Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 4.07.2013

  1.  

http://www.cotidianul.ro/sindicatele-terminati-cu-provizoratele-in-scoli-217234/

Scrisoare deschisă adresată ministrului Educației

Sindicatele: Terminați cu provizoratele în școli!

În urma scadalului apărut la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu”, sindicatele au trimis o scrisoare deschisă ministrului Educației în care cer măsuri urgente.

”Terminați cu provizoratele în școli”, este mesajul pe care vor să-l transmită.

”Este o scrisoare deschisă. Am cerut un lucru pe care l-am cerut de fapt de mai mult timp și anume să se organizeze în perioada imediat următoare concursuri pentru posturile de directori din învățământ pentru că din păcate, acest concurs nu a mai fost organizat din 2008. În momentul de față aproape toți directorii din România sunt în delegație și acest lucru trebuie să înceteze. Dorim să se schimbe filosofia de alegere a acestor directori. Nu mai dorim să fie puși directori aleși de partide. Dorim ca directorii să fie aleși de către unitățile de învățământ”, a declarat Simion Hăncescu, președintele FSLI.

Totodată, sindicatele cer depolitizarea învățământului.

”Eu am dovezi suficiente că ori de câte ori s-a întâmplat așa ceva, ne-am delimitat și am cerut celor care au în această țară competrența să îi sancționeze și cei care se pretează la aceste gesturi să plătească. Se poate face un pas înainte dacă terminăm cu politizarea învățământului”, a afirmat Hăncescu.

În 2012, educația și cercetarea au primit împreună doar 2,5% din PIB

Datele oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) privind execuția bugetară pentru anul 2012, scot în evidență un lucru grav: învățământul și cercetarea au primti anul trecut doar 2,5% din PIB, se arată într-un comunicat al FSLI transmis cotidianul.ro.

Conform acestor date, suma totală alocată învățământului și cercetării în anul 2012 a fost de 14, 697 miliarde de lei, din care 3,994 miliarde de lei prin Ministerul Educației și 10,703 miliarde de lei de la bugetele locale.

În condițiile în care media Uniunii Europene privind procentul din PIB alocat educației este de 5,3, în România cele două domenii vitale de care depinde dezvoltarea economică a unei țări, sunt practic SUBFINANȚATE CRONIC, se arată în document.

Conform Legii Educației Naționale, educația ar fi trebuit să primească minimum 6% din PIB, iar cercetarea minimum 1% din PIB, dar din păcate, aplicarea acestei prevederi legale a fost amânată, atât pentru anul 2012, cât și pentru anul 2013.

Continuarea de către guvernarea U.S.L. a politicii P.D.L.-lui de subfinanțare a învățământului trebuie să înceteze, pentru că fără o educație de calitate, la care se poate ajunge numai mărind investițiile în acest domeniu, nu se poate realiza progresul acestei țări, se precizează în comunicat.

 

 

 

 

http://adevarul.ro/news/bucuresti/admitere-liceu-2013-topul-celor-mai-bune-licee-bucuresti-1_51d50f9dc7b855ff56fd9b14/index.html

ADMITERE LICEU 2013 Topul celor mai bune licee din Bucureşti

Bucureştiul are multe licee celebre, unele vechi de peste un secol, cu tradiţie şi care au fost ridicate la statutul de „Colegii Naţionale“. Când vine vorba de alegerea unui liceu foarte bun pentru copiii lor, părinţii se uită cel mai adesea la „Sf. Sava“, „Mihai Viteazul“, „Tudor Vianu“, sau, cine îşi permite taxele de şcolarizare, la Liceul Internaţional de Informatică, care este o instituţie privată.

Pentru a-i ajuta pe părinţi şi elevi în această alegere, adevarul.ro a realizat un top al celor mai bune licee din Capitală în funcţie de mediile de admitere, de la bac, numărul de olimpici şi prestigiu.

Ce se ştie despre licee

Liceul cu cei mai mulţi olimpici este Liceul Internaţional de Informatică, o instituţie privată de elită care racolează cei mai buni elevi de la alte licee cu renume, precum „Tudor Vianu“, considerat a fi cel mai bun liceu cu profil real mate-info din Bucureşti. Liceul cu cea mai bună reputaţie şi cel mai vechi din România este „Sfântul Sava“, sau, cum spune o elevă a colegiului, „Şcoala românească a început cu Sava”.

Liceul cu o atmosferă mai academică şi cea mai strictă disciplină este „Mihai Viteazul”. La polul opus, liceul cu cele mai multe activităţi extracuriculare şi considerat a avea cea mai plăcută viaţă de liceu, cu festivităţi frumoase, este cosiderat a fi „Gheorghe Lazăr”.

Colegiul Naţional „George Coşbuc” este văzut drept cel mai bun liceu de limba engleză din Bucureşti, unde predau profesori din Marea Britanie, Satele Unite şi Australia, iar orele se desfăşoară într-un stil mai occidental.

Acestea sunt unele dintre adevărurile şi legendele despre liceele de top ale Bucureştiului care s-au împământenit în mentalitatea oamenilor. România nu este ţara colegiilor ca Eton sau a universităţilor ca Oxford şi Cambridge, dar şcolile noastre au şi ele tradiţie, uneori chiar o istorie foarte veche, cum este cazul Colegiului Naţional „Sfântul Sava”, înfiinţat acum aproape 200 de ani.

Fiecare liceu de top are o reputaţie şi o tradiţie care îl recomandă

„Eu nu aş putea spune că există un top al celor mai bune licee, mai bine zis un top al celor mai solicitate licee. Pe primul loc, în cazul acesta, cel mai căutat este „Sf. Sava”, dar mediile de intrare acolo sunt foarte mari. Mai sunt trei licee de top pe care le-aş pune la egalitate cu „Sf. Sava“ fiindcă sunt şi ele foarte căutate: este vorba de „Mihai Viteazul” şi „Tudor Vianu”. Apoi ar fi „Gheorghe Lazăr”, care are o atmosferă mai aparte şi „George Coşbuc”, unde se mănâncă engleza pe pâine. Mai este „Gheorghe Şincai”, care are tradiţie şi profesori foarte buni, „I.L. Caragiale”, unde am înţeles că este o viaţă de liceu frumoasă, „Matei Basarab”, „Spiru Haret”, „Grigore Moisil”, „Dimitrie Cantemir”, Şcoala Centrală sau „B.P. Haşdeu. Sunt multe licee foarte bune, fiecare având ceva deosebit”, povesteşte inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Topul liceelor din Bucureşti

1. Colegiul Naţional „Sf. Sava“ (ultima medie de admitere în 2012 – 9,59 la Folologie)
2. Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti (liceu privat, cei mai mulţi olimpici)
3. Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ (9,57, ultima medie de admitere)
4. Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ (ultima medie de admitere – 9,50)
5. Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ (9,63)
6. Colegiul Naţional „George Coşbuc“ (9,24)

Colegiul Naţional „Sf. Sava“

Este poate cel mai vechi din ţară, descendent direct al Colegiului Sfântul Sava, divizat în 1864 de către domnitorul Al. I. Cuza în Universitatea din Bucureşti şi actualul Colegiu „Sf. Sava“. Între 1046-1990, colegiul a purtat numele de „Liceul Nicolae Bălcescu“, după numele revoluţionarului paşoptist, care a fost elev al liceului.

De altfel, foarte mule personalităţi din istoria ţării au studiat la acest colegiu, printre care: Nicolae Bălcescu, Constantin I. C. Brătianu, Gheorghe Lazăr, Regele Mihai, C. A. Rosetti, Tudor Arghezi, Henri Coandă, Nicolae Iorga, iar lista continuă. În prezent, liceul are mulţi olimpici şi se axează pe profilul de Real (Mate-Info, Ştiinţele Naturii). Rata de promovare de la „Sf. Sava“ la examenul de Bacalaureat 2012 a fost de 98%, ultima medie de promovare fiind 6,25.

Liceul Internaţional de Informatică

Instituţia privată, înfiinţată în 1995, racolează cei mai buni elevi din Bucureşti şi olimpici de la alte licee, însă costul frecventării acestei şcoli este de 3.700 de euro pe an. Liceul are foarte mulţi olimpici la Informatică, Matematică sau Fizică, numai în anul şcolar 2007-2008, au avut 45 de olimpici internaţionali.

Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“

Înfiinţat în 1865, este unul dintre cele mai vechi licee din Bucureşti şi, iniţial, a purtat numele de „Mihai cel Mare“. Şcoala s-a stabilit în clădirea pe care o ocupă şi astăzi în 1921. „Mihai Viteatul“ se axează pe profilul Real şi are mulţi olimpici şi un adevărat prestigiu în zona aceasta şi este celebru pentru catedrele de Matematică, Fizică şi Chimie. Fiind o şcoală veche şi cu tradiţie, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ nu duce lipsă de absolvenţi celebri cum ar fi Dumitru leonida, P.P. Negulescu sau Ion Barbu. Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Capitală a obţinut o rată de promovare de 96% la Bac-ul de anul trecut.

Colegiul Naţional „Tudor Vianu“

Conoscut pentru numărul mare de olimpici pe care îi are, acest liceu se axează, de asemenea pe profilul Real, specializarea Informatică. Pe lângă olimpiadele internaţionale, elevii şcolii au mai participat şi la concursuri organizate de NASA sau ESA unde au câştigat premii pentru proiectele lor. Înfiinţat în 1928, Colegiul a fost iniţial intitulat „Liceul Teoretic de Fete” şi abia în în 1997 a devenit „Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu”. De asemenea, trebuie menţionat că rata de promovare de la Bac anul trecut a fost de 100% la „Tudor Vianu“, ultima medie fiind de 6,06.

Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“

Înfiinţat în 1860, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” este al doilea liceu, ca vechime, din Bucureşti şi principalul rival al Colegiului „Sf. Sava“. Liceu vechi şi cu tradiţie, nu duce lipsă de absolvenţi celebri printre care: Tudor Vianu, Gabriel Liiceanu, Dinu Lipatti, Florian Pittiş şi George Călinescu.

Colegiul Naţional „George Coşbuc“

Este poate cel mai cunoscut liceu bilingv din Bucureşti, unde predau profesori din Statele Unite, Marea Britanie, Australia şi Canada. Are o istorie veche, în perioada 1869-1949, Colegiul Naţional „George Coşbuc“ a fost Institutul de domnişoare „Choisy-Mangâru“ specializat încă de pe atunci în predarea de limbi străine cu profesori nativi din Germania şi Franţa. În 1972 îşi capătă actuala denumire şi imediat după Revoluţie, devine liceu bilingv de engleză. La „George Cobuc“ au promovat 99% din candidaţi, un singur elev a picat fiindcă a luat 3,75 la Matematică.

Când vine vorba de alegerea unui liceu de top, părinţii ar trebui să ţină seama de înclinarea copiilor, spre Real sau spre Uman, dar şi de rigoarea academică din instituţia respectivă. De asemenea, având în vedere notele mari de la Evaluarea Naţională de anul acesta, se pare că şi mediile de admitere vor fi mai mari ca în 2012.

„Da, sunt multe licee foarte bune în Capitală, însă nu toţi elevii sunt pregătiţi să facă faţă la rigoarea, aşteptările şi nivelul de învăţătură din colegiile naţionale. Există părinţi care au această impresie despre copiii lor că trebuie să urmeze un anumit drum în viaţă pe care îl văd ei, sau pe care l-au urmat ei. Sfatul meu este să ţină cont de înclinaţiile copilului şi să nu-l oblige să meargă la profilul Mate-Info, dacă nu asta îşi doreşte elevul şi să înţeleagă care este capacitatea de efort a copilului“, îi sfăutuieşte pe părinţi, inspectorul Banu.

Un alt sfat pe care îl are pentru părinţi şi elevi deopotrivă este să aibă în vedere catedrele de engleză şi informatică. „La interviurile pentru job nu te pune să reciţi Eminescu, ci să demonstrezi că ştii o limbă străină, în principal engleza, şi că ai competenţe informatice“, explică Banu.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-2013-rezolvarea-subiectelor-matematica-mate-info-1_51d42fb6c7b855ff56f9dd86/index.html

BACALAUREAT 2013 Rezolvarea subiectelor la matematică: Mate-Info

Elevii care au terminat o clasă cu profil de matematică-informatică au susţinut miercuri examenul la matematică. După încheierea probei, cei mai mulţi tineri au susţinut că subiectele au fost accesibile, însă cu toţii au fost de acord că pentru a obţine o notă peste 9,00 ar fi fost nevoie de studiu intens.

„Subiectele au fost mai uşoare decât la simulare. Sunt chiar prost dacă nu iau!“, a spus unul dintre elevii care au susţinut examenul la Liceul „George Coşbuc“ din Capitală.

Şi profesorii susţin că testul a fost unul accesibil. Mai mult, unul dintre profesorii de matematică bucureşteni susţine chiar că subiectele au fost foarte uşoare.

„Cred că au fost mai uşoare pentru cei de la mate-info decât pentru cei de la tehnologic. As spune chiar jenant de uşoare.  Practic, ca şi la Evaluarea Naţională, au păstrat modelul subiectelor date în sesiunea specială. Nu ar trebui să le pună probleme elevilor. În principiu a fost corect cum au procedat la Bac pentru că de la liceu nu toţi pleacă la facultate. Bacalaureatul este un test de verificare a cunoştinţelor dobândite în ultimii patru ani. Acest examen nu le trebuie tuturor mai departe si nu se face o ierarhizare a elevilor după susţinerea lui ca la Capacitate. Miza la Evaluarea Naţională este alta: în funcţie de notele dobândite copiii merg la un liceu mai bun, sau mai slab. Părerea mea este că mai marii de la Minister încercă să compenseze faptul că absolvenţii nu mai pot copia, din cauza camerelor de luat vederi instalate în clase, cu subiecte uşoare. Asta nu ajută însă pe nimeni şi mai ales pe copiii noştri”, a explicat profesorul.

BACALAUREAT 2013 / Subiectele la Matematică şi la Istorie şi rezolvarea acestora, la Adevărul Live / mai uşoare ca cele de la simulare

Profesorul de matematică Valentin Nicula, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, şi Ciprian Stoleru, editor Historia, îţi explică miercuri subiectele la BAC 2013 la cele două profiluri, la Adevărul Live.

 

BAC 2013 Mai mulţi candidaţi nu au ajuns la examen din cauza unei defecţiuni la metrou. Aceştia vor da examenul la prânz

 

Mai mulţi absolvenţi de clasa a XII-a au rămas blocaţi la metrou, după ce o garnitură a rămas blocată, în această dimineaţă, între staţiile 1 Decembrie şi Nicolae Grigorescu. Prin urmare, aceştia nu au reuşit să ajungă la timp pentru a susţine probele scrise la Istorie şi Matematică, programate astăzi la examenul de Bacalaureat.

 

BACALAUREAT 2013 Aproape 175.000 de elevi dau miercuri proba obligatorie de profil: matematică şi istorie

 

Aproape 175.000 de elevi din toată ţara vor da miercuri, 3 iulie, proba obligatorie a profilului de la examenul de Bacalaureat 2013. Cei care au terminat liceul la profil Uman vor da examen scris la Istorie, iar cei de la Real vor fi testaţi la Matematică. Elevii pot recapitula materia cu cele două lecţii video adevarul.ro.

 

SUBIECTE BAC 2013 Matematică: M1, M2 şi M3. Subiecte mai uşoare decât la simulare

 

136.964 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Matematică, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

 

Subiectele la Istorie. Elevii susţin că punctul al treilea al examenului a fost greu

 

37.294 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Istorie, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat, miercuri, subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-2013-rezolvarea-subiectelor-matematica-profilul-Stiintele-naturii-1_51d436f9c7b855ff56fa0dd3/index.html

BACALAUREAT 2013 Rezolvarea subiectelor la matematică: profilul Ştiinţele Naturii

Elevii care au terminat o clasă cu profil de Ştiinţele Naturii au susţinut miercuri examenul la matematică. După încheierea probei, cei mai mulţi tineri au susţinut că subiectele au fost destul de accesibile.

„Subiectele au fost mai uşoare decât la simulare. Sunt chiar prost dacă nu iau!“, a spus unul dintre elevii care au susţinut examenul la Liceul „George Coşbuc“ din Capitală.

Şi profesorii susţin că testul a fost unul accesibil. Mai mult, unul dintre profesorii de matematică bucureşteni susţine chiar că subiectele au fost foarte uşoare.

„Cred că au fost mai uşoare pentru cei de la mate-info decât pentru cei de la tehnologic. As spune chiar jenant de uşoare.  Practic, ca şi la Evaluarea Naţională, au păstrat modelul subiectelor date în sesiunea specială. Nu ar trebui să le pună probleme elevilor. În principiu a fost corect cum au procedat la Bac pentru că de la liceu nu toţi pleacă la facultate. Bacalaureatul este un test de verificare a cunoştinţelor dobândite în ultimii patru ani. Acest examen nu le trebuie tuturor mai departe si nu se face o ierarhizare a elevilor după susţinerea lui ca la Capacitate. Miza la Evaluarea Naţională este alta: în funcţie de notele dobândite copiii merg la un liceu mai bun, sau mai slab. Părerea mea este că mai marii de la Minister încercă să compenseze faptul că absolvenţii nu mai pot copia, din cauza camerelor de luat vederi instalate în clase, cu subiecte uşoare. Asta nu ajută însă pe nimeni şi mai ales pe copiii noştri”, a explicat profesorul.

Profesorul de matematică Valentin Nicula, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, şi Ciprian Stoleru, editor Historia, îţi explică miercuri subiectele la BAC 2013 la cele două profiluri, la Adevărul Live.

Mai mulţi absolvenţi de clasa a XII-a au rămas blocaţi la metrou, după ce o garnitură a rămas blocată, în această dimineaţă, între staţiile 1 Decembrie şi Nicolae Grigorescu. Prin urmare, aceştia nu au reuşit să ajungă la timp pentru a susţine probele scrise la Istorie şi Matematică, programate astăzi la examenul de Bacalaureat.

Aproape 175.000 de elevi din toată ţara vor da miercuri, 3 iulie, proba obligatorie a profilului de la examenul de Bacalaureat 2013. Cei care au terminat liceul la profil Uman vor da examen scris la Istorie, iar cei de la Real vor fi testaţi la Matematică. Elevii pot recapitula materia cu cele două lecţii video adevarul.ro.

136.964 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Matematică, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

37.294 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Istorie, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat, miercuri, subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-2013-bac-subiecte-simple-statistici-bune-1_51d4554ac7b855ff56fad2d5/index.html

BACALAUREAT 2013 Bac cu subiecte simple pentru statistici bune

Atât profesorii cât şi candidaţii spun că subiectele primite miercuri la proba obligatorie în funcţie de profilau fost uşoare şi la Matematică, dar şi la Istorie, faţă de cele de la proba de luni, la Română.

UPDATE – Peste 160.400 de absolvenţi de clasa a XII-a au participat, miercuri, la proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat 2013. Din totalul celor prezenţi, 112 au fost eliminaţi pentru că au copiat sau deţineau asupra lor instrumente sau materiale ajutătoare nepermise.

De asemenea, în 30 de centre de examinare s-au utilizat subiectele de rezervă, întrucât elevii au întârziat la examen din motive obiective, independente de voinţa lor. Pentru aceştia, proba a început la ora 13.30, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Emoţiile de la cea de-a doua probă scrisă a examenului de Bacalaureat de ieri, de la Matematică şi respectiv Istorie, au fost mult mai mari ca la proba de la Română, pe de o parte din cauza scandalului izbucnit luni la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“, unde şapte candidaţi au fost eliminaţi din examen în urma tentativelor de fraudă, dar şi pentru că elevii s-au temut să nu primească din nou subiecte-surpriză.

Emoţii mari au avut mai ales elevii din Bucureşti, după ce, ieri dimineaţă, s-a blocat o garnitură a metroului, între staţiile 1 Decembrie şi Nicolae Grigorescu şi mai mulţi candidaţi nu au mai ajuns la timp la examen, fiind nevoiţi să dea probele mai târziu, cu variante de rezervă.

Elevii au intrat cu strângere de inimă în sălile de examen, însă subiectele au fost destul de uşoare. Subiectele de la probele de miercuri s-au dat diferenţiat în funcţie de profil. Absolvenţii de Uman au dat la Istorie, însă la Matematică au existat patru variante de subiect, pentru patru profiluri: Mate-Info, Ştiinţele Naturii, Tehnologic şi Pedagogic.

„Aşa subiect nu am visat în viaţa mea, a fost neaşteptat de uşor la Matematică“, a spus o elevă de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ din Capitală. O colegă de a sa, Diana Trăsnet, olimpică la Istorie, spune că subiectele au fost de dificultate medie. „Mi s-a părut de nivel mediu la Istorie, mai uşor ca la olimpiadă“. Un alt candidat, Cosmin, absolvent la Liceul „C.A. Rosetti“ din Bucureşti, care a dat examenul tot la centrul de la „George Coşbuc“, spune că a învăţat singur la Istorie şi s-a descurcat fără meditaţii.

Părere împărtăşită şi de dascăli. „Subiectele ar putea fi considerate relativ lejere, iar primele exerciţii de la toate variantele sunt aproximativ comparabile şi se pot rezolva foarte repede, elevii chiar au avut timp să verifice ceea ce au scris. Eu, spre exemplu, nu am emoţii pentru elevii mei, vor lua note mari fără discuţii“, a spus profesorul de matematică Valentin Nicula, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“ din Capitală, care a rezolvat ieri toate subiectele în cadrul emisiunii „Adevărul Live“.

Dascălul este de părere că simulările prin care au trecut elevii au avut un efect benefic.„A fost bine că la prima simulare a fost mai greu, fiindcă elevii au putut să-şi reevalueze pregătirea pentru examen“, a spus profesorul.

Subiecte mai simple „fiindcă nu se mai poate copia“

„Cred că subiectele au fost mai uşoare pentru cei de la Mate-Info decât pentru cei de la Tehnologic. Aş spune chiar jenant de uşoare. Practic, la fel ca la Evaluarea Naţională, au păstrat modelul subiectelor date în sesiunea specială. Nu ar trebui să le pună probleme elevilor“, spune un alt profesor de matematică de la un liceu din Capitală, care mai menţionează faptul că nu este un examen care trebuie trecut de toată lumea şi nu presupune o ierarhizare a elevilor după susţinerea lui, ca la Capacitate.

„Miza la Evaluarea Naţională este alta: în funcţie de notele dobândite, copiii merg la un liceu mai bun, sau mai slab. Părerea mea este că mai-marii de la minister încercă să compenseze cu subiecte uşoare faptul că absolvenţii nu mai pot copia, din cauza camerelor de luat vederi instalate în clase. Asta nu ajută însă pe nimeni, cu atât mai puţin pe copiii noştri”, atrage atenţia profesorul.

Subiecte accesibile şi la Istorie

Subiectele de la Istorie au fost şi ele destul de uşoare, de nivel mediu, şi respectă materia, spune Cornelius Riegler, profesor de Istorie la Colegiul Naţional ”George Coşbuc”. Primul subiect a fost despre comunism, ceea ce era de aşteptat să le pice elevilor, având în vedere că aproximativ o treime din variantele de subiecte propuse de minister pentru Bacalaureat se referă la această perioadă. „Un lucru care ar fi util generaţiilor următoare: părinţii şi elevii trebuie să ştie că subiectele de la Bacalaureat te trec prin toată materia“, a explicat Cornelius Riegler.

La primul subiect s-au dat două texte despre România în perioada comunistă, cu şapte cerinţe, la al doilea subiect s-a dat un alt text la prima vedere despre Ţara Românească în timpul domniei lui Vlad Ţepeş. La ultimul subiect, candidaţii au avut de elaborat un eseu despre formarea statului român modern şi evoluţia acestuia în secolul al XIX-lea. „Insist, ca şi în alte dăţi, asupra faptului că unii dintre elevi nu se apucă de eseu, crezând că obţin nota 7 doar din primele două subiecte. Eseul îţi oferă însă cea mai multă libertate. Te lasă pe tine să alegi momentul istoric“, a mai spus profesorul.

Elevii blocaţi la metrou au dat Bac-ul mai târziu

Mai mulţi absolvenţi de clasa a XII-a au rămas blocaţi ieri dimineaţă la metrou după ce o garnitură s-a defectat între staţiile 1 Decembrie şi Nicolae Grigorescu şi a blocat traficul trenurilor pe toată magistrala Anghel Saligny, dar şi spre Piaţa Unirii, pe unde s-a circulat doar pe un singur fir. Prin urmare, candidaţii la Bacalaureat care se aflau în acel moment la metrou nu au reuşit să ajungă la timp pentru a susţine probele scrise la Istorie şi Matematică.

„Este o situaţie obiectivă şi aceşti copii vor intra în Bacalaureat, cu subiectele de rezervă”, declara ieri dimineaţă Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti. Acesta a adăugat că elevii care au întârziat vor intra să susţină probele după ce sunt evacuate toate sălile de examen. „Vor avea de rezolvat subiecte de rezervă. Nu putem amesteca copiii şi subiectele”, a completat Banu.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-2013-rezolvarea-subiectelor-matematica-tehnologic-1_51d43450c7b855ff56f9fbc9/index.html

BACALAUREAT 2013 Rezolvarea subiectelor la matematică: profilul Tehnologic

Elevii care au terminat o clasă cu profil tehnologic au susţinut miercuri examenul la matematică. După încheierea probei, cei mai mulţi tineri au susţinut că subiectele au fost accesibile, unii chiar s-au aventurat să le clasifice ca având dificultate redusă.

“Subiectele au fost mai uşoare decât la simulare. Sunt chiar prost dacă nu iau!“, a spus unul dintre elevii care au susţinut examenul la Liceul „George Coşbuc“ din Capitală.

Şi profesorii susţin că testul a fost unul accesibil. Mai mult, unul dintre profesorii de matematică bucureşteni susţine chiar că subiectele au fost foarte uşoare.

„Cred că au fost mai uşoare pentru cei de la mate-info decât pentru cei de la tehnologic. As spune chiar jenant de uşoare.  Practic, ca şi la Evaluarea Naţională, au păstrat modelul subiectelor date în sesiunea specială. Nu ar trebui să le pună probleme elevilor. În principiu a fost corect cum au procedat la Bac pentru că de la liceu nu toţi pleacă la facultate. Bacalaureatul este un test de verificare a cunoştinţelor dobândite în ultimii patru ani. Acest examen nu le trebuie tuturor mai departe si nu se face o ierarhizare a elevilor după susţinerea lui ca la Capacitate. Miza la Evaluarea Naţională este alta: în funcţie de notele dobândite copiii merg la un liceu mai bun, sau mai slab. Părerea mea este că mai marii de la Minister încercă să compenseze faptul că absolvenţii nu mai pot copia, din cauza camerelor de luat vederi instalate în clase, cu subiecte uşoare. Asta nu ajută însă pe nimeni şi mai ales pe copiii noştri”, a explicat profesorul.

Profesorul de matematică Valentin Nicula, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, şi Ciprian Stoleru, editor Historia, îţi explică miercuri subiectele la BAC 2013 la cele două profiluri, la Adevărul Live.

Mai mulţi absolvenţi de clasa a XII-a au rămas blocaţi la metrou, după ce o garnitură a rămas blocată, în această dimineaţă, între staţiile 1 Decembrie şi Nicolae Grigorescu. Prin urmare, aceştia nu au reuşit să ajungă la timp pentru a susţine probele scrise la Istorie şi Matematică, programate astăzi la examenul de Bacalaureat.

Aproape 175.000 de elevi din toată ţara vor da miercuri, 3 iulie, proba obligatorie a profilului de la examenul de Bacalaureat 2013. Cei care au terminat liceul la profil Uman vor da examen scris la Istorie, iar cei de la Real vor fi testaţi la Matematică. Elevii pot recapitula materia cu cele două lecţii video adevarul.ro.

136.964 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Matematică, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

 

37.294 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Istorie, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat, miercuri, subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-2013-rezolvarea-subiectelor-matematica-profilul-pedagogic-1_51d4392dc7b855ff56fa1eae/index.html

BACALAUREAT 2013 Rezolvarea subiectelor la matematică: profilul Pedagogic

Elevii care au terminat o clasă cu profil de matematică-informatică au susţinut miercuri examenul la matematică. După încheierea probei, cei mai mulţi tineri au susţinut că subiectele au fost accesibile, însă cu toţii au fost de acord că pentru a obţine o notă peste 9,00 ar fi fost nevoie de studiu intens.

“Subiectele au fost mai uşoare decât la simulare. Sunt chiar prost dacă nu iau!“, a spus unul dintre elevii care au susţinut examenul la Liceul „George Coşbuc“ din Capitală.

Şi profesorii susţin că testul a fost unul accesibil. Mai mult, unul dintre profesorii de matematică bucureşteni susţine chiar că subiectele au fost foarte uşoare.

„Cred că au fost mai uşoare pentru cei de la mate-info decât pentru cei de la tehnologic. As spune chiar jenant de uşoare.  Practic, ca şi la Evaluarea Naţională, au păstrat modelul subiectelor date în sesiunea specială. Nu ar trebui să le pună probleme elevilor. În principiu a fost corect cum au procedat la Bac pentru că de la liceu nu toţi pleacă la facultate. Bacalaureatul este un test de verificare a cunoştinţelor dobândite în ultimii patru ani. Acest examen nu le trebuie tuturor mai departe si nu se face o ierarhizare a elevilor după susţinerea lui ca la Capacitate. Miza la Evaluarea Naţională este alta: în funcţie de notele dobândite copiii merg la un liceu mai bun, sau mai slab. Părerea mea este că mai marii de la Minister încercă să compenseze faptul că absolvenţii nu mai pot copia, din cauza camerelor de luat vederi instalate în clase, cu subiecte uşoare. Asta nu ajută însă pe nimeni şi mai ales pe copiii noştri”, a explicat profesorul.

Profesorul de matematică Valentin Nicula, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, şi Ciprian Stoleru, editor Historia, îţi explică miercuri subiectele la BAC 2013 la cele două profiluri, la Adevărul Live.

Mai mulţi absolvenţi de clasa a XII-a au rămas blocaţi la metrou, după ce o garnitură a rămas blocată, în această dimineaţă, între staţiile 1 Decembrie şi Nicolae Grigorescu. Prin urmare, aceştia nu au reuşit să ajungă la timp pentru a susţine probele scrise la Istorie şi Matematică, programate astăzi la examenul de Bacalaureat.

Aproape 175.000 de elevi din toată ţara vor da miercuri, 3 iulie, proba obligatorie a profilului de la examenul de Bacalaureat 2013. Cei care au terminat liceul la profil Uman vor da examen scris la Istorie, iar cei de la Real vor fi testaţi la Matematică. Elevii pot recapitula materia cu cele două lecţii video adevarul.ro.

136.964 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Matematică, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

 

37.294 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Istorie, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat, miercuri, subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bac-2013-1_51d4112bc7b855ff56f8f10a/index.html

BAC 2013 Poveşti ciudate după proba la Mate. Un bărbat din Galaţi, pentru a noua oară la Bacalaureat. La Giurgiu, candidaţii au primit Biblii după examen

Absolvenţii clasei a XII-a au susţin miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Istorie sau proba scrisă la Matematică, la examenul de Bacalaureat 2013. Adevarul.ro a publicat, miercuri, rezolvarea subiectelor la Bac 2013, pe care le-a rezolvat şi dezbătut împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

Adevarul.ro vă prezintă primele impresii ale candidaţilor după ce au părăsit sala de examen şi vă inivită să aflaţi care a fost atmosfera în centrele de examinare din întreaga ţară.

 

VIDEO REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 Subiecte mai uşoare ca la simulare. Cum a fost examenul de Bacalaureat la Liceul „George Coşbuc“ din Bucureşti

 

Ziua probei scrise la matematică sau istorie a fost una relativ calmă pentru elevii prezenţi la Colegiul Naţional George Coşbuc din Bucureşti. Pe lângă cei din Coşbuc, tot aici, au susţinut examenul şi elevi din liceul Teoretic C.A. Rosetti. Dacă au mai existat câţiva elevi care au întârziat, în jurul orei 9.10 în faţa gardului portocaliu al liceului nu mai erau decât câteva grupuri de părinţi ce trăiau emoţii poate chiar mai puternice decât copiii lor.

 

Majoritatea oamenilor care au venit încă de dimineaţă şi au rămas până la sfârşitul examenului erau părinţi ai copiilor din liceul Rosetti.

 

”Fata mea face meditaţii de trei ani la matematică. Aici sunt cel mai puţin îngrijorat. Eu i-am spus: tu decizi dacă vara asta stai cu picioarele în apa din lighean sau de la mare”, glumeşte tatăl Cătălinei, a care a absolvit liceul liceul C.A. Rosetti.

 

Cei mai mulţi părinţi prezenţi la porţile liceului păreau foarte încrezători în reuşita copiilor lor, fie că era vorba despre matematică sau istorie.

 

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 – Matematica este grea pentru cântăreţii de biserică! Un candidat din Galaţi a dat astăzi pentru a noua oară proba la matematică de la Bacalaureat

 

Printre cei aproape 200 de candidaţi care au susţinut astăzi probe scrise la matematică şi istorie la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” din Galaţi s-a numărat şi un candidat ceva mai special. Se numeşte Mihăluţă Alecu şi este din Slobozia-Conachi, o comună din centrul judeţului Galaţi. Are 37 de ani şi a venit ieri la Galaţi pentru a susţine pentru a noua oară Bacalaureatul la matematică. Mihăluţă mai are ceva special: deşi a terminat un liceu industrial, el este… cântăreţ în corul bisericii de la el din sat.

 

Mihăluţă Alecu a făcut în adolescenţă o şcoală profesională de cântăreţi de biserică, care funcţiona prin anii ’90 pe lângă Seminarul Teologic, după care s-a angajat în parohia din satul său. Zilele trecute chiar a sărbătorit 20 de ani de când cântă în corul bisericesc.  A urmat apoi cursurile Liceului Metalurgic din Galaţi, la FF (fără frecvenţă), pe care le-a absolvit în 2001. Abia în 2008 s-a gândit că i-ar prinde bine şi o diplomă de Bacalaureat.

 

„Am colegi care au studii superioare şi m-am gândit că pot şi eu să fac o facultate, evident la IFR sau la ID. Nu ştiu în ce domeniu, staţi să mă văd cu diploma şi mai vorbim”, ne-a mărturisit dascălul.

 

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 Candidaţii unui centru de examen pentru Bacalaureat din Giurgiu, aşteptaţi la ieşire cu biblii în miniatură FOTOGALERIE

 

Cadou inedit pentru absolvenţii clasei a XII-a care au susţinut miercuri, 3 iulie, la Liceul Teoretic “Tudor Vianu” din Giurgiu, cea de-a doua probă scrisă a examenului de Bacalaureat.

 

La ieşirea din incinta liceului candidaţii au fost aşteptaţi de doi bărbaţi între două vârste, îmbrăcaţi elegant, care ofereau gratuit biblii în miniatură. “Domnişoară, poftiţi, să vă poarte noroc” spuneau bărbaţii însă majoritatea celor abordaţi mergeau mai departe semn că după trei ore de examen erau destul de bulversaţi.

 

Au fost şi unii care au acceptat tăcuţi “cadoul” şi mergeau mai departe vorbind la telefon sau cu prietenii care îi aşteptau.

 

“Probabil nu mai sunt aşa atenţi din cauza examenului. Posibil să fi fost unul greu” afirmă unul dintre bărbaţi.

 

Chiar dacă n-au mai avut pe buze acelaşi zâmbet de după examenul la limba şi literatura română, tinerii nu şi-au pierdut optimismul.

 

 

BACALAUREAT 2013 Campioană mondială la karate din Ploieşti: „Am învăţat mult pentru Bacalaureat, iar după examen plec din România“

 

Printre miile de elevi din judeţ, mai mult sau mai puţin conştiincioşi cu pregătirea la bacalaureat, unii iau foarte în serios examenul de care ştiu că depinde viitoarea lor carieră. Şi asta deşi nu au alături familia sau au multe activităţi extra-şcolare, la nivel de performanţă.

 

Este cazul Paulei Andreea Manole, absolventă a Colegiului „Nichita Stănescu“ din Ploieşti. Miercuri, la ieşirea de la proba de matematică, mai întâi şi-a încurajat colegii de clasă, un „defect“ pe care îl pune pe seama „funcţiei“ de preşedinte al elevilor din liceu.

 

Abia apoi şi-a făcut timp să-şi sune cunoscuţii. Dacă părinţii nu ar fi fost atât de departe, în Palma de Majorca, i-ar fi sunat mai întâi pe ei, însă, cu aceeaşi atitudine veselă, aştepta să ajungă acasă şi să le comunice pe internet rezultatele bune de la matematică.

 

FOTO REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 Elevii orădeni au considerat foarte uşoare subiectele primite la cea de-a doua probă scrisă a examenului de Bacalaureat

 

De această dată, majoritatea elevilor a ieşit cu zâmbetul pe buze, semn că subiectele au fost accesibile. “De la română am ieşit extrem de nervos. La Mate a fost foarte uşor. Subiectele au fost mult mai uşoare faţă de cum mă aşteptam. Există subiecte mult mai grele”, a fost de părere Alin Cazan, elev la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Oradea

 

“Nu mă aşteptam să primim subiecte atât de uşoare. La clasă am făcut subiecte mult mai grele. Urmează ultima probă la Biologie, dar acolo va fi floare la ureche” ne-a spus Cristi, elev la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Oradea.

 

Emoţii au avut şi părinţii care şi-au aşteptat copiii să iasă de la examen. Au răsuflat mai uşuraţi când au aflat că subiectele nu au fost grele. “Nu a fost greu. Asta e important”, ne-a spus mama unei eleve.

 

Dovadă că subiectele nu le-au dat mari bătăi de cap a fost şi timpul scurt în care le-au rezolvat. “Am terminat într-o oră. Sunt aproape sigură că o să iau nota zece. Au fost subiecte accesibile, sub ceea ce m-am aşteptat. Am făcut şi ore în particular şi am avut de rezolvat teste de zece ori mai grele”, ne-a spus Diana Hava.

 

 

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013. Liceenii din Dolj au declarat că subiectele la Matematică şi Istorie au fost uşoare

 

Părinţii au avut emoţii mari şi au aşteptat cu sufletul la gură să vadă ce au făcut copiii. „Băiatul meu a reuşit să rezolve toate subiectele la istorie. A ieşit mult mai vesel din sală ca ieri. La română nu prea  a făcut mare lucru, dar acum trebuie să aşteptăm să vedem ce note o să obţină. Am trăit la maxim aceste zile la fel ca şi el. Nu am vrut să îl las singur astăzi. Când a intrat la examen am avut un gol în stomac“, a povestit Miruna Tomescu.

 

Subiectele la istorie nu le-au pus mari probleme elevilor din Dolj. „Mă aşteptam să fie mult mai greu, dar a fost un examen uşor. La examenul de ieri nu prea am făcut mare lucru. Nu cred că o să obţin mai mult de nota 7, însă la istorie mă aştept să primesc nota 9“, a spus Irina Creţu.

 

Examenul de Bacalaureat 2013 a continuat miercuri, 3 iulie, cu proba scrisă la Istorie si cu cea scrisa la Matematica, la care sunt aşteptaţi să participe 6355 elevi din judeţul Dolj, înscrişi pe listele de Bac 2013.

 

BACALAUREAT 2013 OLT – Aproape 470 liceeni au chiulit la Istorie şi Matematică

 

Mai exact, numărul absolvenţilor de liceu din judeţul Olt care nu s-au mai prezentat miercuri dimineaţă pentru a susţine una dintre cele două probe programate – Istorie sau Matermatică, a fost de 467. Cei mai mulţi dintre liceeni nu s-au prezentat la Matematică, unde, dintre cei 3.3.928 elevi înscrişi, au venit la ora fixată cu 462 mai puţini. La cealaltă probă, respectiv Istorie, au lipsit doar cinci candidaţi din totalul celor 810 aşteptaţi să participe.

 

Până acum, potrivit evidenţelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, la probele anterioare au absentat un număr de 423 de elevi. Astfel, 189 nu au venit la proba orală la Limba şi literatura română, iar 234 de candidaţi nu s-au prezentat la proba pe calculator.

 

De menţionat că, până astăzi, niciun elev de clasa a XII-a din judeţul Olt nu a fost eliminat din examen pentru tentativă de fraudă.

 

 

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 / Petreceri pe terasele din Deva după probele de foc la istorie şi matematică: “Am încheiat deja Bacalaureatul!”

 

La orele prânzului, elevii abia ieşiţi de pe băncile şcolilor unde au susţinut examenele la istorie şi la matematică au ocupat terasele din centrul istoric municipiului Deva. Absolvenţii s-au relaxat după ceea ce au numit probele de foc.

 

„Am trecut cu bine de aceste probe şi putem spune că Bacalaureatul pentru mine s-a încheiat, chiar dacă vineri mai avem de dat examenul la geografie”, a spus Marian, unul dintre elevii de nota 10 de la Liceul Pedagogic din Deva. Colegii săi i-au împărtăşit gândurile. „Am scris şapte pagini la istorie. Subiectele au fost frumoase, sperăm într-un rezultat bun, pentru a ne asigura locul la facultate”, l-a completat Maria.

 

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 Părerea elevilor buzoieni despre probele de bacalaureat la istorie şi matematică: „Subiecte neaşteptat de uşoare

Elevii Colegiului Economic Buzău au ieşit din sălile de examen cu zâmbetul pe buze. Primii care au apărut la poarta liceului, unde erau aşteptaţi cu emoţie de rude, profesori şi prieteni, după mai puţin de două ore de la debutul examenului, erau şi cei mai optimişti. Atât la istorie, cât şi la matematică, celor mai mulţi elevi de la acest liceu li s-au părut subiecte accesibile.

„Nu ne aşteptam să fie atât de uşoare subiectele, am rezolvat chiar tot şi sper să fie bine. Subiectele au fost uşoare şi cred că le putea face oricine. Am avut nişte matrici, nişte polinoame, au fost subiecte simple, aproape elementare, nu aveai cum să te încurci. Cred că voi lua peste 8.50”, spune Carol Stuparu, elev al Colegiului Economic.

La Liceul Pedagogic Buzău, elevii care au ieşit din sala de examen erau la fel de optimişti în ceea ce priveşte notele pe care le vor lua la probele susţinute astăzi.

”Faţă de română, a fost foarte uşor. Sincer, nu mă aşteptam să fie chiar atât de uşor, mai ales că toti elevii se feresc de matematică. Au fost subiecte din materia predată în clasele a XI-a şi a XII-a. Cel mai greu a fost subiectul 3, cel cu integrale. În rest, toate subiectele au fost accesibile. Poţi cu uşurinţă să iei un 5. Eu cred că o să iau între 7 şi 8”, este de părere Ramona Moisescu, elevă a Liceului Pedagogic Buzău.

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013. Bacalaureat greu pentru unii candidaţi, la Sibiu „Nu am făcut subiectul 3 că erau polinoamele alea, integralele alea, ce erau”

Unul câte unul, absolvenţii care au dat examen la matematică ies pe uşa Colegiului Tehnic Energetic Sibiu, unul din cele 8 centre de examinare.

Sebastiana Şerban iese toată numai un zâmbet din examen. Matematica, pentru care ia meditaţii încă de anuzl trecut, a ieşit aşa cum trebuie, spune râzând.

„Pentru mine a fost uşor, am dat matematică M tehnologicul, a fost super ok, m-am pregătit, a fost mai uşor decât simularea, părerea mea. Am făcut meditaţii din clasa a XI-a şi în vacanţa de vară a trebuit să fac toate subiectele din 2009 ca să reuşesc să ţin pasul”, a spus Sebastiana.

Mai departe, ar vrea să dea la SRI, a auzit că s-a deschis secţie în Sibiu şi că ar fi sunt 6 locuri pentru fete dar nu ştie încă exact, „se dă şi acolo admitere, alte teste, alte învăţături”.

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 Părerea absolvenţilor tulceni despre examenul de bacalaureat 2013: trebuie adaptat la specializarea elevilor

În total, astăzi au absentat la examenul de bacalaureat 131 de elevi tulceni, din cei 1452 aşteptaţi în sălile de examinare.

Niciun elev nu a fost eliminat din examen în judeţul Tulcea la această probă (spre deosebire de proba de luni, de la limba română, când un elev din Măcin a fost dat afară din examen pentru că i-a sunat telefonul mobil).

Theodor Andreescu susţine examenul de bacalaureat la Liceul Ion Creangă (Pedagogic) din municipiu. Spune că subiectele la istorie nu ar fi fost foarte complicate, dar a fost destul de dificil pentru cei care nu au învăţat foarte bine.

„Nu a ieşit din materie, nu o să iasă niciodată din materie. Aici nu e la ca limba română, când este de aşteptat sau de neaşteptat, au picat subiecte care erau din materie. A picat criza orientală şi alte mici detalii despre relaţiile internaţionale din secolul al XIX-lea. Nu mi s-a părut greu, nu cred că am învăţat eu cât trebuie lecţia respectivă“, spune absolventul.

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 Bacalaureatul la Matematică şi Istorie uşor  pentru unii, dezamăgire pentru alţii. Declaraţia unui candidat din Slobozia : „Cu siguranţă o să trec cu 6 la mate !”

La centrul de examinare de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Slobozia, absolvenţii de liceu au ieşit din sălile de examen aproape de finalul celor trei ore pe care le aveau la dispoziţie. Toate acesta deoarece s-au descurcat mult mai bine la cele două probe şi au ştiut subiectele.

Imediat după ce au trecut de porţile de fier ale centrului, elevii au început să-şi confrunte lucrările. „Eu am pus cotangent de X pentru că aşa mi s-a părut mie în regulă” explica o candidată , unui alt coleg în faţa centrului. Un al tânăr, bucuros că a scăpat le-a declarat la telefon părinţilor: „Mama o să iau la mate. Am făcut de 6 şi sunt foarte mulţumit”.

La fel de uşor a fost examenul la matematică şi pentru Alina Mihai. Tânăra speră să obţină o notă în jur de 8,50. Abia aşteaptă să se termine cu Bacalaureatul, pentru că are de susţinut examenul de admitere la Medicină. „ A fost uşor la Matematică, chiar şi Româna mi s-a părut uşoară. Eu am învăţat tot aşa că nu am avut probleme” a declarat candidata.

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 Elevii din Satu Mare s-au descurcat la probele de azi, de la Bacalaureat. Tudor Toduţ, fost finalist X Factor: „Ooo daaa. Matematica vieţii. I-am ciuruit“

Tudor Toduţ, finalist al showului de televiziune X Factor, elev al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ din Satu Mare a susţinut astăzi examenul de Bacalaureat la matematică, M1.

Se pare că acesta stă bine la capitolul calcule, având în vedere că s-a descurcat foarte bine la această probă. Cu câteva minute mai devreme, acesta a publicat pe unsite de socializare declaraţia  „Ooooooooooooo DAAAAAAAAAAAAAA !!!! MATEMATICA VIETII !!! SUCCES TOTAL,A FOST GENIAL ! UN FLEAC,I-AM CIURUIT !!!“.

Cu siguranţă subiectul care a dat bătăi de cap elevilor bistriţeni la proba de astăzi de la matematică (M2) a fost subiectul al treilea, exerciţiul al doilea C. „Examenul de astăzi a fost acceptabil. Mă aştept să iau peste 9. A fost mai complicată integrala de la exerciţiul al doilea, C, în rest nu a mai ridicat nimic probleme, a precizat Cauni Isaac, elev al Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, care susţine că nu a luat meditaţii şi că pregătirea de la clasa a fost suficientă.

 

La acest material au participat Iulian Bunilă, Mădălin Sofronie, Mugurel Manea, Dana Mihai, Claudia Petraru, Ramona Găină, Daniel Guţă, Cristina Cicău, Bogdan Vladu, Bpgdan Nistor, Claudia Bonchiş, Andreea Mitrache, Bianca Sara.

Profesorul de matematică Valentin Nicula, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, şi Ciprian Stoleru, editor Historia, îţi explică miercuri subiectele la BAC 2013 la cele două profiluri, la Adevărul Live.

Mai mulţi absolvenţi de clasa a XII-a au rămas blocaţi la metrou, după ce o garnitură a rămas blocată, în această dimineaţă, între staţiile 1 Decembrie şi Nicolae Grigorescu. Prin urmare, aceştia nu au reuşit să ajungă la timp pentru a susţine probele scrise la Istorie şi Matematică, programate astăzi la examenul de Bacalaureat.

136.964 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Matematică, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

37.294 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Istorie, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat, miercuri, subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-2013-adevarul-live-1_51d4095ec7b855ff56f8b9e4/index.html

BACALAUREAT 2013 Subiectele de la Istorie, rezolvate integral la Adevărul Live

Profesorul Cornelius Riegler, de la Colegiul Naţional ”George Coşbuc” din Capitală, a rezolvat, la Adevărul Live, subiectele primite de elevii de la Uman la examenul de Bacalaureat de astăzi, punct cu punct, alături de Ciprian Stoleru, editor la ”Historia”.

1. Răspunsul obligatoriu era Gheorghe Gheorghiu-Dej. Din păcate, la aceste subiecte, pe care elevii mizează, se greşeşte foarte des. Uneori din neatenţie, pentru că se uită din greşeală la sursa A în loc de sursa B sau nu citesc cu atenţie enunţul.

2. 1968 e un an care se încadrează în mod evident în secolul XX, deci nu aveau de ce să aibă dubii.

 

3. Câte un spaţiu istoric, ceea ce îi lasă elevului libertate de a alege. La sursa A spaţiu istoric era Ungaria, la sursa B era Cehoslovacia. Însă era posibilitatea ca elevii să dea şi alte răspunsuri. În sursa A se vorbea şi despre evenimentele din Budapesta, iar în sursa B un spaţiu istoric este capitala Praga.

 

4. Cele două texte surprind două momente importante. Primul se referă la atitudinea României, una obedientă, sursa B cea care ne intersa vobrea de o atitudine diferită a României faţă de pactul de la Varşovia, când ştim că Ceauşescu critică intervenţia Moscovei asupra Pactului Primăverii. Răspunsul se concretiza într-o literă şi acest răspuns era B.

 

5. Cerinţa a fost destul de accesibilă. România a fost cel mai activ aliat al Austro-Ungariei. În urma participării noastre, ruşii şi-au retras trupele din ţara noastră.

 

6. Aici nu mai depindeam de text. Aici elevii au avut nişte dubii. În primul rând, se schimbau cerinţele în prezentaţi. Un elev care intră direct în „prezentare” a pierdut o treime din punctaj. Mai întâi ar fi trebuit prezentate. Alţi elevi confundă „precizaţi“ cu „prezentaţi“ şi aceia iau 4 puncte în loc de 6.

 

Elevilor nu le sunt explicate aceste modalităţi şi din această cauză ei greşesc.

 

6.  Aş insista mult pe prepoziţia „în”, care ascundea o nuanţă, o măsura pe plan intern. Faptele istoriei ar fi trebuit să se inacadreze în regimul lui Ceauşescu şi cred că orice elev a auzit şi de bine şi de mai puţin bine de această perioadă. Ei puteau alege practici politice totalitare: monopartidismul (un sistem politic bazat pe un singur partid), urmărirea oamenilor de o poliţie secretă, puteau invoca şi cenzura, încălcarea dreptului de proprietate.

 

7. Ar fi trebuit făcut pe scurt, se cerea o caracteristică. Putea să dea orice carateristică a disidenţei anticomuniste. Se referea la perioada lui Dej şi la perioada lui Ceauşescu. Puteau să meargă până la disidenţa din literatură, la cazul Ana Blandiana.

 

Un lucru care ar fi util generaţiilor următoare: părinţii şi elevi trebuie să ştie că subiectele de la bacalaureat te trec prin toată materia. Există foarte multe subiecte pe perioada comunistă.

 

Nu puteai să menţionezi rezistenţa armată în munţi şi să prezinţi altceva. Sunt mulţi care fac acest lucru.

 

Subiectul 2 – bătălia de la Târgovişte:

 

1. Numiţi capitala statului românesc prezentată în text: Târgovişte, deci nu puteau să dea alt răspuns.

 

BACALAUREAT 2013 Subiectele la Istorie rezolvate integral

2. Erau menţionate în sursă două cauze: una era neplata tributului, ceea ce reiese din text, cea de-a doua era atacarea garnizoanelor de la Dunăre. Elevii puteau trece fie ambele variante, fie una singură.

 

3. Menţionaţi statul medieval românesc şi domnitorul: Ţara Românească, iar domnitorul era Vlad Ţepeş. Trebuie să precizăm exact ce spune sursa textului. Noi trebuie să spunem exact ce se spune în text.

 

4. Aveau în aliniatul 2 exact răspunsurile de care aveau nevoie: declaşarea războiul avea consolidarea statului românesc prin limitarea marii boierimi şi o altă acţiune, prin crearea unei puteri armate şi prin sprijinirea negustorilor locali.

 

5. Acest gen de enunţ îi obligă pe elevi să înceapă cu sintagma „În opinia mea”, „Din punctul meu de vedere” etc, pentru a arăta că este opinia lor. Se cere să spui pur şi simplu părerea ta. În opinia mea, consecinţele declanşării expediţiei antiotomate au fost luptele date cu sultanul Mahomed al II-lea, lupte care nu au avut rezultatul aşteptat de către domnitorul Vlad Ţepeş. Ei mai aveau de scos şi două citate din text care să întărească cele spuse.

 

De asemenea, se vorbea despre eroismul şi curajul din partea lui Vlad Ţepeş. Atacul din noaptea în care, cu 7.000 de ostaşi, Vlad Ţepeş a atacat tabăra otomană care ar fi avut 120.000 de ostaşi.
6. Aici era un subiect de argumentare. Argumentarea la istorie trebuie să străbată patru paşi? Primul pas este afimaţia coerentă, iar de multe ori elevii argumentează fără să arate ce argumentează, pentru că au informaţia în text. Ei ar fi trebuit să treacă informaţia şi apoi să se folosească de cuvintele ”deoarece”, „pentru că“, pentru a argumenta. Puteau să treacă Tratatul de la Braşov. Puteau să acceseze un fapt istoric – tratatul de la Mănăstirea Dealu.

 

Aici trebuia trasă concluzia, baremul punctează concluzia. Concluzia valora un punct din cele 4.

 

Subiectul 3, despre formarea statului român:

 

Insist, ca şi îl alte dăţi, că unii dintre elevi nu se apucă de eseu. Eseul îţi oferă cea mai multă liberate. Te lasă pe tine să alegi momentul istoric.

 

Statul român modern – proiectele puteau servi drept o introducere. Prima cerinţă se referea la menţionarea a două fapte desfăşurate în secolul al XIX-lea, premergătoare formării statului român. Puteau să scrie, pe lângă Congresul de Pace de la Paris, adunările care au cerut unirea şi adunările care au cerut unirea celor trei state sub un singur nume. Se putea termina cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei şi ca domn al Ţării Româneşti. Din tot ce am spus, elevii puteau trece doar două evenimente istorice, puteau scrie doar despre dubla numire a lui Cuza. Nu se cere să menţioneze data exactă, ziua, ci doar anul.

 

2. Puteau prezenta reforma agragă, reforma educaţiei, când în România învăţământul devine obligatoriu şi gratuit, clasele I-IV, puteau să-şi aleagă şi refome mai mici, lui Cuza îi datorăm scrierea în alfabetul latin.

Elevii puteau alege Constituţia lui Carol, din 1866. care a fost considerată cea mai democratică din Europa la acea vreme.

 

3. Ei au greşit foarte mult, pentru că nu au fost avizaţi asupra sintagmei „criza orientală”. Aceasta se referă într-adevăr la chestiunea orientală, la probleme generate de Imperiul Otoman, conflictele cu populaţiile din zonă, decăderea Imperiului Otoman şi criza orientală. Este un eveniment ce s-a răspândit pe termen lung. Atenţia trebuia pusă pe două cuvinte: implicare şi România. Ei ar fi trebuit să scrie despre perioada de după 1866, pentru că atunci a fost numit statul nostru România. Celălalt cuvânt era implicare, iar elevii ar fi trebuit să scrie despre evenimente în care noi am fost implicaţi ca România, nu ca alt stat mai mic. În perioada Războiului Crimeei nu exista România, iar noi nici nu am participat la acest război.

 

Elevii ar fi trebuit să facă referire la implicarea noastră în Războiul Independenţei, care a fost început ca un război ruso-turc, iar după implicarea noastră a devenit ruso-româno-turc. Era războiul nostru de independenţă.

 

Tratatul de la Paris, ’77. Menţionarea bătăliilor din Războiul de Independenţă: bătălia de la Plevna, Smârdan, Griviţa.

 

Finalul eseului, patru paşi: afirmaţia coerentă, un fapt istoric, concluzia. O susţinere de genul „în opinia mea”, iar la sfârşit trebuia făcută o concluzie generală.

 

Elevii învaţă istoria din pasiune sau pentru că li se cere: cred că o fac din pasiune şi cred că depinde foarte mult de profesorul care predă. Dacă profesorul ştie să îşi apropie elevul. Nu putem judeca elevul fără să-i implicăm pe părinţi, dar nici fără profesori.

SUBIECTELE LA ISTORIE

 

 

La Istorie, la primul subiect, elevii au primit două texte la prima vedere, cu referire la perioada comunistă, pe baza căruia au avut de rezolvat şapte cerinţe.

La subiectul al doilea, au avut de tratat istoria României în vremea lui Vlad Ţepeş.  Prima întrebare a fost: „Care era capitala Ţării Româneşti în perioada lui Vlad Ţepeş“.

La subiectul al treilea, au avut de tratat statul român modern în secolul al XIX-lea.

Profesorul de matematică Valentin Nicula, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, şi Ciprian Stoleru, editor Historia, au explicat miercuri subiectele la BAC 2013 la cele două profiluri, la Adevărul Live.

136.964 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Matematică, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

 

Mai mulţi absolvenţi de clasa a XII-a au rămas blocaţi la metrou, după ce o garnitură a rămas blocată, în această dimineaţă, între staţiile 1 Decembrie şi Nicolae Grigorescu. Prin urmare, aceştia nu au reuşit să ajungă la timp pentru a susţine probele scrise la Istorie şi Matematică, programate astăzi la examenul de Bacalaureat.

 

 

37.294 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Istorie, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat, miercuri, subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

 

Absolvenţii clasei a XII-a au susţinut luni,1 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română, la examenul de Bacalaureat 2013. Unii candidaţi au avut versiuni uluitoare despre examenul de Bac de azi: fie n-au citit decât primul subiect, fie au scris ”ceva sinonime”, fie chiar au întârziat trei ore la examen.

Profesorul de română Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Bucureşti a rezolvat toate subiectele de la examenul scris la română pentru ambele profiluri studiate de liceeni: Uman şi Real, dar a vorbit şi despre capcanele care puteau apărea.

Profesoara Iulia Pop, care predă Limba şi Literatura Română la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală, a comentat împreună cu elevii subiectele primite de aceştia la prima probă a examenului de Maturitate.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/nimic-despre-bac-capacitate-1_51d486c4c7b855ff56fbe915/index.html

Nimic despre bac şi capacitate

În fiecare an, la începutul verii, se umple ţărişoara, pentru câteva zile, de comentarii şi opinii despre bacalaureat şi examenul de capacitate. În restul anului, despre problemele reale ale educaţiei se tace vârtos.

Examenele finale nu sunt decât un vag şi imprecis instrument de măsură, cu multe variabile, pentru calitatea învăţământului românesc. În zgomotele televiziunilor, ele au început să fie judecate precum topurile de vedete sau sondajele: se comentează sumar procentele de admişi ori respinşi, se “scot în faţă” cazurile-limită ori extremele (“la liceul cutare n-a luat nimeni bac-ul”, “în judeţul cutare au promovat cei mai puţini”) şi, pe baza lor, se dă cu părerea abundent şi se trage concluzia că “n-ar fi rău să fie bine”. Se rostesc, de fapt, cantităţi impresionante de nimicuri. Foşti miniştri sunt aduşi iute în studio să-i spună poporului ce şi cum, de parcă şezutul (politic!) în scaunul ministerial ar însemna că au şi devenit experţi în problemă. Inconturnabila doamnă Ecaterina Andronescu, de pildă, vorbeşte peste tot despre cum ar trebui rezolvate problemele educaţiei; de ce nu le-a rezolvat în timpul mandatului? Actualul ministru şi cel dinainte au devenit repere şi unităţi de măsură: cică am avea acum, spun unii, “bac-ul de tip Pricopie” şi “bac-ul de tip Funeriu”, “capacitatea uselistă” şi “capacitatea pedelistă”. Şi uite-aşa, în iureşul politicii proaste de pe Dâmboviţa, educaţia copiilor a devenit încă un instrument prin care partidele se contrează şi îşi plătesc poliţe.

Caraghioşii care ne conduc nu îşi dau seama, totuşi, că toată vorbăria lor despre reforma educaţiei e apă de ploaie şi că, deocamdată, singura reformă adevărată a învăţământului românesc e cea a lui Spiru Haret, de acum mai bine de o sută de ani? Şi că, oricât s-ar contra pe la televizor, rezultatele “reformelor” din ultimii 20 de ani sunt nule? Să recapitulăm câteva fapte. A existat un raport al Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, care punea un diagnostic corect asupra situaţiei. Ce s-a făcut cu el? Nimic. A existat un Pact pentru educaţie semnat de toate partidele. Şi? Tot nimic: în politica noastră, nu se respectă niciun pact, nicio înţelegere, datul la gioale e singura regulă înţeleasă şi practicată de politicienii români. Există o lege care prevede ca un anumit procent din PIB să fie alocat educaţiei. A respectat-o vreun Guvern? Nicidecum. Răspunde cineva pentru toate astea? Nici vorbă. În schimb, geme spaţiul public de atâtea păreri şi comentarii despre cum ar trebui să fie dacă ar fi să fie…

În fapt, sistemul educaţional a ajuns greoi şi birocratic, programele sunt încărcate inutil, obiectivele nu sunt clare, iar meseria de profesor a devenit un mic infern. Cu toate acestea şi în ciuda faptului că mulţi absolvenţi de facultăţi fug de învăţământ ca dracul de tămâie, există încă destui profesori buni, care îşi fac treaba cu pasiune – aşa prost plătiţi şi umiliţi cum sunt. Există elevi cu drag de carte, care se chinuie să treacă prin toată varza de programe cu care au fost căptuşiţi de “reformatorii” învăţământului. De la ei ar trebui plecat, ei ar trebui să fie reperele – profesorii şi elevii. Dar, din păcate, ei au ajuns nişte simple entităţi bune de pus în statistici, în procente, în raportări şi “situaţii”. Simplă carne de tun pentru războiul stupid între politicieni mediocri. Sau subiect pentru discursuri blege despre “viitorul ţării” şi “tânăra generaţie care trebuie să… şi să…”.

Dar gata, au trecut şi examenele astea. Vom tăcea vârtos încă un an, vom fi curioşi să aflăm câţi ani de închisoare a luat directoarea Costica pentru fraudă la bac, vom îngurgita ciorba chioară a părerilor despre  “problemele educaţiei” emise solemn la televizor. Între timp, profesorii care-şi fac treaba cu demnitate şi pasiune vor fi priviţi tot mai mult ca nişte ciudaţi fraieri, care n-au fost în stare “să se descurce în viaţă”. Elevii buni se vor împuţina, căci tot mai mulţi (împinşi din spate de “pragmatismul” părinţilor) îşi vor da seama că nu merită să-ţi baţi capul cu învăţatul. Iar când o să vină “viitorul ţării” peste noi, n-o să înţelegem de ce e cenuşiu şi trist. Să ne pregătim aşadar, din timp, doamnelor şi domnilor miniştri şi politicieni, locul de dat cu capul…

 

 

 

 

 

 

 

http://adevarul.ro/locale/sibiu/sibiu-raluca-turcan-educatie-1_51d4231ac7b855ff56f9808e/index.html

PDL îşi lansează, la Sibiu, strategia pe educaţie. Raluca Turcan: ”Suntem pe primul loc la analfabetism în UE. În loc să avem educaţie de A, statul ne serveşte educaţie de E-uri”

Conducerea Partidului Democrat Liberal în frunte cu preşedintele formaţiunii, Vasile Blaga, se află miercuri la Sibiu unde formaţiunea îşi lansează strategia pe educaţie intitulată ”Educaţia, cu adevărat o prioritate naţională”. Evenimentul are loc într-un cadr inedit, într-un depozit al unei reprezentanţe auto.

La lansarea strategiei participă, alături de preşedintele Vasile Blaga, lideri marcanţi ai partidului printre care Raluca Turcan, Gheorghe Flutur, Gheorghe Ialomiţianu sau Liviu Negoiţă.

 

”Într-o lume bazată tot mai mult pe cunoaştere, competenţe şi inovaţie, România pare să fie blocată într-un sistem care nu poate sau nu vrea să avanseze. România este încremenită în acest sistem pentru că răspunsul la cerinţele de competitivitate este departe de a fi satisfăcător. Decalajele faţă de standardele europene par a se adânci şi fiecare an pe care îl pierdem în bătălia cu performanţa ne costă generaţii întregi, rămase în urmă. În Romania de astăzi, piaţa muncii este ruptă de pregătirea din şcoală, iar inovaţia este aşteptată doar din afară. Oamenii cu talente deosebite nu sunt încurajaţi să performeze, asistăm la un exod al performanţei deoarece, nici din punct de vedere economic, România nu răspunde cerinţelor pentru reuşita personală”, a spus, în deschiderea dezbaterii, vicepreşedinntele PDL Raluca Turcan.

 

Potrivit acesteia, ”suntem pe primul loc la analfabetism în UE – 6% din populaţie nu ştie să scrie şi să citească; iar o cifră şi mai îngrijorătoare este RATA şomajului în rândul tinerilor care au împlinit 18 ani, în România este de 22,7%.”.

 

”Cum este posibil ca unităţile de învăţământ să permită, de exemplu, promovarea margarinei în şcoli?”

 

Vicepreşedintele PDL a mai susţinut că ânvăţământul românessc actual nu este unul ”centrat pe performanţă”, şi că este ”prea permisiv cu frauda”.

 

”Învăţământul românesc nu e centrat din păcate pe performanţă, nu pune accent pe formarea continuă a cadrelor didactice, este prea permisiv cu frauda, are standarde etice încă scăzute. Învăţământul românesc nu s-a adaptat noilor condiţii sociale, dovadă funcţionarea slabă a programului Şcoală după şcoală. Învăţământul românesc nu reuşeşte să abordeze în mod sistematic şi să rezolve problema violenţei în şcoli. Învăţământul românesc nu face încă în mod serios educaţie pentru sănătate, incluzând aici educaţia alimentară sau educaţia civică.

 

Cum este posibil ca unităţile de învăţământ să permită, de exemplu, promovarea margarinei în şcoli? Nu mă interesează obiectivele comerciale ale diverselor companii sau personalităţile implicate în aceste proiecte strict comerciale, nu despre asta este vorba. Este vorba despre toleranţa cu care statul tratează potenţialele pericole la adresa sănătăţii pe termen lung a sănătăţii copiilor. Aceasta este reţeta de succes pe care o propune sistemul de învăţământ? Mc educaţie? Avem nevoie de învăţământ sau de îngrăşământ? În loc să avem educaţie de A, statul ne serveşte educaţie de E-uri. Cei care încă mai cred că E-ul nu vine de la Educaţie trebuie să ia atitudine şi să se lupte pentru însănătoşirea pacientului român care se numeşte învăţământul autohton”, a mai spus Raluca Turcan.

 

Propunerile PDL: 5% din PIB pentru educaţie, prin Constituţie, tichet de 100 de lei pentru programul ”Şcoală după şcoală”

 

La lansarea moţiunii, reprezentanţii PDL au anunţat că cer alocarea de minim 5% din PIB, prin Constituţie, pentru educaţie, propunere pentru care se strâng deja semnături, 4.700 fiind deja strânse la nivelul judeţului Sibiu.

 

”PDL propune încurajarea alimentaţiei sănătoase şi diversificate în şcoli prin programul “Masă la Şcoală”. Vom avea o iniţiativă legislativă în acest sens şi vom supraveghea întreg procesul legislativ.

 

PDL propune se asemenea introducerea tichetului lunar de 100 de lei pentru programul “Şcoală după Şcoală”. Acest program înseamnă servicii de supraveghere şi educare a copiilor după orele de şcoală. Dorim generalizarea acestui program la nivel naţional. Revenind la propunerile noastre, PDL încurajează parteneriatul public – privat pentru construcţia de grădiniţe şi creşe, unde statul participă cu minim 30% din investiţie şi acordă unele facilităţi fiscale pentru investitori.

 

Lansăm propunerea reintroducerii prin lege a procentului de ore prevăzut pentru curriculum-ul diferenţiat – 20% pentru învăţământul gimnazial şi 30% pentru cel liceal. De asemenea lansăm în dezbatere publică posibilitatea reintroducerii examenelor de admitere în liceu şi la facultate. PDL consideră de asemenea esenţială pentru creşterea calităţii educaţiei introducerea unui pachet de stimulare financiară pentru tinerii care vor să se angajeze în sistemul de învăţământ. Pachetul trebuie să includă, printre altele, subvenţionarea achiziţionării revistelor de specialitate, abonamente la baze de date utile sau decontarea reală a abonamentelor pentru transportul în comun folosit de profesori”, a mai spus Turcan.

 

Alte propuneri incluse în moţiune şi prezentate de preşedintele PDL vizează stimularea angajatorilor de a finanţa studiile unor tineri, banii urmând să fie deduşi din impozitul pe profit.

 

”PDL consideră că şcolile profesionale trebuie să devină ateliere de formare a bunilor meseriaşi, nu camere ale refuzaţilor aşa cum se întâmplă azi. Vom propune un cadru legislativ prin care să se ofere facilităţi pentru atragerea investitorilor interesaţi de înfiinţarea de şcoli profesionale, precum şi pentru stimularea practicii în companii, urmată de posibilitatea angajării. Proiectul de lege pe care-l propunem este o modificare la codul fiscal prin care încurajăm implicarea mediului privat în dezvoltarea învăţământului profesional şi al cercetării.

 

Practic, un angajator poate alege să finanţeze studiile unor elevi care urmează şcoala profesională, pentru specializarea lor într-un domeniu în care are nevoie de oameni calificaţi. Banii sunt deduşi din impozitul pe profit.

 

PDL propune acordarea de credite în limita a 100.000 de euro, cu dobândă subvenţionată de 80%, celor care au nevoie pentru continuarea studiilor sau cercetărilor. Împrumutul acoperă taxele de studii, cheltuielile determinate de proiectele de cercetare şi costul vieţii pe parcursul derulării.

 

Absolvenţii care îşi practică meseria minim 5 ani în mediul rural sunt scutiţi de plata a 75% din împrumut în limita a 10.000 de lei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/cum-afecteaza-elevi-scandalul-bacalaureatului-1_51d40532c7b855ff56f89b2f/index.html

Cum îi afectează pe elevi scandalul bacalaureatului

Emoţiile bacalaureatului sunt trăite nu numai de copii şi de părinţi, ele par să îi implice şi pe cititori şi pe telespectatori. Psihologul Bogdana Bursuc ne spune ce impact emoţional are acest lucru asupra elevilor şi asupra rezultatelor la examene.

Mai mult ca în oricare an, bacalaureatul este dezbătut pe larg de presă, ţinând prima pagină a ziarelor şi deschizând emisiunile de ştiri.

Astfel, nu numai că ne sunt prezentate informaţiile din punct de vedere jurnalistic, dar profesorii sunt invitaţi la emisiuni pentru a rezolva în direct subiectele. Ca să nu mai vorbim de prezentarea pe larg care se face fraudării examenelor care au loc în această săptămână!

Dincolo de toate aceste aspecte, atenţia prea mare pe care presa o acordă bacalaureatului poate influenţa personalitatea copilului. Atenţie! Pe termen scurt, scandalul din jurul „bacului” îi poate afecta performanţa la examenele rămase. Vineri, 5 iulie, bacalaureatul se încheie cu proba la alegere a profilului şi specializării (proba E d).

Ratarea, privită ca o catastrofă

Despre mediatizarea care se face bacalaureatului ne-a vorbit psihologul Bogdana Bursuc de la Mind Institute Bucureşti:

„Este influenţat modul de procesare a informaţiei şi de estimare a riscurilor – supraestimare: o informaţie la care suntem supraexpuşi ne face să percepem o probabilitate mai mare a pericolului şi să crească semnificaţia sau miza acestui eveniment de viaţă în mintea copiilor şi părinţilor, astfel încât ratările să fie percepute în termeni de catastrofă, iar succesul în termeni de realizarel. Acest lucru face ca valoarea personală să fie legată de un astfel de rezultat”.

 

 

 

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/evaluare-nationala-2013-capacitate-2013-rezultate-finale-evaluare-nationala-rezultate-finale-evaluare-nationala-2013-1_51d3caafc7b855ff56f6b5b0/index.html

REZULTATE FINALE EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013. Lista cu notele obţinute de elevi la examenul de Capacitate 2013, judeţ cu judeţ

adevarul.ro publica miercuri, 3 iulie, rezultatele finale obţinute la Evaluarea Naţională de elevii din fiecare judeţ. Listele cu mediile după contestaţii sunt afişate astăzi atât la avizierele şolilor, cât şi pe site-urile inspectoratelor şcolare. Joi, 4 iulie, notele de la Capacitate 2013 la nivel naţional şi ierarhia copiilor la nivelul fiecărui judeţ vor fi centralizate pe portalul admitere.edu.ro.

Miercuri, 3 iulie, se afişează mediile finale la Evaluarea Naţională 2013, iar joi, 4 iulie, se va comunica ierarhia la nivel de judeţ, care va arăta elevilor la ce liceu ar putea să intre în urma repartizării computerizate. Adevarul.ro va va tine la curent cu ultimele noutati privind afişarea rezultatelor finale în ţară.

Elevii care au dat examenul de Capacitate 2013 săptămâna trecută află în decursul zilei de miercuri dacă au obţinut note mai mari în urma contestaţiilor depuse sâmbătă, listele cu mediile finale urmând să fie afişate atât la şcoli, cât şi pe site-urile inspectoratelor şcolare judeţene.

În plus, joi, elevii şi părinţii vor afla şi ce loc ocupă copilul în mult aşteptata ierarhie la nivel judeţean, în funcţie de care îşi vor putea cântări opţiunile pentru liceu. Ierarhizarea, realizată pe fiecare judeţ, la nivel naţional, urmează să fie publicată pe site-ul admitere.edu.ro în data de 4 iulie.

Conform rezultatelor parţiale afişate sâmbătă, în jur de 76% din cei peste 123.000 de elevi prezenţi la Evaluarea Naţională au luat note mai mari de 5.

Notele finale, afişate diferit în ţară

„Noi, la nivel de Capitală, am decis ca rezultatele finale de la Evaluarea Naţională, după contestaţii, să fie afişate simultan la ora 18.00, atât la şcoli cât şi pe site-ul inspectoratului şcolar, însă nu ştiu să existe o decizie la nivel de minister în acest sens. Ierarhia pe fiecare judeţ va fi afişată pe 4 iulie de Ministerul Educaţiei, pe site-ul admitere.edu.ro”, a explicat Marian Banu, purtător de cuvânt la Inspectoratul Şcolar din Bucureşti.

După afişarea mediilor la Evaluarea Naţională, următorul pas este completarea fişei de înscriere pentru repartizarea computerizată la liceu, în perioada 5-9 iulie, în funcţie de ultima medie de admitere la liceul dorit, de locul ocupat de elev în ierarhia locală, dar şi de numărul de locuri disponibile pentru fiecare specializare.

Ca atare, un instrument util este broşura admiterii la liceu, publicată deja de fiecare inspectorat şcolar judeţean, unde părinţii pot vedea integral oferta tuturor liceelor: de la cele 1.449 de licee de stat ( dintre care colegii naţionale – 235,  licee teoretice – 295, vocaţionale – 98 şi tehnologice – 821), până la cele 44 de licee private acreditate din ţară.

http://www.cotidianul.ro/cu-basescu-vom-da-teza-cu-merkel-vom-lucra-la-raboteza-217221/

Reforma învățământului în viziunea preşedintelui

Cu Băsescu vom da teză, cu Merkel vom lucra la raboteză

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, înainte de a pleca la Berlin, că șomajul în rândul tinerilor tinde să crească și că susține învățământul profesional. La Berlin, Angela Merkel a reușit să-și construiască o nouă tribună electorală în vederea alegerilor din toamnă, la care a convocat 20 de lideri europeni și miniștri ai Muncii, pentru a demonstra că Berlinul se pricepe nu numai la impunerea măsurilor de austeritate.

„Vreau să plecăm de la realitățile noastre. Șomajul în rândul tinerilor reprezintă 23,8% din totalul șomerilor. Este un șomaj care a crescut, față de 2012, cu un procent. Tendința șomajului este să afecteze tot mai mare tinerii. Al doilea lucru. Avem trei regiuni în care șomajul în rândul tinerilor depășește 25% iar programele vor trebui îndreptate spre zonele în care șomajul este în creștere sau a depășit limita de 25%. În discuțiile pe care le vom avea la Berlin voi sublinia măsurile legislative care s-au luat în România pentru a stimula angajarea tinerilor în câmpul muncii’’, a spus Traian Basescu inaintea de plecare la Berlin, in contextul scandalului legat de spaga la bac.

„Acum câţiva ani spuneam de fapt că nu avem meseriaşi, fie că vorbeam de mecanici, mecanici auto, tinichigii, ospătari. Poate nu a fost cel mai fericit mod de a o spune, dar e clar că o şansă pentru tineri este învăţământul profesional. E şansa de a-şi găsi un loc de muncă după şcoala profesională, care durează doi ani”, a spus Băsescu.

Băsescu: universitarii parlamentari sabotează învățământul profesional

„Sper ca şi părinţii şi copiii să înţeleagă că a avea o meserie e garanţia poate nu a prosperităţii, dar a unui trai decent. Ştiu că acest concept intră în coliziune puternică cu interesele universitarilor parlamentari. Atât în trecut, prin desfiinţarea şcolilor profesionale, cât şi azi se manifestă tendinţa de a desfiinţa acest învăţământ profesional pentru ca multele universităţi inventate pe tot cuprinsul ţării să aibă materie primă plătitoare”, a spus şeful statului.
El a insistat asupra renunţării la mercantilismul din sistemul de educaţie din România.

„Ori înţelegem că avem obligaţia să renunţăm la mercantilismul din educaţie şi să dăm şanse copiilor, ori, dacă nu, vom avea generaţii sacrificate. Eu voi rămâne susţinător fără rezerve al consolidării învăţământului profesional în România”, a mai spus Băsescu.

Întreaga Europa se confruntă cu un șomaj teribil în rândul tinerilor de până la 25 de ani.Media UE este de 23,8%, cu situații limită în Grecia (59,2%) și Spania (56,6%). Franța se situează în jurul a 25% șomaj in rândul tinerilor. Germania, cu un șomaj de 8% se consideră în postura de a da lecții partenerilor europeni.

’’Mare operațiune politico-mediatică astăzi la Berlin pentru cancelarul german, care va găzdui un cvasi-summit european consacrat angajării tinerilor. Angela Merkel vrea să arate tuturor vecinilor că țara sa nu este bună doar la dictat măsuri de austeritate țărilor in dificultate, dar și la implicarea în măsurile pentru ieșirea din criză și împotriva șomajului’’, așa caracterizează Les Echos evenimentul la Berlin. Fără îndoială este și o mișcare electorală înaintea vacantei de vară a politicienilor, astfel încât la toamna, în apropierea alegerilor, Merkel sa beneficieze și de o imagine mai bună în ochii electoratului de stânga nehotărat. Adică Merkel încearcă să-și marginalizeze rivalul social-democrat, Peer Steinbruck, cel care deja a făcut într-atâtea gafe încât nu mai speră decât la un post de vicecancelar într-o mare coaliție condusă de eterna Merkel.

Așadar acesta este contextul în care Traian Băsescu găsește potrivit a se gândi la viitorul învățământului românesc, cântând în același timp în struna Angelei Merkel. Cancelarul german, cum a arătat și publicația economică franceză citata, dorește să demonstreze că se gândește și la măsuri pentru ieșirea din criză. Însa soluția pe care o ofera nu este alta decât impunerea modelului german de învățământ și de reformă a pieței muncii, iar fondurile cu care UE dorește să pună în practică reformele sunt ridicole. Ultimul Consiliu Europeana a decis alocarea 6 miliarde de euro pe întreg intervalul 2014-2020, la care se mai pot adăuga fonduri europene necheltuite. Având în vedere bugetul total de un miliard de euro și amploarea șomajului în rândul tinerilor, suma nu poate avea vreun efect.

Cât despre modelul german, fără îndoială că acesta a dat rezultate remarcabile, având în vedere rata scăzută a șomajului. Numai că Germania a ajuns să cunoască o penurie accentuată de tineri calificați. Si astfel, modelul german se reduce acum la atragerea tinerilor calificați din alte state, prin programul ’’The job of my life’’, adresat cetățenilor europeni cu vârste între 18 și 35 de ani, pe care Berlinul speră să-i transforme în viitorii medici și informaticieni ai țării. Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie din Germania, Achim Dercks se plânge însă că programul nu a atras suficienți tineri, din cauza barierei lingvistice și a nerecunoașterii diplomelor în unele landuri.

Germania reproșează altor state din UE că nu iau decizii interne pe măsura durității competiției la nivel internațional și că nu așteaptă decât o ipotetică reîntoarcere a creșterii economice. Pe de altă parte, vicecancelarul liberal Philip Rosler sintetizează modelul german în următoarea chemare: ’’Veniți în Germania! Formați-vă la noi! Economia noastra suferă în fiecare an de lipsa a zeci de mii de muncitori’’. Și tot mai mulți sunt tinerii europeni care văd în Germania un El Dorado, a doua cea mai mare exportatoare țară din lume, dupa China.
Să fie acesta sistemul pe care președintele Băsescu dorește să-l transplanteze in România?

Mai departe, actualul sistem german, instituit de fostul cancelar social-democrat Gerhard Schroeder, prin reformele Hartz, de la începutul anilor 2000, este unul al mini-joburilor, plătite cu până la 450 de euro pe luna, pentru 20 de ore de muncă pe săptămână, fără contract de muncă și fără asigurări sociale. În aceste condiții, deținătorii unui asemenea mini-job sunt dependenți de partenerul de viață, dacă acesta este angajat cu contract de munca. Decesul sau un divorț pot duce la o dramă în familia respectivă. Orice companie, de la IMM-uri și până la multinaționale pot angaja, și chiar sunt încurajate, în sistemul mini-job. Condiția, de nerefuzat pentru patron, este ca salariul să nu depășească 450 de euro pe lună.

Sistemul prezentat aproape că este instituit, informal, şi în România, el netrebuind decât legalizat, spre liniştea investitorilor. Cu diferenţa că salariile vor fi mult mai mici decât în Germania (odată ce 400 de euro reprezintă acum salariul mediu pe economie în România) şi că numărul de ore cerut pentru un mini-job va fi mult mai mare.

Numai că în Germania acest sistem aduce beneficii imposibile în contextul legilor româneşti. În Germania, familiile (acolo unde este cazul), şi nu indivizii, sunt supuse impozitării. La fel stau lucrurile şi în ce priveşte asigurarea de sănătate: câtă vreme unul dintre soţi este şomer sau are un mini-job, el intră pe aceeaşi asigurare cu partenerul angajat într-o slujbă obişnuită. Însă în momentul angajării pe un loc de muncă full-time, fiecare devine responsabil pentru asigurarea sa. Oricât de lăudat ar fi sistemul german, aceste detalii îl fac greu transferabil în alte state. Însă dacă există voinţă politică şi un impuls de la forurile financiare internaţionale… orice este posibil.

Pentru cei care caută mai mult decat 450 de euro…’’A căuta un loc de muncă în Germania este foarte frustrant, pentru că ziarele nu contenesc să arate în ce stare bună este economia noastră. Dar, în realitate, niciunul dintre prietenii mei cu diplome nu găsește un loc de muncă decent, nici măcar o slujbă prost remunerată’’, spune o tânără din Germania, în vârstă de 26 de ani, citată de Le Monde.

Și nu în cele din urmă, elogiul adus de președintele Traian Băsescu si alti lideri europeni ’’strungului american’’ si invatamantului profesional este exprimarea frustă a unei realități: axarea sistemului de învățământ pe liniile directoare oferite de marile companii, fenomen ajutat mult de actualul proces Bologna. Acum, în plină negociere a celui mai important parteneriat economic dintre UE și SUA.

 

 

 

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013070488387/Social/Basescu-sustine-invatamantul-profesional-si-condamna-mercantilismul-din-educatie.html

Băsescu susține învățământul profesional și condamnă mercantilismul din educație

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România are obligația de a renunța la mercantilismul din educație, el arătând că interesul „universitarilor parlamentari“ este de a desființa învățământul profesional pentru ca universitățile „inventate“ să aibă „materie primă plătitoare“. „Acum câțiva ani spuneam de fapt că nu avem meseriași, fie că vorbeam de mecanici, mecanici auto, tinichigii, ospătari. Poate nu a fost cel mai fericit mod de a o spune, dar e clar că o șansă pentru tineri este învățământul profesional. E șansa de a-și găsi un loc de muncă după școala profesională, care durează doi ani“, a spus Băsescu. El a arătat că acest model preluat după modelul german și introdus în Legea educației din România a fost unul de succes, în condițiile în care în anul școlar 2012-2013 au fost 13.000 tineri înscriși în învățământul profesional și 1.500 de firme care au beneficiat de forța de muncă calificată și au acceptat acești tineri în producție. Băsescu a spus că pentru anul 2013-2014 pentru învățământul profesional sunt 20.000 de locuri și 1.800 de firme care solicită să preia tineri care au trecut de clasa a IX-a. „Sper ca și părinții și copiii să înțeleagă că a avea o meserie e garanția poate nu a prosperității, dar a unui trai decent. Știu că acest concept intră în coliziune puternică cu interesele universitarilor parlamentari. Atât în trecut, prin desființarea școlilor profesionale, cât și azi se manifestă tendința de a desființa acest învățământ profesional pentru ca multele universități inventate pe tot cuprinsul țării să aibă materie primă plătitoare“, a spus șeful statului. El a insistat asupra renunțării la mercantilismul din sistemul de educație din România. „Ori înțelegem că avem obligația să renunțăm la mercantilismul din educație și să dăm șanse copiilor, ori, dacă nu, vom avea generații sacrificate. Eu voi rămâne susținător fără rezerve al consolidării învățământului profesional în România“, a mai spus Băsescu.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013070488388/Social/Dupa-procurori-si-metroul-a-pus-bete-n-roate-examenului-de-Bacalaureat.html

După procurori, și metroul a pus bețe-n roate examenului de Bacalaureat

Examenul de bacalaureat din acest an pare să fie „bântuit“ de ghinion pentru absolvenții de liceu. Miercuri, a avut loc proba scrisă la Matematică și Istorie, însă participarea elevilor la examen a fost pusă în dificultate de o defecțiune la metrou. Un metrou plin cu călători a rămas blocat, miercuri, între staţiile Anghel Saligny şi Nicolae Grigorescu. Traficul a fost blocat pe magistrala Anghel Saligny, iar trenurile au circulat pe un singur sens înspre Piaţa Unirii. Mai mulți elevi din Bucuresti au rămas blocați la metrou din cauza defecțiunii și nu au reușit să ajungă la timp la școală pentru a susține examenele de Istorie și de Matematică. „Este o situație obiectivă și acești copii vor intra în Bacalaureat, cu subiectele de rezervă“, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București, Marian Banu.

Cei care au reușit să ajungă în centrele de examen au avut mai multe emoții pentru proba scrisă la Mate­matică decât pentru cea de la Limba și Literatura Română. Absolvenții de liceu au avut subiecte diferențiate în funcție de profilul absolvit iar majoritatea candidaților au spus că acestea au fost mai ușoare decât se așteptau. Proba de Matematică din cadrul examenului de bacalaureat este considerată de candidați „proba de foc“ a exame­nului. Anul acesta Ministerul Educației a pregătit patru variante diferite de subiecte pentru elevii care dau bacul la matematică în funcție de profilul pe care l-au terminat. La examenul de Matematică și la cel de Istorie care s-au desfășurat miercuri în cadrul Bacalaureatului a fost extrasă varianta de subiecte numărul 2. Subiectele pe care absolvenții de liceu le-au avut de rezolvat sunt structurate pe trei mari cerințe, fiecare cu mai multe sub-puncte. Fiecare subiect este notat cu 30 de puncte, iar 10 puncte se acordă din oficiu. La Istorie, ultimul subiect le-a cerut absolvenților să realizeze un eseu de două pagini despre „formarea statului român modern și evoluția acestuia în secolul al XIX-lea“. Nu Istoria a fost însă proba care a stârnit cele mai multe emoții, ci Matematica. Deși s-au liniștit când au văzut că subiectele nu sunt prea grele, majoritatea elevilor au avut emoții pentru că, spun ei, „la Matematică, un calcul greșit și su­biectul valorează zero puncte“, a declarat o elevă înainte de proba scrisă.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bacalaureat-2013-trei-elevi-au-ajuns-la-spital-dupa-ce-au-ramas-cu-castile-cu-care-copiau-1045846.html

BACALAUREAT 2013. Trei elevi au ajuns la spital după ce au rămas cu căștile cu care copiau în urechi

BACALAUERAT 2013. Final neașteptat de examen pentru trei elevi din Gorj. Aceștia au ajuns la spital după ce nu au mai reușit să-și scoată din urechi căștile cu care au încercat să copieze.

Medicii se aşteaptă să aibă şi mai mulţi pacienţi cu aceeaşi problemă. Cei trei elevi gorjeni au ajuns la secţia ORL a Spitalului Judeţean Târgu Jiu, iar medicii au fost nevoiți să le extragă căştile. Potrivit Inspectoratului Şcolar Gorj, un singur elev din Motru a fost scos din sala de examen la proba de matematică, după ce a fost prins cu un astfel de dispozitiv în ureche.

Medicii subliniază că cei care le poartă nu ar trebui să forțeze scoaterea lor deoarece există riscul apariţiei leziunilor la nivelul timpanului.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15117877-bac-2013-baremele-integrale-examenele-matematica-istorie.htm

BAC 2013 Baremele integrale de la examenele de Matematica si Istorie

Baremele integrale de la examenele de Matematica si Istorie – Bacalaureat 2013 – au fost publicate de Ministerul Educatiei. Astazi, 3 iulie, absolventii de liceu au sustinut proba obligatorie a profilului. Absolventii de la real, tehnologic, militar si pedagogic au dat examen la Matematica, in timp ce absolventii de la uman si de la filiera vocationala au sustinut examenul la Istorie. Elevii au avut de rezolvat varianta de subiecte numarul 2.

 

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-15117502-istoria-artei-muzica-arheologie-dictie-ilustratie-carte-scoli-vara-perioada-8-19-iulie-fundatia-calea-victoriei.htm

Istoria Artei, Muzica, Arheologie, Dictie si Ilustratie de carte – Scoli de vara in perioada 8-19 iulie la Fundatia Calea Victoriei

Daca doriti sa aveti mici vacante culturale in oras in saptamanile viitoare (8-12 sau 15 – 19 iulie), puteti alege din programul Fundatia Calea Victoriei scoli de vara in domeniile arte plastice, antropologie si folclor, dezvoltare personala sau arheologie. Va puteti bucura de experiente noi, atmosfera de vacanta si intalniri cu oameni interesanti chiar in orasul nostru, intr-o frumoasa casa de pe strada Popa Soare (la numarul 40), una din strazile preferate ale lui Mircea Eliade.

La Scoala de vara Introducere in Arheologie (15-19 iulie) puteti incerca aventura marilor descoperiri ale istoriei: Troia si Stonehenge, Pompei, sarcofagul faraonului Tutenkhamen sau statueta lui Venus din Wilendorf. Lectorul Alexandra Ion va va invata cum trebuie facute fisele de descoperiri, cum se descifreaza o inscriptie romana sau cum se interpreteaza un profil stratigrafic.

Tot in perioada 15-19 iulie, cu istoricul Monica Neatu pornim intr-O calatorie imaginara in doua secole care au schimbat lumea: De la Impresionism la Belle Epoque si Avangarda.

Atelierul nu va fi o incursiune exclusiv istorica sau estetica in cele doua secole ci, mai degraba, o preumblare in imaginarul, bucuriile, visele si dramele oamenilor acestor veacuri in care atat de multe s-au schimbat: a aparut cinematograful, a fost descoperita psihanaliza, rolul femeilor in societate s-a  modificat.

Despre viata si intamplarile unor figuri legendare ale muzicii clasice ne va vorbi pianista Andreea Butnaru la Scoala de Vara: Marii virtuozi ai muzicii si povestile lor de dragoste (15-19 iulie) . Vom afla mai multe despre pasiunile si framantarile marilor compozitori ale caror opere ne incata astazi: genialul Mozart, fascinantul Paganini, Liszt, delicatul Chopin, Brahms, excentricul Debussy si Rahmaninov. Ascultand fragmente din operele lor si urmarind proiectii cu imagini din epoca, vom incerca sa ne transpunem in atmosfera din acele timpuri.

Sub indrumarea Arinei Gheorghita, pictor si ilustrator de carte, vom redescoperi farmecul discret si frumusetea reclamelor Vintage si vom invata tehnici de ilustratie si desen folosite in acele vremuri.

La Scoala de vara: Ilustratie si Reclame vintage, in saptamana 8-12 iulie, vom lucra in penita, tus colorat, acril, tempera sau creion pastel si ne vom redescoperi creativitatea si originalitatea, fara interventia impersonala a computerului.

Pentru inscrieri, detalii si informatii puteti vizita site-ul fundatiei: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/, puteti sa ne scrieti la contact@victorie.ro sau puteti suna la mobil: 0723 167 892 si telefon fix:

021-321.30.22.

PROGRAM 8-19 IULIE:

Scoala de vara de Ilustratie si reclame vintage (8-12 iulie), cu Arina Gheorghita

De la Impresionism la Belle Epoque și Avangardă. O călătorie imaginară în două secole care au schimbat lumea (15-18 iulie), cu Monica Neatu

Odalisca: Traditia senzualitatii in pictura romaneasca (15-19 iulie), cu Arina Gheorghita

Scola de Vara: Marii virtuozi ai muzicii si povestile lor de dragoste (15-19 iulie), cu Andreea Butnaru

Scoala de Vara de Arheologie (15-19 iulie), cu Alexandra Ion

Scoala de vara de Dictie si de vorbire, cu Ionut Kivu, din 16 Iulie

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15116911-traian-basescu-invatamantul-profesional-intra-coliziune-interesele-universitarilor-parlamentari-car-vor-materie-prima-platitoare.htm

Traian Basescu: Invatamantul profesional intra in coliziune cu interesele universitarilor parlamentari, care vor materie prima platitoare

Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri ca invatamintul profesional „intra in coliziune puternic cu interesele universitarilor parlamentari”, care doresc „materie prima platitoare” pentru universitatile particulare care s-au multiplicat in Romania.

„Invatamintul profesional intra in coliziune puternic cu interesele universitarilor parlamentari. Atat in trecut, prin desfiintarea scolilor profesionale, cat si azi se manifesta tendinta de a desfiinta invatamantul profesional pentru ca multele universitati inventate in toate colturile tarii trebuie sa aiba materie prima platitoare”, a spus seful statului, inainte de a pleca la Berlin, unde va participa la o masa rotunda organizata de Ministerul Federal al Muncii si Afacerilor Sociale din Germania pe tema „Promovarea ocuparii tinerilor in Europa”.

Traian Basescu a avertizat ca a venit momentul sa intelegem ca „avem obligatia sa renuntam la mercantilismul din educatie si sa dam sanse copiilor ori, daca nu, vom avea generatii sacrificate”.

In opinia sa, invatamantul profesional este un succes, in conditiile in care in anul scolar 2012 – 2013 circa 13.000 de tineri sunt inscrisi la aceasta forma de invatamint, in cooperare cu 1.500 de firme.

Presedintele a aratat ca in legea invatamântului a fost preluat modelul german in ceea ce priveste ucenicia si si-a exprimat speranta ca si parintii si copiii vor intelege ca „a avea o meserie e garantia poate nu a prosperitatii, dar a unui trai decent”.
Basescu a precizat ca nimeni nu-l opreste pe un copil ca, dupa ce a absolvit invatamintul profesional, un tanar sa isi dea bacalaureatul si sa urmeze dupa aceea o facultate.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-15116276-daniel-funeriu-pricopie-este-sapat-andronescu-pentru-nu-raspunde-comenzi-asa-cum-credea-aceasta.htm

Daniel Funeriu: Pricopie este sapat de Andronescu pentru ca nu-i raspunde la comenzi asa cum credea aceasta

„Andronescu lupta de o viata pentru a impune mediocritatea, motiv pentru care, o saptamana pe an, este mama ranitilor care pica bacalaureatul. (…) Pricopie, sapat de Andronescu pentru ca nu-i raspunde la comenzi asa cum credea aceasta, sta sub asediu si rezista greu la presiune”, scrie fostul ministru Daniel Funeriu pe blogul sau. Sub titlul „Subiectele pentru probele de astazi: sistemul este vulnerabil”, consilierul prezidential scrie ca „niciun politician nu a trecut bacalaureatul decentei in acest an”. „In semn de respect pentru educatia din Romania, fac apel la politicieni sa taca azi intre orele 14 si 15. Rog televiziunile sa nu ma sune intre 14 si 15”, mai scrie Funeriu.

„Subiectul nostru de astazi este decenta. Din pacate niciun politician nu a trecut bacalaureatul decentei in acest an”, scrie consilierul prezidential Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei, pe blogul sau.
Ponta face shopping in Macao. Nu cumva sa fie intrebat de ce l-a injurat pe Funeriu pentru camerele de luat vederi dar acum il someaza pe Pricopie sa le mentina. Uite Victor, daca vrei sa stii ce trebuie sa faci in educatie pentru ca sa te laude Comisia Europeana, poti sa ma suni. Oricand, ca e coabitare„, continua Funeriu.

Acesta ii transmite premierului Victor Ponta urmatoarele: „ai spus in Germania, ca sa dea bine, ca vrei sa introduci invatamantul profesional dupa modelul dual german si in Romania. Domnu’ Ponta! Invatamantul profesional dual EXISTA in Romania. Eu l-am introdus. Si are succes, firmele germane din Romania sunt principalul partener. Daca spuneai ca avem deja acest invatamant, si stiu ca cineva te-a informat despre asta inainte de a pleca in Germania, Romania era mai atractiva pentru firmele germane. Dar ai preferat sa lasi impresia romanilor ca tu l-ai introdus. Bravo„.

„Vezi la www.alegetidrumul.ro Daca iti place situl, spune-le celor de la Ministerul Educatiei sa nu mai cheltuiasca bani pentru nu stiu ce firma de partid sa faca un nou site. www.profesional.ro e luat deja”, sustine Daniel Funeriu.

Potrivit fostului ministru al Educatiei, „Andronescu lupta de o viata pentru a impune mediocritatea, motiv pentru care, o saptamana pe an, este mama ranitilor care pica bacalaureatul„.

Pricopie, sapat de Andronescu pentru ca nu-i raspunde la comenzi asa cum credea aceasta, sta sub asediu si rezista greu la presiune. Dar rezisa. Un om, altfel articulat, are dificultati dupa 14 ore de munca (adica ora 22 pentru un om care a inceput lucrul la ora 8) sa faca acordul corect. Un sfat pentru presa: luati discursurile lui Ponta si veti fi uimiti de greselile lui. Dar nu le spune nimeni. Un sfat pentru Pricopie: relaaax man, oricum cat vei fi ministru vor avea prietenii grija sa se afle inclusiv ca ai zgriat mobila la 3 ani si, ca atare, esti un oribil vandal. Si inca nu am pus eu toate tunurile pe el. Vreo 4-5 au simtit ce inseamna asta anul trecut. Nu pentru ca-mi place, a facut destule greseli, dar am promis ca nu voi critica ministrii in functie cat timp nu sunt plagiatori sau hoti„, scrie consilierul prezidential.

Fostul ministru al Educatiei comenteaza si propunerea democrat-liberalei Raluca Turcan de a se repeta examenul scris la Limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului 2013. „Turcan, bine intentionata altfel, propune sa se repete proba de limba romana in toata tara pentru ca, cica, subiectele ar fi fost cunoscute public inainte de examen. Si pentru ca a fost gasita o directore spagoaica la Bolintineanu, in Bucuresti. Raluca m-a sustinut si ajutat pentru Legea educatiei, a fost unul dintre politicienii care au inteles miza. Ii multumesc. Dar acum a gresit. Asadar din cauza lui Bolintineanu 😉 sa faca bine cei din Satu Mare sa repete proba. Logic. Daca ma suna ar fi aflat ca e mai usor sa gasesti apa vie decat subiectele de la bac„, sustine Funeriu.
Hopaaaa, Blaga NU e de acord cu Turcan (nu de Raluca spunea ca e fata?). Spune ca avem nevoie de tractoristi. Uita sa spuna ca am reintrodus invatamantul profesional (in guvernarea PDL) dar spune chiar ca am fost un ministru bun. Dupa ce, impreuna cu prietenii, a facut tot ce a putut sa ma dea jos de la minister. In noaptea cand s-a decis Guvernul Ungureanu a spus, pret de cateva ore, ca este esential sa plec pentru ca Guvernul Ungureanu sa treaca in Parlament. Poate daca eram acolo cativa dintre cei care am trecut de vreo 12 motiuni, o mai treceam si pe asta. A, era sa uit. Cand Alin Popoviciu a cerut sa fiu dat afara din partid n-a zis ca, fiind un ministru bun, poate eram util pentru modernizarea PDL. Nu-i bai, mi-am dat eu demisia, dar sa stii Vasile ca oricat de inconsecvent ai fi, eu nu pot sa uit ce-am trait impreuna in noaptea in care am batut PSD-ul in noiembrie 2008. Si mai eram vreo 2-3 in sediul PDL dupa ce sondajele ne dadeau perdanti. Asa sunt eu, uit cand oamenii sunt incorecti cu mine dar tin minte lucrurile frumoase. As fi nefericit altfel si nu am de gand sa fiu un om nefericit. Nu din cauza ta, oricum„, continua consilierul prezidential.

 

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-15116246-analiza.htm

Analiza Somajul in randul celor necasatoriti-dublu fata de media pe tara. Rata de parasire a scolilor de catre tineri- 17%. La tara ea urca pana la 29%

Somajul in randul persoanelor necasatorite este de 14% iar in randul celor divortati este de 8%, se arata intr-un studiu al Institutului National de Statistica, obtinut la solicitarea HotNews.ro. (vezi atasament). Rata de parasire timpurie a sistemului educational de catre tinerii in varsta de 18-24 ani a fost in anul 2012 de 17,4%. Aceasta rata a avut, in anul 2012, valori apropiate pe sexe, dar a inregistrat diferente mari pe medii de rezidenta (29,1% in mediul rural fata de 7,4% in mediul urban).

  • In anul 2012, 54,8% din populatia tarii locuia in      mediul urban, 46,7% erau persoane active, iar o pondere de 43,4% era      detinuta de persoanele ocupate.
  • Raportul      de dependenta economica, exprimat prin numarul      persoanelor neocupate (inactive sau in somaj) ce revin la 1000 persoane      ocupate, a fost in anul 2012 de 1303 la mie.
  • Populatia in varsta de munca (14,928 milioane      persoane) reprezenta 70,0% din populatia totala. Din totalul acestei      categorii de populatie, 59,5% erau persoane ocupate, 4,7% someri si 35,8%      persoane inactive.

Din populatia totala a tarii, 85,0% erau persoane de 15 ani si peste; 55,5% dintre acestea traiau in mediul urban. Structura pe sexe a acestei categorii de populatie se caracterizeaza printr-o usoara preponderenta feminina (1075 femei la 1000 barbati).

Nivelul de educatie al populatiei

Repartizarea populatiei de 15 ani si peste dupa nivelul de educatie releva ca putin peste jumatate (51,6%) avea nivel mediu de educatie.
Persoanele cu nivel scazut de educatie reprezentau 36,3% din totalul populatiei de 15 ani si peste, iar cele cu studii superioare detineau o pondere de 12,1%.

Majoritatea absolventilor invatamantului superior domiciliau in mediul urban (88,4%) si erau femei (51,7%). Absolventii invatamantului mediu aveau, de asemenea, in majoritate, domiciliul in mediul urban (64,0%) dar, in ceea ce priveste distributia pe sexe, ponderea principala era detinuta de barbati (52,8%).

  • Distributia populatiei in varsta de 25-64 ani dupa      nivelul scolii de cel mai inalt grad absolvite arata ca, in anul 2012,      majoritatea persoanelor din aceasta grupa de varsta (60,5%) avea nivel      mediu de educatie. Persoanele cu studii superioare detineau o pondere de      15,4%; pe sexe proportia a fost apropiata (15,0% pentru persoanele de sex      masculin si 15,9% pentru cele de sex feminin). Diferente mai accentuate      s-au inregistrat tot pe medii de rezidenta: 23,2% pentru persoanele cu      domiciliul in mediul urban fata de 4,2% pentru persoanele cu domiciliul in      mediul rural

Tinerii in varsta de 20-24 ani cu nivel de educatie cel putin mediu reprezentau 79,6% din totalul tinerilor apartinand acestei grupe de varsta.
Pe sexe, aceasta proportie a avut valori apropiate: 78,4% pentru persoanele de sex masculin si 80,8% pentru cele de sex feminin. Pe medii, diferenta a fost de 24,0 puncte procentuale in favoarea mediului urban  (90,2% fata de 66,2% in mediul rural).

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15117894-frauda-bacalureat-profesorul-religie-liceul-bolintineanu-strans-bani-elevi-pentru-mita.htm

Frauda de la Bacalureat: Profesorul de religie de la Liceul „Bolintineanu” a strans bani de la elevi pentru mita

Profesorul de religie de la Liceul „Bolintineanu” si alti diriginti de la clasele a XII-a au strans cate 500 de euro de la elevi, reprezentand costurile pentru petrecerea de absolvire si „cheltuieli” pentru bacalaureat, potrivit referatului cu propunerea de arestare a fostei directoare a liceului, citat de Mediafax.

Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitala, Costica Varzaru, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, marti, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului de bacalaureat.
Parchetul Tribunalului Bucuresti arata in propunerea de arestare preventiva a Costicai Varzaru ca, in 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de dare de mita de catre angajati ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” si de luare de mita de catre membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat, care se sustinea la acest liceu.
Potrivit procurorilor, in semestrul al doilea al anului scolar 2012-2013, Costica Varzaru a pretins si primit sume de bani de la elevi care urmau sa sustina examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie, promitand ca va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.
„Sumele de bani, in cuantum de 500 de euro/elev, reprezentand costurile pentru petrecerea de absolvire si ‘cheltuieli’ pentru examenul de bacalaureat, au fost colectate prin intermediul cadrelor didactice, diriginti ai claselor terminale, directorii liceului sustinand ca, la randul lor, le vor remite cadrelor didactice asistenti, membri ai comisiei de bacalaureat, cu atributii de supraveghere in salile de examen ale centrului mentionat”, au notat procurorii in documentul citat.
Anchetatorii au stabilit ca printre dirigintii care ar fi strans de la elevi cate 500 de euro este si profesorul de religie Petre Leonard.
Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au stabilit ca directoarea Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucuresti, Costica Varzaru, a intervenit sa fie desemnati anumiti supraveghetori „permisivi” la probele scrise ale examenul de bacalaureat, precum si ca in comisie sa fie anumite persoane care ar putea fi influentate „in sensul realizarii unor fraude in desfasurarea examenului.
Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiati luni la Politia Capitalei, in cazul suspiciunilor de frauda la proba de limba romana a examenului de bacalureat. Dupa ce au fost audiati, acestia au fost lasati sa plece, singura retinuta fiind directoarea liceului, Costica Varzaru, demisa luni din functie de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

 

Parchetul Tribunalului Bucuresti anunta luni ca a fost inceputa urmarirea penala „in rem” pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat care a fost sustinuta la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei.
Ulterior, procurorii au dispun inceperea urmaririi penale in cazul Costicai Varzaru, pentru trafic de influenta.

 

 

 

 

 

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15117482-inspectoarea-scolara-interceptata-discutii-directoarea-liceul-bolintineanu-fost-demisa.htm

UPDATE Frauda de la Bacalaureat: Directoarea Liceului „Bolintineanu” a intervenit pe langa un membru al Inspectoratului Scolar al sectorului 5 pentru alegerea unei comisii favorabile. Inspectoarea scolara a fost demisa

Inspectoarea Iuliana Costeniuc de la Inspectoratul Scolar al sectorului 5 a fost eliberata din functie de ministrul Educatiei Remus Pricopie, transmite TVR.ro. Numele inspectoarei apare in referatul procurorilor privind tentativa de frauda la examenul de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitala.
Convorbirile inspectoarei cu fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitala, Costica Varzaru, arestata preventiv marti in scandalul de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au aparut in interceptarile din dosar si in refereratele procurorilor.

Potrivit unui comunicat de presa al inspectoratului Scolar al municipiului Bucuresti, citat de Evenimentul Zilei, „hotararea vine ca urmare a suspiciunilor privind implicarea acesteia in cazul de la Liceul ‘Dimitrie Bolintineanu’, anchetat de catre Parchetul de pe linga Tribunalul Bucuresti.”
Iuliana Costeniuc este inspector scolar pentru implementarea descentralizarii institutionale, la Inspectoratul Scolar al sectorului 5 din Capitala.
Din raportul de activitate pe 2010-2011 al liceului „Bolintineanu” reiese ca Iuliana Costeniuc a fost profesoara de chimie in cadrul institutiei de invatamant amintite.
Iuliana Costeniuc, profesor de chimie, cu grad I, este specializata in management educational, fiind trecuta in Registrul National al Expertilor in Management Educational.
Romania TV relateaza ca procurorii au la dosar inregistrari care arata ca directoara liceului „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Varzaru, i-ar fi cerut inspectoarei scolare sa-i comunice cine vor fi profesorii care vor face parte din comisia de supraveghere de la BAC.
Intr-o interceptare, directoarea de la „Dimitrie Bolintineanu” discuta cu inspectorul scolar Iuliana Costeniuc si ii cerea numele membrilor comisiei.
„Costica Varzaru (director Bolintineanu): Vezi ce te-am rugat, te rog. Ziceti-mi cu vice si membrii.

Iuliana Costeniuc (inspector scolar Bucuresti): Am vorbit. S-a aranjat.
Costica Varzaru: Da.

Iuliana Costeniuc: Si primul si membrii si la mine, langa mine si am aflat si…
Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitala, Costica Varzaru, cercetata pentru frauda la bacalaureat, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, printr-o decizie luata marti de Tribunalul Bucuresti, anunta Mediafax. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti. Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a dispus, marti, retinerea pentru 24 de ore a fostei directoare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitala Costica Varzaru, cercetata pentru trafic de influenta, si au cerut instantei arestarea sa preventiva.
Procurorii au stabilit ca, in perioada mai-iunie, in calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucuresti, Costica Varzaru a pretins si a primit sume de bani de la elevi inscrisi la examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-si folosi influenta pe langa membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unitatii de invatamant, astfel incat acestia „sa nu isi indeplineasca in mod corespunzator atributiile de serviciu pe parcursul desfasurarii examenului”.
„Ulterior, inculpata a si efectuat demersuri in acest scop, urmarind sa fie desemnati anumiti supraveghetori permisivi, precum si o comisie care putea fi influentata in sensul realizarii unor fraude in desfasurarea examenului”, se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului Tribunalului Bucuresti.
Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiati luni la Politia Capitalei, in cazul suspiciunilor de frauda la proba de limba romana a examenului de bacalureat. Dupa ce au fost audiati, acestia au fost lasati sa plece, singura retinuta fiind fosta directoare a liceului, Costica Varzaru.
Unii profesori sunt suspectati ca le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisa de la Limba si literatura romana. Asupra lor ar fi fost gasiti bani si cadouri care le-ar fi parvenit in aceeasi zi, potrivit unor surse judiciare.
Parchetul Tribunalului Bucuresti anunta luni ca a fost inceputa urmarirea penala „in rem” pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat care a fost sustinuta la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, in urma perchezitiilor, toate inregistrarile video din salile de examene, pe care urmeaza sa le analizeze in cadrul anchetei de coruptie presupus savarsita la examenul de bacalaureat. De asemenea, au fost ridicate inscrisuri, obiecte si laptopuri.
Elevii care au sustinut luni proba de limba romana de la bacalaureat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din sala, la multi dintre acestia fiind gasite fituici, au declarat marti, pentru Mediafax, surse judiciare.

Sursele din randul anchetatorilor au aratat ca se lucreaza de aproximativ o luna la acest caz.
Sesizarea privind fapte de coruptie in cazul examenului de bacalaureat sustinut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitala a fost facuta acum cateva saptamani, au declarat surse judiciare, precizand ca reclamatia nu a venit de la parinti sau elevi.
Luni, la cateva ore dupa sustinerea probei la limba romana, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a anuntat ca a fost schimbata Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul si directorul adjunct ai scolii au fost demisi, pentru presupuse fapte de coruptie.

Potrivit ISMB, au fost schimbati cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum si cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.
ISMB a precizat ca va numi, in cel mai scurt timp, o noua comisie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care „va asigura toate conditiile pentru ca absolventii de clasa a XII-a sa poata sustine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie – iulie 2013”.
Sapte candidati la bacalaureat de la Liceul Bolintineanu au fost eliminati din examen, dupa ce asupra lor au fost gasite dovezi – copiute, carti cu rezolvari, telefoane mobile etc. – care indica tentativa de frauda la proba de limba si literatura romana, sustinuta luni, a anuntat marti ISMB. „Dovezile au fost gasite in timpul perchezitiei corporale realizate de ofiterii de Politie, care au descins in centrul de examen si consemnate in procesele verbale transmise de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. Perchezitiile au fost efectuate asupra a 41 de absolventi prezenti la examen”, mai precizeaza reprezentantii ISMB.

 

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bac-2013-mita-de-la-liceul-dimitrie-bolintineanu-era-colectat-de-profesorul-de-religie-1045669.html

BAC 2013. SUBIECTE, REZULTATE, ȘTIRI. REȚEAUA Costica: Profesorul de RELIGIE băga șpaga în sutienul colegei | STENOGRAME

BAC 2013. SUBIECTE, REZULTATE ISTORIE și MATEMATICĂ, ȘTIRI și REPORTAJE. Elevii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” puneau banii în pachete de ţigări, reviste sau ziare, care urmau să fie puse pe catedrele din sălile de clasă, susţin procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, potrivit referatului procurorilor. Capul rețelei a fost Costica Vărzaru, directorul unității de învățământ

BAC 2013. SUBIECTE, REZULTATE ISTORIE și MATEMATICĂ, ȘTIRI și REPORTAJE.

BACALAUREAT 2013, FRADUE: Banii ajungeau la membrii Comisiei de balacaureat prin intermediul diriginţilor claselor a XII-a. Printre profesorii care strângeau banii se află şi profesorul de religie, Petre Leonard, mai spun procurorii în propunerea de arestare preventivă a directoarei de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru.

Din anchetă reiese că trucarea examenului a fost plănuită cu multe zile înainte, în centrul de testare din liceu au fost repartizați supraveghetori care să permită ca 16 elevi să primească subiectele rezolvate pentru a lua Bacalaureatul.

Pentru a beneficia de copiuțe și restul candidaților au fost puși să contribuie la mita de la Bacalaureat, în total s-a strâns aproape 13.000 de lei.

Vărzaru a cerut anumiți profesori supraveghetori la Inspectorat

Directorul de la „Dimitrie Bolintineanu” a discutat telefonic cu Iuliana Costeniuc, inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Sector 5 din Capitală, căreia i-a cerut să aranjeze o anumită comisie de examen.

Cei doi au stabilit că nu este recomandabil să participe în comisie un anume Oprea, ci este mai bine să vină un profesor pe nume Curcan. În acest scop Iuliana Costeniuc urma să transmită persoanei ce avea în atribuții repartizarea profesorilor cererea directoarei Costica Vărzaru cu privire la participarea la examenul de bacalaureat ce se susținea la liceu a lui Curcan.

„Îi spui că ai vorbit cu mine și că-l vreau pe domnul Curcan, da?”, este imperativă directoarea în convorbirile interceptate de procurori.

„Faptul că membrii comisiei nu au fost aleși conform dispozițiilor legale reiese dintr-o interceptare din 29 iunie, ora 17.53 între Costica Vărzaru și Nuți”, este subliniat în referatul Parchetului.

Mita era ascunsă în sutien și șervețele 

Cu ocazia percheziției efectuate în sediul liceului după finalizarea probei scrise la limba și literatura română din cadrul examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2013, au fost găsite în unele săli de clasă obiecte interzise deținerii în timpul examenului și diverse sume de bani.

Astfel, în sala I de examen s-a găsit asupra numitei Elena Macasoi Berbec suma de 820 de lei ținută în sutien, în sale II de examen s-a găsit în sertarul catedrei între șervețele suma de 410 lei, în sala VI s-a găsit într-un pachet de șervețele aflat asupra asistentului care supraveghea sala suma de 440 de lei, în sala 12 s-a găsit în sertarul catedrei în șervețele suma de 410 lei. Tot în sala XII s-a găsit asupra unui elev suma de 200 de euro și 1950 de lei.

Asupra vicepreședintelui Centrului de examen de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Maria Mimoza Vulcu a fost găsită o listă cu elevii care trebuiau ajutați. Aceasta a declarat că lista cu 16 elevi a primit-o de la Costica Vărzaru

La rândul său, directoarea a recunoscut că a primit de la diriginței claselor a XII-a suma de 12.900 de lei pentru a fi oferită comisiei de examen.

În urma tuturor probelor strânse, procurorii o acuză pe Vărzaru de trafic de influență.

STENOGRAMĂ. Au adus un profesor care să rezolve subiectele

Din interceptările anchetatorilor reiese că au fost efectuate demersuri pentru a fi introdusă în școală o persoană care să soluționeze subiectele. La referatul de reținere preventivă a lui Vărzaru este prezentă și discuție din 30 iunie, ora 15.30 între Petre Leonard, profesor de religie în liceu, și Maria Rodica Diaconescu, profesor de limba română.

Leonard: Sărut-mâna. Ce faceți? Mă iertați că vă deranjez la ora asta.

Diaconescu: Deloc nu mă deranjezi.

Leonard: Vă sun din partea directoarei

Diaconescu: Da.

Leonard: Mâine sunteți ocupată?

Diaconescu: Nu. Nu neapărat.

Leonard: Ași putea fi pe undeva la șase și jumătate dimineața?

Diaconescu: Da.

Leonard: Înțelegeți despre ce este vorba.

Diaconescu: Da, da.

Citește totul despre BACALAUREAT 2013: SUBIECTE, STIRI și REZULTATE

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bacalaureat-2013-o-eleva-a-ajuns-la-spital-dupa-ce-i-s-a-facut-rau-1045738.html

BACALAUREAT 2013 SUBIECTE, ȘTIRI, REZULTATE: O elevă a ajuns la spital după ce i s-a făcut rău la proba de MATEMATICĂ

O elevă care a susţinut, azi, proba scrisă la matematică a examenului de bacalaureat a fost transportată la spital după ce i s-a făcut rău, informează Mediafax.

BAC 2013. SUBIECTE și REZULTATE ISTORIE și MATEMATICĂ. Examenul de Bacalaureat 2013 a continuat astăzi cu proba obligatorie a profilului, candidații având de ales între MATEMATICĂ și ISTORIE. Evz.ro îți prezintă subiecte și baremele de corectare pentru matematică și la istorie. Vezi AICI și întregul program al examenului BAC 2013.

BAC 2012 MATEMATICA: Fata care susţinea proba la matematică la un centru de examen din municipiul Suceava a început să se simtă rău la o oră şi jumătate de la începerea examenului și a predat lucrarea.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, medicul Tiberius Brădăţan, a precizat că aceasta a suferit o criză de spasmofilie, cel mai probabil din cauza stresului, i s-au acordat îngrijiri medicale şi nu a rămas internată.

6.261 de candidaţi din Suceava au dat azi proba ÎN cadrul examenului de BACALAUREAT 2013, din care 4.797 la matematică şi 1.464 la istorie.

BAC 2013. SUBIECTE și REZULTATE ISTORIE și MATEMATICĂ. Examenul de Bacalaureat 2013 continuă astăzi cu proba obligatorie a profilului, candidații având de ales între MATEMATICĂ și ISTORIE. Evz.ro îți prezintă subiecte și baremele de corectare pentru matematică și la istorie. Vezi și întregul program al examenului BAC 2013.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/liviu-marian-pop-despre-funeriu-sistemul-de-invatamant-este-un-domeniu-pe-care-nu-il-int-1045743.html

Liviu Marian Pop despre Funeriu: ”Sistemul de învăţământ este un domeniu pe care nu îl înţelege

Senatorul social democrat Liviu Marian Pop îi recomandă dostului ministru al Educației să nu mai facă afirmații nefondate despre sistemul de învățământ pentru că acesta este un domeniu pe care nu îl înțelege.

Comentariile senatorului PSD au fost făcute în contextul declarațiilor lui Funeriu pe subiectul Evaluării Naționale. Fostul ministru al Educației a considerat că subiectele au avut un nivel de dificultate scăzut și dacă ele ”au fost manipulate astfel încât procentajele de reuşită să fie artificial de mari, atunci ne aflăm în faţa unei fraude instituţionale comandată politic”.

De cealaltă parte, Pop consideră că subiectele de la Evaluarea Națională au fost de dificultate medie.

”Să nu uităm că fostul ministru a reuşit să îi bage în ceaţă pe profesori şi pe elevi, prin redactarea incorectă a subiectelor de anul trecut. Mă refer la limba şi literatura română, unde au fost păreri contradictorii privind unul dintre subiectele de la gramatică. Este frustrant să fii ministru al Educaţiei fără examenul de bacalaureat. Îi recomand domniei sale să nu mai facă afirmaţii nefondate despre sistemul de învăţământ având în vedere că este un domeniu pe care nu îl înţelege. Profesorii nu sunt infractori, iar elevii dau dovadă că sunt preocupaţi de viitorul lor”, a subliniat Liviu Marian Pop, într-un comunicat citat de Agerpres.

”Nu pot să rămân nepăsător faţă de declaraţiile şi postările de pe blogul personal al fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. Acesta speculează faptul că subiectele de la Evaluarea Naţională 2013 au fost manipulate astfel încât experţii ministerului ar fi primit comandă politică în elaborarea subiectelor artificial de uşoare, astfel explicându-se procentajele mari de reuşită al elevilor. Personal, nu pun la îndoială nici pregătirea elevilor, nici dăruirea profesorilor, aşa cum nu poate fi vorba despre o influenţă politică în elaborarea subiectelor date elevilor”, a mai precizat Liviu Marian Pop.

SUBIECTE ISTORIE și MATEMATICĂ BAC 2013: EVZ îți prezintă în timp real, aici, subiectele de la probele de profil, matematică și istorie, pe care le primesc astăzi candidații de la BACALAUREAT 2013 ROEDU. Rămâi pe evz.ro pentru a vedea și baremele de corectare de la ISTORIE și MATEMATICĂ, pentru fiecare subiect de la BAC 2013.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/medalii-de-aur-pentru-elevii-romani-la-olimpiada-balcanica-de-matematica-1045735.html

Medalii de aur pentru elevii români la Olimpiada balcanică de Matematică

Elevii români au ocupat locul I pe naţiuni la Olimpiada balcanică de Matematică pentru seniori, care a avut loc în perioada 28 iunie – 2 iulie, în localitatea Agros din Cipru. Lotul olimpic de matematică a României a obținut patru medalii de aur şi două de argint.

Medaliile de aur au fost obţinute de Omer Cerrahoglu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, Simona Diaconu, Marius Bocanu, din clasa a X-a şi Andrei-Viorel Bud, din clasa a XI-a, toţi elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, informează Mediafax.ro

Medalii de argint au fost câștigate de Paul Andrei Muscă şi Ştefan Spătaru, elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, în clasa a XI-a şi, respectiv, a X-a.

Elevii români au concurat cu elevi din 16 țări. Fiecare stat participant, cu excepţia celui organizator, are dreptul să înscrie în concurs o echipa formată din maximum şase elevi  de liceu, a căror vârstă nu depăşeşte 20 de ani.

 

 

 

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/un-nou-scandal-la-liceul-dimitrie-bolintineanu-parintii-acuzatii-grave-la-adresa-conduce-1045729.html

UN NOU SCANDAL la Liceul Dimitrie Bolintineanu. Părinţii, acuzaţii grave: „Şpaga pentru înscrierea copiilor la şcoală este o obişnuinţă!”

Scandalul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” ia amploare. Şpaga pare să aibă o veche tradiţie în acea unitate şcolară. Mai mulți părinți susțin că au cotizat pentru a-și putea înscrie copiii acolo.

Mama unui copil de clasa a III-a a povestit, astăzi, jurnaliștilor aflați în fața Liceului Dimitrie Bolintineanu, că i s-a pretins șpagă în valoare de 400 de euro pentru a-și înscrie băiatul care suferă de ADHD la acest liceu. „Învățătoarea mi-a spus că băiatul meu nu este suficient de competent pentru a fi în clasa ei și mi-a cerut șpagă. Acum, odată cu izbucnirea acestui scandal, cei de la școală mi-au promis că-mi înapoiază banii, numai să ne înțelegem pe cale amiabilă, să nu-i reclam. Am înregistrări pe telefon”, acuză mama copilului.

Femeia susține că are cunoștință că și alți părinți au fost nevoiți să dea șpagă profesorilor de la Liceul Bolinteanu pentru a prinde un loc la această şcoală pentru copiii lor. „Aici nu intri fără să plătești!”.

Mai mulți părinți au povestit pentru EVZ că șpaga cerută la înscrierea în clasa I este o obișnuință la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

„Am vrut să îmi înscriu copilul în clasa I, la o anumită învățătoare din cadul școlii, însă la secretariat mi s-a cerut suma de 200 de euro, pentru a fi sigură că fetița o să ajungă la acea învățătoare. Asta se întâmpla în urmă cu doi ani Am refuzat să dau această sumă și am încercat în altă școală, unde copilul a fost primit fără a da bani”, ne-a sesizat mama unei eleve.

În urma scandalului șpăgii de la proba de limba română a examenului de bacalaureat, directoarea liceului, Costica Vărzaru, a fost arestată preventiv, iar Iuliana Costeniuc, inspector școlar la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, cea care a ajutat-o pe directoarea de la Bolintineanu să aibă parte de profesori supraveghetori și o comisie de examen permisivă, a fost demisă astăzi din funcție.

„Inspectoratul Școlar al Municipiului București a decis demiterea inspectoarei școlare din Inspectoratul Școlar al sectorului 5, Iuliana Costeniuc. Hotărârea vine ca urmare a suspiciunilor, privind implicarea acesteia în cazul de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, anchetat de către Parchetul de pe lîngă Tribunalul București.

Iulia Costeniuc a ocupat funcția de inspector pentru implementarea descentralizării instituționale, în cadrul Inspectoratului Școlar al sectorului 5, București”, se arată într-un comunicat emis astăzi de ISMB.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/daniel-funeriu-subiectele-pentru-probele-de-astazi-sistemul-este-vulnerabil-niciun-pol-1045676.html

Daniel FUNERIU despre BAC 2013: „Subiectele pentru probele de astăzi: sistemul este vulnerabil. Niciun politician nu a trecut bacalaureatul decenței”

„Andronescu luptă de o viață pentru a impune mediocritatea, motiv pentru care, o săptămână pe an, este mama răniților care pică bacalaureatul”, scrie, într-o postare pe blogul personal, fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu.

„Niciun politician nu a trecut bacalaureatul decentei in acest an”, acuză Funeriu. Despre fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu spune că „după ce a fost de trei ori ministru fără să facă nimic concret pentru corectitudinea la bacalaureat, face ceea ce știe mai bine: propuneri fanteziste. Dar pe care, când ajunge minstru, nu le pune în aplicare. Pricopie, săpat de Andronescu pentru că nu-i răspunde la comenzi așa cum credea aceasta, stă sub asediu și rezistă greu la presiune. Dar rezisă”, adaugă Daniel Funeriu.

Sub titlul „Subiectele pentru probele de astazi: sistemul este vulnerabil”, consilierul prezidential cere ca „în semn de respect pentru educația din Romania, politicienii să tacă azi între orele 14 și 15. Rog televiziunile să nu mă sune între 14 si 15”.

„E mai ușor să găsești apa vie decât probele la bac”

Fostul ministru este critic cu inițiativa PDL de a cere reluarea examenului de bacalaureat: „Turcan, bine intenționată altfel, propune să se repete proba de limba română în toată țara pentru că, cică, subiectele ar fi fost cunoscute public înainte de examen. Și pentru că a fost găsită o directore șpăgoaică la Bolintineanu, în București. Raluca m-a susținut și ajutat pentru Legea educației, a fost unul dintre politicienii care au înțeles miza. Îi mulțumesc. Dar acum a greșit. Așadar din cauza lui Bolintineanu 😉 să facă bine cei din Satu Mare să repete proba. Logic. Dacă mă suna ar fi aflat că e mai ușor să găsești apa vie decât subiectele de la bac”.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/eavaluarea-nationala-2013-rezultate-finale-dupa-solutionarea-contestatiilor-1045663.html

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2013. Rezultate finale, după soluționarea contestațiilor

Astăzi, 3 iulie, vor fi afișate rezultatele finale la examenul de EVALUARE NAȚIONALĂ 2013. Rezultatele anunțate la finalul săptămânii trecute au fost neașteptat de bune, comparativ cu anul trecut.

EVZ vă ține la curent cu momentul în care rezultatele finale la EVALUARE NAȚIONALĂ 2013 sunt încărcate pe edu.ro.

Mai exact, promovabilitatea a fost de peste 75%, cu aproape zece puncte mai mult decât anul trecut. Foști șefi din Ministerul Educației au acuzat faptul că „s-a trișat” din cauza faptului că subiectele au fost mult prea ușoare, în special la matematică, unde au fost peste o mie de note de 10. Doar in Bucuresti s-au luat 87 de note de 10 la ambele materii de examen.

Cele mai bune rezultate au fost în județul Brăila (89,82%), iar cele mai scăzute în județul Olt (60,98%). În niciun județ nu s-a înregistrat un procent sub 60% de note peste 5.

REZULTATE EVALUAREA NAȚIONALĂ.

Pe scurt: aproape 76% grad de promovabilitate (cu 10% mai mult faţă de 2012), aproape 1.300 de note de zece la matematică, 160 de note de zece la limba română şi 30.000 de note între 9 şi 10, acestea sunt „roadele” culese de elevii de clasa a VIII-a. În judeţul Iaşi, numărul „zecarilor” la matematică e dublu faţă de cel din 2012- 572, faţă de 284. Saltul rezultatelor e privit cu reţineri de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.

„Dacă rezultatele reflectă realitatea, atunci avem un salt spectaculos. Dacă subiectele au fost manipulate astfel încât procentajele să fie artificial de mari, atunci ne aflăm în faţa unei fraude instituţionale comandate politic. Ori, aici nu e vorba de un examen cu respins/ admis. Dacă aplatizezi valorile, nu vei avea o ierarhie”. De cealaltă parte, fosta şefă de la Educaţie , Ecaterina Andronescu, consideră că „Evaluarea nu e un concurs şi nu trebuie dusă în spectrul politic”.

http://www.gandul.info/reportaj/modelul-meu-in-viata-este-ce-a-scris-generatia-bac-2013-la-cel-mai-sensibil-subiect-de-la-examen-11080227

„MODELUL MEU ÎN VIAŢĂ este…” Ce a scris generaţia BAC 2013 la cel mai sensibil subiect de la examen

Părinţi, fotbalişti, cântăreţi sau chiar Iisus. Acestea sunt modele pentru unii dintre tinerii care susţin în această perioadă examenul de BACALAUREAT 2013. Absolvenţii de clasa a XII-a au avut de scris, în urmă cu două zile, un text despre „alegerea unui model în viaţă”. Prezenţi miercuri, la proba de MATEMATICĂ sau ISTORIE, în mai multe licee bucureştene, dar şi de la Braşov, reporterii gândul au încercat să afle de la tineri care sunt modelele lor în viaţă. Surprizele au fost pe măsură.

Pe lângă nivelul şi calitatea cunoştinţelor acumulate în cei patru ani de liceu, examenul de Bacalaureat din acest an a dezvăluit  – printr-unul dintre subiectele de la Limba şi Literatura română – şi un alt lucru, cel puţin la fel de semnificativ: reperele de viaţă esenţiale la care se raportează tinerii patriei după 12 ani de şcoală.

”Nu mă aşteptam la un subiect de-ăsta şi-am scris aşa, la oha, să fac numărul de rânduri cerut. Am dat-o la vrăjeală, că e bine să ai un model în viaţă şi am băgat după aia că modelul meu în viaţă e tata, asta mi-a venit prima dată-n minte”, chicoteşte Mihai, absolvent al Colegiului Naţional de Informatică ”Grigore Moisil” din Braşov.

Tot „din familie, dar la modul serios” e şi modelul de viaţă al Cristinei, colega sa de bancă din ultimul an de liceu: ”Modelul meu în viaţă e mama, o dată pentru că e mama şi al doilea pentru că de la ea am învăţat lucrul cel mai important, zic eu, să-mi asum întotdeauna răspunderea pentru orice aş face şi să încerc să nu repet greşelile făcute”.

Georgiana, o, „de-acum, fostă colegă de clasă” a celor doi, e însă de altă părere: ”Eu nu ştiu, sincer, dacă am un model în viaţă. Mă creez eu, după cum imi vine, sunt propriul meu model, aşa am şi scris în lucrare”.

Fuego, tip mai „mişto” decât Bill Gates, dar bătut de Chuck Norris

Pentru Ştefan, absolvent al Colegiului Tehnic ”Mircea Cristea”, modelul de viaţă e ”ceva care te poate influenţa la alegerea unei cariere, dar şi ca om”. ”Eu am scris că modelul meu e Bill Gates, pentru că ştie şi să facă bani, dar e şi un om foarte OK, cu mult caracter şi foarte simplu şi prietenos, n-ai zice că e cine e, mi-a povestit fratele meu, care a avut ocazia să-l întâlnească faţă-n faţă în Germania”, afirmă el.

Aflat la a doua tentativă de promovare a Bac-ului, un fost coleg de liceu îl ”contrează” imediat: ”Mă laşi, bă, cu Bill Gates al tău, c-avem şi la noi tipi mişto! Io am scris că pentru mine modelul meu în viaţă e Fuego, că mie mi se pare că e cel mai mare gay din România, chiar dacă nu e!”. ”E ăsta gay cum e lesbian un băiat la care-i place de-o fată!”, sare imediat o brunetă mai durdulie, care mărturiseşte apoi că modelul ei în viaţă este Chuck Norris, americanul devenit star de cinema graţie artelor marţiale: ”I-am văzut toate filmele, că fac şi eu karate, şi cred că oricine poate învăţa ceva bun de la un sensei ca el, poate fi un model pentru orice tânăr”, explică ea.

Cristi, „băiat serios şi viitor inginer silvic”, nu dă doi bani pe „izmenele lui Bote”

Surprinzător sau nu, absolvenţii de liceu braşoveni – cel puţin cei cu care am stat noi de vorbă – nici să n-audă de ”modele” precum Becali ori Botezatu, ca să nu mai vorbim de politicieni, de la Ponta sau Vadim, la Udrea sau EBA.

”Ha, ha, ha, nu l-aş lua pe Becali model în viaţă nici dac-ar fi taică-miu, ce să învăţ de la el, cum să ajung la puşcărie? Sau Botezatu, ce să mă-nveţe, cum să fac chiloţi şi izmene şi după aia să mă ia lumea că-s homo?”, se hlizeşte un absolvent al Liceului de Silvicultură, care se recomandă apoi ”Cristi, băiat serios şi viitor inginer silvic, în mod sigur”.

Când aude de politicieni, Corina, absolventă a Colegiului Naţional Economic ”Andrei Bârseanu”, care se visează sociolog, ia foc, pur şi simplu: ”Exclus, ce model de viaţă poate fi un politician de la noi? Ce să înveţi de la el, cum să plagiezi o teză de doctorat, cum să-njuri de dimineaţă până seara la televizor, sau cum se aranjează succesurile (sic!) în viaţă?”

Modelele la Capitală: Mama şi tata, dar şi David Beckham

Pentru elevii de la Colegiul Tehnologic „Grigore Cerchez”, din sectorul 5 al Capitalei, subiectul al doilea de la proba scrisă de Limba Română a fost uşor. Mulţi dintre absolvenţi nu au scris despre un model anume, ci despre ce înseamnă în general să ai un model. „Am scris ce înseamnă să-ţi alegi un model în viaţă şi cum te poate influenţa în bine sau în rău. Şi apoi am scris despre părinţi, ei sunt modelul meu. Nici nu mai ştiu ce am scris”, spune Dumitru Lixandru.

Pentru Bogdan, modelul din viaţa lui este propriul tată. „Am scris că el m-a învăţat foarte multe lucruri bune, că mi-a deschis ochii spre viaţă, că m-a învăţat să nu fac rele. Bine, n-am scris aşa, am scris mai frumos, dar asta a fost ideea”, afirmă cu seriozitate băiatul.

Pentru Alexandru Dumitraşcu, modelul este însă David Beckham. „În prima parte am scris despre ce înseamnă un model în general. Iar ca exemplu l-am ales pe David Beckham. Am scris despre ce înseamnă el pentru fotbal, despre ce acţiuni face. Bine, eu sunt şi fotbalist. Nu vreau să ajung ca Beckham, dar el este un nume în fotbal”, recunoaşte Alexandru, care adaugă că dacă ia Bacalaureatul să plece în Grecia şi să joace fotbal.

Modelele în viaţă ale elevilor de la Onicescu: mama şi Vitoria Lipan

La Colegiul Naţional „Octav Onicescu”, din Bucureşti, unii absolvenţii de clasa a XII-a se dau chiar pe ei modele de urmat. „La punctul doi la română am avut de argumentat despre importanţa unui model în viaţă. Eu am scris despre rolul pe care îl are un model în viaţa mea. Nu am dat niciun nume. Pentru a fi un model de urmat nu trebuie să fii o personalitate. Model de viaţă pot să fiu chiar eu”, spune una dintre eleve.

„Nu pot să o aleg pe Bianca Drăguşanu drept model. Ce e de urmat în cazul ei? A umblat cu un tip care a bătut-o. Nu o pot considera drept model”, a completat o altă tânără.

Şi pentru unii dintre absolvenţii de clasa a XII-a de la acest colegiu părinţii reprezintă un model bun de urmat. „Mama şi tata sunt cele mai bune modele de urmat, din punctul meu de vedere”, afirmă unul dintre candidaţi.

„Un model de viaţă poate să fie chiar şi un personaj dintr-o operă literară. Vitoria Lipan este o femeie care poate fi un model de urmat atât pentru fete, cât şi pentru băieţi. Este omul care caută dreptatea”, consideră o altă tânără.

Modelul în viaţă, în varianta sentimentală

Cu toate că absolvenţii profilului pedagogic spun că subiectele la română de la profilul real au fost mai uşoare, punctul doi, la care se cerea argumentarea importanţei unui model în viaţă, i-a pus în dificultate pe elevii cu care am stat de vorbă.

Unii ar fi „mers la sigur” pentru a-i impresiona pe profesorii corector. „Aş fi ales-o pe domna dirigintă. Aş fi zis şi de la ce liceu, să se ştie, să ştie cine corectează”, ne-a spus o tânără care a terminat Colegiul Naţional „Elena Cuza”.

„Cred că trebuia o abordare mai sentimentală. <Mama mea, care m-a susţinut mereu>…”, crede o altă elevă.

Alţii spun că nu ar fi nominalizat niciun model şi ar fi scris despre cum nu au din ce să aleagă, cel puţin, nu în România.

„Ce-aş fi ales? Ce-aş fi ales? Chiar nu ştiu, da’ oricum nu cred c-aş fi dat un nume. Aş fi vorbit la modul general. Poate aş fi scris despre cineva din străinătate, că la noi nu mi se pare că ai din ce să alegi”, ne mărturiseşte un tânăr.

Ghidat de „Domnul Iisus”

Într-o lume în care absolvenţii de liceu pică la examenul de maturitate într-un număr foarte mare, unii elevi proaspăt ieşiţi de pe băncile liceului au, în schimb, nişte modele în viaţă, pe care, cel puţin la nivel teoretic, le urmează cu sfinţenie. Şi spunem cu sfinţenie pentru că un tânăr chiar a recunoscut că se lasă ghidat de religie.

Deranjat de întrebarea <<la ce facultate vrei să dai?>>, băiatul, după ce a susţinut proba obligatorie a profilului la examenul de BACALAUREAT 2013, a mărturisit că modelul lui în viaţă este Iisus Hristos.

“Ce-s cu întrebările astea? Nu vi se par puţin deplasate, că ţin de viaţa mea personală, nu înţeleg de ce voi trebuie să vă bagaţi nasul!”, ne-a certat el. „Modelul meu în viaţă, care mă inspiră, este Domnul Iisus. Nu, nu vreau să dau la teologie, dar eu în viaţă mă ghidez după Domnul Iisus”, a adăugat tânărul.

Pe de altă parte, există absolvenţi care preferă modelele mai “terestre”. Absolvent de matematică-informatică, un elev de la Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti spune că se va specializa tot în informatică. Nu neapărat pentru că-i place, ci pentru că asta i-au zis părinţii să facă, în condiţiile în care el admiră un actor internaţional.

“În liceu nu prea mi-a plăcut informatica pentru că mi se părea banală, nu era nicio provocare. Şi acum o să dau la facultate tot la Informatică, asta pentru că mi-au promis părinţii că o să-mi plătească facultatea de teatru dacă fac şi Info. Modelul meu în viaţă e Johnny Depp, e un actor foarte bun şi aş vrea să ajung ca el. Din România nu prea, îmi plac mai mult lucrurile care vin din afară, se lucrează mai bine în străinătate”, explică el.

Tot absolvent de Mate-Info este şi elevul Aldea, olimpic, de altfel, la informatică. Spre deosebire de colegul lui, Aldea chiar este pasionat de acest domeniu. “O să dau la Universitatea din Bucureşti, la Informatică, pentru că vreau să devin game developer. Am şi făcut un internship la Ubisoft”, spune el.

„Aş vrea ceva pe comunicare, dar să ştiţi că eu sunt mai timidă, aşa”

În ce priveşte latura umanistă, lucrurile se schimbă. De la informaticieni şi matematicieni, trecem brusc la viitori psihologi şi oameni timizi care vor să lucreze în comunicare.

După ce a ieşit de la examenul de BACALAUREAT 2013, unde a susţinut proba la Istorie, o elevă de la Liceul Teoretic “Nichita Stănescu” precizează că vrea să devină psiholog, modelul ei în viaţă fiind familia.

“Eu aş vrea să fac psihologie, deci tot pe partea de uman. Îmi place să ajut oamenii, dar vreau să mă cunosc şi pe mine mai bine, şi chiar am răbdare să-i ascult pe oameni. Eu mă inspir din familie. Familia este modelul meu în viaţă”, a spus eleva.

Ceva mai timidă, Ana, care a trecut printr-a doua probă de foc la matematică, fiind la a doua sesiune de bacalaureat, nu aspiră la nimic precis. Ar vrea să lucreze în comunicare, dar chiar şi ea se cataloghează drept timidă. Oricum, în niciun caz nu se va înscrie la facultate acum.

“Eu sunt o fire mai timidă, încă nu ştiu ce vreau să fac mai departe. Nu dau acum la facultate, vreau să mai aştept un an să mă liniştesc cu tot bacul ăsta. Nu mai vreau matematică, aş vrea ceva pe comunicare, dar să ştiţi că eu sunt mai timidă, aşa”, ne-a explicat Ana, dând din umeri la întrebarea cu modelul în viaţă.

http://www.gandul.info/politica/marturii-din-liceul-spagii-dimitrie-bolintineanu-mama-muncesc-cu-sudoare-14-ore-sa-dau-spaga-400-de-euro-elev-au-tras-de-noi-ca-de-animale-video-11079109

Mărturii din liceul şpăgii “Dimitrie Bolintineanu”. Mamă: “Muncesc cu sudoare 14 ore să dau şpagă 400 de euro”. Elev: „Au tras de noi ca de animale”. VIDEO

“Mamă, ce este aici? Zici că suntem la Becali, la DNA”, exclamă un tânăr după ce iese de la examenul de Bacalaureat 2013 pe poarta ruginită a liceului Bolintineanu. Modelul multor tineri – George Becali este la închisoare, directoarea liceului îşi aşteaptă sentinţa după mita primită, iar elevii speră doar să scape de examenul de Bacalaureat. O bătrână aflată în trecere le ţine partea şi dă vină pe presă pentru mediatizarea cazului. „I-aţi nenorocit pe copiii ăştia! Tâlhari dacă erau, nu le făceaţi asta, îi băgaţi la închisoare”, aruncă vorbele grele pensionara. În curtea liceului o maşină de teren a Poliţiei locale tronează în faţa intrării principale.

„Ce treabă avem noi cu mita lor? Noi vrem să luăm BAC-ul”, spun liceenii din sectorul 5. Pe tăblia unităţii şcolare ni se aminteşte că edil în zonă este Marian Vanghelie, cel care şi-a luat diploma de Bacalaureat tocmai la „liceul şpăgii”. Vanghelie se jură că nu a copiat la Bacalaureat şi că a învăţat pentru a trece examenul. Reţeaua de la Bolintineanu a cuprins tot sectorul, mulţi profesori care au trecut prin cancelaria acestui liceu se află sau s-au aflat la conducerea altor licee din Sectorul 5. Inspectoratul şcolar nu este străin de sistemul şpăgii din acest sector. O mamă acuză inspectoratul că intermediază şpaga între profesori şi părinţi şi chiar mediază eventualele conflicte apărute din cauza banilor.

„Cred că a fost cea mai urâtă experienţă din viaţa lor”

„După ziua de alaltăieri este normal că toată lumea tremură, toată lumea este panicată. Azi dimineaţă dacă îi întrebai, toţi spuneau <<am uitat tot>>. Toţi elevii sunt traumatizaţi, au stat ieri în faţa televizorului în loc să recapituleze, toată lumea a intrat panicată”, dramatizează un tânăr în timp ce se sprijină pe un gard. Lângă el, un altul pare lipsit de orice grijă: „este doar BAC-ul, nu tremurăm pentru el”.

O mamă descrie în tuşe groase presiunea pusă pe liceenii de la liceul Bolintineanu. Unii au avut nevoie de consiliere de specialitate după ce Poliţia, DGA şi SRI au intervenit luni pentru a verifica elevii şi cadrele didactice care au participat la proba de limba şi literatura română.

„Am stat până la 11 noaptea în faţa liceului să vedem cine sunt cei eliminaţi. Am dus copiii la psiholog după prima probă, au fost traumatizaţi de controale. Cred că a fost cea mai urâtă experienţă din viaţa lor. Azi dimineaţa s-a intrat pe bază de listă, au fost copii care au fost trimişi acasă că sunt eliminaţi. La cursurile de zi nu s-a vorbit nimic de bani, nimeni nu le-a sugerat să dea. Au fost băgaţi în aceeaşi oală cei de la seral cu cei de la zi”.

Mărturii din ziua intervenţiei autorităţilor la liceul Dimitrie Bolintineanu

Nu mulţi doresc să vorbească despre intervenţia de luni când elevii şi cadrele didactice au fost percheziţionate până la piele pentru a se depista eventualele nereguli. Mărturia unui băiat, al cărui gel din creastă luceşte ca lama unui cuţit, povesteşte cu amănunte.

„Curtea liceului era goală, dar nu a durat mai mult de un minut să se umple. Am văzut cutia de criminalistică şi m-am gândit că altceva nu poate să fie. Nu ne-au spus altceva decât că este un control de rutină, că ne percheziţionează pentru fiţuici. Eu ieşisem din examen şi mi-au spus <<stai lângă colegi>>. Nu mi-au spus cine sunt, de unde sunt, deci pur şi simplu au făcut ce au vrut cu noi, au tras de noi în ultimul hal. Pe multe fete le-au percheziţionat de faţă cu băieţii, au tras de noi, de haine, de tot ce au apucat. Un control ca şi cum eram animale. Ultimii trei au rămas în sală şi i-au ţinut două ore în sutien şi chiloţi. Mi-au numărat banii din portofel”, relatează acesta păţania din prima zi a examenului de Bacalaureat.

Doi băieţi şi o fată îşi spun şi ei povestea. Este tipul mărturiei de grup, în care fiecare completează cu un amănunt care l-a marcat.

„După două ore de examen au intervenit aproximativ 60 – 80 de poliţişti şi de la alte structuri, au intervenit în săli şi au percheziţionat atât elevii, cât şi cadrele didactice. Ne-au pus în temă şi ne-au percheziţionat. A fost o percheziţie foarte drastică, foarte amănunţit”, începe un băiat mai curajos să relatez.

„Normal că ne-am speriat”, adaugă fata, uitându-se la ceilalţi doi.

Al treilea îşi aminteşte bucata sa: „pe mine m-au prins jos când doream să ies. M-au trimis într-un colţ şi m-au ţinut acolo o oră deşi eram obosit. După o oră m-au percheziţionat şi m-au trimis acasă

Cum a decurs a doua zi a examenului de Bacalaureat

Proba de istorie şi matematică, în funcţie de profil urmat, a început după ce supraveghetorii le-au citit elevilor regulamentul. Veselă şi optimistă că va lua o notă mare la proba de istorie, o elevă susţine că a existat o procedură aparte la începutul examenului.

„Ne-au citit un regulament foarte strict. Supraveghetorii au fost foarte vigilenţi, ne-au citit la început un regulament de vreo cinci pagini”, afirmă ea râzând. Nu pare afectată de şocul de luni, chiar „speră la un opt”.

„A fost mult mai aspru. Supraveghetorii au fost mai excesivi. Erau 2 supraveghetori în sală şi 3 – 4 pe holuri. La fiecare 20 – 30 de minute intra cineva, se tot intra prin sală. Portofole, tot ce aveam noi la noi au fost sigilate cum trebuie”, sunt detaliile oferite de un tânăr, după care exclamă şi el: „mai este o probă şi am luat BAC-ul”.

O familie ameninţă că dă în judecată Inspectoratul

Poarta şcolii este păzită cu stricteţe de un bătrân, care nu lasă pe nimeni să intre sau să iasă fără să aibă acest drept. O mamă, a cărei fiică a fost prinsă luni cu o pereche de căşti şi dată afară din examen încearcă să îşi caute dreptatea. A fost la Inspectorat, la minister, dar peste tot a găsit doar uşi închise. Se consultă periodic la telefon cu avocatul, în speranţa că fata nu va rata sesiunea din vară a Bacalaureatului.

„De la Inspectorat ni s-a spus că Parchetul a decis. Parchetul nu are nicio legătură cu cine intră sau nu la Bac. În declaraţia pe care o am scrie că acele căşti sunt uzate, nefuncţionale. De poliţie scrie că sunt nefuncţionale. Erau căşti de opt lei, căşti de telefon pentru a asculta muzică în ele. Le-a uitat în buzunar. A predat telefonul, a predat geanta şi a uitat de ele”, afirmă ea, în timp ce se ciupeşte incontrolabil. Cere o pastilă, ia o gură de apă şi îşi face curaj. Se loveşte de cerbicia paznicului, care îi transmite scurt: „până nu primesc ordine, nu intraţi”.

„Eu n-am dat şpagă şi poate de aceea. În procesul verbal scrie că în urma percheziţiei a fost găsită cu o pereche de căşti uzate. A fost percheziţionată de DGA. Probabil vom începe un proces, nu ştiu. Aici nu este cum se spune la televizor, golăneală. Toată lumea spune că la Bolintineanu este golăneală, se dansează pe bară”, se plânge mama elevei eliminată din examen după ce asupra ei a fost găsită o pereche de căşti.

„Şpagă de 400 de euro pentru înscrierea unui elev”

Mediatizarea cazului de la liceul Dimitrie Bolintineanu aduce în faţa unităţii şcolare o mamă, care pretinde că a dat 400 de euro şpagă pentru ca băiatul său să fie acceptat în clasa a treia. Nervoasă şi agitată, mama o acuză pe directoarea şcolii, pe o învăţătoare, dar şi pe un inspector şcolar că ştiau de mita care se dă la liceul Bolintineanu.

„În schimbul banilor mi s-a promis că îl bagă pe copilul meu la şcoală şi m-am trezit după două luni că îmi spune <<dacă nu îl retragi îl las repetent>>. Muncesc cu sudoare, muncesc 14 ore, să dau şpagă 400 de euro. Doamna Vărzaru a mai cerut bani şi altor copii. Sunt mulţi părinţi care dădeau şpagă ca să intre aici. Nu am vrut mita înapoi de frică să nu fie vreun flagrant. De la minister mi-au spus să rezolvăm pe cale amiabilă. A vrut să îmi înapoieze banii, să ne înţelegem şi să îmi iau banii înapoi. Eu am înregistrări pe telefon, s-a întâmplat anul trecut. M-au înjosit pe mine şi copilul meu, m-au făcut să mă simt cea mai mizerabilă femeie, mamă a unui copil cu probleme”, este mărturia care ar trebui să intereseze autorităţile.

Povestea şpăgii de la liceul Dimitrie Bolintineanu este departe de a se încheia. Până în acest moment, edilul a tăcut, ministru a gafat, premierul a fost plecat. Sistemul de educaţie a primit o lovitură, iar cazul Bolintineanu nu este singular.

 

 

 

http://www.gandul.info/stiri/rezultate-bacalaureat-2013-record-de-absenti-la-matematica-si-istorie-112-elevi-eliminati-11079094

REZULTATE BACALAUREAT 2013. Record de absenţi la Matematică şi istorie, 112 elevi eliminaţi

REZULTATE BACALAUREAT 2013. 112 de elevi au fost eliminaţi de la BACALAUREAT 2013 şi aproape 14.000 nu s-au prezentat la proba scrisă obligatorie a examenului.

Chiar dacă la proba de obligatorie a profilului, matematică sau istorie, de la BACALAUREAT 2013 se înscriseseră iniţial 174.258 elevi, în sala de examen au fost prezenţi 160.499 de candidaţi.

Raportul de la Ministerul Educaţiei arată că 112 de elevi au fost eliminaţi miercuri, 3 iulie, din sălile de examen la BAC 2013 din cauza tentativelor de fraudă la care au recurs, în principal pentru utilizarea telefoanelor mobile sau a unor materiale ajutătoare nepermise.

Numărul candidaţilor eliminaţi de la Matematică este mai mare decât cel de la proba de română, când au fost daţi afară din examen  93 de elevi de la BACALAUREAT 2013. Şi numărul absenţelor este dublu la matematică comparativ cu română, luni lipsind peste 7.000 de candidaţi la proba scrisă de limba română.

Ministerul Educaţiei precizează că elevii eliminaţi au pierdut dreptul de a susţine BACALAUREATUL în următoarele două sesiuni.

CALENDAR PROBE SCRISE LA BACALAUREAT 2013

1 iulie 2013 –  Limba şi literatura română – proba scrisă

2 iulie 2013 –  Limba şi literatura maternă  proba scrisă

3 iulie 2013 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

5 iulie 2013 – Proba la alegere a profilului şi specializări- proba scrisă

8 iulie 2013 – Afişarea rezultatelor

12 iulie 2013 – Afişarea rezultatelor finale

http://www.gandul.info/magazin/bac-2013-metoda-de-copiat-toaleta-m-am-dus-la-baie-sa-vad-formulele-11078307

BAC 2013. Metoda de copiat „TOALETA” – „M-am dus la baie să văd formulele”

BAC 2013. Chiar dacă ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a cerut în acest an ca centrele de corectare să nu mai dea publicităţii listele cu “perle” de la Examenul de Bacalaureat, reporterii gândul au adunat câteva declaraţii de-a dreptul amuzante.

Miercuri, imediat ce au părăsit sălile de examen, liceeni au povestit cât de grele li s-au părut subiectele şi cât de mult au învăţat.

Astfel, după ce au susţinut proba obligatorie a profilului – matematică sau istorie -, tinerii de la Colegiul Naţional „Grigore Moisil” s-au arătat convinşi că vor obţine o notă de trecere.

“Mi-am spart creierii în subiectele de la mate, da’ am făcut de şapte, cel puţin”, a povestit un candidat.

Alţii, de la alte licee, au găsit chiar diverse metode pentru a-i păcăli pe supraveghetori. “M-am dus la baie să văd formulele, dar pe aia de la 5 nu mi-o notasem că m-am gândit că sigur nu ne dă”, a mărturisit un tânăr.

Pentru proba de obligatorie a profilului s-au înscris 174.555 de elevi, dintre care cea mai mare parte au dat examenul la MATEMATICĂ – 136.964, iar 37.965 au susţinut proba la ISTORIE.

 

 

 

 

http://www.gandul.info/magazin/rezultate-foarte-bune-la-bacalaureat-2013-e-a-cincea-oara-cand-dau-la-mate-acum-a-fost-usor-11078250

REZULTATE foarte bune la BACALAUREAT 2013? “E a cincea oară când dau la mate. Acum a fost uşor”

REZULTATE BAC 2013. Înainte ca “perlele” de la probele scrise ale Examenului de Bacalaureat să fie dezvăluite de profesorii din centrele de corectare, reporterii gândul au opinii ale unor elevi, la fel de amuzante.

Imediat după susţinerea probei obligatorii a profilului, tinerii au răsuflaţi uşuraţi că au reuşit să „facă de-un cinci”.

“A fost uşor. Dacă mai şi învăţam era şi mai bine”, a povestit un absolvent de clasa a XII-a de la Colegiul Naţional “Octav Onicescu” din sectorul 4 al Capitalei. “E a treia oară când dau BAC-ul. De data asta am dat doar la mate”, mai dezvăluie candidatul.

Aceeaşi opinie are şi colegul lui, care, de asemenea, nu se află la prima încercare.

“E a cincea oară când dau la mate. A fost uşor”

Pe de altă parte, elevii de la Colegiul Tehnologic Grigore Cerchez din sectorul 5 al Capitalei s-au arătat mai puţin încrezători.

“Am făcut cam 40% din examen. Nu cred că iau 5. Nici nu am scris la subiectul al treilea”, a mărturisit unul dintre ei.

“Subiectele au fost foarte uşoare, numai că noi am fost proşti şi n-am ştiut cum se făceau. Dacă îmi picau exerciţiile astea anul trecut luam 10 cu plus”, a adăugat Bogdan, care anul trecut a picat la matematică.

Pentru proba de obligatorie a profilului s-au înscris 174.555 de elevi, dintre care cea mai mare parte au dat examenul la MATEMATICĂ – 136.964, iar 37.965 au susţinut proba la ISTORIE.

 

 

http://www.gandul.info/stiri/procurorii-ridica-documente-de-la-inspectoratul-scolar-al-municipiului-bucuresti-11078089

Procurorii ridică documente de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti

Procurorii fac copii de pe documentele Comisiei de Bacalaureat de la Inspectoratul Bucureşti. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au precizat pentru gândul că documentele de la inspectoratul şcolar nu au legătură cu ancheta de la Liceul Dimitrie Bolintineanu.

„Sunt aici domnii de la parchet, dar nu fac percheziţii, ci copiază documentele de la Comisia de Bacalaureat de la Bucureşti”, a spus Constantin Trăistaru, inspectorul general de la Bucureşti.

http://www.gandul.info/stiri/scandal-la-bacalaureat-2013-o-inspectoare-de-la-bucuresti-a-fost-demisa-11075188?utm_source=Gandul&utm_medium=Click%2BCitesteSi&utm_campaign=CitesteSi%2Bgandul

SCANDAL LA BACALAUREAT 2013. O inspectoare de la Bucureşti a fost demisă

O inspectoare de la Bucureşti a fost demisă ca urmare a suspiciunilor existente asupra ei privind implicarea în frauda de la Liceul ”Dimitrie Bolintineaeanu” din sectorul 5. Inspectoarea Iulia Costeniuc a ocupat funcţia de inspector pentru implementarea descentralizării instituţionale, în cadrul Inspectoratului Şcolar al sectorului 5, Bucureşti.

Inspectorii şefi au decis demiterea inspectoarei şcolare din Inspectoratul Şcolar al sectorului 5  ca urmare a suspiciunilor, privind implicarea acesteia în cazul de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, anchetat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Luni, examenul de BACALAUREAT 2013 a început cu un scandal la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu” din sectorul 5 al Capitalei, unde elevii erau ajutaţi de profesori să copieze la examen.

Profesorul de religie de la Liceul „Bolintineanu” şi alţi diriginţi de la clasele a XII-a au strâns câte 500 de euro de la elevi, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi „cheltuieli” pentru bacalaureat, potrivit referatului cu propunerea de arestare a fostei directoare a liceului.

Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti arată în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat, care se susţinea la acest liceu.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit sume de bani de la elevii care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

„Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro/elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost colectate prin intermediul cadrelor didactice, diriginţi ai claselor terminale, directorii liceului susţinând că, la rândul lor, le vor remite cadrelor didactice asistenţi, membri ai comisiei de bacalaureat, cu atribuţii de supraveghere în sălile de examen ale centrului menţionat”, au notat procurorii în documentul citat.

Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Petre Leonard.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au stabilit că directoarea Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, Costica Vărzaru, a intervenit să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori „permisivi” la probele scrise ale examenul de bacalaureat, precum şi ca în comisie să fie anumite persoane care ar putea fi influenţate „în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece, singura reţinută fiind directoarea liceului, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispus începerea urmăririi penale în cazul Costicăi Vărzaru, pentru trafic de influenţă.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, în urma percheziţiilor, toate înregistrările video din sălile de examene, pe care le vor analiza în cadrul anchetei. De asemenea, au fost ridicate înscrisuri, obiecte şi laptopuri.

Elevii care au susţinut luni proba de limba română de la bacalaureat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sală, la mulţi dintre aceştia fiind găsite fiţuici, au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba şi literatura română, a anunţat marţi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

„Dovezile au fost găsite în timpul percheziţiei corporale realizate de ofiţerii de Poliţie, care au descins în centrul de examen şi consemnate în procesele verbale transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Percheziţiile au fost efectuate asupra a 41 de absolvenţi prezenţi la examen”, au precizat reprezentanţii ISMB.

Sesizarea privind fapte de corupţie în cazul examenului de bacalaureat susţinut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a fost făcută acum câteva săptămâni, au declarat surse judiciare, precizând că reclamaţia nu a venit de la părinţi sau elevi.

Luni, la câteva ore după susţinerea probei la limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Ulterior, Ministerul Educaţiei a informat că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări şi a asigurat că nu a existat nicio breşă în reţeaua informatică.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marţi a fost susţinută proba la limba şi literatura maternă, miercuri are loc proba obligatorie a profilului şi vineri proba la alegere a profilului şi specializării.

http://www.gandul.info/stiri/rezultate-bac-2013-profesorul-de-religie-de-la-liceul-bolintineanu-consilier-local-la-primaria-sectorului-5-11076869

REZULTATE BAC 2013. Profesorul de religie de la Liceul „Bolintineanu”, consilier local la Primăria Sectorului 5

Profesorul de religie de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Leonard Petre, care ar fi strâns bani de la elevi pentru mita la bacalaureat, este consilier local la Primăria Sectorului 5, dar şi-a păstrat catedra de la clasele a XII-a şi ora de dirigenţie.

Leonard Petre a fost ales în 2012 consilier local din partea USL în Primăria Sectorului 5.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că, după ce a fost ales consilier local, Leonard Petre şi-a păstrat orele de religie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” la clasele a XII-a şi dirigenţia la una dintre clase.

Potrivit site-ului Liceului „Dimitrie Bolintineanu”, printre activităţile reprezentative la nivelul catedrelor la religie, Leonard Petre s-a ocupat de serbarea de Crăciun, de organizarea pelerinajului la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, de excursii tematice la mănăstirile Dealu, Sinaia, Buşteni şi de activităţile cercului de folclor, împreună cu un alt profesor.

Profesorul de religie de la Liceul „Bolintineanu” şi alţi diriginţi de la clasele a XII-a au strâns câte 500 de euro de la elevi, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi „cheltuieli” pentru bacalaureat, potrivit referatului procurorilor cu propunerea de arestare a fostei directoare a liceului.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti arată în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit sume de bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

„Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro/elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost colectate prin intermediul cadrelor didactice, diriginţi ai claselor terminale, directorii liceului susţinând că, la rândul lor, le vor remite cadrelor didactice asistenţi, membri ai comisiei de bacalaureat, cu atribuţii de supraveghere în sălile de examen ale centrului menţionat”, au notat procurorii în documentul citat.

Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Petre Leonard.

Banii strânşi de diriginţi de la elevii Liceului „Bolintineanu” ajungeau la Costica Vărzaru, care urma să îi dea supraveghetorilor direct sau disimulat în pachete de ţigări, ziare sau reviste aşezate pe catedre în timpul examenului, au mai notat procurorii în documentul citat.

Costica Vărzaru ar fi convenit cu alte cadre didactice să solicite noi sume de bani pe parcursul derulării examenului, sub pretextul că vor fi oferite membrilor comisiilor de corectare a lucrărilor.

Procurorii au mai arătat că, din cei 12.900 de lei adunaţi în total de la elevi, preşedintele comisiei de examinare urma să primească 5.000 de lei, vicepreşedintele, 3.000 de lei, iar la fiecare membru al comisiei trebuia să ajungă câte o mie de lei.

În timpul percheziţiilor care au avut loc luni, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, s-au găsit numeroase sume de bani în sălile de examen. Astfel, în sala 1 de examen s-au găsit asupra Elenei Macasoi Berbec 820 de lei ascunşi în sutien, în sala 2 de examen erau 410 lei în sertarul catedrei, iar în sala 6 de examen, alţi 440 de lei, într-un pachet de şerveţele găsit asupra asistentului, se mai arată în documentul citat.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece, singura reţinută fiind directoarea liceului, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun începerea urmăririi penale în cazul Costicăi Vărzaru, pentru trafic de influenţă.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, în urma percheziţiilor, toate înregistrările video din sălile de examene, pe care le vor analiza în cadrul anchetei. De asemenea, au fost ridicate înscrisuri, obiecte şi laptopuri.

Luni, la câteva ore după susţinerea probei la limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Ulterior, Ministerul Educaţiei a informat că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări şi a asigurat că nu a existat nicio breşă în reţeaua informatică.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marţi a fost susţinută proba la limba şi literatura maternă, miercuri a avut loc proba obligatorie a profilului şi vineri este programată proba la alegere a profilului şi specializării.

http://www.gandul.info/stiri/bacalaureat-2013-picatii-din-anii-trecuti-recunosc-un-bac-usor-subiectele-au-fost-foarte-usoare-noi-am-facut-varza-video-11075490

BACALAUREAT 2013. Picaţii din anii trecuţi recunosc un BAC uşor: „Subiectele au fost foarte uşoare, noi am făcut varză” – VIDEO

„Extrem de uşoare”, aşa au catalogat subiectele majoritatea absolvenţilor chestionaţi de gândul care au susţinut miercuri proba obligatorie a profilului la BACALAUREAT 2013. Pentru proba de obligatorie a profilului s-au înscris 174.555 de elevi, dintre care cea mai mare parte au dat examenul la MATEMATICĂ – 136.964, iar 37.965  au susţinut proba la ISTORIE.

Absolvenţii care au susţinut miercuri, la Colegiul Naţional „Grigore Moisil”, unul dintre liceele de top ale Capitalei, proba obligatorie a profilului la examenul de Bacalaureat spun că subiectele nu au fost prea grele, dar că s-au mai încurcat în formule. Cei mai mulţi sunt convinşi că vor promova la matematică sau la istorie, unii sperând chiar la note peste 9.

„Mi-am spart creierii în subiectele de la mate, da’ am făcut de şapte, cel puţin”, le spune un tânăr amicilor săi. „Băi Robert, era determinant, nu modul”, se aude un alt absolvent.

La două ore de la începerea examenului, în parcarea din faţa colegiului din Drumul Taberei se strânseseră peste 30 de absolvenţi. Tema discuţiilor – subiectele la matematică.

„Am stat juma’ de oră să demonstrez că e inducţie”, se amuză un absolvent care înţelesese greşit cerinţa.

Elev de la liceu de top: „M-am dus la baie să văd formulele, dar pe aia de la 5 nu mi-o notasem”

„La mate chiar a fost uşor”, ne lămureşte o tânără. Pentru a-şi verifica răspunsurile, ea a ieşit din examen cu un şerveţel pe care şi-a notat rezultatele. Fetele, absolvente ale Colegiului Naţional „Elena Cuza”, au dat Bac-ul la Moisil deoarece şcoala lor nu a fost centru de evaluare anul acesta. Pentru că au terminat o clasă cu profil pedagogic, subiectele pe care le-au primit la proba obligatorie a profilului au avut o dificultate mai scăzută decât cele ale absolvenţilor de matematică-informatică. „N-a fost uşor, ne-a dat din ce am lucrat”, intervine o altă elevă.

În ciuda camerelor de supravegheat din liceu, absolvenţii au găsit metode să trişeze. „M-am dus la baie să văd formulele, dar pe aia de la 5 nu mi-o notasem că m-am gândit că sigur nu ne dă”, le mărturiseşte un tânăr colegilor săi.

Subiectele de la istorie li s-au părut de asemenea accesibile absolvenţilor care au susţinut examenul la colegiul din sectorul 5.

Cu puţin timp înainte de ora 12:00, ei au început să sune acasă pentru a le spune părinţilor cum s-au descurcat. „Ei, m-a dat afară! Am început la fix şi am ieşit deja. Am făcut… Statul român modern. Am scris de Constituţii şi aşa”, explică o tânără la telefon.

Verdictul multora: „A fost uşor. Dacă mai şi învăţam era şi mai bine”

La Colegiul Naţional „Octav Onicescu”, situat în sectorul 4 al Capitalei, în zona Piaţa Sudului, absolvenţii de clasa a XII-a de la secţia Matematică – Informatică au susţinut astăzi proba obligatorie a profilului. Cei de la profilul Uman au dat la BACALAUREAT 2013 proba la Istorie .

Pe tot parcursul examenului, la poarta liceului s-au aflat doi bodyguarzi care nu au lăsat pe nimeni să se apropie la mai mult de doi metri de intrarea în unitatea de învăţământ. „Vă rog, staţi departe de liceu! Este BAC-ul. Nu puteţi intra. Vă rog frumos treceţi pe trotuarul celălalt”, se aude ori de câte ori cineva se apropia de poarta liceului „Octav Onicescu”.

La ora 10.40 iese primul absolvent de clasa a XII-a care a susţinut examenul de BACALAUREAT 2013 la unitatea de învăţământ mai sus menţionată. „A fost uşor. Dacă mai şi învăţam era şi mai bine. E a treia oară când dau BAC-ul. De data asta am dat doar la mate”, dezvăluie candidatul.

După acest tânăr, absolvenţii de clasa a XII-a ies, rând pe rând, din sala de examen. „E a cincea oară când dau la mate. A fost uşor”, a mai spus elevul.

În jurul orei 11 iese şi o elevă care a susţinut examenul la Istorie. „A fost uşor. Nu îmi fac probleme. Sigur iau BAC-ul. Mai e proba de vineri şi gata. Nu îmi fac griji”, ne mărturiseşte, cu încredere, tânăra.

Pentru cei mai mulţi dintre candidaţii de clasa a XII-a de la Colegiul din sectorul 4, probele susţinute astăzi la examenul de BACALAUREAT 2013 au fost floare la ureche. „Mai greu a fost la simulare. Cred că iau cel puţin 6. A fost uşor. Vor lua BAC-ul chiar şi cei care nu au învăţat. A fost foarte uşor”, spune unul dintre candidaţii care a susţinut examenul la matematică.

Întrebaţi dacă au fost lăsaţi să se inspire unii de la alţii sau din alte surse, candidaţii ne-au mărturisit, unii dintre ei chiar cu dezamăgire: „Nu am putut nici să întoarcem capul”.

Resemnarea unora: ”Oricum nu iau Bacu”

„Un fleac! A fost uşor!”, asta a fost fraza rostită de primul elev care a ieşit de la Colegiul Tehnologic Grigore Cerchez din sectorul 5 al Capitalei. Dumitru Lixandru spune că astăzi subiectele  au fost mult mai simple  la Matematică pentru profilul tehnologic în comparaţie cu ce li s-a dat la simulare. „Bine, eu am făcut şi meditaţii, iar la profesor făceam exerciţii mult mai grele”, a mai spus băiatul.

Nu pentru toată lumea probleme primite la matematică au fost uşoare. „Am făcut cam 40% din examen. Nu cred că iau 5. Nici nu am scris la subiectul al treilea”, ne-a spus una dintre eleve, care precizează că, de fapt, ea n-a avut timp să înveţe pentru că lucrează încă din clasa a IX-a.

Mulţi dintre elevii de la Cerchez nu sunt la primul examen de bacalaureat din viaţa lor. Sunt unii care l-au dat astăzi pentru a treia oară. „Subiectele au fost foarte uşoare, numai că noi am fost proşti şi n-am ştiut cum se făceau. Dacă îmi picau exerciţiile astea anul trecut luam 10 cu plus”, spune Bogdan, care anul trecut a picat la matematică.

În timp ce discută despre subiecte, elevii primesc pliante de la profesorii de la Universitatea Dimitrie Cantemir, care şi-au propus să vină în fiecare zi de examen să-şi facă reclamă. ”Oricum nu iau Bacu”, spune Robert,  considerat unul dintre cei mai buni elevi la matematică. „La matematică am făcut, iau 8 sau 9, depinde de ultimul subiect cum e notat. Dar sigur pic la Română”, mai spune elevul.

„Problemă” la Liceul Benjamin Franklin: „N-ai de la cine să copiezi!”

La Liceul Teoretic Benjamin Franklin din sectorul 3, primul elev a ieşit din sală după circa o oră şi jumătate. Proba de  Istorie a fost „cam grea”: „Am scris ceva ceva… La primele subiecte mai mult, că la al treilea nu prea am ştiut”, povesteşte băiatul.

În urma lui, o altă fată, din aceeaşi sală, îl contrazice. „La punctul trei mi-a picat exact ce nu ştiam. Nici n-am fost la şcoală la lecţia asta”, mărturiseşte ea în timp ce răsfoieşte un caiet. „Uite, asta e lecţia!”, ne arată ea.

Mai trece un sfert de oră şi alţi candidaţi apar în curtea liceului. Câţiva, care au susţinut proba de Matematică, se consultă în legătură cu rezultatele.

„Eu când am văzut partea a III-a… mi-a picat faţa! Nici nu m-am mai uitat la el!”, se plânge o tânără în timp ce îşi aprinde ţigara. Băieţii însă o contrazic: „Eu în jumătate de oră terminasem tot!”

Nici cei care au urmat cursurile la „frecvenţă redusă” nu se plâng de proba de la matematică: „Eu am fost la fără frecvenţă, n-am mai fost la şcoală de trei ani şi tot am ştiut câte ceva. Mă gândesc că cei care au mers normal la şcoală ar fi trebuit să ştie mai multe. Eu aşa zic”, povesteşte o fată.

În cazul lor însă, au existat şi cazuri „speciale”: „Ziceau ăştia de la fără frecvenţă să strângem bani pentru profi…”, spune un elev de la cursurile de zi. „Păi de ce să dau bani, frate, că eu am de la cine să copiez în sală?!”.

Încet, încet trotuarul din faţa liceului se aglomerează. „Doamne, bine c-am scăpat de mate!”, se aude dintr-un grup. Peste drum, la fel de fericit, un tânăr absolvent pune muzică în maşină şi deschide uşile larg. Pe ritmul unei piese R&B, un alt candidat trage concluzia: „Ştiţi care e problema cu liceul ăsta? Că n-ai de la cine să copiezi! Te uitai prin sală şi ei se uitau la tine. În stânga era prost, în dreapta prost”.

Cuza şi Stănescu, aceleaşi probleme, rezolvări diferite: “Am ieşit din examen, my friend, sper să iau cinciul”

La Liceul Teoretic “Nichita Stănescu”, centrul de examen şi pentru elevii de la “Alexandru Ioan Cuza”, părerile sunt împărţite. Elevii de la Cuza se lăudă că au ştiut să rezolve rapid subiectele, catalogate drept uşoare. La “Nichita Stănescu” este nedumerire mare. Or fi fost uşoare, or fi fost grele, nici ei nu ştiu pentru că oricum nu au învăţat formulele.

Primul ieşit din examenul de BACALAUREAT 2013, după proba obligatorie a profilului, MATE-INFO, a fost chiar olimpicul clasei la informatică. Aldea, aşa cum îl strigă colegii, spune că subiectele au fost uşoare. “Îţi lua maxim 40 de minute să le termini, fără ultimul punct. Au fost şi funcţii şi matrici şi polinoame, de toate, dar au fost uşoare”, povesteşte elevul, dornic să continue pe latura reală şi să se specializeze în informatică.

Asta a fost, de altfel, şi părerea generală a tuturor elevilor de la Cuza. “M-am speriat de cât de uşor a fost, mă tot gândesc să nu fi greşit la detalii, să-mi fi greşit numele sau ceva, trebuie să fi fost o chichiţă că prea uşoare au fost subiectele”, povesteşte un alt tânăr absolvent.

În timp ce elevii ieşiţi de pe băncile Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza, un liceu cu prestigiu în Bucureşti, spun despre cea mai grea probă a examenului de BACALAUREAT 2013, proba de MATE-INFO, că a fost “atât de banală încât nu le-a venit să creadă”, cei de la “Nichita Stănescu”, deşi au ieşit cu zâmbetul pe buze din examen, recunosc că au cam “dat-o în bară”.

“Subiectele au fost foarte uşoare, dar noi am făcut varză”, spune, râzând, o absolventă, care a susţinut proba de Matematică-Tehnologic.

“Am ieşit din examen, my friend, sper să iau cinciul. Adică ce era uşor era uşor, ce era greu era greu, nu ştiu cum să-ţi zic”, se aude încă o voce în curtea liceului.

Un alt tânăr a ieşit de la examenul de BACALAUREAT 2013 uşor extenuat. “Au fost subiecte medii ca dificultate, nu ştiu faţă de anii trecuţi că nu m-am uitat pe ele. Eu nu prea am învăţat  formule, dar mi-am mai amintit aşa. A fost ok”, spune el.

Ana, o absolventă a generaţiei 2008-2012, şi-a încercat norocul la examenul de BACALAUREAT 2013 pentru a doua oară. “Subiectele mi s-au părut greuţe, dar parcă mai bine decât anul trecut, că eu l-am dat şi atunci. Cred, zic eu, că am făcut bine şi sper să scap anul ăsta”, ne spune ea.

 

 

http://www.gandul.info/stiri/bac-2013-elevii-de-la-liceul-bolintineanu-terorizati-la-cea-de-a-doua-proba-de-la-bacalaureat-2013-ne-au-cautat-si-in-chiloti-11074996

BAC 2013. Elevii de la liceul Bolintineanu, terorizaţi la cea de-a doua probă de la BACALAUREAT 2013. „Ne-au căutat şi în chiloţi”

A doua probă scrisă de la BACALAUREAT 2013, la matematică sau istorie, s-a desfăşurat în condiţii speciale la Liceul Dimtrie Bolintineanu din Capitală, unde luni elevii au fost prinşi că au dat şpagă pentru a primi subiectele.

La proba de miercuri de la BAC 2013, sălile au fost împânzite de profesori supraveghetori gata să dea afară elevii la orice mişcare, iar afară paznicii se asigurau că elevii nu pot ieşi cu subiectele. În plus, liceul a fost supravegheat şi de camerele televiziunilor.

Unul dintre elevii de la Bolintineanu a povestit că, la finalul celei de-a doua probe scrise de la BAC 2013, a fost percheziţionat efectiv până la piele, iar fetele au fost căutate în sutiene. „Ne-au căutat de bani şi copiuţe în chiloţi, sutiene, pantofi. A fost oribil, nu înţeleg de ce ne-au pus pe toţi în aceeaşi oală”, a declarat unul dintre elevi la ieşirea din sală.

La ieşire, paznicii nu i-au lăsat pe elevi nici măcar să le arate părinţilor subiectele de la BAC 2013, punându-i să-şi întoarcă buzunarele pentru a dovedi că nu au nimic în ele. Elevii sunt convinşi că de vină pentru această situaţie este directoarea liceului, Costica Vărzaru, demisă şi arestată preventiv luni, după ce s-a dovedit că primea şpăgi pentru a da elevilor rezolvările la examene.

 

 

 

 

http://www.gandul.info/stiri/bac-2013-frauda-la-bac-cum-functiona-reateaua-costica-nuti-mimoza-de-la-bolintineanu-stenograme-11073593

BAC 2013. Fraudă la BAC. Cum funcţiona reaţeaua Costica-Nuţi-Mimoza de la Bolintineanu. Stenograme

Noi detalii în scandalul şpăgilor de la BAC 2013. În referatul prin care procurorii au cerut areastarea preventivă a fostei directoare a liceului Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti, anchetatorii spun că în unitatea de învâţământ funcţiona o adevărată reţea de fraudare a exmenului. Mai mult, profesorul de religie era cel care strângea banii de la elevi. Directoarea liceului şi secretara ei erau cele care alcătuiau comisia de examinare care urma să fie mituită. Secretara directoarei a fost cea care rezolva subiectele iar vicepreşedinta comisiei era cea care urma să distribuie rezolvările.

Fosta directoare a liceului Dimitrie Bolintineanu, Costica Vărzaru, a fost arestată preventin de magistraţii Tribunaului Bucureşti. Judecătorii au admis cererea procurorilor care o acuză pe Costica Vărzaru de trafic de influenţă şi de faptul că a condus reţeaua de fraudare a examenului de Bacalaureat de la Dimitrie Bolintineanu.

Potrivit referatului cu propunerea de arestare a directoarei Costica Vărzaru, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-au autosesizat pe 12 iunie că la liceul Dimitrie Bolintineanu, examenul de Bacalaureat va fi fraudat. Potrivit procurorilor, Costica Vărzaru s-ar face vinovată de trafic de influenţă pentru că a cerut bani de la elevii înscrişi la BAC, iar în schimbul acestor sume directoarea şi-a folosit influenţa asupra comisiei de examinare. Mai exact, cei care au dat mită urmau să treacă examenul fără o examinare reală.

”Din interceptări rezultă că modalitatea de desemnare a cadrelor didactice în comisiile din centrul de examen al Liceului Teoretic Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti se realizează în altă modalitate decât aleatoriu, Vărzaru Costica având posibilitatea de alegere a acestor persoane”, se arată în referatul procurorilor

Procurorii spun că directoarea liceului şi secretara ei erau cele care alegeau membrii comisiei. În acest sens la dosar a fost ataşată şi o stenogramă care, potrivit procurorilor, dovedeşte că directoarea şi secretara ei decideau cine intră în comisia de examinare.

”Faptul că membrii comisiei nu sunt aleşi potrivit dispoziţiilor legale rezultă din convorbirea din data de 29.06.2013 la ora 17:53 Vărzaru Costica şi Nuţi”
Nuţi: Da.
Vărzaru: Nuţi, Angelica s-o sune să-i spună unde, ce şi cum, pentru că cine a sunat-o de acolo nu a înţeles nimic.
Nuţi: La Energetic trebuie.
Vărzaru: Deci, sunaţi-o dumneavoastrp.
Nuţi: O sun eu. Amândouă sunt la Energetic.
Vărzaru: Anca… zice că m-a anunţat, acum poate că m-a anunţat, dar cu atâta treabă oi fi uitat eu, ei pe 2 sunt plecaţi din ţară.
Nuţi: Da.
Vărzaru: Deci, asa stau lucrurile. Deci se duce Angelica…
Nuţi: Am înţeles, o sun pe Angelica şi-i spun că trebuie să meargă la Energetic.
Vărzaru: Anunţaţi şi inspectoaratul, vă rog eu frumos. Da?
Nuţi: Da, sigur.
Vărzaru: Mulţumesc, la revedere, o zi bună!”

Spaga din sutien

Potrivit procurorilor, în cadrul percheziţiilor de luni de la liceul Dimitrie Bolintineanu au fost găsite diverse sume de bani asupra profesorilor şi în sălile de examinare. Conform referatului, sumele de bani au fost ascunse inclusiv în lenjeria intimă. ”Astfel, în sala 1 de examen s-a găsit asupra numitei Berbec Macasoi Elena suma de 820 lei în sutien, în sala 2 de examen s-a găsit în sertarul catedrei între şerveţele suma de 410 lei,  în sala 6 de examen s-a găsit într-un pachet de şerveţele aflat asupra asistentului care supraveghea suma de 440 lei, în sala 12 s-au găsit în sertarul catedrei 410 lei. Tot în sala 12 s-a găsit suma de 200 euro şi 1950 lei”, se arată în referatul procurorilor.

Comisie de examinare selectată ilegal

Duminică. 30 iunie, Costica Vărzaru a luat legătura cu vicepreşedinta comisiei de examinare care urma să activeze la licerul Dimitrie Bolintineanu. Potrivit legislaţiei comisiile de examinarea sunt alese aleatoriu şi nu pot avea în componenţă profesori de la liceul unde urmează să supravegheze BAC-ul.

Directoarea Vărzaru i-a transmis vicepreşedintei comisiei de examinare Vulcu Mimoza o listă cu 16 elevi care urmau să fie ajutaţi cu rezolvarea subiectelor. ”Asupra numitei Vulcu Mimoza Maria au fost găsite în xerocopie, în mai multe exemplare, răspunsurile la subiectele acestei probe de examen. Vărzaru Costica a rugat-o să ajute mai mulţi elevi, dându-i în acest sens două bilete cu numele a 16 candidaţi cărora urma să le distribuie rezolvarea subiectelor”, se precizează în referatul procurorilor .

Secretara Nuţi, ”rezolvatoarea” de subiecte

De rezolvarea subiectelor se ocupa Dumitru Elena zisă Nuţi, secretara directoarei Vărzaru.

În ziua examenului la limba română, Nuţi a fost găsită într-o încăpere a liceului unde rezolva subiectele la examenul de limba română.

Nuţi urma să predea aceste subiecte către Vulcu Mimoza Maria, care le distribuia mai departe în sălile de examen. ”Subiectele rezolvate urma să le găsească în sala de la etajul 2 pe a cărei usă scria <<Comisia pentru evaluare şi asigurarea calităţii>>, unde trebuia să se afle numita Dumitru Elena zisă Nuţi, ce nu făcea parte din comisia de bacalaureat şi care nu avea voie să se afle în şcoală. Această persoană a şi fost găsită în biroul anterior menţionat şi a recunoscut că acolo au fost xeroxate răspunsurile la subiecte”.

Fondul de sensibiliare al examinatorilor de la BAC

În apărarea ei. directoarea de la Bolintineanu a declarat că în perioada mai-iunie 2013. diriginţii şi părinţii elevilor au strâns un fond pentru comisia de examen. Directoarea a declarat că au fost strănşi 12.900 lei. Din această sum[, preşedintele comisiei urma să primească 5.000 de lei, vicepreşedintele – 3.000 lei, iar restul membrilor, câte 1.000 de lei. Directoarea a declarat că acesta a fost un fond de sensibilizare a membrilor comisiei.

Profesorul de religie, coletorul şpăgii

Potrivit referatului procurorilor, banii erau colectaţi de profesorul de religie Petre Leonard. El ar fi fost cel care colecta banii de la părinţi şi apoi urma să îi remită profesorilor din comisia de examinare.

”Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro/elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost colectate prin intermediul cadrelor didactice, diriginţi ai claselor terminale, directorii liceului susţinând că, la rândul lor, le vor remite cadrelor didactice asistenţi, membri ai comisiei de bacalaureat, cu atribuţii de supraveghere în sălile de examen ale centrului menţionat”, se menţionează în referatul procurorilor .

 

 

 

 

http://jurnalul.ro/stiri/observator/112-elevi-eliminati-la-proba-de-bacalaureat-desfasurata-miercuri-646944.html

112 elevi eliminaţi la proba de bacalaureat desfăşurată miercuri

 

160.499 de absolvenţi de clasa a XII-a au participat miercuri la proba obligatorie a profilului din cadrul bacalaureatului. 112 au fost eliminaţi pentru că au copiat sau deţineau asupra lor instrumente ori materiale ajutătoare nepermise.


Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, în 30 de centre de examinare s-au utilizat subiectele de rezervă, întrucât elevii au întârziat la examen din motive obiective, independente de voinţa lor. Pentru aceştia, proba a început la ora 13,30.

Totodată, MEN a precizat că subiectele la proba obligatorie a profilului au fost transmise în cele 583 de centre de examinare în condiţii de maximă securitate şi că nu a existat nici un fel de breşă în procesul de transmitere a subiectelor din bazele de date gestionate de STS.


Bacalaureatul se încheie vineri, 5 iulie, cu proba la alegere a profilului şi specializării, la care sunt aşteptaţi să participe 165.373 de candidaţi.

 

 

 

 

 

http://www.puterea.ro/politica/traian-basescu-insistata-asupra-renuntarii-la-mercantilismul-din-educatie-pentru-a-nu-mai-avea-generatii-sacrificate-74227.html

Traian Băsescu insistată asupra renunţării la mercantilismul din educaţie, pentru a nu mai avea generaţii sacrificate

România are obligaţia de a renunţa la mercantilismul din educaţie, interesul „universitarilor parlamentari” este de a desfiinţa învăţământul profesional pentru ca universităţile „inventate” să aibă „materie primă plătitoare”, a spus Traian Băsescu.

„Acum câţiva ani spuneam de fapt că nu avem meseriaşi, fie că vorbeam de mecanici, mecanici auto, tinichigii, ospătari. Poate nu a fost cel mai fericit mod de a o spune, dar e clar că o şansă pentru tineri este învăţământul profesional. E şansa de a-şi găsi un loc de muncă după şcoala profesională, care durează doi ani”, a spus şeful statului.

Traian Băsescu a arătat că acest model preluat după modelul german şi introdus în Legea educaţiei din România a fost unul de succes, în condiţiile în care în anul şcolar 2012-2013 au fost 13.000 tineri înscrişi în învăţământul porofesional şi 1.500 de firme care au beneficiat de forţa de muncă calificată şi au acceptat aceşti tineri în producţie.

Preşedintele a spus că pentru anul 2013-2014 pentru învăţământul profesional sunt 20.000 de locuri şi 1.800 de firme care solicită să preia tineri care au trecut de clasa a IX-a.

„Sper ca şi părinţii şi copiii să înţeleagă că a avea o meserie e garanţia poate nu a prosperităţii, dar a unui trai decent. Ştiu că acest concept intră în coliziune puternică cu interesele universitarilor parlamentari. Atât în trecut, prin desfiinţarea şcolilor profesionale, cât şi azi se manifestă tendinţa de a desfiinţa acest învăţământ profesional pentru ca multele universităţi inventate pe tot cuprinsul ţării să aibă materie primă plătitoare”, a spus preşedintele.

„Ori înţelegem că avem obligaţia să renunţăm la mercantilismul din educaţie şi să dăm şanse copiilor, ori, dacă nu, vom avea generaţii sacrificate. Eu voi rămâne susţinător fără rezerve al consolidării învăţământului profesional în România”, a mai spus Băsescu, potrivit Mediafax.

http://www.puterea.ro/editorial/invatamantul-romanesc-a-ajuns-o-cloaca-74292.html

Învăţământul românesc a ajuns o cloacă

Şpăgile vehiculate pentru intrarea la o anumită şcoală, pentru protocol la examene, pentru cadourile profesorilor şi câte şi mai câte nu sunt o noutate. Se practică de ani buni, şi părinţii noştri s-au confruntat cu ele şi noi, ca părinţi, ne confruntăm cu ele. De ce nu facem nimic în această privinţă?

Pentru că, dacă spunem ceva, riscăm să atragem mânia tocmai asupra copilului pe care încercăm să-l ajutăm. Pentru că învăţământul românesc a ajuns o cloacă. Câteva elemente negative atrag asupra tuturor profesorilor suspiciunea că iau şpagă. Şi spun acest lucru tocmai pentru a atenţiona acele cadre didactice care o să mă condamne pentru generalizarea de faţă: ieşiţi în faţă, cei care sunteţi corecţi, şi eliminaţi astfel de elemente din sistem! Daţi un exemplu! Şi o să fiţi surprinşi câte cazuri o să apară. Atunci generalizarea de faţă o să vi se pară normală.

Cazul recent al fraudei de la liceul bucureşten „Dimitrie Bolintineanu” este o dovadă în plus a practicilor deplorabile la care s-a ajuns. O reţea întreagă de profesori, în cârdăşie cu inspectorul care ar fi trebuit să reprezinte legea în domeniu, a ţinut o ţară întreagă pe jar. Peste 140.000 de elevi şi părinţii lor au aşteptat cu sufletul la gură decizia ministerului. Se va relua sau nu proba la română? În cele din urmă, ministrul Pricopie le-a dat vestea salvatoare: nu se dă din nou examenul la română. Un alt scandal a zguduit şi proba de ieri, cea obligatorie a profilului. Se pare că o elevă din Năvodari a fost dată afară din examen pentru că nu a  avut bani de şpagă.

În legătură cu frauda de la „Dimitrie Bolintineau” se pune întrebarea de ce autorităţile au preferat acest tărăboi dacă filau liceul de mai bine de o săptămână? Înţelegem regulile unui flagrant, trebuie lăsat să se petreacă pentru a putea fi demonstrat, dar, în cazul de faţă, având în vedere importanţa acestui examen pentru atâţia copii, poate că ar fi fost mai potrivită prevenţia, să nu lase să se întâmple, să stârpească răul din faşă. E adevărat, nici ministrul Educaţiei, nici autorităţile implicate  în descoperirea fraudei (SRI, STS, Poliţie) nu ar mai fi câştigat un capital de imagine atât de mare datorită faptului că au rezolvat unul dintre cele mai mari furturi din istoria bacalaureatului postdecembrist. Este adevărat, poate nici nu ar fi descoperit, cel puţin nu acum, complexitatea reţelei. Dar suntem siguri că, ulterior, prin metode „specifice”, ar fi reuşit să demaşte întreaga prostituţie din sistem. Iar copiii ar fi susţinut examenul fără motive suplimentare de stres.

http://www.puterea.ro/dezvaluiri/mafia-bacului-directoarea-tocmea-cu-inspectoratul-supraveghetori-74266.html

Mafia de la Bac, garantată Vanghelie. Inspectoarea-şefă de la sectorul 5, demisă pentru implicare

Fosta directoare Costica Vărzaru a intervenit la şefa Inspectoratului Şcolar al Sectorului 5 (ISS 5) să fie desemnate anumite persoane în comisia de bacalaureat, cerându-i chiar să meargă la ISMB pentru „a alege Bolintineanu”, aceasta spunând că nu poate participa pentru că a fost profesoară la acest liceu. Ieri, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a demis-o din funcţie pe Iuliana Costeniuc, şefa ISS 5.

Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat. Parchetul Tribunalului Bucureşti arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că aceasta a intervenit să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori „permisivi” la probele scrise ale examenul de bacalaureat, precum şi ca în comisie să fie anumite persoane care ar putea fi influenţate „în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului”.

Aleşi pe sprânceană

„În aceste împrejurări, cele două discută cu privire la ce profesor ar putea să participe la examenul de bacalaureat ce se susţinea la acest liceu, stabilind că nu este recomandabil să participe Oprea, ci Curcan. În acest scop, Costeniuc Iuliana urma să transmită persoanei ce avea în atribuţii repartizarea profesorilor, cererea directoarei: «Îi spui că ai vorbit cu mine şi că îl vreau pe domnul Curcan, da?»“, notează procurorii în referat. Totodată, Vărzaru i-ar fi cerut lui Costeniuc să îi spună numele vicepreşedinţilor şi membrilor înscrişi pentru comisia de examen de la Liceul „Bolintineanu”. Ulterior, Costeniuc i-a spus lui Vărzaru că „s-a rezolvat” şi i-a comunicat faptul că „s-a discutat la inspectorat că este mai bine ca Curcan să fie monitor în comisia pentru examenul de bacalaureat, în loc de preşedintele acesteia”, potrivit procurorilor. În 30 iunie, Costica Vărzaru a discutat din nou cu Costeniuc, pentru a se asigura că se vor îndeplini promisiunile pentru care a pretins şi primit bani. Şefa ISS 5, Iuliana Costeniuc, a fost demisă de ISMB, în urma suspiciunilor privind implicarea ei în cazul fraudării examenului de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Profu’ de religie strângea banii

Potrivit procurorilor, profesorul de religie de la acest liceu, Leonard Petre, şi alţi diriginţi de la clasele a XII-a au strâns câte 500 de euro de la elevi, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi „cheltuieli” pentru bacalaureat. Anchetatorii susţin că în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit sume de bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului. Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală in rem pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. Ulterior, procurorii au dispus începerea urmăririi penale în cazul Costicăi Vărzaru, pentru trafic de influenţă.

Bac cu subiecte de rezervă pentru întârziaţii de la metrou

Câteva sute de elevi din 12 centre de examen bucureştene au susţinut proba de miercuri a bacalaureatului cu întârziere. Elevii nu au putut ajunge la timp la examen din cauza unui blocaj la metrou petrecut în jurul orei 8.00.

Potrivit unui comunicat al Metrorex, „din cauza unei defecţiuni tehnice, circulaţia metroului în zona staţiei Nicolae Grigorescu 1, Linia M3, în intervalul orar 07.30 – 08.40, a fost perturbată“. Metroul a rămas blocat timp de aproximativ jumătate de oră la staţia Nicolae Grigorescu. Nemulţumiţi, călătorii au apăsat butonul de urgenţă şi i-au cerut conductorului să dea trenul înapoi în staţie.  Elevii care au ajuns cu întârziere la examen au primit subiectele de rezervă. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) au precizat că metodologia de organizare şi desfăşurare a bacalaureatului conţine prevederi pentru astfel de situaţii excepţionale, neprevăzute şi care nu permit prezentarea la timp a candidatului în examen. După ce s-au distribuit subiectele, proba s-a desfăşurat în condiţii normale.

Şapte elevi de la Bolintineanu, eliminaţi

Şapte candidaţi la bacalaureat de la Liceul „Bolintineanu“ au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă (copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile etc.) la proba de Limba şi literatura română, susţinută luni. Decizia a fost luată de Comisia de bacalaureat a municipiului Bucureşti. „Dovezile au fost găsite în timpul percheziţiei corporale realizate de ofiţerii de Poliţie, care au descins în centrul de examen şi consemnate în procesele-verbale transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Percheziţiile au fost efectuate asupra a 41 de absolvenţi prezenţi la examen“, au precizat reprezentanţii ISMB. Lucrările elevilor eliminaţi din bacalaureat vor fi anulate. Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a precizat că 256 de elevi au susţinut luni proba scrisă la Limba şi literatura română la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“.

Perle de la Bac: „Sentimentul de iubire dormea dus”

Ca în fiecare an, proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului de bacalaureat a produs un şir lung de „perle”. Iată câteva dintre „creaţiile” absolvenţilor de clasa a XII-a, de la profilul uman, dintr-un centru de corectură din apropierea Capitalei:

Subiect II

– Doriţi să aveţi o minte sănătoasă, ţineţi un jurnal.

Subiect III

„Plumb” de George Bacovia

 

– Strofa ilustrează sentimentul de iubire care dormea dus.

– Prin intermediul sintagmei „amorul meu de plumb” este evidenţiată toxicitatea iubirii.

– Eul liric apare în postura mortului îngropat de viu.”;

– Metafora “sicriele de plumb” vin cu scopul de a întări impresia de apăsare în poezie.

„Cuptor” de George Bacovia

– Tema secundară prezentă este iubirea, eul liric venind în grabă să-şi anunţe iubita că în oraş cadavrele se descompun, spunându-i să se dea cu parfum pentru a nu ajunge şi ea la acest proces.

Ultima probă, pe 5 iulie

Examenul de bacalaureat va continua vineri, 5 iulie, cu ultima probă scrisă, cea  la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate luni, 8 iulie, candidaţii nemulţumiţi putând depune contestaţii în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00. Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi afişate pe 12 iulie.

 

 

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/cum-racola-profesorul-de-religie-de-la-bolintineanu-o-profesoara-de-romana-pentru-rezolvarea-subiectelor-306505.html

Cum racola profesorul de religie de la „Bolintineanu” o profesoară de română pentru rezolvarea subiectelor

Profesorul de religie de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Leonard Petre, a vorbit cu o profesoară de Limba română să vină la şcoală luni, în ziua susţinerii probei, pentru a rezolva subiectele extrase, răspunsurile urmând să ajungă la elevi, potrivit procurorilor.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti arată în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.

Procurorii arată, în documentul citat, în ce fel erau ajutaţi elevii de la Liceul „Bolintineanu” care dăduseră bani. Astfel, după deschiderea subiectelor de examen, directoarea liceului stabilise convocarea profesorilor care predau materiile de examen, pentru a rezolva repede subiectele. După rezolvarea subiectelor de către profesori, Costica Vărzaru şi alţi profesori urmau să împartă rezolvările multiplicate elevilor, sub pretextul suplimentării filelor de ciornă.

Potrivit anchetatorilor, au fost făcute demersuri pentru a fi introdusă în şcoală o persoană care să soluţioneze subiectele. Anchetatorii prezintă în referat o interceptare din 30 iunie a discuţiei dintre profesorul de religie de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Leonard Petre, şi profesoara de română Maria Rodica Diaconescu, căreia îi spune că sună din partea directoarei liceului şi o aşteaptă să vină în ziua examenului, în jurul orei 06.30.

„Doamnă: Da.

Leonard: Sărut-mâinile, doamna profesoară. Leonard sunt, de la Bolintineanu.

Doamnă: Bună, Leonard.

Leonard: Sărut-mâna. Ce faceţi? Mă iertaţi că vă deranjez la ora asta.

Doamnă: Deloc nu mă derajezi.

Leonard: Vă sun din partea doameni directoare.

Doamnă: Da.

Leonard: Mâine sunteţi ocupată?

Doamnă: Nu. Nu neapărat.

Leonard: Aţi putea să fiţi undeva la şase jumătate dimineaţa?

Doamnă: Da.

Leonard: Înţelegeţi despre ce este vorba.

Doamnă: Da, da.

Leonard: Sărut-mâna.

Doamnă: Bun, bine. Da, şase jumătate, da?

Leonard: Dimineaţa, da?

Doamnă: Mulţumesc mult, da, da.”

Procurorii mai arată că fraudarea examenului de bacalaureat rezultă şi din discuţia purtată în 26 iunie, între Leonard Petre şi o altă persoană:

„Doamnă: Ce faceţi? Eraţi la şedinţă, nu?

Leonard: Sunt la şedinţă. Sunt terminat.

Doamnă: Deci, am vorbit cu aşa…, mi-a zis să mă duc sâmbătă la dânsa.

Leonard: Da, da.

Doamnă: Au venit o parte… de fapt o clasă aseară la mine, s-a…

Leonard: Încet, încet, nici să-i forţaţi că vă faceţi rău.

Doamnă: Da, da.

Leonard: Înţelegeţi? Nu să-i forţaţi, le spuneţi doar…

Doamnă: Da, da, numai că eu îi spusesem dânsei cam 30, dar eu am să-i spun aşa, că sunt 15 care au fost înainte şi mai am 15, ca să păstrez aşa cum aţi spus, da?

Leonard: Da. Asta e altceva, să ştiţi.

Doamnă: Exact, deci, eu asta v-am spus acum ca să ştiţi dacă cumva, că poate vă întreabă, deci, o să-i spun.

Leonard: Nu, că eu numai… Eu o să vorbesc vineri, o să mă duc la şcoală.
Doamnă: Păi, chair zicea că vrea să vorbească cu dumneavoastră.
Leonard: Să mă întâlnesc, că vreau să mă întâlnesc şi cu copiii să stăm un pic de vorbă înainte şi atunci vorbesc.

Doamnă: Da”.

Profesorul de religie de la Liceul „Bolintineanu” şi alţi diriginţi de la clasele a XII-a au strâns câte 500 de euro de la elevi, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi „cheltuieli” pentru bacalaureat, potrivit referatului procurorilor cu propunerea de arestare a fostei directoare a liceului.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti arată în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit sume de bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

„Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro/elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost colectate prin intermediul cadrelor didactice, diriginţi ai claselor terminale, directorii liceului susţinând că, la rândul lor, le vor remite cadrelor didactice asistenţi, membri ai comisiei de bacalaureat, cu atribuţii de supraveghere în sălile de examen ale centrului menţionat”, au notat procurorii în documentul citat.

Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Petre Leonard.

Profesorul Leonard Petre a fost ales în 2012 consilier local din partea USL în Primăria Sectorului 5, dar şi-a păstrat orele de religie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” la clasele a XII-a şi dirigenţia la una dintre clase, au declarat petnru MEDIAFAX surse oficiale.

Banii strânşi de diriginţi de la elevii Liceului „Bolintineanu” ajungeau la Costica Vărzaru, care urma să îi dea supraveghetorilor direct sau disimulat în pachete de ţigări, ziare sau reviste aşezate pe catedre în timpul examenului, au mai notat procurorii în documentul citat.

Procurorii au mai arătat că, din cei 12.900 de lei adunaţi în total de la elevi, preşedintele comisiei de examinare urma să primească 5.000 de lei, vicepreşedintele, 3.000 de lei, iar la fiecare membru al comisiei trebuia să ajungă câte o mie de lei.

Luni, la câteva ore după susţinerea probei la limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Ulterior, Ministerul Educaţiei a informat că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări şi a asigurat că nu a existat nicio breşă în reţeaua informatică.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marţi a fost susţinută proba la limba şi literatura maternă, miercuri a avut loc proba obligatorie a profilului şi vineri este programată proba la alegere a profilului şi specializării.

 

 

 

http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/turcan-scolile-profesionale-nu-trebuie-sa-fie-camere-ale-refuzatilor-306497.html

Turcan: Şcolile profesionale nu trebuie să fie camere ale refuzaţilor

PDL consideră că şcolile profesionale trebuie să devină „ateliere de formare a bunilor meseriaşi, nu camere ale refuzaţilor, aşa cum se întâmplă azi”, informează Mediafax.

Democrat-liberalii propun încurajarea implicării mediului privat în învăţământul profesional, a declarat, miercuri, vicepreşedintele PDL Raluca Turcan.Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a declarat, miercuri, la Sibiu, că „în România de astăzi, piaţa muncii este ruptă de pregătirea din şcoală, iar vinovăţia este aşteptată doar din afară”.

„Oamenii cu talente deosebite nu sunt încurajaţi să performeze, asistăm la un exod al performanţei, deoarece, nici din punct de vedere economic, România nu răspunde cerinţelor pentru reuşita personală”, a spus ea.

Potrivit sursei citate, PDL „consideră că şcolile profesionale trebuie să devină ateliere de formare a bunilor meseriaşi, nu camere ale refuzaţilor, aşa cum se întâmplă azi”.

Turcan a spus că partidul va propune un cadru legislativ prin care să se ofere facilităţi pentru atragerea investitorilor interesaţi de înfiinţarea de şcoli profesionale, dar şi pentru stimularea practicii în companii, urmată de posibilitatea angajării.

„Proiectul de lege pe care-l propunem este o modificare la Codul fiscal, prin care încurajăm implicarea mediului privat în dezvoltarea învăţământului profesional şi a cercetării. Practic, un angajator poate alege să finanţeze studiile unor elevi care urmează şcoala profesională, pentru specializarea lor într-un domeniu în care are nevoie de oameni calificaţi. Banii sunt deduşi din impozitul pe profit”, a explicat ea.

Potrivit lui Turcan, PDL propune acordarea de credite în limita a 100.000 de euro, cu dobândă subvenţionată de 80 la sută, celor care au nevoie pentru continuarea studiilor sau cercetărilor.

„Împrumutul acoperă taxele de studii, cheltuielile determinate de proiectele de cercetare şi costul vieţii pe parcursul derulării. Absolvenţii care îşi practică meseria minim cinci ani în mediul rural sunt scutiţi de plata a 75 la sută din împrumut, în limita a 10.000 de lei”, a afirmat Raluca Turcan.

La lansarea strategiei PDL intitulată „Educaţia, cu adevărat o prioritate naţională”, participă liderii PDL Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Gheorghe Ştefan, alături de Radu Carp, Emil Hurezeanu, Liviu Negoiţă, primari, fostul prefect al judeţului Sibiu Horaţiu Răcuciu, consilieri locali, consilieri judeţeni, profesori.

Dezbaterea are loc într-o hală industrială a unei companii din Sibiu, care produce componente auto, printre cauciucuri şi cutii cu produse.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/frauda-bac-2013-socant-subiectul-la-limba-si-literatura-romana-s-ar-fi-cunoscut-cu-o-zi-inainte-de-examen-306459.html

FRAUDĂ BAC 2013. ŞOCANT: Subiectul la Limba şi literatura română s-ar fi cunoscut cu o zi înainte de examen!

FRAUDA BAC 2013.

ŞOCANT: Subiectul la Limba şi literatura română s-ar fi cunoscut cu o zi înainte!

Mai precis, mulţi elevi de la mai multe colegii , profil real, din Bucureşti ar fi ştiut că cel puţin  la subiectul al treilea de la examenul de Limbă şi literatură română  se va cere un eseu de două -trei pagini în care să se prezinte „tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, apartinand lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga”, spun surse extrajudiciare. Această informaţie, dacă se confirmă oficial, implică în scandal atât Ministerul Educaţiei Naţionale, cât şi Inspectoratul Şcolar General.

Inspectoratul Şcolar Sector 5, implicat

Deocamdată, scandalul este focalizat doar pe Liceul Bolintineanu şi pe directoarea acestei instituţii, Costica Vărzaru, arestată preventiv pentru trafic de influenţă. De asemenea, pe un inspector şcolar – Iuliana Costeniuc-  de la Inspectoratul Sectorului 5 al Capitalei, pe raza cărei se află liceul, însă nu este exclusă posibilitatea ca ancheta să se extindă şi către alte instituţii din învăţământ , spun surse judiciare.

Într-o interceptare, directoarea de la „Dimitrie Bolintineanu” îi cerea  inspectorului şcolar Iuliana Costeniuc numele membrilor comisiei, nominalizând persoanele preferate.

„Costica Vărzaru (director Bolintineanu):
Vezi ce te-am rugat, te rog. Ziceti-mi cu vice si membrii.
Iuliana Costeniuc (inspector şcolar Bucureşti): Am vorbit. S-a aranjat.
Costica Vărzaru:
Da.
Iuliana Costeniuc: Ş
i primul şi membrii şi la mine, lânga mine şi am aflat şi…

Inspectoratul Şcolar Bucureşti a anunţat că inspectoarea Iuliana Costeniuc (fostă profesoară de chimie la Liceul Bilintineanu) a fost demisă din funcţia de inspector şcolar pentru implementarea descentralizarii instituţionale la Inspectoratul Scolar al sectorului 5 din Capitala.

Cum s-au adunat banii pentru şpăgi

Potrivit referatului prin care procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti au obţinut arestarea preventivă, fosta directoare de la Liceul Bolintineanu, Costica Vărzaru, şi-a ales comisia de bacalaureat şi supraveghetorii de sală, fiind ajutată inspectorul şcolar Iuliana Costeniuc.  Profesorii care au refuzat mita  erau repartizaţi să supravegheze holurile şcolii.

In perioada mai – iunie 2013, la propunerea unor părinţi, directoarea Vărzaru  a fost de acord să adune 12.900 lei pentru a mitui comisia de bacalaureat. Preşedintele comisiei urma să primească 5.000 de lei, vicepreşedintele- 3.000 de lei, iar ceilalţi membri ai comisiei câte 1000 lei.

După finalizarea probei scrise la Limba şi literatura română, peste membrii comisiei de examen, elevi şi supraveghetori au intrat echipele mixte de poliţişti şi procurori care au făcut percheziţii, inclusiv corporale. Au fost găsite, în unele săli de clasă, obiecte interzise deţinerii ( copiuţe, telefoane etc) în timpul examenului şi diverse sume de bani, susţin procurorii.

Şpaga, ascunsă între şerveţele

Astfel, în sala I de examen s-a găsit asupra numitei Elena Macasoi Berbec suma de 820 de lei ţinută în sutien, în sale a II-a de examen, în sertarul catedrei, între şerveţele, s-a găsit suma de 410 lei, în sala a VI-a s-a găsit  asupra asistentului care supraveghea sala suma de 440 de lei ascunsă într-un pachet de şerveţele, în sala a XII-a s-a găsit, în sertarul catedrei, între  şerveţele, suma de 410 lei.

Tot în sala  a XII-a s-a găsit asupra unui elev suma de 200 de euro şi 1950 de lei.

Asupra vicepreşedintelui Centrului de examen de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Maria Mimoza Vulcu, a fost găsită o listă cu elevii care trebuiau ajutaţi. La audieri, Vulcu a declarat că lista cu cei 16 elevi a primit-o de la directoarea Costica Vărzaru

De altfel, la audieri şi directoarea a recunoscut că a primit de la diriginţii claselor a XII-a suma de 12.900 de lei pentru a fi oferită comisiei de examen.

Deocamdată, procurorii au  acuzat-o pe directoarea Vărzaru de trafic de influenţă.

Profesorul de religie, implicat atât în adunarea şpăgii cât şi în racolarea unei profesoare de română care să rezolve subiectul pentru elevii care au dat şpaga-surse

Din interceptările anchetatorilor reiese că au fost efectuate demersuri pentru a fi introdusă în şcoală o persoană care să soluţioneze subiectele. La referatul de reţinere preventivă a lui Vărzaru este prezentă şi discuţie din 30 iunie, ora 15.30 între Petre Leonard, profesor de religie în liceu, şi Maria Rodica Diaconescu, profesor de limba română, supraveghetor.

Leonard: Sărut-mâna. Ce faceţi? Mă iertaţi că vă deranjez la ora asta.
Diaconescu: Deloc nu mă deranjezi.
Leonard: Vă sun din partea directoarei
Diaconescu: Da.
Leonard: Mâine sunteţi ocupată?
Diaconescu: Nu. Nu neapărat.
Leonard: Aşi putea fi pe undeva la şase şi jumătate dimineaţa?
Diaconescu: Da.
Leonard: Înţelegeţi despre ce este vorba.
Diaconescu: Da, da.

 

 

 

 

 

http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/blaga-as-reintroduce-examenele-de-admitere-in-liceu-si-facultate-306550.html

Blaga: Aş reintroduce examenele de admitere în liceu şi facultate

Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că, personal, susţine ideea reintroducerii examenelor de admitere în liceu şi facultate, informează Mediafax.

Prezent la Sibiu, cu ocazia lansării strategiei PDL pe educaţie, liderul Vasile Blaga a declarat că susţine ideea reintroducerii examenelor de admitere în liceu şi în facultăţile de stat, amintindu-şi, totodată, cum a intrat la liceu şi cum a încheiat şef de promoţie la specializarea „Cazane şi turbine”, iar apoi a fost admis printre primii la facultate.

„Personal, aş reintroduce examenul de admitere în liceu, obligatoriu, de anul viitor. De altfel, aş reintroduce şi examenul de admitere în facultăţile de stat. Aş reintroduce examenele de admitere. Acest sistem românesc demonstrează că nu toţi copiii, din păcate, au aceleaşi şanse când abordează un nivel de educaţie superior”, a declarat Vasile Blaga.

Acesta a precizat, răspunzând unei întrebări, că liceul a fost „definitoriu” pentru cariera sa, precizând că a intrat al 40-lea din 64 de locuri.

Vasile Blaga a mai afirmat că la facultate a intrat apoi printre primii, pentru că a făcut „bine” liceul, terminând ca şef de promoţie la specializarea „Cazane şi turbine”.

Potrivit acestuia, în prezent, elevii care vin de la licee „mai slab cotate”, unde au primit de-a lungul anilor note bune, au şanse mai mari la admiterea la facultate decât elevii de la liceele cu „profesori serioşi”.

„La universitate se ţine cont, în proporţie de 50 la sută, de media notelor din liceu. Un elev care a urmat un liceu serios, cu profesori serioşi care te recompensează după merit, chiar dacă cunoştinţele tale sunt net superioare elevului de la primul liceu, ai a doua şi a treia şansă pentru a promova la universitate”, susţine liderul PDL.

Întrebat dacă reintroducerea examenului de admitere îi va bucura mai mult pe părinţi sau pe profesori, Blaga a răspuns: „Ar trebui să-i bucure pe toţi oamenii de bun simţ”.

De asemenea, răspunzând unei întrebări legate de cum crede că ar primi elevii ideea reintroducerii examenelor de admitere, Blaga a răspuns: „Cei care doresc cu adevărat să devină oameni liberi, să trăiască pe proprile picioare, cred că vor aprecia. Depinde foarte mult de părinţi”.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/detaliile-uimitoare-ale-scandalului-penal-de-la-liceul-bolintineanu-306432.html

Detaliile uimitoare ale scandalului penal de la liceul „Bolintineanu”

Un liceu asediat de serviciile secrete. Asta s-ar putea spune despre “Dimitrie Bolintineanu”, după ce azi au apărut date din dosarul de cercetare care arată că Serviciul Român de Informaţii a început supravegherea acestei şcoli cu trei săptămâni înainte ca bacalaureatul din acest an să debuteze. Pe data de 1 iulie, când a explodat scandalul de fraudă, o altă informaţie, strecurată printre multe altele, arăta că instituţiile statului şi-au îndreptat atenţia asupra acestui liceu fără ca vreun elev sau un părinte de elev de la această unitate şcolară să fi făcut vreo sesizare cu privire la faptele de corupţie care se puneau la cale în acest loc. De la cine a venit informaţia despre ceea ce s-ar fi “copt” înaintea examenului la „Bolintineanu“ încă nu ştim. După cum arată sursele agenţiei Mediafax, SRI a plantat microfoane în cancelaria profesorilor, dar şi în alte locuri din liceu, fără a se indica exact acele locuri. Cert este că anchetatorii au acum la dosar înregistrările discuţiilor între profesori.

Fondul de protocol – între 100 de lei şi 600 de euro

Reţinută azi-dimineaţă de poliţie, pentru 24 de ore, fosta directoare a liceului, eliberată din funcţie încă din ziua de luni, 1 iulie, ar fi dat deja declaraţii substanţiale în faţa anchetatorilor, arată aceeaşi agenţie de presă, în baza a ceea ce a spus avocatul profesoarei. Se ştie astfel că peste 100 de elevi care susţin bacalaureatul la acest liceu ar fi dat câte o sută de lei, ca fond de protocol pentru comisia de examinare, iar un elev ar fi cotizat cu 600 de euro.
Există însă şi alte surse judiciare care spun că 20% din candidaţii de la “Bolintineanu” ar fi cotizat la fondul de protocol cu sume mult mai mari, între 300 şi 600 de euro. Ancheta s-a extins şi asupra profesorilor din comisia de examinare. Cei cinci dascăli au fost audiaţi de poliţişti. La fel şi cei 32 de profesori supraveghetori, existând suspiciunea că unii dintre aceştia ar fi divulgat candi-daţilor subiectele. Aşa s-ar explica şi cadourile găsite luni asupra unora. Precum banii care ar fi fost dosiţi prin sutiene. Anchetatorii au mers şi acasă la fosta directoare a liceului, unde au efectuat o percheziţie, fără să găsească cine ştie ce obiecte de preţ care să ridice suspiciunea mitei.

Necesitatea reformelor în învăţământ

După tot ceea ce s-a întâmplat zilele acestea la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, în sistemul educativ trebuie să se producă schimbări de substanţă, consideră liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu. Acesta a fost categoric în privinţa dascălilor implicaţi în acte de corupţie, care trebuie să plătească pentru faptele lor. “Trebuie regândite atât programa şcolară şi sistemul de evaluare, cât şi salarizarea profesorilor. Nimeni nu poate aştepta minuni de la un corp profesoral umilit”, spune interlocutorul, adăugând că în ţara asta sunt 240.000 de dascăli, şi nu toţi trebuie arătaţi cu degetul, din cauza unora care încalcă principiile acestei meserii.

Liniştea dinaintea furtunii, la “Bolintineanu”

Pentru prima oară de la izbucnirea scandalului şpăgii la bac, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a ieşit ieri cu o decla-raţie, scurtă, în faţa presei. Oficialul a spus că, din datele pe care le avea pe 2 iulie, până la ora 16.00, când a vorbit public, nici una dintre cele 256 de lucrări scrise la Limba şi Literatura Română ale candidaţilor de la “Bolintineanu” nu părea să fie viciată de problemele de corupţie descoperite în această unitate şcolară.

Cuvintele liniştitoare ale ministrului vin totuşi în contradic-ţie cu alte informaţii potrivit cărora în ziua de luni, ieşind de la proba de Limba Română, elevii de la “Bolintineanu” ar fi fost puşi să scoată toate obiectele pe care le aveau în buzunare, la mulţi găsindu-se fiţuici. “Parchetul ne va comunica după-amiază mai multe informaţii şi vom decide dacă mâine (adică pe data de 3 iulie – nr.) vor intra toţi la proba de Istorie sau de Matematică”, a spus ministrul Pricopie. Cu atât mai mult cu cât pe 2 iulie, după-amiază, lucrările scrise de la Română ale candidaţilor de la “Bolintineanu” nu fuseseră încă ridicate de procurori pentru verificare.

http://www.cotidianul.ro/blaga-niciun-guvern-nici-al-nostru-nu-a-reusit-sa-lege-invatamantul-de-piata-muncii-217253/

Blaga: Niciun Guvern, nici al nostru, nu a reuşit să lege învăţământul de piaţa muncii

 

 

Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat miercuri, la Sibiu, cu ocazia lansării strategiei partidului, intitulată „Educaţia, cu adevărat o prioritate naţională”, că niciun Guvern, nici al lor, „nu a reuşit să lege învăţământul de piaţa muncii”.

„Peste tot pe unde am fost în ţară s-au prezentat oameni care au spus că nu au oameni calificaţi, iar cei care vin nu sunt pregătiţi. Sănătatea şi Învăţământul trebuie făcute de oameni care au chemare pentru meseriile astea. Dascălii şi doctorii erau respectaţi până şi de regimul comunist.

Profesorii aveau salarii de 4.000 de lei, ca un director de uzină cu 5.000 de angajaţi. Uneori ne place foarte mult să descoperim apa caldă, cu orice preţ. Am avut licee teoretice, umanist sau realist. Se gândeau foarte bine părinţii dacă copiii puteau face liceul, că, dacă nu, nu intrau la facultate şi rămâneau pe drumuri la 19 ani. Cei care nu erau siguri făceau profesionala, apoi liceul la seral si puteau face apoi facultatea. Noi am avut acest sistem, dar l-am distrus”, a spus Blaga.

La lansarea strategiei PDL intitulată „Educaţia, cu adevărat o prioritate naţională”, de la Sibiu, participă liderii PDL Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Gheorghe Ştefan, Liviu Negoiţă, primari, fostul prefect al judeţului Horaţiu Răcuciu, consilieri locali, consilieri judeţeni, profesori.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15119488-rezultate-evaluarea-nationala-2013-constanta-peste-100-elevi-luat-note-mai-mici-matematica-dupa-contestatii.htm

Rezultate Evaluarea Nationala 2013 Constanta: Peste 100 de elevi au luat note mai mici la Matematica dupa contestatii

Peste o suta de absolventi de clasa a VIII-a din judetul Constanta au obtinut note mai mici in urma solutionarii contestatiilor depuse la disciplina Matematica, in cadrul examenului de Evaluare Nationala, scrie Agerpres. Potrivit Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Constanta, au fost depuse 571 de contestatii, dintre care 414 la Limba si literatura romana si 157 la Matematica.
La disciplina Limba si literatura romana, inainte de contestatii, dintre cei 5.436 de absolventi prezenti, note peste 5.00 au obtinut 4.504 de candidati, iar dupa contestatii, 4.509 de elevi. Note sub 5.00, inainte de contestatii, au obtinut 932 de absolventi, iar dupa contestatii, 927 de candidati, noteaza Agerpres.

 

La Matematica, inainte de contestatii, dintre cei 5.413 de absolventi prezenti, note peste 5.00 au obtinut 3.938 de candidati, iar dupa contestatii, numarul acestora s-a diminuat la 3.820. Note sub 5.00, inainte de contestatii, au obtinut 1.475 de elevi, iar dupa contestatii, 1.593 de candidati.
De asemenea, inainte de contestatii, s-au obtinut 422 de note de 10, dintre care 15 la Limba si literatura romana si 407 la Matematica. Dupa contestatii, s-au obtinut 429 de note de 10, dintre care 15 la Limba si literatura romana si 414 la Matematica.

Dupa rezolvarea contestatiilor, la nivelul judetului Constanta s-au obtinut note peste 5 in proportie de 75,75%.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15119511-rezultate-evaluarea-nationala-2013-covasna-peste-76-dintre-absolventi-luat-note-peste-5.htm

Rezultate Evaluarea Nationala 2013 Covasna: Peste 76% dintre absolventi au luat note peste 5

Peste 76% dintre absolventii claselor a VIII-a din judetul Covasna au obtinut note peste 5 la Evaluarea nationala din acest an, potrivit rezultatelor finale. Anul acesta au fost depuse 64 de contestatii (38 la Limba romana, 7 la Limba maghiara si 19 la Matematica), iar in urma acestora o sigura nota a fost majorata peste 5, scrie Agerpres.
Cea mai dificila proba pentru elevii covasneni s-a dovedit a fi cea de Limba si literatura romana, unde au luat note peste 5 un numar de 1028 elevi, reprezentand 64,74% din total, cu peste 7 procente mai mult decat anul anterior.
La Limba maghiara promovabilitatea a fost de 90,76%, cu aproape 3 procente mai scazuta decat vara trecuta, iar la Matematica au trecut baremul 70,29% dintre candidati, cu 25,4% mai multi decat la Evaluarea nationala din 2012.

 

 

http://www.ziare.com/scoala/bac-2013/frauda-la-bac-nu-e-primul-caz-la-liceul-bolintineanu-din-bucuresti-1244309

Frauda la Bac: Nu e primul caz la liceul Bolintineanu din Bucuresti

 

O profesoara din dosarul fraudarii examenului de bacalaureat de la liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitala le-a declarat procurorilor ca nu este prima oara cand examenul este fraudat la acest liceu si ca si in 2011 elevii au fost ajutati dandu-li-se rezolvarile sub forma de ciorne.


Directoarea Costica Varzaru, demisa luni din functie, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, marti, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului de bacalaureat.
Parchetul Tribunalului Bucuresti arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva a Costicai Varzaru ca, in 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de dare de mita de catre angajati ai liceului si de luare de mita de catre membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se sustine aici.
Potrivit procurorilor, una dintre supraveghetorele care a asistat la examinarea din 1 iulie la Bolintineanu, profesoara Corina Vasilica Preda, le-a spus anchetatorilor ca si in 2011 a sesizat fraude la Bac.
„Aceasta a mai precizat ca a asistat si in anul 2011, in acelasi liceu, imprejurare in care i s-a cerut sa ajute mai multi elevi, in sensul ca se distribuiau ciorne care contineau rezolvarea partiala a subiectelor, aspect solicitat de catre secretara liceului”, se arata in referatul procurorilor care redau din declaratia femeii.
„Profesorii care nu erau de acord erau repartizati pe holuri sau in sala de bagaje”, mai spun anchetatorii citand declaratia profesoarei.
Cum se primea spaga la Bolintineanu
Corina Vasilica Preda a mai aratat in declaratie ca, la proba de Limba Romana de luni, „initial pe catedra nu se afla nimic”, insa a parasit de mai multe ori sala inainte de primirea subiectelor.
Frauda la Bac: Mita de 10.000 de lei, parfumuri si bijuterii la Bolintineanu

„In momentul in care s-a intors in sala a constatat pe catedra un pachet cu servetele. L-a intrebat pe colegul sau ce este cu acel pachet, raspunzandu-i-se ca a fost pus de un elev. In momentul in care colegul ei a intrebat-o daca ii lasa pe elevi sa vorbeasca, a inteles ca in acel pachet de servetele erau niste bani. A mai parasit sala de cateva ori, iar la intoarcere a constatat ca peste acesta (pachetul de servetele – n.red.) se aflau mai multe documente privind examenul.

Pachetul cu servetele a fost gasit de organele de politie cu ocazia efectuarii perchezitiei in sala”, mai noteaza anchetatorii din declaratia Corinei Preda.
Magistratii mai arata ca, potrivit indiciilor detinute, „mecanismul de fraudare a examenului de bacalaureat, operationalizat si in sesiunile de bacalaureat 2009 (promovabilitatea examenului de bacalaureat – 98,74 la suta), 2010 (promovabilitate – 92,82 la suta), 2011 – (sesiune in care s-au instalat camere de supraveghere in salile de examen, promovabilitatea a fost de 53,98 la suta raportata la media din Bucuresti de 43,8 la suta) si 2012 (promovabilitate – peste 70 la suta)” este reprezentat de furnizarea raspunsurilor la subiectele de examen elevilor.

Spaga de sute de euro de elev
Potrivit procurorilor, in semestrul al doilea al anului scolar 2012 – 2013, fosta directoare a liceului Dimitrie Bolintineanu Costica Varzaru a pretins si primit sume de bani de la elevi care urmau sa sustina examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie, promitand ca va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.
„Sumele de bani, in cuantum de 500 de euro/elev, reprezentand costurile pentru petrecerea de absolvire si cheltuieli pentru examenul de bacalaureat, au fost colectate prin intermediul cadrelor didactice, diriginti ai claselor terminale, directorii liceului sustinand ca, la randul lor, le vor remite cadrelor didactice asistenti, membri ai comisiei de bacalaureat, cu atributii de supraveghere in salile de examen ale centrului mentionat”, au notat procurorii in documentul citat.

Interceptari in scandalul fraudei la Bac: Cum „aranjau” examenul directoarea si inspectoarea

Anchetatorii au stabilit ca printre dirigintii care ar fi strans de la elevi cate 500 de euro este si profesorul de religie Petre Leonard.
Banii stransi de diriginti ajungeau la Costica Varzaru, care urma sa ii dea supraveghetorilor direct sau disimulat in pachete de tigari, ziare sau reviste asezate pe catedre in timpul examenului.

 

 

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/ce-avere-are-fosta-directoare-a-liceului-bolintineanu-306558.html

Ce avere are fosta directoare a Liceului „Bolintineanu”

Fosta directoare a Liceului Dimitrie Bolintineanu s-a îmbogăţit în ultimii ani petrecuţi la conducerea instituţiei de învăţământ. Ea a schimbat garsoniera din Nerva Traian cu o vilă în comuna Clinceni, situată la periferia Capitalei, scrie rtv.net.

Conform declaraţiei de avere a soţului directoarei corupte, care este consilier juridic la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, familia directoarei deţine un teren de 20.000 de metri pătraţ în Ghimpaţi, o vilă în comuna Clinceni şi două autoturisme.

Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, este arestată preventiv pentru 29 de zile pentru trafic de influenţă. În perioada mai-iunie, Costica Vărzaru a pretins şi a primit sume de bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa pe lângă membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unităţii de învăţământ, astfel încât aceştia „să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului”.

 

 

 

 

 

 

 

UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/news/politica/mafia-universitara-si-a-bagat-coada-noua-constitutie-1_51d454fcc7b855ff56fad0b9/index.html

Mafia universitară şi-a băgat coada în noua Constituţie

Comisia de revizuire a Constituţiei a introdus în noua Lege fundamentală un articol care oferă universităţilor independenţa absolută: abatoarele de studenţi nu vor mai putea fi controlate de nimeni

Articolele scandaloase adoptate de Comisia de revizuire a Constituţiei, condusă de Crin Antonescu, nu au ocolit nici domeniul educaţiei. Parlamentarii din Comisia de revizuire au completat articolul 32 din actuala Constituţie, care prevede, clar şi concis, că „autonomia universitară este garantată“. Astfel, la propunerea parlamentarilor PSD, în viitoarea Lege fundamentală, articolul 32 este mult mai complex: „ Autonomia universitară este garantată. Autonomia universitară implică capacitatea instituţiilor de învăţământ superior de a-şi gestiona direct şi nemijlocit patrimoniul, de a-şi alege ori, după caz, desemna, în mod independent, structurile şi funcţiile de conducere şi de a decide fără nici o constrângere exterioară cu privire la misiunile educaţionale şi de cercetare“.

MIZA CEA MARE: AFACERILE IMOBILIARE

Altfel spus, universităţile au primit independenţă totală şi asta nu printr-o lege ordinară sau printr-o ordonanţă de urgenţă, aşa cum a încercat Ecaterina Andronescu în decembrie anul trecut, ci chiar prin Constituţie. Însă, odată cu noua formulare, parlamentarii au dat frâu liber şi mafiei universitare.

Ce se ascunde în spatele acestei completări, care, aparent, are rolul de a garanta autonomia universităţilor? Mai întâi, parlamentarii au stipulat că universităţile „au dreptul de a-şi gestiona direct patrimoniul“. Acest paragraf deschide o portiţă importantă pentru mafia imobiliară, universităţile private sau de stat primind dreptul de a tranzacţiona imobile. Deputatul PSD Ioan Adam nu vede în acest amendament un pericol. „Ce treabă avem noi cu universităţile private. Se va regla totul printr-o lege organică“, a declarat Adam pentru „Adevărul“.

Privind retrospectiv, avem numeroase exemple în care universităţile (chiar de stat) au fost implicate în afaceri imobiliare. Cel mai controversat caz este cel în care omul de afaceri Puiu Popoviciu a luat în administrare 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti, condusă atunci de rectorul Ioan Niculae Alecu. Procurorii i-au trimis în judecată pe cei doi, acuzând că statul român a fost păgubit cu peste 300 de milioane de euro.

ÎNCERCAREA CROITORU

Nu este pentru prima dată când parlamentarii pun ochii pe patrimoniul universităţilor. În 2011, senatorii Cătălin Croitoru şi Petru Filip, pe atunci membri PDL, care au trecut între timp la PSD, au iniţiat o lege, adoptată tacit de Senat, care apăra interesele afaceriştilor din zona universităţilor private. Astfel, potrivit legii, patrimoniul instituţiilor de învăţământ superior particulare trecea din proprietatea persoanelor juridice (fundaţiile care administrează universităţile) în proprietatea privată a fondatorilor. Era vorba de imobile de milioane de euro acumulate de universităţile particulare cu banii din taxele de şcolarizare. Legea a fost respinsă de Traian Băsescu, iar apoi a fost declarată neconstituţională de CCR.

LIBER LA NEPOTISM

Articolul 32, aşa cum a fost adoptat de Comisia condusă de Crin Antonescu, mai precizează că universităţile pot să-şi aleagă „în mod liber organele de conducere“. Această formulare dă unde verde ca unităţile de învăţământ superior să intre din nou sub controlul clanurilor universitare. Având în spate un articol constituţional, nimic nu-i mai poate împiedica pe profesori să-şi angajeze soţiile, fiii şi nepoţii în cadrul universităţii. „Asta înseamnă că profesorii pot să se aleagă ei între ei, asta am vrut să spunem“, a declarat Adam.

Mediul universitar românesc nu este străin de aceste feude universitare. Cele mai notorii cazuri au fost înregistrate la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Iaşi, unde, în afara rectorului care îşi avea angajată soţia, existau alte opt familii, trei soţ-soţie şi cinci tată şi fiu. În Capitală, o facultate din cadrul Universităţii de Arhitectură plătea o familie compusă din tată, soţie, fiu şi noră.

Prin libertatea oferită prin viitoarea Constituţie, devin nu doar lipsite de conţinut, dar chiar neconstituţionale toate incompatibilităţile şi conflictele de interese reglementate în prezent prin Legea Educaţiei Naţionale.

CONTRADICŢIE ÎNTRE ARTICOLE

Totodată, prin noua Constituţie, universităţile pot „decide fără nicio constrângere exterioară cu privire la misiunile educaţionale şi de cercetare asumate“. Această prevedere scuteşte universităţile de a răspunde pentru standardele cursurilor, deoarece, principala instituţie care stă cu ochii pe calitatea învăţământului, Agenţia Română pentru Asigurarea Învăţământului Superior (ARACIS), va fi scoasă din ecuaţie. Contactat de „Adevărul“, preşedintele instituţiei, Ioan Curtu, nu era în temă cu schimbările operate de politicieni. „Nu sunt la curent. Nu ştiu despre ce este vorba, de ce să vă mint. Aşteptam să finalizeze. Lăsaţi-mă să mă documentez“, a spus Curtu.

Consiliul Legislativ, forul care a analizat proiectul de revizuire a Constituţiei, a cerut modificarea alineatului prin care universităţile au dreptul consfinţit de a decide programele universitare, deoarece se contrazice cu un alineat precedent, care stipulează: „statul stabileşte standardele de calitate în educaţie pentru fiecare nivel şi formă de învăţământ şi monitorizează respectarea acestora“.

Pentru oficialii din Ministerul Educaţiei, articolul privind autonomia universitară este o necunoscută. „Nu ştiu ce este în plus, nu am urmărit“, a spus Stelian Fedorca, secretar de stat.

O poziţie concretă a venit din partea fostului ministru al Educaţiei din timpul guvernării PDL, Daniel Funeriu. „Mafia universitară pe care am combătut-o în postura de ministru îşi introduce interesele direct în Constituţie, o Constituţie a unei găşti“, a spus Funeriu pentru „Adevărul“.

Ecaterina Andronescu, „patroana“ autonomiei

Senatorii şi deputaţii au reuşit să consfinţească în noua Constituţie ceea ce nu a putut face Ecaterina Andronescu printr-o lege, în decembrie anul trecut, atunci când ocupa funcţia de ministru al Educaţiei. Ulterior, Ecaterina Andronescu a devenit preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat şi a susţinut introducerea autonomiei universitare în Constituţie. Motivul: „să nu mai fie doar garantată şi să nu mai fie călcată în picioare“.

„Este normal să descentralizăm sistemul şi să dăm mai multă autonomie universităţilor, aşa este în toată lumea, germanii, spre exemplu, au mers până la a avea universităţi independente şi asta trebuie să facem şi noi. Eu, personal, aş vrea să adaptez modelul german pe sistemul de învăţământ superior din România“, argumenta Andronescu.

În timpul lucrărilor din Comisia de revizuire a Constituţiei, înainte de a vota articolul în forma finală, parlamentarii PSD se îndemnau să voteze amendamentul: „Trebuie votat, e venit de sus, de la Remus (n.r. – Remus Pricopie, ministrul Educaţiei)“, spuneau membrii PSD.  Remus Pricopie i-a succedat Ecaterinei Andronescu în scaunul de ministru şi este cunoscut ca un apropiat al acesteia. Contactat de „Adevărul“, deputatul PSD Ioan Adam, membru în Comisia de revizuire, a declarat că acest articol a venit din partea mediului universitar. „Mai trebuie umblat pe text, mai trebuie cizelat, asta e clar“, a spus Adam.

Băsescu taxează mercantilismul

Preşedintele Traian Băsescu a tras din nou un semnal de alarmă privind situaţia sistemului educaţional românesc, arătând că învăţământul profesional vine în contradicţie cu interesele financiare ale universităţilor private. „Ori înţelegem că avem obligaţia să renunţăm la mercantilismul din educaţie şi să dăm şanse copiilor, ori, dacă nu, vom avea generaţii sacrificate. Eu voi rămâne susţinător fără rezerve al consolidării învăţământului profesional în România“, a mai spus Băsescu.

http://adevarul.ro/educatie/universitar/cel-mai-bun-motiv-faci-parte-aiesec-1_51d3de48c7b855ff56f7508c/index.html

Cel mai bun motiv pentru care să faci parte din AIESEC

AIESEC este un mediu în care te distrezi şi cunoşti oameni de peste tot din lume.Totul începe în studenţie. Momentul în care poţi să cunoşti oameni mari la o bere sau la un training.

Facebook, LinkedIn, Google+..peste tot este vorba despre networking. Este vorba despre a vedea ce fac ceilalţi, de a învăţa de la oameni mai experimentaţi decât tine, despre a ţine pasul cu ritmul lor de dezvoltare. Este vorba despre a vedea în timp real oportunităţi care dispar la fel de repede precum apar.

Studentul trebuie să îşi structureze o reţea de informaţii, de interese, de opinii din prisma căreia să prindă rapid oportunităţile. Sună complicat? Ei bine, pentru unii da. Atunci cum rămâne cu treaba asta?(rămânând pe dinafară nu este o soluţie).

Totul începe în studenţie. Momentul în care poţi să cunoşti oameni mari la o bere sau la un training. Nu pare totul mai uşor când intri în vorbă cu alţi studenţi lucrând la un proiect cu traineri din alte ţări? Nu e mai uşor să îţi construieşti de pe acum o reţea de oameni cu care ai putea colabora la un moment dat în cariera ta?

În AIESEC am cunoscut traineri, speakeri, oameni de afaceri care îmbină cu succes o carieră înfloritoare şi viaţa personală, tineri motivaţi, antreprenori, tineri distractivi şi mulţi oameni din alte ţări. Am cunoscut,insă, şi oameni demotivaţi, care nu se întelegeau nici ei pe ei înşişi, dar de la care am avut de invăţat. Suntem diferiţi şi asta contează. În acest fel, avem de unde culege exact acele elemente care ne lipsesc. Depinde de noi să ştim ce cale să urmăm.

AIESEC este un mediu în care te distrezi şi cunoşti oameni de peste tot din lume. Networking peste tot! Cum sună asta?

http://adevarul.ro/moldova/social/romania-ofera-5500-burse-tinerii-republica-moldova-1_51d3df14c7b855ff56f75658/index.html

România oferă 5.500 de burse pentru tinerii din Republica Moldova

În anul academic 2013-2014, Guvernul României oferă cu 500 de burse mai mult pentru cetăţenii Republicii Moldova decât în anul precedent, transmite IPN potrivit Ministerului Educaţiei din România.

1.500 de burse sunt destinate învăţământului preuniversitar, iar 3.300 – pentru studiile la ciclul I licenţă. Alte 550 de burse sunt pentru studiile de master, doar pentru deţinătorii diplomei de licenţă din România. Pentru rezidentură sunt oferite 25 de burse, iar pentru studii de doctorat -125.

Bursa lunară va fi de 65 de euro pentru licenţă, 75 de euro pentru master şi 85 de euro pentru doctoranzi sau rezidenţi. Totodată, bursierii vor beneficia de asistenţă medicală gratuită şi tarif redus la transport.

Actele se vor depune cu începere din 22 iulie şi până la 3 august la consulatele României la Cahul, Bălţi şi Chişinău.

http://www.cotidianul.ro/romania-locul-48-in-topul-mondial-al-inovatiei-217224/

România, locul 48 în topul mondial al inovației

Romania ocupa in acest an pozitia a 48-a intr-un top al inovatiei realizat de catre Universitatea Cornell din SUA, scoala de management franceza INSEAD si Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI), castigand patru pozitii fata de anul trecut. Chiar si asa, Romania se afla inca in spatele unor state precum Costa Rica (39) sau Barbados (47), dar si al vecinilor nostri de peste Prut, Republica Moldova clasandu-se pe pozitia 45.

Principalele criterii de care s-a ținut cont în realizarea clasamentului include statistici legate de sistemul politic și de guvernământ al statului, nivelul educației si al calității învățământului, infrastructura, mediul de afaceri, tehnologia sau activitatea pe zona creativă și online.

Primele doua poziții din clasament au rămas neschimbate – aici regăsindu-se Elveția si Suedia, pe poziția a treia situându-se Marea Britanie, în urcare cu două poziții.

Pe pozițiile următoare se află Olanda (în urcare cu doua locuri), Statele Unite ale Americii, care au câștigat cinci poziții, Finlanda (în coborâre cu două), Hong Kong, Singapore (în scădere cu cinci), Danemarca sau Irlanda.

În topul statelor campioane la inovație în funcție de regiuni, Europa domina clasamentul, urmat de regiunea Americii de Nord (SUA + Canada), Sud-Estul Asiei și Oceaniei (prin Hong Kong, Singapore si Noua Zeelanda), urmat de regiunea Africii de Nord si Vestul Asiei (Israel, Cipru, Emiratele Arabe Unite), America Latina, Asia Centrala și de Sud, dar și Africa Sud-Sahariana.