Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Revista presei – 22.07.2013

http://adevarul.ro/news/societate/sindicalistiidin-invatamant-ameninta-proteste-inceperea-anuluiscolar-1_51e970eac7b855ff56557cfb/index.html

Sindicaliştii din învăţământ ameninţă cu proteste după începerea anului şcolar

Peste 20.000 de sindicalişti din învăţământ au depus, vineri, la Guvern, memorii individuale şi colective, precum şi o scrisoare adresată premierului Victor Ponta, prin care avertizează că nerezolvarea problemelor salariale ale dascălilor ar putea duce la întreruperea anului şcolar viitor.

Membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ îi atrag atenţia premierului asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ, considerând că subfinanţarea cronică a educaţiei, a cercetării şi a sănătăţii, precum şi salariile umilitoare din aceste sectoare de activitate sunt un atentat la siguranţa naţională.

„În condiţiile în care de aceste domenii fundamentale depide poziţia pe care România o va ocupa în viitor într-o lume tot mai globalizată, aflată într-o permanentă schimbare, Guvernul României trebuie să identifice soluţii pentru salvarea învăţământului românesc, chiar dacă situaţia economiei naţionale nu este dintre cele mai bune. Domnule Prim–Ministru, în situaţia în care Guvernul nu îşi va manifesta expres intenţia de a soluţiona problemele majore care afectează sistemul de învăţământ preuniversitar şi salariaţii acestuia, nu este exclus, conform semnalelor pe care le primim de la membrii noştri de sindicat, să recurgem la acţiuni de protest, după începerea anului şcolar”, se arată în scrisoarea depusă vineri la Guvern.

Sindicaliştii vor 6% din PIB pentru educaţie

Sindicaliştii cer Guvernului ca începând cu 2014 să se aloce 6% din PIB pentru Educaţie şi minim 1% pentru Cercetare, precum şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ din totalul cheltuielilor din sectorul public, potrivit prevederilor Legii Educaţiei.

Federaţia solicită, de asemenea, adoptarea, în regim de urgenţă, a unei legi de salarizare pentru educaţie, prin care salariile să crească substanţial, pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă şi tinerii performanţi să fie atraşi către cariera didactică.

Totodată, sindicaliştii cer depolitizarea învăţământului în sensul că, în alegerea directorilor unităţilor de învăţământ, rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu partidelor politice, introducerea examenelor de admitere la liceu şi în învăţământul superior şi regândirea, de urgenţă, a programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, astfel încât acestea să pună accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.

Şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a depus, joi, la registratura Guvernului, nouă bibliorafturi conţinând sute de petiţii cu semnăturile a 40.532 de persoane, pentru deblocarea posturilor nedidactice şi didactice auxiliare şi modificarea grilei de salarizare.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013071988951/Actualitate/Sindicatele-din-invatamant-ameninta-cu-proteste-dupa-inceperea-anului-scolar.html

Sindicatele din învățământ amenință cu proteste după începerea anului școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a depus vineri, la Guvern, memorii individuale și colective din partea a peste 20.000 de salariați din învățământ, precum și o scrisoare adresată premierului Victor Ponta, prin care avertizează că nerezolvarea problemelor va duce la proteste după începerea anului școlar.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) i-a atras atenția premierului Victor Ponta, în scrisoarea deschisă, asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învățământ și a propus totodată mai multe soluții.

FSLI consideră că subfinanțarea cronică a educației, a cercetării și a sănătății, dar și salariile umilitoare din aceste sectoare de activitate sunt un atentat la siguranța națională.

„În condițiile în care de aceste domenii fundamentale depide poziția pe care România o va ocupa în viitor într-o lume tot mai globalizată, aflată într-o permanentă schimbare, Guvernul României trebuie să identifice soluții pentru salvarea învățământului românesc, chiar dacă situația economiei naționale nu este dintre cele mai bune. Domnule Prim–Ministru, în situația în care Guvernul nu își va manifesta expres intenția de a soluționa problemele majore care afectează sistemul de învățământ preuniversitar și salariații acestuia, nu este exclus, conform semnalelor pe care le primim de la membrii noștri de sindicat, să recurgem la acțiuni de protest, după începerea anului școlar”, se arată în scrisoarea depusă vineri la Guvern.

Sindicaliștii FSLI solicită respectarea Legii educației, în sensul acordării, începând cu anul 2014, a minimum șase la sută din PIB pentru Educație și a minimum unu la sută pentru Cercetare, precum și creșterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învățământ din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.
Totodată, FSLI cere modificarea Legii educației, inclusiv în ceea ce privește statutul personalului didactic, astfel încât să se țină cont de realitățile sistemului, să se elimine discriminările existente în prezent și să se ajungă la creșterea calității actului de instrucție și educație, dar și la o mai bună implicare în luarea deciziilor a personalului unității de învățământ.

FSLI mai solicită adoptarea, în regim de urgență, a unei legi de salarizare pentru educație, prin care salariile să crească substanțial, pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă și tinerii performanți să fie atrași către cariera didactică, depolitizarea învățământului în sensul că, în alegerea directorilor unităților de învățământ, rolul determinant să revină colectivului unității, și nu partidelor politice, introducerea examenelor de admitere la liceu și în învățământul superior și regândirea, de urgență, a programelor școlare și a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă și nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoștințele dobândite, pentru a face față cerințelor în schimbare și competiției de pe piața forței de muncă.

Și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a depus joi, la registratura Guvernului, nouă bibliorafturi conținând sute de petiții cu semnăturile a 40.532 de persoane, pentru deblocarea posturilor nedidactice și didactice auxiliare și modificarea grilei de salarizare.

Prin petiția colectivă se solicita deblocarea posturilor nedidactice și didactice auxiliare, modificarea grilei de salarizare astfel încât sporul de vechime să nu mai fie inclus în salariu de încadrare și aprobarea Regulamentului privind acordarea sporurilor pentru condiții speciale de muncă.

Sindicaliștii spun că sistemul de învățământ se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic și didactic auxiliar, iar blocarea posturilor, dar și salariile foarte mici, sub limita subzistenței, au condus la o situație care poate oricând să ducă la o tragedie.

„La ora actuală, nu cred că mai sunt unități de învățământ în care să se respecte normativele de încadrare pentru personalul nedidactic. Acestă categorie de personal, care de cele mai multe ori este trecută cu vederea, asigură funcționarea unităților de învățământ. Fără acestea, atât cadrele didactice, cât și elevii nu și-ar mai putea desfășura activitatea în condiții decente. Sper ca primul ministru, Victor Ponta, să țină cont de cele peste 40.000 de semnături și să dea curs cererilor noastre”, a declarat președintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor.

http://www.cronicaromana.ro/2013/07/19/sindicatele-din-educatie-ameninta-cu-proteste/?ref=srctt

Sindicatele din Educaţie ameninţă cu proteste

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a depus vineri, la Guvern, memorii individuale şi colective din partea a peste 20.000 de salariaţi din învăţământ, precum şi o scrisoare adresată premierului Victor Ponta, prin care avertizează că nerezolvarea problemelor va duce la proteste după începerea anului şcolar.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) i-a atras atenţia premierului Victor Ponta, în scrisoarea deschisă, asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ şi a propus totodată mai multe soluţii, informează Mediafax.

FSLI consideră că subfinanţarea cronică a educaţiei, a cercetării şi a sănătăţii, dar şi salariile umilitoare din aceste sectoare de activitate sunt un atentat la siguranţa naţională.”În condiţiile în care de aceste domenii fundamentale depide poziţia pe care România o va ocupa în viitor într-o lume tot mai globalizată, aflată într-o permanentă schimbare, Guvernul României trebuie să identifice soluţii pentru salvarea învăţământului românesc, chiar dacă situaţia economiei naţionale nu este dintre cele mai bune. Domnule Prim–Ministru, în situaţia în care Guvernul nu îşi va manifesta expres intenţia de a soluţiona problemele majore care afectează sistemul de învăţământ preuniversitar şi salariaţii acestuia, nu este exclus, conform semnalelor pe care le primim de la membrii noştri de sindicat, să recurgem la acţiuni de protest, după începerea anului şcolar”, se arată în scrisoarea depusă vineri la Guvern.

Sindicaliştii FSLI solicită respectarea Legii educaţiei, în sensul acordării, începând cu anul 2014, a minimum şase la sută din PIB pentru Educaţie şi a minimum unu la sută pentru Cercetare, precum şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

Totodată, FSLI cere modificarea Legii educaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, astfel încât să se ţină cont de realităţile sistemului, să se elimine discriminările existente în prezent şi să se ajungă la creşterea calităţii actului de instrucţie şi educaţie, dar şi la o mai bună implicare în luarea deciziilor a personalului unităţii de învăţământ.

FSLI mai solicită adoptarea, în regim de urgenţă, a unei legi de salarizare pentru educaţie, prin care salariile să crească substanţial, pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă şi tinerii performanţi să fie atraşi către cariera didactică, depolitizarea învăţământului în sensul că, în alegerea directorilor unităţilor de învăţământ, rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu partidelor politice, introducerea examenelor de admitere la liceu şi în învăţământul superior şi regândirea, de urgenţă, a programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.

Şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” a depus joi, la registratura Guvernului, nouă bibliorafturi conţinând sute de petiţii cu semnăturile a 40.532 de persoane, pentru deblocarea posturilor nedidactice şi didactice auxiliare şi modificarea grilei de salarizare.

Prin petiţia colectivă se solicita deblocarea posturilor nedidactice şi didactice auxiliare, modificarea grilei de salarizare astfel încât sporul de vechime să nu mai fie inclus în salariu de încadrare şi aprobarea Regulamentului privind acordarea sporurilor pentru condiţii speciale de muncă.

Sindicaliştii spun că sistemul de învăţământ se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic şi didactic auxiliar, iar blocarea posturilor, dar şi salariile foarte mici, sub limita subzistenţei, au condus la o situaţie care poate oricând să ducă la o tragedie.

“La ora actuală, nu cred că mai sunt unităţi de învăţământ în care să se respecte normativele de încadrare pentru personalul nedidactic. Acestă categorie de personal, care de cele mai multe ori este trecută cu vederea, asigură funcţionarea unităţilor de învăţământ. Fără acestea, atât cadrele didactice, cât şi elevii nu şi-ar mai putea desfăşura activitatea în condiţii decente. Sper ca primul ministru, Victor Ponta, să ţină cont de cele peste 40.000 de semnături şi să dea curs cererilor noastre”, a declarat preşedintele FSE “Spiru Haret”, Marius Nistor.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15218620-sindicatele-din-invatamant-ameninta-proteste-dupa-inceperea-anului-scolar.htm

Sindicatele din invatamant ameninta cu proteste dupa inceperea anului scolar

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a depus vineri, la Guvern, memorii individuale si colective din partea a peste 20.000 de salariati din invatamant, precum si o scrisoare adresata premierului Victor Ponta, prin care avertizeaza ca nerezolvarea problemelor cu care se confrunta sistemul de invatamnt va duce la proteste dupa inceperea anului scolar, transmite Mediafax.
FSLI ii atrage atentia premierului Victor Ponta, in scrisoarea deschisa, asupra problemelor cu care se confrunta sistemul de invatamant si propune totodata mai multe solutii. Sindicatele considera ca subfinantarea cronica a educatiei, a cercetarii si a sanatatii, dar si salariile umilitoare din aceste sectoare de activitate sunt un atentat la siguranta nationala.
„In conditiile in care de aceste domenii fundamentale depide pozitia pe care Romania o va ocupa in viitor intr-o lume tot mai globalizata, aflata intr-o permanenta schimbare, Guvernul Romaniei trebuie sa identifice solutii pentru salvarea invatamantului romanesc, chiar daca situatia economiei nationale nu este dintre cele mai bune. Domnule Prim-Ministru, in situatia in care Guvernul nu isi va manifesta expres intentia de a solutiona problemele majore care afecteaza sistemul de invatamant preuniversitar si salariatii acestuia, nu este exclus, conform semnalelor pe care le primim de la membrii nostri de sindicat, sa recurgem la actiuni de protest, dupa inceperea anului scolar”, se arata in scrisoarea depusa vineri la Guvern.
Sindicalistii FSLI solicita respectarea Legii educatiei, in sensul acordarii, incepand cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru Educatie si a minimum 1% pentru Cercetare, precum si cresterea ponderii cheltuielilor de personal pentru invatamant din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.
Totodata, FSLI cere modificarea Legii educatiei, inclusiv in ceea ce priveste statutul personalului didactic, astfel incat sa se tina cont de realitatile sistemului, sa se elimine discriminarile existente in prezent si sa se ajunga la cresterea calitatii actului de instructie si educatie, dar si la o mai buna implicare in luarea deciziilor a personalului unitatii de invatamant.
FSLI mai solicita adoptarea, in regim de urgenta, a unei legi de salarizare pentru educatie, prin care salariile sa creasca substantial, pentru ca meseria de dascal sa devina motivanta si tinerii performanti sa fie atrasi catre cariera didactica, depolitizarea invatamantului in sensul ca, in alegerea directorilor unitatilor de invatamant, rolul determinant sa revina colectivului unitatii, si nu partidelor politice, introducerea examenelor de admitere la liceu si in invatamantul superior si regandirea, de urgenta, a programelor scolare si a sistemului de evaluare a elevilor, in sensul de a se pune accent pe latura formativa si nu pe cea informativa, iar prin evaluare sa se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunostintele dobandite, pentru a face fata cerintelor in schimbare si competitiei de pe piata fortei de munca.
Si Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” a depus joi, la registratura Guvernului, noua bibliorafturi continand sute de petitii cu semnaturile a 40.532 de persoane, pentru deblocarea posturilor nedidactice si didactice auxiliare si modificarea grilei de salarizare.
Prin petitia colectiva se solicita deblocarea posturilor nedidactice si didactice auxiliare, modificarea grilei de salarizare astfel incat sporul de vechime sa nu mai fie inclus in salariu de incadrare si aprobarea Regulamentului privind acordarea sporurilor pentru conditii speciale de munca.
Sindicalistii spun ca sistemul de invatamant se confrunta cu o lipsa acuta de personal nedidactic si didactic auxiliar, iar blocarea posturilor, dar si salariile foarte mici, sub limita subzistentei, au condus la o situatie care poate oricand sa duca la o tragedie.

„La ora actuala, nu cred ca mai sunt unitati de invatamant in care sa se respecte normativele de incadrare pentru personalul nedidactic. Acesta categorie de personal, care de cele mai multe ori este trecuta cu vederea, asigura functionarea unitatilor de invatamant. Fara acestea, atat cadrele didactice, cat si elevii nu si-ar mai putea desfasura activitatea in conditii decente. Sper ca primul ministru, Victor Ponta, sa tina cont de cele peste 40.000 de semnaturi si sa dea curs cererilor noastre”, a declarat presedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/profesorii-ameninta-cu-proteste-dupa-inceperea-anului-scolar-vezi-de-ce-probleme-scot-in-strada-cadrele-didactice-308030.html

Profesorii AMENINŢĂ cu proteste după începerea ANULUI ŞCOLAR. Vezi de ce PROBLEME scot în stradă cadrele didactice

FSLI a depus vineri, la Guvern, memorii individuale şi colective din partea a peste 20.000 de salariaţi din învăţământ, precum şi o scrisoare adresată premierului Victor Ponta, prin care avertizează că nerezolvarea problemelor va duce la proteste după începerea anului şcolar, informează Mediafax.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) i-a atras atenţia premierului Victor Ponta, în scrisoarea deschisă, asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ şi a propus totodată mai multe soluţii.

FSLI consideră că subfinanţarea cronică a educaţiei, a cercetării şi a sănătăţii, dar şi salariile umilitoare din aceste sectoare de activitate sunt un atentat la siguranţa naţională.

„În condiţiile în care de aceste domenii fundamentale depide poziţia pe care România o va ocupa în viitor într-o lume tot mai globalizată, aflată într-o permanentă schimbare, Guvernul României trebuie să identifice soluţii pentru salvarea învăţământului românesc, chiar dacă situaţia economiei naţionale nu este dintre cele mai bune. Domnule Prim–Ministru, în situaţia în care Guvernul nu îşi va manifesta expres intenţia de a soluţiona problemele majore care afectează sistemul de învăţământ preuniversitar şi salariaţii acestuia, nu este exclus, conform semnalelor pe care le primim de la membrii noştri de sindicat, să recurgem la acţiuni de protest, după începerea anului şcolar”, se arată în scrisoarea depusă vineri la Guvern.

Sindicaliştii FSLI solicită respectarea Legii educaţiei, în sensul acordării, începând cu anul 2014, a minimum şase la sută din PIB pentru Educaţie şi a minimum unu la sută pentru Cercetare, precum şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

Totodată, FSLI cere modificarea Legii educaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, astfel încât să se ţină cont de realităţile sistemului, să se elimine discriminările existente în prezent şi să se ajungă la creşterea calităţii actului de instrucţie şi educaţie, dar şi la o mai bună implicare în luarea deciziilor a personalului unităţii de învăţământ.

FSLI mai solicită adoptarea, în regim de urgenţă, a unei legi de salarizare pentru educaţie, prin care salariile să crească substanţial, pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă şi tinerii performanţi să fie atraşi către cariera didactică, depolitizarea învăţământului în sensul că, în alegerea directorilor unităţilor de învăţământ, rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu partidelor politice, introducerea examenelor de admitere la liceu şi în învăţământul superior şi regândirea, de urgenţă, a programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.

Şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a depus joi, la registratura Guvernului, nouă bibliorafturi conţinând sute de petiţii cu semnăturile a 40.532 de persoane, pentru deblocarea posturilor nedidactice şi didactice auxiliare şi modificarea grilei de salarizare.

Prin petiţia colectivă se solicita deblocarea posturilor nedidactice şi didactice auxiliare, modificarea grilei de salarizare astfel încât sporul de vechime să nu mai fie inclus în salariu de încadrare şi aprobarea Regulamentului privind acordarea sporurilor pentru condiţii speciale de muncă.

Sindicaliştii spun că sistemul de învăţământ se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic şi didactic auxiliar, iar blocarea posturilor, dar şi salariile foarte mici, sub limita subzistenţei, au condus la o situaţie care poate oricând să ducă la o tragedie.

„La ora actuală, nu cred că mai sunt unităţi de învăţământ în care să se respecte normativele de încadrare pentru personalul nedidactic. Acestă categorie de personal, care de cele mai multe ori este trecută cu vederea, asigură funcţionarea unităţilor de învăţământ. Fără acestea, atât cadrele didactice, cât şi elevii nu şi-ar mai putea desfăşura activitatea în condiţii decente. Sper ca primul ministru, Victor Ponta, să ţină cont de cele peste 40.000 de semnături şi să dea curs cererilor noastre”, a declarat preşedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/ada-solomon-am-luat-nota-991-bacalaureat-copiat-1_51e918d5c7b855ff56540541/index.html

Ada Solomon: „Am luat nota 9,91 la Bacalaureat, fără copiat“

Ada Solomon îşi aminteşte cât de rare erau notele mari acum 25 de ani şi că până şi liceele mari te făceau „prelucrător prin aşchiere“, aşa cum scrie pe diploma ei de Bacalaureat.

Când râde, râde toată camera cu ea. Este o fiinţă solară şi elegantă, căreia îi face plăcere conversaţia şi care nu se fereşte de întrebări. Mărturiseşte că se poate abţine să-şi cumpere o rochie, dar nu să cumpere cărţi. Citeşte „Dilema Veche“, în continuare, pe hârtie, restul presei – pe internet. În liceu a vrut să fie actriţă, prin facultate a devenit inginer, iar azi e producătorul de film cu cel mai mai mare succes de la noi, numele ei având legătură cu mai toate producţiile premiate care au devenit „noul val“. Ultimul succes al Adei Solomon: „Poziţia copilului“, laureat cu Ursul de Aur astă-iarnă.

„Weekend Adevărul“: Sunteţi născută pe 3 iunie 1968… Unde?

Ada Solomon: La Bucureşti (râde), iar formula clasică pentru locul în care m-am născut eu este „la Budapesta“. Restaurantul Budapesta era la baza blocului în care m-am născut şi toată lumea spunea despre intersecţia asta dintre bulevardul Dimitrie Cantemir şi bulevardul Mărăşeşti că e „la Budapesta“. Şi încă i se spune aşa, deşi restaurantul Budapesta nu mai e de mai bine de 20 de ani.

Cum a fost copilăria în zona aceea, de centru şi de cartier de Bucureşti, în acelaşi timp? Mulţi copii?

Mulţi copii, sigur că da, erau şi sunt acolo şi blocuri, şi case, iar amestecul era foarte interesant. Ţin minte că mă jucam în spatele blocului meu, unde era un părculeţ în care veneau şi copii din blocul turn şi din blocurile 9 şi 10, din apropiere, dar şi prietenii noştri din Poteraşi-Mărăşeşti, care stăteau la casă. Am crescut, deci, într-un mediu destul de amestecat şi foarte colorat… Găseai acolo şi familii de tradiţie din Bucureşti, care încă stăteau în casa părinţilor, bunicilor, cu mica lor curte… Nu sunt vile, sunt case cu grădină şi cu poveşti. Probabil că cei care stăteau acolo erau mici comercianţi, mică burghezie, intelectualitate de nivel mediu, nu rămăşiţe de aristocraţie, dar o burghezie corectă, cu tradiţie şi cu educaţie. În blocuri, populaţia era de asemenea foarte amestecată, pentru că erau oameni aflaţi la prima sau la a doua generaţie în Bucureşti, iar copiii aveau încă „ţara“ părinţilor, unde mergeau în vacanţe, rămânând totuşi copii de oraş, copii de Bucureşti. Pentru mine, tot perimetrul respectiv e special, iar Parcul Tineretului, care era la cinci minute de casă, e parcul în care eu am crescut. Grădiniţa mea era chiar lângă parcul care, la vremea aceea, nu era foarte dezvoltat şi se chema „Cocioc“. Iar şcoala şi liceul le-am făcut la „Creangă“, care era, de asemenea, la numai cinci minute de locul în care stăteam.

Aveţi amintiri din grădiniţă?

O, da, ţin minte şi băiatul de care eram îndrăgostită la grădiniţă! Îl chema Radu, iar episodul cel mai puternic a fost… Existau atunci nişte camioane de jucărie, un fel de maşini care se construiau. Ceva între „Mecano“ şi „Lego“, cu piese mai mari, dar care se îmbinau… Şi erau destul de rare, nu le găseai chiar pe toate drumurile. Radu adusese un camion din ăsta la grădiniţă şi i-am rupt un şurub încercând să-l montez şi i-am stricat maşina. Şi mi-a fost o ruşine… că tocmai ăluia, căruia era de presupus că o să-i placă de mine, tocmai lui i-am stricat maşina. L-am rugat pe tata să facă cum o şti să-i aducă o maşină înapoi, să nu mă fac de băcănie complet.

Lovită peste mână pentru că scria cu stânga

Intrarea la şcoală?

A fost OK, cu o rezervă. Eu eram un copil foarte timid la grădiniţă, dar şi serios, cum sunt fetiţele, fără să încerc să ies în faţă. Fiind decreţei, şi la şcoală, şi la grădiniţă eram foarte mulţi. În anul meu, la şcoală erau clase până la litera H, opt clase. Iar eu m-am dus la şcoală cu mare plăcere şi foarte hotărâtă să învăţ. Am avut o singură mare problemă. Vin dintr-o familie foarte stabilă şi în care relaţiile sunt foarte calde, n-am primit niciodată o palmă de la părinţii mei, nu ştiu nici acum ce înseamnă o atitudine agresivă şi cu atât mai puţin ştiam la 6 ani şi trei luni, când m-am dus la şcoală. Scriam cu mâna stângă, la grădiniţă m-au lăsat să scriu cu mâna stângă, dar într-una din primele ore de scriere de la şcoală ne dăduse învăţătoarea să facem liniuţe, eram foarte concentrată, eram într-o bancă de la marginea culoarului şi scriam de zor. Numai că învăţătoarea a venit din spate şi mi-a tras o palmă peste mână. Sigur că nu mi-a mai trebuit vreodată să pun creion în mâna stângă, dar a fost şi un şoc! Mai ales că învăţătoarea m-a luat prin surprindere, se presupunea că ea va fi noua prietenă, „mama din şcoală“… Cu toate acestea, până la urmă mi-a fost foarte dragă învăţătoarea, am fost premiantă toată şcoala, nu doar în clasele primare… La finalul clasei I (n.r. – la serbare)am fost „Abecedarul“, ceea ce era pe atunci recompensa supremă… Cert e că acum scriu foarte urât, dar cu mâna dreaptă.

Ce materii vă plăceau?

Învăţam la toate. Nu eram grozavă la desen, dar eram bună la română, foarte bună la matematică (am fost olimpică până la facultate), la fizică – pentru că aveam profesori foarte buni… Iar la română am şi avut norocul să mă întâlnesc cu profesori extraordinari, cu care mi-a fost foarte bine, m-au făcut să citesc, să descopăr literatura, dramaturgia, şi universale, nu doar din literatura română.

Autorii copilăriei: Mark Twain, Nina Cassian

Primeaţi cărţi ca premiu?

Da, dar erau ce se putea, chiar dacă profesorii chiar se străduiau să găsească nişte cărţi care să ne facă plăcere şi să ne deschidă orizontul. Părinţii mei erau însă cei care aveau grijă să cumpere, să găsească, deşi cărţile bune erau în ediţii destul de limitate. Făceau eforturi să am în casă, să nu-mi lipsească nimic din ce ar fi putut fi interesant pentru mine. În plus, am avut în şcoala generală o profesoară de română care m-a marcat, Oana Murăruş, astăzi, profesor la universitate, la Catedra de Limbă Română.

Care dintre autorii copilăriei vă plăcea?

Chiar vorbeam zilele trecute cu o seamă de prieteni de vârste asemănătoare că unul din personajele-emblemă pentru noi era piticul Cipi, un pitic uriaş, creat de un scriitor maghiar. Erau nişte poveşti foarte frumoase, plasate într-o pădure, între animale, cu oameni şi spiriduşi, foarte frumos ilustrate… Mark Twain mi-a plăcut dintotdeauna, de când l-am descoperit, Jack London, Dickens, dar şi „Cuore“ şi „Morcoveaţă“ şi toate nenorocirile de copii necăjiţi… Îmi plăcea foarte mult Mircea Sântimbreanu cu „Recreaţia“ lui „mare“, mă amuza copios, există o carte de poezii care în continuare este cartea mea de suflet, volumul Ninei Cassian „Între noi, copiii“, ironia şi umorul de acolo îmi sunt foarte aproape. ;

Olimpică la Matematică, din clasele primare până la facultate

Cum era cu matematica?

Se găseau culegeri, „Gazeta Matematică“ nu lipsea din casa niciunui elev cu oarecari înclinaţii, iar selecţia din şcoală te îndruma către studiu: din cele opt clase care începuserăm acolo, la liceu au rămas doar două clase de matematică-fizică, restul… Fostele clase de filologie deveneau clase de industrie uşoară, pregăteau copiii pentru industria textilă, iar restul erau clase de mecanică. Şi eu sunt „prelucrător prin aşchiere“ pe diploma de Bacalaureat, deşi am luat Bacul cu 9,91, cu 10 la română şi 10 la matematică.

Până la Bacalaureat, cum a fost admiterea în liceu?

Admiterea la liceu era deja un pas foarte important. Spre deosebire de cum se face acum, că ai o serie de opţiuni, şi în funcţie de nota pe care o ai eşti colo sau dincolo, atunci dădeai examen la un anumit liceu, iar dacă nu intrai erai redistribuit la ce a rămas. Or, riscul era foarte mare să fii primul sub linie. La noi, la treapta I (pentru că dădeam două examene în liceu, aşa-numitele trepte, la intrarea într-a IX-a şi a XI-a), cred că ultima medie a fost în jur de 9 pentru clasele de matematică-fizică. Şi era un 9 mult mai exigent decât azi, adică nu existau, pur şi simplu, note de 10, de 9,90 sau mai ştiu eu… Eu am fost a 13-a din cei 60 de copii care au intrat la clasele de matematică-fizică, cu 9,35. Cam 9,50 a fost nota maximă la admitere. La treapta a II-a, rămânea o singură clasă de mate-fizică, deci numărul de copii care puteau rămâne la acest profil scădea la jumătate. Asta era destul de dureros şi pentru colectiv, iar unii pur şi simplu renunţau dinainte. La treapta a II-a am fost unul şi jumătate pe loc la matematică-fizică, nu toţi colegii au mai dat acolo, unii spuneau că nu le trebuie chiar matematică de tipul ăsta, atât de avansat, alţii voiau să devină medici şi voiau să se concentreze pe materiile care le trebuiau la admiterea acolo, aşa că au renunţat şi s-au dus direct la profilul mecanic, ca să fie siguri că rămân în liceu.

La cor, la Carmina Tenera

Viaţa de licean?

Foarte frumoasă, nu mă pot plânge, mai ales că mergeam şi la cor. Aveam un cor oarecum celebru în şcoală, Carmina Tenera, între primele la nivel naţional, după Corul Radio, care era maximum, Voces Primavera, care era al ansamblului UTC, Song şamd. Mergeam împreună în tabere, în turneu, era foarte frumos, mai ales că eram de mai multe vârste. În plus, părinţii mei mă trimiteau şi în altfel de tabere, mai ales că eram foarte răsfăţată la mâncare şi sperau ca în felul ăsta să mă facă să mănânc. Ceea ce nu s-a întâmplat (râde) pentru că oriunde mă duceam, găseam o bucată de pâine şi altceva nu-mi mai trebuia. Dar au fost experienţe foarte bune de socializare şi de viaţă în grup, pe picioarele mele. În acelaşi timp aveam deasupra noastră o presiune importantă, pentru că la 14 ani şi la 16 ani să ai parte de două examene care puteau să îţi schimbe viaţa era enorm. Riscai, dacă picai la treapta a II-a, să ajungi la şcoala profesională, ceea ce era dureros, de acolo nu prea mai puteai să te întorci în liceu, puteai să iei Bacalaureatul la seral, dar nu era deloc acelaşi lucru, iar şansele de a intra la facultate cu un liceu făcut aşa erau aproape nule.

În afară de cor, aveaţi şi alte înclinaţii artistice?

În liceu mi-am dorit foarte tare să fiu actriţă. Nu aveam niciun fel de şansă să intru la Actorie, erau trei locuri pe an, pe care candidau câte trei sute de oameni. Nu aveam în familie niciun fel de legături artistice, părinţii mei nu erau nici măcar membri de partid, aşa că nu aveau sub nicio formă o poziţie din care să mă ajute, pentru că sigur că exista o întreagă mafie de tipul ăsta… Aşa că am renunţat la idee, dar m-am dus la Şcoala Populară de Artă, şi pe urmă – la teatrul Podul, în studenţie. A fost o experienţă minunată şi de o libertate absolută, incredibilă, pentru că lucrurile se întâmplau înainte de ’89, cu o emoţie şi o încărcătură … tot ce poate fi mai bun din actul artistic. Teatrul Podul era o oază de pace şi de libertate. Sigur că nici nu forţa nimeni, mergeam pe texte clasice, iar scopul era de formare, lucrul în echipă, capacitatea de sensibilizare şi de a transmite, inovaţia ca formă de expresie artistică… Şi a fost foarte bine că a fost aşa.

Cum a fost examenul de Bacalaureat? Se putea copia?

Îţi trecea prin minte, iar examenul nu era atât de… strict, cumva. Sigur
că nu existau camere de supraveghere. Dar nu se prea copia, cel puţin în liceele bune, pentru că, oricum, dădeai Bacalaureatul la materiile pe care le dădeai apoi la admitere la facultate, ceea ce însemna că erai super-pregătit pentru el. Eu ţin minte că l-am dat la română, la matematică şi la fizică, cu 10 la primele două. Era o primă verificare pentru marele examen, căci la facultate nu se intra pe bază de dosar, cum se întâmplă acum, era o admitere foarte zdravănă. Eu m-am pregătit pentru Bac, instituţia meditaţiilor exista şi atunci, dar am avut şi parte de profesori minunaţi, care făceau ore de pregătire cu noi la şcoală, fără niciun fel de obligaţie sau de pretenţie pecuniară. Eu mă pregăteam în plus la matematică, pentru că mergeam şi la Olimpiade, dar la română profesoara stătea cu noi pur şi simplu pentru că îi făcea plăcere să stea cu noi şi să facă schimb de idei. ;

„Am avut examen la facultate chiar pe 13 iunie 1990“

Aproape 40 de filme produse

Numele: Ada Solomon

Data şi locul naşterii: 3 iunie 1968, Bucureşti

Starea civilă: căsătorită cu regizorul Alexandru Solomon, doi copii

Studiile şi cariera:

1991: Institutul de Construcţii Bucureşti

1990-1993: agent publicitate, director diverse agenţii de publictate

1993-2004: director de producţie la Domino Film

2004-prezent: fondator, manager Hi Film

2010-prezent: fondator, producător Parada Film, aproape 40 de filme în ultimii nouă ani, printre care „Poziţia copilului“ (2013, Ursul de Aur, Berlin), „Kapitalism, reţeta noastră secretă“ (2010, Gopo, Bucureşti, nominalizat Prix Europa), „Război pe calea undelor“ (2007, Gopo, Bucureşti), „Lampa cu căciulă“ (2007, 14 premii internaţionale, între care şi cel al Festivalului Sundance, Utah, SUA)

Locuieşte în: Bucureşti

„Weekend Adevărul“: Facultatea? A existat şi o altă opţiune decât filiera tehnică?

Ada Solomon: Am fost, într-adevăr, la Institutul de Construcţii, pentru că Filologia era o opţiune mai complicată. Ştiai de la bun început că ai primi o catedră undeva, într-o comună. Ori, ca inginer, aveai mai multe şanse să ajungi într-un oraş mai mare, deşi tot pe şantier ajungeai, mai ales în primii ani. Era, totuşi, altceva: am colegi care s-au dus la centrală, la Cernavodă, erau o seamă de oportunităţi. Iar alte variante… ASE nu mă interesa în acel moment, nu ştiu de ce, şi nu din cauza economiei politice… Nici nu era ceva care să ne preocupe, era ceva de la sine înţeles, noi eram, totuşi, nişte copii şi lucrurile erau cumva de la sine-înţelese că „trebuie“, că sunt şi adunări de nu ştiu ce fel, dar nimeni nu le lua în serios, erau nişte chestiuni mai curând de formă şi care nu aveau de fapt nicio legătură cu viaţa noastră. Sigur că acasă era cu totul altceva, ce discutau părinţii noştri în casă era altceva, tata asculta Radio Europa Liberă seara, iar lucrurile astea îmi treceau pe la urechi…

La Mineriadă avea predare de proiect

Schimbarea de regim v-a prins în plină studenţie şi, cum aţi povestit, cu poftă de independenţă… Ce a însemnat asta, de fapt?

Am luat primul anunţ de la radio, se ofereau joburi pentru tineri în domeniul publicitar, la Târgul Internaţional Bucureşti. Era în toamna lui ’90, după mineriade, după tot ce s-a întâmplat în Piaţa Universităţii… Şi ţin minte că am avut examen chiar pe 13 iunie, iar drumul meu spre facultate trecea pe la Universitate. Mijloacele de transport nu circulau, iar eu trebuia să o iau pe bulevardul fost al Republicii, actualul Carol… Am trecut prin faţa PNŢCD, avea sediul în apropiere de Piaţa Rosetti, şi eram cu un sul, aveam predare de proiect, aveam un tub dintr-ăla de ţinut foile mari… Iar acolo era o revoltă din asta populară, muncitori şi cetăţeni indignaţi care pur şi simplu devastau sediul, era ceva oribil… Aruncau hârtie de xerox, topuri întregi… Norocul meu cel mare era că aveam o fustă până la gleznă, altfel n-aş fi ieşit bine din toată povestea asta, pentru că m-am oprit şi am spus, înarmată cu tubul meu (râde), că „e păcat de hârtia aia, şi că nu mai bine o dau la universitate…“. „Nuu, asta e bună de împachetat «senvişuri»!“ mi-au răspuns câţiva… Era totuşi hârtie de copiator, de calitate, atunci nu se putea găsi pe toate drumurile, în orice papetărie, ca acum… Era preţioasă, era scumpă, era rară… Copiatoarele, tot aşa, erau rare în ’90, şi erau două copiatoare acolo, care au fost distruse, le smulseseră tonerul… Şi încercam să le spun că dacă nu le convine că sunt lucrurile alea acolo, mai bine le duc la o facultate, nu trebuie distruse… S-au uitat atât de urât… Şi pentru că aveam sulul ăla rezulta clar că sunt studentă… „Tu eşti una de-aia din Piaţă! Tu eşti una de-aia de stă pe străzi… Dar du-te la şcoală dacă ai treabă, ce cauţi aicea?“ Am fost complet bulversată, pentru că la Revoluţie am fost pe stradă, înconjurată de acelaşi fel de oameni, numai că atunci eram de aceeaşi parte. Acum eram pentru prima dată faţă în faţă cu experienţa că eram pe poziţii opuse cu nişte oameni pe care i-aş fi considerat „de-ai mei“, oameni ca mine, care şi-au dorit schimbarea, nu forţe de ordine… Şi le-am văzut pentru prima dată încrâncenarea…

V-aţi speriat?

M-am speriat destul de tare şi cred că a fost pentru prima dată că am înţeles că nu toţi gândim la fel şi că este destul de uşor să manipulezi şi că din câteva vorbe se poate construi o poziţie şi o opoziţie. Tata fusese membru al tineretului ţărănist, am aflat abia după Revoluţie pentru că încerca să ne protejeze pe mine, pe sora mea, pe mama. I-am văzut dosarul de la Securitate mult mai târziu, când tata nici nu mai era… Şi am înţeles atunci că el fusese un fel de mic erou, numai că el n-a făcut caz niciodată… Şi, în orice caz, a renunţat la orice fel de activitate în momentul în care şi-a întemeiat familia. Ultima filă din dosar este de la sfârşitul lui ’59, sora mea fiind născută în ’60, în primăvara lui ’60. Mie mi-e limpede că asta a fost decizia lui, să iasă din povestea asta pentru a-şi proteja familia.

Revenind la povestea primei angajări…

M-am dus la anunţul ăsta, m-au primit cu plăcere, vorbeam totuşi două limbi străine, engleza şi franceza… Am făcut două sau trei târguri, adică am vândut, pe perioada desfăşurării lor, spaţiu publicitar – adică panouri, spoturi la radioul din incinta târgului, ba-nnere, tipărituri… Sigur că era o poveste cu capu-n jos, pentru că în momentul în care începea târgul, nu prea mai aveai ce să faci, lucrurile astea trebuiau contractate dinainte… Era destul de empiric. Dar e o perioadă la care eu ţin foarte mult, pentru că atunci am învăţat făcând. Şi şansa pe care a avut-o generaţia mea este că nu era nimeni care să ştie mai bine decât noi şi care să te dea la o parte. Te loveai tu cu capul de pragul de sus, învăţai din greşeli şi data viitoare făceai mai bine.

Şcoala negocierilor

Cum v-aţi apropiat de filme?

După această experienţă cu această mică agenţie care se ocupa de Târgul Internaţional Bucureşti, am plecat spre o agenţie de publicitate, care era un hibrid de tip anii ’90, era şi agenţie imobiliară. Am stat foarte puţin aici, dar în cadrul acestei struţo-cămile am primit o ofertă de minute „în barter“, minute de publicitate la televiziunea publică pe care, de fapt, le avea de vânzare compania Expresiv, care era compania de publicitate a trustului Expres, care deţinea „Evenimentul zilei“. Am avut o întâlnire cu Cornel Nistorescu, unde a trebuit să negociez preluarea acestui contract. A fost o discuţie foarte plăcută, am obţinut minutele de publicitate aproape în condiţiile pe care le doream, dar numai dacă în două săptămâni îmi dădeam demisia şi mergeam să lucrez la Expresiv. Evident că mi-am dat demisia a doua zi! Când m-am dus eu acolo erau doar trei oameni… Am plecat de acolo un an şi un pic mai târziu, lăsând în urmă o agenţie de 30 de oameni, cu Departament de Creaţie, cu Departament Media, cu Departament de Vânzări… Iar la puţină vreme după ce am plecat eu de acolo, această agenţie a fost vândută către o multinaţională. Dar viaţa în publicitate mi s-a părut prea mult: prea stresantă şi prea în viteză pentru ce mă interesa  pe mine.

Şi ce aţi făcut?

Am anunţat că vreau să plec. Nu ştiam încă dacă voiam să lucrez în altă parte sau dacă iau o perioadă de pauză, ca să caut ceva care să mi se potrivească mai bine. Era prin ’93, am primit două oferte: una de la furnizorii noştri de conţinut audiovizual şi cealaltă de la domnul care se ocupa de una din primele multinaţionale de publicitate care veniseră în România, Grey International. Şi e evident ce am ales. Şi am ales aşa pentru că mi se părea mai aproape de ce simt eu şi ce voiam eu să fac.

Prima producţie…?

Un film documentar, o producţie germană executată în România, despre femeile aflate de o parte şi de cealaltă a Prutului, despre familii despărţite şi cum s-au împăcat oamenii cu aceste situaţii. Era un documentar de Dan Aranga şi Bose Paştina, filmat de Constantin Chelba şi care a fost una din primele experienţe ale mele de lucru pe teren, foarte puternică.

V-a plăcut?

Mi-au plăcut toate! Nu cred că e vreun film la care am lucrat şi care să nu-mi fi plăcut. Fiecare experienţă este diferită: uneori trebuie să lucrezi în decor construit, alteori în teren, dacă e ficţiune e într-un fel, dacă e documentar e în alt fel, că e un documentar care se întâmplă în Bucureşti şi are o parte de investigaţie foarte puternică – e una, dacă e un documentar care se-ntâmplă între oameni, cu oameni, descoperind locuri şi vieţi, şi destine, e cu totul altceva. E o meserie în care nu te plictiseşti niciodată, pentru că n-ai două lucrări la fel.

„Facultatea m-a ajutat în producţia de film“

Cum aţi reuşit să terminaţi facultatea printre atâtea evenimente?

Am terminat-o chiar OK, în ’91, că mi-am dat examenele fără probleme, chiar dacă în anul V m-am dus mult mai puţin la şcoală, începusem să şi lucrez… Dar am terminat OK, cu 9 şi ceva. Mi-a fost foarte teamă de examenul de diplomă, nu pentru că n-aş fi fost pregătită, ci pentru că ţineam foarte mult la profesorii mei şi nu voiam să mă fac de râs.

Aţi apucat să şi profesaţi, ca inginer?

Nu, ca inginer n-am lucrat nicio zi.

Dar v-a ajutat formarea tehnică la ce aţi făcut?

M-a ajutat enorm! Şi facultatea, şi profesorii mei, care m-au învăţat să gândesc. Aveam un profesor extraordinar la catedra de Hidraulică, profesorul Iamandi, care predase la Berkeley, în perioada comunistă, ceea ce era ceva, şi care ne învăţase că „important nu e să ştii, ci să ştii unde să cauţi“. Important e să ştii unde să-ţi cauţi informaţia, să ai acces, să-ţi cunoşti sursele… Pe urmă, toată partea de organizare de şantier seamănă foarte mult cu organizarea din cinematografie. Partea de bugetare, de vizare, construcţia economică – toate astea sunt similare. Aşa că nu-mi pare rău deloc că am făcut această facultate, dar, acum, trebuie să recunosc că meserie-meserie nu mai ştiu nimic.

Cum se face că numele dumneavoastră se leagă atât de strâns de noul val al cinematografiei româneşti?

Am avut noroc! Am avut noroc să mă poarte paşii la Fundaţia Arte Vizuale, care a fost cumva şcoala alternativă, locul în care s-au format cineaştii care azi înseamnă „Noul Val“ şi cred că nu o să ştim niciodată să-i mulţumim destul lui Vivi Drăgan Vasile pentru ideea pe care a avut-o, de a crea spaţiul ăsta. Era un studio non-profit, făcut iniţial cu fonduri de la Fundaţia Soros, unde s-a achiziţionat echipament şi au fost poftiţi tinerii cineaşti să se exprime, să facă ce ştiu ei, cu resursele pe care le aveau acolo. Li se punea în mână o cameră, un grup de montaj, şi porneau cu ideile lor şi cu îndrumarea care exista acolo. Al doilea lucru: producţiile de la „Domino“ şi întâlnirile pe care le-am avut cu aceste ocazii. Aşa i-am întâlnit pe Bose Paştina, Nae Caranfil, Constantin Chelba, care e o enciclopedie mobilă de istorie a cinematografiei, am avut onoarea să lucrez cu Mircea Veroiu acolo… Aşa i-am întâlnit pe mulţi dintre cei cu care lucrez acum: pe Radu Jude l-am cunoscut, de pildă, la o filmare la „Domino“. El era al treilea asistent de regie, eu eram director de producţie. Şi pe Adrian Sitaru l-am întâlnit tot la producţia asta, un musical american, foarte interesant şi creativ. Ne-am împrietenit, am făcut schimb de idei, eu am fost foarte tuşată de faptul că Radu Jude citise cartea de teorie a artei a soacrei mele şi că un cineast e preocupat de aşa ceva. Şi din acel moment am căscat ochii mai mari la cine e băiatul ăsta şi la ce face…

N-a mai deschis televizorul de trei ani

Cum vă uitaţi la televizor? Puteţi fi, împreună cu soţul dumneavoastră, realizatorul de documentare Alexandru Solomon, nişte telespectatori normali, sau vedeţi cadre, amplasamente de filmare şi tot aşa?

În primul rând, nu ne uităm la televizor. Sigur că îl mai deschidem, de alegeri, să vedem rezultatele. Dar de vreo trei ani, informaţia o luăm în primul rând de pe internet. Iar dacă ne uităm la un film împreună, dacă vedem lucrurile tehnice, înseamnă că partida e pierdută, că filmul ăla e prost. Dacă nu te fură, nu e bine. Eu vreau să văd povestea, să mă emoţionez… După aia, la a doua sau a treia vizionare, e altceva.

Cum încercaţi să vă educaţi copiii? Câtă libertate le lăsaţi?

Eu nu cred că trebuie canalizaţi copiii, dar cred că trebuie să fim foarte atenţi la aptitudinile pe care le au şi să le ţinem spătarul scaunului. Copiii mei sunt foarte diferiţi, deşi sunt băieţi, amândoi. Primul e mult mai înclinat către latura umanistă, e absolut pasionat de cinema, are 16 ani şi studiază, citeşte, scrie deja despre film la revista „Sub 25“ şi are şi un blog. Cel mic, în schimb, la 7 ani, e foarte mobil, sportiv, vrea să încerce tot ce se poate, nu e bucurie mai mare decât să primească o minge, o bicicletă, să se caţere pe munte… Intră acum în clasa a II-a. Îi place foarte mult la şcoală, avem noroc de o învăţătoare extraordinară, care îi iubeşte şi îi munceşte în egală măsură. Nu pune presiune pe ei, ci îi împinge tot aşa, uşurel, de la spate, le suflă în pânze… E mult mai bun la matematică decât la limbi străine. El face şi şah, şi înot, şi karate un pic. Îi lăsăm destul de liberi şi pentru că ne petrecem destul de puţin timp cu ei. Ce ne dorim şi ce încercăm să construim la ei, din familie, e să aibă simţul umorului şi capacitatea de autoironie (e ceva la care ţin enorm şi care îi poate ajuta să treacă peste răutăţi), respectul pentru cei din jur, ca să fie la rândul lor, respectaţi, încrederea în puterile lor, pe ceea ce ştiu ei să facă. Şi îi mai încurajez să fie cât mai mult în colectivitate, să participe la tot felul de acţiuni, să se exprime, să facă voluntariat, să facă parte dintr-o comunitate.

http://adevarul.ro/educatie/prescolar/peste-3000-locuri-libere-gradinitele-bucuresti-1_51ea666dc7b855ff56585450/index.html#

Peste 3.000 de locuri libere în grădiniţele din Bucureşti

Peste 3.000 de locuri libere pentru anul şcolar 2013-2014 sunt înregistrate la grădiniţele din Capitală, în timp ce la clasa pregătitoare mai pot fi ocupate 1.463 de locuri, iar la clasa I, 1.386, conform datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

În data de 17 iulie, în grădiniţele bucureştene erau 3.009 locuri libere disponibile pentru copiii care nu au fost înscrişi sau reînscrişi, potrivit ISMB.

Cele mai multe locuri disponibile (719) sunt în sectorul 1, iar cele mai puţine (191), în sectorul 3.

ISMB a centralizat şi locurile care erau libere, la 16 iulie, pentru înscrierea înscrierea în clasa pregătitoare şi în clasa I. Astfel, în clasa pregătitoare mai pot fi ocupate 1.463 de locuri, dintr-un total de 11.924 disponibil iniţial, iar în clasa I sunt libere 1.386 de locuri, din 9.574.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaureat-2013-ultima-zi-inscrieri-doua-sesiune-bac-1_51e918eec7b855ff56540593/index.html

BACALAUREAT 2013 Vineri a fost ultima zi de înscrieri la a doua sesiune de Bac

BACALAUREAT DE TOMANĂ 2013 / Vineri, 19 iulie, se încheie săptămâna de înscrieri la sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat. Ministerul Educaţiei va centraliza datele abia luni, 22 iulie. Anul trecut, aproximativ 99.000 de candidaţi s-au înscris la a doua sesiune de Bac 2012, dintre care doar 21.700 au promovat (25%).

Absolvenţii de liceu din promoţia de anul acesta, dar şi din cele anterioare se mai pot înscrie şi vineri la a doua sesiune de Bacalaureat 2013, care va începe pe 19 august cu proba orală la Limba şi Literatura Română. Candidaţii vor susţine probele scrise, singurele luate în calcul la media finală, în ultima săptămână a lunii august.

Calendar sesiune Bac august-septembrie 2013:

  • 15 – 19 iulie – Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
  • 19-20 august – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19-21 august – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 20 -21 august – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
  • 22 – 23 august – Evaluarea competenţelor digitale – proba D
  • 26 august – Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
  • 27 august – Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
  • 28 august – Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
  • 30 august – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
  • 2 septembrie – Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
  • 3-4 septembrie – Rezolvarea contestaţiilor
  • 5 septembrie – Afişarea rezultatelor finale

Rezultatele de la prima sesiune de Bac 2013

Rata de promovare la nivel naţional a Bacalaureatului a crescut cu un procent, de la 55,4% la 56,4%, după soluţionarea contestaţiilor, conform rezultatelor finale afişate vineri, 12 iulie. Astfel, 63,1% dintre absolvenţii promoţiei 2012 – 2013 au promovat  şi 31,7% dintre absolvenţii promoţiilor anterioare au luat examenul, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educaţiei.

La nivel naţional, 99.056 (56,4%) dintre absolvenţii clasei a XII-a au promovat examenul. Dintre aceştia, au obţinut medii de trecere 63,1% respectiv 87.197 de candidaţi din promoţia 2012 – 2013, şi 31,7%, respectiv 11.859, din promoţiile anterioare.

În sesiunea iunie – iulie a bacalaureatului 2013 s-au înscris 188.842 de candidaţi şi s-au prezentat 175.513. Dintre aceştia, 320 de participanţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Prin comparaţie, în 2012, ponderea de promovarea la nivel naţional a fost de 44,4, în timp ce în 2011 a fost de 45,7. Procentele de promovare a bacalaureatului au scăzut în 2011, odată cu introducerea sistemului de supraveghere în şcoli.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/16candidati-fost-eliminati-examenul-definitivat-1_51e8efa4c7b855ff56533b82/index.html#

16 candidaţi au fost eliminaţi din examenul de definitivat

La examenul scris de definitivat de joi, 18 iulie, s-au prezentat 7.400 (93,70%) din cei 7.889 de candidaţi care s-au înscris. Din totalul candidaţilor prezenţi, 684 s-au retras, iar alţi 16 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Candidaţii eliminaţi au pierdut dreptul de înscriere la examenul naţional de definitivare în învăţământ pentru sesiunea următoare.

Candidaţii care au decis să se retragă au avut posibilitatea de a solicita anularea lucrării, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere. În acest caz, lucrările nu vor fi evaluate, iar candidaţii în cauză au dreptul să se înscrie la sesiunea următoare, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Profesorii prezenţi, joi, 18 iulie, la proba scrisă sunt cei care au reuşit să treacă de prima probă a examenului naţional de definitivat, desfăşurată în perioada ianuarie  – iunie, care a constat în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă.

Nota pe care candidaţii o vor obţine la proba scrisă reprezintă nota de examen, care trebuie să fie de minim 8 pentru a promova. Cadrele didactice care vor reuşi să promoveze examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

Lucrările scrise se vor corecta în 6 centre de evaluare, constituite la nivel naţional, iar afişarea rezultatelor se va face pe data de 23 iulie. Între 23 şi 24 iulie candidaţii pot putea depune contestaţii la centrele de examen, soluţionarea acestora urmând să se realizeze în intervalul 25 – 26 iulie. Pe data de 27 iulie se vor afişa rezultatele finale.

În sesiunea din acest, Ministerul Educaţiei a decis să acorde debutanţilor cu un an vechime la catedră, dreptul de participare la examen. De asemenea, o altă noutate constă în creşterea mediei minime de promovare a inspecţiilor la clasă de la 7 la 8.

http://adevarul.ro/news/eveniment/trei-medalii-bronz-romania-olimpiada-internationala-biologie-1_51ebba90c7b855ff565ca61f/index.html

Trei medalii de bronz pentru România la Olimpiada Internaţională de Biologie

Elevii români au câştigat trei medalii de bronz la Olimpiada Internaţională de Biologie, desfăşurată Elveţia, la Berna, performanţa fiind similară celei realizate la ediţia de anul trecut a competiţiei, informează Ministerul Educaţiei.

Cei trei medaliaţi sunt Oana Elena Băran (de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), Vlad Coşoreanu (Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanţa) şi Cristian Alexandru Bolunduţ (Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca), câştigător al unei medalii bronz şi la ediţia precedentă, precizează sursa citată.

Olimpiada Internaţională de Biologie, aflată la a 24-a ediţie, a reunit 240 de concurenţi din 60 de ţări, în perioada 14-20 iulie.

Olimpicii români revin în ţară duminică, la 15.30, pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”.

Cinci medalii la Olimpiada Internaţională de Fizică

Pe 16 iulie, olimpicii români de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti au câştigat cinci medalii, două de aur şi trei de argint, la a 44-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Fizică, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Graţie acestei performanţe, România s-a clasat pe primul loc în Europa, respectiv pe locul 5 la nivel mondial.

Medaliile de aur au fost cucerite de Cristian Frunză (clasa a X-a) şi Cristian Andronic (clasa a XI-a), iar medaliile de argint de Tudor Ciobanu (clasa a XI-a), Denis Turcu (clasa a XI-a) şi Sebastian Dumitru (absolvent al clasei a XII-a). Toţi elevii provin de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.
Olimpiada Internaţională de Fizică s-a desfăşurat în Copenhaga (Danemarca), în perioada 7-15 iulie 2013. La ediţia din acest an au participat 381 de concurenţi din 83 de ţări.

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013072288964/Social/Reforma-Funeriu-isi-arata-roadele-Peste-3000-de-locuri-libere-in-gradinitele-din-Bucuresti.html

Reforma Funeriu își arată roadele: Peste 3.000 de locuri libere în grădinițele din București

Reforma educației realizată odată cu Legea învățământului promovată de ministrul Funeriu începe să își arate roadele. Astfel, după ce ani la rândul părinții plăteau șpăgi grele pentru a obține un loc în grădinițele din Capitală pentru copiii lor, anul acesta există peste 3.000 de locuri libere pentru anul școlar 2013-2014 înregistrate la grădinițele din Capitală, în timp ce la clasa pregătitoare mai pot fi ocupate 1.463 de locuri, iar la clasa I, 1.386, conform datelor centralizate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB).

Potrivit ISMB, la 17 iulie, în grădinițele bucureștene erau libere 3.009 locuri, disponibile pentru copiii care nu au fost înscriși sau reînscriși.
Cele mai multe locuri disponibile (719) sunt în sectorul 1, iar cele mai puține (191), în sectorul 3.

ISMB a centralizat și locurile care erau libere, la 16 iulie, pentru înscrierea înscrierea în clasa pregătitoare și în clasa I. Astfel, în clasa pregătitoare mai pot fi ocupate 1.463 de locuri, dintr-un total de 11.924 disponibil inițial, iar în clasa I sunt libere 1.386 de locuri, din 9.574.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-sa-devii-somer-daca-nu-ai-luat-bac-ul-1048436.html

Cum să devii şomer dacă nu ai luat Bac-ul

29 iulie este ultima zi în care absolvenţii din acest an îşi mai pot depune dosarele pentru primirea indemnizaţiei de şomaj.

Mulţi dintre cei care au terminat şcoala generală, liceul sau facultatea riscă să rămână fără indemnizaţia de şomaj la care au dreptul prin lege. Deşi termenul până la care îşi pot depune dosarele expiră pe 29 iulie, puţini sunt cei care au bătut până acum drumul până la agenţiile de şomaj.

Potrivit statisticii Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), în luna iunie şi-au depus dosarele 3.970 de absolvenţi, dintre care 3.404 sunt tineri care au terminat liceul, 466 provin din învăţământul primar, gimnazial şi profesional, iar 100 persoane din învăţământul universitar.

Se ruşinează să bată drumul pentru 250 de lei

„Experienţa anilor trecuţi ne-a arătat că mai puţin de jumătate din absolvenţi vin la agenţiile de ocupare. Iniţial, am crezut că nu sunt informaţi şi am făcut campanii în şcoli. Dar, ne-am lămurit că unii pleacă în străinătate, în timp ce alţii consideră că e ruşinos şi obositor să bată drumul în fiecare lună la agenţiile de şomaj pentru o sumă atât de mică”, spune Iuliana Circei, secretar general al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă.

Cuantumul indemnizaţiei de şomaj pe care îl pot primi absolvenţii este de 250 de lei, lunar, timp de o jumătate de an. „Pe lângă bani se pot înscrie şi la cursuri de calificare, pot beneficia şi de servicii de consiliere şi de mediere. Doar să vină la agenţie”, conchide secretarul general ANOFM. De indemnizaţia de şomaj beneficiază şi absolvenţii cu studii superioare cu sau fără diplomă de licenţă sau master.

Condiţii pentru a primi indemnizaţia de şomaj

  • Dosarul trebuie depus la agenţia de ocupare în      termen de 60 de zile de la absolvire.
  • Nu a reuşit să se încadreze în muncă potrivit      pregătirii.
  • Nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării      şomajului.
  • Nu are venituri sau acesta sunt mai mici decât      valoarea indicatorului social de referinţă (500 de lei).

Ce trebuie să conţină dosarul depus la Agenţia de ocupare

  • Actul de identitate, în original şi copie.
  • Actele de studii şi de calificare, în original şi      copie.
  • Adeverinţă medicală din care să rezulte că persoana      e aptă de muncă.
  • Acte eliberate de organele fiscale din care să      rezulte că persoana nu realizează venituri.
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/absolventi-de-liceu-somaj-1048443.html

EXCLUSIV PRINT. Ce şoc au avut angajaţii de la stat când au vrut să le ofere bani repetenţilor de la Bac

Zeci de mii de absolvenți de liceu care au picat examenul maturității ar putea primi un ajutor consistent din fonduri publice. Când au mers însă prin școli ca să explice ce trebuie să facă pentru a-și primi ajutoarele, angajații de la Forțele de Muncă au rămas surprinși de reacția absolvenților.

Câți bani ar putea primi orice absolvent din România și de ce refuză să îi ridice aflați mâine, în ediția print a ziarului Evenimentul zilei.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/profesorii-scriu-in-lucrari-tampenii-mai-mari-decat-elevii-vezi-ce-perle-au-scos-candidat-1048362.html

Profesorii scriu în lucrări TÂMPENII mai mari decât elevii. Vezi ce PERLE au scos candidaţii la definitivat

Parcurgea unor lucrări ale candidaţilor la definitivat îţi poate da dureri de cap. candidaţii din Timiş au scris în teze nişte prostii mai mari ca ei.

Nu doar elevii din Timiş au scris prostii la examene. Ieri, 241 de profesori din Timiş au susţinut examenul de definitivat.

Unii dintre ei s-au întrecut pe sine la capitolul perle, scrie exclusivtm.ro

Iată câteva mostre!

* Eminescu era prieten cu Creangă. Geniu la geniu trage. Eminescu și Creangă mergeau la puștoaice, după miere, erau iubitori de frumos prin satele Moldovei, unde se dezvoltau în mod absolut natural femei splendide, neştiutoare de carte. Din mierea iubirii lor cu Eminescu se trage cele mai frumoase poezii de dragoste…

* În istoria românilor mişună specii târâtoare de politicieni. Au împuşcat, au jefuit şi pe toţi ia unit furăciunea. Dar niciunul nu a avut ce să facă pentru ţară, se rostogoleşte în groapă Burebista de ruşine…

* Râurile şi apele care îşi desfăşoară curgerea pe teritoriul  României vin din subteran către suprafaţă şi au locuri bine stabilite prin care susură, numite bazine. Accea e matca lor…

* The poet was extremely (nu ştiu cum se zice precoce) shy…

* Avea o privire în ochi care te făcea să nu te aţinteşti spre ea, să nu te uiţi direct în direcţia ei, ci pe lângă ea, pe lângă conturul ei.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15218979-definitivat-2013-16-candidati-fost-eliminati-iar-684-retras-din-examenul-scris-definitivare-invatamant.htm

Definitivat 2013 16 candidati au fost eliminati iar 684 s-au retras din examenul scris de definitivare in invatamant

Ministerul Educatiei Nationale informeaza ca, din totalul de 7.400 care s-au prezentat, joi, la proba a examenului de definitivat in invatamant, 16 candidati au fost eliminati, iar 684 s-au retras din motive personale sau medicale, transmite Mediafax.


Din cei 7.889 de candidati admisi pentru proba scrisa a examenului de definitivat, la aceasta s-au prezentat, joi, 7.400, respectiv 93,7%, se precizeaza intr-un comunicat de presa remis vineri.
Din totalul candidatilor prezenti, 684 s-au retras, fie din motive personale (657), fie din motive medicale (27), iar alti 16 au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda, potrivit MEN.
Candidatii eliminati au pierdut dreptul de inscriere la examenul national de definitivare in invatamant pentru sesiunea urmatoare, spun reprezentantii ministerului.

Cei care au decis sa se retraga din examen au avut posibilitatea de a solicita anularea lucrarii, pe baza unei declaratii pe proprie raspundere. In acest caz, lucrarile nu vor fi evaluate, iar candidatii in cauza au dreptul sa se inscrie la sesiunea urmatoare, a mai precizat sursa citata.
Candidatii prezenti, joi, la proba scrisa sunt cei care au reusit sa treaca de prima proba a examenului national de definitivat, desfasurata in perioada ianuarie – iunie, care a constat in sustinerea a doua inspectii speciale la clasa, se mai arata in comunicat.
„Nota pe care candidatii o vor obtine la proba scrisa reprezinta nota de examen. Nota minima pentru promovare este 8, iar cadrele didactice care vor reusi sa promoveze examenul dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar”, precizeaza MEN.

Participantii au avut de ales din 126 de discipline de examen. Afisarea rezultatelor se va face pe data de 23 iulie, iar intre 23 si 24 iulie candidatii vor putea depune contestatii la centrele de examen. Solutionarea contestatiilor se va realiza in intervalul 25 – 26 iulie, urmand ca pe data de 27 iulie sa se afiseze rezultatele finale.

Anul trecut, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 62,23% (Vezi aici Rezultatele de la Definitivat 2012, pe judete). 17 profesori au fost dati afara din examenul de definitivat in 2012 pentru ca au incercat sa copieze, iar alti 293 s-au retras. Candidatii eliminati din examen au pierdut dreptul de inscriere la examenul national de definitivare in invatamant in sesiunea 2013.
Potrivit Legii Educatiei Nationale, cadrele didactice care promoveaza examenul de definitivat dobandesc titlul de profesor cu drept de practica in invatamantul preuniversitar. Cadrelor didactice angajate cu contract de munca pe o perioada determinata, care au promovat examenul de definitivat, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(a), prin hotararea consiliului de administratie din scoala respectiva.
Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot participa la cel mult doua alte sesiuni ale acestui examen, in conditiile reluarii de fiecare data, anterior sustinerii examenului, a stagiului de practica cu durata de un an scolar, se mai arata in lege. Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot fi angajate in sistemul national de invatamant preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant.
Ulterior definitivatului, evolutia in cariera se realizeaza prin gradul didactic II si gradul didactic I.

http://www.puterea.ro/social/cornul-si-laptele-devine-istorie-meniuri-zilnice-pentru-elevii-din-scoala-primara-si-gimnaziala-75588.html

„Cornul şi laptele” devine istorie: Meniuri zilnice pentru elevii din şcoala primară şi gimnazială

 

În cazul în care va trece de Parlament, propunerea semnată şi înaintată de 84 de deputaţi de toate culorile politice, proiectul „Masa la şcoală” ar urma să le asigure elevilor hrană în limita valorii zilnice de 10 lei în condiţiile în care premierul Victor Ponta a anunţat deja că va renunţa din toamnă la „Cornul şi laptele”, programul implementat în ultimul deceniu şi considerat în prezent total depăşit.

„Mulţi dintre copii nici nu beau laptele, îl aruncă, irosim degeaba foarte mulţi bani”,  este explicaţia pentru care Guvernul a decis să sisteze  „Cornul şi laptele”. „Acest program ar trebui  să încurajeze un mod de viaţă sănătos şi obiceiuri alimentare sănătoase fragede, însă nu poţi învăţa asta prin impunerea unui singur tip de aliment”, este explicaţia Ralucăi Turcan în expunerea de motive a proiectului aflat pe masa senatorilor şi care are şanse mari să fie adoptat anul acesta. Astfel, elevii din ciclul preşcolar, primar şi gimnazial ar urma să beneficieze de „un meniu variat”, însă suma maximă destinată fiecăruia dintre aceştia este de 10 lei, sumă care cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, prepararea, distribuţia şi depozitarea produselor. Un proiect similar a fost implementat deja în anumite unităţi de învăţământ, în sistem after-school, iar meniul de 10 lei include două feluri de mâncaer şi desert.

Fiecare autoritate locală va trebui să îşi organizeze propriile licitaţii şi chiar să stabilească meniurile, însă fiecare masă destinată celor mici trebuie să aibă obligatoriu o anumită masă calorică, ce urmează să fie stabilită de Ministerul Sănătăţii, care va face şi o listă cu produsele admise. „Dacă e posibil, să fie şi o mâncare caldă, proaspăt preparată, să fie un şi un fruct sau un pahar cu suc natural”, mai spun iniţiatorii. Practic, primăriilor li se va descentraliza resursa financiară şi pot utiliza banii după bunul plac, însă cei care au venit cu proiectul susţin că aşa se vor stimula micii întreprinzători.

Masa va scădea abandonul şcolar?

Conform proiectului, în condiţiile în care masa cu un meniu variat este asigurată doar elevilor prezenţi la cursuri, aceasta ar putea fi un vector important de a-i menţine pe tinerii din familiile dezorganizate să aibă o rată a prezenţei mult mai ridicată decât până în prezent. Conform statisticilor prezentate de Eurostat, rata abandonului şcolar în 2012 a fost de 17,4%, în scădere cu un procent faţă de 2010, însă cu mult peste media europeană, cifrată la 12,8%.

http://www.ziare.com/ecaterina-andronescu/ministrul-educatiei/ecaterina-andronescu-despre-frauda-la-bac-plagiatul-lui-ponta-si-nivelul-scolii-romanesti-interviu-1247306

Ecaterina Andronescu, despre frauda la Bac, plagiatul lui Ponta si nivelul scolii romanesti Interviu

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, presedintele Comisiei de Invatamant, considera ca ministrul Educatiei ar fi trebuit sa fi stins focarul de la Liceul Dimitrie Bolintineanu imediat ce a primit informatiile de la SRI, inainte sa se produca derapajul.


Intr-un interviu acordat Ziare.com, fostul ministru al Educatiei spune ca Remus Pricopie ar fi trebuit sa mute centrul de examen de acolo si sa desfiinteze comisia de bacalaureat, pentru ca intreg scandalul a fost consecinta unei incalcari a metodologiei de examen pentru care vinovat este inspectorul scolar.
Ecaterina Andronescu apreciaza ca subiectele de anul acesta de la examenele nationale au fost mai adecvate programelor scolare si considera ca rezultatele mai bune sunt consecinta luarii in serios a examenului supravegheat cu camere video.

In interviul acordat Ziare.com, Ecaterina Andronescu s-a referit si la verdictele contradictorii primite de Victor Ponta in scandalul de plagiat.
Am avut o sesiune agitata a examenelor de vara, mai controversate ca niciodata. Subiecte prea usoare si fraude mari sunt principalele acuzatii. Cum apreciati evaluarea nationala si bacalaureatul?
E foarte greu sa tragi o concluzie fara o analiza. Anul trecut, cand eram la minister, dupa evaluare si bacalaureat am incercat sa prind in grafice reprezentarea rezultatelor. Constatarea mea a fost ca rezultatele celor doua examene sunt legate.
Daca la intrarea in liceu, avem multi elevi cu note mici si foarte mici, la bacalaureat vom avea rezultate slabe pentru ca liceul nu poate recupera integral lacunele din anii de gimnaziu.
Anul trecut, am elaborat un set de masuri care sa puna in practica demersuri reparatorii: cursuri, pregatiri, meditatii, care sa acopere lacunele. Masurile porneau de la o analiza concreta in fiecare scoala. E greu ca de la nivelul ministerului sa cunosti punctele slabe din fiecare scoala.
Daca intr-o scoala de ani de zile se obtin rezultate slabe, inseamna ca trebuie sa ne uitam la relatia profesor-elev-parinti, daca profesorul si-a indeplinit misiunea.

Vi s-au parut subiectele de anul acesta prea usoare, dupa cum au apreciat multi profesori?
Cat am fost la minister nu am cerut Centrului national de evaluare si examinare sa faca subiecte usoare, ci subiecte adecvate la programele scolare.
Si cele de anul acesta vi s-au parut adecvate?
Mai adecvate decat in anii anteriori.
Si totusi au fost nefiresc de multe note de 10, in comparatie cu alti ani.
Eu, ca dascal, nu pornesc la un examen cu idei preconcepute. Trebuie sa pice jumatate dintre studenti sau trebuie sa dau atatia de 10. Am sa va dau un exemplu. Anul acesta, la examenul de diploma am dat 7 note de 10. Niciodata nu am dat atat de multe. Am avut o grupa de olimpici.
Vorbiti de olimpici. Eu vorbesc de elevi obisnuiti, de gimnaziu sau liceu. Exista o explicatie obiectiva pentru rezultatele mai bune decat in alti ani?
Generatiile nu sunt la fel. Dar mai e un lucru. A fost al treilea an de bacalaureat cu exigenta mai mare, cu camere de luat vederi. Cei care l-au dat au avut mai mult timp sa stie ca nu e gluma cu acest examen si atunci cred ca s-au pregatit mai temeinic.
Deci apreciati initiativa ministrului Funeriu de a introduce camerele, o initiativa vehement contestata la vremea ei?
Nu, v-o apreciez. Ca dascal ma deranjeaza profund. Nu le putem scoate insa. Ma deranjeaza ca dascal sa ma supravegheze in plus fata de ceea ce eu trebuie sa fac. Eu am obligatia sa-i fac si educatie celui pe care-l evaluez, iar sa-l las sa ma copieze este incompatibil cu calitatea mea de dascal. Dascalii care supravegheaza trebuie sa fie camerele de luat vederi.
Scandalul de frauda de anul acesta a aratat ca, din pacate, corpul profesoral nu este alcatuit doar din profesori care gandesc asa.
Este obligatia noastra ca sistem sa ne curatam de asemenea colegi care nu ne fac cinste si arunca anatema asupra sistemului.
Camerele va ajuta sa faceti curatenie.
Pana la urma, eu as spera mai degraba in incercarea de a creste onestitatea in invatamant pentru ca si camera poate fi intoarsa catre perete sau se pot gasi tot felul de alte metode. Dar mi-as dori ca dascalul sa fie dascal, pentru ca fara respect si incredere in scoala nu se poate invata.
Credeti ca ministrul Pricopie ar fi putut organiza mai bine bacalaureatul? Credeti ca putea fi preintampinat scandalul de frauda?
Ar fi trebuit ca in momentul in care a avut informatia de la SRI sa fi stins focarul, inainte sa se produca derapajul. Ar fi trebuit sa mute centrul de examen de acolo, sa desfiinteze comisia de bacalaureat. Ce s-a intamplat la Liceul Bolintineanu s-a intamplat din cauza unui derapaj de la metodologie.
In ea scrie foarte clar: comisia si presedintele de comisie nu rezulta din pixul unui inspector, ci din calculator, care selecteaza aleatoriu dintr-o baza de date. Nu se poate ca, daca eu vreau sa ma duc la scoala X, calculatorul sa ma si trimita la scoala X. Trebuie sa ma trimita la scoala Y. Metodologia a fost creata in 2001, cand eram la minister, si a fost consecinta unei intamplari nefericite de acest fel.
Cine e responsabil pentru derapajul de la metodologie?
Cel care avea obligatia sa numeasca presedintele comisiei. Inspectorul.
Avem din nou rezultate exceptionale la concursurile internationale de fizica, chimie, informatica. In acelasi timp, avem testele PISA care ne arata ca 50% dintre elevii romani sunt analfabeti functional. E o ruptura aici intre elita si marea masa a elevilor. Cum o explicati?
Testul PISA este gandit cu o filosofie care nu e si filosofia scolii romanesti. Apoi, rezultatele depind foarte mult de selectia scolilor care intra in testul PISA. Eu nu sunt de acord cu cei care spun ca olimpicii sunt cazuri rare. Nu, scoala e ca societatea, doua treimi din scoli sunt bune si foarte bune si ele dau olimpicii, o treime sunt slabe si foarte slabe si de aici apar problemele.
Din pacate, majoritatea scolilor slabe si foarte slabe sunt cele din mediul rural. De aceea, eu cred ca trebuie sa ne gandim la proiecte diferentiate pe tipurile de scoli. Trebuie sa crestem performanta celor buni, pentru ca elitele trag societatea in sus, dar nu sunt vinovati copiii din mediul rural ca nu reusim sa le dam o scoala de calitate.
Am avut un proiect de 150 de milioane de dolari cu Banca Mondiala, nu am reusit sa introduc in el toate scolile rurale, dar cele care au intrat au renascut – resurse mai multe, profesorii atrasi in programe de formare.
Asadar, gresim daca spunem ca majoritatea elevilor sunt analfabeti functional, dar nu gresim cand spunem ca avem si asemenea produse ale scolilor. Gresim cand spunem ca olimpicii sunt rara avis, dar trebuie sa ne uitam cu mare atentie ce facem cu ei dupa ce termina liceul.
Cei mai multi pleaca in strainatate?
Nu. Pleaca anual intre 5.000 si 7.000 de absolventi de liceu.
Adica varfurile.
Asta e drama. Trebuie sa tinem varfurile in tara.
Cei mai multi dintre olimpicii de la informatica provin de la un liceu privat din Capitala. De ce se poate mai mult acolo?
Trebuie sa-i laud pe cei de la Liceul International de Informatica pentru felul in care isi selectioneaza elevii. Se duc la toate olimpiadele scolare si elevilor cu rezultate exceptionale le ofera burse.
Dar nu toti elevii buni pot primi burse si nu toti elevii buni au parinti care sa sustina integral taxele la un astfel de liceu de elita. Nu este o dovada ca sistemul de finantare ar trebui sa functioneze pentru a da si copiilor mai modesti sansa unei educatii de elita?
Sistemul e in vigoare.
Si pentru scolile private? Banii alocati elevului de la buget il urmeaza si daca se duce la o scoala privata?
In privinta scolilor private, sistemul a fost amanat pana la sfarsitul acestui an.
In finalul mandatului din Guvernul Ponta 1 ati modificat, ati relaxat, criteriile de avansare in pozitiile didactice universitare. Este mai usor sa ajungi conferentiar si profesor acum fata de criteriile stabilite in mandatul lui Daniel Funeriu. De ce ati luat aceasta masura?
Nu eu am facut lucrul acesta. De la aparitia Legii Educatiei Nationale, ne-am confrunat cu doua fenomene: profesorii care au implinit 65 de ani au blocat in pensie, iar la intrare pe de-o parte s-au blocat posturile, pe de alta parte cei aflati deja in sistem nu au putut avansa din cauza unor criterii asezate ingrozitor de sus.

Nu putem sa nu tinem seama de ceea ce are sistemul romanesc de invatamant. Daca in Universitatea Politehnica, de exemplu, timp de 3 ani doar 13 sefi de lucrari au indeplinit conditiile de conferentiar, nu inseamna ca avem o problema in universitate, ci pur si simplu ca ele sunt inacceptabil de sus.
Eu am procedat in felul urmator: Consiliul National de Atestare a Titlurilor si Diplomelor Universitare contine reprezentantii nominalizati de universitati. Consiliul lucreaza pe comisii, pe domenii. Le-am cerut sa analizeze criteriile si sa le amendeze daca e cazul sau nu. Exact asta s-a intamplat. Eu am dat ordinul de ministru, dar pentru fiecare domeniu criteriile sunt semnate de presedintele comisiei respective. Aceasta e calea normala.
Dar oare cadre didactice cu standarde mai inalte nu reprezinta o atractie pentru acele elite despre care spuneam ca pleaca in strainatate? Nu asta cauta elitele cand se duc la unversitatile straine?
Fara indoiala. Un profesor performant atrage studenti. Dar asta nu inseamna ca aceste criterii nu au ca tinta performanta. Daca ii veti intreba pe presedintii comisiilor, veti afla ca eu nu am intervenit nici macar in domeniul stiintelor ingineresti. Exista diferente mari intre domenii si de aceea si intre comisii.
Cert este ca nu suntem in topurile europene si mondiale cu universitatile romanesti.

Va rog sa analizati. Universitatea Stanford a avut numai din sponsorizari 6 miliarde de dolari. Va rog sa analizati bugetele tuturor universitatilor noastre si veti vedea ca nu acopera bugetul unei singure universitati din acest clasament. Daca va imbracati cu o haina Dior, o sa aratati altfel decat daca va imbracati cu o haina de la o alta companie.
E numai o chestiune de imagine?
E si o chestiune de calitate. Pentru a face performanta ai nevoie de logistica, de echipament de top.
Ati cerut Guvernului Ponta mai multi bani pentru Educatie?
Da. Si saptamana trecuta am vorbit despre acest subiect. Dupa cum trebuie sa ne concentram mai mult pe fondurile europene. Dar sa stiti de anul trecut avem si noi o universitate in primele 500, iar unul dintre domeniile universitatii este in primele 100.
Care anume?
Universitatea Politehnica Bucuresti si Facultatea de inginerie chimica.

Voi face acum apel la calitatea dvs. de profesor. Cand un autor, indiferent de numele lui, primeste un verdict de plagiat de la Comisia de etica a Universitatii Bucuresti, de la prodecanul Facultatii de Drept de la Sorbona si de la un profesor de drept de la Strasbourg, credeti ca acest plagiat mai poate fi negat?
Exista o legislatie si nimeni nu e deasupra legii. Legea facuta de dl. Funeriu spune ca pentru demnitari, daca exista o sesizare pe acest subiect, exista un Consiliu national de etica, el analizeaza cazul, il cheama pe impricinat si da un verdict. Acest verdict e vizat de comisia juridica a ministerului. Asta e tot, restul e politica.

Nu mi-ati raspuns ca profesor. Cum priviti un astfel de verdict venit de la Sorbona?

Peste tot sunt oameni.
Deci considerati ca a fost un verdict gresit?
Nu pot sa ma exprim, pentru ca stiintele juridice nu sunt domeniul meu.
Diferenta dintre verdicte nu va pune totusi pe ganduri? Sunt juristi si cei care au dat verdict de plagiat
Cum sa judecam noi daca legea nu da voie comisiei universitatii sa faca acest demers? Nu eu am facut legea.
UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/universitar/admitere-facultate-2013-universitatea-politehnica-politehnica-bucuresti-1_51ec04a8c7b855ff565dc8e7/index.html

ADMITERE FACULTATE 2013 Candidaţii susţin, începând de luni, probele scrise de la Universitatea Politehnică din Bucureşti

Candidaţii care dau admiterea la Universitatea Politehnică din Bucureşti susţin, luni şi marţi, cele două probe scrise, care încep la ora 10:00 dimineaţa şi durează trei ore.  În toal, Universitatea Politehnică a scos la concurs, anul acesta, 4.750 de locuri la buget şi 1.150 de locuri la taxă.

Accesul candidaţilor în sala de concurs se face cu maximum o oră înainte de începerea probei de concurs. La intrarea în sala de examen, candidaţii prezintă comisiei de supraveghere legitimaţia de concurs şi buletinul, se arată în regulamentul de admitere la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Din momentul deschiderii plicului cu chestionarele de concurs, niciun candidat nu mai poate intra sau părăsi sala decât dacă predă chestionarul de concurs şi formularul probei de concurs.

Timpul destinat soluţionării subiectelor scrise este de 3 ore, socotit din momentul în care candidaţii au încheiat completarea datelor de identificare pe chestionarul de concurs.

Depunerea contestaţiilor se face în ziua când se afişează listele pentru prima etapă, între orele 9:00 – 16:00 (inclusiv sâmbăta sau duminica). Rezultatul analizării contestaţiilor se va comunica în ziua următoare depunerii contestaţiilor, la ora 9:00, prin afişare la facultatea la care candidaţii s-au înscris la concurs.

Candidaţii declaraţi admişi se vor înmatricula ca studenţi în anul I la facultatea la care s-au înscris la concurs, zilnic între orele 9:00 – 16:00 (inclusiv sâmbăta şi duminica), într-o perioadă de 2 zile, începând cu ziua afişării listelor.

Facultăţi la care se susţin probe scrise:

  • Facultatea de Energetică: proba I – algebră şi elemente de analiză matematică; proba II – fizică sau geometrie şi trigonometrie.
  • Facultatea de Automatică şi Calculatoare: proba I – – algebră şi elemente de analiză matematică; proba II – fizică.
  • Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei: proba I – – algebră şi elemente de analiză matematică; proba II – fizică.
  • Facultatea de Transporturi: proba I – algebră şi elemente de analiză matematică; proba II – fizică sau geometrie şi trigonometrie.
  • Facultatea de Inginerie Aerospaţială: proba I – algebră şi elemente de analiză matematică; proba II – fizică sau geometrie şi trigonometrie.
  • Facultatea de Inginerie în Limbi Străine: proba I – algebră şi elemente de analiză matematică; proba II – fizică sau geometrie şi trigonometrie.
  • Facultatea de Ştiinţe Aplicate: proba I – algebră şi elemente de analiză matematică; proba II – fizică sau geometrie şi trigonometrie.

Facultăţi la care admiterea se face pe baza unei probe orale – interviu:

  • Facultatea de Inginerie Electrică
  • Facultatea de Inginerie Mecanică şi Mecatronică
  • Facultatea de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice
  • Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice
  • Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Materialelor
  • Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor
  • Facultatea de Inginerie Medicală
  • Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria şi Managementul Afacerilor

http://adevarul.ro/news/eveniment/admitere-facultate-2013-facultatile-oferaspecializari-noi-inutile-1_51ec1879c7b855ff565e0b04/index.html

ADMITERE FACULTATE 2013 Facultăţile oferă specializări noi, dar inutile

S-a dat startul examenelor de admitere la facultate. În bătălia pentru tot mai puţinii absolvenţi de Bacalaureat, universităţile au scos la concurs noi specializări. Specialiştii în resurse umane spun însă că dintre acestea puţine sunt căutate pe piaţa muncii.

Au început examenele scrise pentru candidaţii care dau anul acesta admiterea la facultate. Cei mai mulţi dintre viitorii studenţi au ales să se înscrie la mai multe facultăţi pentru a se asigura că prind un loc la universitate, preferabil la buget.

La Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC), peste 900 de candidaţi au susţinut, ieri, la sediul Facultăţii de Drept, examenul de admitere la una din cele trei specializări, Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice şi Publicitate, pentru care s-au scos la concurs aproximativ 400 de locuri.

„Examenul de admitere este acelaşi de ani de zile: la prima probă s-au dat întrebări grilă din gramatică, ce ţin, în principal, de lexicologie. Aici se urmăreşte abilitatea de exprimare a candidaţilor. La a doua probă, cea de naraţiune, se dă o intrigă în cerinţă pe care candidatul trebuie să o dezvolte, la fel cum ar face dacă ar urmări firul unui eveniment, iar ultima probă este de argumentare, unde candidaţii trebuie să aducă argumente pro şi contra la probleme de viaţă“, a explicat pentru „Adevărul“, profeorul Mihai Coman, care predă la FJSC.

Deşi în fiecare an sute de „jurnalişti“ termină facultatea, iar cerinţa din domeniu este foarte mică şi foarte puţini dintre absolvenţii de jurnalism ajung să lucreze în presă, profesorul Coman spune că studenţii sunt pregătiţi şi în ştiinţele comunicării, care „prezintă o paletă largă de profesii în domenii precum relaţii cu publicul sau comunicare politică“. În ceea ce îi priveşte pe tinerii care aspiră la o carieră jurnalistică, profesorul îi sfătuieşte să „nu fie închipuiţi, să nu-şi dea importanţă, să aibă bun-simţ şi o gândire raţională, logică“.

Majoritatea candidaţilor de la FJSC şi-au depus dosarele la mai multe facultăţi, iar cei care şi-au ales jurnalismul au mai optat şi pentru Litere, Limbi Străine, dar şi Administraţie şi Afaceri, Geografie (Turism), tot facultăţi ale Universităţii din Bucureşti.

Facultăţi cu cinci candidaţi pe loc

Cele mai căutate facultăţi care organizează examen de admitere au şi câte cinci candidaţi pe loc. În topul preferinţelor absolvenţilor de liceu sunt facultăţile de Geografie, Administraţie şi Afaceri, Jurnalism şi Limbi Străine de la Universitatea din Bucureşti, sau facultăţile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“.

De asemenea, Universitatea Politehnică din Bucureşti, unde examenele încep astăzi, este la mare căutare, dar şi Academia de Studii Economice (ASE), unde s-au înscris peste 3.300 de candidaţi pe aproximativ 2.600 de locuri la buget, mai puţini însă ca anul trecut, pentru că aici din această vară s-au reintrodus examenele de admitere. Candidaţii de la ASE vor susţine probele miercuri şi joi (24 şi 25 iulie), în două serii.

La UMF „Carol Davila“ s-au înscris peste 4.300 de candidaţi pe cele 850 de locuri. Candidaţii vor susţine un test- grilă timp de două ore cu întrebări din materia de biologie, fizică şi chimie, studiate în liceu. Proba se va susţine miercuri, 24 iulie.

Noile specializări oferite de universităţi

Universităţile de stat din România au introdus mai multe specializări noi pentru anul universitar 2013-2014, însă în afară de cursurile de nişă în limbi străine, cele mai multe nu au corespondent pe piaţa muncii, susţin specialiştii.

Universitatea din Bucureşti are trei specializări noi pentru candidaţii care dau admiterea în acestă vară. Facultatea de Geografie, de exemplu, oferă, de la toamnă, o specializare dublă: Geografie într-o limbă străină.

„Este dedicată, spre exemplu, celor care vor să devină profesori de gimnaziu şi care au o şansă mai mare să-şi facă o normă didactică din orele de geografie şi cele de engleză. De asemenea, cu această diplomă se poate preda şi geografia în engleză la un liceu cu profil bilingv“, a explicat pentru „Adevărul“ rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. dr. Mircea Dumitru.

Acesta a adăugat că, pentru a le facilita accesul pe piaţa muncii, universitatea a organizat, împreună cu anumite firme, aşa-numitele „cursuri transversale“, în cadrul cărora îi pregătesc pe studenţi pentru viitoarele lor joburi, în domeniile pe care
le-au ales.

Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti oferă nouă specializări noi la studiile de licenţă, noutatea pentru cele mai multe fiind predarea în limba engleză. La Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, a apărut specializarea Informatică economică, în limba engleză, iar la Facultatea de Comerţ, studenţii pot studia în limba engleză „Administrarea afacerilor în comerţ, turism, servicii, merceologie şi managementul calităţii“.

Noile specializări din facultăţi, praf în ochii tinerilor

Când vine vorba de aprecierea ofertei educaţionale din România, cei mai mulţi recruiteri sunt reticenţi în a acorda un calificativ, dar folosesc foarte des termeni precum „dezaliniere“, „occident“ şi „orientare“.

Aceştia sunt de părere că oferta educaţională românească este complet dezaliniată cerinţelor de pe piaţa muncii din România. Cele mai multe specializări noi, spun specialiştii, sunt complet străine de cerinţele de muncă şi nu le oferă absolvenţilor perspective pe piaţa muncii.

În Occident, angajatorii susţin mediul academic

Mădălina Bălan, partener manager la compania de recrutare şi consultanţă „Hart“, spune că cei mai mulţi dintre recruiteri s-au resemnat deja cu gândul că în momentul în care selectează un proaspăt absolvent pentru un job sau pentru un internship, acesta trebuie tratat ca un începător cu acte în regulă. Însă, susţine Bălan, lucrurile stau diferit în cazul facultăţilor din Occident.

În primul rând, pentru că angajatorii privaţi şi mediul academic au un dialog real şi consecvent. Întotdeauna universităţile ştiu ce specialişti se caută pe piaţa muncii, iar angajatorii la rândul lor susţin mediul academic pentru a forma specialiştii de care au nevoie.

Deşi dezaprobă oferta educaţională românească, recruiterul Mădălina Bălan aplaudă universităţile care au hotărât să lanseze diferite programe de studiu în limba engleză.

„În general, cunoaşterea cât mai multor limbi străine este de bun augur, având în vedere că cele mai multe joburi pentru tineri sunt disponibile în multinaţionale care oferă servicii în cunoaşterea unei limbi străine este necesară. Aici se absorb mii de tineri“, spune Mădălina Bălan.

Ariel Ungureanu, specialist în Resurse Umane, aduce în discuţie un element nou în ceea ce priveşte integrarea cu succes a tinerilor pe piaţa muncii după ce ies de pe băncile facultăţii: acesta spune că, fără pasiune, nicio specializare nu îi va putea fi de folos vreunui absolvent. În plus, specialistul este de părere că în următorii ani toate programele de studiu vor fi în limbi străine, pentru a se adapta unei pieţe internaţionalizate deja.

http://adevarul.ro/educatie/studii-in-strainatate/vezi-mai-poti-aplica-studii-strainatate-bac-1_51ea668bc7b855ff565854d6/index.html

Vezi unde mai poţi aplica pentru studii în străinătate după bac

Noua aplicaţie EDMUNDO de pe Facebook îi ajută pe absolvenţii de liceu care au dat Bacalaureatul să se orienteze către o destinaţie de studiu internaţională, în funcţie de nota pe care au luat-o la examenul de sfârşit de liceu.

EDMUNDO, serviciul de consiliere educaţională gratuită al Grupului EDUCATIVA, a lansat pe pagina sa de Facebook (https://www.facebook.com/EdmundoRomania) o aplicaţie care le permite tinerilor care au dat examenul de Bacalaureat sa identifice destinaţiile în care mai au şanse să fie acceptaţi la studii în străinătate, pe baza notei obţinute la examen.

Aplicaţia (disponibilă la adresa https://www.facebook.com/EdmundoRomania/app_190322544333196) le permite apoi utilizatorilor să obţină o ofertă de studii personalizată, pentru a explora cele peste 6000 de programe de studiu oferite de universităţile din portofoliul EDMUNDO, şi să contacteze un consilier EDMUNDO pentru a începe procesul de aplicare.

Pentru cei care au absolvit liceul în acest an, destinaţiile de studiu care mai pot fi accesate includ Marea Britanie, Olanda sau Danemarca – dar condiţiile de admitere variază de la ţară la ţară. Aplicaţia ia în considerare acest fapt pentru a recomanda destinaţii în care absolvenţii au o şansă reală de a fi admişi cu nota lor la Bacalaureat.

Aplicaţia nu se substituie însă sprijinului oferit de un consilier educaţional. Lista exactă de programe de studiu deschise absolvenţilor este în continuă schimbare, pe măsură ce locurile disponibile sunt ocupate, iar un consilier EDMUNDO îi poate oferi unui potenţial aplicant informaţii despre programele disponibile şi îl poate ghida mai departe în întreg procesul de aplicare.

http://adevarul.ro/educatie/universitar/admitere-facultate-2013-1_51ea6215c7b855ff56584036/index.html

ADMITERE FACULTATE 2013 Peste 4.300 de candidaţi s-au înscris pe cele 850 de locuri de la Universitatea de Medicină „Carol Davila“ din Bucureşti

Peste 4.300 de candidaţi s-au înscris până în acest moment pentru susţinerea examenului de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, care a scos la concurs 850 de locuri în total, se arată într-un comunicat al universităţii. Anul acesta s-au înscris cu 1000 de candidaţi mai mult faţă de anul trecut.

Înscrierile au început luni, 15 iulie, iar până la sfârşitul săptămânii s-au înscris 2.161 de candidaţi, dintre care şi 26 de olimpici:

  • Facultatea de Medicină Dentară – 1.222 de candidaţi înscrişi
  • Facultatea de Farmacie – 383 de candidaţi
  • Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală – 536 de candidaţi

Comparativ cu anul trecut, unde, la finalizarea înscrierilor, au fost peste 3.200 de candidaţi înscrişi la admitere, anul acesta, numărul acestora este semnificativ mai mare şi în continuă creştere pentru toate cele patru facultăţi ale UMF „Carol Davila“.

Înscrierile s-au încheiat vineri, 19 iulie. Examenul de admitere pentru facultăţile din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti va avea loc miercuri, 24 iulie, începând cu ora 9:00 pentru facultăţile de Medicină şi Farmacie, respectiv ora 16:00, pentru Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală.

UMF „Carol Davila“ scoate anul acesta la concurs, în cadrul celor patru facultăţi, un total de 850 de locuri finanţate la buget, dar şi 520 de locuri disponibile la taxă.

http://adevarul.ro/educatie/universitar/guvernul-scoate-concurs-1200-posturi-didactice-marile-universitati-1_51ea1992c7b855ff56573bd1/index.html

Guvernul scoate la concurs 1.200 de posturi didactice la marile Universităţi

Peste 1.200 de posturi didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior de stat sunt scoase la concurs, începând de vineri, când a fost publicată în Monitorul Oficial lista lor. Aşa a declarat ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, care a adăugat că cei care vor să predea în învăţământul superior pot alege inclusiv facultăţi din Universitatea Bucureşti sau Politehnică.

„Este vorba despre 1.262 de posturi scoase la concurs, care au fost aprobate joi de Guvern. Practic, de vineri este deschis concursul”, a mai spus Costoiu.

Potrivit anunţului publicat în Monitorul Oficial, posturile – de asistent universitar, şef de lucrări, lector, conferenţiar, cercetător ştiinţific şi profesor universitar – sunt scoase la concurs de către instituţiile de învăţământ superior de stat, pentru ocuparea lor pe durată nedeterminată.

Cele mai multe posturi, peste 110, sunt scoase la concurs la Universitatea Bucureşti. Tot în Capitală, la facultăţile Universităţii Politehnica Bucureşti sunt disponibile aproape 70 de posturi. Numere comparabile de posturi scoase la concurs sunt la Academia de Studii Economice şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

http://adevarul.ro/educatie/universitar/admitere-facultate-2013-universitate-1_51e940ddc7b855ff5654badf/index.html

ADMITERE FACULTATE 2013 S-a dat startul examenelor de admitere la facultăţile Universităţii din Bucureşti. Calendarul admiterii

ADMITERE FACULTATE 2013 / Candidaţii de la admiterea la studiile de licenţă organizată de Universitatea din Bucureşti au intrat de vineri în examene, pe care le vor susţine până marţi, 23 iulie, se arată în calendarul admiterii la facultate.

Universitatea din Bucureşti organizează, în următoarea perioadă, examene de admitere la 12 facultăţi, urmând ca rezultatele să se afişeze până cel târziu pe 27 iulie.

Candidaţii pot consulta ora şi locul desfăşurării examenelor la avizierele facultăţilor care le organizează.

Calendarul examenelor de admitere la facultate la Universitatea din Bucureşti:

Facultatea de Chimie –  22 iulie 2013 (începând cu ora 9:00)

Facultatea de Drept – 23 iulie 2013

Facultatea de Geografie

  • 22 iulie 2013 examene în filiale (ora 8:00 – intrarea în săli; ora 9:00 – începerea examenului)
  • 23 iulie 2013 examen în Bucureşti (ora 14:30 – intrarea în săli; ora 15:30 – începerea examenului, durata testului fiind de trei ore

Facultatea de Geologie şi Geofizică – 22 iulie 2013

Facultatea de Matematică şi Informatică:

  • specializarea Informatică, 19 iulie 2013 (începând cu ora 8:00)
  • specializarea Matematică, 20 iulie 2013 (începând cu ora 8:00)
  • specializarea Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei, 21 iulie 2013 (începând cu ora 8:00)

Departamentul de învăţământ deschis la distanţă (CREDIS) – 19 iulie 2013, ora 13:30, probă de aptitudini – eliminatorie: abilităţi artistice si de comunicare (auz muzical, ritm, dialog, citirea unui text).

Facultatea de Litere, specializarea Comunicare şi relaţii publice (IF) – 22 iulie 2013 (începând cu ora 8:00)

Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine

  • Specializarea Filologie, Traducere şi Interpretare – 20 iulie 2013.
  • Specializarea Studii Americane – 20 iulie 2013.

Facultatea de Fizică – 20 iulie 2013.

Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării – 21 iulie 2013.

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Specializarea Psihologie – 22 iulie 2013.

Facultatea de Ştiinţe Politice

  • probă eliminatorie la franceză/engleză – 21 iulie 2013.
  • probă eliminatorie la franceză – 22 iulie 2013.
  • probă eliminatorie la engleză – 23 iulie 2013.

Facultatea de Teologie Romano-Catolică – 22 iulie 2013.

 Facultăţile la care se susţine examen de admitere:

  •     Facultatea de Drept – examen la limba română si la economie
  •     Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării – examen de limba română şi creativitate şi expresivitate
  •     Facultatea de Litere – examen la specializarea Comunicare şi Relaţii Publice la română şi la o limbă străină
  •     Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine – examen scris cu două discipline la alegere între engleză, franceză, germană, arabă, chineză sau japoneză şi limba română;
  •     Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – examen la specializarea Psihologie

Facultăţile la care se intră pe baza unui test grilă şi a mediei de la Bac:

  •     Facultatea de Chimie – test grilă la alegere la chimie organică, anorganică sau generală (25% din medie)
  •     Facultatea de Fizică – test din materia de liceu la una din disciplinele: matematică, fizică, biologie sau chimie (25% din medie)
  •     Facultatea de Geografie – test grilă la geografie, ponderea notei la media de admitere fiind de data aceasta de 75%
  •     Facultatea de Geologie şi geofizică – test grilă la specializarea Geologie (40% din media de admitere)
  •     Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine – test grilă la specializarea Studii Americane (50% din medie)
  •     Facultatea de Matematică şi informatică – test grilă la următoarele specializări: Tehnologia Informaţiei, Informatică, Matematică, Matematică informatică şi Matematici aplicate (80% din media de admitere)
  •     Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – probă eliminatorie de aptitudini la specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar.
  •     Facultatea de Ştiinţe Politice – examen oral de competenţe lingvistice, de asemenea eliminatoriu, la specializarea Ştiinţe Politice (în lb. engleză sau în lb. franceză)

Perioada de înscriere la concursul de admitere la facultăţile Universităţii din Bucureşti a fost  prelungită, astfel:

  • Facultatea de Geografie: până la data de 19 iulie (între orele 9-12)
  • Facultatea de Geologie şi Geofizică: până la data de 20 iulie
  • Facultatea de Litere: până la data de 19 iulie (între orele 9-14)
  • Facultatea de Filosofie: până la data de 21 iulie
  • Facultatea de Fizică: până la data de 19 iulie
  • Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, doar pentru domeniul Ştiinţele educaţiei: până la data de 20 iulie
  • Facultatea de Ştiinţe Politice: până la data de 19 iulie
  • Facultatea de Teologie Romano-Catolică: până la data de 20 iulie
  • Facultatea de Teologie Baptistă: până la data de 23 iulie 

http://adevarul.ro/educatie/universitar/cursuri-limba-romana-straini-facultatea-litere-auniversitatii-bucuresti-1_51e92ed2c7b855ff56546ce2/index.html#

Cursuri de limba română pentru străini la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti

Străinii care vor să înveţe limba română pot participa, în perioada 22 iulie – 4 august 2013, la cursurile de vară de limbă, cultură şi civilizaţie românească ale Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti.

La cea de-a 53-a ediţie a Cursurilor de vară vor participa peste 30 de cursanţi din 19 ţări, interesaţi de cultura românească: Belgia, Bulgaria, China, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Elveţia, Germania, Grecia, Indonezia, Israel, Italia, Japonia, Malta, Marea Britanie, Olanda, Serbia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Venezuela, se arată într-un comunicat al Universităţii din Bucureşti.

Participanţii vor studia fonetica, morfologia, sintaxa, dar mai ales la nivelul stilurilor funcţionale ale limbii române, stăpânite prin exerciţii de gramatică sau lexicologie, conversaţie în excursii sau conferinţe ori ateliere de lucru – de la tradiţii la înţelegerea textului oral sau actorie. Cursurile de limba română şi conferinţele sunt ţinute de profesori ai Universităţii din Bucureşti, specialişti în lingvistică şi comunicare.

Programul  Cursurilor de vară cuprinde şi vizite la Biblioteca Centrală Universitara „Carol I”, Palatul Mogoşoaia, Muzeul Satului, Biblioteca Naţională a României, excursii la Sinaia – Castelul Peleş – Braşov, în zona viticolă a Prahovei, precum şi proiecţii de filme româneşti, spectacole de teatru, un concert la Ateneul Român în stagiune estivală. În urma cursurilor, participanţii vor susţine un examen de atestare a cunoştinţelor de limba română.

http://adevarul.ro/locale/constanta/foto-nava-Scoala-mircea-plecat-voiaj-studentii-militari-1_51e90693c7b855ff5653b1c6/index.html

FOTO Nava Şcoală Mircea a plecat în voiaj cu studenţii militari

Nava Şcoala Mircea a plecat în voiajul anual cu viitori marinari militari. La bord au urcat şi opt preoţi conduşi de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei care vor ajunge la Muntele Athos.

Ştiri pe aceeaşi temă

Emoţii mari din partea tinerilor marinari şi lacrimi în ochii parinţilor care i-au condus cu privirea de pe mal. Peste o sută de studenţi militari au urcat astăzi la bordul Navei Şcoală Mircea. 80 dintre aceştia sunt la primul lor voiaj.

La ora 9:00, fanfara Marinei Militare a început ceremonialul din Dana Zero cu Imnul României. Şeful Statului Major al Forţelor Navale a salutat militarii îmbrăcaţi în alb şi apoi a urcat la bord. Comandantul marşului, contraamiralul de flotilă Corneliu Bocai este cel care îi va conduce pe viitorii marinari către Istanbul, primul port din acest voiaj.

Nava Şcoală Mircea a fost construită în urmă cu 75 ani, dar este considerată cea mai bună metodă de a învaţa marinăria. Voiajul care a început astăzi este unul mai scurt. Viitorii marinari militari vor trece prin două porturi din Turcia şi Grecia.

Voiajul a fost binecuvântat de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Momentul religios de la bordul vasului are însă şi o altă semnificaţie. Este pentru prima dată după 90 ani când un sobor de preoţi pleacă pe mare către Muntele Athos. Mitropolitul Moldovei, ÎPS Teofan îi însoţeşte pe tinerii militari.

„Pentru a reface ceea ce era foarte obişnuit în veacul 19, călătorim de la Constanţa spre Sfântul Munte Athos cu pelerini şi cu ajutoare pe care ţările române le acordau monumentalelor aşezăminte din Sfântul Munte. Am primit cu bucurie informaţia că ne-au acceptat pentru câteva zile alături de militari, care-şi vor îndeplini misiunea pe care o au, iar noi, cu dicreţia necesară vom observa toate cele care se întâmplă pentru a ne îmbogăţi cunoştinţele. Important este şi faptul că militarii vor avea ocazia să intre în sfântul munte unde vor găsi urmele prezenţei domnitorilor valahi şi moldoveni, cu ajutoarele pe care le-au acordat, vor descoperi în bibliotecile Sfântului Munte manuscrise semnate în original de către voievozii români. Deasemenea, in Istanbul vom avea împreună cu militarii locul de martiraj al voievodului Constantin Brâncoveanu sau muzeul din Constantinopol unde se află sabia Măriei Sale, Ştefan cel Mare şi Sfânt. Pentru orice militar e o cazie frumoasă să se întâşnească cu urmele istoriei româneşti, departe de ţară, dar foarte apropiate de sufletul nostru” a declarat Mitropolitul Moldovei.

La bord nu sunt numai băieţi.

„Este al doilea voiaj al meu. Am mai avut un voiaj care nu a fost internaţional, a fost numai până la Sulina, de aceea mă aflu şi acum. Nu am emoţii. Cu activităţile suntem obişnuiţi. Suntem totuşi bucuroşi că putem să vedem şi alte ţări şi faptul că Mitropolitul Moldovei este alături de noi. Ştiu că se spune că este o meserie pentru bărbaţi, dar eu am crescut şi m-am obişnuit cu asta deoarece am făcut şi Liceul Militar. De la 14 ani sunt printre bărbaţi. Te obişnuieşti după un timp şi te ajută şi pe tine ca femeie să ai o tărie de caracter”, mărturiseşte Ştefana Farcaş, studentă în anul 3 la Academia Militară.

Părinţii şi-au petrecut copiii cu lacrimi în ochi, chiar dacă ştiu ca un voiaj nu înseamnă acum o izolare totală. Tinerii au acces la Internet şi la telefonia mobilă aşa că ot fi în contact permanent cu cei de acasă.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/mastertat-interdisciplinar-afaceri-si-economie-internationala-valoare-adaugata-comunicar-1048696.html

(P) Mastertat interdisciplinar AFACERI ŞI ECONOMIE INTERNAŢIONALĂ – valoare adăugată comunicării internaţionale în politică şi economie

Contextul regional impune România, poarta dintre Balcani şi Caucazul de Sud care, prin Azerbaijan, deschide drumul spre regiunea strategică din punct de vedere energetic a Mării Caspice, trebuie să pregătească specialişti pentru întreaga dimensiune a construcţiei europene şi euroatlantice.

Regiunea Galaţi – Brăila are misiunea de a construi o viziune comună care să coaguleze ansamblul geopolitic şi cultural format din Europa de Sud- Est, Marea Neagră, Caucazul în atingerea unor obiective comune privind siguranţa şi stabilitatea în această regiune dar şi schimburile interculturale.

Singura Facultate din Estul României care are un program de masterat ai cărui absolvenţi vor avea un rol major în realizarea unui sistem internaţional în care talerul intereselor comune ale statelor, de cooperare şi colaborare va contrabalansa puternic talerul intereselor concurente, este Facultatea de Comunicare şi Relaţii Internaţionale a Universităţii “Danubius” din Galaţi.
Analiză. Anticipare. Consiliere. Implementare

Masteratul de Afaceri şi Economie Internaţională se adresează candidaţilor care doresc să posede excelente abilităţi profesionale, o solidă formaţie culturală şi care doresc să îşi împrospăteze competenţele prin conectarea interdisciplinară a  ştiinţelor politice, juridice, economice şi ale comunicării.

Parcurgerea unor discipline precum: Tendinţe actuale în relaţiile internaţionale, Relaţii publice în mediul internaţional, Comunicare în afaceri, Negociere în afaceri, Globalizare,  Managementul afacerilor în mediul internaţional etc., fundamentează practica relaţiilor internaţionale ca ştiinţă socială şi artă a analizării unor tendinţe, a anticipării consecinţelor, a consilierii liderilor politici şi a implementării programelor de acţiune planificate care vor servi atât intereselor naţionale cât şi celor internaţionale.

Destinaţie finală: Comunicare internaţională pentru afaceri într-o societate globală

Masteranzii înscrişi la  programul de masterat Afaceri şi Economie Internaţională  vor beneficia  în decursul a   doi ani  de studii de o pregătire interdisciplinară performantă care le va oferi  baza teoretică şi deprinderile practice pentru inserţia precisă în instituţii şi organisme în care să îşi utilizeze competenţele.

120 de credite acumulate după finalizarea studiilor vor atesta faptul că absolvenţii masteratului Afaceri şi Economie Internaţională  sunt specialişti pregătiţi să se integreze în viaţa politică şi diplomaţie, asigurând consultanţă sau analiză prin aplicarea strategiilor de comunicare internaţională, contribuind astfel la crearea unui corp profesional bine pregătit al funcţionarilor publici europeni.

Opţiunile profesionale sunt amplu diversificate pentru absolvenţii programului de masterat Afaceri şi Economie Internaţională, competenţele pe care le vor dobândi absolvenţii acestui program masteral deschizându-le nenumărate oprtunităţi de a profesa în întreaga lume ca funcţionari publici, consultanţi în comunicare, experţi în cadrul instituţiilor europene şi internaţionale, administraţiilor locale şi regionale, ONG-urilor, grupurilor mass-media, departamentelor de comunicare din cadrul IMM-urilor, firmelor transnaţionale şi de consultanţă etc.

Înscrierea în prima sesiune de admitere, până la sfârşitul lunii iulie, asigură candidatului statutul de admis  şi reduce substanţial taxa de studii.

Mai multe detalii despre admitere, găsiţi aici.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/admitere-facultate-2013-numar-record-de-candidati-inscrisi-la-medicina-sunt-mai-multi-ca-1048367.html

ADMITERE FACULTATE 2013. NUMĂR RECORD de candidați înscriși la Medicină. Sunt mai mulți ca anul trecut!

Peste 4.300 de candidaţi s-au înscris, până în prezent, pentru susţinerea examenului de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Înscrierile au început pe 15 iulie, iar la Facultatea de Medicină s-au înscris 2.161 de candidaţi, dintre care şi 26 olimpici. Numărul locurilor la buget este de 450. La Facultatea de Medicină Dentară, unde s-au scos la concurs 140 de locuri la buget, s-au înscris până în acest moment 1.222 candidaţi.

La Facultatea de Farmacie şi-au depus dosarele 383 de candidați, iar pentru Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală au optat 536 candidaţi. Comparativ cu anul trecut, când s-au înscris peste 3.200 de candidaţi, numărul candidaţilor de anul aceste este semnificativ mai mare pentru toate cele patru facultăţi.

Examenul de admitere pentru toate facultăţile din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti va avea loc miercuri, 24 iulie, începând cu ora 9.00 pentru Facultăţile de Medicină şi Farmacie şi ora 16,00, pentru Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală.

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/la-ce-master-sa-dai-anul-acesta-184489.html

La ce master să dai anul acesta: Şcolile care te învaţă să faci bani

Pentru că se apropie perioada de admitere la master, capital.ro a selectat două programe de master acreditate, unice în România, pe care absolvenţii români de studii universitare le pot avea în vedere ca alternativă la cele existente.

PRIMUL MASTER de Business Consultancy din România

În condiţiile în care tot mai mulţi tineri pleacă în străinătate să înveţe management de business la şcoli de afaceri precum Universitatea Aarhus din Danemarca sau la Open University din Anglia, şcoala academică din România nu are programe de master în limba engleză pe zona de business aproape deloc.

Însă lucrurile par să se mişte, în sfârşit, şi pe acest segment, cu atât mai mult cu cât limba engleză este, prin excelenţă, limba afacerilor.
Facultatea de Administraţie şi Afaceri, una din cele mai căutate facultăţi ale Universităţii din Bucureşti, organizează primul program de masterat de Consultanţă în Afaceri din România în limba engleză, după ce programul în limba română scoate anul acesta a doua generaţie de absolvenţi.

Astfel, pentru cei interesaţi să facă un fel de MBA în limba engleză dar care nu costă 10.000 de euro pe an sau pentru tinerii care vor să înveţe administrarea afacerilor fără să plece din România, există acum un program care se apropie de standardele unui MBA.

Programul, cu predare exclusiv în limba engleză, este o oportunitate pentru cei care cunosc limba engleză la nivel avansat şi îşi doreşte să se specializeze în consultanţa de management pentru că masterul îşi propune o abordare specială pentru sistemul de învăţământ prăfuit din România, prin invitarea unor profesori străini (în calitate de visiting professor) în anul universitar 2013-2014.

Coordonatorii masterului şi doresc organizarea unei întâlniri cu reprezentanți ai unor programe similare existente pe plan european în vederea realizării schimburilor de profesori și studenți și a creării unei rețele a acestor programe de masterat.

Examenul de admitere va avea loc în luna septembrie şi va fi organizat, de asemenea, în limba engleză.

Anul trecut, Facultatea de Administraţie şi Afaceri a fost şcoala universitară cu cei mai mulţi candidaţi pe loc din Bucureşti, cea mai căutată specializare fiind Administrarea afacerilor (16,65 candidaţi/loc).

ADMITEREA A ÎNCEPUT DEJA ŞI SE ÎNCHEIE LA FINALUL ACESTEI SĂPTĂMÂNI

Sheffield şi SNSPA lansează masterul în Marketing, Advertising şi PR, în engleză

Universitatea Sheffield din Marea Britanie, una dintre cele 100 de universităţi de top din lume, şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative au lansat primul program de masterat în Marketing, Advertising şi PR care va primi recunoaştere dublă, din partea ambelor instituţii de învăţământ.

Masteratul în Marketing, Advertising & Public Relations a fost creat ”pentru a oferi studenţilor o vedere strategica şi integratoare a marketing-ului”, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Facultăţii Internaţionale a Universităţii Sheffield – CITY College, cea care este responsabilă pentru livrarea programelor oferite în Bucureşti, în colaborare cu SNSPA, ca instituţie parteneră. Cursuri cu profesori străini Programul de master durează doi ani, cursurile sunt în limba engleză, se desfăşoară un weekend pe lună şi vor fi predate de profesori străini, în clase cu număr redus de studenţi pentru a asigura interactivitatea. Masterul presupune opt module de studiu, care se vor încheia cu prezentarea lucrării de dizertaţie.

ADMITEREA ESTE ÎN LUNA SEPTEMBRIE