenul la GEOGRAFIE. Pentru FIZICĂ au optat 14.600 de elevi, iar pentru CHIMIE 10.500 de tineri.

Materiile care i-au atras cel mai puţin pe absolvenţi au fost INFORMATICĂ (5.600), LOGICĂ, ARGUMENTARE şi COMUNICARE (3.600), SOCIOLOGIE (2.000), ECONOMIE (1.800), PSHILOGIE (1.400) şi FILOSOFIE (1.000).

Elevii trebuie să ia minimum nota 5 la fiecare probă scrisă în parte, în timp ce media generală de BACALAUREAT 2013 trebuie să fie cel puţin 6.

Anul trecut, rata de promovare la BACALAUREAT a fost, după sesiunea din vară, de 43%, cu aproape două procente mai scăzută decât în 2011.

SUBIECTE BAC 2013. Ce li s-a cerut absolvenţilor de liceu la probele anterioare

Peste 162.000 de elevi s-au înscris la  BAC 2013. Anul acesta, subiectele au fost diferite în funcţie de profilul urmat de fiecare absolvent în parte. Practic, nivelul de dificultate a fost diferenţiat pentru fiecare probă de BAC în funcţie de materia parcursă în cei patru ani de liceu.

Miercuri, 3 iulie, liceenii au dat proba obligatorie a profilului, respectiv Matematică sau Istorie. Pentru absolvenţii claselor de real, respectiv a claselor de matematică-informatică, au avut de rezolvat la subiectul I funcţii, logaritmi şi vectori. La subiectul al doilea s-au dat matrici şi polinoame, iar la ultimul subiect au avut de rezolvat funcţii şi ecuaţii.

Elevii de la Pedagogic au avut, la matematică, la prima parte funcţii, procente şi geometri, la partea a doua legi de compoziţie, iar la subiectul trei un sistem de matrice.

Absolvenţii de profil tehnologic au primit la prima parte radicali, trigonometri şi procente, la partea a doua matrici şi polinoame, iar la trei analiză matematică din integrale.

Liceeni care au studiat la o clasă cu profil uman au susţinut proba la istorie. La punctul trei li s-a cerut un eseu despre formarea statului modern român. Un alt subiect a fost despre disidenţa comunistă.

Luni, 1 iulie, absolvenţii de liceu au susţinu proba la Limba Română. Elevii de la profilurile real şi tehnologic au avut la subiectul I un test la prima vedere din „Scrinul negru”, de George Călinescu. La subiectul al doilea li s-a cerut să argumenteze în 300 de cuvinte despre importanţa alegerii unui model în viaţă. La ultima parte, absolvenţii claselor a opta au avut de prezentat tema şi viziunea în opera lirică. Ei puteau alege între trei autori, respectiv Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu.

Elevii care au studiat la profilul uman au primit la primul subiect de la BAC 2013 un text la prima vedere din „Accidentul”, de Mihai Sebastian. La subiectul doi li s-a cerut să argumenteze importanţa unui jurnal în viaţa unui adolescent, iar la subiectul al treilea au avut de scris despre tema şi viziunea într-o poezie aparţinând simbolismului.

Cum se desfăşoară examenul de Bacalaureat

Candidaţii trebuie să fie în sălile de examen în jurul orei 08:30. Absolvenţii de liceu primesc SUBIECTE BAC 2013 în jurul orei 09:00 şi au la dispoziţie trei ore pentru a rezolva cerinţele.

La intrarea în săli, elevii vor fi controlaţi de către profesorii din comisiile de examen pentru ca aceştia să nu intre în săli cu nimic altceva asupra lor în afară de cartea de identitate şi pixul pentru examen.

Procedura prevede că în centrul de examen un cadru didactic şi un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate şi verifică dacă fotografiile corespund. Apoi, candidaţii sunt îndrumaţi spre sălile de examen.

Potrivit metodologiei de examen, pentru elaborarea lucrării, candidaţii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene pot folosi numai creion negru.

Cei care vor să corecteze o greşeală trebuie să taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. Regulamentul de organizare de la BACALAUREAT 2013 arată că în cazul în care unii elevi vor să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească însă timpul stabilit, primesc alte coli de examen.

Tentative de fraudă. Câţi elevi au fost daţi afară din examene

Şapte candidaţi de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală au fost eliminaţi din examenul de la limba şi literatura română,, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indicau tentativă de fraudă, respectiv copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile.

„Dovezile au fost găsite în timpul percheziţiei corporale realizate de ofiţerii de Poliţie, care au descins în centrul de examen şi consemnate în procesele verbale transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Percheziţiile au fost efectuate asupra a 41 de absolvenţi prezenţi la examen”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Totodată, joi, mama unei eleve de la Liceul Tehnologic Dimitrie Gusti din sectorul 5 al Capitalei, care a fost eliminată de la proba de matematică de la BACALAUREAT 2013, a depus reclamaţie la inspectorat pentru că fiica sa a fost dată afară de la examen

Surse de la ISMB au confirmat pentru gândul că mama elevei a depus reclamaţia la inspectorat, dar în acest document ea nu menţionează motivul pentru care fiica sa a fost eliminată de la BACALAUREAT 2013.

Numărul total al elevilor eliminaţi de la proba de matematică a fost, la nivel naţional, de 112, în timp ce de la examenul de la limba şi literatura română au fost daţi afară 93 de candidaţi.

CALENDARUL examenului de BACALAUREAT 2013 din toamnă

Sesiunea august-septembrie 2013

15 – 19 iulie 2013 – Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen

19-20 august 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

19-21 august 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

20 -21 august 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C

22 – 23 august 2013 – Evaluarea competenţelor digitale – proba D

26 august 2013 – Limba şi literatura română – proba E) a) – proba scrisă

27 august 2013 – Limba şi literatura maternă – proba E) b) – probă scrisă

28 august 2013 – Proba obligatorie a profilului – proba E) c) – probă scrisă

30 august 2013 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) – probă scrisă

2 septembrie 2013 – Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

3-4 septembrie 2013 – Rezolvarea contestaţiilor

5 septembrie 2013 – Afişarea rezultatelor finale

http://www.gandul.info/puterea-gandului/atentia-de-la-vanghelie-nu-a-deranjat-11086112

“Atenţia” de la Vanghelie nu a deranjat?

Marian Vanghelie a devenit în ultimul deceniu un fel de Mecena al profesorilor, protectorul şi prietenul lor. Animalul-politic Vanghelie a încercat să compenseze lipsa sa de educaţie-cultură prin asocierea numelui cu o categorie respectată în societate. Nu a fost decât un pas ca la ziua lui Vanghelie să se adune de-a valma profesori, academicieni, actori pentru a prinde o delicatesă aruncată de organizator. Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, încă încearcă să scape de eticheta „garantat Vanghelie”, mesaj cu care primarul a împânzit Capitala la alegerile din 2008.

Acţiunea electorală a edilului a fost completată cu „atenţiile” – dvd-uri, tichetele cadou, petreceri oferite cu generozitate, din dragoste pentru profesori. Şi ani la rândul, niciun ministru nu a protestat faţă de generozitatea lui Vanghelie. Nimeni nu s-a arătat jignit de „atenţiile primite”. Făceau parte dintr-un sistem de recompensare natural, în care „mica atenţie” nu deranjează pe nimeni, nu face rău.

“Credeţi că relaţia mea cu anumiţi profesori universitari de la Academia Română, credeţi că-i deranjează daca eu împreună cu ei pot să fac o serie de proiecte pentru faptul că am zis ‘ejaculat’? Eu vă spun că nu îi deranjează”, spune chiar primarul Sectorului 5.

Este de mirare că Vanghelie şi-a luat Bacalaureatul la 30 de ani, după studii la seral, iar liceul unde s-a întâmplat acest lucru este Dimitrie Bolintineanu, cel în care a izbucnit scandalul şpăgii? Pentru Vanghelie a fost doar o chestiune de mândrie, nu avea nevoie de diplomă, primar fusese ales. A fost un fel de a intra în rândul lumii. Că liceul se numeşte Bolintineanu, că directoarea îl cunoştea pe Vanghelie, nu sunt elemente de ignorat. Dar primarul putea apela şi la alţi directori, nu era singurul loc în care putea avea succes. Cine să-l refuze?

În Sectorul lui Vanghelie, există o reţea de directori numiţi în funcţie de culoarea politică şi apropierea de primar. Toţi o ştiu, iar Inspectoratul este parte a acestui sistem clientelar politic.

Legarea numelui său de „şpaga de la BAC” a fost interpretată altfel de Vanghelie. Normal că o cunoştea pe directoarea, cum îi ştie şi pe alţi directori. Normal că ştie că la Bacalaureat se dau „atenţii”.

Vanghelie înţelege altfel viaţa. El a văzut atacul împotriva sa şi caută să vadă cine l-a declanşat. Este răzbunarea lui Ponta, ajutat de SRI şi prietenul Ghiţă, patron de televiziune? „Cine vrea să mă cureţe”, se întreabă Vanghelie, care simte că pericolul mitei de la Bacalaureat este cu miză mai mare şi îl vizează.
Vanghelie nu înţelege ce este rău în prietenia cu profesorii, în atenţiile date acestora. Nici alţi tineri nu înţeleg de ce nu pot contribui la bunăstarea profesorilor pentru un mic ajutor. Acum cine mai numără o diplomă de Bacalaureat în plus sau în minus?

Din păcate, diploma de Bacalaureat începe să reprezinte doar o barieră pentru absolvirea facultăţii. Liceul a devenit mai greu decât facultatea, sunt mai multe emoţii pentru o diplomă de Bacalaureat decât pentru una de studii superioare. Conform ultimelor date oferite de INS, în ultimii zece ani, numărul absolvenţilor de studii superioare s-a dublat.

Câţi Vanghelie avem în ţară asta, câte licee Dimitrie Bolintineanu şi câţi posesori ai diplomei de bacalaureat, obţinută fraudulos, avem? Dar oare câţi absolvenţi de facultate au obţinut o diplomă tot datorită banilor şi nu cunoştinţelor acumulate?

Scandalul mitei de la Liceul Dimitrie Bolintineanu arată că sistemul este găunos, că miniştrii gafează tocmai atunci când ar trebui să fie un exemplu. Reţeta lui Vanghelie reprezintă, din păcate, doar o parte dintr-un întreg, o bucată dintr-un puzzle naţional. Nu toţi directorii iau şpagă, cum nu toţi elevii care îşi iau diploma plătesc pentru asta. Dar toţi au de suferit din cauza imaginii lăsată de reţeaua celor care fac din profesie un SRL.

PS: Astăzi, femeile social-democrate din Suceava au decis ca pentru îmbunătăţirea sistemului educaţional să spele WC-urile din unităţile de învăţământ în timpul vacanţei. Aşa înţelege PSD să facă curăţenie în sistemul de educaţie?

 

 

 

http://www.gandul.info/rezultate-evaluare-nationala-2013-edu-ro-notele-care-conteaza-la-admitere-liceu-2013-update-11084137.html

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013: EDU.RO – Notele care contează la ADMITERE LICEU 2013. UPDATE

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 – EDU.RO – REZULTATE FINALE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 sunt publicate miercuri pe EDU.RO. Aici puteţi găsi primele REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013, după CONTESTAŢII, NOTELE care contează la ADMITERE LICEU 2013

UPDATE EDU.RO REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că publicarea de REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 pe EDU. RO tine de firma care se ocupă de gestionarea sistemului şi nu pot preciza când vor fi online.

UPDATE REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 FINALE DUPĂ CONTESTAŢII. REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 FINALE, după CONTESTAŢII nu au fost încă publicate pe EDU.ROînsă reprezentanţii Ministerului Educaţiei anunţă că acestea vor fi disponibile cât de curând. REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 FINALE, după CONTESTAŢII, ar trebui publicate pe EDU.RO până la ora 22.

UPDATE REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 FINALE DUPĂ CONTESTAŢII. Procentul mediilor peste 5 la evaluarea naţională a crescut uşor, în judeţul Cluj, după analizarea contestaţiilor, respectiv de la 88,15 la 88,30, fiind admise 154 din cele peste 360 de contestaţii depuse de elevii nemulţumiţi de note, transmite corespondentul MEDIAFAX. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că în judeţ procentul mediilor peste 5 la evaluarea naţională a crescut, după analizarea contestaţiilor, de la 88,15 la 88,30. „Au fost depuse 363 de contestaţii, din care 266 la română, 75 la matematică, 16 la limba maghiară şi 6 la germană. Un număr de 154 de contestaţii au fost admise, 140 primind puncte în sus, iar 14 în jos. Sper ca rezultatele bune de la evaluarea naţională să fie urmate de cele de la bacalaureat”, a spus Cuibus. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, declara, duminică, într-o conferinţă de presă, că în judeţ procentul mediilor peste 5 la evaluarea naţională a fost de 88,15, înainte de contestaţii, faţă de 75,62 la sută cât a fost anul trecut, „rezultatul fiind unul bun”.

UPDATE REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 FINALE DUPĂ CONTESTAŢII. Ponderea candidaţilor cu medii peste cinci la Evaluarea Naţională a scăzut cu 0,2 puncte după soluţionarea contestaţiilor, de la 75,91 la sută la 75,89 la sută, potrivit rezultatelor finale centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Potrivit rezultatelor finale de la Evaluarea Naţională 2013, după soluţionarea contestaţiilor, 123.192 de elevi, reprezentând 75,89 la sută, au obţinut note peste 5, a anunţat joi Ministerul Educaţiei Naţionale. Cele mai bune rezultate s-au înregistrat în judeţul Brăila – 88,86 la sută, iar cele mai scăzute, în judeţul Olt -61,04 la sută. În niciun judeţ nu s-a consemnat un procent mai mic de 60 la sută al notelor peste 5.

UPDATE REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 – Directoarea Şcolii Gimnaziale nr. 115 din Capitală a fost demisă, după ce corpul de control al Inspectoratului Şcolar a descoperit neconcordanţe între notele puse pe lucrări la Evaluarea naţională şi cele afişate la unităţile de învăţământ în 18 cazuri. Corpul de control al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a descoperit, la centrul zonal de evaluare pentru examenele din cadrul Evaluării naţionale de la Şcoala Gimnazială nr. 115, 18 lucrări care prezentau neconcordanţe în ceea ce priveşte nota pusă pe teze şi nota afişată la unităţile de învăţământ de unde aparţin elevii, informează inspectoratul într-un comunicat remis MEDIAFAX. Dintre cele 18 lucrări, în opt cazuri nota afişată era mai mică decât cea de pe teză, iar în 10 cazuri nota afişată era mai mare decât cea de pe teză. Unul dintre candidaţi a avut notele mărite la ambele probe, respectiv limba şi literatura română şi matematică. Diferenţe foarte mari între nota de pe lucrare şi cea afişată la unităţile de învăţământ au fost depistate, inţial, la cinci dintre lucrări, din lotul celor 18, în urma contestaţiilor depuse de elevi. Inspectorii ISMB s-au autosesizat şi au declanşat procedura de verificare a tuturor lucrărilor evaluate la centrul de la Şcoala Generală nr. 115.

La Limba şi literatura română au fost înregistrate 82,56 la sută note peste 5, la limba şi literatura maternă – 93,14 la sută şi la Matematică – 71,64 la sută. Potrivit Ministerului Educaţiei, la Evaluarea Naţională 2013 au fost înregistrate 10.064 de contestaţii, dar numai 4.070 au fost acceptate ca fundamentate.

UPDATE REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 – gândul i-a contactat pe reprezentanţii Ministerului Educaţiei, în vederea obţinerii de informaţii despre REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. Vezi aici când vor fi publicate REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 finale după CONTESTAŢII pe EDU.RO.

UPDATE REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 – În urma cererilor de reexaminare formulate de elevii clasei a VIII-a, în majoritatea judeţelor, procentul mediilor mai mari de 5 a crescut, dar sunt şi câteva judeţe în care avem scăderi. Numărul mare al notelor maxime şi procentul destul de mic al picaţilor au ridicat întrebări asupra nivelului examenului, mulţi considerând SUBIECTELE la EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 prea uşoare. Până la declanşarea războiului politic nu a mai fost decât un pas. Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan afirmă că procentul de absolvenţi de clasa a VIII-a „cu note de trecere la evaluarea naţională a crescut nu datorită performanţei sporite din sistem, ci pe seama subiectelor mai uşoare”, adăugând că învăţământul românesc este „prea permisiv cu frauda”. Procentul mediilor peste 5 la evaluarea naţională a crescut uşor, în judeţul Cluj, după analizarea contestaţiilor, respectiv de la 88,15 la 88,30, fiind admise 154 din cele peste 360 de contestaţii depuse de elevii nemulţumiţi de note. La Suceava, un număr de 88 de note la limba română au crescut, iar 23 au scăzut, în timp ce la matematică au fost modificate 19 note în urma contestaţiilor depuse de elevii din judeţul Suceava la REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. Potrivit datelor publicate pe EDU.RO, un procent de 86,09% dintre cei peste 11.000 de elevi din Capitală care au susţinut examenele la probele de la Evaluare Naţională au obţinut medii peste 5 înaintea contestaţiilor. Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), la proba de Limba română de la Evaluare Naţională 2013 au luat note mai mari sau egale cu cinci 10.355 de elevi, respectiv 90,16%, faţă de 89,67% (10.561 de elevi) în 2012 şi 91,49% (13.155 de elevi) în 2011.

UPDATE REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 – Procentul mediilor peste 5 la evaluarea naţională a crescut uşor, în judeţul Cluj, după analizarea contestaţiilor, respectiv de la 88,15 la 88,30, fiind admise 154 din cele peste 360 de contestaţii depuse de elevii nemulţumiţi de note, transmite corespondentul MEDIAFAX. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că în judeţ procentul mediilor peste 5 la evaluarea naţională a crescut, după analizarea contestaţiilor, de la 88,15 la 88,30. „Au fost depuse 363 de contestaţii, din care 266 la română, 75 la matematică, 16 la limba maghiară şi 6 la germană. Un număr de 154 de contestaţii au fost admise, 140 primind puncte în sus, iar 14 în jos. Sper ca rezultatele bune de la evaluarea naţională să fie urmate de cele de la bacalaureat”, a spus Cuibus. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, declara, duminică, într-o conferinţă de presă, că în judeţ procentul mediilor peste 5 la evaluarea naţională a fost de 88,15, înainte de contestaţii, faţă de 75,62 la sută cât a fost anul trecut, „rezultatul fiind unul bun”.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 pe EDU.RO. Miercuri se publică în toată ţara, pe EDU.RO şi pe site-urile inspectoratelor şcolare REZULTATELE finale la EVALUARE NAŢIONALĂ 2013.

În acest an, rezultatele la examenul de evaluare naţională au fost neaşteptat de bune, după cum puteţi vedea în continuare. Află mai jos totul despre REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 pe EDU.RO şi ADMITEREA la LICEU 2013.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. Toate REZULTATELE după contestaţii – EDU.RO. ADMITERE LICEU

Anul acesta, după examenele de Evaluare naţională 2013, au fost depuse, în majoritatea judeţelor, mai puţine CONTESTAŢII decât anul trecut, lucru explicabil şi datorită mediilor mai mari.După ce au fost depuse contestaţiile la Evaluare Naţională 2013, lucrările au fost trimise în centre de evaluare din alte judeţe. Rezultatele finale la Evaluare naţională 2013 după contestaţii sunt publicate pe EDU.RO şi la şcoli.

Anul trecut, după examenul de Evaluare Naţională 2013 au fost depuse 12.172 de contestaţii, dintre care peste 7.000 numai la Limba Română. Dintre acestea, au fost admise între 20 şi 50%, în funcţie de judeţ.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 – contestaţii

UPDATE Rezultatele de la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013 au determinat o dispută între consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, care spune că dacă subiectele au fost manipulate, atunci asistăm la o fraudă comandată politic, şi PSD, care susţine că fostul ministru „nu are niciun fel de ruşine pentru ceea ce face”. De asemenea, Ministerul Educaţiei Naţionale îşi exprimă dezacordul faţă de „încercarea de a politiza discuţiile pe marginea rezultatelor obţinute de elevi la examenele de EVALUARE NAŢIONALĂ 2013„, menţionând că „acest tip de dezbateri politicianiste aduce prejudicii demnităţii şi profesionalismului cadrelor didactice şi umbresc munca elevilor şi părinţilor”.

Inspectoratele şcolare şi centrele de examen au publicat primele REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 sâmbătă, înainte de ora 16:00. Din acest punct, elevii au şase ore la dispoziţie pentru CONTESTAŢII EVALUARE NAŢIONALĂ 2013, în cazul în care nu sunt mulţumiţi de rezultat. Termenul de depunere a contestaţiilor a fost prelungit până sâmbătă la ora 22.00, la cererea Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, întrucât enoriaşii săi spun că nu pot întreprinde în această zi niciun fel de activităţi laice până la apusul soarelui.

Aceste contestaţii vor fi soluţionate între 30 iunie şi 2 iulie, iar rezultatele finale, respectiv notele obţinute după soluţionarea CONTESTAŢII EVALUARE NAŢIONALĂ 2013, vor fi afişate pe data de 3 iulie la centrele de examen şi la inspectoratele din teritoriu. La o zi după, elevii vor găsi REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 şi pe portalul EDU.RO.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 – cum se calculează media de admitere în liceu

Peste 120.000 de elevi au luat medii peste cinci la examenul de Evaluare Naţională 2013, astfel că ei se pot înscrie încă din prima etapă la ADMITERE LICEU 2013Gândul îţi arată CUM SE CALCULEAZĂ MEDIA DE ADMITERE la LICEU.

După ce au aflat rezultatele la EVALUARE NAŢIONALĂ 2013, absolvenţii de clasa a VIII-a cu medii peste 5 trebuie să meargă, în perioada 5 – 10 iulie, la unitatea şcolară pe care au absolvit-o pentru a completa FIŞA de ÎNSCRIERE. Elevii, însoţiţi de părinţi, trebuie să completeze în fişa de admitere numele şi prenumele complet, mediille din anii de gimnaziu, mediile de la evalurea naţională, dar şi codurile liceelor, în ordinea preferinţelor.

Elevii vor fi admişi la liceu în baza mediei obţinute după formula: MA = ABS + EN, unde  MA = media de admitere, ABS = media generală de absolvire a claselor V – VIII, iar EN = media generală obţinută la Evaluarea Naţională.

În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:

a) media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;

b) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;

c) nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;

d) nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;

e) nota obţinută la proba de limba maternă din cadrul Evaluării Naţionale, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.

După ce au aflat CUM SE CALCULEAZĂ MEDIA DE ADMITERE la LICEU 2013 şi au înscris-o în fişa de înscriere, elevii trebuie să completeze cât mai multe coduri de unităţi şcolare pentru a fi convinşi că sunt admişi. Un număr mai mare de coduri completate le poate oferi elevilor siguranţă în obţinerea unui loc la liceu, chiar dacă nu este la cel dorit. Lista de coduri se află pe site-ul fiecarui inspectorat judeţean în parte.

După afişarea notelor, va avea lor ADMITEREA la LICEU. Elevii vor afla toate detaliile despre REPARTIZAREA COMPUTERIZATĂ pe EDU.RO. După CONTESTAŢII EVALUARE NAŢIONALĂ 2013, elevii vor avea nevoie să completeze FIŞA ADMITERE 2013, pe baza căreia se va face REPARTIZARE COMPUTERIZATĂ EDU.RO şi ADMITERE LICEU 2013. Descarcă aici FISA ADMITERE 2013.

Admiterea la liceu se va face ca în fiecare an prin repartizare computerizată şi va avea loc în trei etape.

În prima etapa de admitere se pot înscrie candidaţii din seria curentă,  dar şi absolvenţii din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014.

Absolvenţii de clasa a VIII-a alături de părinţii lor vor  completa fişele de înscriere la liceu în perioada 5 -10 iulie. Apoi diriginţii elevilor introduce fişele în calculator şi vor verifica dacă opţiunile făcute de elevi sunt corecte.

Pe 16 iulie, la Ministerul Educaţiei va avea loc repartizarea computerizată a absolvenţilor înscrişi în prima etapă.

Listele cu candidaţii vor fi afişate în 17 iulie la şcolile în care elevii au învăţat şi la liceele la care au fost repartizaţi. Până  în 26 iulie elevii îşi vor depune dosarele de înscriere la liceul la care au fost admişi.

A doua etapa de admitere va avea loc în perioada 17 iulie – 1 august. Acum, se pot înscrie atât candidaţii din seria curentă, cât şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului scolar 2013 – 2014.

A treia etapă de admitere are loc între 5 şi 6 august. Metodologia de organizare a admiterii predeve că acum vor fi repartizaţi elevii  nu au participat la nicio etapă de admitere, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.

http://jurnalul.ro/editorial/sri-sa-i-speriem-de-mici-646995.html

SRI: “Să-i speriem de mici!”

Care este ţinta cazului de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”? Nu cred că directoarea acestui liceu ar putea să perturbe stabilitatea statului român; la fel, greu să convingem că obţinerea câtorva diplome de Bacalaureat cu mijloacele clasice ale copiatului ar reprezenta un atentat la siguranţa naţională. Nici sumele vehiculate drept “mită” – 12.000 de lei strânşi mână de la mână de elevi şi părinţi pentru confortul comisiei de Bacalaureat nu răstoarnă piaţa financiară; nu influenţează cursul de schimb sau ratingul de ţară.

În plin scandal la scară mondială în care serviciile secrete americane sunt prezentate ca interceptorul planetar de care nu scapă nici duşmanii dar, vai, nici aliaţii, Serviciul Român de Informaţii cade şi el ca musca în lapte, arătându-şi muşchiuleţii nu în lupta antitero, nici în prinderea gangsterilor, ci într-un scandal cu liceeni.

Încă din luna mai vigilenţii ofiţeri SRI au descoperit conspiraţia de la Bolintineanu. Văzând marele potenţial al cazului care deschidea o pistă de investigaţii într-un domeniu încă (sperăm) virgin, conducătorii ierarhici ai vigilentului ofiţer au deschis operaţiunea “Bolintineanu”. Mijloacele specifice – filaj, informatori, tehnică de ascultare – au fost plasate, evident, în mod legal, cu mandat de la judecător. Cum au convins magistratul să fie ascultaţi suspecţii? A fost prezentată fişa principalului urmărit – Dimitrie Bolintineanu. Participant la Revoluţie, deci un posibil recidivist, fost ministru la Externe, la Culte şi Educaţie, a avut relaţii încordate cu Turcia şi Rusia, emigrant la Paris, membru al Lojei masonice, Bolintineanu devine un adevărat pericol, după fişa lui.

La călătorii sunt menţionate Palestina, Istanbul, Cairo – numai locuri pline de agitaţii teroriste şi islamiste. E drept, nu s-a specificat în cursul întâlnirilor de la vârful SRI, nici judecătorului că suspectul era din altă generaţie – cea paşoptistă. Asta ştiau doar profesorii şi câţiva elevi care urmau să dea Bacul. După debutul interceptărilor în cazul Bolintineanu s-a văzut câtă dreptate au avut ofiţerii! La Bolintineanu se vorbea despre subiecte secrete care se coc la minister, se puneau note, se aranjau “formaţiuni” şi se montau în incintă camere de supraveghere. Deci aveau ceva de ascuns! Intră în cercul suspecţilor şi un grup de adulţi, a căror activitate avea acoperire sub un aşa zis comitet de părinţi. Pericolul social era amplificat de contactul permanent al suspecţilor cu sute de tineri care, se ştie, devin o masă de manevră. Caracterul ocult al organizaţiei este dovedit de uniformele şi numerele matricole ale acestei formaţiuni paramilitare. Când un raport strict secret de monitorizare pomeneşte locul interceptării: “cancelarie” – devine evident că mişcarea complotistă viza înalţi demnitari. Nu au atâtea ţări cancelarii? Nemţoaica aia care conduce Europa nu-i cancelar? Aşa încât Cancelaria “Bolintineanu” devine un focar de nesiguranţă regională şi sistemică. În SRI se pregătesc deja decoraţii pentru ofiţerii care au spart codurile de comunicare dintre profesori, părinţi şi elevi. Toţi aveau deja consemnul pentru marea lovitură – examenul. Generalii căutau cu înfrigurare semnificaţia parolei “examen”.

Ce examen? Unde vor ăştia să atace, dacă, Doamne fereşte, pun bombe la metrou sau încep iar să strige “Ieşi afară, javră ordinară…”? Nimeni nu ştie cine şi de ce să iasă!

Misterul s-a dezlegat când a cerut bufetierul din incinta unităţii liber în data de 1 iulie. Motivul cererii? Are fetiţa mea examen de bacalaureat la Bolintineanu şi trebuie să o duc cu maşina la şcoală! Toţi şefii au dispărut ca prin minune, nimeni n-a mai cerut rapoarte. Dar maşinăria nu mai putea fi oprită! Avem probe, bani, declaraţii, elevi percheziţionaţi. Bolintineanu a recunoscut după o noapte de interogatorii că el e capul complotului. De la cancelar la cancelarie există câteva mici diferenţe. Ca între bacalaureat şi doctorat; ca între terorist şi şmecheraş. Ca între profesionişti şi ageamii, ca între victimă şi agresor. Ca între scriitorul Bolintineanu şi liceul Bolintineanu.

Oricum, Bolintineanu a fost rezolvat; elevii percheziţionaţi şi terorizaţi intră în viaţă, după un prim contact cu Serviciile Secrete. Iar SRI şi-a făcut rolul: ăştia trebuie speriaţi de mici!

http://jurnalul.ro/stiri/observator/ponta-despre-scandalul-de-la-bacalaureat-cine-a-vandut-subiecte-la-bac-sa-mearga-la-inchisoare-646970.html

Ponta, despre scandalul de la Bacalaureat: Cine a vândut subiecte să meargă la închisoare!

Persoanele care au vândut subiecte la Bacalaureat trebuie să meargă la închisoare, a declarat premierul Victor Ponta, în şedinţa de Guvern. El a precizat însă că problema nu trebuie generalizată pentru profesorii şi elevii corecţi, deoarece rolul autorităţilor nu este de a-i satisface pe „frustraţii sadici” care vor să fie respinşi mulţi elevi.

„La Bolintineanu i-au prins că vindeau subiecte, foarte bine, să meargă la închisoare cei care vindeau subiecte, e un mesaj foarte clar pentru oricine din ţară care face la fel că trebuie să păţească la fel, însă eu nu aş vrea – ştiu ce e important, poate, ca ştire – să aruncăm anatema pe toată lumea, 99% din profesori şi elevi şi-au făcut datoria corect”, a afirmat Victor Ponta, potrivit Mediafax. El l-a felicitat pe ministrul Educaţiei pentru că nu s-a lăsat impresionat de „tot felul de frustraţi cu satisfacţii sadice că pică cât mai mulţi elevi”, deoarece rolul autorităţilor nu este de a-i satisface pe aceştia, ci de a verifica exact situaţia.

În opinia premierului, în 2010-2011 a existat un „campionat naţional” pentru distrugerea elevilor şi a părinţilor, care ţine însă de „probleme psihologice”.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalaureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece, singura reţinută fiind directoarea liceului, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

 

 

 

 

http://www.puterea.ro/social/admiterea-in-liceu-va-decurge-normal-neregulile-de-la-evaluarea-nationala-trebuie-rezolvate-74395.html

Admiterea în liceu 2013 va decurge normal. Neregulile de la Evaluarea Naţională trebuie rezolvate

Oficiali din Ministerul Educaţiei susţin că admiterea în liceu va decurge normal, dar mai înainte trebuie rezolvate neregulile de la Evaluarea Naţională pentru ca niciun candidat care a învăţat să nu sufere din cauza celor care au încercat să fraudeze examenul.

Precizările vin, la solicitarea Mediafax, după ce, joi, pe site-ul Ministerului Educaţiei, la secţiunea Admiterea în licee 2013, a fost postat următorul mesaj: „Stimaţi părinţi. Facem eforturi să publicăm informaţiile care vă interesează în cel mai scurt timp”.

Absolvenţii de clasa a VIII-a ar trebui să înceapă să completeze fişele de înscriere la liceu vineri, exprimându-şi opţiunile pentru anumite unităţi de învăţământ.

Joi, Comisia naţională de admitere trebuia să transmită către comisiile judeţene baza de date cu mediile de admitere şi ierarhia pe judeţ, iar vineri ar trebui afişată, în fiecare unitate de învăţământ gimnazial, lista candidaţilor, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere,  potrivit Metodologiei de admitere în liceu 2013.

 

 

 

 

 

 

http://www.puterea.ro/social/admiterea-la-liceu-totul-despre-repartizarea-computerizata-74330.html

Admiterea la liceu. TOTUL despre repartizarea computerizată

Admiterea la liceu se apropie. Rezultatele finale ale Evaluării Naţionale au apărut pe 3 iulie. De vineri, 5 iulie, urmează admiterea la liceu pe bază de repartizare computerizată. Ministerul Educaţiei a creat un ghid pentru admiterea la liceu pentru ca repartizarea computerizată să se desfăşoare în condiţii optime.

Admiterea la liceu în anul şcolar 2013-2014 începe pe 5 iulie, cu completarea fişelor de admitere la liceu, fişe care vor fi prelucrate prin repartizare computerizată. Fişa de admitere la liceu  se va depune la sediul şcolii pe care elevii au absolvit-o.

Citeşte AICI despre admiterea la liceu

Fişele de admitere la liceu conţin opţiunile pentru liceele unde elevii vor să studieze, opţiuni care se fac în baza rezultatelor obţinute la Evaluarea Naţională.

Citeşte AICI depre evaluarea naţională 2013

Prima repartizare computerizată se va desfăşura pe 16 iulie, iar rezultatele vor fi afişate ziua următoare. După repartizarea computerizată, între 17 şi 26 iulie elevii vor depune dosarele de înscriere la liceele unde au fost acceptaţi. Va exista şi o etapă secundă a repartizării computerizate.

Citeşte AICI despre rezultatele finale

Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere la liceu va avea loc pe data de 25 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. Candidaţii repartizaţi vor putea depune dosarele de înscriere la licee pe 25 şi 26 iulie.

Citeşte AICI despre notele la Evaluarea Naţională

Este preferabil să intri la un liceu care nu îţi place decât să nu intri deloc

Admiterea la liceu se bazează pe repartizarea computerizată, toţi elevii fiind obligaţi să-şi completeze opţiunile pe fişa de admitere în ordinea preferinţelor. Elevii sunt sfătuţi să indice opţiunile pentru admiterea la liceu pe care le doresc cel mai mult, chia dacă nu sunt siguri că media îi avantajează să intre la aceste opţiuni. Ministerul Educaţiei îndeamnă candidaţii să completeze un număr mare de opţiuni pe fişa de admitere la liceu pentru a nu risca să nu fie selecţionaţi.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/ministerul-educatiei-trebuie-rezolvate-neregulile-la-evaluarea-nationala-306678.html

Ministerul Educaţiei: Trebuie rezolvate neregulile la Evaluarea naţională

Admiterea în liceu va decurge normal, dar mai înainte trebuie rezolvate neregulile de la Evaluarea naţională pentru ca niciun candidat care a învăţat să nu sufere din cauza celor care au încercat să fraudeze examenul, susţin oficiali din Ministerul Educaţiei. potrivit Mediafax.

Precizările vin, la solicitarea Mediafax după ce, joi, pe site-ul Ministerului Educaţiei, la secţiunea Admiterea în licee 2013, a fost postat următorul mesaj: „Stimaţi părinţi. Facem eforturi să publicăm informaţiile care vă interesează în cel mai scurt timp”.

Vineri, absolvenţii de clasa a VIII-a ar trebui să înceapă să completeze fişele de înscriere la liceu, exprimându-şi opţiunile pentru anumite unităţi de învăţământ.

Conform Metodologiei de admitere în liceu 2013, joi, Comisia naţională de admitere trebuia să transmită către comisiile judeţene baza de date cu mediile de admitere şi ierarhia pe judeţ, iar vineri ar trebui afişată, în fiecare unitate de învăţământ gimnazial, lista candidaţilor, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.

Însă, o serie de neregului au intrat, joi, în atenţia autorităţilor.

Directoarea Şcolii Gimnaziale nr. 115 din Capitală a fost demisă, după ce corpul de control al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a descoperit neconcordanţe între notele puse pe lucrări la Evaluarea naţională şi cele afişate la unităţile de învăţământ în 18 cazuri.

Dintre cele 18 lucrări, în opt cazuri nota afişată era mai mică decât cea de pe teză, iar în 10 cazuri nota afişată era mai mare decât cea de pe teză. Unul dintre candidaţi a avut notele mărite la ambele probe, respectiv Limba şi literatura română şi Matematică.

Diferenţe foarte mari între nota de pe lucrare şi cea afişată la unităţile de învăţământ au fost depistate, inţial, la cinci dintre lucrări, din lotul celor 18, în urma contestaţiilor depuse de elevi. Inspectorii ISMB s-au autosesizat şi au declanşat procedura de verificare a tuturor lucrărilor evaluate la centrul de la Şcoala Generală nr. 115.

Tot joi, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mehedinţi a anunţat că va declanşa o anchetă după ce trei elevi de la Şcoala nr. 6 din Drobeta Turnu Severin, care au depus contestaţii la Matematică la Evaluarea naţională, au obţinut note mai mari chiar şi cu cinci puncte.

Potrivit rezultatelor finale la Evaluarea naţională afişate la şcolile din Drobeta Turnu Severin, trei absolvenţi de clasa a VIII-a de la Şcoala nr. 6 din municipiu, care au depus contestaţii la Matematică, au obţinut după finalizarea acestora note mai mari cu 2,40 puncte, 3,80 şi 5,30 puncte.

Astfel, dacă înainte de depunerea contestaţiei la Matematică, un elev a obţinut 4,40, după soluţionarea acesteia, el a primit nota 9,70. De asemenea, o colegă a elevului respectiv a obţinut iniţial nota 4,50 la Matematică, iar după soluţionarea contestaţiei a primit 8,30. Un al treilea elev a primit nota 10, tot la Matematică, după soluţionarea contestaţiei, iniţial fiind notat cu 7,60.

Inspectorul şcolar general al ISJ Mehedinţi, Marian Şuţă, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în acest caz va fi declanşată o anchetă după afişarea rezultatelor la examenul de bacalaureat.

Media de admitere în liceu va fi calculată ca medie aritmetică dintre media notelor de la Evaluarea naţională şi media generală a anilor de gimnaziu.

Repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape. În prima etapă de admitere se pot înscrie candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014.

Potrivit metodologiei, din 5 până în 10 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţi, şi vor fi verificate fişele editate de calculator, pentru corectarea eventualelor greşeli. În 16 iulie va avea loc repartizarea computerizată a absolvenţilor înscrişi în prima etapă. Listele cu candidaţii vor fi afişate în 17 iulie la şcolile în care elevii au învăţat şi la liceele la care au fost repartizaţi, iar până în 26 iulie pot fi depuse dosarele de înscriere.

A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 17 iulie – 1 august, pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014.

În perioada 17-22 iulie vor fi completate fişele de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi de către cei care au rămas nerepartizaţi. Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere va avea loc în 25 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. Candidaţii repartizaţi vor putea depune dosarele de înscriere la licee în perioada 25-26 iulie.

În 26 iulie, liceele vor transmite situaţia locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaţilor admişi în cele două etape, iar în perioada 29 iulie – 1 august vor fi rezolvate, de către comisia judeţeană de admitere, situaţiile speciale, respectiv cele privind candidaţii care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi cei care nu au participat la primele două etape.

În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 5 – 6 august, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/800-euro-pentru-promovarea-bacalaureatului-barbat-retinut-in-dambovita-pentru-trafic-de-influenta-306568.html

800 euro pentru PROMOVAREA bacalaureatului. Bărbat reţinut în Dâmboviţa, pentru trafic de influenţă

Un bărbat din Târgovişte a fost reţinut, miercuri, pentru trafic de influenţă, se arată într-un comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), remis joi redacţiei. El ar fi pretins şi primit de la mai multe persoane diverse sume de bani, în schimbul promisiunii că vor promova examenul de bacalaureat.

În august 2012, bărbatul, B.M., a cerut şi primit de la persoana care l-a denunţat suma de 1.800 lei, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă un angajat al Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa (ISJ), pentru ca denunţătorul să fie angajat ca profesor suplinitor la o şcoală din Târgovişte.

În martie 2013, bărbatul i-a promis unei alte persoane că, îsn schimbul a 900 lei, îi va aranja un post de şofer la administraţia publică locală.

De asemenea, la sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie, el a primit 3.100 lei de la o femeie şi fiul ei, cărora le-a promis posturi într-o instituţie de cercetare din Dâmboviţa.

În cursul lunii iunie, B.M. i-a cerut unei femei 800 euro şi i-a promis că o va ajuta să promoveze examenul de bacalaureat, printr-o cunoştinţă pe care bărbatul o avea la ISJ Dâmboviţa.

În urma reclamaţiilor, procurorii dâmboviţeni i-au percheziţionat maşina lui B.M. şi l-au adus la sediul DNA Dâmboviţa.

Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, iar procurorii au propus arestarea preventivă pentru 29 de zile.