Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Revista presei – 5.06.2014

PREUNIVERSITAR

 

BACALAUREAT 2014 FSLI avertizează că dascălii nu mai vor să intre în comisiile de examen din cauza banilor

Tot mai multe cadre didactice, din toată ţara, refuză să facă parte din comisiile de examen de la Bacalaureat 2014, pentru că sunt plătite cu sume derizorii: 19 lei pentru o zi de asistenţă şi 3 lei pentru o lucrare corectată, avertizează liderii sindicali. Un alt motiv de nemulţumire în rândul dascălilor este lipsa fondurilor pentru acordarea integrală a drepturilor salariale obţinute prin sentinţe judecătoreşti. Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) primeşte zilnic semnale de la liderii  sindicatelor afiliate, care atenţionează că tot mai multe cadre didactice nu mai doresc să facă parte din comisiile de Bacalaureat. Profesorii se consideră umiliţi de sumele primite ca supraveghetori şi evaluatori, se arată într-un comunicat de presă al FSLI. ”Un profesor primeşte 19 lei pe zi pentru asistenţă şi trei lei pentru o lucrare corectată la acest examen de Bacalaureat. Cum să nu se se simtă umiliţi? Cum să fie ei motivaţi cu această sumă? Cum să dorească ei să facă parte dintr-o comisie de bacalaureat, mai ales acum când se pune o presiune imensă pe ei, având în vedere scandalurile din anii trecuţi, care au aruncat o pată de noroi asupra întregului învăţământ din România?”, se întreabă preşedintele FSLI, Simion Hancescu. Ca atare, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere Guvernului să găsească o soluţie pentru suplimentarea sumelor acordate celor care fac parte din comisiile de Bacalaureat. De asemenea, ei solicită plata integrală a drepturilor salariale câştigate în instanţă, aferente trimestrelor I şi II ale anului 2014. ”Altfel, riscăm să nu avem cu cine susţine acest examen important din viaţa copiilor noştri”, avertizează Hancescu.

Sursa: Adevarul.ro

 

Examenul de bacalaureat este în pericol!

Examenul de bacalaureat de anul acesta este în pericol din cauză că profesorii refuză să facă parte din comisiile de examen, pentru că sunt plătiti cu sume derizorii, spun sindicaliștii. Reprezentanții sindicatelor arată că tot mai mulți dascăli nu vor să participe la bacalaureat pentru că nu sunt bine plătiți, iar responsabilitatea este foarte mare. De asemenea, profesorii sunt nemulțumiți de de lipsa fondurilor pentru acordarea integrală a drepturilor salariale obținute prin sentințe judecătorești. „Un profesor primește 19 lei /zi pentru asistență și trei lei pentru o lucrare corectată la acest examen de bacalaureat. Cum să nu se se simtă umiliți? Cum să fie ei motivați cu această sumă? Cum să dorească ei să facă parte dintr-o comisie de bacalaureat, mai ales acum când se pune o presiune imensă pe ei, având în vedere scandalurile din anii trecuți, care au aruncat o pată de noroi asupra întregului învățământ din România? ”,spune Simion Hancescu, președintele Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Profesorii cer  Guvernului să găsească o soluție pentru suplimentarea sumelor acordate celor care fac parte din comisiile de bacalaureat și să le plătească integral  drepturilor salariale câștigate prin instanță, aferente trimestrelor I și II ale anului 2014. Primele probe de la BAC 2014 sunt cele de competențe care se vor da începând cu 10 iunie. Prima probă scrisă are loc pe 30 iunie 2014.

Sursa: Curentul.ro

 

Ponta, dupa o discutie cu lideri sindicali: Bacalaureatul din acest an se tine!

Examenul de Bacalaureat din acest an „se tine”, a spus, miercuri, premierul Victor Ponta, aratand ca sunt cautate solutii pentru plata datoriilor restante si majorarea altor remuneratii pentru profesori, relateaza Mediafax. Declaratia a fost sustinuta dupa ce a avut o intalnire cu lideri sindicali din educatie, cu ocazia participarii la un eveniment organizat de Universitatea Politehnica Bucuresti. Anterior, conducerea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a transmis un comunicat in care a aratat ca examenul de Bacalaureat este in pericol pentru ca tot mai multe cadre didactice refuza sa faca parte din comisiile de examen, deoarece sunt platite cu sume derizorii, cerand Guvernului suplimentarea acestor fonduri. La finalul intrevederii cu liderii sindicali, Ponta a declarat ca s-a discutat despre datoriile restante pe care statul le are fata de profesorii care au castigat in instanta unele drepturi salariale, despre Legea educatiei care, in opinia sa, este „inaplicabila”, precum si despre remuneratiile pentru participarea la Bacalaureat. Jurnalistii l-au intrebat pe premier daca intentioneaza sa majoreze aceste remuneratii pentru ca, altfel, profesorii au spus ca nu se vor implica in corectarea si supravegherea examenului pentru ca sumele pe care le primesc sunt foarte mici, Ponta spunand ca sunt cautate solutii. „Asa este. Tocmai de asta, impreuna incercam sa gasim solutii ca sa fie un pic mai apropiate de realitate, ma refer si la salarii, si la celelalte. Niciodata nu am reusit sa aducem nivelul remuneratiei la nivelul pe care l-ar merita profesorii. Insa, repet, spre deosebire de altii care au taiat, au taiat, au taiat de la profesori, noi adaugam, adaugam, adaugam. Eu recunosc insa ca nu suntem la fel de eficienti in a adauga pe cat de eficienti au fost cei care au taiat”, a spus Ponta. Premierul nu a dorit sa comunice presei stadiul negocierilor cu sindicalistii, dar a promis ca o va face atunci cand va avea un „rezultat final”. Jurnalistii l-au mai intrebat pe seful Executivului daca examenul va avea loc, iar el a raspuns afirmativ.

„Se tine Bacalaureatul”, a afirmat Ponta. In sedinta de guvern, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educatiei, Remus Pricopie, sa verifice situatia organizarii Bacalaureatului din acest an si sa achite datoriile existente, adaugand ca problemele vor fi rezolvate „incet, fara sa cutremuram sistemul”.

Sursa: Hotnews.ro

 

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant: Examenul de bacalaureat este in pericol, profesorii refuza sa faca parte din comisii din cauza banilor

Examenul de Bacalaureat, care va incepe saptamana viitoare, este in pericol din cauza sumelor cu care sunt platiti profesorii din comisiile de examen, avertizeaza Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant. Potrivit federatiei, tot mai multe cadre didactice refuza sa faca parte din comisiile de examen, „deoarece sunt platite cu sume derizorii, iar responsabilitatea este foarte mare”. Un alt motiv de nemultumire este generat de lipsa fondurilor pentru acordarea integrala a drepturilor salariale obtinute prin sentinte judecatoresti, informeaza Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) intr-un comunicat remis HotNews.ro. „Conducerea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant primeste zilnic semnale de la liderii sindicatelor afiliate, care ne atentioneaza ca tot mai multe cadre didactice nu mai doresc sa faca parte din comisiile de bacalaureat, considerandu-se umilite prin banii primiti ca supraveghetori si evaluatori”, precizeaza FSLI. Simion Hancescu, presedintele Federatiei, a declarat ca „un profesor primeste 19 lei/zi pentru asistenta si trei lei pentru o lucrare corectata la acest examen de bacalaureat. Cum sa nu se se simta umiliti? Cum sa fie ei motivati cu aceasta suma? Cum sa doreasca ei sa faca parte dintr-o comisie de bacalaureat, mai ales acum cand se pune o presiune imensa pe ei, avand in vedere scandalurile din anii trecuti, care au aruncat o pata de noroi asupra intregului invatamant din Romania?”. FSLI cere Guvernului sa gaseasca o solutie pentru suplimentarea sumelor acordate celor care fac parte din comisiile de bacalaureat. De asemenea, federatia solicita autoritatilor sa ia masuri pentru plata integrala a drepturilor salariale castigate prin instanta, aferente trimestrelor I si II ale anului 2014. „Altfel, riscam sa nu avem cu cine sustine acest examen important din viata copiilor nostri”, avertizeaza Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.   Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a declarat in urma cu o luna ca a anuntat sindicatele ca in urma unor discutii cu autoritatea de management si cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, „am luat decizia ca in urmatoarele saptamani sa fie redactate o serie de proiecte pe fonduri structurale, cate un proiect pentru fiecare activitate in parte, astfel incat incepand cu anul scolar 2014-2015 sa putem sa acoperim financiar efortul depus de cadrele didatice pentru simularile clasa a VIII-a, simularile clasa a XI-a, simularile clasa a XII-a, evaluarile nationale clasele a II-a, a IV-a, a VI-a. Pentru fiecare activitate va exista un proiect, urmand ca pentru evaluarea de clasa a VIII-a si pentru examenul de Bacalaureat plata cadrelor didactice sa se faca asa cum se face si pana acum”.

„Evident ca ele vor fi comparabile si asa cum anul trecut am crescut cu 10% suma alocata de la bugetul statului pentru evaluarile nationale, si anul acesta vom creste cu 10%, pentru ca de-a lungul anilor suma a fost mentinuta constanta si a devenit destul de mica”, a afirmat ministrul Educatiei Nationale (Detalii aici). Tot atunci, in cadrul unei conferinte organizate inainte de evaluarile nationale de la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a, Remus Pricopie preciza: „nu am fost intrebat de sindicate daca vor fi platite activitatile desfasurate pentru ca am spus eu inainte ca raspunsul este NU. Nu vor fi sume speciale alocate pentru activitatile desfasurate pentru aceasta evaluare nationala”.

Calendar Bacalaureat 2014 – Sesiunea iunie-iulie 2014

26 – 30 mai 2014     Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen 30 mai 2014            Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a 10 – 12 iunie 2014   Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A 11 – 13 iunie 2014   Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B 16 – 20 iunie 2014   Evaluarea competentelor digitale – proba D 23 – 27 iunie 2014   Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C 30 iunie 2014          Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa 1 iulie 2014             Limba si literatura materna  proba E)b) – proba scrisa 2 iulie 2014             Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa 4 iulie 2014             Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) –      proba scrisa 7 iulie 2014             Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00) 7 iulie 2014             Depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00) 8 -10 iulie 2014      Rezolvarea contestatiilor 11 iulie 2014          Afisarea rezultatelor finale

Sursa: Hotnews.ro

 

Dascălii ameninţă cu boicot la Bac, din cauza plăţii mizere

Profesorii sunt decişi să forţeze mâna lui Victor Ponta, premierul care s-a angajat că va respecta legea care prevedea dublarea salariilor din Învăţământ, cea iniţiată de liberali sub Tăriceanu, votată de întreg Parlamentul acelori vremuri, promulgată de Băsescu, şi suspendată apoi prin ordonanţă, de către Boc. Acum, sub pretextul indemnizaţiilor de mizerie, dascălii ameninţă să boicoteze Bacul 2014. De data aceasta, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ zice că nu se bagă în oragnizarea protestului, dar avertizează Guvernul că, din cauza sumelor derizorii, tot mai multe cadre didactice refuză să facă parte din comisiile de examen. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ avertizează că examenul de bacalaureat, care va începe săptămâna viitoare, este în pericol. În acest context, FSLI cere Guvernului să găsească o soluţie pentru suplimentarea sumelor acordate cadrelor didactice din comisiile de bacalaureat. Uniunea dascălilor a făcut public miercuri că primeşte zilnic semnale de la liderii sindicatelor afiliate, care atenţionează că tot mai multe cadre didactice nu mai doresc să facă parte din comisiile de bacalaureat, considerându-se umilite prin banii primiţi ca supraveghetori şi evaluatori, în condiţiile în care responsabilitatea este foarte mare. „Un profesor primeşte 19 lei/zi pentru asistenţă şi trei lei pentru o lucrare corectată la acest examen de bacalaureat. Cum să nu se se simtă umiliţi? Cum să fie ei motivaţi cu această sumă? Cum să dorească ei să facă parte dintr-o comisie de bacalaureat, mai ales acum când se pune o presiune imensă pe ei, având în vedere scandalurile din anii trecuţi, care au aruncat o pată de noroi asupra întregului învăţământ din România?”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu. Promisiuni neonorate În plus, profesorii reclamă lipsa fondurilor pentru acordarea integrală a drepturilor salariale obţinute prin sentinţe judecătoreşti, caz în care statul actual trebuie să achite oalele sparte de guvernanţii anteriori. „Solicităm luarea măsurilor care se impun pentru plata integrală a drepturilor salariale câştigate prin instanţă, aferente trimestrelor I şi II ale anului 2014. Altfel, riscăm să nu avem cu cine susţine acest examen important din viaţa copiilor noştri”, somează profii în pragul Bacului. Reamintim că în campania electorală a defunctului USL, Ponta şi Antonescu promiteau profesorilor că vor primi toate drepturile suspendate de Boc, în ziua doi a guvernării. După doi ani de la pomenitele promisiuni, Victor Ponta a reacţionat „prompt”, şi i-a cerut tot miercuri ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să verifice situaţia organizării Bacalaureatului din acest an şi să achite datoriile existente, adăugând că problemele vor fi rezolvate „încet, fără să cutremurăm sistemul”. „Vedeţi cu organizarea bacalaureatului, dacă avem datorii, să le plătim. Poate trebuia să le plătim mai repede”, i-a spus Ponta ministrului, în şedinţa televizată a Guvernului.

Sursa: Puterea.ro

 

Victor Ponta, despre Bacalaureat: Rezolvăm problemele fără să cutremurăm sistemul

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să verifice cum decurge organizarea examenului de Bacalaureat din acest an şi să achite datoriile existente. Prim-ministrul a ţinut să precizeze că problemele vor fi rezolvate „încet, fără să cutremure sistemul”. „Vedeţi cu organizarea Bacalaureatului, dacă avem datorii, să le plătim. Poate trebuia să le plătim mai repede”, i-a spus premierul Victor Ponta ministrului Educaţiei, în şedinţa de Guvern. Prim-ministrul a precizat că mesajele actuale sunt, de fapt, cereri vechi ale mediului profesional şi că, „încet, fără să cutremurăm sistemul”, vor fi îndreptate problemele generate în perioada anterioară. Examenul de Bacalaureat din acest an este în pericol, deoarece tot mai mulţi profesori refuză să facă parte din comisiile de examen, pe motiv că sunt plătiţi cu sume derizorii, susţin reprezentanţii FSLI. Aceştia cer Guvernului suplimentarea acestor fonduri. Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a precizat miercuri, într-un comunicat de presă, că primeşte zilnic semnale de la liderii sindicatelor afiliate, care atenţionează că tot mai multe cadre didactice nu mai doresc să facă parte din comisiile de bacalaureat. Potrivit sursei citate, profesorii se consideră umiliţi prin banii primiţi ca supraveghetori şi evaluatori, în condiţiile în care responsabilitatea este foarte mare. „Un profesor primeşte 19 lei/zi pentru asistenţă şi trei lei pentru o lucrare corectată la acest examen de bacalaureat. Cum să nu se se simtă umiliţi? Cum să fie ei motivaţi cu această sumă? Cum să dorească ei să facă parte dintr-o comisie de bacalaureat, mai ales acum când se pune o presiune imensă pe ei, având în vedere scandalurile din anii trecuţi, care au aruncat o pată de noroi asupra întregului învăţământ din România?”, a precizat preşedintele FSLI, Simion Hancescu. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ avertizează că examenul de Bacalaureat, care va începe săptămâna viitoare, este în pericol. Astfel, FSLI cere Guvernului să găsească o soluţie pentru suplimentarea sumelor acordate cadrelor didactice din comisiile de bacalaureat.

Sursa: Puterea.ro

 

Victor Ponta: Fraudarea Bacalaureatului trebuie pedepsită. Guvernul încearcă să evite neregulile

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara, că fraudarea Bacalaureatului trebuie pedepsită, iar Guvernul încearcă să evite asemenea nereguli. Prim-ministrul a ţinut să precizeze că examenul a fost bine organizat anul trecut, deoarece nu au fost contestaţii. „După cum se ştie, a fost bine organizat, nu au fost contestaţii. Vă referiţi la note? Eu m-am referit la faptul că n-au prea fost ştiri, înseamnă că n-au fost probleme”, a precizat prmeierul Victor Ponta. Jurnaliştii i-au amintit prim-ministrului că anul trecut au fost fraude la examenul de bacalaureat, iar unii profesori au fost chiar condamnaţi. „Asemenea lucruri sunt de pedepsit şi trebuie să încercăm să nu mai existe asemenea situaţii”, a afirmat premierul. Victor Ponta a mai afirmat că examenul de Bacalaureat din acest an „se ţine”. Prim-ministrul a ţinut să precizeze că se caută soluţii pentru plata datoriilor restante şi majorarea altor remuneraţii pentru profesori. Premierul a făcut această afirmaţie după o întâlnire cu lideri sindicali din educaţie. Victor Ponta a spus că s-a discutat despre datoriile restante pe care statul le are faţă de profesorii care au câştigat în instanţă unele drepturi salariale. În ceea ce priveşte Legea educaţiei, premierul a precizat că aceasta este „inaplicabilă”. Un alt subiect care a fost discutat cu liderii sindicali îl constituie remuneraţiile pentru participarea la Bacalaureat. Fiind întrebat dacă intenţionează să majoreze aceste remuneraţii pentru că, altfel, profesorii au spus că nu se vor implica în corectarea şi supravegherea examenului, Victor Ponta a spus că se caută soluţii. „Aşa este. Tocmai de asta, împreună încercăm să găsim soluţii ca să fie un pic mai apropiate de realitate, mă refer şi la salarii, şi la celelalte. Niciodată nu am reuşit să aducem nivelul remuneraţiei la nivelul pe care l-ar merita profesorii. Însă, repet, spre deosebire de alţii care au tăiat, au tăiat, au tăiat de la profesori, noi adăugăm, adăugăm, adăugăm. Eu recunosc însă că nu suntem la fel de eficienţi în a adăuga pe cât de eficienţi au fost cei care au tăiat”,a precizat premierul Victor Ponta. Fiind chestionat în continuare dacă examenul de bacalaureat va avea loc, prim-ministrul a răspuns afirmativ. „Se ţine Bacalaureatul”, a spus premierul Victor Ponta.

Sursa: Puterea.ro

 

Profesorii se simt jigniţi de banii pe care-i primesc în comisiile de bacalaureat

Tot mai multe cadre didactice refuză să facă parte din comisiile de bacalaureat din cauza sumelor derizorii cu care sunt plătiți, susțin reprezentanții FSLI. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) cere Guvernului suplimentarea acestor fonduri, până pe 10 iunie, când începe bacul. Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) arată miercuri, într-un comunicat de presă, că primeşte zilnic semnale de la liderii sindicatelor afiliate, care atenţionează că tot mai multe cadre didactice nu mai doresc să facă parte din comisiile de bacalaureat, considerându-se umilite prin banii primiţi ca supraveghetori şi evaluatori, în condiţiile în care responsabilitatea este foarte mare, transmite Mediafax. „Un profesor primeşte 19 lei/zi pentru asistenţă şi trei lei pentru o lucrare corectată la acest examen de bacalaureat. Cum să se se simtă umiliţi? Cum să fie ei motivaţi cu această sumă? Cum să dorească ei să facă parte dintr-o comisie de bacalaureat, mai ales acum când se pune o presiune imensă pe ei, având în vedere scandalurile din anii trecuţi, care au aruncat o pată de noroi asupra întregului învăţământ din România?”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ avertizează că examenul de bacalaureat, care va începe săptămâna viitoare, este în pericol. În acest context, FSLI cere Guvernului să găsească o soluţie pentru suplimentarea sumelor acordate cadrelor didactice din comisiile de bacalaureat. De asemenea, conducerea FSLI susţine că un alt motiv de nemulţumire este legat de lipsa fondurilor pentru acordarea integrală a drepturilor salariale obţinute prin sentinţe judecătoreşti. „Solicităm luarea măsurilor care se impun pentru plata integrală a drepturilor salariale câştigate prin instanţă, aferente trimestrelor I şi II ale anului 2014. Altfel, riscăm să nu avem cu cine susţine acest examen important din viaţa copiilor noştri”, potrivit sursei citate. Contactată de RL, directoarea de comunicare a FSLI, Geanina Sandu, a declarat că nu se știe exact câți profesori vor refuza să participe în comisiile de examen. „Noi atragem atenția că există tot mai multe semnale în teritoriu, dar nu știm numărul exact sau un procent al profesorilor care refuză să participe la bac”, a spus Sandu. Surse din Ministerul Educației au precizat pentru RL că nu există nici un pericol ca examenul național din acest an să nu se țină din aceste cauze.

Sursa: Romanialibera.ro

 

Bacalaureatul, pus in pericol de slaba finantare. Ponta: Sa rezolvam fara sa cutremuram sistemul

Premierul Victor Ponta i-a transmis ministrului Educatiei, Remus Pricopie, in sedinta de Guvern de miercuri, sa verifice stadiul pregatirilor pentru examenul de Bacalaureat si sa achite datoriile existente. Potrivit Mediafax, premierul i-a spus ministrului ca problemele trebuie rezolvate „incet, fara sa cutremuram sistemul”. „Vedeti cu organizarea Bacalaureatului, daca avem datorii, sa le platim. Poate trebuia sa le platim mai repede”, i-a spus Ponta ministrului Remus Pricopie. Multi profesori refuza sa mai faca parte din comisiile de examen anul acesta, avand in vedere sumele mici cu care sunt platiti pentru a lua parte la desfasurarea Bacalaureatului. Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) solicita Guvernului suplimentarea fondurilor pentru supraveghetori si evaluatori, in conditiile in care isi asuma o raspundere foarte mare cand participa la organizarea acestui examen, care incepe saptamana viitoare.

Bacalaureat 2014: Profesorii ameninta cu boicotarea examenelor

„Un profesor primeste 19 lei pe zi pentru asistenta si 3 lei pentru o lucrare corectata la acest examen de bacalaureat. Cum sa nu se se simta umiliti? Cum sa fie ei motivati cu aceasta suma? Cum sa doreasca ei sa faca parte dintr-o comisie de bacalaureat, mai ales acum cand se pune o presiune imensa pe ei, avand in vedere scandalurile din anii trecuti, care au aruncat o pata de noroi asupra intregului invatamant din Romania?”, a precizat Simion Hancescu, presedintele FSLI. Profesorii ameninta ca vor boicota examenul de Bacalaureat, daca nu se vor mari sumele primite de cei care supravegheaza desfasurarea probelor sau care corecteaza lucrarile. Examenele de Bacalaureat incep pe 10 iunie, cand elevii vor sustine proba orala la Limba si Literatura Romana. Probele scrise debuteaza pe 30 iunie, iar rezultatele partiale se vor afisa pe 7 iulie, urmand ca cele finale, de dupa depunerea contestatiilor, sa fie afisate pe 11 iulie.

Sursa: Ziare.com

 

Topul meseriilor căutate de absolvenţii claselor a VIII-a. Mecanic auto şi chelner, cele mai căutate specializări la „profesională“

Primul val de înscrieri la profesională a arătat că meseria de mecanic auto e preferată de elevii care vor o calificare. Pe locul doi în topul opţiunilor tinerilor care anul acesta termină clasa a VIII-a este meseria de ospătar. Atraşi de mirajul unei pieţe în dezvoltare şi de salarii motivante, mii de elevi au ales să înveţe meseria de mecanic auto din toamnă. Mai exact, la finalul lunii mai şi al primei etape de înscrieri, Ministerul Educaţiei centralizase peste 7.600 de cereri depuse pe cele aproape 5.100 locuri existente în şcolile profesionale de trei ani. Următoarea calificare aleasă de tinerii care vor să înveţe o meserie din timp, dar la mare distanţă este cea de ospătar. Alte meserii cerute însă pe piaţa forţei de muncă, cum e cea de tâmplar universal, nu a reuşit să atragă decât jumătate din numărul necesarului scos la bătaie de şcolile profesionale. Specialiştii, dar şi directorii acestor instituţii de învăţământ au observat înclinaţia elevilor de a alege specializări bănoase şi nu tocmai dificile, opţiuni explicate şi prin lipsa consilierii în carieră. „Elevii se orientează după locurile de muncă din domeniile care se află în dezvoltare pe piaţa românească şi se mai ţine cont de asemenea de proximitatea de casă”, a explicat consilierul pe şcoala profesională din cadrul Ministerului Educaţiei, Stelian Fedorca. Şi expertul în educaţie Ştefan Vlaston, blogger adevarul.ro, susţine că „ei aleg acele meserii care sunt bănoase şi care nu sunt nici foarte periculoase, care par mai uşor de învăţat, şi unde salariul este mai mare”. Ceea ce nu se potriveşte întotdeauna cu nevoia de pe piaţa muncii, pentru că „elevii nu au parte de consiliere în carieră, pe acest sector de profesională”, adaugă Vlaston. De altfel, chiar o analiză a Ministerului Educaţiei, apărută la începutul lunii trecute, arăta că meseria de mecanic auto nu este atât de căutată de angajatori pe cât este de populară în rândul elevilor. Preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto, Cristian Muntean, explică de altfel că, pe piaţa auto, există mai degrabă o cerere nişată, pe anumite specializări. „Sunt zone din domeniul reparaţii auto, unde lipsa de specialişti pregătiţi reprezintă o problemă reală. Mă refer aici la specialişti tinichigii, vopsitori, electricieni auto”, a explicat Muntean.   La rândul său, Bogdan Vuluga de la Porsche România, care pregăteşte specialişti în cadrul şcolii companiei pentru angajaţi, a explicat că elevii termină şcoala profesională de mecanică auto cu o diplomă generală, însă firmele cer specialişti şcoliţi exact pe modelele lor de maşini. „Cursurile noastre sunt făcute după standardele impuse de producător. Şcolim specialişti în reparaţii motoare, reparaţii transmisii, caroserie sau electronică. Fiecare dealer decide cum îşi trimite la şcolarizare fiecare mecanic, în funcţie de abilităţi şi de nevoi”, a explicat Vuluga. Tinerii mai sunt atraşi de această meserie şi pentru că obţin la finalul şcolii şi permis de conducere, susţin directorii de licee tehnologice. „Învaţă să repare şi să întreţină maşini, dar şi să le conducă. La noi termină şcoala cu permis categoria B, dar sunt alte şcoli care oferă şi alte categorii de permis. Elevii mai vin la noi şi din pasiune, pentru că le plac maşinile”, spune directorul Colegiului Tehnic „Grigore Cobălcescu” din Moineşti, Ivan Stelian. Concurenţă mai mică pe alte domenii Însă elevii s-au arătat interesaţi şi de alte meserii, cum sunt cele din domeniul turismului, ei fiind atraşi de meseria de ospătar sau bucătar. „Domeniul servicii este foarte căutat, în special meseria de ospătar. Dacă vor să se angajeze în turism, trebuie să aibă certificat de competenţă chiar dacă lucrează la o pensiune“, a explicat Fedorca. Pe de altă parte, agenţii economici spun că au nevoie de specialişti şi pe alte domenii unde nu există concurenţă la profesională. Spre exemplu, la Şcoala profesională Kronstadt din Braşov, la admiterea pentru învăţământul profesional de până acum, de doi ani, la specializarea sculer matriţer sunt 12 candidaţi pe 36 de locuri, la sudor sunt doi oameni pe13 locuri, iar la cusător piele este un singur candidat pe 11 locuri. Cristian Pârvan, secretar general la Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, crede că motivul pentru care elevii nu se orientează şi spre alte meserii este lipsa de consiliere profesională temeinică în şcoală. „Se orientează mai mult după informaţiile primite în familie, după ce spun prietenii, rudele, fără să aibă neapărat un fundament“, spune el. Şi profesoara Viorica Cârstea de la Liceul tehnologic Auto din Craiova spune că „din păcate este greu de luptat cu mentalitatea părinţilor care nu ştiu să-i îndrepte spre meseriile cu adevărat căutate. Elevii se gândesc să câştige mulţi bani într-un timp foarte scurt, nu la o meserie pe care o pot perfecţiona în timp“. Laminorist, niciun înscris Au fost şi calificări care au atras cel mult cinci elevi înscrişi sau chiar niciunul, aşa cum e meseria de laminorist, deşi erau 14 locuri oferite. Doar câte un elev s-a înscris la noua şcoală profesională de trei ani, care începe în toamnă, pentru calificările izolator şi confecţioner îmbrăcăminte din piele şi înlocuitori, deşi fiecare are disponibile 28 de locuri. Şi doar trei elevi vor să devină sculptor intarsier, deşi oferta era de 56 de locuri. Un decalaj dublu, sau chiar mai mare, între înscrişi şi numărul de locuri, e vizibil şi în cazul altor meserii: tâmplar, aproape 800 de înscrişi, deşi erau disponibile peste 1.600 de locuri, tinichigiu vopsitor auto (415), zugrav (295), zidar (360), strungar (150), electronist (125).

Sursa: Adevarul.ro

 

EVALUĂRI NAŢIONALE 2014 Astăzi are loc testarea la Limba Română, la clasa a VI-a

Evaluările Naţionale continuă astăzi cu proba de la Limba Română susţinută de elevii de clasa a VI-a, urmând ca mâine să dea testarea de la Matematică şi Ştiinţe ale Naturii. Peste 197.000 de elevi de clasa a VI-a susţin astăzi proba de la Limba Română şi Comunicare, având la dispoziţie o oră pentru a rezolva lucrarea. Miercuri, elevii de clasa a II-a au susţinut testarea de la Matematică şi luni, la Scris şi Citit, iar săptămâna trecută, elevii de la a IV-a au dat Evaluările Naţionale. Notele nu se trec în catalog, însă lucrările vor fi discutate la clasă cu profesorii. În cazul elevilor de la clasa a II-a, lor li se va face şi o fişă individuală în care se va arăta nivelul lor de pregătire, în ce măsură au atins competenţele cerute la clasa a II-a. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, chiar a anunţat de la începutul anului şcolar că acest model de testare interdisciplinară copiază tipicul testelor internaţionale, în ideea de a îmbunătăţi rezultatele ţării noastre la testele internaţionale PISA. Cu alte cuvinte, elevii trebuie învăţaţi să gândească şi să aplice materia învăţată la ore din clasele mici şi să poată corecta pe parcurs acolo unde au probleme.

Sursa: Adevarul.ro

 

VIDEO BACALAUREAT 2014 Părinţii, profesorii şi prietenii reprezintă modele pentru tineri în alegerea carierei

Miercuri am continuat lecţiile de consiliere pentru Bacalaureat 2014, din cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază”, cu o dezbatere la Adevărul Live despre factorii care-i influenţează pe adolescenţi, pe tineri, în alegerea unei cariere. Am aflat că nu vedetele de la televizor reprezintă modelele tinerilor în viaţă, ci persoanele care le sunt apropiate, în special părinţii, profesorii şi prietenii. La discuţia Adevărul Live de la ora 14.00, au fost invitaţi în platou antrenorii din proiectul Zburd-Educatţe prin coaching Costel Coravu şi Cristina Eremia, ambii coach-i de profesie. Am pornit discuţia de la anturaj, prieteni apropiaţi, familie şi alte rude, factorii-cheie care îi influenţează în luarea unor decizii care sunt esenţiale, mai ales la finalizarea liceului. De asemenea, am discutat şi pe marginea sondajului Şcolii de Valori, publicat recent de adevarul.ro, care arată că tinerii născuţi la şapte-opt ani după Revoluţie sunt consideraţi generaţia „digitală“, sunt pragmatici şi îşi definesc mai greu valorile, au ca principal model părinţii, urmaţi de profesori, dar relaţia cu ei nu este una apropiată. UPDATE: „Părinţii profesorii şi prietenii, anturajul îi influenţează foarte mult, dar, din ce am observat, contactul cu modelele este destul de redus. Ei trebuie să aibă o idee cât mai realistă, să vadă ce este o profesie în mod practic din partea unor oameni care chiar le pot fi modele. Se găsesc surse”, spune Cristina Eremia. „Părinţii nu conştientizează cât de mare este impactul pe care îl au asupra copiilor, ei sunt deţinătorii adevărului în ochii copiilor lor”, spune Costin Coravu. El spune că elevii trebuie să caute informaţia care le trebuie din informaţia pe care o primesc în legătură cu ce să facă după absolvirea liceului, lucru la care îi pot ajuta părinţii. Eremia spune că nu contează numai notele şi performanţa la şcoală, ci şi atmosfera. Coravu spune că rolul celor de la Zburd Educaţie este să-i ajute pe profesori în modul în care transmit informaţia. „Profesorii muncesc mai mult cu hârtiile decât cu copiii ca să nu mai vorbim de salariile mici şi schimbările care au loc des în sistem. Se pare că profesorii nu sunt suficient de convingători ca să devină modele, fiindcă în perioada liceului, copiii transferă imaginea de model de la părinţi la profesori. Probabil că unii dintre ei ţin mult la autoritatea catedrei. Trebuie să creeze o relaţie emoţională, modelul se crează când simţi că omul acela este aproape şi vrea să îţi dea ceva”, este de părere Eremia. „Era o vorbă: Oamenii nu vor ţine minte ce le-ai spus sau cum le-ai spus, ci cum i-ai făcut să se simtă”, completează Coravu. Eremia îi încurajează pe elevi să se ducă la facultăţile la care vor să dea admiterea să vadă cum este, să stea de vorbă cu studenţi şi profesori de acolo. „Trebuie să ia şi ei iniţiativă, nu să aştepte să primească”, spune ea. Coravu crede că talentele copiilor trebuie descoperite cât mai devreme. „Eu abia la 53 de ani mi-am descoperit vocaţia, mi se pare miraculos să faci asta la douăzeci şi ceva de ani, îţi schimbă viaţa”, spune el. „Rezultatele cercetării noastre au fost surprinzătoare, diferenţa dintre aparenţă şi realitate. Dintre toate miturile cu care am plecat la drum, mitul că modelele copiilor noştri sunt artişti, fotbalişti, persoane publice din România care apar la televizor a fost complet spulberat (doar 0,5% urmează un astfel de model). Peste 68% şi-au ales mama sau tatăl drept model de viaţă, peste 60% au ales un alt membru al familiei şi peste 30% au spus că un profesor reprezintă un model în viaţă. În ceea ce privesc valorile după care un om se ghidează în viaţă, ne-am dat seama că tinerii nu prea pot defini care sunt valorile lor”, spune Ştefan Pălărie, preşedintele Şcolii de Valori. „Până la vârsta de aproape 24 de ani, un tânăr nu a fost pus cu adevărat în faţa unor alegeri. Avem un sistem educaţional care pune accentul pe a fi bun la toate materiile. Tinerii descoperă că ceea ce au învăţat şi ceea ce descoperă la locul de muncă sunt lucruri diferite”, a mai spus Pălărie. El spune că pe lângă ceea ce fac la şcoală, elevii trebuie să meargă către activităţile extraşcolare cum ar fi voluntariatul, pentru că aceste experienţe îi vor ajuta mult în dezvoltarea personală prin schimb de informaţii şi colaborare cu alţi tineri. „Nevoia de apartenenţă este foarte puternică la vârsta adolescentului. Trebuie să fie ajutaţi să înţeleagă că nu învaţă pentru părinţi sau pentru profesori, ci pentru ei înşişi, pentru viaţa şi dezoltarea lor personală”, a spus Coravu. „Talentul nu înseamnă neapărat vocaţie. E mult mai importantă motivaţia care mă animă decât abilităţile pe care le am”, spune Eremia. Marţi, la Adevărul Live am discutat despre orientarea în carieră, ce pot să facă tinerii pentru a urma o cale potrivită aptitudinilor şi talentelor lor, după absolvirea liceului. Consiliere pentru elevi În cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază” am realizat deja lecţiile video pentru proba de Limba Română şi proba obligatorie de la Bac, precum şi probele din cadrul Evaluării Naţionale. Dintre cele 40 de lecţii de pe adevarul.ro, 10 vizează partea de consiliere şi sunt oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi care i-au ajutat să promoveze cu succes testele naţionale. Consilierii le vor spune elevilor cum să se organizeze ca să înveţe toată materia, cum să facă faţă stresului, cum să comunice cu profesorii şi cu părinţii sau cum să se pregătească psihic şi fizic pentru a face faţă unei lungi perioade de examene. Marele premiu: 1.000 de euro În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi. Pentru a participa, trebuie să accesaţi acest link şi să vă înscrieţi în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângeţi cât mai multe like-uri şi share-uri şi, astfel, puteţi câştiga premii Biocebral ce vă vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro!

Sursa: Adevarul.ro

 

27 de asociaţii creştine susţin implicarea Bisericii în predarea religiei în şcoli

Coaliţia pentru Familie şi Constituţie, ce reprezintă peste 30 de asociaţii şi fundaţii, majoritatea creştine, a anunţat că sprijină protocolul încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale, Patriarhia Română şi Secretariatul de Stat pentru Culte privind educaţia religioasă în şcoli, motivând că susţin predarea acestei materii de profesori mai bine selectaţi şi instruiţi. 27 de asociaţii şi fundaţii din ţară, au semnat un mesaj comun de susţinere a protocolului semnat de autorităţi cu Patriarhia pe tema orelor de religie, sub egida Coaliţiei pentru Familie şi Constituţie for al societăţii civile, constituit din peste 30 de asociaţii şi fundaţii. „Jurisprudenţa CEDO în materia autonomiei cultelor, cu aplicare la statutul personalului de cult în şcoli, este astfel pusă în aplicare, în sfârşit, şi în Romania”, se arată în scrisoarea acestora. ”În calitate de părinţi preocupaţi de viitorul copiilor noştri, salutăm acest demers care are temei legal şi democratic în prevederile Constituţiei României, ale Codului Civil şi ale Legii Educaţiei Naţionale, conform cărora libertatea credinţelor religioase şi dreptul la învăţământul religios sunt garantate, iar părinţii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor lor, ca principali beneficiari ai procesului de învăţământ”, mai spun reprezentanţii Coaliţiei. De ce susţin asociaţiile protocolul Aceştia menţionează şi principalele motive pentru care sunt de acord cu protocolul semnat săptămâna trecută, joi. „Dorim ca profesorii de religie ortodoxă să reprezinte pe deplin învăţătura Bisericii Ortodoxe Române şi să păstreze permanent legătura cu aceasta, pentru a le asigura copiilor transmiterea învăţăturii de credinţă pe care noi, formaţi în timpul regimului comunist, nu am dobândit-o în cadrul şcolii. Suntem favorabili ca şi celelalte culte şi denominaţiuni să semneze cu instituţiile abilitate protocoale asemănătoare, care vor duce la un învăţământ religios de calitate”, se arată în comunicat.  De asemenea, aceştia spun că îşi doresc ca profesorii de religie ”să aibă pregătirea teologică necesară predării acestei discipline importante”, disciplină care, spun ei, ”contribuie major la formarea intelectuală, morală, emoţională şi socială a copiilor noştri, tocmai pentru a fi eliminate erorile din procesul de predare”. Ţara europeană cu un număr mare de credincioşi ”Considerăm că numai cooperarea între Stat şi Biserică poate asigura menţinerea tradiţiei, a păcii sociale şi a identităţii noastre în ţara europeană cu unul dintre cele mai ridicate procente de oameni credincioşi din Europa, conform statisticilor”, mai arată Coaliţia. ”Membrii şi susţinătorii Coaliţiei pentru Familie şi Constituţie doresc să asigure Ministerul Educaţiei Naţionale că protestele izolate provenite din societatea civilă, legate de încheierea acestui protocol cu Patriarhia Română, indiferent cât ar fi de vocale, reprezintă doar opinia unei minorităţi antireligioase, angajată într-o luptă declarată, nedemocratică, pentru marginalizarea a tot ce ţine de spiritualitate în spaţiul public şi care doreşte, în special, minimalizarea rolului pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut şi îl are în structurarea societăţii româneşti”, mai spun ei.

Sursa: Adevarul.ro

 

EVALUĂRI NAŢIONALE 2014 Ultima zi de teste pentru elevii de clasa a II-a, la matematică

Elevii de clasa a II-a încheie miercuri seria evaluărilor naţionale, cu testul la matematică, după ce luni au avut proba la română (scris şi citit), iar minorităţile au dat marţi examinarea la Limba maternă. Peste 200.000 de elevi de clasa a II-a au trecut luni de prima evaluare naţională, la română, care a presupus un test de Citire şi altul de Scriere, fiecare cu durata de 25 de minute, cu o pauză de 10 minute între ele. Testările Naţionale continuă joi şi vineri, săptămâna aceasta, cu evaluările de la clasa a VI-a. Notele nu vor fi trecute în catalog, în schimb, lucrările se vor discuta la clasă împreună cu profesorii, iar în cazul elevilor de la clasa a II-a, lor li se va face şi o fişă individuală în care se va arăta nivelul lor de pregătire, în ce măsură au atins competenţele cerute la clasa a II-a. Subiecte ambigue la română Testele de luni, de la română, nu au fost însă uşoare, nici minutele suficiente, iar unele subiecte au fost ambigue, spun dascălii şi elevii. „Au fost destul de dificile, chiar dacă erau foarte frumoase. Textele aveau multe personificări şi copiii trebuiau să le parcurgă de mai multe ori, aşa că au terminat testul la limita timpului disponibil. De asemenea, multora le-a fost greu să se concentreze imediat după pauză, la al doilea test. În mod normal, la clasă ei nu scriu mai mult de 20 de minute, ori în cadrul acestor teste, activitatea intelectuală a fost constantă“, a explicat învăţătoarea Cornelia Popa, de la Şcoala Gimnazială 194. Popa a adăugat că aceste teste au fost elaborate după noua programă şcolară de clasa a II-a, care se va aplica abia din septembrie 2014. Ce au primit la teste La primul test, cei mici au avut de citit un text de aproximativ o pagină şi de răspuns la zece întrebări, majoritatea cu patru variante de răspuns, prin care să se verifice înţelegerea acestuia. La testul de scriere, elevii au avut de redactat, pe cel mult şapte rânduri, un bilet către un apropiat. Astfel, la varianta I de subiect, cerinţa a fost „Rareş şi-a pierdut câinele. Claudiu, prietenul lui, l-a găsit. Scrie, pe spaţiul dat, un bilet în care Claudiu îi cere lui Rareş să se întâlnească pentru a-i înapoia câinele”, iar la varianta II – „Ai plecat în grabă de acasă. Scrie-i mamei un bilet prin care să o anunţi că trebuie să mergi la bibliotecă să împrumuţi cartea ‘Sarea în bucate’ de Petre Ispirescu”. De asemenea, pornind de la un desen şi câteva întrebări, elevii au avut de scris o mini-compunere (titlu şi cinci propoziţii), la una dintre variantele de subiect fiind verificată şi cunoaşterea unor reguli elementare de politeţe, prin întrebările „Cum saluţi când intri în bibliotecă?” şi „Ce spui doamnei bibliotecare când pleci?”. Săptămâna trecută au avut loc Evaluările Naţionale de la clasa a IV-a, unde elevii au primit două tipuri de teste, care, spun profesorii, au avut grade de dificultate diferite. Calendarul stabilit de Ministerul Educaţiei: – 2 iunie 2014: evaluare naţională, II – Scris-citit, Limba română – 3 iunie 2014: evaluare naţională, II – Scris-citit, Limba maternă – 4 iunie 2014: evaluare naţională, II – Matematică – 5 iunie 2014: evaluare naţională, VI – Limbă şi comunicare – 6 iunie 2014: evaluare naţională, VI – Matematică şi Ştiinţe ale naturii

Sursa: Adevarul.ro

 

FOTO Activităţi de informare împotriva fumatului în şcolile băcăuane

Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău, a organizat mai multe activităţi de informare, cu privire la efectele nocive ale fumatului, în rândul elevilor. La Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Bacău şi Şcoala Gimnazială nr.1 Negoieşti s-au desfăşurat mai multe activităţi de informare şi conştientizare, grupul ţintă fiind format din elevi din clasele V-VIII. S-au abordat teme legate de alegerile pe care tinerii le fac faţă de consumul de substanţe psihoactive, influenţa grupului şi a familiei, modelele pe care aceştia le urmează, efectele consumului de tutun asupra creierului uman, asupra organismului şi asupra comportamentului. De asemenea, la Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” Bacău, pe lângă cele două activităţi de informare, elevii claselor a VI-a au intrat în competiţia sportivă „Fotbal fără fumuri”. La Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Bacău s-au desfăşurat trei activităţi interactive pentru 40 de tineri elevi din clasele IX – XI, în care s-au abordat teme ca fumatul pasiv, componentele unei ţigări, efectele pe termen scurt şi lung asupra fumătorului. La nivelul oraşului Târgu Ocna, elevii Colegiului Naţional „C. Negri” (clasele IX-XI) au tras un semnal de alarmă comunităţii organizând alături de CPECA Bacău şi Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie Bacău, Centrul de Sănătate Podiş un eveniment stradal „Stinge fumurile!”. Elevii au distribuit materiale informative cetăţenilor, au transmis mesaje pentru viaţă sănătoasă, au strâns peste 300 de ţigări de la trecători, iar tinerii care erau prinşi fumând aveau parte de un tratament special, ţigara fiind stinsă cu ajutorul pistoalelor cu apă. Activităţile organizate în judeţul Bacău au fost derulate în contextul sărbătoririi, pe 31 mai, a Zilei Naţionale fără Tutun.

Sursa: Adevarul.ro

 

Cântarea imnului ca tichie de mărgăritar

O lege care a trecut tacit prin Senat şi ar putea trece ca gâsca prin apă prin Camera Deputaţilor vrea să introducă obligativitatea de a cânta imnul naţional la începerea cursurilor în gimnaziu. Noi, cei mai în vârstă, am mai trăit asta şi pe vremea lui Ceauşescu şi ştim că nu ajută la nimic. Dar nu asemănarea cu propaganda comunistă mi se pare lucrul cel mai important, ci “stilul” argumentaţiei celor care au iniţiat această lege şi condiţiile în care ar trebui aplicată. În primul rând, ideea de a-i amenda pe conducătorii instituţiilor şcolare cu sume cuprinse între 30.000 şi 100.000 de lei dacă nu se respectă legea mi se pare aiuritoare. Care-i mesajul? “Fiţi patrioţi, că dacă nu, vă amendăm!”. Ca să nu mai vorbim de enormitatea sumelor, cât venitul unui profesor pe un an (sau mai mult). Dacă premierul Boc a lansat formula “salarii nesimţite”, n-am putea spune şi “amenzi nesimţite”? Motivaţia legii este că trebuie să-i învăţăm pe copii patriotismul şi respectarea simbolurilor naţionale. Foarte corect. Dar nu s-au găsit alte metode decât să-i obligăm, zi de zi, să repete mecanic imnul? La alte legi, se face în prealabil un “studiu de impact”. În acest caz, a încercat cineva o evaluare a efectelor? Cu siguranţă nu. Iniţiatorii (de la PSD) au probabil senzaţia că ştiu ei mai bine. Dar – şi asta mi se pare foarte îngrijorător – “ştiinţa” lor se reduce la câteva clişee şi stereotipii pe tema “e bine şi frumos să fim patrioţi”. De exemplu, doamna senator Gabriela Vrânceanu-Firea publică un text în care, printre altele, zice aşa: “Societatea românească traversează o perioadă dificilă din punct de vedere al respectării valorilor şi principiilor tradiţionale. Ne lovim la tot pasul de tineri şi tinere ce nu şi-au luat bacalaureatul, dar conduc maşini scumpe, de milionari apăruţi peste noapte în urma unor afaceri cel puţin dubioase, de scandaluri în care sunt implicate instituţii sau persoane altminteri respectabile. Pe scurt, totul e posibil şi, de ce nu, permis”. Depinde în ce medii ne mişcăm. Ne lovim şi de tineri care şi-au luat bacalaureatul, dar nu găsesc locuri de muncă şi merg cu autobuzul sau pe jos; ne lovim şi de tineri străluciţi care au absolvit mari universităţi din lume şi pe care nu-i angajează nimeni, deşi s-au întors în ţară (şi) din patriotism. Etc., etc. Cântarea imnului de dimineaţă, pe stomacul gol, va rezolva aceste probleme? Scandalurile, milionarii dubioşi şi afacerile necurate se rezolvă prin aplicarea legii: credinţa în simbolurile naţionale nu ajută în asemenea cazuri. Cred că patriotismul ar spori mult mai repede şi mai eficient dacă tinerii ar creşte şi ar învăţa într-o societate în care legea este respectată şi în care parlamentarii nu refuză să le ridice imunitatea colegilor cercetaţi penal. Mândria de a fi român ar putea fi cultivată nu prin sloganuri, ci prin educaţia civică făcută ca lumea în şcoală, printr-o bună guvernare (care să le dea oamenilor sentimentul de încredere că ei şi ţara lor merg într-o direcţie bună), prin cultivarea respectului faţă de instituţiile democraţiei (pe care le umilesc prea des chiar politicienii şi demnitarii). Sper ca legea să nu fie adoptată: cultivă un tip de băţoşenie naţională de secolul al XIX-lea şi transformă, de fapt, patriotismul într-o obligaţie plicticoasă de fiecare zi, sub ameninţarea amenzilor. Arată, adică, un nivel cultural extrem de precar al iniţiatorilor, o gândire marcată de clişee propagandistice. În dezorientarea şi confuzia de valori din societatea noastră, cântatul imnului de dimineaţă e ca tichia de mărgăritar pe capul chelului.

Sursa: Adevarul.ro

 

„Nu există copii obraznici, ci părinţi care nu ştiu să reacţioneze“: cum îi educi pe cei mici fără să-i pedepseşti

Motivul pentru care un copil are un comportament considerat nepotrivit de adult ascunde, de cele mai multe ori, o altă explicaţie decât răsfăţul, conform unei teorii recente. Fie că cel mic cerşeşte atenţia părinţilor, vrea să se joace, îl supără ceva sau nu înţelege un anumit lucru, părinţii sunt cei care ar trebui să realizeze faptul că pedeapsa nu educă, indiferent de metoda de coerciţie aleasă, ci complică şi mai mult lucrurile. Cu cât un copil dovedeşte un comportament mai dificil sau mai agresiv, cu atât mai mult are nevoie de atenţia şi înţelegerea părinţilor, nu să fie pus la colţ şi certat, atrage atenţia psihologul Naomi Aldort, autoare a cărţii „Raising Our Children, Raising Ourselves“ (Ne educăm copiii, ne educăm pe noi înşine). „Nu există copii care nu se comportă aşa cum trebuie, ci copii care fac ceea ce pot, dar pe care noi nu-i înţelegem“, mai spune Aldort, opinie împărtăşită de tot mai mulţi psihologi specializaţi în psihologia copilului, printre care şi Laura Markham. Copiii învaţă înregistrând ceea ce văd la ceilalţi, iar părinţii reprezintă prima şi cea mai sigură sursă de informaţii, primele modele pe care le urmează. Aşa că atunci când părinţii recurg la pedepse corporale, la ţipete sau mustrări frecvente, inclusiv la pedepse pe care le consideră o alegere blândă, cum este trimiterea copilului la el în cameră pentru o anumită perioadă de timp sau îl pun la colţ, nu fac decât să le ofere un exemplu de comportament agresiv, pe care îl vor adopta.  Chiar şi atunci când copilului i se spune că este trimis singur la el în cameră pentru că a greşit, acesta primeşte mesajul că este abandonat şi îndepărat, lăsat singur cu temerile şi nesiguranţele sale, chiar de către cel care ar trebui să-l înveţe cum să se descurce cu problemele şi emoţiile care îl stăpânesc. Psihologul Laura Markham crede că această pedeapsă în vogă printre părinţii zilelor noastre ar trebui înlocuită cu o perioadă în care părintele să încerce să descopere, alături de copil, problema din spatele unui anumit tip de comportament. Markham avertizează că excluderea pedepselor nu echivalează cu renunţarea la a impune limite copiilor, care înseamnă cu totul altceva. „Copiii trebuie să înţeleagă faptul că nu au voie să fugă în mijlocul străzii, că nu este în regulă să lovească alţi copii sau să facă pipi pe covor, dar acestea sunt limite, nu pedepse. Totuşi, părinţii nu ştiu cum să impună astfel de limite şi presupun că trebuie să le dea o lecţie odraslelor, aşa că îi pedepsesc, la fel cum au înţeles şi ei de la părinţii lor“.  Pe de altă parte, studii recente susţin că pedepsirea copiilor nu face decât să înrăutăţească un comportament negativ, pentru că pedepsele dezvoltă furie şi o atitudine defensivă. Copiii învaţă, totuşi, să mintă ca să nu fie prinşi, să evite pedeapsa. De asemenea, pedepsele nu fac decât să-i îndepărteze pe copii de părinţi şi să scadă influenţa pe care adultul o are asupra copilului. Este mai uşor şi la îndemână să pedepseşti decât să găseşti timpul şi răbdarea necesare pentru a trata corect educaţia copilui, admite Markham, dar părinţii ar trebui să înţeleagă la rândul lor că sunt direct responsabili de felul în care ajung copiii lor să se comporte. Markham a oferit pentru Psychology Today o serie de îndrumări pentru părinţii care vor să renunţe la pedeapsă în relaţia cu copiii: 1. Părinţii sunt primii care ar trebui să înveţe să-şi ţină în frâu emoţiile şi nervii, nu copiii. Aceasta este prima regulă pentru ca şi cei mici să înveţe, prin puterea exemplului, cum să se descurce cu propriile emoţii. Părinţii trebuie să-şi înăbuşe implusul de a pedepsi şi să nu-i arate mereu copilului că este furios, reacţionând agresiv, aceasta fiind o atitudine care nu face decât să se întoarcă împotriva celui care o foloseşte. 2. Emoţiile trebuie tratate cu atenţie şi respect. Copiii nu-şi pot stăpâni reacţiile atunci când sunt conduşi de adrenalină, de hormoni, aşa că părinţii sunt datori să-i ofere copilului un mediu liniştit în care să-şi descarce supărarea. Nu încercaţi să-i ţineţi morală atunci când copilul este recalcitrant. Aşteptaţi să se calmeze şi abia apoi încercaţi să-i explicaţi că v-aţi simţit jignit şi rănit de felul în care s-a comportat cu dumneavoastră (dacă a minţit, a vorbit urât sau s-a răstit la părinte), explică Markham. 3. Repetiţia sau respectarea unei rutine este cheia educaţiei, metodă care trebuie urmată fără abatere din primii ani de viaţă, de la felul în care învaţă să se spele pe dinţi, să aibă grijă de lucruri sau de animale, să-şi facă temele etc. Rutina este importantă mai ales în ceea ce priveşte respectarea şi adoptarea unor comportamente de bază, dar este şi „structura“ pe care se clădesc aspecte mult mai importante. Din nou, răbdarea este esenţială în ceea ce-l priveşte pe adult. Copilul nu va înţelege mai bine că trebuie să se spele pe dinţi în fiecare zi, dacă se va ţipa la el. Important este ca aceste obişnuinţe să fie dezvoltate în timp, într-un mod care să-l atragă pe copil, chiar dacă presupune ca părintele să găsească o metodă prin care să transforme rutina într-o joacă, indiferent dacă este vorba despre spălat pe dinţi sau despre făcut ordine în cameră. 4. Încercaţi să stabiliţi o legătură cu copilul înainte de a încerca să corectaţi o problemă. Nu uitaţi că un copil are tendinţa să fie mult mai neascultător atunci când se simte vinovat faţă de părinte şi când simte că a dezamăgit. De aceea, părintele trebuie să-i arate copilului că îi pasă de ceea ce simte şi că face eforturi să-l înţeleagă. O abordare de tipul „înţeleg că m-ai minţit pentru că ţi-a fost frică să-mi spui ce s-a întâmplat cu adevărat“, îi va arăta copilului că nu trebuie să-i fie teamă de felul în care veţi reacţiona, ci că va găsi în dumneavoastră o persoană la care poate apela şi unde va găsi înţelegere. Când îi vorbiţi copilului este importat să vă aşezaţi şi să discutaţi de la acelaşi nivel, să vă uitaţi în ochii lui, nu să-l „concediaţi“ cu un gest, fără ca măcar să-i aruncaţi o privire. Când copilul plânge, ţipă sau nu vrea să vorbească este indicat ca părintele să-i explice că trebuie să exprime în cuvinte ce-l deranjează. 5. Limitele se impun prin oferirea constată de explicaţii. Copilul trebuie să înţeleagă de ce nu trebuie să facă un anumit lucru. Nu este suficient să i se spună nu face aia, nu ai voie, nu pune mâna etc. Fiecare interdicţie trebuie să fie urmată de o explicaţie. „Nu ai voie să fugi în mijlocul străzii pentru că …, Nu poţi să-ţi loveşti fratele pentru că… etc. Cu cât înţeleg mai bine de ce li se impun anumite limite, cu atât vor fi mai dispuşi să le accepte. 6. Nu uitaţi că fiecare moment de obrăznicie este o expresie a unei necesităţi legitime a copilului. Copilul are un motiv pentru care se poartă aşa, chiar dacă părintele consideră că motivul este greşit. Se comportă îngrozitor? Înseamnă că se simte îngrozitor. Poate că nu se odihneşte suficient, poate că simte nevoia să petreacă mai mult timp cu părinţii, poate că a strâns o mulţime de emoţii negative pe care simte nevoia să le elibereze prin plâns. Dacă descoperiţi motivul, atunci nu veţi mai considera că este vorba de răsfăţ sau obrăznicie. 7. Nu este uşor, dar părinţii ar trebui să găsească modalitatea prin care se le spună copiilor mai des „DA“, pentru că aproape întotdeauna apare cuvântul „NU“ în relaţia copil-părinte. „Da, este timpul să-ţi faci ordine în cameră“, poate fi un exemplu. 8. Rezervaţi un timp, zilnic, în care să lăsaţi la o parte orice altă activitate (telefon mobil, televizor, laptop) şi timp de măcar 20 de minute încercaţi să vă dedicaţi total copilului dumneavoastră şi să-l întrebaţi ce şi-ar dori să faceţi împreună. Lăsaţi-l pe el să ia conducerea şi nu vă sfiiţi să-i faceţi pe plac şi să vă purtaţi prosteşte, de dragul lui. Copiii obişnuiţi să petreacă în fiecare zi timp de calitate cu părintele, reuşesc să-şi exprime mai bine emoţiile. 9. Părinţii trebuie să-şi ierte greşelile pe care le fac faţă de copiii lor şi să înveţe din ele. Un părinte care se simte vinovat nu poate fi un părinte relaxat în relaţia cu copilul lui. Nu există prea târziu când un părinte vrea să repare greşelile pe care realizează că le face. 10. Când părinţii au impresia că parcă nimic din ceea ce fac nu funcţionează, atunci este momentul perfect să le arate copiilor cât de mult îi iubesc. Iubirea necondiţionată pe care părintele o arată copilului precede orice altă regulă de creştere şi educare a copiilor.

Sursa: Adevarul.ro

 

EXCLUSIV VIDEO Scandalul copiilor bătuţi în grădiniţă continuă la Constanţa. Una dintre educatoarele violente este şi preoteasă

După scandalul izbucnit la Centrul Micul Regat din Constanţa, părinţii au identificat o altă educatoare violentă, care este soţie de preot. Imaginile şocante de la o grădiniţă particulară din Constanţa i-au pus în alertă pe părinţii. Iniţial, îngrijoraţi au fost doar cei care plăteau pentru educaţia micuţilor la Centrul Micul Regat. La o privire mai atentă însă, unii dintre ei au observat că educatoarele le par cunoscute şi din alte locaţii. Aşa au descoperit că una dintre cele care bruschează copiii, Irina Petre, activează şi la o unitate de învăţământ preşcolar de stat, Grădiniţa Gulliver. Femeia este soţie de preot. Aceasta apare în clipul filmat de camerele de supraveghere atunci când trage de mână un copil şi îl duce la baie, mai apoi când târăşte un alt băieţel pe podea sau îl trânteşte la pământ pe altul. „Am văzut imaginile de la televizor şi apoi le-am căutat pe Internet. Am identificat-o pentru că ştiam că lucrează şi la Micul Regat, şi la Grădiniţa Gulliver“, a declarat mama unui copil, pentru Adevărul. Părinţii care aveau copiii în grupa Irinei Petre au fost speriaţi ca nu cumva micuţii lor să fi primit acelaşi tratament, pentru că la unitatea de stat nu există camere de supraveghere. „Mi-a lăsat un gust amar. Nu mă aşteptam la ca femeie, mamă, soţie de preot să facă aşa ceva. Ştiam că e o femeie de nota 10, nu credeam că poate să se comporte aşa cu un copil. Dacă s-a întâmplat într-un loc, se poate întâmpla oriunde. Nu avem de unde să ştim, pentru că nu avem camere de supraveghere la Gulliver“, spune o altă mămică revoltată. „Nu pot să cred că a făcut aşa ceva“ Irina Petre este angajată cu normă întreagă la Grădiniţa Gulliver încă din anul 2009. Toţi colegii şi şefii ei o laudă pentru performanţele deosebite. Directorul unităţii de stat, Elena Velcea, spune că a lucrat cu Irina în toţi aceşti ani. Când am întrebat-o dacă a văzut imaginile de pe camerele de supraveghere de la Micul Regat recunoaşte că nu s-a uitat la televizor. Pusă în faţa evidenţelor, directorul rămâne iniţial fără cuvinte. „Ea este. E doamna Irina. Nu pot să cred că a făcut aşa ceva. Cred că a încercat să-i despartă pe copiii aceia. Poate se băteau şi ea i-a despărţit. Nu e normal să tragi un copil de mână aşa. Metodele astea nu se mai practică la noi în grădiniţă“, spune Elena Velcea. Conducerea inspectoratului Şcolar Constanţa va declanşa o anchetă la Grădiniţa Gulliver, iar părinţii şi copiii ar putea fi intervievaţi cu privire la comportamentul educatoarelor. Irina Petre este căsătorită cu preotul Ilie Petre, parohul bisericii Sfântul Dumitru din Constanţa şi director al Seminarului de Teologie a Universităţii Ovidius. Părintele spune că soţia sa era la momentul incidentului în afara orelor de program şi nu există împotriva ei plângeri penale sau un dosar deschis. „În ziua respectivă terminase programul la ora 12, iar înregistrarea este de la ora 13. Presupun că a fost stresată, era deja însărcinată în primul trimestru. Probabil că a încercat să despartă nişte copii sau ceva de felul acesta, nu îi stă în caracter să facă aşa ceva“, a mai spus părintele Petre. Femeia şi-a dat demisia de la grădiniţa particulară în luna februarie, în miezul anchetei. Educatoarea se află acum în concediu de maternitate şi nu se gândeşte să revină în învăţământul preşcolar pentru următorii doi ani. „Bătaia nu e ruptă din Rai“ Preotul Eugen Tănăsescu (foto), blogger „Adevărul“, condamnă gestul făcut de profesoarele bătăuşe de la Centrul Educaţional Micul Regat. „Scriptura spune de nuia şi de sabie ca principiu pedagogic. Trebuie să învăţăm să ne îndreptăm în viaţă, nu să le şi aplicăm. Cazul acesta e o dovadă că biserica are dreptate când socoteşte mâni un păcat capital. Pentru că din mânie apare şi violenţa, şi victimele. Doamnele educatoare şi-au pierdut feminitatea şi maternitatea. Nicio mamă nu şi-ar violenta copilul“, a spus preotul. Părintele Tănăsescu ştie că Irina Petre este soţie de preot, dar spune că nu trebuie să arunce nimeni cu piatra, pentru că toţi suntem ispitiţi. „Acei copii vor avea nevoie de consiliere, dar cred că şi personalul acelei grădiniţe trebuie să-şi ceară scuze în mod public. Imaginile mi s-au părut greu de înţeles. Creştinul trebuie să aibă o ţinută morală, iar cei care sunt reprezentanţi ai bisericii cu atât mai mult. Bătaia nu e ruptă din Rai“, a încheiat Eugen Tănăsescu.

Sursa: Adevarul.ro

 

EVALUARE NAȚIONALA 2014. Elevii de clasa a VI-a vor susţine joi proba la limbă şi comunicare

Elevi de clasa a VI-a din toată ţara vor susține joi cunoştinţele proba la limbă şi comunicare (limba română şi prima limbă străină studiată) din cadrul evaluării naţionale, urmând ca vineri să susţină proba din aria curriculară matematică şi ştiinţe ale naturii, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Competenţele pe care elevii trebuie deja să le fi acumulat sunt conform nivelului specific vârstei – competenţe de scris/citit, folosirea corectă a limbii române şi a limbii materne, competenţe de comunicare în limba română şi limba maternă, competenţe în domeniul matematicii şi al ştiinţelor naturii, subiectele fiind elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi având un nivel mediu de dificultate. Durata alocată rezolvării testelor va fi de 60 de minute pentru fiecare test pentru clasa a VI-a. Un raport de tip PISA cu evaluări pe fiecare competenţă pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a va fi realizat la nivel naţional, a anunţat Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). ”Evaluările nu vor avea ca finalitate o notă în catalog, deoarece nu acesta este scopul lor, ele vor oferi profesorilor, elevilor şi părinţilor informaţii concludente despre nivelul de pregătire şi despre ceea ce trebuie îmbunătăţit. La nivel naţional, va exista un raport, similar raportului PISA, cu evaluări pe fiecare competentă, pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, ce va sta la baza măsurilor ce vor trebui adoptate în vederea remedierii deficienţelor”, precizează MEN.

Sursa: Evz.ro

 

Compania americana Esri doneaza componente software in valoare de 1 miliard de dolari catre 100.000 de scoli din SUA pentru cursuri bazate pe Sisteme Informationale Geografice (GIS)

Circa 100.000 de scoli primare, generale si licee din Statele Unite vor preda cursuri bazate pe Sisteme Informationale Geografice (GIS) dupa ce compania americana Esri a anuntat ca va pune la dispozitie gratuit accesul la resursele sale software de harti si GIS. Potrivit companiei, componentele software ce urmeaza a fi donate scolilor au o valoare de 1 miliard de dolari. Decizia companiei de a dona software GIS catre scolile de tip K-12 din SUA vine dupa ce presedintele Obama a facut un apel la marile companii prin initiativa ConectED sa ofere noi oportunitati elevilor prin noi tehnologii in salile de clasa. „Sistemele Informationale Geografice ofera elevilor unelte puternice pentru a intelege planeta noastra si ii invata sa rezolve probleme”, spune presedintele Esri, Jack Dangermond. Potrivit acestuia, GIS-ul completeaza perfect celelalte materii precum Matematica, Ingineria, Stiintele si Tehnologia. Ca un exemplu de cum pot folosi elevii software-ul GIS de la Esri, Dangermond a povestit la Bloomberg cum elevii dintr-o scoala din Detroit s-au folosit de uneltele GIS pentru a depista zone contaminate cu plumb in case darapanate. Dangermond spune ca elevii vor avea acces practic la aceleasi resurse software precum cele folosite de cercetatori sau autoritati in diferite domenii precum schimbarea climatica, predictia inundatilor sau a dezastrelor naturale. Componenta software de la Esri, ArcGIS, e folosita de practic aproape toate agentiile federale si cele mai mari 200 de orase din Statele Unite, precum si de peste 350.000 de organizatii la nivel global, peste 7.000 de colegii si universitati si doua treimi din companiile din top 500 Fortune, scrie DailyBulletin.com. Esri, companie americana fondata in 1969, este prezenta si in Romania din anul 1999. In Romania, intr-o initiativa de colaborare cu Universitatile, Esri ofera solutii software pentru universitati, cadre didactice si studenti ce doresc sa utilizeze tehnologiile si aplicatiile ArcGIS atat in implementarea de proiecte reale, cat si in sustinerea procesului de invatare. Anul acesta esri Romania a sponsorizat 10 Universitati din Bucuresti, Iasi si Cluj cu software ArcGIS Desktop, Server si ArcGIS Online pentru dotarea laboratoarelor geospatiale. In plus, Esri Romania are lansat si Edu Portal care faciliteaza accesul gratuit pentru studenti si profesori la platforma de resurse ArcGIS Online. „Portalul pune la dispozitia universitatilor o serie harti, date si aplicatii online ca suport in procesul de invatare, dar si o serie functionalitati asigurate prin instrumente de analiza spatiala, crearea de aplicatii web care sa puna in evidenta rezultatele proiectelor, colectarea de date din teren precum si colaborarea in cadrul comunitatii educationale. Implementari similare se pot realiza in cadrul universitatii din care faceti parte beneficiind de o mai mare flexibilitate”, precizeaza compania.

Sursa: Hotnews.ro

 

Statistica: Romanii au avut in 2013 un venit mediu de 895,9 lei/luna si au cheltuit 811,3 lei

In anul 2013, veniturile totale ale populatiei, calculate ca medii lunare pe o gospodarie au fost de 2559,1 lei (895,9 lei pe persoana) iar cheltuielile totale au fost, in medie, de 2317,4 lei lunar. Cheltuielile de consum medii au reprezentat 72,0% din totalul cheltuielilor, se arata intr-un comunicat difuzat joi de Statistica. Cheltuielile totale au reprezentat 90,6% din nivelul veniturilor, se mai arata in comunicatul INS. Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, in anul 2013, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2559,1 lei pe gospodarie si 895,9 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost de 2137,5 lei lunar pe gospodarie (748,3 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 421,6 lei lunar pe gospodarie (147,6 lei pe persoana), se mai arata in ancheta INS. • Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, avand ponderea cea mai mare in veniturile totale ale gospodariilor (51,2%), in crestere, fata de anul 2012, cu 1,1 puncte procentuale. • La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (22,8%), veniturile din agricultura (3,3%), veniturile din activitati neagricole independente (2,8%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,6%). • O pondere importanta detin si veniturile in natura (16,5%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (14,7%). • Diferente de nivel si, mai ales, de structura s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta. Astfel, in anul 2013, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 32,1% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 11,7% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. • La oras, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 64,0% din salarii, de 22,0% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,8% din total. In mediul rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 38,4% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (30,3% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 8,1% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural.

CHELTUIELILE GOSPODARIILOR • Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in anul 2013, in medie, de 2317,4 lei lunar pe gospodarie (811,3 lei pe persoana) si au reprezentat 90,6% din nivelul veniturilor totale, in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de anul 2012. • Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor. •  Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,6%).

Unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenta. •  Astfel, in timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodarie al cheltuielilor totale de consum, este mai mare in urban fata de rural cu 478,2 lei, cel  pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 43,4 lei. Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 45,6% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce in mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 19,6% din cheltuielile pentru consumul alimentar. • Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in anul 2013, in medie, 41,4% din consumul gospodariilor. • O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta  (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In anul 2013, aceasta a reprezentat 20,6% din cheltuielile totale de consum. In cadrul cheltuielilor cu locuinta cea mai mare pondere a detinut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii locuintei (16,7%). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,5%) si cele pentru educatie (0,5%)

Sursa: Hotnews.ro

 

Elev vasluian, transportat la spital după ce a fost bătut în clasă de doi tineri

Un adolescent în vârstă de 16 ani, elev în clasa a X-a la Grupul Şcolar ‘Ştefan Procopiu’ din municipiul Vaslui a ajuns, miercuri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă după ce a fost lovit cu pumnii, cu picioarele dar şi cu un grilaj de la caloriferul din sala de curs de doi tineri care au intrat peste el în clasă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui, Mihaela Ştraub, incidentul a fost anunţat la numărul de urgenţă 112 de asistenta medicală de la cabinetul şcolar al liceului, care a solicitat o ambulanţă pentru elevul bătut. „În timpul pauzei, mai mulţi tineri au intrat în clasă, doi dintre ei lovindu-l pe elevul în vârstă de 16 ani cu pumnii, cu picioarele şi cu un grilaj de tablă de la un calorifer din sala de curs. După ce asistenta medicală a solicitat o ambulanţă pentru elev, la faţa locului s-au deplasat poliţişti din cadrul Poliţiei Municipale Vaslui. Tinerii care intraseră în clasă nu au mai fost găsiţi în incinta unităţii şcolare, însă ei au fost identificaţi ulterior. Atât tinerii care l-au lovit pe elev, cât şi cei care îi însoţeau pe cei doi, urmează să fie audiaţi de poliţişti”, a declarat un oficial al IPJ Vaslui. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de loviri şi alte violenţe şi tulburarea liniştii şi ordinii publice. Unitatea de învăţământ la care s-a produs incidentul este dotată cu camere de supraveghere, acestea fiind amplasate pe holurile liceului.

Sursa: Jurnalul.ro

 

Iaşi. Toalete de 1,5 milioane lei în şcoli închise sau în sate fără canalizare

Şcoli aflate în paragină sau închise din şase localităţi din judeţul Iaşi au grupuri sanitare care respectă normele europene. Statul român a plătit pentru o singură toaletă, într-un sat fără canalizare, cât pentru o vilă. Investiţiile au costat 1,5 milioane de lei şi au fost făcute în perioada 2007-2008, printr-un program al Ministerului Educaţiei. Şcoala din satul ieşean Hărpăşeşti se află în paragină, dar are o toaletă care a costat 60.000 de euro. Banii au venit de la Guvern şi nu a ţinut nimeni cont de faptul că în sat nu există canalizare, potrivit Digi 24. „Să zicem, într-un fel, că este nefuncţională datorită faptului că nu este apă, s-a făcut un puţ care nu prea are apă în el”, a spus primarul comunei Popești, Vasile Lupu. Ministrul Educaţiei din 2007, Cristian Adomniţei, a semnat, un program de reabilitare a şcolilor prin care Guvernul dădea bani pentru construcţia unor grupuri sanitare moderne. 1,5 milioane de lei au fost cheltuiţi în localităţi din judeţul Iaşi. La scurt timp după terminarea toaletei, în comuna Cotnari, şcoala a fost închisă pentru că avea pre puţini elevi. De asemenea, la Movileni, lucrările s-au oprit la jumătate, când Guvernul a sistat finanţarea programului. „Nu ne permitem să facem o investiţie atât de mare. Plus că a scăzut numărul de copii şi investiţia nu se mai justifică”, a precizat Cristian Râmbu, primarul din Movileni. Experţii au afirmat că atât construcţia, cât şi materialele sunt de proastă calitate. „Se vede foarte limpede că sunt cele mai ieftine materiale de pe piaţă. Nu mai vorbim de uşi care sunt de lemn crud care într-un timp scurt vor fi crăpate şi umflate”, a precizat inginerul Ionel Oancea. „Prețul lucrării nu se stabilește de beneficiar ci de proiectant. Vorbim despre momentul 2008, vorbim despre un alt context economic, despre alte preţuri de referinţă”, a afirmat Sabina Manea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. Potrivit sursei citate, fostul ministru Cristian Adomniţei nu a dorit să comenteze.

Sursa: Puterea.ro

 

Concurenţă la profesionale. Elevii care vor să înveţe o meserie au examen pe 10 iunie

Prima etapă de înscriere în învăţământul profesional a avut rezultate peste aşteptări. 90% din locurile disponibile în învăţământul profesional sunt deja ocupate. Pe cele aproape 29.500 de locuri s-au înscris 26.000 de elevi de clasa a VIII-a întrucât la unele specializări sunt şi trei candidaţi pe o poziţie, unităţile de învăţământ vor organiza pe 10 iunie, începând cu ora 9.00, examen de admitere. Următoarele perioade de înscriere în învăţământul profesional vor fi pe 27 – 28 iulie şi 1-2 septembrie. Candidaţii respinşi sau cei care doresc să renunţe la locul ocupat în şcoala profesională se pot înscrie la admiterea în învăţământul liceal. Cei mai mulţi şcolari vor să fie operator la maşini cu comandă numerică, bucătar, dar şi mecanic auto. Meseriile mai puţin căutate sunt cele de laminorist, unde nu s-a înscris nimeni, dar şi cele de confecţioner îmbrăcăminte sau izolator. Pe primele locuri în topul celor mai căutate domenii se află turismul şi alimentaţia, urmat de cosmetică. Cele mai puţin căutate domenii sunt cel teologic sau chimie industrială, unde procentul de înscriere abia dacă a atins 25%. Cu sau fără probe suplimentare Admiterea în învăţământul profesional cu durata de 3 ani se realizează, în fiecare etapă, astfel: • în cazul în care numărul de candidaţi înscrişi nu depăşeşte numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educaţional al elevului. În portofoliul educaţional al elevului se are în vedere media de admitere, calculată ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 25%; • în cazul în care numărul de candidaţi este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ, admiterea se face luând în calcul în proporţie de 70% media de admitere calculată ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, şi în proporţie de 30% nota obţinută la proba suplimentară de admitere stabilită de unitatea de învăţământ. Departajare În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii: • media generală obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a; • media generală de absolvire a claselor V- VIII; Etapa a II-a 27-28 iulie: Înscrierea elevilor la şcolile profesionale cu durata de 3 ani 29 iulie: Afişarea listei candidaţilor înscrişi la învăţământul profesional cu durata de 3 ani şi a graficului de desfăşurare a preselecţiei şi/sau a probei suplimentare de admitere, după caz 30-31 iulie: Derularea probei de preselecţie în şcolile profesionale în care s-a decis derularea acesteia 1-2 august: Afişarea rezultatelor sesiunii de preselecţie la sediul şcolii profesionale 3-4 august: Înscrierea elevilor respinşi la sesiunea de preselecţie, la altă şcoală profesională care şcolarizează învăţământ profesional cu durata de 3 ani fără preselecţie 5 august: Afişarea informaţiilor (data, locul de desfăşurare, ora, acte necesare de identitate a candidaţilor, alte detalii organizatorice) privind organizarea probei suplimentare de admitere, acolo unde numărul candidaţilor înscrişi este mai mare decât numărul locurilor oferite 7 august, ora 9.00: Desfăşurarea probei suplimentare de admitere (acolo unde este cazul) 8 august: Afişarea rezultatelor probei suplimentare de admitere; Depunerea şi rezolvarea contestaţiilor 9 august: Afişarea rezultatelor finale la proba suplimentară de admitere, în urma contestaţiilor 10 august: Afişarea listei candidaţilor declaraţi admişi şi a celor respinşi 11-12 august: Candidaţii declaraţi admişi depun, la şcolile la care au fost declaraţi admişi, dosarele de înscriere Etapa a III-a 25 august: Şcolile profesionale cu durata 3 ani care au locuri libere afişează graficul înscrierii, al probei de preselecţie şi al celei suplimentare de admitere 1-2 septembrie: Înscrierea candidaţilor 3 septembrie: Afişarea informaţiilor (data, locul de desfăşurare, ora, acte necesare de identitate a candidaţilor) privind organizarea probei suplimentare de admitere, la unităţile de învăţământ profesional pentru care numărul de candidaţi înscrişi este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ 4-5 septembrie: Derularea probei de preselecţie şi/sau a probei suplimentare de admitere, după caz 6 septembrie: Afişarea rezultatelor probei de preselecţie şi/sau a probei suplimentare de admitere. Depunerea şi rezolvarea contestaţiilor 7 septembrie: Afişarea listei candidaţilor admişi 8 septembrie: Candidaţii depun, la unităţile şcolare la care au fost declaraţi admişi, dosarele de înscriere

Sursa: Puterea.ro

 

Limbă şi Comunicare. SUBIECTE clasa a VI – a la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014

Limbă şi Comunicare. SUBIECTE clasa a VI – a la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014. Clasa a VI-a dă startul joi, 5 iunie, la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014 cu proba de Limbă şi Comunicare. La clasa a VI-a urmează vineri proba de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014. Elevii de clasa a II-a au susţinut probele de la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014 în perioada 2 iunie – 4 iunie, iar cei de clasa a IV-a în intervalul 28 mai – 30 mai (vedeţi mai jos calendarul). EVALUAREA NAŢIONALĂ pentru clasa a II-a, clasa a IV-a şi clasa a VI-a este o premieră pentru sistemul educaţional din România. În 2014 EVALUAREA NAŢIONALĂ cuprinde teste la Limba română, Limba maternă, Matematică, Limbă şi Comunicare, Matematică şi Ştiinţe ale Naturii. Mai jos, SUBIECTE la Limbă şi Comunicare. Clasa a VI-a la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014. La clasa a IV –a şi a VI –a, timpul pentru rezolvarea fiecărui test este de 60 de minute, iar la clasa a II –a de 25 de minute. REZULTATELE pe care le vor obţine elevii claselor a II -a, a IV -a şi a VI -a la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014 nu vor fi trecute în catalog, nu vor fi făcute publice, ci vor fi discutate doar cu părinţii elevilor. Mai jos, SUBIECTE la Limbă şi Comunicare. Clasa a VI-a la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, consideră că după EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014, unde va exista o evaluare pe fiecare întrebare a tururor SUBIECTELOR,”vom putea să spunem exact cum stăm pe citit, pe înţeles text, pe înţelegerea limbii pentru fiecare minoritate, limbi străine şi matematică”. CALENDAR EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014 CLASA A II -A. EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014 2 iunie – Limba română (scris şi citit) – MODELE de SUBIECTE 3 iunie – Limba maternă (scris şi citit) – MODELE de SUBIECTE 4 iunie – Matematică – MODELE de SUBIECTE Clasa a IV -a. EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014 28 mai – Limba română – MODELE de SUBIECTE 29 mai – Matematică – MODELE de SUBIECTE 30 mai – Limba maternă – MODELE de SUBIECTE Clasa a VI –a. EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014 5 iunie – Limbă şi Comunicare – MODELE de SUBIECTE (Mai jos, SUBIECTE la Limbă şi Comunicare. Clasa a VI-a la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014) 6 iunie – Matematică şi Ştiinţe ale Naturii – MODELE de SUBIECTE AICI, în curând SUBIECTE la Limbă şi Comunicare. Clasa a VI-a la EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014. UNIVERSITAR

Sursa: Puterea.ro

 

FOTO VIDEO Studenţie în paşi de tango. Peste 100 de tineri au învăţat gratuit să danseze tango argentinian

Peste 100 de studenţi din Constanţa au luat cursuri de dans argentinian în cadrul unui proiect derulat cu fonduri europene. Proiectul „Partener EU” s-a derulat în perioada 1 octombrie 2013 – 1 iunie 2014, în patru mari oraşe ale ţării: Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Constanţa, având un buget total de 30.000 de euro. Banii s-au cheltuit pentru partea logistică, iar profesorii au făcut voluntariat. La Constanţa, profesori de dans au fost Ionuţ Fişcu şi Ramona Budui, oameni care au în comun pasiunea dansului. Paralel, ei îşi urmează propriile visuri: el este inginer, iar ea lucrează în învăţământ. La cursuri au venit peste 100 de studenţi, băieţi şi fete, de la Universitatea „Ovidius“ Constanţa. Universitatea „Spiru Haret“ şi Universitatea „Andrei Şaguna“ din Constanţa. „Dansul este un mijloc de comunicare, de exprimare. Scopul proiectului a fost atins. Tinerii au redescoperit dansul, dorinţa de mişcare. Noi vom propune ca astfel de cursuri de dans să fie alternativă la orele de sport“, spune Ionuţ Fişcu. Ramona Budui spune că tangoul argentinian e şi greu şi uşor. Ei i-au trebuit cinci – şase luni de pregătire până când s-a declarat mulţumită de cum dansează. „Nu este un dans bazat pe coregrafie, ci unul de paşi“,  spune ea. În Constanţa există o comunitate de tangou, la care au aderat 20 – 30 de persoane care au în comun o astfel de pasiune. Nedespărţiţi de tango Cine doreşte să urmeze cursuri de tangou argentinian se poate adresa Şcolii Tango Magico, de pe strada Ilarie Voronca din Constanţa. Şcoala de tangou a apărut în 2009. „Am intrat în lumea tangoului în vara anului 2008 în mod nepremeditat şi cu toata inima şi am rămas nedespărţiţi de ea. Aşa încât, în egală măsură pentru noi înşine şi pentru voi, am decis să dăm şi o formă didactică pasiunii noastre şi să împărtăşim şi altora bucuria de a dansa şi de a descoperi tangoul în infinitele sale forme“, spun Ramona Budui şi Ionuţ Fişcu. Pe lângă lecţiile propriu – zise, şcoala de tangou organizează petreceri (milongi), ateliere, festivaluri Primul curs este gratuit. O şedinţă costă 25 de lei, iar un abonament de opt şedinţe costă 150 de lei. Studenţii vor avea o reducere de 50%. Istoria unei pasiuni Tangoul s-a născut în Buenos Aires. Bărbaţii emigranţi l-au dansat pentru prima dată în faţa femeilor de moravuri uşoare. La începutul secolului XX, europenii au descoperit tangoul şi l-au dus în saloanele din Paris. „Prin tango dăm o formă emoţiilor şi trăirilor ce nu pot fi exprimate în cuvinte. Tangoul e armonie în îmbrăţişare. Sub vraja muzicii de tango, cei doi dansează ca unul singur. Împreună creează o lume doar a lor, de fiecare dată alta“, spune profesorul de dans.

Sursa: Adevarul.ro

 

Studenţii străini din Constanţa au turneu de fotbal. Prima ediţie a fost câştigată de mediciniştii din Israel şi Grecia

Turneul de fotbal al studenţilor străini din Constanţa, Constanţa Foreign Students Football Tournament, a fost iniţiativa Centrului pentru Resurse Civice din Constanţa. Prima ediţie s-a desfăşurat în perioada 30 mai – 1 iunie, pe terenurile bazei sportive a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Universitatea Ovidius şi pe terenul de fotbal al Hotelului Oxford. Echipele au fost alcătuite, pe cât posibil, pe criteriul naţional. Grupa 1 a fost formată din echipele: Marine United (Universitatea Maritimă Constanţa) – Nigeria, Dream Team – Maghreb (Maroc, Tunisia), Medic Stars (Universitatea Ovidius, Facultatea de Medicină) – Ghana şi Tunisia. Grupa 2 a fost compusă din: Macedonia (Universitatea Ovidius), Bright Stars (UMC) – Nigeria, Maroc, Don Bosco (invitată) – România, Israel & Grecia – (Universitatea Ovidius, Facultatea de Medicină). Duminică, 1 iunie s-au disputat semifinalele în care s-au întâlnit echipele Marine United – Maroc  şi Israel – Tunisia. După meciuri aprig disputate şi un rezultat final obţinut în urma loviturilor de departajare, în finală s-au calificat echipele Israelului şi Marocului. Rezultatul finalei mici a desemnat drept câştigătoare echipa Marine United din Nigeria, cu scorul de 3-1.

Sursa: Adevarul.ro

 

Dacă nu putem crea, să împrumutăm!

România trece printr-o tranziţie. Mă întreb dacă drumul pe care ne-am îmbarcat este spre evoluţie sau involuţie. O tară întreagă bate apa în piuă despre lucruri asupra cărora fie nu au control sau în privinţa cărora oricum decid să nu facă nimic. În ultimii ani guvernul a antrenat tineretul roman, şi nu numai, într-un dialog nociv din care s-au văzut puţine schimbări. În timp ce aproximativ o naţie întreagă işi dedică timpul inutil gândind soluţiile pe care oamenii aleşi de noi ar trebui să le gândească, ţările din jurul  nostru, şi o lume întreagă, prosperă. Având în vedere că sunt expusă la inovaţiile unora dintre cele mai prestigioase şcoli de business din lume, nu pot să nu fiu puţin tristă la găndul ca tinerii din România sunt deprivaţi de o groază de oportunităţi, informaţii şi mentori. Acesta nu are să fie un blog cu tentă politică nici nu am să continui să imi exprim frustrările legate de România, ci în schimb am să vă ofer acces la infomaţie – un acces subiectiv dar plin de substanţă. În rândurile de mai jos am să ilustrez cum pot instituţiile educaţionale să impingă o lume intreagă spre evolutie şi prosperitate. Tinerii din alte ţări invaţă încă de la vărste fragede, cum să facă afaceri. În acest sens există nenumarate programe de antreprenoriat pentru liceeni. Spre exemplu, guvernul american are un întreg departament dedicat sprijinirii adolescenţilor în acestă direcţie – SBA (Small Business Administration) derulează un program denumit Youth Entrepreneurship  în  care oferă informaţie, sprijin şi chiar şi fonduri liceenilor cu idei de afaceri. Însă pentru tinerii din generaţia mea,aş dori să pomenesc de revelaţiile unora dintre cele mai bune şcoli de business din lume. Aceste instituţii au reuşit să rămână mereu in fruntea educaţiei pe plan mondial tocmai din pricina faptului că au fost mereu cu nu pas înainte, pentru ca au inovat. Următoarele trei şcoli şi-au schimbat radical programele de MBA pentru a reflecta noul mod de a face afaceri la nivel mondial. Ţin să menţionez că omuleţii ăştia nu sunt antrenţi să facă afaceri doar pentru profit personal, ci oferă o multitudine de beneficii comunităţilor în care operează. Saïd Business School at the University of Oxford

Saïd şi-a restructurat programul de MBA în jurul a trei indei de bază (module): antreprenoriat, regulile jocului la nivel global şi leadership responsabil.  Cel mai interesant lucru este că o şcoală tradiţională adopta un modul de antreprenoriat ca parte din curricula programului de MBA. În opinia profesorului Hiram Samel care predă modulul, antreprenoriatul este răspunsul la problemele lumii în care trăim. Argumentul lui este că antreprenoriatul nu reprezintă neapărat abilitatea de a deschide o afacere ci abilitatea de a identifica oportunităţi, de a gândi creativ în rezolvarea probelemelor şi mai presus de toate, de a face aceste lucruri cu resurse limitate. Cred că la capitolul acesta românii stau bine, suntem peste măsura de creativi şi ştim să facem ceva din nimic dar aşa cum menţionam mai sus, cred că ne canalizăm toată creativitatea şi energia în direcţii geşite… The Moore school at The University of South Carolina

Moore îmi este o şcoală dragă mie pentru că au avut curajul să inoveze dincolo de normele în business. Geniile din spatele programului de MBA au angajat recent un professor în….antropologie si etnografie. Pare straniu, însă Moore consideră că în afaceri este crucial să înţelegi relaţiile socio-culturale din zonele unde operezi mai ales având în vedere că asistăm la un process rapid de globalizare. Ken Erickson işi învaţă stundenţii despre diferenţele sociale şi culturale care variază de la continent la continent, de la ţară la ţară şi chiar şi de la regiune la regiune. Există nenumarate exemple de afaceri de-a lungul istoriei, care au avut ambiţii de a cuceri lumea dar care au eşuat mizerabil datorită lipsei cunoştinţelor contextuale.  În anii ’80 General Motors (GM) a încercat să îşi lanseze noul model ‘Nova’ în Spania. Din nefericire ‘Nova’ tradus în spaniolă înseamnă literalmente, ‘nu merge’ – nu tocmai imaginea perfectă pentru o maşină. HEC Paris

Anul acesta HEC Paris a fost declarată de către Financial Times şcoala de business numarul 1 in Europa. HEC şi-a restructurat programul de MBA recent însă ei au adoptat un process mai pragmatic: au vrut să înţeleagă cum se recrutează pentru poziţii de top, ca să işi axeze curricula pe cerinţele pieţei şi aşadar să ofere studenţilor cea mai buna şansă la jobul dorit. În sensul acesta au lucrat in parteneriat cu Bain & Co. – cel mai mare recruiter de absolvenţi MBA. Rezultatele investigaţiilor lor au dezvăluit că există o mare cerinţa pe piaţa muncii de absolvenţi MBA care pot analiza Big Data şi care pot dezvolta modele strategice bazate pe Big Data. Piaţa cere abilităţi practice şi HEC MBA s-a conformat introducând un modul de Big Data. „ Pentru a înţelege ce înseamnă Big Data mai bine: în 2011 oamenii au creat 1,8 zettabytes de date. Acesta este echivalentul a 200 de miliarde de filme HD de 120 de minute. Ne-ar trebui 47 de ani ca să ne uităm la toate aceste filme. Cantitatea de date se dublează biannual (sursa: adev.ro/mhfigk).” Iuliana Covaci este una dintre românii care au ales să urmeze prestigiosul MBA la HEC Paris. Intrebată despre beneficiile pe care le-ar putea avea una stfel de MBA pentru un român, Iuliana a spus: „Beneficiile unei educaţii in străinatate sunt experienţa practică şi conexiunile puternice pe care le dezvolţi in lumea afacerilor. În ultimii ani România oferă o selecţie diversificată de cariere şi oportunităţi în afaceri şi pregătirea oferită de şcolile de business din afara ţării iţi oferă un avantaj în accesarea acestor cariere şi oportunităţi.”

Sursa: Adevarul.ro

 

375 de tineri și adulți vor fi ajutați să revină la școală, în cadrul unui proiect cofinanțat cu fonduri europene

Proiectul se va derula în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 și își propune reducerea și prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii prin programe de tip „A doua șansă” destinate tinerilor și adulților care au părăsit timpuriu școala și prin menținerea în educație a preșcolarilor și elevilor cu dizabilități expuși riscului de părăsire timpurie a școlii în Regiunile București – Ilfov, Sud – Muntenia și Sud – Vest Oltenia. Communication for Community anunță demararea proiectului “Cu mic, cu mare, din nou la școală”, implementat în parteneriat cu Inspectoratele Şcolare Județene din Gorj, Călărași și Argeș. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, Domeniul major de intervenţie 2.2 „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii!” Conform ultimului recensământ, în 2011, în regiunile de implementare ale proiectului erau peste 91.000 de persoane declarate analfabete, această zonă geografică incluzând primele patru județe din țară ca procent de populație analfabetă (Giugiu, Călărași, Ialomița și Teleorman), cu o medie de 3,05% față de 1,22%, media națională. În urma implementării proiectului, 375 de tineri și adulți vor participa în cadrul programelor de tip „A doua şansă”, fiind susținuți și ajutați să își reia studiile. Deasemenea, 15 centre vor fi amenajate cu mobilier, aparatură și instrumente didactice adecvate procesului de predare – învățare pentru adulți. În plus, 60 cadre didactice şi specialişti educaţionali vor fi  instruiți suplimentar pentru desfăşurarea programelor de acest tip.

Sursa: Evz.ro

 

Aşteptându-l pe Victor Ponta. Cum a înmulţit premierul la Politehnică sfertul academic: „Au apărut inundaţiile şi am întârziat”. REPORTAJ Gândul

Curtea din faţa Rectoratului Politehnicii din Bucureşti pare pustie la orele după amiezii. Un muncitor tăie tacticos arbuştii de pe aleea ce duce către rectorat, câţiva studenţi merg grăbiţi spre căminele din Regie. Nimic nu dă de bănuit că în câteva minute ar trebui să înceapă festivitatea de deschidere a unui mare proiect de cercetare – CAMPUS- pe care Universitatea Politehnică din Bucureşti îl derulează cu fonduri europene. De cum intri în clădirea cu cupolă de la Politehnică  atmosfera e însă mult mai animată. Femeile de serviciu tocmai au terminat de lustruit podelele care încă lucesc de apă, iar sus la etaj sunt câţiva studenţi care vorbesc tare de se aude până jos. La ora 15.55, se deschid uşile de la biroul Senatului, ies decanii  şi profesorii de la universitate şi se îndreaptă înspre sala de festivităţi, unde la ora 16.00 ar trebui să înceapă inaugurarea proiectului, la care sunt anunţaţi să participe premierul Victor Ponta şi miniştrii Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu. „Să ştiţi că îmi e dor de dumneavostră, domnu’ ministru” Primul care soseşte e ministrul Cercetării şi Învăţământului Superior, Mihnea Costoiu. Salută pe toată lumea, de la studenţi până la simpli angajaţi. ”Să ştiţi că îmi e dor de dumneavostră, domnu’ ministru. Îmi lipsiţi să ştiţi”, îi zice o doamnă blondă care se repede să-l sărute. La 16.10 sala era aproape plină, toate camerele de luat vederi erau aranjate în rând, gata să fie pornite când vine premierul şi miniştrii. ”Dar nu începe?” , întreabă unul dintre studenţi. ”Ne-a anunţat că mai întârzie, e prins la Parlament”, îi răspunde timid unul dintre angajaţii de la universitate. La îndemnul „Hai să fumăm atunci” trei sferturi dintre studenţi ies pe balconul din apropiere. După ce-şi calmează nervii, studenţii revin în holul din faţa încăperii. ”Pe unde ar trebui să vină? Prin stânga sau prin faţă?, se întreabă una dintre studente. ”Nu ştiu pe unde, dar să vină”, răspunde unul dintre tineri. Era deja ora 16.30, toată lumea îşi pierduse răbdarea. „Dottore, dottore, păi ce faci!?” Unul dintre cei care aşteaptă, fost student al Politehnicii şi membru al în Uniunea Studenţilor,  povesteşte că a terminat şi doctoratul, dar încă nu e angajat nicăieri. ”Dottore, dottore, păi ce faci!? Tu eşti dottore”, încep colegii lui să-l tachineze. Pe la intrarea din stânga apare ministrul Educaţiei, Remus Pricopie vorbind la telefon. Pare un pic derutat în clădirea Rectoratului de la Politehnică. ”Aici, aici domnul ministru”, îi strigă ziariştii cu microfoanele pregătite în faţa sălii unde va avea loc festivitatea. Pricopie însă intră liniştit într-una din clasele pe care o găseşte deschisă şi închide uşa. După cinci minute, ministrul Educaţiei coboară  în holul unde ar trebui să vină premierul. ”Pe unde e?”, se întreabă unul dintre decani. „Am înţeles că e la Carrefour”, îi răspunde rectorul George Darie. Studenţii ies din nou pe balcon. ”În aglomeraţia asta cred că vine în 20 de minute”, spune unul dintre tineri. Apare şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, chiar dacă nu este pe lista oficială de la Ministerul Educaţiei. ”Cheamă-i pe aia de afară” Victor Ponta apare la ora 16.45, însoţit de preşedintele Senatului de la Politehnică, Ecaterina Andronescu. Toată lumea se grăbeşte spre sală. ”Cheamă-i pe aia de afară”, îi strigă unul dintre studenţi altuia aflat la uşa balconului. Vesel şi fără nicio grijă că a lăsat lumea să aştepte aproape o oră, Victor Ponta nu ştie pe unde să urce spre sala de festivităţi. ”Acolo suntem blocaţi de presă”, îi arată Ecaterina Andronescu scara pe unde ar trebui să urce direct. Anton Hadăr vine cu soluţia arătându-i scara în spirală: „Haideţi pe aici că e mai liber, nu e presă aici”. Ajuns cu bine în faţa biroului Senatului, premierul salută pe toată lumea. ”Prea multă presă, aţi chemat pe toată lumea!”, spune intrând în biroul ce dă în sala de festivităţi. Gata. Începe ceremonia. Toată lumea se ridică în picioare când începe imnul  „Gaudeamus Igitur”. ”Suntem sub semnul lui Gaudeamus pentru că este o zi foarte importantă pentru noi. V-am chemat aici pentru inaugurarea unui centru de cercetare care adună toate domeniile inginereşti la un loc”, începe Ecaterina Andronescu în imediata vecinătate a lui Victor Ponta. Îi cere voie să-i prezinte universitatea şi redă o parte din istoria insituţiei. Premierul dă aprobator din cap şi ţine ochii în jos. „Un prim ministru al acestei ţări, Brătianu, spunea că o ţară nu se poate dezvolta decât prin ingineri… şi în mare măsură îi dăm dreptate”, spune Ecaterina Andronescu, neştiind dacă e bine că a amintit de un liberal. Acesta e momentul în care premierul îşi ridică privirea şi încearcă să schiţeze un zâmbet, dar nu reuşeşte, îşi mută repede privirea de la Andronescu la slide-urile proiectate pe perete. „Ţin să vă spun că Politehnica nu s-a uitat numai la banii de la buget. Ne-am suplimentat bugetul din fonduri europene şi din proiectele cu firmele. Fără resursele din fondurile europene am fi tras demult  obloanele”, conchide fostul ministrul al Educaţiei, uitându-se deopotrivă spre premier şi spre ministrul Fondurilor Europene. ”Trebuia să fim aici acum doua-trei săptămâni” Ecaterina Andronescu îi dă cuvântul lui Victor Ponta. ”Îmi cer scuze că trebuia să fim aici acum doua-trei săptămâni, când trebuia inaugurat acest proiect, dar au apărut inundaţiile şi am întârziat”, se scuză Victor Ponta, confuzând audienţa care îl aşteptase numai o oră. ”E un moment special pentru mine, care nu fac parte din comunitatea dumneavoastră, dar ştiu că după 1989 a fost greu pentru cercetare”, încearcă Victor Ponta să justifice bugetul mic acordat cercetării. Premierul aminteşte că proiectul a fost câştigat de fapt în 2009, dar odată cu blocarea fondurilor europene a fost amânat. ”Acest proiect se datorează celor care au avut curaj  să-l repună pe agendă şi să mă facă atent că trebuie să înceapă. Eu nici cu ELI n-am crezut că va începe. Le spuneam celor care au venit la mine că n-o să se întâmple aşa ceva, că o să avem noi cel mai mare laser. Dar s-a întâmplat şi acum îl avem”, spune Victor Ponta. Premierul se uită la Mihnea Costoiu şi îi aminteşte că mai are şi acum costumul de haine pe care l-a murdărit la inaugurarea laserului  de la Măgurele. ”Dar mi-a promis că mi-l curăţă dacă îi dau mai mulţi bani”, încearcă Victor Ponta să glumească. În timp ce îi dă microfonul lui Mihnea Costoiu, Ecaterina Andronescu ţine să-i spună premierului că Politehnica vrea să construiască un spital universitar în campus universitar, spital la care să se angajeze absolvenţii şi de la Politehnică şi de la Medicină. ”Vorbiţi cu domnul Teodorovici, el vă aşteaptă”, îi răspunde Ponta. „Dacă veniţi cu proiecte… ”, spune şi ministrul Fondurilor Europene. La final, Victor Ponta vrea să facă o precizare în faţa profesorilor prezenţi în sală. ”Dacă mi-aş dori să schimbăm ceva din ultimii ani ar fi modul în care sunt văzuţi oamenii din universităţi. Până acum universitarii erau daţi afară de peste tot, din parlament, din universităţi, îi scoteam la pensie. Aş vrea să găsim o soluţie ca cei care au merite în mediul academic, în universităţi, şi care vor să aibă şi funcţii publice să facă şi lucrul ăsta. Trebuie încurajaţi să se implice în reforma statului”, are Victor Ponta ultimul cuvânt. Toţi oaspeţii sunt poftiţi în curtea Politehnicii, la intrarea dinspre Bulevardul Iuliu Maniu, acolo unde a început construcţia Institului CAMPUS, ce va cuprinde 41 de laboratoare de cercetare în toate domeniile de inginerie. Premierul şi toţi miniştri intră în cabinetul de la Senat şi închid uşa, spunând că vin şi ei. Studenţii şi presa pleacă spre locul construcţiei. Aici însă au parte de o altă altă aşteptare. Muncitorii care îl aşteptau cu mortarul pregătit îl amestecă repede ca nu cumva să se prindă. Studenţii glumesc pe seama situaţiei şi se îndeamnă unii pe alţii să amestece soluţia. Peste o jumătate de oră vine şi Victor Ponta. ”Numai miniştrii au voie să coboare. Presa rămâne aici, că se rupe scara!”, spune unul dintre organizatorii de la Politehnică. Victor Ponta şi Ecaterina Andronescu pun repede mortarul, dar înainte au aruncat un răvaş cu data de începe a proiectului, ca să poarte noroc. Institutul CAMPUS este dezvoltat din fonduri eurpene, fiind cofinanţat prin Fondurul European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului este de 73, 4 milioane de lei, iar clădirea trebuie finalizată în iunie 2015. Clădirea va avea în total 8.320 de metri pătraţi şiîşi va asigura energia neceesară funcţionării din surse de energie verde.

Sursa: Gandul.info

 

Festival de cultură organizat de Universitatea din Bucureşti la Statui

În perioada 5-7 iunie, Universitatea din Bucureşti organizează, în Piaţa Universităţii, Festivalul de cultură ,,Şcoala de nume mari”. Evenimentul îşi doreşte să prezinte istoria şi valorile instituției şi să aducă în prim-plan corpul profesoral, alumnii şi studenţii cu rezultate deosebite ai Universităţii. ,,Universitatea din Bucureşti este una dintre cele mai importante instituţii de învățământ, cercetare şi cultură a României, care şi-a construit în timp şi un solid prestigiu internaţional. Acest festival are tocmai obiectivul de a prezenta publicului larg aspecte care țin de dezvoltarea Universității din Bucureşti, momente definitorii în istoria de renume a acesteia, dar și impactul activității academice a instituției asupra culturii și știnței din România. Este, în același timp, și un prilej de a omagia marile personalităţi ale României, absolvente ale Universităţii, care au contribuit la prestigiul cultural al ţării şi de a elogia profesorii, alumnii şi studenţii instituției noastre”, a declarat prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din Bucureşti. De asemenea, în intervalul orar 11.00-18.00 vor avea loc dezbateri conduse de cunoscuți profesori și oameni de cultură precum: prof. Paul Cornea, acad. prof. Dinu Giurescu, prof. Adrian Cioroianu, prof. Zoe Petre, prof. Lidia Vianu, prof. Mircea Vasilescu, prof. Liviu Papadima, scriitorii Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Daniel Cristea-Enache, cunoscutul matematician și cercetător Radu Gologan și mulți alții. Printre temele aduse în discuție se numără: Literele românești – Ștafeta generațiilor, Cenacluri și reviste literare ale Universității din București, De la Seneca la James Joyce, Cine sunt eu? – Aplicații psiho-educaționale ale cunoașterii personalității, Istoria – între cultură și politică. Mai mult, în fiecare seară, începând cu ora 19.00, participanţii la Festival se pot bucura de concerte susținute de tineri muzicieni precum: Sașa-Liviu Stoianovici, We Singing Colors & Byron și Luiza Zan. Caravana EUB, la Statui În incinta cortului special amenajat în Piața Universității, la Statui, va fi organizat un târg de carte universitară la care vor participa cele mai importante edituri autohtone. Programul de vizitare: zilnic, între orele 10.00 și 20.00. Caravana EUB (Editura Universităţii din Bucureşti va prezenta producţia editorial), ce ilustrează activitatea de cercetare din facultăţile şi specializările Universităţii din Bucureşti: activitate cu deosebite realizări, intrate an de an în patrimoniul ştiinţific intern şi internaţional. „Festivalul «Şcoala de nume mari» îşi propune să coreleze oferta unui târg de carte cu o campanie de promovare a Universităţii din Bucureşti, menită să demonstreze impactul activităţii academice din instituţie asupra culturii şi ştiinţei din România”, menţionează reprezentanţii Universităţii din Bucureşti.

Sursa: Puterea.ro

 

Studenții pot obține două diplome de licență – în Științele Educației (FPSE) și în Pedagogie

La începutul lunii iunie încheie anul de studii în România cea de-a doua generație de studenți danezi, respectiv un număr de 6 studente care au absolvit anul II. Facultatea de Psihologie și Științele Educației derulează, începând din anul 2012, programul de dublă licență cu VIA University College Danemarca. În cadrul acestui program Double Degree, studenții Universității din București și cei ai universității partenere obțin două diplome de licență – în Științele Educației (FPSE) și una în Pedagogie (Facultatea de Educație și Științe Sociale) – în cadrul unui program ce implică schimb de studenți pe durata unui an din cei 3 ai studiilor de licență. În anul 2014 – 2015 au ales să participe în cadrul programului un număr de 8 studenți danezi care vor începe activitatea la data de 1 septembrie. Timp de o lună, studenții vor avea un program de orientare, cuprinzând cursurile de limbă română organizate de Universitatea din București studenților Erasmus, inducție la organizațiile gazdă ale stagiului de practică, formularea obiectivelor de învățare proprii, organizarea programului pentru semestrul 1. Studenții români din cadrul FPSE participă în Danemarca la un program similar, dar corespunzător anului III de studii. Prima generație de studenți români din cadrul programului de Double Degree a revenit în țară pentru a încheia studiile de licență cu susținerea lucrărilor programate la mijlocului lunii iunie.

Sursa: Puterea.ro

 

Încep lucrările de construcție a Institutului CAMPUS

Premierul Victor Ponta, participă, miercuri, alături de ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, la deschiderea lucrărilor de construcţie a Institutului de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative – CAMPUS din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB). La eveniment vor mai fi prezenţi Sorin Oprescu, primarul general al Municipiului Bucureşti, Gigel Paraschiv, Secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale şi membrii ai comunităţii academice ai UPB. Institutul CAMPUS va cuprinde 41 de laboratoare de cercetare inter şi transdisciplinare, complet echipate, spaţii de lucru, spaţii de prezentări şi conferinţe, precum şi spaţii tehnice în care îşi vor desfăşura activitatea doctoranzi şi post-doctoranzi, cadre didactice şi cercetători din universitate şi din instituţiile partenere. Institutul va fi deschis colaborării cu alte institute publice sau private în domeniile în care Universitatea Politehnica din Bucureşti are competenţe şi dezvoltă direcţii noi de cercetare. Proiectul este dezvoltat din fonduri europene, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” (POSCCE).

Sursa: Romanialibera.ro

 

Profesorul Denys Simon va primi titlul Doctor Honoris Causa al Universității din București

Universitatea din București va acorda, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa lui Denys Simon, profesor de drept public la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne. Ceremonia festivă se va desfășura începând cu ora 10:00 în Sala „Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46). Denys Simon s-a născut pe 18 mai 1950. A urmat studii de licență în Drept la Universitatea Nancy II, unde a obținut diplome de studii superioare în domeniile drept public, studii europene și științe politice. În 1979, Denys Simon a primit, cu felicitările juriului, titlul de doctor în drept public. A fost asistent la Universitatea Nancy II vreme de 8 ani, cu un an de întrerupere pentru îndeplinirea serviciului militar. Perioada 1979-1983 a marcat începutul unei noi etape în cariera sa, Denys Simon ocupând funcția de profesor detașat la Universitatea Sidi Mohammed Ben Abdallah de Fès din Maroc. A predat apoi la Universitatea Robert Schuman din Strasbourg și la Facultatea de Drept Public din cadrul Universității La Réunion. Din 2009 este profesor la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne. Activitatea academică a profesorului Denys Simon implică și numeroase colaborări cu instituții de învățământ din străinătate. A fost profesor invitat în Luxembourg, Tunis, Barcelona, Bangkok, iar din anul 2010 este profesor al Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene. Activitatea academică a lui Denys Simon este dublată de o importantă activitate editorială: are peste 350 de articole publicate în diverse volume și reviste, precum și numeroase cărți. Realizările sale i-au adus distincții înalte: este Ofițer al Ordinului „Palmes académiques”, Doctor Honoris Causa al Université Libre de Bruxelles sau Cavaler al Legiunii de Onoare. Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, Universitatea din București celebrează meritele academice ale profesorului Denys Simon și își exprimă recunoștința față de implicarea și susținerea pe care profesorul le-a arătat echipelor de studenți și profesori ai Facultății de Drept la concursurile naționale și internaționale organizate de-a lungul timpului.

Sursa: Romanialibera.ro