Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 26.08.2013

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-toamnA2013-candidatii-sustin-proba-scrisa-limba-romana-1_521a249dc7b855ff56110601/index.html

BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 Candidaţii susţin astăzi proba scrisă la Limba Română

Astăzi au început probele scrise de la a doua sesiune de Bac, cu testarea de la limba română, pentru care s-au înscris peste 55.700 de candidaţi la nivel naţional. Adevarul.ro vă ţine la curent cu ultimele noutăţi legate de Bacalaureat 2013.

Elevii au la dispoziţie trei ore pentru redactarea lucrării (9:00 – 12:00). Cei peste 55.700 de candidaţi de la română vor fi monitorizaţi video.

Ei nu pot inta în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare, cei prinşi cu astfel de materiale fiind eliminaţi din examen.

„Candidaţii vor putea părăsi sala de examen abia după o oră şi jumătate, însă nu au voie să iasă cu subiectele. În cazuri speciale, în timpul examenului, ei pot părăsi sala însoţiţi de un supraveghetor, dacă au nevoi fiziologice“, a explicat pentru adevarul.ro preşedintele Comisiei de Bacalaureat din Bucureşti, Florin Lixandru.

Următoarea probă din cadrul examenului, cea de limbă maternă, se va susţine mâine, iar miercuri, 28 august, are loc proba obligatorie a profilului, adică Istoria şi Matematica. Ultima probă scrisă, cea la alegere, are loc vineri, urmând ca rezultatele parţiale să fie afişate luni, 2 septembrie iar cele finale pe 5. În total la a doua sesiune de Bac de anul acesta s-au înscris 87.000 de candidaţi.

Care sunt centrele de examen din Bucureşti

În Capitală, examenele vor fi organizate în 33 din liceele de top, după acuzaţiile de fraudă la Bac de la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu”. Peste10.200 de candidaţi din Bucureşti vor participa la această sesiune de toamnă, potrivit datelor publicate pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Centrele de examinare din Bucureşti sunt: Colegiul German Goethe, Colegiul Naţional „Ion Neculce“, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“, Colegiul Naţional „Sf. Sava“, Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice „I. N. Socolescu“, Liceul teoretic „Jean Monnet“, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“, Colegiul Naţional „Spiru Haret“, Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, Colegiul Teoretic „Mihail Sadoveanu“, Şcoala Centrală, Colegiul Teoretic „Lucian Blaga“, Liceu teoretic Hyperion“, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny“, Liceul Teoretic „A. I. Cuza“, Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu“, Liceul Teoretic „Benjamin Franklin“, Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu“, Colegiul Naţional „Matei Basarab“, Colegiul Naţional „Octav Onicescu“, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, Colegiul Economic Viilor, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“, Liceul teoretic „Ştefan Odobleja“, Colegiul Naţional „Grigore Moisil“, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“, Colegiul Naţional „Elena Cuza“, Colegiul Tehnic „Carol I“, Colegiul Teoretic „Marin Preda“, Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu“, Colegiul Ucecom „Spiru Haret“.

Calendar sesiune Bac august-septembrie 2013:

• 15 – 19 iulie – Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen

• 19-20 august – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

• 19-21 august – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

• 20 -21 august – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C

• 22 – 23 august – Evaluarea competenţelor digitale – proba D

• 26 august – Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă

• 27 august – Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

• 28 august – Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

• 30 august – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

• 2 septembrie – Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

• 3-4 septembrie – Rezolvarea contestaţiilor

• 5 septembrie – Afişarea rezultatelor finale

Rezultatele de la prima sesiune de Bac 2013

Anul acesta, rata de promovare la nivel naţional a Bacalaureatului a crescut cu un procent, de la 55,4% la 56,4%, după soluţionarea contestaţiilor, conform rezultatelor finale afişate pe 12 iulie. Astfel, 63,1% dintre absolvenţii promoţiei 2012 – 2013 au promovat  şi 31,7% dintre absolvenţii promoţiilor anterioare au luat examenul, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educaţiei.

La nivel naţional, 99.056 (56,4%) dintre cei 175.513 de absolvenţi de clasa a XII-a care s-au prezentat la examen, au promovat Bac-ul. Dintre aceştia, au obţinut medii de trecere 63,1% respectiv 87.197 de candidaţi din promoţia 2012 – 2013, şi 31,7%, respectiv 11.859, din promoţiile anterioare.

În sesiunea iunie – iulie a bacalaureatului 2013 s-au înscris 188.842 de candidaţi şi s-au prezentat 175.513. Dintre aceştia, 320 de participanţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Prin comparaţie, în 2012, ponderea de promovare la nivel naţional a fost de 44,4, în timp ce în 2011 a fost de 45,7. Procentele de promovare a bacalaureatului au scăzut în 2011, odată cu introducerea sistemului de supraveghere în şcoli.

La sesiunea din toamnă de anul trecut, au promovat 25,49% din candidaţi, potrivit cifrelor oficiale. În total, peste 21.000 de elevi au promovat sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2012, dintr-un total de peste 85.000 de candidaţi prezenţi. Dintre aceştia, în jur de 24.000 au provenit din promoţiile anterioare.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/pricopie-firmele-percep-tarife-foarte-mari-naveta-elevilor-vor-verificate-1_521a156ac7b855ff5610cf02/index.html

Pricopie: Firmele care percep tarife foarte mari pentru naveta elevilor vor fi verificate

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că a cerut verificarea firmelor de transport care percep tarife foarte mari pentru naveta elevilor, precizând că în unele judeţe sunt transportatori care controlează practic aproape tot şi aceştia au abonamente cu costuri mari.

Remus Pricopie a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Educaţiei sprijină măsura propusă de Ministerul de Finanţe prin care sunt introduse plafoane pentru intervalele de distanţă în cazul transporatorilor şcolari, aceasta fiind luată după ce s-au constatat variaţii mari de preţuri.

Ministrul Educaţiei a precizat că reglementarea care plafonează sumele decontate pentru transport va fi pe agenda de săptămâna viitoare a Guvernului.

„Noi credem că acest articol şi prevedere sunt binevenite, dar în absenţa unor limitări am ajuns în situaţia în care în aproximativ 18 luni preţurile au crescut de zece ori. În urmă cu aproximativ o lună jumate am centralizat datele la nivelul fiecărui judeţ, pe intervale de kilometri şi pe fiecare judeţ în parte. Am ajuns să constatăm că pentru zece kilomtri preţul unui abonament variază de la 25 de lei la 326 de lei. La 15 kilometri avem situaţii unde abonamentul costă 32 de lei, dar şi situaţii unde costă 406 lei. Am constatat că sunt judeţe unde anumite firme practic controlează aproape tot, şi nu în situaţia celor cu abonamente mici, ci în cele cu abonamente mari”, a mai spus Remus Pricopie, citat de Mediafax.

Ministrul a precizat că, de exemplu, la Sibiu, societatea Tursib percepe 15 lei pentru ruta de trei kilometri, în vreme ce firma Metropolitan practică la Constanţa un tarif de 166 de lei.

„În acest mod – ne-am uitat şi la dinamica preţurilor – am ajuns ca anul trecut să decontăm aproximativ 140 de milioane de lei, iar estimarea decontării pentru acest an, în acest ritm, este de aproximativ 180 de milioane de lei, în condiţiile în care în urmă cu doi sau trei ani decontam 40 de milioane de lei. Or această măsură, menită să vină în sprijinul elevilor, de fapt constatăm că este în sprijinul transportatorilor”, a mai declarat Pricopie.

Ministrul Educaţiei a arătat că nu poate formula acuzaţii, dar că a cerut instituţiilor specializate ale statului să verifice variaţia de preţuri.

„Noi nu avem suficiente date pentru a acuza, dar considerăm că toate aceste situaţii trebuie verificate de către instituţiile specializate, de aceea am trimis documentaţia la Ministerul de Finanţe, la Consiliul Concurenţei, către alte instituţii ale statului şi aşteptăm să vedem dacă se justifică aceste valori extrem de mari sau nu. Într-o ordonanţă ce se va adopta săptămâna viitoare, Ministerul de Finanţe a propus şi noi suntem de acord, sprijinim o astfel de măsură, să fie introduse plafoane pentru fiecare interval de distanţă, pentru kilometri. Aceste plafoane nu sunt la valori minime, ci la o valoare realistă, astfel că, cu aceeaşi sumă de bani, vom putea sprijini mult mai mulţi elevi, urmând ca firmele ce practică astfel de tarife să fie verificate”, a mai spus ministrul.

Urmează să fie achiziţionate 600 de microbuze şcolare

Pricopie a adăugat că această situaţie se va reglementa şi după achiziţia a 600 de microbuze şcolare prin intermediul Ministerului Dezvoltării. Ministrul a precizat că urmează să fie demarată licitaţia în urma căreia se speră „atribuirea a minim 600 de microbuze”.

Proiectul de act normativ propus de Ministerul Finanţelor Publice prevede ca decontarea abonamentelor de transport să fie în limita a maximum 26 de lei pe lună pentru distanţa de trei kilometri.

150.000 de abonamente decontate anul trecut

„Reamintim că, în anul şcolar 2012/2013, Ministerul Educaţiei Naţionale a decontat la nivel naţional peste 150.000 de abonamente de transport, iar până acum nu s-a ţinut niciodată cont de diferenţele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori în diferite locuri din ţară“, susţin oficialii Ministerului Educaţiei.

Astfel, arată aceştia, anul trecut:

– pentru distanţa de 10 kilometri, preţul unui abonament a variat între 25 de lei şi 326 de lei;

– pentru distanţa de 15 kilometri, preţul unui abonament a pornit de la 32 de lei şi a ajuns la 406 lei;

– variaţia de preţ pe distanţa de 20 km a fost cuprinsă cuprinsă între 36 de lei şi 400 de lei;

– mai mult, există firme în ţară care au practicat un tarif de 491 de lei pe lună pentru 50 de kilometri, în timp ce alte companii au perceput doar 42 de lei pentru acelaşi număr de kilometri.

Elevii navetişti au făcut grevă japoneză

Consiliul Naţional al Elevilor consideră că măsura va dezavantaja o parte dintre elevii navetişti şi va duce, cel mai probabil, la creşterea ratei abandonului şcolar.

Elevi din mai multe judeţe au făcut grevă japoneză, în luna mai, reclamând că nu le-au fost decontaţi banii de navetă.

În 30 mai, Ministerul Educaţiei a anunţat că 50 milioane de lei au fost deblocaţi pentru plata sumelor restante la decontarea transportului elevilor. O primă tranşă de 30 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport al elevilor fusese deblocată anterior.

Cei mai mulţi elevi navetişti au de mers 10 km până la şcoală

Cele mai multe dintre abonamentele decontate anul trecut (11.636) au fost pe distanţa de 10 de kilometri, 15 km (11.205) şi 20 km (8.562). Un număr de 904 elevi au făcut naveta pe distanţe de 3 kilometri, iar tarifele minime percepute de firmele de transport au fost de 15 lei pe lună, în timp ce tarifele maxime au ajuns şi la 166 de lei lunar.

„Aceste realităţi, total defavorabile finanţelor publice şi implicit interesului elevilor, sunt cele care au pus presiune pe bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale şi au generat situaţia regretabilă a întârzierii decontării navetei şcolare. Pentru a evita pe viitor astfel de cazuri, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Guvernul în ansamblul său doresc să vină în sprijinul elevilor şi să reglementeze mai echitabil sistemul de decontare a navetei“, au adăugat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/educatie-ministrul-educatie-1_5219ebd4c7b855ff56103f6d/index.html

Ministrul Educaţiei: am cerut un inventar al tuturor dosarelor privind fraudele la bacalaureat în anii trecuţi

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a cerut Parchetului un inventar al tuturor dosarelor aflate în lucru privind fraude la bacalaureat, atât cele deschise după examenul din iunie-iulie de anul acesta, cât şi pentru cele din anii anteriori, precizând că vrea să se asigure că legea se aplică în fiecare caz.

Remus Pricopie a spus duminică, într-o conferinţă de presă, că atunci când va veni de la Parchet această situaţie, va fi făcută o analiză pe fiecare caz în parte.

Ministrul Educaţiei a adăugat că a cerut atât situaţia dosarelor deschise după sesiunea din iunie-iulie a examenului de bacalaureat, cât şi cele din anii anteriori, precizând că sunt şi dosare mai vechi în care nu ştie să existe decizii.

„Am cerut această situaţie, când ea va veni, vom face o analiză pe fiecare caz în parte. Vreau să mă asigur că legea se aplică în fiecare caz”, a spus ministrul Educaţiei, citat de Mediafax.

Remus Pricopie a precizat că atunci când o persoană este arestată într-un dosar, contractul acesteia de muncă este suspendat imediat, lucru care s-a întâmplat şi după ancheta de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală privind suspiciuni de fraudă la bacalaureat.

El a precizat că în cazul de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a intervenit imediat şi a luat decizia demiterii conducerii, suspectate de fapte de corupţie.

Caz special la Titularizare

Ministrul a ţinut să precizeze că la titularizare a fost un caz al unui fost profesor condamnat, care a executat pedeapsa şi care dorea să reintre în sistem.

„În urma verificărilor, am văzut că legea era permisivă”, a spus Pricopie, fără să facă alte precizări privind acest caz.

Cazul „Dimitrie Bolintineanu“

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Directorii şcolii au fost demişi, iar cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi în 1 iulie, la Poliţia Capitalei.

Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcţiile a directorului Şcolii Gimnaziale nr. 178, care avea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen.

Ulterior, din 5 iulie, zeci de elevi de la Liceul „Bolintineanu” au fost audiaţi la sediul Poliţiei Capitalei, în dosarul fraudelor de la bacalaureat, majoritatea lor afirmând că s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani.

Procurorii susţin că sumele de bani colectate urmau să fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către directoare, cât şi ascunse în pachete de ţigări, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sălile de examinare.

În 23 august, procurorii Parchetului Capitalei i-au trimis în judecată în acest dosar pe fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti Costica Vărzaru, pe Mimioza Maria Vulcu, fosta vicepreşedintă a comisiei de examen, pe Elena Dumitru, secretara liceului şi pe Gina Ciontu, membră în comitetul de părinţi.

Potrivit rechizitorului, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinţi, a pretins şi primit bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii comisiei de bacalaureat şi faţă de cadrele didactice cu atribuţii de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către respectivii candidaţi.

În documentul citat se mai precizează şi că fosta directoare a Liceului „Bolintineanu”, în 25-30 iunie, a făcut şi demersuri pentru desemnarea unor membri şi a unor supraveghetori asupra cărora să-şi poată folosi influenţa pentru fraudarea examenului.

Procurorii continuă cercetările pentru presupuse fapte de corupţie, într-un dosar separat, în cazul unor profesori supraveghetori şi elevi de la Liceul „Bolintineanu”.

Caz de fraudă şi la un liceu din Mangalia

Într-un alt dosar, în 21 august, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată pe preşedintele, vicepreşedintele şi membrii comisiei de bacalaureat de la Liceul „Ion Bănescu” din Mangalia, precum şi doi elevi elevi şi doi părinţi, fiind acuzaţi de dare şi luare de mită pentru fraudarea examenului susţinut în iunie-iulie.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în cursul lunii iulie – iulie, Gheorghe Amza, preşedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, a primit mită, prin intermediari, de la mai mulţi candidaţi la examen, suma totală de 3.000 de euro şi contravaloarea cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, şi a serviciilor de masă, pentru a-i ajuta să promoveze fraudulos proba la disciplina chimie.

În 12 august, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală faţă de 96 profesori, absolvenţi de licee şi părinţi ai acestora, pentru presupuse infracţiuni de corupţie săvârşite la examenul de bacalaureat susţinut în judeţul Ialomiţa, în iunie-iulie 2012.

Potrivit procurorilor anticorupţie, profesorii cercetaţi în acest dosar au cerut şi primit de la absolvenţi sau de la părinţii acestora sume cuprinse între 100 de euro şi 1.300 de lei pentru fiecare disciplină de concurs, pentru a le acorda note mai mari sau a le asigura promovarea examenului de bacalaureat susţinut în iunie-iulie 2012.

Caz de fraudă şi la Sibiu

DNA mai are un dosar în lucru care vizează suspiciunea de fraudă la bacalaureatul susţinut la Sibiu. În această cauză, DNA Alba-Iulia a început urmărirea penală faţă de Sorin Joantă, inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influenţă, Viorel Giupană, funcţionar la Colegiul Tehnic „Independenţa” din Sibiu, pentru trafic de influenţă, şi Toma-Ştefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influenţă.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, declara în 5 iulie că, în anii trecuţi, DNA a mai instrumentat astfel de dosare de corupţie, fiind întocmite rechizitorii, iar în cel puţin şase cazuri există hotărâri definitive de condamnare.

Bilanţ 2013: Şase cazuri la procurori, 15 suspiciuni de fraudă în total

Referindu-se la suspiciunile de fraudă de la bacalaureatul de anul acesta, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a precizat după finalizarea sesiunii din iulie, că sunt şase cazuri în care a intervenit poliţia sau procuratura, dintre care patru au fost semnalate de inspectoratele şcolare: cazul de la Liceul „Dimitrie Gusti” din Capitală şi cele trei cazuri de la Constanţa, la care se adaugă cel de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală şi cel de la Sibiu.

El a mai spus că au fost şi alte plângeri, inclusiv venite pe telelefonul verde deschis de minister pentru sesizarea neregulilor la examenle naţionale, care au fost aduse în atenţia poliţiei.

Ministrul a precizat că, în total, sunt 15 cazuri de potenţială fraudă şi, totodată, că au fost 318 candidaţi eliminaţi din examen, pe parcursul susţinerii celor patru probe scrise, săptămâna trecută, aceştia încercând să copieze sau având asupra lor diverse materiale interzise. Numărul elevilor eliminaţi din examen este comparabil cu cele din anii anteriori.

Ministrul a mai spus şi că suspectate de fraudă sunt 0,16% din persoanele implicate în desfăşurarea bacalureatului şi a fost destituit un număr mic de persoane din cele 20.000 de cadre didactice implicate în derularea acestei sesiuni.

Pricopie a menţionat că i-a rugat pe inspectorii şcolari generali să procedeze la eliberarea din funcţie a membrilor comisiilor de Bac acolo unde sunt elemente suficiente, aşa cum s-a întâmplat la Liceul Bolintineanu şi la Sibiu, în timp ce la Liceul „Dimitrie Gusti” s-a considerat că nu există suficiente date pentru destituirea comisiei.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureatde-toamnA-2013-incep-probele-scrise-doua-sesiune-bac-1_5219d1b7c7b855ff560fe00d/index.html

BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 Luni încep probele scrise de la a doua sesiune de Bac. Pricopie: elevii ar putea fi înregistraţi şi audio la examen, de la anul

Luni încep probele scrise de la a doua sesiune a examenului de Bacalaureat de anul acesta. Prima probă va fi cea de la Limba şi Literatura Română, care începe mâine la ora 9:00 şi va ţine pâmă la ora 12:00. Aceasta va fi urmată de proba obligatorie a profilului (28 august – Matematică şi Istorie) şi de proba la alegere (30 august). De la anul, elevii ar putea fi înregistraţi şi audio, nu numai video, în timpul examenului, a anunţat Pricopie

UPDATE 17:30 – Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că le-a cerut, duminică, inspectorilor şcolari „să nu aibă vreo emoţie dacă întâlnesc o situaţie de fraudă” la probele scrise de la examen de bacalaureat care încep luni şi să raporteze imediat orice nereguli, transmite Mediafax.

Ministrul Educaţiei a spus că duminică a discutat în videoconferinţă cu reprezentanţii celor 42 de inspectorate şcolare, ai celor 266 de centre de examen din sesiunea august-septembrie a bacalaureatului şi cu ai celor 77 de centre de evaluare, pentru a se asigura că examenul se va desfăşura în cele mai bune condiţii.

UPDATE 13:10 – Pe lângă monitorizarea video, elevii care vor susţine examenul de bacalaureat ar putea fi înregistraţi şi audio începând de anul viitor, a anunţat ministrul Educaţiei Remus Pricopie.

„În timp ce lucram la draftul pentru metodologia de anul viitor, s-a discutat despre posibilitatea de a avea şi înregistrarea audio din sală. Nu s-a luat încă o decizie. Prima problemă pe care trebuie să ţi-o pui când introduci o măsură e să vezi dacă poţi să o şi implementezi. Nu cred că e foarte complicat. Am insistat foarte mult ca înregistrarea video să existe, să fie bine încadrată sala, nu doar un unghi din sală. Să existe monitorizare în timp real şi conservarea acelei înregistrări pentru eventualitatea în care avem vreo sesizare. Să se ia legătura cu furnizorii de energie electrică, să nu avem surprize că încep lucrări exact în perioada în care noi trebuie să ne ocupăm de examenul de bac”, a precizat ministrul.

UPDATE 14:50 – Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a cerut celor implicaţi în sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat să respecte metodologia şi să sesizeze imediat dacă apar probleme.

„I-am rugat pe toţi cei implicaţi să respecte metodologia. Problemele din vară au apărut din cauza abaterilor de la metodologie. De asemenea, am rugat preşedinţii de comisii să sesizeze imediat dacă apar probleme, iar pe inspectori să se asigure că stăpânesc procedurile pentru situaţii de avarie. Vor fi camere de supraveghere în fiecare sală, astfel încât comisia să poata vedea tot ce se întâmplă în sala de examen”, a spus Pricopie, duminică, la o conferinţă de presă de laMinisterul Educaţiei.

Peste 55.700 de candidaţi s-au înscris la proba scrisă de la Limba Româna din cei aproximativ 87.000 de înscrişi la a doua sesiune de Bac. Săptămâna trecută s-au dat proba orală de Limba Română, cea de limbă maternă, competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională şi competenţele digitale.

Pentru proba scrisă de la limba Română, adevarul.ro a pregătit o lecţie video, care face parte din campania „Adevărul te meditează pentru Bacalaureat“. Cu această ocazie profesoara de limba română Iulia Pop de la Colegiul Naţional  „Sf. Sava“ le explică elevilor cum se redactează o astfel de lucrare şi la ce ar trebui să fie atenţi.

BACALAUREAT 2013: Proba scrisă la Limba şi literatura română

Cei mai mulţi înscrişi la Bac-ul de toamnă, la Matematică şi Istorie

Pentru probele scrise, cei mai mulţi candidaţi s-au înscris la limba şi literatura română (peste 55.700 de absolvenţi), respectiv la proba obligatorie a profilului: în jur de 56.500 de candidaţi (dintre care 52.000 la matematică şi 4.600 la istorie).

Aproape 54.000 de elevi s-au înscris şi la proba scrisă la alegere a profilului şi specializării, cei mai mulţi, peste 31.000, alegând biologia.

În Capitală, examenele vor fi organizate în 33 din liceele de top, după acuzaţiile de fraudă la Bac de la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu”. Peste10.200 de candidaţi din Bucureşti vor participa la această sesiune de toamnă, potrivit datelor publicate pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Centrele de examinare din Bucureşti sunt: Colegiul German Goethe, Colegiul Naţional „Ion Neculce“, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“, Colegiul Naţional „Sf. Sava“, Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice „I. N. Socolescu“, Liceul teoretic „Jean Monnet“, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“, Colegiul Naţional „Spiru Haret“, Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, Colegiul Teoretic „Mihail Sadoveanu“, Şcoala Centrală, Colegiul Teoretic „Lucian Blaga“, Liceu teoretic Hyperion“, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny“, Liceul Teoretic „A. I. Cuza“, Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu“, Liceul Teoretic „Benjamin Franklin“, Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu“, Colegiul Naţional „Matei Basarab“, Colegiul Naţional „Octav Onicescu“, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, Colegiul Economic Viilor, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“, Liceul teoretic „Ştefan Odobleja“, Colegiul Naţional „Grigore Moisil“, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“, Colegiul Naţional „Elena Cuza“, Colegiul Tehnic „Carol I“, Colegiul Teoretic „Marin Preda“, Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu“, Colegiul Ucecom „Spiru Haret“.

Calendar sesiune Bac august-septembrie 2013:

  • 15 – 19 iulie – Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
  • 19-20 august – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19-21 august – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 20 -21 august – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
  • 22 – 23 august – Evaluarea competenţelor digitale – proba D
  • 26 august – Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
  • 27 august – Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
  • 28 august – Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
  • 30 august – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
  • 2 septembrie – Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
  • 3-4 septembrie – Rezolvarea contestaţiilor
  • 5 septembrie – Afişarea rezultatelor finale

Rezultatele de la prima sesiune de Bac 2013

Anul acesta, rata de promovare la nivel naţional a Bacalaureatului a crescut cu un procent, de la 55,4% la 56,4%, după soluţionarea contestaţiilor, conform rezultatelor finale afişate pe 12 iulie. Astfel, 63,1% dintre absolvenţii promoţiei 2012 – 2013 au promovat  şi 31,7% dintre absolvenţii promoţiilor anterioare au luat examenul, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educaţiei.

La nivel naţional, 99.056 (56,4%) dintre cei 175.513 de absolvenţi de clasa a XII-a care s-au prezentat la examen, au promovat Bac-ul. Dintre aceştia, au obţinut medii de trecere 63,1% respectiv 87.197 de candidaţi din promoţia 2012 – 2013, şi 31,7%, respectiv 11.859, din promoţiile anterioare.

În sesiunea iunie – iulie a bacalaureatului 2013 s-au înscris 188.842 de candidaţi şi s-au prezentat 175.513. Dintre aceştia, 320 de participanţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Prin comparaţie, în 2012, ponderea de promovare la nivel naţional a fost de 44,4, în timp ce în 2011 a fost de 45,7. Procentele de promovare a bacalaureatului au scăzut în 2011, odată cu introducerea sistemului de supraveghere în şcoli.

La sesiunea din toamnă de anul trecut, au promovat 25,49% din candidaţi, potrivit cifrelor oficiale. În total, peste 21.000 de elevi au promovat sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2012, dintr-un total de peste 85.000 de candidaţi prezenţi. Dintre aceştia, în jur de 24.000 au provenit din promoţiile anterioare.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/ministruleducatiei-decis-clasa-ix-a-ramane-liceu-1_5219c580c7b855ff560fb034/index.html#

Ministrul Educaţiei a decis: clasa a IX-a rămâne la liceu

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat vineri că trebuie revenit asupra deciziei de a scoate clasa a IX-a de la liceu şi a trece-o la gimnaziu, aşa cum este prevăzut în Legea Educaţiei. El a mai precizat că există deja un proiect de lege depus la Senat pe tema aceasta.

„Vizavi de decizia de a trece clasa a IX-a la gimnaziu, de a scoate-o din liceu, s-a făcut fără niciun fel de calcul. Atata timp cat nu există un argument foarte clar, de ce să modifici o structură care a funcţionat nu ani de zile, a funcţionat de-a lungul unui secol şi ceva, eu cred că trebuie să revenim. Şi se afla deja în Senat propunerea ministerului de a modifica legea, iar clasa a IX-a să revină la liceu”, a explicat ministrul Educaţiei la Congresul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, citat de Agerpres.

De ce s-a vrut clasa a IX-a la gimnaziu

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu a explicat într-o postare de pe blogul său că motivul pentru care a vrut să mute clasa a IX-a de la liceu la gimnaziu a fost „creşterea spectaculoasă a scorului PISA” în Polonia, în perioada 2000-2009, ca urmare a implementării acestei măsuri.

De altfel, fostul ministru mai spune că modelul polonez a stat la baza reformelor pe care a încercat să le aplice şi în România prin Legea Educaţiei din 2011 fiindcă şi polonezii au pornit de la un sistem similar cu cel de la noi, ca fostă ţară comunistă.

„În 1999, Polonia a trecut prima clasă de la liceu la gimnaziu şi a scurtat durata liceului de la patru la trei ani. După această reformă, între 2000 şi 2009 rezultatele la testele PISA arată că Polonia a avut cea mai spectaculoasă creştere a scorului PISA din Europa. Între 1999 şi 2009 România nu a făcut mai nimic. A cosmetizat, şi-a păstrat ”tradiţiile” în educaţie şi sindicatele fericite. Între 2000 şi 2009, rezultatele la testele PISA ale elevilor români au scăzut sau au stagnat”, a scris Funeriu pe blog.

Andronescu: Clasa a IX-a trebuie să rămână la liceu

Fostul Ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spunea anul trecut că Legea educaţiei trebuie schimbată în sensul rămânerii clasei a IX-a la liceu. Andronescu a declarat că, în opinia sa, trimiterea clasei a IX-a la gimnaziu ar pune în dificultate învăţământul românesc.

„Noi nu am scos clasa a IX-a de la licee, dar, aşa cum ştiţi, legea o prevede, iar în anii următori ne vom afla într-o astfel de situaţie. Eu cred că, într-un fel, preluând clasa a IX-a de acolo şi trimiţând-o la şcolile generale care sunt majoritatea în mediul rural, iar elevii de acolo au rezultate mai slabe, ar însemna să aruncăm pe tobogan şi învăţământul liceal”, a declarat, joi, la Bistriţa, la o întâlnire cu directorii de şcoli din judeţ, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

http://adevarul.ro/news/politica/Si-copii-dreptul-educatie–1_521aea63c7b855ff561343b3/index.html

Adaugă această persoană în comunitatea ta
și fii la curent cu activitatea sa din site.

Şi aceşti copii au dreptul la educaţie !

Nu, nu este titlul unei campanii de alfabetizare sau ceva similar. Este concluzia Raportului special privind decontarea cheltuielilor de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale pentru elevii care nu pot fi scolarizaţi în localitatea de domiciliu, întocmit în acest an de către Avocatul Poporului.

Am citit cu toţii poveştile acelea cu copiii care merg zeci de kilometri pentru a ajunge la cea mai apropiată şcoală, dar din nefericire ştirile despre ei apar doar iarna când sunt nevoiţi să parcurgă distanţele prin zăpadă sau cu alte ocazii când condiţiile meteo sunt extreme. Problema aceasta persistă în realitate pe tot parcursul anului. Copii aceştia nu merg la şcoală doar când ninge sau doar când e caniculă de exemplu! Ei merg la şcoală zilnic, la fel ca şi colegii lor mult mai norocoşi din oraşe, care au poate şcoala pe strada alăturată.

Aşa cum arată Constituţia României în articolul 32, “Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel professional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.”

Legea 1/2011 a educaţiei naţionale reglementează cu caracter de principiu condiţiile de acces a unui elev la unitatea şcolară la care acesta este înscris, raportându-se şi la situaţiile în care elevul are domiciliul în altă localitate şi face naveta zilnic sau locuieşte în gazdă sau la internat. Probleme apar, aşa cum subliniază Avocatul Poporului, atunci când avem de a face cu categoria elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, care fac naveta pe o distanţă de până la 50 de km şi cărora li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Avocatul Poporului s-a sesizat la apariţia în presă a articolelor despre elevii din Covasna care au intrat în grevă japoneză pentru a-şi recupera banii de navetă. Eu cred că tot anul acesta este la fel de serioasă şi problema elevilor din Vaslui care au renunţat la şcoală pentru că nu li se decontaseră cheltuielile. Două metode diametral opuse de a acţiona din partea elevilor: cei din Covasna au simţit că pot trage un semnal de alarmă şi că pot rezolva ceva dacă reuşesc să atragă atenţia şi să arate gravitatea problemei. De partea celaltă, cei din Vaslui s-au resemnat şi au considerat că singura soluţie este să renunţe la şcoală, nemaiavând speranţe să mai primească banii  aceia. Aceastea sunt două cazuri care au ajuns la urechile noastre, dar mă întreb, oare câţi astfel de elevi mai sunt prin ţară? Câţi oare nu au mers niciodată la şcoală pentru că părinţii au ştiut de la început că nu îşi vor putea permite să suporte cheltuielile cu transportul?

Avocatul Poporului consideră că pentru a rezolva aceste probleme şi pentru a nu-i mai pune pe elevi în situaţia de a aştepta luni întregi să li se restituie banii pe transport şi nici atunci integral, e nevoie de o colaborare activă, mai eficientă între Ministerul Educaţiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi autorităţile publice locale.

După analiza cadrului legislativ aplicabil, Avocatul Poporului vine şi cu câteva propuneri de natură să rezolve problemele semnalate. Sunt de acord că alocarea sumelor trebuie să se bazeze pe evaluările făcute de inspectoratele şcolare. În fapt, e nevoie de colaborare interinstituţională pe toate palierele: începând de jos, de la şcoală sau liceu, apoi inspectorat judeţean şi apoi Minister. O altă soluţie ar mai fi achiziţionarea de microbuze şcolare. Dar ce fac dacă în satul X sunt doar 2 elevi care trebuie să facă naveta aproximativ 15 km până la cea mai apropiată şcoală? În situaţia aceasta, costurile de achiziţionare şi întreţinere a unui microbuz ar fi mult prea mari, fiind mai avantajos ca celor doi elevi să li se deconteze integral transportul. Problema ţine mult şi de demografie aici. Microbuze mai multe sunt justificate acolo unde există un număr mare de elevi.

Se mai propune în raport instituirea unei sume fixe, sub forma unei burse, care să fie acordată direct elevului, suma fiind calculată în funcţie de distanţa pe care elevul trebuie să o parcurgă. Am într-o oarecare măsură dubii cu privire la această idee. Ce facem dacă de la începutul anului până la final costul combustibilului se dubleză? Transportatorul creşte şi el preţul, iar elevul e nevoit să scoată bani tot din propriul buzunar. Iar dacă îl oblig pe transportator să piardă bani, fiţi siguri că niciun transportator nu îşi va mai dori să asigure un astfel de serviciu.

Sunt însă de acord cu Avocatul Poporului în privinţa modului în care ar trebui stabilite tarife. Asigurarea transportului elevilor care fac naveta este reglementată de legislaţia educaţiei pentru că s-a pornit de la premisa că asigurarea transportului ţine de asigurarea accesului neîngrădit la educaţie. Legislaţie privind transporturile ar putea să prevadă un prag maxim în ceea ce priveşte tarifele, astfel încât la o licitaţie să nu mai participe de exemplu doar doi transportatori care practică preţuri nejustificat de mari.

Voi fi realistă şi voi recunoaşte: la nivel normativ există dificultăţi în a reglementa o astfel de situaţie. Poate că mai eficient ar fi dacă elevii nu ar mai fi nevoiţi să plătească din buzunarul propriu transportul şi să aştepte apoi să li se restituie aceste cheltuieli. Poate ar trebui ca fiecare şcoală să trimită annual rapoarte către Minister şi să arate câţi elevi navetişti au fost şi câţi anticipează că vor fi. Poate că ar trebui şi să scăpăm de mentalitatea că la “şcoala din oraş se învaţă carte mai bine”. Raportul Avocatului Poporului merită citit şi sper că va ajunge şi pe birourile celor în măsură să regleze aceste deficienţe.

Pe final, reiau concluzia din Raportul întocmit de Avocatul Poporului : “majoritatea copiilor navetişti provin din familii care se confruntă cu probleme financiare şi care se află în imposibilitatea de a plăti costul abonamentului de transport. Pentru familiile aflate deja în dificultate şi care au deja doi sau trei copii care fac naveta, este aproape imposibil să suporte aceste costuri.

Aceşti copii au dreptul la educaţie !”

http://adevarul.ro/locale/bacau/pregatire-inceperea-scolii-expo-alfabetul-copiilor-1_52188135c7b855ff560b5051/index.html

Pregătire pentru începerea şcolii la Expo „Alfabetul copiilor”

În perioada 6-8 septembrie Centrul de Afaceri şi Expoziţii „Mircea Cancicov” îşi propune să aducă în acelaşi loc producători, importatori şi distribuitori de articole pentru copii, şcolari şi preşcolari, părinţi şi firme prestatoare de servicii dedicate acestora.

Sunt aşteptaţi expozanţi cu oferte de echipamente de joacă pentru copii şi propuneri de amenajare pe timpul expoziţiei a unei zone dedicată copiilor.

Organizatorii anunţă că în cadrul Expo „Alfabetul copiilor” băcăuanii vor putea regăsi:

  • Alimente, medicamente, vitamine, suplimente nutritive
  • Produse de igienă  şi cosmetică pentru mămici şi copii
  • Mobilier şi decoraţiuni pentru camera copilului
  • Îmbrăcăminte, încălţăminte, accesorii pentru copii,şcolari şi preşcolari
  • Articole vestimentare pentru gravide
  • Lumea bebeluşilor
  • Jocuri şi jucării
  • Echipamente de joacă indoor şi outdoor
  • Grădiniţe, after-school
  • Articole şcolare: uniforme, rechizite şcolare
  • Librărie specializată în materiale educaţionale: manuale şcolare, materiale didactice, softuri educaţionale
  • Cluburi sportive şi de artă pentru copii
  • Centre agrement/party
  • Servicii pentru copii şi viitori părinţi

http://adevarul.ro/news/eveniment/bac-ulde-toamna-semnul-temerilor-frauda-1_521a3cfdc7b855ff561164d1/index.html

BAC-ul de toamnă, sub semnul temerilor de fraudă

S-a dat startul la probele scrise ale celei de-a doua sesiuni, cu testarea de la limba română. Candidaţii vor fi supravegheaţi video, dar de anul viitor mai marii de la Educaţie vor să pună şi microfoane în sălile de examen pentru a preveni cazurile de fraudă.

Tentativele de fraudă din acest an de la Bacalaureat au pus în gardă autorităţile, iar acum, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, vrea ca elevii să fie monitorizaţi atât video, cât şi audio în sălile de examen.

De asemenea, el a mai cerut un inventar al tuturor cazurilor de fraudă de la Bac din ultimii ani. „Am cerut această situaţie, când ea va veni, vom face o analiză pe fiecare caz în parte. Vreau să mă asigur că legea se aplică în fiecare caz în parte“, a spus ministrul Educaţiei.
Ministrul Educaţiei a avut ieri videoconferinţă 2500 de persoane, cele mai multe dintre ele fiind reprezentante ale inspectoratelor şcolare şi ale centrelor unde se va desfăşura sesiunea de toamnă a Bacalaureatului.

„Le-am spus inspectorilor să nu aibă vreo emoţie dacă întâlnesc vreo situaţie de fraudă. Primul lucru pe care îl fac, anunţă Ministerul Educaţiei, al doilea lucru pe care îl fac, anunţă poliţia locală”, a spus Pricopie.
De asemenea, ministrul a solicitat să se verifice ca în toate sălile de examen să funcţioneze camerele de supraveghere, acestea să încadreze bine sala şi înregistrările să fie bine păstrate. „Am insistat foarte mult ca înregistrările video să existe, să fie bine încadrată sala, nu doar un unghi din sală”, a adăugat Pricopie.
SESIUNE DE TOAMNĂ, ÎN LICEE DE TOP

În Capitală, conducerea Inspectoratului Şcolar a decis ca sesiunea din august să se susţină numai în cele mai bune licee, fiind vorba de 33 de centre de examen, majoritatea colegii de top. Şi această decizie vine ca urmare a tentativelor de fraudă de la prima sesiune, cum a fost cazul mediatizat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală.
87.000 DE CANDIDAŢI LA SESIUNEA DE TOAMNĂ
Toate acestea în timp ce astăzi s-a dat startul la probele scrise de la a doua sesiune de Bac. Absolvenţii claselor a XII-a au dat proba la limba română, elevii având la dispoziţie trei ore pentru redactarea lucrării (9.00 – 12.00). Cei peste 55.700 de candidaţi au fost monitorizaţi video. „Candidaţii vor putea părăsi sala de examen abia după o oră şi jumătate, însă nu au voie să iasă cu subiectele. În cazuri speciale, în timpul examenului, ei pot părăsi sala însoţiţi de un supraveghetor, dacă au nevoi fiziologice“, a explicat preşedintele Comisiei de Bacalaureat din Bucureşti, Florin Lixandru.
Următoarea probă din cadrul examenului, cea de limbă maternă, se va susţine mâine, iar miercuri, 28 august, are loc proba obligatorie a profilului, adică Istoria şi Matematica. Ultima probă scrisă, cea la alegere, va fi susţinută vineri, urmând ca rezultatele parţiale să fie afişate luni, 2 septembrie iar cele finale pe 5. În total, la această sesiune s-au înscris 87.000 de candidaţi.

ÎNREGISTRĂRI AUDIO LA BAC

O altă măsură pe care o au în vedere mai marii de la Educaţie este înregistrarea atât video, cât şi audio a candidaţilor, în sălile de examen. O decizie în acest sens ar putea fi luată de la anul.

„În timp ce lucram la draftul pentru metodologia de anul viitor, s-a discutat despre posibilitatea de a avea şi înregistrarea audio din sală. Nu s-a luat încă o decizie. Prima problemă pe care trebuie să ţi-o pui când introduci o măsură e să vezi dacă poţi să o şi implementezi. Nu cred că e foarte complicat. Am insistat foarte mult ca înregistrarea video să existe, să fie bine încadrată sala, nu doar un unghi din sală. Să existe monitorizare în timp real şi conservarea acelei înregistrări pentru eventualitatea în care avem vreo sesizare”, a precizat ministrul Pricopie.

http://adevarul.ro/locale/buzau/rechizite-scolare-gratuite-elevii-buzoieni-posibilitati-materiale-reduse-1_5218766bc7b855ff560b257f/index.html

Rechizite şcolare gratuite pentru elevii buzoieni cu posibilitati materiale reduse

Elevii buzoieni cu posibilităţi materiale modeste vor beneficia şi anul acesta de rechizite şcolare gratuite. Programul guvernamental prin care elevii săraci beneficiază de câte un pachet cu rechizite şcolare rămâne în vigoare şi pentru anul şcolar 2013 – 2014.

În judeţul Buzău, există 15.500 de potenţiali beneficiari ai rechizitelor şcolare gratuite.

Valoarea maximă a fiecărui pachet se ridică la 25 lei pentru fiecare elev din învăţământul primar şi 30 lei pentru elevii din învăţământul gimnazial.

Principala condiţie pentru ca elevii să primească pachetele cu rechizite guvernamentale este ca venitul mediu net pe membru de familie din luna iulie 2013 să nu depăşească maximum 50% din salariul minim brut pe ţară. Familiile aflate în această situaţie sunt aşteptate să îşi depună dosarele la secretariatele unităţilor de învăţământ unde învaţă copiii, în intervalul 1-19 septembrie.

Licitaţia pentru desemnarea societăţii care va furniza rechizitele se află în plină desfăşurare. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, rechizitele gratuite ar trebui să ajungă la beneficiari până pe 10 octombrie. În pachete sunt câteva materiale comune ciclului primar şi celui gimnazial, dar sunt şi rechizite diferenţiate, în funcţie de clasă. Cert este că toţi elevii vor primi diverse tipuri de caiete, câte o radieră, o ascuţitoare, un creion, un pix, la care se adaugă acuarele, riglă, un penar, creioane colorate, un stilou, beţişoare, dar şi un ghiozdan, doar în cazul elevilor de clasa I.

http://www.cotidianul.ro/ministerul-educatiei-ar-vrea-ca-elevii-sa-fie-inregistrati-si-audio-la-bacalaureat-220991/

Cu ce se ocupă un ministru de la care se aşteaptă soluţii reale pentru educaţie

Ministerul Educaţiei ar vrea ca elevii să fie înregistraţi şi audio la Bacalaureat

Ministerul Educaţiei Naţionale ia în calcul posibilitatea ca elevii care susţin examenul de Bacalaureat să fie înregistraţi, de anul viitor, şi audio, a anunţat duminică Remus Pricopie.

„În timp ce lucram la draftul pentru metodologia de anul viitor, s-a discutat despre posibilitatea de a avea şi înregistrare audio din sală. Încă nu am luat o decizie, o să vedem până la sfârşitul acestei săptămâni, pentru că prima problemă pe care trebuie să ţi-o pui în momentul în care introduci o măsură este să vezi în ce măsură de fapt poţi să o şi implementezi. Eu nu cred că este atât de complicat, vom decide dacă vom face sau nu. Dar am insistat foarte mult ca înregistrările video să existe, să fie bine încadrată sala, nu doar un unghi din sală, pe de o parte, pe de altă parte să existe monitorizare în timp real din partea fiecărui centru şi să existe conservarea acelei înregistrări pentru eventualitatea în care avem vreo sesizare în raport cu o anumită sală”, a declarat ministrul Educaţiei, într-o conferinţă de presă.

Pricopie a mai declarat duminică, referindu-se la Bac, că examenuldin 2014 nu va fi diferit de cel din acest an din punct de vedere al structurii.

„Cred că subiectele au fost bine calibrate, mai ales prin această diferenţiere, nu intenţionez pentru anul viitor să introduc diferenţieri noi. Avem patru subiecte la matematică, două la română, avem şi la alte discipline diferenţieri. Nu intenţionez să merg mai departe, deocamdată ne aşezăm aici, urmând ca subiectul Bacalaureat să fie discutat. Aşa cum am anunţat şi în urmă cu câteva luni, Bacalaureatul din 2014 nu va fi diferit de Bacalaureatul din 2013, din punct de vedere al structurii, adică din ceea ce vizează elevul, cel care susţine examenul. Practic metodologia va fi adoptată la sfârşitul acestei săptămâni pe acelaşi tip de probe aşa cum am avut anul acesta”, a anunţat Remus Pricopie.

http://www.cotidianul.ro/pricopie-bacalaureatul-de-anul-viitor-nu-va-fi-diferit-de-cel-din-2013-220990/

Pricopie: Bacalaureatul de anul viitor nu va fi diferit de cel din 2013

Bacalaureatul din 2014 nu va fi diferit de cel din acest an din punct de vedere al structurii, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, duminică, într-o conferinţă de presă.

„Cred că subiectele au fost bine calibrate, mai ales prin această diferenţiere, nu intenţionez pentru anul viitor să introduc diferenţieri noi. Avem patru subiecte la matematică, două la română, avem şi la alte discipline diferenţieri. Nu intenţionez să merg mai departe, deocamdată ne aşezăm aici, urmând ca subiectul Bacalaureat să fie discutat. Aşa cum am anunţat şi în urmă cu câteva luni, Bacalaureatul din 2014 nu va fi diferit de Bacalaureatul din 2013, din punct de vedere al structurii, adică din ceea ce vizează elevul, cel care susţine examenul. Practic metodologia va fi adoptată la sfârşitul acestei săptămâni pe acelaşi tip de probe aşa cum am avut anul acesta”, a anunţat Remus Pricopie.

El este de părere că decizia luată de Ministerul Educaţiei de a introduce diferenţieri la subiecte este „absolut corectă”.

Potrivit acestuia, un elev care are şapte ore de matematică pe săptămână nu poate susţine acelaşi tip de examen cu unul care a avut doar două ore de matematică pe săptămână.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/elevii-asi-la-oratorie-ajung-angajati-de-succes-1054209.html

Elevii aşi la oratorie ajung angajaţi de succes

Tinerii sunt învăţaţi să-şi construiască succesul academic, bazându-se pe argumente. Cei mai buni se întrec într-o competiţie naţională.

„Datorită dezbaterilor am ajuns în mediul de business, ca Senior Trainer la una dintre cele mai relevante companii de consultanţă din ţară. Ştiam să vorbesc convingător, să controlez o sală, să judec repede”, povesteşte Emi Beteringhe, ajuns între timp preşedintele Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), filiala Muntenia.

Asociaţia organizează de 20 de ani încoace Competiţia Naţională de Dezbateri pentru Elevi. Iar evenimentul, spune Emi, se vrea a fi mai mult decât o competiţie şcolară: „Dezbaterile le construiesc tinerilor ordinea mentală şi încrederea în sine, necesare la facultate şi în cariera profesională, dar foarte puţin dezvoltate în şcoală”.

De altfel, mai toţi participanţii competiţiei, care se va desfăşura anul acesta între 5 şi 9 septembrie, la Universitatea Româno-Americană din Capitală, devin în cele din urmă studenţii marilor universităţi din străinătate.

Permis către şcolile înalte

„Dezbaterile sunt una dintre activităţile cele mai apreciate de universităţile internaţionale. La primele 200 din lume există o «Debate Society»”, explică reprezentantul ARDOR. Argumentul său este susţinut de exemplele unor lideri mondiali, precum Barack Obama, care au fost campioni la dezbaterile din studenţie.

La competiţia de anul acesta vor participa 180 de elevi de liceu, organizaţi în echipe, care vor susţine patru discursuri cu durata a câte şapte minute. Dezbaterilor vor fi avea ca tematică probleme economice şi politice actuale.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/ministrul-educatiei-vrea-bac-audio-eu-nu-cred-ca-este-atat-de-complicat-1054176.html

Ministrul Educației vrea BAC AUDIO: “Eu nu cred că este atât de complicat!”

După trei ani în care elevii au susținut examenul maturității sub supraveghere video, șeful de la Educație, Remus Pricopie, se gândește serios la posibilitatea de a-i înregistra și audio, începând chiar de anul viitor.

”În timp ce lucram la draftul pentru metodologia de anul viitor, s-a discutat despre posibilitatea de a avea şi înregistrare audio din sală. Încă nu am luat o decizie, o să vedem până la sfârşitul acestei săptămâni, pentru că prima problemă pe care trebuie să ţi-o pui în momentul în care introduci o măsură este să vezi în ce măsură de fapt poţi să o şi implementezi. Eu nu cred că este atât de complicat, vom decide dacă vom face sau nu”, a declarat Pricopie, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a subliniat că toți inspectorii au primit ordine clare pentru a evita surprizele neplăcute din partea furnizorilor de curent electric în timpul examenelor și să acționeze la primul semn de fraudă.

“Am mai atras atenţia inspectorilor şcolari generali să ia legătura cu furnizorii de energie electrică, şi asta am făcut-o din timp, astăzi am revenit asupra subiectului, să nu avem surpriza că se întrerupe curentul electric sau încep lucrări pe mai ştiu eu ce reţea exact în perioada în care noi, de fapt, trebuie să ne ocupăm de examenul de Bacalaureat. Sper să nu avem surprize şi dacă vom avea vom interveni fără niciun fel de ezitare. Le-am spus inspectorilor să nu aibă vreo emoţie dacă întâlnesc vreo situaţie de fraudă. Primul lucru pe care-l fac este să anunţe ministrul Educaţiei, al doilea lucru – anunţă poliţia locală”, a arătat ministrul Educaţiei.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-a-pierdut-educatia-romaneasca-150-de-milioane-de-euro-din-fondurile-nerambursabile-1054085.html

Cum a pierdut EDUCAŢIA ROMÂNEASCĂ 150 de milioane de EURO din FONDURILE NERAMBURSABILE

Educaţia din România a dat cu piciorul sumei de 150 de milioane de euro, din fondurile europene nerambursabile. Motivul: Ministerul condus de Remus Pricopie nu a respectat prevederile legii în ceea ce priveşte alegerea partenerilor, anunţă „stirileprotv.ro”.

Ministerul Educaţiei nu a reuşit să pună pe picioare o procedură transparentă pentru selecţia partenerilor, astfel că a decis să anuleze proiectul de 150 de milioane de euro – bani europeni.

„N-a fost o decizie formală de a nu selecta vreun partener, a fost o chestiune care a decurs din lipsa de prelungire a termenului de depunere de proiecte”, a declarat Gabriel Ispas, secretarul general al Ministerului Educaţiei Naţionale.

Termenul fusese prelungit deja de trei ori, dar ministerul nu a reuşit să respecte condiţiile cerute şi să ia bani gratis pentru educaţie de la Uniunea Europeană. Fondurile ar fi trebuit să fie folosite pentru manuale alternative şi digitale, dar şi pentru pregătirea profesorilor.

„Noi tot timpul am încercat să complicăm lucrurile. De teama ca nu cumva un privat să fuga cu banii, de teama ca nu cumva să raspundem pentru ceea ce fac alţii sau pentru ceea ce facem chiar noi, am impus şi am inventat fel de fel de reguli foarte complicate. Obligaţia noastră acum este să simplificăm”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, citat de „stirileprotv.ro”.

România pierde 91 de milioane de euro pe zi, dacă ar fi să împărţim banii pe care îi mai avem la dispoziţie de la Uniunea Europeana la numărul de zile rămase până la finalul acestui an, cand se închid alocările pentru perioada 2007-2013.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/componenta-comisiilor-de-bacalaureat-stabilita-sambata-prin-tragere-la-sorti-1054048.html

BUCUREȘTI. Componenţa comisiilor de Bacalaureat stabilită sâmbătă, prin tragere la sorţi

Tragerea la sorţi a componenţei comisiilor din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea august – septembrie, va avea loc sâmbătă, la sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

„Conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de Bacalaureat 2013, în ziua de sâmbătă, 24 august, ora 7,00, la sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, va avea loc tragerea la sorţi a componenţei comisiilor din cadrul examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea august – septembrie”, precizează un comunicat al IŞMB.

Prima probă scrisă – la limba şi literatura română – se va desfăşura luni. Examenul va continua marţi cu proba scrisă la limba şi literatura maternă pentru candidaţii aparţinând minorităţilor naţionale, proba obligatorie a profilului se va susţine miercuri, iar cea la alegere a profilului şi specializării vineri.

Afişarea rezultatelor se va face pe doi septembrie, până la ora 12,00, urmând ca, în aceeaşi zi, să fie depuse contestaţiile, în intervalul orar 12,00 – 16,00. Rezolvarea contestaţiilor se va realiza între trei şi patru septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe cinci septembrie.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/raluca-premianta-bac-ului-de-toamna-povestea-tinerei-care-a-asteptat-14-ani-ca-sa-si-i-1053963.html

Raluca, “premianta” Bac-ului de toamnă. Povestea tinerei care a așteptat 14 ani ca să-și ia diploma

În ochii lumii, candidații celei de-a doua sesiuni de Bacalaureat sunt o cauză pierdută. Dascălii care le-au stat alături, însă, știu cel mai bine că printre ei se numără și minți strălucite, care, dacă ar fi avut un dram de noroc în plus, s-ar fi aflat în fruntea listei cu promovați.

“Am mari emoții, simt că trebuie să mă descurc la fel de bine ca la matematică, unde am luat nota 9”, spune Raluca Păun (32 de ani), absolventă de seral la Liceul de Mecanică Fină din Capitală.

Luni, odată cu începerea probelor scrise din a doua sesiune de Bacalaureat, va susține alături de alți circa 56.000 de candidați examenul la Limba română, singura materie unde a picat în vară. Dar dacă pentru ceilalți diploma de Bac reprezintă doar un bilet spre facultate, pentru Raluca, promovarea este egală cu a-și recupera un întreg capitol din viață.

O viață ca-n filme

“Am fost un copil adoptat. După moartea mamei de împrumut, tatăl s-a recăsătorit. Noua lui soție m-a respins de la început, așa că au început scandalurile. În clasa a XII, m-au dat afară din casă, taman înainte de Bac. A trebuit să renunț la școală, ca să mă întrețin”, povestește femeia, atât de detașată, încât parcă ar vorbi de altcineva. Bătăioasă din fire, nu s-a dat în lături de la munci bărbătești și a lucrat, pe rând, într-o fabrică de mase plastice și într-o spălătorie auto. La 29 de ani, când s-a căsătorit, a simțit că i-a pus Dumnezeu mâna în cap. Curând, s-a trezit în postura de a-și părăsi încă o dată căminul. “Soțul meu trecea pesemne printr-o criză de personalitate. A început să bea și m-a bătut când eram gravidă în luna a treia. Am deciss să întrerup sarcina și m-am refugiat la mătușa mea, în Constanța ”, explică Raluca.

Mătușa, a fost de altfel cea care a încurajat-o să se înscrie la liceu. Între timp, absolventa de seral s-a împăcat cu soțul și a hotărât să continue studiile, transferându-se la București. “Țin minte că am sunat-o pe mătușa mea și i-am zis: Am dat de naiba. La cum o văd, cred că profesoară de matematică o să ne pice pe toți!”, își amintește râzând prima întâlnire cu Crina Bogdan, dascălul care avea să-i devină prieten pe viață.

A motivat un liceu întreg să treacă Bac-ul

Criticile constructive ale profesoarei de matematică au reaprins în Raluca motivația de a lupta pentru un scop. “Am început să mă duc la orele ei cu alte grupe de seral. Mă interesa să excelez la materiile de Bac, știind că e puțin probabil să continui cu specializarea mea, tehnician mecanic instalații”, recunoaște femeia. Roadele muncii sale au ieșit la iveală în câteva luni, odată cu simulările de Bac, când și-a uimit profesorii și colegii deopotrivă, luând 8.50 la matematică, următoarea notă din liceu fiind 4.50. Performanța ei a avut efect de domino. “I-a făcut pe copiii de la zi să se mobilizeze când au văzut că cineva care munceşte ia 4 puncte peste ei. Un elev de la mine din clasă, Dascălu Mihai, și-a făcut o ambiţie personală s-o depășească pe Raluca şi a luat peste 9 la Bac. Acum e student cu bursă la Politehnică”, spune Mihaela Berindeanu, profesoara de matematică a elevilor de la zi.

În loc să se bucure de avantajul ei însă, Raluca le-a întins o mână de ajutorul celor “certați” cu calculele: “Am meditat-o pe o colegă care luase doi și ceva la simulare și se plângea că matematica nu-i intră în cap. La Bac a luat peste șapte”.

În ziua probei de matematică a ieșit la jumătatea timpului alocat, înaintea tuturor, însă la celelalte două materii s-a cam împotmolit. Norocul ei a fost că la Biologie, unde a luat 6,20, învățase cu o seară înainte exact subiectele extrase, dar poezia de la Limba română i-a pus capac. Astăzi, repetă de zor, în pauzele de la serviciu și speră ca a doua oară să fie cu noroc. “Lucrez la Spitalul Carol Davila, la secția de Sterilizare. Tocmai de aceea vreau să dau și la Facultatea de Asistente. Dacă nu reușesc să mai prind loc la buget acum, dau la anul. Am așteptat 14 ani să iau Bac-ul, ce mai contează un an până la facultate”, e optimistă Raluca Păun.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/foasta-directoare-de-la-bolintineanu-trimisa-in-judecata-1053966.html

Fosta directoare de la „Bolintineanu”, trimisă în judecată pentru fraudă la Bac

Procurorii de pe lângă Parchetul Capitalei au stabilit capii de acuzare pentru fosta directoare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Fosta directoare a Liceului ‘Dimitrie Bolintineanu’ Costica Vărzaru a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului Capitalei, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi instigare la tentativă la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, titrează Agerpres.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bacalaureat-de-toamna-2013-calendarul-probelor-scrise-plus-masuri-suplimentare-de-siguran-1054196.html

Bacalaureat de toamnă 2013. Calendarul probelor scrise plus măsuri suplimentare de siguranță | VIDEO

Mai bine de 55.700 de candidați sunt așteptați să participe, astăzi, la prima probă scrisă a celei de-a doua sesiuni de Bac, cea de Limba și literatura română. Anul acesta ar putea fi însă ultimul în care elevii au parte doar de supraveghere video, a anunțat recent ministru Educației, care are de gând să introducă la examenul maturității din 2014 un sistem de monitorizare audio.

„În timp ce lucram la draftul pentru metodologia de anul viitor, s-a discutat despre posibilitatea de a avea şi înregistrarea audio din sală. Nu s-a luat încă o decizie. Prima problemă pe care trebuie să ţi-o pui când introduci o măsură e să vezi dacă poţi să o şi implementezi. Nu cred că e foarte complicat”, a explicat Pricopie.

Acesta le-a atras atenția inspectorilor școlari să rezolve problemele legate de electricitate, astfel încât supraveghere video să nu sufere întreruperi taman in ziua examenelor scrise: “Să se ia legătura cu furnizorii de energie electrică, să nu avem surprize că încep lucrări exact în perioada în care noi trebuie să ne ocupăm de examenul de Bac”.

Bac diferențiat și în 2014

Iar dacă metoda de supraveghere ar putea fi mai strictă, structura Bac-ului de anul viitor va rămâne aceeași, a dat asigurări Pricopie.

Bacalaureat cu strictețe

“Cred că subiectele au fost bine calibrate, mai ales prin această diferenţiere, nu intenţionez pentru anul viitor să introduc diferenţieri noi. Avem patru subiecte la matematică, două la română, avem şi la alte discipline diferenţieri. Practic metodologia va fi adoptată la sfârşitul acestei săptămâni pe acelaşi tip de probe aşa cum am avut anul acesta”, a anunţat Remus Pricopie.

Între timp, inspectorii școlari și-au luat măsuri suplimentare de siguranță. În Capitală, spre exemplu, examenul se va desfășura în 33 dintre liceele performante, pentru a evita tentativele de fraudă.

Examen scris doar în liceele cu moț

Iată lista centrelor de examinare din Bucureşti: Colegiul German Goethe, Colegiul Naţional „Ion Neculce“, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“, Colegiul Naţional „Sf. Sava“, Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice „I. N. Socolescu“, Liceul teoretic „Jean Monnet“, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“, Colegiul Naţional „Spiru Haret“, Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, Colegiul Teoretic „Mihail Sadoveanu“, Şcoala Centrală, Colegiul Teoretic „Lucian Blaga“, Liceu teoretic Hyperion“, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny“, Liceul Teoretic „A. I. Cuza“, Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu“, Liceul Teoretic „Benjamin Franklin“, Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu“, Colegiul Naţional „Matei Basarab“, Colegiul Naţional „Octav Onicescu“, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, Colegiul Economic Viilor, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“, Liceul teoretic „Ştefan Odobleja“, Colegiul Naţional „Grigore Moisil“, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“, Colegiul Naţional „Elena Cuza“, Colegiul Tehnic „Carol I“, Colegiul Teoretic „Marin Preda“, Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu“, Colegiul Ucecom „Spiru Haret“. Dascălii fac previziuni sumbre Anul acesta, rata de promovare la nivel naţional a Bacalaureatului a fost 56,4%. Au promovat doar 63,1% dintre absolvenţii promoţiei 2012 – 2013 şi 31,7% dintre absolvenţii promoţiilor anterioare au luat examenul.

Experienţa ani lor trecuţi arată, însă, că și învingătorii celei de-a doua sesiuni de Bacalaureat se numără pe degete.

În 2012, spre exemplu, doar 25,49% dintre candidaţi au promovat Bac-ul de toamnă, faţă de 44,4%, câţi au luat examenul în prima sesiune.

Pentru cei 87.000 de candidați înscriși la Bac-ul de toamnă, calendarul probelor scrise va arăta astfel:

26 august – Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă

27 august – Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

28 august – Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

30 august – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

2 septembrie – Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

3-4 septembrie – Rezolvarea contestaţiilor 5 septembrie – Afişarea rezultatelor finale

http://www.evz.ro/detalii/stiri/frauda-la-bac-cazul-bolintineanu-patru-femei-au-fost-trimise-in-judecata-alti-profesori-1054035.html

FRAUDA LA BAC-CAZUL BOLINTINEANU. Patru femei au fost TRIMISE ÎN JUDECATĂ. Alţi profesori şi elevi vor fi CERCETAŢI PENTRU CORUPŢIE

S-a încheiat prima etapă a cazului de fraudă de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”. Vineri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au trimis în judecată patru persoane: directoarea arestată a liceului Costica Vărzaru, secretara instituţiei de învăţământ, Elena Dumitru – sau „tanti Nuţi”, cum o alinta primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie -, Mimoza-Maria Vulcu, vicepreşedinte al comisiei de examinare şi Gina Ciontu, membră a comiteului de părinţi. Totodată, anchetatorii au dispus disjungerea cauzei faţă de profesorii supraveghetori şi faţă de elevii care au dat examen pe 1 iulie care vor fi cercetaţi pentru infracţiuni de corupţie.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” Costica Vărzaru a fost trimisă în judecată în stare de arest preventiv pentru trafic de influenţă şi instigare la tentativă la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Ginei Ciontu, membră a comitetului de părinţi. Ea este acuzată de trafic de influenţă.

De asemenea, secretara Elena Dumitru şi vicepreşedinta Comisiei de Bacalaureat, Mimoza-Maria Vulcu vor fi judecate pentru tentativă la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Mita ascunsă în pachete de ţigări

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, cu sprijinul Ginei Ciontu, membră a comitetului de părinţi, a pretins şi primit bani de la elevi din cadrul liceului, înscrişi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii Comisiei de Bacalaureat şi faţă de cadrele didactice cu atribuţii de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către elevi.

Procurorii descriu şi mecanismul de fraudare a examenului de bacalaureat. Astfel, conform planului stabilit de directoare, sumele de bani colectate urmau a fi înmânate cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de Costica Vărzaru, cât şi disimulat, respectiv în pachete de ţigări/reviste/ziare poziţionate pe catedrele din sălile de examinare. Imediat după deschiderea subiectelor, directoarea urma să convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor urma să facă de Costica Vărzaru şi de alţi profesori ai unităţii şcolare, sub pretextul suplimentării filelor de „ciorne”.

BACALAUREAT 2013. Laţul şpăgilor la BAC se strânge în jurul lui Vanghelie

La cine a făcut demersuri directoarea?

Procurorii mai precizează că, în perioada 25.06.2013 – 30.06.2013, Costica Vărzaru a făcut şi demersuri pentru desemnarea unor membri şi a unor supraveghetori asupra cărora să-şi poată folosi influenţa. Deşi nu spun la cine a apelat directoarea, oamenii legii lasă de înţeles că „cineva” cu funcţie în Inspectoratul Şcolar ar putea fi implicat în distribuirea preferenţială a membrilor comisiei. Într-un caz asemănător, de exemplu, la Mangalia procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au indicat, clar, un ordin semnat de însuşi ministrul Educaţiei, care l-a trimis „la post”, ca şef al comisiei, pe profesorul care aranja şpăgile, Ghorghe Amza.

Faptele săvârşite de cele patru femei, în cazul de fraudă de la Liceul „Bolintineanu”, sunt detaliate astfel: „La data de 01.07.2013, în timp ce se afla la sediul Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti cu ocazia desfăşurării probei scrise la limba şi literatura română, în calitate de vicepreşedintă a Comisiei de Bacalaureat, inculpata VULCU MIMOZA-MARIA împreună cu inculpata DUMITRU ELENA (a cărei prezenţă era interzisă în timpul examenului) au xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la această probă, ce urmau a fi date mai multor elevi din mai multe săli de examen, inclusiv celor ce erau menţionaţi pe o filă A4 găsită în geanta sa. Inculpata VULCU MIMOZA-MARIA a fost găsită cu înscrisurile xeroxate, anterior menţionate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sălile de examen în scopul anterior menţionat.”

Elevii, în „curtea” DNA

De asemenea, arată procurorii bucureşteni, prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei în vederea efectuării de cercetări sub aspectul unor fapte de corupţie faţă de profesorii supraveghetori şi faţă de elevii din cadrul Liceului Teoretic Dimitrie Bolintineanu care au susţinut la data de 01.07.2013 proba scrisă la examenul de bacalaureat.

 Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15448099-bac-2013-sesiunea-toamna-absolventii-sustin-astazi-examenul-scris-limba-literatura-romana-subiectele-sunt-diferentiate.htm

BAC 2013 Sesiunea de toamna Absolventii sustin astazi examenul scris la Limba si literatura romana. Subiectele sunt diferentiate

Examenul scris de Limba si literatura romana din a doua sesiune a bacalaureatului 2013 a inceput luni, 26 august. Absolventii de liceu au de rezolvat subiecte diferentiate: elevii de la Real, Tehnologic si Vocational au subiecte diferite la examenul scris de Limba romana fata de absolventii de la Uman si Pedagogic. Aceasta noutate a fost introdusa la prima sesiune a BAC-ului 2013, fara ca diplomele de bacalaureat sa fie si ele modificate. Candidatii au intrat in salile de examen in intervalul 7:30 – 8:30, iar examenul dureaza 3 ore.

55.741 de absolventi de liceu s-au inscris pentru a sustine examenul scris de Limba si literatura romana – sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului 2013. Rezultatele finale ale sesiunii de toamna a bacalaureatului se vor afisa pe 5 septembrie.

Anul trecut, 116 absolventi au fost dati afara din examenul scris de Limba si literatura romana, sesiunea de toamna, pentru copiat (Detalii aici).

Calendar Bacalaureat 2013 – sesiunea de toamna
15-19 iulie 2013        Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen

19-20 august 2013    Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A

19-21 august 2013    Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B

20-21 august 2013    Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C

22-23 august 2013    Evaluarea competentelor digitale – proba D

26 august 2013         Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa

27 august 2013         Limba si literatura materna – proba E)b) – proba scrisa

28 august 2013         Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa

30 august 2013         Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa

2 septembrie 2013    Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00)

3-4 septembrie 2013 Rezolvarea contestatiilor

5 septembrie 2013    Afisarea rezultatelor finale
Prima sesiune a Bacalaureatului 2013 s-a terminat pe 12 iulie, cand au fost afisate rezultatele finale obtinute de candidati dupa solutionarea contestatiilor. Promovabilitatea finala la BAC 2013 – sesiunea iunie-iulie – a fost de 56,4%, cu 12 puncte procentuale mai mare decat anul trecut.
Cum se desfasoara examenul – Metodologia de organizare a Bacalaureatului

Accesul candidatilor in centrul de examen la probele scrise se face in intervalul 7:30 – 8:30. La accesul absolventilor de liceu in centrul de examen se procedeaza astfel:

  • un profesor si un membru al personalului de paza      solicita la intrarea fiecarui candidat prezentarea actului de identitate,      si verifica daca fotografiile corespund;
  • candidatii sunt indrumati spre zona din centrul de      examen unde se gasesc salile de examen;
  • candidatii sunt atentionati sa citeasca extrasele      din Metodologie afisate pe usa salii de examen si sa nu stationeze pe      holuri mai mult de 5-7 minute;
  • candidatii care au materiale/obiecte nepermise in      sala de examen sunt indrumati spre sala de depozitare a acestora.

Candidatul care are asupra sa materiale nepermise in sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, insemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poseta/geanta etc.) va primi o punga/plic in care sa le introduca, impreuna cu o declaratie tip in care se mentioneaza numele si prenumele si obiectele personale care vor fi depozitate si va fi indrumat de catre un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.
Examenul dureaza 3 ore.

 
Elevii care sunt surprinsi in examen cu copiute sau telefoane mobile sunt dati afara din examen, indiferent daca au copiat sau nu. Inainte de aducerea subiectelor in sali, asistentii vor explica elevilor modul de desfasurare a probei si modul de completare a datelor personale pe foaia tipizata.

Candidatii se aseaza cate unul in banca, in ordine alfabetica, in functie de disciplina si de tipul de subiect primit, conform listelor afisate. Fiecare candidat primeste o coala de hartie tipizata, pe care isi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate prenumele personale, in ordinea in care sunt trecute in actul de identitate si completeaza citet celelalte date de pe coltul ce urmeaza a fi lipit.

Coltul colii tipizate va fi lipit, dupa distribuirea subiectelor in sali, numai dupa ce asistentii din sali au verificat identitatea candidatilor, dupa completarea corecta a tuturor datelor prevazute si dupa ce acestia semneaza in interiorul portiunii care urmeaza a fi sigilata. Colturile lucrarilor vor fi lipite numai dupa ce candidatii au inceput sa scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor. Procedura anterioara se repeta pentru toate colile tipizate utilizate de candidat pentru a redacta lucrarea.

Candidatii vor primi atatea coli tipizate si ciorne cate le sunt necesare. Pentru lipirea coltului lucrarii se va folosi lipici sau acelasi tip de etichete autocolante, pentru toate centrele de examen dintr-un judet.
Inscrierea numelui candidatului pe foile tipizate in afara rubricii care se sigileaza, precum si orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrarii, atrag dupa sine anularea lucrarii scrise respective. Propunerea de anulare se poate face atat in centrul de examen, cat si in centrul de evaluare, de catre persoanele din comisie care sesizeaza semnele distinctive, iar decizia se ia de catre presedintele comisiei, dupa consultare cu comisia judeteana/a municipiului Bucuresti.

Dupa anuntarea variantei de subiect extrasa de Comisia Nationala de Bacalaureat, se multiplica subiectele in numar egal cu numarul candidatilor, urmand ca acestea sa fie distribuite in sali.

 

Pentru elaborarea lucrarii scrise, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru probele scrise la disciplinele „Matematica” si „Geografie”, candidatii pot sa utilizeze instrumente de desen.

Se interzice folosirea, in timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se foloseste numai hartia distribuita candidatilor de catre asistenti.
Candidatii care doresc sa corecteze o greseala taie fiecare rand din pasajul gresit cu o linie orizontala. In cazul in care unii candidati, din diferite motive, doresc sa-si transcrie lucrarea, fara sa depaseasca timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de catre asistenti in procesul-verbal de predare-primire a lucrarilor scrise. Colile folosite initial se anuleaza pe loc de catre asistenti, mentionandu-se pe ele „Anulat”, se semneaza de catre asistenti si se pastreaza in conditiile stabilite pentru lucrarile scrise.
In timpul desfasurarii probelor scrise, asistentii nu dau candidatilor nicio indicatie, nu discuta intre ei si nu rezolva subiectul de examen. Unul dintre asistenti sta in fata clasei, celalalt in spatele clasei si nu au alte preocupari in afara de supraveghere. In cazul in care acestia incalca aceste dispozitii, presedintele comisiei poate decide inlocuirea lor si, daca este cazul, poate face si propunere de incepere a procedurii de cercetare disciplinara.
Dupa ce isi incheie lucrarile, candidatii numeroteaza foile, sub indrumarea asistentilor, numai cu cifre arabe, in partea de jos a paginii, in coltul din dreapta, indicand pagina curenta si numarul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, daca elevul a scris in total cinci pagini. Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar cateva randuri, partea nescrisa fiind barata de catre asistenti. Dupa incheierea numerotarii, candidatii predau asistentilor lucrarile si semneaza pentru confirmarea predarii lucrarii si a numarului de pagini.
La expirarea celor trei ore acordate, candidatii predau lucrarile in faza in care se afla, fiind interzisa depasirea timpului stabilit. In cazul in care un candidat refuza sa predea lucrarea scrisa, acest lucru se consemneaza intr-un proces-verbal, semnat de cei doi asistenti si atrage dupa sine eliminarea candidatului din examen.
Trei candidati raman in sala pana la predarea ultimei lucrari. La predarea lucrarilor, asistentii bareaza spatiile nescrise, verifica numarul de pagini si il trec in procesele-verbale de predare-primire pe care le semneaza candidatii, precum si in rubrica prevazuta pe prima pagina a lucrarii.

Ciornele si lucrarile anulate se strang separat si se pastreaza in centrul de examen.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15432780-consiliul-national-elevilor-plafonarea-decontarii-navetelor-scolare-este-nepotrivita-unii-elevi-navetisti-vor-primi-doar-treime-din-costul-abonamentului.htm

Consiliul National al Elevilor: Plafonarea decontarii navetelor scolare este nepotrivita. Unii elevi navetisti vor primi doar o treime din costul abonamentului

„Propunerea Ministerului de Finante nu este o masura potrivita, avand in vedere ca o parte dintre elevi vor beneficia doar de decontul a o treime din costul total al abanamentului, ceea ce incurajeaza cresterea ratei abandonului scolar”. Opinia apartine Consiliului National al Elevilor, care sustine intr-un comunicat de presa citat de Mediafax ca „problema deconturilor este cauzata de subfinantarea sistemului educational”.
„Educatia este considerata ca fiind o prioritate nationala, insa nu a fost tratata corespunzator. Cresterea finantarii pentru educatie reprezinta o masura adecvata conditiilor socio-economice actuale, spre deosebire de eventuala limitare a sumei de decont al transportului elevilor spre scoala”, sustine Iulia-Flavia Miron, presedintele Consiliului National al Elevilor, in comunicatul citat.

Problema deconturilor este cauzata de subfinantarea sistemului educational, si nu de alte cauze externe, precizeaza Consiliul National al Elevilor, care cere Guvernului sa respecte legea si sa aloce 6% din Produsul Intern Brut pentru educatie.

„Printre prioritatile de finantare si evaluare ale sistemului se afla si scolile tehnologice, care nu pregatesc elevii pentru piata muncii si nu sunt promovate ca o alegere viabila in defavoarea invatamantului teoretic. Totodata, sistemul este foarte afectat de lipsa pregatirii resursei umane. Din cauza salariilor profesorilor, meseria aceasta nu reprezinta cu adevarat o oportunitate in cariera unei persoane, ci din contra, o alternativa a lipsei altor oportunitati in piata muncii”, se mai arata in comunicatul CNE, citat de Mediafax.
Guvernul vrea sa plafoneze decontarile navetelor scolare la maximum 26 lei pe luna pentru distante de 3 kilometri

HotNews.ro a scris in urma cu doua zile ca guvernul vrea sa plafoneze decontarile navetelor scolare la maximum 26 lei pe luna pentru distante de 3 kilometri. Prevederea face parte dintr-un proiect de Ordonanta privind reglementarea unor masuri bugetare. Potrivit acestuia, pentru navetele scolare pe distante mai mari de 3 kilometri, dar pana in 50 de kilometri, suma de 26 de lei/abonament/luna se suplimenteaza cu 2 lei pentru fiecare kilometru.
Ministerul Educatiei: Tarifele pentru abonamentele scolare au pus presiune pe bugetul Ministerului si au generat situatia regretabila a intarzierii decontarii navetei scolare
La o zi dupa ce HotNews.ro a scris despre proiectul Ministerului Finantelor, Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat de presa ca „saluta si sustine masurile de reglementare echitabila a sistemului de decontare a navetei elevilor”.
„Avand in vedere diferentele mari si nejustificate ale tarifelor practicate de transportatorii care au asigurat pana acum transportul elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu, propunerea Ministerului Finantelor Publice privind decontarea abonamentelor de transport in limita a maximum 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km este binevenita”, sustine Ministerul Educatiei Nationale (MEN).
Potrivit MEN, proiectul „este de natura sa asigure o mai corecta cheltuire a banului public, sustinand in acelasi timp preocuparea Ministerului Educatiei Nationale de a asigura accesul la educatie pentru categoriile vulnerabile”.
Ministerul Educatiei a precizat ca in anul scolar 2012-2013 a decontat la nivel national peste 150.000 de abonamente de transport, „iar pana acum nu s-a tinut niciodata cont de diferentele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori in diferite locuri din tara”.
Anul trecut:

– pentru distanta de 10 kilometri, pretul unui abonament a variat intre 25 de lei si 326 de lei;

– pentru distanta de 15 kilometri, pretul unui abonament a pornit de la 32 de lei si a ajuns la 406 lei;

– variatia de pret pe distanta de 20 km a fost cuprinsa cuprinsa intre 36 de lei si 400 de lei;

– exista firme in tara care au practicat un tarif de 491 de lei pe luna pentru 50 de kilometri, in timp ce alte companii au perceput 42 de lei pentru acelasi numar de kilometri.

Cele mai multe dintre abonamentele decontate anul trecut (11.636) au fost pe distanta de 10 de kilometri, 15 km (11.205) si 20 km (8.562). Un numar de 904 elevi au facut naveta pe distante de 3 kilometri, iar tarifele minime percepute de firmele de transport au fost de 15 lei pe luna, in timp ce tarifele maxime au ajuns si la 166 de lei lunar.

Aceste realitati, total defavorabile finantelor publice si implicit interesului elevilor, sunt cele care au pus presiune pe bugetul Ministerului Educatiei Nationale si au generat situatia regretabila a intarzierii decontarii navetei scolare„, explica Ministerul Educatiei.
„Pentru a evita pe viitor astfel de cazuri, Ministerul Educatiei Nationale si Guvernul in ansamblul sau doresc sa vina in sprijinul elevilor si sa reglementeze mai echitabil sistemul de decontare a navetei. Astfel, pe langa masura introducerii unui prag maximal de 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km si a unuia de 120 lei/abonament/luna pentru distanta de 50 kilometri, Guvernul a alocat 76 milioane de lei pentru achizitia de microbuze scolare destinate transportului elevilor din localitatile izolate, din mediul rural”, mai sustine MEN.
Ce prevede Legea Educatiei Nationale:

Art. 84 – (3) Elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 km, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda.
http://www.gandul.info/stiri/bacalaureat-2013-anuntul-ministrului-educatiei-pentru-cei-care-vor-da-bacalaureatul-de-acum-incolo-11270180

BACALAUREAT 2013. Anunţul ministrului Educaţiei pentru cei care vor da bacalaureatul de acum încolo

BACALAUREAT 2013. Ministerul Educaţiei ia în calcul ca, începând de anul viitor, în sălile unde se desfăşoară examenul de bacalaureat să se facă şi înregistrări audio, nu numai video ca până acum. Anunţul a fost făcut de ministrul Remus Pricopie, care a precizat că înregistrările audio ar urma să fie stocate şi urmărite în timp real.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei a declarat că Bacalaureatul sesiunea de toamnă 2013,  care continuă luni, 26 august, cu proba scrisă de limba română va fi supravegheat de un număr dublu de persoane care lucrează la Ministerul Educaţiei, care împreună cu inspectorii şcolari vor umbla prin centrele de examene pe tot parcursul probelor scrise.

”Am dublat numărul de persoane de la Ministerul Educaţiei care verifică corectitudinea organizării examenului de bacalaureat. Le-am spus inspectorilor şcolari, preşedinţilor de comisii, reprezentanţilro elevilor si părinţilor să urmeze metodologia întocmai, iar acolo unde există suspiciuni să ia imediat măsuri”, a spus Remus Pricopie, care a spus că problemele din vară au apărut din cauza abaterilor de la metodologia de examen.

„I-am rugat pe toţi cei implicaţi să respecte metodologia. Problemele din vară au apărut din cauza abaterilor de la metodologie. De asemenea, am rugat preşedinţii de comisii să sesizeze imediat dacă apar probleme, iar pe inspectori să se asigure că stăpânesc procedurile pentru situaţii de avarie. Vor fi camere de supraveghere în fiecare sală, astfel încât comisia să poata vedea tot ce se întâmplă în sala de examen”, a mai spus Pricopie.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a vorbit despre BACALAUREAT 2013 în cadrul unei declaraţii la sediul Ministerului Educaţiei, unde a  vorbit despre probele scrise pentru cea de-a doua sesiune de Bacalaureat 2013, care debutează luni, 26 august.

Luni, proba scrisă de limba română începe la ora 9.00 şi se va termina la ora 12.00. Elevii vor intra în săli în jurul orei 8.30, astfel încât să fie prezenţi când sunt date desigilate subiectele.

Ministerul Educaţiei Naţionale va publica, la ora 15.00, pe site-ul www.subiecte2013.edu.ro, variantele de subiecte şi baremele de evaluare pentru proba de Limba şi literatura română – E)a) din cadrul Bacalaureatului 2013, desfăşurată luni, 26 august.

În fiecare zi de examen, publicarea acestor materiale se face de la ora 15.00, conform procedurilor interne ale MEN, stabilite anterior examenelor naţionale, deoarece trebuie să existe timp suficient pentru ca lucrările susţinute de absolvenţii de clasa a XII-a să ajungă în centrele de evaluare.

În cazul în care există situaţii în care trebuie utilizate subiectele de rezervă, proba trebuie să înceapă înainte de publicarea variantelor pe pagina de web a MEN.

Datele centralizate de Ministerul Educaţiei arată că la sesiunea din toamnă s-au înscris peste 87.000 de candidaţi, dintre care 67% fac parte din promoţia 2012-2013, iar 33% sunt absolvenţi ai promoţiilor anterioare.

La BACALAUREA 2013, sesiunea august-septembrie, la proba de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română s-au înscris 17.758 de candidaţi, iar la proba pentru evaluarea competenţelor de comunicare în limba maternă s-au înscris 648 de candidaţi (625 pentru limba maghiară, 21 pentru limba germană şi 2 pentru limba ucraineană). 18.270 de candidaţi vor susţine proba de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională.

Dintre aceştia, 15.893 au optat pentru limba engleză, 2.129 pentru limba franceză, 109 pentru limba germană, 82 pentru limba spaniolă, 34 pentru limba italiană, 20 pentru limba rusă şi 3 pentru limba ebraică. La proba de evaluare a competenţelor digitale sunt aşteptaţi 17.866 de candidaţi.

Pentru probele scrise de la sesiunea a doua a BACALAUREAT 2013, cei mai mulţi candidaţi s-au înscris la limba şi literatura română (55.741 de absolvenţi), respectiv la proba obligatorie a profilului: 56.546 de candidaţi (dintre care 51.940 la matematică şi 4.606 la istorie). La proba scrisă la alegere a profilului şi specializării vor da examen 53.837 de absolvenţi. O mare parte a acestora a optat pentru biologie – 31.119. Ceilalţi au ales astfel: geografie – 11.870, fizică – 6.026, chimie – 3.549, informatică – 383, logică – 300, economie – 193, psihologie – 176, sociologie – 142, filosofie – 79.

În iulie, 56,4% dintre absolvenţi au promovat

După prima sesiune de examen, procentul de promovare, după corectarea contestaţiilor, a fost de  56,4%, potrivit  Ministerului Educaţiei. Dintre aceştia  63,1% sunt absolvenţii promoţiei 2012 – 2013, iar 31,7% sunt absolvenţi ai  promoţiilor anterioare.

Datele de la Ministerul Educaţiei arată că la nivel naţional, 99.056 (56,4%) dintre absolvenţii clasei a XII-a au promovat examenul. Dintre aceştia, 63,1%, respectiv 87.197 de candidaţi din promoţia 2012 – 2013, au promovat Bacalaureatul, iar din promoţiile anterioare, 31,7% (11.859) au trecut probele. Pentru filiera teoretică, procentul de promovare este de 83,62%, pentru filiera vocaţională – 72,96%, iar pentru filiera tehnologică – 37,32%.

Procentul de promovare de  56,4% reprezintă o uşoară creştere a numărul de elevi care au reuşit comparativ cu ultimii doi ani, însă este o rată de reuşită mai mică decât în 2010 – 69,3%, dar aproape 10 procente mai  mare decât în 2012 – 44,4%  şi decât în  2011 – 45, 7%.

Calendar BACALAUREAT 2013- Sesiunea august-septembrie:

26 august 2013 – Limba şi literatura romană – proba scrisă

27 august 2013 –  Limba şi literatura maternă – proba scrisă

28 august 2013 –  Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

30 august 2013 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba scrisă

2 septembrie 2013 – Afişarea rezultatelor la BACALAUREAT 2013 şi depunerea contestaţiilor

5 septembrie 2013 –  EDU.RO REZULTATE BAC 2013 – rezultate finale, după soluţionarea contestaţiilor din cea de-a doua sesiune

http://www.gandul.info/stiri/bac-2013-barem-romana-sesiunea-toamna-cum-sunt-punctati-elevii-la-cea-de-a-doua-sesiune-de-bacalaureat-2013-11266636

BAC 2013. BAREM ROMÂNĂ – sesiunea toamnă. Cum sunt punctaţi elevii la cea de-a doua sesiune de BACALAUREAT 2013

BAREM ROMÂNĂ la BAC 2013. Gândul vă prezintă în timp real SUBIECTE la ROMÂNĂ şi BAREM la ROMÂNĂ la BACALAUREAT 2013. Luni, 26 august, are loc prima probă scrisă din cadrul celei de a doua sesiuni a examenului de BACALAUREAT pentru probele scrise, pentru care s-au înscris cei mai mulţi absolvenţi de liceu.

Şi în sesiunea din toamnă, elevii vor primi SUBIECTE la ROMÂNĂ în funcţie de filieră: SUBIECTE ROMÂNĂ profil REAL,  TEHNOLOGIC şi VOCAŢIONAL şi SUBIECTE ROMÂNĂ profil UMAN şi PEDAGOGIC.

Elevii vor fi punctaţi cu câte 30 de puncte pentru fiecare dintre cele trei subiecte. Din oficiu vor primi un singur punct.

Ministerul Educaţiei Naţionale va publica în fiecare zi de examen,  la ora 15.00,  pe site-ul edu.ro, variantele de SUBIECTE şi BAREM, conform procedurilor interne ale MEN, stabilite anterior examenelor naţionale, deoarece trebuie să existe timp suficient pentru ca lucrările susţinute de absolvenţii de clasa a XII-a să ajungă în centrele de evaluare.

În cazul în care există situaţii în care trebuie utilizate subiectele de rezervă, proba trebuie să înceapă înainte de publicarea variantelor pe pagina de web a MEN, cu cel puţin o oră.

În iulie, 56,4% dintre absolvenţi au promovat

După prima sesiune de examen, procentul de promovare, după corectarea contestaţiilor, a fost de  56,4%, potrivit Ministerului Educaţiei. Dintre aceştia  63,1% sunt absolvenţii promoţiei 2012 – 2013, iar 31,7% sunt absolvenţi ai  promoţiilor anterioare.

Datele de la Ministerul Educaţiei arată că la nivel naţional, 99.056 (56,4%) dintre absolvenţii clasei a XII-a au promovat examenul. Dintre aceştia, 63,1%, respectiv 87.197 de candidaţi din promoţia 2012 – 2013, au promovat Bacalaureatul, iar din promoţiile anterioare, 31,7% (11.859) au trecut probele. Pentru filiera teoretică, procentul de promovare este de 83,62%, pentru filiera vocaţională – 72,96%, iar pentru filiera tehnologică – 37,32%.

Procentul de promovare de 56,4% reprezintă o uşoară creştere comparativ cu ultimii doi ani (2012 – 44,4%,  2011 – 45, 7%.), însă este o rată de reuşită mai mică decât în 2010 (69,3%)

Cei mai mulţi candidaţi s-au înscris la ROMÂNĂ

Datele de la Ministerul Educaţiei arată că pentru probele scrise, cei mai mulţi candidaţi s-au înscris la limba şi literatura română (55.741 de absolvenţi), respectiv la proba obligatorie a profilului: 56.546 de candidaţi (dintre care 51.940 la matematică şi 4.606 la istorie).

Un număr ridicat s-a înregistrat şi la proba scrisă la alegere a profilului şi specializării: 53.837 de absolvenţi. O mare parte a acestora a optat pentru biologie – 31.119. Ceilalţi au ales astfel: geografie – 11.870, fizică – 6.026, chimie – 3.549, informatică – 383, logică – 300, economie – 193, psihologie – 176, sociologie – 142, filosofie – 79. Examenul scris pentru limba şi literatura maternă va fi susţinut de 1.367 de candidaţi, dintre care 1.328 la limba şi literatura maghiară, 32 la limba şi literatura germană, 6 la limba şi literatura ucraineană şi 1 la limba şi literatura sârbă.

Probele scrise vor debuta pe 26 august cu examenul la limba şi literatura română E(a, urmat, pe 27 august, de examenul la limba şi literatura maternă E(b. Proba obligatorie a profilului E(c va avea loc pe 28 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării E(d, pe 30 august.

Afişarea REZULTATE BAC 2013 se va face pe data de 2 septembrie, până la ora 12.00, urmând ca, în aceeaşi zi, să fie depuse contestaţiile, în intervalul orar 12.00 – 16.00. Rezolvarea contestaţiilor se va realiza între 3 şi 4 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 5 septembrie.

CALENDAR BAC 2013, sesiunea august septembrie

26 august 2013 – Limba şi literatura romană – proba scrisă

27 august 2013 –  Limba şi literatura maternă – proba scrisă

28 august 2013 –  Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

30 august 2013 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba scrisă

2 septembrie 2013 – Afişarea rezultatelor la BACALAUREAT 2013 şi depunerea contestaţiilor

5 septembrie 2013 –  EDU.RO REZULTATE BAC 2013 – rezultate finale, după soluţionarea contestaţiilor din cea de-a doua sesiune

http://www.gandul.info/bac-2013-subiecte-romana-profil-pedagogic-si-umanist-sesiunea-august-2013-11266758.html

BAC 2013 SUBIECTE ROMÂNĂ – profil PEDAGOGIC şi UMANIST, sesiunea august 2013

BAC 2013 SUBIECTE ROMÂNĂ. Peste 55.700 de absolvenţi de clasa a XII-a participă luni la proba scrisă de ROMÂNĂ din cadrul examenului de BACALAUREAT 2013, sesiunea toamnă. SUBIECTE ROMÂNĂ, precum şi BAREM vor fi publicate în timp real de gândul, înainte ca acestea să fie disponibile pe edu.ro.

De asemenea, aici veţi găsi toate informaţiile despre BAC 2013 – calendar, SUBIECTE şi REZULTATE BAC 2013.

Anul acesta, Ministerul Educaţiei a hotărât ca SUBIECTELE de la ROMÂNĂ să se diferite in funcţie de profil. Astfel, la fel ca în iulie, vor exista două tipuri SUBIECTE la ROMÂNĂ – SUBIECTE ROMÂNĂ profil REAL şi TEHNOLOGICşi VOCAŢIONAL şi SUBIECTE ROMÂNĂ profil UMAN şi PEDAGOGIC.

Absolvenţii vor primi trei subiecte, printre care şi un eseu în care să demonstreze că pot argumenta pe o temă dată.

BAC 2013 SUBIECTE ROMÂNĂ. Ce subiecte au primit elevii în iulie

La profilul UMAN şi PEDAGOGIC,  primul subiect a constat într-un text la prima vedere din „Accidentul” de Mihail Sebastian. Elevii au avut de dat răspunsuri la nouă subpuncte.

La subiectul cu numărul 2, elevii au avut de argumentat, în 15 – 30 de rânduri, importanţa unui jurnal în viaţa unui adolescent.

Pentru subiectul al treilea, elevii au trebuit să scrie despre tema şi viziunea despre lume într-o poezie aparţinând simbolismului.

La fel ca şi în iulie, Ministerul Educaţiei Naţionale va publica, la ora 15.00, pe site-ul edu.ro, variantele de SUBIECTE ROMÂNĂ sesiunea toamnă din cadrul BAC 2013.

După sesiunea de examen din iulie, procentul de promovare, după corectarea contestaţiilor, a fost de  56,4%, potrivit  Ministerului Educaţiei. Dintre aceştia  63,1% sunt absolvenţii promoţiei 2012 – 2013, iar 31,7% sunt absolvenţi ai  promoţiilor anterioare.

Datele de la Ministerul Educaţiei arată că la nivel naţional, 99.056 (56,4%) dintre absolvenţii clasei a XII-a au promovat examenul.

Dintre aceştia, 63,1%, respectiv 87.197 de candidaţi din promoţia 2012 – 2013, au promovat Bacalaureatul, iar din promoţiile anterioare, 31,7% (11.859) au trecut probele. Pentru filiera teoretică, procentul de promovare este de 83,62%, pentru filiera vocaţională – 72,96%, iar pentru filiera tehnologică – 37,32%.

BAC 2013 SUBIECTE ROMÂNĂ. Calendar BACALAUREAT 2013- Sesiunea august-septembrie:

26 august 2013 – Limba şi literatura romană – proba scrisă

27 august 2013 –  Limba şi literatura maternă – proba scrisă

28 august 2013 –  Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

30 august 2013 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba scrisă

2 septembrie 2013 – Afişarea rezultatelor la BACALAUREAT 2013 şi depunerea contestaţiilor

5 septembrie 2013 –  EDU.RO REZULTATE BAC 2013 – rezultate finale, după soluţionarea contestaţiilor din cea de-a doua sesiune

http://www.gandul.info/subiecte-romana-bac-2013-subiectele-date-la-profil-real-tehnologic-si-vocational-11266743.html

SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2013 – Subiectele date la profil REAL, TEHNOLOGIC şi VOCAŢIONAL

SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2013. Peste 55.700 de absolvenţi de clasa a XII-a participă luni, 26 august, la proba scrisă de LIMBA ROMÂNĂ din cadrul examenului de BACALAUREAT 2013, sesiunea toamnă. Gândul va publica SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2013 în cel mai scurt timp, înainte să fie publicate online pe EDU.RO

Aici veţi găsi în timp real toate informaţiile despre BAC 2013 – calendar, subiecte şi REZULTATE BACALAUREAT 2013.

Ca şi la sesiunea din vară, la proba scrisă de LIMBA ROMÂNĂ, absolveţii de clasa a XII-a trebuie să se aştepte la trei subiecte notate cu 30 de puncte fiecare, pe care trebuie să le rezolve în trei ore.

Examenul de luni începe la ora 9.00 şi se va termina la ora 12.00. Elevii vor intra în săli în jurul orei 8.30, astfel încât să fie prezenţi când sunt date desigilate subiectele.

SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2013. Ministerul Educaţiei Naţionale va publica, la ora 15.00, pe site-ul edu.ro, variantele de SUBIECTE şi BAREM pentru proba LIMBA ROMÂNĂ din cadrul examenului de BACALAUREAT 2013, desfăşurată luni, 26 august.

În fiecare zi de examen, publicarea acestor materiale se face de la ora 15.00, conform procedurilor interne ale MEN, stabilite anterior examenelor naţionale, deoarece trebuie să existe timp suficient pentru ca lucrările susţinute de absolvenţii de clasa a XII-a să ajungă în centrele de evaluare.

În cazul în care există situaţii în care trebuie utilizate subiectele de rezervă, proba trebuie să înceapă înainte de publicarea variantelor pe pagina de web a MEN.

SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2013. Ce s-a dat în iulie la română scris

În sesiunea din iulie, la profilul REAL, TEHNOLOGIC şi VOCAŢIONAL, elevii au primit la subiectul 1 un text la prima vedere din „Scrinul negru” de George Călinescu.

Subiectul a verificat cunoştinţele de vocabular, elevilor cerându-li-se, printre altele, să găsească sinonime la cuvintele „mormane” şi ”uzate” şi să dea exemplu de o expresie care conţine cuvântul „umăr”.

La subiectul 2, elevii au avut de redactat un text în care să argumenteze, în 300 de cuvinte, despre „alegerea unui model în viaţă”.

La subiectul 3, elevii de la profilul real au trebuit să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-o poezie, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu (un eseu de 600-900 de cuvinte).

În iulie, absolvenţii de la REAL, TEHNOLOGIC şi VOCAŢIONAL care au susţinut proba de ROMÂNĂ SCRIS nu erau deloc încântaţi de subiectele primite. Mulţi dintre ei îşi doreau să le pice romanul la subiectul cu eseul, şi nu poezia aşa cum s-a întâmplat.

SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2013. În iulie, 56,4% dintre absolvenţi au promovat

După prima sesiune de examen, procentul de promovare, după corectarea contestaţiilor, a fost de  56,4%, potrivit Ministerului Educaţiei. Dintre aceştia  63,1% sunt absolvenţii promoţiei 2012 – 2013, iar 31,7% sunt absolvenţi ai  promoţiilor anterioare.

Datele de la Ministerul Educaţiei arată că la nivel naţional, 99.056 (56,4%) dintre absolvenţii clasei a XII-a au promovat examenul.

Dintre aceştia, 63,1%, respectiv 87.197 de candidaţi din promoţia 2012 – 2013, au promovat Bacalaureatul, iar din promoţiile anterioare, 31,7% (11.859) au trecut probele.

Pentru filiera teoretică, procentul de promovare este de 83,62%, pentru filiera vocaţională – 72,96%, iar pentru filiera tehnologică – 37,32%.

Calendar BACALAUREAT 2013- Sesiunea august-septembrie:

26 august 2013 – Limba şi literatura romană – proba scrisă

27 august 2013 –  Limba şi literatura maternă – proba scrisă

28 august 2013 –  Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

30 august 2013 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba scrisă

2 septembrie 2013 – Afişarea rezultatelor la BACALAUREAT 2013 şi depunerea contestaţiilor

5 septembrie 2013 –  EDU.RO REZULTATE BAC 2013 – rezultate finale, după soluţionarea contestaţiilor din cea de-a doua sesiune

http://www.puterea.ro/social/unicef-masuri-pentru-protejarea-copiilor-si-familiilor-grav-afectate-de-criza-si-reduceri-bugetare-77454.html

UNICEF. Măsuri pentru protejarea copiilor şi familiilor grav afectate de criză şi reduceri bugetare

 

Educaţia şi protecţia socială a copiilor, în special a celor vulneraibili, care locuiesc în zone foarte sărace, reprezintă un obiectiv prioritar în următorii cinci ani. Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, şi reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, au semnat vineri Planul de Acţiune pentru implementarea Parteneriatului dintre Guvernul României şi UNICEF pentru perioada 2013 – 2017.

Documentul stabileşte principalele direcţii de acţiune pe care Guvernul României le va dezvolta în parteneriat cu UNICEF în următorii cinci ani în beneficiul copiilor din România şi, în special, a celor mai vulnerabili dintre aceştia care locuiesc în zone urbane şi rurale foarte sărace, în comunităţi izolate. Se pune accentul pe continuarea reformei pentru realizarea deplină a drepturilor copilului în special în domenii ca educaţia şi protecţia socială, cu focus pentru copiii cu vârstă 0 – 3 ani şi pentru adolescenţi.

“În ultimii douăzeci de ani, România a făcut progrese considerabile în ceea ce priveşte respectarea şi implementarea drepturilor copilului, dar mai sunt încă mulţi copii care au nevoie de sprijin pentru a putea creşte într-un mediu familial şi pentru a se dezvolta armonios. Parteneriatul este o recunoaştere că mai sunt multe lucruri de făcut pentru copiii vulnerabili din România, dar şi a faptului că există oportunităţi de a identifica şi de a împărtăşi experienţa pozitivă şi modelele de succes ale României cu alte ţări”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

Implementarea fondurilor europene

În premieră, programul de parteneriat va include şi sprijinirea directă de către UNICEF a procesului de planificare şi implementare a fondurilor europene de către România, în vederea eficientizării eforturilor privind asigurarea ducerii la îndeplinire a recomandărilor privind respectarea drepturilor copiilor şi reducerea disparităţilor şi inechităţilor interne dintre România şi restul Uniunii Europene.

Astfel, UNICEF va folosi experienţa sa de la nivel internaţional, regional şi local pentru a oferi asistenţă tehnică României pentru mobilizarea resurselor în beneficiul copiilor vulnerabili, indiferent de unde vin resursele respective: din bugetul naţional sau bugetele locale, din fonduri structurale sau din alte surse. Valoarea totală a contribuţiei UNICEF în cadrul noului program de ţară pentru pentru perioada 2013 – 2017 depăşeşte 16 milioane de dolari.

„Ne luăm angajamentul că vor fi adoptate măsuri care să protejeze copiii vulnerabili și familiile lor care au fost grav afectate de criza financiară și de reducerile bugetare. În timp ce nevoia de echilibrare a indicatorilor macro-economici este general acceptată, vocea a mii de copii invizibili este rareori auzită: copii care nu merg regulat la școală, copii care ajung la spital foarte bolnavi pentru că serviciile de îngrijire medicală nu sunt accesibile în satul în care locuiesc, copii care sunt victime ale violenței sau ale unei sărăcii extreme, care cresc separați de familiile lor. Acest parteneriat reprezintă un angajament pe care atât Guvernul României, cât și UNICEF și-l asumă de a investi în copiii săi, în sănătatea, educația și protecția lor. Așa cum a recunoscut recent Uniunea Europeană, aceste cheltuieli trebuie văzute ca investiții cruciale în prezentul și în viitorul acestei țări, iar ruperea acestui lanț al sărăciei și excluziunii sociale începe pornind de la copii. Îndreptarea atenției asupra copiilor vulnerabili, cum sunt copiii din familiile sărace și care trăiesc în zonele rurale, comunitățile Roma și copiii cu dizabilități, nu este numai o problemă care ține de drepturile omului, ci are importanță și din punct de vedere economic”, a mai spus Sandie Blanchet.

Dezvoltarea timpurie a copilului

În domeniul dezvoltării timpurii a copilului, Parteneriatul România – UNICEF va pleda pentru integrarea serviciilor oferite de sistemele de sănătate, de asistenţă socială şi de educaţie într-un mod eficace şi cost-eficient cu scopul de a îmbunătăţi accesul şi calitatea, cu accent pe un continuum de servicii şi pe dezvoltarea capitalului uman. Comunicarea pentru dezvoltare va reprezenta o resursă în ceea ce priveşte creşterea nivelului de conştientizare şi crearea sentimentului de solidaritate la nivel local prin parteneriate ample şi inovatoare.

În cadrul strategiei naţionale privind educaţia parentală, activitatea se va concentra pe extinderea serviciilor prin programe de îngrijire a copilului şi de educaţie parentală la nivel local într-o manieră accesibilă, sustenabilă şi care să permită implementarea pe viitor la nivel naţional, acordând în acelaşi timp prioritate beneficiarilor din comunităţile cele mai marginalizate, inclusiv cele rome. Această componentă va creşte şi mai mult cooperarea autorităţilor naţionale şi locale în vederea conceperii unui pachet minim de servicii medicale publice, axat mai ales pe îngrijiri prenatale şi postnatale şi pe cele de prevenire. Vor fi susţinute în mod special autorităţile locale pentru a spori accesul la serviciile de îngrijire prenatală în comunităţile vulnerabile, cu ajutorul asistenţilor medicali comunitari şi al mediatorilor sanitari romi. Se va acorda atenţie deosebită prevenirii transmiterii verticale a HIV. Având în vedere că în timpul precedentului Parteneriat România – UNICEF 2010 – 2012, Iniţiativa Spital Prieten al Copilului s-a dezvoltat şi a atins deja o masă critică, actualul Parteneriat România – UNICEF 2013 – 2017 va susţine partenerii locali să continue şi să intensifice eforturile la nivel naţional.

Obiectivul este reducerea cu 30% a procentului de părinți care utilizează pedepse fizice. De asemenea, acționăm astfel încât 75% dintre comunitățile rurale să aibă o asistentă medicală comunitară.

Educaţie pentru toți copiii

Vor exista trei axe ce vizează educaţia: creşterea ratei de cuprindere şi menţinerea în sistem a copiilor vulnerabili, îmbunătăţirea calităţii educaţiei și consolidarea guvernanţei sistemului de învăţământ. Una din priorităţi va fi transformarea şcolii într-un mediu primitor pentru copiii de etnie romă, copiii cu dizabilităţi şi alţi copii excluşi. Pornind de la succesul obţinut deja de Iniţiativa de prevenire a absenteismului și abandonului școlar Hai la Școală!, Parteneriatul România – UNICEF va continua modelul de intervenţii pe plan local, testând şi documentând cele mai eficiente modalităţi de a asigura reducerea sustenabilă a absenteismului şcolar, a abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii, cu accent pe copiii săraci şi vulnerabili din comunităţile dezavantajate, în ideea de a influenţa cadrul normativ naţional.

În concordanţă cu Legea Educaţiei din 2011 şi pe baza evidenţelor locale, vor fi elaborate politici şi standarde naţionale vizând creşterea calităţii învăţământului şi va fi sprijinită dezvoltarea capacității sistemului de învăţământ de a include în şcolile de masă copiii vulnerabili, în special copiii cu dizabilităţi, copiii romi şi copiii din familiile cele mai sărace. Se doreşte implicarea mai multor parteneri de la nivel comunitar şi restabilirea rolului şcolii ca centru al comunităţii, dar şi abilitarea grupurilor locale, inclusiv a organizaţiilor societăţii civile rome, asociaţiilor părinţilor, copiilor şi adolescenţilor, pentru a participa şi a beneficia de un sistem de învăţământ inclusiv şi de calitate. În paralel, se va recurge la activităţi de comunicare pentru dezvoltare cu scopul de a ajuta comunităţile să treacă peste normele sociale şi să schimbe atitudini şi practici care împiedică accesul universal al copiilor la educaţie.

Obiectivul este reducerea ratei părăsirii timpurii a şcolii de la 16,6% la 12,8%, cu accent pe judeţele cele mai afectate, şi reducerea ratei abandonului şcolar în cazul copiilor de etnie romă de la 44% la 30%.

Protecţia copilului împotriva violenței, abuzului și a neglijării

Parteneriatul România – UNICEF va continua să susţină autorităţile naţionale şi locale să extindă intervenţiile alternative, cost-eficiente şi inovatoare axate pe prevenirea şi protecţia împotriva violenţei, abuzului şi neglijării. Modelele de la nivel local vor viza în special asistenţa acordată familiilor vulnerabile prin măsuri eficace de prevenire a separării copiilor de familiile lor şi, în cazul celor deja separaţi, de identificare a unor modalităţi de reintegrare în familiile naturale sau într-un mediu familial. Prin intermediul acestor modele locale şi prin managementul cunoştinţelor, eforturile se vor concentra pe furnizarea unor date care să contribuie la crearea unor servicii de prevenire sustenabile, cu accent deosebit pe copiii sub 3 ani şi pe copiii cu dizabilităţi.

„Dorim să dublăm numărul copiilor care beneficiază de servicii de prevenire, cu un accent mai mare asupra copiilor din zonele şi categoriile marginalizate, şi să reducem numărul de noi cazuri înregistrate în sistemul public de protecţie. În acelaşi timp, căutăm să reducem proporţia copiilor instituţionalizaţi cu 25%, concentrându-ne pe copiii sub 3 ani şi copiii cu dizabilităţi”, au mai spus reprezentanţii UNICEF.

Adolescenţii vulnerabili

Pe baza unei analize aprofundate a situaţiei adolescenţilor, cu accent pe cei marginalizaţi, noul parteneriat îşi propune să dezvolte la nivel local modele de intervenţii integrate menite să diversifice şi să sporească accesul fetelor şi băieţilor adolescenţi, în special al celor vulnerabili, la servicii de bază (educaţie, sănătate, protecţie socială) şi specializate. Adolescenţii vulnerabili vor fi de asemenea îndrumaţi să adopte comportamente mai sigure şi să beneficieze de intervenţii şi servicii care să le reducă riscurile şi vulnerabilitatea la alcool, droguri, sex neprotejat şi HIV/SIDA.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/bacalaureat-2013-peste-55-000-de-absolventi-de-liceu-sustin-luni-proba-scrisa-la-limba-romana-310841.html

BACALAUREAT 2013. Peste 55.000 de absolvenţi de liceu susţin, luni, proba scrisă la Limba română

BAC 2013. Peste 55.000 de absolvenţi de liceu susţin luni prima probă scrisă din sesiunea a doua a examenului de bacalaureat, la Limba şi literatura română, transmite Mediafax.

La sesiunea august-septembrie a examenului de bacalaureat s-au înscris 55.741 de candidaţi pentru susţinerea probei scrise de Limba şi literatura română. Aceştia vor da testul de la ora 9.00, putând intra în săli până la ora 8.30.

Extragerea variantei de subiecte pentru proba scrisă la Limba română va avea loc luni dimineaţă, urmând să fie transmisă centrelor de examen. Toate şcolile în care are loc examenul de bacalaureat au sisteme de supraveghere video.

Candidaţii nu pot inta în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare, cei prinşi cu astfel de materiale fiind eliminaţi din examen.

Examenul scris la limba şi literatura maternă va fi susţinut marţi 27 august. La această probă s-au înscris 1.367 de candidaţi, dintre care 1.328 la limba şi literatura maghiară, 32 la limba şi literatura germană, şase la limba şi literatura ucraineană, iar unul la limba şi literatura sârbă.

Pentru proba obligatorie a profilului, care va fi susţinută miercuri 28 august, s-au înscris 56.546 de candidaţi, dintre care 51.940 vor da testul scris la Matematică şi 4.606 la Istorie.

Ultima probă a examenului de bacalaureat din acest an – cea la alegere a profilului şi specializării – va fi susţinută vineri, 30 august. La acestă probă s-au înscris 53.837 de absolvenţi, dintre care 31.119 vor da testul la Biologie, 11.870 la Geografie, 6.026 la Fizică, 3.549 la Chimie, 383 la Informatică, 300 la Logică, 193 la Economie, 176 la Psihologie, 142 la Sociologie şi 79 la Filosofie.
Primele rezultate vor fi afişate în 2 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. În 3-4 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 5 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

La sesiunea de toamnă a examenului naţional de bacalaureats-au înscris peste 87.000 de absolvenţi de liceu, 67 la sută fiind din promoţia 2012-2013, iar restul din promoţii anterioare, potrivit Ministerului Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că le-a cerut inspectorilor şcolari „să nu aibă vreo emoţie dacă întâlnesc o situaţie de fraudă” la probele scrise de la examen de bacalaureat care încep luni şi să raporteze imediat orice nereguli.

Pricopie a solicitat respectarea metodologiei de examen şi fermitate din partea inspectorilor şcolari în raportarea eventualelor cazuri de fraudă.

„Sper să nu avem surprize şi dacă vom aveam vom interveni fără niciun fel de ezitare. Le-am spus inspectorilor să nu aibă vreo emoţie dacă întâlnesc vreo situaţie de fraudă. Primul lucru pe care îl fac, anunţă Ministerul Educaţiei, al doilea lucru pe care îl fac, anunţă poliţia locală”, a spus Pricopie.

De asemenea, ministrul Educaţiei a solicitat să se verifice ca în toate sălile de examen să funcţioneze camerele de supraveghere, acestea să încadreze bine sala şi înregistrările să fie bine păstrate, pentru o eventuală sesizare privind nereguli.

De asemenea, ministrul le-a cerut inspectorilor generali să ţină legătura cu autorităţuile locale, pentru a asigura prezenţa poliţişilor locali şi a salvării, în cazul unor eventuale probleme.

Prima sesiune a bacalaureatului de anul acesta, din iunie-iulie, a fost marcată de un imens scandal generat de anchetele privind suspiciuni de fraudă, care a avut în centru situaţia de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală.

Promovabilitatea la bacalaureat în prima sesiune a fost de 55,4 la sută înaintea contestaţiilor şi de 56,4 la sută după soluţionarea acestora.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/peste-600-de-microbuze-noi-pentru-transportul-scolar-se-asteapta-doar-licitatia-pentru-achizitionarea-lor-banii-necesari-au-fost-identificati-anunta-ministerul-educatiei-310826.html

Peste 600 de microbuze noi pentru transportul şcolar. Se aşteaptă doar licitaţia pentru achiziţionarea lor. Banii necesari au fost identificaţi, anunţă Ministerul Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat azi că vor fi achiziţionate cel puţin 600 de microbuze noi pentru transportul elevilor. Pentru aceasta se aşteaptă o licitaţie. Oficialul a spus că până acum s-au căutat banii necesari, dar că în acest moment problema pare a fi deja rezolvată. „Problema principală era identificarea banilor şi acum avem şi nişte ordine de mærime. Dacă la microbuze am reuşit să identificăm 76 de milioane de lei, constataţi că la decontarea navetei vorbim de 140 – 180 milioane. În acest moment a fost adoptată o ordonanţă, microbuzele urmează să fie achiziţionate de Ministerul Dezvoltării, din câte ştim noi, pentru că ne aflăm într-o permanentă comunicare cu ministerul, urmează să fie lansată licitaţia şi noi sperăm să fie achiziţionate un minim de 600 de microbuze. Sigur că va fi o licitaţie şi vom vedea câte vom reuşi să achiziţionăm”, a spus Remus Pricopie într-o conferinţă de presă. Cât priveşte sumele alocate transportului elevilor, acestea se vor apropia, în viitorul an şcolar, de 180 de milioane de lei.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/ministerul-educatiei-vrea-de-la-parchet-inventarul-tuturor-dosarelor-de-frauda-la-examenele-nationale-din-acest-an-remus-pricopie-ministrul-de-resort-vom-face-o-analiza-pe-fiecare-caz-in-parte-vreau-sa-ma-asigur-ca-legea-se-aplica-in-fiecare-caz-in-parte-310822.html

Ministerul Educaţiei vrea de la Parchet inventarul tuturor dosarelor de fraudă la examenele naţionale din acest an. Remus Pricopie, ministrul de resort : „Vom face o analiză pe fiecare caz în parte. Vreau să mă asigur că legea se aplică în fiecare caz în parte”

Ministrul Educafliei, Remus Pricopie, a declarat cæ a cerut Parchetului un inventar al tuturor dosarelor aflate în lucru privind fraude la bacalaureat, atât cele deschise dupæ examenul din iunie-iulie, cât øi cele din anii anteriori, precizând cæ vrea sæ se asigure cæ legea se aplicæ în fiecare caz, anunţă Mediafax.

Remus Pricopie a spus duminicæ, într-o conferinflæ de presæ, cæ atunci când va veni de la Parchet aceastæ situaflie, va fi fæcutæ o analizæ pe fiecare caz în parte.

Ministrul Educafliei a mai spus a cerut atât situaflia dosarelor deschise dupæ sesiunea din iunie-iulie a examenului de bacalaureat, cât øi cauzele din anii anteriori, precizând cæ sunt øi dosare mai vechi în care nu øtie sæ existe decizii.

„Am cerut aceastæ situaflie, când ea va veni, vom face o analizæ pe fiecare caz în parte. Vreau sæ mæ asigur cæ legea se aplicæ în fiecare caz în parte”, a spus ministrul Educafliei.

Remus Pricopie a precizat cæ atunci când o persoanæ este arestatæ într-un dosar, contractul acesteia de muncæ este suspendat imediat, lucru care s-a întâmplat øi dupæ ancheta de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitalæ privind suspiciuni de fraudæ la bacalaureat. El a precizat cæ în cazul de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” Inspectoratul Øcolar al Municipiului Bucureøti a intervenit imediat øi a luat decizia demiterii conducerii, suspectate de fapte de corupflie.

Ministrul a flinut sæ precizeze cæ la titularizare a fost un caz al unui fost profesor condamnat, care a executat pedeapsa øi care dorea sæ reintre în sistem.

„În urma verificærilor, am væzut cæ legea era permisivæ”, a spus Pricopie, færæ sæ facæ alte precizæri privind acest caz.

Anchetatorii au fæcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziflii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcfliei Generale Anticorupflie øi Polifliei Capitalei. În timpul perchezifliilor s-au gæsit sume de bani în sælile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

La câteva ore dupæ susflinerea probei la Limba românæ, Inspectoratul Øcolar al Municipiului Bucureøti a anunflat cæ au fost schimbafli cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum øi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, iar directorul øi directorul adjunct ai øcolii au fost demiøi, pentru presupuse fapte de corupflie. Totodatæ, ISMB a dispus eliberarea din funcfliile a directorului Øcolii Gimnaziale nr. 178, care avea øi rolul de vicepreøedinte al comisiei din centrul de examen.

Cinci profesori din comisia de examen øi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiafli în 1 iulie, la Poliflia Capitalei.

Ulterior, din 5 iulie, zeci de elevi de la Liceul „Bolintineanu” au fost audiafli la sediul Polifliei Capitalei, în dosarul fraudelor de la bacalaureat, majoritatea lor afirmând cæ s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani.

În 23 august, procurorii Parchetului Capitalei i-au trimis în judecatæ în acest dosar pe fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureøti Costica Værzaru, pe Mimioza Maria Vulcu, fosta vicepreøedintæ a comisiei de examen, pe Elena Dumitru, secretara liceului øi pe Gina Ciontu, membræ în comitetul de pærinfli.

Potrivit rechizitorului, în perioada mai-iunie 2013, Costica Værzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membræ a comitetului de pærinfli, a pretins øi primit bani de la elevi înscriøi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-øi folosi influenfla faflæ de membrii comisiei de bacalaureat øi faflæ de cadrele didactice cu atribuflii de supraveghere, în scopul promoværii examenelor de cætre respectivii candidafli.

Procurorii susflin cæ sumele de bani colectate urmau sæ fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de cætre directoare, cât øi ascunse în pachete de fligæri, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sælile de examinare.

În documentul citat se mai precizeazæ øi cæ fosta directoare a Liceului „Bolintineanu”, în 25-30 iunie, a fæcut øi demersuri pentru desemnarea unor membri øi a unor supraveghetori asupra cærora sæ-øi poatæ folosi influenfla pentru fraudarea examenului.

Procurorii continuæ cercetærile pentru presupuse fapte de corupflie, într-un dosar separat, în cazul unor profesori supraveghetori øi elevi de la Liceul „Bolintineanu”.

Într-un alt dosar, în 21 august, procurorii Direcfliei Naflionale Anticorupflie i-au trimis în judecatæ pe preøedintele, vicepreøedintele øi membrii comisiei de bacalaureat de la Liceul „Ion Bænescu” din Mangalia, precum øi doi elevi elevi øi doi pærinfli, fiind acuzafli de dare øi luare de mitæ pentru fraudarea examenului susflinut în iunie-iulie.

Procurorii au arætat, în rechizitoriul trimis instanflei, cæ în cursul lunii iulie – iulie, Gheorghe Amza, preøedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul Tehnologic „Ion Bænescu” din Mangalia, a primit mitæ, prin intermediari, de la mai mulfli candidafli la examen, suma totalæ de 3.000 de euro øi contravaloarea cazærii într-un hotel din stafliunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, øi a serviciilor de masæ, pentru a-i ajuta sæ promoveze fraudulos proba la disciplina chimie.

Anchetatorii au stabilit cæ Gheorghe Amza øi cadrele didactice au primit banii prin intermediul candidaflilor la examen Boboøatu øi Stângaciu, precum øi al pærinflilor Alexoiu øi Urziceanu, care înaintea examenului au strâns bani de la elevii care se pregæteau sæ susflinæ examenul la Liceul „Ion Bænescu” din Mangalia.

În 12 august, DNA a anunflat cæ a fost începutæ urmærirea penalæ faflæ de 96 profesori, absolvenfli de licee øi pærinfli ai acestora, pentru presupuse infracfliuni de corupflie sævârøite la examenul de bacalaureat susflinut în judeflul Ialomifla, în iunie-iulie 2012.

Otilia Dumitru, inspector øcolar general la Inspectoratul Øcolar Judeflean (ISJ) Ialomifla øi preøedinte al Comisiei judeflene de bacalaureat, este acuzatæ de constituire a unui grup infracflional organizat øi complicitate la trafic de influenflæ în formæ continuatæ. În acelaøi dosar sunt cercetafli, Nica Balaciu, profesor de psihologie øi director la Liceul Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia, preøedinte al Centrului zonal de evaluare 100, Cætælin Gogotæ, profesor de Geografie la Grupul Øcolar Vlædeni, membru în cadrul Centrului zonal de evaluare 200, profesorii evaluatori Sorin Stere, Marius Curt, Cristian Manea, Elena Dulcinica Sandu øi Ræzvan Marius Dinu, pentru constituire a unui grup infracflional organizat øi trafic de influenflæ în formæ continuatæ. Totodatæ, Liviu Radu Bâra, profesor de matematicæ øi director adjunct la Grupul Øcolar „Sfânta Ecaterina” din Urziceni, este acuzat în aceeaøi cauzæ de trafic de influenflæ în formæ continuatæ.

Alaturi de acestia sunt cercetafli 87 de absolvenfli de licee øi pærinfli, pentru cumpærare de influenflæ.

Potrivit procurorilor anticorupflie, profesorii cercetafli în acest dosar au cerut øi primit de la absolvenfli sau de la pærinflii acestora sume cuprinse între 100 de euro øi 1.300 de lei pentru fiecare disciplinæ de concurs, pentru a le acorda note mai mari sau a le asigura promovarea examenului de bacalaureat susflinut în iunie-iulie 2012, în judeflul Ialomifla.

DNA mai are un dosar în lucru care vizeazæ suspiciunea de fraudæ la bacalaureatul susflinut la Sibiu. În aceastæ cauzæ, DNA Alba-Iulia a început urmærirea penalæ faflæ de Sorin Joantæ, inspector øcolar øi preøedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influenflæ, Viorel Giupanæ, funcflionar la Colegiul Tehnic „Independenfla” din Sibiu, pentru trafic de influenflæ, øi Toma-Øtefan Stancæ, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpærare de influenflæ.

Procurorul øef al Direcfliei Naflionale Anticorupflie, Laura Codrufla Kovesi, declara în 5 iulie cæ, în anii trecufli, DNA a mai instrumentat astfel de dosare de corupflie, fiind întocmite rechizitorii, iar în cel puflin øase cazuri existæ hotærâri definitive de condamnare.

http://www.ziare.com/cautare/educatie

Cum a pierdut Educatia 150 de milioane de euro

Ministerul Educatiei, condus de Remus Pricopie, a pierdut fonduri europene nerambursabile de 150 de milioane de euro, nereusind sa organizeze licitatii transparente.

Mass-media a tras un semnal de alarma la finalul lunii iulie, aratand ca Ministerul Educatiei intentiona sa dea banii pentru anumite firme, cu „dedicatie”. Obligat sa aplice o procedura transparenta, Ministerul condus de Remus Pricopie ar fi preferat sa anuleze licitatia si sa nu mai selecteze pe nimeni, dupa ce a vazut ca se poate inscrie oricine, relateaza ProTV.

„N-a fost o decizie formala de a nu selecta vreun partener, a fost o chestiune care a decurs din lipsa de prelungire a termenului de depunere de proiecte”, a declarat Gabriel Ispas, secretarul general al MEN.
Insa termenul fusese prelungit pana atunci de trei ori, timp suficient ca ministerul sa respecte conditiile cerute si sa ia bani gratis pentru educatie de la UE, sustin jurnalistii de la ProTV.
Mai mult, secretarul general al MEN a recunoscut ca nici nu au fost citite toate ofertele primite, ci doar pe cele depuse la inceput, considerate a fi „cu dedicatie”.
Banii pierduti ar fi trebuit sa fie folositi pentru manuale alternative si digitale si pregatirea profesorilor.

Romania este codasa la absorbtia fondurilor europene pentru ca institutiile statului se feresc de banii europeni, pentru ca trebuie sa prezinte un raport strict cu privire la cheltuirea lor. „Daca ai facut o prostie poti sa n-o declari acum si te prind ei peste 6…

UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/universitar/cursuri-vara-strainii-iubesc-delimba-romana-1_5219b111c7b855ff560f5bea/index.html

Cursuri de vară pentru străinii care iubesc de limba română

De peste 50 de ani, Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti organizează vara cursuri de limbă română pentru străini. „Weekend Adevărul“ vă prezintă poveştile celor fascinaţi de limba noastră, de la profesori internaţionali de renume la simpli străini care vor să se adapteze mai bine în România.

Zeci de străini din diverse colţuri ale lumii au venit vara aceasta la cursurile de limba română ţinute la Facultatea de Litere, pentru a se apropia, timp de două săptămâni, de miezul unei limbi pe cât de ciudată, pe atât de fascinantă în ochii lor. Interesul străinilAor pentru limba română are însă implicaţii personale de cele mai multe ori.

Profesoara Ana Teodorescu, cea care a organizat cursurile de vară de la Litere, spune că „acest interes se manifestă în două moduri: fie au un trecut aici, la noi în ţară, legat de familie, sau pur şi simplu, din diverse situaţii, au căpătat un interes pentru cultura şi civilizaţia românească“.

Profesorul britanic poliglot

Cursurile urmate de ei, în perioada 22 iulie – 4 august, sunt structurate pe mai multe niveluri, de la cei care nu vorbesc o boabă de română până la cei care sunt deja fluenţi şi predau elemente de limba română la universităţi din afară, cum este cazul profesorului-lingvist Adam Ledgeway (42 de ani), de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Ledgeway predă un curs de citire în limba română la catedra de limbi romanice de la Colegiul Downing de la Universitatea Cambridge, singurul curs de română de la prestigioasa instituţie. În vara aceasta, a venit la Bucureşti ca să-şi perfecţioneze cunoştinţele lingvistice la acest curs de limbă, literatură şi civilizaţie românească organizat de Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.

Profesorul de la Cambridge spune, cu modestia tipică britanicilor, că nu este un foarte bun cunoscător al limbii române, însă o consideră fascinantă. „Cunosc sintaxa, morfologia, numai că nu am fluenţă, nu sunt obişnuit să vorbesc româneşte, dar mă descurc. În momentul de faţă, dintre toate limbile latine pe care le vorbesc, româna este limba pe care o cunosc cel mai puţin“, a explicat Ledgeway, care vorbeşte franceză, italiană, portugheză, spaniolă, catalană, mai multe dialecte din sudul Italiei, cum ar fi napolitana şi calabriana, inclusiv latina, dar şi galeză şi germană.

Prima limbă străină pe care a învăţat-o la şcoală a fost franceza, la vârsta de 12 ani, şi apoi germana, de la 13 ani. De celelalte limbi pe care le ştie s-a apucat singur să le înveţe, din curiozitate, având şi un talent nativ pentru limbi străine. Peste limba română a dat din întâmplare la bibliotecă, atunci când a descoperit singura carte de gramatică română pentru străini care exista în anii ’80, în afara graniţelor României.

„Mi s-a părut foarte interesantă limba română şi am studiat-o timp de ani de zile, însă abia după ce am ajuns la facultate, la Manchester, am început să studiez mai atent limbile romanice“, povesteşte profesorul.

Ledgeway s-a format la Universitatea din Manchester, unde şi-a luat licenţa, masterul şi doctoratul, însă studiile postdoctorale şi le-a făcut la Cambridge, începând din 1996. „La un an de zile de când mă mutasem cu studiile la Cambridge s-a ivit o oportunitate de angajare. Martin Maiden, profesorul care a înfiinţat catedra de limba română de la Oxford în 2012, s-a mutat de la Cambridge la Oxford, eliberând un post la catedra de limbi romanice de la Colegiul Downing din cadrul universităţii. Am aplicat pentru această poziţie şi de atunci predau la Cambridge“, povesteşte Ledgeway, care îl cunoaşte pe Maiden de mai bine de 20 de ani.

Romgleza, obiect de studiu

Unul dintre subiectele pe care le studiază străinii participanţi la acest program este romgleza, un fenomen prin care limba română absoarbe foarte multe cuvinte din engleză, pe care şi le însuşeşte, cum ar fi verbul „a drinkui“ (to drink – a bea), sau „a faila“ (to fail – a da greş). Fenomenul există la toate limbile romanice (spangleza, italiengleza), spune Ledgeway, însă, faţă de influenţa altor limbi de circulaţie internaţională, cum a fost cazul francezei în secolul al XIX-lea, impactul pe care îl are acum engleza asupra celorlalte limbi este mult mai puternic din cauza mass-mediei şi a culturii anglo-saxone pe care o vezi peste tot în lume.

Israelianul născut la Bucureşti

Un alt cursant al şcolii de vară, israelianul Abraham Lobelsohn, crede că influenţa pe care limba engleză o are asupra limbii române nu este tocmai pozitivă. „Sunt de acord că există cuvinte care trebuie asimilate, cum ar fi verbul «a scana», pentru care nu există echivalent, însă pe mine m-a surprins faptul că mai multe cuvinte englezeşti au înlocuit cuvintele româneşti, cum ar fi cazul tinerilor care spun «am drinkuit» în loc de «am băut»“, spune Lobelsohn.

Israelianul s-a născut la Bucureşti şi a trăit primii 22 de ani în Capitală, unde a şi studiat la început Dreptul la Universitate, de unde a fost exmatriculat fiindcă nu avea „origini sănătoase“, ajungând să studieze la Facultatea de Ştiinţe Economice de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
În 1970, cu ajutorul unor prieteni din Israel şi din Statele Unite, Abraham Lobelsohn a putut să părăsească România împreună cu toată familia sa, pentru a se stabili în Israel.

„Mutarea nu a fost o schimbare şocantă fiindcă ştiam cultura, ştiam limba ebraică, însă părinţii mei au fost mai afectaţi, ei se considerau români şi îşi iubeau ţara. Eu m-am mai întors în România în 1978 şi în 1992. Îmi aduc aminte că după Revoluţie s-a resimţit o schimbare în societate, oamenii se puteau exprima liber din nou, era o atmosferă de speranţă. Cei care nu au trăit vremurile acelea nu au cum să înţeleagă cât de valoroasă este libertatea de exprimare, asta pricepi numai atunci când eşti privat de ea. Libertatea de exprimare este un tezaur, iar societatea comunistă era ţinută în întuneric. Ştiu că există nostalgie după comunism şi că românii nu sunt mulţumiţi de modul în care s-a schimbat România după ’89, dar vorbim aici de un proces de refacere după 50 de ani de dictatură socialistă, ori schimbarea asta nu are cum să se întâmple peste noapte. Lucrurile s-au desfăşurat în ritmul lor natural“, este de părere Lobelsohn.

Israelianul a venit la Bucureşti să îşi perfecţioneze limba română, despre care spune cu afecţiune că este limba lui nativă şi nu vrea să o piardă, la fel cum nu vrea să piardă contactul cu ţara în care s-a născut şi cultura de care i-a fost atât de greu să se desprindă.

Neamţ din bunici români

Rădăcinile de familie l-au atras şi pe neamţul Andreas Slawik (37 de ani) pentru prima dată în România. S-a născut în Germania, însă familia lui îşi are originile în România, de unde a emigrat, iniţial, în Austria, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Am venit aici în căutarea rădăcinilor familiei mele şi m-am apucat să învăţ limba română. Bunicii mei s-au născut aici şi există, în familia noastră, o moştenire culturală românească“, povesteşte Slawik, care a încercat prima dată să înveţe limba română în 2006, dar abia acum s-a apucat serios de treabă. Faţă de ceilalţi, el nu stăpâneşte încă limba şi spune că înţelege cam 20% din ceea ce aude vorbindu-se pe stradă în Bucureşti, dar promite că nu se va lăsa până nu învaţă mai mult.

Limba română, dusă în Valea Timocului

Şi trecutul istoric este un cârlig către cunoaşterea limbii române. O tânără de 24 de ani din Serbia, Daniela Bachici, spune ar vrea să lucreze ca interpret în Serbia, unde există şi o comunitate foarte mare de români, numai în Valea Timocului fiind aproximativ 30.000. Bachici a studiat limba şi literatura română la facultate, în Serbia.

„Mama mea este româncă şi am ştiut toată viaţa puţină română, dar abia la facultate am aprofundat-o“, povesteşte tânăra, care se află pentru a treia oară în România. „Prima dată am fost la Timişoara şi am fost plăcut surprinsă să aud persoane care vorbesc sârbeşte pe stradă. Mă simt aproape ca acasă aici“, spune ea. Bachici înţelege aproape tot ce se vorbeşte în limba română, dar spune că mai are de lucrat la fluenţă.

Limba română, soluţie pentru ieşirea din izolare

La fel de bine, interesul străinilor poate să vină şi din necesitatea indusă de un job în România, interes care poate acapara o întreagă familie de străini.
Sinead Moore (30 de ani) este din Marea Britanie şi s-a apucat să înveţe limba română fiindcă soţul ei, francez, lucrează la o firmă care şi-a deschis o filială în România, la Buzău. „Am început să învăţ cu un profesor din România prin Skype fiindcă ştiam că mă voi muta aici pentru o vreme. În 2008 m-am stabilit la Buzău, însă mi-a fost foarte greu la început fiindcă nu stăpâneam bine limba română, o învăţasem mai mult din auzite până atunci, iar românii nu prea vorbesc engleză“, povesteşte Moore.

Britanica spune că s-a simţit destul de izolată, fiindcă în Buzău nu a găsit o comunitate britanică, aşa cum s-a întâmplat când s-a mutat din Marea Britanie în Franţa, după căsătorie. „La Paris este o comunitate destul de mare de britanici, pe când în Buzău nu am întâlnit nici măcar unul“, spune ea.
Moore a venit în România la un an după ce am intrat în Uniunea Europeană şi a putut să observe cum s-a integrat ţara noastră: spune că progresele sunt vizibile, că sărăcia nu este atât de mare, însă există o atitudine negativă în societate. „Se simte un fel de nostalgie pentru comunism şi se simte că societatea a avut un trecut greu. Am impresia că această ţară este şi stat european, dar şi România fost comunistă“, spune britanica.

Arhitectura comunistă şi câinii maidanezi

Moore vorbeşte cu un accent care seamănă cu cel moldovenesc, motiv pentru care lumea crede că vine din Republica Moldova. Nu a locuit constant în România, face drumuri între Franţa şi ţara noastră, iar la toamnă va susţine un test pentru a deveni translator la Bruxelles, folosindu-se de cele trei limbi pe care le vorbeşte fluent: engleza, franceza şi româna. Despre România spune că primele lucruri pe care le observă străinii sunt arhitectura comunistă şi câinii maidanezi. Moore chiar a adoptat un maidanez în România şi spune că s-a obişnuit cu prezenţa lor pe străzile oraşelor, lucru pe care nu îl vezi în Occident.

Nu toţi cei care s-au înscris la cursuri au un trecut în România pe care nu vor să îl uite sau un interes direct legat de ţara noastră, unii sunt pur şi simplu interesaţi de cultura şi civilizaţia românească, explică Ana Teodorescu.

Spre exemplu, o italiancă Anita Paolicchi, de 23 de ani, este pasionată de arta românească din secolul al XVIII-lea, care se aseamănă mult cu arta medievală italienească din secolul al XIV-lea. A intrat pentru prima dată în contact cu arta românească în 2009, la Facultatea de Arte de la Universitatea din Pisa şi i s-a părut fascinantă. Încetul cu încetul s-a apropiat şi mai mult de cultura noastră, a vizitat ţara de câteva ori şi a hotărât să-şi continue studiile aici, motiv pentru care s-a înscris la master la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi urmează să studieze în limba română, din toamnă.

Româna, mai apropiată de latină

„M-am înscris la aceste cursuri de vară de limba română tocmai pentru a înţelege cât mai mult când începe anul universitar. Acum înţeleg cam 90% din limba vorbită, însă nu mi-a fost uşor să o învăţ. Abia din septembrie 2012 am început să asimilez româna, când am studiat la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti. Ştiu că se spune despre limba română că se aseamănă mult cu italiana, dar mie mi se pare că se aseamănă mai mult cu latina, şi latina a fost limba care m-a ajutat să învăţ mai repede româna. Am venit aici pentru studii, iniţial, dar m-am îndrăgostit de România“, a explicat tânăra italiancă. După ce îşi termină masterul, Paolicchi ar vrea să facă un doctorat în Arte aplicate şi să predea într-o universitate.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/cultura-organizationala-cancelariilor-studiude-caz-1_5217c31dc7b855ff5608ebaf/index.html

Cultura organizaţională a cancelariilor (studiu de caz)

„Şcoala nu trebuie să placă! Trebuie să doară! Eu aşa am făcut şcoală adevărată, şi aşa fac cu studenţii mei!” Afirmaţiile uluitoare – debitate cu convingere, prin 2005, de un tânăr (?!…) universitar, azi ambasador de circumstanţă într-o ţară scandinavă – mă bântuie, încă. Am zis mai întâi că personajul, marcat evident de triste complexe, e rara avis. Întâmplarea m-a incitat, mai apoi, să mă uit cu atenţie la cultura organizaţiei şcolare.

I. CONTEXT

Imaginea din stânga conţine reprezentarea grafică a unei culturi organizaţionale „ideale”, drept referinţă. Imaginea din dreapta reprezintă cultura organizaţională curentă a unei cancelarii imaginare foarte mari, ca şi când cele 12 cancelarii ale liceelor din Bucureşti care au făcut obiectul studiului de cultură organizaţională pe care l-am desfăşurat în perioada octombrie 2010-iunie 2011, în cadrul unui proiect POSDRU (30204), ar fi alcătuit o singură mare organizaţie, cu aproape 700 de profesori. Instrumentarul pe care l-am folosit în acest proiect de consultanţă este, probabil, cel mai performant din lume la ora actuală, în clasa descrierii şi analizei psihometrice a dezvoltării la nivel individual, de grup şi organizaţional. Modelul grafic specific se numeşte circumplex® şi este descris în detaliu aici .

Definim „cultura” organizaţională, ca fiind ansamblul normelor şi aşteptărilor comune ce influenţează modul în care oamenii îşi îndeplinesc munca şi interacţionează unii cu alţii. Astfel de norme şi aşteptări modelează modul în care membrii organizaţiei cred că este necesar să se comporte pentru a se integra, pentru a face lucrurile şi, uneori, pur şi simplu pentru a supravieţui în organizaţia respectivă.

Principiul rapid de lectură şi înţelegere a circumplexului este dat de îndeplinirea simultană a următoarelor condiţii:

  • cu cât mai MULT albastru, cu atât mai bine!
  • cu cât mai PUŢIN verde şi roşu, cu atât mai bine!

II. CIRCUMPLEXUL®, DECRIPTAT

Ce înseamnă fiecare grup de stiluri de cultură organizaţională?

ALBASTRU. Stilurile Constructive (orele 11, 12, 1, 2). Grupul de stiluri constructive include norme culturale ce reflectă aşteptările ca membrii să interacţioneze unul cu altul şi să abordeze sarcinile în aşa fel încât să le satisfacă nevoile în mare măsură.

  • Ora 11. Cultura bazată pe Rezultate. Descrie organizaţiile care fac lucrurile bine şi apreciază membrii care îşi propun şi ating propriile obiective. Membrii acestor organizaţii îşi stabilesc obiective provocatoare dar realiste şi tangibile, stabilesc planuri clare pentru atingerea obiectivelor şi le urmează cu entuziasm.
  • Ora 12. Cultura bazată pe Autodezvoltare. Caracterizează organizaţiile care pun valoare pe creativitate şi calitate, în raport cu cantitatea, şi, deopotrivă, atât pe îndeplinirea sarcinilor cât şi pe dezvoltarea individuală. Membrii acestor organizaţii sunt încurajaţi să trăiască satisfacţia muncii depuse, să îşi dezvolte aptitudinile şi să abordeze activităţi noi şi interesante.
  • Ora 1. Cultura de tip Umanist-Încurajator. Caracterizează organizaţiile care sunt conduse într-un mod participativ şi orientat spre oameni. De la membrii acestora se aşteaptă să se susţină între ei, să fie constructivi şi deschişi către idei şi influenţe venite de la ceilalţi.
  • Ora 2. Cultura de tip Afiliere. Caracterizează organizaţiile ce pun prioritate pe relaţiile interpresonale constructive. De la membrii săi se aşteaptă să fie prietenoşi, deschişi şi atenţi faţă de satisfacţia grupului.

VERDE. Stiluri Pasiv/Defensive (orele 3, 4, 5, 6). Grupul de stiluri Pasive/Defensive include norme culturale ce reflectă aşteptările ca membrii să interacţioneze cu oamenii în aşa fel încât să nu le fie ameninţată propria siguranţă.

  • Ora 3. Cultura de tip Aprobator. Descrie organizaţiile în care se evită conflictele, iar relaţiile interpersonale sunt în aparenţă plăcute şi politicoase, cel puţin la suprafaţă. Membrii simt că trebuie să fie de acord unii cu alţii, să câştige aprobarea celorlalţi şi să fie plăcuţi de toţi ceilalţi.
  • Ora 4. Cultura Convenţională. E caracteristică organizaţiilor care sunt conservatoare, tradiţionale şi controlate de birocraţie. De la membrii acestor organizaţii se aşteaptă să se conformeze, să urmeze regulile şi să facă o impresie bună.
  • Ora 5. Cultura de tip Subordonare. Descrie organizaţiile care sunt controlate ierarhic şi neparticipativ. Luarea deciziilor doar la nivel central determină membrii acestor organizaţii să facă doar ce li se spune şi să-şi verifice toate deciziile proprii cu superiorii, neacţionând până nu au voie ²de sus².
  • Ora 6. Cultura de tip Evitare. Caracterizează organizaţiile care nu recompensează succesele, dar pedepsesc greşelile. Acest sistem de pedepse îi determină pe membrii lor să paseze responsabilităţile altora şi să evite orice posibilitate de a fi blamaţi pentru eventuale probleme sau erori.

ROŞU: Stiluri Agresiv/Defensive (orele 7, 8, 9, 10). Grupul de stiluri Agresive/Defensive include norme culturale ce reflectă aşteptările ca membrii să abordeze sarcinile în forţă, pentru a-şi proteja propriul statut şi siguranţă.

  • Ora 7. Cultura de tip Opoziţie. Descrie organizaţiile în care confruntările sunt pe primul plan şi negativismul este recompensat. Membrii câştigă statut şi influenţă dacă sunt critici, se opun ideilor celorlalţi şi iau decizii siguri pe ei (chiar dacă deciziile pot fi ineficiente).
  • Ora 8. Cultura bazată pe Putere. Este caracteristică organizaţiilor neparticipative, strucurate pe baza autorităţii oferite de poziţiile ocupate de membrii lor. Aceştia sunt convinşi că vor fi recompensaţi prin acţionarea în forţă, prin controlul subordonaţilor şi prin obedienţă faţă de cererile superiorilor.
  • Ora 9. Organizaţia cu o cultură Competitivă. Este aceea în care se pune preţ pe a învinge, iar membrii sunt recompensaţi pentru depăşirea performanţelor celorlalţi. Oamenii din astfel de organizaţii operează într-un cadru “câştig-pierdere” şi au convingerea că trebuie să acţioneze împotriv colegilor pentru a fi remarcaţi, şi nu alături de / împreună cu aceştia.
  • Ora 10. Cultura Perfecţionistă. Caracterizează organizaţiile în care perfecţionismul, persistenţa şi munca susţinută sunt apreciate. Membrii simt că trebuie să evite orice fel de greşeală, să fie la curent cu orice detaliu şi să muncească mult pentru a atinge chiar şi cele mai simple obiective. Micro-managementul este cuvântul de ordine ale organizaţiilor perfecţioniste.

III. „CANCELARIA CU 700 de PROFESORI”: concluzii; interpretări succinte

  • stilul Autodezvoltare (ora 12) este cel mai pregnant stil Constructiv, comparabil în bunnă măsură cu etalonul unei culturi organizaţionale ideale; el traduce disponibilitatea profesorilor către ceea ce aş numi egoism pozitiv, benefic – respectiv, preocuparea sănătoasă şi deschiderea către învăţare şi dezvoltare personală; asta e FOARTE BINE!…
  • stilurile Competitivitate (ora 9) şi Opoziţie (ora 7) sunt cele mai pregnante stiluri Agresiv-Defensive, cu mult peste normele unei culturi organizaţionale ideale; competitivitatea „roşie” traduce ceea ce aş numi egoismul toxic, contraproductiv, de tip „biblioraftul meu cu diplome şi adeverinţe să fie cel mai gros din cancelarie / sector / judeţ / ţară / continent…” etc. – asta NU E BINE!…; iar opoziţia „roşie” înseamnă, în fapt, mârâitul în barbă, pufnitul superior-ţâfnos faţă de orice nu ne convine – dublate, vai!, de incapacitatea organică de a transforma nemulţumirea laşă în acţiune eficientă, pusă în fapt cu determinare şi curaj; nici asta NU E BINE!…
  • stilul Umanist-Încurajator (ora 1) este cel mai slab aspectat stil Constructiv, în condiţiile în care acelaşi stil este cel mai pregnant între stilurile Constructive (toate foarte mari) în cazul culturii organizaţionale ideale; acest rezultat a fost, pentru mine, cel mai surprinzător; în fond, parametrii specifici ai stilului Umanist-Încurajator (recompense pozitive acordate celorlalţi; implicarea celorlalţi în deciziile care îi privesc; sprijinirea celorlalţi să crească şi să se dezvolte uman-profesional; încurajarea celorlalţi; faptul de a asculta şi auzi cu acurateţe mesajelel celorlalţi; faptul de a aloca timp suficient interacşiunii cu ceilalţi; faptul de a-i ajuta pe ceilalţi să gândească independent, pentru ei înşişi; preocuparea firească, naturală pentru nevoile celorlalţi; în fine, capacitatea de rezolvare constructivă a conflictelor) definesc, prin natura lor organică,… VOCAŢIA DASCĂLILOR! Or, tocmai acest atribut fundamental al profesiei didactice este torpilat de un sistem depăşit, anacronic, toxic atât pentru pentru profesori, cât şi, pe cale de consecinţă, pentru elevi. Asta NU E BINE DELOC-DELOC!…

Rezultatele proiectului de consultanţă citat sunt mult mai multe şi deosebit de interesante. Vă stau cu plăcere la dispoziţie, dacă doriţi detalii – printre altele, şi despre impactul liderilor (directori; directori adjuncţi) asupra organizaţiilor lor.

Revin la parabola de început a acestui studiu de caz. Şcoala… Să… „doară”?!… În loc să cultive valori, să folosească şi, pur şi simplu, să placă?… Dumnezeule, din ce hău al minţii îşi urlă neputinţa de a fi dascăl cu adevărat ambasadorul nostru de circumstanţă din ţara scandinavă, complexat şi traumatizat în fibra sa iremediabil perpendiculară pe fibra celei mai nobile profesii din lume?!…

…Aici suntem acum. Răul este adânc, sistemic – poate mai profund decât ni-l putem imagina. Iar vindecarea – îndelungă, dureroasă, dar perfect posibilă. Acum e începutul sfârşitului unei lumi încremenite într-un proiect educaţional care şi-a împlinit de mult menirea şi are a merge, urgent, în adâncul istoriei.

Şi tot acum e începutul ieşirii noastre din negare: România secolului XXI are nevoie de Şcoala secolului XXI.

România pe bune începe cu Şcoala pe bune!

P.S. Aici găsiţi informaţii detaliate privind:

Mulţumesc, Iuliana Stan şi echipa HSDO România!

p.p.s. Până acum, nici Ministerul Educaţiei Naţionale, nici Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti nu au folosit rezultatele acestui studiu de cultură organizaţională în vreun fel de care eu, în calitate de consultant de specialitate, să am ştiinţă. Nu-i un capăt de lume: proiectul a costat „decât” 100000 euro…