Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

Școlile din România pot deveni un spațiu periculos!

Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, Continuare »

 

Revista presei – 2.10.2013

http://adevarul.ro/educatie/universitar/curtea-constitutionala-1_524b2ec3c7b855ff56ea7460/index.html

Curtea Constituţională: concursul este singura formă legală de ocupare a posturilor titulare din învăţământ

Curtea Constituţională (CC) a decis, marţi, că recunoaşterea calităţii de titular în învăţământ de către consiliile de administraţie din şcoli şi de către senatele universitare, printr-o altă modalitate decât concursul, este neconstituţională. Pe scurt, profesorii care au depăşit vârsta de pensionare nu mai pot rămâne pe posturi titulare doar prin hotărârea celor două forumuri, ci trebuie să dea concurs pe post, ca orice alt candidat.

În şedinţa din data de 1 octombrie 2013, Curtea s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului în ceea ce proveşte dispoziţiile a două articole din Legea Educaţiei Naţionale (LEN), care sunt, de fapt, modificări aduse de celebra ordonanţă 92 dată în decembrie 2012 de ministrul Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu.

Punctual, este vorba de o prevedere din articolul 284, unde se arată că: „Personalului didactic care a avut calitatea de titular şi care nu a depăşit cu 3 ani vârsta de pensionare i se poate recunoaste această calitate de către consiliul de administraţie, conform metodologiei prevăzute la alin. (6), cu condiţia renunţării la pensie pe perioada în care rămâne titular”.

De asemenea, Curtea a mai declarat neconstituţională şi o prevedere de la articolul 289, care prevede că: „Personalului didactic care a avut calitatea de titular i se poate recunoaşte această calitate, anual, de către senatul universitar, conform metodologiei prevăzute la alin.(6), cu condiţia renunţării la pensie pe perioada în care rămâne titular„.

Practic, profesorii care au ieşit la pensie şi care au continuat să ocupe posturi titulare prin hotărârea consiliului de administraţie (la preuniversitar), sau a senatului universitar, nu mai pot face asta de acum încolo, decât prin concurs.

„Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.284 alin.(7) şi art.289 alin.(7) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 sunt neconstituţionale. Curtea a reţinut, în esenţă, că textele de lege menţionate încalcă dispoziţiile art.16 din Constituţie – Egalitatea în drepturi, întrucât permit recunoaşterea calităţii de titular în învăţământ de către consiliul de administraţie şi, respectiv, senatul universitar, într-o altă modalitate decât concursul. Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie.”, se arată într-un comunicat al Curţii Constituţionale.

Principalele prevederi care au modificat Legea Educaţiei în 2012

Principalele modificări aduse de ordonanţa de urgenţă publicată în Monitorul Oficial din 19 decembrie 2012 marchează practic revenirea la sistemul de învăţământ anterior, în care rectorii universităţilor pot ocupa şi funcţii ca cea de parlamentar şi de demnitate publică, cu excepţia membrilor Executivului şi a secretarilor de stat, fără a risca să intre în incompatibilitate:

– cei care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică vor putea să fie în paralel şi rectori, cu excepţia membrilor executivului sau a secretarilor de stat, care vor fi obligaţi să se suspende din funcţia de rector pe durata mandatului guvernamental (în cazul Guvernului Victor Ponta 2, există doi miniştri propuşi – Mihnea Costoiu şi Remus Pricopie care sunt şi rectori, la Politehnica Bucureşti, respectiv Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administraţie)

– profesorii universitari vor putea să ocupe funcţii de conducere în toate universităţile, fie de stat, particulare sau confesionale, chiar dacă au ajuns la vârsta pensionării sau sunt pensionari

– cei care sunt în conducerea unui partid politic vor putea ocupa şi funcţia de rector după ce a fost aprobată această ordonanţă de urgenţă

– profesorii universitari vor putea coordona la Doctorat oricâţi studenţi-doctoranzi aprobă senatul universitar, fiind eliminată cifra maximă de 8 studenţi/profesor introdusă de LEN

– condiţii relaxate pentru profesorii universitari care au peste 65 de ani astfel încât să poată conduce studenţi-doctoranzi

– dispare Atestatul de Abilitare dintre condiţiile pentru ocuparea funcţiei de profesor universitar, iar termenul de ”abilitare” devine: ”certificarea calităţii unei persoane de a conduce lucrări de doctorat”, fiind eliminată condiţia referitoare la ”ocuparea funcţiei didactice şi de cercetare de profesor universitar”

– în preuniversitar, profesorii cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor pot fi menţinuţi, cu aprobarea anuală a consiliului de administraţie, ca titulari în funcţia didactică până la trei ani peste vârsta de pensionare, la cerere

– un profesor titular din preuniversitar va putea să depăşească norma didactică minimă

– se modifică din temelii regulile de organizare şi de alegere a conducerii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), instituţia care acreditează universităţile şi care realizează clasificarea facultăţilor

– eşalonarea plăţii sumelor restante câştigate de profesori prin hotărâri judecătoreşti

– ”privatizarea” institutelor de cercetare, care vor putea trece în subordinea universităţilor

http://adevarul.ro/news/eveniment/secretarul-stat-minoritati-ministerul-educatiei-reclamat-cncd-declaratii-privind-elevii-romi-1_524ba417c7b855ff56ec04b7/index.html#

Secretarul de stat pentru minorităţi din Ministerul Educaţiei, reclamat la CNCD pentru declaraţii privind elevii romi

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost sesizat de mai multe ONG-uri care apară interesele romilor privind declaraţiile făcute de secretarul de stat pentru minorităţi din Ministerul Educaţiei, Kiraly Andras György, care a afirmat că nu şi-ar trimite copilul la o şcoală unde sunt mulţi copii romi.

European Roma Rights Centre (ERRC), Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii – Romani Criss, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” şi Policy Center for Roma and Minorities „îşi exprimă profunda indignare faţă de recentele declaraţii ale domnului Király András György, secretar de stat pentru Minorităţi în Ministerul Educaţiei, privind educaţia copiilor romi şi eforturile de a asigura calitatea educaţiei minorităţilor etnice şi naţionale în România”, se arată într-o scrisoare semnată de cele patru ONG-uri şi adresată ministrului Educaţiei Remus Pricopie, dar şi CNCD, relatează Mediafax.

Scrisoarea a fost trimisă şi comisarilor europeni pentru Justiţie, Viviane Reding, pentru Educaţie, Androulla Vassiliou, şi pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks.

Potrivit semnatarilor scrisorii, în data de 20 septembrie 2013, Kiraly Andras György a declarat în presă că nu şi-ar trimite copilul la o şcoală unde ponderea romilor este semnificativă.

Trebuie să înţelegem şi faptul că părinţii doresc unităţi şcolare unde este ordine, unde este disciplină şi unde se mai şi învaţă. Este o problema generală, iar referitor la acele unităţi unde ponderea romilor este semnificativă, dacă este delăsare, dacă este debandadă, bineînţeles ca nici eu nu mi-aş lăsa copilul acolo„, ar fi declarat atunci secretarul de stat.

Discriminare şi perpetuarea stereotipurilor negative

„Departe de a recunoaşte rolul prejudecăţilor majorităţii în problema segregării şcolare a romilor, domnul secretar de stat pare a-şi asuma aceste atitudini, raţionalizând segregarea şi blamând exclusiv comunitatea romă şi copiii romi. Aceste declaraţii larg mediatizate constituie discriminare directă şi sunt de natură a contribui la perpetuarea unor stereotipuri negative, conform cărora, romii în general, ar fi caracterizaţi de dezordine şi lene, iar copiii romi nu ar vrea să înveţe. Acest tip de aserţiuni cu caracter general constituie o regretabilă contribuţie a unui înalt demnitar al statului român, responsabil de problematica educaţională în domeniul minorităţilor, în virtutea funcţiei ocupate, la consolidarea atitudinilor prejudiciante faţă de romi”, susţin reprezentanţii celor patru ONG-uri.

Ei au mai solicitat delimitarea Ministerului Educaţiei faţă de poziţia exprimată de secretarul de stat pentru Minorităţi, precum şi „precizarea clară a angajamentelor şi intenţiei ministerului de a depune în continuare eforturi în cooperarea cu societatea civilă şi comunităţile de romi în vederea asigurării incluziunii sociale şi a unui învăţământ de calitate şi nediscriminatoriu pentru copiii romi”, se mai arată în documentul citat.

Scrisoarea ONG-urilor, înregistrată marţi la CNCD, va fi analizată ca sesizare, a precizat pentru Mediafax preşedintele Consiliului, Csaba Asztalos.

http://adevarul.ro/locale/galati/politicienii-galateni-gandul-profesori-ziua-lor-1_524b15f0c7b855ff56ea08db/index.html

Politicienii gălăţeni sunt cu gândul la profesori de ziua lor

Membrii Forţei Civice Galaţi vor sărbători pe 5 octombrie 2013 Ziua Mondială a Educatorului alături de cei despre care spun că le-au ghidat paşii în viaţă.

Susţinând recomandările făcute de UNESCO şi de Organizaţia Mondială a Muncii cu privire la condiţiile de muncă ale personalului didactic, membrii Forţei Civice Galaţi dedică manifestările de Ziua Mondială a Educatorului atât cadrelor didactice pensionare cât şi celor aflate în activitate.

Acţiunea „€œRespect pentru dascălul meu” va cuprinde o serie de activităţi menite să reliefeze rolul dascălilor noştri în dezvoltarea unui lung şir de generaţii. Totodată, vor atrage atenţia asupra condiţiilor de muncă în care dăscălii îşi desfăşoară activitatea. Sub sloganul „€œSupport the teachers”, UNESCO cere ca, în Deceniul pentru Dezvoltare Durabilă 2005-2014, Ziua Educatorului să fie un prilej de reconştientizare a rolului pe care învăţământul îl are pentru orice stat şi generaţie.

„Lipsa de preocupare pentru educaţie şi subfinantarea cronica a sistemului de învăţământ din România indică neputinţa înţelegerii efectului pe termen lung al acestei realităţi. Forţa Civică Galaţi militează pentru depolitizarea învăţământului românesc şi pentru un Statut al Cadrelor Didactice care să le aducă în mod real statutul social pe care îl merită. Ziua Mondială a Educatorului nu trebuie să omagieze numai munca dascălilor, ci se cuvine să reprezinte şi un moment important de reflecţie pentru o educaţie eficientă, modernă, cu adevărat europeană”, se arată într-un comunicat de presă al Forţei Civice Galaţi.

 

http://adevarul.ro/locale/zalau/elevii-salaj-vor-primi-miercuri-lapte-cornuri-mai-asteptat-1_524ac8fdc7b855ff56e87712/index.html

Elevii din Sălaj vor primi de miercuri lapte. Pentru cornuri mai au de aşteptat

După două săptămâni şi jumătate de la începerea şcolii, copiii de la grădiniţele cu program normal şi elevii din clasele I – VIII vor primi, în sfârşit, o parte din produsele pe care ar fi trebuit să le primească încă din prima zi de şcoală prin programul „Lapte şi corn”.

Copiii vor primi, deocamdată, doar laptele. Consiliul Judeţean Sălaj a finalizat marţi, 1 octombrie, procedurile de licitaţie publică privind încheierea contractelor de furnizare a produselor lactate pentru elevii din clasele I-VIII şi copiii preşcolari din învăţământul de stat şi privat, din judeţul Sălaj, în anul şcolar 2013-2014, inclusiv elevii din clasa pregătitoare, zilnic, la fiecare unitate şcolară.
Distribuţia produselor lactate va începe de miercuri şi va fi asigurată de către SC Simultan Food SRL Timiş, câştigător al licitaţiei pentru toate cele opt zone în care a fost împărţit judeţul. Valoarea totală a contractului este de 2.789.935,2 lei, fără TVA, numărul total de elevi beneficiari fiind de 26.172.

„În ceea ce priveşte licitaţiile privind încheierea contractelor de furnizare a produselor de panificaţie, acestea sunt în perioda de depunere a eventualelor contestaţii după finalizarea procedurilor de licitaţie electronică. Întârzierele în atribuirea contractelor au fost determinate şi de faptul că în unele situaţii a fost necesară solicitarea justificării preţului ofertat, având în vedere faptul că acesta era mai mic de 80% din valoarea estimată a contractelor respective. Contractele urmează a fi semnate în perioda imediat următoare”, informează reprezentanţii Consiliului Judeţean.

 

http://adevarul.ro/locale/focsani/un-microbuz-scolar-ramas-blocat-zapada-vintileasca-1_524a9196c7b855ff56e728a5/index.html

Un microbuz cu elevi a rămas blocat în zăpadă la Vintileasca

În microbuz se aflau trei elevi, care făceau naveta de la Poiana Stoichii către şcoala din Bahnele, elevi care au ajuns în siguranţă la şcoală după ce s-a intervenit cu un utilaj al primăriei.

De azi noapte,, în comuna Vintileasca ninge viscolit, iar stratul de zăpadă măsoară peste 10 centimetri. Din această cauză, azi dimineaţă un microbuz care transporta elevi la şcoală a rămas blocat în satul Poiana Stoichii.

Potrivit primarului comunei, Georgel Spătaru, în microbuz se aflau doar trei elevi, care fac zilnic naveta pe ruta Poiana Stoichii-şcoala Bahnele, elevi care într-un final au ajuns cu bine la şcoală după ce a intervenit un utilaj al primăriei.

Microbuzul era echipat de iernă, dar tot a rămas blocat. Drumurile sunt grele în zona de munte, iar odată cu venirea iernii devin aproape impracticabile, de aceeea este nevoie de un microbuz cu tracţiune 4X4. Ne-am luat măsuri de siguranţă ca la finalizarea orelor de curs să aducem elevii în siguranţă la casele lor”, ne-a declarat primarul comunei Vintileasca, Georgel Spătaru.

Tot astăzi, pe DN2D traficul rutier a fost blocat mai bine de două ore în zona Ojdula-Tulnici, după ce mai mulţi şoferi care nu aveau maşinile echipate de iarnă au rămas împotmoliţi în zăpadă.

 

http://adevarul.ro/educatie/scoala/premiul-european-inovatie-predarea-limbilor-straine-1_52497691c7b855ff56e1ad90/index.html

Premiul european pentru inovaţie în predarea limbilor straine

Am câştigat “Oscarul” pentru inovaţie în predarea limbilor străine, adică Certificatul Lingvistic European 2013 pentru inovaţie şi creativitate în domeniul predării şi învăţării limbilor străine. Distincţia a fost acordată pentru proiectul „Engleză pentru Viaţă  cu Ziggy & Zaggy”, proiectul nostru prin care tineri voluntari predau engleza în centre sociale, despre care v-am mai vorbit aici.

Premiile European Language Label Awards sunt acordate în fiecare an de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP.  Ceremonia de premiere a avut loc joi, pe 26 septembrie – Ziua europeană a limbilor străine,  la sediul Reprezentantei Comisiei Europene din România.

Premiul a venit exact înainte de începerea celui de-al doilea modul al proiectului nostru. La începutul lunii octombrie va demara modulul II, cu un număr dublu de voluntari şi de copii beneficiari ai lecţiilor de engleză, iar din 2014 ne propunem ca programul să devină naţional. Deja am format un mic nucleu în oraşul Petroşani unde colaborăm cu Salvaţi Copiii şi primim propuneri din ţară, atât de la centre sociale, cât şi de la voluntari.

De ce este proiectul unul inovator?

Pentru că răspunde nevoii tinerilor de-a se implica în viaţa socială folosind resursele de care dispun, timp şi cunoştinţe de limba engleză, într-un mod structurat care îi responsabilizează. Metoda de lucru cu copii este ea însăşi o inovaţie pentru că se învaţă prin joc, pe baza cărţii “Ziggy & Zaggy – Adventures în Englishland”.

Cartea este creată de profesorii Shakespeare School şi prezintă o abordare bilingvă a limbii engleze. Faptul că cei mici aud expresiile în engleză, dar şi explicaţiile în limba romană le crează senzaţia că înţeleg foarte uşor, iar asta le dă încredere şi îi motivează să înveţe. Şi, de fapt, acesta este şi obiectivul pe termen lung al proiectului: să motiveze copiii să înveţe, pentru că educaţia îi ajută să se integreze mai uşor în societate.

La finalul primului modul am avut o întâlnire cu o parte dintre voluntari pentru că voiam să surprind impresiile lor despre cum i-a ajutat pe copii proiectul, dar şi ce au învăţat ei din acesta experienţă. Am fost foarte bucuroasă să văd emoţia cu care au vorbit despre implicarea lor în proiect şi despre cât de mult s-au ataşat de copiii din centre. Înregistrarea poate fi vizionată AICI.

Atât copiii,cât şi voluntarii au învăţat să aibă mai multă încredere în ei,  fie o echipă şi să se respecte unii pe alţii. Proiectul este un prilej pentru tinerii voluntari să devină mai creativi şi mai responsabili, iar copiii din centre îi percep ca modele de urmat. Un rezultat al proiectului pe termen lung este facilitarea includerii în viaţa socială a acestor copii cu oportunităţi reduse. Prin interacţiunea cu tineri din alt mediu, ei s-au apropiat de aceştia, s-au eliberat de complexe şi au început să pună un preţ mai mare pe educaţie.

Sunt foarte fericită că proiectul nostru atât de mult succes şi că sunt atât de mulţi tineri care vor din tot sufletul să se implice în altfel de programe sociale. Deja au avut loc training-urile şi vom începe curând programul, dar suntem deschişi la noi parteneriate şi propuneri de proiect. Pentru că noi credem că limba engleză deschide oportunităţi şi că aceşti copii isteţi şi ambiţioşi pe care i-am cunoscut în centre au nevoie de suflete mari care să le fie alături şi sa îi ajute să crească frumos.

http://adevarul.ro/locale/bistrita/situatia-gradinitei-runcu-salvei-atentia-ministrului-educatiei-1_524b0994c7b855ff56e9c5ed/index.html

Situaţia grădiniţei din Runcu Salvei, în atenţia Ministrului Educaţiei

Scandalurile din jurul grădiniţei din Runcu Salvei, unde copiii nu pot să-şi desfăşoare activitatea într-o clădire proaspăt amenajată pentru ei din cauza faptului că nu s-a făcut racordul la curent au ajuns la urechile Ministrului Educaţiei
Situaţia fără precedent a grădiniţei din Runcu Salvei, unde preşcolarii sunt nevoiţi să înveţe într-un spaţiu insalubru plin de mucegai, pentru că nu s-a făcut racordul la curent la noua clădire special amenajată pentru cei mici a ajuns la urechile Ministrului Educaţiei, Remus Pricopie.

Senatorul Cristian Florian i-a semnalat problemele ministrului, după ce primarul Achidim Pavelea nu reuşeşte să ajungă la un consens cu directorul şcolii şi nimeni nu vrea să facă demersurile pentru a racorda clădirea la curent.

Cei mai revoltaţi de situaţia creată sunt părinţii, care refuză să-şi trimită copiii în vechiul spaţiu, care nu a primit avizul sanitar-veterinar pentru funcţionare. Aceştia au refuzat să-şi trimită copiii la grădiniţă în vechea locaţie.

Noua clădire a fost terminată în acest an, cu ajutorul fondurilor europene, însă nu poate fi folosită încă pentru că nu are curent.

Potrivit senatorului Cristian Florian, dar şi a primarului comunei Runcu Salvei Achidim Pavelea, Inspectoratul Şcolar ar refuza să intervină în rezolvarea acestei situaţii deşi a fost sesizat în acest sens de nenumărate ori.

„Vă rog domnule ministru să preluaţi această problemă în atenţia dumneavoastră pentru că această situaţia dificilă să fie soluţionată şi copiii preşcolari din Runcu Salvei să poată merge firesc la grădiniţă într-o clădire nouă,” a mai spus senatorul Cristian Florian, în interpelarea de astăzi.

http://adevarul.ro/news/societate/educatie-cai-verzi-pereti-1_524a8fb9c7b855ff56e71be3/index.html#

Educaţie cu „cai verzi pe pereţi”

M-a pus pe gânduri declaraţia unei doamne: întrebată de ce a ieşit cu copilaşul de câţiva anişori în cărucior la miting, a răspuns că aşa vrea să-i inducă băieţelului ei spiritul civic, să-l înveţe că are dreptul sfânt de a-şi striga nemulţumirea în plină stradă şi că protestul rămâne una dintre modalităţile de raportare corectă faţă de propriul tău adevăr.

Deşi micul cetăţean aţipise molfăind o suzetă, mi-am dat seama că femeia are dreptate: de obicei, pe fundaţiile primelor amintiri se înalţă edificiile viitoarelor caractere.

De curând, pornind probabil de la acelaşi principiu, mămicile din Giurgiu alături de odraslele lor au ales să umple Teatrul „Tudor Vianu”, pe scena căruia, în regia Catincăi Drăgănescu, a avut loc premiera absolută a piesei „Vorbăreţul căluţ verde”, semnată de colegul nostru Ştefan Mitroi. O lecţie înduioşătoare despre bucuriile simple şi profunde, despre iubire şi credinţă, pe care o fetiţă bolnavă incurabil o primeşte, chiar înainte de moarte, de la un căluţ verde (sau multicolor, după dorinţă!), care îi apare pe tapetul rezervei de spital. Succesul reprezentaţiei a venit din „sinergia faptelor”: prichindeii s-au cufundat instantaneu în atmosfera spectacolului, au început să dialogheze grav cu personajele coborâte în sală, să le ofere soluţii, să le pună întrebări.

Şi mi-am dat seama că, deseori, din comoditate, aruncăm în ograda internetului vina pentru refuzul copiilor de a mai citi cărţi. Dacă nu eşti adus în preajma ei, nu poţi afla ce înseamnă seducţia lecturii. Asta se poate învăţa chiar înainte de a începe să desenezi primele buchii. Este vorba de educarea permanentă a spiritului prin exerciţii de imaginaţie. Lucian Blaga scria cândva că mult mai importantă decât stimularea creativităţii şcolare a copiilor este dezvoltarea creativităţii lor artistice, fiindcă, în mod bizar, la vârstele fragede, tocmai datorită cunoaşterii precare a limbii, copii se află într-o paradisiacă stare de graţie: aceasta este „plastilina” încă lesne de modelat a personalităţii lor.

Dacă prin apele tulburi ale literaturii române contemporane navighează (încă) un tansatlantic cu poeţi, un vapor cu prozatori şi o bărcuţă cu dramaturgi, cei care scriu cărţi pentru copii încap, fără să se înghesuie, într-un degetar. Cauzele sunt simple. Mai întâi, este extrem de dificil să scrii pentru copii. Trebuie să fii în stare să intri şi să „dai” în mintea lor, să-i convingi să intre în joc. Apoi sunt aspectele care ţin de „curajul” editorilor de a-i plăti pe scriitorii şi pe ilustratorii de cărţi pentru copii; e mult mai ieftin să-l reeditezi la nesfârşit pe Creangă, deşi ar trebui să-i facă să tresară puţin experienţelor fulminante ale celor care i-au publicat, de pildă, pe Tolkien, Exupery, Lee sau Rowling. Şi, nu în ultimul rând, „talentul” de marketer cultural al USR, care, deşi a făcut nominalizari pentru premiul pe 2012  la secţiunea „Literatură pentru copii şi tineret”, când a fost să-l înmâneze, s-a făcut că plouă.

Dacă, peste ani, pruncul purtat azi în cărucior va ieşi în stradă şi să-şi apere scriitorii însemnă că maică-sa a ştiut ce spune.

http://adevarul.ro/news/eveniment/cei-cinci-pasi-educatie-cariera-desucces-incep-targul-international-world-education-1_524a8629c7b855ff56e6df26/index.html

Cei cinci paşi pentru o educaţie şi o carieră de succes încep la târgul internaţional World Education

Alegerea programului, pregătirea documentelor necesare, redactarea scrisorii de motivaţie, alegerea posibilitaţilor de finanţare, obţinerea certificatul de limbă străină – cei cinci paşi pentru o educaţie şi o carieră de succes vor fi în centrul atenţiei la cel mai mare târg de consultanţă educaţională pentru studii în străinătate – World Education

Târgul World Education va deschide în România noul sezon de admitere în această toamnă. Formatul târgului este unic în România, acesta fiind adresat doar celor interesaţi de studii în străinătate, oferind consultanţă individuală gratuită pentru întregul proces de aplicare. World Education adună sub un singur acoperiş universităţi occidentale de elită, elevi şi familii din România, oferind oportunitatea unei alegeri informate privind viitorul educaţional şi profesional al tinerilor elevi şi studenţi.

Succesul este o chestiune de informare.

Alegerea datelor pentru târgul World Education nu este întâmplătoare – Octombrie este luna în care viitorii studenţi trebuie să adune cele mai noi informaţii, pentru a fi pregătiţi să-şi realizeze planurile în timp util. Învăţământul superior internaţional nu mai este un lux, alegerea principală a tinerilor se reduce în mare parte la această dilemă – să fie în România sau în străinătate. Pentru a vă asigura că veţi lua cea mai buna decizie, trebuie să vă informaţi. Este posibil să constataţi că temerile cu privire la ideea de a studia în străinătate sunt în zadar, pentru că posibilităţile sunt numeroase şi accesibile. Orizontul educaţional al românilor s-a extins odată cu intrarea în UE şi pe lângă binecunoscutele destinaţii Germania şi Austria, s-au adăugat destinaţii de top cum ar fi Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Franţa, Elveţia şi Suedia .

V-aţi gândit unde doriţi să vă continuaţi studiile – aici sau în străinătate? Ce doriţi să studiaţi, în ce ţară, cunoaşteţi suficient de bine limba străină şi vă puteţi acoperi cheltuielile ?

Dacă nu v-aţi gândit încă – acum e momentul!

Deşi este doar începutul anului şcolar 2013/2014, dacă doriţi să vă continuaţi studiile în afara României, este timpul pentru a începe pregătirile, primul termen limită pentru admiterea la universităţile din Marea Britanie fiind 15 Ianuarie 2014. Cu cât mai devreme vă decideţi şi depuneţi dosarul, cu atât mai mare este şansa să intraţi la universitatea de vis, să găsiţi o cazare frumoasă şi să începeţi o viaţă nouă în străinătate.

Alegerea – cu cât mai mult, cu atât mai bine

Cu cât mai multe informaţii profesioniste primiţi, cu atât mai bună va fi alegerea; dar este important şi de unde le obţineţi!

World Education şi IntegralEdu au parteneriate de lungă durată încheiate cu peste 200 de universităţi de top din lume şi primeşte permanent de la acestea informaţii actualizate despre noile oportunităţi de studiu. Consultanţii educaţionali internaţionali ştiu că cea mai bună opţiune de informare este întâlnirea personală cu elevii şi întrebările şi răspunsurile directe. Este indicat astfel să alocaţi câteva ore din timpul vostru liber pentru a obţine cele mai recente informaţii direct de la sursă, în loc să căutaţi ore în şir pe internet şi să citiţi informaţii care deseori sunt contradictorii sau incomplete.

Rezultatul remarcabil de a fi Consultantul numărul 1 pentru studii în străinătate din Europa de Est se datorează experienţei şi cunoştinţelor consultanţilor grupului de firme Integral. Odată cu extinderea pe piaţa românească, numărul celor admişi la studii în universităţi de elită din străinătate a crescut considerabil. Colaborările cu universităţile partenere facilitează furnizarea de informaţii actualizate şi sprijină procesul de consultanţă individuală, având ca rezultat admiterea cu succes la studii a tinerilor din România.

În fiecare an, mii de tineri români pleacă să studieze în străinătate. Cu mult înainte de momentul urcării în avion, o mare parte dintre aceştia au făcut primii paşi participând la târgul World Education.

Aflaţi cum puteţi evita cele mai des întâlnite greşeli precum:
– Întocmirea greşită a dosarului şi depunerea lui în ultimul moment

– Alegerea unei universităţi pe criterii greşite

– Alegerea greşită a programului de studiu

– Copierea scrisorii de intentie

ugetul redus nu este o piedică pentru a studia în străinătate.
În cazul în care finanţele reprezintă o problemă, există o soluţie pentru fiecare buzunar. Atâta timp cât vreţi să studiaţi în străinătate, posibilităţile sunt numeroase – de la educaţie gratuită în Danemarca şi Suedia, la finanţarea studiilor de către statul britanic sau cel olandez. Există alte sute de oportunităţi despre care veţi afla în cadrul întâlnirilor individuale cu consultanţii IntegralEdu .
Toţi cei care sunt interesaţi să studieze în străinătate pot face cei cinci paşi pentru atingerea acestui scop alături de un consultant educaţional.

Înregistraţi-vă gratuit pe site-ul www.integraledu.ro pentru a vă programa o întâlnire în birou cu un consultant sau pe www.worldeducation.ro  pentru a participa la târgul World Education.
Atât participarea la eveniment cât şi sesiunile de consultanţă educaţională sunt gratuite.

http://adevarul.ro/locale/targoviste/dezvoltarea-educatiei-digitale-europa-1_524a71bfc7b855ff56e65bf6/index.html#

Dezvoltarea educaţiei digitale în Europa

Noua iniţiativă a UE le va oferi tinerilor competenţele informatice de care au nevoie pentru o viaţă prosperă în secolul al XXI-lea.Până în 2020, peste 90 % din locurile de muncă vor necesita competenţe informatice, reflectând locul din ce în ce mai important pe care îl ocupă tehnologia în vieţile noastre.

În ciuda acestui fapt, multe şcoli şi universităţi nu dispun de resursele, conectivitatea sau echipamentele necesare pentru a ţine pasul cu această schimbare.

 

Pentru a elimina aceste neajunsuri şi pentru a le oferi europenilor mijloacele necesare pentru a putea fi competitivi în era digitală, UE a lansat iniţiativa„Deschiderea educaţiei”. Aceasta pune accent pe sporirea resurselor pentru studenţi, organizaţii şi profesori şi pe îmbunătăţirea infrastructurii IT şi a conectivităţii în şcoli.

 

Combaterea lipsei de competenţe în domeniul informatic

 

Noua iniţiativă face parte dintr-un plan mai amplu al UE de extindere a competenţelor informatice în Europa. În pofida creşterii rolului pe care tehnologia digitală îl joacă în societatea actuală, nu toată lumea ştie cum funcţionează un smartphone sau un laptop. Cu ocazia lansării noii strategii, comisarul pentru educaţie, Androulla Vassiliou, a declarat: „Nu este suficient să înţelegem modul în care se utilizează o aplicaţie sau un program; avem nevoie de tineri care pot să îşi creeze propriile programe”. Acest lucru le va oferi tinerilor competenţele de care vor avea nevoie la locul de muncă şi va alimenta piaţa europeană a muncii cu persoane creative şi întreprinzătoare.

 

Educaţie deschisă Europa

 

Unul dintre instrumentele concrete pe care le introduce Comisia este noul siteEducaţie deschisă Europa. Acesta le va permite studenţilor, profesorilor şi publicului larg să utilizeze şi să partajeze resurse digitale gratuite. Toate materialele didactice realizate cu finanţare europeană vor fi puse gratuit la dispoziţia utilizatorilor site-ului. Site-ul va oferi, de asemenea, o platformă de discuţii pentru profesori şi studenţi, prin intermediul căreia vor putea să promoveze o mai bună utilizare a tehnologiilor digitale în procesul de predare şi vor putea face schimb de bune practici.

 

Iniţiativa „Deschiderea educaţiei” va aborda şi alte aspecte ale educaţiei digitale în Europa. UE va sprijini programele de formare a personalului didactic, astfel încât profesorii să poată utiliza tehnologia digitală la orele de curs. În acelaşi timp, va acorda finanţare pentru ameliorarea accesului la bandă largă şi la resurse informatice în şcoli şi universităţi.

 

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15703597-consiliul-pentru-combaterea-discriminarii-sesizat-privire-declaratia-secretarului-stat-pentru-minoritati-kiraly-andras-nici-nu-lasa-copilul-scolile-unde-ponderea-romilor-este-semnificativa-daca-este-d.htm

Consiliul pentru Combaterea Discriminarii, sesizat cu privire la declaratia secretarului de stat pentru minoritati Kiraly Andras: Nici eu nu mi-as lasa copilul in scolile unde ponderea romilor este semnificativa, daca este delasare

Mai multe ONG-uri cer Ministerului Educatiei sa se delimiteze fata de pozitia exprimata de Kiraly Andras, secretar de stat pentru minoritati, „jignitoare fata de copiii romani”. Oficialul din Ministerul Educatiei a declarat in urma cu o saptamana ca „referitor la acele unitati [scolare – n.red.] unde ponderea romilor este semnificativa, daca este delasare, daca este debandada, bineinteles ca nici eu nu mi-as lasa copilul acolo”. Intr-o scrisoare deschisa transmisa si comisarului european pe justitie, Viviane Reding, organizatiile avertizeaza Ministerul Educatiei ca „lipsa unei reactii ferme fata de aceste declaratii ar expune ministerul la consecinte legale in temeiul legislatiei anti-discriminare nationale si europene”.

 

Contactat de HotNews.ro, Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, a declarat ca CNCD a inregistrat sesizarea celor patru ONG-uri. „Saptamana viitoare vom face audieri si vom lua o decizie„, a precizat Asztalos pentru HotNews.ro.

 

European Roma Rights Centre (ERRC), Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii – Romani CRISS, Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna” si Policy Center for Roma and Minorities au trimis ministrului Educatiei, Remus Pricopie, o scrisoare deschisa referitoare la declaratiile „jignitoare fata de copiii romani” facute de secretarul de stat pentru minoritati Kiraly Andras.

 

Scrisoarea deschisa a fost trimisa si catre Viviane Reding – comisarul european pentru Justitie, Androulla Vassiliou – comisarul european pentru Educatie, Nils Muiznieks – comisarul pentru Drepturile Omului si catre Csaba Asztalos, Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

 

Sesizarea se refera la o declaratie a lui Kiraly Andras Gyorgy, secretar de stat in Ministerul Educatiei responsabil cu problemele invatamantului pentru minoritati, publicata pe 20 septembrie in ziarul Ring sub titlul: „Nu mi-as lasa copilul intr-o scoala cu multi romi”.

 

„Trebuie sa intelegem si faptul ca parintii doresc unitati scolare unde este ordine, unde este disciplina si unde se mai si invata. Este o problema generala, iar referitor la acele unitati unde ponderea romilor este semnificativa, daca este delasare, daca este debandada, bineinteles ca nici eu nu mi-as lasa copilul acolo„, a declarat secretarul de stat Kiraly Andras, potrivit ziarului Ring.

 

Semnatarii scrisorii cer „delimitarea Ministerului Educatiei fata de pozitia exprimata de domnul secretar de stat, precum si precizarea clara a angajamentelor si intentiei Ministerului de a depune in continuare eforturi in cooperarea cu societatea civila si comunitatile de romi in vederea asigurarii incluziunii sociale si a unui invatamant de calitate si nediscriminatoriu pentru copiii romi”.
„Departe de a recunoaste rolul prejudecatilor majoritatii in problema segregarii scolare a romilor, domnul secretar de stat pare a-si asuma aceste atitudini, rationalizand segregarea si blamand exclusiv comunitatea roma si copiii romi. Aceste declaratii larg mediatizate constituie discriminare directa si sunt de natura a contribui la perpetuarea unor stereotipuri negative, conform carora, romii in general ar fi caracterizati de dezordine si lene, iar copiii romi nu ar vrea sa invete. Acest tip de asertiuni cu caracter general constituie o regretabila contributie a unui inalt demnitar al statului roman, responsabil de problematica educationala in domeniul minoritatilor, in virtutea functiei ocupate, la consolidarea atitudinilor prejudiciante fata de romi”, se arata in scrisoarea deschisa.

 

ONG-urile precizeaza in apelul trimis catre Ministerul Educatiei Nationale ca „dreptul european impune adoptarea de masuri eficace, proportionale si disuasive impotriva discriminarii directe. Mai mult, o sanctiune pur simbolica nu poate fi considerata compatibila cu implementarea corecta si efectiva a legislatiei anti-discriminare a Uniunii Europene. Lipsa unei reactii ferme fata de aceste declaratii ar expune ministerul la consecinte legale in temeiul legislatiei anti-discriminare nationale si europene„.

 

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15705801-curtea-constitutionala-declara-neconstitutionala-recunoasterea-calitatii-titular-invatamant-catre-consiliul-administratie-sau-catre-senatul-universitar.htm

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala prelungirea calitatii de titular in invatamant dupa pensionare

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis marti ca este neconstitutionala prelungirea calitatii de titular in invatamant de catre consiliul de administratie si, respectiv, senatul universitar, dupa pensionare. Articolele declarate neconstitutionale au fost adaugate la Legea Educatiei Nationale in decembrie anul trecut, de catre fostul ministru Ecaterina Andronescu, prin ordonanta care stergea si incompatibilitatile rector-parlamentar.
In urma deciziei de astazi a Curtii Constitutionale, toti profesorii care au fost mentinuti ca titulari in invatamantul universitar sau preuniversitar dupa iesirea la pensie trebuie sa nu mai ocupe calitatea de titular. Ei pot ramane in invatamant in regim de plata cu ora.

 
Afectati de aceasta modificare sunt si profesorii universitari care au iesit la pensie si fac parte din Senatele universitare, intrucat doar cadrele titulare pot fi in functii elective.
Curtea Constitutionala a decis marti, 1 octombrie, ca articolul 284 alin.(7) si articolul 289 alin.(7) din Legea educatiei nationale sunt neconstitutionale. Sesizarea de neconstitutionalitate a fost depusa de Avocatul Poporului, iar decizia de astazi a Curtii a fost luata in unanimitate de voturi, anunta CCR printr-un comunicat de presa.
„Curtea a retinut, in esenta, ca textele de lege mentionate incalca dispozitiile art.16 din Constitutie – Egalitatea in drepturi, intrucat permit recunoasterea calitatii de titular in invatamant de catre consiliul de administratie si, respectiv, senatul universitar, intr-o alta modalitate decat concursul. (…) Decizia este definitiva si general obligatorie”, informeaza Curtea Constitutionala.
Articolele declarate neconstitutionale fac parte din seria ultimelor lovituri date de Ecaterina Andronescu reformei in educatie in decembrie anul trecut. Mai exact, aliniatele cu numarul 7 au fost adaugate la articolele 284 si 289 din Legea Educatiei Nationale prin Ordonanta de Urgenta 92/2012 promovata de Ecaterina Andronescu in ultimele zile ale mandatului sau de ministru al Educatiei. Prin acea ordonanta, Guvernul din care facea parte Andronescu a scos din Legea Educatiei Nationale incompatibilitatile rector-parlamentar sau a introdus posibilitatea ca pensionarii universitari sa fi rectori si directori. Detalii aici
Ce spun articolele declarate astazi neconstitutionale de CCR:


Art. 284 – (7) Personalului didactic care a avut calitatea de titular si care nu a depasit cu 3 ani varsta de pensionare i se poate recunoaste aceasta calitate de catre consiliul de administratie, conform metodologiei prevazute la alin. (6), cu conditia renuntarii la pensie pe perioada in care ramane titular.
Articolul se refera la invatamantul preuniversitar.

In Legea Educatiei Nationale nu exista acest aliniat pana in decembrie

2012, cand a fost adaugat prin Ordonanta de Urgenta 92/2012 promovata de fostul ministru Ecaterina Andronescu.
Art. 289 – (7) Personalului didactic care a avut calitatea de titular i se poate recunoaste aceasta calitate, anual, de catre senatul universitar, conform metodologiei prevazute la alin. (6), cu conditia renuntarii la pensie pe perioada in care ramane titular.

In Legea Educatiei Nationale nu exista acest aliniat pana in decembrie 2012, cand a fost adaugat prin Ordonanta de Urgenta 92/2012 promovata de fostul ministru Ecaterina Andronescu.
Ce este cadrul didactic titular

 

Legea Educatiei Nationale defineste personalul „didactic titular” ca „personalul didactic care ocupa o functie didactica intr-o universitate, obtinuta prin concurs, pe o perioada nedeterminata”. „Calitatea de titular exista numai in raport cu o singura institutie de invatamant superior sau cu o singura institutie de cercetare-dezvoltare; cand un cadru didactic desfasoara activitati didactice sau de cercetare stiintifica in mai multe institutii de invatamant superior ori de cercetare-dezvoltare, calitatea de titular poate fi numai la una dintre ele, iar in celelalte, calitatea este de cadru didactic sau de cercetator asociat”, prevede articolul 291 – aliniatul (4) din LEN.

 

Personal didactic titular este si personalul didactic care beneficiaza de rezervare de post, prevede articolul 291 din LEN.

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/1059750.html

România, primul loc în lume la proiecte educaţionale informatizate

În timp ce şefii de la Educaţie se străduiesc să aducă în şcoli manualele digitale, o fi rmă românească de IT este premiată la nivel mondial pentru trei proiecte educaţionale, care ar putea revoluţiona sistemul de învăţământ.

O lecţie în care copiii învaţă cum să construiască singuri oraşe întregi, luând în calcul detalii legate de arhitectură, alimentarea cu energie sau apă le-ar fixa cunoştinţe preţioase din matematică, biologie şi fizică, dându-le impresia că de fapt se joacă.

La asta s-au gândit şi specialiştii Siveco România când au creat proiectul Multitouch, premiat recent la IPMA, una dintre cele mai importante competiţii mondiale de management de proiect. Compania a obţinut de altfel şi locul doi în cadrul aceleiaşi competiţii cu ajutorul lecţiilor multimedia create pentru şcolile din Kazakshtan.

„Nu cunosc vreun exemplu din alt domeniu în care ţara noastră să fi luat aur şi argint, iar bronzul să nu se mai dea. Toţi cei care am muncit la aceste proiecte, informaticieni şi profesori, suntem produsul şcolii româneşti”, spune profesorul de matematică Radu Jugureanu, directorul departamentului de eContent din Siveco. Al treilea proiect care a adus companiei recunoştere internaţională se adresează elevilor cu nevoi speciale, cărora lecţiile interactive le provoacă în permanenţă curiozitatea şi îi ajută să se integreze bine.

Între 20 şi 40 de euro, licenţa pentru un manual digital

Radu Jugureanu a explicat în cadrul unei prezentări de manuale digitale că informatizarea educaţiei este un pas firesc spre evoluţie, subliniind faptul că acest lucru nu trebuie privit ca o ameninţare pentru breasla profesorală. „România nu mai e în anul 1996, să punem PDF-uri pe calculator şi să le numim manuale digitale. Acestea nu vor fi o alternativă la dascăli, ci un element complementar”, a mai spus dascălul Jugureanu.

Pe de altă parte, realizarea unui astfel de manual nu e tocmai floare la ureche. „Unul standard are în jur de 100 de pagini, iar preţul este o sumă formată din şase cifre în euro. Cumpărat la bucată, un manual digital costă undeva între 20 şi 40 de euro”, face lumină Florin Ilia, vicepreşedintele Siveco.

Reprezentanţii companiei spun că au creat opt manuale digitale-prototip şi vor participa la licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei, în speranţa că produsele lor vor ajunge pe băncile elevilor români.

http://www.gandul.info/stiri/scoala-noua-cati-bani-scot-din-buzunar-parintii-pentru-programul-scoala-dupa-scoala-si-after-school-11419351

ŞCOALĂ NOUĂ. Câţi bani scot din buzunar părinţii pentru programul „Şcoală după şcoală” şi after school

Gândul a demarat campania Şcoală nouă prin care îşi propune să determine ministerul Educaţiei şi autorităţile abilitate să creeze cadrul legal pentru aşa-zisul fond al şcolii, dar şi să ia măsurile necesare astfel încât părinţii, care „cofinanţează” anual sistemul de învăţământ, să nu mai fie nevoiţi să pună umărul la înflorirea afacerilor editurilor care publica auxiliare şi manuale, dar şi la cele ale afterschool-urilor. De asemenea, propunem schimbarea statutului juridic al şcolilor astfel încât cei care doresc să poată redirecţiona 2% din impozitul pe venit către şcoli aşa cum o pot face în prezent pentru ONG-uri.

 

UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/universitar/ministrul-mihnea-costoiu-discuta-despre-schimba-mediul-universitar-adevarul-live-ora-1600-1_524ab133c7b855ff56e7e725/index.html

VIDEO Ministrul Mihnea Costoiu: „Vrem să reducem numărul specializărilor care nu mai au căutare pe piaţa muncii“

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu a declarat marţi, la Adevărul Live, că de la anul admiterea la facultate se va face cel mai probabil doar pe baza examenului de admitere şi a mediei de la Bac şi specializările care nu mai sunt căutate nici de tineri, nici de piaţa muncii ar putea fi scoase din oferta universitară. Iar angajabilitatea absolvenţilor şi sportul vor intra pe lista criteriilor de finanţare a universităţilor.

Adevărul: Aţi spus că aţi observat o creştere cu aproximativ 10% a numărului de studenţi care s-au înmatriculat în acest an universitar faţă de anul trecut. De unde această diferenţă?

Mihai Costoiu: Ceea ce noi am constatat acum, pentru că nu avem cifrele finale, este că universităţile, atât cele publice cât şi cele private, au obligativitatea ca până la mijlocul lunii octombrie să comunice cifre oficiale. Unele universităţi au mai avut înmatriculări, sunt în desfăşurare concursurile pentru intrarea la doctorat, deci nu avem cifre finale, dar după cifrele estimate, în jurul marilor universităţi care au performat s-a strâns un număr mai mare de studenţi decât anul trecut. Subliniez acest lucru pentru există diferenţe foarte mari între ceea ce se întâmpla în anii 2007-2008 şi ce se întâmplă acum. Zilele acestea am fost pe la câteva universităţi, la Alba Iulia, la Piteşti, la ASE, la Agronomie, la Politehnică, Universitatea din Bucureşti, la „Babeş-Bolyai” şi toate au mai mulţi studenţi anul acesta.

Adevărul: Creşterea unde s-a văzut în mod special, către ce specializări s-au îndreptat studenţii?

Sunt mai multe specializări, nu e una singură şi, în general, studenţii şi părinţiii au optat pentru acele programe de studii despre care au considerat că oferă mai multe perspective tinerilor. Este o reglare naturală a pieţei, tinerii îşi orientează opţiunile către acele universităţi performante.

Curăţenie în sistemul universitar, 183 de specializări au fost eliminate

Adevărul: Aţi vorbit despre curăţenia pe care vreţi să o faceţi în noul an universitar în ceea ce priveşte specializările care nu sunt acreditate.

Costoiu: Am luat anul acesta decizia eliminării a 183 de specializări care nu au mai avut acreditare de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii (ARACIS) fiindcă s-a dovedit că sunt nerentabile sau neatractive pentru studenţi, pentru companii şi am luat această decizie după ce am discutat luni de zile cu universităţile pentru a ajunge la o formulă în acest an. Există proceduri legale pentru universităţile care au probleme la programele de studii, au termen pentru rezolvarea acestor probleme în luna decembrie sau în martie. Este vorba de necesitatea „curăţirii” acestui sistem rămânând doar acele specializări care se dovedesc a fi viabile. Sunt universităţi care au intrat în monitorizare. Anul acesta, 10 universităţi autorizate provizoriu şi alte patru acreditate nu au mai putut să organizeze examen de admitere pentru anul 2012-2013 şi dacă acest lucru va fi demonstrat de evaluaările externe, pentru alte programe de studiu vom continua. Cred că mai sunt multe alte programe care sunt la limită, au termen de rezolvare a problemelor în decembrie sau în martie.

Adevărul: Despre câte programe este vorba?

Este vorba de mii de specializări în învăţământul de licenţă luând în vedere structura universităţilor, nu nomenclatorul specializărilor, unde sunt trecute doar câteva sute. Cred că trebuie să discutăm cu toate structurile, cu reprezentanţii rectorilor, ai studenţilor, cu experţii ARACIS şi CNADCU pentru a vedea dacă să reducem şi numărul de specializări din nomenclator.

Adevărul: Vă referiţi la specializările care nu mai sunt căutate pe piaţa muncii?

Pe de o parte, pe de altă parte, s-a încercat în aceşti ani şi s-a şi reuşit să se fragmenteze foarte mult specializările care erau suficient de largi încât îţi permiteau să organizezi programe de studii, din dorinţa de a se specializa foarte devreme tinerii. Asta fost explicaţia care mi s-a dat, că sunt mult prea fragmentate. Nu vreau să dau exemple fiindcă nu vreau să generez discuţii, dar sunt foarte multe propuneri care vin din partea universităţilor. De asemenea, sunt alte specializări care nu se regăsesc în acest moment şi care trebuie să fie introduse în nomenclator. Cred că există mult prea multe specializări, multe dintre ele,. Din nomenclator nici măcar nu se mai organizează şi trebuie eliminate.

Adevărul: Prin ce se va traduce această micşorare a numărului de specializări, concret? Se va reduce numărul de profesori de la catedră? Vor avea o alocare financiară mai mică?

În conformitate culelgea, există un nomenclator al specializărilor, care cuprinde toate specializările de licenţă şi de master, înşiruirea lor pe domenii, este ca un fel de dicţionar. Tot ceea ce se organizează în România trebuie să fie în acest nomenclator şi pe baza acestuia, fioecare facultate are o structură a programelor de studii.

Studenţii ar putea avea ore de sport la facultate

Adevărul: De unde v-a venit ideea de introducere a sportului la universitate?

A fost o propunere, i-am rugat pe colegii mei de la ARACIS să evalueze acest lucru. Cred că trebuie să stimulăm sportul, în societate, în şcoală şi în sistemul universitar. Mulţi dintre tineri se plâng că nu mai au ore de sport, ei au activităţi sportive în afara programului de studii, însă mulţi dintre ei nu sunt implicaţi deloc în activităţi sportive. Este momentul să aducem acest subiect pe tapet, dar nu doar facultativ, ci impunând, evident pentru tinerii apţi de sport, să poată fi implicaţi în activităţi sportive. La ARACIS există nenumărate criterii, spre exemplu pentru inginerie există o serie întreagă de specializări obligatorii de cunoştinţe generale. De ce sportul nu ar putea intra în această categorie?

Adevărul: Au universităţile posibilitatea să ofere condiţiile pentru aceste ore de sport?

Marea majoritate a facultăţilor au infrastructura necesară, evident, nu este infrastructura universităţilor americane. Ceea ce nu au sunt echipele reprezentative, cum ar fi echipa de rugby a Universităţii de Vest din Timişoara, campioană naţională, sau cea cea de volei de la Universitatea „Tg. Mureş”, ori echipa feminină de baschet de la „Alba Iulia”, dar astea sunt excepţii. Eu cred că este necesar să aducem aşa ceva în mediul universitar.

Ministrul Mihnea Costoiu discută despre cum se va schimba mediul universitar la Adevărul Live

Finanţarea proiectelor de cercetare

Liviu Giosan, membru fondator al asociaţiei Ad Astra, blogger Adevărul: Este bine ştiut că cercetarea aplicată nu poate exista în absenţa cercetării fundamentale. Consideraţi bună ideea dvs. de a sprijini mai mult cercetarea aplicată decât cea fundamentală?

Costoiu: Nu se pune problema dorinţei mele de a sista într-un fel sau altul sau de a reduce masiv finanţarea pentru cercetarea fundamentală. Ceea ce eu am subliniat este necesitatea de a finanţa şi cercetarea aplicată. Este evident ceea ce spuneţi dvs, că nu poate exista cercetare aplicată fără prezenţa unei cercetări fundamentale serioase. În anul 2010, practic, programul de inovare finanţat de Ministerul Educaţiei a fost întrerupt, cred că a fost o greşeală şi nu ne putem permite acest lucru. Există în acest moment şi o solicitare explicită a Comisiei Europene, programul european de competitivitate, aplicat în România prin POSDRU, care finanţează cu precădere cercetarea aplicată. Noi nu putem să nu facem parte din acest curent european, nu putem să ne permitem să finanţăm exclusiv cercetarea fundamentală, să pierdem trenul dezvoltării.

Giosan: Anul acesta nu a fost numai un call pentru parteneriate, cercetarea fundamentală a fost anulată şi noi putem să ignorăm ce se întâmplă în Europa dacă este în interesul României.

Eu cred că interesul României este cercetarea aplicată şi nu cea fundamentală imediată pentru că, în timp ce cercetarea fundamentală are în acest moment un program naţional care este în derulare, care are sume substanţiale pe care le-am amânat pe o parte dintre ele pentru 2014-2015, cercetarea aplicată nu a avut fonduri suficiente şi, anul acesta, prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii, am finanţat în special partea de cercetare aplicată. De asemenea, am lansat Programul de Parteneriate, parte a Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare II, pentru că nu mai putea fi accesat în anul 2014-2015 motiv pentru care pierdeam alocarea în acest an dacă nu organizăm o competiţie. Nu am dorit să finanţez în mod special parteneriatele ci am dorit să salvez şansa de a finanţa în 2014 şi 2015 această zonă care, fără o competiţia organizată anul acesta, nu se putea finanţa.

Giosan: Domnule Costoiu, consideraţi binevenit ca o persoană care are experienţă în cercetare doar la nivel de doctorand să conduca cercetarea în România?

Vă mulţumesc şi pentru această întrebare, care mi-a fost pusă de multre ori. Eu nu am avut şi nu am pretenţia că sunt un academician, ceea ce nu sunt, deci nu-mi pot permite să afirm asta. Ceea ce afirm despre mine, cu scuzele pentru modestie, e că vin dintr-o universitate în care am demonstrat că pot sa fiu un bun manager, în cea mai importantă universitate tehnică din România, pe care am găsit-o când am revenit datoare vândută, cu 161 de miliarde de lei datorii la furnizori, 183 de miliarde de lei datorii la stat şi 30 de miliarde de lei în cont. Iar azi Politehnica din Bicureşti este universitatea care are avansate 50 de milioane de euro în proiecte de cercetare naţionale şi europene. Am demonstrat că sunt în stare să manageriez o universitate care are cea mai mare forţă ştiinţifică din România, motiv pentru care colegii au considerat că pot să o conduc nu doar ca director general, ci şi ca rector. Şi dacă am făcut faţă acolo, am considerat că pot să fac faţă şi aici. Am considerat şi am reuşit să fac în acest an, din poziţia pe care o am şi cu priceperea pe care o am, mai mult decât s-a făcut în ultimul an din punct de vedere al managerierii sistemului de educaţie. Anul acesta am deblocat programul de dezvoltare a resurselor umane, aducând peste 300 de milioane în învăţământul superior, lucru blocat înainte, şi programul de creştere a competitivităţii economice, care finanţează cercetarea, şi cea din universităţi, şi cea aplicată din plin. Şi până acum lucrurile au mers foarte bine.

Giosan: Deci nu e nevoie de experienţă în cercetare pentru a conduce acest domeniu?

Evident că o experienţă în plus e în folosul oricărei persoane care conduce acest sistem, dar, repet, sper că am fost în stare să manageriez, pentru că în marea majoritate a cazurilor, în statele europene, miniştrii sunt oameni politici, eu nici măcar atât nu sunt, sunt un om venit din sistem, manageriind sistemul.

Indici de calitate pentru universităţi

Adevărul: Aţi discutat şi despre schimbarea modalităţii de finanţare a universităţilor, gestionarea banilor în aşa fel încât să avem fonduri acordate pe calitatea programelor de studii pe care le oferă universităţile. Cum anume putem să evaluăm calitatea programelor de studiu, avem aceşti indici de evaluare a calităţii programelor de studiu la ora actuală?

Deocamdată nu îi avem pentru că s-a renunţat în 2010 la colectarea indicilor de calitate şi de atunci nu mai există cazuri de indicatori colectaţi la nivelul universităţilor, nici măcar un singur indicator şi atunci, finanţarea s-a făcut pe baza clasificării universităţilor care este profund contestată şi, din nefericire, anulată de către instanţă. Am spus-o şi repet că este necesară clasificarea şi evaluarea şi cred că trebuie să mergem în acest proces într-un mod transparent pentru că ceea ce  s-a acuzat până acum, şi, pe bună dreptate, este tocmai lipsa transparenţei. Trebuie să începem să recolectăm indicatorii de calitate pentru a avea informaţii exacte de la universităţi, iar acest lucru se va întâmpla în acest an. Situaţia producţiei ştiinţifice a universităţilor s-au schimbat foarte mult faţă de ultimele date pe care le avem din 2009.

Adevărul: Deci, practic, noi în ultimii ani am dat banii pe criterii istorice?

Am dat bani pe baza unei clasificări deja anulată de instanţă, cea care intrase în vigoare în 2011. Dorim să luăm toţi aceşti indicatori relevanţi, care au au fost discutaţi la Consiliul Naţional al Evaluării. Există un program de finanţare preluat iniţial din Marea Britanie şi care a fost prelucrat mulţi ani în România. Finanţarea de bază cuprinde o sumă pe student echivalent şi pentru acele universităţi care dovedesc că sunt performante există câţiva indicatori care le fac să câştige cât mai mult la finanţare. O universitate care a dovedit că este o instituţie de cercetare, care are producţie ştiinţifică, articole publicate în reviste internaţionale, are contracte de cercetare câştigă mai mult la finanţare pentru că se dovedeşte a fi o universitate de prestigiu, care are legături internaţionale. Marile universităţi ca şi forţă ştiinţifică au câştigat la finanţare şi este şi normal să se întâmple asta, trebuie să sprijinim excelenţa.

Taxele de studiu au fost mărite cu maxim 15%

Adevărul: Totuşi, unele universităţi vor fi nevoite să crească taxele dacă vor primi mai puţine granturi de la stat.

Vreau să fiu înţeles aici, s-a creat o confuzie: ceea ce statul finanţează, adică numărul de studenţi finanţaţi de la bugetul de stat este anul acesta de 62.000, la fel ca anul trecut şi ca acum doi ani. Studenţii înmatriculaţi pe cele 62.000 de locuri nu plătesc niciun fel de taxă. Taxe plătesc ceilalţi studenţi care nu au intrat pe locurile bugetate. Nu există în acest moment nicio situaţie în care studenţii sunt nevoiţi să compenseze ceea ce oferă statul. Pe de altă parte, suma pe care statul o oferă universităţilor pentru studenţii bugetaţi este invariabil mai mare decât suma pe care o percep facultăţile pentru un student cu taxă, deci diferenţa este foarte mare şi este de mai mulţi ani. Anul acesta, universităţile au majorat taxele, dar nu pentru locurile bugetate. Evident că am avut o preocupare pe această temă. La mijlocul lunii va fi o întâlnire a Consiliului Naţional al rectorilor şi i-am rugat să pună pe ordinea de zi o discuţie pe tema aceasta. În general, taxele au crescut cu maxim 15%, cu diferenţe de la o universitate la alta. Sunt unele facultăţi care nu au mai majorat taxele de mult timp şi au decis să o facă anul acesta, sau altele care au actualizat în fiecare an, iar creşterea este mult mai mică decât la celelalte. În conformitate cu Legea Educaţiei, decizia cu privire la majorarea taxelor revine autorităţii senatelor universitare, Ministerul Educaţiei nu poate reveni asupra deciziilor luate de acestea.

Adevărul: Deci nu putem stabili un plafon maxim al taxelor universitare, cum este cazul în Marea Britanie?

În acest moment, Legea Educaţiei nu permite acest lucru. În conformitate cu prevederile legale, senatele universităţilor stabilesc taxele fie ele pentru şcolarizare sau pentru cazare. Am avut discuţii şi cu liderii asociaţiilor studenţeşti, există această preocupare şi trebuie să facem o analiză. Pentru început, vom analiza situaţia cu rectorii cu toate datele pe masă.

Admiterea la universităţi anul viitor

Adevărul: Cum va fi admiterea la universităţi anul viitor? Aţi spus că până în decembrie veţi stabili o nouă metodologie şi există unele schimbări în ceea ce trebuie să ţină cont universităţile atunci când îşi aleg studenţii.

Anul trecut am avut o decizie cu privire la introducerea mediilor din timpul liceului în calculul mediei generale a admiterii la universitate. Foarte multe universităţi nu au considerat necesar să utilizeze acest mijloc pe care tot rectorii l-au solicitat. Peste 85% din universităţi au utilizat media de la Bacalaureat şi media de la examenul de admitere. Cred că s-a dovedit că nu mai este nevoie să folosim mediile din liceu, dar şi această decizie vreau să o luăm în urma consultării cu studenţii, cu rectorii şi cu alţi specialişti din sistem, dar practic asta este realitatea. Cred că ar trebui să revenim, sunt două elemente suficient de obiective care nu au fost contestate: media la Bacalaureat şi media admiterii. Este o opinie în acest moment, până în luna decembrie vom lua şi o decizie.

Adevărul: Am putea vorbi la un moment dat numai de examen de admitere pentru accesul în universităţi şi să nu mai luăm în calcul media de la Bacalaureat decât poate în cazuri de departajare?

Putem lua în calcul şi acest lucru însă, în acest moment media de la Bacalaureat reprezintă un element puţin contestat, suficient de obiectiv încât să fie luat în calcul, dar putem vorbi inclusiv despre o admitere doar pe bază de examen. Nu aş vrea să am o decizie în acest moment decât după consultarea tuturor actorilor.

Adevărul: Asta ar însemna să punem ordine într-un sistem în care fiecare decide modul în care admite absolvenţii de liceu, în care aceste modificări s-au făcut în timpul anului, nu dinainte aşa cum ar fi fost normal şi practic s-au schimbat regulile jocului în timpul jocului. Acum ne dăm seama că 85% nu au folosit acea schimbare, atunci pentru cine s-a făcut schimbarea, pentru 15% dintre candidaţi?

Da şi există şi argumente pentru că o parte din universităţi au folosit nota la un examen de specialitate. Spre exemplu, există universităţi de artă care au folosit mediile din liceu la media de admitere, există universităţi tehnice care au luat în considerare nota de la fizică sau de la matematică pentru anumite programe de studii, dar şi eu cred că s-a făcut asta în principal pentru departajare.

Adevărul: Vorbim de calitatea studenţilor până la urmă, studenţi care pot fi sau nu, depinde de caz, finanţaţi chiar de stat. Dacă vă bazaţi pe astfel de criterii, nu ştiu cât de relevantă este finanţarea statului pentru student.

Vă înţeleg, dar nu se pune problema ca unui tânăr care a luat şi nota 10 la o materie, care poate să conteze la admiterea la o facultate, să nu i se mai ia în considerare nota de la Bacalaureat. Condiţia de Bacalaureat rămâne, numai cei care au luat acest examen pot să intre în învăţământul superior, acest lucru este indiscutabil, iar dintre aceştia, selecţia poate să fie făcută de către universităţi inclusiv cu luarea în calcul a mediei de Bacalaureat, sau pentru departajare, cu media din timpul anilor de studii, aşa cum a fost cazul anul acesta. Eu sunt disponibil să discut cu toate argumentele pe masă şi să luăm o decizie anunţată din timp, să avem în luna decembrie o metodologie care să fie aşa cum spune legea, să fie cunoscută pentru ca absolvenţii de liceu să aibă toate condiţiile în faţă în timp util.

În jur de 450.000 de studenţi au început săptămâna aceasta un nou an universitar, cele mai multe universităţi deschizându-şi porţile marţi, pe 1 octombrie, în mod tradiţional.

Noul an stă sub semnul schimbărilor, arată ultimele declaraţii ale ministrului Mihnea Costoiu. Despre ce-i aşteaptă pe studenţi şi ce schimbări de sistem sunt pregătite de oficiali vom discuta chiar cu ministrul Costoiu, care se va afla, începând cu ora 16.00, în platoul emisiunii Adevărul Live.

În anul universitar 2013-2014 va continua „curăţenia” în instituţiile de învăţământ superior, fiind necesară reducerea „masivă” a specializărilor de licenţă, iar sportul va fi condiţie la autorizarea şi acreditarea programelor de studii.

Aşa a declarat de curând ministrul Mihnea Costoiu, care arată că analiza „atentă” a tuturor specializărilor de licenţă şi de master va continua împreună cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior şi vor decide care vor fi menţinute şi care nu. Acesta a mai spus ieri, la Alba Iulia, că, din 2014, în instituţiile de învăţământ superior trebuie să fie doar programe de cea mai înaltă calitate, pentru a evita situaţia Universităţii “Spiru Haret” şi a universităţilor care scot şomeri pe bandă rulantă.

În acelaşi context, Mihnea Costoiu a precizat că, tot în noul an universitar, se doreşte realizarea unor noi metodologii privind autorizarea şi acreditarea programelor de studii de licenţă, master şi doctorat, unul dintre criteriile de performanţă urmând să fie reprezentat de sport.

Potrivit lui Costoiu, la elaborarea metodologiilor pentru clasificarea şi ierahizarea universităţilor vor fi consultaţi „toţi actorii implicaţi”.

Mai mulţi studenţi în 2013

În privinţa admiterii pentru anul universitar 2014-2015, Mihnea Costoiu afirmă să se doreşte ca metodologia să fie stabilită încă din decembrie 2013, cu şase luni înainte.

Ministrul a mai spus marţi că numărul studenţilor la universităţile publice a crescut cu circa 10% faţă de anul trecut, potrivit primelor estimări, incluzând aici şi locurile bugetate, şi cele cu taxă, scrie Agerpres.

Ministrul delegat pentru invatamant superior a sustinut ca „odata cu explozia economica au fost foarte multi care au dorit sa isi completeze studiile si numarul universitatilor private a proliferat fara sa fie urmarite sub nicio forma in 2005, 2006. Acum piata se reaseaza. Universitatile bune performeaza”.

http://adevarul.ro/educatie/universitar/universitatea-yale-yale-1_524a9f10c7b855ff56e77bad/index.html

Universitatea Yale a primit de la un fost absolvent 250 milioane de dolari, cea mai mare donaţie din istoria sa de 312 ani

Un absolvent al Universităţii Yale din Statele Unite care a lucrat ca manager al unui important fond financiar american a donat instituţiei de elită unde a studiat 250 de milioane de dolari, după ce s-a pensionat, în luna iunie. Suma reprezintă cea mai mare donaţie din istoria Yale, de 312 ani, potrivit Reuters.

Universitatea Yale din SUA a anunţat că, după această donaţie generoasă primită de la Charles Johnson, fostul director al fondului Franklin Resources Inc., mai are nevoie doar de 80 milioane de dolari pentru a începe lucrările de construire a două noi clădiri rezidenţiale, în care viitorii studenţi ai universităţii vor locui şi vor mânca, relatează Mediafax.

O dată finalizate noile construcţii, numărul studenţilor universităţii va creşte cu aproximativ 15% şi va ajunge la peste 6.000, au anunţat reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior din statul Connecticut, SUA.

Charles Johnson, care a absolvit cursurile de la Yale în 1954, s-a retras din funcţia de preşedinte al fondului Franklin Resources Inc., o companie care operează investiţii în valoare totală de 817,3 miliarde de dolari.

Campanie de strângere de fonduri şi la Harvard

Vestea bună în cazul Universităţii Yale vine în contextul în care universitatea rivală din SUA, Harvard, din localitatea Cambridge, statul Massachusetts, a lansat o campanie de strângere de fonduri cu scopul de a obţine donaţii în valoare de 6,5 miliarde de dolari pentru a finanţa o serie de noi iniţiative.

Universitatea Harvard a anunţat la finalul lunii septembrie că a demarat o campanie prin care vrea să atragă donaţii în valoare de 6,5 miliarde dolari până în 2018, cea mai ambiţioasă iniţiativă de acest fel derulată vreodată. 45% din fonduri sunt destinate cercetării, personalului academic şi activităţilor de învăţământ.

Un sfert din bani vor fi utilizaţi ca sprijin financiar pentru studenţi, 20% vor fi investiţi în renovare şi alte lucrări de construcţii, iar 10% vor merge către „noi iniţiative”, au declarat reprezentanţii universităţii americane, citaţi de Bloomberg.

Harvard a obţinut deja promisiuni şi donaţii de 2,8 miliarde de dolari în perioada premergătoare lansării publice a campaniei.
http://adevarul.ro/educatie/universitar/sute-mii-studenti-incep-marti-nou-an-universitar-1_524a7c7cc7b855ff56e6a00c/index.html

Politehniştii încep noul an universitar cu gândul la o slujbă în străinătate

Tinerii care aleg să studieze domenii ale ştiinţelor exacte spun că se gândesc mai întâi care sunt specializările viitorului şi, evident, domeniul IT este cel mai căutat dintre toate. În schimb, cei care se îndreaptă spre specializări umaniste o fac „din pasiune” fiind un domeniu pe care au vrut să-l studieze de când erau copii şi spun că vor să dea şi ei ceva înapoi societăţii.

Umanişti sau realişti, studenţii care au intrat marţi în noul an universitar speră că facultatea reprezintă şansa unui viitor mai bun, fie aici, în România, fie peste hotare.

Dacă studenţii care îşi aleg ştiinţele exacte vor să plece în străinătate, umaniştii vor să rămână în ţară.

La Universitatea Politehnică din Bucureşti, mii de studenţi au înfruntat ploaia şi vântul puternic şi au venit la deschiderea anului universitar care s-a ţinut în clădirea Rectoratului din complexul Politehnicii, unde s-au întâlnit cu noii lor colegi şi cu profesorii. Deşi, în general, la facultăţile Politehnicii găseşti mai mulţi băieţi decât fete, ceea ce era evident şi în aglomeraţia de studenţi de la ceremonia de deschidere, sunt destule tinere care vor să aibă o carieră de viitor în domeniul IT.

IT, domeniul viitorului

Ana Stomatiu, spre exemplu, şi-a ales Facultatea de Automatică şi Calculatoare fiindcă deja avea o pregătire din liceu, unde a urmat profilul mate-info şi fiindcă s-a gândit că este un domeniu de viitor. „În orice situaţie, programatorii au un loc de muncă. În alegerea facultăţii m-am gândit în primul rând la ce se caută pe piaţa muncii şi că salariul o să fie unul bun având în vedere că domeniul IT este în continuă dezvoltare. Cred că este o meserie din care poţi câştiga binişor odată ce termini facultatea şi nu trebuie să aştepţi câţiva ani ulterior”, a explicat Ana. Deşi a terminat Colegiul Naţional bilingv „George Coşbuc” din Capitală, unde limba engleză este predominantă ca obiect de studiu, Ana şi-a ales să studieze franceza şi germana la facultate fiindcă vrea să plece la master în Franţa.

Alexandru Vasile a terminat liceu teoretic „Benjamin Franklin” din Capitală şi a ales, de asemenea, să studieze domeniul IT la Politrehnică. A intrat la Facultatea de Energetică, a doua opţiune după Facultatea de Automatică, dar a fost redistribuit fiindcă nu avea media destul de mare. „Sunt pasionat de domeniul IT şi aici voi studia informatică industrială, deşi programarea de calculatoare mă interesează cel mai mult. Am făcut alegerea asta fiindcă, după părerea mea, este un domeniu care nu o să se stingă niciodată”, spune Alexandru, care, la rândul lui, vrea să plece în străinătate.

Un alt politehnist, Ciprian Filiopoiu, a intrat la Facultatea de Ingineria şi Managementul Sistemelor Tehnologice unde şi-a ales specializarea Inginerie Industrială în limba engleză. „Mă încântă un pic ideea de iniginerie în altă limbă în primul rând şi în al doilea rând, se găsesc locuri de muncă. M-am gândit la cât de bine voi fi plătit şi că sunt oportunităţi pentru carieră”, spune Ciprian care a venit din Curtea de Argeş şi va locui la cămin în Bucureşti. El spune că i-a fost uşor să îşi găsească un loc, dar că organizarea din cămine lasă de dorit. Nu toţi studenţii de la Politehnică urmăres neapărat un job cât mai sigur. Sorin Păun, spre exemplu, este student în anul I la Inginerie Aerospaţială şi a ales facultatea a ceasta din curiozitate. „Mi s-a părut cea mai interesantă şi unică dintre facultăţile Politehnicii, plus că sunt pasionat de avioane şi vreau să învăţ să le construiesc”, spune Sorin.

Umaniştii vor să schimbe România

De cealaltă parte, în zona umanistă, bobocii Facultăţii de Drept de la Universitatea din Bucureşti vor să rămână în ţară şi să facă ceva pentru binele societăţii româneşti.

Ana Maria Niculoi, Mihaela Popa şi Olga Malciu au fost colege de liceu la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti şi acum vor fi colege de facultate la Drept.

„De când sunt mică îmi doresc să urmez facultatea asta şi am reuşit să intru. Mă gândesc să fac notariat mai departe, dar să văd cum decurg anii, dacă o să mă răzgândesc pe parcurs. Nu m-am gândit cum să intru în câmpul muncii, a fost o pasiune mai mult”, spune Ana-Maria.

Colega ei, Mihaela, a ales Dreptul fiindcă vrea să schimbe ceva în România şi crede că prin intermediul Justiţiei se poate face asta, dacă eşti suficient de bun. „Vreau să mă fac procuror, să dau la INM. Sunt destul de hotărâtă că continui pe drumul acesta”, spune ea.Olga a ales Dreptul fiindcă i s-a părut „o provocare, fiind una dintre cele mai grele facultăţi” şi vrea să devină procuror sau judecător, dar spune că aşteaptă să vadă pe parcurs ce o atrage mai mult.

Sfaturi pentru boboci: „Să înveţe mult şi cât mai devreme”

Ramona Tudor şi Victor Iulian Maier au intrat în anul IV la Facultatea de Drept şi spun că experienţa a meritat până acum, că profesorii sunt foarte buni şi că secretul este să înveţi pe rupte de la bun început, altfel nu vei face faţă.

„O să le fie greu celor din anul I, trecerea de la liceu la facultate o să fie foarte bruscă, dar dacă învaţă şi se ţin de treabă nu or să aibă nicio problemă”, spune Ramona, care a venit la Drept pentru simplul fapt că îi place şi vrea să ajungă avocat.

Colegul său de an, Victor Maier vrea să se facă judecător şi are la rîndul lui câteva sfaturi pentru boboci. „Aici, colectivul profesoral are grijă să respecte dorinţele studenţilor, adică ce vrem să ne facem când terminăm facultatea, fie ca avocaţi, fie ca notari, fie ca judecători, asta însemnând materiale specializate, colaborare intensivă cu studenţii şi, de asemenea, o deschidere mult mai mare a colectivului profesoral către studenţi, faţă de alte facultăţi. În ceea ce priveşte efectiv pregătirea noastră este o facultate exigentă, este o facultate mai grea, dar pe termen lung, merită. Bobocilor le-aş spune să înveţe cât mai mult şi cât mai devreme”, spune Victor.

UPDATE: Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, consideră că Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) este deja „o şcoală de guvernare” care trebuie să îşi contureze mai clar profilul regional, european şi internaţional. Ministrul Educaţiei, care nu a dorit să se adreseze audienţei în calitate de ministru, ci de fost absolvent şi de profesor al acestei Universităţi, a mărturisit că a fost inspirat să urmeze cursurile SNSPA de o broşură de prezentare a Universităţii, scrie Agerpres.

„Practic, mi-a schimbat viaţa faptul că am venit la SNSPA, fiind inspirat de o broşură simplă alb-negru, dar care radia de informaţii interesante—cursuri relaţii internaţionale, diplomaţie, comunicare, campanii politice, administraţie, management—cursuri pe care cu greu le găseai atunci în alte universităţi”, a spus Pricopie.

El a precizat că este cunoscut în administraţia publică şi în minister mai mult în calitatea de fost profesor, decât în calitate de ministru al Educaţiei.

„Oriunde mă duc, în Parlament, la Guvern, în diferite agenţii guvernamentale, cineva vine şi îmi spune: „Bună ziua, dom’ profesor”. Acesta mă bucură pentru că e o formă de respect, nu în primul rând pentru mine, ci este o formă de respect pentru instituţie—SNSPA. Acelaşi lucru se întâmplă în ambasadele României”, a adăugat Pricopie.

UPDATE:  „Din estimările de până acum, numărul studenţilor la universităţile publice a crescut faţă de anul trecut cu circa 10%”, a afirmat luni, pentru Agerpres, ministrul Mihnea Costoiu, care a precizat că este vorba atât despre locurile de la buget, cât şi cu taxă. El a adăugat că se observă o orientare a studenţilor către învăţământul public.

Potrivit unor date publice în anul 1995 erau 336.141 de studenţi atât la universităţile de stat, cât şi la cele particulare, în 2007 numărul acestora era de 907.353, în timp ce în 2012 în România învăţau 464.592 de studenţi.

„Odată cu explozia economică au fost foarte mulţi care au dorit să îşi completeze studiile şi numărul universităţilor private a proliferat fără să fie urmărite sub nicio formă în 2005, 2006. Acum piaţa se reaşează. Universităţile bune performează”, a susţinut Mihnea Costoiu.

UPDATE: Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, care a inaugurat tot azi noul an universitar, le-a transmis studenţilor că vrea să ducă universitatea în Top 500 mondial, unde România nu mai e prezentă de câţiva ani.

„Sǎ nu uitaţi nicio clipǎ care este ţelul vostru ȋn aceastǎ şcoalǎ. Vreau sǎ vǎ ȋndemn sǎ ȋnvǎţaţi bine şi sǎ conştientizaţi faptul cǎ trǎiţi o perioadǎ minunatǎ din viaţǎ dumneavoastrǎ. Aţi venit din toatǎ ţara la UMF Carol Davila şi sper sǎ percepeţi aceastǎ şcoalǎ ȋn care ȋnvǎţaţi, ca pe un adevǎrat edificiu de strǎdanii şi performanţe. Dorinţa mea este ca UMF Carol Davila, cu o atȃt de bogatǎ tradiţie şi cu atȃtea personalitǎţi compleşitoare, sǎ acceadǎ ȋntr-un viitor nu foarte ȋndepǎrtat, ȋn topul celor 500 de universitǎţi din lume,” a declarat Acad. Ioanel Sinescu marţi.

Şi Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, cadru didactic la UMF Bucureşti, le-a urat bun venit bobocilor: „Fiţi bineveniţi, sǎ dea Dumnezeu sǎ fiţi sǎnǎtoşi ca sǎ puteţi la rȃndul dumneavoastrǎ sǎ ȋnvǎţaţi sǎ deveniţi medici ce provin dintr-o şcoalǎ de medicinǎ care este recunoscutǎ din punct de vedere al potenţei ştiintifice, al intelectului şi al caracterului oamenilor care activeazǎ ȋn UMF Carol Davila. Avem un singur obiectiv, sǎ ȋncercǎm sǎ vǎ creǎm o viaţǎ profesionalǎ normalǎ!”

UPDATE: Prezentă la deschiderea anului universitar de la Politehnica din Bucureşti (UPB), fostul ministru al Educaţiei şi preşedintele Senatului UPB, Ecaterina Andronescu, a ţinut să le mulţumească în primul rând studenţilor pentru că au ales să rămână în România.

”Noi vom Încerca să vă sfătuim din ce am învăţat şi noi de la profesorii noştri, din cărţile pe care le-am citit. Şi profesorul este întotdeauna privilegiat fiindcă are în faţa sa o generaţie tânără, inteligentă şi acest lucru reprezintă un stimulent extraordinar de important. Sper să nu vă antagonizaţi niciodată în raport cu profesorii voştri. O relaţie interumană pe care o stabileşte profesorul cu studenţii săi joacă un rol foarte important în însuşirea materiei pe care studentul o preia de la profesor. Ca această relaţie să funcţioneze, ambele părţi trebuie să înţeleagă că nimeni nu este mai presus şi că fiecare are ceva de câştigat”, le-a transmis Andronescu.

De asemenea prezent la festivitatea de la UPB, ministrul pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu, fost rector la Politehnică, le-a spus studenţilor UPB că ”nu vor vedea niciodată o comunitate atât de unită”. ”Aici veţi vedea o mare familie şi sperăm să preluaţi din acest spirit, care durează de 200 de ani”, le-a transmis Costoiu.

În jur de 450.000 de studenţi au intrat într-un nou an universitar, o parte chiar de luni, deşi deschiderea oficială este programată în fiecare an pentru data de 1 octombrie.

Dintre aceştia aproape 340.000 de studenţi învaţă în universităţile de stat pe locurile bugetate şi pe locurile cu taxă, iar aproximativ 110.000 de studenţi – în universităţile particulare, potrivit Agerpres.

Festivităţi de deschidere a anului universitar 2013-2014 vor avea loc marţi în Bucureşti la Universitatea Politehnică din Bucureşti, unde au mers ministrul pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu şi fostul ministru Ecaterina Andronescu, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, la Academia de Studii Economice, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”, dar şi Universitatea din Bucureşti, care se va bucura de prezenţa ministrului Educaţiei Remus Pricopie.

Schimbări în universităţi în noul an

Ministrul Costoiu a anunţat deja, de vineri, schimbările pe care oficialii le pregătesc în sistemul universitar, de la un niu sistem de admitere, care ar urma să fie stabilit în decembrie, până la o nouă clasificare a universităţilor, în care angajabilitatea absolvenţilor şi sportul vor cântări.

Premierul Victor Ponta a transmis şi el marţi un mesaj studenţilor şi profesorilor la începutul anului universitar, atrăgând atenţia asupra responsabilităţii pe care o au în crearea viitoarei elite a României.

”În numele Guvernului României, urez tuturor studenţilor un an plin de realizări, iar cadrelor didactice care îi vor îndruma – putere de muncă, înţelepciune şi răbdare, pentru că au o responsabilitate enormă în a pregăti viitoarele elite româneşti”, se arată în mesajul oficial al premierului.

„Mai sunt multe lucruri de făcut pentru ca şcoala românească superioară să atingă acel nivel de performanţă pe care ni-l dorim şi de care societatea românească are nevoie. Am însă încredere că vom reuşi. Suntem pe drumul cel bun şi, dacă vom acorda mai mult respect profesorilor şi studenţilor, atunci vom vedea şi rezultatele. Sunt conştient de faptul că învăţământul românesc se confruntă în continuare cu lipsuri, dar evoluţiile pozitive sunt simţite în mod cert. Guvernul a crescut absorbţia fondurilor europene, cu care putem aduce un sprijin finanţării educaţiei superioare, chiar dacă bugetul este încă prea mic”, afirmă Ponta.

Despre angajabilitate şi piaţa muncii

Şi preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj pe aceeaşi temă, în weekend, în care a pus accent pe nevoia adaptării ofertei educaţionale din universităţi la cerinţele pieţei muncii.

Oferta educaţională a universităţilor moderne trebuie să fie adaptată cerinţelor pieţii muncii. De aceea, universităţile moderne au şi obligaţia faţă de societate de a intui dezvoltările viitoare şi de a forma tineri încrezători în puterea lor de a schimba România, tineri care să-şi asume curajos acest salt în viitor”, a transmis Băsescu.

http://adevarul.ro/locale/targoviste/goteborg-1_524a72c8c7b855ff56e663f2/index.html

Câştigătorii ediţiei 2013 a Premiului Uniunii Europene pentru literatură anunţaţi în cadrul Târgului de carte de la Göteborg

Câştigătorii ediţiei 2013 a Premiului Uniunii Europene pentru literatură, care conferă recunoaştere celor mai buni autori în curs de afirmare din Europa, au fost anunţaţi în deschiderea Târgului de carte de la Göteborg, în Suedia, de Androulla Vassiliou, comisar european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.

Câştigătorii din acest an sunt: Isabelle Wéry (Belgia), Faruk Šehić (Bosnia Herţegovina), Emilios Solomou (Cipru), Kristian Bang Foss (Danemarca), Meelis Friedenthal (Estonia), Lidija Dimkovska (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei), Katri Lipson(Finlanda), Marica Bodrožić (Germania), Tullio Forgiarini (Luxemburg), Ioana Pârvulescu(România), Gabriela Babnik (Slovenia) şi Cristian Crusat (Spania).

 

Câştigătorii primesc, fiecare, câte 5 000 euro. Mai important, editorii lor sunt încurajaţi să solicite finanţare de la UE pentru a traduce cărţile câştigătoare în alte limbi europene.

 

Premiul Uniunii Europene pentru literatură (European Union Prize for Literature – EUPL) vizează 37 de ţări care fac parte din actualul program „Cultura” al UE (28 de state membre ale UE, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Islanda, Lichtenstein, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Norvegia, Serbia şi Turcia).

În fiecare an, juriile naţionale dintr-o treime din ţările participante numesc autorii câştigători, astfel încât toate să fie reprezentate într-o perioadă de trei ani.

Câştigătorii din acest an ai premiilor vor fi prezentaţi, împreună cu premiile lor, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Bruxelles, în 26 noiembrie, în prezenţa comisarului Vassiliou şi a reprezentanţilor de frunte ai lumii literare, culturale şi politice.

EUPL este organizat de Comisia Europeană împreună cu Federaţia librarilor europeni şi internaţionali (European and International Booksellers’ Federation – EIBF), Consiliul scriitorilor europeni (European Writers’ Council – EWC) şi Federaţia editorilor europeni (Federation of European Publishers – FEP).

http://www.evz.ro/detalii/stiri/studentii-admisi-la-medicina-in-prima-zi-facultate-examenul-a-fost-o-bataie-de-joc-foa-1059845.html

Studenții admiși la MEDICINĂ, în prima zi facultate: “Examenul a fost o BĂTAIE de joc, foarte bine că s-a făcut scandal”

“Bobocii” mediciniști care au participat
astăzi la ceremonia de deschidere a anului universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din Capitală spun în unanimitate că scandalul de admitere a fost unul cât se poate de întemeiat și că singurul avantaj pe care l-au avut în fața candidaților picați a fost prezența de spirit. Amfiteatrul Facultății de Medicină din București a fost astăzi luat cu asalt de către noii studenți, încă euforici la gândul că au ieșit învingători din cel mai strâns concurs de admitere de după Revoluție. Iar cei mai mulți nu s-au ferit să admită că examenul a fost un haos total și că, din lipsă de timp, au încercuit unele răspunsuri la întâmplare.

“Nu au fost 20-22 de întrebări greșite cum se arăta în scrisoarea deschisă trimisă premierului de cei care au picat, dar la Medicină Generală, unde am dat eu admitere, au fost cel puțin șapte întrebări-grilă cu probleme”, susține Mihai Niculescu, un tânăr slăbuț și blond, căruia părinții i-au plătit un an de meditații la biologie și doi la chimie pentru a intra la această facultate. Culmea, chimia i-a dat cele mai mari bătăi de cap: “Spre deosebire de anii trecuți, acum s-au dat subiecte complet diferite, mult mai grele. Nu am avut timp fizic să răspund la toate cele 40 de întrebări de chimie din grilă, așa că vreo 12 le-am bifat la nimereală. Din fericire, am reușit să obțin un punctaj final de 78 de puncte și am intrat la buget, altfel nu cred că puteam plăti taxa de 9.000 de lei”.

Lucrurile n-au stat tocmai roz nici la Facultatea de Medicină Dentară, unde câțiva dintre candidați au dat examenul efectiv pe genunchi. “A fost o bătaie de joc. Eu, spre exemplu, am scris pe scaun, stând ghemuită. Era destul de complicat, fiindcă trebuia să încercuim perfect răspunsurile, iar scaunele respective sunt făcute din tăblițe de lemn cu spații între ele. Cred că promovarea acestui examen a ținut mai mult de prezența de spirit a fiecăruia, de cum am reușit sau nu să nu ne pierdem cu firea în acele condiții”, povestește și Ioana Răducu, viitor medic stomatolog.

Deocamdată, “bobocii” la Medicină oscilează între a rămâne în țară și a-și face o carieră peste hotare.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/strigatul-inventatorilor-romani-catre-guvern-mariti-si-salariul-cercetatorilor-pentru-a-1059635.html

Strigătul INVENTATORILOR români către GUVERN: “Măriți și SALARIUL cercetătorilor, pentru a evita fuga creierelor”

Toți participanții “Salonului Național de Cercetare și Inventică” desfășurat recent la Bacău au trimis o scrisoare deschisă către Parlamentul, Guvernul și Președinția României prin care atrag atenția asupra consecințelor dezastruoase pe care le are subfinanțarea cercetării științifice în țara noastră. Mai mult, aceștia spun că decizia Guvernului de a reduce bugetul cercetării românești reprezintă o “amenințare la adresa securității naționale”.

“Se dovedeste din nou ca orice guvern instalat, trebuie sa demoleze total ce au facut predecesorii, indiferent ca este bun sau rau, pe principiu „noi suntem mai destepti decat cei dinaint. Cuvantul „cercetare” a disparut din discursul politicienilor, fiind amintite doar sanatatea si educatia. Guvernul invita clar tinerii de “top” sa plece peste hotare, Romaniei fiindu-i planificat dupa 1989 rolul de colonie tehnologica„, se arată în scrisoarea cercetătorilor români.

Aceștia dau exemplul statelor precum Finlanda, Coreea de Sud și Malayesia care au făcut performanță în domeniul științific și au progresat în același timp în plan economic, investind în mod constant, timp de două decenii, în munca geniilor din acest sector.“Ideea este ca in Romania trebuie marit si salariul cercetatorilor pentru a evita fuga ”, spun inventatorii nemulțumiți.

Aceștia vorbesc chiar despre un posibil plan de eliminare a elitei naționale, subliniind faptul că cercetarea este strâns legată de prosperitatea unei națiuni.

“Noile generatii educate in ultimii 20 de ani nu vor sa accepte umilinta prin plecarea din tara, cu care ne-ati tratat pe noi, si nici noi nu ne dorim ca fiii nostri sa fie o alta generatie de sacrificiu. Saracia materiala transforma un popor intr-o gloata. Ea produce saracie sufleteasca, educatie insuficienta, lipsa de criterii si delicvente. In aceste conditii, ne indreptam spre o apocalipsa a valorilor care va duce cu ea, ca un “tsunami”, pe cel bogat si pe cel sarac, pe cel bun si pe cel rau deopotriva. Caci nimeni in Romania, nu poate scapa de infectia morala in care ne scufundam pe zi ce trece, nici macar cei care-o provoaca”, sună concluziile curemurătoare a cercetătorilor semnatari.

http://www.gandul.info/stiri/cluj-premierul-ungariei-orban-viktor-va-inaugura-sediul-unei-facultati-a-universitatii-sapientia-11433110

Cluj: Premierul Ungariei, Orban Viktor, va inaugura sediul unei facultăţi a Universităţii Sapientia

Premierul Ungariei, Orban Viktor, va inaugura, vineri, noul sediu din Cluj-Napoca al Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Universităţii Sapientia, investiţia în clădire fiind de circa cinci milioane de euro, suportată în majoritate de Guvernul de la Budapesta.

Decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Arte al Universităţii Sapientia, Tonk Marton, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că lucrările la noua clădire au început în noiembrie 2011 şi au durat circa doi ani.

„Vineri va avea loc inaugurarea noului sediu al Facultăţii de Ştiinţe şi Arte, la ceremonia de tăiere a panglicii urmând să participe, printre alţii, premierul Ungariei, Orban Viktor, vicepremierul Semjen Zsolt, secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, şi episcopii bisericilor istorice maghiare”, a afirmat Tonk.

Potrivit acestuia, investiţia în clădire ajunge la circa cinci milioane de euro, peste 90 la sută din sumă fiind asigurată de Guvernul de la Budapesta, iar restul din fondurile proprii ale universităţii, ale Fundaţiei Sapientia şi ale unor fundaţii din Ungaria.

Potrivit sursei citate, Facultatea de Ştiinţe şi Arte pregăteşte trei sute de studenţi maghiari în patru specializări la nivel licenţă, respectiv ştiinţa mediului, fotografie, cinematografie, media, relaţii internaţionale şi studii europene şi drept, la care se adaugă mai multe masterate.

„Căutăm să dezvoltăm noi specializări, cum ar fi «publicitate». Misiunea Universităţii Sapientia este de a încerca să îi ţinem acasă pe tinerii maghiari, să le oferim educaţie superioară în limba maghiară şi celor fără posibilităţi materiale, de aceea nu avem locuri cu taxe”, a spus Tonk Marton.

Facultatea are o suprafaţă construită de 6.500 de metri pătraţi în două clădiri cu opt, respectiv şase etaje, în care se oferă Internet wifi, un studio TV, laboratoare, opt săli de curs, o bibliotecă, un amfiteatru de circa 200 de locuri, care se poate transforma în sală de cinema, şi o sală unde se pot simula procese în instanţă.

Înainte de ceremonia de inaugurare a noului sediu al Facultăţii de Ştiinţe şi Arte al Universităţii Sapientia, premierul Ungariei, Orban Viktor, va avea o scurtă întrevedere cu primarul Emil Boc la Primăria Cluj-Napoca.

Universitatea particulară maghiară Sapientia a fost înfiinţată în anul 2001 şi are mai multe facultăţi la Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc.

http://www.puterea.ro/eveniment/romania-si-spania-primele-in-ue-la-fraudarea-licitatiilor-pentru-achizitii-publice-79073.html

România şi Spania, primele în UE la fraudarea licitaţiilor pentru achiziţii publice

Oficialităţile de la Bruxelles sunt alarmate de corupţia la nivel politic şi administrativ în cazul proiectelor pe care le finanţează din bugetul comun al Uniunii Europene. Ultimul studiu publicat de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) plasează România şi Spania pe primele locuri în ceea ce priveşte numărul matrapazlâcurilor în domeniu, însă Franţa, ţară în care se “sifonează” aproape o jumătate de miliard de euro din bugetul Uniunii, este “campioană” din punctul de vedere al sumelor implicate. În cazul Românei, afirmă raportul OLAF, în două din trei licitaţii pentru afaceri cu bani europeni se dă mită, iar probabilitatea de fraudă relevată de analiza respectivă la nivel comunitar este estimată între 28-35%. Astfel, costurile totale directe ale corupţiei în achiziţiile publice în 2010, pentru cinci sectoare, studiate în 8 state membre ale Uniunii Europene, sunt estimate între 1,4 şi 2,2 miliarde euro.

Studiul OLAF analizează 8 state membre UE – Franţa, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, România, Spania. Cele mai bănoase “afaceri” sunt cele din infrastructură, gunoi şi formare profesională. Mai precis, analiştii europeni au luat în vizor cinci domenii: construcţii rutiere&feroviare, apă&deşeuri, construcţii urbane/de utilităţi, formare profesională, cercetare&dezvoltare/tehnologie/medical.

“Parandărătul”, brand românesc

Comisionul ilicit, adică „parandărătul”, cum este el cunoscut în mediile de afaceri din România, este cea mai răspândită formă de furt de bani europeni. Definiţia completă a acestui termen este, în opinia realizatorilor raportului, următoarea: „Comisionul ilicit (o parte din suma pe care un contractant câştigător o primeşte, fiind destinată funcţionarului în schimbul trădării publicului) este întâlnit în aproximativ 1 din 3 cazuri, la nivelul tuturor celor 8 state analizate. Această practică pare să fie mai degrabă răspândită în mod egal în toate sectoarele. Comisionul ilicit este cea mai frecventă formă de corupţie întâlnită în Spania şi România”, se afirmă negru pe alb în raportul menţionat.

Licitaţii cu dedicaţie

Alte modele de trucare a achiziţiilor publice sunt licitaţiile cu dedicaţie, în care un contract este promis unui participant, cu toate că de dragul aparenţelor prezintă oferte şi alţi participanţi, model folosit în 48% din cazurile observate, şi este cel mai prezent în proiecte din sectoarele apă&deşeuri şi cercetare& dezvoltare. Acest lucru este posibil prin fabricarea caietului de sarcini, care cuprinde prevederi pe care numai firma care e deja aleasă le poate respecta în totalitate, sau la timp.

Fraudarea licitaţiei este întâlnită mai frecvent în Ungaria, Polonia, Lituania şi Italia.

Conflictul de interese a fost prezent în aproximativ o cincime din cazuri şi în toate sectoarele, deşi sunt ceva mai frecvente în afaceriloe privind formarea profesională şi construcţii urbane&utilităţi.

Punerea firmelor pe butuci, prin managementul intenţionat defectuos, în scopul favorizării concurenţei, se regăseşte în 4% dintre practici. Există posibilitatea ca indicatorii selectaţi în metoda completă să aibă o putere de influenţă mai mare asupra fraudării licitaţiilor decât a comisionului ilicit şi a conflictului de interese.

O altă sifonare a banilor europeni se face prin proiecte-fantomă, România aflându-se şi în acest caz pe primele locuri, dar campioană absolută este Franţa, ţara cu cele mai multe astfel de proiecte oneroase, dintre cele 8 analizate: “Aceste probleme au apărut foarte des în Franţa (92% din cazurile de corupţie/gri analizate), Italia (82%), precum şi în Lituania şi România (în ambele, 67% din cazuri)”, se arată în studiul publicat de OLAF.

Modelul francez

Ca exemplu fictiv, raportul descrie o situaţie în care se accesează bani pentru stimularea integrării sociale a unor orfani, însă tinerii nu participă efectiv la activităţi de inserţie socială sau de educaţie, ci primesc dulciuri sau alte atenţii în schimbul semnăturilor lor cum că au participat la activităţi.

În privinţa pierderilor publice directe de bani prin proiectele europene afectate de cazuri de corupţie sau cazuri „gri”, România se remarcă printr-un număr mare de astfel de situaţii, însă cu sume relativ scăzute pentru fiecare caz în parte. „Unele diferenţe pot fi observate între statele membre în pierderea publică directă.

În sume absolute, cele mai mari găuri în bugetul Uniunii le dă Franţa – 466 de milioane de euro pierdere publică directă în cazurile de corupţie/gri analizate), Hexagonul fiind urmat de Spania – 223 de milioane de euro şi de Ungaria – 121 de milioane de euro.

„Mai grăitor este costul mediu pe caz ca procent din bugetul mediu. În acest sens, 56% din bugete sunt pierdute în cazurile din România, totuşi aceste pierderi sunt concentrate în proiecte mici, iar ponderea generală a bugetului pierdut este de 16%. Pierderea publică directă se arată a fi ridicată şi în Spania şi Italia, unde 40% şi respectiv 34% din bugetele medii implicate pe caz se arată că sunt pierdute în cazurile de corupţie/gri”, concluzionează raportul citat.