Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 28.10.2013

http://adevarul.ro/news/eveniment/dascalii-protesteaza-luni-fata-guvernului-sediuluiusl-1_526a8a7cc7b855ff567c92c5/index.html

Dascălii protestează luni în faţa Guvernului şi a sediului USL

Profesorii ies în stradă luni, când vor protesta în faţa Palatului Victoria şi al sediului USL, iar în noiembrie, 10.000 de dascăli sunt aşteptaţi la un miting în Bucureşti, potrivit anunţului făcut de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Primăria Municipiului Bucureşti a aprobat, miercuri, pichetarea sediului Guvernului şi al Uniunii Social Liberale (U.S.L.) în datele de 28, 29 şi 30 octombrie, astfel:

11.00-13.00 – 28.10.2013 – sediile Guvernului şi U.S.L.

10.00-12.00 – 29.10.2013 şi 30.10.2013 – sediul Guvernului

11.00-13.00 – 29.00.2013 şi 30.10.2013 – sediul U.S.L.

De asemenea, pe 6 noiembrie 2013, aproximativ 10.000 de dascăli vor protesta în Piaţa Victoriei în intervalul 11.00-13.00, urmând ca între 13.00 şi 15.00 să se deplaseze spre sediul Parlamentului pe traseul: Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului (Piaţa Constituţiei), se arată într-un comunicat de presă al FSLI.

„La acest protest vom avea sprijinul studenţilor şi facem apel şi la părinţi şi la întreaga societate civilă să ni se alăture, pentru că revendicările noastre nu sunt numai pentru profesori, sunt pentru un viitor mai bun al tuturor românilor”, a precizat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Revendicările FSLI:

• Alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din P.I.B. pentru educaţie, conform art.8 din Legea Educaţiei Naţionale şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public;

• Modificarea Legii educaţiei naţionale, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent şi să conducă la creşterea calităţii actului de instrucţie şi educaţie, dar şi la creşterea gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor. Principalele modificări care se impun sunt:

– Reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I;

– Decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice să se facă de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei Naţionale;

– Introducerea prevederilor Legii nr. 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic;

–   Reintroducerea sporului de doctorat;

– Posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei;

– Acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar;

–  Introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat;

• Adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 %, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1. Aceasta este singura soluţie pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă şi tinerii performanţi să fie atraşi către cariera didactică. De asemenea, se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, având în vedere faptul că actualele venituri ale acestei categorii de salariaţi, le permit un trai sub limita de subzistenţă;

• Depolitizarea învăţământului în sensul că, în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învăţământ, rolul determinant să revină colectivului unităţii şi nu factorilor politici;

• Regândirea  programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15903687-sindicalistii-din-invatamant-picheteaza-timp-trei-zile-sediul-guvernului.htm

Sindicalistii din Invatamant picheteaza, timp de trei zile, sediul Guvernului

Membrii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) picheteaza luni sediul Guvernului si pe cel al Uniunii Sociale Liberale (USL) intre orele 11,00 si 14,00, informeaza un comunicat al Federatiei. Actiunea se va repeta in fiecare zi pana in 30 octombrie.

 
In 6 noiembrie, intre orele 13,30-15,00, va avea loc un miting in Piata Victoriei din Capitala, urmat de un mars pe traseul: Piata Victoriei – B-dul Magheru – Piata Romana – Piata Universitatii.
Printre revendicarile sindicalistilor sunt: alocarea, incepand cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru educatie, modificarea Legii educatiei nationale, inclusiv in ceea ce priveste statutul personalului didactic, adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanti sa se majoreze cu 50%, depolitizarea si debirocratizarea invatamantului, regandirea programelor scolare si a sistemului de evaluare a elevilor.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/concursuri-internationale-romani-1_526a3c0dc7b855ff567adc42/index.html

Minţile strălucite ale României şi ce s-a ales de ele. Poveştile de succes ale micilor genii cu care ne mândrim la concursuri internaţionale

Ştim mereu că sunt şi că vor mai fi, ştim că avem speranţe în ei, ştim că vor pleca din ţară. Elevii excepţionali, care câştigă medalii la cele mai importante concursuri internaţionale, au fost mereu, în România, un subiect constant, poate unul dintre cele mai constante, şi, fără îndoială, unul dintre cele cu care ne mândrim cel mai mult. An de an, numele elevilor români apar în fruntea clasamentelor competiţiilor de prestigiu din lume.

Despre ce se întâmplă după, aflăm prea puţine.  În general, povestea olimpicilor noştri se termină cu ultimul lor an de liceu, iar continuării îi ţine loc o explicaţie vagă şi generalizatoare: ştim că ei pleacă din ţară în locuri unde potenţialul le este valorificat, iar performanţele – răsplătite. „Adevărul” vă prezintă poveştile olimpicilor şi ale foştilor olimpici ai României.

Patru vârste ale olimpicilor: elevul care ar vrea să plece, studentul şi cele două lupte ale sale, cercetătorul de succes din ţară şi matematicianul activist

„Adevărul” vă prezintă poveştile a patru olimpici şi foşti olimpici ai României, care sunt, în momentul de faţă, în Bucureşti. Patru oameni diferiţi, de vârste diferite, dar care păstrează toţi, acasă, mai la vedere sau în vreun cotlon prăfuit, câteva medalii.

Ştefan Spătaru este elev în clasa a XI-a şi a câştigat şase medalii la concursurile internaţionale de matematică, Silviu Popescu este student în anul I la o facultate din Bucureşti, după ce a obţinut trei premii internaţionale la informatică, Sergiu Moroianu este fost olimpic, actual cercetător valoros care a rămas în România, la Institutul de Matematică din Bucureşti, iar Nicuşor Dan este şi el fost olimpic, actual cercetător în matematică şi activist.

Manuela Şerban, olimpica din Braşov care a băgat spaima-n americani

Au fost olimpici care au uimit lumea, dar nu au plecat din România. Au ales că facă perfomanţă aici deşi ar fi putut alege orice facultate din Europa. Manuela Şerban a fost un elev de excepţie.

A fost şefă de promoţie atunci când a absolvit Liceul de Informatică din Braşov. A terminat şi Facultatea de Matematică Informatică cu note maxime, dar nu s-a oprit aici. Aici făcut şi facultatea de Sociologie şi două masterate. A câştigat numeroase premii şi ar fi putut preda la orice facultate din ţară şi străinătate. A ales însă să fie dascăl la liceul la care a absolvit.

La Colegiul Grigore Moisil din Braşov cum se numeşte acum fostul Liceu de Informatică a obţinut rezultate extraordinare. În anul 2000, profesoara a primit invitaţia de a participa cu o echipă de elevi la concursul de informatică American Computer Science League (ACSL), o competiţie la care participă cei mai buni elevi lume. Fără să ştie exact în ce se bagă, a răspuns provocării, iar în vara lui 2001 s-a îmbarcat, împreună cu sase elevi, spre SUA. „Am obţinut locul doi la programare, iar per total ne-am clasat pe locul opt.

De atunci, am participat în fiecare an la acest concurs şi niciodată nu am luat mai puţin de locul patru. În 2011 a fost foarte greu. Am participat la o categorie superioară pregătirii noastre, dar am ieşit pe locul întâi, din 60 de echipe“, se mândreşte Manuela Şeban.

Paul Andrei Gafton, din Focşani, vrea să facă cercetare în informatică la nivel înalt

Paul Adrian Gafton are 18 ani şi este elev în clasa a XII-a la cel mai prestigios liceu din Focşani, Colegiul Naţional „Unirea”.

În ultimii ani a fost o prezenţă constantă la olimpiadele naţionale de informatică, dar excelează şi la celelalte discipline de învăţământ, precum fizica, chimia, biologia, îndrăznind să acopere cât mai multe domenii din zona ştiinţifică Motto-ul după care se conduce în această lume este „cu cât ştiu mai multe, cu atât e mai uşor să realizez ceva în viaţă”. Informatica este un domeniu pe care îl stăpâneşte la perfecţie.

Spune că la Colegiul Naţional „Unirea” are privilegiul să fie instruit de dascăli cu totul speciali, nu numai bine pregătiţi, ci şi aplecaţi către problemele adolescenţilor.

Tânărul îşi doreşte însă să facă cercetare în informatică la nivel înalt, iar pentru acest lucru ţara noastră nu este pregătită să-i ofere foarte multe pentru a-şi realiza visul.

Andrei Heidelbacher aduce medalii internaţionale la Timişoara

Andrei Heidelbacher, elev la Colegiul Naţional ”C. D. Loga” din Timişoara, are o vară olimpică de succes. În iulie a fost medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Informatică din Australia, competiţie la care au participat aproximativ 300 de concurenţi din 81 de ţări, iar mai recent, în această lună, a câştigat medalia de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, care a avut loc în Croaţia.

Andrei încearcă să se concentreze pe ce are de făcut acum, pentru că urmează Bacalaureatul şi poate o nouă participare la Olimpiada Internaţională. Chiar dacă nu şi-a plănuit viitorul în detaliu, o hotărâre a fost luată: să rămână pentru facultate în România.

Micul astronom din Alba 

Şcolile din Alba oferă de câţiva ani elevi superdotaţi în domeniul astronomiei. Elevi de la şcoli din judeţ au obţinut medalii dintre cele mai strălucitoare la olimpiade international la această materie. Primul care a ieşit spectaculos în evidenţă a fost Vilmos Ioo de la Colegiul Naţional „Inochenţie Micu Clain” din Blaj, în 2007.

Vilmos Ioo a obţinut în 2007, tânărul a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie în Thailanda. Cu un an înainte a fost premiat cu medalia de bronz la aceeaşi olimpiadă desfăşurată în India. Povestea tânărului este una simplă. Vilmos Ioo a fost pasionat de mic de stele. În clasa a IX-a, când a întâlnit-o pe profesoara Anca Marian, s-a apucat să studieze serios.

„Eu credeam că este vorba despre multă practică, dar am descoperit că este vorba şi despre multă matematică şi fizică. Eu am fost bun întotdeauna la matematică şi la fizică, deci nu am avut probleme. Cu timpul, au început să se vadă rezultatele”, a spus tânărul.

Paradoxul era că în Blaj, orăşelul micului astronom, nu exista nici măcar un telescop. Situaţia s-a remediat când, la insistenţele directorului liceului unde a învăţat Ioo, primăria a cumpărat un telescop pentru liceu. Nici acasă nu a avut un telescop, însă s-a bazat foarte mult pe literatura de specialitate. „Nu toată lumea are răbdare să stea o noapte întreagă să se uite la stele căzătoare. E fantastic să te uiţi la Luna plină, la nebuloase şi galaxii”, a mai spus astronomul după ce s-a întors cu medalia de aur din Thailanda.

Iustina Crăciun, din Fălticeni – două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Grecia

După trei ani în care a obţinut doar medalii de bronz, Iustina Crăciun a reuşit în vara acestui an să câştige aurul la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică care a avut loc în Grecia, în perioada 27 iulie – 5 august. Iustina spune că visul ei este să devină studentă la Harvard, Caltech, MIT sau Oxford.

Fălticeneanca Iustina Crăciun a adus două medalii de aur României, una în clasamentul individual şi una pentru cele mai bune si mai complete rezolvări de probleme. Iustina mai are în palmares ale patru medalii de bronz obţinute în Crimeea (2010), Polonia (2011) şi Brazilia (2012).

De loc din Fălticeni, Iustina este elevă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Pregătirea pentru olimpiadă a făcut-o atât la liceu, cât şi la Fălticeni, alături de tată ei, Petru Crăciun. Când nu era la Fălticeni, Iustina şi Petru Crăciun foloseau internetul pentru a face pregătire. Petru Crăciun spune că şi-a lăsat fiica să plece la liceu atât de departe de casă tocmai pentru că era convins că astfel va fi ajutată să facă performanţă.

Răzvan Luţă şi Dorina Cozma, doi olimpici din Reşiţa

În anul 2008 obţinea medalia de aur alături de colegul său Alexandru Ştefan la secţiunea artă computerizată a Concursului Internaţional de proiecte de informatică „Infomatrix“ cu un proiect intitulat „Act of random kindness” (ARK), ce a constat în realizarea unui film de desene animate, film ce a obţinut aurul la „Artă cumputerizată”, una dintre cele patru categorii ale concursului.

În anul 2008 obţinea medalia de aur alături de colegul său Alexandru Ştefan la secţiunea artă computerizată a Concursului Internaţional de proiecte de informatică „Infomatrix“ cu un proiect intitulat „Act of random kindness” (ARK), ce a constat în realizarea unui film de desene animate, film ce a obţinut aurul la „Artă cumputerizată”, una dintre cele patru categorii ale concursului.

Omer Cerrahoglu, din Baia Mare, unul dintre cei mai prolifici tineri matematicieni

Geniu în matematică, Omer Cerrahoglu, în vârstă de doar 18 ani, poate fi considerat una dintre cele mai strălucite minţi ale Maramureşului. Multipul olimpic atât la concursuri naţionale cât şi internaţionale, Omer este cu siguranţă, cel mai prolific tânăr matematician al României.

Pasionat de matematică încă din clasele primare, Omer a participat la prima competiţie în clasa a II-a. După ce a câştigat numeroase competiţii pe plan local, dar şi naţionale, matematicianul a hotărât să îşi încerce puterile la nivel mai înalt.

„Aveam 14 ani şi am mers la Olimpiada Internaţională de Matematică din Bremen. Ţin minte că la şcoală m-au pus să vorbesc puţin despre ce am de gând să fac şi am spus că sigur voi lua argint, dar sper la medalia de aur“, spune matematicianul.

Deşi convins că şcoală se face oriunde dacă vrei, câştigătorul a şase medalii de aur la Balcaniadă, şapte medalii de aur la Olimpiadele naţionale şi două medalii de aur şi trei de argint la Olimpiadele Internaţionale, plănuieşte să îşi continue studiile fie la o universitate britanică fie în SUA. „În momentul de faţă nu sunt foarte sigur… Ori în Anglia, ori în America.

În principiu, cred că mă voi îndrepta spre o universitate britanică. În America, lumea merge din cauza acelui «American dream», dar părerea mea este că poţi să ai parte de acest lucru oriunde în lume. În România sistemul educaţional nu e la fel de dezvoltat şi asta mă face să mă duc în alte locuri. Dar cine ştie, poate voi fii unul dintre acei oameni care se întoarce să schimbe ceva în ţara asta“, explică Omer.

Daniel Tătaru, din Piatra Neamţ – „matematicianul secolului XXI”

Dacă vrei să echivalezi performanţa cu liceul „Petru Rareş” Piatra Neamţ, primul nume care îţi vine în minte este Daniel Tătaru. La 46 de ani, el este acum profesor la Universitatea din Berkley, San Francisco, după ce a uimit o lume întreagă într-un domeniu în care nu mulţi reuşesc măcar să-l stăpânească.

„A ajuns la noi la liceu de la şcoala nr.3 din oraş, cu materia bine pusă la punct, dar fără să fi fost olimpic. Chiar îmi amintesc că la o primă lecţie l-am luat mai tare că nu ştia ceva şi i-am spus: «Măi Tătaru, tu ştii de unde ai venit? Îţi pun o bucată de carne sub şaua calului şi te trimit înapoi». Mi-a părut rău apoi, dar am aflat că şi el le-a spus colegilor: «Lasă că-i arăt eu lui Dumitreasa cine sunt». Şi mi-a arătat”, îşi aminteşte Gheorghe Dumitreasa, profesorul care l-a format la Petru Rareş pe Daniel Tătaru.

Singurului elev din Galaţi care a primit o bursă HMC în Scoţia

Iulian Bold, elev la CNVA din Galaţi, este singurul din Galaţi care a ajuns în Scoţia pentru a studia un an de zile pe banii consorţiului de şcoli scoţiene care sprijină acest program (HMC Projects în Central and Eastern Europe – Dollar Academy, Scotland, UK). În mod normal, o bursă înseamnă un an de zile, dar rectorul de la şcoala unde studiază Iulian Bold i-a mai acordat o bursa şi pentru al doilea an

Iulian Bold a trecut printr-un proces de selectie alături de sute de alţi elevi de clasa a X-a, pe baza unui dosar ce continea un formular de aplicare, eseu personal, foaie matricola clasele I – IX si doua recomandari de la profesori. Dupa prima etapa, au fost selectati 50 de elevi pentru un examen de limba engleza si un interviu la Bucuresti, condus de catre o comisie britanica.

La final, au fost selectati cinci români care au fost plasaţi la şcoli diferite din Marea Britanie, cu o bursă de 25.000 de lire acordată de şcoala din UK, prin intermediul programului HMC. Printre ei şi tânărul Iulian Bold, absolvent de clasa a zecea la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”.

Mihai, matematicianul constănţean cu gândul la fizica solară

Mihai Bărbulescu studiază matematica în Marea Britanie şi are planuri ambiţioase cu care speră să contribuie la schimbarea lumii în bine.

Mihai Bărbulescu (21 ani) a absolvit Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Constanţa în 2010, iar pasiunea pentru Matematică i-a făcut uşoară alegerea carierei.

Elev cu performanţă naţională la Matematică, Mihai s-a putut înscrie la o universitate bine cotată din Marea Britanie. El şi-a dorit să continue studiul ştiinţelor exacte la un nivel cât mai aprofundat, iar graţie susţinerii părinţilor, visul lui a devenit realitate. După 3 ani de studiu la Universitatea din Sheffield, românul a obţinut Bachelor`s Degree în Matematică, iar acum a intrat în anul 4, care este de Masterat.

Dacă iniţial se gândea să rămână la catedră, ca profesor de Matematică, Mihai a început să se gândească tot mai serios la cercetare. Îşi pregăteşte teza în Fizică solară, iar după anul 4 speră să primească o bursă pentru doctorat tot în Marea Britanie.

Cătălinei Jugrăvescu, olimpica la geografie, din Vâlcea, care a ajuns să lucreze într-o bancă din Londra

În urmă cu trei ani, Cătălina Jugrăvescu, elevă în acel moment la Colegiul Naţional “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, reuşea să obţină medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Geografie din Taiwan. Astăzi, Cătălina este studentă în anul III la University College London (UCL) din Marea Britanie şi se poate lăuda cu faptul că a lucrat ca analist bancar la JP Morgan.

În 2008 şi 2009, Cătălina a obţinut medalii de argint la Olimpiadele Internaţionale de Geografie din Tunisia şi Polonia. Un an mai târziu, cu ajutorul profesorului Liviu Tudor, tânăra a reuşit să obţină medalia de aur în Taiwan.

Cătălina Jugrăvescu se numără printre elevii străluciţi ai României care au ales să plece într-o altă ţară. Conştientă că şansele de a reuşi în viaţă vor fi mai mari dacă merge la o facultate din străinătate, fosta olimpică internaţională a ajuns să studieze economie la UCL, în Marea Britanie.

„Să fiu studentă la UCL este o experienţă minunată pentru mine pentru că îmi oferă şansa să aprofundez numeroase aspecte de economie, atât analitic, cât şi matematic. De asemenea, am ocazia să cunosc numeroşi angajatori din industria financiară şi să evaluez oportunităţile pe care le am în UK pentru o viitoare carieră.

În vara aceasta am lucrat la JP Morgan, în Departamentul Finanţe, unde am putut să pun în practică informaţiile acumulate la facultate şi să descopăr o parte din modul de operare al unei bănci de investiţii. Aici m-am ocupat de analiza rezultatelor financiare din perspectiva cost-profit pentru diferite produse bancare”, povesteşte Cătălina.

Visul unui elev de excepţie din Craiova: să studieze în străinătate

Mircea Dan Mirea, în vârstă de 16 ani din Craiova, se ia la întrecere cu sute de colegi din toată lumea, însă de fiecare dată se întoarce acasă glorios. Şi anul acesta, a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională Ştiinţele Pământului. Concursul s-a desfăşurat în luna septembrie în India.

La numai 16 ani, Mircea Dan Mirea are în palmares numeroase medalii şi diplome pe care le-a obţinut la competiţii naţionale şi internaţionale. Tânărul vrea să facă astrofizician şi vrea să studieze la o facultate în Anglia sau America. Aspiră, evident, la Oxford, Cambridge, Harvard. „Vreau să mă fac astrofizician.

Nu pot spune că facultăţile de aici nu ar fi bune, dar mă gândesc la ce voi face după aceea, mai ales dacă voi avea un loc de muncă în cercetare. Am muncit mult de-a lungul timpului şi am învăţat că secretul succesului este să faci exact ce îţi place“, a declarat Mircea Dan Mirea.

Mircea Dan Mirea este elev la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“  din Craiova în clasa a XI-a. „Are o tenacitate ieşită din comun şi este un elev talentat cu inteligenţă mult peste medie. Totul timpul vrea să înveţte lucruri noi. Anul acesta a obţinut ce-l de-al treilea rezultat notabil“, a spus Zamfirică Petrescu, directorul Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.

Rareş Buhai, geniul informaticii, visează să studieze afară şi să-şi clădească o carieră în ţară

La 17 ani, Rareş Buhai se pregăteşte câte 5 ore pe zi, reuşind să pună Bistriţa-Năsăud pe harta informaticii. Bistriţeanul a reuşit să aducă în ţară nu mai puţin de 8 medalii de aur şi numeroase distincţii de la concursurile internaţionale de informatică. Geniul informaticii vrea să studieze afară, iar mai apoi să se întoarcă să-şi clădească o carieră în ţară, dacă situaţia se va îmbunătăţi.

A început dintr-o pasiune nebună pentru informatică, susţinută de profesorul său Constantin Gălăţan de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”. În ultimii doi ani a colindat întreaga lume, deşi abia îşi făcuse buletin când a început.

A însoţit lotul de informatică al României la mai toate competiţiile şi s-a întors învingător de fiecare dată. Are în palmares nu mai puţin de 8 medalii de aur, fiind un adversar „de temut” la toate competiţiile internaţionale la care participă.

În clasa a-IX-a a ajuns în lotul naţional de informatică, după ce a obţinut aurul la olimpiada naţională. A fost cel mai tânăr component al lotului naţional care avea să reprezinte România la cele mai importante competiţii de profil.

Olimpică a Liceului de Artă din Arad, soprană de succes

Paula Iancic este una dintre absolventele de liceu care duce numele unităţii şcolare mai departe. Ea şi-a inceput instrucţia muzicală la Liceul de Arta „Sabin Dragoi” din Arad, la clasa de pian a profesoarei Marinela Tudoran.

Sub îndrumarea acesteia a studiat instrumentul timp de nouă ani, iar în 2009 a început studiile de canto clasic, la clasa profesoarei Felicia Fleter. A urmat cursurile de maiestrie vocală îndrumate de Mihaela Ispan (2009) şi Sorina Munteanu (2010), soliste ale Operei Naţionale din Bucureşti.

Participările la concursurile de specialitate i-au adus Paulei şi recunoaşterile binemeritate: Pemiul I la Concursul Tinere Talente (Oradea, 2010), premiul II la Concursul Naţional de Interpretare Vocala “Crai Nou” (Brasov, 2011), premiul I la Concursul Euroregional “Alma Cornea Ionescu”- Ediţia a IX-a (Timisoara, 2011), premiul de Excelenţă la Concursul Tinere Talente – Ediţia a XV-a (Oradea, 2011) şi două Pemii II la Olimpiada Naţionala de Muzică în anii 2012 – 2013.

„Secretul“ Cristianei, olimpică naţională la Limba şi Literatura Română

Cristiana Petre este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Silvania“. Deşi are doar 16 ani, şi-a conturat deja o filosofie de viaţă şi are stabilite principiile pe care vrea să le urmeze. „Eu cred că cele mai durabile, cele mai frumoase realizări în viaţă sunt cele clădite pe dragostea, pe pe pasiunea pentru un anumit lucru şi nu neapărat pe anumite priorităţi”, proclamă ea, explicându-ne că de aceea a şi ajuns să facă performanţă la limba şi literatura română.

„De română, întotdeauna m-am simţit mai apropiată, am simţit că mă defineşte, pentru simplu fapt că mi-a creat un spaţiu propice originalităţii şi creativităţii mele şi dorinţei de a mă exprima. Matematica am simţit întotdeauna că mă constrânge“.

Pe lângă faptul că limba şi literatura română este o disciplină care i se potriveşte, Cristiana recunoaşte că secretul succesului ei la această materie, succes concretizat în primul rând  prin calificarea, în fiecare an, la etapa naţională a olimpiadei de specialitate, este lectura. Ea recunoaşte, însă, că nu i-a plăcut dintotdeauna să citească.

„Nu prea mi-a plăcut să citesc până prin clasa a V-a, când am decoperit o carte care m-a impresionat profund – «Lorelei», de Ionel Teodoreanu – care timp de doi, trei ani a rămas cartea mea de suflet, pe care am recitit-o, parţial, de mai multe ori”, povesteşte tânăra.

Olimpicul internaţional care visează la o carieră în ţara lui

Alexandru Călin, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Ploieşti, este unul dintre puţinii olimpici internaţionali care se gândeşte, încă, la o carieră în ţara lui. Vara aceasta a făcut parte din lotul României de la Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Vilnius, Lituania, iar performanţa elevilor români a clasat ţara noastră pe locul III în ierarhia pe naţiuni. Anul trecut, a mers la aceeaşi competiţie, în Coreea de Sud, ca junior.

Este pasionat de fizică, astrononomie şi astrofizică, dar şi de lingvistică şi de sisteme de scriere complicate, precum sanscrita sau limba coreeană şi mayaşă. „În Coreea de Sud cred că i-am şi speriat de câteva ori pe nativi, după ce i-am corectat şi şi-au dat seama că am dreptate“, spune amuzat Alexandru. Învaţă singur pentru că nu există în Ploieşti specialiştii pe care să-i consulte în studiul acestor limbi complicate.

Cristian Boldunduţ, olimpicul internaţional clujean, crede în România

Clujeanul Cristian Alexandru Bolunduţ este unul dintre tinerii români care s-a întors, pe 21 iulie 2013, acasă cu medalii de bronz de la Olimpiada Internaţională de Biologie, care a avut loc în capitala Elveţiei. Bolduţ îşi va continua studiile în România, sperând că lucrurile se vor îmbunătăţi.

Lotul naţional al României la Biologie se întoarce acasă cu trei medalii de bronz de la Olimpiada Internaţională de Biologie, aflată la a XXIV-a ediţie. Acelaşi rezultat a fopst obţinut şi anul trecut.

Tripleta-minune de la Colegiul „Emil Racoviţă“

Camelia Diaconu (17 ani) este componentă a „tripletei-minune“ de la Colegiul „Emil Racoviţă“. Adolescenta a obţinut anul acesta, alături de colegele ei, Ruxandra Tesloianu şi Diana Ioana Constantin, o performanţă în premieră în învăţământul românesc.

Toate trei au reuşit să se califice la cea de-a XI-a ediţie a Olimpiadei de Ştiinţe a Uniunii Europene, desfăşurată în perioada 17-24 martie 2013 la Luxemburg. Performanţa lor îşi găseşte greu precedent în învăţământul românesc prin faptul că erau toate colege în aceeaşi clasă, a X-a, că sunt specialiste în discipline diferite – Chimie, Biologie şi Fizică, şi că au făcut parte din aceeaşi echipă, de trei componente.

Cele trei zâne de la „Racoviţă“, cum le place profesorilor să vorbească despre ele, s-au întors acasă cu medalia de argint şi le este prevăzut un viitor mare. „Cu siguranţă voi pleca să studiez în afară. Nu ştiu deocamdată unde.

S-ar putea să mă întorc în România la final. Depinde foarte mult cum o să mă simt acolo. S-ar putea să mă simt foarte singură. Ar fi un singur lucru care m-ar tenta să revin: un loc de muncă în care să-mi placă foarte mult ceea ce fac”, spune Camelia Diaconu, acum elevă în clasa a XI-a, specialista în Fizică din „tripleta-minune”. Colegele ei pe de altă parte, ar vrea să urmeze Medicina în România şi chiar să continue cariera în ţară la finalul studiilor.

De la Severin la Harvard

Alina Popescu, din Drobeta Turnu Severin, a stat deja faţă în faţă cu cel mai puternic om al planetei, Barack Obama, a dat mâna cu George W. Bush, cu regina Angliei şi s-a întâlnit cu zeci de diplomaţi din Statele Unite, Europa şi Orientul Mijlociu. Anul acesta a absolvit Harvard, unde a studiat diplomaţie, economie, filozofie şi guvernământ şi a obţinut sprijin din partea universităţii pentru un program de doctorat. Acum, Alina Popescu este director de programe  la “Youth Leaders International” (YLI), una dintre cele mai mari organizaţii din lume şi din această poziţie sprijină Colegiul Naţional Traian din Drobeta Turnu Severin.

http://adevarul.ro/educatie/prescolar/lasati-copiii-citeasca-1_526bc56ac7b855ff568178e6/index.html

Lăsaţi copiii să citească!!!

Biblioterapia sau despre cum o carte bună valorează pentru adulţi mai mult decât un pumn de antidepresive iar pentru copiii generaţiei digitale constituie una dintre metodele esenţiale pentru a le construi o educaţie reală şi durabilă.

Într-o ţară precum Franţa în care în fiecare lună are loc câte un festival dedicat cărţilor, era imposibil să nu fi auzit deja despre biblioterapie ca şi metodă de vindecare a problemelor cauzate de stres şi de dificultatea de a face faţă presiunii lumii moderne. Trebuie să recunosc că francezii au, de altfel, o relaţie specială cu universul cărţii care în termeni de marketing se poate numi chiar o afacere profitabilă. De exemplu, rafturile librăriilor şi ale bibliotecilor publice se dărâmă, în sensul cel mai cantitativ cu putinţă, de numărul de cărţi şi albume diverse (dintre care B.D.-urile ocupă locul întâi) care le fac cu ochiul copiiilor şi tinerilor ademenindu-i la lectură. Admiratoare a modului în care francezii îşi familiarizează pruncii şi tinerii cu universul cărţilor, de la cele de catifea până la cele tipărite sau în relief, m-am decis să-mi extind curiozitatea şi peste ocean pentru a vedea cum stau lucrurile la americani. Şi am avut o surpriză plăcută…

Cunoscuţi pentru vigilenţa cu care îşi feresc copiii de tentaculele televizorului, americanii sunt un model pentru francezi care se gândesc tot mai mult să adopte la rândul lor o lege care să limiteze (până la interdicţie) accesul copiiilor sub trei ani în faţa televizorului sau a calculatorului. Făcând o scurtă paranteză, mai mult sau mai puţin amuzantă, se pare că americanii obişnuiesc să-şi ameninţe copiii spunându-le că dacă se uită la televizor, vor avea ochii pătraţi. Aşa că, pentru a-i îndepărta de ecranul sclipitor, un grup de medici pediatri din Nashville au iniţiat programul Reach out and Read prin care, în loc de medicamente, s-au decis să prescrie părinţilor lectura cu voce tare ca şi tratament pentru copii. Evident că, dacă cel mic fierbe la 39 de grade, pediatrul îi va prescrie medicamentaţia adecvată, ceea ce se urmăreşte este însă familiarizarea copiiilor din generaţia digitală cu lectura cărţilor tipărite. În sfârşit… o idee bună de la americani.

Deşi poate părea neobişnuit pentru unii (părinţi) ca păşind în cabinetul unui pediatru acesta să le prescrie în loc de medicamente o listă de cărţi pentru simpaticele progenituri care nu se mai dezlipesc de tastatură sau de console (a cui o fi vina?!), această iniţiativă a luat avânt şi s-a extins în scurt timp la nivel naţional. În prezent, în program sunt înscrise aproape 4 milioane de familii, în statul Kentucky, de exemplu, fiind active în prezent 86 de centre care cuprind peste 47.000 de copii iar anual sunt distribuite nu mai puţin de 86.834 de cărţi.

Aşadar, programul are la bază stabilirea unei relaţii speciale între părinţi şi prestatorii de servicii medicale, servicii esenţiale pentru dezvoltarea competenţelor educaţionale ale copiiilor, propunând încurajarea lecturii precoce, chiar de la vârsta de 6 luni. Doctori, infirmiere şi alte cadre medicale efectuează examene de control în mod regulat, promovând în rândul părinţilor importanţa lecturii cu voce tare şi oferindu-le cărţi adaptate fiecărei vârste. Programul începe, aşa cum spuneam anterior, chiar de la vârsta de 6 luni şi durează până la 5 ani, acordând o atenţie deosebită copiiilor care provin din medii sociale defavorizate. De altfel, principalul obiectiv al programului Reach out and Read este acela de a pregăti copiii americani, indiferent de statutul social, să reuşească la şcoală prin intermediul acestei colaborări inedite între părinţi şi pediatrii prin promovarea lecturii şi alfabetizării.

În urma implementării programului s-au putut observa următoarele efecte: copiii care ascultă o poveste sau citesc în mod constant cu părinţii, atunci când intră la grădiniţă sunt mai bine pregătiţi, având un vocabular foarte bogat şi competenţe lingvistice dezvoltate. Altfel spus, micii cititori au un avans de peste 6 luni faţă de copiii de aceeaşi vârstă care nu sunt familiarizaţi cu universul cărţilor. Programul nu garantează transformarea îngeraşilor în bibliodevoratori, ceea ce este interesant fiind faptul că atitudinea lor faţă de cărţi înregistrează o evoluţie plină de sensuri. Până la 6 luni, copiii au talentul de a gusta şi de a ronţăi cărţile, spre vârsta de un an încep să arate cu degetul anumite imagini sau elemente din carte, la 18 luni ştiu să dea paginile iar la 2 ani ascultă cu interes poveştile care li se citesc.

Şi când ar fi oare cel mai potrivit moment să le citim copiiilor? În principal seara, când toată familia se reuneşte acasă, acest obicei putând reîmprospăta relaţia copil agitat – părinte ocupat. Ritualul lecturii de seară oferă celor implicaţi o serie de binefaceri, fiind poate singurul moment de destindere şi de complicitate ce are loc într-un mediu familial din ce în ce mai stresant. Astfel, reuniţi în jurul unei cărţi trăim de fapt un moment de comuniune, copilul şi părintele narator împărtăşind clipe de tandreţe care îl ajută, mai ales, pe copil să ajungă la o stare de linişte propice somnului.

Mai mult, fără tablete sau jucării electronice, lectura poate deveni chiar atractivă fiind o activitate care creează legături emoţionale, permite transmiterea unori valori culturale şi generaţionale, oferind astfel copilului ocazia de a se construi în jurul unor tematici imuabile. Valorizantă pentru conţinutul imaginar, cartea este şi o poartă deschisă spre visare, deoarece copiii se identifică cu eroii preferaţi, proiectându-se astfel în centrul poveştii. Iar scenariul poate fi reprodus ulterior în lumea reală prin intermediul jucăriilor sau al partenerilor de joc. Iar într-o lume în care copiii stăpânesc de la vârste fragede codurile digitale ale lumii moderne, contactul cu universul cărţii tipărite nu le poate aduce decât beneficii: în primul rând îi menţine sănătoşi psihic, îi ajută să se concentreze, să vadă lumea reală sau imaginară din diverse unghiuri, să discearnă între ceea ce este sau nu valoros.

Revenind însă la programul Reach out and Read, pediatrii au observat totuşi o problemă şi anume, lipsa de comunicare a copiiilor sau deficitul vorbirii. Într-adevăr, dacă părinţii nu le cultivă o relaţie constantă cu cărţile sau nu le oferă un exemplu personal în acest sens, efectul imediat se vede în lipsa unui vocabular dezvoltat care, în mod normal, ar trebui să se îmbogăţească încă din primii ani de viaţă, când perioada de acumulare este crucială.

O altă problemă se referă şi la limitele lecturii pe suportul digital: în lipsa atingerii unui anume obiect, copiii îşi pot dezvolta alte competenţe dar sunt privaţi de reperele pe care cartea, ca şi suport tipărit, le poate oferi. Din acest motiv este esenţial ca părinţii să realizeze coabitarea celor două suporturi: pe de o parte pentru a familiariza copiii cu aparatele digitale (de multe ori reuşesc singuri singurei să experimenteze şi chiar să depăşească această etapă, devenind din novici, instructori pentru generaţiile mai vârstnice!), iar pe de altă parte pentru a-l educa să păstreze contactul cu o tehnică care pentru cei mai tineri poate părea învechită, dar care şi-a dovedit utilitatea în mod desăvârşit.

În concluzie, avantajele cărţii tipărite sunt multiple şi pentru adulţi şi pentru copii, cu sublinierea că pentru cei din urmă povestea auzită sau citită este cea care le dezvoltă simţul empatiei, al individualităţii, dar şi al alterităţii. Mai pe scurt, valori esenţiale în educaţia umană. Fuzionând lectura cu practica medicală, programul Reach out and Read urmăreşte de asemenea şi dezvoltarea practicii medicale şi a relaţiei cu pacientul. Rolul pediatrului nu se mai limitează doar la prescrierea unor medicamente, ci prin acest demers profesiunea şi importanţa sa în creşterea copilului se reinventează. În concluzie, toată lumea are de câştigat aşa că lăsaţi şi îndrumaţi copiii să citească cărţi adevărate!

http://adevarul.ro/locale/timisoara/olimpicii-nu-pleaca-tara-1_526a47fac7b855ff567b223d/index.html

Olimpicii României. Când plecatul ”afară” este la modă, există şi tineri care preferă să rămână în ţară

România este cunoscută pe plan internaţional pentru ”exportul de inteligenţă”, mai ales în medicină şi informatică. Există, însă, şi tineri care preferă să rămână în ţară pentru a studia sau pentru a munci.

Andrei Heidelbacher, elev la Colegiul Naţional ”C. D. Loga” din Timişoara, are o vară olimpică de succes. În iulie a fost medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Informatică din Australia, competiţie la care au participat aproximativ 300 de concurenţi din 81 de ţări, iar mai recent, în această lună, a câştigat medalia de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, care a avut loc în Croaţia.

Andrei încearcă să se concentreze pe ce are de făcut acum, pentru că urmează Bacalaureatul şi poate o nouă participare la Olimpiada Internaţională. Chiar dacă nu şi-a plănuit viitorul în detaliu, o hotărâre a fost luată: să rămână pentru facultate în România.

„Nu m-am gândit foarte departe, doar până la facultate. Sigur voi rămâne în România, probabil la Universitatea din Bucureşti. Pentru studiile de licenţă nu este o diferenţă mare între şcoala din România şi cea din alte ţări. Masteratul, însă, îl voi face probabil peste hotare”, a mai spus Andrei Heidelbacher după cucerirea medaliei de argint la Olimpiada Internaţională de Informatică de la Brisbane, Australia.

Sfaturi de la un fost olimpic

Mădălin Margan a terminat în acest an Facultatea de Medicină din Timişoara ca şef de promoţie, la specializarea Medicină Generală, iar acum studiază pentru rezidenţiat. Este doctorand şi s-a implicat şi în activităţi de cercetare.

În 2007, Mădălin a absolvit Colegiul Naţional ”C. D. Loga” din Timişoara, iar în timpul anilor de liceu a participat în mai multe rânduri la olimpiade. A primit mai multe distincţii, a şi câştigat o dată Olimpiada Naţională de Biologie şi a făcut parte din lotul de olimpici internaţionali la această materie.

”A contat mult, mai ales în primii ani de facultate. M-a ajutat foarte mult nu atât volumul de cunoştinţe acumulate, ci exerciţiul învăţării, m-am obişnuit de mic să asimilez foarte bine informaţia. Asta este cel mai important, exerciţiul învăţării”, a spus proaspătul absolvent de Medicină.

Mădălin este de părere că motivaţia pentru a învăţa trebuie să vină din interior. ”A fost mai mult un hobby, pentru că nu există o motivaţie pe termen scurt, însă pe termen lung această investiţie de timp în educaţia ta este foarte bună. E important să te axezi de mic pe un domeniu, să-ţi dai seama ce îţi place şi să fii cel mai bun din clasă, din şcoală, din oraş la materia respectivă. Bine, asta nu înseamnă să neglijezi celelalte materii”, a explicat Mădălin Margan.

”Pe termen lung aş vrea să rămân în ţară, însă pe termen scurt aş vrea să merg în străinătate pentru specializare şi ultra-specializare, la cursuri pe care nu le-aş găsi în România. Plecatul în străinătate depinde până la urmă de fiecare, trebuie să pui în balanţă bunele şi relele şi să hotărăşti cum e mai bine pentru tine”, a mai spus tânărul timişorean.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013102892665/Social/Elevi-austrieci-fac-voluntariat-in-Romania-pentru-o-nota-buna-la-bacalaureat.html

Elevi austrieci fac voluntariat în România pentru o notă bună la bacalaureat

Aproximativ 17 elevi și trei profesori de la o școală din Austria lucrează ca voluntari pe un șantier din Oradea. Tinerii dau o mână de ajutor la construirea unor case pentru familiile nevoiașe, într-un proiect al fundației Habitat pentru Umanitate. Munca în beneficiul comunității este o condiție pe care elevii austrieci trebuie să o îndeplinească pentru a obține diploma de bacalaureat internațional.

Cei 17 elevi-voluntari învață la școala internațională din Salzburg, Austria. Timp de o săptămână, ei au muncit la ridicarea a două locuințe pentru familiile nevoiașe din Bihor. Luca are 16 ani si este pentru prima dată când face voluntariat.“Îmi place, pentru că ajutăm persoane care au nevoie și îmi imaginez că dacă aș fi fost în situația lor aș fi apreciat dacă cineva îmi oferea ajutor“, a spus băiatul, citat de digi24.ro. Colega sa Veronica vine din Rusia și are 17 ani. „Am venit aici ca să construiesc case pentru oamenii nevoiași, să îi pot ajuta. Este bine pentru mine să cunosc oameni noi și să fac lucruri pe care nu le-am făcut niciodată în viața mea“, a afirmat tânăra pentru digi24.ro. „Pun mâna pe un ciocan, se murdăresc, construiesc o casă pentru cineva, îi vor cunoaște pe beneficiari, este o experiență minunată“, a mărturisit Louis – coordo­natorul echipei.
În Austria, pentru a obține diploma de bacalaureat internațional, elevii sunt obligați să facă voluntariat „Pot să aleagă să o facă în mod organizat cu toată școala aici sau pot să o facă în localitățile lor de unde sunt. Doar să aducă
un fel de adeverință de la organizațiile cu care au voluntariat“, a declarat Emil Popa – coordonator de proiect, de la Habitat pentru Umanitate Beiuș. Fundația Habitat pentru Umanitate Beiuș a construit până acum 250 case noi pentru de familii nevoiașe, iar alte 300 au fost renovate și consolidate.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15889185-concluziile-consiliului-european-initiativa-pentru-ocuparea-tinerilor-fie-operationala-deplin-din-ianuarie-2014-agenda-digitala-republica-moldova.htm

Concluziile Consiliului European: Initiativa pentru ocuparea tinerilor sa fie operationala deplin din ianuarie 2014. Agenda digitala, Republica Moldova

Consiliul European subliniaza necesitatea operationalizarii depline a Initiativei pentru ocuparea fortei de munca in randul tinerilor, de catre statele membre, incepand cu 1 ianuarie 2014, pentru absorbtia banilor europeni din aceasta facilitate, se arata in concluziile Consiliului European de joi si vineri.

De asemenea, liderii statelor membre ale UE subliniaza necesitatea accelerarii agendei digitale a Uniunii si a pregatirii profesionale a populatiei europene in domeniul tehnologiei informatiei. In privinta Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, de peste o luna, UE se declara dispusa sa incheie Acordul de Asociere cu Republica Moldova.

Principalele concluzii ale Consiliului European din 24-25 octombrie sunt urmatoarele:

Combaterea somajului in randul tinerilor

  • „Consiliul European reaminteste necesitatea ca      Initiativa pentru ocuparea fortei de munca in randul tinerilor sa fie pe      deplin operationala in ianuarie 2014, ceea ce va permite ca primele plati      catre beneficiari sa fie efectuate. Comisia invita statele membre sa      mobilizeze toate eforturile necesare in acest scop”. In cadrul acestei      initiative, Romania are la dispozitie un total de peste 500 de milioane de      euro, fonduri europene care pot fi absorbite in 2014 si 2015, in principal      pentru 3 regiuni de dezvoltare, in care somajul depaseste 25%: Centru,      Sud-Muntenia, Sud-Est Dobrogea.
  • „Consiliul European solicita aplicarea rapida      de catre statele membre a garantiei pentru tineret si declaratiei      Consiliului privind Alianta Europeana pentru Ucenicie. Aceasta subliniaza      ca statele membre care beneficiaza de Initiativa pentru ocuparea tinerilor      trebuie sa adopte planuri de combatere a somajului in randul tinerilor,      inclusiv prin punerea in aplicare a „garantiei pentru tineret ”      , inainte de sfarsitul anului 2013 , in scopul de a beneficia rapid de      initiativa . In acest context , Consiliul European saluta viitoarea      Conferinta care va avea loc la Paris” .

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cea-mai-tare-compunere-scrisa-de-un-elev-despre-vacanta-de-vara-deja-face-ravagii-pe-face-1064248.html

Cea mai tare compunere scrisă de un elev despre vacanţa de vară. Profesorii şi internauţii au rămas cu gura căscată

Zeci de persoane au comentat şi au distribuit pe reţeaua de socializare Facebook ce a scris şcolarul.

Tema compunerii a fost „Cum mi-am petrecut vacanţa de vară”, însă în ciuda faptul că oricine s-ar fi aşteptat ca şcolarul să scrie unde a fost şi ce a făcut nu s-a întâmplat aşa ceva. Micuţul a reuşit să lase atât profesorii, cât şi internauţii cu gura deschisă.

Ce i-a trecut prin cap şcolarului

„Cum mi-am petrecut eu vacanţa de vară nu este treaba nimănui. Este treaba mea personală, deoarece vara este timpul meu personal, eu nu sunt obligat să raportez nimanui despre el. Trebuie să se respecte drepturile omului! Iar dacă o să-mi dati nota 4 pentru această compunere, doamna Mitrache, noi doi o să ne întâlnim la Curtea Europerana de Justiţie. O să fiţi chemată acolo cu citaţie prin poştă. Iar eu oricum voi fi deja acolo cu alte treburi. Cu ce fel de treburi este iarăşi treaba mea personală şi nu priveşte pe nimeni”.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/tinerii-buni-la-calculatoare-se-intrec-la-cel-mai-mare-concurs-de-it-din-tara-cum-va-pu-1064188.html

Tinerii buni la „calculatoare” se întrec la cel mai mare concurs de IT din țară. Cum vă puteți înscrie la maratonul de programare

Elevii și studenții pasionați de IT din întreaga țară se pot întrece în cadrul celui mai mare concurs de profil , care se va defășura în perioada 15-19 noiembrie, în București.

Aflat la a șaptea ediție, concursul ITFest le oferă elevilor și studenților buni „la calculatoare” șansa să intre în contact cu companii renumite din domeniu. Cei care doresc să participe la această ediție trebuie să realizeze un proiect care să se încadreze la una din următoarele categorii: Software development, Game development, Web development sau Windows 8 & Windows Phone, iar apoi să trimită un demo la http://itfest.sisc.ro până pe 8 noiembrie.

În prima parte a concursului, participanţii selecţionaţi îşi vor prezenta proiectele care vor fi jurizate de specialişti în domeniu, urmând ca în a doua parte a concursului să participe la un maraton de programare. Participanţii pot intra în concurs individual sau pot forma echipe de maxim 2 persoane. Tinerii din afara Bucureştiului au cazarea și masa gratuite pe toată durata evenimentului.

Concursul ITFest este organizat de Sindicatul Studenților din Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (SiSC), cea mai veche organizație studențească din Academia de Studii Economice, cu 17 ani „experiență”.

Pentru mai multe detalii despre proiect puteți accesa site-ul http://itfest.sisc.ro sau pagina de Facebook a proiectului http://www.facebook.com/it.fest.sisc.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/salvati-o-pe-profesoara-din-timis-pentru-a-si-mai-putea-folosi-mainile-are-nevoie-de-150-1064246.html

SALVAŢI-O pe profesoara din Timiş! APELUL DISPERAT al unui cadru didactic rămas infirm în urma unui accident

Săptămâna trecută, în timp ce pleca de la Școala Gimnazială Fibiș, profesoara de geografie Emanuela Rusu a suferit un accident. Autobuzul în care se afla s-a răsturnat. Ea a suferit un traumatism deschis la unul dintre brațe și a avut nevoie de o intervenție chirurgicală urgentă, fiind nevoie de introducerea a două plăcuțe în zona osoasă.

Din păcate, ca majoritatea profesorilor din zilele noastre, doamna profesor să află într-o situație materială extrem de precară și nu a dispus de suma de 1.500 lei solicitată de spital pentru montarea plăcuțelor.

Prof. Aura Danielescu, inspector şef adjunct al Inspectoratului Şcolar Timiş, citat de Ziua de Vest, a precizat că prof. Rusu nu are pe nimeni care să o ajute: fratele i-a decedat anul trecut, mama la șase luni după și are în întreținere pe tatăl ei fără niciun venit.

„În acest moment, profesoara se află singură în spital, fără niciun ajutor și îmi e greu să redau în cuvinte în ce condiții se află din lipsa unor lucruri materiale minime necesare în asemenea situații. Apelez la dumneavoastră, dragi colegi, deși știu că la toți ne este greu, să fim solidari între noi și să ne gândim că un mic, foarte mic sprijin de orice fel pentru colega noastră devine un lucru foarte mare. E uman să ne ajutăm între noi! Nu obligăm pe nimeni și doar transmitem, dacă acest lucru se dorește, un mesaj spre colegii din cancelarie despre povestea doamnei profesor. Mă gândesc că Dumnezeu o va ajuta și va avea grijă de ea cu sau fără ajutorul nostru. Dar gândul că vom putea să-i alinăm puțin suferința îmi dă convingerea că noi toți, dascălii din școlile județului Timiș, oricând și oriunde ne putem baza, la greu, unii pe alții. În situația în care cuvintele mele vor impresiona și vor crea reacții pozitive de întrajutorare, vă rog să luați legătura cu colegul nostru, domnul profesor Ioan Mișca, directorul Școlii Gimnaziale Fibiș, persoană ce vă poate oferi mai multe informații despre colega noastră, la numărul de telefon 0745.579.734 sau pe telefonul fix al școlii: 0256.232.064. Să vă ajute Dumnezeu pe toți cei care citiți și faceți cunoscut acest apel colegilor noștri! E nevoie de atât de puțin din partea noastră și noi suntem atât de mulți, încât aproape nimic din partea unei persoane va reprezenta enorm pentru colega noastră! Mulțumesc”, este mesajul emoţionant al prof. Aura Danielescu.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/pedeapsa-inumana-pe-care-a-primit-o-la-gradinita-un-baietel-de-patru-ani-ar-putea-ramane-1063922.html

Pedeapsa INUMANĂ pe care a primit-o la GRĂDINIȚĂ un băiețel de PATRU ani. Ar putea rămâne traumatizat pe VIAȚĂ

Pentru că “nu a fost cuminte” un copil înscris la o grădiniță din Cernavodă a fost trimis de către îngrijitori să stea în beci, într-o beznă totală. Părinții copilului au depus plângere la Poliție și cer ca vinovații să fie aspru pedepsiți.

În realitate, copilul are doar trei ani și șapte luni. Acesta i-a povestit bunicii coșmarul prin care a trecut la grădiniță, iar acesta i-a spus la rândul ei mamei, scrie Observatorul de Constanța.

„Mama a depus o sesizare scrisă potrivit căreia copilul său a fost pedepsit şi trimis într-o încăpere întunecată şi nu ştim cât a fost ţinut acolo, însă minorul a spus că s-a speriat şi a plâns“, a declarat Alexandrina Nuţu, directorul Şcolii Gimnaziale „Mircea Eliade“ din Cernavodă, în subordinea căreia se află grădiniţa cu pricina.

Ulterior, oamenii legii împreună cu conducerea școlii au descoperit și camera în care s-a petrecut incidentul, o încăpere întunecoasă de la subsolul clădirii, ca un fel de beci răcoros. Pe scurt, o cameră care ar da fiori până și unui adult. Micuțul nu știe să spună decât că cea care l-a închis acolo este „o doamnă înaltă“. „Bănuiala nu este la adresa vreunei educatoare, ci mai mult la una dintre îngrijitoare, însă după ce vom face cercetări, vom stabili cum s-au petrecut lucrurile“, a mai spus Alexandrina Nuţu.

Persoana vinovată riscă să fie dată afară din sistem şi, mai mult, să fie şi cercetată de Poliţie.

http://www.gandul.info/stiri/fostul-profesor-de-sport-de-la-jean-monet-condamnat-definitiv-la-3-ani-de-inchisoare-cu-suspendare-11563405

Fostul profesor de sport de la Jean Monet, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare

Fostul profesor de sport de la Liceul „Jean Monnet” din Capitală Octavian Vişan a fost condamnat, vineri, definitiv, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru întreţinerea de acte sexuale cu o elevă, judecătorii de la CAB hotărând astfel să-i scadă din pedeapsa aplicată de prima instanţă.

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) au decis, de asemenea, să îl oblige pe Vişan să participe la şedinţe de consiliere psihologică şi să înlăture măsura de siguranţă a interzicerii practicării profesiei în cazul său, se precizează în soluţia de vineri a judecătorilor.

Totodată, instanţa a decis să respingă recursul formulat de partea vătămată din dosar, Oana Raluca Racoviţă.

Octavian Vişan a fost condamnat, la 19 decembrie 2012, de Judecătoria Sectorului 1 la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Instanţa Judecătoriei Sectorului 1 a dispus atunci suspendarea pedepsei pe o perioadă de încercare de cinci ani şi şase luni.

Totodată, instanţa l-a obligat pe Vişan să îi plătească Oanei Raluca Racoviţă despăgubiri simbolice de un leu.

În decembrie 2011, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 l-a trimis în judecată pe Dan Octavian Vişan, fost profesor de sport de la Liceul „Jean Monnet”, acesta fiind acuzat de acte sexuale cu un minor, în formă continuată.

Oana Raluca Racoviţă, pe atunci elevă în clasa XI-a la Liceul „Jean Monnet” s-a prezentat, în 3 noiembrie 2011, la Secţia 1 Poliţie însoţită de părinţi şi a depus plângere împotriva profesorului de 26 de ani, acuzându-l că a violat-o, în timpul unei excursii la Predeal.

Octavian Vişan a fost arestat din 18 noiembrie 2011 până în 6 ianuarie 2012, când Tribunalul Bucureşti i-a admis cererea de liberare sub control judiciar.

El a recunoscut că a întreţinut relaţii sexuale cu o elevă din clasa a XI-a, în mai multe rânduri, şi a demisionat din unitatea de învăţământ.

Octavian Vişan era profesor de sport suplinitor, fiind venit în 2010 de la altă şcoală la Liceul „Jean Monnet”.

http://www.gandul.info/magazin/romania-locul-70-in-topul-mondial-la-egalitatea-intre-sexe-unde-ne-clasam-cu-educatia-si-sanatatea-11566576

România, locul 70 în topul mondial la egalitatea între sexe. Unde ne clasam cu educaţia şi sănătatea

Romania se află pe locul 70 la capitolul egalitate între sexe, clasament în care Islanda ocupă primul loc. Datele prezentate în Global Gender Report arată că la capitolul egalităţii între sexe prima parte a clasamentului este dominată de ţări nordice. Astfel, Finlanda ocupă locul 2, urmată de Norvegia şi Suedia, notează BBC.

Datele raportului arată că la acest capitol, ţara noastră se situează pe poziţia 70, în timp ce ţările vecine, cu excepţia Ungariei – care ocupă locul 87, stau mai bine. Ucraina se afla pe locul 64, Republica Moldova pe 52, Bulgaria pe 43, iar Serbia ocupă locul 42 în ceea ce priveşte egalitatea între sexe.

Sănătate, educaţie, politică şi economie

Raportul Global Gender Report cuprinde şi statistici mondiale în ceea ce priveşte sănătatea, educaţia, politica şi economia. La segmentul sănătate, care compară speranţa de viaţă pentru cele două sexe, România ocupă locul 34.

În ceea ce priveşte educaţia, respectiv accesul la educaţie atât în rândul femeilor, cât şi în rândul bărbaţilor, datele raportului clasează ţara noastră pe locul 50, în timp ce Ucraina este pe poziţia a 27-a, iar Republica Moldova pe locul 74.

La capitolul economiei şi al prezenţei egale în piaţa muncii, România ocupa locul 55, potrivit raportului in Global Gender Report. La acest capitol Republica Moldova şi Ucraina ocupă locuri mai bune: poziţia 32, respectiv 30.

Politica şi rata de femei implicate în acest domeniu duc România pe locul 91.

Ungaria ocupă locul 120, Ucraina locul 119, Republica Moldova 87, Bulgaria 58, în timp ce Serbia ocupă poziţia 39.

http://jurnalul.ro/stiri/observator/exclusiv-au-coeficientul-de-inteligenta-peste-120-insa-sunt-saraci-de-nu-pot-sa-mearga-la-scoala-654180.html

EXCLUSIV: Au coeficientul de inteligenţă peste 120, însă sunt săraci de nu pot să meargă la şcoală

Un profesor strânge bani de la firme şi oameni cu stare şi le îndeplineşte visele. „Mă bucur de lucrurile mărunte şi mă mulţumesc cu cât am”. De 15 ani, profesorul de matematică Victor Geangalău, prin Asociaţia pe care o conduce, „Pro ruralis”, are grijă ca astfel de capacităţi să nu se piardă. Dascălul strânge burse de la firme şi oameni cu stare pe care le dăruieşte copiilor inteligenţi de la ţară. Recunoaşte că nu-i poate „salva” pe toţi. Dar oriunde ajunge îi ia cu el pe cei mai inteligenţi. O comisie specială le măsoară IQ-ul, le verifică capacitatea intelectuală şi le oferă o bursă, şi asta doar dacă trăiesc în condiţii materiale din cele mai dificile şi sunt astfel lipsiţi de şansă. Sunt 100 de copii cu vârste între 11 şi 19 ani care primesc o bursă „Pro ruralis”. Copii cu un coeficient de inteligenţă superior ce provin din familii defavorizate. Proiectul se derulează cu succes de 15 ani. Copiii sunt selectaţi din sutele de mii de elevi ce populează satele moldoveneşti, şcolari ce au o inteligenţă nativă de excepţie. În proiect au fost admişi numai elevi cu IQ peste 120 în clasele gimnaziale şi cu medii de admitere în liceu sau pe parcursul anilor şcolari de minimum 9.00, ultima conditie menţinându-se şi pentru păstrarea elevilor in proiect. Aceste exigenţe au condus la obţinerea unor rezultate de excepţie ale elevilor, atât în privinţa mediilor pe ani şcolari, cât şi în diferite confruntări – olimpiade naţionale şi internaţionale. Modelul Pro ruralis a devenit model naţional pentru clase de elită din mediul rural selectate de Ministerul Educaţiei.

Sărăci din punct de vedere material, însă îi întrec pe cei de la oraş născuţi cu pianul la cap şi BMW-ul la poartă

Iată şi câteva fragmente ale unor scrisori de mulţumire de la unii dintre aceşti şcolari săraci, dar cu IQ peste 120. „…Viaţa ne învaţă de toate: să zâmbim, să plângem, să mulţumim, să eşuăm, dar să continuăm să fim puternici. Am învăţat în aceşti patru ani de liceu să mă descurc, fiind departe de familie şi de oamenii lângă care am crescut, să mă bucur de lucrurile mărunte şi să mă mulţumesc cu cât am…”, Ştefana B., absolventă a Colegiului Naţional Mihai Eminescu Iaşi. „Ce mi s-a întâmplat se datorează acelui test de inteligenţă pe care l-am trecut…Sunt şi voi fi în continuare mirată de faptul că mai exista oameni care sunt conştienţi că trebuie să ajute şi pe ceilalţi. Şi eu am învăţat că trebuie să ajut mai departe! Vă doresc să aveţi parte de toată atenţia şi dragostea dorită din partea celor dragi şi nu numai…”, spune Ana Maria L., absolventă a Liceului „Al. I. Cuza” din Iaşi. Sunt scrisori de mulţumire ale unor copii smulşi din sărăcia rurală şi sprijiniţi cu o bursă pentru a urma un liceu deosebit la oraş. Ei sunt norocoşi. Alţii ca ei se pierd în mlaştina cenuşie a sărăciei. Se îneacă în volbura nedreaptă a absurdului. Rămân împotmoliţi în noroaiele patriei, împiedicaţi de soarta nedreaptă. Copii săraci de la ţară ce din cauza lipsei mijloacelor materiale (chiar şi a celor banale ale existenţei) nu ajung să urmeze şcolile potrivite nivelului lor intelectual. Sunt atât de inteligenţi încât, dacă primesc o bursă, vin de la ţară, din cătunul lipit cu lut unde au mâncat ştevie la lumina lumânării şi îi întrec pe cei de la oraş născuţi cu pianul la cap şi BMW-ul la poartă. Sunt copii care n-au nici masă, nici casă. Copii care, abandonaţi de părinţI, se culcă pe podeaua de chirpici, lipită cu balegă. Copii care sunt exploataţi la munca câmpului şi care muncesc în loc să înveţe. Duc o viaţă pe care nu o merită din cauza lipsei şansei. Nu primesc hrana spirituală potrivită capacităţii lor. Sunt geniile ratate. Care în loc să se înalţe la, de ce nu!, nivelul unor Eliade, Cioran sau Enescu, rămân prizonieri în „satul sărăciei”, în închisoarea cu zăbrele invizibile, pavată cu neşansă, hrănindu-se cu te miri ce. Sunt capacităţi deosebite irosite. Pentru că, trebuie să ştiţi, în mediul rural există copii deosebit de capabili.

„Sclipesc ca diamantele în noroi”

Despre aceşti copii vorbeşte profesorul care i-a salvat.  „Ei te privesc cu ochi mari, pătrunzători, cântărindu-te pe tine şi cântărindu-şi şansele. Sclipesc ca diamantele în noroi pe lângă un tată banal, recalcitrant şi alcoolic sau agăţaţi de fusta unei mame indiferente şi murdare; alteori stau cuminţi şi flămânzi lângă o bunică, amintindu-şi cu greu figura mamei care i-a părăsit şi care nu le mai spală şi nu le mai cârpeşte singura rochiţă sau singurul pantalonaş de îmbrăcat. Există şi familii normale care-şi iubesc copiii ca pe ochii lor din cap, dar nu au niciun mijloc sigur de câştig decât prin munca ocazională la nivelul satului. Îi privesc serios, ca pe nişte oameni mari, cu dorinţa fermă să le redau zâmbetul şi încrederea în viitorul lor. Mă întreb fugar, care dintre ei va fi urmaşul lui Eliade, Coandă, Brâncuşi, Eminescu, Cioran sau EnescuĂ Ochii lor îmi redau puterea noilor încercări de a sparge indiferenţa unora, care uită că există copii cu o astfel de inteligenţă, dar şi cu o astfel de sărăcie. Ce vină au eiĂ Oare ştim să preţuim valorileĂ”, se întreabă uşor retoric profesorul de matematică Victor Geangalău de la Iaşi. Astfel de copii concurează pe locurile celor mai bune licee din Iaşi şi reuşesc. Un singur exemplu. Elevul Codruţ Diaconu, din Gorban, care a intrat primul la un liceu de elită din Iaşi cu cea mai mare din tot judeţul Iaşi, 9.99. Înaintea atâtor şi atâtor copii care au avut întotdeauna cele mai bune condiţii şi nu le-a lipsit nimic. Ba, cu unii, s-au cheltuit şi sume imense de bani pentru pregătirea cu profesorii.

Elev bogat, elev sărac

Însă ce este de mirare e faptul că aceşti copii cu un bun simţ deosebit nu se schimbă după ce ajung la oraş. Rămân la fel de sinceri şi recunoscători. Mai mult, îi ajută şi ei pe cei care au nevoie. Tot ei sunt cei care reuşesc şi ajung la universităţi de elită în străinătate. Ca să vă daţi seama de bunul simţ ce îi caracterizează vom da „citire” şi altor scrisori de mulţumire ale acestor şcolari scrise după ce au fost sprijiniţi să iasă din sărăcia satelor unde părea că nu mai au sorţi de izbândă. „Mă tot gândesc şi încerc să găsesc cuvintele potrivite pe care le-aş putea adresa în semn de mulţumire. Constat însă că ele nu sunt de ajuns…Sunteţi salvatori de vieti şi vă apreziez enorm pentru tot ce faceţi. Sunt extrem de bucuroasă că am avut ocazia să vă cunosc, vă doresc multă sănătate şi putere de a aduce zâmbetul pe buzele şi altor copii care sunt dornici să înveţe, dar nu au posibilităţi”, Ştefana, acum studentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi.

„Mulţumesc din tot sufletul tuturor persoanelor care au contribuit într-un mod sau altul în a-mi asigura atât hrana, cât şi cazarea în internatul liceului, ajutorul primit mi-a dat posibilitatea de a continua să studiez la  colegiu, fapt ce părea imposibil de realizat în codiţiile în care părinţii mei nu îşi mai permiteau să mă susţină din punct de vedere financiar, având în vedere suma destul de mare ce trebuia plătită în fiecare lună, nu numai la cămin”, Gabriela D., absolventă a Colegiului „Mihai Eminescu” Iaşi.

Rânduri de la o şefă de promoţie a unui liceu de elită ieşean care a venit de la ţară

„Când trebuie să mulţumeşti unor persoane pentru încrederea şi sprijinul acordat pe parcursul unei bucăţi de drum din existenţa ta….ai impresia că nu vei spune destul…înclin capul, împreunez mâinile şi nu uit să multumesc celor care au făcut posibil studiul meu în Iaşi…Deşi mama a făcut, face şi ar fi făcut toate eforturile ca eu să învăţ unde merit…n-ar fi reuşit singură”, Petronela – Elisa. C. „Se spune că puterea interioară şi moralul omulul îl fac pe acesta să ajungă unde nici mintea lui nu gândea vreodată că va ajunge. Forţele acestuia pot fi infinite, iar în faţa unei motivaţii imperative, toate bariele se retrag, iar realizarea scopului este inevitabilă. Astfel munţii au fost escaladaţi, scrieri memorabile au fost scrise, lumea a fost exploatată, inventţiile au fost descoperite, construcţii uluitoare au luat naştere. Este adevărat că mintea umană poate depăşi graniţe…însă nenumărate sunt impedimentele şi barierele ce-i stau în cale. Pentru multi copii inteligenţi ca mine cel mai mare obstacol a fost situaţia financiară precară. Singurul dezavantaj major, banii, puteau pune capăt unui viitor promiţător…Departe de problema existenţei zilnice, mi-am alintat intelectul: am urmat cursuri extraşcolare, am participat la diferite concursuri…”, Diana G., absolventă a Colegiului M. Eminescu, şefă de promoţie!

„Nu există înălţimi de neatins, ci doar aripi prea scurte!”

„Nu există înălţimi de neatins, ci doar aripi prea scurte!…Cu ajutorul acestei burse am avut acces la acele „aripi” de care aveam nevoie la început de drum care-şi pune amprenta pentru toată viaţa. Fiecare copil din acest proiect este unic prin felul lui de-a fi…cu toate că, poate a avut nenorocul să se nască într-o familie cu o situaţie financiară precară, are tot dreptul de a fi la fel ca ceilalţi…Ştiţi cum se spune „o uşă ţi se închide, iar alta se deschide”…Nu am avut şansa de a fi susţinută financiar de familie, însă „uşa” care m-a propulsat şi prin intermediul căreia am avut şansa de a acumula experienţă şi pregătire la un nivel înalt a fost Pro Ruralis…Poate că dacă nu aţi exista, multe talente şi minţi sclipitoare s-ar pierde încă la început de drum”, mai spune Teodora T. „…Am putut să mă dedic în totalitate învăţământului şi pasiunilor mele (limbile străine), fără a mă preocupa de plătirea lunară a căminului”, spune Alina, absolventă a Liceului de Informatică.  În încheiere vă mai prezentăm o scrisoare emoţionantă a unui astfel de elev fericit, salvat din noroaie, nu numai la propriu.  „De foarte multe ori viaţa nu oferă şanse egale tuturor, iar noi copiii nu avem posibilitatea de a alege unde să ne naştem. Nu avem posibilitatea ca în lumea tainică dinainte de viaţa aceasta efemeră de pe Pământ să ne alegem părinţii care să ne ofere tot sprijnul de care avem nevoie pentru a ne putea îndeplini visele, visele noastre mărețe care ne dau putere şi ne ţin deasupra necazurilor, care ne fac să rostim: Cândva voi fi mare! Poate că acestea sunt cele mai triste aspecte ale vieţii zilelor noastre. Să vezi vise de copil, sclipiri de inteligenţă înnecate într-un trai mizer, sufocate în mod prematur, fără o şansă minimă de reuşită. Există, cu toate acestea, un Dumnezeu care are grijă ca lucrurile să nu fie total contrabalansate şi să facă puţină dreptate…”,  scrie Cristina C. absolventă a Colegiului Naţional Emil Racoviţă Iaşi, „viitor medic”.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/mii-de-spanioli-in-strada-pentru-educatie-316143.html

Mii de spanioli, în stradă pentru educaţie

Zeci de mii de elevi, studenţi, părinţi şi profesori au protestat, joi, în Spania, faţă de o reformă foarte controversată a educaţiei, transmite Mediafax.

„Nici un pas înapoi, împotriva reformelor, grevă generală”, strigau liceenii în manifestaţia de la Madrid, unde s-au adunat zeci de mii de persoane în pofida ploii.

La Barcelona numărul lor era între 30.000, potrivit poliţiei, şi 170.000, potrivit organizatorilor, iar alte câteva mii de persoane defilau în alte aproximativ 50 de oraşe ale ţării.

Aceasta este a treia grevă generală organizată în acest sector de la preluarea puterii de către Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy, la sfârşitul lui 2011, în cadrul căruia ministru al Educaţiei este Jose Ignacio Wert, căruia sindicatele îi cer demisia.

Greva a fost respectată în medie în proporţie de 83 la sută, cu 91 la sută dintre universităţile publice şi 35 la sută dintre şcolile semiprivate, potrivit principalelor două sindicate UGT şi CCOO.

„Sunt motive de îngrijorare dar argumentele celor care au făcut apel la grevă nu au nimic de-a face cu reforma educativă” şi nu sunt legate de reducerile de salarii care afectează toţi bugetarii, a afirmat secretarul de stat pentru Educaţie, Montserrat Gomendio, pentru televiziunea naţională.

Fals, au răspuns sindicatele şi opoziţia de stânga care critică o reformă „retrogradă şi inegalitară”, care favorizează păturile înstărite ale populaţiei şi este îndreptată împotriva laicităţii.

Această zi coincide cu cea de-a treia zi de grevă a studenţilor, organizată la apelul sindicatului studenţilor (SE).

Secretarul general al acestuia, Ana Garcia, a denunţat o lege „care ne face să ne întoarcem la cavernele educative ale franchismului”, subliniind în primul rând creşterea taxelor de înscriere universitară.

Sindicatele denunţă suprimarea, într-un an, a 25.000 de posturi de profesor în învăţământul primar şi secundar, 4.600 de posturi în universităţi şi 1.600 în administraţie.

Guvernul, implicat într-o reducere a deficitelor, a redus cu peste trei miliarde de euro bugetul educaţiei în perioada 2011-2012, trecând de la 50,7 miliarde de euro la 47,3 miliarde, potrivit cifrelor oficiale. Acesta a scăzut la 47,2 la sută în 2013.

http://www.ziare.com/stiri/accidente-rutiere/scrisoare-de-la-politisti-pentru-parinti-invatati-va-copiii-cum-sa-treaca-strada-ei-sunt-soferii-de-maine-1264538

Scrisoare de la politisti pentru parinti: Invatati-va copiii cum sa treaca strada, ei sunt soferii de maine

tia Rutiera a postat pe site-ul oficial al institutiei o scrisoare deschisa catre cetateni, in special parinti, in care le cere acestora sa isi invete copiii cum sa se comporte in trafic.

Seful Brigazii Rutiere, comisar-sef Nicu Dragos, aminteste ca politistii poarta discutii „cu elevii din cele peste 430 de unitati de invatamant din Bucuresti”, dar ca si parintii trebuie sa contribuie la educarea micutilor.

„Inca de la varste fragede, copiii trebuie sa fie invatati temeinic cum sa treaca strada, cum sa stea in automobil, tramvai, orice alt mijloc de transport, cum sa conduca bicicleta, altfel spus, cum sa se comporte pe strada si pe sosele… in ei exista soferii de maine; mai tarziu vor conduce si ei motociclete, masini personale sau ale firmelor la care vor lucra”, se precizeaza in scrisoare.

Doua fetite, lovite in plin pe o trecere de pietoni din Mamaia

In document este mentionat faptul ca agentii Brigazii Rutiere au desfasurat ore de educatie rutiera cu elevii, unde copiii au purtat discutii interactive cu politistii, au fost invatati cum sa traverseze corect si cum sa se fereasca de accidentele de circulatie.
„Considerati, va rog, prezenta scrisoare publica drept o invitatie adresata societatii civile care doreste sa intinda o mana de ajutor sigurantei rutiere. Siguranta rutiera ramane o prioritate pentru noi si, numai impreuna putem sa o facem in continuare, o prioritate pentru toti!”, se arata la finalul documentului.

UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/studii-in-strainatate/romaniiviseaza-la-scoala-elitelor-in-economie-london-school-of-economics-1_526a8da0c7b855ff567ca288/index.html

Românii visează la şcoala elitelor în economie: London School of Economics

London School of Economics, care a dat 16 laureaţi Nobel şi a treia universitate pe profil economic din lume, după MIT şi Harvard, a venit în România, luna aceasta, pentru a-i atrage pe tinerii noştri la studi.

Suntem în sezonul înscrierilor la universităţile străine, iar una dintre cele mai căutate destinaţii de către tinerii români este Marea Britanie, pentru universităţile de prestigiu pe care le are şi fiindcă predarea este, evident, în limba engleză, cea mai cunoscută limbă străină în rândul tinerei generaţii.

În comunitatea internaţională care se formează în campusurile universitare britanice se află aproximativ 6.000 de studenţi români. Una dintre destinaţiile de top este London School of Economics (LSE), care ocupă locul trei în topul mondial QS 2013 al celor mai bune universităţi cu profil economic, după MIT şi Harvard, şi poziţia 68 în clasamentul general.

Luna aceasta, reprezentanţii celebrei LSE au venit în România, prin Ambasada Marii Britanii, pentru a-şi face cunoscută oferta universitară şi a-i atrage pe studenţii români, buni cunoscători ai limbii engleze şi dornici să investească în astfel de studii, care ajung să coste şi 33.000 de euro pentru un an la master. James Brown, ofiţerul care aduce la LSE studenţi din străinătate, le-a vorbit zecilor de tineri prezenţi despre ce le poate oferi universitatea unde studiază oameni din 94 de ţări.

În prezent, sunt 35 de studenţi români în instituţia britanică, dintre care 6 sunt la licenţă şi restul studiază la master. Acestora li s-ar mai putea alătura de la anul alţi câţiva tineri interesaţi de cursurile de master de la LSE, dar şi de cele de licenţă. „Weekend Adevărul“ a stat de vorbă cu câţiva dintre ei, iar cei mai mulţi au spus că speră să revină în ţară aducând cu ei cunoştinţele dobândite pentru a schimba România.

Roxana Dumitrache se numără printre absolvenţii Universităţii London School of Economics, unde a urmat cursurile unui master în Studii Europene chiar în anul universitar (2011-2012) când la LSE au venit să ţină conferinţe personaje de renume internaţional – Dalai Lama, Hillary Clinton şi Bill Gates. Întâlnirea cu Dalai Lama i-a schimbat percepţia asupra vieţii, spune tânăra.

ÎNVĂŢĂTURI DE LA DALAI LAMA

„Primul lucru pe care l-a spus Dalai Lama în costumul lui de meditaţii a fost: «Vă rog să mă iertaţi că port tot timpul aceleaşi haine». Toată lumea era şocată şi, cu engleza lui şoptită, ne-a dat o lecţie pe care niciunul dintre profesorii noştri nu ne-a dat-o. Noi ne aşteptam să vorbească despre situaţia geopolitică a Chinei şi a Tibetului şi unii dintre noi ne pregătisem întrebări. În schimb, el ne-a zis: «Scopul vostru în viaţă este să fiţi fericiţi şi aveţi în faţă două opţiuni: fie să vă îngrijoraţi în privinţa viitorului despre care ştiţi că este necunoscut, tocmai pentru că este viitor, aşa că lăsaţi-l să fie necunoscut, fie să fiţi fericiţi. Este datoria voastră morală faţă de voi înşivă să fiţi fericiţi, fiindcă o singură dată sunteţi contemporani cu voi». Ca să înţelegeţi impactul pe care l-a avut asupra audienţei, fusesem anterior la o conferinţă a lui Hillary Clinton, de unde toată lumea ieşise entuziasmată; după ce a terminat Dalai Lama de vorbit la conferinţa pe care a ţinut-o, nimeni nu a ştiut dacă să aplaude sau nu, toată lumea a ieşit în tăcere din sală. Atmosfera de la cursurile din ziua următoare a fost diferită, simţeam aşa o plăcere şi o bucurie, o iubire de semeni, a fost extraordinar“, povesteşte Roxana Dumitrache.

Tânăra a absolvit Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) de la Bucureşti şi a fost plecată în Statele Unite la un program de cercetare de la Universitatea din Indiana, înainte să studieze în Anglia la LSE. S-a întors în ţară din „datorie morală“, spune ea. „LSE nu face lobby să rămâi în Londra. Odată ce ai ajuns acolo, poate ai o datorie să te întorci în ţara din care provii şi să contribui cu ceva“, spune absolventa invitată să le vorbească românilor despre experienţa ei în universitatea britanică.

În ceea ce priveşte procesul de aplicaţie, Roxana Dumitrache îi sfătuieşte pe tinerii candidaţi ca, în scrisoarea de motivaţie, să „găsească un echilibru între tendinţa de a părea excepţional, pentru că asta vrei, să te vinzi, ceea ce noi nu suntem învăţaţi să facem în şcoală, şi faptul că îţi doreşti foarte mult să studiezi acolo şi că eşti un om extraordinar de tenace“.

„Nu spun că fiecare om care ajunge acolo este excepţional, dimpotrivă, dar faptul că eşti în mediul acela, că ai o presiune de a fi bun, că e o datorie să fii bun, te face într-un fel parte a unei elite excepţionale, chiar dacă tu ca individ nu eşti poate cel mai deştept, cel mai reuşit. Capeţi un sentiment de apartenenţă care este foarte important în dezvoltarea personală“, spune absolventa LSE.

TINERII ROMÂNI CAUTĂ MODELE PESTE HOTARE

Alexandra Andrei este în anul trei la Marketing la ASE şi vrea să facă un master în management, în străinătate. Ea spune că este în căutare momentan şi nu vrea să intre neapărat la LSE, dar crede că va fi prima opţiune. A doua opţiune este o universitate din Elveţia, care oferă un master în Managementul Strategiilor Internaţionale, însă costurile anuale acolo pornesc de la 32.000 de franci elveţieni (26.000 de euro), în timp ce masterul de la LSE este de 17.880 de lire sterline (21.100 de euro).

Alexandra Andrei spune că vrea să plece fiindcă, pentru a putea schimba ceva, are nevoie de  un alt tip de modele decât cele autohtone.  „Consider că e foarte important să cunoaştem modelele din afară, ceea ce se întâmplă în Statele Unite, în Europa, şi cred că ar da un plus de valoare României ca oamenii talentaţi, ambiţioşi mai întâi să cunoască modelele de succes din străinătate, să le înţeleagă, să petreacă un timp acolo şi să capete o experienţă internaţională, şi după aceea să se întoarcă în ţară şi să încerce să schimbe ceva. Dacă rămânem aici, părerea mea este că nu o să ajungem niciodată să aducem un model mai bun, pentru că o să cunoaştem doar modelele pe care le-am avut deja“, explică studenta.

Şi ea vrea să se întoarcă în România să schimbe ceva, dar nu imediat, fiind de părere că un master nu este suficient, este doar începutul unei experienţe internaţionale.

MEDIU INTERNAŢIONAL DE INTERACŢIUNE ŞI STUDIU

Victor Lulache ar vrea şi el să studieze la LSE, dar la licenţă. Este elev în clasa a XII-a la Şcoala Britanică din Bucureşti, unde învaţă de şapte-opt ani, spune el.

„Vreau să studiez Dreptul Comercial la LSE, despre care am înţeles că este pe locul al doilea dintre toate universităţile din Anglia la această specializare. De asemenea, şi sora mea studiază acolo, e în anul I la Antropologie“, a explicat elevul. Victor Lulache spune că îi place foarte mult dreptul comercial şi că a lucrat o perioadă scurtă de timp la o casă de avocatură care se ocupă cu asta. Nu are în familie pe nimeni care să lucreze în domeniu, dar şi-a dat seama singur seama, acum aproape doi ani, că asta vrea să facă.

La fel ca Alexandra, şi el vrea să se întoarcă în ţară. De ce? „Păi, dacă toţi care termină o facultate atât de prestigioasă rămân acolo şi nimeni nu se întoarce să construiască aici ceva, unde ajungem? Lumea se plânge că ţara asta nu evoluează, dar dacă oamenii capabili nu se întorc să repare nimic, să clădească ceva… Nu are niciun rost să te duci să faci o facultate în străinătate dacă rămâi acolo şi nu te întorci să ajuţi într-un fel ţara de unde ai venit“, este de părere Victor.

Carmen Revencu are 32 de ani şi vrea să aplice pentru un master de un an în Antropologie Vizuală la LSE. A terminat Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, a lucrat în marketing la Microsoft România timp de patru ani şi a organizat evenimente culturale finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional pe tema „explorării arhetipurilor vizuale“.

„Vreau să mă axez mai mult pe partea teoretică, spre exemplu semnificaţiile imaginilor, ce impact subliminal au în spoturile publicitare. Acum simt nevoia de a-mi dedica un timp, un an de zile să zicem, pentru un studiu mai aprofundat“, spune ea. Nu îşi pune problema dacă să rămână în străinătate sau se întoarcă, pentru că deocamdată caută un mediu academic în care să urmeze specializarea dorită.

„Ceea ce urmăresc este interacţiunea cu profesorii şi feedbackul, pentru că în România e mai greu să-l obţii. Vreau experienţa unui anumit mediu universitar, interacţiunea cu persoane la fel de pasionate de subiect şi profesori competenţi care te pot ghida. Cred că este un mediu profesional de studiu“, explică Revencu.

35.000 de lire sterline, salariu de absolvent

London School of Economics (LSE) oferă 100 de specializări pentru licenţă, cele mai căutate fiind cele economice, cum ar fi „Contabilitate şi Finanţe“, „Istoria Economiei“, „Econometrie şi economie matematică“, „Guvernul şi Economia“ sau „Probleme de mediu şi Economie“.

Studenţii europeni, adică şi românii, pot aplica, la studiile de licenţă, pentru burse a căror valoare totală se ridică la 220.000 de lire pe an (260.000 de euro), dar şi pentru cele 59 de burse integrale la doctorat în valoare de 18.000 de lire sterline pe an  (peste 21.000 de euro), explică recrutorul LSE James Brown.

Masteratele sunt cele mai scumpe programe de studiu, având taxe universitare între 9.180 şi 28.600 de lire sterline (între 10.700 şi 33.700 de euro), în timp ce doctoratul costă aproximativ 4.000 de lire pe an (peste 4.700 de euro), iar studiile de licenţă sunt la pragul maxim de 9.000 de lire pe an (10.600 de euro). Însă Brown susţine că investiţia merită, având în vedere că mulţi dintre absolvenţii LSE au salarii de început cuprinse între 30.000-35.000 de lire sterline pe an (35.400-41.300 de euro), în Regatul Unit.

„Nu se cer interviuri pentru admiterea la licenţă şi la master, trebuie doar să aplicaţi prin UCAS (platforma britanică naţională care centralizează toate aplicaţiile şi le transmite universităţilor – n.r.) până la data de 15 ianuarie, însă nu vă sfătuiesc să aşteptaţi până în ultimul moment. De asemenea, cine vrea să intre la master trebuie să aibă cel puţin nota 9 la examenul de licenţă, iar pentru a fi admişi la studiile de licenţă, trebuie să aibă media minimă 8 la Bacalaureat“, i-a sfătuit recrutorul pe tinerii români interesaţi de universitatea britanică.

EXIGENŢE DE LIMBĂ ENGLEZĂ LA LSE

Cât despre examenele de limba engleză necesare, la licenţă se acceptă Cambridge ESOL, IELTS şi TOEFL, dar la master se acceptă doar ultimele două, mai puţin diplomele

Cambridge aşadar. Ca urmare, tinerii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de acest aspect, având în vedere că majoritatea românilor mizează pe Cambridge ESOL, fiind un certificat de competenţe lingvistice valabil pe viaţă, faţă de IELTS sau TOEFL, care sunt certificate de limbă valabile câţiva ani.

Profesorul Simon Parker, care de 10 ani este în România şi pregăteşte românii să intre la universităţi britanice, spune la rândul lui că sunt probleme cu acceptarea diplomelor Cambrodge ESOL la unele instituţii din Marea Britanice. „Există un număr de facultăţi care nu acceptă Certificate of Advanced English (CAE), dar Certificate of Proficiency in English (CPE) este acceptat de majoritatea universităţilor britanice, LSE este o excepţie“, a explicat Parker pentru „Weekend Adevărul“.

Şi experţii de la British Council România spun că  se observă deja preferinţa pentru IELTS. „În ultima vreme s-a constatat o creştere a cererii de diplome IELTS. Recunoaşterea acestor examene a depăşit recunoaşterea examenelor Cambridge ESOL, atât în mediul universitar cât şi în câmpul muncii“, a explicat Zoltan Popescu, de la departamentul Exams al British Council.

http://adevarul.ro/educatie/universitar/Incepe-studenTiada-competitii-petreceri-gratuite-14-orase-1_526d3ed2c7b855ff568751f0/index.html

Începe STUDENŢIADA: competiţii şi petreceri gratuite în 14 oraşe

STUDENŢIADA, unul dintre cele mai mari evenimente studenţesti din România, ajuns la cea de-a 8-a ediţie, va avea loc anul acesta în perioada 28 octombrie – 3 noiembrie, în 14 centre universitare din România şi va reuni sub egida sa evenimente din sectoare precum educaţie, mediu, cultură, sport, dezvoltare personală, sănătate, voluntariat sau antreprenoriat social.

Evenimentul, organizat de Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), va avea loc simultan, în perioada 28 octombrie-3 noiembrie, în Bucureşti, Iaşi, Craiova, Timişoara, Reşita, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Petroşani, Galaţi, Constanţa, Braşov, Ploieşti, Piteşti, Bacău.

Studenţii din aceste centre universitare vor avea parte de ”o săptămână plină de activităţi inedite, menite să îi ajute să  deprindă compentenţe necesare dezvoltării individuale si să sublinieze rolul important pe care tinerii îl au ca cetăţeni, oferindu-le şansa de a se cunoaşte, de a interacţiona şi de a se implica în proiecte comune, în vederea consolidării ideii de apartenenţă la spaţiul comunitar”, se arată într-un comunicat UNSR.

Printre evenimentele organizate de UNSR se numără manifestări culturale, competiţii sportive şi petreceri tematice, dar şi cross cu biciclete, dezbateri privind angajabilitatea sau lecţii de teatru.

Studenţii din Capitală vor avea parte sâmbătă, 2 noiembrie, de un concert susţinut de Andra, Voltaj şi Vunk în cadrul Rectoratului Universităţii Politehnice din Bucureşti, iar săptămâna se va încheia duminică, 3 noiembrie, cu un recital al Corului Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Studenţii pot consulta pe site-ul evenimentului STUDENŢIADA toate detaliile despre:

  • Bilete gratuite la muzeu, operă, film, teatru
  • Competiţii sportive (fotbal, badminton, tenis de câmp, jocuri de sală, şah, table, ciclism)
  • Traininguri, workshopuri, conferinţe, expoziţii, dezbateri, seminarii
  • Petreceri tematice, concursuri de cultură generală, concursuri trăznite, concerte.

http://adevarul.ro/educatie/studii-in-strainatate/analizA-Tarile-invata-mai-copiii-imigrantilor-1_526d10bbc7b855ff56867714/index.html

ANALIZĂ Ţările unde pot învăţa cel mai bine copiii imigranţilor

O analiză publicată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) arată că Australia, Canada, Israel şi SUA, state unde în jur de un sfert dintre studenţi provin din familii de imigranţi, oferă cele mai bune şanse de integrare în sistemul de educaţie pentru cei veniţi de peste hotare.

Analiza PISA in Focus de luna aceasta a încercat să identifice nu doar modul în care imigranţii influenţează ţara gazdă, ci mai degrabă cât de bine se integrează aceştia în sistemele educaţionale, aspect de care depinde mai departe integrarea lor cu succes pe piaţa muncii, prin calificările necesare în statul respectiv.

Pe scurt, raportul arată că elevii imigranţi care provin din aceeaşi ţară de origine au performanţe educaţionale diferite în funcţie de statul în care trăiesc. Iar cele mai mici diferenţe de performanţă între imigranţi şi băştinaşi, cu acelaşi statut socio-economic, se înregistrează în ţările cu număr mare de imigranţi, de diverse naţionalităţi.

Marilyn Achiron, de la Departamentul de Educaţie şi Abilităţi al OECD, scrie pe blogul organizaţiei că ”între 2000 şi 2009 (anul ultimei testări internaţionale PISA – n.r.), procentul tinerilor de 15 ani din ţările OECD cu trecut de imigrant a crescut de la 8 la 10%”.

”În Irlanda, Liechtenstein, Noua Zeelandă, Rusia, Spania şi SUA, numărul elevilor imigranţi a crescut cu peste 5 puncte procentuale în aceeaşi perioadă, iar acum ei reprezintă între 8-30% din populaţia cuprinsă în educaţie din aceste state.Sistemele de educaţie joacă aşadar un rol critic în procesul de integrare: le oferă imigranţilor şi copiilor acestora oportunităţile de a obţine abilităţile de care au nevoie pentru a intra pe piaţa muncii”, explică Achiron.

Pisa_in_focus_imigrantii_si_educatia

Reprezentanta OECD a explicat că există ţări care nu au reuşit să-şi adapteze foarte bine sistemele de educaţie la fluxul de imigranţi, generând astfel o slabă integrare a lor în şcoli, în ciuda faptului că au acelaşi statut socio-economic. De exemplu, elevii ruşi stabiliţi în Finlanda, Germania şi Israel au obţinut aproximativ aceleaşi punctaje la testul PISA la capitolul citit, în timp ce elevii ruşi din Cehia au obţinut cu 30 de puncte mai puţin la aceleaşi teste, echivalentul unui an şcolar. O situaţie similară s-a înregistrat şi între Danemarca şi Luxembourg în cazul imigranţilor din fosta Iugoslavie.

În ceea ce-i priveşte pe elevii imigranţi de origine germană, cei din Austria şi Luxembourg au avut rezultate mai slabe decât cei din Olanda şi Elveţia. Cât despre imigranţii francezi, elevii care învaţă în şcoli din Elveţia s-au descurcat mai bine decât cei din Belgia, Israel şi Luxembourg, potrivit analizei OECD.

Ţările cu mulţi imigranţi, cele mai primitoare

Marilyn Achiron susţine că, în aceste diferenţe, un rol important îl joacă nu doar politicile sociale şi de imigraţie sau similarităţile de ordin cultural, ci mai ales ponderea imigranţilor în totalul populaţiei şcolare dintr-un stat.

”Elevii veniţi de peste hotare tind să aibă rezultate mai bune în sistemele educaţionale care au un număr mare de imigranţi şi unde există o diversitate socio-culturală în rândul elevilor. De exemplu, între un sfert şi o cincime dintre elevii din Australia, Canada, Israel şi SUA provine din familii de imigranţi. În aceste patru state, toţi elevii cu statut socio-economic similar au performanţe simlare, indiferent dacă sunt sau nu imigranţi”, susţine Achiron.

”Rezultatele la testele PISA arată de fapt că imigranţii se descurcă mai bine în ţări şi economii care fac faţă provocării diversităţii şi ale căror sisteme educaţionale sunt suficient de flexibile încât să se adapteze la elevi cu nevoi şi calităţi diferite. Ţările care abia încep să se confrunte cu valuri de elevi imigranţi cu istoric diferit pot învăţa din experienţa sistemelor care se luptă cu această provocare de mai mult timp şi care au reuşit să-i integreze pe aceşti elevi în sistemele lor de educaţie”, este de părere specialistul OECD.

http://jurnalul.ro/stiri/politica/costoiu-marincea-sustinea-declaratii-alarmante-despre-seismele-din-galati-654115.html

Costoiu: Marincea susţinea declaraţii alarmante despre seismele din Galaţi

Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, susţine că Ştefan Marincea, fostul director al Institutului Geologic, demis recent din funcţie, a făcut declaraţii alarmante despre cutremurele din Galaţi pe când se afla într-o vizită de lungă durată în Rusia şi nu beneficia de informaţii.

„Spun acum în premieră un lucru: faptul că domnul Marincea a primit o primă avertizare în momentul în care s-au produs cutremurele şi a dat declaraţii prin telefon. Ceea ce este surprinzător pentru mine, dânsul făcând declaraţii despre cutremurele care se produseseră în urmă cu două zile înainte sau ceva de tipul ăsta dintr-o deplasare prelungă la Sankt Petersburg”, a spus ministrul, la Guvern.

Întrebat de presă dacă crede că există vreo legătură între declaraţiile lui Marincea şi prezenţa sa în Rusia, Costoiu a arătat că el nu are nicio opinie în acest sens.

„Nu cred, eu am constatat. Eu am constatat că un om care era în deplasare făcea declaraţii fără să aibă niciun fel de informaţii de ce s-a întâmplat acolo. A fost o primă avertizare pe care i-am dat-o prin domnul secretar de stat Prisecaru (Tudor Prisecaru, secretar de stat la Educaţie-n.r.), după care a venit cea de-a doua poveste cu raportul pe care l-a prezentat public”, a spus ministrul.
Acesta a apreciat că este inadmisibil să apari la televizor şi să anunţi că un sat se scufundă, inducând panică în rândul populaţiei şi al autorităţilor locale.

„Această decizie (demiterea-n.r.) am luat-o tocmai pentru că, la final, s-a demonstrat că existau păreri absolut controversate numai din dorinţa de a pune pe tapet, în faţa camerelor de luat vederi, concluzii care să sperie oamenii şi care să atragă atenţia”, a spus ministrul.

Totodată, el a precizat că, deşi îi ceruse fostului director IGR un raport geologic despre fenomenele seismice de la Galaţi, acesta, în loc să-l prezinte ministerului, l-a prezentat în mass-media.

„În timp ce noi bâjbâiam aşteptând rezultatele de la geologi, el făcea speculaţii cu privire la scufundarea statului Izvoarele. Pare de la Bucureşti simplu, dar când te pui în pielea unui om care vede la televizor câ mâine casa, satul, zona lui se scufundă, nu mai e aşa de simplu”, a cspus Costoiu.

Întrebat de jurnalişti dacă a sesizat Parchetul cu privire la distribuirea unor informaţii false care au drept scop să producă panică în rândul populaţiei, ministrul a spus că nu, neştiind dacă există o faptă de natură penală, dar că a luat o decizie administrativă, respectiv demiterea acestuia..

„Nu ştiu dacă e faptă penală, dar din punct de vedere administrativ a fost o faptă şi am şi luat decizia foarte repede, a doua zi”, a explicat Costoiu.

În schimb, ministrul Cercetării a sesizat Parchetul pentru faptul că Ştefan Marincea, după ce a fost demis, a distribuit în mass-media informaţii cu caracter confidenţial.

„Atât timp cât a fost director, nu avea dreptul să aibă acces la aceste documente. Este şi o problemă mai complicată pe care, de altfel, am sesizat-o organelor speciale. Pentru că dânsul, după demitere, a făcut câteva afirmaţii care pun la îndoială respectarea legii. Din acest motiv am sesizat Parchetul”, a spus Mihnea Costoiu.

El a adăugat totodată că avea în vedere demiterea acestuia şi că „materialul era în lucru” pentru că primise anterior un document prin care era anunţat că Ştefan Marincea nu poate avea acces la documente secrete.

Ministrul Cercetării a dorit să mai adauge că fostul director a mai fost demis o dată, în trecut, dar că a fost repus în funcţie la începutul acestui an în urma unei decizii judecătoreşti, deşi rapoartele de control solicitate de foştii miniştri ai Educaţiei Ecaterina Andronescu şi Daniel Funeriu au evidenţiat că la institut era un management defectuos.

„A fost un cumul de factori”, a mai spus Costoiu referitor la demiterea lui Ştefan Marincea.

La jumătatea lunii octombrie, fostul director al Institutului Geologic al României Ştefan Marincea a declarat că a fost demis de Ministerul Educaţiei în mod discriminatoriu şi ilegal, pe motiv că nu are certificat ORNISS, pe care nu este însă obligat să îl aibă.

În schimb, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că Ştefan Marincea a fost demis de la conducerea Institutului de Geologie din cauza unor motive care ţin de comunicarea unor elemente fără a fi verificate ştiinţific, dar şi din cauza unor probleme care ţin de nerespectarea legii.

Punctul de vedere preliminar al Institutul Geologic privind cutremurele din Galaţi prezintă, printre altele, cauze posibile ale fenomenului.

„Cauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele-Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice. Cele naturale sunt asociate direct amplasării acestor localităţi peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri şi pietrişuri) (…). Dintre cauzele antropice se pot invoca posibile fenomene de tasare difereţiată a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa pe care se află amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură cît şi actualele sonde de extracţie amplasate spre est, în zona localităţilor Negrea şi Schela pot fi avute în vedere cauze antropice de modificare a suprafeţei terenului”, se arată în documentul citat.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a prezentat însă un raport în care se arată că seria de cutremure din judeţul Galaţi nu poate fi asociată cu influenţa exploatărilor petroliere din zonă, iar analiza probelor de apă potabilă arată că, dacă aceasta nu a corespuns standardelor de calitate, cauza este reprezentată de precipitaţiile masive.

La rândul său, Institutul Naţional pentru Fizica Pământului a prezentat un raport privind cutremurele din Galaţi, potrivit căruia cauzele acestora sunt tectonice.

Începând cu data de 23 septembrie, în zona Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme înregistrate la Galaţi în această perioadă au avut 3,9 grade şi s-au produs în 29 şi 30 septembrie şi în 4 octombrie. 

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/sistemul-de-invatamant-in-criza-principalele-structuri-din-educatie-cer-6-din-pib-316163.html

Sistemul de învăţământ, în criză! Principalele structuri din educaţie cer 6% din PIB!

Necesitatea de alocare urgentă a 6% din PIB pentru educaţie va fi dezbătută marţi, în cadrul unei mese rotunde, la Bucureşti, de către cele mai importante structuri neguvernamentale din educaţie. O invitaţie în acest sens a fost trimisă astăzi către presă şi Guvern (Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Finanţelor Publice şi Cabinetul Prim-ministrului României).

Organizatorii mesei rotunde sunt principalele structuri neguvernamentale din educaţie: Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR), Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP), Federaţia Naţională Sindicală ,,Alma Mater”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie ,,Spiru Haret”.

Evenimentul este organizat în contextul unei subfinanţări cronice a sistemului de învăţământ şi a lipsei unor asumări ferme privind creşterea acestuia până la procentul de 6% din PIB, prevăzut de Legea Educaţiei Naţionale şi asumat în 2008 de toate partidele parlamentare prin Pactul Naţional pentru Educaţie.

Dezbaterea va avea loc Marţi, 29 Octombrie, ora 11:00, la Casa Universitarilor din Bucureşti (Dionisie Lupu 36). Sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai mass media, ai sindicatelor, studenţilor, părinţilor, elevilor şi rectorilor, dar şi reprezentanţi ai ministerelor menţionate.

„Nu s-a mai întâmplat, cel puţin în ultimii ani, ca structurile din domeniul educaţional să se unească, să stea la aceeaşi masă şi să tragă un semnal comun de alarmă privind nevoile sistemului de educaţie. Toţi organizatorii vor susţine acţiuni din ce în ce mai ferme de presiune asupra Guvernului pentru alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, până când va fi luată o decizie favorabilă. Decidenţii trebuie să înţeleagă că fără o investiţie decentă în educaţie, viitorul societăţii este compromis!” – Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR

Acţiunile structurilor care cer alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi informaţii privind finanţarea acestui domeniu vor fi publicate constant pe pagina web www.6pentrueducatie.ro.