Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 29.08.2013

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-toamna-2013-absolventii-claselor-xii-a-sustin-probelela-matematica-istorie-1_521ccfaac7b855ff561bb0e8/index.html

BACALAUREAT DE TOAMNA 2013: Subiectele şi baremele la Matematică şi Istorie. În Capitală, 15 candidaţi întârziaţi vor da examenul cu subiecte de rezervă

Candidaţii de la a doua sesiune de Bac 2013 au susţinut, miercuri, proba obligatorie a profilului – Matematica şi Istoria. În total, peste 56.500 de candidaţi s-au înscris la testarea de miercuri, dintre care cei mai mulţi la Matematică (aproape 52.000) şi peste 4.600, la Istorie. Ministerul Educaţiei a publicat subiectele şi baremele de corectare de la probele de miercuri.

UPDATE 20:30 – Din totalul celor 46.501 de candidaţi care au susţinut miercuri proba obligatorie a profilului, la matematică sau la istorie, 81 au fost eliminaţi.

UPDATE 15:15 – Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul subiecte.edu.ro subiectele şi baremele de corectare de la probele de Matematică şi Istorie.

UPDATE 14:45 – Cincisprezece candidaţi dau proba de miercuri a examenului de bacalaureat cu subiect de rezervă, pentru că au întârziat la testul susţinut de la ora 9.00 sau pentru că au probleme medicale, a declarat preşedintele Comisiei municipale de Bacalaureat, Florin Lixandru.

Comisia municipală a solicitat Comisiei Naţionale de Bacalaureat folosirea subiectului de rezervă pentru cei 15 candidaţi, a precizat Lixandru.

Patru dintre cei 15 candidaţi, repartizaţi de la Liceul Tehnologic „Grigore Cerchez” din Capitală, au întârziat la testul susţinut miercuri dimineaţă, de la ora 9.00, în centrul de la Liceul Tehnologic „Ştefan Odobleja”, a arătat Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), într-un comunicat de presă.

„Din totatul de 216 elevi înscrişi să susţină examenul de Bacalaureat de la Liceul Tehnologic «Grigore Cerchez», patru nu s-au informat cu privire la această repartizare şi au întârziat la proba scrisă, programată miercuri, la Centrul de Examen la Liceul Teoretic «Ştefan Odobleja». Din primele verificări realizate de către Comisia de Bacalaureat a Municipiului Bucureşti la Liceul Tehnologic «Grigore Cerchez» rezultă că informarea candidaţilor privind ora până la care au acces în sălile de examen a fost făcută la timp şi în mod corect, prin afişarea informaţiilor la avizierul liceului”, a precizat ISMB.

UPDATE Subiectele la Istorie:

Elevii au avut de rezolvat 3 subiecte:

I. Pe marginea a două texte despre România în perioada lui Gheorghe Gheorghiu – Dej, elevii trebuiau să răspundă mai multor întrebări printre care cine era conducătorul României atunci şi care era legea fundamentală a statului român.

II. Pe marginea unui text despre domnia lui Ştefan cel Mare în Moldova, elevii au răspuns câtorva întrebări.

III. Formarea statului român – perioada de sfârşit de secol al XIX-lea şi început de secol XX:

UPDATE Subiectele la Matematică – Profilul Matematică Informatică

Elevii au avut de rezolvat 3 subiecte mari cu mai multe subpuncte:

  1. 1. Progresie geometrică

2. Determinaţi vârful unei piramide

3. O ecuaţie

4.O probabilitate

5. G-ul unui vector

6. Calculaţi sinusul unui unghi

II. 1. Găsiţi determinantul unei matrici şi înmulţiţi două matrici

2. Lege de compoziţie

III. 1. Găsiţi derivatele unei funcţii

Subiectele la Matematică – Profil Tehnologic

Elevii au avut de rezolvat 3 subiecte mari cu mai multe subpuncte:

La primul subiect, elevii au avut de rezolvat o problemă în care se cerea preţul unui produs după o reducere de 30%. Un alt subpunct, avea cerinţa de a rezolva o ecuaţie de gradul II, iar o altă cerinţă a fost aceea de a calcula distanţa de la un punct la altul.

La cel de-al doilea subiect, elevii trebuiau să găsească determinantul şi polinomul unei matrici.

La cel de-al treilea subiect, elevii trebuiau să rezolve o funcţie dată.

2. Integrale

UPDATE „La liceul Ştefan Odobleja din Capitală au întârziat câţiva elevi la examen. Au venit după ora 8:30, în condiţiile în care accesul în săli se face între 7:30-8:30. Nu am informaţii că aceşti elevi ar fi sărit gardul liceului ca să intre în incinta instituţiei“, a declarat pentru adevarul.ro preşedintele Comisiei de Bacalaureat din Bucureşti, inspectorul Florin Lixandru.

„Am primit un apel la 112 şi am fost anunţaţi că mai mulţi elevi nu sunt  lăsaţi să intre în liceu pentru că au întârziat. Din informaţiile noastre, se pare că elevii au ajuns mai târziu cu aproape o oră. Însă, nefiind vorba despre vreo altercaţie sau ceva de genul ăsta, am explicat că nu este de competenţa noastră  să gestionăm această situaţie“, au precizat pentru adevărul.ro surse din Poliţia Capitalei.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bacalaureat-2013-sesiunea-de-toamna-la-proba-obligatorie-a-profilului-au-fost-eliminati-1054776.html

BACALAUREAT 2013, sesiunea de toamnă. La proba obligatorie a profilului au fost ELIMINAŢI 81 de candidaţi

La proba obligatorie a profilului din cadrul celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului au fost eliminaţi 81 de candidaţi, iar pentru 49 fost necesară folosirea subiectelor de rezervă la Matematică. În total au fost prezenţi 46.051 de absolvenţi, informează Ministerul Educaţiei.

Potrivit datelor furnizate de inspectoratele şcolare, la proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat s-au prezentat 46.051 de candidaţi.

Dintre aceştia, 81 de absolvenţi au fost eliminaţi pentru tentative de fraudă, asupra lor fiind găsite fiţuici sau dispozitive electronice. Cei mai mulţi candidaţi eliminaţi s-au înregistrat în Bucureşti (17) şi în judeţul Constanţa (11).

În plus, pentru 49 de candidaţi a fost necesară folosirea subiectelor de rezervă la Matematică.

Vineri, se va desfăşura proba la alegere a profilului şi specializării.

În 2 septembrie, până la ora 12.00, vor fi afişate primele rezultate, iar contestaţiile vor putea fi depuse, în aceeaşi zi, în intervalul orar 12.00 – 16.00.

Soluţionarea contestaţiilor este programată pentru 3 şi 4 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice în 5 septembrie.

http://www.puterea.ro/social/eroare-la-bac-candidatii-de-la-uman-au-sustinut-proba-scrisa-la-romana-cu-subiecte-de-real-77671.html

Eroare la Bac. Candidaţii de la uman au susţinut proba scrisă la română cu subiecte de real

 

Nici o probă fără scandal – asta pare a fi deviza sub care se desfăşoară, de câţiva ani, examenele naţionale. Fie că vorbim de şpagă, fie că vorbim de subiecte greşite, ori candidaţi eliminaţi pentru că au încercat să copieze, mai marii din Educaţie nu mai fac faţă problemelor înregistrate în cadrul bacalaureatului. Sesiunea a doua a examenului i-a prins din nou în off-side pe organizatori: acuzaţiile de mită la adresa profesorilor curg gârlă, în timp ce ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, face apel la inspectori să raporteze orice tentativă de fraudare a bacalaureatului.

O eroare gravă la organizarea sesiunii de toamnă a examenului de bacalaureat a fost comisă la centrul de examinare de la Liceul nr. 2 „Ion Heliade Rădulescu” din judeţul Dâmboviţa. Candidaţii de la profilul uman au primit, la proba de limba şi literatura română de luni, a doua pagină a subiectului corespunzător profilului real. „O greşeală de multiplicare”, după cum spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dâmboviţa, care a fost descoperită în centrul zonal de evaluare. Din fericire, cel puţin deocamdată, elevii care au susţinut proba nu au avut de suferit. „Lucrările au fost evaluate, întrucât eroarea nu a aparţinut candidaţilor, tematica subiectelor II şi III – profil real (aflate pe a doua pagină a subiectului) se regăseşte şi în programa de examen pentru profilul uman, iar baremele de corectare sunt similare”, a declarat, pentru PUTEREA, prof. Mihaela Anton, inspector şcolar în cadrul ISJ Dâmboviţa. Eroarea nu a rămas însă nepedepsită. Inspectoratul Şcolar şi Comisia judeţeană de bacalaureat au hotărât înlocuirea preşedintelui, a celor doi vicepreşedinţi şi a secretarului din Centrul de examen respectiv.

Reluarea probei de română, în pixul lui Pricopie

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ar putea decide, printr-un ordin, reluarea probei scrise de limba şi literatura română din cadrul examenului naţional de bacalaureat la Liceul „Ion Heliade Rădulescu” din Târgovişte. Acest lucru este posibil, însă doar în urma unor contestaţii asupra modului în care a fost organizat examenul. „Comisia de examen de la Dâmboviţa a cerut aprobarea Comisiei Naţionale de Examinare pentru a lua în considerare proba scrisă de la limba şi literatura română, motivând că nu au fost dezavantajaţi candidaţii. Ministerul Educaţiei Naţionale poate decide, ulterior, prin Ordin de ministru, în cazul unor contestaţii, reluarea acestei probe”, au declarat, pentru PUTEREA, reprezentanţii MEN. Aceştia au menţionat că, în acest moment, nu există nici o contestaţie depusă. De menţionat că, potrivit metodologiei, un candidat nu poate contesta decât modul în care a fost corectată lucrarea sa. Astfel, este puţin probabil ca cei care au primit subiecte mai „uşoare” la punctele II şi III să conteste această probă. Alţi candidaţi pot contesta însă modul de organizare sau o eventuală fraudare a examenului.

Înlocuitor la matematică

Sesiunea a doua a bacalaureatului s-a confruntat şi cu o „premieră” la Piteşti. Un inginer de 36 de ani a fost reţinut după ce a încercat să susţină proba la matematică în locul prietenului său, care este şi el cercetat în stare de libertate.

http://www.puterea.ro/social/anti-seism-oprescu-aloca-peste-500000-de-euro-pentru-tabere-de-sinistrati-si-puturi-de-apa-77675.html

Anti-seism. Oprescu alocă peste 500.000 de euro pentru tabere de sinistraţi şi puţuri de apă

 

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi-a adus aminte estimările catastrofale emise prin 2010, cum că la un cutremur de peste 7 grade în Bucureşti ar fi aproximativ 500.000 de morţi. Ori s-a speriat de declaraţiile făcute de Gheorghe Mărmureanu pentru PUTEREA, cum că în România s-ar putea produce oricând un cutremur de 9,5 grade. Astfel, edilul a hotărât să pregătească Bucureştiul pentru calamităţi. Drept dovadă stă proiectul aprobat ieri în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), prin care municipalitatea alocă bani pentru construirea unor tabere de sinistraţi cu puţuri de mare adâncime în incinta unor şcoli din Capitală.

Potrivit proiectului aprobat în CGMB, pe raza Capitalei vor fi forate „12 puţuri de apă potabilă de mare adâncime (n.r., minim 170 de metri) ca parte integrantă a taberelor de sinistraţi” ce vor fi create în incinta a 12 şcoli, câte două în fiecare sector. Fondurile, estimate la aproximativ 511.000 de euro TVA inclusă, vor fi suportate de la bugetul local. Primarul Sorin Oprescu a susţinut că aceste puţuri sunt necesare pentru că trebuie să ai sursă independentă de apă care merge cu generator şi cu pompă. Edilul a făcut şi planul în caz de calamitate: trebuie spitale de campanie, care se montează în trei sferturi de oră, spitale mobile, paturi de campanie, pături şi truse de supravieţuire în adăposturi. „După socotelile noastre, în aceste centre vor putea fi adăpostiţi 8.000-10.000 de oameni. Băieţii de la ISU lucrează în acest moment pentru a avea un sistem de informare a populaţei, fără curent electric, prin unde radio, care emit către ecrane speciale în oraş, aşezate pe sectoare, şi la periferie, pentru a-i îndrepta pe sinistraţi spre aceste adăposturi”, a declarat Oprescu la şedinţa de Consiliu.

Primăria motivează necesitatea investiţiei prin necesitatea de gestionare a situaţiilor de urgenţă (generate de un eventual seism) şi vulnerabilitatea surselor de apă în caz de calamităţi naturale. „Reţelele de alimentare cu apă sau staţiile de tratare pot suferi degradări majore ce pot duce la poluarea surselor de apă potabilă sau la imposibilitatea de asigurare a sursei de apă. În acest context, se impune problema asigurării unor surse independente de apă potabilă, ca parte integrată a taberelor de sinistraţi. Sursele de apă provin din puţuri de mare adâncime ce vor fi echipate cu pompe submersibile şi generator propriu”, potrivit proiectului. Durata de execuţie a lucrărilor a fost estimată la aproximativ 3 luni.

Unde vor fi amplasate puţurile

Sectorul 1: Colegiul tehnic de material rulant pentru transporturi feroviare, Calea Giuleşti nr. 10 şi Şcoala nr. 45 „Titu Maiorescu”, str. Calea Dorobanţilor nr. 163

Sectorul 2: Şcoala nr. 40, str. Periş nr. 27 şi Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu”, Bdul Ferdinand nr. 91

Sectorul 3: Şcoala nr. 80, Calea Dudeşti nr. 191 şi Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Bdul Nicolae Grigorescu nr. 12

Sectorul 4: Şcoala nr. 96, str. Rezonanţei nr. 2 şi Şcoala nr. 165, str. Aleea Slătioara nr. 8

Sectorul 5: Şcoala nr. 103, str. Vigoniei nr. 3-5 şi Şcoala nr. 143, str. Barbu Mărăcine nr. 16

Sectorul 6: Şcoala nr. 117, str. Fabricii nr. 22 şi Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”, str. Valea lui Mihai nr. 6

http://www.ziare.com/scoala/bacalaureat/bac-2013-doua-eleve-au-vrut-sa-intre-cu-forta-la-examen-daca-nu-dau-eu-nu-da-nimeni-1253939

Bac 2013 Doua eleve au vrut sa intre cu forta la examen: Daca nu dau eu, nu da nimeni

 

Mai multi politisti au fost chemati sa intervina la liceul Stefan Odobleja din Capitala dupa ce doua eleve au sarit gardul insitutiei pentru a sustine proba de profil a examenului de bacalaureat, sesiunea din toamna.

Fetele erau foarte suparate pentru ca, dupa cum spun ele, au fost anuntate ca proba se va da la institutia unde au absolvit cursurile, adica la liceul Grigore Cerchez din Capitala.

Dupa ce au aflat ca ar fi trebuit sa se prezinte la liceul Stefan Odobleja, fetele au incercat sa intre cu forta in sala de examen, transmite Digi24.

„Daca nu dau eu examenul, nu da nimeni”, a declarat furioasa una dintre eleve dupa ce a sarit gardul scolii.

„I-am tot asteptat, pana ne-au apucat nervii, multi dintre ei au sarit gardul. Unii au fost lasati sa intre, altii nu, ca noi. Au venit echipaje de politie, ca e vandalism, suntem oameni fortosi, periculosi. Ne-au legitimat si ne-au poftit afara din institutie.

Ne-am inscris, am platit bani, am fost si la meditatii, am dat bani si acolo, am venit cu taxiuri, ne-am grabit sa ajungem, alti bani, bani, bani bani ca sa ajungem sa ni se spuna ‘Asteptati’. Am venit sa ne dam examenele, nu am venit sa dam in cap la nimeni”, au povestit elevele, potrivit Realitatea TV.

In urma interventiei politistilor, fetele au inteles ca nu pot proceda in acest mod si au completat o cerere de examinare. Conform acestei cereri, cata vreme candidatul are un motiv intemeiat, el poate sustine examenul din subiectele de rezerva. Daca cererea va fi aprobata, fetele vor putea sustine proba de la ora 12.00 sau de la ora 14.00

UNIVERSITAR

http://www.evz.ro/detalii/stiri/fetita-care-a-fugit-de-acasa-ca-sa-mearga-la-scoala-a-absolvit-o-facultate-din-sua-1054757.html

Fetiţa care a fugit de acasă ca să meargă la şcoală a absolvit o facultate din SUA

Povestea unei puștoaice din neamul gaborilor cu pălărie poate constitui subiectul unui film de Oscar.

Sonia Isztojka a fugit de la 14 ani din casa părinţilor ei din satul Cojocna, judeţul Cluj, după ce aceştia au plănuit să o mărite cu forţa. Acest lucru s-a întâmplat acum nouă ani, iar drumul parcurs de Sonia este unul fenomenal.

La 14 ani, Sonia Isztojka a fugit de acasă deoarece părinţii nu mai vroiau să o lase la şcoală şi vroiau să o mărite. “De mică am vrut să mă fac profesoară dar părinţii mei, din neamul gaborilor cu pălărie, aveau alte planuri. Mi-au organizat şi o nuntă dar eu am fugit de acasă. Fără ştirea lor am dat examen la Liceul Creştin Maranatha şi am intrat. Apoi, ei au aflat şi m-au închis în casă, sub paza fraţilor mei. După nouă luni am reuşit să fug şi am şi am primit protecţia autorităţilor”, povesteşte Sonia.

După primele clase de liceu, cu ajutorul unui profesor de la liceul creştin din Cluj, Sonia a ajuns să studieze în Statele Unite, la Oklahoma Academy. Apoi, soarta i-a surâs din nou, deoarece Sonia a fost admisă ca şi student la Weimar College, universitate pe care a absolvit-o în acest an.

“Tot timpul am avut parte de binefăcători anonimi care mi-au plătit studiile. Aş vrea să mă întorc în România şi să încerc să determin comunitatea din care provin că doar prin educaţie există progres. Vreau ca gaborii cu pălărie să înţeleagă că există şi altă cale în viaţă, nu doar să îşi căsătorească, la vârste fragede, copii. Ei duc acum o viaţă fără un ţel. După ce am fugit de acasă nu am mai vorbit cu părinţii mei care nu au mai vrut să audă de mine. Îmi e dor de ei şi spre că într-o zi ne vom întâlni”, a spus Sonia Isztojka.

 

http://adevarul.ro/locale/brasov/studentii-caministi-putea-cubidineaua-1_521edbb2c7b855ff56237c8b/index.html

Studenţii căminişti ar putea da cu bidineaua

Din 2014, şefii Universităţii Transilvania Braşov vor să le propună căminiştilor să se grupeze în echipe de intervenţie şi să se ocupe vara de igienizarea căminelor. În schimb, ei ar putea fi stimulaţi cu reducerea sau scutirea de la taxa de cămin. La Braşov unul din zece locuri de cămin este rezervat pentru studenţii din anul I.

Varianta aceasta însă urmează să fie discutată. Până atunci, în această perioadă, lucrările de igienizări şi reparaţii la cămine sunt în plină desfăşurare. Acestea vor trebui să fie finalizate până pe 20 septembrie, pentru că, din 27 începe cazarea studenţilor, scrie bzb.ro. Se fac lucrări la camerele de cămin, la cantinele de la complexe şi se vor înlocui şi unele central termice.

Pentru anul următor, conducerea Universităţii se gândeşte să implice mai mult studenţii pe partea de igienizare. Ne-am propus – pentru că şi noi, când eram studenţi, făceam acest lucru – să discutăm cu studenţii şi la maniera cât se poate de deschisă şi de benevolă, să formăm mici echipe de intervenţie şi în această zonă a igienizării spaţiilor comune. Sigur, dacă vom avea aceste echipe, şi Universitatea va veni în compensaţie şi va motiva studenţii care vor participa la aceste lucrări fie prin scutirea de taxe de cazare, fie prin alte variante, a detaliat prof. univ. dr. ing. Daniel Munteanu, citat de bzb.ro. La Braşov sunt 15 cămine şi peste 4.200 de locuri de cazare.